luni, 4 iulie 2016, 7:02
de Mirela Neag și Cătălin Tolontan
Curtea de Apel București a respins joi, 30 iunie, toate plângerile și pretențiile materiale ale procurorului Alina Florentina Stoica împotriva celor doi jurnaliști ai Gazetei care au relatat cazul Gala Bute.
Prin sentința sa netă și definitivă, Curtea modifică decizia instanței de fond.
În urmă cu un an, pe 24 iunie 2015, Judecătoria Sectorului 2 dăduse în esență dreptate procurorului și considerase că „jurnaliștii Cătălin Tolontan și Mirela Neag au încălcat dreptul la reputație și demnitate al magistratului Alina Florentina Stoica”.
În aprilie 2011, Gazeta Sporturilor a tipărit primul articol despre felul în care Gala Bute urma să devină o afacere pe bani publici. Bani europeni și bani din bugetul național.
Din acel moment, ziarul a publicat mai mult de 120 de articole despre acest caz, investigația jurnalistică urmărind și azi aspecte ale cazului, surprinse sau nu de instanța care judecă dosarul de la Înalta Curte.
În toamna lui 2011, se autosesizează DLAF, biroul din România al departamentului antifraudă pe fonduri europene. El înaintează către DNA observațiile sale.
DNA deschide un dosar în aprilie 2013.
Cazul este cercetat de Alina Stoica, șefa biroului anticorupție pe fonduri europene al DNA.
Conform propriei caracterizări, din plângerea pe care ulterior a înaintat-o împotriva Gazetei, Alina Stoica este „un procuror care în cei 9 ani în care am anchetat la DNA fraudarea fondurilor europene, am 100% dosare finalizate cu condamnări definitive, fără achitări”.
În perioada aprilie 2012 – decembrie 2013, procurorul Alina Stoica audiază martori, consultă documente și decide să-l trimită în instanță doar pe Rudel Obreja, președintele federației de box și patronul firmei care a organizat gala.
Elena Udrea și Ion Ariton nu sunt chemați la audieri.
Niciun funcționar sau demnitar al statului nu este pus sub acuzare pentru cheltuirea celor 2,4 milioane de euro.
Pe 1 decembrie 2013, conducerea DNA respinge versiunea propriului procuror în privința faptelor petrecute în Gala Bute.
La cererea Laurei Kovesi, procurorul șef adjunct Mariana Alexandru întocmește o Ordonanță de respingere a rechizitoriului Alinei Stoica.
În ea, soluția magistratului este numită „nelegală”.
Șefii DNA solicită extinderea cercetărilor în Ministerul Dezvoltării și Turismului și în Ministerul Economiei.
Ca să elucideze circumstanțele respingerii rechizitorului, Gazeta o apelează prin biroul de presă al DNA pe Alina Stoica, dar ziarul nu primește niciun răspuns de la procuror.
În câteva zile, Alina Stoica părăsește DNA. Ea se transferă la DIICOT, acolo unde șefă era Alina Bica, prietena Elenei Udrea.
Pe 21 aprilie 2015, dosarul Gala Bute este trimis în instanță cu o totală altă configurație decât cea din rechizitoriul Alinei Stoica.
Opt inculpați ajung în fața Înaltei Curți.
Dintre ei, doi sînt acuzați pentru activitatatea ca ministru, Elena Udrea și Ion Ariton, unul ca secretar general al ministerului, unul ca șef de companie națională de investiții și doi în calitate de consilieri de ministru.
Toți sînt vizați pentru fapte de corupție nedescoperite de Alina Stoica.
Setul de acuzații cuprinde dare și luare de mită, spălare de bani și alte infracțiuni care nu apăreau în rechizitoriul întocmit de Alina Stoica.
Patru dintre inculpați și-au recunoscut deja vinovăția în fața instanței. Nici unul dintre ei nu fusese acuzat de Alina Stoica.
În primăvara lui 2015, procurorul Alina Stoica se consideră denigrată de către ziariști și deschide un proces.
