Un medic şi-a înregistrat şefa cum împarte viața și moartea la Spitalul Sf. Pantelimon, spunînd: „Eu am propus o chestie care mi s-a părut de bun-simț. Hai să dăm medicația la ăia tineri și la ăia cu șanse!”. Ei sînt numiți ”ăia care merită”!

Două mărturii despre cinism și 800 de flacoane de antibiotic dispărute dintr-un mare spital bucureștean. Vorbesc un medic de ATI și farmacista spitalului, care-și dă și numele: Mioara Duvlea.

joi, 2 iunie 2016, 7:03

UPDATE: Șefa ATI, Laura Constantinescu, și asistenta șefă au fost suspendate de conducerea Spitalului Sf. Pantelimon, anunță Digi24. Totodată, sursele Gazetei susțin că se face o anchetă și la farmacie. ”Sîntem curioși dacă vor astfel s-o pedepsească pe Mioara Duvlea, care a vorbit”, spune un medic din spital.

UPDATE: Un medic român din Africa de Sud povestește, cu duritate, pentru ziare.com contribuția nefastă a celor care se țin de scaun în medicina românească. 

 

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac, Marius Mărgărit și Cătălin Tolontan

Ascultăm înregistrarea.

În ea, șefa de la ATI spune că fie ”le dăm la ăia tineri și la ăia cu șanse”, fie ”nu mai avem nici pentru ăia care merită și nu ne mai interesează că ăsta e bugetul”.

„Nu sunt Dumnezeu ca să decid eu cine trăiește și cine moare”, spune medicul, punînd înregistrarea cu șefa sa, pe care a făcut-o acum două zile.

Mai ales că există un program național, foarte scump, construit exact ca pentru ca fiecare pacient critic, indiferent de vîrsta, condiția sa socială și situația medicală, să fie tratat cu cele mai bune resurse în cea mai critică clipă a vieții sale.  

Doctorul lucrează de mulți ani la secția ATI de la Spitalul de Urgență Sf. Pantelimon, care deservește Sectoarele 2 și 3 din București.

321.000 de locuitori are Iași, cel mai populat oraş după Capitală

850.000 de locuitori au Sectoarele 2 și 3 din București

Cu 486.000 de locuitori, numai Sectorul 3 înseamnă, după populație, al doilea oraș al României.

Mai mare decât Iași, Cluj și Timișoara.

Medicul vine în redacție, „m-am decis greu”, pentru că „am descoperit câteva lucruri care m-au făcut să mă revolt fără întoarcere”.

Și, de data aceasta, neregulile pe care le povestește medicul sînt confirmate de un om care-și oferă zălog numele și reputația: Mioara Duvlea, farmacista spitalului Sf. Pantelimon.

Să o luăm cronologic, cu mărturia medicului.

– Ce s-a întâmplat?
– Luni, pe 30 mai, la presiunile unor colegi medici, directorul Gheorghe Popescu a dat unei comisii interne dreptul să deschidă dulapul cu medicamente de la secția de Terapie Intensivă.

– E un dulap închis?
– Da. Cheia este la șefa de secție Laura Constantinescu sau la asistenta șefă acasă.

– De ce?
– Ascultați de ce.

Pune înregistrarea în care se aud mai mulți medici. „Ținem dulapul închis pentru că se fură!”, răspunde șefa de la ATI unuia dintre doctorii care o întrebau de ce nu le dă acces la dulapul cu medicamente.

– Ați auzit care e pretextul folosit de conducere. Că se fură! Nouă ne rămâne în gardă și peste week-end o cutie în care nu poți prevedea toate medicamentele necesare.

– Și ce faceți?
– Suntem împinși să alegem noi cui dăm un medicament și cui nu. Cine sunt eu să decid cine trăiește și cine moare?!

– Ne pare rău, nu credem așa ceva!
– De asta sunt aici. Pentru că, probabil, nici oamenii nu cred. Și voi arăta probele.

– Ce probe?
– Comisia a găsit mai multe medicamente decât trebuia să fie în dulap.

– Ce înseamnă acest lucru?
– Înseamnă că există obiceiul ca unele asistente, la indicația conducerii ATI de la noi, să bifeze că au administrat Colistin, de exemplu. Dar medicamentul nu e, de fapt, administrat. Colegii au găsit în dulap de două ori mai multe flacoane de Colistin, un antibiotic foarte puternic, decât figurau în evidența din calculator. Altfel spus, s-a folosit mai puțin decât s-a declarat. Rămîne un stoc consumat fictiv, care nu știm unde merge!

1703 flacoane
de Colistin au găsit în realitate în dulapul de la ATI când au făcut controlul pe 30 mai 2016!

877 flacoane
de Colistin apăreau ca fiind în stocul ATI conform bazei de date din calculator la 30 mai 2016

Medicul descrie ceea ce mai mulți doctori știu. Că, uneori, nu li se administrează pacienților medicamente, dar ele apar drept consumate.

– Și ce s-a întâmplat?
– Normal că șefii s-au speriat.

– De cine?
– De presă. Și de DNA.

– În ce sens?
– Păi, de când ați început să scrieți, o groază de lucruri s-au schimbat la Sf. Pantelimon. Până atunci se folosea și de o sută de ori aceeași sondă de aspirație la pacientul intubat. Acum s-au introdus sondele cu circuit închis, care sunt sterile. Alt exemplu. Au schimbat saltelele care erau pline de secreții, așa cum fuseseră folosite și pe vremea răniților de la Colectiv.

– Concret, ce s-a întâmplat după descoperire?
– A avut loc o ședință incredibilă. În care colegii i-au spus din nou șefei de la ATI că nu se mai poate așa. Că nu e normal să nu avem acces la medicamente.

„Din ce știu eu, ca medic, programul special de ATI are fonduri mari și e destinat tuturor pacienților critici. Cred că suntem mințiți de conducerea spitalului că trebuie să alegem cui dăm și cui nu dăm medicamente” medic de la ATI, Spitalul de Urgență Sf. Pantelimon

– Și ce a răspuns șefa ATI la ședință?
– Dați asta oamenilor, să audă cu urechile lor ce a spus șefa secției.

Dă play la încă o înregistrare.

Se aude Laura Constantinescu, șefa de la secția ATI. Ea vorbește exact despre programul Acțiuni Prioritare ATI, pe care-l numește AP-ATI.

Proiectul a început acum câțiva ani, în toată țara, pentru ca toți pacienții în stare critică să poată primi cea mai bună asistență, fără ca spitalul să se mai plîngă că nu-i decontează Casa de Sănătate.

Guvernul României, indiferent că s-a numit Ponta sau Cioloș, s-a ținut de cuvînt: banii pentru AP-ATI sînt peste fondurile normale ale spitalului. În afară de AP-ATI, spitalul are și banii normali de medicamente, care existau și pînă acum doi ani, cînd a început programul.

