Un medic şi-a înregistrat şefa cum împarte viața și moartea la Spitalul Sf. Pantelimon, spunînd: „Eu am propus o chestie care mi s-a părut de bun-simț. Hai să dăm medicația la ăia tineri și la ăia cu șanse!”. Ei sînt numiți ”ăia care merită”!

Două mărturii despre cinism și 800 de flacoane de antibiotic dispărute dintr-un mare spital bucureștean. Vorbesc un medic de ATI și farmacista spitalului, care-și dă și numele: Mioara Duvlea.

joi, 2 iunie 2016, 7:03

UPDATE: Șefa ATI, Laura Constantinescu, și asistenta șefă au fost suspendate de conducerea Spitalului Sf. Pantelimon, anunță Digi24. Totodată, sursele Gazetei susțin că se face o anchetă și la farmacie. ”Sîntem curioși dacă vor astfel s-o pedepsească pe Mioara Duvlea, care a vorbit”, spune un medic din spital.

UPDATE: Un medic român din Africa de Sud povestește, cu duritate, pentru ziare.com contribuția nefastă a celor care se țin de scaun în medicina românească. 

 

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac, Marius Mărgărit și Cătălin Tolontan

Ascultăm înregistrarea.

În ea, șefa de la ATI spune că fie ”le dăm la ăia tineri și la ăia cu șanse”, fie ”nu mai avem nici pentru ăia care merită și nu ne mai interesează că ăsta e bugetul”.

„Nu sunt Dumnezeu ca să decid eu cine trăiește și cine moare”, spune medicul, punînd înregistrarea cu șefa sa, pe care a făcut-o acum două zile.

Mai ales că există un program național, foarte scump, construit exact ca pentru ca fiecare pacient critic, indiferent de vîrsta, condiția sa socială și situația medicală, să fie tratat cu cele mai bune resurse în cea mai critică clipă a vieții sale.  

Doctorul lucrează de mulți ani la secția ATI de la Spitalul de Urgență Sf. Pantelimon, care deservește Sectoarele 2 și 3 din București.

321.000 de locuitori are Iași, cel mai populat oraş după Capitală

850.000 de locuitori au Sectoarele 2 și 3 din București

Cu 486.000 de locuitori, numai Sectorul 3 înseamnă, după populație, al doilea oraș al României.

Mai mare decât Iași, Cluj și Timișoara.

Medicul vine în redacție, „m-am decis greu”, pentru că „am descoperit câteva lucruri care m-au făcut să mă revolt fără întoarcere”.

Și, de data aceasta, neregulile pe care le povestește medicul sînt confirmate de un om care-și oferă zălog numele și reputația: Mioara Duvlea, farmacista spitalului Sf. Pantelimon.

Să o luăm cronologic, cu mărturia medicului.

– Ce s-a întâmplat?
– Luni, pe 30 mai, la presiunile unor colegi medici, directorul Gheorghe Popescu a dat unei comisii interne dreptul să deschidă dulapul cu medicamente de la secția de Terapie Intensivă.

– E un dulap închis?
– Da. Cheia este la șefa de secție Laura Constantinescu sau la asistenta șefă acasă.

– De ce?
– Ascultați de ce.

Pune înregistrarea în care se aud mai mulți medici. „Ținem dulapul închis pentru că se fură!”, răspunde șefa de la ATI unuia dintre doctorii care o întrebau de ce nu le dă acces la dulapul cu medicamente.

– Ați auzit care e pretextul folosit de conducere. Că se fură! Nouă ne rămâne în gardă și peste week-end o cutie în care nu poți prevedea toate medicamentele necesare.

– Și ce faceți?
– Suntem împinși să alegem noi cui dăm un medicament și cui nu. Cine sunt eu să decid cine trăiește și cine moare?!

– Ne pare rău, nu credem așa ceva!
– De asta sunt aici. Pentru că, probabil, nici oamenii nu cred. Și voi arăta probele.

– Ce probe?
– Comisia a găsit mai multe medicamente decât trebuia să fie în dulap.

– Ce înseamnă acest lucru?
– Înseamnă că există obiceiul ca unele asistente, la indicația conducerii ATI de la noi, să bifeze că au administrat Colistin, de exemplu. Dar medicamentul nu e, de fapt, administrat. Colegii au găsit în dulap de două ori mai multe flacoane de Colistin, un antibiotic foarte puternic, decât figurau în evidența din calculator. Altfel spus, s-a folosit mai puțin decât s-a declarat. Rămîne un stoc consumat fictiv, care nu știm unde merge!

1703 flacoane
de Colistin au găsit în realitate în dulapul de la ATI când au făcut controlul pe 30 mai 2016!

877 flacoane
de Colistin apăreau ca fiind în stocul ATI conform bazei de date din calculator la 30 mai 2016

Medicul descrie ceea ce mai mulți doctori știu. Că, uneori, nu li se administrează pacienților medicamente, dar ele apar drept consumate.

– Și ce s-a întâmplat?
– Normal că șefii s-au speriat.

– De cine?
– De presă. Și de DNA.

– În ce sens?
– Păi, de când ați început să scrieți, o groază de lucruri s-au schimbat la Sf. Pantelimon. Până atunci se folosea și de o sută de ori aceeași sondă de aspirație la pacientul intubat. Acum s-au introdus sondele cu circuit închis, care sunt sterile. Alt exemplu. Au schimbat saltelele care erau pline de secreții, așa cum fuseseră folosite și pe vremea răniților de la Colectiv.

– Concret, ce s-a întâmplat după descoperire?
– A avut loc o ședință incredibilă. În care colegii i-au spus din nou șefei de la ATI că nu se mai poate așa. Că nu e normal să nu avem acces la medicamente.

„Din ce știu eu, ca medic, programul special de ATI are fonduri mari și e destinat tuturor pacienților critici. Cred că suntem mințiți de conducerea spitalului că trebuie să alegem cui dăm și cui nu dăm medicamente” medic de la ATI, Spitalul de Urgență Sf. Pantelimon

– Și ce a răspuns șefa ATI la ședință?
– Dați asta oamenilor, să audă cu urechile lor ce a spus șefa secției.

Dă play la încă o înregistrare.

Se aude Laura Constantinescu, șefa de la secția ATI. Ea vorbește exact despre programul Acțiuni Prioritare ATI, pe care-l numește AP-ATI.

Proiectul a început acum câțiva ani, în toată țara, pentru ca toți pacienții în stare critică să poată primi cea mai bună asistență, fără ca spitalul să se mai plîngă că nu-i decontează Casa de Sănătate.

Guvernul României, indiferent că s-a numit Ponta sau Cioloș, s-a ținut de cuvînt: banii pentru AP-ATI sînt peste fondurile normale ale spitalului. În afară de AP-ATI, spitalul are și banii normali de medicamente, care existau și pînă acum doi ani, cînd a început programul.

Ce spune Laura Constantinescu, șefa de la ATI, pe înregistrarea făcută de medic în 30 mari 2016:

„Medicația pe care o putem lua pe AP ATI, în primul rând, nu ar asigura cei 24 de pacienți. Că ar fi foarte simplu să-i băgăm pe AP ATI să le dăm la toți. Din păcate, nu ajunge pentru toată lumea. Trebuie să facem o oareșce diferențiere”

„Eu am propus o chestie care mi s-a părut de bun-simț: haideți să dăm totuși la ăia tineri și la ăia cu șanse!”

„Dacă vreți, nu am nicio problemă, îi băgăm pe toți, care cum intră la începutul lunii. Dacă pe 20 ale lunii nu mai avem medicație pentru ăia care merită, nu ne mai interesează, că atâta îi este bugetul!”

„Deci bugetul este pe fiecare trimestru și în fiecare trimestru îl împărțim pe fiecare lună și n-am nicio problemă”

Medicul oprește înregistrarea.

