DNA nu are mandat să ne predea democrația

Faptul că Ponta și Ghiță sînt antipatici nu șterge autoritarismul explicit nedemocratic din comunicatul procurorilor

miercuri, 7 septembrie 2016, 6:53

UPDATE: Moise Guran are un alt punct de vedere. Vă invit să-l citiți aici. Chiar dacă face tot soiul de trimiteri legate de trust și alte etichetări, nu intru în polemică. Singurul lucru pe care vreau să-l punctez este următorul: ziariștii nu sunt instituții așa cum scrie, nu suntem decât custozi ai informației publice pe care o transmitem către oameni. Unul dintre riscurile majore ale aceste profesii, așa cum văd eu lucrurile și nu cer nimănui să le vadă la fel, este să ne îmbolnăvim de propria importanță.

UPDATE: „Dosarul Ponta – Ghiță – Blair e sută la sută producția DNA. SRI nu are nicio contribuție”, susțin pentru Gazetă surse din Serviciul Român de Informații, care au dorit ca această explicație să ajungă la public. Nicio probă din acest caz nu a fost culeasă de către SRI pentru că dosarul a fost făcut după decizia Curții Constituționale, care a lăsat Serviciului exclusiv cazurile de siguranță națională, au precizat aceleași surse.

În comunicatul prin care DNA anunță cercetarea lui Victor Ponta pentru că i-a dat un loc eligibil lui Sebastian Ghiță, în schimbul finanțării venirii fostului premier britanic Tony Blair în România, procurorii scriu:

”Acest mecanism fraudulos este de natură a aduce grave prejudicii democrației, care presupune ab initio ca persoanele care acced în funcţii de demnitate publică să fie alese de către popor potrivit principiului reprezentativității pe criterii de competenţă profesională si probitate” Comunicat DNA

Nu este o poveste despre Ponta, Ghiță și despre cît de antipatici ne pot fi. E vorba de un principiu.

Nu e vorba nici de contractele IT ale firmelor lui Ghiță care, vorba ministrului Cristian Ghinea, au inventat nevoi ale statului, ca mai apoi să le satisfacă pe bani publici.  Și asta rămîne de dovedit.

E vorba de un principiu.

Prin norma de fondare a DNA și potrivit Constituției, parchetul anticorupție nu are în atribuții grădinăritul democrației. Ordonanța de 255/19.07.2013 statutează în clar atribuțiile DNA.

Prima atribuție a DNA constă în  ”efectuarea urmăririi penale, în condiţiile prevăzute în Codul de procedură penală, în Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie”.

În nici una dintre atribuții, care se întind de la a la g, nu se pomenește despre faptul că DNA este paznicul de far al alegerilor, teoreticianul principiului reprezentativității și nici măcar atletul statului de drept.

Găsiți lucrurile probate, punct cu punct, chiar pe siteul instituției.

Și băgîndu-se într-un lucru la care nu se pricepe și la care nu are dreptul, DNA comite o eroare imensă.

Procurorii afirmă că poporul își alege reprezentanții pe bază de competență și probitate. Cine hotărăște asta? Poate poporul alege pe bază de soluții viitoare, nu de competență trecută. Poate alege în funcție de idei și de proiecte. Pe bază de replică. De speranță sau de încredere. De orice vrea el, în limitele legii!

Dacă ar decide prioritar pe bază de CV, cei tineri n-ar mai intra niciodată pe liste.

Sîntem în fața unei premiere. Deși neales de nimeni, parchetul anticorupție decide printr-un document oficial, a cărui argumentație va ajunge și în fața judecătorilor, ce e OK și ce nu e OK să alegem noi!

Din comunicat reiese clar că DNA consideră că ei, procurorii, și, probabil,  ”partea bună” a societății trebuie să aibă un cuvînt de spus în cine poate fi ales de către români. Oamenii competenții și cei corecți au voie, restul, afară!

Dar cine discerne competența și integritatea?

Probabil DNA și SRI. Deși n-au nici un mandat. 

