vineri, 29 iulie 2016, 7:12
Corespondență din Rio de Janeiro – 7 zile până la deschiderea Olimpiadei
Sunt foarte multe motive pentru un politician ca să nu fie la Rio.
După cum sunt multe motive ca Jocurile Olimpice să nu fi existat, să se fi oprit pe parcurs sau, o variantă tot mai des discutată, să se micșoreze dramatic după Tokyo 2020.
„Adevăratul pericol pentru CIO e ca nimeni să nu mai vrea să organizeze Olimpiada”, scrie The Guardian, într-o analiză a istoriei orașelor-candidat.
Corect!
Jocurile sunt în dubiu. Nu doar pentru că sunt măcinate de scandalul dopajului sau pentru că cu fiecare zi e clar că la Rio sunt mari probleme de organizare.
Brazilienii iau totul prea în ușor sau Olimpiada a devenit, într-adevăr, un eveniment nesustenabil.
Dar, în primul rând, Jocurile sunt în dubiu pentru că au început să-și piardă sprijinul popular.
Oriunde le-ai organiza sunt prea greu de produs, prea scumpe și prea departe.
În cazul României și al absenței președintelui Klaus Iohannis și a prim-ministrului Dacian Cioloș e mai mult de atât.
Mult mai mult.
„Nimeni nici de la Cotroceni și nici de la Palatul Victoria nu ne-a solicitat pentru a pregăti o vizită aici”, confirmă Alexandru Epuran, șeful misiunii olimpice a României de la Rio.
Nici n-o vor face.
Iar pregătirea durează.
Adevărul e că nu e nici comod, nici recompensant pentru un șef de stat să vină la ceremonia de deschidere sau să viziteze Satul Olimpic.
Înainte de orice, trebuie să trimită o copie a pașaportului, ca oricine altcineva.
Serios! Nu e nicio glumă.
CIO întreabă comitetul olimpic național dacă îl acceptă ca invitat pe cel care a trimis pașaportul. Fie el și șef de stat.
Sigur că e o retorică de ceremonial, dar ea arată cum e gândit raportul de forțe. Întâi olimpismul, apoi politica.
De altfel, documentul pe care comitetul național îl întocmește mai apoi pentru CIO se numește chiar așa: „Cerere de acreditare”.
O cerere ca să vin? Pe bune?!
Unică și descurajantă postură pentru un șef de stat!
Apoi, chiar dacă președintele beneficiază de un regim special de protocol și e așteptat chiar de către primarul orașului gazdă, anumite restricții i se aplică.
De pildă, mai toți ar vrea să-și viziteze sportivii în ziua deschiderii, dar asta nu e posibil, pentru că din motive de siguranță nimeni nu intră în Sat înainte de ceremonie.
Numărul de invitați pe care-i poate aduce cu el este limitat la un membru de familie și la încă doi care se numesc, prin voia vocabularului coubertinian al Olimpiadelor, „entourage”. Oameni din anturaj.
Când Traian Băsescu a venit la Beijing, în 2008, el a folosit, logic, avionul prezidențial, unde anturajul și presa erau alcătuite din zeci de persoane.
„Dorim să intrăm la competiții!”, le-au comunicat ei celor de la CIO.
„Da, poftiți și luați bilete! În afară de cei trei oameni ai domnului președinte, toată lumea va merge cu bilet”.
A părut de neconceput și președintele României a plecat foarte repede de la Jocuri, după ceremonia de deschidere.
Dar Traian Băsescu a venit tocmai la Beijing.
Deși nu avea cele mai bune relații cu cei de la COSR. Avea foarte multe motive să nu vină.
Pentru că, în fond, prezența unui politician la Jocuri trece, în general, nebăgată în seamă. Te înghesui în tribună nu doar alături de fețe regale, ci și alături de funcționărimea sportului din toată lumea, de la Somalia de Sud și până în Guam.
