luni, 30 mai 2016, 8:00
Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan
Oamenii nu se împart în corupți și cinstiți. Nici în răi și buni.
Ci în cei care vor să slăbească și cei care nu au nicio problemă cu asta. Să ridice mâna cei cărora nu le pasă! Sunteți foarte tari!
Diana Gorea își dorea să slăbească.
S-a internat în secret
Pe 5 iulie 2015, Diana merge la botezul copilului fratelui său, Bogdan.
„La petrecere nu ne-a spus absolut nimic”, își amintește Bogdan Gorea.
A doua zi, femeia de 45 de ani se internează la Spitalul Județean din Timișoara. Nimeni din familie nu știe.
Suportă o operație de plicatură gastrică, de micșorare a stomacului. O metodă modernă, ușoară, în urma căreia n-ar trebui să apară complicații. Chirurgul este doctorul Ciprian Duță.
„În foile pe care le-am găsit în geanta ei sunt și unele scrise de doctorul Ciprian Duță. Era o femeie de 45 de ani și la măsurători avea 1,68 m și 82 de kilograme”, spune Bogdan.
Diana lui a fost încadrată la limita dintre supraponderal și obezitate grad I.
„Uitați-vă la poza asta!”, insistă un tânăr. Este Alexandru Gorgenyi, băiatul de 25 de ani al Dianei.
„Vi se pare că ar avea 82 de kilograme? Arată ca o femeie de puțin peste 70 de kilograme”.
„I-a cerut 1.500 de euro pentru operație”
„În mod normal, înainte de o astfel de operație, considerată până nu demult estetică, ar trebui să se facă unele teste. Am vorbit cu specialiști. În primul rând, unul psihologic. Are sau nu nevoie pacientul de respectiva operație? Unii oameni se consideră supraponderali fără să fie”, dezvoltă Bogdan, fratele.
„Apoi, endocrinologic, o endoscopie etc. Nu s-a făcut nimic”.
Fratele spune că medicul i-a cerut femeii 1.500 de euro pentru operație. „Uite, aici este scrisul lui. A scris singur suma, 1.500, și a subliniat-o. Am găsit hârtia în geanta Dianei”.
Medicul Duță îi solicită 1.500 de euro pentru operație și o programează pentru a doua zi dimineață, împreună cu o prietenă.
Derulată la Spitalul Județean public, operația este gratuită. Cei 1.500 de euro erau plata medicului la negru.
Pe 7 iulie 2015, după operație, chirurgul pleacă în concediu. „Sora mea a rămas internată. A început să se simtă brusc rău. Au apărut complicații. O fistulă gastrică, probabil acel pliu al stomacului nu a fost cusut bine. Apoi, după două zile, peritonită. Doctorii și-au dat seama abia în a treia zi că are acea problemă!”.
Stomacul i se umflă. Și se întărește.
8 contracte a încheiat Spitalul Clinic Județean de Urgență Timișoara cu Hexi Pharma: primul în 2011, ultimul în 2016
„Cinci bacterii luate în două săptămâni la ATI”
Respiră greu.
Este redeschisă și operată pentru a doua oară atunci. Diana intră în stare de comă indusă.
Rămâne în secția ATI a spitalului din Timișoara.
Secția ATI fusese condusă, până în martie 2014, de către Dorel Săndesc, devenit secretarul de stat al lui Nicolae Bănicioiu.
Prima bacterie, klebsiella, apare în analize pe 15 iulie. Până la sfârșitul lunii, testele evidențiază încă patru tipuri diferite de germeni!
Citate din foile de observație întocmite de medici:
15.07. „Cultură lichid peritoneal – Klebsiella pneumoniae”
20.07 „Cultură aspirat bronșic / lichid abdominal – E-Coli”
30.07 „Cultură aspirat bronșic – Acinetobacter baumannii”
31.07 „Cultură vârf de cateter – Proteus + Pseudomonas”
Organele cedează pe rând
„Personalul ne-a spus că unitatea colcăia de bacterii. Deși secția de ATI e modernă, bine dotată, utilată, ușa se deschide doar pe senzor, acel senzor e acoperit cu scotch ca să țină ușa deschisă”.
Din cauza infecțiilor nosocomiale, organele cedează pe rând.
Pe 13 august 2015, la 5 dimineața, Diana Gorea se stinge din viață. Are 45 de ani.
Generația dintre revoluții
Băiatul ei, Alex, primește un telefon la 5 dimineața: „Mama dumneavoastră a murit”.
Despre „decreței” se spune că sunt copii iubiți, dar întâmplători, ai României. Generația cea mai numeroasă din istoria țării. Tinerii care, în bună măsură, au făcut revoluția începută chiar aici, în vestul țării.
Apoi, adulții pe care s-au sprijinit multinaționalele care au împânzit România.
Părinții primei generații adulte care nu a avut niciun fel de contact cu comunismul.
„Decrețeii” vor fi bătrânii care, după toate calculele, nu pot miza pe pensia publică.
„Germenii Dianei au fost rezistenți la toate antibioticele care se dau în acest caz conform protocoalelor, în orice țară. Un medic de la noi, din Arad, mi-a explicat moartea Dianei povestindu-mi că un pacient care ajunge la terapie intensivă și rămâne mai mult de 5-7 zile poate avea mari probleme”, spune Bogdan Gorea.
Fata care l-a sunat la 5 dimineața din spital pe Alex vine la înmormântare. „Nu a putut spune nimic. Doar a izbucnit în plâns”.
Plângeri
Bogdan, fratele Dianei, surâde amar când vine vorba de plângeri.
„Am făcut una la Colegiul Medicilor – Timiș. Președintele organizației este medicul Lazăr Fulger. Nimeni altul decât colegul și șeful chirurgului Duță la Spitalul Județean. Nu prea merge”.
Familia Gorea n-a primit vreun răspuns de la Colegiul Medicilor.
Apoi, s-a adresat Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara. „Am făcut plângere penală împotriva doctorului Duță. Inclusiv pentru luare de mită. El cerea 1.500 de euro pentru acea intervenție chirurgicală”.
Cazul a fost clasat.
Acum câteva zile, Alexandru a devenit tată.
