joi, 23 iunie 2016, 7:13
Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac, Marius Mărgărit și Cătălin Tolontan
Pe căldurile astea e plăcut să fii la Brașov.
Dar nu pentru cei care se ocupă de protecția copilului.
„Dacă cineva s-a jucat cu destinul acestor copii, să plătească!”, spune Elena Tudor, directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA).
Șefa ei, președinta Gabriela Coman, ”bine anturată politic”, conform descrierilor unor ONG-uri, n-a avut deocamdată nici o reacție.
În schimb, Elena Tudor pare dură.
Sau, dacă joacă fermitatea, o face bine.
„De dimineață suntem în alertă și am cerut imediat explicații direcției din Brașov”, spune Tudor.
Reacția vine după ce, ieri, Gazeta Sporturilor a scris că la Casa de copii Dacia, din județul Brașov, 12 copii din 28 primesc un tratament psihiatric care a stârnit îngrijorarea școlii, a centrului și a voluntarilor din zonă.
Copiii au refuzat să mai ia medicamentele.
La întrebările ziarului, Autoritatea națională a fost obligată să furnizeze cifrele care arată incidența tratamentului psihiatric la copii aflați sub protecția sa.
30% dintre copiii instituționalizați sunt sub medicație! O cifră care spune mai multe despre România decît despre acești copii vulnerabili.
Acum toate autoritățile se acuză într-o cacofonie a intrigilor.
Iar iadul sunt ceilalți.
19.333 dintre aceștia sunt în casele de copii, cu sau fără nevoi speciale
56.000 de copii sunt direct sub protecția statului român, în diverse forme
5.485 dintre cei 19.333 din centrele de copii iau medicamente psihiatrice
Elena Tudor răspunde la câteva întrebări.
– Nu credeți că, per total, procentul de 30% de copii din case medicați psihiatric este unul îngrijorător?
– Dacă facem calculul doar la cei din casele fără dizabilități, e mai mic.
– Un calcul pe totalul celor instituționalizați nu e relevant?
– Am citit, am văzut despre ce e vorba și studiem ce s-a întâmplat la Dacia. Cei de acolo ne-au spus că, după problemele avute acum două luni, cazul a ajuns și la Consiliul Județean.
– Care a fost măsura?
– Au rediagnosticat copii în Brașov.
– Și?
– Cei 12 au rămas pe același tratament. Și doamna doctor Dobrescu din București v-a declarat că în astfel de cazuri se impune un tratament psihiatric.
– Aceasta este opțiunea unor specialiști, deci nu se comentează. Nu despre asta discutăm.
– Dar despre ce?
– Despre faptul că având 30% dintre copii sub medicație, asta poate indica o problemă de sistem. De opțiune a statului ca să-i fie cât mai comod cu acești copii.
– Chiar acum ne uităm pe documente. Cazul abia s-a deschis.
Cum s-au strâns la Dacia 12 copii sub medicație, câtă vreme casa este una pentru copii fără nevoi speciale?
Copiii noi au venit de la Hărman și Tărlungeni.
O frază taie respirația.
„Ni s-a spus că e ceva experimental”, zice Nicolae Ştefănescu, șeful centrului de la Hărman.
Cine „ni s-a spus”?
„Managerul de caz, Laurențiu Tudor, de la Direcția de Protecție a Copilului din Brașov. Totul s-a petrecut pe fugă, în vara anului trecut. Sâmbătă, managerul de caz Laurenţiu Tudor ne-a spus că luni copiii trebuie să plece la Dacia”, adaugă Ștefănescu.
– Adică în două zile?
– Da.
– Cum a motivat?
– Că e ceva experimental, v-am zis. Atât.
– Ce înseamnă experimental?
– La noi, copiii nu aveau probleme chiar aşa de mari, chiar dacă erau sub medicaţie. Făceau prostioare, erau prea energici, dar nu exagerat. B. avea o voce fantastică, el cânta în corul bisericii, iar M. era febleţea preotului, voia să facă Teologia. După, nu mai știm ce s-a petrecut cu ei.
Ajuns la Dacia, M. devine puștiul de 14 ani care, potrivit directorului Polexa, „a vrut să-l strângă de gât pe băiatul preotului, noroc că a intervenit profesorul de sport”.
Psihologul de la Hărman e chiar mai direct decât șeful centrului.
„Eu nu le-aş fi dat medicamente! Copiii erau isteţi, cu IQ peste medie, nu erau de şcoală specială. Mai răspundeau profesorilor, dar nu erau violenţi. Copiii nu voiau să mai ia medicaţie” Sanda Vasile, psihologul casei de copii din Hărman
Sanda Vasile a lucrat cu cei patru transferați la Dacia. Îi știe pe fiecare.
„Hunor era mai agitat, energic, dar nu era de ADHD”, spune ea.
Există un meci neîntrerupt al celor două școli mari de gândire, psihiatrică și psihologică. Primii sunt mai aproape de medicație, ceilalți cred mai mult în terapie.
Este o diviziune simplificată, desigur, dar e utilă ca să înțelegem opinia fiecăruia dintre cei citați, în funcție de profesia sa.
Ziarul a discutat cu zeci de oameni implicați.
Lucrurile nu sunt în alb și negru.
„Scurt! Eu nu le-aș fi dat pastile! Copiii ăştia sunt smulși din asistenţa maternală, mutati din centru în centru, nu au parte de afecțiune, de un sprijin stabil, de aici şi comportamentele lor”, continuă Sanda Vasile, psihologul de la Hărman.
„Cine spune că acești copii nu au nevoie de tratament să stea măcar o noapte într-o casă de copii!„, spune profesorul doctor Iulia Dobrescu, medic la ”Obregia” și fost vicepreședinte al Comisiei consultative de psihiatrie și psihiatrie pediatrică de pe lângă Ministerul Sănătății.
Dincolo de conținutul tratamentului, caz de dezbatere între specialiști, în ce a constat ”experimentul Dacia”?
Laurențiu Tudor, managerul de caz invocat de directorul de la Hărman, zice că experimentul n-a fost ideea sa.
– Dumneavoastră sunteți manager de caz?
– Da.
– Directorul de la Hărman a spus că ați făcut un experiment grupând 12 copii sub tratament la Dacia.
– Stați așa! Eu sunt manager de caz, adică decid transferurile copiilor, dar nu şi de data asta!
– Nu de data asta?
