luni, 22 august 2016, 1:39
Ultima zi a Olimpiadei a picat la ora gesturilor extreme și în zodia caracterelor tari.
Etiopianul Feyisa Lilesa, medaliatul cu argint la maraton, își ridică mîinile deasupra capului, la finalul cursei.
Feyisa arată lumii gestul prin care conaționalii săi, din tribul oromo, protestează de peste doi ani în fața trupelor guvernamentale de la Addis Abeba.
Feyisa e parte a unui grup etnic supus unei lungi istorii a persecuției și compus din peste 30 de milioane de oameni din cei 100 de milioane de etiopieni.”Oromo sînt oamenii care vorbesc, dar al căror glas e privit drept zgomot”, potrivit lui Awol K. Allo, un activist pentru drepturile omului, citat de CNN.
În numele lor vorbește acum Feyisa, urmașul lui Haile Gebrselassie, dublul medaliat cu aur olimpic la 10.000 de metri, născut în Oromia și rămas în istoria atletismului drept campionul care a alergat toată viața lui cu mîna stîngă sus, gest de neșters al copilului care fugea spre școală cu cartea la subraț.
Luptele libere au oferit o altă vibrație a protestului.
Mai puțin solemnă, la fel de extatică.
În finala mică de la 65 de kilograme, mongolul Mandakhnaran Ganzorig a fost declarat inițial cîștigător, chiar dacă își petrecuse ultimele secunde ale meciului fugind în pași de dans în fața uzbekului Ilhtior Navruzov.
Arbitrii au revenit, i-au acordat un punct adversarului și, pentru că era egalitate, 7-7, medalia de bronz a revenit uzbekului, care punctase ultimul.
Cei doi antrenori mongoli s-au dezbrăcat în fața arbitrilor. Chiar dacă în situația concretă ei mai degrabă nu aveau dreptate, luptele merită acest moment de ilaritate!
Iar luptele nu sînt singurul sport dezonorat de mafie.
Coaliția arbitraje-guverne autocrate-federații își împarte medaliile cum își împărțeau pe vremuri punctele cei din Cooperativa fotbalului nostru. ”În loc de dar, Jean Pădureanu striga clasamentul la nunți”.
Așa procedează halterele, prin închiderea ochilor la sportivii dopați. O fac pe rînd, ca să cîștige mai multe țări și toată lumea să fie fericită.
La fel de toxic, luptele și boxul își împart trofeele cu mîna arbitrilor. Aceste sporturi și-au strigat, la Rio, clasamentul ca la nuntă.
Înainte de momentul de streaptease din Carioca 2, a mai fost ceva.
Pe ringul de box de la Riocenter, irlandezul Michael Conlan le-a arătat arbitrilor de la box degetul mijlociu. El dominase meciul cu Vladimir Nikitin, dar decizia i-a revenit rusului. ”Cei din AIBA sînt niște trișori!”, a spus el.
Noi am rămas cu surîsul lui Mihai Nistor, despre care cred și acum că a dominat și mai clar decît Conlan partida sa cu iordanianul Hussein Iashaish.
De două ori l-a numărat arbitrul pe Iashaish. Și tot de două ori l-a oprit în ring pe Nistor, în momente în care el se prăvălea pe adversar.
Da, e adevărat că Nistor n-a făcut cel mai clar box al său. ”N-am avut altă șansă decît să lupt la KO!”, a explicat el, sincer, după meci. Putea românul puncta mai limpede? Desigur.
Însă, pentru miile de martori oculari ai întîmplării, brazilenii, croații, azerii sau americanii neutri, cu toții s-au ridicat în picioare indignați în momentul deciziei, lucrurile sînt clare: dacă n-a fost de ajuns pentru o decizie corectă dubla numărătoare a adversarului cum ar fi fost suficientă o punctare mai clară? Să fim serioși!
Surîsul amar al lui Nistor în momentul deciziei, este și asta o opțiune, vorbește despre caracterul său de sportiv.
Românul a ales asta în locul degetului fluturat de Michael Conlan. Nistor a salutat publicul pînă la sfîrșit și n-a făcut circ. Iar oamenii, atît spectatorii, cît și sportivii din celelalte delegații, l-au însoțit cu aplauze la multe ore după ce meciul se încheiase!
Acestea sînt lucruri care nu se uită.
La fel de demn s-a purtat în ultima zi a Olimpiadei cecenul Albert Saritov, cel care a cîștigat ”pentru România și pentru Cecenia” medalia de bronz la lupte libere.
A fost a cincea și ultima medalie a delegației noastre, la cea mai slabă participare olimpică de după Al Doilea Război Mondial.
O observație. Naturalizat de România, Saritov a fost singurul sportiv din lotul nostru care, înfrînt pe parcurs, a reușit să meargă din recalificări la medalie. La final, el și-a recunoscut dezamăgirea că n-a cîștigat aurul, ”cu un ochi rîd, cu unul plîng”, dar n-a dat vina pe nimeni. Povestea spune ceva.
Nici Nistor și nici Saritov n-au fost răsfățați ai destinului.
Nistor vine din mereu subdezvoltata Moldovă.
Saritov s-a născut în Daghestan.
Pe înălțimile stîncoase ale Caucazilor, rivalitățile etnice sînt dirijate de secole de imperii, indiferent de numele acestora, împotriva unor oameni înlănțuiți în dușmănii nesfîrșite, aducătoare de durere, răzbunări și sărăcie.
