miercuri, 1 iunie 2016, 7:00
UPDATE: Astăzi de dimineață, purtătorul de cuvînt al Ministerului Sănătății a spus: ”Vom face un control la Spitalul de Oftalmologie. Pînă la concluzii nu comentăm cazul punctual, dar legea este clară: nici un manager de spital nu poate fi angajat în altă parte!”.
UPDATE: Senatorul Florian Popa la B1 TV: „ANI m-a acuzat de conflict de interese și de incompatibilitate. Un caz e la Parchet, iar celălalt e în instanță. În privința documentului prin care am semnat chiar eu numirea mea în Consiliul de Administrație al Spitalului de Oftalmologie, am semnat în acea zi peste o sută de numiri și a fost o eroare că mi-am semnat-o și pe a mea. Nu se poate vorbi de sprijin politic pentru doamna Monica Pop”.
UPDATE: Monica Pop la B1TV: ”E o aberație, o minciună, o răzbunare a unei asistente psihopate și un gest abject al domnului Tolontan. Nu e nimic anormal să semnez ca director o închiriere pentru o firmă care apoi să mă angajeze”.
Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac, Marius Mărgărit și Cătălin Tolontan
De 8 ani, Florian Popa este parlamentar.
Întâi a fost deputat PSD, acum este senator PSD.
Vicepreședinte al Comisiei de Sănătate Publică a Senatului României, Florian Popa, 70 de ani, este, totodată, șeful Comisiei de concurs în fața căreia Monica Pop a trecut de două ori consecutiv concursul de director al Spitalului de Oftalmologie.
În 2010 și în 2014.
De două ori cu nota 10 (zece).
Și de două ori, consemnează Comisia, „fără să mai fie necesară desfășurarea interviului”.
S-a numit singur în CA al Spitalului de Oftalmologie
Florian Popa a fost și rectorul Universității de Medicină Carol Davila din București.
În această calitate, Florian Popa o numește prorector pe Monica Pop din 2004 și pînă în 2012.
Apoi, pentru ca relația să fie simetrică, pe 16 iulie 2010, deputatul PSD Florian Popa se pune singur în Consiliul de Administrație al Spitalului de Oftalmologie, acolo unde Pop este director. (Document 1)
La scurt timp, mișcarea își dovedește efectul.
Deputatul PSD devine președintele Comisiei de concurs a spitalului
Din postura de membru al CA al spitalului, deputatul Popa se înscăunează drept șeful Comisiei de concurs pentru postul de manager!
Pe 29 septembrie 2010, parlamentarul semnează procesul verbal prin care Monica Pop este numită manager. (Document 2)
10 (zece) la testul grilă.
10 (zece) la proiectul de management.
Fără interviu.
Schema din 2010 se repetă în 2014
Acum doi ani, Popa și pe Pop, politicianul și colega sa, învârt încă o dată mecanismul numirii managerului.
Pe 17 ianuarie 2014, Pop candidează din nou singură.
Președintele Comisiei este tot prof. dr. Florian Popa, între timp ajuns senator PSD și vicepreședinte al Comisiei de Sănătate.
Nota e tot 10 (zece), tot fără interviu, poveste copy-paste. (Document 3)
ANI: „Incompatibilitate și conflict penal de interese”
Poate un parlamentar să fie membru într-un CA al unui spital și șeful comisiei care o alege drept manager pe Monica Pop, cea care îi era subordonată la Facultatea de Medicină?
Conform ANI, nu poate.
Agenția Națională de Integritate îl declară pe senatorul PSD incompatibil și în conflict penal de interese, scrie Agerpres în decembrie 2015. Ca să se apere, Florian Popa dă în judecată ANI.
Procesul e pe rol.
Directorul semnează un contract…
Aceasta este doar prima parte a poveștii.
