joi, 8 decembrie 2016, 7:02
Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan
În cele ce urmează, ziarul nu publică nici numele fetei lui Florin Secureanu și nici pe cel al liceului, în încercarea de a nu transforma fapta părintelui în problema copilului.
Dar povestea merită cunoscută.
”La un moment dat, am văzut în spital cîțiva romi cunoscuți, de prin una dintre organizațiile lor. Au venit cu familia, la analize. Erau pilele managerului și, în cazurile acestea, știam că trebuie să le facem totul gratis și repede. Am aflat că-și băgase fata la liceu pe locurile romilor și le dădea la schimb servicii în spital”, spune un angajat din „Malaxa”.
Florin Secureanu are un băiat, 12 ani, și o fată, 15 ani.
”Pe băiat vrea să-l facă ziarist și îl împingea pe scenă să ia interviuri Minodorei Ilie pe la galele Fundației Omenia”, povestește un apropiat.
”Și-au urcat imaginile pe net și sînt jenante! I-am zis să înceteze să-și expună copiii. Dar Secureanu face doar ce vrea. După aceea, fiul i-a luat un interviu tatălui în revista școlii. Vă dați seama?!”.
În vara acestui an, fata termină clasa cu media generală 10 în anii V-VIII.
E șefa de promoție 2016.
Dar la examenul de capacitate nu ia notă suficient de mare, astfel încît media sa de admitere, puțin peste 9, nu o plasează la liceul pe care și-l doreau.
Și, atunci, fata apare pe lista dedicată copiilor romi!
Cu statut fabricat de copil rom, Secureanu își bagă fata la unul dintre cele mai bune licee bucureștene, unde media de intrare este peste 9,50!
Liceul e unul dintre primele două din Capitală și pe locurile trei-patru din țară.
Facem o pauză în derularea evenimentelor.
Orădean, Marian Daragiu este cofondator al Fundației Ruhama.
El se ocupă de problemele copiilor romi.
-Domnule Daragiu, de ce e necesar ca statul român să aloce locuri la liceu și la facultate pentru copii romi?
-Principiul e unul foarte bun. E prevăzut în Legea Educației. A ajuns în lege pentru că îi ajută pe copiii cei mai defavorizați. Le dă posibilitatea ca, prin munca lor, că nimeni nu-i scutește după admitere pe copiii romi de examene!, așadar prin munca lor să capete o educație și să schimbe mediul. Schimbîndu-și mediul își schimbă viața.
1,20% din totalul elevilor admiși anul acesta la liceu au fost pe locurile de romi
1.571 de elevi romi au fost admiși în liceu, în 2016, pe locurile speciale
130.000 de elevi au fost admiși în 2016 în România la liceu
”Teoretic, educația e la îndemîna tuturor. Practic, nu este”
-E o discriminare pozitivă?
-Voi folosi un exemplu simplu, pe care-l oferim cînd ne explicăm munca. Dacă atîrni o banană într-un copac, iar jos ai un cîine și o maimuță, cine credeți că va mînca și cine va rămîne flămînd? Teoretic, ambii au posibilitatea de a se hrăni. În realitate, unul dintre ei nu are nici o șansă!
-Se umple un gol, o disparitate de șansă?
-Exact. Aceste locuri alocate romilor, pentru liceu și facultate, creează competențe, abilități și instrumente ca să poți accesa o educație care, teoretic, e la îndemîna tuturor. Dar, în realitate, nu e!
”Legea este extrem de utilă dacă e tratată cu seriozitate. Copilul rom intrat la liceu nu mai e un copil izolat” Marian Daragiu, Ruhama
Nu doar sărăcia dictează statutul vulnerabil al copiilor romi.
Chiar dacă sînt la fel de sărmani, copiii non-romi au din start șanse mult mai mari în școală decît cei proveniți din familiile de romi, arată studiile.
De 6 ori e mai mare riscul ca un copil rom să abandoneze școala în clasele 5-8 decît un copil non-rom care are același statut socioeconomic! (Ivan and Rostas 2013).
Dacă ești un copil rom și nu faci liceul ai 80% șanse să fii șomer. Dacă ai liceul, șansele de a obține o slujbă ți se dublează!
În schimb, copiii romi care reușesc să termine școala, liceul și facultatea au șanse reale să scape total de discriminare în materie de carieră.