– M-a chemat doamna director adjunct de la DGASPC Brașov, Dana Luca. Mi-a zis că aceşti copii trebuie mutaţi. Se practică acest lucru, motivul a fost să încercăm să le schimbăm mediul şi că la Dacia ar avea condiţii mai bune.
– Dar…
– Poate s-a greşit că totul s-a făcut prea repede! Nu ştiam că în acelaşi timp au mai fost aduşi la Dacia, de la Tărlungeni, alţi 4 copii sub medicaţie!
Mai multe drumuri la Brașov și în zonă.
Sunt multe personaje de găsit.
Adjuncta de la Direcția județeană, Dana Luca, spune că „nu e adevărat ce spune Laurențiu Tudor, managerul de caz de la Hărman, că i-am mutat pe copii în două zile!”.
„I-am anunţat din aprilie 2015 pe cei de la Hărman că aceşti copii vor pleca la Dacia. Acolo e un centru mai bun, au educatori cu studii superioare, specializaţi pe terapie educaţională. De aceea am transferat acolo 7 copii sub medicaţie psihiatrică”.
Împreună cu cei 5 deja existenți sub medicație s-au făcut 12.
Și cei 12 au protestat.
Filiera medicală nu e nici ea simplă.
Vă veți plictisi, probabil. Dar fiecare nume e un copil. Un drum.
Cei de la Hărman spun că „ai noștri au venit cu medicaţie din maternal, de la 2-3 ani, continuată apoi la centru de medicul Deszo Nagy de la Spitalul de Copii din Braşov. Copiii sub tratament se numesc B., M. și I”.
Copiii veniți de la Tărlungeni formează alt grup. „I. şi R. , veniţi cu medicaţie din maternală, de mici, apoi trataţi de doctorul Nagy”, după cum spune șefa de aici, Gabriela Burulean.
După aceea, la Tărlungeni, au mai primit medicație încă doi copii.
„Doamna doctor psihiatru Silvia Niţescu a venit la Tărlungeni să-i vadă, prin martie 2015, ea mergea prin centre, am rugat-o să îi vadă şi pe A. şi pe sora lui, V.. A fost bine că noi nu prea aveam bani de benzină să îi ducem mai des la control la domnul Nagy, la Braşov. Doamna Niţescu le-a dat şi ultimilor doi medicaţie, dar nu urmau să ia à la longue”, povestește Gabriela Burulean.
La toți cei 12, medicația a rămas permanentă.
Vorbește Silvia Nițescu, actualul medic psihiatru al celor 12 copii de la Dacia.
Ea este angajata centrului privat New Line, specializat în medicină estetică. Conform unor surse din presa brașoveană, e mai mult decît un angajat al centrului.
– Doamna doctor, dumneavoastră i-ați diagnosticat pe copii?
– Nu ştiu ce vi s-a spus, dar eu m-am dus la Dacia să văd copii veniţi de la Tărlungeni, iar acolo am fost solicitată să mă uit şi la cei de la Hărman, dar şi la unii mai vechi, care erau de mai mulţi ani la Dacia.
– Deci i-au mutat fără să aibă recomandarea medicului psihiatru, adică a dumneavoastră?
– Exact așa! Nu ştiu de ce i-au mutat ca pe cartofi de la Tărlungeni, abia se stabilizaseră. Am adus psihologii mei, am evaluat copiii la Dacia. Au probleme. Eu nu vreau să dau medicaţie, dar mulţi o aveau de mult, alţii aveau nevoie, că ziceau cei de la Dacia că nu se mai înţeleg cu ei.
– Ce înseamnă că nu se mai înțeleg cu ei?
– Uitați cum stă treaba! Degeaba dăm noi medicaţie dacă nu se lucrează cu ei! Am propus la Direcţia Brașov să facem programe structurale, să instruim educatorii cum să lucreze cu aceşti copii, au zis da, dar nu s-a făcut nimic!
– Au apărut probleme din cauza medicației. E adevărat?
– S-a întâmplat doar o dată un caz de somnolenţă la şcoala de la Jiber. Copiii ăştia sunt mutilaţi emoţional, nu sunt îngrijiţi ca lumea. Eu nu am fost de acord cu acest nou control la spital, cu internări de 4-5 zile, reevaluări. E un exces şi un abuz împotriva copiilor! Şi uite că cei de la spital confirmă diagnosticul pus de mine şi de doamna psihiatru Ianchiş.
– Și unde e abuzul?
– Ei sunt copii normali, dar au nevoie de atenţie, de implicare afectivă. Dacă nu, medicaţia nu poate face nimic, e doar o frână în calea agresivităţii, a agitaţiei!
– Scuzați-ne, dar nu înțelegem. Dacă sunt normali de ce iau medicație de când sunt mici? Unii iau medicație de 12 ani.
– Întrebați-i pe cei care le-au dat-o până acum! Am înţeles că doamna Luca de la Direcţie s-a opus să mai venim noi, vrea o a doua opinie. Foarte bine! Dar mi se rupe inima de copii, mutatul ăsta, lipsa unor programe educaţionale, îi storc de vlagă, de încredere. De aceea dezvoltă aceste boli.
Psihiatrul Adriana Ianchiș spune că, împreună cu medicul Nițescu, de fapt a eliminat din medicația dată de cei dinainte. Dată de medicul Deszo Nagy, cel care îi știe de cel mai demult pe copii.
Numele lui Nagy, psihiatru la Spitalul de Copii din Brașov, apare des în relatări.
„Întrebați-l pe doctorul Deszo Nagy, unul dintre psihiatrii care le-au administrat tratament puștilor de la Dacia dacă a plecat afară pe banii firmelor de medicamente!”, insistă chiar un medic.
Ziarul l-a căutat repetat pe Deszo Nagy în fiecare dintre aceste ultime zile. Am discutat inclusiv cu conducerea Spitalului de copii din Brașov, unde lucrează psihiatrul.
N-a putut fi contactat.
Una dintre variante e aceea că e în concediu.
Gazeta i-a trimis întrebările prin mai multe canale: „Ați fost sponsorizat de către firmele de medicamente?”.
Nu am primit niciun răspuns.
Când îl vom avea, îl vom publica.
Adriana Ianchiș, psihiatrul care susține că „erau prea multe medicamente”, pledează și ea „pentru programe prin care să se lucreze cu copiii”.
