Directorul Mărășoiu: ”Udrea a fost cel mai bun ministru al turismului. Banii din Gala Bute, o excelentă investiție pentru piața din Canada”. Cifre oficiale: 0,7% dintre turiștii străini sunt canadieni și numărul nu a crescut după Gală

Azi, cea mai lungă declarație de martor din procesul ”Gala Bute” s-a transformat într-o fotografie a sistemului din ministerele românești

vineri, 18 noiembrie 2016, 7:39

de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

 

La Gala Bute vin studenți la Drept, avocați curioși și popor care se întâmplă.

Până și un român care locuiește în Belgia a privit astăzi depozițiile martorilor.

Fiecare vede diferit.

Inculpații asistă la un  proces orientat împotriva lor. ”Doamna judecător, nu e nicio problemă, puteți consemna ceva și în favoarea mea”, după cum subliniază, ironică, Elena Udrea. Completul zâmbește la atac.

De partea cealaltă, pentru acuzare e vorba de o infracțiune evidentă, cu patru oameni care și-au recunoscut vinovăția și alți patru pentru care DNA aduce suficiente probe ca să fie condamnați.

Cum este pentru românul din Belgia?

Omul care nu vrea să deranjeze pe nimeni

”Am venit și cu o nepoată de la Drept. Să vadă cum arată un proces important”, explică el.

”Este incredibil cum oamenii ăștia, miniștri, directori și demnitari, pe care ți-i și imaginezi cum șușoteau ei acolo să scoată banii pentru gală, încep să arunce unii pe alții și să se desincronizeze în ceea ce declară. Incredibil!”, zice omul.

Ziua începe în forță.

La bară vine Paul Mărășoiu, directorul general al Direcției Turistice.

Când l-a angajat, în februarie 2011, Elena Udrea l-a prezentat ca pe starul rock al turismului românesc transferat de la privat ca să salveze statul. Ceva între inspirația lui Mark Zuckerberg și statura profesională a lui King Kong.

Pe 6 iunie, când Mărășoiu modifică nota de oportunitate pentru Gala Bute și, în aceeași zi, demisionează din minister, el devine ”un angajat plecat din motive medicale”.

Motivul de sănătate îl invocă chiar directorul, spășit fără să se știe de ce, în fața instanței.

Imediat, Udrea nu rămâne datoare: amintește Curții că, de fapt, pe fondul unui concediu medical, ea e cea care ”i-am pomenit despre demisie”.

Dar nu era nevoie să-l pună la punct.

Pentru că Paul Mărășoiu, om de afaceri, consultant de turism și fost director general, apare solemn și are grijă să nu deranjeze pe nimeni.

Sau cel puțin asta își propune.

Mărășoiu: ”Nimeni din minister nu avea apetit pentru acest eveniment!”

-Cum se făceau întâlnirile în minister pentru Gala Bute?
-Erau cam aleatorii, doamna judecător.

-Cine le convoca?
-Sincer, e greu de definit. Nu-mi mai amintesc.

sau

-Cine a coordonat la minister acțiunea Gala Bute?
(Omul răsuflă cu zgomot) Greu de spus.

-De ce e greu de spus?
-Păi, nimeni din Ministerul Turismului nu avea apetit pentru acest eveniment.

-Altceva ați spus procurorului. Că a existat cineva care avea apetit!
-Am spus eu așa ceva? M-am referit la coordonare?

-Da, exact la coordonare v-ați referit!
-Doamna judecător, v-ați obișnuit deja cu faptul că n-am memorie.

-Să v-o reîmprospătăm (Îi citește ce a declarat la DNA).
-Aaaa. Acum, să vă spun sincer, până prin aprilie lucrurile se întâmplau. Apoi, pe fondul lipsei mele de entuziasm, cred că domnul Ștefan Lungu a coordonat.

”Udrea e cel mai bun ministru al turismului pe care l-a avut România”

Și tot așa.

Frază după frază, întâmplare după întâmplare și scuză după scuză. Paul Mărășoiu spune de șapte ori: ”Îmi cer iertare, onorată instanță!”.

