Frumoasele noastre duminici. Ediţia 2016

În 48 de ore, peste 600 de cititori s-au înscris în jocul-proiect al redacției și încearcă să-și publice propriile articole pe GSP.ro

duminică, 4 septembrie 2016, 7:04

Ne place sportul pentru că bunicii sau părinții ne-au luat de mînă și ne-au dus pe stadioane, ca să lustruim gradenele în orele lungi de dinaintea meciurilor.

Am devenit microbiști după ce am traversat orașele disecînd fazele în discuții agale, de netulburată loialitate, împreună cu prietenii.

Ne-am făcut jurnaliști pentru că a existat o serie de înaintași.

Uneori, articolele lor ne bucurau. Alteori, ne enervau, mai ales cînd ni se părea că ”țin cu ăilalți”.

Ioan Chirilă, Horia Alexandrescu, Radu Urziceanu, Eftimie Ionescu, Dan Pătrașcu și celelalte voci din generația lor au slujit sportul cu pasiune, în decenii complicate.

Un episod revine în memorie.

Acum cîțiva ani, Gazeta editează ”Frumoasele noastre duminici”, cartea lui Ioan Chirilă.

Colega mea Ramona Mânzat descoperă că ediția din 1988, singura de altfel, trecuse cu greu de cenzură și de tăierile de costuri ale comunismului terminal, dar un capitol pur și simplu lipsea, dintr-o eroare tipografică.

Ramona caută și găsește manuscrisul la actrița și regizoarea Iarina Demian, soția lui Ioan Chirilă.

Volumul apare pentru prima oară în integralitatea sa, așa cum și-l dorise autorul.

Abia prin acest capitol, recuperat prin devotamentul dezinteresat al unui tînăr jurnalist, se întregesc ”Frumoasele duminici” ale publicului și ale presei, trimitere la zilele cele mai pline, grele și pasionante ale acestei profesii.

Căci acesta este înțelesul titlului.

Inițial, nea Vanea dorea să-și intituleze cartea ”Tinerețe fără duminici”, ca elogiu timid la adresa celor ce muncesc duminica în redacții pentru ca fotbalul, și, în general, sportul, să poată fi urmărit și citit.

Ioan Chirila_arhiva gsp
Duminica e ziua de bază a acestei profesii.

Duminica e ziua pe care și jurnaliștii, și publicul o privesc nostalgic, pe ideea că ”înainte era mai serioasă”.

Precum în ”Midnight in Paris”, filmul lui Woody Allen, nostalgia devine amuzantă cînd îi realizezi repetabilitatea. Nostalgia nu e nouă, ea are coaja ridată a unui măslin vechi de o mie de ani.

Fiecare generația consideră că cei dinainte au fost mai fericiți. Că au trăit în timpul potrivit. Că spre deosebire de cei din prezent, oamenii din trecut s-au împlinit cu adevărat. Cei dinainte făceau presă sau sport cumsecade.

Nostalgia e refuzul problemelor prezentului și instalarea într-un escapism care navighează în amărăciunea ludică a unui gin tonic.

Cine îi citește pe Ioan Chirilă sau pe Horia Alexandrescu, sau înainte de ei, pe George Mihalache și Victor Bănciulescu, și după ei pe Grigore Cartianu, Andrei Vochin și Daniel Nanu, găsește pagini întregi despre ”vîrsta de aur” a sportului și a presei. Mereu plasată în trecut!

Autorii sau personajele invocă momente mai bune, goluri mai frumoase, orizonturi mai senine. Frumosul e plasat în portofoliul generațiile trecute!

Chirilă însuși era un nostalgic. Îi prefera pe cei dinaintea lui și generației sale. Vorbea despre ”Conte Verde” de te topeai în melancolia unor vremuri apuse.

Într-un fel, toți sîntem la fel.

Poveștile sportului spuse de ei te ajută să înțelegi natura înșelătoare și delicată a nostalgiei. Și dacă ai această perspectivă de istorie mereu confirmată, atunci contactul cu publicul prezentului e reconfortant.

Nimic nu s-a schimbat. Duminicile sînt aici.