– De ce spune domna Constantinescu asta. Spune inclusiv ”ăia care merită”! Nu merităm toți?
– Vorbește așa pentru că se crede Dumnezeu. Iar eu nu vreau să fiu Dumnezeu!

– E greu de acceptat ceea ce tocmai am auzit.
– Știu. Nu așa gândesc medicii! Și de aceea pleacă mulți. Din spital și din țară. Anul trecut, noi eram 11 medici la ATI la Sf. Pantelimon. Acum, suntem cinci! Medicii de ATI sunt căutați în străinătate. Și mai e ceva ciudat.

– Ce anume?
– Ni se bagă pe gât un antibiotic foarte scump, 2.400 de lei cutia cu 10 flacoane, se numește Zinforo. Care nu e bun pentru terapie intensivă, pentru cazuri grave, nu se regăsește în nicio schemă terapeutică de sepsis. E bun să-l iei când ești acasă. În schimb, Vancomicina, care costă 15 lei, nu-l avem! De ce insistă conducerea pe cel scump? Șefa a făcut de câteva ori prezentarea acestui antibiotic Zinforo pe secție. N-ar avea voie ca ea să-l prezinte! Care e interesul? Abia acum s-au speriat că vine DNA peste ei.

„Există medicamente păstrate într-o altă cameră, tot sub cheie. Există acolo un medicament foarte bun, care se numește Ecalta. Știu că există, dar eu ca specialist ATI nu l-am văzut niciodată!” medic de la ATI, Spitalul de Urgență Sf. Pantelimon

– Care este incidența infecțiilor nosocomiale la ATI Sf. Pantelimon?
– În 48 de ore de la internare, în 99,9(9)% dintre cazuri pacientul ia o infecție. Scrieți chiar așa: 99 virgulă 9 perioadă 9!

– Spitalul recunoaște infecțiile?
– Până acum nu se declarau infecțiile nosocomiale. Dar ele există în fișe. Dacă nu se apucă să scoată fișele!

10_facsimil2
Comisia care a căutat medicamentele scrie că pe unele nu le-a putut găsi pentru că asistenta șefă avea cheia. Iar asistenta șefă spune că n-a venit la spital cu geanta în care avea cheia și de aceea n-a putut deschide al doilea dulap !

 

– De ce v-ați decis să vorbiți?
– Când văd pe listele de la ATI că scrie LF, adică lipsă farmacie, în dreptul unui medicament din programul special AP ATI, mă cuprinde revolta! LF înseamnă că medicamentul nu există în farmacie! Cum să iei tu cheia acasă și să spui că vii dacă e o urgență?!

„Acest program AP ATI este plătit cu bani grei! Nu ca să ții medicamentele sub cheie sau să spui că ele lipsesc pentru că nu vrei să le ții ca-n toate spitalele, la farmacie!” medic de la ATI, Spitalul de Urgență Sf. Pantelimon

– Chiar dacă vă protejăm identitatea, vă asumați totuși un risc. Corect e să vă spunem asta.
– Știu. Însă nu mă mai simt bine cu mine ca medic! Nu e normal să decid eu că un pacient mai tânăr are o șansă și altul nu.

– Noi ne-am califica?
– Ce vârstă aveți?

– 47.
– Cred că da.

 

Farmacista spitalului: „Este ciudat că la Colistin am găsit altceva în dulap!”

– Doamnă Mioara Duvlea, sunteţi farmacistul spitalului. Aţi făcut parte din comisia medicală care a inventariat luni, 30 mai, stocul de medicamente pe programul AP-ATI la secţia ATI a Spitalului de Urgenţă Sf. Pantelimon?
– Este adevărat. Am fost cinci membri şi am numărat medicamentele şi produsele sanitare achiziţionate prin programul AP-ATI. Mai exact, am făcut inventarul de pe teren şi l-am confruntat cu cel din baza de date.

– Au fost constatate diferenţe mari la unele medicamente. Cum explicaţi acest lucru?
În cazul Colistinului, am găsit pe teren 1.703 flacoane, dar în evidenţa electronică erau 877 flacoane. Este foarte ciudat deoarece aceste cifre trebuie să coincidă! Când medicul administrează unui pacient un anume medicament, acesta este scris în fişa medicală a acestuia, care este electronică, şi se scade automat din stoc. Nu vreau să fac speculaţii, dar aceste diferenţe nu trebuie să existe.

– În procesul-verbal este menţionat faptul că nu au putut fi inventariate toate medicamentele deoarece o parte erau încuiate într-un dulap, iar cheia se afla la asistenta-şefă, care era în concediu de odihnă…
– Din câte ştiu eu, legea prevede că medicii trebuie să aibă acces la medicamente la orice oră. Acum s-a constatat că acestea se află sub cheie, iar cheia nu e în spital.

– Aţi mai auzit de astfel de cazuri la alte spitale?
Nu mai există aşa ceva. Chiar la noi în spital, medicaţia pe acelaşi program Acţiune Prioritară, dar pe terapie intensivă nou-născuţi, şeful de la neonatologie a lăsat medicaţia pe farmacia spitalului. Doctorii vin cu condica şi primesc fără nicio problemă ceea ce au nevoie. La secţia ATI însă, şefa de acolo a spus că medicamentele sunt pe banii ei, adică pe programul pe care-l coordonează, şi că aşa trebuie să fie, sub cheie.

– Ce program are farmacia spitalului?
– De luni până vineri, de la 7:30 la 17:30, iar sâmbăta, de la 7:30 la 15:00.

– Şi care este procedura pentru gărzile de noapte şi week-end?
– Medicii îşi fac aparatul de urgenţă pe secţii, care trebuie să le asigure tot ce au nevoie pentru 72 de ore. Este un stoc necesar pentru pacienţi, pentru cazurile de urgenţă, inclusiv pentru cele neprevăzute, cum sunt accidentele colective.

 

”Le-am spus că fără programul AP-ATI mutăm doar moartea din stradă în saloane!”

Dorel Săndesc, medicul care a insistat pentru a crea programul național pentru Acțiuni Prioritare – ATI, spune că scopul pentru care România cheltuiește 70 de milioane de euro pe an este tocmai acela ca niciun pacient critic să nu mai sufere din cauza lipsei medicamentelor.

– Domnule Săndesc, de la ce idee ați plecat când ați propus planul AP-ATI?
– De la o constatare obiectivă. România reușise să-și îmbunătățească asistența prespitalicească de urgență. Ambulanța, SMURD-ul și UPU. Dar apoi, când se ajungea pe secțiile ATI, condițiile erau îngrozitoare. Iar medicii erau frustrați că nu aveau cele necesare pentru pacienți.

”AP-ATI a pornit de la ideea că orice țară civilizată, oricît de săracă, e datoare să-și îngrijească, fără să se gîndească prioritar la bani, cetățeanul aflat într-o condiție critică, condiție care, de regulă, nu durează mult” Dorel Săndesc, președintele Societății ATI din România

300 de milioane de lei pe an cheltuiește statul pentru programele AP -ATI

– Și cum ați explicat nevoia de un buget mai mare pentru ATI?
– Am bătut de multe ori drumul Timișoara – București. Încă înainte să devin secretar de stat. Și i-am convins. N-am fost un partener comod, dar i-am convins.

„Le-am spus un lucru real: fără programul ATI salvăm omul din stradă și-l omorâm în spital. Mutăm moartea din stradă în saloane!” Dorel Săndesc, președintele Societății ATI din România

– Și cum a mers programul?
– Acum sunt 7 programe. Asigurăm toate medicamentele și reactivii de zi cu zi pentru pacienții critici. S-a schimbat semnificativ în bine tratamentul! Practic, nu sunt fonduri AP-ATI pentru toate spitalele, dar la spitalele unde sunt alocate fondurile AP-ATI eu n-am auzit să fie probleme importante.