La un moment dat, vizibil afectat, el își invocă boala tiroidiană. Angela Dragne spune: ”Da, știm în ce constă această boală”.

E ciudat.

Paul Mărășoiu e cel care a lăsat urme în calculatoarele ministerului. Cel care l-a refuzat pe Obreja când acesta ”mi-a cerut să întocmesc eu oferta pe care trebuia să o facă firma lui. Eu eram în minister, cum s-o fac eu? Era ilegal”.

Tot Mărășoiu a trimis Elenei Udrea emailuri, ”pe care email, cel de la minister sau privat?!”, sare repede avocatul Chiciu, prin care o avertiza că nu e în regulă ce vrea Obreja.

Faptele lui rămân acolo și opoziția evidentă la finanțarea Galei Bute, de asemenea, dar parcă și-a trimis la Înalta Curte fratele geamăn, care citește în fiecare dimineață mantra ”Toți acești oameni sunt, de fapt, minunați!”.

Potrivit lui Paul Mărășoiu, ”Rudel Obreja este un adevărat profesionist”, ”Ștefan Lungu e un om cu mare creativitate și foarte implicat”, iar ”Elena Udrea a fost cel mai bun ministru al turismului pe care l-a avut România”. 

În aceste condiții, pentru orice om rațional e imposibil de înțeles de ce șefa completului nu dă cu ciocănelul în masă ca să termine procesul!

Acum!

Și să-i lase pe oameni să se ducă la Stockholm ca să ridice Premiul Nobel în locul lui Bob Dylan.

Așteptându-i pe canadieni

Iar Gala Bute?

0,7% reprezintă turiștii canadieni în totalul turiștilor din România. Potrivit lui Paul Mărășoiu, în primul rând Canada a fost piața țintită de Gala Bute

”O foarte bună oportunitate”, pledează el, convingător. ”Ca profesionist de 33 de ani în turism, crede martorul că această gală a fost necesară?”, plusează avocatul Elenei Udrea, încântat de turnura pe care a luat-o mărturia.

”Da, sigur! Din experiența mea a fost o oportunitate excelentă cu care s-a accesat piața canadiană de turism”, spune fostul director general.

Cifrele oficiale.

În 2011, ne-au vizitat 12.198 de turiști canadieni.

Apoi Ministerul Turismului și Ministerul Economiei au investit 2 milioane de euro, cât a dat ProTV pentru tot Campionatul European de fotbal din 2016!

În 2012, după această investiție, ne-au vizitat 12.027 de turiști canadieni.

”Obreja insista ca ministerul să organizeze”

Finalul e dureros. ”Doamna judecător, vă rog să mă scuzați pentru mărturia mea și pentru că nu mi-am adus aminte!”. 

Ședința ia o pauză și Paul Mărășoiu stă cu jandarmii lângă el ca să-și citească mărturia.

La bară vine Daniela Prelipcean, fostul director de la ”promovare turistică sau marketing, că s-a numit în mai multe feluri”.

poza in text Daniela Prelipcean

E mult mai stăpână pe ea și ține aproape de mărturia pe care a dat-o la DNA. ”Domnul Obreja insista ca ministerul să organizeze evenimentul”, spune ea, din prima.

”Noi i-am repetat că nu e legal”, adaugă.

”Rudel Obreja avea o vorbă: eu am un pachet integral de servicii și voi îl cumpărați!” Daniela Prelipcean, director Direcția de Promovare de la Ministerul Turismului

60.000 de lei lunar a susținut Obreja că plătea dobândă la creditul BRD cu care a finanțat Gala, până când i-a dat ministerul banii

Până la urmă s-a mers pe versiunea publicității plătite în gală.

Completul se păcălește în momentul în care insistă pe ideea că ”publicitatea s-a făcut cu o firmă privată, nu-i așa?”.

Bogdan Cimbru, avocatul lui Obreja, intervine și întreabă martorul dacă au existat și alte cazuri în care ministerul să fi făcut publicitate cu firme private. Sigur că sunt, s-au cheltuit zeci de milioane de euro pentru publicitate în mandatul Elenei Udrea!