Ea apreciază că articolele din decembrie 2013 și cele care au urmat au reprezentat o campanie țintită de afectare a reputației sale.
Sub 5% dintre articolele Gazetei despre Gala Bute conțin numele procurorului Alina Stoica.
Alina Stoica arată în plângerea din fața judecătorilor că activitatea sa prezentă de la DIICOT, unde anchetează traficul transfrontalier de droguri, este afectată din cauza reputației dobîndite prin articolele din Gazetă.
Ea susține că audierile suspecților îi sunt îngreunate, pentru că aceștia o ironizează amintindu-i de numirea ei în ancheta jurnalistică Gala Bute.
Prima instanță, judecător Claudia Constantina Ștefan de la Judecătoria Sector 6, îi dă în mare măsură dreptate, dar respinge cererile materiale, cifrate la 400.000 de lei.
Atât solicitase procurorul drept daune.
Ambele părți fac apel.
Dosarul ajunge la Curtea de Apel București.
Alina Stoica nu apare la niciunul dintre termenele de judecată, nici pe fond, nici la apel, ea fiind reprezentată exclusiv de avocat. În acest tip de proces, prezența părților nu este obligatorie.
La Curtea de Apel București, cazul este judecat de un complet format din magistrații Maria Plăcintă și Georgeta Neacșu.
Organizația nonguvernamentală ActiveWatch depune în instanță o cerere de intervenție.
Liana Ganea, reprezentanta Active Watch, precizează în fața judecătorilor că „chiar dacă suntem o agenție de monitorizare a presei și de promovare a libertății de exprimare, noi nu apărăm cu ochii închiși orice situație, dar, în acest caz, cererile doamnei procuror pot constitui temeiul unui act similar cenzurii”.
La ultimul termen, Lucian Vlădescu, avocatul Alinei Stoica, pledează că „aceasta a fost o campanie împotriva demnității clientei mele și nu are legătură cu libertatea presei, care rămâne un principiu important pe care clienta mea îl recunoaște”.
În reiterarea plângerii sale, Alina Stoica îi numește pe semnatari „autointitulați jurnaliști de investigație” și semnalează faptul „cei doi nu au studii juridice”.
„Oricum, independent de verdict, clienta mea îl va da în judecată în continuare pe unul dintre ziariști”, mai spune în pledoaria sa Lucian Vlădescu.
Avocatul Diana Hătneanu, care a reprezentat Gazeta, insistă pe ideea că „jurnaliștii s-au bazat pe documente oficiale și nu au folosit nici măcar marja de exagerare pe care legislația europeană o permite presei atunci când relatează despre felul în care magistrații își îndeplinesc misiunea publică”.
Sentința apare vineri, 1 iulie: „Curtea de Apel respinge ca nefondat apelul declarat de apelantă-reclamantă. Admite apelul declarat de apelanții-pârâți. Schimbă în parte sentinţa apelată în sensul că: Respinge în tot acţiunea ca neîntemeiată. Obligă pe apelantă-reclamantă la 20 lei cheltuieli de judecată către apelanții pârâți. Admite intervenția accesorie. Definitivă.
Document: Hotărâre 2737/2016 30.06.2016”.
Gazeta l-a contactat pe Lucian Vlădescu întrebându-l dacă procurorul Alina Stoica va ataca verdictul la CEDO.
„Nu avem încă o decizie în acest sens”, a spus Lucian Vlădescu.
În momentul în care Curtea de Apel va depune motivarea deciziei judecătorești, ziarul o va face publică, așa cum a procedat și în cazul primei instanțe.
sport • 4 iulie 2016, 7:11
Bravo, ba, tolontene, cum ar zice nea piti, dar, ce legatura are ce ai scris cu un ziar de sport? Nu vad legatura.
chromophobia • 4 iulie 2016, 7:58
Felicitari Catalin Tolontan si Mirela Neag!Mult succes si putere de munca va doresc.