Acum cîteva zile, Gazeta a lansat proiectul cu care a cîștigat un grant Google în programul Digital News Initiative, dedicat sprijinirii inovării în jurnalism.

Propunerea Gazetei, adjudecată de Google, se numește ”Jurnalisport”.

Redacția propune zilnic pasionaților de sport și de presă cîteva teme de posibile articole. Oamenii aleg și încep să se documenteze. Le scriu și le trimit unui ”desk” special format în redacție.

Verificate și corectate, articolele intră pe site.

În fiecare lună, cei mai buni trei autori primesc premii de 600, 450 și 300 de lei.

Viorel Nistor, lector la Babeş-Bolyai și fost jurnalist cu experiență, și-a îndemnat studenții să participe, ca la o școală directă, nepretențioasă și, tocmai de aceea, practică.

Anamaria Neagu, profesor la Facultatea de Jurnalism din București, fost reporter de teren la Realitatea TV și om care a început meseria în echipa GSP, s-a adresat și ea cursanților: „Jurnalisport este continuarea perfectă a seminarului de „Tehnici de redactare”. Studenți pasionați de sport, luați de exersați scriitura!!!! #jurnalismdecalitate #viitorulpresei”.

1.200 de companii din Europa au aplicat cu idei la linia de finanțare a Google

128 de companii, din 23 de țări, au cîștigat, printre ele numărîndu-se și GSP 

În 48 de ore de la lansare, peste 600 de useri își fac cont în platforma Jurnalisport.ro.

Peste 350 de articole sunt scrise și trimise spre aprobare. Și doar 20 sunt aprobate și publicate pe GSP.ro.

”De la distanță, pare ușor să fii publicat în GSP. Cînd văd că nu e așa, unii useri sînt încrezători, alții, nemulțumiți. Dar asta se întâmplă mereu când e o compeție. Unii o acceptă, alții caută vinovați”, zâmbește Cătălin Țepelin, șeful digitalului de la Gazetă.

Cătălin este omul care a coordonat proiectul încă din faza în care era o idee cu care ne-am bătut pe piața europeană a presei.

Unul dintre premii se numește Dă-l-Afară-pe-Tolo, ceea ce abia aștept! Cînd ajungi tot mai greu duminica la redacție și greul cade pe alții, acesta e un semn. 

Astăzi, jurnalismul a intrat în ceea ce analiștii media numesc ”epoca liminală”. Frontiera dintre redacție și public e tot mai vagă. Unde se termină astăzi redacția și unde începe publicul? Cititorii participă, comentează, scriu.

Dar nu era așa și pe vremea duminicilor lui Ioan Chirilă?

Cei care am prins cronicile dictate la telefon putem depune mărturie fără moft.

Cînd îți trimiteai corespondența de la Baia Mare, Arad sau Craiova, te auzeau zeci de oameni, care te împresurau curioși. Eisînt comentatorii de azi de pe net. Forumul se petrecea acolo, fizic acolo!

În gălăgia din jur, aproape că strigai la omul din redacția din București.

Legăturile telefonice erau vai de mama lor, iar tribuna continua să-și murmure propriul comentariu de final de meci. Chibiții din jur îți completau articolul cu energia glasului tare, cel mai adesea nemulțumiți de frazele cronicii: ”Hai, dom’le, ce meci ai văzut?!”.

Proba finală era notarea jucătorilor. Ca un cor antic, spectatorii oftau dezaprobator cînd auzeau calificativele din caseta tehnică.

Acela era tot un jurnalism cetățenesc, nu-i așa, zîmbești tu, cel din 2016?

Apoi intrai în discuții nesfîrșite cu oamenii din tribună, echivalentul Jurnalisport de azi, pînă cînd șuierul distinct al trenului vestea că e timpul să pleci spre casă.

Se încheiase încă una dintre frumoasele noastre duminici.