„După ce prietena mea a născut, ne-am dus cu toții la maternitate. Mă uitam la unchiul meu, la mătușa mea, apoi la telefon. Toți gândeam același lucru. Nu era normal ca primul apel să i-l dau mamei mele? «Mamă, ai o nepoțică!». Dar mama nu mai e. Și nu o să mă las până nu o să aflu din cauza cui”.
INTERVIU. Medicul chirurg Ciprian Duță, cel care a operat-o pe Diana Gorea, spune că ar fi apărut complicații în urma unor certuri avute de pacientă, urmate de o hipertensiune
- Domnule doctor, dumneavoastră ați operat-o pe Diana Gorea, în iulie 2015. A fost vorba de o plicatură gastrică.
- Exact. O operație de micșorare a stomacului.
- În primul rând, înțeleg că avea 82 de kilograme la 1,68. Se impunea o astfel de operație?
- Nu mai știu dacă avea atât, cred că avea mai mult. Din câte îmi amintesc, indicele de masă corporală era 30. În situația asta se impunea plicatura gastrică. E indicată în cazul unor femei tinere, care vor să-și schimbe stilul de viață.
- E o operație estetică?
- Nu putem vorbi de așa ceva. Din cauza kilogramelor în plus pot apărea probleme de sănătate. Din obezitate ducem în hipertensiune. Din ce-mi aduc aminte, avea atât un diabet tip II, cât și hipertensiune. Apar probleme atât fizice, cât și psihice, unele persoane se simt excluse din societate. Există o nouă tendință în medicină, chirurgia metabolică. S-a constatat că dacă faci această intervenție chiar și la o persoană normoponderală, în unele cazuri dispare diabetul.
„Am mai avut complicații la plicaturi gastrice, dar niciodată atât de grave, care să ducă la decesul pacientului”Ciprian Duță, doctor chirurg Spitalul Județean Timișoara
„Complicații după cearta la telefon”
- Înțeleg că ați discutat din timp cu pacienta.
- Sigur. Am avut mai multe discuții. Apoi, intervenția s-a desfășurat normal. Parcă era într-o marți.
- Totuși…
- Miercuri după-amiază, am înțeles de la ceilalți pacienți internați în salon că a avut o altercație telefonică, a țipat la telefon, din ce înțeleg cu cineva din familie. Când am ajuns, avea o
tensiune mare, 210 cu 120. Posibil, acest moment de nervozitate a dus la o dilatare, o creștere a presiunii abdominale. S-au rupt acele fire de la operație.
- Înțeleg, de la apropiații Dianei Gorea, că ați plecat imediat după în concediu.
- După acel moment cu tensiune, ea n-a mai avut probleme până vineri spre sâmbătă noapte. Eu am aflat sâmbătă, plecasem deja în concediu, eram pe drum. Așa că, aflând de complicații, am luat legătura cu un medic. E o echipă întreagă, nu sunt doar eu, care se ocupă de aceste intervenții. Omul a venit de acasă și a făcut operația.
- A stat în comă două săptămâni?
- Nu e adevărat. A fost conștientă imediat după operație. A fost atent monitorizată, după care starea s-a deteriorat din nou. Cel mai probabil, din cauza apariției unei fistule la nivelul liniei de sutură gastrică. S-a secționat stomacul prin aplicarea unor agrafe metalice. OK, ele sunt foarte sigure, mult mai sigure decât cusătura umană, dar există pericolul apariției unor fistule, unor găurici. Se întâmplă, în literatură, în procente între 2-6%.
„Trebuia externată în 2 zile”
- Aici vorbim deja de ATI. Când starea s-a înrăutățit, pacienta a ajuns la terapie intensivă, unde a contractat 5 bacterii.
- E adevărat.
– Aveți o explicație?
- Nu pot decât să vă felicit pentru demersurile făcute împreună cu echipa! Pentru că și noi suntem puși într-o situație extraordinar de neplăcută. Dar trebuie să înțelegem că infecțiile nu se întâmplă doar din cauza dezinfectanților. E vorba de o subfinanțare în ultimii 50 de ani. Nu putem schimba totul într-o săptămână. Vă spun sincer, pe vremuri spălam și feșele și apoi rebobinam! Așa am trăit dintotdeauna.
- Putem vorbi despre bacterii ca principală cauză a decesului?
– Nu poți să zici niciodată asta, că acel pacient a decedat din cauza infecției.
- Vorbiți de o sumă de evenimente nefericite care au dus la deces. În cazul nostru, bacterii și fistula.
- Exact. Trebuie să spunem că a mai fost o pacientă care s-a operat în aceeași zi cu ea. A fost externată în două zile, cum trebuia să se întâmple și în cazul nostru.
„Am fost audiat”
– Înțeleg că fratele victimei a făcut o plângere la DNA împotriva dumneavoastră.
- Da, era cu luare și dare de mită. Vedeți, iar e o problemă, o încrâncenare împotriva doctorilor. Eu n-am văzut familia, sincer, cât am fost acolo. Fratele, acuzându-mă de dare și luare de mită, și-a
acuzat și sora! Dar nu e vorba de așa ceva.
– Am văzut o foaie în care i-ați fi indicat victimei să plătească 1.500 de euro.
- Da, dar nu e vorba de mită. Am și factură. Se referea la suma care trebuia plătită către o firmă de materiale medicale. Eu nici n-am văzut acei bani.
- Ați fost audiat?
- Sigur. Am fost chemat, am spus tot. Am primit apoi înștiințare că această cauză a fost clasată.
Cătălin Cîrstoiu, ex-director Spitalul Universitar de Urgență și actual decan al Facultății de Medicină:
– Bună ziua, domnule doctor, v-ați operat în străinătate la spitalul AKH, în Viena?
– Da, în 2009. Aveam un cancer de amigdală. Mulți dintre ganglioni erau atinși.
– Cum ați ales varianta din străinătate?
– Varianta din România era improbabilă. De fapt, nu aveam nicio soluție în România. În 2009, acest gen de operație nu se făcea.
– Și…
– Mai e ceva, stați să vă spun! Aveam nevoie de o radioterapie țintită, ganglionii cervicali sunt foarte sensibili. O radioterapie imprecisă mi-ar fi produs mari probleme. Și știți cum e radioterapia în România.
– Cum e?
– Dezastruoasă!
– Și cum v-ați decis pentru Viena?