Ce spune Laura Constantinescu, șefa de la ATI, pe înregistrarea făcută de medic în 30 mari 2016:

„Medicația pe care o putem lua pe AP ATI, în primul rând, nu ar asigura cei 24 de pacienți. Că ar fi foarte simplu să-i băgăm pe AP ATI să le dăm la toți. Din păcate, nu ajunge pentru toată lumea. Trebuie să facem o oareșce diferențiere”

„Eu am propus o chestie care mi s-a părut de bun-simț: haideți să dăm totuși la ăia tineri și la ăia cu șanse!”

„Dacă vreți, nu am nicio problemă, îi băgăm pe toți, care cum intră la începutul lunii. Dacă pe 20 ale lunii nu mai avem medicație pentru ăia care merită, nu ne mai interesează, că atâta îi este bugetul!”

„Deci bugetul este pe fiecare trimestru și în fiecare trimestru îl împărțim pe fiecare lună și n-am nicio problemă”

Medicul oprește înregistrarea.

– De ce spune domna Constantinescu asta. Spune inclusiv ”ăia care merită”! Nu merităm toți?
– Vorbește așa pentru că se crede Dumnezeu. Iar eu nu vreau să fiu Dumnezeu!

– E greu de acceptat ceea ce tocmai am auzit.
– Știu. Nu așa gândesc medicii! Și de aceea pleacă mulți. Din spital și din țară. Anul trecut, noi eram 11 medici la ATI la Sf. Pantelimon. Acum, suntem cinci! Medicii de ATI sunt căutați în străinătate. Și mai e ceva ciudat.

– Ce anume?
– Ni se bagă pe gât un antibiotic foarte scump, 2.400 de lei cutia cu 10 flacoane, se numește Zinforo. Care nu e bun pentru terapie intensivă, pentru cazuri grave, nu se regăsește în nicio schemă terapeutică de sepsis. E bun să-l iei când ești acasă. În schimb, Vancomicina, care costă 15 lei, nu-l avem! De ce insistă conducerea pe cel scump? Șefa a făcut de câteva ori prezentarea acestui antibiotic Zinforo pe secție. N-ar avea voie ca ea să-l prezinte! Care e interesul? Abia acum s-au speriat că vine DNA peste ei.

„Există medicamente păstrate într-o altă cameră, tot sub cheie. Există acolo un medicament foarte bun, care se numește Ecalta. Știu că există, dar eu ca specialist ATI nu l-am văzut niciodată!” medic de la ATI, Spitalul de Urgență Sf. Pantelimon

– Care este incidența infecțiilor nosocomiale la ATI Sf. Pantelimon?
– În 48 de ore de la internare, în 99,9(9)% dintre cazuri pacientul ia o infecție. Scrieți chiar așa: 99 virgulă 9 perioadă 9!

– Spitalul recunoaște infecțiile?
– Până acum nu se declarau infecțiile nosocomiale. Dar ele există în fișe. Dacă nu se apucă să scoată fișele!

10_facsimil2
Comisia care a căutat medicamentele scrie că pe unele nu le-a putut găsi pentru că asistenta șefă avea cheia. Iar asistenta șefă spune că n-a venit la spital cu geanta în care avea cheia și de aceea n-a putut deschide al doilea dulap !

 

– De ce v-ați decis să vorbiți?
– Când văd pe listele de la ATI că scrie LF, adică lipsă farmacie, în dreptul unui medicament din programul special AP ATI, mă cuprinde revolta! LF înseamnă că medicamentul nu există în farmacie! Cum să iei tu cheia acasă și să spui că vii dacă e o urgență?!

„Acest program AP ATI este plătit cu bani grei! Nu ca să ții medicamentele sub cheie sau să spui că ele lipsesc pentru că nu vrei să le ții ca-n toate spitalele, la farmacie!” medic de la ATI, Spitalul de Urgență Sf. Pantelimon

– Chiar dacă vă protejăm identitatea, vă asumați totuși un risc. Corect e să vă spunem asta.
– Știu. Însă nu mă mai simt bine cu mine ca medic! Nu e normal să decid eu că un pacient mai tânăr are o șansă și altul nu.

– Noi ne-am califica?
– Ce vârstă aveți?

– 47.
– Cred că da.

 

Farmacista spitalului: „Este ciudat că la Colistin am găsit altceva în dulap!”

– Doamnă Mioara Duvlea, sunteţi farmacistul spitalului. Aţi făcut parte din comisia medicală care a inventariat luni, 30 mai, stocul de medicamente pe programul AP-ATI la secţia ATI a Spitalului de Urgenţă Sf. Pantelimon?
– Este adevărat. Am fost cinci membri şi am numărat medicamentele şi produsele sanitare achiziţionate prin programul AP-ATI. Mai exact, am făcut inventarul de pe teren şi l-am confruntat cu cel din baza de date.

– Au fost constatate diferenţe mari la unele medicamente. Cum explicaţi acest lucru?
În cazul Colistinului, am găsit pe teren 1.703 flacoane, dar în evidenţa electronică erau 877 flacoane. Este foarte ciudat deoarece aceste cifre trebuie să coincidă! Când medicul administrează unui pacient un anume medicament, acesta este scris în fişa medicală a acestuia, care este electronică, şi se scade automat din stoc. Nu vreau să fac speculaţii, dar aceste diferenţe nu trebuie să existe.

– În procesul-verbal este menţionat faptul că nu au putut fi inventariate toate medicamentele deoarece o parte erau încuiate într-un dulap, iar cheia se afla la asistenta-şefă, care era în concediu de odihnă…
– Din câte ştiu eu, legea prevede că medicii trebuie să aibă acces la medicamente la orice oră. Acum s-a constatat că acestea se află sub cheie, iar cheia nu e în spital.

– Aţi mai auzit de astfel de cazuri la alte spitale?
Nu mai există aşa ceva. Chiar la noi în spital, medicaţia pe acelaşi program Acţiune Prioritară, dar pe terapie intensivă nou-născuţi, şeful de la neonatologie a lăsat medicaţia pe farmacia spitalului. Doctorii vin cu condica şi primesc fără nicio problemă ceea ce au nevoie. La secţia ATI însă, şefa de acolo a spus că medicamentele sunt pe banii ei, adică pe programul pe care-l coordonează, şi că aşa trebuie să fie, sub cheie.

– Ce program are farmacia spitalului?
– De luni până vineri, de la 7:30 la 17:30, iar sâmbăta, de la 7:30 la 15:00.

– Şi care este procedura pentru gărzile de noapte şi week-end?
– Medicii îşi fac aparatul de urgenţă pe secţii, care trebuie să le asigure tot ce au nevoie pentru 72 de ore. Este un stoc necesar pentru pacienţi, pentru cazurile de urgenţă, inclusiv pentru cele neprevăzute, cum sunt accidentele colective.