Priviți fotografia cu tribuna oficială de la Beijing! Cîteva rînduri mai jos de Traian Băsescu stă singur Vladimir Putin. Și alte rînduri mai jos, se zărește George Bush. Sînt toți spectatori, nici unul vedetă.
Și nu doar atât.
Pe culoarele deschise ale stadionului, te lovești la propriu de spectatori cum a făcut Victor Ponta în 2012, la Londra.
Două săptămâni nu i-a ieșit mirosul de hotdog din haine, până când nu le-a dus la spălat.
În Marea Britanie, premierul a luat locul președintelui la ceremonia de deschidere pentru că România avea președintele suspendat la acel moment.
Victor Ponta mai are o amintire de neuitat legată de Jocuri.
Le ediția de iarnă Soci 2014, delegația lui a ajuns în fața hotelului. „Ce e ăsta?”, se înverzește unul dintre cei din „entourage”. Premierul îi face semn să se liniștească.
Alaiul lui Victor Ponta e în fața unor blocuri obișnuite, în timp ce oamenii din „familia olimpică” ocupaseră cele câteva hoteluri cu multe stele din Soci. Cam nașpa!
„Mirarea a durat câteva minute, pentru că premierul și oamenii lui au văzut că erau condiții bune în blocuri și pentru că acolo stăteau toți șefii de stat și de guvern veniți la Olimpiada de iarnă”, povestește un martor ocular.
În 2000, la Sydney, Emil Constantinescu aterizează rupt de oboseală în Australia fără să știe prea multe despre protocolul olimpic.
Șeful statului își alcătuise o rută de vizite oficiale în zona Asia și Oceania.
Așa a ajuns președintele Constantinescu să se schimbe din costum direct în camera lui Ovidiu Ioanițoaia de la Casa României.
Profesorul de geologie era un tip natural și un președinte modest. A rămas de legendă scurtul interviu în chiloți pe care jurnalistul îl realizează în camera cu ferestre la laguna Pacificului.
Bine că n-au fost imagini!
Patru ani mai târziu, la Atena, Ion Iliescu își caută un loc în tribună, la competiții, un spațiu unde SPP-ul are puteri limitate. În care politicienii au puteri limitate.
Și e foarte bine că e așa. Le face lor bine, ne face nouă, cetățenilor, bine.
Pentru că e una din puținele ocazii când li se ia coroana la intrare și atunci ei sunt obligați să se comporte nu cum dictează funcția, ci cum e omul.
La proba de canotaj 8 plus 1, oficialii în uniforme olimpice au văzut cu stupoare cum un bărbat mărunțel în cămașă cu mînecă scurtă ajunge dintr-odată pe ponton ca să le ia în brațe pe fetele care ies din barcă, încă murate de la vâslit.
Ele sunt campioanele olimpice ale României, iar el este președintele țării, Ion Iliescu, care încălcase regulile de siguranță.
Fiecare dintre acești președinți avea multe motive să nu vină la Jocuri. Oricum au fost acuzați că o fac pentru imagine.
Pentru că atunci performanțele erau garantate.
Decenii la rând, „tricolorii” s-au cuibărit în clasamentul primelor 10 țări ale lumii.
La Londra am coborât pe treapta 27.
Aici, la Rio, e posibil să nu pătrundem în primele 50 de țări ale lumii. Ca să putem spera avem nevoie de un aur pentru că medalia de aur este primul criteriu conform căruia se alcătuiește ierarhia.
55 de țări au luat cel puțin o medalie de aur la Londra 2012, printre care se numără Bahamas, Grenada, Algeria, Uzbekistan, dar nu India, Slovacia sau Belgia!
Și ce ne pasă nouă? De ce să dăm doi bani pe un clasament fără vreo utilitate practică în fond?
Sigur, e necesar să punem și această întrebare.
Dar așa putem refuza orice pare o excentricitate în această lume.
Scump a fost și să ajungem pe Lună. Scump e să faci trenurile să vină la timp, când ele pot pur și simplu să vină când se nimerește, scump e și să investești în cercetare sau în clădiri în care muzica de operă să se audă din ce în ce mai bine.