– M-am hotărât după ce, vreme de trei săptămâni, nimeni nu a putut să-mi pună un diagnostic în România. Să știți că m-am operat pe banii mei! Dar spuneți-mi, e o problemă?
– Nu. Fiecare se operează unde poate.
– Să știți că mulți medici din România au făcut asta. S-au operat în străinătate.
– Cum vă simțiți acum?
– Bine. Au trecut 7 ani. Dar e o boală de la care orice e posibil.
Alexandru Rafila, fost secretar de stat în Ministerul Sănătății, fost consilier al ministrului Bănicioiu și actual președinte al Societății Române de Microbiologie:
– Domnule profesor Rafila, v-ați operat la rinichi la AKH?
– Da, în 2009. Aveam un chist gigant pe rinichi, făcusem tensiune 20 cu 12 și, dacă întârziam, aveam riscul de a-mi pierde un rinichi. Dar e o problemă?
– Nu e nicio problemă. E dreptul oricui să-și îngrijească atât cât de bine poate viața.
– S-au operat oameni importanți în străinătate.
– La cine vă referiți?
– Președintele României.Traian Băsescu, de pildă.
„Chiar când am avut nevoie, Institutul Fundeni era divizat în trei părți. Era o nebunie la Fundeni! Și nu am avut timp” Alexandru Rafila, fost secretar de stat și actual președinte al Societății Române de Microbiologie
– Așa e. Cum ați ales Viena?
– Am avut ghinionul că era perioada, poate v-o amintiți, când Fundeniul se restructura. Și i-am rugat pe colegii mei din spitale să-mi dea un sfat, să găsesc o soluție. Am fost contracronometru, n-am avut timp.
– În România nu se putea face operația?
– N-am avut în România soluție terapeutică. M-am decis repede pentru Viena. N-am avut ce să fac! Era o chestiune de supraviețuire.
– Acum vă simțiți bine?
– Da. Am o tăietură de 35 de centimetri. Operația a fost grea, a durat cinci ore și jumătate. Dar acum sunt bine.
Dorel Săndesc, fost șef ATI la Spitalul Județean din Timișoara, secretar de stat pe timpul dramei de la „Colectiv”, șeful Asociației Române de Anestezie și Terapie Intensivă
– Domnule profesor Săndesc, v-ați operat chiar imediat după „Colectiv” în străinătate?
– Da, domnule, așa e. Vă spun că vă respect. Am fost diagnosticat cu cancer la prostată în noiembrie 2015. Și am făcut operația pe 27 ianuarie 2016.
– Știți la ce ne gândim, nu?
– Dar i-am dus pe cei de la „Colectiv” afară până la urmă, nu?! Statul ăsta i-a dus. Așa cum se spune că n-am făcut, totuși le-am plătit toate cheltuielile!
– Unde v-ați operat, în Italia?
– Da. La o clinică din Milano, unde operează un medic român. Acolo se face o chirurgie robotică, o tehnică relativ nouă.
– În țară nu avem?
– Am întrebat la Cluj, unde se pregăteau niște oameni, dar nu erau condiții tehnice.
– Și după Milano ați plecat la terapie…
– Pe asta de unde o știți?
„Da, m-am operat robotic de prostată la Milano și apoi am făcut un tratament de imunoterapie oncologică în Japonia” Dorel Săndesc, fost secretar de stat în guvernele Ponta și Cioloș
– Unde ați făcut terapia?
– În Japonia. Am făcut într-un centru special, pe o tehnică aparte, care concurează chimioterapia. Se numește imunoterapie oncologică și mi-au făcut în Japonia un fel de vaccin cu propriul meu sânge.
– Dacă…
– Să știți că m-am operat ca persoană particulară la Milano deși îndeplineam toate condițiile să-mi plătească statul. Dar, sincer, n-am vrut să aștept trei luni. Și vă mai spun ceva: l-am adus acum pe medicul acesta în România să opereze robotic la Timișoara. A și făcut o operație. Mi-a zis și mitropolitul Banatului: „A fost scris să scapi și să aduci tehnologia asta aici”. Iar, apropo, soția mea s-a operat în România.
– Cât timp dumneavoastră erați plecat la București, o pacientă de 45 de ani a murit cu cinci bacterii la ATI Timișoara. Vi s-a spus ceva?
– Eu acum m-am întors la Timișoara, dar nu, nu știu.
– Când…
– Haideți să vă spun ceva sincer. Îi mulțumesc lui Dumnezeu că am scăpat! Și cred că noi, doctorii români, facem o treabă excelentă. Uitați, acum sunt la Londra, la un congres internațional de ATI, și deja am început să cam deranjăm noi, românii, că am ocupat mai multe funcții de conducere în forurile internaționale.
Daniela Bartoş, ministrul sănătăţii în perioada 2000-2003 în Cabinetul Adrian Năstase, șeful secției medicale a Spitalului Clinic de Urgență Floreasca:
– Doamnă doctor, este adevărat că aţi suferit o intervenţie chirurgicală în străinătate?
– Da, dar s-a întâmplat demult.
– Ne puteţi spune când?
– În 2003. A fost vorba despre o corecţie chirurgicală a monturilor.
– La ce clinică a avut loc?
– La una din Viena.
– Şi de ce aţi ales străinătatea?
– Pentru că a avut loc imediat după terminarea mandatului la Ministerul Sănătăţii şi am dorit să evit popularizarea acestei probleme personale. Dar să ştiţi că eu am suferit o operaţie în ţară…
– Când v-aţi operat în România?
– În 1997 am suferit o histerectomie urmată de o hemoliză acută şi sunt în evidenţa medicilor noştri. Să ştiţi că avem doctori foarte buni, avem acum echipamente performante, nu mai suntem la coada ţărilor sărace.
– Dar condiţii la nivelul Occidentului avem?!
– Avem. Vă invit să vizitaţi secţia mea medicală de la Spitalul de Urgenţă Floreasca şi o să vedeţi că se poate. Totul e să vrei să munceşti.
– Dar despre infecţiile intraspitaliceşti ce puteţi spune?
– Eu consider că marea problemă o constituie abuzul de antibiotice şi proasta lor utilizare. Mai contribuie şi spitalul cu achiziţii proaste, o branulă sau o sondă urinară nesterile, dar mai vin şi pacienţii cu microbi de acasă.