 

Comentarii (26)Adaugă comentariu

Ciorbea  •  4 septembrie 2016, 9:06

Frumoasele mele duminici au legatura cu friptura la gratar, cu sucurile gazoase si cu prajiturile asezate frumos... in stomac. Nu mai am chef de alergat prin boscheti sa nu ne prinda "ailalti" ca avem fulare cu echipa X. Nu cred ca pe vremea lui Ioan Chirila isi dadeau astia cu sticla in cap prin intersectii, e prea multa violenta acuma si prea multa mizerie, coruptie si manelism in lojele celor care trag sforile. A, da, mai citesc un ziar, fie el si electronic, si ma uit la tv la meciuri, dar dorinta aia de a fi "fizic" acolo in fotbal, de a participa, s-a dus demult. Si nu, nu a inceput cu intemeierea familiei sau cu lenea sau cu placerea de a baga mancare la ghiozdan, a inceput cu sila fata de mizeria si violenta din tribune. Degeaba va prefaceti ca nu exista, ca "asa e si la altii", ca sunt putini care strica imaginea majoritatii, etc. Galeriile alea dupa care plange Steaua sint exact cauza pentru care oamenii cu obrazul mai fin au plecat de la stadioane.

alex  •  4 septembrie 2016, 9:12

Dle tolontan, brevetati o noua metoda de a obtine oameni care sa lucreze gratis pt dvs. Va mai amintiti cum nu respectati legea privind salariul acordat pe perioada de proba si tineati oamenii cu lunile neplattiti? Cand erati la prosport. In jurul anului 2000. Ce bime ar fi fost sa existe cineva care sa ancheteze si astfel de abuzuri in acei ani? Marele deontolog...

mda  •  4 septembrie 2016, 9:13

Ba,cata ipocrizie sa aveti voi astia din presa de main stream....90% DIN ARTICOLE sunt despre cancan,toante cu sanii pe afara si lucruri ilogice ori fara sense...Daca se termina Juve-Milan ,esti norocos daca mai poti sa gasesti scorul si marcatorii,insa poti afla ca a fost 'x'in tribune,ca 'y' a facut gestul care a .... ,samd... IAR 90% DIN CE APARE PE GSP.RO NU ESTE SEMNANT,pentru ca pur si simplu va si este rusine,putin este drept,sa va afisati cu ceea ce scrieti.... Si cele mai tari sunt portarurile link,care ocupa cam 30% din pagina in sine...Da click pe orice articole gsp,in josul paginii vezi 'stiri nebune'unde 90% din continut este despre tate.Ok,foarte bine,isi au si alea rostul dar pe un anumit segment de site-uri,nu cele chipurile care fac presa.... SA LUAM EXEMPLU DE AZI:Ce afiseaza GSP IN GENERAL: "GALERIE FOTO » Apariţie de senzaţie pe covorul roşu! Blondina asta a incendiat atmosfera la un eveniment din New York /http://stirinebune.gsp.ro/galerie-foto-atentie-forme-voluptoase-la-plaja-o-vedeta-de-televiziune-arata-senzational-487307.html/ http://stirinebune.gsp.ro/plaja-din-malibu-a-luat-foc-atunci-cand-blondinele-astea-doua-si-au-dat-jos-sutienele-si-au-inceput-sa-pozeze-487385.html/ http://stirinebune.gsp.ro/cel-mai-sexy-pictorial-al-verii-12-poze-fabuloase-cu-uluitoarea-melina-dimarco-487404.html ....BA,ACUM TU, starostele MIZERIEI ASTEIA DE SITE,vrei sa spui ca acum veniti cu proiecte cu articole despre sport? ;)))))))))))))) PRESA de MAIN STREAM ESTE O MIZERIE,si este principala vulnerabilitate la adresa democratiei. Presa s-a transformat din cainele de paza al SOCIETATII in SACALUL SOCIETATII.... Am mai mult respect pentru cei care curata WC-uri publice decat pentru un jurnalistii de main stream..... NU GASESTI LUCRURI CE TIN DE SPORT DECAT PUERIL,din cand in cand 3 randuri despre tactica,IN REST,ARTICOLE DE 3 RANDURI UNDE DE MULTE ORI TITLUL ESTE MAI LUNG DECAT CONTINUTUL ARTICOLULUI,IAR TITLUL ESTE SCOS DIN CONTEXT,DENATURAT,ILOGIC SI FARA SENSE. Plus ca,multe articole sunt facute special sa creeze injuraturi....Ce presa,ma? Du-te,ma,de aici cu presa ta....*** de presa....citesti 1000 de ziare si peste o zi iti dai seama ca nu ai ramas cu nimic notabil in cap...Doar lucruri puerile. Asta se aplica pt toate,si cele politice,si cele de sport...Nu exista site asa zis de politica sau sport'unde sa nu gasesti fie ceva legat de nu stiu ce prostituata fie de Baba Vanda si de sfarsitul lumii +articole gen 'a mancat seminte de mango 15 ani,transformarea este ..... =)))))))

