Flori Dinu: ”Cât v-a dat Anios? Eu vă dau dublu!”. Medic-șef: ”Ieși afară! Ia liftul că-ți dau un șut în cur de pici direct la parter!”

Mărturia despre corupție a unui medic-șef de microbiologie de la un important spital de urgență din București: ”Directorii de spital iau și 30% din contractele cu Hexi. O parte din bani merg la partidul care-i protejează!”

joi, 26 mai 2016, 7:02

UPDATE: NU MAI CĂUTAŢI SURSELE CĂ NU LE GĂSIŢI.
După declaraţiile fostei soţii a lui Dan Condrea, ultima modă a devenit aceea a descoperirii surselor. E util ca oamenii să ştie ceea ce redacţiile ştiu deja: să descoperi sursele jurnaliştilor este un lucru imposibil. Ori de câte ori ai impresia că ai făcut-o dai de altcineva, nu de cel pe care îl cauţi. 🙂

 

UPDATE: Directorul general Hexi Pharma, Flori Dinu, a trimis azi-dimineaţă Gazetei Sporturilor următorul mesaj: „Nu mă văd vreodată în viaţă mergând să ofer mită vreunui medic în numele Hexi. Contextul descris nu imi sună cunoscut în niciun fel, nu s-a întâmplat nici măcar parţial, este o calomnie sau o invenţie. Dacă există această doamnă doctor, o rog insistent să meargă să depună mărturie la Parchet.”

UPDATE: Astăzi, de la ora 11:00, Anca Grădinaru îl va chestiona în legătură cu criza din sănătate pe vicepremierul Vasile Dîncu într-o discuţie în direct la Europa FM.

 

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Aceste femei.

Aceste femei medic tensionate, trase la față și amarnic de supărate pe ceea ce ni se întâmplă tuturor.

Lor le datorați, majoritar, dezvăluirile de după „Colectiv” și până azi.

Poate că e o întâmplare, dar din nou avem în față o femeie. Obosită, sătulă de umilințe și plină de o răutate rectilinie, o graniță peste care nimic nu mai trece.

„Vreau să vă povestesc cum se trucau licitațiile pe dezinfectanți. Aștept asta de cinci ani! Mă resemnasem, nu mai credeam că va veni acest moment”.

Medic de școală veche 

Femeia a fost medic la  Cantacuzino.

„Școala veche de la Institutul Cantacuzino”, spune ea, cu un regret deschis. „Poate de aici ar trebui să începem discuția. De la faptul că atentatul la siguranța națională a început cu distrugerea Cantacuzino”.

„Abia apoi au trecut la Unilab”

– Ce atentat?
– E mult de povestit. La Cantacuzino a fost depozitată în oameni o formidabilă cunoaștere avansată a țării acesteia. Pur și simplu a dispărut. (se oprește, ezită) Dar nu ar fi timp acum, pentru asta! Ar fi de povestit o viață.

– Însă…
– Să știți că inițial Hexi Pharma venea cu avize bazate pe analize de la Cantacuzino. Apoi au migrat la Unilab. Asta, așa, că poate zice doamna Flori Dinu că nu știu ce vorbesc. Știu foarte bine, știu lucrurile în detaliu! Nu am uitat nimic din acești ultimi 20 de ani. Zece am stat la Cantacuzino și zece la spitalul despre care o să vă povestesc cum se trucau licitațiile.

„Unul dintre cei mai buni”

Intră un medic. Zâmbește. „Vedeți că stați de vorbă cu unul dintre cei mai buni microbiologi ai României!”, spune bărbatul.

„Hai, lasă, uită-te la tine, cinstit ai fost, nebun ai rămas”, îl tachinează ea.

Reluăm discuția.

Medicul microbiolog a lucrat aproape un deceniu, până în 2013, la unul dintre primele trei spitale de urgență din București. Și unul dintre cele mai mari spitale ale României!

Spital care a tratat victime de la Colectiv. Și spital care a ieșit prost și la testele de sanitație ale ministrului Cadariu.

Ea a fost, până acum trei ani, șefa laboratorului de microbiologie.

„Eram și epidemiolog”

– Erați șefă la microbiologie, dar vă ocupați și de dezinfectanți.
– Da, pentru că, neexistând epidemiolog, îndeplineam și rolul acesta.

– Nu exista epidemiolog la un spital cu peste 600 de paturi?!
– De ce vă mirați?! Sunt puțini epidemiologi în țară.

160 de epidemiologi are România în acest moment, la peste 400 de spitale. Unii specialiști consideră acest număr în sine o amenințare la sănătatea publică

„Aproape toate firmele dădeau bani. Dar Hexi plătea mai mult”

– Și care era rolul dumneavoastră în licitații?
– Rolul real sau cel teoretic?

– ?
– Hai c-ați înțeles exact! (este extrem de directă, dură, n-are timp de eschive) Teoretic, comisia de licitații era independentă. Practic, era vorba de bani.

– Cine dădea bani?
– Aproape toate firmele de biocide dădeau bani. Ca să fie clar! Dar Hexi avea un specific. Se știa că produsele lor sunt slabe. Și atunci, ei plusau la bani, față de alții.

– Cum adică se știa?
– Când am ajuns în spital am aflat acest lucru. Era un lucru general cunoscut, larg răspândit.