– Care credeţi că este incidenţa infecţiilor nosocomiale în spitalele din România?
– În niciun caz nu sunt 0,2 cât sunt raportate acum. Cred că undeva la zece la sută. Să ştiţi că infecţii nosocomiale au fost, sunt şi vor fi în continuare peste tot în lume. Problema din România este că toată lumea s-a relaxat. Nimănui nu-i mai este frică de nimic. Înainte, când venea Sanepidul în spital parcă venea dracul. Acum nu mai vine deloc Inspecţia Sanitară.
– Nu mai sunt controale?
– Au venit după Colectiv. Dar până atunci nu mai veniseră de trei ani. Şi dacă nu există frica de control, nimeni nu face nimic din proprie conştiinţă. Asta-i mentalitatea acestui popor.
CELE 29 DE PĂRȚI ALE INVESTIGAȚIEI:
sile • 30 mai 2016, 12:44
"- Putem vorbi despre bacterii ca principală cauză a decesului? - Nu poți să zici niciodată asta, că acel pacient a decedat din cauza infecției." Asta spune tot. Orice ar fi, nu ai voie sa zici de bacterii. Dai vina pe pacient, pe asistente, pe horoscopul nefavorabil din ziua respectiva, pe americani, evrei, dar de infectie nu aduci vorba.
Mike • 30 mai 2016, 12:49
Multumim diaspora si tinerilor liberi si galeriilor bucurestene pentru iohannis pt super specialii de tehnocrati...telul lor a fost sa pice ponta..poa sa moara toata tara de infectii si microbi..crezi k ii pasa cuiva.. Dao draw de sanatate e mai misto o plimbare pe biciclu cu spp in spate..spalativa cu diluatul vostru de presedinte pe cap si cu guvernul lui... .
Mihai • 30 mai 2016, 12:59
"Fiecare se operează unde poate." Daca *** ai bani de Milano, daca nu speri ca ai un sistem imunitar puternic...
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Citizenx • 30 mai 2016, 13:15
Aici in Viena vin se intalnesc de vreo 3 ori pe an ..patronii pharma ,celebrii medici de care vorbiti si politicieni.apropo si Lucan s- a operat tot in viena la picior ! Stie el ce stie....
demi • 30 mai 2016, 13:17
asistenti pe cercetare de ieri, prof de azi. formula lor de a intra in sist fiul lui cuatre, fiica lui cutare, medici care fac private si care nu au reusit sa treaca macar rez comun ( adica nota 5), de asta nu se trateza in tara ptr ca ei stiu f bine cat de comepetenti sunt confreri lor . O rusine .niste repetenti , patienti rom au dreptul sa stie cine ii trateaza , fugiti care puteti ,
Lumi • 30 mai 2016, 13:45
Asistăm la devoalarea unor rețele de crimă organizată,facute de satana externă în complicitate cu instituții care ar trebui să ne apere.Crima împotriva poporului român.Institutii ce ar trebui puse sub acuzare și desființate.Si reinfintzate pe baze noi,cu oameni noi.In atenția d lui Tolontan;Monica Tatoiu a scăpat un porumbel mare.Zicea ca firma la care era o șefa***) are 2 linii de producție: una ptru vest..deci produse ok si o linie ptru est.Concluzia e ca pentru noi ni se oferă produse contrafăcute sau vb chiar otrăvuri.Unde este protecția consumatorului și alte instituții? De ce se permit linii de producție est/vest? Romanii ar trebui să realizeze *** planificat împotriva noastră și să ieșim cu milioanele în stradă pentru schimbarea conducătorilor trădători și eliminarea acestor asasini externi.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
mada • 30 mai 2016, 13:59
eu sunt curioasa de cand operatiile de slabire (ma rog orice operatie estetica care e facuta doar de dragul de a o face si nu e o necesitate medicala) -- adica fundoplicatura gastrica e pe moca--- adica decontata de casa de asigurari? adica, serios eu nu cred asta. daca ar fi asa in Romania nu ar mai exista oameni grasi pentru ca majoritatea si-ar face operatii pe moca. Ma rog. Daca stie cineva daca e pe moca, sa imi zica si mie ca ma duc si eu, ca as vrea sa imi fac si eu macar o liposuctie.
Cătălin Tolontan • 30 mai 2016, 14:41
@Lumi: treaba cu asasinii din strainatate nu prea se cconfirma. Inca din 2005 UE ne-a spus ca avem nevoie de laborator. L-am facut. Apoi, nu strainii, ci noi l-am neglijat, pina la a renunta la aproape toata acreditarea. De cele mai multe ori pina la conspiratie ne omoara incompetenta, dezorganizarea si corputia care provine din primele doua.
Cristina Sutea • 30 mai 2016, 15:00
Dumnezeu sa o odihneasca.. Dar sa inteleg mai bine : doamna a murit in 2015, cand era Ponta prim ministru si Banicioiu ministru al sanatatii?
Alin • 30 mai 2016, 15:50
Fundoplicatura pentru BMI 30? Hmm...intr-un spital public?...cu 1500 de Euro catre o firma din care medicul nu a vazut nici un Euro?...cu factura...ca ce? Indicatia pentru interventie este discutabila. BMI de 30 este la granita de jos a obezitatii. Bun, sa zicem ca este o decizie in care medicul a tinut cont de dorinta pacientei (discutabil). Pe ce baza a emis domnul doctor factura? Firma de echipamente in spital de stat? Cam cum vine asta? O fi legal, dar sa stim si noi. Da, fistula este o complicatie posibila si acceptata in literatura. Pacientul a stiut insa care sunt riscurile interventiei? A semnat ceva ca a luat cunostinta? Daca pacientul a semnat ...ca primarul, cam dificil. ------------------------------------------------ Chirurgia este o treaba periculoasa. De aceea profesia medicala trebuie reglementata cu intelepciune. Sa faci chirurgie in Romania este o intreprindere curajoasa, atat din partea medicului cat si din partea pacientului. Personal nu m-as implica in chirurgie in Romania in conditiile date, nici ca medic, nici ca pacient. Subfinantare cronica, conditii improprii, cadru legal imatur/confuz. Va spun drept, in asemenea conditii, eu unul nu as sti sa spun daca s-a gresit sau cine a gresit in acest caz: pacientul ca s-a operat si/sau medicul ca a operat? Si ca sa nu trebuiasca sa ma confrunt cu asemenea dileme etice eu am plecat din tara. Incalcite probleme.