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

costin  •  4 septembrie 2016, 9:15

Ptiu, drace, ca frumos mai scrii! :) Fie ca ne spui despre Rio, bacterii, virusi, Colectiv, etc, esti formidabil, maestre! Dar cu liricul ala amestecat intr-un "simplu" articol de sport, iese o minunatie de stau in loc si citesc din nou si din nou acelasi paragraf.

kamaral  •  4 septembrie 2016, 9:29

Domnule Tolontan, vorbiti mult despre fosti mari jurnalisti, despre aceasta initiativa ca un proiect caritabil, dar evitati miezul discutiei: ce va aduce voua Jurnalisport. Iar raspunsul pare evident, voi primiti content gratuit practic. 600 de articole scrise, aveti de unde alege. De fapt, se pare ca jurnalismul modern inseamna outsourcing: sarcinile simple le vor reveni cetatenilor, care vor produce continut pentru ziare, fara sa fie renumerati.

stelu  •  4 septembrie 2016, 9:34

Pt "haterii" de mai sus :Costin-Mda-Ciorbea-Alex...cainele moare de drum lung...

Mihai  •  4 septembrie 2016, 10:07

Mi se pare absolut de necrezut la ce recurge Tolontan...:)

iouyy  •  4 septembrie 2016, 10:32

e un proiect pe bani europeni, trebuie sa faca romanul ceva ca sa ii poata folosi, nu?

Kendo  •  4 septembrie 2016, 10:40

Pt. Stelu - Nu inteleg ce nu-ti convine, dar imi place cum combini romgleza cu zicala romaneasca. Esti corporatist, cumva? (nu, ca ai fi spus ceva gen "dog dies because of the long trip or something")... In sfarsit, Mda are perfecta dreptate si ti-a dat si exemple. Pacat ca exista oameni care chiar vor sa fie ziaristi, sa faca anchete si alte nebunii care tin cu adevarat de ce inseamna presa. Pacat ca sunt numiti "ziaristi" si aia care se duc si-si risca viata cine stie pe unde, si scursurile astea care nu se semneaza, dar scriu doar mizerii pentru onanisti sau indivizi cu doua clase. Care, din pacate, par sa fie majoritari in tara asta...

pawn  •  4 septembrie 2016, 10:43

ca sa nu mai spunem ca "pe vremea aia" jurnalistii (de sport si nu numai) nu erau ofiteri acoperiti, innebuniti dupa parvenire, care se tineau de invarteli securisto-politice ...

Danny  •  4 septembrie 2016, 11:30

Pff .. pai voi nu aveti jurnalisti in gsp .. ce dreaq sa descoperiti ... voi nu stiti ce e ala sport .. sportul nu are legatura cu nevasta unui sportiv .. Uitati va la tvr 1 la stirile sportive acolo e sport la voi e can can .. niste nimeni cu functii care va credeti jurnalisti :))