Cristijansen • 4 iulie 2016, 8:00
Vai d-le Tolontan , cum ar zice colegele ei din justice ( care nu sunt departe de aceasta duduie ),nu ati atins-o im amoriul propriu , doar tupeul si nesimtirea ati incercat sa i le miscati , fiti siguri ca nu ati reusit , ,, nu aveti studii juridice ..,, . De cativa ani numai mizerii si tupeu vad din partea astora din justitia d varf , ,, va rugam , noi suntem inamovibili , nu comentati pe cine arestam si cand arestam , vom chema inspectia judiciara sa va bage la puscarie ,, .
Sorin • 4 iulie 2016, 8:20
In halul asta a fost dusa tara noastra dupa 89.Hotii SUA cu Facultatea Romano-americana au promovat elementele profesionale si morale vopsite modiste fara Identitate.Executorii judecatoresti merita dusi la munca si parnaie!
Misu • 4 iulie 2016, 11:06
Felicitari d-le Catalin Tolontan si d-na Mirela Neag. In urma acestei decizii, ati putea solicita si daune morale. Acum cred ca intradevar d-na procuror ar trebui sa-si prezinte demisia de onoare!
Acsinte • 4 iulie 2016, 11:28
Mă asteptam sa vad poza procuroarei nu a Elenei Udrea, de unde se vede adversitatea sau canalizarea! OK s- au deturnat 2,4 mil euro, si l- am avut pe bute in tara, la un meci la care speram ca nu s- a drogat! Este o finalitate, ramane sa vedem si procesul, care nu cred ca are forme de fraudare a fondurilor , ci valiza de bani ! Asta vs Elena Udrea! Noi ne multumim cu Putin atât ca si intelect cat si descoperiri! Nu cred ca din banii astia o duce ASA bine Udrea! Ar mai fi de anchetat bani ai bugetului de stat , stersi de ponta la Rompetrol! Vreo 600.000.000 uSD adică de 220 ori mai mult decat ceva care s- a concretizat la noi la romani! Banii astia 600 mil s - au concretizat UNDE tolontane? Tot faci tu anchete! Si cu HEXI, parca săptămâna trecută tribunalul a ridicat un sechestru, nu? Sa vezi ce fas va fi!!!
dan • 4 iulie 2016, 11:28
Felicitari! Ar fi fost culmea sa castige tot infractorii!
Stire pentru mase! • 4 iulie 2016, 12:04
Sa fim seriosi, nimeni *** nu crede asa ceva. ***. Adevarul va iesi la suprafata oricat v-ti opune stimabililor! Am convingerea ca si la Udrea este la fel,pentru ca,dupa cum vedem din ceea ce este public, nu exista probe doar declaratii ale celor vinovati pe bune care zic de Udrea ca asa li s-a indicat. Nimic probat, negru pe alb. ***. Procesele nu se fac in presa scrisa sau la TV, ci in instante. Sursele voastre nu sunt ortodoxe, actiunile voastre nu sunt ortodoxe, mai ales ca lucrati pentru cel mai mare hot dovedit. Plus de asta aveti protectie ciudat de suspecta. Eu sunt convins ca marea coruptie este fix la DNA, ICCJ, DIICOT etc. Au eliminat pe cei corecti, le-au facut dosare ca deh, prostimea e multa si oricand doritori hrana dar atentie tovarasilor, nu mergem cu totii in turma, mai sunt si cei rasariti la minte, care nu punem botul si mai rasfoim pe ici pe colo. Da? S'auzim de bine, dar de binele ala pe care voi nu-l intelegeti deoarece sunteti manjiti, din pacate si aveti rolul de a manipula, dezinforma iar "clienti" aveti slava Domnului!