lili • 30 mai 2016, 16:42
Dle Tolontan, chiar mai vedeti vreo sansa ca tara asta sa se "insanatoseasca"?! La un comentariu al meu la un articol anterior spuneam ca veti ramane singurii in lupta cu "sistemul" care va incerca sa musamalizeze tot si m-ati intrebat daca eu chiar cred ca se va musamaliza, dvstra spuandu-mi ca nu credeti ca mai e posibil asa ceva dupa atata scandal! E posibil, NU le pasa acestor *** care au doar grija lor si a banilor! NU au si nici NU vor avea grija noastra, a pacientilor! Trebie sa ai bani muuulti azi ca a mergi la un spital privat unde ai sanse sa scapi cu viata! In spitalele de stat ai o singura sansa: sa mori plin de bacterii sau sa ramai cu sechele pe viata! NU ii pasa nimanui, tara asta nu mai are nici o sansa de VINDECARE, nici una! Ma mir ca Dvs mai sperati inca, mai credeti altceva.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
gabriel • 30 mai 2016, 17:12
Imi amintesc de nuvela ,, Prostii,, scrisa de Liviu Rebreanu. Asta suntem , adica, aici am fost adusi : sa inghitim totul ca prostii, sa votam ca prostii, sa traim si sa murim ca niste prosti . Cred ca ,, Desteapta-te romane,, este pus pe o melodie adormitoare, iar eu am sentimentul ca traiesc in vis si nu ma pot trezi . Ca vorba `ceea : ,, Greseala se iarta, prostia se plateste ! ,, Noi o platim din greu....
Dr.Istodorescu • 30 mai 2016, 17:13
Sunt medic de profesie, din Timisoara si am trecut prin o experiența similară (operație stomac, spitalul județean Timisoara, septicemie , 35 bacterii diferite, 65000 leucocite etc) ... doar ca povestea mea are si continuare pe banii si sănătatea mea ( 100.000€ depozit la AKH ca sa te primească) , medicii au mințit in actele cu care m-au trimis acolo, tratamentul a durat 8 luni de zile cu o operație la 2 zile si ceva organe in minus dar in viața si perfect recuperat in 12 luni!!! Statul Roman a plătit 1000 € pe zi pentru mine timp de 8 luni de zile AKH -uliui !!! Câți pacienți ca mine puteau salva aici cu banii ăstia (aprox 250.000€) daca am avea medici sa le pese de noi!!! Nu existam ca pacienți din pacate !!! Pentru ca nici un medic nu are frica de consecințe !
savescu • 30 mai 2016, 17:59
Buna ziua dl Tolontan! Incep banal cu aceasta sintagma pentru ca nu sunt multe de spus pe subiectul dezvoltat de dvs. Evident ca va felicit pt ceea ce faceti pe subiectul sanatate si banuiesc ca primiti mii de mesage pe aceasta tema! Nici nu stiu cum sa incep acest mesaj catre dvs....evident cu laudatio....dar vreau sa va spun ca sunt un om care lucreaza de ani de zile in televiziune, am lucrat la Antena 1, apoi 15 ani la Pro Tv , am fost ani de zile in functii de conducere la toate televiziunile....inclusiv Kanal D si Prima Tv....va spun toate astea ca sa intelegeti ca fac parte dintr-o categorie rasfatata de oameni care totusi s-au lovit de problemele de sanatate din aceasta tara. Sotia mea a murit de cancer anul trecut. Am luptat si am facut tot posibilul sa o salvez de cancer de ovar pina cind m am lovit de sistemul de sanatate din Romania! Abea acum inteleg , dupa investigatia dvs, de ce a murit....am operat-o la Regensburg , in Germania, dupa care a suferit o alta opertaie la Spitalul Ilfov!!!......si a murit cu zile de infenctii! Daca mai aveti rabdare sa mai asculati o alta poveste tragica ce are legatura cu sistemul sanitar din Romania v-as ruga sa puneti pe cineva din echipa dvs sa ma contacteze. Va pot spune multe detalii despre oameni foarte sus pusi care nu fac nimic pentru sanatate! Un mic exemplu pot sa va dau cum marele dl Duta , trimite pacienti la AKH Viena contra comision! Sunt multe de povestit . Nici nu stiu de unde sa incep! Imi cer scuze daca v-am rapit atentia cu o problema de nimic....dar daca cineva din redactia dvs poate fi interesata de acest subiect va stau la dispozitie cu mare drag. Mult respect , in final, pentru ceea ce faceti ! Nu renuntati la acest subiect .....SANATATEA DIN ROMANIA! Semnat ....RAzvan Savescu
CCC • 30 mai 2016, 18:17
"Saracii " astia de doctori, cu salariile lor minuscule, de unde or fi avut bani sa se opereze in strainate? Ca se tot plang ... . Ca toti tin sa sublinieze ca s-au operat pe banii lor! Oricum, nu ma astept ca vreunul, macar UNUL dintre ei, sa aiba in al 12-lea ceas o minima decenta, un dram de constiinta si sa-i revina bunul simt si sa recunoasca faptul ca a luat spaga pentru contractele cu Hexi si nu numai! Probabil ca atat constiinta cat si bunul simt sunt si vor fi pentru tot restul vietii plecate in vacante exotice, cat mai departe de "propietar", evident nu cu banii din salariul de medic bugetar! Din pacate, sunt cateva sute in toata tara si nici unul nu va reusi sa-si re-descopere verticalitatea si calitatea umana, "strambate" la 90 de grade de plicurile umflate. Daca vreunul dintre ei va vorbi in final, o va face doar ca sa scape mai ieftin, in speranta ca turnatoria il va ajuta, nu pentru ca ar avea mustrari de constiinta. Ni se tot spune sa nu generalizam, ca nu toti medicii sunt la fel. Oare? Doctorii nostri sunt minunati! Iata ce spune Cătălin Cîrstoiu despre ei chiar in articolul de fata, ex-director Spitalul Universitar de Urgență și actual decan al Facultății de Medicină: M-am hotărât după ce, vreme de trei săptămâni, nimeni nu a putut să-mi pună un diagnostic în România." Deci voi, saracii, aveti incredere in doctorii din Romania, sunt foarte buni, noi astialalti, ne operam afara. N-aveti voi, saracii, de unde sa stiti, dar bolile bogatasilor sunt atat de complexe, incat nu se pot trata in tara, musai afara! Simtiti ca vi se face sila cand cititi?! E bine, asta insemna ca nu puteti uita nici o clipa in ce tara minunata traim! SANATATE!