Ajunși la Olimpiadă, în cea mai frumoasă întîmplare a vieții lor de sportivi, Mihai Nistor și Albert Saritov au ridicat privirea precum tinerii, femei și bărbați, care scriu cu graffiti pe pereții caselor din Rio: ”Rezist în favelă, cred în schimbarea ei!”.
Fotografiile cu Saritov arată un medaliat nostalgic, dacă există așa ceva.
Vorba lui John Oliver, la „Last Week Tonight pe HBO, pentru noi favela e reprezentarea de la ceremonia de deschidere ”cînd niște oameni mutau abajururi albe de la Ikea pe post de cărămizi”. Mai greu e de trăit acolo pe bune!
Nistor și Saritov știu ce înseamnă favela adevărată a vieții.
Avionul spre casă trece oceanul noaptea.
Aproape toată lumea vine de la Olimpiadă și aproapte toată lumea doarme, prăbușită, în avion. Hublourile sînt trase, nu vezi nimic, ai sentimentul că lumea s-a oprit.
”Sînt acele ore de liniște deplină în care noi simțim somnul pasagerilor și în care, din carlingă, stelele apar ca tridimensionale și, de atîta strălucire, nu mai distingi constelațiile”, povestește Mark Vanhoenacker, un pilot de 747 în volumul său Skyfaring. A fost aleasă, recent, cartea săptămînii pe BBC Radio 4.
Pasărea uriașă aterizează la prînz la Frankfurt. Totul îți apare schimbat.
Legătura spre ”Otopeni” e abia la noapte. Mai bine te întinzi pe iarbă, cu o bere, undeva în oraș.
”Cît face trenul pînă în centru?”.
”12 minute”.
Zîmbești. Pentru cel puțin două treimi din omenire, și aici intră și cei 220 de milioane de brazilieni, 12 minute nu au nici un sens. Nimic din viața lor nu se poate întîmpla în 12 minute! Și, cu atît mai puțin, să ajungi în 12 minute, fără o secundă de întîrziere, de la aeroportul aflat la 13 kilometri depărtare pînă în gara centrală a orașului.
Să pierzi, să cîștigi, așa arată sportul.
Să reziști pentru că nădăjduiești în schimbarea favelei tale, pentru asta este Olimpiada.
Mulțumim, Rio!
Valentin • 22 august 2016, 13:51
*** home run Tolo!
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Radu • 22 august 2016, 14:02
M am tot gandit de azi noapte
Radu • 22 august 2016, 14:23
Gata.s a terminat.De aseara din timpul festivitatilor ma tot gandesc la olimpiada asta...Parca simt asaa un puternic iz romanesc.Am o asa senzatie de smenuiala romaneasca unde toti vor sa isi traga cat mai mult,oferind cat mai putin. Cand ma gandeam la Rio aveam in cap o explozie de culoare de bucurie sincera de ceva nemaivazut..in schimb a fost o frasuiala totala incepand de la organizare..continuind cu bataia de joc la adresa voluntarilor,la interzicerea taximetristilor de ai duce pe ziaristi in favelas,la conditiile oferite gazetarilor,la putinul respect aratat sportivilor,la conditiile de cazare a sportivilor(goden girls au trebuit sa isi cumpere mop!?!?,la felul cum statea copii atarnati pe garduri (la olimpiada)ca sa vada un meci de tenis,la bataia de joc a arbitrilor de la box,la ce s a intamplat la lupte,la gestul nesporti al egipteanului care a refuzat sa isi salute adversarul,la festiviatatile de deschidere si inchidere la faptul ca un oficial cio vindea bilete la bisnita ..si lista poate coontinua.Bine..si noi ne am integrat perfect in peisaj cu scandalul cu echipamentele,cu alea 5 medalii(bune si alea pana la coada)...de aia spun :parca a fost o smenuiala romaneasca puturoasa (nu generalizez) la care fiecare a vrut sa isi traga cat mai mult...Multumim Rio.si felicitari sportivilor nostri.
vasco • 22 august 2016, 14:26
Frumos!Pana la urma speranta moare mereu ultima...
Ion • 22 august 2016, 14:41
In cazul lui Nistor faptul ca a fost dezavantajat e parerea unora care judeca cu sufletul. Analizati meciul cu un arbitru de box si veti vedea ca rezultatul e altul.Nistor a gresit.Antrenorul a gresit.Si-a aratat limitele.Tactica a facut-o Nistor nu antrenorul.Am convingerea ca cu Relu Auras(nu-l cunosc) in colt Nistor era campion olimpic. La box se puncteaza lovitura si nu taria ei. Asta se intampla cand lupti la KO.Pierzi la puncte! Eram in Ungaria (in concediu) si am urmarit meciul impreuna cu un arbitru (international) maghiar de box. Dupa doua reprize a spus ca daca Nistor nu-l pune jos, pierde. Ceea ce s-a si intamplat. Ca sa mai vorbim de antrenori , in meciul cu Norvegia (handbal feminin) antrenorii nostri,avind SUPERIORITATE numerica, scot portarul si luam doua goluri din ppoarta-n poarta. Calificarea (ca la box) nu au pierdut-o sportivele ci antenorii. Invers s-a intamplat in finala ligii campionilor la handbal feminin. Acolo a castiga antrenorul .... !