6 contracte de încredințare directă cu Hexi a avut spitalul directorului Monica Pop, deși ea a negat
Ce generează protecția politică vedem în continuare. Fundamental, generează sentimentul că poți să faci orice dorești. Sau să spui ce vrei, fără teamă că se va afla.
Cînd au izbucnit dezvăluirile legate de Hexi Pharma, Monica Pop a spus că ”Noi nu avem substanțe din astea!”. E un neadevăr.
Spitalul de oftalmologie a avut în ultimii trei ani mai multe contracte de încredințare directă, în valoarea totală de aproximativ 15.000 de euro, cu Hexi. Au cumpărat POLYODINE, substanța pe care testele Guvernului și ale Parchetului General au identificat-o ca fiind diluată cu 30%.
Iar Monica Pop se aruncă într-o combinație frapantă chiar și după criteriile sănătății din România.
În 1996, ca director al spitalului, Monica Pop semnează un contract prin care Spitalul de Oftalmologie închiriază la parterul clădirii din Piața Lahovary firmei Monona Group Trading SRL un spațiu de 38 mp. (Document 4)
Scopul este amenajarea unui bufet, dar nu numai.
…iar firma o angajează la schimb!
În 2007, Monona îi întoarce serviciul directorului Monica Pop, angajând-o în firmă! (Document 5)
Din 2007 și până în 2011, Monica este atât director al Spitalului de Oftalmologie, cât și angajat al Monona, căreia îi promite prin contract să-i fie fidelă.
În schimb, Monica Pop primește un salariu mic de la Monona, de 500 de lei lunar.
Monica Pop semnează nu doar contractul cu Monona, ci și prelungirea, cu mărirea spațiului cedat de spital, în 1999, 2002, 2007 și 2012.
Monona aparține unui medic Mihai Ghiță. Iar administrator este Munteanu Daniela Anisoara, doctor în cadrul Spitalului de Oftalmologie.
4 acte adiționale și prelungiri ale contractului a parafat directorul Monica Pop pentru firma unde a fost angajată
Conflict de interese
Cum poate un director să fie fidel și spitalului de stat, dar și firmei private căreia pe semnătura sa i-a cedat un spațiu al spitalului?
E o întrebare la care Ministerul Sănătății, ANI sau Parchetul nu au răspuns niciodată.
Ce face Monona e și mai interesant.
Ieftin pentru medici, scump pentru pacienți
Firma Monona capătă aprobarea să vândă la Spitalul de Oftalmologie „pizza și înghețată”, dar și „lentile normale și de contact, cristaline favorizând la preț salariații spitalului”. (Document 4)
Favorizând salariații spitalului față de cine?
Există două mari categorii de oameni care intră într-un spital.
Salariații și pacienții.
Directorul și medicul Monica Pop semnează contractul prin care închiriază un spațiu firmei Monona, unde este angajată persoana privată Monica Pop, firmă care se angajează să-i favorizeze pe angajații spitalului.
Dacă ești medic cumperi cristalinul mai ieftin decât același cristalin cumpărat de pacient.
Asta se întâmplă într-un spital public, plătit în egală măsură din impozitele pacienților și ale medicilor.
Senatorul PSD Florian Popa nu a putut fi contactat.
INTERVIU. Cum explică Monica Pop, directorul de la Oftalmologie, faptul că a închiriat spațiul unei firme care a angajat-o
– Doamnă Pop, vă mai amintiți de când îl cunoașteți pe prof. dr. Florian Popa?
– Este un om excepțional, îl cunosc de când a fost rector și eu prorector. Este un om deosebit.
– Dânsul a fot șeful Comisiei de concurs care v-a numit în 2010 și 2014?
– Aaa, știu acum, e acea asistentă psihopată, eu mă judec cu ea, de acolo știți astea.
– Nu ne-ați răspuns la întrebare.
– Am dat-o afară în 2007, când era să omoare un pacient. Asta e răzbunarea domnului Tolontan că m-am luat de el în ancheta cu dezinfectanții, că am spus că e o exagerare, o minciună și acum oamenii se tem să mai vină la spital!