E timpul Elenei Udrea să se păcălească, atunci când o întreabă pe fosta subordonată: ”Recunoaște că a fost cel mai mare eveniment de promovare?”. Cu cifrele corecte în minte, Daniela Prelipcean răspunde: ”Nu a fost cel mai mare. Dar a fost unul important”. 

Prelipcean: ”O asemenea stare de nemulțumire eu n-am mai întâlnit!”

Curtea insistă.

Se uită pe ce a declarat martorul la DNA în 2013 și 2014 și insistă.

-Era o stare de  nemulțumire în minister în ceea ce privește organizarea Galei Bute?
-Da!

-De ce?
-Din cauza presiunii, din cauza conducerii instituției, pentru că se dorea cu ardoare să se finanțeze Gala Bute.

-Și la alte acțiuni nu era ardoare?
-Doamna ministru dorea să facă multe lucruri. Și nu ne-a cerut să facem ceva ilegal, niciodată! Dar o asemenea stare de nemulțumire eu n-am mai întâlnit.

-Contribuia și altceva la această nemulțumire?
-Faptul că domnul Obreja nu ne dădea documentele pe care le ceream. Iar când ni le dădea, ni lă dădea incomplete.

Procesul cu un pas în 2017

Ultimii doi martori sunt la număr.

Vasile Mihalcea, fost director în SN a Apelor Minerale, și Alin Condoiu, șeful compartimentului achiziții din Primăria Lupeni, sunt lapidari și confuzi.

„Nu am fost prezent la ședința Ministerului Economiei și nici nu știu dacă omul din compania mea a fost acolo”, susține Mihalcea.

„Nu știu ca primarul din Lupeni, Cornel Resmeriță, să fi vorbit cu Elena Udrea pentru ca acel contract cu Termogaz să fie adoptat fără licitație”, spune, imediat după el, Condoiu.

Pentru prima oară, completul anunță în avans două termene de judecată.

Unul pe 12 decembrie, la ora 11:00, în care vor mai fi audiați patru martori.

Iar următorul, tocmai la anul, pe 18 ianuarie 2017.

„Pentru că trebuie audiat și martorul Iurie Ceban, iar procedura nu poate fi încheiată până luna viitoare, fiind vorba de o colaborare cu Justiția din Republica Moldova”, motivează judecătoarele, care acceptă astfel cererea lui Rudel Obreja.

Avocații răsuflă ușurați. Ei estimaseră că va exista o sentință în acest an.

Dar Curtea nu se grăbește.

Comentarii (15)Adaugă comentariu

haideusicfr  •  18 noiembrie 2016, 20:03

Eram *acolo* in *Canada* .Mai precis in Quebec. Bute era atunci foarte iubit si respectat .Ca si Nadia de altfel.In fiecare an viziteaza Montrealul unde este primita cu bratele deschise. Cat priveste *turistii canadieni* nu cred ca au venit multi.Poate niciunul. Salariile nu sunt nici pe departe cum cred unii ,transportul costa mult,iar cei care au cata de cat ceva bani( vorbesc de *muritorii de rand*) prefera sa mearga in Caraibe la palja. De exemplu. Cu banii cat ar costa un voyage in Romania ,stau cu burtile la soare 5 zile ,au transportul inclus ,plus bautura cat pot bea. Un exemplu.