Alin • 22 august 2016, 14:57
Frumoasa selectie si foarte emotionant scris! Cateva mici scapari, daca nu va suparati: nu e BBC4 ci BBC Radio 4 si John Oliver face "Last Week Tonight". Si poate ar ajuta si o mica explicatie pentru ca sunt totusi niste produse de nisa.
Gabriel • 22 august 2016, 14:59
Tolo,frumos articolul!Bafta in proiectele viitoare!
Cătălin Tolontan • 22 august 2016, 15:04
@Ion: inteleg ce spuneti, dar exista multi specialisti in box care au spus ca meciul a fost cistigat clar de catre Nistor. Inca o data: am vazut cu ochii mei reactiile si am auzit cuvintele catre Nistor ale celorlalte delegatii, sportivi si antrenori cu mare experienta. Desigur, pot fi si gesturi subiective, de compatimire colegiala, dar toate? Plus reactiile de pe siteurile straine. Toti judeca cu inima?
Cătălin Tolontan • 22 august 2016, 15:05
@Alin: aveti dreptate, multumesc, voi rectifica.
Eminescu • 22 august 2016, 15:26
Un articol bun,sentimental .O Olimpiada de nerepetat ...din punct de vedere al prezentei sportivilor romani. Nu mai spunem "ai nostrii" pentru ca in ultimele saptamani au fost tot felul de polemici despre profesionalism si reprezentarea tarii, despre iubirea unor sportivi care participa sub drapelul Romaniei dar ... si despre patimasele cuvinte spuse/scrise de "spectatorul de canapea" care uraste tot ce e mai bun in tara asta ...Ne-am bucurat de spectacolul general al Olimpiadei chiar daca a fost la ore tarzii si ne-am intristat de slaba reprezentare a Romaniei la acest Rio de "vai de noi" .Tara noastra seamana din ce in ce mai mult cu o "favela". Sa rezisti si sa nadujduiesti schimbarea favelei tale DA frumos zis ,EROIC ... totusi 27 de ani e cam mult si vedem schimbarea ! Ultimul care pleaca sa stinga lumina!
Marius • 22 august 2016, 15:35
Bun articol Sportul este facut in general din victori si infrangeri..... Intrebarea care se pune este ce facem noi (toti) ca determinam mai multe victori decat infrangeri......... ? RIO ar trebui din punctul meu de vedere sa fie un semnal, ca in modul in care este gestionat sportul la noi nu VOM PUTEA niciodata progresa .... Revitalizarea sportului in Romania ar fi un bun proiect pentru tine Catalin, parerea mea....? Chiar daca ar avea un impact pe momemt decat subiectele tratate actual... Pe cand un front comun al oamenilor de sport, ziaristilor de sport pentru o strategie adevarata pentru SPORT?
tavi c • 22 august 2016, 15:36
@ion Asa am vazut(simtit) si eu.
EUEU • 22 august 2016, 15:42
Respect sportivilor romani care s-au calificat si concurat corect, rusine celor care desi nu aveau ce cauta pe acolo au mai facut un aranjament sa mearga la Rio ca poate, poate le mai iesa de-o margica. Bine ca realitatea le- a dat o smetie dar mi-e teama ca n-au inteles nimic. Frumoase competitiile, cele mai multe sper ca au fost corecte. In rest maladiile astea cu mica ciupeala, bisnitareala ne-au atins si pe noi ca si pe altii si in loc ca cei responsabili sa bage capu in nisip de rusine (vezi echipamentele, vezi deciziile ptr wildcarduri, vezi lipsa calificarilor), mai au tupeul sa se arate in fata natiunii in postura de victima. Bravo sportivilor nascuti sau nu in Romania care ne-au mai spalat fata.
OV • 22 august 2016, 15:44
o alta corectie : meciul la lupte libere era pentru bronz , iar in ultimele 3-4 secunde se vede clar cum arbitrul de pe saltea arata cu degetul mare de la mana dreapta punct pentru uzbek , dupa care a inceput uluiala si circul mongolilor : uzbecul avea dreptate , in rest total deacord .
fotbal • 22 august 2016, 15:49
pentru cel puțin două treimi din omenire, și aici intră și cei 220 de milioane de brazilieni, 12 minute nu au nici un sens. asta e prea grea. o ajuti cu o explicatie ceva?
Cătălin Tolontan • 22 august 2016, 15:51
OV: corect, era meciul de bronz, imi cer scuze, am rectificat. Un articol plin de imprecizii...
Andrei • 22 august 2016, 16:25
Si celelalte delegatii de jurnalisti s-au dus la Rio cu doua saptamani inainte de inceperea jocurilor sau doar dumneata ai avut placerea?
Deva • 22 august 2016, 16:34
Eșec aproape total la Rio 2016, Propun 3 ore de educatie fizica si sport pe saptamana in orice scoala si liceu din România ,dublarea de urgenta a salariilor profesorilor si antrenorilor de educație fizica si sort si din sport,demiterea sefilor si staffului din MTS si COSR si Ministerul Educatiei Nationale. Si conditii foarte bune de pregatire si infrastructura din scoli si cluburi si loturi nationale si olimpice,si conditii de refacere si recuperare foarte bune si precum managementul PTR sport a Ungariei vis a vis de al României.Ungaria a terminat pe locul 12 la J.O. Cu 8 medalii de aur... Daca nu se vor aplica ce am mentionat anterior ne vom trezi la viitorea editie a JO din Tokyo 2020 ca nu luam decat 1 singura medalie si aceea de ...bronz.
