”Știți ce se întâmplă atunci când spui cuiva: Ești un vagin?”

Două pagini de argumente pro și contra felului în care ne adresăm unii altora scrise de Kareem Abdul-Jabbar, unul dintre cei mai mari baschetbaliști din istorie

miercuri, 28 septembrie 2016, 7:03

Kareem Abdul-Jabbar se retrage din NBA în anul căderii comunismului, dar deține încă recordul pentru cele mai multe puncte marcate în istoria jocului: 38.387.

Iată ce scrie el azi: ”După părerea multor politicieni, viața Americii este amenințată de o boală mai mortală decât Zika și Ebola la un loc. Numele maladiei: political correctness”.

”Majoritatea compatrioților mei sunt de acord cu acești politicieni. 60% dintre americani cred că political correctness e o problemă”, mărturisește fostul mare baschetbalist.

Până în 1971, sportivul se numește Ferdinand Lewis Alcindor.

Ia numele de Kareem Abdul-Jabbar în momentul convertirii la Islam.

Retragerea din activitate în 1989 îl găsește în postura de lider de opinie al comunității black din SUA, pentru care continuă să vorbească neobosit până azi, în ciuda unei leucemii cu care se luptă de aproape 10 ani.

2

Cele două pagini dintr-un număr recent al revistei Times, în care Kareem vorbește despre political correctness sunt, probabil, una dintre cele mai curate dovezi de obiectivitate și de empatie deopotrivă.

După ce admite că există un curent împotriva  political correctness, el oferă și câteva dintre exemplele care îi deranjează pe americani.

6 titluri de campion al NBA a cucerit Kareem Abdul-Jabbar

19 selecții în All-Star Game a strâns baschetbalistul

20 de sezoane a jucat Kareem în NBA, pentru Milwaukee Bucks şi Los Angeles Lakers

Mulți studenți ai marilor universități nu mai acceptă reproșuri ofensive din partea profesorilor lor.

2 din 3 tineri de la Yale University ar dori ca dascălii lor să găsească o modalitate de a anunța că ceea ce urmează să spună le poate insulta sensibilitățile.

Sau povestea cu sărbătorile.

”Încercarea de a spune ”Sărbători fericite!” și nu ”Crăciun fericit!” este văzută de cei mai mulți dintre oameni ca o formă sinistră de a restricționa religia și nu ca o încercare de a-i include și pe noncreștini în spiritul Sărbătorilor”, notează Kareem.

Și acum urmează demonstrația sa.

Puteți să nu fiți de acord cu ea.

Doar acordați-i câteva minute.

El spune: să nu stricăm ceea ce am construit și să nu ne fie rușine!

”Ori de câte ori folosim exemplele exagerărilor ca să atacăm validitatea corectitudinii politice uităm ceva: orice politică sau politică socială poartă în ea exemple de exces”, crede el.

”Când ironizăm părinții care își inhibă copiii supraveghindu-i tot timpul, nu ne apucăm să combatem nevoia de măsuri și de legi pentru siguranța copiilor noștri. La fel e și când discutăm despre nevoia de toleranță în limbaj. Dacă observăm excesele la care a ajuns corectitudinea politică, să ne amintim și cât de mult bine ne-a făcut și ne face nouă, ca societate” Kareem Abdul-Jabbar

Kareem observă că, în ultimele trei decenii, corectitudinea politică a devenit, dincolo de exagerările sale, declarația că o întreagă societate este fermă în a apăra drepturile inalienabile ale omului.

Există studii serioase, pe care Kareem le citează și care arată că în mediul în care oamenii se referă cu grijă la semenii lor, luându-le în calcul sensibilitățile de rasă, de sex sau de apartenență la diferitele minorități, sunt încurajate deschiderea și creativitatea. Pentru că oamenii nu se mai tem și nu mai au frâne în a interacționa și în a risca idei și concepte noi.

Kareem știe că ține o pledoarie împotriva curentului majoritar, cel obosit de excesele corectitudinii politice, dar asta nu-l oprește.

El nu pretinde că e un expert care să-ți spună cum să gândești.

Nu e parte a complexului intelectual cinic pentru care lumea a obosit de atâta toleranță.