Cei de la direcția județeană Brașov au propriile suspiciuni și arată direct către șefii caselor și către psihiatri. Suspectează un aranjament
E o vrie generală în sistem.
Dacă nimic nu e în neregulă, de ce lucrurile au un aer de „scapă cine poate”?
Directorul adjunct Dana Luca de la Direcția de Protecție a Copilului Brașov: „Am zis că la Dacia au personal specializat, educatori cu studii superioare, dar acolo nu îşi fac treaba! Totul porneşte de la şeful centrului, Ioan Polexa, care mai mult nu e pe acolo, îşi vede de agricultură, de afaceri. Când mă duc în control se fac că muncesc, cum plec, copiii îmi spun că toţi se întind la cafele”.
Ioan Polexa ripostează: „Să spună doamna Luca de ce a trimis 7 copii medicați la noi, la Dacia? Tocmai la noi, care n-avem oameni pregătiți?”.
Luca spune: „Copiii nu aveau probleme aşa de mari unde erau, înseamnă că la Dacia sunt probleme! E şi ilegal că Polexa a apelat la psihiatri de la o clinică medicală privată. La doamna Nițescu sau cum o cheamă! Directorul zicea că să vină doctoriţele alea psihiatre o dată pe săptămână. Ce, transformăm centrul în spital?! Trebuia să ducă copiii la control psihiatric la Spitalul de Copii, la stat, că statul plăteşte pentru ei!”.
„Eu ştiu cum folosesc CNP-urile copiilor doctoriţele alea, ce bani îşi iau ele de la Casa de asigurări? Eu cred că acești copii iau prea multe medicamente!” Dana Luca, Direcția de Protecție a Copilului Brașov
Vişinel Balan, fost copil instituţionalizat, acum inițiator al unui ONG, explică de ce în centrele din România se face abuz de medicaţie psihiatrică.
– Domnule Bălan, cum explicaţi cifra mare de copii din centrele de stat aflaţi sub medicaţie psihiatrică?
– Eu sunt unul dintre cei care şi-au petrecut copilăria în aceste centre şi vă garantez că tratamentul medicamentos este o practică a sistemului.
– Puteți descrie mecanismul?
– Copiii din centre sunt mai agitaţi şi mai energici decât cei care locuiesc alături de familii. Aşa se întâmplă mereu când aduni mai mulţi copii într-un loc, oricare ar fi acesta. Iar personalul de aici nu are răbdare să-i supravegheze, să-i asculte, să-i educe. Şi e mai uşor să spună că suferă de ADHD, să-i sedeze şi să-i menţină într-o stare de incapacitate funcţională. Aşa e mai multă linişte în centru. Este anormal să ajungi să ai o treime dintre ei diagnosticaţi cu aceeaşi afecţiune!
– Şi totuşi, acestea sunt cifrele oficiale…
– Este, evident, o problemă sistemică şi de aceea cerem demisia doamnei Gabriela Coman, preşedinta Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie. La toate problemele ridicate de noi am primit mereu acelaşi răspuns: „Autoritatea nu poate oferi protecţie copilului decât la nivel legislativ”.
– Lucraţi acum cu copii instituţionalizaţi…
– Da. Am înfiinţat în 2013 ONG-ul „Desenăm Viitorul Tău”, ca să-i ajutăm pe copiii din centre să-şi construiască viitorul. Săptămâna viitoare va fi lansat Consiliul Tinerilor Instituţionalizaţi. Avem filiale în zeci de județe și toți sîntem foști copii de la case!
”Supramedicația trebuie să înceteze. Este timpul demisiilor! Au știut permanent și au tăcut!” Vişinel Balan, fondator de ONG, fost copil instituționalizat
Cata • 23 iunie 2016, 7:35
cum adica, se exeprimenteaza pe copii? au folosit cumva copii pentru a testa medicamente? si o spun cu o atit de mare nonsalanta? siti ce merita astia care se cred dumnezei si ca ar avea drept de decizie asupra altora? Sincer nu stiu ce ar merita. ***!
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Ee • 23 iunie 2016, 7:43
Tot nu pot crede ca asa ceva s-a putut intampla.
daniel • 23 iunie 2016, 8:43
degeaba va ambalati, nu prea mai intereseaza pe nimeni in tara asta, atat timp cat suntem toti "medicati" de politicieni, nu mai conteaza ce se intampla....scrieti de pomana, zero rezctie...nu intereseaza pe niciun politician...pe absolut nimeni...totul merge conform planului dictat de occident impreuna cu marile companii, de orice fel, farmaceutice, petroliere, etc...
Luiza • 23 iunie 2016, 8:45
Da...Am trecut prin asta... Am adoptat un băiețel care era sub tratament pentru ADHD...Concerta si carbamapepin... M-am bazat pe filing-ul meu si, având in vedere ca avusesem o experiența cu un copil din sistem, alta poveste, l-am luat... Psihologii de la Protecție când l-au văzut mi-au spus ca nu m-am înșelat.. I-am scos medicația, după sfatul unui medic, apoi am mers cu el la neuropsihiatru, am făcut teste peste teste si, copilul nu are nimic...Încredere am avut in momentul in care am discutat telefonic cu medicul care ii pusese diagnosticul. Replica ei a fost: "eu așa am considerat când am văzut copilul".... Ciudat.. Nu știu de câte ori a văzut acest copil ... Asistentul maternal mergea lunar sa ii ia rețeta... Fără copil... Sunt multe de povestit despre ce se întâmpla cu copilașii din sistem, eu am trăit câteva povesti cu ei, am încercat sa fac ceva, dar este imposibil sa ii poți ajuta..
pawn • 23 iunie 2016, 8:50
sefa autoritatii de protectie este gravida din vrancea care a chemat maimutele la licitatia pentru dezinfectanti? ah, stai ca m-am incurcat. dar nu conteaza! tolo, nu baga in seama confuziile noastre, nu lasa nimic sa te opreasca! nici macar adevarul.
Luca • 23 iunie 2016, 9:26
Chiar nu e nimeni in Tara Romaneasca care sa refuze mita ??? Putregaiul e prea mare ca sa ne facem bine si PSD ul continua pe aceeasi directie - salvand de la inchisoare pe cei care fac abuz in serviciu !
Cătălin Tolontan • 23 iunie 2016, 9:30
@Cata: prin cuvintul "experiment" directorul de la tirlungeni se refera la gruparea in casa de la dacia a 12 copii cu tratament psihiatric. Nu se refera la folosirea medicamentelor pe copii, ci la gruparea celor sub tratament intr-un loc.
