marți, 22 noiembrie 2016, 6:57
”Întrebarea oricărui om care îmi citește mărturia e normală: de ce am ajuns să vorbesc abia acum? Pentru că oamenii ăștia au o putere și un anturaj speciale. Clanul Cordunenilor din Iași vă spune ceva?!” Fost angajat al Vitalaire, sursă a ziarului
Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan
Măcar numele să le fie scrise apăsat.
Dumitra Niculina Opincă s-a născut pe 12 august 1963 și a murit devreme, pe 20 mai 2010.
E a trăit în satul Valea Cheii, comuna Păușești-Măglași, județul Vâlcea.
Ca în basme, duhul femeii dispărute la 47 de ani a continuat să colinde un an și jumătate instanțele românești, la chemarea firmei Vitalaire.
Până când, în zorii zilei de 17 octombrie 2011, Judecătoria Iași a pus capăt filmelor cu vampiri.
Instanța a comunicat firmei de aparate medicale că-i respinge cererea de executare silită.
Magistrații au constatat ”lipsa capacității procesuale de folosință a pârâtei”.
În acea dimineață, statul român a consimțit că Vitalaire nu mai are nimic de folosit de pe urma Dumitrei.
Umbra juridică rămîne pe Pămînt mult după ultima bătaie a inimii.
Iar Dumitra Opincă a plecat ducînd cu ea calitatea amară de pârât, care a continuat să bănănăie pe aici.
De aceea, în versiunea karmică, ea figurează cu datorii de 1.018 lei, numai partea Vitalaire, fără a mai socoti aici taxele de timbru.
Având în vedere distanța dintre lumile unde ne găsim azi noi și Dumitra, taxele de timbru sunt mari și relativ greu de achitat.
Bine că a scăpat!
Numai că un calcul cu toate documentele în mână arată că socotelile sunt taman de-a-ndoaselea: SC Air Liquide Vitalaire România SRL, filiala megacorporației cu același nume, îi datorează bani Dumitrei Niculina Opincă.
Și scuze!
3,3 milioane de lei este profitul net al VitalAire România în 2015
15,5 milioane de lei este cifra de afaceri a Vitalaire România în 2015
Femeia din Valea Cheii a fost dată în judecată de către ”Subscrisa Vitalaire, reprezentată legal prin Hans-Georg Oestermann și Pierre-Emmanuel Augustin, administratori, prin Cabinet de Avocat Dragoș Bobu”.
Măcar numele să le fie scrise apăsat!
Procesul Dumitrei din Valea Cheii este unul dintre cele aproape 3.000 pe care firma recunoaște că ”le-am deschis împotriva pacienților răuplatnici”.
Dialog cu Lucian Bentu, directorul general al SC Air Liquide Vitalaire România SRL, și cu avocatul Dragoș Bobu, bunul său prieten și colaborator.
-Șefii dumneavoastră de la Paris cunosc numărul imens de procese din România?
-Da, sigur că-l cunosc Dar ce să facem? Noi le explicăm întotdeauna la Paris despre ce e vorba!
-Și ei nu sunt îngrijorați? O multinațională cu afaceri medicale arată ca și cum s-a transformat în recuperatori de bani.
(Avocatul Dragoș Bobu dă să intervină în discuție)
– Dumneavoastră, domnule Bobu, sunteți angajat al firmei?
-Nu.
-Sunteți avocatul companiei?
-Da, sunt. Dar aici vorbesc nu ca avocat, ci în calitate de membru în Consiliul Director al companiei Vitalaire.
-Nu e un conflict de interese?
-Ce conflict?
90% dintre procesele cu pacienții sunt câștigate de Vitalaire, potrivit estimărilor avocatului Bobu
-Să fiți și în Consiliul Director și să câștigați bani, prin casa dumneavoastră de avocatură, Dragoș Bobu, din procesele pe care firma le intentează.
-Nu cred că e un conflict. Eu fac mult mai multe lucruri pentru firmă decât să o reprezint în procese.
-Nu primiți o sumă variabilă în funcție de câte procese aveți?
-Primesc o sumă fixă lunară. Am cheltuieli, am trei oameni angajați doar pentru procesele Vitalaire.
