luni, 25 iulie 2016, 8:13
Corespondență din Rio de Janeiro – 11 zile până la deschiderea Olimpiadei
20 de ore de zbor, dintre care 12 deasupra Atlanticului, pe ruta Paris – Rio de Janeiro.
Încă o oră și jumătate în aeroportul Galeao, al cărui nume amintește de plaja pe care s-a construit pe la 1660 corabia portugheză cu numele Padre Eterno, cea mai mare navă a timpului său.
Așa arătau de altfel și primii sportivi români sosiți la Rio. De parcă ar fi venit cu galionul, pe punțile inferioare.
”Bine că ne așteaptă și pe noi cineva!”, exclamă Ana Maria Brânză, prima ieșită din tunel, cu acreditarea la gât.
Pe geanta lunguiață în care și-a cărat spadele stă eticheta de zbor pe care scrie în premieră la o Olimpiadă numele de căsătorie: Ana Maria Popescu.
La 31 de ani, Ana e la a patra ediție a Jocurilor.
Vicecampioană olimpică la Beijing, în 2008, ea a venit ca favorită la Londra în 2012, dar a părăsit turneul în ”optimi”.
A fost unul din eșecurile care au marcat delegația, publicul și pe dubla campioană mondială, lider în clasamentul spadei în acel an paradoxal.
-Îți mai amintești ce presiune era pe tine la Londra?
-Cum pot să uit asta?
-Ne-am vorbit tot așa pe Heathrow, cînd ați sosit, și erai parcă înconjurată de electricitate. Te curentai dacă intrai în aria ta de responsabilitate…
-Asta am simțit și eu. Acum, aici, la Rio, e altfel.
-În ce sens, Ana?
-Pînă acum, toți cei care ne cunoșteau ne indicau cu precizie: ”Să nu vă întoarceți fără medalie!”. Acum mi-au zis: ”Să vă întoarceți sănătoși!”. Și mi-am spus: ”Hai că-mi place cum gîndiți!”. Mă refer nu doar la familie, ci și la prieteni, la oamenii din public. Nu înseamnă că nu avem propriile planuri, dar nu le simt ca pe o presiune.
Agale, pleacă spre autocar.
Aruncă un zîmbet către cei doi oficiali care au așteptat lotul ”tricolor”. ”Mulțumesc pentru Cola, acum sincer mi s-a făcut foame”, spune scrimera.
Celelalte fete din echipă își cară și ele gențile.
Mai devreme aterizase lotul Angolei, cu avionul de Luanda.
Se umple holul de sosiri pe de Galeao cu melodiile africane intonate în portugheză. Îi primesc zeci de suporteri, parte a numeroasei comunități angoleze din Rio.
Pe români îi așteaptă Alexandru Epuran, șeful misiunii olimpice de la Rio, și Ana-din-gașca-lui-Coubertin, orice o însemna acest lucru.
”A fost și domnul consul, care ne-a ajutat”, spune cineva din lot.
Anamaria este voluntarul delegat pe lîngă delegația României, vorbitoare de portugheză după un pelerinaj de un an în partea înverzită a lumii și liderul-egal-cu-toată-lumea al unui grup de tineri care visează la o fundație loială voluntariatului sportiv.
200.000 de voluntari au aplicat pentru a ajuta Jocurile de la Rio și doar 50.000 au fost aleși.
De partea cu fundația o să aibă timp după ce termină de isprăvit faptele bune.
Nu că fundațiile n-ar face bine, dar gașca-lui-Coubertin e nițel ocupată.
Al doilea iese Tiberiu Dolniceanu, sabrerul care și-a pus pe rever argint la Londra, împreună cu echipa.
Este descompus de oboseală, așa se spune nu?, dar încă ar avea puterea să te străpungă folosind o scobitoare boantă.
Apare și Mihai Covaliu, care se repede la o sticlă cu apă.
Președintele federației de scrimă și medaliat cu aur la Sidney în 2000, Cova are o lungă istorie olimpică în spate.
-Statistica spune că, la ultimele multe ediții, doar în 2004 scrima nu a luat medalie.
-Și tot statistica spune că împlinim 60 de ani de la prima medalie olimpică adusă României de către scrimă.
-Nu prea avem multe bălți în care să aruncăm undița. De la scrimă se așteaptă cel puțin o medalie.
-Păi n-am venit să ne plimbăm, nu-i așa? Reușim noi să facem ceva, reușim cumva!
-Te referi la scrimă sau la delegație?
-Mă refer la România.
Vor fi niște Jocuri grele pentru lotul nostru.
E cea mai mică delegație de la Seul încoace și se așteaptă un număr de medalii undeva între 6 și 10. În cazul în care prognozele sînt bune la ceva.
Dar acum e noapte, sînt obosiți și n-au chef de vorbă.
Boxerul Mihai Nistor se strecoară printre oameni și-și zvîrle bagajul în camionul special.
Este singurul reprezentant al pugilatului românesc la această ediție. Va fi greu.
27 este locul ocupat de România în clasamentul pe națiuni la Olimpiada de la Londra
Ca de fiecare dată, unii sportivi trec nebăgați în seamă. Este prima treaptă a motivării. Spre deosebire de alte Jocuri, nu e nici măcar o televiziune.