Într-un raport al Băncii Mondiale din 2014 se arată că absolvenții romi care termină facultatea în România au aceleași șanse la angajare ca și absolvenții non-romi.
-Domnule Daragiu, cum acordați aceste adeverințe?
-Legea nu specifică. Nu există un formular unitar. Noi, la Ruhama, îl avem pe al nostru. Dar există, desigur, metode de verificare. Dacă avem dubii mergem în comunitate. Vedem unde locuiește, cine îi sînt rudele. După decenii de experiență îți dai seama
1 volum de citit se găsește, în medie, în casa copiilor romi de 3-5 ani din țara noastră, potrivit unui studiu al Băncii Mondiale
-Nu ați avut și situații în care părinți non-romi au încercat să ia adeverințe pe fals?
-Ba da. De pildă, vin și spun că sînt romi și cînd începem să-i întrebăm vin cu explicații că sînt vecini cu romii, că le dau lemne, penibilități. Au fost și situații care ne-au lăsat cu gura căscată.
-?
-Au vrut să-și cumpere adeverința! Le-am zis că locul oamenilor care trafichează locurile la liceu sau la facultate pentru romi este la pușcărie. Și le-am explicat că este ca o crimă la viața unui om. Dacă îi iei șansa la educație, tu îl condamni la un salariu mic, la joburi nesigure, la dependență!
”<Îmi pare rău, nu vă pot da decît 200 de euro>, mi-a zis un părinte. Am înlemnit. <Dincolo mi-au cerut 300 de euro, dar nu am>. Le-am explicat că dacă ei cumpără un loc confiscă șansa unui copil fără altă șansă” Marian Daragiu, Ruhama
Acum putem reveni la „Malaxa”.
”Florin Motoi, fiul Mamei Omida, a venit la manager. Secureanu a intrat în cabinet cu el. Fata a ajuns pe locurile dedicate romilor”, povestește un om din spital. Ce ONG s-a folosit, nu știe nimeni.
Inspectoratul școlar a refuzat să facă public numele ONG-ului care i-a eliberat adeverința fetei lui Secureanu.
Cert e că, la Malaxa, au apărut recompensele. Cele nevăzute, nu se cunosc. Cele știute au constat în analize pentru rudele intermediarului.
Aproape o treime din locurile dedicate romilor la nivel național în 2016 sînt la liceele bucureștene.
Dintre toți romii intrați în București, în număr de 497, fata lui Florin Secureanu este singura care absolvise clasele 5-8 cu media perfectă: 10.
Cazul Secureanu, din 2016, nu este izolat.
Evenimentul zilei scrie în 2014 despre proliferarea cumpărării de adeverințe și, implicit, de locuri pentru romi la admiterea în licee.
Același Raport al Băncii Mondiale arată un lucru interesant: există o corelație între nivelul general al educației și gradul de incluziune în școli.
Țările care reușesc să-și educe mai bine copiii și tinerii sînt și cele care resping segregarea etnică în clase și care reușesc să crească șansele la educație ale grupurilor vulnerabile.
Florin Motoi, președintele Uniunii Naţionale a Comunităţilor de Romi (UNCR), spune că-l știe pe Secureanu, însă afirmă nu este implicat în povestea admiterii fiicei acestuia.
– Bună ziua, domnule Motoi. Vă știți cu Florin Secureanu?
– L-am cunoscut acum vreo 29 de ani, pe când lucra, împreună cu tatăl dânsului, la Complexul Socului din Pantelimon. Era masor. Însă apoi a urmat o pauză îndelungată. L-am reîntâlnit acum câteva luni, la un restaurant, și am vorbit despre un proiect de telemedicină pe care voiam să îl implementez în comunitățile de romi din România. Unele n-au nici dispensar, aveau nevoie de acest proiect. M-am întâlnit cu dânsul, am fost și la Malaxa, unde am prezentat proiectul. Aveam nevoie de o instituție medicală care să ne susțină. Însă atât. Nu s-a materializat nimic, din păcate.
– Dânsul face parte din organizația dumneavoastră, UNCR? Aparține comunității romilor?
– Nu. Nu știu să facă parte din comunitatea romilor, iar de noi nu aparține sigur.