 

”Le-am spus că fără programul AP-ATI mutăm doar moartea din stradă în saloane!”

Dorel Săndesc, medicul care a insistat pentru a crea programul național pentru Acțiuni Prioritare – ATI, spune că scopul pentru care România cheltuiește 70 de milioane de euro pe an este tocmai acela ca niciun pacient critic să nu mai sufere din cauza lipsei medicamentelor.

– Domnule Săndesc, de la ce idee ați plecat când ați propus planul AP-ATI?
– De la o constatare obiectivă. România reușise să-și îmbunătățească asistența prespitalicească de urgență. Ambulanța, SMURD-ul și UPU. Dar apoi, când se ajungea pe secțiile ATI, condițiile erau îngrozitoare. Iar medicii erau frustrați că nu aveau cele necesare pentru pacienți.

”AP-ATI a pornit de la ideea că orice țară civilizată, oricît de săracă, e datoare să-și îngrijească, fără să se gîndească prioritar la bani, cetățeanul aflat într-o condiție critică, condiție care, de regulă, nu durează mult” Dorel Săndesc, președintele Societății ATI din România

300 de milioane de lei pe an cheltuiește statul pentru programele AP -ATI

– Și cum ați explicat nevoia de un buget mai mare pentru ATI?
– Am bătut de multe ori drumul Timișoara – București. Încă înainte să devin secretar de stat. Și i-am convins. N-am fost un partener comod, dar i-am convins.

„Le-am spus un lucru real: fără programul ATI salvăm omul din stradă și-l omorâm în spital. Mutăm moartea din stradă în saloane!” Dorel Săndesc, președintele Societății ATI din România

– Și cum a mers programul?
– Acum sunt 7 programe. Asigurăm toate medicamentele și reactivii de zi cu zi pentru pacienții critici. S-a schimbat semnificativ în bine tratamentul! Practic, nu sunt fonduri AP-ATI pentru toate spitalele, dar la spitalele unde sunt alocate fondurile AP-ATI eu n-am auzit să fie probleme importante.

– Credeți că medicul mai e pus să aleagă cine trăiește și cine moare?
– Păi, asta a fost ideea! Să nu mai fie așa. Și nu cred că mai e. Totuși, statul investește niște sute de milioane de lei pe an! Nu se cumpără echipament, doar medicamente, reactivi, consumabile. Așa am gândit: să nu mai depindem la pacienții de mare risc de decontările Casei. Casa deconta puțin, cazul costa mai mult, spitalul avea tendința să facă economii. Acum nu mai e așa! AP-ATI nu a rezolvat toate problemele, dar cele curente sunt asigurate. Sigur, nu mai sunt secretar de stat, nu mai sunt informat la zi, însă am văzut cifrele care arată modificări în bine la ratele mortalității pe diversele specialități.

 

 

”Nu scoateți din context, vă rog!”

10-agerpres_7610277_Laura Constantinescu

– Doamnă doctor Constantinescu, avem o înregistrare în care vorbiți despre felul în care se prioritizează medicația în funcție de șansele pacienților.
– Știți, în lumea medicală e multă invidie și răutate.

– Sigur că așa e. Dar sunt vorbele dumneavoastră.
– Ce am spus?

– Vă citez: „Eu am propus o chestie care mi s-a părut de bun-simț. Hai să dăm la ăia tineri și la ăia cu șanse!”.
– Nu scoateți din context, vă rog!

– Nu scoatem. Vă citim tot. Contextul era că le spuneați colegilor că nu sunt medicamente pentru toată lumea și că dacă s-ar da la toți ați termina înainte de 20 ale lunii. Totuși, programul AP-ATI la nivelul țării înseamnă 70 de milioane de euro. Cum de lipsesc din nou medicamentele?
– Dar din program se cumpără medicamente, se repară aparatele, se cumpără reactivi. Și nu mai înseamnă atât de mult, credeți-mă.

– Oricât înseamnă, vă spunem sincer că fraza dumneavoastră pare că discriminați pacienții care nu sunt tineri sau care sunt critici. Or, programul este conceput exact pentru cei critici!
– Să vă dau un exemplu. Am avut pacienți de 88, 86, 87, pacienți de 92, de 93 de ani. Eu vorbesc de realitate. De exemplu, dacă vine un bătrân de 92 de ani cu un accident ischemic, care îi inundă o jumătate de creier și mai face și o bronhopneumonie, că familia l-a ținut mult acasă, șansele lui sunt foarte mici. Nu înseamnă că nu-l tratăm, ci doar că-i dăm un medicament mai slab.

– Și medicamentele puternice?
– Pentru tineri, pentru politraumatisme…

– Și dacă am 60 de ani și am un accident de mașină?
– Poate că am fost greșit înțeleasă. La 60 de ani sau la 70 de ani eu vă consider un pacient tânăr, cu șanse. Vă rog, nu scoateți din context! Nu e ca și cum pe unii nu-i tratăm.

– Și noi suntem sinceri: tot discursul dumneavoastră în fața colegilor sună ca și cum, pe fondul insuficienței, vă orientați resursele către cei cu mai multe șanse.
– Nu în sensul în care spuneți.

– Puteți explica publicului, vă rugăm, cum a apărut diferența la Colistin între evidența din calculator și cea din dulapul de la ATI?
– Știu despre ce vorbiți, e o diferență într-adevăr, dar nu am o explicație. Sincer, cred că a fost o brambureală. Eu nici nu am fost în spital în acea zi. Dar acolo poate că erau și dozele de Colistin din achiziția normală, nu din cea de AP-ATI.

– Păi, nu se țin în dulap doar medicamentele de la AP- ATI? Ce să caute altele acolo?
– Ba da. N-am o explicație. Însă, să știți, Colistinul este injectabil, nu-l poate lua nimeni acasă, nu-l folosește nimeni în altă parte, nu cred că urma să dispară, el poate fi folosit doar în mediu spitalicesc.

– Este normal să se țină dulapul de medicamente închis?
– Vorbiți despre dulapul mare. Că necesarul rămâne în secția ATI. Dulapul mare da, așa e, e pe gestiune și e sub cheie.

– A cui gestiune și a cui cheie?
– A mea și a asistentei șefe. Sumele pe AP-ATI se alocă trimestrial. Acolo sunt multe medicamente și eu și asistenta șefă răspundem totuși de ele.

– Se fură medicamentele dacă rămâne deschis?
– Nu pot să spun asta. Dar așa lucrăm noi.

– La alte spitale se închid medicamentele în dulapuri?
– Nu știu cum lucrează alții, chiar nu știu.