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Sorin • 4 iulie 2016, 12:04
Interesant cum postacii par ca sunt de acord cu autorul, dupa care baga fumigena cu "dar ce legatura are cu un ziar de sport". Asa m-am saturat de toti *** platiti sa abata atentia de la subiecte cu adevarat grave si importante pentru tara. Aici este o tribuna unde se scot la iveala nereguli si nelegiuiri, nu numai din domeniul sportului. Macar de-ar fi mai multi ziaristi de acest fel.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Stefan • 4 iulie 2016, 12:19
Daca solutia magistratului a fost respinsa chiar de catre DNA, unde lucra, ca nelegala, trebuia pedepsita pentru incalcarea legii. Nu transferata intr-un loc mai cald, in bratele la o corupta, la DIICOT. Cam asta e sistemul la noi. Daca unul e prins ca face manarai, se muta unde nu il deranjeaza nimeni si are sefi mai "intelegatori". Ce am rezolvat? Nimic. Astia trebuie exclusi definitiv din sistem, daca tot scapa de condamnari. 5 ani de aprofundare a studiilor, si sunt convins ca ar fi iesit cu o intelegerea mai buna a legilor si a dreptului.
Stefan • 4 iulie 2016, 12:48
Asta e o cutuma a sistemului, si nu are legatura intotdeauna cu mita, ci de multe ori cu partea umana. Angajatul e incompetent, fura, vine beat la servici, minte, dar are si el o familie acasa, doi copii de crescut, e si el om, ti-e nu stiu cum sa il nenorocesti. Si atunci seful doar se spala pe maini. Adica ori il transfera el unde crede ca nu ar deranja respectivul, ori respectivul isi cauta el unde sa se transfere. Isi pastreaza pacatele, dar le muta in curtea cuiva care il accepta asa cum e, cu bune si rele. Sefii astia trebuie sa invete sa fie ca la privat, mai necrutatori, si sa lase omenia la o parte. Pentru ca mai ales la stat, oamenii care gresesc gresesc pe banii contribuabililor. Si iau de la gura oamenilor de rand, nu fura doar din buzunarul patronului.
Analena • 4 iulie 2016, 13:06
Mult succes! Datoritá dumneavoastrá, aflám mult lucruri importante si interesante!
comabi • 4 iulie 2016, 13:19
pt sport: Sincer, poate sa scrie si in Dilema sau revista Lumea... atata timp cat vine cu dovezi de multe ori peremptorii si da bine-n ciocoi, nu-mi pasa unde prezinta investigatile sale. La cat mai multe succesuri si putine esece, domnilor! Sunteti printre putinii care mai dau speranta romanilor ca se poate schimba ceva in tara asta furata.
Gabi • 4 iulie 2016, 13:31
"Hidra" e greu de ucis...Cu tenacitate si inteligenta va veni si momentul...Hai ca se poate !...
Liviu • 4 iulie 2016, 13:34
NENEA SPORT,lasà ne cu sportul tàu,țara arde si baba se cheaptănă! ***
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Franzi • 4 iulie 2016, 14:00
Eu lucrez la stat,muncesc cinstit de peste 20 ani si nu sunt de acord cu ce spun unii pe aici;da,dacă gresesti,plătești indiferent de pozitia ta in societate,ca esti functionar public sau lucrezi in privat si eu la rândul meu sunt plătitor de taxe si impozite ca orice muritor,nu -i inteleg pe unii cu generalizări din astea asa din auzite,de parca-s angajații de la realitatea!!!Nu,fratilor,nu-i bagati la grămadă pe toți ca nu e cinstită o astfel de abordare.
Cătălin Tolontan • 4 iulie 2016, 14:18
@Misu: daca un procuror pierde un proces nu e, in nici un caz, mai putin ca procuror. Pur si simplu e un cetatean care s-a judecat si a pierdut. Nu e vorba despre nici o demisie.
Cătălin Tolontan • 4 iulie 2016, 14:21
@dan: asta cu infractorii este o expresie generica. Ca nu vorbim despre infractori nici in cazul Galei Bute, pina cind nu se va pronunta definitiv o instanta, si cu atit mai putin in cazul procurorului, care doar a pierdut un proces.
vlad • 4 iulie 2016, 14:23
20 de lei taxe de judecata??? Ok, nu zic ca trebuia sa plateasca tot onorariul avocatilor GSP, nu, dar era normal sa plateasca tot timpul irosit judecatorilor.