?????? • 23 iunie 2016, 9:33
Or fi de competenta serviciilor secrete si a DNA astfel de practici ? Ce parere aveti ? Serviciile secrete or fi informat pe cei abilitati prin lege pentru a lua masurile ce se cuvin ?
R • 23 iunie 2016, 9:35
Cei de la Casa de asigurari sa extraga din baza de date in baza CNP-urilor pe care le pot primi de la ANPDC cati copii au diagnostic psihiatric, patologiile si tratamentul, farmaciile de unde s-a eliberat tratamentul. Farmacistii au pregatirea, obligatia si dreptul sa refuze o singura data eliberarea unui produs daca nu considera corecta prescrierea. Daca medicul confirma prescrierea in urma refuzului, farmacistii nu mai pot refuza eliberarea. Ar fi interesant de vazut daca medicii au fost avertizati de farmacisti sa-si verifice tratamentul si totusi ei si-au mentinut tratamentul. Din pacate este posibil ca din circuitul administrarii unui produs, din pacate, farmacistul sa lipseasca, ceea ce nu e normal. Oricum aceste date sunt la distanta de un click pentru cei de la casa de asigurari. Intrebarea pentru medici este daca au intrat in contact cu reprezentanti ai unor firme ce promovau produsele prescrise copiilor. Cateodata nu se semneaza contract de sponsorizare... Eventual e de intrebat de la acei reprezentanti daca ei considera normala situatia copiilor. Pana la urma cei care promoveaza produsele stiu tot ce misca in tara...
Ali • 23 iunie 2016, 9:36
Este normal sa folosiți numele real al copiilor? Inițialele erau de ajuns.
Vio • 23 iunie 2016, 9:47
Fiind bolnav cronic de epilepsie de lob temporal, am urmat un tratament cu Depakine. Recomandarea medicului a cuprins si verificarea trimestriala a valorilor transaminazelor (TGO/TGP). Dupa 2 luni, analizele au aratat valori de 3 ori mai mari la TGO si 4 ori mai mari la TGP... Chiar daca efectul terapeutic a fost cel asteptat, aparuse hepatocitoliza, asa ca medicul a decis intreruperea tratamentului. Dupa o luna, reusisem sa ajung la valori apropiate de normal (TGP inca era de aproape 2 ori mai mare decit normal). Interesat ar fi de aflat daca sub tratamentul dat de psihiatrii respectivi copiii aia au facut analize de singe... Daca va ajuta copiile buletinelor de analize/prescriptiilor medicale, le puteti primi pe mail, desi orice medic poate confirma efectul secundar ce POATE aparea in urma tratamentului. PS: Citoliza hepatica: http://www.romedic.ro/sindrom-de-citoliza-hepatica
Cătălin Tolontan • 23 iunie 2016, 9:53
@?????: mai exista si raspundere guvernamentala in tara asta, nu doar SRI, DNA si politie. Nu e normal sa rezolvam totul exclusiv penal. Daca ar fi asa, de ce alegem politicieni care voteaza guverne si politici publice?
Catalin • 23 iunie 2016, 9:58
Cu biciu' pe ei! http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21102404-perchezitii-centru-plasament-din-sectorul-1-din-bucuresti-angajatii-sunt-suspectati-bat-copii-fura-mancarea.htm Trebuie evaluare de tip HR pe oamenii astia. Chiar daca sunt criterii subiective , la 3 negative...asta e: Ghinion. Afara!
?????? • 23 iunie 2016, 10:04
Considerati ca s-ar putea observa ca guvernele sunt precum "pasagerii in tramvai", se urca si coboara la "statia de destinatie", cand nu sunt coborati mai devreme pe diverse alte criterii, pe cand institutiile raman ? Deci, o rezolvare pe cale institutionala considerati ca ar fi totusi mai fireasca si mai durabila in contextul promovarii conceptului de "dezvoltare durabila" ?
Lucian • 23 iunie 2016, 10:06
Atat dar cititi! De aici se impute totul in Romania! http://m.hotnews.ro/stire/21099765 De aici nesimtirea! Toate poarta un numb: Parlament! Tara arde si ei , cititi! Sa vedeti voi ce legi or da , nesimtitii astia de parlamentari, pentru a-si aduna bani de pensii speciale! Daca vei sterge nesimtiti, gasiti voi alt termen care sa-I defineasca pe parlamentarii romani, actuali! Aia 600 de puturosi! Sa nu spui ca este neprobat cuvantl puturosi! Pressa vuieste de example!
krysss • 23 iunie 2016, 10:15
Catalin Tolontan raspunsul tau cu ,,raspunderea guvernamentala " o iau ca pe o gluma. Stiu ca intr-o tara normala se intampla cum spui tu, numai ca noi traim intr-o tara unde jaful, furtul si ignoranta e cuvantul de ordine. Vina apartine tuturor. Mie ca votez prost si mai ales ca nu am conduita civica, presei ca in mare e aservita si ii apara pe excroci, politicienilor ca singurul lor scop e sa se imbogateasca. Singura institutie care a dat impresia ca se lupta cu cei corupti ar fi DNA-ul. De aici si reactia multora care au reactia de mai sus. Iar cand spun,, ca a dat impresia" o fac pentru ca eu personal nu mai am incredere in nimeni. Apropo ca tot ai intrebat de ce mai alegem politicieni: Ieri tocmai ce au votat o lege care sa ii scape pe o mare parte dintre ei de acuzatiile si anchetele ANI. Asa ca pana la Dumnezeu ne manaca sfintii.
?????? • 23 iunie 2016, 10:18
Considerati ca ONG-ul FRF, inregistrat in Romania, asa cum s-a transformat in acele vremuri si Universitatea Craiova, Dinamo, sau care mai or fi si or mai avea ca forma de organizare o astfel forma de organizare, poate acorda diurne sau prime in afara legislatiei ce reglementeaza astfel plati, acolo unde sunt ei inregistrati ?
dex • 23 iunie 2016, 10:24
Din pacate doar la nazisti s-a mai inatalnit atat cinism intr-o tara care se pretinde civilizata. Dar ma tem ca nu vom avea un Nurnberg pentru a-i judeca si condamna pe acesti ticalosi din sistemul public de sanatate si mai nou protectia copilului.