milovan_djilas  •  4 septembrie 2016, 11:42

Cartea lui Chirila si rezumatele pe care le dadea TVR - ul sambata si duminica, in decembrie, dupa desfasurarea mondialelor, erau singurele care te conectau la marele eveniment, Campionatul Mondial de Fotbal. Ioan Chirila era fabulos, parca vedeai meciurile citindu-l, simteai atmosfera marii competitii si realizai ce mare fotbalist a fost Maradona. Si intelegeai mai bine infrangerea inexplicabila a Danemarcei, un neverosimil 1-5 cu Spania in optimi, o Danemarca ce a spulberat in grupe RF Germania si Uruguai sau drama superbei echipe a URSS, 4-5 cu o la fel de redutabila, dar ajutata nesimtit de arbiraj Belgie (goluri egalizatoare la 1-1 si 2-2 din ofsaid). Sau regalul din sferturi, Franta - Brazilia, castigat la 11 metri de cocosul galic, arbitrat de Ioan Igna care l-a rugat dupa gol pe Michel Platini sa se intoarca sa-i vada numarul de pe tricou pentru a nota marcatorul in carnetel. Gest facut de arbitrul roman deoarece inainte cu o zi Platini declartase ca nu cunoaste niciun arbitru corect, iar Igna s-a "prefacut" ca nu il stie pe Platini.

Cristian  •  4 septembrie 2016, 12:30

Cred ca proiectul ar avea mai mult succes daca userii ar avea posibilitatea sa isi aleaga singuri subiectele. Titlurile sugerate par luate din Cancan si pentru articole simple si ieftine. De exemplu: 'Aici sunt superafacerile! TOP 5 jucători care au rămas pe dinafară în această perioadă de mercato!' Chiar vrem sa facem jurnalism din asta?

Ianos Dorian  •  4 septembrie 2016, 13:10

Propun ca subiectele să fie alese şi de useri, cine ştie cate poveşti interesante s-ar găsi, sportul nu se rezuma doar la Ronaldo şi Formula 1. Multumesc

di livio  •  4 septembrie 2016, 13:35

zidane nu-l doreste dintr-un motiv SOCANT,INCREDIBIL,FANTASTIC,FABULOS asa vor scrie si astia de la jurnalisport,ca voi

drako  •  4 septembrie 2016, 13:40

Tolo,consider nefericita si prea putin romanesca expresia "integralitate" ! noi am invatat la scoala despre "intregime" sau "integral" ...putem,asadar,formula : Volumul apare pentru prima oară INTEGRAL, așa cum și-l dorise autorul... sau : Volumul apare pentru prima oară IN INTREGIME, așa cum și-l dorise autorul... cele bune !

iouyy  •  4 septembrie 2016, 14:49

sa fim seriosi, am citit cartea, e fabuloasa, dar e vorba doar de un CM din Mexic, care s- a desfasurat pe parcursul a 4 duminici:) titlul era bun pentru o carte inspirata doar de campionatul romanesc, stiut fiind ca in comunism meciurile se desfasurau de obicei duminica sau sambata, in special pentru faptul ca se muncea 6 zile pe saptamana si nu aveau oamenii mult timp ca sa mearga pe stadion. p.s imi e dor de frumoasele noastre duminici cu fotbalul minut cu minut si dueluri domozina-ghitulescu-soare-cozma

Andrei  •  4 septembrie 2016, 16:43

Interesant cum Tolontan face apologia jurnalismului de calitate, cu trimiteri la epoca boema a meseriei, de parca ar exista vreo legatura mai mult decat metaforica, in conditiile in care editia online (in 2016 ce altceva mai conteaza?) abunda in materiale furajere de tabloid, articole nesemnate, prost documentate, adesea agramate. Profesional vorbind, Tolontan e genul care daca miroase urat isi da cu parfum si crede ca totul e perfect. Unde mai pui ca un proiect cu mana de munca gratis e mereu o afacere buna. Iat Tolontan se poate intoarce linistit la Gazeta Spitalelor si prin studiourile Antena 3, eventual sa mai scrie un articol de sport printr-o duminca. Eventual a Orbului.