Primii se ocupă cu infracțiunile, ceilalți, cu apărarea Constituției. Nici procurorii și nici ofițerii de informații nu sînt Părinții Fondatori ai democrației. Dacă vor asta, să-și dea demisia și să candideze.

Victor Ponta, Sebastian Ghiță și Tony Blair sînt o miză infimă aici. Discuția e dacă acceptăm noua doctrină penală care seamănă mai degrabă cu poliția politică.

Judecați dacă exprimarea este o exagerare!

Poliție politică înseamnă să faci, fără să poți fi tras la răspundere, lucruri pentru care alții răspund în mod transparent în fața celor care i-au ales.

Pentru că poliția politică nu presupune doar ca instituțiile de forță să apere dictatorul sau să se amestece în mod discreționar în politică în favoarea unei tabere. Amestecul este doar un instrument. Ideea fondatoare contează.

Iar baza conceptuală a poliției politice constă în chiar convingerea poliției că ea știe să facă politică mai bine decît cei aleși.

Este ceea ce s-a întîmplat în Thailanda recent.

Poporul a votat cu o covîrșitoare majoritate ca armata să poată calibra rezultatul alegerilor ”spre binele națiunii”. Dacă Parlamentul li se pare dezechilibrat, generalii îl pot modifica!

Ca și cum politica și alegerile compun un joc cu vicii ascunse. Joc în care, de fapt, instituțiile de forță nu au încredere.

Ne lasă să ne prostim de-a democrația pînă cînd vin ele, cu inteligența de cabinet superioară mulțimilor și cu patriotismul indiscutabil, restabilind ordinea. În Thailanda așa stau lucrurile.

Și în România?

În noapte încercării nereușite de răsturnare a lui Recep Tayyip Erdogan, o tînără din Istanbul, care nu era partizana președintelui, și-a explicat ieșirea în stradă împotriva armatei printr-o declarație în New York Times: ”Cea mai bună lovitură e stat e mai proastă decît cea mai proastă democrație!”.  

La noi, DNA pare că e convinsă de contrariu. Într-un recent articol în The Atlantic,  James Fallows preia din NYT o descriere despre cum se formează convingerea că ”democrația liberală este coruptă, ineficientă, haotică și, în ultimă instanță, nedemocratică”.

Cotizînd, chiar și fără să vrea, la narativul Să-nu-aveți-încredere-în-nimeni-din-politică, Laura Kovesi greșește.

Sau așa gîndește.

 

Comentarii (257)Adaugă comentariu

ilie botos  •  7 septembrie 2016, 7:11

"Procurorii afirmă că poporul își alege reprezentanții pe bază de competență și probitate. Cine hotărăște asta? Poate poporul alege pe bază de soluții viitoare, nu de competență trecută. Poate alege în funcție de idei și de proiecte. Pe bază de replică. De speranță sau de încredere. De orice vrea el, în limitele legii!" Si DNA si tu sunteti eroare. Nu stiti ce este in mintea mea atunci cand ma duc la vot (daca ma duc). Poate aleg pe baza de competenta trecuta - am primit o portie de mici de Ziua Muncii. Cine discerne competența și integritatea? Pai deocamdata SRI si DNA curata piesajul .ro, in lipsa reglementarilor legale, a partidelor, lipsei de educatie, a bunului simt si autocenzurii care incat permit unor hoti mai mult sau mai putin dovediti si unor diverse categorii de penali, accesul in functii si demnitati publice. Cat despre Turcia, fata respectiva este intr-o grava eroare. Germania anilor 30' se apropia de o democratie mult mai aproape decat Turcia din 2016. Doar evenimentele de masa / violente pot schimba ceva in bine sau rau. Democratia hotilor, a incultilor, a tradatorilor nu este cu nimic buna.

Cosmin  •  7 septembrie 2016, 7:13

Mircea, tu esti?