Pur și simplu spune: uitați cît am cîștigat împreună, nu vă supărați pe motorul avionului că face zgomot!

A rămas același.

Pe vremuri, devenise unul dintre cei mai aprigi autori de blocaje din istoria NBA. Era enervant, nu s-a schimbat.

”Oricât am relativiza totul, să insulți pe cineva numind-o pe ea sau pe el <vagin>, asta are consecințe. Când râdem în acest context nu facem decât să sprijinim narativul  că femeile sunt mai puțin decât bărbații” Kareem Abdul-Jabbar

În română, expresia pentru ”Ești un vagin!”, ca insultă folosind slăbiciunea și neputința celui căruia i te adresezi, este încă și mai dură.

Problema pe care corectitudinea politică s-a angajat să o rezolve e încă acolo. Sîntem mai atenți cu cel de lîngă noi, mai  puțin dispuși să răspîndim ura cuvintelor, însă problema e acolo.

Este tratamentul uneori nepotrivit? Da. Dar să nu uităm: problema însăși devenise insuportabilă.

Cartea lui Abdul-Jabbar din care ”Time” a cules cele două pagini se numește ”Writings on the wall”.

Nu-i va fi ușor.

Comentarii (43)Adaugă comentariu

Bogdan  •  28 septembrie 2016, 7:34

Cand il intalniti pe acest om sa ii cereti sa faca o recenzie la acest filmulet: https://youtu.be/1vvdXJlAz_M

Mihai Badea  •  28 septembrie 2016, 7:53

Fără îndoială că există excese ale corectitudinii politice. Ideea de bază este însă, cred, aceea de a spune ce ai de spus lăsând loc de bună ziua. Sunt situații în care, să faci acest lucru, să spui cu eleganță ce nu îți convine, cere un efort imens. Nimănui nu îi iese de fiecare dată, însă scopul este unul nobil, merită să continuăm să încercăm.

Tavi  •  28 septembrie 2016, 8:00

Din pacate nebunia contemporana nu poate fi modelata "politic". Mai ales prin corectitudinea politica. Ceea ce evidentiati, este umila opinie a unui jucator de baschet, mare, dar care nu este obligatoriu si adevarata. Este opinia lui personala. De aici, pana la a lansa o discutie cu argumente pro si contra despre avantajele/dezavantaje corectitudinii politice, nu mai e decat un pas. Corectitudinea politica, este religia viitorului, religia pe care o va instaura antihristul, care poate fi sistematizata in "forme fara fond." Cand oamenii nu inteleg lectiile istoriei, istoria se repeta, spunea Iorga. In loc sa promovam mecanisme de aparare, impotriva acestei religii demonice care urmeaza a fi create si sa promovam adevarul ortodox....

Sadicu  •  28 septembrie 2016, 8:05

Sa se scrie o carte si despre aia de la Dinamo care injura si ii discrimineaza pe aia de la Steaua. I-au injurat si au scris Dinamo pe toata tribuna astfel incat aia de la Steaua nu mai vor sa vina la meciuri ca s-au facut de rusine cu pelerinele alea. Asta nu e tot o forma de intoleranta si limbaj nociv?

Flopp  •  28 septembrie 2016, 8:06

"Kareem observă că, de-a ultimelor aproape trei decenii..." - de-a lungul ultimelor aproape trei decenii? Tot articolul are o scriitură diferită de stilul obișnuit :-(.

Mihnea  •  28 septembrie 2016, 8:07

Acest "esti un ***" s-ar traduce la noi cu "***" sau "Esti o ***" Sau poate "Gandesti ca un ***"

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Toloblocheazamesaje  •  28 septembrie 2016, 8:11

Mai nou,blocati comentariile care va atrag atentie cat sunteti de .... :))

alex91ro  •  28 septembrie 2016, 8:48

Pot demonta orice argument al acestui political correctness, niște principii abjecte, cat înjur eu popii, biserica, uneori și pe Dumnezeu, și mi se pare abject acel argument cu Crăciun fericit vs Sărbători fericite, pentru ca noncrestinii nu au nimic în comun cu aceasta sărbătoare, eu ma duc sa le cer teroriștilor sa strige (când se detoneaza): moarte în chinuri? Clar nu, se detoneaza și ne masacreaza pe ritmurile lor de ***. ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cristi  •  28 septembrie 2016, 9:15