”Toată această blestemăție care se întâmplă cu procesele e din vina Caselor de Asigurări. Iar pacienții nu plătesc” Dragoș Bobu, avocatul Vitalaire
-Și firma VitalAire nu are nicio responsabilitate?
(Directorul Bentu preia răspunsul)
-Mulți pacienți nu înțeleg sistemul foarte bine și dau vina pe noi. Eu consider că facem toate eforturile să ținem sub control această situație.
Procesul începe pe 28 martie 2011, la aproape un an după ce Dumitra se prăpădise în satul ei.
În instanță, firma depune facturi care atestă că pârâta nu plătise, vreme de 8 luni, cei 60 de lei datorați lunar.
În total cam 480 de lei.
Pretențiile Vitalaire se dublează prin penalități și dobânzi: îi cer 1018 lei!
73%pe an ajung să cumuleze penalitățile pe an într-un contract precum cel între Vitalaire și Dumitra Opincă
0,2% sunt penalitățile pe zi trecute în contractele pe care firma le face cu pacienții săi medical dependenți de oxigen
Gazeta Sporturilor a intrat însă în posesia fișei interne a ”cazului Dumitra Niculina Opincă”.
O sursă din companie a furnizat ziarului ”centralizatorul client” și trei seturi de facturi duble.
”Ca și în cazul pe care l-ați prezentat ieri în ziar, firma făcea două facturi identice. Înregistra în contabilitate facturile de 0,01 lei și le păstra pe cele false, cu suma de 60 de lei. Cu acestea din urmă a mers la procesul cu Opincă”, explică omul din Vitalaire.
Publicăm trei rânduri de facturi duble, cu aceeași serie și număr, dar cu sume diferite, existente pe numele Dumitra Opincă.
La proces, cei de la Vitalaire au prezentat facturile de 60 de lei, potrivit întâmpinării trimise de administratorii Georg Oestermann și Pierre-Emmanuel Augustin, prin Cabinet de Avocat Dragoș Bobu.
Măcar numele să le știm.
Dar nici un om nu seamănă cu altul, nici o suferință cu alta și, în ”cazul Dumitra Niculina Opincă”, nici o factură cu alta.
În afară de ce a meșterit în propria contabilitate, firma Vitalaire a decontat sumele și la Casa de Asigurări de Sănătate.
Gazeta Sporturilor a cerut și a primit de la CAS Vâlcea sumele plătite din bani publici către Vitalaire ”pe deciziile eliberate asiguratului Dumitra Niculina Opincă”.
Informațiile furnizate ziarului din sistemul național de sănătate publică povestesc cum, din 12 octombrie 2009 și până în ziua morții sale, 20 mai 2010, Dumitra a plătit prin Casa de Asigurări către Vitalaire câte 159,52 de lei pe lună.
În total, ea a achitat, fără să știe, 1.276 de lei.
Dumitra Opincă s-a achitat cu vârf și îndesat!
Pentru că banii Casei de Asigurări sunt, de fapt, banii ei și ai tuturor oamenilor de pe lista celor 3.000 de procese.
Nu Casa plătește, ci oamenii plătesc!
Conform acestor date, Vitalaire avea trei tipuri de tarife și de raportări:
”Problema nu era că noi adunam 159 de lei de la Casă și 60 de lei de la pacient, dacă așa era conceput contractul, ci ceea ce spuneam pacientului la început și faptul că acesta devenea dator deși el, contabil, nu era dator!”, explică sursa.
În cazul Dumitrei Opincă e straniu cum ea s-a ocupat să asigure toate documentele, să obțină decizia pentru ca CAS-ul să-i deconteze neîntrerupt contractul cu Vitalaire, a trimis apoi decizia la iași, dar n-a plătit nici una dintre ratele personale!
Sistemul de decontare este, într-adevăr, prost făcut de către stat.
E un calvar pentru bolnavii în stare gravă, care apelează la oxigen, să se plimbe trimestrial la medicii specialiști, să facă spirometrie de fiecare dată, să ducă decizia la CAS, să o primească prin poștă și să o retrimită furnizorului.
Sistemul în sine împinge la scurtături.