Vor ajunge în zilele următoare.
E departe și va fi greu pentru toată lumea.
Autocarul pleacă de pe plaja vechiului galion.
Prima parte a lotului României a aterizat la 22, ora de la Rio, acum s-a făcut aproape 23, copiii ambiției au de mers o oră de la aeroport, îi apucă ora unu primind de la medicul Dan Tănase, ”recepționerul de lux”, cheile de la camerele din Satul Olimpic.
La miezul nopții, deasupra bulevardelor bate o jumătate de lună mare, galbenă.
”Cidade Maravilhosa”, cum își alintă localnicii orașul, adoarme liniștit de valurile care îl țin în brațe, ca într-o poveste de iubire ce durează de aproape 500 de ani. Boanchiș le-ar zice valuri de cositor.
În taxiul care merge la hotel, de la un post FM se aude vocea lui John Lennon: ”Imagine all the people. Living life in peace”.
La intersecții, stau mașini de poliție cu luminile de deasupra pornite, ca să se vadă de departe.
În țară răsare soarele.
Telefonul piuie. Două noi atacuri în Europa.
Și nici nu a mai rămas apă în cameră. Hai că e bună și cea de la robinet, n-am crescut cu apă îmbuteliată!
Mai e și niște vin, vorba lui Nicolae Dobrin: ”Apă bei, apă joci!”.
Or fi băut și olimpicii ceva deasupra oceanului.
MAKE • 25 iulie 2016, 8:21
...si insist : sponsorul excursiei cu 12 zile inainte de inceperea jocurilor e... ? Sau e secret ?
marius • 25 iulie 2016, 8:54
pana la urma, avem 97 de sportivi sau 104...ca rusia oricum vine cu 20000 de dopati!
ovidiu_3003 • 25 iulie 2016, 9:07
...foarte frumos articolul ...scris cu talent ...care este diferenta de fus orar intre Rio si Bucuresti ?...5-6 ore ?...speram ca sportivii nostri sa se acomodeze cat mai repede ...si le tinem pumnii ...6 medalii ...e multumitor ...mai bine decat deloc ...
Andrei • 25 iulie 2016, 9:11
Fara suparare, dar nu inteleg de ce se duce in Brazilia (cu 12 zile inainte ?!?) Tolontan care nu mai scrie despre sport de ani de zile si nu e trimis un tanar jurnalist de perspectiva care chiar traieste din sport si e pasionat de sport nu de anchete sociale. E Gazeta Sporturilor nu Gazeta Spitalelor, cu toata stima altfel pentru demersurile respective.
Constantin • 25 iulie 2016, 9:54
Bravo Cătălin ! Baftă România la JO !!!
Andrei • 25 iulie 2016, 10:31
Pentru toti aia care comentati, ca de ce se duc inainte cu atatea zile, se vede ca n-ati fost plecati mai departe sa vedeti ce inseamna acomodarea cu alt fus orar...
sevilla86 • 25 iulie 2016, 10:39
@Andrei...pentru ca Tolontan scrie mai...altfel...intelegi micutzule pokemon?
UNDERTAKER • 25 iulie 2016, 12:31
@Andrei ---- pentru ca marele Tolo e Sef si merge under vrea el --- ca doar nu vrei sa merga la ditamai Olimpiada un neica nimeni de jurnalist --- la evenimente din astea merg sefii ca doar ei stiu ce e bine si ce e rau si doar ei au intelepciunea suprema --- nu mai pune intrebari naive :)
Whaaat • 25 iulie 2016, 12:51
"De partea cu fundația o să aibă timp după ce termină de isprăvit faptele bune. Nu că fundațiile n-ar face bine, dar gașca-lui-Coubertin e nițel ocupată." Whaaaat?!? Mai bine taceati decat sa folositi tonul asta despre niste tineri care fac fapte bune si vor sa-si dedice viata unei astfel de munci. Pentru ca asta fac fundatiile adevarate care nu sunt instrumente de PR si influenta pentru liderii lor deloc-egali-cu-cei-care-fac-treaba.
dili • 25 iulie 2016, 13:15
@make ba-baiatule, tu ai o problema mare. de ce ar avea nevoie un ziar de marimea gsp-ului de sponsor? si daca ar avea sponsor, care ar fi problema ta? te ofitici ca nu te-au luat si pe tine?
Cătălin Tolontan • 25 iulie 2016, 13:47
@MAKE: avem o veste pt. dumneavoastra: tocmai ati fost declarat sponsor. Nu numai prin bani, de vreme ce nu intotdeauna exista o relatie liniara intre audienta pe net si veniturile siteurilor ziarelor, dar mai prin faptul ca participati la conversatie. Sinteti, asadar, sponsor al echipei gsp de la Rio, felicitari si mulumiri! Dar probabil ca nu acesta e raspunsul pe care-l asteptati, asa-i? Gazeta isi plateste din propriile venituri fiecare cost al fiecarui om al sau care va fi la Rio. Cind exista sponsor el este vizibil si marcat ca atare ca sa-l puteti vedea.