– Credeți că medicul mai e pus să aleagă cine trăiește și cine moare?
– Păi, asta a fost ideea! Să nu mai fie așa. Și nu cred că mai e. Totuși, statul investește niște sute de milioane de lei pe an! Nu se cumpără echipament, doar medicamente, reactivi, consumabile. Așa am gândit: să nu mai depindem la pacienții de mare risc de decontările Casei. Casa deconta puțin, cazul costa mai mult, spitalul avea tendința să facă economii. Acum nu mai e așa! AP-ATI nu a rezolvat toate problemele, dar cele curente sunt asigurate. Sigur, nu mai sunt secretar de stat, nu mai sunt informat la zi, însă am văzut cifrele care arată modificări în bine la ratele mortalității pe diversele specialități.

 

 

”Nu scoateți din context, vă rog!”

10-agerpres_7610277_Laura Constantinescu

– Doamnă doctor Constantinescu, avem o înregistrare în care vorbiți despre felul în care se prioritizează medicația în funcție de șansele pacienților.
– Știți, în lumea medicală e multă invidie și răutate.

– Sigur că așa e. Dar sunt vorbele dumneavoastră.
– Ce am spus?

– Vă citez: „Eu am propus o chestie care mi s-a părut de bun-simț. Hai să dăm la ăia tineri și la ăia cu șanse!”.
– Nu scoateți din context, vă rog!

– Nu scoatem. Vă citim tot. Contextul era că le spuneați colegilor că nu sunt medicamente pentru toată lumea și că dacă s-ar da la toți ați termina înainte de 20 ale lunii. Totuși, programul AP-ATI la nivelul țării înseamnă 70 de milioane de euro. Cum de lipsesc din nou medicamentele?
– Dar din program se cumpără medicamente, se repară aparatele, se cumpără reactivi. Și nu mai înseamnă atât de mult, credeți-mă.

– Oricât înseamnă, vă spunem sincer că fraza dumneavoastră pare că discriminați pacienții care nu sunt tineri sau care sunt critici. Or, programul este conceput exact pentru cei critici!
– Să vă dau un exemplu. Am avut pacienți de 88, 86, 87, pacienți de 92, de 93 de ani. Eu vorbesc de realitate. De exemplu, dacă vine un bătrân de 92 de ani cu un accident ischemic, care îi inundă o jumătate de creier și mai face și o bronhopneumonie, că familia l-a ținut mult acasă, șansele lui sunt foarte mici. Nu înseamnă că nu-l tratăm, ci doar că-i dăm un medicament mai slab.

– Și medicamentele puternice?
– Pentru tineri, pentru politraumatisme…

– Și dacă am 60 de ani și am un accident de mașină?
– Poate că am fost greșit înțeleasă. La 60 de ani sau la 70 de ani eu vă consider un pacient tânăr, cu șanse. Vă rog, nu scoateți din context! Nu e ca și cum pe unii nu-i tratăm.

– Și noi suntem sinceri: tot discursul dumneavoastră în fața colegilor sună ca și cum, pe fondul insuficienței, vă orientați resursele către cei cu mai multe șanse.
– Nu în sensul în care spuneți.

– Puteți explica publicului, vă rugăm, cum a apărut diferența la Colistin între evidența din calculator și cea din dulapul de la ATI?
– Știu despre ce vorbiți, e o diferență într-adevăr, dar nu am o explicație. Sincer, cred că a fost o brambureală. Eu nici nu am fost în spital în acea zi. Dar acolo poate că erau și dozele de Colistin din achiziția normală, nu din cea de AP-ATI.

– Păi, nu se țin în dulap doar medicamentele de la AP- ATI? Ce să caute altele acolo?
– Ba da. N-am o explicație. Însă, să știți, Colistinul este injectabil, nu-l poate lua nimeni acasă, nu-l folosește nimeni în altă parte, nu cred că urma să dispară, el poate fi folosit doar în mediu spitalicesc.

– Este normal să se țină dulapul de medicamente închis?
– Vorbiți despre dulapul mare. Că necesarul rămâne în secția ATI. Dulapul mare da, așa e, e pe gestiune și e sub cheie.

– A cui gestiune și a cui cheie?
– A mea și a asistentei șefe. Sumele pe AP-ATI se alocă trimestrial. Acolo sunt multe medicamente și eu și asistenta șefă răspundem totuși de ele.

– Se fură medicamentele dacă rămâne deschis?
– Nu pot să spun asta. Dar așa lucrăm noi.

– La alte spitale se închid medicamentele în dulapuri?
– Nu știu cum lucrează alții, chiar nu știu.

 

 

CELE 31 DE PĂRȚI ALE INVESTIGAȚIEI:

Comentarii (249)Adaugă comentariu

Marian  •  2 iunie 2016, 14:15

Felicitari domnule Tolontan pentru initiativa dvs. de a asana mocirla in care ne balacim de peste 25 de ani, pentru ca si in comunism in spitale era acest fel de "dictatura". E nevoie de curaj, in Romania, sa spui lucrurilor pe nume, dar la un moment dat te apuca indignarea fata de tot, nu mai poti sa faci nici un compromis si-ti vine sa strigi in gura mare tot ceea ce vezi, auzi, traiesti zi de zi. E nevoie de jurnalisti de jurnalism care sa aduca in fata opinei publice toate aceste "cumetri" care tin in loc o tara intreaga. Lacomia la care s-a ajuns in aceste zile intrece orice limita, pentru cativa lei si o excursie cine stie pe unde, o masa la restaurant, unii romani sunt in stare sa accepte orice fara sa se gandesca la consecintele ce decurg din actiunile lor. Nu-mi pot imagina ce-i in mintea si la gura celor vizati de investigatiile dvs. Oamenii acestia ajung la un moment dat sa se creada zei, sa fie convinsi ca in lipsa lor intrega tara s-ar prabusi. E de admirat si doctorul "sursa" care a gasit puterea sa se adreseze presei in acest caz. Mi-a placut afirmatia sa legata de Dumnezeu si refuzul de decide in numele sau. Pentru ca cetateanul sa observe o schimbare, trebuie atacat sistemul, sistemele si pe toti cei care capuseza aceste sisteme, sanatate, invatamant, sport etc. Fiecare cetatean, trebuie sa inteleaga ca existenta acestor profitori ai sistemului ne fac rau noua tuturor si bine doar lor, oi minoritate de nemernici care se bucura de toate privilegiile. Orice ar fi facut si la oricata stima s-ar astepta, toti profitorii trebuie sa dispara, altfel nu schimbam nimic.

Liviu  •  2 iunie 2016, 14:18

@Teo *** ***? Stiu ca ma cenzureara *** *** *** .

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Alina  •  2 iunie 2016, 14:20

Va multumesc, domnule Tolontan, incep sa sper ca, pana la urma, mai avem o sansa si lucrurile se vor schimba. Nu renuntati, va rog!

Monica  •  2 iunie 2016, 14:32

Buna ziua! Sunt revoltata de felul in care ati pus problema, dle Tolontan! Stiti cum este, cand nu ai cu ce, sa trebuiasca totusi sa salvezi vieti?? Stiti cum este sa fii obligat sa alegi atunci cand cinci minute pot savla o viata sau pierde doua?? E foarte usor sa scoatem din context! Sistemul sanitar e bolnav si mafiot, nu un doctor care nu are de ales! Afara nu ai probleme cu medicatia, pentru simplul motiv ca exista! Iar personalul sanitar traieste decent! (Nu vorbim de pregatire, pentru ca medicii romani sunt cu mult peste!!!). Dvs publicati o inregistrare care acuza sau distruge un om...dar persoana care v'a furnizat inregistrarea a fost o singura data in aceasta postura, de a trebui, de A FI OBLIGATA sa aleaga??? Afirma in repetate randuri a el nu este Dumnezeu...Ei bine, sa stiti ca sunt momente cand doctorii trebuie sa aleaga! Si intre a administra un medicament cuiva care are sanse sa supravietuiasca (pentru ca aici vorbim de Terapie Intensiva!) sau cuiva care nu mai are nicio sansa...nu ai prea multe solutii!!! E trist, e foarte trist, dar nu merita sa sacrificati un adevarat profesionist in felul acesta! Intrebati'va mai bine cine si de ce a avut interesul sa faca public aceasta inregistrare... Daca tot investigati, faceti'o cum trebuie, sapati mai adanc, mergeti mai departe! Intrebati'va cati oameni a salvat Laura Constantinescu inainte de a judeca un punct de vedere intr'o situatie critica, pentru ca in Romania, sistemul sanitar e grav pe avarie... Si da, poate vi se pare cinic, dar este intr'adevar o persoana cu mult bun simt!