Iulian  •  7 septembrie 2016, 7:13

Si totuși ești un tip inteligent,ce facem cu acesti *** ştiuţi si ne dovediti,ne pierdem în legi explicati motivari argumentatii doctrine drepturi si asa mai departe,au schimbat legi să poată fura ,si acum spunem ca DNA încalcă legea

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ciupi  •  7 septembrie 2016, 7:29

credeti ca in om obisnuit pune in balanta cantarul democratiei atunci cand este vorba de fapte de coruptie atat de nedemocratice?! aici nu este vorba de un act de coruptie care inseala cateva persoane sau o mica firma. este vorba de a-i insela pe oamenii care voteaza - si sunt cam multi in opinia mea.

dc  •  7 septembrie 2016, 7:29

poate unul din cele mai de bun simt articole scrise de tolontan; nu ma dau in vant dupa acest ziarist, fiindca de foarte multe ori articolele sunt scrise foarte prost si tendentios, uneori golaneste, in stilul binecunoscut al gsp; as avea o observatie: dna probabil doar isi ajusteaza limbajul de lemn pe noile teme, dar tolontan, de la un ziar de sport (care e de fapt becalizat pe fotbal) nu-si depaseste misia, scriind articole care nu au de-a face cu niciun sport? e usor sa fii carcotas...

Mihai  •  7 septembrie 2016, 7:34

Doar ca dna-ul nu ii cerceteaza pe indivizii astia pt ca au fost niste candidati prosti, ci pentru ca unul i-a dat celuilalt 200k euro sa il puna pe liste. Asta e fapta de coruptie. Nu inteleg ce povesti nascocesti pe aici si cum poti scrie un articol intreg ignorand fapta in sine. Sau nu trebuia sa pateasca nimic? E ok sa ne cumparam locuri pe lista ca in columbia lui escobar? Serios...uneori aberezi atat de tare incat dai impresia ca ori esti obosit, or iti suceste cineva o cheita.

Kwd  •  7 septembrie 2016, 7:35

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ionut Zamfir  •  7 septembrie 2016, 7:37

,,De altfel, în ultima perioadă, în politica românească a apărut o practică potrivit căreia oamenii potent financiar pot accede cu ușurință în funcții de demnitate publică alese, fiind promovaţi de conducerile partidelor politice cu scopul direct şi nemijlocit de a asigura finanțarea ilegală a partidelor în campaniile electorale.,, Tot din comunicatul DNA. Ce inseamna ,,in ultima perioada,, si, mai ales, pe ce se bazeaza DNA ? Cate cazuri, finalizate cu hotarari judecatoresti definitive, de finantari ilegale facute de oameni potenti financiar ajunsi in politica stiti ? Banuiesc, daca ,,faptele,, s-au petrecut ,,in ultimul timp,, , ca nu exista astfel de cazuri, fie si pentru ca nu aveau timp sa fie judecate definitiv. Si atunci ? DNA hotareste ea ca astfel de lucruri ilegale se petrec ? Daca ei au ,,certitudinea,, nu mai au nevoie si de o confirmare judecatoreasca ? Chiar as cere de la DNA sa ne dea cateva astfel de exemple ,,din ultimul timp,, sa vedem si noi ,,pe ce se bazeaza,,. Sau cumva, s-au luat si ei dupa ce vorbeste lumea, dupa ce scriu ziarele etc.

Liparonu  •  7 septembrie 2016, 7:37

Eu cred ca exagerezi, ai ajuns ca Gadea, sa despici firu-n paispe, sa iei o fraza relativ banala sii sa o faci subiectul unei dezbateri fortate! Comunicatul DNA este un exces de zel (de comunicatie) in care purtatorul de cuvant sau PR-ul institutiei a fost luat de val si atat, iar tu te-ai lansat intr-o analiza demna de o cauza mai buna. Dna nu este perfect, are exagerari, dar de cele mai multe ori, face curatenie, o misiune foarte grea tocmai din cauza politicului care si-a croit legi care il protejeaza, despre ce vorbesti tu aici?

Bogdan  •  7 septembrie 2016, 7:39

Si domnii politicieni care păcălesc masele prin mecanismele de vot perfecționate (găleți, zahar, ulei, etc, liste de vot cu cetățeni decedati, etc) iei reprezintă democrația? Este oare normal sa votezi cetățeni condamnați definitiv în funcții de conducere? Asta înseamnă democratie? Majoritatea care s au perindat la conducere în ultimii 25 de ani au modelat statul si sistemul legislativ după bunul plac pentru ași atinge scopurile .