Domnule Tolontan, cred ca nu luati in considerare, asa cum nu o face nici cartea din care citati, ca a spune despre inlocuirea urarii Craciun Fericit! cu Sarbatori fericite! ca e doar un exces, o exgerare inevitabila, un pret care trebuie platit pentru a obtine un bine mai mare, inseamna pentru unii oameni o desconsiderare adanca a valorilor lor celor mai importante si o incercare de a ii face sa nu isi exprime aceste valori si de a scoate cu totul religia din sfera publica. Asa cum atitudinile misogine isi justificau existenta prin pastrarea unor valori conservatoare, astazi ne folosim de aceasta mantra a creativitatii si a implinirii potentialului pentru a justifica corectitudinea politica. Oamenii nu mai au frane in a interactiona atunci cand trebuie sa treaca prin filtrul corectitudinii politice orice zicere de teama de a nu supara pe cineva? Asta imi aminteste de niste filmulete cu nord-coreence care ridica osanale maretului conducator cu o expresie de oameni transfigurati, din alta lume. Probabil ca acolo se ajunge cand interiorizezi atat de complet niste reguli atat de absurde, indiferent daca regulile alea sunt bagate pe gat de un dictator *** sau de societate.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cătălin Tolontan  •  28 septembrie 2016, 9:26

@Flopp: era o eroare,am corectat-o, multumesc!

Octavian Stăncioiu  •  28 septembrie 2016, 9:31

Domnule Tolontan, în slujba cui sunteți de fapt, cine vă plătește de fapt? Sunteți un apologet al corectitudinii politice în țara asta, aveți misiunea de a ne spăla creierele? Puteți șterge dv. două milenii de creștinism? În orice democrație, minoritatea trebuie să accepte că legea o face majoritatea. Restul sunt baliverne de doi bani. Rectific, de doi cenți.

Horus  •  28 septembrie 2016, 9:44

Tolo dragă, vrei să-mi zici şi mie ce se vrea acest articol? Chiar nu te prinde, mai ales că tratezi superficial teme filozofice complexe. Posibil ca şi Abdul-Jabbar şă fi fost la fel de superficial. Pare mai degrabă traducerea stângace a unui articol /recenzie. Sau poate şi din lipsă de subiecte, ai scris despre o carte din care ai citit doar cele două pagini redate de Time. Chiar, ai aflat ce se întâmplă dacă spui cuiva ***? :)))))))))))))))))))))))))))))))))

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Matei  •  28 septembrie 2016, 10:01

un exemplu de corectitudine "politica" inutila si suparatoare este prezenta in titlul tau - nimeni nu foloseste aceasta expresie. varianta corecta nu o dau, ca sa nu ai ocazia sa o cenzurezi. Fara legatura, imi amintesc ca mi-ai taiat un comentariu pentru ca am spus ca teroristii trebuie *** In concluzie, anumite reguli sunt bune, cu conditia sa nu le ducem in extrem si catre situatii absurde.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Octavian Stăncioiu  •  28 septembrie 2016, 10:04

Probabil cuvântul cenzurat în comentariul lui Horus, de mai sus, era chiar cel folosit în articol. Adică acolo poate apărea, în comentarii nu. Jalnic sistem de cenzură, în numele îngrădirii urii. Sunteți tot mai penibili, bă!

Jules  •  28 septembrie 2016, 10:07

Acest political correctness mi se pare un camuflaj perfect pentru ipocriti. Si mai presus de atat a inceput sa semene cu un excelent instrument de manipulare. Eu din aceste cauze am inceput sa fiu reticent acestui curent.

Horus  •  28 septembrie 2016, 10:07

Nu mi se pare corect ca tu sa folosesti cuvanzul vag in in titlu, iar mie sa mi se considere a fi limbaj vulgar sau jignitor.