– Nu ne-ați răspuns la întrebare. Era domnul Florian Popa șeful Comisiei?
– Da, și care e problema?!
– ANI a spus că era un conflict de interese penal al dânsului.
– Legea e o tâmpenie. Ce, dacă nu era parlamentar era mai bun?
– Firma Monona vindea la prețuri mai mici angajaților spitalului. Aceasta nu era o discriminare la adresa pacienților?
– Cu ce prejudiciez spitalul dacă eu mă duc să dau consultații la un cabinet privat?
– Nu asta am întrebat.
– Era mai grav dacă trimiteam pacienții la privat, în loc să se trateze în spital. Eu am o înțelegere verbală cu firma în cazul în care prescriu greșit ochelari, a doua pereche să fie gratuită. Să știți că domnul Tolontan e bolnav. Am văzut eu că e bolnav!
– Ați fost angajata firmei căreia i-ați închiriat spațiul ca director. Nu vi se pare un conflict de interese?
– Legea e idioată. Toată legea este idioată! Din cauza acestei legi idioate și-au dat demisia toți șefii de secție. Nu m-a interesat politica, nu mi-a plăcut niciodată.
– Nu v-ați simțit susținută politic?
– Nu am nicio legătură cu politica. Mi-a plăcut de Vadim, îmi place de Tăriceanu, de Florian Popa, dar nu m-au sprijinit politic!
CELE 30 DE PĂRȚI ALE INVESTIGAȚIEI:
Horia • 2 iunie 2016, 15:08
http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?idp=14493 A fost un scandal monstru la dezbaterea legii in comisiile reunite de munca si sănătate. Monica Pop a fost sa sustina legea punând in slujba legii toată notorietatea ei plus o suma de invective si înjurături. In urma rezistentei noastre de a încalcă si ultima bruma de bun simt legea a rămas in suspans.
Mihai • 2 iunie 2016, 18:56
"Mi-a plăcut de Vadim, îmi place de Tăriceanu" Asta spune totul...
MAX • 3 iunie 2016, 7:02
TREBUIE FACUTA O DELIMITARE PRECISA INTRE PRIVAT SI STAT ,ASTFEL INCAT MEDICUL SA NU POATA FI ANGAJAT IN ACELASI TIMP SI LA STAT SI LA PRIVAT,DE ASEMENEA TOATE FONDURILE CASEI DE ASIGURARI SA FIE DESTINATE EXCLUSIV CATRE SISTEMUL DE STAT...MEDICUL DE FAMILIE SA FIE ANGAJAT AL STATULUI DUPA ACEEA DESFINTAREA COLEGIULUI MEDICILOR SI ASISTENTILOR CARE ARE UN ROL NOCIV,PRIN APARAREA TUTUROR ABATERILOR CARE AU LOC IN SISTEMUL DE SANATATE...TOATE ACHIZITIILE SA SE FACA CENTRALIZAT DE CATRE MINISTERUL SANATATII,SA DISPARA SPAGA SI DE ASEMENEA EXTERNALIZARILE A TOT FELUL DE SERVICII...SA NU SE MAI PERMITA INCHIRIEREA DE SPATII IN INTERIORUL SPITALELOR,DE CATRE PRIVATI..SUNT ATAT DE MULTE DEFICIENTE INCAT ESTE FOARTE GREU SA LE CUPRINZI PE TOATE..
Medic rezident • 3 iunie 2016, 11:02
***
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Mihail • 3 iunie 2016, 14:32
Indubitabil, Monica Pop este *** iar asocierea cu PSD-ul spune tot. Felicitari, Tolo !
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Dan • 5 iunie 2016, 3:43
Mama a fost operata la spitalul în cauza pentru rupere de retina. Cele necesare operației nu existau în stocul spitalului însă au putut fi cumpărate din farmacia de la parterul spitalului. Bineînțeles că a fost îndrumată de chirurg. Oare e corect?