Valentin  •  4 septembrie 2016, 18:14

Lui Andrei, despre editia online, "in 2016 ce altceva mai conteaza?": asa este Andrei, felul nostru bolnav de a consuma presa duce la disparitia printului. Ce pierdem cand dispare printul? Pierdem jurnalismul si efectele lui benefice asupra societatii. Si ramanem cu editia online, care este asa cum spui tu. Din cauza noastra, a celor care consumam 'presa' obsesiv compulsiv.

iouyy  •  4 septembrie 2016, 19:39

Poate ne amintim de frumoasele duminici in care puteam rasfoi cele 4 ziare de sport. in caz ca ati uitat, pe langa gsp exista sport total, prosport si sportul romanesc. se pare ca nici italienii nu aveau 4 ziare nationale de sport si ei au si fotbal:)

haideusicfr  •  4 septembrie 2016, 21:41

Rea greu sa cumpri ziarul Sportul cel putin la Cluj.Cum ajungea cum se vindea . Ramaneau pe tarabe Scanteia ,Faclia, etc .

Daniel  •  5 septembrie 2016, 0:16

oamenii buni nu mai comentati degeaba, "domnii" de la GSP vor face tot ce vor ei, nu dau 2 bani pe parerile si comentariile voastre, ei vor continua sa faca presa de cancan care nu are nici o legatura cu sportul! e afacerea lor, o conduc cum vor, conteaza foarte putin ce spuneti voi, astia de comentati, o afacere din care ei castiga lunar sute de mii de euro dar vor ca oamenii sa le scrie articole pe niste amarate de premii de 600 lei! nici macar 600 de lei pentru fiecare din cei carora li se publica articole ci doar pentru unul dintre ei! Rusine, domnule Tolontan, e o initiativa de tot rasul! GSP.RO = TMZ.COM, asta doar asa ca sa stiti cine sunteti! in momentul in care puneti un articol despre spitalele din Romania langa unul cu niste sani ai unei fetiscane de care nu a auzit nimeni mi se pare normal sa am o parere proasta despre dvs. si sa nu dau nici 2 bani pe articolul si parerea dvs. si va asigur ca nu sunt singurul! ca tot va place sa faceti sondaje pe site v-as recomanda sa faceti un sondaj in care sa cereti parerea oamenilor despre dvs. si a articolelor dvs.! nu cred ca o sa va placa rezultatul si asta din cauza presei de cancan pe care o conduceti, subliniez pe care o conduceti si nu cea pe care o faceti si asta va afecteaza asupra increderii pe care o au oamenii in articolele dvs.! dar cum am zis e afacerea dvs. o conduceti cum doriti conteaza foarte putin parerea mea sau a altora ca mine!

Stefan  •  5 septembrie 2016, 3:05

Cred ca proiectul ar avea un mare succes daca l-ati separa de actualul format al Gazetei. Stiti foarte bine ca din ratiuni economice continutul de acum nu mai are multe lucruri in comun cu cel de pe vremea lui Nea Vanea. Prin tabloidizare si-a pierdut farmecul, acea voluptate cu care o citeai dintr-un capat in altul. Acum e un mix ciudat de stiri si articole bune, pierdute printre multe altele care sfideaza inteligenta si bunul simt al cititorului. Prin acest proiect aveti o snsa unica de a recrea vechiul spirit al Gazetei, facand loc unui continut serios, scris cu mai mult sau mai putin har, dar cu multa pasiune pentru sport. Alocand un spatiu distinct si liberalizand subiectele, puteti avea surpriza sa aveti o adevarata Gazeta a Sporturilor, nu doar una a fotbalului si a tenisului.

Stefan  •  5 septembrie 2016, 3:25

P.S. Unul dintre cele doua subiecte disponibile pe Jurnalisport este "Beckham retragere Rooney". Indiferent de natura lui, cat poate fi de relevant din punct de vedere sportiv sfatul lui David Beckham catre Wayne Rooney? In conditiile in cand nu gasesti o stire despre Vuelta...

GabiB  •  7 septembrie 2016, 20:29

Mda, interesant

GabiB  •  7 septembrie 2016, 20:42

De ce-mi sunt blocate comentariile la articolul "DNA NU ARE MANDAT SĂ NE PREDEA DEMOCRAȚIA" ? Imi zice ca sunt pe blacklist, desi nu vad de ce ar fi acesta cazul: n-am insultat, n-am vorbit urat, etc.

Comentează