– Fata dânsului a intrat la liceu pe locuri de romi. Este instituția condusă de dumneavoastră implicată în vreun fel?
– De ce an e vorba?
– Iulie 2016.
– Nici nu avea cum. M-am reîntâlnit cu el după, acum vreo 3 luni. Orice organizație o putea recomanda. Și totul se face pe baza unei declarații pe proprie răspundere. Pentru că nu poți stabili cu exactitate dacă străbunicii cuiva erau romi. OK, cine vorbește limba, da, e clar. Însă la ceilalți e mai dificil. Însă nu, categoric n-avem implicare. Se poate verifica, ușor, la dosar, la școală.
„Să știți că domnul Secureanu e un om bun. Nu zic de treburile legale, vorbesc omenește. A ajutat mulți oameni, pe alții i-a luat de pe stradă, are un suflet bun” Florin Motoi, președinte UNCR
E nevoie, într-adevăr de oameni cu suflet bun.
Viața nu e la fel pentru toți. Pentru cei slabi, viața este mai grea.
Din tot ce a făcut Florin Secureanu, protejat și încurajat vom vedea de cine, nimic nu e mai remarcabil decît să-ți folosești banii publici ca să-ți pui propria fiică pe locul unui copil defavorizat.
Pe vremuri cavalerii Sfîntului Ioan își dedicau viața nevoiașilor. Ei păzeau drumurile pentru pelerini și îi îngrijeau pe suferinzi, fiind dintre primii care au realizat importanța igienei în tratarea bolilor.
De aproape 1.000 de ani, ei îi apără pe cei fără de apărare.
La spitalul Malaxa se instalează un nou director.
Angajații golesc biroul lui Florin Secureanu.
Pe pereți sînt, înrămate, zeci de diplome ale Cavalerilor de la Malta, nesfîrșite cupe de la Primării și blagosloviri de la biserici, mulțumiri de la Guvernul României și fanionul SRI, ”original”, toate organizații care au jurat să apere și să-i protejeze pe cei fără de apărare. Altfel, ce rost are “Patria a priori”?
Aduc cîteva lăzi ca să încapă.
În liniște, oamenii culeg simbolurile carității de pe perete, cu gesturi atente, așa cum se cuvine cînd cobori în bernă 1.000 de ani de umanitate înmiresmată și decăzută.
Vezi și precedentele articole publicate de Gazetă despre acest caz:
Ion • 8 decembrie 2016, 7:34
***
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
dan • 8 decembrie 2016, 7:47
nici nu mai e nevoie dimineata de cafea. il citesti pe cata si gata, te-ai trezit
DNA • 8 decembrie 2016, 8:02
cred ca asta a vrut sa bifeze tot Codul penal...
Unparinte • 8 decembrie 2016, 8:13
Ar fi de verificat si cum a intrat baiatul lui ***, unde e clar ca nu are aptitudini dar la fel are 10 pe linie. Peste citiva ani se uita subiectul sj intra si el pe locurile romilor ***. Stiu copii calificati la nationale de mate si info care in acel an au cazut examenul de intrare la acest liceu, cl v, pb tocmai ca sa intre fiul acestui mafiot. Si ce ne tot ferim sa dam nume de licee ca siacolo e o mafie...
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Florian B • 8 decembrie 2016, 8:15
Cu toate măgariile astea expuse, nici până acum nu emite DNA, DIICOT, Parchetul, careva, un mandat de arestare preventivă? Măcar pentru una dintre fapte și cat timp e reținut si cercetat, se pot continua anchetările celorlalte fapte. Și când se dezice toată lumea de el, tot puternic e...
Narcis • 8 decembrie 2016, 8:27
Si totusi acest farsor nu este de gasit...ceea ce e foarte greu in ziua de azi. Cu siguranta ca omul asta isi foloseste relatiile si negociaza conditiile predarii, mai exact toarna 2-3-5 fosti aliati si scapa cu suspendare sau cu puscarie la domiciliu.fiind medic gaseste el si o boala care nu ii permite sa stea in detentie si peste 4-8 ani e pe listele electorale. E interesanta rau caracatita aceasta si ce tentacule are, din ce nume s-au vehiculat pe aici e clar ca omul are in spate nume foarte grele din toate domeniile....dar de ce trebuie sa descopere niste jurnalisti asa ceva si ce au facut organele statului atata timp???De ce ii mai platim???????? Felicitari echipei care a muncit enorm pentru acest reportaj - serial....deja sa intru pe acest site e primul lucru de dimineata!