Claudiu  •  7 septembrie 2016, 7:40

@cosmin :))) foarte tare. Sunt convins ca este Mircea sau Mihai.

Nicu  •  7 septembrie 2016, 7:44

Articolul e parte din cartea manipulare de la calul troian. Justitia e libera= procurorul e liber si isi scrie motivatia, atunci ce ai cu seful lui? Sau seful trebuia sa ii dicteze motivarea? Sau sa o corecteze? Ei(procurorii) pleaca de la un fapt clar de coruptie - 200 mi eur pentru un post , motivarea e cum e , dar fapta e clara Tailanda are si rege, poate de aia e asa. Dar da o fuga pana acolo vezi daca te opreste cineva sa faci ceva si vezi si ce infrastructura au, companie aeriana si tot asa. Si Singapore a plecat la drum ca dictatura militara dar sa vedem si rezultatul.

aandrew  •  7 septembrie 2016, 7:46

dl tolontan vad ca se vrea avocat . dealtfel in tara in care ponta este avocat oricine are dreptul avand in vedere cum a obtinut acesta dreptul de a fi avocat. afirmatia procurorilor este doar o incercare de a sublinia efectul pe care il are infractiunea comisa de cei doi, asupra mecanismului democratic. infractiunea insa este probata si are elementele respective. este vorba de o finantare ilegala a partidului mijlocita de ponta care pentru a ascunde fapta a comis si spalarea de bani. ca ar fi un folos necuvenit al lui ponta asta nu prea inteleg

Dragos  •  7 septembrie 2016, 7:48

Aici DNA-ul a dat-o in bara. Nici macar nu vorbim de bani publici ( gen concerte organizate de primarii). Acuzatia este ridicola...

pawn  •  7 septembrie 2016, 7:58

asta pana cand doamna kovesi va candida de una singura (restul fiind in puscarii) la alegerile prezidentiale. atunci se va face o mica pauza democratica. sa iasa bizonii si s-o voteze cu 99%. dupa care...he, he, ii dibuim pe cei 1%.

Bârgaoanu Dragoş  •  7 septembrie 2016, 8:05

Uite că Adrian Năstase, sau chiar Dan Voiculescu au avut "mandat" şi de a face puşcărie pt.fapte de corupţie şi pt.a ne preda nouă democrația.Câteodată bați câmpii cu aşa o grație...că-mi aduci aminte de Ovidiu Ioanițoaia!Pfff!Ştiu că falimentul GSP-ului este aproape, dar să o dai de gard cu atâta tărie...nu face decât să te facă să cazi în penibil...ai devenit un soi de "brânză bună ın burduf de câine".Naşpa!

adi_stelistul  •  7 septembrie 2016, 8:15

Adevarul este ca procurorii DNA si nu numai au un soi de vedetism ciudat in ultimii ani. Nu e prima data cand rechizitoriile lor contin sintagme de acest fel. Pe de alta parte insa nu cred ca e nimic periculos in asta, vorbim de o chestie absolut benigna. Nu un procuror decide, ci un judecator, care nu se uita doar la rechizitoriile procurorilor ci si la pledoariile avocatilor apararii (si sa vezi si acolo aberatii si violari ale bunului simt comun). Beneficiile pe care procurorii DNA le-au adus societatii noastre in ultimii ani depasesc cu mult micile lor scapari de acest fel. Si sunt convins ca ele vor fi cizelate in timp, nu ma ingrijorez de astfel de aparente abuzuri (nu sunt asa ceva, ci doar depasiri ale competentelor care se vor corecta in timp).

rammstein  •  7 septembrie 2016, 8:22

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cristian  •  7 septembrie 2016, 8:29

Chiar nu vedeti cum aceste breaking newsuri si toata galagia asta vin sa acopere cresterea de taxe si incompetenta fiscal-bugetara a guvernului Ciolannis? Hei, ne maresc taxele, dar partea buna e ca Ponta nu mai are voie sa posteze pe Facebook!

dodo  •  7 septembrie 2016, 8:30

Bravo, Tolontane ! DNA chiar s-a deconspirat ca face politie politica !