Scumpă a fost ideea unor oameni ciudați, care au pus calculatoarele să se conecteze între ele. Totul a început pe bani publici și ideea a purtat mai târziu un nume: internetul.
Sigur, orice comparație este riscantă.
Dar dacă, după o expresie de acum câteva zile de la Convenția democrată de la Philadelphia, „educația este marele egalizator al șanselor”, sportul este mare educator. Partea a doua e de la Rio.
Când trăiești în sport, vezi, simți și crezi din toată inima că un copil care se găsește pe un stadion cu 50.000 sau 80.000 de oameni la un concurs de atletism sau la un meci civilizat de fotbal înțelege ce înseamnă să fii laolaltă cu semenii tăi.
Să faci lucruri bune împreună.
E ceva ce un copil nu uită niciodată.
Stadionul e un loc unde învață că „independența se obține prin interdependență”, după cum spunea, tot la Philadelphia, senatorul Cory Booker, în unul dintre cele mai generoase discursuri publice ale ultimilor ani.
Da, sunt multe motive ca să nu vii la Jocurile Olimpice și puține ca să vii.
Iar acesta este unul dintre ele ca să vii. Poate cel mai important. Declarația de interdependență.
Știți care este jocul favorit al puștilor carioca pe plajă?
Cercul! Nu fotbalul, nu voleiul, ci cercul.
Se strâng într-un cerc și, cu orice fel de minge, de volei sau de fotbal, își pasează aerian unul altuia pentru ca sfera să nu cadă.
Sunt fete și băieți, lovesc cu piciorul, cu capul sau cu umărul și se transformă într-o distracție molipsitoare de la ei către tine când îi privești.
Sînt talentați. Au o extraordinară tehnică și mobilitate. Dar ceea ce face distracția e că sînt împreună!
Puștii se joacă așa ore în șir, discutând și glumind, așa cum fac grecoaicele în vârstă când calcă apa în Egee, toată dimineața, povestindu-și una alteia ce mai fac nepoții din Australia.
Absența președintelui sau a premierului României a creat un vid care a fost umplut cu un gest care a stârnit rumoare aici, în mediile olimpice.
Ministrul sportului, Elisabeta Lipă, va sosi luni, pe 1 august, la Rio.
Lipă e una dintre marile personalități ale istoriei olimpice și probabil pe asta s-a bazat ea când a cerut un privilegiu cuvenit șefilor de stat.
Un ministru sau o personalitate a olimpismului, are dreptul la un singur invitat. De regulă soțul, soția, copilul.
Așa va proceda Nadia, care va veni și ea aici la Rio, ca invitat special al CIO.
Dar ministrul sportului de la București a cerut imperativ să aibă dreptul la doi invitați: soțul și băiatul.
Locuri din „entourage” cum ar veni.
Pentru acești însoțitori, costurile de cazare și accesul la toate competițiile sunt achitate de CIO.
Răspunsul a fost clar: „Ne pare rău, nu!”. Elisabeta Lipă a insistat și a primit același răspuns, de data asta mai ferm: „Doar un însoțitor!”.
Cu o săptămână înainte de deschidere, treaba e clară.
Sportivii români, cu șanse la medalii mai puține ca niciodată în ultimele decenii, nu vor fi reprezentați în tribuna oficială de către șeful statului sau al Guvernului.
Klaus Iohannis și Dacian Cioloș au avut multe motive să nu vină. Cele mai multe, întemeiate.
Împotriva venirii erau timpul, costurile, drumul, programul și certitudinea că dacă ar fi luat drumul Braziliei, s-ar fi spus că se plimbă pe plajă. Plus riscurile de securitate.
Revista Epoca, una intre cele mai respectate voci ale presei din Brazilia, a apărut ieri pe prima pagină cu silueta unui tînăr.
Articolul vorbește despre faptul că felul în care extremismul islamic reușește să recruteze tinerii e un fenomen nou planetar, care poate pune într-un pericol real și Jocurile de aici!