Antyquado • 8 decembrie 2016, 8:30
securici asta poate sa si deschida academie de predat "Cum sa furi cu vrabi 60 mil de coco in 9 ani" Star Wars e minciuna pe linga *** asta interstelara ...
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Marius • 8 decembrie 2016, 8:31
Când te crezi Dumnezeu, orice fapta crezi ca iți este permisa...
Radu • 8 decembrie 2016, 8:32
Excelenta ancheta! O singura obsevatie: romi se scrie cu un singur "r", nu cu doi! Doar semidoctii si rasistii mascati scriu cu doi "r".
Maxentiu • 8 decembrie 2016, 8:32
Găsesc că legea care acordă locuri speciale pentru *** în licee e un exemplu clar de intenție bună cu efecte proaste. *** și cunoscînd atîtea cazuri de copii non-*** intrați pe locurile speciale, mă întreb dacă de legea respectivă a beneficiat vreodată vreun copil ***. Iar pentru dl. Marian de la Ruhama, cel plin de metafore, și pentru eventualii bleedingheart liberals de pe-aici, o completare: cîinele nu mănîncă banane dar, dacă îi e cu adevărat foame, mănîncă maimuța.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Iulian Cotun • 8 decembrie 2016, 8:40
Nu mai pot...am citit primele 6 paragrafe și m-a luat cu rău. Marian Daragiu este un alt pion în cea mai mizerabilă față a educației. Locurile pt rromi sunt făcute pentru copii de bani gata, nu pentru cei săraci. (Apropos câinele nu mănâncă banane). Studiul invocat în material este o porcărie fără margini car justifică această mizerie care se întâmplă în educație. Este un studiu care nu poate fi găsit, este făcut doar în zona de sud a țării, acolo unde cei din capitală au venituri considerabil mai mari și există diferențe sociale. EDUCAȚIA ESTE GRATUITĂ!!! Nu se poate spune că unul sărac nu are aceeași șansă ca unul bogat. În Moldova românii săraci merg la școală. Rromii de ce nu merg? Au nevoie de locuri speciale? Intră pe locuri de rromi, în clase cu elevi care fac performanță, tot felul de *** care nu știu să citească dar tăticu' are bani ghiotura. Secureanu a făcut și el ce fac și alții. La el ar trebui verificat cum o elevă de 10 în 5-8 ia sub 9 la evaluarea națională, pentru că e clar că notele alea din gimnaziu au fost pompate..cu euroi. Aștept cu interes și ziua în care se va "merge după sistem" în educație, pentru că de fapt acolo e baza, de acolo ies medicii, inginerii,jurnaliștii...dar educația e lăsată de izbeliște. PS: Pentru fiecare copil rrom care intră pe loc special un alt copil (indiferent de etnie), care merita acel loc pierde șansa la o viață mai bună. Asta e o temă de dezbătut.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
un roman scarbit • 8 decembrie 2016, 8:43
*** !!!!!!Spagi , trafic de influenta , te uiti si ti se face scarba !!! Oare de asta au iesit romanii in strada in 89 ???? Atunci era doar o familie deasupra tuturor , iar acum sunt mii si mult mai pervese si nesatule !!!!
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
JE • 8 decembrie 2016, 8:50
Tolo ..... multumesc pentru ceea ce faci .... mai nou traiesc cu impresia ca nimeni nu mai lupta in tara asta , nimeni nu-si mai doreste o tara curata si cinstita, 90 % din populatia tarii se complace in mocirla si se " adapteaza " situatiei. Succes in continuare.
22 • 8 decembrie 2016, 8:52
Doamne! :) oare ce va mai parea despre acest om...oare ce vom mai citi maine :)? cum pot toti acesti incriminati sa adoarma seara, sa-si puna capul pe perna?
dg • 8 decembrie 2016, 8:53
Daaa.... o fi doctor ????
TheBazooka • 8 decembrie 2016, 9:00
Ce am ajuns, *** "***" ***! RUSINE! Pentru acesti oameni, cuvantul LIMITA si MORAL nu exista!