 

 

CELE 31 DE PĂRȚI ALE INVESTIGAȚIEI:

Comentarii (249)Adaugă comentariu

Mari  •  2 iunie 2016, 9:42

Nu sunt sigur ca am intele spre ce conduce poza miscata oferita publicului> 1. Antibiotice puternice se scriu in foaie dar nu se administreaza (adica se spera ca starea pacienului sa se inrautateasca - eutanasie?!?) 2. Se trec in foaie fara sa fie necesare si cind se face inventarul fiolele pleaca in buzunarul gestionarului? (trafic)?! 3. O eroare de contabilitate!? Daca azi nu ajunge politia in sectie sa ia seriile fiolelor pentru a vedea drumul urmat de ele totul este istorie si ar fi pacat. Oricum se pare ca totul e tandari asa ca de m-as mai mira ca politia nu intervine. Felicitari pentru demersul dvs. Oamenii incep sa prinda curaj.

George  •  2 iunie 2016, 9:43

Doar pe vremea Gestapoului , era unu pe nume Mengele care dacea la fel.(aparent tot medic de profesie) Hotara cine moare si cine moare mai incolo.

Irina  •  2 iunie 2016, 9:43

As avea o curiozitate. Laptop-ul acela totusi foarte scump din poza cu dr. Constantinescu din ce fel de bani este cumparat? Cu atat mai relevant cu cat exista laptopuri pe piata mult mai ieftine la aceleasi specificatii si m-as astepta ca taxele si asigurarile achitate de cetateni sa nu se risipeasca in halul acesta. In cazul in care dr. Constantinescu l-a cumparat cu bani proprii, iarasi mi se pare interesant, date fiind totusi salariile personalului medical.

aur-ica  •  2 iunie 2016, 9:45

Mulțumesc Doamne! Mulțumesc acestui medic! Mulțumesc d-lui Tolontan! De ce? Iată cum comentam indignat în 26 mai 2016 articolul bombă despre Flori Dinu care corupea sistemul medical și atenta, probabil, la viața pacienților: „Încet-încet, medicii au început să vorbească! Cam rar și cam timid, deși, după umila mea părere, ei ar trebui să fie cea mai indignată voce în acest scandal! ...” (vezi restul) Am ajuns să trăiesc clipa când încă o conștiință ridică vălul și arată puroiul. Puroi pe care l-am văzut cu ochii mei într-un spital, în cabinetul unui medic, unde se afla o cutie plină ochi cu medicamente, evident din cele necesare secției unde mama mea era internată cu paralizie după un AVC, iar mie, din 2 în 2 zile, îmi dădea pe o bucată de carton „rețetă” ce să-i cumpăr de la farmacie. Nici nu se ostenea măcar să le ascundă de privirile indiscrete sau să se justifice cumva, nici rețetă în regulă, cu instrucțiuni clare că puteam, cu o cerere, să-mi decontez, dacă aveam disponibilitate, banii. Am povestit scena multora, dar acum o fac întrucâtva publică, pentru că înregistrarea cu șefa ATI e deosebit de scandaloasă și credeam, speram, că de acum 6 ani lucrurile s-au mai schimbat. Se pare că, dimpotrivă! S-au înrăutățit. Sunt mâhnit și indignat pentru că, printre puținele cadre sanitare rămase în țară, sunt și oameni profesioniști și onești.

Ober  •  2 iunie 2016, 9:45

@Chiorean Mihai La ăsta mă gândeam și eu . Am fost de curând în Spania și am observat ca pasta de dinți este net superioata calitativ fata de cea din România și vorbesc despre aceleași mărci , prețul fiind mai mic în Spania . România se pare ca e tara diluarilor . Am observat ca în afară de pasta de dinți foarte multe produse sunt "diluate" : Medicamente, sucuri, ***, detergenți, șampoane, cafea etc. Parerea mea e ca se știe de treaba asta dar totuși li se permite marilor firme sa practice acest gen de "afaceri" "Comisioanele" sunt mai importante.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

andreea  •  2 iunie 2016, 9:48

spitalul sf. pantelimon mai este supranumit si morga. oare de ce? niciodata nu mi-am dorit sa ajung acolo si am ajuns acum vreo 4-5 ani. am avut noroc de un medic rezident exceptional care s-a purtat foarte frumos si a avut grija de mine. apoi am ajuns la neurochirurgie la dr.Nica pentru a-mi citi un rmn de coloana lombara*** *** Apoi l-am internat de doua pe tatal meu la ortopedie odata cu mana fracturata si o data cu soldul fracturat. A nimerit la aceasli medic de doua ori, la dr.Stoica. Un nenorocit! L-a operat cu chiu cu vai, la insistentele noastre. Slava Domnului l-a operat bine, nu a facut infectii si alte prostii, dar........recoamnadrile de dupa operatie de toata jena. Cum sa recomanzi tu ca medic la o operatie de fractura de cot prins cu placute metalice pentru a se indrepta mana sa nu ramana indoita de la cot sa il trimiti la piata ca sa care ceva mai greu sau sa se plimbe cu un bidon de apa prin casa ca se indrepte mana? Pai cabinetul ala de gimnastica medicala din policlinica, de la parter, ala ce pazeste acolo? Jalnic, jalnic, jalnic!!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ladiana  •  2 iunie 2016, 9:51

D-na dr. Constantinescu trebuie schimbata urgent din functie pt ca lucrurile sa intre in normal.Cred ca plusul de Colistin gasit in dulap era valorificat pt bolnavii dispusi sa plateasca . Deci niste bolnavi nu au primit medicamentul decat pe hartie.

alina merlina  •  2 iunie 2016, 9:52

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Mihaela Mihai  •  2 iunie 2016, 9:52

De la o sursa(asistenta medicala) din familia mea, am auzit lucruri asemanatoare, chiar si mai grave, ceea ce-mi sporeste increderea in aceste anchete. Insa nu ma ''incalzeste'' cu nimic - raman doar niste constatari de fapt.

DAN  •  2 iunie 2016, 9:53

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Pavel  •  2 iunie 2016, 9:59

Catalin, urmarind cu atentie anchetele tale, cred ca tot ceea ce se intampla in spitalele romanesti nu ar trebui incadrat la furt sau coruptie, ci direct la TERORISM***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

xname  •  2 iunie 2016, 10:01

*** ca multe altele din sistemul medical, incepand de jos si pana in varful ierarhiei. Romania este o tara pierduta definitiv.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

TUDOR  •  2 iunie 2016, 10:02

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Fane Ponta  •  2 iunie 2016, 10:04

Domnul Victor Ponta sa faca un pas in fata si sa ne spuna cum s-au intamplat si perpetuat aceste lucruri chiar sub nasul dansului. Urgent Ponta !!!!...la tabla

Westfield  •  2 iunie 2016, 10:08

Iarta-ma Doamne, dar cei mai multi dintre noi isi merita soarta. Tolontane, ma tu observi cui te adresezi? Tu observi ca majoritatea nici nu inteleg ce faci tu? Astia nici nu citesc articolul omule. Astia isi merita soarta. Majoritatea pe fb ii plang de mila pe doctori ca de fapt nu au pastile...Oamenii astia se chinuie sa te demoralizeze, parca se straduiesc sa te determine sa-ti pierzi interesul :))) Lasa-i ma naibii si scrie-le de golf, ca tot cerea unul mai sus. Democratia comunista a ajuns la apogeu in Romania...cu tot ce implica asta. Mai putine scoli, alea care sunt din ce in ce mai greu accesibile...ca asa-i dirijezi muuuuuult mai usor.