E, realist vorbind, greu pentru furnizor să introducă decizia în sistemul centralizat în 72 de ore că acesta este termenul. ”Tocmai de aceea, am văzut de multe ori cum la Vitalaire se semna pe decizie în numele bolnavului. Decizia era trimisă direct la firmă de la Casă”, povestește un alt fost angajat.
Dar, dacă deschizi ușa asta, cum îți oprești angajații să inventeze contracte cu persoane ale căror date personale și medicale le pot parveni relativ lesne dinspre medici?
Deși aveau planificată o deplasare în Franța, ”pentru un training la compania-mamă, că urmează să comercializăm în România pompe de insulină”, cei doi prieteni care conduc firma, directorul Bentu și avocatul Bobu, s-au răzgândit.
Ei au renunțat să mai urce în avion când erau la câteva sute de metri de aeroportul Otopeni.
Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași a deschis un dosar penal pentru evaziune fiscală. ”În privința lui Dragoș Bobu, ca avocat e posibil ca el să fie anchetat de DNA”, spune o sursă judiciară.
Iar angajații firmei, susțin surse din interior, au început să-și facă deja planuri ca să discute cu procurorii, după principiul niciodată suficient de rapid concretizat: cine vorbește are o șansă în plus.
Dumitra Opincă a intrat în mormânt știind că e datoare.
Rugat ieri să explice noul set de facturi duble și cazul decontării și de la pacient, și de la Casa de Sănătate, directorul general Lucian Bentu a răspuns.
Așa a răspuns: ”Am dispus departamentelor abilitate din cadrul societății un raport asupra situațiilor prezentate de dumneavoastră”.
Iar Dragoș Bobu și-a restricționat profilul de facebook, ca să-și protejeze numele.
Apropo de nume.
Dialog cu Primăria Păușești-Măglași, unde a trăit femeia.
-Bună ziua, aveți idee unde putem da de un moștenitor al Dumitrei Niculina Opincă? E din Valea Cheii. A murit în 2010, în primăvară.
-Noi nu avem niciun Opincă pe aici. Să mai întreb, să verificăm, dar suntem siguri că nu e de la noi.
A doua zi. Ninge peste toată țara, din Vâlcea și până în Iași.
-Bună ziua, în legătură cu Dumitra Opincă am revenit.
-Ne pare rău, am căutat peste tot. Și în acte, și în registrul agricol. Și pe listele de vot. Nu am avut nicio Dumitra Opincă. O singură idee ne-a venit, tot căutând. Aici, la noi chiar la Valea Cheii, a existat un azil de oameni sărmani, care a fost evacuat mai demult! Poate să fi fost dânsa de acolo?
Când e să dispari în iarnă, te pierzi cu totul, cu șanse minime de reabilitare.
Măcar numele să i-l scriem apăsat.
Dumitra Niculina Opincă, om cinstit.
Primul episod al investigației. ”Mărturii și documente dintr-o multinațională pharma: “Firma noastră înșală bolnavii săraci din România!”.
irina • 22 noiembrie 2016, 18:12
Sincer si cu regret spun, nu ma mai mira nimic in Romania noastra! Bravo si nu va lasati , macar cineva mai lupta si are curajul sa dezvaluie opiniei publice ticalosiile si scheletele din dulap celor care trec pe langa noi pe strada debordand de superioritate.
robert B • 22 noiembrie 2016, 19:41
bravo TOLO SI ECHIPEI extraordinara ancheta jurnalistica sincer daca va-ti face un site al vostru pentru donatii pentru a finanta astfel de anchete jurnalistice as cotiza mereu, cu respect de la un Roman stabilit in Irlanda de 12 ani
Andreea • 22 noiembrie 2016, 21:56
Buna seara, tocmai ce am incheiat acum 2 saptamani un contract cu aceasta firma, recomandata de dl. dr. care a diagnosticat boala tatalui meu. Intr.adevar are nevoie de aparat fara de care nu ar putea respira. Sincera sa fiu nu am citit contractul la semnare dar chiar daca l.as fi citit, oricum nu as fi inteles prea mult. Maine am sa ma intalnesc cu un avocat sa imi explice in termeni pe intelesul tuturor. La momentul in care am primit aparatul, a venit un domn acasa ne.a facut instructajul de folosire, ne.a prezentat in mare ce contine contractul, ne.a explicat k trebuie platit 33 de lei ptr kit si 2 lei pe luna chiria, iar restul de bani si.i iau de la casa de asigurari. De specificat k in momentul acela nu depusesem dosarul la casa de asigurari dar am primit garantia verbala k nu este nici o problema se vor ocupa dansii noi trebuie numai o data la 3 luni sa refacem dosarul si sa il depunem la casa. Credeti k a fost o inselaciune din partea lor si in curand ma voi trezi tarata prin tribunale ptr recuperarea unor sume exorbitante ?