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
atent • 8 decembrie 2016, 9:03
sunteti rai...daca omul stie ca e *** de la mama lui, atunci si fata lui trebuie ca este, n-asa?! sunt foarte multi ***i care nu se declara ca fiind etnici...si sunt foarte multi care se comporta ca fiind etnici...
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
oy • 8 decembrie 2016, 9:05
Tu realizezi ca ce faci acum e sa o cauti cu lumanarea. Nu sunt un "tin foil hat", ***. Multumiri pentru ce scrii.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Gigi • 8 decembrie 2016, 9:12
Astept cu nerabdare vestea ca pe numele lui S a fost emis mandat de retinere . Catalin ai o echipa de super ziaristi !
rromi-sau-tigani • 8 decembrie 2016, 9:17
O observatie: de ce le spuneti rromi si nu *** asa cum corect sunt apelati in toata lumea?
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Marius Vasilescu • 8 decembrie 2016, 9:26
Doamne... si-l mai cheama si Secureanu...
ADI • 8 decembrie 2016, 9:30
Domnule Tolontan articolele dumneavoastra demasca doar varful imposturii.Cum ar fi daca ar fi verificate lucrarile de licenta la toti functionarii publici?Sunt platite sporuri de miliarde ,au fost avansate si admise in functii mii de persoane in urma absolvirii unor facultati pe la care au dat doar la inscriere si la ridicarea licentei.
cristi • 8 decembrie 2016, 9:35
Bravo Cataline! Asa cum canta si galeria Romaniei in meciurile importante..."pe ei ***" :) Traiesc aceeasi senzatie ca atunci cand ma uit cu interes la un serial bun...de abia astept si urmatorul serial. P.S. Nu poti baga cate doua seriale pe zi ? :)
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Mihai • 8 decembrie 2016, 9:39
Ba da, locuri speciale pentru minoritati inseamna discriminare pozitiva. Daca invata si ia nota mare la examenul de admitere nu-l da nimeni afara dar, prin actualul sistem, un copil care, dupa nota obtinuta, ar trebui sa intre la, sa spunem, un liceu de pe locul 8 din Bucuresti, se duce la Sava, unde media de admitere din ultimii ani s-a invartit pe undeva pe la 9,70 - 9,80. La facultati este si mai aberanta aceasta prevedere a legii, la fel de aberanta precum ideea unui fost ministru al educatiei, de a se intra la facultate si fara BAC.
Paul Iancu • 8 decembrie 2016, 9:49
Minunat personaj, minunata tara. Eugene Ionesco, Cioran, Eliade si toti ceilalti MARI ai culturii romane, daca ar mai fi trait si vazut asa ceva, nu ar fi regretat nicio clipa alegerea lor dureroasa de a parasi o astfel de tara unde bufonii sunt regi, iar regii, bufoni.
geo • 8 decembrie 2016, 9:57
stiu ca e alta discutie, dar Cataline, pe cand o ancheta serioasa vizand hotararea total ciudata si nelalocul ei de a numi ***, *** - rom??... doar tu poti sa sapi si sa faci lumina in aceasta parte intunecata a unei hotarari bizare si nepatriotice!
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Cristian – SAN FRANCISCO • 8 decembrie 2016, 9:58
Perfect de acord cu ceea ce au spus Iulian Cotun si unroman scarbit.
Matei • 8 decembrie 2016, 9:58
Favorizarea romilor la examene, mai ales la facultate, e o rușine fara margini, gândită probabil tocmai pentru asemenea fraude. Daca fundatiile vor sa ajute tinerii romi, atunci sa le susțină ( cu meditații, cărți etc) pregătirea atunci când sunt in școală, ca sa devina capabili sa treacă ex de admitere. Altfel, repet, e o rușine, o discriminare inacceptabila.
gigelos • 8 decembrie 2016, 9:58
@ tolo -Stiti foarte bine ca Secureanu e nea Ghita Pristanda , doua la prefectura , sa mananca si famelia mea ... cautati-l pe nea Fane , pe Tipatescu ...
Mihnea • 8 decembrie 2016, 10:03
Dle Tolontan Nu mai scrieti romi cu doi de R daca nu vreti sa ii dati o nota rasista.