Matei  •  28 septembrie 2016, 10:16

fara orice ironie, de ce nu se poate folosi cuvantul *** pe un blog?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

DanS  •  28 septembrie 2016, 10:26

Jabbar va dainui pentru imaginea celui mai frumos carlig din baschet. Cartile lui ar trebui sa reflecte imaginea societatii americane, nu cred ca ideile se pot extinde si asupra noastra.

bogdan  •  28 septembrie 2016, 10:43

*** nu inseamna ***. In plus, engleza americana e mai afectata de ipocrizie decat cea britanica. Articolul asta pare tradus de cineva care nu intelege prea bine nici engleza, nici realitatile despre care vorbeste.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

simplu  •  28 septembrie 2016, 10:52

Draga Tolo, sunt cam multe de zis. In primul rand pol cor aplicata in cultura americana e una, si aplicata elsewhere e altceva. diferentele culturale si lingvistice pot juca un rol major. chiar si asa iata care e de fapt gaura majora a intregii dezbateri. Corectitudinea politica din state sau chiar si din alte parti se intemeiaza pe o normativa semantica ce doreste limitarea hate speechului. ceea ce e f bine. insulta sub orice forma aduce grave deservicii. problema e ca practica corectitudinii politice arata ca e de suprafata. una zicem alta gandim. asta e marea problema si din pacate cei stigmatizati stiu asta si le e cu atat mai greu. corectitudinea politica draga tolo este in prezent o forma fara fond. pana cand problemele de fond nu se rezolva si credinte adanc inradacinate nu vor fi schimbate (si pt asta e nevoie de investitii, programe etc.) corectitudinea politica va ramane o forma fara fond si va fi criticata ca nefiind ceva natural. fake it til you make it este o aberatie. nu exista. nu exista ca prin practica de suprafata a corectitudinii politice sa ajungem la toleranta. uita-te la statele nordice - nu prin practica goala a corectitudinii politice au ajuns ele la toleranta.

Cătălin Tolontan  •  28 septembrie 2016, 10:56

@jules: cind am propus tema stiam ca vor aparea suspiciuni, acuze, imputari. Foarte bine! Nu, corectitudinea poltica, nu e un instrument pentru ipocriti, ci un instrument general, despre ale carui efecte Kareem vorbeste foarte bine. @bogdan: cind spuneti ca nu ma pricep la tema va ginditi, de fapt, ca avem opinii diferite despre corectitudinea politica. E o eroare pe care uneori o fac si eu. Reflexul de a considera ca cel care ma contrazice e insuficient informat/reflexiv/atent/pregatit. De fapt, are o alta parere. Sondati-va sincer, va rog! Multumesc!

bogdan  •  28 septembrie 2016, 11:06

Heh. Ce penibil, tolo, ai scris un articol la care nu se poate comenta pentru ca te sperii de cuvintele la care se refera articolul. Cu cenzura sau fara, ramane realitatea ca acel cuvant din titlu pe care arunci cu apa sfintita nu este traducerea cuvantului englezesc (de origine latina) din patru litere pe care nu vrei sa il afisezi. Si, in functie de cum e folosita, expresia aia din engleza pe care doar tu ai voie sa o traduci (gresit) are si sens pozitiv, cam ca in limba romana. Mi se pare ciudat. Adica, tu, tolo, lucrezi zilnic cu cuvinte. Nu ai observat pana acum ca nici un cuvant, in sine, nu este bun sau rau, jignitor sau nu, ci capata aceste valente in functie de cum e folosit?

Maxentiu  •  28 septembrie 2016, 11:40

Moama, va dati seama daca exista corectitudine politica pe vremea lui Leonardo da Vinci? Cu toata creativitatea aia descatusata, tipul ar fi putut ajunge mare. Cine stie, poate ar fi ajuns chiar caricaturist la Charlie Hebdo... Revenind la subiect, sa spui ca corectitudinea politica incurajeaza creativitatea e la fel de ipocrit cu a spune ca venirea comunismului in Romania a favorizat dezvoltarea intelectualitatii. Da, multi tarani si strungari au ajuns ingineri si profesori. Doar ca aia care erau deja ingineri si profesori au ajuns in puscarii. Asa si cu corectitudinea politica. Ii incurajeaza pe toti inaptii care mazgalesc peretii sa se creada artisti, dar pe aia care se abat de la linia "corecta" ii exileaza, ii pune la zid sau chiar ii baga la zdup.

