luni, 16 mai 2016, 6:59
UPDATE:
UPDATE: Claudiu Zamfir detaliază astăzi pe Hotnews cum a luat Hexi Pharma bani europeni, invocînd concentrația ridicată și puterea biocidelor sale și faptul că
Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan
„În firmă s-a produs o ruptură între Dan Condrea și restul lumii. Patronul vine, intră în birou și ceilalți abia îl bagă în seamă”, descrie o sursă a Gazetei atmosfera din aceste zile din Hexi Pharma.
„Din prima zi, toți au aruncat vina pe Condrea și-l consideră responsabil”, spune omul.
Inclusiv directorul general Flori Dinu le-a spus colegilor că „habar n-aveam după ce formule se fac dezinfectanții, numai Condrea ținea legătura cu fabrica!”.
Oamenii vorbesc cu procurorii DNA
Dacă, până acum cîțiva ani, Flori Dinu contrasemna rețetele de Thor, Suprasept și celelalte substanțe diluate, ultimele rețete, diluate și ele, sunt semnate doar de directorul de producție Mihail Leva.
„Leva răspundea doar la comenzile lui Condrea”, spune Flori Dinu. Între ea și Condrea a apărut o suspiciune reciprocă.
Concediați, oamenii de la Hexi Pharma denunță procurorilor aranjamentele din firmă.
Pe acest teren, DNA a început de câteva zile propriile cercetări.
„Parchetul General va înainta pe pista diluării biocidelor, iar DNA va deschide un dosar pe corupția spitalelor și a autorităților sanitare care au favorizat Hexi Pharma contra banilor negri”, explică o sursă judiciar felul cum își vor împărți competențele și dosarele.
„Agenții Hexi Pharma, dar și directorul general erau oamenii care aranjau lucrurile cu managerii spitalelor și ai sistemului. Dar nu doar șefii luau bani. Când venea camionul cu produse de la Hexi până și portarul lua 200 de lei, cam asta era reputația firmei!” Sursă a Gazetei
„Vrem adevărul despre moartea copiilor noștri”
În paralel, crește numărul celor care solicită ca informările pe care SRI susține că le-a dat autorităților despre infecțiile nosocomiale și dezinfectanți să fie făcute publice.
Asociația Colectiv i-a cerut președintelui Iohannis să desecretizeze informările SRI.
„Vrem să aflăm adevărul despre moartea copiilor noștri”, spun părinții victimelor de la Colectiv.
Ei acuză corupția din sistemul medical, care a întreținut și a acoperit infecțiile intraspitalicești.
Cioloș ne asigură că le-a văzut el!
Cel care a încercat să ajute SRI a fost premierul Dacian Cioloș.
Folosindu-și prestigiul de om care dorește să scoată la iveală adevărul în chestiunea dezinfectanților, prim-ministrul a spus că „Am primit mai multe informaţii în aceste zile şi de la Serviciul Român de Informaţii”.
Apoi l-a invocat pe Eduard Hellvig, șeful SRI: „Apropo, domnul director mi-a arătat că în ultimii ani a trimis autorităţilor guvernamentale mai multe informări legate inclusiv de infecţiile nosocomiale”.
Dar Dacian Cioloș nu are nicio autoritate legală să controleze SRI! Și nu de la premier așteaptă publicul confirmarea că SRI și-a făcut treaba.
Ci de la Parlament.
Iar în Parlament s-au petrecut, de-a lungul timpului, mai multe decât se știe în chestiunea infecțiilor nosocomiale.
Răspunsuri copy-paste în fața Parlamentului
O analiză realizată de think-tank-ul Median Research Centre (MRC) arată că în ultimele trei legislaturi mai mulți parlamentari i-au chestionat pe miniștrii Sănătății în legătură cu infecțiile nosocomiale.