V1ad • 30 mai 2016, 18:30
Am avut pe cineva in familie care a făcut operația asta. Orice mișcare sau agitație in primele doua zile poate duce la apariția fistulelor si a peritonitei aferentE. Si da, se poate muri de la o peritonita fără prea mari eforturi. Când conținutul gastric se vărsa in abdomen si da peritonita, tu îmi explici avioane pe probe luate din lichidul abdominal? incepi sa vezi conspirații si unde nu e cazul.
Cris • 30 mai 2016, 18:49
Moartea lui Condrea are niste problema de scenariu si regie... : In primul rand, unde se grabea acest om, pe un drum care nu duce nicaieri, de a facut masina aia acordeon? In al doile rand - cum se explica lovitura autoturismului in spate? L-a impins cineva afara de pe sosea pe Condrea sau ce? Orice impact ai simula cu masina aia, nu ai de ce sa ii busesti catastrofal fundul (n-a cazut totusi in prapastie, s-a rostogolit pe iarba) Cum se explica ca martora la accident a auzit bubuitura de la peste 2 km distanta, tinand cont ca, in astfel de cazuri, oricat de mare ar fi bubuitura, nu prea se aude, intr-o masina antifonata aflata la distanta - poti vedea obiecte zburand, e clar, dar bubuitura, nu stiu daca o auzi. Cum se face ca un looser neidentificat public, isi face poze la bicicleata in zona accidentului ???? Daca tot isi facea poze, cum de nu se specifica clar ora excta a accidentului, telefoanele mobile retin ora si uneori si locul in care a fost facuta poza. Cum se explica ca autoritatile nu au identificat masina de pe camerele CNANDR-ului care citesc numerele auto (daca a fost la Ploiesti sau chiar la Crevedia e musai sa fi trecut pe langa cel putin o astfel de camera) Ideea este ca poporul nu mai serveste povesti din astea neterminate.
gynecologul • 30 mai 2016, 18:53
@V1ad ............incep sa cred ca esti un postac al smecherilor din sanatate............chiar crezi ca in continutul gastric ai klebsiella , pseudomonas sau MRSA ca la piata, la liber?? poti sa ai vreun helicobacter daca esti cuminte dar aialalti nu cred ca ar trebui sa fie prezenti acolo... daca te uiti pe ce a postat tolo vezi ca ai atingeri si in peritoneu , in pulmon , etc......asta arata ca la o imunitate scazuta ai achiesat la TOTI germenii din jur............de unde?? DIN SPITAL pretene, germeni care nu aveau ce cauta acolo in mod normal......... *** rafila spunea ca nu se raportau pt ca managerii de spital aveau target 0.5% in contractele de management...........dar el nu a fost cumva secretar de stat cand s-au semnat contractele alea de management??? de ce nu a sarit sa spuna: baaaa, sunteti nebuni?? cum sa faca *** asta de manager doar 0.5% rata de infectii nosocomiale ?? *** de unde bani si pt medicina asa cum trebuie????
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
gigel • 30 mai 2016, 19:34
dle Tolontan, nu vreau sa para altceva, dar sunteti o binecuvantare pentru acest popor MULT prea tolerant. cine stie cate vieti ati salvat prin dezvaluirea din cazul HexiPharma, un caz de genocid si tradare nationala. ar trebui sa iesim in strada si sa le cerem capetele pentru ce au facut toti politicienii implicati si directorii de spitale care au semnat contractele.pana la urma, firma nu e asa vinovata. ei au incercat. daca merge, merge. vinovatii sunt cei care au semnat cu bunastiinta contractele. apropo, si nicusor ctinescu s-a operat in America, desi spitalul judetean ii e in subordine. v-as ruga sa va aplecati si asupra acestui subiect: Statul german a recuperat copiii familiei Schabel, rapiti in Norvegia de Barnevernet Conform German Family Defeats Barnevernet! familia Schabel si-a pierdut cei 4 copii (cu varste intre 3 si 9 ani) in Norvegia acum 4 luni. Copiii au fost rapiti in secret in timp ce erau la scoala, dupa obiceiul Barnevernet. Dar statul german s-a implicat, nu au recunoscut legalitatea masinatiunii norvegiene, si copiii au ajuns in Germania. Mai multe detalii date de Hubert Schabel, tatal copiilor, puteti citi in respectivul articol care se incheie cu speranta ca la fel va ajunge sa se bucure si familia Bodnariu. cat despre Florin Barbu.... Greva Foamei ....Ziua 14 asta e si mai dureros!