Marin Costin  •  7 septembrie 2016, 8:30

penalii *** de 26 de ani si tu faci observatii fine la adresa DNA .

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

marius  •  7 septembrie 2016, 8:31

domnule tolontan,de ce v-a luat atata timp pana sa intelegeti di dv,ce face dna-ul???? totusi,mai bine mai tarziu,decat niciodata.

Democratie  •  7 septembrie 2016, 8:39

Poate sa ne spuna cineva ce inseamna democratie. Dupa cate alegeri s-au facut pana acum e clar ca acest popor a inteles ca democratie inseamna spaga, hotie, minciuna si prostie. Acum nu pot sa inteleg daca chiar suntem un popor de masochisti carora ne plac aceste lucruri sau trebuie sa vina cineva din spate sa ne dea un sut in fund sa ne trezim odata la realitate. Poate dupa parerea mea ar trebui sa incurajam astfel de practici alea dna-ului pentru ca noi ca si popor pana acum nu am fost in stare sa luam o decizie intr-adevar buna pentru aceasta tara si sa nu mai credem ce *** mananca toti pe televizor devenit un brain wash machine. Ce ne lipseste cu adevarat este un lider....

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ortega  •  7 septembrie 2016, 8:40

Domnule Tolontan , parcă vă păsa de sport ... Poate prea mult ... Impresia pe care o lăsați este că vă pasă de politică ... Mult prea mult ...

florin  •  7 septembrie 2016, 8:44

Stau cateodata si ma intreb daca oamenii astia sunt intregi la minte. Pentru stergerea datoriei Rompetrol nu s-a miscat un deget, dar pentru o prostie care, chipurile, aduce grave prejudicii democratiei, ajung iar sa faca circ. E a n-a oara cand baietii astia scriu texte lacrimogeno-patetic-penibile in comunicate care ar trebui sa fie reci si la obiect. O fi fost unul care a facut un denunt, dar, chiar asa, trebuie sa bagi in seama toate denunturile?

CCC  •  7 septembrie 2016, 8:44

Interesant este ca ne invatati dvs, domnulue Tolontan, ce este "adevarata" democratie, atragandu-ne atentia ca DNA face politie politica atunci cand ancheteaza politicienii pentru matrapazlacuri in alegeri! Sa niteleg ca cei rai din acest articol sunt procurorii iar baietii buni sunt "alesii" care vand/cumpara locuri in parlament? O miza infima? Astfel de "alesi" au permis si permit aparitia unor fenomene ca Hexifarma, Colectiv, infectiile intra-spitalicesti nerecunoscute, etc. Si cand sunt anchetatia pentru jocuri mudare, sariti in apararea lor, lvind in anchetatori, care incearca sa ne predea "democratia lor, a procurorilor" .Care, in opinia dvs., nu e altceva decat politie politica! Apropo de ultima fraza, imi puteti da un exemplu de politician roman, actual membru al parlamentului, in care aveti incredere deplina, pe care il considerati, demn, onest si dedicatt binelui natiunii, scop pentru care se afla acolo? As fi interesat sa cunosc un astfel de om, daca exista printre cei 588.... . Poate imi schimb parerea despre cei care ne reprezinta cu onoare si care au grija de "trbile" tarii, care sunt pusi acolo sa faca tara sa mearga, nu sa stea la cozi, cum recent ne sfida unul cu greutate!

cozia  •  7 septembrie 2016, 8:45

daaa, daa, da. am citit, si mi am amintit de parintele constitutiei,iorgovan. daca nu murea, cred ca acest articol n ar mai fi existat. suntem,prea bagati ***. domnule, admit legi si respectarea lor,insa uneori, e ca in filmele americane, iti faci dreptatea cu mainile tale. la noi mainile sunt dna ul. adevarata democratie va incepe cand va fi nepotul meu,acu are 3 ani, politician. asta daca nu ne intrec refugiatii....