Dan • 7 iunie 2016, 4:25
Ce obraznicie ... sa-i vorbiti de lege, care oricum e proasta... Si oricum, ce mai conteaza legea cand ea, directoarea de spital, este deasupra legii? Si acolo, deasupra legii, o tine unul care initiaza si voteaza legile! Pai mai conteaza legea? Legea este pentru prosti, muritori de rand, ***... Uluitor! Si vrem reforma de la asemenea ***... Pai reforma cere intotdeauna un pret. Acum depinde de noi daca-l platim sau le cerem "intangibililor" sa-l plateasca.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Mama Alina • 22 iulie 2016, 13:13
Fratilor unde se va ajunge cu spitalele in Romania ? Cum de ne-au acceptat in UE cu atatea probleme ?
malenda • 22 noiembrie 2016, 2:22
Pe munca ei sta in functii ! Sunt martor pe viu la frumoasele saloane ...intr-o curățenie sclipitoare ,cu un personal excelent ...! Nu o simpatie ma îndeamnă caci este temută de toti ...dar daca ar fi altfel nu ar mai fi disciplină asta de fier ...si NU AR MAI FI OCHII ...SALVATI CU MIRACOLE ...SUBLINIEZ ADEVARAT CA ESTE UN MIRACOL SA IEI PANSAMENTUL DE PE FATA BATRINEILOR SI EI SA SE GASEASCA IN ...GRADINILE RAIULUI !lasati-o in pace pe Monica ...este un înger iar firma aceea ajuta ...ajuta sa ne facem lentile ochelari si este ieftin este cu cardul ...vreti sa o distrugeti si pe ea ? Părinții nostri se operează acolo gratis ! GRATIS ! FETELE TINERE ...MEDICI FAC CHETA ZILNIC SA OPEREZE UN CAZ CE NU ISI PERMITE SA ACHIZITIONEZE CRISTALINELE ! NU SUNT DE ACORD SA O MAI HARTUITI ! E DOCTOR BUN ! PENTRU NUMELE LUI DUMNEZEU OCUPATI-VA DE CORUPTIE NU DE UN INGER CA EA !
sara • 4 aprilie 2017, 16:14
Nu stiu ce sa zic. E adevarat ca a incalcat legea dar in situatia in care in Romania se fura cum se respira, la toate nivelurile, sume uriasa, pacatele dnei Pop sunt minore. Sigur ca trebuie pedepsita dar sa se tina seama si de alte criterii la stabilirea masurilor pentruca ceea ce a facut ea este valabil peste tot. si in comparatie cu devalizarea tarii pe care de prea multe ori o ignoram, aceste abuzuri sunt gainari. .Ceva e putred la radacina. Sa se umble la cauze nu la efecte. Coruptia, abuzurile, furaciunile de tot felul ne vor ucide.
Iulian • 25 decembrie 2020, 15:23
O femeie ce nu merita titlul de doctor,chiar acum la tv zice o prostie imensă despre vaccin in general cum ca el nu tear face imun la boala ci faci doar o forma un pic mai ușoară, o idioțenie mai mare nici ca nu am auzit si mai este si doctor ci experiență, *** vaccinul ați stimulează sistemul imunitar si produce anticorpi pentru anumiți virusi,bacterii,etc.deci anticorpi deja existenți in corpul unui om vaccinat omoara imediat virusul cum intra in corp si asa se oprește debutul boli si răspândirii virusului mai departe la alti oameni deci doamna part doctor da vaccinul anti sars cov 2 asta face in principal ,cel vaccinat nu mai da virusul mai departe ca nu se mai reproduce in corpul lui sa poata fi transmis la alte persoane.mai faceti inca o data facultatea sa învățați mai bine despre vaccinuri.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.