BOGDAN • 30 mai 2016, 19:36
Apropo, Catalin Cirstoiu este inca managerul Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti (MUNICIPAL)....vezi link http://www.suub.ro/spitalul-municipal/management/ Conducere MANAGER: Prof. Dr. Cătalin Cîrstoiu DIRECTOR MEDICAL: Asist.Univ. Dr. Davitoiu Dragos-Virgil DIRECTOR DE INGRIJIRI: As. Med. Pr. Claudia Dobre DIRECTOR FINANCIAR CONTABIL: Ec. Liana Saulea Reactia lor este mereu aceeasi: "da ce , e vreo problema" ( mai rau ca baietasii de cartier) ..."m-am operat pe banii mei" .."stiti cum e cu radioterapia in Romania"..."la Fundeni era divizat"..."n-am vrut sa deranjez...sa fac valuri" Totul se rezuma la : TUPEU, GARGARA si PROSTEALA. ASTIA TOTI INVART BANII (asa "putini" cum sunt ) DIN SISTEM INTRE EI. Uitati-va la cine sunt directorii si membrii consiliilor de administratie si la legaturile dintre ei si toti furnizorii de medicamente, aparatura , reactivi, etc. Sunt oameni care au tras tunuri de milioane si tot acolo sunt...tot in top ...indiferent de cine e la guvernare pt. ca banii nu au miros. Ministerul sanatatii (sanatatii lor financiare) este peste tot si nimic nu misca fara reprezentantii ministerului. Ei sunt bagati peste tot si in toate. Pe scurt: TUPEU, GARGARA si PROSTEALA p.s. intrebati-l pe Nea Ovidiu unde isi face analizele si veti descoperi ca tot la unul din reprezentantii Ministerului Sanatatii ... ca asa-i in tenis ...o seara buna
io • 30 mai 2016, 19:51
d-le tolontan - puteti sa imi explicati si mie cum e cu peritonita? ce inseamna si daca are legatura cu infectiile? ca urmarind vasta dvs. activitate in domeniul medical sunt sigur ca va pricepeti mai bine decat unul neavizat. din ce citesc pe net sunt un pic incurcat - cel putin 4 din bacteriile alea le gasesc ca si urmare directa a peritonitei. Deschideti pagina de mai jos, apasati CTRL+F (adica FIND) si cautati denumire cu denumire. Link-ul e de pe medscape, inteleg ca e un site mai mult decat repectiabil in domeniul medical. http://emedicine.medscape.com/article/180234-overview#a5 Astept cu maxim interes un raspuns. As aprecia extrem de mult daca nu ar fi un clieseu penibil ca restul raspunsurilor pe care le dati in general. Repet, poate ma insel dar sunt sigur ca daca imi explicati unde si ce gresesc voi fi capabil sa inteleg.
miki • 30 mai 2016, 19:55
COMFORM U E TREBUIE ACREDITATE SPITALELE,POATE AR FII MAI BINE SA FIE ACREDITATE BISERICILE,CARE SUNT CU MIILE SI SPITALE DOAR VREO 400,SA INTELEG CA NE INDREPTAM SPRE EXISTUS,E CONVENABIL PTR TOATA LUMEA.
bubu • 30 mai 2016, 20:42
Acest comentariu a fost moderat deoarece continea acuzatii grave care nu sunt probate/dovedite. M-am autocenzurat io, sa nu vad dau voua prilejul :)
Florin Bejan • 30 mai 2016, 20:49
@io - d-le dr, Proteus spp. si P. aeruginosa de pe varful de CVC (o fi fost cumva pe femurala, btw?) nu le gasesc cu ctrl-f; si nici Acineto care i-a aparut la a doua cultura din lichidul peritoneal, dupa ce in prima avea (doar) Klebsiella. @tolo - deja esti la vanatoare de vrajitoare; cazuri ca asta se gasesc in orice sistem medical; chiar si la vestitul AKH; pacienti care pe urma vin sa continue tratamentul sau sa trateze de ele, inapoi, la noi, in sistem...
Cătălin Tolontan • 30 mai 2016, 20:55
@lili: da, noi credem ca sta in puterea cetatenilor sa faca institutiile sa le deseneze sa le faca sa functioneze si sa le supravegheze.
io • 30 mai 2016, 21:07
@Florin Bejan - nu sunt doctor. doar ca incerc sa inteleg. nu obisnuiesc sa ma informez doar din ce zice dl. toontan pe blog. din articol se intelege cum ca bacteriile alea exista doar in bacteristan si ca in alte tari pacientii care fac peritonita/sepsis abdominal sunt bine mersi si scapa doar cu o durere de cap. eu cel putin asta am inteles si vroiam sa vad daca ce scrie dl. tolontan are legatura cu realitatea sau bate, din nou, campii cu gratie. proteus apare in lista respectiva, imi e greu sa inteleg daca e fix aceeasi specie, repet nu sunt medic. aeruginosa nu am vazut nici eu, de aceea am scris4/5. eu am le-am cautat pe cele date in lista: 15.07. „Cultură lichid peritoneal – Klebsiella pneumoniae” 20.07 „Cultură aspirat bronșic / lichid abdominal – E-Coli” 30.07 „Cultură aspirat bronșic – Acinetobacter baumannii” 31.07 „Cultură vârf de cateter – Proteus + Pseudomonas”
ItIs1134 • 30 mai 2016, 21:10
***
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
cezar007 • 30 mai 2016, 22:04
***De unde stii tu ca e decretel? Ai intrebat tu pe maica-sa daca a vut sau nu sa aiba copil? Habar n-ai de vremurile de atunci si-ti dai cu parerea. Ca de la o vreme se pare ca te pricepi la toate...
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Stefan • 30 mai 2016, 22:38
Am impresia ca unii doctori se auto victimizeaza cu cel mai mare talent posibil. Cica oamenii sunt incrancenati impotriva medicilor. Cu buna stiinta pune in aceeasi galeata si doctorii corecti si pe cei isteti ca sa nu le zic alt cumva. Oamenii astia care sunt incrancenati sunt incrancenati impotriva medicilor corupti. E o diferenta URIASA. A medicilor care conditioneaza actul medical, care nu consta doar in folosirea bisturiului, ci si in consult, etc, de plicul cu bani, sau care sunt scarbiti de pacienti pana primesc plicul magic, cand dintr-o data sufera o metamorfozare brutala, care nu au timp sa vorbeasca cu pacientii despre actul medical pana nu isi primesc ciubucul, care faciliteaza contractele cu firme furnizoare pe baza comisionului, care consulta lumea preferential, etc, etc, etc. Nu are nimeni treaba cu insulele, cum spunea deunazi un jurnalist, care exista peste tot, pentru ca exista. Nu are nimeni nimic cu doctorii care isi jerftesc timpul si viata privata ca sa ajute pe cei suferind, cu cei corecti, care nu neaparat fac sacrificii, dar sunt corecti, cu cei care daca vad omul cu un picior in groapa au timp sa zica un buna ziua, ce faci bade, ce te doare, cu compasiune si bun simt, cu cei care iti trantesc plicul inapoi si iti spun ca te scot afara daca mai aduci asa ceva. Oamenii sunt incrancenati impotriva lipitorilor care paraziteaza un sistem care nu le apartine lor, ci e al tuturor romanilor, construit pentru a le salva si imbunatati viata, pentru a remedia problemele lor de sanatate. Lipitorile astea privesc mita ca pe un lucru care li se cuvine. Aranjamentele "prietenesti" ca pe un lucru natural si de la sine inteles. Sunt atat de adanciti in lumea lor ca pana la urma tot omul care s-a saturat sa inghita mizeriile din sistem e cel nerusinat, incrancenat sau partinitor.