DeLuat • 22 august 2016, 16:35
Din pacate peste tot exista Mafia. Traim intr-o lume controlata din ce in ce mai mult. Dar ca sa vedem si partea plina a paharului felicitari totusi pentru medalia castigata.
anticircotas • 22 august 2016, 16:37
@ion Poate nu ai văzut meciul cu Norvegia, cele două goluri "din poartă în poartă" le-am luat în INFERIORITATE NUMERICĂ, nu în superioritate, aşa cum spui tu. Cum poţi să crezi că există un antrenor în lumea asta care să scoată portarul atunci când are un om în plus? Ryde (care are şi el bubele lui) a scos portarul tocmai ca să egaleze situaţia pe semicerc. Din păcate, două greşeli personale (nu ale lui Ryde, mă-nţelegi?) au dus la intercepţii şi la cele două goluri...
Thomas Brams • 22 august 2016, 17:39
THOLO le cam incurci !? Incepi sa te crezi prea mare , in rest Dumnezeu cu mila pentru sportul romanesc. De unde nu e .................
kkciosuldelahamangia • 22 august 2016, 17:44
sportul nu mai exista din momentul in care a aparut plata pecuniara. cooperativa din fotbalul romanesc a inceput de prin '47, nu cu Bistrita, dar na, orice minciuna repetata la nesfarsit devine adevar...fals.
Cristian • 22 august 2016, 17:49
Unde pot citi in Romania, domnule Tolontan , cronici despre scolile sarbe de polo pe apa, despre echipa sarba de volei feminin (meciul cu SUA din semifinale o sa-l pastrez in biblioteca afectiva ca cea mai frumoasa intrecere sportiva a Olimpiadei , alaturi de nemaipomenitul meci Argentina - Brazilia la baschet), despre echipele feminina si masculina de baschet ale Serbiei (si ale Croatiei nu zic nu) sau despre scoala (subliniez) daneza de handbal... Ori despre antrenorii islandezi de handbal... Despre stilul de viata si sport din Scandinavia voi putea citi candva in Romania ? Despre cum se pregatesc finlandezii la schi fond sau biatlon, de pilda... Sau si responsabilitatea cu emotiile se imparte la gsp , dvs. cu nedreptatile lumii de azi si clasa muncitoare oprimata pretutindeni, iar despre "si altele", cum sunt sporturile de echipa cu mingea , pe care eu "indraznesc" sa le indragesc sa le caut la domnul Geambasu, onoare domniei sale... O singura rugaminte as avea : stim cu totii ca sunt alegeri anul asta, nu mai incercati subliminal sa tot "vectorizati" ura antioccidentala impotriva putredului comitet olimpic, cu stilul "emo" , caci mai stim si noi mici amanunte... De pilda despre sistemul generalizat de dopaj din Rusia ar fi interesant de citit ,ca si despre cum "a sters putina" dovezilor Lance Armstrong samd Ca sa n-o mai lungesc , cand voi citi un articol al dumneavoastra despre solidaritatea si increderea sarba in sport, despre scoala keniana de atletism ori despre organizarea campionatului italian de volei , dar mai ales cum de francezii au putut pastra atatia ani formidabila lor echipa de handbal pe Everest atunci se va fi schimbat ceva fundamental... Pana atunci ramanem naivi si ne intoarcem la luptele noastre fratricide : Ponor contra Larisa Iordache si Tadici contra lui Ryde ! Dar NICIODATA despre mafia caselor de pariuri , "sponsorii" sporturilor, "curele de transmisie "la arbitri si interesele televiziunilor !
PIF • 22 august 2016, 18:33
Au fost doua categorii care au polarizat sportul, nomenclaturistii si bisnitarii, pana in 89 era clar care sunt la putere si care in opozitie, dupa s-a amestecat putin treaba, iar astazi e greu sa ii mai deslusesti unii de altii...cea mai incurcata situatie / constelatie e la fcsb, cu paunescu, becali, hrebe s.a.m.d...La celelalte sporturi sunt ambele categorii, dar se merge clar la smen...Pana la urma, seriozitate e doar in proiectele machedonilor, astia pun si un pic de valoare adevarata in balanta, sa fim sinceri acum, uite la Hagi, la Halep si chiar la Becali...romanasii nostri sunt cu smenul, ungurasii cu cravata ziua si cu drujba in padure noaptea, machidonii cu lantul de aur peste camasa, sa vedem ce poate daum asta, e o raza de speranta...
Ionut G • 22 august 2016, 18:50
Suntem destul de interesanti ca si popor. Chiar nu inteleg de ce ne mai intereseaza cate medalii castigam. Ma intreb cati oameni merg sa vada meciuri de lupte, box, etc. Stau de ceva timp in america si tot timpul ma impresioneaza cand vad la cate sporturi au salile pline de spectatori. Nu numai la profesionisti (unde este greu sa iei biletele la cele 4 sporturi majore de aici), dar si la facultati (unde depinde de facultate este greu sa iei bilete), si la nivel de liceu. Ma intreb oare cine da la noi campionatele de juniori la lupte (ori orice alt sport) la televizor si cine se uita. Este o diferenta incredibil de mare, chiar trebue vazuta ca sa fie inteleasa. Dar nu vine din faptul ca nu avem investitii facute de guvern. Vine ca de fapt nu ne intereseaza si nu vrem sa platim un bilet pt a vedea volei de juniori in direct. Zic eu.