Unul • 23 iunie 2016, 10:46
@ dex! Ce idee minunata! Ganditi-va numai ieri ce s- a intamplat cu fetita lui Condrea -Hexi! E un copil, asta este! Conducerea scolii nu a lasat-o sa plece cu MAMA ei, desi : Condrea a murit, Condrea nu avea sentinta definitiva de custodie a copilului, actuala / fosta concubina a " daruit" sigur ceva la scoala, Asa incat fetita a trait inca o trauma de 4 ore, zice presa, pana a venit Politie ( fara competenta ) si Directia Copilului ( fara competenta ieri ). Astea 2 autoritati Chemate fiind de scoala INCOMPETENTA in caz, atat timp cat nu aveau documente date de custode! Banii primiti sau cadourile primite nu joaca rol de document! S-a sesizat cumva inspectoratul scolar, pentru a pedepsi aceasta conducere de scoala? Eu n- am auzit! Asta- I Tara in care traim! CITIM, ne enervam si murim viermi! Demnitatea nu e o virtute in Tara asta, iar constitutia este formala!
?????? • 23 iunie 2016, 11:15
Oricum observatibca domnul Pompiliu Popescu spune in felul dumnealui ca, pentru performantele echipei nationale, pastilele contribuie si ele in mod semnificativ ? Considerati ca pe copii aia institutionalizati isi propusesera sa-i faca fotbalisti ? Considerati ca presedintele FRF , domnul Burleanu, inaintea Campionatului European de Fotbal, a dorit sa demonstreze cat pot realiza fotbalistii fara medicatia prescrisa de domnul doctor, anterior mentionat, dece nu au echipele romanesti de fotbal rezultate pe plan international si de ce nu fac mai performante la echioele de club din strainatate pe unde ajung, nefiind formati cum trebuie de ka varste fragede, datorita mostenirii genetice anterioare, data probabil de consumul semnificativ de "mamaliga" ?
?????? • 23 iunie 2016, 11:22
Deci, pe domnul Burleanu il percepeti ca pe un "dezvaluitor" de lipsa de potential natural de efort sustinut ?
Gabi • 23 iunie 2016, 11:24
O IMENSA SILA ma cuprinde la gandul ca indivizi cu functii de conducere din tara asta (tot ei apar in toate inv4estigatiile...) se "joaca" cu vietile copiilor vulnerabili asa cum procedeaza si medicii din spitale cu pacientii vulnerabili !...Legile din Romania sunt PREA BLANDE cu acesti INFRACTORI si de accea rezolvarea problemei este una de durata...Din pacate ! Ma stupefiaza un aspect : sunt atatea probleme MARI in tara asta ce ar putea face obiectul atator anchete jurnalistice, atat de multi ( asa zisi ) jurnalisti si atat de putini jurnalisti ( ADEVARATI !) de investigatie ...!!! Culmea-culmilor este ca tocmai unul profilat "pe sport" face cu adevarat investigatii de multa vreme incoace...Unde sunt investigatiile ( SI URMARILE ACESTORA ...) "corifeilor" presei romanesti postdecembriste pentru ca ele NU SE VAD , doar ca ii vedem pe acestia "pe sticla" sau in "fituici" cu editoriale mai mult sau mai putin TRAZNITE...scrise DOAR din dorinta ca lumea sa nu ii trimita definitiv la cosul de gunoi al...gazetariei.
Stefan • 23 iunie 2016, 12:06
Cum spunea Guran, batalia asta e pierduta. Cand o sa ramana generatiile tinere si viitoarele generatii tinere, o sa mai fie o sansa. Daca o sa mai fie ceva de salvat, zic eu, pentru ca Guran ignora generatiile tinere crescute in cuibul viperelor. Pana atunci, oamenii astia ne arata ca nu dau doi lei nici daca sunt expusi public, nici daca apar dovezi ca sunt cireasa de pe tort a incompetentei si coruptiei. Daca pe copii am ajuns sa ii tratam ca pe niste animale, care nu au nici o vina si chiar si in rautatea unora dintre ei sunt nevinovati, nu poti sa mai ai nici macar cea mai mica pretentie in privinta celorlalte probleme din tara asta. Incet incet invat ca faptul ca romanii sunt buni, prietenosi si saritori e doar un cliseu expirat si fara acoperire.
SC • 23 iunie 2016, 12:09
Doar ca idee de context mai larg - Allen Frances, editorul sef ( el insusi psihiatru) al celei de-a patra editii a manualului de diagnostic si statistici al Asociatiei americane a Psihiatrilor . "Al Frances says something that seems to surprise even him. Just now, for instance, in the predawn darkness of his comfortable, rambling home in Carmel, California, he has broken off his exercise routine to declare that “there is no definition of a mental disorder. It’s bullshit. I mean, you just can’t define it.” Then an odd, reflective look crosses his face, as if he’s taking in the strangeness of this scene: Allen Frances, lead editor of the fourth edition of the American Psychiatric Association’s Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (universally known as the DSM-IV), the guy who wrote the book on mental illness, confessing that “these concepts are virtually impossible to define precisely with bright lines at the boundaries.” sursa: http://www.wired.com/2010/12/ff_dsmv/all/1 Nu ar strica sa cititi ( s-a scris enorm de mult) despre erorile studiilor ce stau la baza tratamentelor ce se tot recomanda ca fiind stiintifice. Doar un mic exemplu: http://www.madinamerica.com/2013/07/saving-science-its-time-to-solve-publication-bias/ Rapoarte extinse gasiti aici: http://www.cchr.org/cchr-reports/child-drugging/introduction.html Exista o distinctie importanta: nu este nimic stiintific in tratamentele si diagnosticele copiilor ci sunt doar politici si atat.
amanetauto • 23 iunie 2016, 12:28
VIATA nu ti-o da nimeni pe lumea asta si totusi acesti indivizi au acces la viata ta si pentru un pumn de arginti fac ceea ce li se cere fara sa se gandeasca ca exista consecinte. Mediul este unul sever.