Mircea Stefan  •  2 iunie 2016, 14:34

Stiti ca exista spitale in Romania unde pentru o asemenea inregistrare i se desface contractul de munca celui care a facut inregistrarea? Pentru ca asa scrie in regulamentul de ordine interioara! Nu conteaza ce este pe inregistrare, ca se discuta despre cum se imparte medicatia, sau ca urla un manager si isi face colegii tampiti etc. FIti siguri ca in curand se va face o ancheta in spital sa se descopere cine a indraznit sa inregistreze colegii in timpul programului!

Cătălin Tolontan  •  2 iunie 2016, 14:41

@Eulescu: o sumedenie de redactii lucreaza ca sa relateze ce se intimpla in Sanatate. Nu sint de acord cu dvs ca sintem singuri. Daca putem invata ceva e sa Incercati sa aveti mai multa incredere in presa. Nu incredere oarba, desigur, dar sa porniti de la ideea bunei credinte a tuturor jurnalistilor, nu doar a unora care vi se par mai aproape de felul in care ginditi dumneavoastra.

Cătălin Tolontan  •  2 iunie 2016, 14:43

@Alina: sigur ca lucrurile se schimba. Cu fiecare zi se schimba. Acum 6 luni, cind scriam despre bomba cu microbi de la Colectiv, toti mogulii Sanatatii umplusera studiourile TV ca sa nege ce spuneau medicii. Unde sint acestia acum?

anamaria  •  2 iunie 2016, 14:46

pentru Marine: stimata doamna : cat platiti dumneavoastra/familia dumnoavoastra lunar la sistemul asigurarilor de sanatate? In Romania sunt milioane de cetateni care paltesc 67 lei/luna sau nici atat dar toata lumea doreste conditii ca cele descrise de dumneavoastra. Din ce?

gogu  •  2 iunie 2016, 14:55

romania e o tara super bogata cu oameni super saraci... in concluzie - corupta pana ain maduva oaselor... in tara asta se fura zi si noapte, 24/7, 365 de zile pe an.. iar asta are loc cu complicitatea turmei de bizoni care rumega in linsite "la locurili voastre" si voteaza in continuare aceeasi mistreti in aceeasi cocina politica... uram coruptia dar ii votam in draci pe aceeasi corupti... deci nu e numai hotie in tara asta e si multa prostie... si vai ce ne-am mai simtit raniti in amorul propriu de rrrrromani mandrrrrri cand Brucan ne-a spus pe nume: popor de prosti...

Adi  •  2 iunie 2016, 14:56

...asta imi aduce de o discutie avand cu un ranit Colectiv. Era decembrie si ne intalnisem intamplator intr-un cerc de prieteni. Omul isi putea folosi mainile perfect, nu avea urme,nu purta manusi, nimic-nimic. Imi spune , da, si eu am fost ranit Colectiv. Eu intreb unde, si imi zice (si imi si arata):' la maini. Ii raspund: da, dar nu ai nimic!El imi arata, ca la orbi: 'uite, aici si aici' Nu se vedea nimic! Pai , zic el, am fost tratat foarte bine! Eu ii raspund: bine, bine, dar poate ai avut arsuri superficiale!' El: Nu, am avut arsuri grad 3 pe maini si palme, dar am avut pielea f buna si metabolismul foarte bun. Nu il cred si ii spun 'nu ai cum sa fi avut arsuri de gradul 3 pe palme si sa arate asa, am prieteni Colectiv cu rani grad 2-3 pe maini, stiu cum arata, tu nu ai nimic!' Moment in care scoate telefonul din buzunar si imi arata fotocopii ale actelor lui medicale: arsuri grad 2 si 3 pe palme si maini, acte medicale cu antetul *** udne fusese tratat!!Deci astia au mintit si exagerat gravitatea unor arsuri pana si in acte pentru a se lauda cu cazurile garve ale ranitilor tratati??

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

damian  •  2 iunie 2016, 14:59

Am tot citit articolele acestei investigatii, pentru care va felicit si va respect. cu toate astea la acest articol am avut un soc..... cum adica 99 la suta din pacienti de pe ATI contacteaza infectii ??. in acest caz am o singura intrebare: "de ce inca nu e nimeni la puscarie?"

Mrr  •  2 iunie 2016, 15:06

bv Cataline, prin articolele tale demonstrezi fara dubii ca presa este a 4-a putere in stat . din pacate in regimul capitalist din tara noastra, presa a fost usor cumparata de cei care aveau interes sa nu se afle diversele afaceri ilegale(valabil in toate domeniile :politic,economic,sport etc)...astfel cu o presa plina de ziaristi corupti si coruptibili, Romania a devenit o tara mafiota, iar rezultatele le vedem zi de zi .iar noi , oameni preocupati sa ne traim doar propria viata,egoisti si introvertiti in mare parte, ne-am invatat sa tacem , multi dintre noi avand inradacinata in constiinta o educatie comunista, conform careia cel cu capul plecat de obicei promova la locul de munca...in acelasi timp presa a tacut si ea si uite unde am ajuns !!!!...inca o data felicitari ! esti un adevarat exemplu, un ziarist nonconformist pt Romania care chiar a salvat vieti , un erou !

geo  •  2 iunie 2016, 15:11

cred ca e exagerare ca 99 la suta fac infectii la 48 de ore. dar daca e asa problema e cat casa....imensa si nemasurabila. faptul ca se tin sub cheie mi se pare o ineptie comunista. faptul ca sunt putini o realitate cruda din 11 mai sunt 5 cu acelasi nr de pacienti ff complicat de managiariat. dar salariile celor care le indetifica la bactiologie stiti ca sporul e de 10 % iar la ati de 100% credti ca e normal pe usa de laborator scrie PERICOL BIOLOGIC!! si ii incuie in spatele usilor. total anormal sa aiba asa sporuri!!! de neconceput

Ruxandra  •  2 iunie 2016, 15:19

Cum am spus si in comentariul precedent, inamicul acelui spital nu a fost Dr. Constantinescu. Va rog sa va interesați de câte programe pe fonduri Europeene pentru studenți si rezidenți a realizat ( toate documentele necesare fiind făcute de dansa personal fara sa o ajute nimeni- colegii de secție, luând-o la mișto). Ceea ce a vrut Doamna Doctor a fost sa ridice acel spital si acea secție, sa schimbe mentalitatea personalului angajat de ani buni in SF. Pantelimon si renumele prost al acestui spital. Din păcate, dansa venind din exteriorul Spitalului nu a fost văzuta cu ochi buni de "vechii" medici, considerați dați la o parte si iată cum niște vorbe scoase din context fac nula toată bătălia dânsei de a face un bine. Ma repet si va spun : in toată lumea, conform unor scoruri se stabilește gravitatea unui pacient si "daca mai are șanse". Este dureros pentru cei care nu au legătura cu sistemul medical, dar acești pacienți mai primesc doar îngrijiri paleative si tratament suportiv ( hrana, lichide si medicamente contra durerii- pentru a nu ii prelungi suferința si pentru a avea mai ușoară trecerea in lumea de dincolo ).