pawn • 22 august 2016, 18:55
o ipocrizie generala de-ti vine sa vomiti. la nivel de ziaristi, politicieni, conducatori de sport, sportivi sau spectatori. TOTI suntem pe ultimul loc! la orice ban investit sau initiativa, prima intrebare este: „de ce-a alocat fonduri publice ptr bazin sau sala?” daca o facea nastase, sarea basescu, daca o facea udrea, sarea ponta, daca investea ponta, sareau toti. nici un fir de incurajare, nici un gram de speranta, in afara de aia de a-ti vedea adversarul (politic, jurnalistic sau de scara de bloc) bagat pe mana DNA (cea mai represiv-retrograda organizatie de la Securitatea lui ceausescu incoace). cate articole ati citit dupa victoria fabuloasa a lui CSM la budapesta, in fata lui gyor?? bai, am batut cea mai tare echipa de club din lume -si rivala istorica- la ea acasa!! in finala ligii campionilor! cele 2 ziare de sport din romania de-abia au mormait cate ceva, nemultumite ca investitia lui oprescu (pentru ca primaria a dat bani acolo, da?) a avut rezultat istoric. cati dintre noi s-au dus ultima oara (cu bilet) la vreun meci din alt sport decat fotbalul? plangem de mila marilor actori, dar cati dintre noi au fost cu bilet la teatru sau la film romanesc in ultimul an? „a aparut pe net filmu’?”, intrebam cu lacomie gretoasa de calic incapabil sa dea 10 euro pe un bilet. cati dintre noi isi dau copiii la vreun sport? visam sa-i facem avocati sau ziaristi, da? si economisti sau, cel mai misto, politicieni. asa ca hai sa recunoastem fiecare ce (nu) am facut, cat de rai, distructivi si individualisti suntem si poate se va schimba ceva. mai degraba nu.
jiji • 22 august 2016, 20:07
io as vrea sa stiu de ce ,la tvr=faliment,finala olimpica de baschet masculin nu a fost comentata de singurul comentator adevarat de baschet ,competent,usor sarcastic dar atragator,ce te mentine permanent in priza,respectiv de Bogdan Stanculescu;Hosu Longin e bun ,stie,vrea,dar e plat si monoton,e ca si cum l=ai compara pe La Bomba cu popa Calota.
GETTICUS • 22 august 2016, 20:16
Comentariile lui Pawn si Cristian sunt mai tari ca articolul insusi. Care, in treacat fie spus, nu e rau deloc. Toate bune
Filbert • 22 august 2016, 20:39
Uite si imprecizia gasita de mine: streaptease?! really? c'mon...
Gore • 22 august 2016, 20:55
Pana la urma, ai baut berea aia intins pe iarba din Frankfurt?
gio • 22 august 2016, 21:21
@Ion de acord cu tine! si mie mi se pare ca nistor nu a castigat, dar pt asta trebuie facut un efort si privit meciul ca un neutru nu ca un roman.
DevavenilatineVantu • 22 august 2016, 21:27
@Deva, 16:34 Mai baiete, "pana la Dumnezeu te mananca sfintii", se spune. Nu numai *** din minister, federatii sportive, COSR, nu-si fac treaba ! La nivel de judete sunt structuri de functionari ("Directii Judetene de Tineret si Sport") subordonate MTS, care la fel mananca banii tai (dati de tine in calitate de contribuabil), de pomana, plimband 3 hartii, ascunzandu-se prin birouri cand nu sunt la cumparaturi personale si la alte plimbari prin oras in timpul programului de "munca" de 8 ore ! Iar in scoli si licee, si in cluburile sportive scolare (fostele "scoli sportive") trei sferturi din profesorii de educatie fizica, respectiv din antrenorii de sport, se prefac doar ca activeaza in ora de sport sau la antrenament, aruncandu-le cateva mingi elevilor pentru ca ei sa poata huzuri in liniste ! Pentru ei programul la "serviciu" e un concediu continuu, mai ales ca "norma" de "munca" e stabilita prin programa Ministerului Invatamantului la 18 ORE PE SAPTAMANA (ca la toti profesorii). Si nici in alea 18 ore pe saptamana nu se straduiesc sa munceasca. Asa ca nu mai veni cu idei de marire de salarii pentru niste putori impostoare ! Salile de sport din municipii sunt date pe sest, ILEGAL (de primarii sau de consiliile judetene) echipelor de "minifotbal" PRIVATE ale burleanului, seara la 22-23, cu luminile de rigoare (5000 de Watti) aprinse pe banii contribuabilului. Nu crezi ? Du-te la orele alea si vezi sala de sport din mun'cipiul tau, si vezi de cine e ocupat terenul ! Vei gasi 8 maimutoi de minifotbal impartiti in doua echipe, care au la dispozitie o sala de lux cu tribune cu sute de locuri, cu apa calda si femeile de serviciu la dispozitia lor, FARA A PLATI CHIRIE ! EVAZIUNE FISCALA CU AJUTORUL AUTORITATILOR LOCALE (adica MAFIA POLITICA LOCALA, doritoare de spectacole sportive ca si activistii de partid de dinainte de 1990, si doritoare de voturi de la prostimea mun'cipiului care se lauda apoi cu "performantele sportive" ale localitatii lor, s-au evidentiat acum in toata goliciunea lor pe plan mondial cu "performantele" olimpice ale unei tari intregi !). Putinii profesori de educatie fizica si antrenori de sport care-si fac constiincios treaba la serviciu nu sunt apreciati de "autoritati", primesc suturi in fund de la inspectoratele scolare judetene si de la primarii, si traiesc permanent (pentru ca ei nu dau spagi acolo unde "TREBUIE") sub amenintarea ca li se reduc posturile sau ca vor fi inlocuiti de altii care "merita"... Ce sport vrei sa ai in aceste conditii, si cum vrei sa atragi copiii la sport intr-o astfel de situatie GENERALIZATA ? E o tara bolnava, ce nu se va mai insanatosi.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Cătălin Tolontan • 22 august 2016, 23:26
@cristian: foarte interesante si diverse subiectele care va intereseaza. Multumim pentru idei, vom incerca sa le documentam ca sa va raspundem la ele. Aveti dreptate si in privinta temelor care ma preocupa. Cred ca saracia nu e o alegere, ci o suferinta din care se iese foarte greu. Insa nu cred ca ea este generata in special in Occident, asa cum imi atribuiti. Dimpotriva. De pilda, pensiile decente din Vest au creat primele generatii de oameni din istorie care au putut fi liberi economic si dupa ce au incheiat perioada de munca.