Hambasan Nocolae Marius • 23 iunie 2016, 12:53
Buna ziua , Sunt un tanar de 35 ani ,sufar de Distrofie Musculara Progresiva Duchen ,in fotoliu rulant ,sunt institutionalizat in Centrul de Recuperare si Reabilitare pentru Persoane cu Handicap Cisnadie ,Jud. Sibiu ,sunt supus din partea institutiei la tot felul de abuzuri ,Sunt in instanta cu conducerea institutie, nu mi s-a permis dreptul la tratament recuperatoriu , acordarea transportului pentru studiile din sistemul de invatamant ,(am terminat acum in Iunie ,Liceul ) var sa ma scoata mebun ,m-au internat la spitalul de psihiatrie pentru a-mi scoate si elibera documente la cererea institutiei ,(telefonic ) mi se pun medicamente in mancare (picaturi fara stirea mea ) ,am refuzat si refuz in continuare hrane institutiei ,am acte si documente la cele mentionate mai sus .Va rog ajutati-ma cu un nr de tel si o adresa de e-mail ,va rog vizitati pagina personala de socializare fb , Nicolae Marius Hambasan si ve-ti vedea unele din abuzuri ,dar ele sunt cu mult mai multe .Astazi, prin regulamentul intern ,mi sa adus la cunostinta ca nu am voie sa mai dau informatii din institutie sau sa public pe pagina de socializare abuzurile la care am fost supus si sunt in continoare . Am facut sesizari scrise catre aproape institutiile statului Roman cat si judetene cu drept de contral ,In urma controalelor efectuate ,in marea parte dupa cum reiese din contralele efectuate se confirma majoritatea cele sesizate de subsemnatul .Institutia cat si o parte din angajatii ,deoarece am facut toate acestea sesizari scrise ,se razbuna . Se doreste stat in stat ,Nu pot sa fiu partas si sa mai suport la abuzurile lor asupra subsemnatului . Va rog ajuta-ma !!! Arat trei articole cu subsemnatul . http://www.turnulsfatului.ro/2014/07/13/am-depus-18-plangeri-si-m-au-internat-la-psihiatrie-ca-sa-scape-de-mine/ http://www.evz.ro/teroare-impotriva-celor-fara-aparare-bataie-de-joc-la-centrul-de-persoane-cu-dizabilitati-din-cisnadie.html http://www.evz.ro/teroare-impotriva-celor-fara-aparare-bataie-de-joc-la-centrul-de-persoane-cu-dizabilitati-din-cisnadie.html Situatia a ramas aceasi ,abuzurile si presiunile sunt in continuare , nu stiu cat voi mai face fata . Va multumesc ,Hambasan Nicolae Marius
fotbal • 23 iunie 2016, 12:58
.stiripesurse.ro/avocatul-poporului-sesizare-din-oficiu-dupa-dezvaluirile-lui-tolontan
Cătălin Tolontan • 23 iunie 2016, 14:29
@Stefan: aici nu sint de acord cu Guran. Batalia nu e pierduta. Vorba lui Constantin Noica, cel care isi aminteste cum a invatat, in putinele ore de fotbal, ce importanta este lupta: "Alearga dupa minge, magarule! Asta e o lupta pe care o putem pierde doar daca n-o ducem".
exidpol • 23 iunie 2016, 15:47
-nea TOLO, lasă cazul ăsta în seama celor care se pricep; tu vezi de ale sportului, cum ar fi banii furați de mitică și angajații societăților din care și tu faci parte!
Elena N. • 23 iunie 2016, 15:50
De ce sa fim surprinsi? Romania e ... bolnavă! Vedeti aceasta petitie lansata pe petitieonline.com: ”NU sanctionarii copiilor care incearca sa se sinucida. RECUPERARE Romania – tara care sanctioneaza disciplinar COPIII care au incercat sa se sinucida, in loc sa ii salveze! (...) Chiar in aceste zile de sfarsit de an scolar, in colegiile si in scolile din capitala si din tara se discuta si se pecetluiesc nu doar sanctiuni disciplinare, ci si DESTINE, in baza unei reglementari aberante, care incalca principiul umanitatii, conventiile internationale, Constitutia si legislatia Romaniei! In prezent, in Romania, un elev care ajunge sa incerce si/sau sa reuseasca sa iși puna capat vietii este sanctionat disciplinar, sinuciderea si tentativa de sinucidere fiind incadrate ca acte de violenta. CEREM scoaterea tentativei de suicid dintre celelalte fapte incadrate ca acte de violenta si de sub incidenta sanctiunilor disciplinare, precum si adoptarea de urgenta de catre Guvern a unui set de proceduri corecte, democratice si non-discriminatorii de suport, recuperare si reintegrare a copilului cu tendinta de suicid. CEREM eliminarea conceptului de „suicid” din orice reglementari sanctionatoare, avand in vedere ca, prin materializarea actiunii de suicid, persoana in cauza nu mai exista, prin urmare nu mai poate primi nici suport, nici sanctiuni. Consideram necesara modificarea in regim de urgenta a Regulamentului de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar, aprobat prin Ordinului Ministrului Educatiei Nationale nr. 5.115/2014, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 23 si 23 bis din 13.01.2015, Anexa nr.5 „Nomenclatorul actelor de violenta” – pct.4.6., in care suicidul sau tentativa de suicid ale copiilor sunt calificate drept fapte de violenta, pentru care Regulamentul prevede sanctiuni disciplinare (art.147) si scaderea notei la purtare (art.150-art.153). (...)” NO COMMENT!
Ana • 23 iunie 2016, 16:12
Am lucrat "in sistem", in Brasov, circa 1 an, ca psiholog. Din aceasta pozitie pot spune: psihologii angajati sunt nepregatiti cred ca in proportie de peste 50%. Mai precis, legislatia permite (printr-o scapare voita, corectata vreo 3 zile, in 2015, pentru ca si-au dat seama ca ar fi trebuit sa concedieze masiv) incadrarea pe postul de psiholog a tuturor celor care au licenta de 3 ani, fara vreo alta specializare. Acestia sunt nevoiti, conform fisei postului, sa desfasoare activitati de consiliere si uneori chiar de psihoterapie fara a avea competente in acest sens, treaba se face, in concluzie, dupa ureche. In general, probabil sunt si exceptii, nu exista probe psihologice pentru evaluarea si monitorizarea copiilor, nu sunt bani fireste, iar daca exista sunt din 1900 toamna. Tot lipsa pregatirii impiedica activitatile de cercetare in sistem, din care am putea afla cati copii sunt asa sau altfel, de ce, cum sunt tratati, cum evolueaza, ce prognostic au, ce se poate face etc. Nu mai mentionez necesitatea utilizarii unor forme de terapie dovedite eficiente, altfel ne aflam in afara oricarui demers stiintific si util acestor copii . Numarul profesionistilor raportat la nr. de copii care au nevoie si ar putea beneficia real de aceste servicii, este foarte mic. Conducerea institutiilor de asistenta/protectie sociala este in general rigida si rezistenta la schimbari/imbunatatiri/propuneri din motive de bani, nepotism, birocratie etc. Da, exista eceasta disputa psiholog - psihiatru insa fiecare trebuie sa isi faca treaba conform competentei pe care o are si colaborand.