Gabi • 4 iulie 2016, 15:16
Cu timpul incepi să-i simți pe trolleri.... pun intrebări insidioase de tipul ”ce legătură are asta cu un ziar de sport”. Majoritatea juristilor si profesorilor sunt absolventi de facultăți private sau facultăți de stat la care se intră prin ”concurs de dosare”. Din păcate a dispărut examenul de admitere .. Când o să vă ocupati de sigla stelei?.. Cum este posibil ca o siglă, la care se renuntase de facto in anul 1990, să coste in 2016 aproape 40 de milioane de €. Păi atunci dacă era de o asa mare valoare, de ce a renuntat armata la ea in 1990 si inlocuit-o cu ”pasărea curentată”?
zambilici • 4 iulie 2016, 15:33
De cand am citit ca e prietena Alinei Bica am realizat, fara sa citesc mai departe materialul dvs, cat de puturoasa este chestiunea in esenta ei. Tipa are care se numeste procuror este in continuare la Diicot? Fereasca sfantul! Sa fie intr-o asemenea eroare de constiinta? Sau minciuna grosolana este la ea principala arma cu care merge inainte?
fotbal • 4 iulie 2016, 16:09
dupa ce a plecat bica procurorul stoica alina florentina ***
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
dorina • 4 iulie 2016, 16:14
da paguba mare a dat cu acesti bani
marian • 4 iulie 2016, 18:17
Asa, madam Kovesi, justitia nu face partizanat politic si de grup de interese ? Procurorii d-tale intocmesc dosare functie de interese, iar d-ta, daca nu te certai cu madam Udrea, acceptai dosarul trunchiat intocmit de "procuroarea" Alina! Asa se face justitie in Romania,halal !
Mesterul • 4 iulie 2016, 19:47
Felicitari Tolontan, dar ne intrebam si va intrebam nu se va gasi o alta Alina Stoica sa o achite pe Udrea si Ariton, nu creddeti ca e posibil ?
marius • 4 iulie 2016, 20:45
Verdictul le face cinste doamnelor judecatoare Maria Plăcintă și Georgeta Neacșu. Felicitari dl. Tolontan! Keep going...
Odette • 4 iulie 2016, 23:26
Pe Udrea o doare fix la basca de marinel de toate astea, daca tot ai pus-o-n poza. Aseara, se distra la un restaurant in Portul Tomis. Cineva se mira c-o vede acolo si ca nu e inca la parnaie. Il banuiesc de mirare filozofica... @ Draga Tolo, de ce vitregesti limba romana atunci cand nu lasi oamenii sa-si spuna parerea pe romaneste, in toate sensurile? O ministreasa, o gala, o procuroare nelegala, o farmacista, o licitatie, o solutie diluata pana la crima etc. si toate astea cu reputatie romaneasca, iar tu vrei ca oamenii sa le pupe mana in continuare si sa comenteze asemenea subiecte in stil academic? Si tanti Leana voia sa vorbeasca binecunoscutii ei colegi, hacademicienii...
sorin • 5 iulie 2016, 2:15
Felicitari echipei Tolo & Neag, dar nu uitati de investigatia Hexi! S-a clatinat un pic mafia din sanatate, dar mai trebuie impinsa de cateva ori ca sa cada de tot!
Islander • 5 iulie 2016, 6:09
Draga Sport ( cum ar zice cineva) legatura este simpla cu sportul. S-au furat bani publici la o gala sportiva..QED
GERULA • 5 iulie 2016, 7:57
IN CE TARA TRAIM ??????????????? Nu pot sa ma exprim ca sa nu - mi atrag vreo chemare la vreo judecata "dreapta", insa sunt multe se spus, asa au plecat 4 milioane de romani ca nu au mai suportat "DEMOCRATIA" . VREM RESPECT nu altceva. FELICITARI pentru articole.
amanet auto • 5 iulie 2016, 12:54
este incredibil, dupa ce nu au dreptate mai cer daune de 400.000 lei! tupeu si inconstienta.