Flavia • 30 mai 2016, 22:53
Fistula gastricã este prezentã în aceiași micã mãsurã dupã PMCGL, fiind determinatã fie de manipularea inadecvatã a instrumentelor electrice, fie de construcția defectuoasã, ischemiantã sau stenozantã a tubului gastric. Spre deosebire de fistula gastricã survenitã la pacienții cu rezectie longitudinalã sau gastric bypass, tratamentul complicatiei fistulare dupã PMCGL este mult simplificat în evolutie datoritã generozitatii stomacului restant. Acesta presupune tratarea peritonitei prin lavaj peritoneal abundent si, dupã caz infundarea leziunii, suspendarea partiala sau totalã plicaturii, asigurând o recuperare rapidã a pacientului respectiv Plicaturarea marii cursuri gastrice,Chirurgia (2011) 106: 91-97 Nr. 1, Ianuarie - Februarie Întrebările mele: 1. De ce faci o intervenție chirurgicala "la rece" programata, dacă știi ca pleci în concediu, putea fi făcută ulterior, caz în care pacienta era urmărită de medicul curant, care cunoștea cel mai bine cazul. 2.Peritonita diagnosticata la timp poate fi tratata, sau scrie în protocoalele terapeutice ca putem îndopa pacientul cu antalgice și sa dam vina pe starea de nervozitate și agitație a pacientei? 3. Evaluarea preoperatorie nu trebuie sa cuprindă pe lângă o amărâtă de anamneza și un set de analize de baza, ȘI un consult endocrinologic, gastroenterologic și psihologic? Dar se grăbea, bătea concediul la usa... 4. Primum non nocere.... în primul rand sa nu faci rău! S- a pus în balanta de către medic beneficiile versus riscul apariției complicațiilor? Oameni buni, indiferent de meserie, sa ne asumam greșelile, vorbele spuse, acuzatiile făcute, sa ne cunoaștem limitele și sa cerem ajutor,sa lăsăm orgoliile și lăcomia deoparte.
dimitriu • 30 mai 2016, 23:07
Buna. Dar cu salariile celor care lucrea in identificarea acestor bactwrii cum ramane poate nu stiti dar in afara de cei care lucreaza in laboratoare TBC ceialati microbiologi au spor de 10 %.....pe cand pe sectia de Ati de exemplu au spor de 75 % . ....e normal la laborator tinem germenii inchisi in frigidere cu lacat si pe sectii sunt platiti ei ca sa nu se infecteze. De speriat...de ce nu pun atunci pe usa de la sectii afise mari cu RISC BIOLOGIC!!!!!!!! ASTEPT INVESTIGATIE...
… • 30 mai 2016, 23:17
Pai pana mai ieri, alaltaieri rudele celor decedati in spitale nu aveau acces la fisele acestora. Mai manipulati mult?
cezar007 • 31 mai 2016, 0:18
***
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Horia Petre • 31 mai 2016, 1:56
Sunt curios unde se va opera dl Tolontan daca, Doamne fereste!, pateste ceva... Ar avea oare curajul sa se lase operat in Romania? Si nu din cauza bacteriilor, care nu cred ca sufera de ranchiuna...
simona • 31 mai 2016, 4:00
Cauza primară a acestor infecții intraspitalicești o reprezintă, de fapt, lipsa totală a disciplinei medicale, asociată cu iresponsabilitatea crasă și lipsa oricăror organe de control. Atât personalul medical, cât și pacienții, intră în spital/secții/cabinete cu îmbrăcămintea de-acasă, încălțămintea de stradă, părul în vânt, accesul la personalul internat, cu sacoșe și borcane cărate prin tramvaie și târâte pe trotuare este privit cu îngăduință, pregătirea profesională slabă a infirmierelor și asistentelor, consecință a calității precare a învățământului medical...poate că instituirea unor instrumente de control riguroase, independente de ministrul sănătății, un fel de DNA sanitar, ar putea schimba ceva...până atunci, ne rămâne doar să ne rugăm...
Ioan Suedia • 31 mai 2016, 4:09
PARTIDELE TAC. SERVICIILE TAC. PRESEDINTELE TACE. O BUNA PARTE A PRESEI A TACUT DESI STIA. SI INCA MAI TACE. Cei aflati la putere si opozitie au totul in mana; institutii si legi, armata, politie, jandarmi, judecatori, arme, comunicatii, recunoastere si sprijin international...etc. TOTUL. Ei nu pleca niciodata de la putere sau din opozitie de buna voie si folosesc forta ca sa ramana privilegiati. Istoria arata ca revolutiile au loc o data la 100 de ani. In epoca moderna, cu multiple mijloace de comunicare, mai repede. Daca nu se formeaza ACUM masa critica necesara eliminarii *** care au facut din Romania o provoncie si din poporul roman o populatie mai avem de asteptat cca. 23 de ani. Cititorule, tu ce mai astepti? Domnule Tolontan spuneti dumneavoastra mai sus "da, noi credem ca sta in puterea cetatenilor sa faca institutiile sa le deseneze sa le faca sa functioneze si sa le supravegheze." si e frumos ce spuneti. Ramane doar un deziderat si atat. Cu mainile goale, dezbinati, cu grija zilei de maine, fara capacitate de organizare, haituiti si siluiti de o mana de nemernici fara mila, frica sau rusine, romanii nu vor realiza acest deziderat. Cateva milioane de romani, printre care ma numar si eu, au inteles ca traiesc irepetabil si au imbratisat alte culturi. Cu toate costurile aferente.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
miki • 2 iunie 2016, 17:45
Recent am fost in Japonia. Acolo, de la maturator de strada si pana la chirurg, exista constiinta. Toti isi fac treaba bine. In Romania se merge la "scarbiuciu", stau pe FB, se joaca in retea...merge salariu...schimbarea nu trebuie facuta doar in medicina, ci peste tot! Oricine are o treaba, sa o faca bine, corect, cu respect pt munca lui. Aici, ca e medic, functionar sau gunoier,toti sunt sictiriti. Schimbarea trebuie sa fie in fiecare dintre noi si sa nu uitam asta in momentul in care ne facem meseria. Oricare ar fi ea. Oferi perfectiune, cere perfectiune.