Ruxandra  •  2 iunie 2016, 15:25

Ca sa răspund altor comentarii: medicamentele de rezerva, cu excepția aparatului aflat pe secție se țin in toate spitalele incuiate. De ce? Pentru ca se fura! De cine? Tot de personalul medical! Pentru ce? Pentru a avea de rezerva, la finalul lunii când se termina fondurile, ca sa nu se uite la propriul pacient, cel care are șanse, cum moare ( este crunt de dureros, sa vezi ca in anul 2016 poate sa moara un pacient tânăr, cu șanse, din cauza unor lipsuri si nu poti la nesfârșit si fara limite nici sa rogi aparținătorii si nici sa cumperi din banii personali medicamente).

ovidiu_3003  •  2 iunie 2016, 15:27

...mi au blocat contul fiindca aveam alta parere in cazul Ivan ...

Ruxandra  •  2 iunie 2016, 15:27

Si DA, in aceste situații mi se pare "de bun simt" cum a zis Dna Dr sa se încuie de către șefi dulapul si in ședințele de dimineața sau când situația se impune sa se stabilească de comun acord cu ceilalți colegi doctori când sa se folosească rezerva

dzz  •  2 iunie 2016, 15:33

Salvam pe cei mai tineri, care au mai multe sanse, in defavoarea celor mai in varsta. Astora din urma nu le dam medicamente sau le dam medicamente "care nu sunt la fel de puternice". Care-i urmatoarea miscare? Care e urmatorul criteriu de selectie, daca nu sunt suficiente medicamente de dat, din mosia si proprietatea spitalului, incuiate cu cheia proprietate personala a asistentei-sefe? Oferim prioritar medicamente celor blonzi, cu ochi albastri sau celor cu origine sociala sanatoasa? Ori poate cu stare materiala buna? Nu e nicio exagerare, un criteriu discriminatoriu poate fi la fel de bun ca altul, pentru acesti oameni. Recunosc, pe zi ce trece, imi este tot mai greu sa gasesc motive pentru care cineva ar mai dori sa-si traiasca viata in aceasta tara, condus de catre acesti asa-zisi oameni, inconjurati de acest ocean de nesimtire, cinism si bataie de joc.

Lorena  •  2 iunie 2016, 15:46

@Alex: foarte simplu. pentru a-l putea transfera la orice spital privat, aveam nevoie de rezultatele analizelor, investigatiilor, fisele cu medicamentatia prescrisa si administrata, precum si detalii legate de starea sa, lucruri la care accesul ne-a fost negat. Am solicitat fisele, legea permite apartinatorilor( in acest caz, mama mea) sa aiba acces la aceste informatii, insa medicii nu ne-au furnizat nici un fel de informatie, cu atat mai putin vreo copie macar a acestor fise de diagnostic. Bataia de joc si aroganta medicilor de la aceasta sectie atinge cote maxime. Este revoltator sa isi bata joc in acest fel de oamenii bolnavi, si de rudele lor. Dupa solicitarea autopsiei, si-au revenit ca prin minune, au devenit persoane "integre", managerul ne-a invitat in biroul sau pentru a primi toate detaliile legate de moartea tatal meu, asta bineinteles, DUPA DECES! Iar replica cea mai "frumoasa" a medicilor a fost ca " oricum murea"...

Cătălin Tolontan  •  2 iunie 2016, 15:48

@dzz: un motiv pentru a trai aici ar fi ceea ce a spus Regele Mihai in Parlament: ”Tara n-am mostenit-o de la parintii nostri, ci am imprumutat-o de la copiii nostri”. Conteaza cum o lasam. Nu dam lectii. Cautam si noi explicatii.

Cătălin Tolontan  •  2 iunie 2016, 15:51

Mrr: nu, nu sintem eroi. Incercam sa ne facem treaba, uneori gresim, alteori reusim, mereu sintem imperfecti. Dar nu cedam. Niciodata.

Andrei  •  2 iunie 2016, 16:00

Domnule Tolontan, imi e greu sa cred ca nu va dati seama cat de transant ati relatat aceasta situatie bazandu-va pe parerea unei persoane care are mai mult decat un conflict interior. E clar ca respectivul are o agenda si a dat dovada de un comportament colegial abject. Daca vreti sa faceti intr-adevar anchete care sa aduca imbunatatiri in sistemul de sanatate, interesati-va cum se fac angajarile personalului sanitar mediu si auxiliar si, in proportie mai mica, a medicilor in anumite orase mari. Veti ajunge la concluzia ca, deja insuficient numeric, personalul sanitar mediu este si insuficient pregatit, fiind angajat pe criterii cunoscute foarte bine doar de cei din conducerea spitalelor.

Hygeea  •  2 iunie 2016, 16:18

Interesanti interlocutori si interesante surse va alegeti! Va doresc sa fiti pacientul surselor dvs! Cati manageri de spital au fost demisi dupa Colectiv? Cati directori medicali? D- l Arafat e bine mersi? S- a mai prabusit un elicoptwr SMURD. Toate televiziunile subtitreaza: " in elucopter nu se afla pacient". Uf! Rasuflam usurati: a murit doar personal medical! Nu face nimic, si asa *** Nu va merge bine sistemul bai nesimtiti care scuipati pe strada si va suflati nasul cu degetele ! Pentru ca nu va merge nici tara! Pentru ca nu faceti nimic pentru asta!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Horia  •  2 iunie 2016, 16:20

Nu neapărt declarația medicului Constantinescu este problema. In situatii critice astfel de decizii de a administra medicamente tinerilor si celor cu sanse e o decizie fireasca, desi dureroasa. E o decizie ce tine daca vreti de supravietuirea speciei. Problema reala nu e declaratia medicului ci faptul ca s-a ajuns in situatia ca o astfel de declaratie sa fie facuta. Dulpaul inchis cu o cheie aflata acasa, surplusul nejustificat de medicamente si absenta altora, medicamentele insuficiente dupa data 20 ale lunii, astea sunt problemele reale. E adevarat, din punct de vedere moral, uman ”prioritizarea” propusa de medic pare una gresita. Din punctul de vedere al deciziei de supravietuire, a deciziei de criza e insa corecta. In timp de razboi cand faci trierea pe front o faci in functie de niste criterii iar sansa de supravietuire, muribund vs ranit e unul din criterii. Cand un chirururg are de operat in conditii de urgenta, simultan 2 pacienti, alege dupa niste criterii iar sansa de supravietuire, aspectele sociale conteaza in decizie. Asadar nu declaratia in sine, fie ea si cinica, e problema. Problema reala e ca incompetenta, hoția ce au creat o situatie ce impune astfel de alegeri.

johnneil  •  2 iunie 2016, 16:34

Culmea este ca nu ma mir absolut deloc. Chiar mi se pare normala aceasta marsavie in aceasta tara plina ochi (da si pe rascoale) de nemernici. Sa fiti iubit, D.le Tolontan! Cu bine, stimati concetateni!

dice  •  2 iunie 2016, 16:35

@Andrei Pai mai mult decat afirmatiile doamnei Dumnezeu ce mai vrei? Ea alege cine traieste. Ave Cezar! Ca sunt mai multe medicamente decat apar in calculator....aici e problema cea mai mare a spitalelor, PENTRU CA ASA SE ***! O fi neglijat sa le ia cine era interesat si uite ce nenorocire s-a intamplat, acum stie toata tara. Cred ca se poate afla si cine s-a facut ca administreaza medicamente fara a le administra insa. Ceva puscarie nu i-ar strica. Si ca cei care fura sunt in toate spitalele din tara. Sa fim seriosi, pe medicii cinstiti ii vezi de la o posta. Cand insa vezi unul cu XC90 si casa luxiasa trebuie sa intelegi imediat ca vezi ***, cam asta e situatia. Ar face bine Justitia sa-i bage mai repede la racoare, ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

3.14tyu  •  2 iunie 2016, 16:46

la intrebarea, unde merg 800 de flacoane de Colistin? Nicaieri! doar intra inca o factura!