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

alex man  •  7 septembrie 2016, 8:46

un popor de ***..cu DNA condus de americani,cu un guvern ***..va meritați soarta..

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

radu  •  7 septembrie 2016, 8:46

un lucru nu inteleg de ce faci tu politica la un ziar sportive ...te simti obligat sa fii *** .......ca si badea

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

apetulburi  •  7 septembrie 2016, 8:48

Incet, parca ne aducem aminte ca am mai trait vremurile astea .... În 1947 România rămăsese singura monarhie din Blocul răsăritean. La 30 decembrie 1947 regele Mihai a semnat actul de abdicare. Comuniștii au proclamat în aceeași zi instaurarea Republicii Populare Române. Acest act politic nu era expresia unei voințe populare, liber exprimate, ci rezultatul unui dictat al unui grup politic și anume cel al comuniștilor, care urmăreau de fapt aducerea țării la starea de obediență față de Uniunea Sovietică și transformarea acesteia într-un stat totalitar. Pe 13 aprilie 1948 a fost promulgată noua constituție republicană. Noua constituție scotea în afara legii și pedepsea orice asociere care avea un „caracter fascist ori antidemocratic”. Constituția garanta libertatea presei, a cuvântului, de asociere, dar numai pentru „cei ce muncesc”..........

valentin  •  7 septembrie 2016, 8:50

d-le Tolo comenariul dv este bine scrisdar partinitor.eu va intreb dar pe noi cei multi cine ne apara de minciunile si manipularile unei parti din presa.cine ne apara de abuzurile unor politicieni ,politisti sau primari mai ales in localitatile cu pondere PSD-ita.eu am patito pe pilea mea .am deranjat un politist aici la galati mai demult si atat m-ia trbuit.a trebuit sa inchid mica mea afacere,am dat faliment si am trimis 9 oameni in somaj. mai mult sau facut eforturi sa ma bage in puscarie.si cu nesimtire ma intilneste pe strada si intreba daca mai sun suparat pe el.in final pe noi cei multi cine ne apara.eu zic in ac perioada DNA i-si face o datorie oatriotica.chiar daca mai si greseste.

cristian  •  7 septembrie 2016, 8:51

foarte dubios,domnule tolontan,cum ati sarit ca din pusca sa dati de pamant cu cei care au curajul sa se lege de v v ponta si ghita,foarte dubios!!!

Sorin Manea  •  7 septembrie 2016, 8:51

Tolo, e vechea problema a democratiei impuse unui corp social nedeprins cu ea: cand cetatenii nu-si exercita drepturile vine cineva care o face in numele lor dar dupa dorinta proprie. Asta fac de zeci de ani politicienii. Acum e nivelul 2.0 al delegarii drepturilor cetatenesti, faza pe institutii care implinesc visele cetatenilor timorati de politicieni. Solutia? Educatia. Reflexele submisive ale corpului social au fost educate constant. Ca sa obtinem cetateni atenti si implicati social avem nevoie sa iesim din schemele de educatie de pana acum. E exact ce nu doresc autoritatile, oricare ar fi ele.

Cornel  •  7 septembrie 2016, 8:53

Este clar ca DNA-ul in frunte cu Codruta a luat-o razna bine de tot, probabil sub indrumarea SRI. Cineva este foarte ***, ori Codruta ori Coldea. Daca pot sa dovedeasca, dar nu cred, ca Ponta a conditionat candidatura lui Sebastian Ghita de aducerea lui Blair, ar avea o urma de dreptate, dar foarte mica, PSD-ul are dreptul sa isi puna ce candidati vor ei iar candidatii au voie legal sa aduca bani la partid in schimbul candidaturii. Adica daca un candidat organizeaza un spectacol inainte de alegeri la care invita diversi artisti sa evolueze pe o scena, in scop electoral evident asa cum fac toti inainte de alegeri, trebuie sa-l aresteze pe Ponta si pe Ghita? Fiindca Tony Blair este precum acel artist de pe scena, este ca un actor foarte bine platit. Nu poti spune decat mare ti-e gradina doamne. Cred ca procurorii care au deschis acest dosar sunt de pe la Spiru Haret. Sau poate nu stim noi tot, poate au ceva mai grav.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Silviu Ungureanu  •  7 septembrie 2016, 8:55

Va acuz de plagiat! Articolul dvs. este copiat 100% din zicerile lui Mircea Badea.