Ilies  •  2 iunie 2016, 10:10

Felicitari, domnule Tolontan, pt investigatiile facute. Avem nevoie ca de oxigen sa stim adevarul, sa stim cine ne conduce si cum. Mafia ne conduce, si numai adevarul si DNA ne mai poate salva.

Bale  •  2 iunie 2016, 10:12

Basescu de mana cu Tariceanu, MRU si Boc !! Iesiti toti la tabla si explicati-ne cum am ajuns in halul asta cat timp erati de veghe ! Urgent, Urgent !!

Cristina  •  2 iunie 2016, 10:12

Domnule Tolontan, vreau sa va aduc la cunostiinta cazul mamei mele care a fost internata la sfarsitul anului trecut la Pantelimon, ortopedie, faptul ca medicul care a ''preluat'' cazul nu venea nici macar pana la ea la salon sa se intereseze de felul cum decurg lucrurile. Pe langa acest fapt, la momentul externarii i s-a prescris Fragmin, un anticoagulant care trebuia sa-i fie injectat in fiecare zi, sugerindu-mi-se de catre domnul doctor Atasiei sa i le fac eu..! Cum eu nu am aceste veleitati, probabil se si astepta acest raspuns, mi s-a sugerat sa iau legatura cu o doamna doctor ca o sa ma ajute ea cu o asistenta. Va spun, ca toate aceste lucruri s-au petrecut numai si numai dupa ce am inmanat doctorului *** stiu sunt vinovata, dar era sfarsitul anului, eram disperata sa rezolv problema cu piciorul rupt al mamei si apoi la naiba, nimeni nu iti intinde o mana de ajutor in tara asta! Si acum revenind, am cautat-o pe doctorita respectiva, i-am explicat cazul mamei, iar dansa mi-a cerut copii dupa talonul de pensie si cardul de sanatate al mamei!!! Da, cardul de sanatate al mamei mele a stat timp de doua luni de zile la unul din asistentii spitalului, cel care venea in cele din urma sa-i faca acele injectii mamei, caci d-le Tolontan, probabil stiti deja si asta...anumiti doctori din spitalele noastre (sau asistente sefe) au firme asa-zis private, care lucreaza cu casa de asigurari de sanatate, firme care asigura tratamentul bolnavului la domiciliu sau transport cu salvarile (100 de lei un transport). Deasmenea, am cumparat de la ei 30 de unitati de fiole de Fragmin anticoagulant, deoarece acesta nu se prea gaseste in farmacii, este si foarte scump, la un pret mult mai avantajos decat pe piata si spunindu-mi-se ca au apartinut unui fost pacient care nu mai are nevoie de ele, insa cu siguranta erau procurate mai mult ca sigur din spital! Despre modalitatea de plata a asisitentului care venea acasa sa faca injectiile, am intrebat doctorita cat ma costa venirea acestuia la domiciliu, mi s-a raspuns ca nu ma costa nimic deoarece mama este pensionara si nu plateste, apoi acesta este platit prin contractul incheiat intre mine si firma de asistenta la domiciliu, dar ''pot sa mai fiu si eu atenta cu el'' mi s-a sugerat de catre doctorita! Ce nu am inteles eu a fost ''dragalasenia'' doctoritei de a umbla ea la CAS cu actele in locul meu, motivand ca e foarte birocratic si ca se ocupa ei (n.r. anagajatii firmei) de aceste formalitati. Cam atat am avut de spus.. Ma bucur enorm ca faceti aceste cautari si scoateri la lumina! sper insa sa se ajunga si la o rezolvare! Va doresc mult succes in continuare!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ema  •  2 iunie 2016, 10:16

In toate spitalele din Romania este la fel. Inspaimantati-va. Si toata lumea stie acest lucru, cadre medicale si apartinatorii bolnavilor. Mai mult, aduci medicatia (scumpa), tu-apartinator, pentru bolnavul infectat cu klebsiella in spital si se fura si aia. Si mai mult, medicul de salon iti sune ca este problema ta infectia, ca a venit bolnavul cu ea de acasa. Noi toti, adica "nemedicii" si "neoamenii", traim in grajduri, avem klebsiella si ne meritam soarta. De ce n-am facut nimic? Pentru ca trebuie, ca "neoameni" ce suntem, noi sa salvam vietile parintilor si copiilor nostri. Si dupa, nu mai avem puterea sa ne batem cu sistemul. Spun ca aceasta ancheta arata o situatie generalizata, ca vorbim de clinici universitare sau spitale mai mici.

Irina  •  2 iunie 2016, 10:19

Aceeasi schema a medicamentelor notate in fisa de tratament, dar neadministrate, se intampla si la spitalul Sf Ioan, ce-i drept, nu stiu daca si la ATI, dar cu siguranta la sectia Urologie. Am vazut cum in fisa mea aparea ca am primit mai multe fiole de algocalmin, cand in realitate mi se administra una singura, seara. Aceleasi neconcordante intre document si situatia reala le-au semnalat toate celelalte paciente din salon. L-am rugat pe medic macar sa-mi prescrie un calmant pe care sa-l achizitionez din farmacie, daca medicatia din spital se administreaza cu economie, in contextul in nu mai suportam durerile de rinichi, dar cerinta mi-a fost refuzata, pe motiv ca nu exista alternativa mai eficienta decat algocalminul

gabi  •  2 iunie 2016, 10:20

ufff, cu cat scarpini mai adanc, cu atat pute mai tare. un word of advice: pe masura ce tot mai multi o sa fie atenti la ce scrieti, o sa se incerce discreditarea voastra daca cei din spate sunt cei ce pot face asta. nu ma refer la "intamplarile" *** de spital.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ruxandra  •  2 iunie 2016, 10:21