Constanta • 8 decembrie 2016, 10:14
Draga Tolo, Situatii ca acestea se regasesc in foarte multe scoli si licee din Romania. Verificati - voi sau cine ar trebui sa verifice - la liceele mai bune din Constanta (Colegiul National Mircea cel Batran, de exemplu), unde o gramada de machidoni agramati, dar cu ceva banutzi, si-au inscris copiii pe locurile destinate romilor. Este o practica folosita in cardasie cu romii si cu "managerii"hoti din licee.
zero • 8 decembrie 2016, 10:20
sa traiesti ,nea
Cătălin Tolontan • 8 decembrie 2016, 10:30
@geo: ce bine ca nu sintem de acord :-) Nu cred ca e nepatriotic sa spui rrom. Inainte de orice, sintem oameni, parinti, copii, frati, surori, bunici si nepoti. Si abia apoi sintem romani, polonezi, nemti sau thailandezi. Iar umanitatea noastra ne cere sa fim alaturi de cei vulnerabili. Cititi, va rog, exemplul cu maimuta si ciinele din articol. E foarte bun.
stefania • 8 decembrie 2016, 10:30
Pe oamenii astia nu-i mustra CONSTIINTA? imi aduc aminte o povestioara supusa de o colega de camera Ada pe cand stateam la camin in Regie (in '83 stateam la gramada, cate 4 in camera) , fiica de procuror si o fata extraordinara: procuror fiind tatal ei, avea de a face cu criminali (pe vremea lui Ceausescu, criminal insemna ca ai omorat un om)si il muncea o intrebare, care ne framanta si pe noi acum; deci l-a intrebat pe un criminal, daca nu il mustra constiinta. Raspunsul a fost de milioane (de euro) "da' ce, eu sunt slab ca dumneata?"
Cătălin Tolontan • 8 decembrie 2016, 10:34
@Matei: va dau un exemplu de ce inseamna un grup vulnerabil si de ce e corect sa-l tratam cu mai multa atentie. Daca unui barbat ii spui "culca-te cu cineva ca sa obtii un contract", el va ride, se va enerva, dar nu se va simti vulnerabil sau discriminat. Daca unei femei ii spui acelasi lucru se va simti amenintata si vulnerabila. Si e dreptul ei sa se simta asa. De ce se simte? Pentru ca de milioane de ori de-a lungul istoriei s-a intimplat acest lucru si se intimpla si azi. Pentru un barbat amenintarea aceasta e o fictiune, pentru o femeie, e ceva palpabil, posibil si cu adevarat umilitor.
o femeie • 8 decembrie 2016, 10:35
Situatia este si in alte licee si in alte orase. Secureanu nu a inventat nimic, a aplicat ceea ce stie. Clar e doctor: la furat. Atat ca vor ramane copiii cu presiunea zilnica, pentru ca ii poarta numele, si mereu cineva le va aduce aminte ca e fiul aluia ... si nu, nu e vina lor ca tatal e hot, dar cu siguranta se vor gandi de 2 ori daca sa fure ca tata.
Dacul liber • 8 decembrie 2016, 10:43
De cind a început ancheta în cazul asta, statul doarme. Și la final vor găsi vreo scuza și echipa de jurnaliști vor găsi alt subiect. Și uite asa se vor ascunde toate neregulile.
Lucas • 8 decembrie 2016, 10:45
Fratilor , haideti la vot ! Sa nu mai vedem la TV aceleasi fete care ne dau lectii de 20 de ani si ne explica ce bine ne va fi cu ei daca ii alegem (again and again and again :-) ) !!!
fotbal • 8 decembrie 2016, 10:50
a venit mosul. ce inseamna sa ai echipa de moderare de excelenta! ordinea e urmatoarea: *** la propunerea aia discriminatorie. apoi as zambi
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Matei • 8 decembrie 2016, 10:51
@Catalin: exemplul dvs e corect, dar nu seamănă deloc cu situația in discuție. Copiii romi si copiii in general sunt vulnerabili atunci când trăiesc in sărăcie, nu au părinți cu educație, nu au condiții minime de studiu si, natural, sunt excluși sau se exclud singuri. Aici, fundațiile, care știți bine cați bani au manevrat, ar putea sa își aducă o contribuție. Dar a ii pune pe acești tineri nepregătiți intr-un loc pe care nu il merita e daunator pentru toată lumea, inclusiv pentru ei. E părerea mea si o spun fara răutate.