Constantin  •  2 iunie 2016, 16:46

@anamaria • 2 iunie 2016, 14:46. Pentru informatia Dvs. si a altor indivizi care tot se vaita ca sistemul sanitar este subfinantat si ca oamenii platesc in medie 67 Lei pe luna asigurare. In primul rand, bugetul CNSAS este de 7.5 mlrd. EUR, arhisuficient pentru un sistem mai mult decat decent, nu pentru unul luxuriant dar cu siguranta mai bun decat actualul. In al doilea rand, sunt foarte multi angajati care, impreuna cu angajatorii si alte firme, platesc sume uriase la sanatate; azi m-am uitat pe fluturas si platesc lunar, impreuna cu angajatorul, aproape 1000 RON pe luna doar asigurarea medicala si nu am beneficiat de nimic pana acum si sunt in campul muncii din 2009. Eu ma gandesc serios si indemn pe altii ca mine sa dea in judecata statul roman si sa obtina dreptul de a nu mai plati aceasta asigurare. Banii platiti din TVA sunt suficienti pentru serviciile de urgenta, in rest, mai bine imi fac o asigurare medicala privata si dau un ban dar macar stiu ca voi fi tratat in caz ca se intampla ceva cu sanatatea mea. Eu m-am saturat sa aud de coruptia din sistemul sanitar, coruptie imbratisata de foarte multi medici, manageri de spitale si politicieni. P.S. Basescu si Boc au incercat primii pasi de reformare in 2012 si pentru asta au platiti scump, mai ales al doilea. La noi nu se schimba nimic pana nu dispare generatia Stalin, Nea Nicu, chiar si Decreteii.

George  •  2 iunie 2016, 16:46

Buna ziua! 1. am o sugestie pentru toti medicii din Romania: Demisia in bloc...in astfel de conditii nu se mai poate! Sa plecam in alte tari..care ne accepta! 2. Medicii sunt vinovati pentru tot ce se intampla in spitale???? de ce? unde este vina celor care ne conduc? ce au facut ei pentru Romania?

Iulian  •  2 iunie 2016, 16:46

Dragă TOLO.ro ,după 20 de ani de viața in occident să văd așa ceva este peste puterea mea de înțelegere ,nu am avut legătură cu nici un spital din Romania (decât la naștere )dar au avut familia mea (tatăl meu 65 de ani)face infarct și este luat cu ambulanța și dus de urgență la spital ,acum urmează partea frumoasă a lucrurilor ,era la mine in Italia ,eu eram la muncă ,el nu avea tel și cel mai tare nu știa o boabă in limba italiană,asta se întâmpla la ora 12 ziua ,seara cand am ajuns acasă am aflat unde este ,ce a urmat face diferența între o societate normală și cea de la noi ,iau făcut toate analizele ,cand au văzut ce are au luat legătura cu Primarul ,așa se chiamă medicul cu cea mai mare calificare din domeniu ,sunt somități naționale,cum au făcut ??conferința video ,făcut programare pentru următoarele 48 de ore ,sau prezentat o întreaga echipă universitară din Roma pentru operație ,fraților ,tatăl meu nu este rezident in Italia ,nu plătește taxe ,era in vizită la mine ,când au văzut ce are la inimă au venit imediat să-l opereze ,după 5 ani ,Romania ,tatăl meu se simnte rău și merge la spital in Romania ,au fost la un pas să-l omoare cu medicația ,l-am adus de urgență aici si este internat aici pentru Investigați ,concluzia ???tot ce a făcut statul Italian pentru tatăl meu a fost GRATIS,operație pe cord deschis gratis ,desfundare de artere înfundate și multe altele ,ce șanse avea tatăl meu in Romania ??nule va zic eu !!!!! Acum doi ani fratele cumnatului meu își găsește de muncă la o fabrică unde i se cere viza medicală ,merge la spital unde stupoare ,află ca mai are de trăit o luna cel mult doua ,merge la Timișoara ,mai rău ,i se spune să-și facă ordine in viața că nu mai are mult de trăit (probleme la inimă la vârsta de 35 de ani ) a fost la un pas să-și pună capăt zilelor , i-am luat bilet de avion și l-am adus aici , l-au pus la toate teste posibile ,test de efort Investigați generale ,stupoare era perfect sănătos ,ce a urmat de aici nu mai povestesc pentru că sau cerut daune in instanță și așa mai departe ,sfatul meu ,când aveați o problemă ,luați avionul și mergeți in cea mai apropiată capitală europeană ,nu va costă nimic dar va salvează viața . Sunt un dur dar am plâns ca un copil în urma acestui articol .