PAUZĂ DE RESPIRAȚIE

Corpul de Control al premierului Dacian Cioloș face în aceste zile controale în patru spitale bucureștene: Municipal, Floreasca, Spitalul de Arși și Sf. Ioan. Raidul este în curs. S-a ajuns la interviuri față în față cu medicii. Surse din spitale susțin că există declarații scrise, inclusiv ale managerilor, care vorbesc despre faptul că „se știa că produsele Hexi aveau o calitate mai slabă”.

„Nu mirosea a alcool”

– Cum plusau la bani? Concret, vă rugăm!
– O să vă povestesc o întâlnire cu Flori Dinu, directorul general de la Hexi. Întâi, contextul. Știind că aveau dezinfectanți slabi, îi tot refuzam, îi descalificam. Infecțiile nosocomiale deveneau în toată țara o problemă tot mai mare! Și le căutam nod în papură că produceau biocide slabe, nu doream să-i am în spital. Dar directorul a venit la mine și mi-a zis: „E timpul să termini cu ce ai tu cu Hexi!”.

”Un lucru mai puțin cunoscut în legătură cu infecțiile nosocomiale este numărul mare de purtători. Pacientul care se infectează în spital le dă celor de acasă. Cei din familie devin purtători, merg pe stradă și nici nu știu acest lucru. Oamenii colonizați sînt mult mai mulți decît numărul celor la care bacteria se manifestă” Medic șef de laborator microbiologic, sursă a Gazetei

– Nu cumva erați subiectivă? Cum vă sună că le căutați nod în papură?
– Stați că vă lămuriți! La câteva zile a apărut în spital Flori Dinu. A venit să discutăm. Îmi aduc aminte ca acum. M-a marcat întîlnirea. Era, iertați-mă, o golancă! Învățasem o viață, muncisem în halat alb decenii la rând și, recunosc, nu îmi plăcea deloc genul. Un personaj unsuros!

– E cam mult ce spuneți!
– Mi-a adus un dezinfectant pe bază de alcool. O mostră. Am mirosit mostra. I-am zis: „Nu miroase a alcool”. Mi-a răspuns de sus, că venea de la director pasămite: „Sunteți fumătoare și v-ați pierdut simțul mirosului”. M-am enervat și a urmat discuția. Nu voi uita discuția toată viața deși nu asta ar trebui un medic să-și amintească din viață.

DIALOGUL DINTRE ȘEFA MICROBIOLOG ȘI ȘEFA HEXI PHARMA

– Nu are sens, produsele firmei dumneavoastră au probleme.
– Dar n-aveți dreptul să ne refuzați!
– Ba da, am dreptul ca profesionist! Și am dreptul să fac un referat de respingere prin care să anunț și celelalte spitale.
– Am înțeles. Cât v-a dat Anios?
– Poftim?!!!
– Cât v-a dat Anios că eu vă dau dublu!
– Ieși afară!
– Ce?
– Ieși afară acuuuum! Cară-te repede cu liftul că dacă îți dau un șut în cur te duci direct pe geam și pici direct la parter!

30% din contract, din care o parte la partid

– Chiar așa a sunat discuția?
– Da! Mi-am ieșit din minți când Flori Dinu a dus mîna la geantă să scoată plicul.

– De unde știați că era un plic?
– Pentru că așa se lucrează în licitațiile din spitale pe dezinfectanți. Cu plicul.

– Puteți detalia?
– Directorul general de spital ia cel mai mult. În anumite cazuri, chiar 30% din contract.

– Din contract?! Ar însemna zeci de mii de euro la un contract.
– Da, asta înseamnă. Dar nu toți acești bani îi rămân lui.

„Directorul general al unui spital primește și 30% din contractul pe dezinfectanți. Însă o parte din bani îi dă mai departe protectorului politic, pentru cheltuieli de partid” Medic șef de laborator microbiologic, sursă a Gazetei


Lista cu plicuri

– Și cine mai primește bani?
– Să facem lista cu liniuță de la capăt:

– Pînă și asistenta șefă?
– Da, pentru că are un rol important în poveste. Asistenta șefă e un personaj foarte important pe secție.  Ea are rolul de a gestiona eventualele plângeri ale medicilor. Sau chiar îi determină să facă referate pozitive pentru firma respectivă de atiseptice.

PAUZĂ DE RESPIRAȚIE

10-15% erau infecțiile nosocomiale pînă acum trei ani, în spitalul unde lucra microbiologul

Dialogurile pe care Corpul de Control al premierului le-a derulat au mai scos la iveală un lucru surprinzător. Care confirmă ceea ce spune sursa în interviu. Sursa nu știe despre raport, raportul nu știe despre sursă. „Există doi directori care au spus că medicii de pe secție preferau Hexi și că le cereau explicit acest lucru”. Corpul de control al lui Dacian Cioloș investighează acest lucru.

Cum se mărea prețul cu acte adiționale

– Dar cum reușea Hexi să dea atât de mulți bani și să rămână pe profit?
– Nici eu nu știam până cînd n-am citit chestiile cu firmele off-shore și cu diluarea. Acum m-am lămurit. Dacă diluau aveau bani suficienți de șpagă. Se știa că ei plătesc mult la plic, acesta era atuul lor!