dana • 5 iulie 2016, 14:18
Felicitari!... sper ca ati reusit sa va bucurati si sarabatoriti in redactie desi, cind te gindesti cit timp a durat, cit de abusrd a fost primul verdict, ce emotii, stres, bani, viata furata de linga cei apropiati, nu mai e prea mare bucurie, e usurare... Miine o sa fie alt stres in loc... totusi, felicitari din toata inima!
ladiana • 6 iulie 2016, 10:53
Se vede ca Udrea inca plateste postaci sa-i apere reputatia pe internet. Nici SOV nu a semnat nimic si mult timp si-a continuat viata de huzur pt ca nu putea fi incriminat. Adevarul a iesit la iveala. Asa si Udrea. Nu a semnat nimic, dar si faptul ca a permis subalternilor sa ceara mita , o face vinovata.Ea insasi recunoaste ca asa functiona sistemul si atunci il intreb pe Stire pt mase de ce o apara pe Udrea cand ea singura recunoste ca lua mita?
amanet auto • 6 iulie 2016, 12:56
mafia din sanatate nu o sa cada! E precum un cancer ce trebuie extirpat total. Dar nu ai cum sa concediezi atata lume, in plus ca nu multi vor sa intre in sistemul medical la salariile astea. Realitatea e ca medicii se duc la privat pentru bani, La fel si asistentele.
Dana • 6 iulie 2016, 15:36
Tolo, Felicitari pentru verdict. Daca nu te superi, astept de la tine un articol despre starea fotbalului din Romania in special a nationalei. Consider ca acel Burleanu nu are ce cauta in fruntea FRF si ca este inoportuna aducerea unui antrenor strain - un praf in ochi prin care lipsa de performanta din acest moment va fi permanentizata. Ai observat ca aproape toate posturile tv nu discuta despre acest subiect decat in termeni laudativi?
R • 7 iulie 2016, 6:29
Cadastrul general inseamna identificarea gratuita a proprietatilor dintr-o localitate. Una din primele localitati din tara cu cadastru general efectuat a fost Nana. Cine era oare ministru si avea in subordine oficiul national de cadastru atunci cand s-a decis ca Nana sa fie cadastrata? Vreun proprietar sau viitor proprietar de terenuri din Nana?
eva • 10 iulie 2016, 12:30
Era pe "val"coana Leana atunci, probabil si protejata informativ fiind o apropiata declarata a Presedintelui, prietena cu Bica si principala finantatoare a pdl-ului! Mai si declara ca uraste denuntatorii de azi desi ea facea delatiuni nesemnate in timp ce " isi bea cafeaua cu.. Maior "! Alea desi neasumate, erau morale ...astea nu, ca sunt impotriva ei !
SUSROMANIA • 10 iulie 2016, 21:36
Adevarul deranjeaza! Cateodata, al naibii de rau! Mai ales pentru cei cu pozitie importanta in stat, sistem, etc. sau cu multi bani. Felicitari pentru izbanda! Tot pe acelasi subiect "Gala Bute", am relatat si scos la iveala situatia care inca lasa urme la Radio Romania. Multumim pentru faptul ca ati scos la iveala aceste ite care duc la oameni care sunt in fruntea sistemului si jongleaza sute de mii de euro, chiar milioane de euro. Cititi aici https://susromania.wordpress.com/2016/07/09/cum-si-a-facut-ko-ovidiu-miculescu-de-la-radio-romania-pe-mana-lui-demeter/ Ce s-a intamplat la Radio Romania este doar o bucatica mica din halca de 2, 4 milioane de euro.
Marius • 9 mai 2017, 9:25
Felicitari Catalin Tolontan, Mirela Neag si echipa www.tolo.ro. Ma gandesc cu groaza la cum ar arata Romania zilelor noastre fara ziaristi de investigatie ca si Dvs. care sunt capabili sa scoata la suprafata toate potlogariile pe care le fac politicienii nostrii "iubiti".