Gambeta  •  7 septembrie 2016, 9:00

Tolo, Daca nu stii, afli acuma. Daca te faci ca nu stii, o spun eu. Ponta a fost dat "in urmarire generala" de catre americani, de cand a vrut sa incheie un parteneriat cu China, FARA ACORDUL LOR. Cine controleaza DNA-ul? Aia de la FBI, ca doar nu au birouri acolo doar ca sa o admire pe Codruta de aproape. Asa ca, ... In lupta pentru IMPUNEREA vointei Americii, NU CONTEAZA nimic! Nici legi, nici Constitutii, nici logica.

Liviu  •  7 septembrie 2016, 9:00

Nu am cum sa uit ca si Tolontan si multi altii au cantat ode si au ridicat DNA in slavi.Da este nevoie de DNA dar nu cu sefii actuali. Atata timp cat se culeg politicieni doar dintr-o parte a spectrului politic suntem pe o panta periculoasa , si abia acum a inteles Tolontan asta. Vor urma si altele mai grave. Ati semanat vant culegeti furtuna.Si da Ponta o merita cu varf si indesat ca doar el a facut numirea lui Kovesi acolo atunci cand si-a dat mana cu Basescu dupa votul covarsitor pentru USL si impotriva Basescu PDL ei au facut un blat .Deci sa si-o fure grav acuma.

Carol K  •  7 septembrie 2016, 9:05

Un deputat proprietar de televiziune ofera o suma mare de bani (mare pentru oamenii de rand) unui consultant politic de renume mondial pentru ca acesta sa-i faca o imagine mai buna decat o are sefului sau de partid pentru ca acesta sa adune cat mai multe voturi prin imaginea fals creata.O scamatorie,o inselatorie platita pe relatia sef partid-sponsor politic..Vorbim despre politicianul care era sa ajunga presedintele tarii nu de un ales local dintr-o comuna indepartata.A mai functionat aceasta relatie si cu alte ocazii sau in alte scopuri ? Se pot implica niste procurori sa vada pana unde a mers aceasta "colaborare" ? Evident ca da.

iulian  •  7 septembrie 2016, 9:07

Se pare că ați cedat.Prima instituție pe care o incriminați după celebra emisiune de la Antena 3 e DNA.Nu cred că e o coincidență. Păcat , erați un reper moral in trustul lui Voi culescu.

Doina  •  7 septembrie 2016, 9:08

Si cind sandu de la pdl spunea ca dadea la partid bani , nu a luat nimeni conducerea pdl de atunci la intrebari....

Paul  •  7 septembrie 2016, 9:09

Mister politically correct a dat-o la pace cu sefii, a facut brat cu B&G. Bravo Tolo, erai printre jurnalistii in care aveam incredere, dar nu mai e cazul.

Roman  •  7 septembrie 2016, 9:11

Ar trebui sa se verifice la toate partidele pe ce criterii se aleg candidatii. Sigur sunt si altii care platesc locurile. Si sa se verifice de ce se dau companiile sau anumite persoane bani la partide ca sa primeasca avantaje, contracte, etc.