Cătălin Tolontan • 25 iulie 2016, 13:49
@ovidiu_3003: 6 ore este diferenta de fus orar.
Lucian • 25 iulie 2016, 13:50
@ dili, ia fa tu un exercitiu de logica si vei vedea ca Make are dreptate! Da , ***, a plecat sponsorizat! De catre cine? Daca , poti, numai daca poti , fa un exercitiu cum ți- am sugerat! Un indiciu: ***! Tu chiar crezi ca GSP are o ASA forța ? Re cam inseli, sau habar n- ai de costuri: vreo 2000 avion, vreo 100 ca-i olimpiada hotel, vreo min 50 pe zi diurna! Euro, baiatule: deci 12 zile fac vreo 1800 plus 2000 adică vreo 4000 e . Hai 5! asta-i suma sponsorizabila, sau plătită de la buget! Al cui oare?
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Vlad • 25 iulie 2016, 13:52
Vad multe comentarii rautacioase la adresa unor sportivi care s-au dopat.Pe noi ne itnereseaza ai nsotrii, starea de spirit, sa fie sanatosi si sa le uram numai de bine.Noi, romanii daca putem sa prindem pe unii si nu le mai dam drumul pana nu le dam in cap.Sigur tara asta nu se va face bine, avem parte numai si numai de rautati.Putem sa fim si noi romanii mai buni,sau ne unesc doar cand se abate asupra tarii vreo napasta.Invatati sa fiti toleranti chiar si cu sportivii care au icnercat sa triseze dopandu-se mai mult sau mai putin ! Succes echipei olimpice a Romaniei la Jocurile Olimpice de la Rio -Brazilia !
vladone • 25 iulie 2016, 14:44
Domnule Tolantan, salutati-l pe domnul consul din partea mea.
Cătălin Tolontan • 25 iulie 2016, 15:29
@Whaaat: nu era o ironie, ci o reverenta la adresa ambitiei lor de a face ceva.
sponsor • 25 iulie 2016, 18:19
Pai ce intrebare e asta Make? Sponsorul excursiei e sistemul sanitar si medical din Romania, daca mai statea Tolontan vreo doua luni calare pe ei baga in faliment toat industria farma din Romanica...
damon • 25 iulie 2016, 18:27
-Statistica spune că, la ultimele multe ediții, doar în 2004 scrima nu a luat medalie. -Și tot statistica spune că împlinim 60 de ani de la prima medalie olimpică adusă României de către scrimă. poate istoria spune ce s-a intamplat si cand. statistica se ocupa cu altceva.
A • 25 iulie 2016, 18:29
Pt ca a se acomoda cu fusul orar!eiti trebuiesc cateva zile,acolo bineinteles se fac si ultimile antrenamente inainte de competitii.
Curiosu’ • 25 iulie 2016, 21:17
Ce vin ? Panciu varsat adus din Ro. la pet de 2,5 l cum am vazut la niste ziaristi romani veniti cu microbuzul la Cupa Mondiala Franta 1998 ? Avea dreptate Dobrin dar ca sa joci ceva conteaza si licoarea, ca una e un Cotnari adevarat si alta zeama de surcica !
Elena • 25 iulie 2016, 22:36
Daca vreti sa urmariti si povestile voluntarilor romani la RIO, va invitam pe https://www.facebook.com/GascaLuiCoubertin si http://gascaluicoubertin.ro. :)
Costy • 25 iulie 2016, 23:22
Din ce am inteles de la radio de aici (Irlanda), niste delegatii-Australia, Noua Zeelanda, UK, au refuzat cazarea in satul olimpic din cauza conditiilor.....vorba fiind: gazdele fiind total nepregatite, si ca, in general acest lucru nu este o surpriza. A-ti ajuns acolo de ceva zile. Dumneavoastra nu spuneti nimic despre asta. Poate trimiteti pe Tolontat sa vada ce si cum cu protectia impotriva incendiului.
Cătălin Tolontan • 26 iulie 2016, 1:59
@Costy: am scris despre problemele romanilor din sat aici https://www.tolo.ro/2016/07/24/regulile-de-siguranta-ale-delegatiei-romaniei-la-rio-si-cate-ceva-despre-oras/ Multumesc.
florentin • 26 iulie 2016, 12:34
sedinta de CL joi la Targu-Mures, cu un milion de euro rectificare pentru ASA si inca doua cluburi private PNL si UDMR.Poate sapati la ceea ce pare noua hotie din bani publici pentru un club care fiind dator la stat nu poate primi bani publici.Multumesc si va apreciez munca de pana acum:)
aurelian • 27 iulie 2016, 0:57
"Celelalte fete din echipă își cară și ele gențile". Domnule Tolontan, draga Tolo, ati scris multe articole pana acum? Ati citit vreo carte de jurnalism (ca presupun ca un sef ca dvs nu accepta sfaturi de la subordonati). Ce relevanta are, de exemplu, informatia pe care ati dat-o mai sus: "Celelalte fete din echipă își cară și ele gențile" ? Va plateste la numar de litere scrise ?