– Dar…
– Și se mai întâmpla ceva. Contractul cadru era semnat în condițiile de la licitație. La prețul de 8 lei pe litru, să zicem. Apoi, veneau actele adiționale. Despre care nu mai știa nimeni, nu deveneau publice. Aceste acte adiționale creșteau prețul.

– Când apăreau actele adiționale?
– Cam după trei luni. Adiționalele măreau prețul până la cel dorit de Hexi și toată lumea era mulțumită. Aceste documente adiționale există în arhiva spitalului.

20-30% sînt infecțiile nosocomiale în 2016, din experiența colegilor lui 

– Ați văzut plicuri?
– Nu, dar știu că erau diverse.

– În ce sens?
– Diverse forme de plicuri. Mai mici sau mai mari, depindea de funcția celui care le lua.

– Și dumneavoastră?
– Nu am luat niciun ban! Și aici a venit sfârșitul. La un moment dat m-am dus la manager și i-am zis: „Ai merțan, ai case, eu nu vreau să fiu ca tine! Ți-ai ales acest drum, treaba ta. Dar nu o să mă cumpere nimeni. Nici pentru 10.000 – 20.000 de euro, cât mi-ar fi revenit mie, și nici pentru mai mult”.

„I-am zis directorului: când o să se spargă totul, nu voi, șefii, cu banii ăștia mulți făcuți, cu sute de mii de euro, veți cădea, ci tot noi, fraierii! Apoi am plecat” Medic șef de laborator microbiologic, sursă a Gazetei

„Ne țin intenționat în nesiguranță”

– Și ce ați făcut?
– Am venit să lucrez în privat.

– O spuneți cu regret?
– (de când a început discuția e prima oară când se îndoiește – poate că vede cu ochii minții  Cantacuzino sau marile spitale) Nu știu. Altceva regret. Am fost, toată viața mea, o luptătoare. Am apărat cauze. Am pledat pentru colegii mei. În ultimii cinci ani am obosit și am renunțat. Nu mă victimizez și nu vreau să par mai mult decât sunt. Dar nu suport golănia unsuroasă.

– Cum ați plecat din spital?
– Spunându-le încă ceva șefilor de acolo. Că dincolo de banii care sunt, într-adevăr, insuficienți, ei ne amețesc intenționat. E un sistem securistic. Ne dau puțini dezinfectanți ca să nu băgăm de seamă că sunt neeficienți! Un medic sau un om aflat permanent într-o stare de lipsă, de nesiguranță, nu mai vede clar, nu mai are luciditatea să se gândească la soluții și la pacient.

„Nici noi medicii nu mai știm unde să ne tratăm”

Intră din nou medicul de mai devreme. „Auziți, noi putem sprijini în vreun fel investigațiile voastre? Să dăm bani legal, de exemplu”.

Ne uităm ca proștii. Nu, în niciun caz…

Reluăm dialogul, am obosit cu toții.

– Efectul…
– Efectul e că și noi, medicii, am ajuns să nu mai știm unde să ne tratăm. Nu că scrieți voi acum se tem oamenii sau medicii cinstiți, care sunt mulți. Asta e tot o motivație securistică. Repede arunc-o pe presă! Adevărul e altul: în decenii, aceste personaje ne-au redus încrederea în noi! Și ne-au dresat să ne mulțumim cu orice.

Directivele KGB

După cel de-al Doilea Război Mondial, a fost redactat un document care conține directivele KGB pentru România.

Erau prezentate, pe scurt și extrem de concret, metodele prin care noii stăpâni urmau să lichideze tot ce însemna elită, spirit și viață comunitară care ar fi rezistat comunismului.

Ca să construiască „omul nou”.

Una dintre reguli era: mijloacele de transport în comun să nu vină la timp. Să întârzie, astfel încât oamenii să nu fie siguri când ajung la serviciu și când se întorc acasă.

Nesiguranța în fața a orice și sentimentul că poți fi mulțumit cu orice.

Nu am primit răspuns de la Flori Dinu

Am întrebat-o pe directorul general Flori Dinu, prin purtătoarea de cuvînt a Hexi Pharma, dacă a oferit bani medicilor în spitale, „indiferent cum: mită, împrumut, ajutor sau orice alt fel”.

De asemenea, am întrebat-o dacă a primit vreun refuz cînd a oferit bani.

Nu am primit nici un răspuns.

„Eu sunt Vlad”

vlad_voiculescu
Imediat după dialogul cu medicul, în centrul orașului, în sediul Ministerului Sănătății, aproape de Palatul Regal, noul ministru al sănătății, Vlad Voiculescu, vine pentru prima oară în fața publicului.

Tânărul de 33 ani intră zâmbind în sală. Își maschează bine emoția. Dă mâna cu fiecare ziarist.

Îi roagă să intre în sală pe consilierii săi. „E o onoare pentru mine să fiți aici”.

Se prezintă în fața oamenilor pe care-i întrevede în spatele camerelor de luat vederi: „Bună ziua! Eu sunt Vlad”.

În spatele lui, lateral dreapta, stau, înghesuiți și fremătând obosiți, medici cunoscuți drept rebeli. Elena Copaciu, de la Alianța Medicilor, Cătălin Cârstoveanu, de la Marie Curie, sau Gabriel Popescu de la Matei Balș. Și un grup de tineri.