Daniel • 23 august 2016, 0:03
Au fost foarte multe meciuri la aceasta olimpiada si la box, lupte, judo, taekwondo, unde in ultimile secunde se fugea de adversar, si nu s-a luat o astfel de decizie. Si in plus nu este regulamentara. La lupte greco-romane sportivul care este pasiv este pus in parter, iar la lupte libere, la al doilea advertisment primeste 30 de secunde sa initieze o actiune, in caz contrar pierde un punct.
Florin+ • 23 august 2016, 0:14
Daca erai jurnalist in anii 50, aveai o paine buna de mancat. Bagai niste articole d-astea cu taranii obiditi care ne dau paine cu sudoarea lor si munctitorii care se scoala la 4 ca sa scoata sarja de otel, boier erai. Stateai in Primaverii si ajungeai in MAN, cel putin. Si, sa nu uiti sa ne tii la curent cu trelingurile rupte. Sa ne spui si noua cate s-au dat inapoi.
Dan • 23 august 2016, 2:28
sa fim seriosi nu este un dezastru cum sa scris peste tot...asta este valoarea ACTUALA atata putem..cat timp o medalie olimpica in SUA va insemna (indiferent de sport )minim 10 mil de dolari acolo se vor duce marea majoritate a medaliilor..asta e sportul de azi am mai spus-o chestia cu :"important e sa participi" nu mai e de actualitate (mai ales in tarile superdezvoltate) important e sa castigi!!! am vazut zilele trecute pe TSN sau CBC (nu mai retin un reportaj despre chinezi) un sportiv medaliat cu aur este aranjat pe viata este milionar in dolari...la fel Rusia,Germania la fel toate marile puteri..Chinezi unde nu se pricep nu au nici o problema sa angajeze cu milioane de dolari antrenori straini(vezi cazul spada ,scrima sabie,volei) noi ne cramponam de aceiasi si aceiasi "dinozauri"..toata lumea naturalizeaza noi nu suntem mandrii!!!! oricum ideea este urmatoarea :garantati la Olimpiadele urmatoare premii de 1 milion de euro si o sa vedeti ca vor aparea si sportivi de valoare..
Jos_cenzura • 23 august 2016, 3:51
Frumos articol și mulțumesc că ați scris despre momentele cele mai dramatice de la olimpiadă. A fost un echilibru perfect între ceea ce ne interesează pe noi ca români, și ce ne interesează ca amatori de sport pe plan internațional. (Păcat de colega Mirela care s-a dus în favela, și a greșit absolut fiecare frază în portugheză în articol, parcă dinadins, dar hai să dăm vina totuși pe fusul orar). Dacă ar scrie toți ca dumneata și că câțiva dintre colegi, ar fi foarte sus jurnalismul românesc.
Gh. Milea • 23 august 2016, 6:39
Citesc cu interes toate aceste comentarii si nu pot sa nu ma gandesc la o intamplare petrecuta, din pacate cu foarte mult timp in urma, cu cativa ani, putini, inainte de castigarea marii cupe de catre Steaua. Eram tanar inginer stagiar in delegatie la Bucuresti si eram cazat la un hotel mai rasarit al acelor vremuri. Urmaream in holul hotelului la televizor impreuna cu mai multi oameni un meci al Stelei acelor vremuri. In inghesuiala de acolo s-a apropiat de mine un barbat, genul de dandy (mustacioara fina, aer de intelectual subtire, halat si papuci si un trabuc subtire in coltul gurii). Si omul, fara a deschide o conversatie, mi-a soptit pe un ton confidential si sigur: "Stelei i se pregateste un viitor mare. Vei vedea!" Nu l-am mai vazut niciodata pe acel om, dar si acum ma gandesc la vorbele lui si la ce ascundeau ele... Referitor la participarea lamentabila, uneori vecina cu umilinta, a sportivilor romani la Rio ma intreb daca nu cumva multi dintre ei au fost dusi acolo sa avem NUMAR si nu calitate, iar unii au fost resuscitati dpv. sportiv din aceleasi motive. Elisabeta Lipa spunea intrun interviu ca sunt bani pentru sport, antrenori si sportivi, dar cati din banii castigati de acestia sunt meritati. Asta pentru ca am avut impresia ca multi sportivi nu s-au dus acolo sa lupte cu adevarat, ci au fost dinainte infranti. Atata timp cat o mare parte din oamenii acestei tari traiesc la limita de jos a nivelului de trai si pentru acestia (sportivi si antrenori) e nevoie de o mai mare exigenta si responsabilitate. In general, sentimentul pe care il simt acum este rusine si nu pentru acei care dau declaratii peste declaratii inainte de competitii, triumfalisti si dinainte invingatori si dau mai apoi alte declaratii, de cele mai multe ori pline de un tupeu nerusinat. Pentru asta imi este rusine. Poate ca si presa mai ales cea vizuala, ar trebui sa fie mai exigenta, mult mai critica si mai obiectiva. Nu doresc sa deschid o discutie si nici o polemica, nu ar avea sens. Va apreciez foarte mult pentru atitudinea Dvs. in presa romaneasca si va doresc numai bine.