iulian ene  •  28 septembrie 2016, 11:41

Pai, dovada de aiureala PC e insusi titlul. AI tradus "You're a ***!" cu "Esti un ***". In loc sa folosesti *** (inclusiv punctele, nu era nevoie de graficitate) ai preferat sate autocenzurezi si sa denaturezi sensul de dragul de a parea "empatic" si sa nu ofensezi sensibilitati. Asta-i marea problema cu politicile PC, dincolo de intentiile nobile(declarate, nu tot timpul reale, multii le folosesc drept instrument de parvenire) vin la pachet cu falsificari si mistificari. Foarte normal sa existe contrareactie.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Hacker, politist texan  •  28 septembrie 2016, 11:59

Deci ne tine lectii despre toleranta si grija fata de cel de lângă tine un ***? Serios? Chiar ca s-a dus dracu' lumea...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Romulus Roman  •  28 septembrie 2016, 12:04

Hai, că asta m-a amuzat ! Nu vroiam să las niciun comentariu pentru acest articol care nu face altceva decât să justifice ceea ce nu este de justificat: excesele de orice fel ! Însă am văzut Cătălin că te-ai deranjat să răspunzi unui comentariu care spune că atitudinea political correctness este un instrument politic...da, instrumentul în sine nu este ipocrit dar cei care l-au creat, DA ! Și folosind un instrument creat de ipocriți pentru o societate de ipocriți ajungi la excese, cele nescuzabile de care pomeneam la început. Și ca să închei într-o notă pe care sper să n-o tratezi political correctness, ci ca pe o expresie a libertății de exprimare, ceea ce trebuie să faci tu prin obligație profesională, că doar nu ești politician (sau mă înșel?), pentru mine și mulți alții (majoritatea după cum spun "studiile") nu e deloc întâmplător că cel care apară excesele unui instrument de corecție socială *** Așa că mai reflectă la capacitatea lui de a fi obiectiv.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Petre  •  28 septembrie 2016, 12:26

Articolul imi pare a fi o traducere nereusita ...ma refer de exemplu : reprosuri ofensive .... sa nu cumva sa fi luat mot a mot cu englezescul offensive care inseamna altceva. Cred ca nu ti-ai baut cafeaua ... esenta articolului este profunda. Bv

florin  •  28 septembrie 2016, 12:34

la noi cand vrei sa insulti pe unul, nu-i spui ,,mai ***", nici ,,altfel" ci, mai ,,***"..

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei F  •  28 septembrie 2016, 12:38

”ȘTIȚI CE SE ÎNTÂMPLĂ ATUNCI CÂND SPUI CUIVA: MERITI SA FI CALCAT IN PICIOARE ...?”Dv. stiti! Ca doar articolul nu este asa de vechi...

Cătălin Tolontan  •  28 septembrie 2016, 12:46

@Romulus Roman: niciodata nu cred ca e un deranj cind raspund. Si raspund, in general, celor care au o opinie diferita.

dan_  •  28 septembrie 2016, 13:05

Nu stiu cum se face, dar am impesia ca ii deranjeaza corectitudinea politica tocmai pe rasisti, antisemiti, misogini, nationalisti si alti extremisti. Desigur, exista si abuzuri, mai ales cand privigeliatii se folosesc de discursul corect politic impotriva celor mai slabi, dar aceste exagerari se rezolva cu putin mai mult umor. Cam cu fac realizatorii serialului South Park.

Histor  •  28 septembrie 2016, 14:07

“ Folosind scuza de a nu vrea să ofenseze pe nimeni, Corectitudinea politică le impune oamenilor să se poarte precum un nebun care vrea să le facă pe plac tuturor. Adică toți trebuie să se comporte precum acel nebun! Toți trebuie să accepte noțiunile “Corectitudinii politice” ca pe un adevăr. În caz contrar, vai de ei! Este aceeași mentalitate care a inspirat Inchiziția și l-a obligat pe Galileo Galilei să retracteze. Aceeași mentalitate care i-a inspirat pe naziști și a dus la holocaust. Odată ce libera exprimare este băgată în cămașa de forță a adevărului oficial, se ajunge la nebunia care domnește în toate statele totalitare. Viața, atât cea privată cât și cea publică, devine o șaradă golită de sens, în care prosperă iluzia și domnește teroarea”. Philip Atkinson, A Study Of Our Decline.