Ministrul e luat la întrebări. La unele are răspuns, la cele mai multe, nu. „Voi reveni”, răspunde el. Pare un pic cam optimist. Dă termene scurte, unele de zile.

La unele întrebări Eu-Sînt-Vlad o dă pur și simplu în bară.

Ajunge la un subiect delicat. „E adevărat că s-a încheiat controlul pentru Unitatea de Arși de la Floreasca?”. „Da”. „Și că s-a trimis la Parchet?”. „Da”. „Și că numele domnului profesor Ioan lascăr figurează pe documentele trimise la Parchet?”. „Nu vă pot spune asta”. Figurează!

E o liniște rece printre medici.

Îi privești, femei și bărbați din generații diferite.

Cătălin Cârstoveanu se leagănă de pe un picior pe altul, ca un luptător înainte să intre în ring. „Șeful asociației de medicamente generice a insinuat că sunteți motivat financiar de marii producători ca să blamați medicamentele ieftine. Ați luat vreodată vreo sponsorizare pentru dumneavoastră personal de la marii producători de medicamente?”. „Nu, niciodată!”.

Liderul de vârstă al echipei de consilieri, medicul Adriana Pistol de la Centrul de boli transmisibile de la INSP, stă pe scaun, undeva ascunsă. O viață în spatele bolilor.

Nimic glamour, nici o siguranță bine acordată vestimentar.

Doar un grup de oameni care par că nu mai au nimic de pierdut.

 

 

Cele 26 de părți ale investigației:

Comentarii (159)Adaugă comentariu

Cătălin Tolontan  •  26 mai 2016, 13:46

@IonIonescu: am inteles, maria ta! :-)

geo  •  26 mai 2016, 13:51

Eu cred ca greva fiscala este o soluție. Trebuie sa începem sa facem ceva referitor la tot sistemul ăsta cu ieșitul în strada am încercat și nimic eu zic sa încercam ce avem de pierdut? Tot sistemul este unul stricat de la parlament la partide la instituții de stat și inclusiv presa.

Hmm  •  26 mai 2016, 14:20

Mda dupa cum ma aspteptam. *** Sincer Tolontane omulet verde daca esti asa curat de ce nu spui la ce unitate ai facut armata? Ca poate uni nu stiu dar sunt si altii care stiu foarte bine.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andy  •  26 mai 2016, 14:26

Lucrez si eu la STAT si stiu cum procedeaza acesti oameni de afaceri care vor sa puna mana pe conctracte de achizitie: se inteleg cu conducerile(vezi plicuri cu spagi0 si apoi se pun presiuni pe angajatii obijnuiti sa rezolve rapid treburile si daca nu se executa rapid tot bietii anagjati au de suferit(penalizari,injurii,comisii de cercetare disciplinare,mutari de pe posturi pe alte posturi ca sa nu le mai strice ploile directorilor si bineinteles firmelor care asigura achizitia

Yo  •  26 mai 2016, 14:36

Pentru ca am copilarit prin Cantacuzino si din respect pentru munca depusa acolo zeci de ani, sper sa gasiti timp si pentru acest subiect, inainte de a fi prea tarziu.

Razvan  •  26 mai 2016, 14:51

Sper ca intr-o buna zi sa ne luam tara inapoi

Stefan  •  26 mai 2016, 14:56

Continuati va rog cu investigatia!

Florentina  •  26 mai 2016, 15:19

Stimate domnule Tolontan: apreciez foarte tare munca si curjul dumneavoastra si al echipei. Numai ca, in ancheta autoritatilor in cazul " H.Pharma" nu prea se vede padurea de copaci. Despre miile de pacienti -victime ale infectiilor spitalicesti, nu vorbeste nimeni. Scriu aceste randuri in cunostinta de cauza, deoarece am fost apartinatoare a doi pacienti care au murit dupa iesirea din spitale (SP. U. Floreasca, Arsenie Bagdazar ) in urma unor interventii chirurgicale. In toate saloanele erau pacienti la a 2-a interventie , cu multe complicatii dupa prima interventie. Cu stima F. Cojocaru

alx  •  26 mai 2016, 15:21

Scenariu de film si va trebui sa cedezi drepturile pentru ecranizare ca altfel in cativa ani o sa uitam ca toate actele astea de crima au existat. Marea crima/marea tradare/Atentat la siguranta nationala. Eu nu vad solutie decat introducerea pedepsei cu moartea si confiscarea tuturor averilor provenite din coruptie.

Cătălin Tolontan  •  26 mai 2016, 15:45

@Florentina: Intr-adevar, am scris prea putin despre victime, dar citeva marturii am publicat: https://www.tolo.ro/2016/05/20/pentru-infirmitatea-provocata-de-o-infectie-nosocomiala-curtea-de-apel-bacau-l-a-despagubit-pe-ovidiu-istrate-cu-o-jumatate-de-milion-de-euro-guvernul-a-suplimentat-bugetul-judetului-bacau-si-i-au-d/ https://www.tolo.ro/2016/05/19/expertiza-inml-in-spitalul-cf2-unde-au-intrat-in-coma-tenoarea-amelia-antoniu-si-alice-preda-s-au-folosit-dezinfectanti-atat-de-slabi-ca-s-a-descoperit-pioceanic-si-in-cuva-in-care-s-au-st/

o femeie  •  26 mai 2016, 15:52

inca o data, va felicit. Astept de 10 ani sa vad boala numita coruptie farmaceutica sa se sparga in Romania. Verificati licitatiile pe fuga, gen vaccinuri anti-aviara, vaccin anti-porcin etc.