Valeriu • 23 august 2016, 10:03
Analiza americanilor privind sansele romanilor la medalii a fost ultracorecta : 4-5 medalii dar niciuna de aur ,asa au spus ei . Aurul de la scrima a fost o realizare exceptionala { am invins S.U.A., Rusia ,China}.
Bradet • 23 august 2016, 11:26
Ca si in cazul Bradet...produsele NU SUNT BUNE pentru ca DERANJEAZA pe cele din import! http://www.realitatea.net/rasturnare-de-situatie-in-dosarul-hexipharma-dezinfectan-ii-erau-dilua-i-in-limite-legale_1973472.html?utm_source=BreakingNews-Homepage&utm_medium=Clicks&utm_campaign=trkweb
Dr. Dan Patru-Tudosie • 23 august 2016, 13:44
Buna ziua domnule Tolontan, "dezinfectanții erau diluați în limite legale. " Ce facem? Acel om a murit nevinovat dupa ce l-ati linsat mediatic? In niciunul dintre articolele dumneavoastra n-ati spus ca dezinfectanții erau diluați în limite legale. Ce facem? Cine si-o asuma?
PIF • 23 august 2016, 13:54
Bai nea Tolo, erai dizolvati diluantii in limite legale cica, pai i-ai speriat pe oamenii aia si a murit patronul nevinovat...Si Morariu a pus discul cu Udrea, ca si aia era NF sau FF in limite legale, Base stie mai bine...Vezi ca poate si trelingurile erau *** *** in limite legale.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Gabriel • 23 august 2016, 14:13
HEXI PHARMA. Rezultate surprinzătoare ale primelor teste efectuate la cererea procurorilor Primele teste efectuate pe produsele Hexi Pharma, la cererea procurorilor Parchetului General, arată rezultate surprinzătoare. Concentraţia dezinfectanţilor ESTE în limita admisă de normele UE, adică substanţa activă nu a fost diluată. Pai ce facem mai Tolo?l Pai ce facem?Toate anchetele tale, dar absolut toate, au fost facaturi.
Cătălin Tolontan • 23 august 2016, 14:22
@Dr. Dan Patru-Tudosie: dezinfectantii nu pot fi diluati in limite legale, citatul pe care-l folositi nu apartine nimanui. Cui apartine? Orice dilutie, alta decit cea de pe eticheta, este ilegala! Chiar daca dumneavoastra ati accepta sa fiti tratat cu un medicament care are 10% din substanta de pe eticheta (chiar ati vrea?), legea nu permite comercializarea acestuia. Procurorul general a spus altceva: ca testele de eficienta de la Cantacuzino au iesit unele pozitive si altele negative. Ceea ce e normal, dar nu inseamna ca substantele nu erau falsificate, ci doar ca unele actionau intr-o anumita masura. Sigur ca actionau, vorba unui medica, si apa cu busuioc actioneaza ca dezinfectant, dar intr-o anumita masura. Cazul Hexi Pharma nu e incheiat si, incet, incet, vor iesi toate lucrurile la iveala. Vor iesi la iveala inclusiv cei care refolosesc acum mesaje de genul "Dezinfectanții erau diluați în limite legale", exact mesajul initial al Hexi Pharma si preluat apoi de sefii sanatatii. Le veti afla pe toate, nici o grija!
Doctor de (b)oi • 23 august 2016, 14:26
@Dr. Dan Patru-Tudosie, 13:44 In ce esti tu doftor, ba, oltene ? ...in scris intrebari pe forum ? Tu stii sa faci diferenta intre CONCENTRATIE si presupusul (de anchetatorii programati, deci fara nici o relevanta tehnica, mai ales ca e bazat pe evaluari empirico-legale inventate special in minister de miticii olteni incompetenti ca Banicioiu al tau de Gorj) "EFECT" anti-microbian ? Procurorului jeneral i se permite sa nu stie diferenta asta (desi nu i se permite sa spuna astfel de minciuni si manipulari ca declaratii publice oficiale), dar tie, dupa o PRESUPUSA scoala de medicina (adica din care iesi MEDIC, nu doftor, ignorantule !), NU TI SE PERMITE !