Bogdan  •  28 septembrie 2016, 14:16

Se putea? :-) Nu e asta subiectul cel mai apropiat inimii tale? Politically correctness- ul e cartea ta de căpătâi. Uite o mică, dar elocventa dovada de ipocrizie. Combătând pe blogul tău pe aceeași tema, spuneam ca, in opinia mea, caricaturile Charlie hebdo reprezintă o jignire pentru un musulman practicant. Evident, părerea ta a fost ca avem de-a face doar cu expresia libertatii de exprimare. Perfect. In cazul asta, dacă o caricatura cu profetul *** e libertate de exprimare, de ce apelativul "***" ar fi altceva? :-)

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Hombre  •  28 septembrie 2016, 14:36

Pai si corectitudinea a devenit insuportabila, nu doar problema. Ne-am saturat sa le zicem unora romi pe motiv ca *** are conotatii negative. *** altfel *** era sinonim cu "om de treaba, muncitor si sincer". Eu zic ca hipersensibilitatile unora sunt exagerate si n-aduc nici o creativitate. Numai daca nu zici nimic poti fi 100% politically correct. Chiar si in cuvintele lui Kareem ai putea gasi ceva ofensator, daca cauti bine.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

jus vs lex  •  28 septembrie 2016, 14:44

Catalin, mie toata discutia asta despre corectitudinea politica si limbaj imi aduce aminte de "newspeak" (am citit "1984" in 1990 cand aveam 18 ani si am inteles ce traisem pana atunci). Nu mai pot accepta sub nicio forma o alta bariera de discurs in afara celor necesare pentru acordarea terminologiei la auditoriu. Ori eliminarea unor cuvinte din dictionar, cuvinte care ieri erau permise, relevante si pline de sens, reprezinta tocmai crearea unor astfel de bariere si o saracire a vocabularului comun. In alta ordine de idei, avand cam aceeasi varsta, cred ca amandoi am avut in copilarie in cercul de prieteni o persoana careia i se spunea "***" (la fel cum am avut cate un "***", "piticu", etc) care era acceptat si integrat in grup. Crezi ca acum mai este la fel? Eu nu, iar explicatia vine din faptul ca atragandu-le atentia copiilor ca nu ii pot spune "***" unei persoane cu tenul mai inchis, ii atragem atentia copilului de varsta frageda ca celalalt copil este diferit. La fel, copilului cu tenul inchis i se impregneaza senzatia ca este altfel decat ceilalti. Si uite asa, apare izolarea/autoizolarea si segregatia. (daca ai copii, stii foarte bine ca insistand in a-i spune unui copil ca nu suntem diferiti, ii atragi atentia asupra unor diferente pe care altfel nu le-ar fi observat sau nu le-ar fi considerat relevante). In alt plan, incercarea de a impune artificial limite de exprimare, creeaza monstri care altfel nu ar fi existat. Asa apar leaderi fara niciun merit precum Vadim sau Trump care se folosesc tocmai de incorectitudinea politica pentru a se afirma public printr-un discurs gol de continut, dar, aparent, inteligibil pentru marea masa. Si asa se ajunge la situatíi aberante cu consecinte potential dezastruoase precum anul 2000 in Romania sau anul 2016 in SUA.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

last_moromete  •  28 septembrie 2016, 15:34

Cineva spunea că o idee care învinge prin legiferare ideile diferite devine dogmă - și asta este o problemă. Corectitudinea politică se vrea o formă instituționalizată a respectului și devine inevitabil cenzură. Simpla indexare a unor cuvinte nu poate împiedica atitudini discriminatorii și atunci este o acțiune inutilă și ipocrită. Lumea a ajuns să perceapă negativ corectitudinea politică pentru că excesele se înmulțesc și pentru că tinde să devină un instrument de uniformizare a indivizilor. O bijuterie în formă de cruce sau o burka acoperind fața unei femei sunt elemente care afirmă identitatea și convingerile unei persoane și nu au de ce să fie considerate ofensatoare la adresa persoanelor care au alte convingeri. A fi diferit nu este o insultă - parcă asta susține și corectitudinea politică, nu? Alte exemple chiar pe wikipedia: https://ro.wikipedia.org/wiki/Corectitudine_politic%C4%83