Vasile Luca  •  18 noiembrie 2016, 20:05

Conducerea Radio Cluj si a Societatii Romane de Radiodifuziune (SRR) sunt acuzate, intr-o plangere penala adresata de un angajat al studioului clujean Parchetului si Directiei Nationale Anticoruptie, de abuz in serviciu, discriminare si deturnare de fonduri, scrie ziardecluj.ro. De fapt este vorba despre angajarea protejatei UDMR, Debreczeni Hajnalka, la Radio Cluj ilegal. Vasile Luca, angajat de 25 de ani la Radio Cluj, prezinta in plangerea sa documente prin care se aproba prelungirea detasarii lui Debreczeni cu inca trei luni la Radio Cluj, in conditiile in care, spune acesta, acest fapt contravine legii 41/1994 privind organizarea si functionarea Societatii Romane de Radiodifuziune si Societatii Romane de Televiziune. “Conform art. 13 "(1) Personalul de specialitate prevazut la art. 11 nu poate face parte din partide sau din alte formatiuni politice si este obligat sa pastreze echidistanta politica in intreaga sa activitate profesionala, asigurând respectarea diversitatii de opinii. 2) Salariatii prevazuti la alin. (1) nu pot face parte din conducerea altor societati de radiodifuziune sau de televiziune si nici nu pot cumula functii de executie in cadrul acestora”, se arata in plangere. Cu toate acestea Debreczeni Hajnal este consilierul de presa al presedintelui UDMR si face parte din Consiliul de Administratie al TVR din 1 aprilie 2014, fiind propunerea Uniunii, dupa ce sotul ei, Nagy Zoltan, seful de cabinet al lui Kelemen Hunor a ajuns secretar de stat. Conducerea Radio Cluj a solicitat prelungirea detasarii acesteia cu inca trei luni, pana in 12 iunie 2015, dupa ce detasarea anterioara, cu acelasi termen, incheiata in 11 decembrie 2014, a expirat in 11 martie 2015. “Debreczeni Hajnalka va realiza legatura intre redactiile de minoritati de la studiourile regionale, sarcina pe care a avut-o si pana in prezent. De asemenea, se va implica in realizarea emisiunilor de profil la Studioul Regional Radio Romania Cluj”, se arata in memorandumul adresat SRR, semnat de Bogdan Rosca Zasmencu, managerul Radio Cluj. Solicitarea acestuia a fost aprobata in 12 martie. “Din documentele prezentate rezulta ca a "lucrat" ca realizator doar 4 luni, dar conform unor informatii neverificate este de mai multi ani platita de SRR cu 9.000 lei lunar. Am dialogat pe aceasta tema cu 20 de colegi si niciunul nu a auzit, nu a vazut personajul mentionat si nici nu a auzit vocea acesteia pe postul de radio. Practic, aceasta plata este o forma mascata prin care SRR, in speta dl Ovidiu Miculescu, Florin Brusten si Bogdan Rosca contribuie financiar la sustinerea/finantarea nelegala a UDMR, salariul platit fiind o forma mascata prin care banii, fie ajung in pusculita Uniunii, fie SRR plateste astfel salariile unor angajati UDMR. Conform ROI - SRR, salariatilor din radioul public li se interzice sa faca politica , sa fie inscrisi pe listele partidelor politice. UDMR este partid politic. SRR este post public de radio si nu este legal si moral ca platitorii de abonamente radio sa sustina partide politice. Bogdan Rosca Zasmencu si apropiatii lui au nevoie de sustinere politica pentru a ramane in functii de conducere si din acest motiv accepta si propuerile lui Kelemen Hunor sau poate este doar o banala deturnare de fonduri. Conform reglementarilor in vigoare Radio Cluj este obligat sa pastreze inregistrarea tuturor emisiunilor timp de 30 de zile. La secretariat exista lista de pontaj care este semnata zilnic, iar doamna Debreczeni nu este trecuta”, se mai arata in plangere. De altfel in ultima declaratie de avere a acesteia, depusa in iunie 2014, se arata ca in 2013 a incasat un salariu anual de aproape 44.000 de lei de la SRR pentru functia de realizator-coordonator cu norma intreaga, la care s-a alaturat un venit de 12.622 de lei de la UDMR pentru functia de consilier. Potrivit aceluiasi document Debreczeni detine impreuna cu familia trei terenuri, doua apartamente, dintre care unul in Cluj-Napoca si o casa de 205 metri patrati construita in 2014 impreuna cu sotul, tot la Cluj-Napoca. Contactata telefonic, Debreczeni Hajnal nu a dorit sa comenteze acest subiect. “Va rog sa va adresati SRR. La revedere!”, a spus ea inainte sa inchida telefonul. Bogdan Rosca Zasmencu, managerul Radio Cluj, a refuzat sa stea de vorba cu reporterul Ziar de Cluj. “De unde ma deranjati? De la Ziar de Cluj? Nu, multumesc”, a spus acesta. De altfel Ziar de Cluj a relatat pe larg despre scandalul de plagiat in care a fost implicat managerul Radio Cluj. Redactorul care semneaza plangerea penala spune ca pentru faptul ca a sesizat aceasta abatere a lui Rosca Zasmencu este hartuit si intimidat constant de acesta. “In data de 24 . 01.2014 m-am adresat, in scris, Comisiei de Etica a UBB iar la data de 06.02.2014 Comisia de Etica a emis hotararea cu nr. 2280 prin care se constata existenta plagiatului din partea dlui Mihai Bogdan Rosca, prin preluarea aproape integral a lucrarii d-lui Miclaus. Documentul este semnat de 11 membri ai comisiei amintite (fila 7-9). Din acel moment a inceput seria abuzurilor la adresa mea iar Rosca a declarat ca nu se va opri pana cand nu voi fi dat afara din institutie. Tot in acea perioada se organiza la SRR Bucuresti concurs pentru ocuparea postului de manager la Radio Romania Cluj. Am comunicat in scris d-lui Ovidiu Miculescu ca Bogdan Rosca Zasmencu si-a plagiat licenta dar nu au fost luate masuri. Bogdan Rosca a ajuns manager, pe rolul instantei exista 2 procese prin care se contesta modul partinitor in care a fost organizat concursul”, se mai arata in plangerea lui Luca. De asemenea acesta semai plange de mai multe actiuni abuzive la care a fost supus, spre exemplu excluderea lui de la sedintele de redactie, nepublicarea materialelor realizate si cercetarea disciplinara a sa fara un temei.