orlando • 22 noiembrie 2016, 22:53
Felicitari! Nu renuntati, acesta este drumul sperantei.
cristi • 22 noiembrie 2016, 23:01
Inchisoare pe viata si confiscarea averilor....pt toti....INADMISIBIL....ce faceti voi autoritatilor??????
mihai • 24 noiembrie 2016, 11:21
@Andreea: E bine să discutați cu avocatul, ca să înțelegeți exact ce ați semnat, fiind un contract conceput cu rea-credință de ei. Nu cred însă că veți mai fi târâtă prin tribunale, pentru că buboiul a fost spart. De acum încolo singura lor preocupare juridică va fi cum să-și salveze propriile funduri, nu să exploateze noile victime, ca dvs.
Ovidiu • 25 noiembrie 2016, 17:39
@Andreea , contractul are clauze abuzive , dar pentru a intimida si a atinge scopul incalca ei mai incalca si legea si toate normele existente. Ma bucur ca au fost demascati pentru ca si eu am fost intimidat de aceata firma. Pot da detalii si relatii despre cazul meu.
bozsodi ana maria • 27 noiembrie 2016, 22:13
buna seara am fost si eu prostita cind socrul meu a avut nevoie de un astfel de aparat in anul 2011 cind a veni reprezentantul cu aparatul mea zis sa semnez si eu contractul doar in calitate de martor ca sa ma trezesc ca am semnat in calitate de girant da intradevar ca nu neam gindit atunci pe moment ce consecinte si ce probleme ne va aduce acel aparat la care neam bucurat enorm cai va prelungi socrului meu veata ca apoi am avut citeva restante si nu dupa citeva luni cam 6 luni sa ma trezesc data in tribunal si gata judecata fara sa fiu instintata mea venit acasa o scrisoare cu suma de 5300 si ceva de lei care mi sau pus poprire pe salar acum de 2 luni am scapat de suma dar mam trezit cu alta alta hirtie de la titlul executor cum ca mai datorez 6300 de lei la care am mers la titlul executor care se numeste stolnean diana si dinsa bibalbaindusemea zis o data ca din cauza ca vital air a facut un consiliu si sau gindit sa ma mai dea o data in tribunal si a doua varianta a fost ca socrul meu a murit in 2012 dec data de 28 si noi in 4 ianuarie iam sunat pe cei de la vital air sa vina dupa aparatul de oxigen dar ei au venit abea in mai ca sa ne poata pune penalizari si mea zis ca cei 6300 de lei sint penalitatile pentru cele 5 luni in care nu au veni dupa aparat deci ce sa mai zic platesc si acesti bani si dupa cei termi si pe acestia de achitat sa stau linistita ca imi mai gasesc ei ceva si asa cred ca vor ajunge sa plateasca si copii mei si chiar si nepoti mei pentru ca acel aparat ia prelungit socrului meu veata cu doar 1 an
Oana • 30 noiembrie 2016, 19:39
Buna seara, si eu am avut probleme cu cei, m au dat in judecata si bineinteles au castigat, le am platit multi bani. Mi au dat aparatul , o am schimbat de trei ori deoarece nu era setat corect, dar banii a trebuit sa dau cu toate ca mergeam si la spunwam ca nu este aparatul in regula.
Lucia Romanescu • 1 decembrie 2016, 8:19
Toti acesti clienti pacaliti ar trebui sa se constituie intr-o asociatie cu personalitate juridica, sa angajeze un avocat si sa dea in judecata firma.