Cristi • 8 decembrie 2016, 10:56
D-l Tolontan, remarcabile anchetele dumitale dar ce facem dom'ne cu site-ul asta de sport, gsp-ul, sunt din ce in ce mai putini cititori, vizitatori, nu mai spun de comentariile lasate la articole. Ne indreptam atentia si acolo? Daca nu, lasa dom'ne site-ul asta si du-te la un cotidian de profil, la o televiziune, e pacat sa moara.
Unparinte • 8 decembrie 2016, 11:04
Nu inteleg de ce nu ati lasat comentariul meu, acestor copii li se inoculeaza de mici ca li se cuvine totul, ca sint deasupra altora, far sa faca nimic deosebit, si apoi ne mai miram ca tot copiii securistilir ne conduc! Sa ne fie de bine si la cit mai multe ebe, secureni, etc!
gigelos • 8 decembrie 2016, 11:10
In aceste licee vin copii de romi instariti , familii bogate , pot face pregatire cum facem si noi , care e problema ? Nu va veni , sau poate un procent de 5 % un copil crescut in caruta , la cort etc . O prostie , alta politica corecta . Tanarul ex. Vijelie poate sa se pregateasca foarte bine , meditatii , de ce trebuie sa intre el pe loc rezervat ? Banane , maimute , caini , Cataline bateti campii ! As vrea sa fiu si eu putin mai creol , am pielea alba si ma cam prajesc la soare . Cand eram in facultate aveam multi colegi de la tara , din sat , nu neaparat copilul primarului , preotului etc . Azi , zero barat . Vrem sa ajutam , avem pe cine sa ajutam , ne mintim cu minoritarii nostri , ne place sa ne rasfatam ca suntem mari europeni si isi bat joc de noi
Luck • 8 decembrie 2016, 11:11
Incredibil. Oare de ce se intampla aceste lucruri? Cine este vinovat de o asemenea nedreptate. Directorul liceului *** credeti ca nu stia? Stia foarte bine, la fel si secretara. Aceasta *** este o rusine pentru sistemul de invatamant.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Mircea • 8 decembrie 2016, 11:18
La cum se imbraca,de ce sa nu-l credem? (Fac haz de necaz) p.s. : eu chiar sunt ***
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
ilidia • 8 decembrie 2016, 11:22
***
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Cătălin Tolontan • 8 decembrie 2016, 11:28
@gigelos: nici o problema. Preferam sa batem cimpii gindindu-ne la cei vulnerabili decit sa fim siguri pe noi fara sa ne uitam in jur. Uite un m care era extrem de sigur pe el: Florin Secureanu. Pentru el nu exista regula, toate il incurcau, toate erau niste prostii.
gigelos • 8 decembrie 2016, 11:36
@tolontan - vulnerabili ? Satele romanesti sunt cotropite , sunt dominate de clanuri *** , au ramas batranii saracii . Ia masina si mergi prin Fundeni Frunzanesti , risti sa te opreasca sa-ti ia benzina din rezervor , chiar bati campii . Am copilarit in Tei , aproape de groapa . liceul l-am facut impreuna la MF1 , n-are rost sa povestim . Vulnerabili ? Adica ? Vulnerabili azi sunt copii amarati lasati acasa de parintii plecati la munca in strainatate . romii isi iau copii cu ei ,vorbim prostii , imi pierd timpul . Pa
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
gigelos • 8 decembrie 2016, 11:37
@CT - ti-am zis de Tei , adica stiu ce vorbesc
Bucur Loredan • 8 decembrie 2016, 11:46
Doamne cata mizerie,unde poate duce lipsa de atitudine.Reprezentanti statului roman''adica politicienii'' s-au ascuns.Lupta cu infractorii din Romania este una inegala.Nu poate o echipa de jurnalistii de la un ziar de sport sa lupte cu un sistem.Vad ca ziarele care pot face investigati mai amanuntite s-au'' dat la fund'' oare de ce?.Raspunsul este simplu si cunoscut de toata socetatea romaneasca.Unde sunt intelectualii,elitele,inteleptii acestei tari?.Ce face BISERICA?.Sunteti singuri ''ECHIPA TOLO''.Cetateanul roman doarme,oare de ce?.Cred ca stiu de ce.DE FRICA.Respect pentru echipa TOLO.