pirlit si criminal de doctor  •  2 iunie 2016, 17:01

Domnule, dumneata ai auzit macar vreodata in viatza de prognoza in medicina, ori de rata de supravietuire, macar in cancer, ca statistic supravietuirea e de x% la 6 luni, 1 an, 5 ani? Stii ca acelasi lucru e valabil si in alte situatii medicale, inclusiv de ATI? Chiar crezi ca medicii sunt *** si nu stiu cind nu mai pot face nimic sa salveze un om? De medicina paliativa si hospice ai auzit? - a inceput in Marea Britanie la sfirsitul anilor 60, domnule, in 1967, acum 48 de ani, nu ieri, tocmai pentru aceste cazuri in care nu mai poti salva dar poti sa te asiguri ca pacientul e confortabil, ca e ingrijit, ca are capacitatea de a-si pune ultimele lucruri in ordine chiar daca nu mai e cazul de tratamente agresive? Si britanicii sunt criminali? Din perspectiva dumitale o lume intreaga de fapt, s-ar intelege... Vai de mine, uite ca si la britanici se spune ca ingrijirea de tip hospice salveaza inclusiv bani cheltuiti inutil in medicina - ce criminali!!!.https://www.hospiceuk.org/media-centre/facts-and-figures - vezi acolo la "good end of life care costs less" - reduce cheltuielile din sistemul de sanatate britanic cu 80 milioane lire sterline pe an.... cum indraznesc sa vorbeasca de asa ceva, nu? Vrei sa-i intrebi si pe americanii cei criminali ? - ia te uita, studiu in care se vorbeste despre eficientza actului medical inclusiv din acest punct de vedere - a opri tratamentul curativ si trece pe cel paliativ, hmmm, facut la Duke University - poate ai auzit de ea, e una din cele mai reputate Universitati de medicina din US http://www.nhpco.org/duke-study-shows-hospice-savings Stii ca in Statele unite exista servicii de hospice si medicina paliativa cam in toate spitalele, ca se discuta omeneste cu pacienti sau famillii despre prognoza, posibilitati de tratare sau paliere doar? da domnule, sunt momente in care medicii inceteaza sa trateze obisnuit, inclusiv sa dea antibiotic, fiindca nu mai face nicio diferentza, omul moare. Stii ca se vorbeste la nivel national de aceste programe inclusiv de importantza felului in care se folosesc si se distribuie resursele medicale - ii crezi criminali????? NU, asta nu inseamna ca medicul ar crede ca e Dumnezeu, ci tocmai ca isi stie limitele capacitatii de a salva vieti, ca recunoaste inevitabilul, ca nu e Isus sa trezeasca Lazari din moarte, dar chiar daca nu mai poate vindeca si salva nu-si paraseste pacientul ci ii face trecerea la cele vesnice mai usoara, lui si familiei lui. Stii ce e aceea DNR, do not resuscitate? - NU RESUSCITA - fie pacientul exprima aceasta dorintza fie medicii discuta cu familia si iau aceasta hotarire, ca resuscitarea e inutila, in lipsa oricarei familii se decide de catre medici. Crima nu? - zau, citeste domnule cum se face medicina si in alte parti, inainte sa-i mai scoti pe medicii romani drept criminali ca isi permit sa faca o prognoza, sa stabileasca cind tratamentul curativ e inutil. Citeste domnule etica medicala si de prin alte parti. Vezi domnule ca In Statele Unite si in multe alte tari acest ordin Do not resuscitate e scris in legislatie - tine de habeas corpus domnule, de dreptul fiecaruia de a acepta sau nu un tratament-, asa cum exista si refuzul de a fi tratat. Iar asta se discuta cu medicul - e singurul punct la care nu sunt de acord cu doctoritza pe care o citati, asta se hotaraste nu de unul singur ci cu pacientul sau familia daca pacientul nu are cum sa-si exprime o opinie, daca nu e familie, de catre medici in consiliu etic. In Romania nu prea exista asemenea discutii, ramine medicilor obisnuiti sa discute cu familiile daca sa continue un tratament, (de multe ori nici n-au cu cine ca nu exista o minima educatie in acest sens), o lupta pentru viatza cuiva sau nu - nu domnule, nu exista asa ceva ca faci orice pina la capat, oricind si oricum. Ca exista si medici in Romania, destui, care nu au auzit de asa ceva, nu ma mira, inseamna educatie in acest sens, si asta nu se face, nici pentru medici si mai ales nici pentru populatie - singurul lucru cu care sunteti invatati e: aaaa, medici sunt criminali si spagari, va mai mirati ca ramineti fara medici.... Iar dumneata, se vede, chiar nu stii despre ce e vorba, etic si medical - despre bani poate, e treaba dumitale, dar medicina nu stii. Inca ceva domnule: ca aceasta doctoritza ajunge sa gindeasca asa e rezultatul catastrofei din medicina romaneasca. La propriu: in situatie de catastrofa, daca nu stii, asta se face, iei decizia rapid sa salvezi pe cine poti salva, sa-ti concentrezi resursele pe cel care are sanse maxime de supravietuire, gindesti invers decit normal cind acorzi ajutor celui mai grav si aproape de moarte si te concentrezi pe cei cu cea mai mare sansa de supravietuire. Iti place sau nu domnule, asta e, asa se reactioneaza, impotriva chiar a tuturor instinctelor tale normale de medic si cu toata durerea si problemele de constiintza pe care ti le faci, la rece, calculat... altfel omori cu adevarat cu mult mai multi oameni decit iti inchipui... ei asta-i, uita-te domnule pe regulile de urmat de medici in situatie de catastrofa din ce tara vrei. Ai google la dispozitie si daca tot faci medicina pe google macar informeaza-te corect, domnule Tolontan, poate asa iti vine in minte si sa vezi de ce anume au ajuns medicii sa gindeasca si sa reactioneze in toata medicina romaneasca ca intr-un caz de catastrofa majora, sa vezi de ce lipsuri se lovesc, de ce probleme., ai aruncat destul noroi in niste oameni si asa chinuiti si batjocoriti la maxim. Din buna intentie? o fi... a nu se uita insa cu ce e pavat drumul spre iad domnule, cu bune intentii si multa lipsa de competentza. As fi vrut sa va vad la fel de revoltat cind boc a inchis spitale cu ghiotura, cind au murit oameni in fatza spitalelor, cind altora li s-a taiat finantzarea, cind la Tirgu Mures Institutul Inimii aproape a fost inchis.... iertati-ma, cruciada dumneavoastra, pentru mine, din moment ce nu ati facut asa ceva atunci, nu poate fi credibila; cu mare ingaduintza doar pot spune ca v-ati fi trezit tirziu, foarte tirziu - atunci unde erati? in 2010, 2011? Atunci n-ati vazut niciun genocid????

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ciprian Constantin  •  2 iunie 2016, 17:14

Felicitari D-le Tolontan! Cu toate acestea este incredibil cum am ajuns sa deconspiram coruptia si neglijenta din spitale prin munca unui grup de jurnalisti curajosi. Daca nu ar fi ei nu s-ar afla niciodata? E bine si asa!

Dan Roua  •  2 iunie 2016, 17:54

e simpla explicatia de cum s-au gasit flacoanele alea intr-un dulap: ele figureaza ca administrate, (cibeva le trece intr-un registru ca administrate, apoi le ascunde) se pun insa la pastrare si se livreaza INAPOI firmei care le revinde ca NOI aceluiasi spital. E un blat fizic, intre cpersoane cu nume si prenume, de la firma care vinde si de la cine ar trebui sa le administreze (nu de la cei care le prescriu, atentie). si asta nu e deductie logica, daca ma intelegeti

mihai stefan  •  2 iunie 2016, 17:54

Alt parlit de doctor si eu, va transmit cu toata solicitudinea, domnule Tolontan, ca sunteti un ignorant. Antecomentatorul meu a scris mai pe larg de ce. As mai avea, poate, si altele de scris, dar mi-e scarba. Numai bine.

Traceur  •  2 iunie 2016, 18:05

In primul rand, stim cu totii care e situatia spitalelor in Romania si stim ca suntem fruntasi la decese ce puteau fi evitate, asta dupa eurostat. In Romania, un anagajat, plateste in medie undeva la 300-400 ron, pe luna, pentru asigurari de sanatate, de asemenea, mai platesc asigurarile de sanatate cei care sunt pfa-uri, au venituri din chirii sau din alte surse. Nu are rost, sa facem calcul, doar ca descoperim ca la nivelul taxelor, suntem foarte bine, adica platim pentru niste servicii foarte profesionale. Ce se intampla in realitate? 1. Nu toti care platesc aceste asigurari ajung sa aiba nevoie de ele(norocul lor) 2.Exista cazuri de spitale, care nu mai au medicamente, iar acolo oamenii mor. 3.Exista cazuri de spitale, care au medicamente(dar stoc insuficient) si medicii sunt pusi in situatia de a decide cine traieste si cine nu. 4.Intri sanatos si poti muri cum au fost cazuri. Asta e realitatea sistemului sanitar, aceste lucruri sunt regula si nu exceptia si de aici trebuie plecat. Legat de inregistrare si de situatia de la Sf. Ioan, cred ca acolo s-a furat ca-n codru, iar doctorita inregistrata, este cea caruia i s-au spart oalele, este dureros ce a spus, dar cand ea sefa de sectie constata ca medicamentele nu-i ajung, face ceva, iar daca este invinsa de sistem, pleaca(cum au mai fost cazuri). Un alt lucru foarte interesant, de studiat, ar fi, cam cati medici(care bineinteles nu sunt pe ATI) si stiu sa resusciteze un pacient caruia i s-a oprit inima. Dincolo de pile, de promovari pe ochi frumosi si spaga, se va observa ca in sistemul sanitar este unul care pur si simplu nu mai functioneaza in afara de cateva mici exceptii.

Mihaela  •  2 iunie 2016, 18:14

Sunt consternata. Pentru mine aceasta relatare este mai naucitoare decat tot ce ati dezvaluit pana acum. Am sperat sa fie o coincidenta de nume, dar vazand fotografia mi-am dat seama ca este vorba de acea Dr Laura Constantinescu care in 2011 a salvat viata mamei mele ( care atunci avea 75 ani) intr-o situatie ce parea fara speranta , luptandu-se cu sefii de clinica ( atunci la Spit Elias) pentru ca mama sa beneficieze de sansa ei. Am vazut atunci un profesionalism si o empatie rara, care mi-e foarte greu sa accept ca se pot pierde cu desavarsire in numai 5 ani.. Sunt sigura ca in spatele acestei ‘rationalizari” lipsite de omenie sunt multe alte lucruri foarte grave si foarte adanci in Spitalul respectiv , care trebuie scoase la suprafata pentru a intelege cum s-a ajuns la situatia relatata. Contez pe flerul si iscusinta dvs, Dle Tolontan ca veti afla si expune intregul adevar.