sundance kid  •  7 septembrie 2016, 9:21

Dupa 28 de ani de la schimbarea regimului la ordinul si sub supravegherea americanilor tzari precum Cehia, Polonia si mai ales Ungaria au devenit tzari sarace asta comparaind nivelul de trai al lor cu cele mai sarace tzari Occidentale precum Portugalia sau Grecia !! De Romania si Bulgaria nu mai amintesc pentru ca simplu citesc revista THE ECONOMIST de cind am ajuns la Londra acum 27 de ani si la rubrica indicatori economici, financiari cele doua tzari nu exista . Cindva Polonia, Cehia sau Ungaria erau mindria estului . Acum trebuie sa se multumeasca cu statutul de tzari neimportante ale U.E, undeva pe la coada cozii . Nu o sa mai prind nici eu si nici tu o Romanie prospera care sa intreaca din punct de vedere al conditiilor de trai tzari mai modeste precum Grecia , Irlanda sau Portugalia . Mai intai trebuie sa va ocupati de economic . O crestere a PIB-ului cu cel p[utin 5 % anual in citiva ani macar va opri EXODUL si veti putea revenii la indemni9zatiile pentru mamici si de ce nu chiar sa le mariti . Nu in cele din urma va veti putea permite sa atribuiti un buget mai mare pentru educatie si sanatate a.i sa construiti spitale noi si sa aruncati in aer bacteriile si virusurile din cele vechi . Primele spitale noi ar trebui sas fie cele pentru arsi si stii bine de ce . Dupa ce ati rezolvat CAPITALISMUL puteti trece si la DEMOCRATIE . Pina atunci ? Pssssssssssst .

Mircea  •  7 septembrie 2016, 9:22

Am crezut enorm in DNA dar in ultima perioada cu astfel de preocupari incep sa devin din ce in ce mai neincrezator. In timp ce unii au facut averi in mod fraudulos si nu sunt deranjati de DNA, unii dintre procurori se ocupa de asa zisele foloase necuvenite de catre diversii politicieni, constind in capital electoral. Sunt socat !!!Oare Kovesi nu observa aceste derapaje ?????????

Westfield  •  7 septembrie 2016, 9:22

Ce vrajeala ieftina post-decembrista ne arunca nenea Tolo. Cu asemenea text, pe asemenea dosarel, eclipsai toata securimea inainte de '89. Pe tine de ce sa nu te suspectam ca servesti interesele unora? Intr-o tara plina de santaj, manipulare si lipsa totala de incredere in autoritatile statului, de ce sa te credem pe tine ca aperi democratia ? Te legi de un aspect nesemnificativ.

gica  •  7 septembrie 2016, 9:24

Un comentariu deosebit si-mi pare rau ca te-ai trezit prea la spartul targului!

ducu  •  7 septembrie 2016, 9:28

Cataline acum nu ai dreptate!De 26 ani "majoritatea flamanda" decide pt.un mic,o bere si o galeata.Nu e nici informata,dar nici nu o intereseaza...si sunt multi..Si o sa ajungem tot mai jos..Arata-mi tu unul din politica in care sa am incredere...

Traian  •  7 septembrie 2016, 9:29

Guest post by Mircea Badea ? Interesant.

george  •  7 septembrie 2016, 9:32

ca sa vezi si tu Cataline ce inseamna superficialitatea si spiritul de haita promovat de online ..dovada la articolu asta, cand esti de partea cealalta a baricadei nu realizezi....interesanta perceptia sa fi "comunist", "corupt" cu "baronii", cu minerii ..etc ..nu!?

vocea strazii  •  7 septembrie 2016, 9:32

traim intr o tara in care se fura de la milioane in sus, iar dna ul se ocupa de subtilitati demne de seriale americane cu avocati care descopera supersubtilitati si chichite juridice de mare finete. nimeni din cei care ar trebui nu pare interesat de coruptia din sanatate, de lobbyul super ilegal al sistemului bancar sau de ce construim cele mai scumpe autostrazi din lume. asa-zisa elita a acestei tari prezenta si aici la comentarii, vrea cu orice pret condamnarea lui ponta. in ochiii acestei elite orice lucru mai mult sau mai putin moral facut de ponta este infinit mai putin legal decat toate mizeriile descrise mai sus. la elitele tocilare ponta nu vinde, iar stanga simbolizeaza saracimea. asa ca jos cu ei. si totusi, cine il vrea pe ponta legat? cu ce a deranjat ponta si pe cine? adica este infinit mai imoral un doctorat plagiat, dar este de acceptat sa falimentezi hidroelectrica? sau sa sclavizezi niste amarati pt. ca au indraznit sa si ia 2 camere in berceni?

Comentează