Buna ziua. Sunt medic ATI, care am lucrat in mai multe spitale de stat iar din multe motive am ales in final mediul privat. Starea pacienților din terapie intensiva, conform unor ghiduri si scoruri realizate de forumurile internationale internaționale, este evaluată zilnic. Astfel se stabilește gravitatea cazului si implicit daca mai sunt sau nu șanse de vindecare. Am lucrat la cel mai mare spital universitar din Germania si situația era identică: pacienții fara șanse, intr-adevăr cu acordul familiei, nu mai primeau toată medicația ci doar câteva medicamente de baza ( lichide, hrana si medicamente de durere). Celelalte medicamente fiind păstrate pt cei "cu șanse". Din păcate Dr. Constantinescu este venită din exteriorul spitalului Pantelimon si nivelul de răutate este mare: unele persoane au fost deranjate de aceasta venire si au prezentat lucrurile modificate in context. Exista intr-adevăr secții de ATI unde se exagerează si unde șefii își iau rolul de Dumnezeu, dar Dr Constantinescu este una din cele mai calde, politicoase si Profesioniste șefa de secție si asta o spun inclusiv pacienții. Nu vreau sa se interpreteze greșit: nu am nici o relație de prietenie cu Dansa, probabil ne întâlnim maxim o data pe an la Congrese, așa ca nu am nici un interes. Practica de a face provizii pe secție se face absolut peste tot, dar din ideea de a asigura medicație tot pacienților ( medicamentele nu se pot folosi acasă) la finalul lunii când de multe ori mi s-a întâmplat sa ma uit la pacienți "cu sanse" care mor din lipsa medicației. Va rog sa nu mai scoateți din context si sa găsiți intr-adevăr persoane care fac rău si nu persoane care se folosesc de dumneavoastră pentru a-și hrăni telurile meschine si a-și atinge niște teluri imorale.

Moesia  •  2 iunie 2016, 10:22

Domnule Tolontan, Felicistari este foarte putin spus! Stima pentru tot ceea ce faceti ca *** - ce-si spun doctori - afaceristi sa fie incatusati pentru nenorocirile facute. Dar oare vor fi ei incatusati ? As dori insa sa va mai sesizez ceva: In Brad, judetul Hunedoara este in registrata o firma "Pharafarm" ce se ocupa de suplimente alimsentare, spre care multi dintre noi ne indreptam atentia, vazand ce se intampla cu medicamentele si doctorii din Romania. Ca urma re am cumparat de la magazinul DM (splaiul independentei ) un produs pe care scrie cu litere f. mari: BIO-LUTEINA . Nu mica mi-a fost surprinderea cand am vazut ca in compozitie exista orice altceva numai LUTEINA NU! Ca urmare , am cautat distribuitorul trecut pe ambalaj , pentru ca la telefonul trecut pt. firma nu raspunde nimeni, respectivSC QUANTUMPHARM Cluj-Napoca, telefon 0264.420.925 - si asa am aflat ca distribuitorul este de fapt PHARAFARM. Am reusit sa vorbesc cu directorul...mi-a spus un nume Gheorghe.... si obraznicia si nesimtirea au fost atat de mari ca mi-a spus de ce nu m-am uitat pe con tinut !!!!??? Am mers mai departe sa vad cine i-a certificat produsl si ia de vezi : "DEKRA CERTIFICATION Gmbh ... si minune aceasta firma exista pe undeva prin Africa de sud....!!! Concluzionand, mai faceti un efort si scapati-n e de acesti afaceristi, care ne mint si ne otravesc zi de zi.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Dragos  •  2 iunie 2016, 10:22

Daca se fura in spitale, lucru ce poate duce, in disperare de cauza, la inchiderea dulapurilor cu medicamente? Da, se fura. Nu este nici un secret asta. Cine fura? Oricine poate avea acces la ceva de furat : infirmiere si femei de serviciu, asistente si chiar medici. Daca medicul din inregistrare este vinovat de ceea ce se intampla acolo sau nu, ramane de discutat. Poate un medic sa hotarasca cine primeste si cine nu primeste un anumit tratament, limitat cantitativ? Da, poate. Se numeste ''Triaj'', se intampla permanent, in orice spital din lume si este o parte componenta legala a actului medical, chiar daca suna ingrozitor. Masura in care acest triaj este necesara sau nu in cazul de fata ramane de discutat.

George S  •  2 iunie 2016, 10:28

Lipsa de educație din cauza saraciei duce la asta, în orice țară civilizată se aplica legea, lumea protesteaza, daca si dupa scandalul cu hexi farma toata lumea stă linistita si la televizor se discuta numai si numai daca era ala in masina, daca pomul a fost mai la stanga sau mai la dreapta, nimeni nu vorbeste la televizor despre cine i-a permis sa vanda in spitale substanțe diluate, dupa 500 de informari ale SRI nu se spune la tv cine este de vina, în schimb vedem cum 24/24 se discuta despre accidentul acela, orice om in tara asta cu o functie mai inalta este un mic dictator, dupa 26 de ani înca mai au unii mentalitatea de dictator/comunist, populația asta este părtașa la tot ce se întâmplă pentru ca nu reacționează decât pe facebook , o țară de lași si fricosi, fiecare se gandeste numai la familia lui, daca nu il afecteaza pe el este foarte bine, restul poate sa crape

Gugu  •  2 iunie 2016, 10:31

Dragă Tolo... mi s-a făcut părul măciucă citind doar prima jumătate a interviului :(((( ... și mi-am adus aminte de răposatul cârcotaș Toni Tecuceanu care, la nici 40 de ani, de la o simplă răceală la sfârșit de decembrie 2009, a murit în spital la început de ianuarie 2010, în mod cu totul neașteptat și imposibil de acceptat din punct de vedere moral... Doamne iartă-ne că încă mai putem să acceptăm să trăim cu așa ceva, stăm liniștiți în casele noastre și nu ieșim în stradă!

fotbal  •  2 iunie 2016, 10:37

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ciupi  •  2 iunie 2016, 10:41

legat de a da medicamente "celor care merita", nu se avea in vedere si cat le bagau oamenii prin buzunarele halatelor?

Catalin  •  2 iunie 2016, 10:42

Domnule Tolontan, dvs. sunteti in acest moment singurul medic din tara aceasta caruia chiar ii pasa de cei "20.000.000 de pacienti" internati pe acest taram! Aveti toata sustinerea noastra si va rugam sa va exprimati public ori de cate ori veti primi amenintari sau orice fel de acte spre intimidare si oprirea din a arata septicemia acestui sistem medical si dupa cum va urma...si nu numai! Cu respect!