RGR  •  26 mai 2016, 15:58

Recunosc ca stilul in care sunt scrise e aproape molipsitor. Cat edevar e in tot, greu de spus, probablil pe undeva pe la mijloc. Realitatea trista e ca de cand ati inceput 'investigatiile' un om si-a pus capat zilelor. Vinovat sau nu, nimeni nu merita sa sfarseasca in felul asta. Sunt curios daca Mr. Tolontan simte vreu fel de remuscare, in conditiile in care e greu de crezut ca ce face el acum apare pe undeva in fisa postului de jurnalist sportiv...

Din nou  •  26 mai 2016, 16:17

Respect pentru perseverenta Catalin Tolontan !!

Tristetea  •  26 mai 2016, 16:20

Minunatule TOLO, REVERENTELE mele pt acest "blow up" din sanatatea romaneasca!!! Te rog sa ai insa in vedere si furturile personalului din spitale, care, pe mine m-au speriat inca de la sf anilor 90. In 98 mama mea a fost diagnosticata cu un neoplasm, nu mai are importanta la ce..., si a fost internata la Sp de Oncologie, unde, am vazut cu ochii mei cum se ofereau tot felul de produse igienice, bineinteles pe sub mana, (contra cost) de catre INGRIJITOARE!!! Nici nu mai vreau sa-mi amintesc, deja m-apuca pruritul!!! Orice s-ar intampla, te rog sa nu renunti, sunt alaturi de tine si ma rog ca bunul Dumnezeu sa te ajute si sa se faca odata LUMINA , ca sa nu spunem cu totii ca singura noastra solutie, evident nediluata, este MOARTEA! A M I N ! Cu stima, Tristetea

LUCICA SIMION  •  26 mai 2016, 16:25

MAI SUNTETI MULTI *** IN ROMANIA ?***! LASA-TI ROMANII SA TRAIASCA IN DEMNITATE ,ASA CUM AU FOST INVATATI DE CEI CARE S-AU JERTFIT PT.TARA .NU VA MAI SATURA DRACU DE BANI ,CHIORILOR .DUMNEZEU ASTA VREA? EL DA VIATA OMULUI ,IAR VOI SA O LUATI????

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Tavi  •  26 mai 2016, 16:33

Acum cativa ani sa gasit ser fiziologic in pungile cu citostatice Tatăl meu bolnav oncologic a fost tratat cu....apa Nu sa mai auzit nimic

Flavia  •  26 mai 2016, 16:59

Ati avut noroc?!! Ca ati gasit aceasta d-na medic microbiolog care sa incepa sa depene ghemul incilcit... al sanatatii nesanatoase romanesti. Am lucrat in laborator - pe cind eram studenta la Facultatea de Chimie a Politehnicii Traian Vuia din Timisoara. Noi laborantii, biologii, microbiologii si medicii microbiologi eram cel mai mizerabil platiti si pe vremea lui Ceausescu. Eu aveam un salariu - ca de infirmiera, si lucram 6 zile pe saptamina, asa se lucra atunci, norma intreaga pe cind si eram studenta. Eu am parasit lumea laboratorului in 1990, dupa ce adusesera bolnavi cu SIDA la Spitalul V. Babes din Timisoara si noi nici nu stiuseram, parintii nu m-au mai lasat sa lucrez acolo, apoi ulterior am emigrat in 1994 in Canada, unde m-am reprofilat in IT si apoi Quality Management. Dar imi aduc bine aminte, exact ce povesteste d-na doctor microbiolog. Asa este, spagareala era cu sefii cei mari si atunci, desi era mult mai multa etica in spitale decit acum. Ati gasit o persoana potrivita sa va spuna exact ceea ce s-a petrecut si ce se petrece. Eu o cred pe d-na microbiolog. Am avut colegi si colege care dormeau linga analize, linga culturi si faceau acolo stiinta de amorul artei, adica nu-i platea nimeni, in niste laboratoare prost incalzite cu instrumentar spart, cu reactivi extrem de putini. Asemenea oameni sint pe cale de disparitie acum in Romania, dar ma bucur ca ati gasit totusi pe cineva care sa fie dupa "vechea scoala", si care sa vorbeasca, sa iasa adevarul la iveala... NU SE MAI POATE... CONTINUATI...!!!

obozo  •  26 mai 2016, 17:06

gramada de ani de guvernare de "dreapta' 2005--2013 aceasta afacere este marca sri pdl pmp trebuie anchetati cei din pnl (fostul pdl) si pemepistii

un doctor  •  26 mai 2016, 17:11

-de ce nu se publica si cazul toni tecuceanu sa vedem s noi cum a murit de infectii cu bacilul pioceanic si acinetobacter luate din spital?

LEFTER POPESCU  •  26 mai 2016, 17:15

Felicitari d-le Tolontan , si nu-i dezvaluiti pe cei care v-au "vandut" pontul acestei afaceri distrugatoare a sistemului sanitar , pentru curajul lor dar si al dvs. ...VANGHELIE , "in dobitocia lui de caine turbat" are dreptate cand il pomeneste pe Ponta care spune ca nu a stiut de aceasta "afacere" ca a fost premier degeaba ..... Cat o priveste pe acea d-na microbiolog- de renume- care spune ca stie cum se dau plicurile si cate procente le revin tuturor directorilor, nu-i mai cred , nicio clipa expresia cu sutul in cur si de puterea acestuia , de care pomenea . Si ea pare ca face parte din schema , lasand sa se inteleaga ca stie tot "smenul" . Trebuie chemate amandoua si zgaltaite bine de procurori pana "vomita" tot ce stiu ...pentru ca ambele stiu multe .

un doctor  •  26 mai 2016, 17:15

cazul dezinfectantilor se poate rezolva intr-o zi vezi mai jos dezinfectantul ideal folosit bin absolut toate spitalele si clinicile din USA Film de 6 minute care va salva mii de vieti. Puteti dezinfecta apa din riuri si lacuri la nevoie doar cu citeva picaturi. https://www.youtube.com/watch?v=wyo11r_lr3s

Ion  •  26 mai 2016, 17:15

Tolo te urmarim si multi abia acum te descoperim din mers.

un doctor  •  26 mai 2016, 17:18

La subiectul vaccinelor care ar fi putut imbolnavii copiii cu HUS: pentru prima oara in 15 ani, dau dreptate unui ministru al sanatatii. daca verotoxinele ar fi fost injectate in corp printr-un vaccin sau orice alta injectie, copiii ar fi facut foarte repede HUS, in 1-2 zile ar f fost la spital. in acest caz nu ar fi avut diaree ci hemoliza si HUS. diarrhea este produsa de bacteriile e. coli care ajung in intestine. in intestine e. coli incepe sa secrete verotoxinele care se cupleaza cu receptori de pe vasele sanguine din intestin. odata cuplate de receptori toxinele trec in singe unde produc hemoliza si sindromul hemolitic-uremic. motivul pentru care vitele/caprele/*** (care sint rumegatoare) nu fac sindromul hemolitic este pentru ca nu au receptori pentru toxina pe vasele de singe. deci animalele pot face diaree fara sindrom hus. q.e.d. read and learn boyz! m-am saturat de *** care declara timpenii si alti *** care fac comentarii si dau stelute fara sa aiba habar de subiect!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

marian  •  26 mai 2016, 17:18

Sa traiti !

Ema Badea  •  26 mai 2016, 17:26

Daca Basescu a stiut de ceea ce se intampla, Avocatul Poporului ar trebui sa-l cheme in instanta pentru infractiuni impotriva propriului popor.Nu a fost de ajuns ca ne-au omorat copiii in Colectiv, acum aflam ca ii omorau de mult mai multi ani.Ce facem noi, cei multi, care nu avem bani sa ne tratam in afara tarii? Consider ca si medicii care au stiu de atata timp si nu au spus nimic sunt vinovati.Unii ne omoara cu banii, altii cu tacerea.

marian  •  26 mai 2016, 17:32

Sa traiti,domn' TOLO.RO ! Aaaaaaa....a,deci,asta era !Hai ca m-am linistit ! Te rog ,pentru ca sa ma linistesc de tot,sa povestesti despre ceva lasat ne darapanat de stim noi cine ,adica de colonia de Siafu,in tara asta !Sa fiti sanatosi si sa auzim de inca o farmacie cu preturi mici, mici,foarte mici pentru loazele fericite care populeaza tara ! Pupici !

Flavius  •  26 mai 2016, 17:48

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ladiana  •  26 mai 2016, 17:48

Apare si cate un postac atotstiutor , cum este Hmm care vrea sa umbreasca meritele unui om prin aluzii la ceva ce nu stie toata lumea. Nu te mai chinui Hmm pt ca nu poti stirbi admiratia si recunostinta fata de acest jurnalist care a facut ceva admirabil pentru oamenii obisnuiti : i-a informat despre pericolele mortii acolo unde nu te astepti.

Traian Basescu  •  26 mai 2016, 17:49

Catre "Manix", Da' "Marinelu' ", cine credeai ca e? ***, readucem o parte din Romanii alungati in pribegie dupa '89, ar mai fi o sansa... sa traiti bine!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Om  •  26 mai 2016, 18:24

E util update-ul "Nu mai cautati sursele ca nu le gasiti". Trendul cu persoana tulburata care spune ca a oferit informatiile despre diluarea substantelor = "sursa lui Tolontan" e in crestere. Ma ingrozeste ideea ca asta ar putea pune sub semnul credibilitatii ancheta - in ochii publicului. Sper din tot sufletul ca oamenii care au citit acest serial de la inceput sa tina cont de faptul ca tot timpul cand a fost vorba de fosta sotie ati fost mai mult decat prudenti. Parca ati fi anticipat ca va veni si momentul asta! Chapeau! Va tin pumnii in continuare, blogul asta ajuta la dezvoltarea adictiei fata de informatii pe bune:))

Cris  •  26 mai 2016, 18:55

Fosta sotie a lui Condrea sustine ceea ce stia si baba Rada, omul de afaceri contribuia cu sume grase la diverse partide, cumparandu-si astfel protectia si linistea in afaceri. De ani buni, democratia in Romania este alimentata la baza cu bani negri, produsi de Mafie, prin vanzarea catre stat, la preturi exagerate, a unor produse sau servicii diluate cu apa chioara. Ne bucuram ca avem democratie, ca suntem tara UE, fara sa constientizam ca sustinem, de fapt, indirect prin impozite si taxe, interesele Mafiei, culegand ulterior roadele: in spitale, in scoli, pe soselel patriei, etc.

GIGI  •  26 mai 2016, 19:03

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

9  •  26 mai 2016, 19:06

Știi ce este cel mai tare? Ca asta este proba indubitabila ca privatul est răul principal cel puțin cazul asta (dar nu numai). Un privat vin și îl corupe pe bugetar. Deci, avem un infractor principal și inițiator al infracțiunii, privatul, și un altul care se lasă atras în infracțiune (sau nu, precum medicul în speta). Problema e ca cititorii tai nu înțeleg în mod corect problema acestui caz. Ei își canalizează acuzele către instituții, care nu sunt vigilente, unele chiar se lasă corupte, dar nu vad ca problema principala o reprezinta privatul infractor aproape nativ, ale cărui fapte ucid (în speță diluarea dezifectantilor realizata de privat a dus la eventuale, încă neprobate, efecte criminale). Pana nu luam atitudine impoytriva privatilor care își urmăresc propriu interes inclusiv pe viețile oamenilor, societatea va rămâne la fel fel rudimentara. Nu se va constitui în izvor de furnizare a unor noi funcționari corecți, educați și responsabili (în fond, funcționarii provin din aceeași societate, același aluat...schimbam funcționarii actuali incompetenți cu cei din privat înclinați către infracțiuni, mituiri...funcționarii de azi_privatii , ieri și privații de azi_ potențiali funcționari de maine). Ce soarta pe tara asta!

Razvan  •  26 mai 2016, 19:26

Nu ma indoiesc ca e asa...medicii romani, ultimul bastion al incoruptibilitatii. Mi'ar trebui un emetiral, dar fac pariu ca mi s'ar prescrie altceva, un medicament mult mai scump si asta doar din dragoste pt pacient si loialitate fata de Hipocrate, nu pt Mercedesul pe care il conduce un doctor cu salariu de 3000lei . Pt salariu exista lacrimi de crocodil si amenintari ca vor pleca in strainatate.

qwerty  •  26 mai 2016, 19:35

https://www.google.ro/maps/@44.5802195,25.9989993,3a,77.1y,288.2h,82.14t/data=!3m6!1e1!3m4!1sx336nbwPfSSe8LsLcPbfUA!2e0!7i13312!8i6656 camera aia de supraveghere mai e acolo la iesirea din Tamasi? ca daca nu apare acolo la intersectia unirii cu trandafirului atunci a venit de pe crinului sau o fi vizitat Alas Romania (aia n-au nici o camera catre drum?)

Razvan  •  26 mai 2016, 19:37

Nu spun ca cei care corup sistemul medical (si nu numai) nu merita tratamentul descris in titlu...totusi mie imi suna a fictiune de 2bani. Si stau si ma intreb? Nu o sa va gaseasca sursele pt ca nici macar nu exista sau pt ca acestea au inventat povestea (dupa ce, probabil, au luat banii - de asta e si asa sigura doamna de la Hexi, pt ca nimeni nu avrefuzat'o vreodata). Cine e scriitorul lipsit de talent? Tolo sau sursa misterioasa?

Cris  •  26 mai 2016, 19:42

Trebuie luate urgent urmatoarele masuri: sigilarea tuturor farmaciilor pentru verificarea concentratiior de substanta activa la medicamentele generice (eu le suspectez ca sunt falsuri). Trebuie interzise reclamele la farmacii si produse farmaceutice - produsele de calitate se promoveaza singure, nu au nevoie de reclama la TV iar poporul nu trebuie educat sa fie dependent de farmacie ci de alimentatie sanatoasa si sport. Faptul ca statul roman intarzie nejustificat investigatiile la medicamente arata ca nu se doreste o noua chestie oribila inainte de alegeri. Romanul trebuie sa puna intai stampila si dupa aia mai discutam...

 •  26 mai 2016, 19:57

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cătălin Tolontan  •  26 mai 2016, 20:03

@Om: multumim, stati linistit, conteaza faptele aduse in fata oamenilor. In rest, fiecare poate spune ce vrea, poate crede ce doreste. Dar avem nevoie de un numitor comun, cel al faptelor si acesta ne preocupa.

fib44  •  26 mai 2016, 20:04

......si-am incalecat pe-o seaaaa si v-am spus povestea-seaaaaa........

Victor  •  26 mai 2016, 20:13

Dintr-o scurta experienta personala - stagiu medical facut la un centru judetean de igiena/sanatate publica/epidemiologie. Un mare factor de risc de imbolnavire il constituie si centrele alimentare/restaurantele. Anumite localuri sint aprobate fara un control periodic riguros mai ales din cauza utilarii precare si lipsei de personal. Ar fi interesant de stiut care este nr de angajati si bugetul anual al unei directii sanitare pentru sanatate publica/locuitor.

Rebel  •  26 mai 2016, 20:30

Bravo Tolo !!! GSP a devenit mai interesanta pentru mine, datorita tie si altora ca tine . Resusind sa prezentati nenorocirile facute de unii care nu se mai satura de $$$ , sunt convins ca,contribuiti la evolutia spre normalitate intr-o tara pt. care din pacate multi nu mai au speranta de mai bine. Am parasit tara in urma cu ceva ani de zile din cauza sistemului indobitocit .Scarbit si fara a ma putea gandi la un viitor mai bun in Romania,am decis sa-mi fac bagajele. Citesc anchetele tale si sincer ,incep sa cred ca nu este totul pierdut pt. Romania. Felicitari si multa putere de munca !!!

Olteanu Danut  •  26 mai 2016, 20:46

Va rog sa-i intrebati pe :dl.prof. dr. Ioan Lascar de la Spit.Floreasca si pe dl. General Dan Voinea,ce le-a spus Olteanu Danut din Comanesti Bc.si crd ca veti afla :cind si cu cine putea fi skimbat Ceausescu !{ etiam ex casa vir magnus potest exire } Ce stiti despre masonerie ? Parintele Arsenie Boca,nu le-a spus enoriasilor un ordin din biblie,care, ar fi evitat ucidere lui Ceausescu si sinuciderea dlui. Gen. Gica Popa !

valeriu  •  26 mai 2016, 20:48

Sugerez Dl Tolontan sa investigatii de ce in Romania manageri de spital prinsi ca au luat spaga si sunt cercetati penal au fost pusi din nou manageri de consilul judetean.Locul spitalul de boli infectioase Iasi

ety  •  26 mai 2016, 21:02

E halucinanta ce citesc!! NU VA OPRITI! Va rog cu tot sufletul meu, NU VA OPRITI! Acum avem si noi o mica sansa sa pice mafia din sanatate, sa se destrame increngatura securistica si nenorocita care a distrus spitalele si medicii ramasi onesti! Fara sa exagerez vreun pic, datorita voua, a echipei, copiii nostri vor putea sa traiascam noi vom putea sa supravietuim bolilor, in spitale decente, curate si cu medici dedicati! Sa se termine odata cu numirile politice, fiecare spital sa-si aleaga singur directorii, medicii si asistentii dintr-un spital sa-l voteze pe cel mai bun! Cred ca asa ar fi mai bine ca acum, nu vad o alta varianta mai buna, m-am saturat de domnia fara sfarsit a oprescului, a lascarului, a sinescului, a luicanului si a altora numiti politic!

fdoru  •  26 mai 2016, 21:13

Din ciclul Bioterorismul la romani. Medic epidemiolog: „Aproape toate firmele dădeau bani. Dar Hexi plătea mai mult” Chiar asa, despre produsele de dezinfectie ale altor firme nu se prea mai aude nimic,dar despre solutile folosite de spitalele si cabinetele particulare. M-am saturat de scenariile cu SRI,cu conspiratia mondiala a firmelor farmaceutice. Asa se lamenteaza romanul, pentru care spaga face parte din modul lui de viata si care nu ezita sa ia spaga un kil de zahar ca sa voteze.Ba mai mult ia spaga si pe iluzia ca i se va da un kil de zahar si unul de faina.

silvia  •  26 mai 2016, 21:27

Pfai de capul meu, ce caracatita! inteleg ca mai exista totusi oameni ce nu accepta spaga in Romania! si inteleg ca presa are puterea sa mai schimbe un sistem bolnav.Felicitari pentru profesionalismul ziaristilor, pentru rabdarea si tenacitatea cu care au sapat si urmarit acest caz! ( eu, acum 5 ani aproape victima sistemului sanitar din Romania, tot de 5 ani traiesc in Germania!)

Aurelian  •  26 mai 2016, 22:07

D-le Tolontan va adresez o intrebare foarte logica dupa parerea mea: Misterioasa doamna doctor de ce nu a spus presei atunci, la momentul in care a avut aceasta discutie cu reprezentata firmei Hexi? Mi se pare cel putin ciudat ca face asta acum.Probabil o sa imi spuneti ca era timorata de posibilitatea pierderii locului de munca...din pacate asta nu tine deoarece sunt convins ca daca ar fi venit la dvs. i-ati fi aparat interesele pana in panzele albe :). Numai bine

geronimo  •  26 mai 2016, 23:31

se poate reface traseul aproximativ al cuiva dupa conectarile telefonului sau la celulele gsm pe care le traverseaza? inregistreza operatorii de telefonie mobila asa ceva?

Cătălin Tolontan  •  27 mai 2016, 0:01

@Aurelian: de cinci saptamini se presupune ca statul roman se ocupa de acest subiect. Si noi chiar credem ca se ocupa. Nu cit de bine ar trebui, dar se ocupa. In aceste conditii, s-a intimplat ceva in sistemul medical? Un director dat jos? Un sef de la DSP mustrat de Minister? Nu. Daca sistemul nu reactioneaza cum putem pretinde acte sacrificiale de la un medic? Nu vi se pare disproportionat cita vreme statul nu da semne de incurajare pentru cei care vorbesc sa-i certam tot pe cei care o fac?

Comentează