Cătălin Tolontan • 23 august 2016, 14:39
@gabriel: la ce investigatii va referiti? La Dosarul Transferurilor, la "1 mai - Monica Ridzi", la Gala Bute? Nu am lucrat singur la ele, precizare importanta. In primele doua au fost date deja decizii judecatoresti definitive. Al treilea, Gala Bute, se judeca. Rezultatele din primelor doua procese arata ca nu aveti dreptate. Haideti sa asteptam si Gala Bute. Si, apoi, ca va mai dura, si procesul Hexi Pharma. Discutam pe fapte, independente si de noi si de dvs. Si vedem cine are dreptate. Pe ce avem pina acum, daca nu va numiti Netoiu, Copos sau Ridzi, nu se sustine nimic din ceea ce spuneti. PS: Nu inseamna neaparat ca anchetele jurnalistice se confirma doar prin justitie. Nici vorba. In cazul Hexi Pharma e o dovada de cinism maxim sa vehiculezi si acum neadevaruri de pe urma carora semeni ai tai au suferit. Sau nici infectiile intraspitalicesti nu sint reale? Nici mortii infectati nu sint reali? Nici diluarea de 10 ori nu e reala? Nici licitatiile cu preturi duble nu sint reale? Nici preturile de 10 ori mai mari la substantele importate prin firmele off-shore nu sint reale? Un ultim lucru. Noi nu ne timoram si nu cedam. Niciodata.
gimini • 23 august 2016, 15:16
Din păcate mongolul ăla nu prea avea dreptate. Am văzut lupta în direct. În ultimele secunde pur și simplu a luat-o la goană de-a lungul cercului, țopăind, râzând, ferindu-se de priza adversarului. Nu a fost deloc sportivă atitudinea sa. Arbitrii i-au acordat pe bună dreptate punctul uzbekului. Legat de chestia cu diluanții, să fim serioși nimeni nu se singurucide nevinovat. Dar acum mortul e sub pământ, firma e și ea decedată, a venit momentul ca opinia publică să fie intoxicată cu un mesaj de genul „hai domne că nu erau chiar apă chioară” și ăia care îl păpușeau pe patronul Hexi să deschidă altă firmă cu care să vândă aceeași apă. Doar nu credeți că fabrica aia, gata, se va vinde la fier vechi cum au avut grijă să vândă industria lui Ceaușescu. Va continua să producă.
Florin+ • 23 august 2016, 16:01
Te enervezi degeaba, Tolo. Problema nu este ca "toate anchetele tale sunt facaturi". Nu sunt, clar. Problema este ca ai capatat o putere prea mare si ORICE scrii in momentul asta produce consecinte. Si orice ai zice, sunt cel putin 2 situatii cand aceste consecinte colaterale au facut victime nevinovate, cel putin din exces de zel al autoritatilor care se executa imediat la ce scrii tu. Ma refer la Arena Nationala care a fost inchisa absolut degeaba si oamenii au fost privati aiurea de meciuri in perioada aia si, la "Echipamentul contrafacut" care a bulversat toata delegatia Romaniei in timpul olimpiadei. Cu putin tact si chibzuinta ai fi putut evita/temporiza aceste 2 scandaluri. Ma rog, pentru tine ca jurnalist este o realizare deosebita sa ajungi intr-o astfel de situatie de a produce consecinte imediate si efective cu scrisul tau. Insa, trebuie sa fii constient ca nu totdeauna rezultatul pe ansamblu este perceput pozitiv si apreciat de majoritatea cititorilor tai. Ai un nucleu dur de fani care probabil te vor lauda si daca inchizi metroul 1 luna pentru ca are scaune neomologate. Sa nu te astepti insa sa te iubeasca toti bucurestenii daca dupa luna aia, tot scaunele alea o sa fie da, intre timp sunt omologate.
Cătălin Tolontan • 23 august 2016, 16:19
Florin+: Nu m-am enervat deloc :-) 100% corecta observatia ta ca puterea vine la pachet cu multa responsabilitate. Si ca exista o presiune pe ceea ce scriem tocmai pentru ca, uneori, produce efecte. Nu avem nici pe departe puterea pe care o descrii, dar si 1% daca am avea din ce crezi tu, e important sa tinem cont de asta. Insa exemplele tale sint, imi pare rau, incomplet formulate. Despre echipament, noi, publicul si presa, nu stim inca nici pe departe tot. Afacerea e mult mai adinca. Si, sincer, chiar crezi ca ce au scris niste jurnalisti a dus la aceste rezultate sau lipsa priceperii si a banilor bine investiti in decenii? Cit despre stadion, investigatia noastra a vizat altceva: National Arena a fost aprobata de bucuresteni la 100 de milioane de euro si a fost decontata cu 200. Inca o data, sintem atenti la pericolul pe care l-ai sesizat, e real, si tocmai de aceea am repetat de atitea ori ca nu ma intereseaza altceva decit sa fiu jurnalist. Nu ne-am luat-o in cap, nu am desconsiderat pe nimeni dintre cei despre care scriem, sintem atenti la stirile mici si evitam opiniile, tocmai am revenit de la JO unde am facut munca de reporter de teren si sintem atenti sa raminem jurnalisti, nu altceva. Multumesc!
Lucian • 23 august 2016, 17:02
http://www.stiripesurse.ro/traian-basescu-vorbe-te-despre-implicare-sri-in-scandalul-hexi-pharma_1148280.html Ce spui de asta, barbate? Lasa-l pe Basescu, ia raspynsul de la analize! Ai facut jocul , cui? Ar trebui sa raspunzi! Ce verificare de informatii ai avut?