În afară de riscul real, era și un risc de imagine ca președintele și premierul să vină în Brazilia.
Mai ales că se așteaptă puține performanțe și, logic, o dezamăgire a publicului. Nemulțumirea migrează mai ales către politicieni dacă se nimeresc pe aici, către oficiali, către ziariști, dar și către sportivi.
Sunt aceiași sportivi care au fost cu noi întotdeauna.
Au fost aici mai ales când ne-a fost greu. De pildă, când programul la televiziune era de două ore.
Nu e vorba de persoane, ci despre o idee. Nu e vorba despre Olimpiadă, ci despre sport ca interdependență între noi, oameni diverși, care nu trebuie să fim de acord în toate chestiunile.
Acum, când Jocurile sunt antipatizate de democrați și amenințate de teroriști și, colac peste pupăză, când noi, românii, suntem în criză de rezultate, ce facem?!
Facem mai puțin sau mai mult pentru sport, domeniul pe care l-am considerat sprijinul nostru și una din căile de educație pentru copiii noștri?
Asta-i întrebarea și aceasta e absența.
Președinte, premier, modelele lipsă.
Citește și:
sundance kid • 29 iulie 2016, 7:38
Pai am inteles ca omul cu " Romania lucrului bine facut" se afla in concediu deja . In plus ii era dor de sibiu si mai ales de nevasta pe care oricum o ingrozeste gindul de a locui in Bucuresti si sincer cred ca are dreptate . Sibiul e in alta lume nu in Romania .
Mihai Badea • 29 iulie 2016, 7:40
Nu încape îndoială că olimpismul are încă simbolismul său. O olimpiadă, dacă sunt rezultate, poate trezi interesul copiilor pentru anumite sporturi. Din păcate, puțini dintre copii vor fi pe stadion pentru a experimenta interdependența umană. Cred însă că olimpiada a început deja să își piardă din relevanță. Așa cum chiar și în filmele de spionaj s-a trecut de la agresare sau eliminare fizică la metode subtile de presiune (de exemplu, folosind banalul suc de portocale), este de așteptat să se treacă de la suprasolicitarea organismului în scop competițional la activități fizice în scopuri de sănătate. Concurența va dispărea sau va căpăta o formă mai puțin îndârjită, care nu va presupune forjarea organismului.
ortega • 29 iulie 2016, 8:11
***
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
paul • 29 iulie 2016, 8:25
Foarte bine sa stea acasa in fata tv.asa cum vor sta si milioane de romani,care nu au posibilitati financiare sa mearga la Rio..asa stimatii nostrii conducatori mai fac economie la banii de ,,protocol si deplasari,,!
adi_stelistul • 29 iulie 2016, 8:34
Nici Putin nu va fi prezent, Obama n-a confirmat, nici China sau Marea Britanie nu au anuntat ca vor avea un reprezentant de inalt nivel (in cazul Chinei s-ar putea sa fie un vice-premier), nici Japonia... Sunt sigure prezentele lui Hollande si Renzi dar asta pentru ca Parisul si Roma candideaza pentru 2024. Nici premierul Japoniei, tara care va gazdui viitoarea editie, n-a confirmat (dar aici e sigur ca primarul capitalei va fi la ceremonia de inchidere pentru a prelua drapelul olimpic - e o chestiune de protocol). Ideea e ca nu moare nimeni daca nu vor fi acolo seful statului sau al guvernului. E o chestiune simbolica ce costa cam mult (demnitari de acest rang merg impreuna cu un intreg staff in astfel de deplasari). Nu vreau sa duc discutia intr-o zona meschina, probabil ca ar fi fost preferabil sa fie acolo, dar chiar nu cred ca se intampla nimic daca nu merg. Iar Elisabeta Lipa va fi acolo ca reprezentant al guvernului, oricum.