Crimson Veritas  •  18 noiembrie 2016, 20:06

No Offense ... dar subiectul Gala Bute ma plictiseste mai rau decat cel cu spitalele ...:)) Sunt subiecte mult mai importante ... care macina societatea, sportul, justitia, etc... abuzuri, decizii defiintate de CEDO ... primari si ministrii ... care se dovedeste ca au facut puscarie degeaba (vezi si cazul lui Mircia Gutau ... primarul Rimnicului), presedinte care ii face fanatici pe cei care nu sunt de acord cu adoptile homosexualilor si lesbienelor, plagiatul lui Kovesi care sperie Romania ... si decesul Lui Daniel Prodan ... in paralel cu situatia dezastroasa in care se afla fotbalul romanesc sub management basist-burlanist! ...:)) Da-o d ... de Gala Bute ... aia e cea mai minora infractiune comisa de Udrea ... si tu torni Romane si Blockbuster-uri! ...:))

popa marcel  •  18 noiembrie 2016, 20:18

TRAIM INTR-O TARA DE IPOCRITI SAU PROSTI.NU AVEM SPITALE,AUTOSTRAZII,SALARII,PENSII SI MAI SANT DE SPUS, DAR AVEM TURISM ,ASTA E GLUMA ANULUI PE SFARSIT.NU STIU CE MAI MERGE BINE IN TARA ASTA SI TIPUL ASTA O DA PE MADAM UDREA CU TURISMUL.SANTEM ULTIMII IN EUROPA SI POLONEZII AU AJUNS SA NE STRIGE *** LA MECIURILE NATIONALEI A ROMANIEI.POLITICUL A STRICAT TOT CE A MAI FOST BUN, SAU MAI RAU L-A CORUPT.ESTE DOAR O PARERE.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ion n.induplecatu  •  18 noiembrie 2016, 20:41

Si tot azi cei doi capi ai *** nu au dat declaratii in fata judecatorilor in procesul santajului la rcs rds,neinteresant nu?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

marian  •  18 noiembrie 2016, 20:55

Daca sunteti ziaristi trebuie sa scrieti altfel: DNA aduce probe pe care le considera suficiente pentru ca inculpatii sa fie condamnati. Fiti profesionisti, domnilor, zau ca nu e greu ...