Dan  •  2 iunie 2016, 10:48

Nu stiu cum ai ajuns la aceste articole, la dezvaluirile acestea. Probabil ca si pentru tine este surprinzator unde s-a dus investigatia. Iti doresc sa ai putere sa mergi mai departe si iti multumesc. Romania este un pic mai curata si mai sigura datorita tie.

fotbal  •  2 iunie 2016, 10:50

nu e de tarantino, sa stii 😛

??????  •  2 iunie 2016, 10:51

Ati vazut ce a realizat antrenorul Vestergaard cu CSM Bucuresti ?

eva  •  2 iunie 2016, 10:55

Iata ca inteleg de ce mama mea desi este varstnica nu vrea sa mearga la doctor desi a suferit un accident de circulatie, desi i se umfla picioarele si sigur are nevoie de ceva medicatie. La nici un doctor, nici la stat nici la privat ! In 1984 a fost accidentata de un cetatean cilian refugiat politic in Romania si medicii au dat-o afara din spital inainte de cele 21de zile dupa 6 operatii in acelasi loc unde plaga se infectase cu pioceanic si ii curgea infectia din coapsa pe picior si se ducea la pansat si la serviciu ! Sa nu aud de medici in general !Curajosi nu pot fi decat cei profesionisti si morali si asta e o situatie rara!! Inainte de toate sunt dominati dinainte de 1989 de o mafie cumplita care este radacina celei de azi !!!Am uitat sa spun ca la data accidentului mama era functionar in Ministerul Sanatatii...

mi  •  2 iunie 2016, 11:00

Draga Ruxandra ( medic ) nu imi doresc sa ajung sa ma tratezi. Cand vorbim de "confortul " unui muribund ( hidratare si morfina pt dureri ) trebuie sa fie asigurat fara nici un fel de judecata. Dar cand aceasta femeie ( ça doctor nu pot sa o numesc ) spune ça "nu ne mai intereseaza ,ça atat ne este bugetul " cred ça trebuie sa isi schimbe meseria. Cineva scria mai sus ceva de dr. Mengele . Cuvintele acestei femei imi aduce aminte de ororile facute de nazisti. Catalin Tolontan este primul articol ( din cate ai scris ) care ma oripileaza.

mirea liliana  •  2 iunie 2016, 11:01

nu asa vorbeste un sef cu un medic de pe sectie! este o discutie probabil cu un reporter scoasa din context in scopul defaimarii

Ceva nou?  •  2 iunie 2016, 11:04

Nimic nou sub soare..medicii fura medicamentele și apoi le vând pe sub mana,asta e realitatea de sute de ani în românia și toți o știm dar ne facem ca nu vedem.cine e de vina?..noi suntem de vina,noi societatea ca stam și nu facem nimic, nu protestam,continuam sa dam șpagă oriunde și oricui. Schimbarea trebuie sa vina de la noi, atunci când tot romanul de rand va înțelege ca noi societatea civila reprezentam "majoritatea" iar ei (medici,guvernanți, judecători, politie etc)sunt minoritatea și trebuie sa asculte de noi și de dorințele noastre abia atunci putem schimba ceva. Dar cu cine?..romanul este las (istoria vorbeste) nu iese în strada,nu este solidar cu cel ce suferă, dacă lui îi este bine dece sa protesteze dece sa iese în strada?..nu ca-l da șefu afara.. dar nu se gândește ca mâine poate ajunge la spital și va avea parte de același tratament. Asta este o meteahna veche a romanului,nu gândește pe termen lung..azi a mâncat a băut ok ne punem la tv, telenovele, marută,antena 1,2,3,kanal D..ce ne pasa ca pe fiecare luna se scumpesc alimentele,medicamentele,gazele,curentu. Am trăit în Franța (tara grevelor) dacă seara la jurnal se anunțau scumpiri de cel mult 1 cent la pâine a doua zi erau în strada zeci de mii de oameni în toate orașele mari ale tari zi de zi pana guvernul dădea înapoi și accepta vocea străzii, solidaritate fraților.

Plecat de mult  •  2 iunie 2016, 11:05

Hmm...nu stiu cat de vinonvata este doctorita cat sistemul care nu da suficiente medicamente iar doctorii trebuie sa transeze. Ieri am vorbit cu tatal meu care sta in Bucuresti si care mi-a zis ca s-a trezit la 6h30 sa se duca sa isi ia medicamentele pentru ca mai tarziu in luna nu sunt. Nu a resusit sa le ia ieri si se duce azi iarasi de la 4h30 sa faca coada, policlinica deschizand la 7h30. Tara Europeana ? De ce ziarele nu scriu nimic de asta ? E normal? Ce face strabunica mea care are 94 de ani ? Poate ea sa stea la coada ? Mai sunt medicamente pentru ea sau este prea batrana ?

moni  •  2 iunie 2016, 11:06

Tolo, medicii despre care vorbesti, cei care au facut experimente cu medicamente neomologate inca, toti se trag din Mengele? Nu au suflete , nu au copii, familie , nu au parinti?Ei traiesc o vesnicie? Toti sunt Dumnezei care decid cine sa moara si cine se traiasca? Catre ce ne indreptam? Ma ingrozesc cand vad cat de cinica si rapace a ajuns societatea in care traim. Medicii, care ar trebui sa ne trateze, s-au transformat in *** , pentru bani. Cum e posibil asa ceva? astea nu sunt tot crime?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cătălin Tolontan  •  2 iunie 2016, 11:14

@mirea liliana: este o inregistrare autentica si vorbeste cu medicii din sectie, nu cu presa. Dar daca ar vorbi cu presa ar fi mai putin socant ce spune?

Daniela  •  2 iunie 2016, 11:16

Nu cred ca spitalul Sf Pantelimon e un caz izolat, mai degraba regula La spitalul Sf Ioan din Bucuresti in urma cu 2 ani l-am avut pe bunicul internat. Trebuia sa ii cumparam noi pastilele inclusiv dozele de atropina in caz ca avea nevoie. Ni s-a sugerat chiar sa nu il mai resusciteze pentru ca "e prea batran" si nu mai e cazul. Avea un plic cu pastilele cumparate de noi care era pastrat de asistente. Si s-a intamplat ca dupa o zi sa gasim lipsa chiar si 10 pastile in conditiile in care conform dozei trebuia sa fi luat doar 2 pastile. Dupa ce am facut scandal au aparut inapoi pastilele. Pastile cumparate de noi ... Cu cativa ani in urma, la policlinica Titan am incercat sa il inscriem la un cabinet de medicina de familie. Si o doamna doctor ne-a spus ca e prea batran si e prea mare efortul pentru ea, ca il inscrie doar daca se inscrie si restul familiei la ea ca sa ii creasca lista de pacienti. Deci da, batranii chiar nu sunt o prioritate, pana la punctul la care ti se spune ca nu mai merita niciun fel de tratament medical

Bogdan Grigoras  •  2 iunie 2016, 11:18

Este interesant cum atunci te internezi intr-un spital ( asta insemnand o data la 10-15 ani) esti informat de catre reprezentantii spitalului ca: INSTITUTIA NU DISPUNE DE MEDICAMENTE!, si te OBLIGA astfel pe tine pacient sa-ti cumperi medicamentele care de altfel ar fii trebuit sa fie acoperite de catre spital, in conditiile in care contribuim in fiecare luna prin taxe si impozite pentru a fii tratati atunci cand avem nevoie. CEL MAI PROBABIL, DIFERENTA DINTRE CE ERA SCRIS IN REGISTRU SI CE S-A GASIT IN DEPOZITul DE MEDICAMENTE, CORESPUNDE CU NUMARUL PACIENTILOR CARE PROBABIL CA AU FOST INDEMNATI SA-SI CUMPERE SINGURI MEDICAMENTELE....SI UITE ASA CINEVA A RAMAS CU CATEVA MEDICAMENTE SCUMPE PE BAZA CARORA POATE FACE UN PROFIT FRUMOS!!!