Marchi • 29 iulie 2016, 8:39
„Sînt toți spectatori, nici unul vedetă.” Așa ceva ar fi inacceptabil pentru unul ca domnul Iohannis. Care se crede coborât cu hârzobul din cer...
pawn • 29 iulie 2016, 9:15
ce treaba are vreunul dintre ei cu romania?... unul ales asa cum stim, iar alalalt pus in capul guvernului fara sa fi luat vreodata un vot in romania.
barbu brailoiu • 29 iulie 2016, 9:40
demnitari? ajunge un ministru care face valuri penibile. așa e la canotaj - mai dai cu bâta-n baltă...
marian • 29 iulie 2016, 9:51
presedintele vine doar daca-i dau brazilienii casa olimpica.
Guru • 29 iulie 2016, 10:20
adi_stelistul, felicitari pentru comentariu. Sunt total de acord cu ce ai spus. Nu pot intelege aceste atacuri si acest articol. Dpmdv este un 0 barat acest articol, va invartiti in jurul cozii, domnule Tolontan, si e un articol mult prea lung care mie nu imi transmite niciun mesaj. Comparativ cu activitatea dumneavoastra de pana acum e de nota 3. Poate ar prinde bine un concediu?!
Liviu • 29 iulie 2016, 10:22
Bună decizia președintelui și a premierului! Ministrul sportului este un reprezentant legitim. Ponta, Iliescu, Ceausescu izolați pe plan extern se agățau de orice... Respect pentru decizia lor!
dan • 29 iulie 2016, 10:57
O sa fie o olimpiada trista pentru Romania. La fel cum este Lipa, reprezentantul de varf la nivel institutional. Cu toate astea, hai Romania!
haideusicfr • 29 iulie 2016, 11:10
Cine a *pus* olimpiada asta la capatul lumii?Nici tu buna organizare,nici respect nici nimica.In plin curent de terorism ,de dopaj etc .Un fiasco! Binenteles ca Presedintele si Prim -ministrul nu aveau ce cauta acolo.Erau un sprijin moral pentru sportivii care ..nu s-au drogat ..pana acum !
sevilla86 • 29 iulie 2016, 11:11
RUSINE! Deh e mai bine sa te pozezi dupa...cu eventualii campioni olimpici...mai ales ca vin si amaratele de alegeri...bla bla bla...
haideusicfr • 29 iulie 2016, 11:12
Nici campionatul european n-a fost o prioritate pentru GSP si suporterii stelisti.Un exemplu.Nici respect ,nici nimica.Tot rebuturile stelei au fost mai importante.Cu articole capete de afis.Ma si mir cum de mai prind transferuri.Dupa palida comportare la Euro.se vede treaba ca raportul cerere /oferta este net supraunitar.
Bogdan • 29 iulie 2016, 12:10
Nu exista Somalia de Sud ca tara, poate domnul Tolontan voia sa spuna Sudanul de Sud...
dan • 29 iulie 2016, 12:29
Ok. Nu vin demnitarii la Olimpiada. Nu-mi dau seama inca daca au procedat bine sau nu. Acum sunt tentat sa spun ca e mai bine dupa 25 de ani de imagine a clasei politice cladita pe spinarea campionilor. Intrebarea mea pentru dumnevastra e urmatoarea: vom avea campioni la aceasta olimpiada. Ar fi bune niste indicatii, ce sporturi sa urmarim van in vedere diferenta de fus orar. N-as vrea sa stau nedormit asteptand medalii si sa renunt exact atunci cand apar ele. Multumesc anticipat
Cătălin Tolontan • 29 iulie 2016, 12:35
adi_stelistul: n-as compara cu absenta lui Putin care are rolul vadit al unui semnal de protest. Dar poate ca si in cazul Romaniei e un semnal. Sa zicem de austeritate. E dreptul lor sa nu vina. Ma intreb insa cum ar fi procedat daca aveam cinci vedete care s-ar fi batut la medalia de aur.