alex91ro  •  28 septembrie 2016, 15:38

Militezi pentru corectitudine politica, si am si eu cateva intrebari: este politic corect sa cenzurezi comentarii? este mai importanta corectitudinea politica decat libertatea de exprimare? De unde nevoia asta de toleranta? de ce incercati voi sa ne obligati sa fim toleranti? de ce trebuie sa tolerez niste *** ce pupa icoane sau se detoneaza in numele religiei in secolul 21? de ce sa nu fim toleranti cu oamenii care fura? vine *** *** sa-mi explice mie despre political correctness? alea nu sunt exceptii, ei imbratiseaza aceste "traditii". Femeile lor sunt doar *** alt scop pe aceasta lume nu au in viziunea acestor ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

bogdan  •  28 septembrie 2016, 15:48

si, apoteotic, culmea ipocriziei: in mesajul meu anterior am folosit exact termenul din titlu...intr-un context decent si explicative. ei bine, mesajul meu a fost cenzurat intrucat contine "limbaj vulgar sau jignitor"

last_moromete  •  28 septembrie 2016, 16:24

P.S. Pe când o interzicere, în orice spațiu public - inclusiv (sau mai ales) pe stadioane - a oricăror însemne sau culori care afirmă simpatia pentru un club sportiv? Afirmarea simpatiei mele pentru o echipă nu lezează sentimentele suporterilor echipei adverse, conform practicilor promovate prin corectitudinea politică?

alt Bogdan  •  28 septembrie 2016, 20:46

@Bogdan, ne-ai putea explica de ce un video in care niste persoane se intrec ca sa ajunga in varful unui brad de craciun e in vreun fel relevant discutiei? Oricum, nu inteleg de ce trebuie sa semnalizam inspre alte culturi cand vine vorba despre propria mentalitate.

box  •  29 septembrie 2016, 9:45

Un lucru nu e bun sau rau in sine, conteaza cum e folosit si mai ales excesul de folosire. Un pahar de vin e bun, o galeata e coma alcoolica. Credinta moderata e buna, excesul e Inchizitia. Niste corectitudine politica e ok, prea multa e total aiurea. Abdul jabaar e un mare sportiv si atat. Nu-l putem extinde acum intr-un mare ganditor asa ca omul spune de fapt senin niste prostii. Si in plus corectitudinea politica are alta conotatie in US fata de Europa si mai mult, evolueaza diferit, intr-o forma intoleranta. Eu as fi mult mai circumspect cu conceptul asta scapat din mana.

bogdan  •  29 septembrie 2016, 10:59

@alt Bogdan - daca intrebarea imi era adresata mie, te rog sa ma crezi ca nu am inteles partea cu video si bradul de Craciun. Cat despre semnalizarea inspre alte culturi, exemplul Charlie Hebdo are mai putin de-a face cu Islamul si mai mult cu definitia libertatii de expresie. Pe aceasta din urma o dezbatea pe blogul lui Tolo avand, evident, o opinie complet diferita de a gazdei. Tolo sustinea ca materialele Charlie Hebdo nu pot fi criticate intrucat ele sunt rezultatul libertatii de expresie in presa. Eu, pe de alta parte, vad doar o injuratura de dumnezei disimulata intr-o caricature. Desiur, putem folosi si alte exemple, fara legatura cu alte culture. Din sport de exemplu...fotbal. Banner-ele galariilor nu au si ele dreptul de a se inscribe in zona exprimarii libertatii de expresie? Si, atentie! De cele mai multe ori ele nu contin limbaj obscene. Si atunci?

Mihai Teo  •  5 octombrie 2016, 18:39

Interesant...a trecut la islam. Inseamna ca s-a spalat de botezul primit cand era copil.Banui ca era catolic. ***,cred ca nu a apucat sa citeasca Biblia dar cu siguranta a citit Coranul de mai multe ori.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează