duminică, 31 iulie 2016, 7:00
Corespondență din Rio de Janeiro – 5 zile până la deschiderea Olimpiadei
Afecțiunea nu ajută totdeauna.
Ea ar ajuta, dar nu e suficientă.
Ziarele braziliene au pus pe prima pagină îndelunga îmbrățișare între șefa delegației Australiei, care a revenit în Satul Olimpic, și primarul din Rio.
Dar problemele sunt atât de extinse aici, încât organizatorii au luat o măsură fără precedent. Jurnaliștii nu pot vizita bazele noi. Ca să nu se vadă stadiul lucrărilor.
Sunt sub acest embargou perla coroanei, stadionul Maracana, dar și baza de volei pe plajă de pe Copacabana.
Un jurnalist român a avut o experiență de neuitat. „Am vrut să fotografiez noua arenă de volei. Eram pe Copacabana și imaginile mi se păreau unele foarte tari. Din păcate, am pățit-o”, spune Cristi Nistor, fotoreporterul Agerpres.
El povestește cum a fost blocat de militari. „Le-am zis, OK mă retrag, dar nu m-au lăsat să mai plec”.
Bariera de comunicare e serioasă în Rio, pentru că foarte puțini dintre organizatori sau dintre componenții forțelor de ordine vorbesc altceva decât portugheza.
„Mi-am dat seama imediat că nu e glumă”, spune Nistor (foto).
După minute bune, în care militarii nu-l lăsau pur și simplu să plece, norocul ziaristului a fost că a apărut șefa bazei de volei pe plajă. Vecinătatea româno-bulgară a acționat ca un factor de atenuare a crispării forțelor de ordine.
„Bulgăroaica a intervenit și i-a rugat să mă lase să plec pentru că a fost o eroare la mijloc. Ideea e că lucrează, asta am apucat să văd, dar e anormal că nu ne permit mai mult”, a spus trimisul Agerpres.
„E un test de stres major pentru Brazilia ce se întâmplă în aceste zile. Ei recunosc asta, dar gândiți-vă la un lucru: în fiecare dintre ultimii cinci ani au organizat câte un eveniment major sportiv sau economic. Mondialul de fotbal, Jocurile Panamericane, întâlniri la înalt nivel. Și e foarte greu, în condițiile problemelor economice din țară, să fie brici”, explică Ovidiu Grecea, consulul general al României la Rio.
Cu cinci zile înainte de start, atmosfera nu e cea mai bună.
Au apărut protestatari în diverse puncte ale orașului, la evenimentele pregătitoare ale deschiderii Jocurilor.
La nemulțumirea oamenilor contribuie și măsurile în forță ale autorităților.
Încercând să elimine specula și evaziunea, Fiscul guvernamental din Rio închide pur și simplu cu ciocanul barurile sau magazinele care nu se supun.
La doi pași pe Ipanema, plaja soră a Copacabanei, acum două seri o descindere a Fiscului s-a lăsat cu plăci din tablă care au acoperit toată ieșirea de la stradă a unui magazin.
Imediat s-a pus de un protest inedit.
Câțiva prieteni ai proprietarilor au venit cu chitara și fiecare își vedea de treabă: oamenii în uniformă băteau în cuie tabla, iar ceilalți cântau și dansau în acorduri de chitară.
O altă necunoscută este linia de metrou. Pe scurt, povestea este următoarea. Barra da Tijuca, zona unde se desfășoară majoritatea întrecerilor, este „în pădure”, după cum spun, superiori, locuitorii din Rio.
Legătura dintre această zonă și centrul orașului, Maracana și Copacabana se face prin autobuze.
Dar ele nu au cum să facă față traficului multiplicat din timpul Olimpiadei.
Și atunci, pe o parte a traseului a fost construit un metrou, al cărui capăt se numește Jardim Oceanico.
Grădina Oceanică arată exact ca în fotografie. Închisă. Mai ales pentru presă, care nu poate povesti ce se întâmplă.
Linia 4 a fost dată în folosință chiar azi noapte, ora Bucureștiului.
”A costat 3 miliarde de dolari. Dar nu va fi disponibilă, deocamdată, decît fanilor, adică celor care au bilete pentru Jocurile Olimpice”, transmit agențiile braziliene.
După două zile de furtună în Atlantic, pe plaja Ipanema au fost aruncate câteva broaște țestoase moarte.
Citește și:
gino • 31 iulie 2016, 8:15
voi credeti ca acolo e romania sa va bagati nasul peste tot,poate va impusca careva pe acolo,aveti grija la pasii de dans.
Liviu • 31 iulie 2016, 8:22
Bine ca vedem și la alții ce nu este bine. Pe viitor putem să auto cenzurăm comentariile ce privesc propria țară.
haideusicfr • 31 iulie 2016, 8:40
Din cate inteleg Brazilia e la nivelul Canadei din *76.Cu toate ca stiam ca *fostii* portughezi au o ascensiune economica puternica ,adevarul parca este altul. In 1976 quebecosii au avut aceleasi probleme.Canada era d.p.d.vedere economic sub nivelul Argentinei,grevele ,certurile erau zilnice.Satul olimipic de la Montreal era gata gata sa nu fie..*gata* la inceputurile jocurilor. A fost o greva prelungita a muncitorilor ce lucrau la stadionul olimpic.Cu chiu cu vai s-a finalizat si jocurile s-au desfasurat in conditii bune. In acele vremuri Canada era sfasiata de lupte interne,sovinisme ,lupte de clasa. Si-au revenit,au realizat ca uniunea e mai puternica decat diviziunea si Canada a urcat in sus unde ii era locul.Prin comparatie ,Argentina s-a prabusit ,puterea au luat-o militarii s-au pus cu englezii ,iar acum au cazut cu mult sub brazilieni ,au ramas o tara agricola in comparatie cu Brazilia ce a investit mult in industrie. Totusi ,originile exclusiv latine cred eu aduc Brazilia in aceasta ipostaza.Pacat ,toata lumea e cu ochii pe ei.
Claudiu • 31 iulie 2016, 12:31
@haideusicfr... Un comentariu de un foarte mult bun simt. Nu am stiut despre “dedesubturile” Olimpiadei de la Montreal (Ioan Chirila nu putea scrie in cartea sa despre asa ceva, in vremea aia!). Da, in Brazilia sunt probleme, iar precedentul creat de Australia nu lasa loc de interpretari. Sportivii nu doresc conditii de lux, pentru ca nici o tara organizatoare de JO nu poate oferi asa ceva, dar sportivii trebuie sa aiba unde sa se odihneasca dupa o zi de antrenamente sau competitie. Ori din cate am aflat, Satul Olimpic este inca departe de a intruni conditiile de minim confort.
MUMU • 31 iulie 2016, 13:23
"După două zile de furtună în Atlantic, pe plaja Ipanema au fost aruncate câteva broaște țestoase moarte." Tu ne arăți una vie și sănătoasă? Com'on, tolo, chiar asa? ***!
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
11 • 31 iulie 2016, 13:32
Da nu v-ati gandit ca poate e bine sa trimiteti un jurnalist care sa vorbeasca si limba tarii in care se duce? Portugheza totusi nu e o limba vorbita de o mana oameni. Invatati si voi sa respectati tara in care va duceti sa lucrati.
Eugen • 31 iulie 2016, 13:36
...Disputa cu ARAMATA... Pay more attention next time! Cat despre realitatea tulburatoare din Brazilia, nu e ceva nou. Incertitudinea si dezechilibrul economico-social persista de multi ani in tara cafelei. Cu toate astea, fericirea omului de rand o poti observa necontenit in jocul de fotbal pe ritmuri de samba...
Sarmiento • 31 iulie 2016, 14:05
"dar gândiți-vă la un lucru: în fiecare dintre ultimii cinci ani au organizat câte un eveniment major sportiv sau economic. Mondialul de fotbal, Jocurile Panamericane, întâlniri la înalt nivel. " Nu zău! dar i-a obligat cineva să ceară organizarea J.O. și a C.M. Fotbal?!? Le-o fi pus pesemne pistolul la tîmplă ... musai să organizați, că altfel ...
Niculae Moromete • 31 iulie 2016, 14:19
Este ca si cum ai vrea sa faci comentarii pe tolo.ro si bifezi in dreptul casutei " sunt de acord cu regulile comunitatii" . Fotoreporterul nu a respectat bifa :)))
Cătălin Tolontan • 31 iulie 2016, 15:09
@MUMU: e o broasca testoasa moarta, din pacate. Am vazut-o cu ochii mei, am vazut-o zeci de oameni e putin probabil sa fie mai bun diagnosticul de peste Atlantic :-(
Odette • 31 iulie 2016, 16:11
,, Dar vai, un chip aievea nu esti, astfel de treci / Si umbra ta se pierde-n negurile reci, / De ma gasesc iar singur cu bratele in jos / In trista amintire a visului frumos /Zadarnic dupa umbra ta dulce le intind / Din valurile vremii nu pot sa te cuprind." Ambasadorul Braziliei in Romania, Jeronimo Moscardo, multumea Romaniei si in mod special lui Eminescu pentru faptul ca Brazilia a cunoscut cea mai mare crestere economica din istoria tarii lui care se datoreaza Teoriei Statului Organic inventata de Eminescu. Eh?... Chiar daca Brazilia e un spital de nebuni in care pacientii au preluat controlul, asa cum se zice, oamenii se imbratiseaza si se saruta intre doua gloante cu vitalitatea inceputurilor. Dar n-ai intalnit tu garota de Ipanema. Nimic nu-i sperie si sunt legati zdravan de viata. Moartea unei broaste testoase poate fi o stire doar pentru ziaristii romani care spera sa se transforme in printesa si s-o ia de nevasta in direct.
Pinguinulvesel • 3 august 2016, 17:57
Vrem mai multe corespondente!
gogu • 4 august 2016, 8:26
Da Liviule, asta e solutia, sa ne comparam cat mai mult cu tarile babaniere si sa ni se para ca traim in Suedia...facepalm