adi_stelistul • 29 iulie 2016, 12:47
@ Catalin Tolontan Probabil ca aveti dreptate cand ii banuiti pe cei doi ca evita sa fie asociati cu un previzibil dezastru. Desi primul ministru, macar teoretic, nu isi face calcule de acest fel, fiind un tehnocrat, nu un om politic. Probabil e o combinatie de motivatii aici - nu au considerat importanta prezenta lor acolo si deci si-au zis ca nu trebuie sa se duca, dar probabil ca ar fi facut-o daca ar fi avut sansa vreunui plus de imagine. Sansa care nu prea exista, dupa toate previziunile rezonabile care s-au facut. Eu am vrut doar sa arat ca nici la case mai mari nu se practica prezenta obligatorie a celor mai inalti demnitari la Rio chiar daca, posibil sa aveti dreptate, unii au circumstante atenuante (Putin).
Cititor • 29 iulie 2016, 12:57
Comentand performantele obtinute de spanioli in mai multe sporturi, ati vorbit, in urma cu cateva luni, cred, despre un program la scara nationala aplicat in Spania, prin care s-a urmarit cresterea numarului de ore de Educatie fizica in scoli, amenajarea mai multor terenuri de sport etc., masuri care au avut, printre alte rezultate, si cresterea mediei de inaltime a populatiei. Cum as putea sa gasesc acel articol sau date privind respectivul program al Spaniei si rezultatele sale? Va multumesc.
Lupul Alb • 29 iulie 2016, 14:07
@Catalin. Nu-l vad deloc pe Ciolos gonind disperat dupa popularitate. Poate nici pe Iohannis. Nu-s facuti niciodata din acelasi aluat cu Ponta. Mitomanul s-ar duce si pe Luna cu cizme de inundatii in picioare daca ar sti ca da bine la publicul psd
dan • 29 iulie 2016, 14:36
@lupul alb: ai dreptate in legatura cu Ciolos. De cand e premier nu a fcut nicio miscare in cautare de imagine. E poate cel mai onest demnitar pe care l-a avut Romania de dupa decembrie 89.
Odette • 29 iulie 2016, 14:44
,, Sunt toti spectatori, nici unul vedeta. ,, Excelent! Asta ar fi trebuit sa fie titlul articolului. Era foarte necesara si aceasta abordare politica, desi nu mai vad sportul de atatia politicieni care nu mai castiga la imagine nici in piata de castraveti. Vreau sa vad fetele de la handbal. Eu pe ele le sustin la aceste JO. Se pare, daca nu gresesc, ca vor ateriza la Rio in aceeasi zi cu ministra careia nu-i mai ajunge nimeni cu prajina de canotoare la nas. Atunci, era sportiva si stia sa respecte regulile. M-am intrebat mereu de ce Ivan Patzaichin n-ar fi bun de ministru? In fond, e o functie simbolica pentru acest minister. Nimeni nu crede in abilitatile lor manageriale. Poate Draga Tolo ne va relata in ziua aceea despre fetele de la handbal, nu despre efemera ministra. Jocurile Olimpice s-au degradat demult, de pe vremea catalanului care era foarte bun la afaceri. Dar asta o stiti voi mai bine ca mine. JO sunt o mare afacere, uriasa afacere. Chiar si dopajul face parte din aceasta afacere. Si unde e afacere, e si coruptie. Asadar, unde mai e spiritul olimpic? In noi, spectatorii aceia care ne dorim sa continue aceste Jocuri cu toate relele lor adecvate timpurilor, in sportivii care muncesc din greu si nu se drogheaza fiindca mai sunt si inca multi, in ziaristii care relateaza cu sufletul pentru cititorii lor. Modelul? Nadia! Inca Nadia! Este sportiva absoluta a Romaniei. Sunt fascinata de cate ori vad acele inregistrari cu ea. E perfecta! Ma gandesc ca toti ziarstii si-ar dori sa fie in locul lui Topescu. Julien si Klaus ar fi trebuit sa stie ca era necesar sa participe, nu sa fie invingatori. Dar oare cu ce tara ar fi tinut ei doi?! Pana una-alta, sa ne rugam sa taca armele!
vasco • 29 iulie 2016, 15:03
Articol interesant,marca Tolontan.Imi place mult comentariul @Odettei.Si eu astept evolutia fetelor de la handbal si o sa ma bucur de orice rezultat bun al romanilor pentru ca stiu cat de greu e sa ajungi sa participi.Politicienii?Sa faca ce-i duce capul ,nu m-a interesat niciodata participarea lor la mari manifestari,nici nu stiam care cum a fost.Stiu doar ca m-a dezgustat prezenta lui basescu la finala mondialului de handbal din Rusia...
Odette • 29 iulie 2016, 15:22
@ vasco, Multumesc! Si pe mine m-a dezgustat basescu si ma dezgusta inca. Toti ma dezgusta, dar el in mod special. Sa le tinem amandoi pumnii fetelor de la handbal! :)
Gabriel Iacobescu • 29 iulie 2016, 15:49
Deci și instituția prim-ministrului este falimentară, nu numai instituția prezidențială.
silviu • 29 iulie 2016, 16:50
dle tolontan, iertati-mi absenta majusculeleor, pare-se ca alaturi de exoticele plaje va stau alaturi lhosa sau marquez. nu stiu care e ratiunea tortei ca creeaza acest mediu literar incandescent insa o astfel de corespondenta jurnalistica n-am citit de la " matusa julia si condeierul ". ma bucur ca jurnalismul romanesc si-a castigat locul la olimpiada. excelsior, domnule, maestre va adrese cand imbatraniti! ps. nu sunt fan al trustului
Odette • 29 iulie 2016, 18:18
Despre Nadia, daca tot a venit vorba... Zilele trecute, stiam ca e o zi istorica pentru gimnastica romaneasca si pentru minunata Nadia. Intru atat de rar pe GSP, dar acum era momentul care ma interesa pe mine. Ma gandeam ca trebuie sa aveti o editie omagiala, articole, videoclipuri, amintiri etc. Am fost profund dezamagita!!! N-am gasit nimic. Niciunul dintre cei seriosi de acolo n-a scris nimic frumos despre acel moment fabulos. Cineva, un tip, n-am auzit de el si nici nu mai vreau sa aud vreodata, totalmente netalentat, a scris o compunere de clasa a III-a. Doamne fereste! Nu inteleg de ce nu i-ati acordat atentia cuvenita Nadiei? Poate credeti ca lumea a uitat-o. Va spun eu ca nu-i asa. Numele ei inca deschide multe usi, altfel destul de dificil de deschis, in toata lumea. Tineam neaparat sa va reprosez asta!
Mozzie • 29 iulie 2016, 21:53
Daca se duceau de ce s-au dus sa stea atat pe banii contribuabilului ar fi tunat RTV,Antenele si B1 !
50bani • 29 iulie 2016, 22:34
Pentru ca esti coarda nu prea te inghit... dar aici esti chiar penal... las-o'n ***... Cenzureza-ma, ma doare'n ***.... Romania are chiar alte probleme decat vrajelile tale. Cat ti-a dat Tariceanu?
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
gio • 29 iulie 2016, 23:12
adi_ stelistu si guru desfinteaza f bine in cateva randuri ceea ce tolontan s-a chinuit sa construiasca intr-un articol luung si f plictisitor. Mai mult, art lui catalin tolontan se straduie sa faca o legatura (chinuita) intre lipsa vedetelor din delegatia Romaniei si absenta sefilor de stat de la deschidere. Dar la deschidere nu se dau medalii si toata delegatiile sunt egale in acel clasament, deci nici un sef de stat nu iese mai bine sau mai prost din cauza performantei delegatiei.
lord belial • 29 iulie 2016, 23:51
@silviu - llosa, nu lhosa. aia e lhasa. @tolo - klaus & ciolos nu merg pt ca le e frica de zika
lord belial • 29 iulie 2016, 23:53
valeu, tolontane, cacofonii? ''pentru că cu fiecare zi e clar că la Rio sunt mari probleme de organizare.''
Constantin • 30 iulie 2016, 0:21
Catalin Tolontan,doar Simona crezi ca se teme de zika?Nuuuu! Halep simte mai bine mirosul dolareiilor!Ce Romania , ce olimpiada ??????
Exilatul Gica • 30 iulie 2016, 1:47
Pai ce sa caute "cracanatii" astia doi, tehnocracati care nu au facut absolut nimic, nimic pentru sportul romanesc. Astia pot participa in cel mai bun caz la CO de defrisat padurile. Romania a fost si este inca, reprezentata in LUME, de sportivi, muzicieni, artisti, elevii olimpici, savanti adevarati si nu de politruci impaiati si9 impaunati cu onoruri care nu l-i se cuvin. Am umblat decenii peste tot in lume, si am auzit de la cei care au aflat ca am venit din Romania, ca sa le vorbesc despre tara me, ca stiu si ei pe Nastasa, Hadji, Nadia Comonechi, Iolanda Balasi, Viorica Viscopoleanu, Mihaele Penes, Patzaichin, Ceuasesco si Iliesco in duet cu Petre Roman. De la niciun participant, n-am aflat ca ar fi auzit de unul Basoiescu, Joihannis si mai ales Ciolhoshy ! Pentru ei, pentru straini, ***, nu exista.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Moromete • 30 iulie 2016, 2:18
Catalin,felicitari pentru un articol excelent. Personal, sunt pentru a promova sportul "practicat". Nu as avea nimic impotriva unor noi piste de biciclete, terenuri de tenis, sali de scrima, bazine, pationoare... Insa nu mi se pare rezonabil ca timpul, atentia si resursele unui presedinte ori prim-ministru sa fie folosite pentru a ma "reprezenta" in tribuna, indiferent de circumstante (adica indiferent daca ne asteptam sa terminam primii sau ultimii). Altfel, daca vrei o paralela, lucrez intr-un domeniu in care calatoresc des pe banii angajatorului. Oriunde, sunt liber sa imi iau familia daca vreau. Pe banii mei, si doar daca nu imi afecteaza in vreun fel performanta. Intr-adevar, putem sta in acceaasi camera, asta nu este o problema (nu imi e foarte clar, insa din cate inteleg din articol varianta asta nu ar fi posibila pentru Elisabeta?). Mi se pare clar si corect, indiferent de ce "functie" vorbim. Elisabeta, Klaus or Dacian, daca merg acolo cu "treaba", OK - totul decontat. Insa partenerul, copilul ori parintele? Nu pe banii "companiei" (sau statului). In final, de la sport, la investigatii medicale,... articole documentate, articulate, si frumos scrise: fain, felicitari!
Billy • 30 iulie 2016, 3:36
Atat de tare m-a scarbit turismul sportiv pe banii nostri facut de Ponta incat niciodata nu vreau sa mai vad un politician intr-o arena sportiva. Oricum, nici prezenta lui Iliescu, Basescu, nici macar Vacaroiu (care chiar era rapidist), nu mi-a placut vreodata.
Dragos • 30 iulie 2016, 13:10
Consider binevenita decizia lor de a nu face deplasarea. Ponta, Iliescu, Băsescu mergeau si cheltuiau sume enorme de fiecare data. Pentru ce ? Ciolos a zis ca are treaba, a cerut guvernului sa nu plece în concediu si nu cauta sa isi facă imagine la TV sau pe lângă sportivi. Klaus nu merge si bine face. Se cheltuiau bani aiurea. Puteau sa meargă, mai ales ca sunt la prima olimpiada în funcție. La noi oricum faci, tot rau e. Dle Tolonton, nu prezenta lor acolo e importanta. E mai important să faca ceva pt sportul romanesc începand de acum.
Radu • 2 august 2016, 20:24
Se ştia de acum o lună și jumătate că în afară de Lipă nu se va inghesui niciun oficial. Poate , poate ministrul Motroc şi.... slabe sanse : Dâncu. Sper să nu-l văd pe Dâncu la Rio.