Lorena • 23 iunie 2016, 16:29
in sfarsit !!!! am avut astfel de elevi si ceva nu se lega...dupa toate eforturile parca nu aveau autocontrol, reactionau disparat, haotic ... e infiorator cata lipsa de umanitate ... atat de multe institutii ale statului au complotat sa distruga copii si nimeni nu a intervenit a trebuit sa intervina presa.... e infricosator sa mai traiesti in aceasta tara chiar dc ai bani familie sustinere tot nu stii ce o sa te lovesca si ce incompetenti ajunsi in cine stie ce functii iau decizii *** si nimeni nu ii opreste ...
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Mirela • 23 iunie 2016, 16:38
Numai mie mi se pare gresit sa dai numele minorilor intr-un articol? Mi se pare din nou ceva putred cand aud de o doamna dr. de la un centru ESTETIC care se duce o data sa vada niste copii si hotaraste dupa o vizita cine are nevoie de tratament si cine nu. In plus, aveti si declaratia unui psiholog, care nu are capacitatea de a decide daca un copil poate sau nu sa ia tratament. Sunt foarte de acord ca acesti copii au nevoie de psihoterapie de grup si invididuala, dar statul nu le ofera asta. Nu are conditii si nu-l intereseaza. Dreptul de a judeca un tratament medicamentos il poate face doar o comisie de pediatrie infantila. Ne dam cum parerea fara sa stim ca neurolepticele pot fi folosite si ca ortotimizante. Articolul are la baza o idee buna, dar e prezentat tendentios, cu atac la persoana fara a se face o investigatie mai adanca. PEntru copii, stergeti numele lor, pentru ca o sa fie discriminati.
Stefan • 23 iunie 2016, 16:43
@Catalin - M-ai inteles gresit, am spus batalia, nu razboiul. Unde bataliile sunt subunitati ale unui razboi. Astazi e pierduta, batalia de maine? Nu stiu. Poimaine? Nici asta nu stiu. Raspoimaine? Peste o luna, un an, doi, trei? Cu perseverenta si cu ajutorul catorva jurnalisti ( descopar cu surprindere placuta ca parca va inmultiti ), cu ajutorul celor ca doamna Kovesi, putini, cati or fi, samd, nu se stie niciodata unde ajungem. Dar astazi, cand ii vezi cocheti si zambitori, si fara repercursiuni aspre, cum iti trantesc cate o replica "mondiala", un adjectiv mai bun nu am gasit, ca aceea cu painea sau catusele, sau cand persoane ca domnul Ghita sau domnul Ponta tin prelegeri despre moralitate, corectitudine, competenta, samd. astazi sigur e pierduta. Imi place si apreciez perseverenta cu care explodeaza zilnic aproape cate un nou subiect, si imi displace cum vad institutiile de justitie luand masuri in cazuri grave abia dupa interventia voastra. De parca nu ar fi existat nimic pana acum.
Stefan • 23 iunie 2016, 16:51
Daca vi se pare ca e tendentios articolul, va sugerez, daca nu ati facut-o deja, sa mergeti o data de vreo sarbatoare, sau oricand altcandva, cu ajutoare si cadouri la o casa de copii institutionalizati, si daca vi se pare, chiar si la o analiza superficiala, prin prisma a ceea ce vedeti acolo, ca acesti copii sunt tratati omeneste, atunci sa fiti sanatoasa. Adica oricum sa fiti sanatoasa, dar intelegeti ce vreau sa spun.
Stefan • 23 iunie 2016, 16:52
Pentru doamna Mirela era comentariul doi.
Stefan • 23 iunie 2016, 16:59
Si la fel ca in cazul doctorilor, sa nu generalizam. Cunosc o domnisoara care are grija de copii cu deficiente mentale grave de aproape 10 ani, si desi are alternative, provenind dintr-o familie instarita, o face cu pasiune si dragoste pentru ei. Ca ea sunt destui, dar atata timp cat exista zeci de procente de angajati intr-un sistem care nu isi fac treaba corect, avem o problema mare. Si 10% ar fi o problema, pentru ca vorbim de copii, nu de vitele unui fermier.
Cătălin Tolontan • 23 iunie 2016, 17:01
@Stefan: e greu pentru justitie sa actioneze in viteza presei si nici nu ar fi normal. Fiecare profesie are timpul ei intern. Exista un motiv pentru care oamenii tind uneori sa vorbeasca mai degraba cu presa. Asta se intimpla peste tot in lume. Corecta distinctia ta dintre batalie si razboi.
Mirela • 23 iunie 2016, 17:05
Domnule Stefan, am fost, am dus. Nu am zis ca o casa de copii este minunata, m-ati inteles gresit. AM zis ca e tendentios pentru ca mi se pare gresit sa acuzi un dr. (sa pui la indoiala un tratament ) care vede copiii astia de nu stiu cati ani (dupa cum e specificat in articol) ca le da medicamente inutil, fara sa stii ce fac si pentru ce sunt medicamentele acelea... Sa nu ne transformam in aratam cu degetul si cand e cazul si cand nu e, doar pentru ca ne suna noua a "ceva nu-i bine".
Cătălin Tolontan • 23 iunie 2016, 17:09
@Mirela: nu am aratat cu degetul, am pus in balanta si declaratii ale celor care cred ca tratamentele sint obligatorii. Problema in acest moment este: 30% dintre copii sub tratament psihiatric este o cifra nemaintilnita in nici o comunitate umana de 20.000 de locuitori.
Stefan • 23 iunie 2016, 17:11
@Monsieur Catalin - Ai dreptate, oricum eu nu sunt expert in domeniul justitiei. Iar sursele probabil ca inclusiv la noi in tara aveti dreptul sa le protejati. Si probabil ca azi ii este greu justitiei, dar din cate observ au si ei succesele lor tot mai dese, si ma bucura cand vad un Sandu si un Dragomir condamnati pentru diverse fraude, dupa ani in care au bagat fotbalul in coma, un Fenechiu luat la purechiat, etc. Parca se misca lucrurile intr-un ritm tot mai accelerat. Daca vad si Rapidul cu un sponsor serios si scapat de faliment, jos palaria! De fapt mai vreau un lucru. Vreau sa ii vad executati silit pe toti cei care au sentinte definitive. Justitia ar deveni in urmatorii cativa ani, pana ar epuiza resursele ( persoanele corupte ) un minister al economiei autonom, prin prisma fondurilor aduse statului.