Stefan  •  2 iunie 2016, 18:14

Pentru parlitii astia de doctori care se ofuscheaza. Tolo si jurnalistii nu lucreaza in sistemul de medical zi de zi ca sa se loveasca zilnic de cutume. Poate ar trebui sa urlati la voi in oglinda, nu la ei. Unde ati fost toti acesti ani fara sa ziceti nimic, mulgand vaca sau uitandu-va la altii cum o mulg? Nesimtirea in tara asta chiar intrece orice limita. De vina e domnul Tolontan bag seama pentru ca unii doctori se cred Dumnezeu. Si nu are nici o legatura parleala de isterie despre "good end of life" ca aici asa ceva nu exista. Exista pa si la revedere, a murit mosu, goliti patu sa intre altul. Ce facem deseara? Bem un vin scump, si povestim cu prietenii despre vacanta din Caraibe. Aaaa, stati linistiti, ca sunt bani. Am pus deoparte 1000 de cutii de Xamlina, o mai bag o data in circuit si ne iese un leu de o excursie.

Morphstar  •  2 iunie 2016, 18:21

Emigrez in Canada, educatie sanatate si multe alte beneficii ti se pun pe tava GRATIS !!! Un medic de familie, atentie medic de familie are salariu de 250.000$ pe an. Sa stau in vagauna asta de tara sa ce? Sa le platesc parlamentarilor pensiile speciale? Nu multumesc, prefer sa traiesc o viata fara griji. P.s. Daca ai studii superioare sau calificare in domenii de top, plecati in canada, va asteapta aia cu bratele deschise. Multumesc.

‘Ndrangheta  •  2 iunie 2016, 18:32

"Buna dimineata". Sau "Bine ati venit in mijlocul nostru". Ilegalitatea asta, adica scaderea pe foaia de observatie si scoaterea din farmacie a unor medicamente, care, apoi, NU SUNT ADMINISTRATE, dar SUNT PLATITE DE CONTRIBUABIL, e O PRACTICA. Daca ar verifica "cineva", dar, ce sa vezi, n-are cine, ca nu e speta cu politicieni, ar gasi aceasta HOTIE in multe spitale, inclusiv la cele mai mari. De ex. Sp. de Urgenta Floreasca. Ce face conducerea sectie, a spitalului, cu medicamentele FURATE, nu cunosc. Intr-un fel, se valorifica. Ies bani negri din ele. Prin n FLAGRANTE, organizate fix cu acest scop, se pot proba. Parchetul, insa, adica "justitia independenta" (Ha, ha, ho, ho), nu se ocupa. La munca, bai, se fura in sistemul public de sanatate cu milionul de euro / spital, in perioadele "slabe". Si controlul averilor la sefii de sectii, pe cand? La munca, bai, Parchet.

Stefan  •  2 iunie 2016, 18:52

Faceti o treaba formidabila cu aceasta investigatie!

sundance kid  •  2 iunie 2016, 18:55

Deci sa repetam . La voi acum 30 de ani cind un tzaran se interna in spitalul judetean venea si nevasta-sa cu doua gaini taiate in desaga .

Gabriel  •  2 iunie 2016, 19:05

Conform legii medicamentului, este interzis sa se tina medicamentele in alt loc decat farmacia spitalului. Depozitarea intr-un dulap dintr-o sectie sau birou inseamna caz penal. Dupa lege produsele devin neconforme si ar trebui distruse. Conditiile in care ar trebui sa se tina medicamentele sunt sub control al temperaturii si umiditatii, precum sia lti factori. Oare biroul asistentei sefe era avizat pentru asa ceva? Cred ca ANM ar putea fi sesizata si sa mearga in control acolo.

florin  •  2 iunie 2016, 19:06

Probabil ca era un obicei consumul fictiv de medicamente. Dar odata descoperit plusul de stoc faptic, e usor de verificat. Trebuie verificate iesirile, descoperite cele fictive, cine si de ce le-a facut. Chiar daca aceasta doamna spune ca medicamentul nu poate fi folosit decat in mediul intraspitalicesc, ceea ce explica de ce plusul de stoc nu a fost "subtilizat" afara din spital, ca sa iasa bine la verificare, trebuie vazut cine e furnizorul si verificat. Probabil ca ar fi urmat o achizitie fictiva si plata catre furnizor, din care isi lua si respectiva partea ei. Nu spun ca a fost asa, doar mi-am imaginat cum putea fi valorificat plusul de stoc de medicamente. Deci doar in complicitate cu furnizorul...

Departe de Ro  •  2 iunie 2016, 19:15

Dragii mei, din pacate NECUNOSCATORI, in toate tarile- cu un anumit grad de cultura-din lumea asta, se fac" alegeri" in ceea ce priveste acordarea anumitor tratamente. Totul este in functie de sansele de supravietuire pe care pacientul( platitor de asigurari destul de piperate in raport cu cele din Ro) le are. De exemplu pe un pacient in varsta cu creierul inundat de sange in urma unui AVC major nu se mai cheltuie mare lucru. Si DA, medicul este un fel de Dumnezeu acolo in mediul lui .Cititi mai mult despre "alegerile "acestea domnule jurnalist,habar nu aveti de sistemul de sanatate, tot ce va intereseaza e sa aveti rating. In Elvetia de ex. comatosii nu se tin in spitale ci in centre specializate in care asiguratul sau familia PLATESTE! Nu isi permite, se deconecteaza de la aparate si gata!Ce bine stie romanul necitit sa isi dea cu parerea...

c  •  2 iunie 2016, 19:15

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

io  •  2 iunie 2016, 19:16

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

unu  •  2 iunie 2016, 19:23

Sa vedem declaratiile de avere ale fiecarui sef de sectie, manager de spital sa vedem daca se pupa cu veniturile incasate. Sa vedeti cum apar peste noapte sponsorizari din te miri ce. Se incaseaza contributie de sanatate 5,5% la orice venit. Bani sunt dar sunt furati. Sistemul era subfinantat. Statul si-a facut treaba. A taxat tot dar n-are grija sa vada cine ii risipeste si in ce buzunare se scurg.

dou  •  2 iunie 2016, 19:27

Orice medic normal la cap ar face la fel. De ce sa moara si cel de 20 de ani si cel de 80 pt ca nu ajung medicamentele pt amandoi?! Voi nu sunteti normali la cap? Ati ajuns sa cautati subeste de 2 lei numai sa mai scoateti ceva pe piata

Kmi  •  2 iunie 2016, 19:43

Si eu am pățit acest lucru!!! Am 35 ani si acum trei ani am fost operata in acest spital si am stat vreo 2 luni la terapie!!! Menționez ca am avut de-a face cu cadre medicale profesioniste, dar pentru a supravieţui diverselor infectii pe care le-am făcut pe parcurs, familia mea a fost nevoita sa cumpere medicamente Zilnic de 10-15 milioane vechi altfel nu aveam șanse!!! Şocant era faptul ca atunci când un pacient murea era bucurie pentru alt bolnav pentru ca I se lua medicamentele decedatului si se dădea la cel care avea nevoie!!!! Am cheltuit vreo 500mil vechi in 2 luni numai pe medicamente conform bonurilor fiscale!!!!

anca  •  2 iunie 2016, 19:56

ma bucura faptul ca cineva publica si face un lucru ca acesta. sistemul sanitar din romania este destul de bine organizat, insa este condus de oameni care-si urmaresc propriul interes (mita, bacsisul, spaga sau orice alt termen asemanator), propria ideologie de viata, trec peste juramantul depus ca medic si abia asteapta sa se mai imbolnaveasca cineva ca poate pica ceva. iintamplator sau nu, in urma cu 3 ani mama mea a decedat in acest spital din cauza unei bacterii (spitalicesti), fara a i se face analize si mai mult nu s-au administrat medicamentele pe care am fost pusa sa le achizitionez pentru ca nu erau in spital. (probabil ca era trecuta de 50 ani si nu mai merita efortul) am multe de spus, daca intereseaza pe cineva, poate chiar pe domnul tolontan, pot prezenta dovezi in acest sens, caz de malpraxis sadea.

Comentează