Cătălin Tolontan  •  18 noiembrie 2016, 21:51

@marian: am rezumat cum considera fiecare dintre parti procesul: inculpatii considera ca procurorii n-au probe, iar procurorii considera ca au probat acuzatiile.

Cătălin Tolontan  •  18 noiembrie 2016, 21:53

@Crimson Veritas: multumim pentru sinceritate cind spuneti ca va plictiseste Gala Bute. Asta e , meseria noastra presupune sa scriem despre intimplari si cind ele nu mai sint pe prima pagina. In procese, plictisitoare de cele mai multe ori, e vorba de soarta unor oameni si de dezvaluiri care privesc viata fiecaruia mai mult decit putem noi explica. Asadar, nu sint de vina procesele. Noi sintem plictisitori cind le povestim.

haideusicfr  •  18 noiembrie 2016, 21:57

Domnule Tolontan,va rog sa va supuneti * majoritatii* ! E democratie ,asa ca dati-i inainte cu tupeu. Sanatatea e mai importanta ca orice ,iar excrocheriile pe bani publici trebuiesc date in vileag.

fotbal  •  18 noiembrie 2016, 22:04

am completat chestionarul

Matache Macelaru-Furculisione  •  18 noiembrie 2016, 22:11

Domne Tolontane, vaz ca acu investigati la 6 maini. As avea pentru ca sa am o mica recomandatiune. Gandesc ca ar fi sanatos sa luati o pauza de la subiecte asa capitale precum marasoiu, udrea, sanatatea corupta scl. Nu mai bine va ocupati o perioada de fleacuri? Sa mai respirati si matale. Uite, spre o pilda, nu vreti pentru ca sa investigati cum a primit Grig Bivolaru azil politicos atatia ani de zile de la Imparatia Swediei? Sau alt fleac, nu vreti pentru ca sa investigati cum de *** Bechtel si EADS se gasesc oficial doar in provincia Dacia? Sau uite, una usoara de tot, un fleac al fleacurilor: nu vreti pentru ca sa anchetati alea 95,11%, pardon alea 4,89% nefondate din teza Doamnei Prezident Codruta? Nu? Nu ar fi politicos corect? In fine, cum doriti. Am zis sa va mai usurez de povara un pic.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

florin  •  19 noiembrie 2016, 0:25

Decizie ilegala si proasta si paguboasa pentru statul roman. Udrea -ministru. Obreja - beneficiar direct. Trepadusii de pe langa Udrea nu intereseaza pe nimeni. Or fi ciugulit si ei ceva de la Udrea din palma, dar nesemnificativ. Udrea - cu executare, Obreja - cu executare, Ariton - cu executare si, eventual directorii de companii de stat, la fel, cu executare, pentru ca n-aveau niciun fel de nevoie de publicitate, nu concurau pe piata libera. E la mintea cocosului. Nu dau eu sentinte, dar am urmarit cazul pe blogul asta si imi aduc aminte inclusiv circuitul banilor, cum au ajuns la Obreja in cont. Si a trecut un car de ani de atunci... Daca dureaza asa de mult sa dai un verdict intr-un caz clar de jaf din banul public, atunci ar trebui sa ne gandim si la costuri, poate ca nu prea merita judecatorii salariile alea pe care foarte putini privati le au.

gogu  •  19 noiembrie 2016, 8:36

Sunt ȘOCAT de aceste dezvăluiri.

Stefan  •  19 noiembrie 2016, 11:07

Voi nu intelegeti cum functioneaza lucrurile. E o investitie excelenta pentru piata din Canada, dar e normal ca sa dureze pana cand numarul de turisti canadieni va creste. In jur de 95, 100 de ani. Deci nu va mai plangeti, ca a fost o excelenta miscare de marketing.

Cătălin Tolontan  •  19 noiembrie 2016, 12:51

@florin: directorii companiilor publice, daca va referiti la cele coordonate de Ministerul Economiei, sint martori, nu inculpati. Cei trimisi in judecata, in afara ministrilor, sint secretarul general Nastasia si fostii consilieri ai ministrului Udrea, Breazu si Lungu. Asta pe linia publica. Ceilalti sint patroni de firme.

Comentează