Stefan • 23 iunie 2016, 17:14
Doamna MIrela, nici sa nu ne prefacem ca totul e in regula, pentru ca atunci cand de undeva iese fum, sigur arde undeva, si cand ceva miroase urat, sigur exista o sursa a mirosului. Nu e un atac la persoana, ma refer in general. Iar cei despre care vorba in articol insluciv doctorii au avut dreptul la replica din cate imi dau seama, si observ ca, in afara sa dea vina unul pe celalalt, nu aduc nici un argument coerent in privinta medicatiei administrate.
o femeie • 23 iunie 2016, 17:15
Asta e malpraxis. In occident pt asa ceva isi pierd dreptul la practica. Din pacate nu avem unde face reclamatie. Si copiii aia nu se pot apara, dar eu ca om cu boala cronica am plecat din tara unde am primit pt aceleasi probleme zero medicamente zilnice. In rest, din experienta celor din jur, in sistem sunt 20 mii de copii dar in institutiile de asistenta copiilor sunt zeci mii de angajati. Inutili, as putea spune, majoritatea! Probabil si de aceea nu fac nimic pro adoptii (ca sa nu zic ca o lalaie intentionat contra adoptiilor) - pt a-si acoperi inutilitatea. Degeaba un om bun lupta pe teren, incearca sa dea o sansa copilului aluia, cand in spate sunt 5-10 functionari care fac orice numai nu pro copil. Pt ca evident ca mutatul copiiilor dintr-un loc in altul, medicamentarea etc. a trecut pe mana si semnatura a multora, si toti, DAR TOTI au lucrat impotriva binelui copilului. Exista o solutie: voluntariatul. Am cunostinte ce asta fac: studente, tinere, etc. merg in institutii ca voluntari. Povestile din centrele preventorii tbc sunt crunte. Le scriu sa va contacteze sa va povesteasca ....
ioan • 23 iunie 2016, 17:43
D-l meu, ai descoperit apa calda ! Am fost angajatul unei organizatii nonguvernamentale de mare succes in tarisoara noastra. In privinta medicamentelor , vrei sa vezi despre ce este vb? 13 ani la stat la tr si m-am omorat cu dragnea apoi am crezut ca la privat e altfel 8 ani la falsi iubitori de religie.
ioan • 23 iunie 2016, 17:49
vrei adevar ? iti dau prietene . dar s-ar putea sa-ti fie prea greu , sunt oameni 'f. iubitori de copii cu frica de d-zeu ' si mai ales internationali.
Cristian • 23 iunie 2016, 18:05
Am un baiat diagnosticat cu ASD (tulburare din spectrul autist) la 2.5 ani. Primul lucru a fost sa ajungem la cabinetul "Dobreascai", pe consulatie pe bani, ca la spital nu se putea, logic. Dobreasca prescrie o tona de medicamente fara nici o noima. Eu am refuzat sa bag asa ceva in copilul meu si a fost o decizie buna. Exista, intr-adevar, destul cazuri care au nevoie de medicatie, dar Dobreasca nu sta sa analizeze. Iti ia banii pe consultatie, iti prescrie o tona de medicamente si te trimite acasa, dar nu inainte de a-ti recomanda ca trebuie sa te duci la cabinetul ei o data pe luna sau la doua luni. Ca sa nu mai vorbesc de atitudinea dansei care este deplorabila: "toti sunt extrem de prosti si ea are dreptate". Parerea mea e ca e tinuta in brate de cineva la Obregia, altfel nu se explica cum de o asemena aberatie de om sa fie acolo.
Dana • 23 iunie 2016, 22:11
***
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
gigi • 23 iunie 2016, 23:11
verificati cum stau lucrurile la Preventoriul Dersca , jud, Botosani , pentru a vedea rolul "medicatiei"..de ce au alungat fosti sefi ?
Andrei • 24 iunie 2016, 0:02
Este foarte adevărat ce spune domnule laurentiu tudor in legatura cu transferul in 2 zilele Vă pot confirma
Doctor în psihiatria copilului și adolescentului • 24 iunie 2016, 3:59
Doamnelor doctor Ianchis și Nițescu, sunteți tinere neliniștite și. ...neștiutoare. ...dar rele....și invidioase pe doctorul Noghy despre care nu ne spuneți ce medicamente dădea. Doar ca ii trata pe copii de mici...când și voi erați mici...la școală generala. Puneți fetitelor mana pe carte și învățați când trebuie date antiepilepticele depășind, timona și ca romparkinul îl dați degeaba. Copiii au dreptate sa nu vrea antiepilepticele depakine si timonI pe care le dați voi. Sigur ca sunt somnolenta. Nici de romparkin nu au nevoie pentru ca au doze mici de rispolept. Ar trebui ca niște tinere psihiatru neștiutoare și fără experienta sa învățați de la dr Noghy care este unul dintre cei mai buni neurologi și psihiatri de copii din România. Dragele mele sunteți tinere și neștiutoare în ale psihiatrie. Chiar dacă va răspunde dr Noghy voi dacă nu puneți mana serios sa învățați psihiatrie tot nu o sa fiți nici la degetul mic al dr. Noghy. Domnul Tolontan și cititorii care comentează nu sunt specialiști ca sa înțeleagă ca voi mai aveți mult de învățat pana sa ajungeți ca dr. Noghy. Și chiar dacă o sa va puneți de mâine sa învățați psihiatrie de copii tot nu o sa fiți atitudine de bune și căutate ca doctorul Noghy pentru ca voi nu aveți caracter. Și un doctor fără caracter nu are pacientipentru ca părinții dragele mele "începătoare răutăcioase și invidioase" nu sunt prosti și nu se duc la doctori slabi și care nu au caracter. Asa ca "spor la invata!" ȘI ÎNCĂ UN LUCRU...SPUNEȚI-LE PĂRINȚILOR VOSTRi SA VA MAI TINA 7 ANI ACASĂ SA VA ÎNVEȚE CUM SA VA PURTATI!