dzz  •  2 iunie 2016, 11:22

Toata lumea isi exprima uluirea, consternarea, greata, ingrijorarea fata de ceea ce se intampla in sistemul medical. e buna dreptate. Majoritatea medicilor pozeaza-n fecioare neprihanite, desi absolut toti stiu ceea ce se petrece la locul lor de munca. In functie de caracter, unii pleaca scarbiti, dar in tacere, iar altii aleg sa ramana in sistem asumandu-si statutul de complice , de rotita in mecanismul acestuia. Vedem cum sistemul de sanatate ar avea suficiente resurse financiare acordate, insa bugetul seamana cu un sac gaurit in numeroase locuri, prin care se scurg banii catre buzunarele celor care il patroneaza. In aceste conditii, o promovare in justitie a unei actiuni privitoare cel putin la recuperarea integrala a sumelor retinute necuvenit pentru contributia CAS de-a lungul anilor, pentru fiecare persoana platitoare, trebuie introdusa urgent. Noi am platit/platim sa fim ingrijiti***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Dan Patru  •  2 iunie 2016, 11:23

@Bogdan Grigoras. Exact asta am spus si eu, doar ca mie apoi mi-a oferit un brancardier medicamentele de care aveam nevoie cand am plecat de la urgente (la floreasca) la un pret foarte bun. Fiindca aveam piciorul in ghips... am acceptat. nu puteam sa umblu prin bucuresti dupa ele. Si mi-a dat fiole injectabile, iar reteta (INCA O AM) a fost modificata cu pixu ca sa-mi dea un medicament mai scump din stocul lor :).

cosmin  •  2 iunie 2016, 11:25

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei  •  2 iunie 2016, 11:26

Cred ca noi oamenii din tara ar tb sa ne solidrizam si sa iesim la proteste sa aratam medicilor ca ne pasa. Asa vor prinde curaj si probleme din sistem poate vor fi eliminate. Parerea multora e ca bani sunt in sistemul medical, insa se cheltuiesc prost, adica cu dedicatie, pe medicamente si servicii scumpe fie fictive. Si ne miram ca sunt asa mici salariile. Cred ca daca s-ar elimina coruptia nu ar mai fi nevoie sa plece medicii din tara. Ar fi bani de salarii suficienti.

Emil  •  2 iunie 2016, 11:27

Cand bunicul meu, care locuia in cartierul Pantelimon a facut atac cerebral in anul 2006, doctorita de pe salvare ne-a spus urmatorul lucru, avem doua optiuni. Daca vrem sa moara mai repede atunci sa mergem la spitalul Sf. Pantelimon (care era in apropiere) sau daca vrem sa traiasca mai mult sa il ducem la spitalul Colentina. L-am dus la Colentina. Se stie demult despre spitalul Sf. Pantelimon !

comabi  •  2 iunie 2016, 11:27

MMM... ce anchete despre sport? Poate va veni si randul sportului, dar, momentan, sanatatea este prioritara. De sport se ocupa DNA-ul momentan. Uita-te ca nu mai sunt la fel de multi bani publici sifonati prin tot felul de cluburi de fotbal si nu numai. Frica pazeste pepenii!!!! Corect, ar fi utila si o acheta despre inca multe primarii care arunca stupid banii pe circul fotbalistic romanesc, insa ancheta prezenta afecteaza toata tara, MMM-ule ;).

Roby  •  2 iunie 2016, 11:28

*** nu trebuie sa mai calce vreodata intr-un spital din Romania din postura de medic. Cum e posibil sa decizi tu cine traieste si cine moare ? Ce, suntem in epoca medievala cand nobilul decidea cine moare si cine traieste pe mosia lui ? De ce tine medicamentele sub cheie ? Presupunerea mea este ca le tine inchise pentru ca le fura. Schema e foarte cunoscuta si au mai fost scandaluri, mai ales in zona de oncologie unde medicamentele sunt extrem de scumpe. Da, se scot medicamentele din spital, dupa ce in prealabil au fost trecute in hartii ca fiind administrate pacientilor. Sistemul de sanatate este criminal prin omisiune. Pana nu vor condamna cativa medici la 10-15 ani de inchisoare, nu vom rezolva problema. Credeti ca ii linistiti cu anchete de presa ? Nu, sumele colectate sunt uriase, milioane si mlioane de euro sunt drenate printr-un sistem complex. Acum 7-8 ani am cunoscut un tip care facea parte dintr-o astfel de retea. Lua medicamente din spitale si le vindea pe piata din vest. Pentru asta avea nevoie de o acoperire si cumpara farmacii mici, din zone limitrofe Bucurestiului. Prin intermediul acestor farmacii face iesirile si dadea aparenta legalitatii. Se umpluse de bani. Traia cu frica ca-l pot prinde dar banii erau prea multi si merita riscul. Suntem in mijlocul unui uragan si peste tot in jur plutesc dovezile coruptiei. Ministerul Santatii ar trebui sa controleze drastic sistemul de alocare a medicamentelor, igiena din spitale, modul de angajare a medicilor. Cred ca un serviciu intern de control ar fi o idee minunata. Cu controale inopinante, cu verificari profesioniste si regulamentare a tuturor aspectelor care tin de medicina.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cezar  •  2 iunie 2016, 11:29

Eu cred ca pana nu se începe linsarea unor politicieni și a unor persoane din instituțiile care au contracte cu statul nu se va rezolva nimic. Ei trebuie sa aibă frica de popor, nu noi de ei, sa le fie frica de moarte sa pună mana pe un ban care nu e al lor. Ar trebui date niște exemple în plina strada în văzul tuturor.

Dex  •  2 iunie 2016, 11:30

E pentru prima oara cand nu reusesc sa citesc pana la capat un articol din aceasta serie pe motiv ca nu pot inghiti atata amar. Sunt ironic de fel dar nu cinic incat sa pot baga in stomac atata nenorocire. Dar intreb: 1) Colegiul Medicilor, Colegiul Farmacistilor si Ordinul Asistentilor ce asteapta pentru a le retrage dreptul de libera practica al acestor indivizi? Si farmacista e de vina pentru ca ea raspunde pentru medicamente!!! Daca stia, atunci sa demonstreze eforturile pe care le-a facut sau daca nu, inseamna ca cineva fura medicamentele. Medicamentele NU IES din farmacia cu circuit inchis precum iese berea la o terasa din Ferentari cand asculta patronul noul hit Guta. 2) Conducerea sa sesizeze organele de cercetare penala pentru ca dupa parerea mea, consecintele sunt deosebit de grave iar infractiunea principala pe care eu o vad aici este tentativa de omor calificat plus furt, plus altele care vor iesi la suprafata dupa o ancheta facuta temeinic

Comentează