27 de interpelări și întrebări despre infecțiile nosocomiale, dezinfectanți și igiena din spitale au avut la adresa Guvernului parlamentarii în ultimii 10 ani
Inițiativa MRC a venit după ce Dragoș Pătraru a dezvăluit în „Cațavencii” că ziarul Făclia din Cluj a relatat pe larg în 2013 una dintre aceste interpelări, cea a deputatei PSD Aurelia Cristea.
Răspunsurile miniștrilor, indiferent de partidul din care proveneau, au fost aproape standard, a descoperit ONG-ul.
Unele pagini sau paragrafe sunt luate cu copy-paste!
Un ministru răspundea unui parlamentar și, peste câțiva ani, urmașul său venea cu aceleași fraze în fața altei interpelări.
Indiferent cine a guvernat, ideile Ministerului Sănătății au fost aceleași:
1. ”În România, infecțiile nosocomiale nu sînt cu mult mai frecvente decât în cazul altor țări civilizate”.
2. Dacă ministrul admitea subraportarea infecțiilor nosocomiale, dădea asigurări că „se vor lua măsuri”.
Ministrul Nicolăescu dădea vina pe opinia publică!
Lista interpelărilor din Camera Deputaților este deschisă încă de acum 10 ani.
Pe 9 mai 2006, deputatul Mirela Adomnicăi semnalează că „este absolut necesar” ca infecțiile intraspitalicești „să fie declarate în mod real”.
Ministrul Eugen Nicolăescu răspunde că subraportarea infecțiilor nosocomiale „este cauzată în principal de faptul că opinia publică, prin intermediul mass-media, culpabilizează managerii spitalelor și medicii curanți la apariția unor asemenea cazuri, fără a ține cont de faptul că infecții nosocomiale există în toate spitalele din lume, inclusiv în țările cele mai civilizate.”
„Parlamentarii au transmis întrebări concrete şi nu doar exerciţii de retorică încă din 2006. Fie că au transmis semnale venite de la cetăţenii din circumscripţia lor, fie că au dorit să arate că sunt activi pe teme serioase pentru cetăţeni precum sănătatea publică, se poate spune că ei şi-au făcut treaba” Marina Popescu, fondator Median Research Centre
I-au asigurat că se verifică dezinfectanții
În Parlament au existat și întrebări legate de dezinfectanți.
În 2013, deputatul de Cluj Aurelia Cristea primește un răspuns din partea aceluiași ministru în care este asigurată că se verifică „modul de efectuare a curățeniei și dezinfecției, a sterilizării (inclusiv procedurile de lucru, concentrațiile substanțelor biocide).”
Acum știm că este o minciună.
Concentrația dezinfectanților nu a fost verificată niciodată în ultimii 10 ani.
Cîteva întrebări din spațiul public
Întrebarea care se pune în aceste zile este: de ce nu reacționează Comisia Parlamentară de control a SRI?!
Ea are posibilitatea legală de a vedea cum arată, piesă cu piesă, informările despre care serviciul secret pretinde că le-a dat, iar miniștrii, premierii și fostul președinte susțin că nu le-au primit.
Cât de clare și de concrete au fost aceste informări? Întrebarea e vehiculată intens pe rețelele sociale. Iar variantele sînt oferite tot de către oameni.
Cititorii spun că una e să strecori o informare vagă și formulată într-un limbaj de zi cu zi.
Și altceva e ca SRI să fi realizat importanța problemei infecțiilor, a trucării licitațiilor și a calității necorespunzătoare a dezinfectanților și să o fi semnalat cu tonul de alarmă meritat.
Un rezumat ar suna astfel:
Treaba SRI nu e să producă informări la vrac, în care problemele vitale să fie îngropate printre alte sute de foi neimportante.
Misiunea SRI, a ofițerilor și a analiștilor săi este tocmai aceea de a discerne și de a face un efort masiv pentru a semnala ce e de importanță maximă și are consecințe sistemice asupra vieții cetățenilor.
În cazul dezinfectanților și a infecțiilor nosocomiale, consecințele se pot întinde pe generații întregi susțin mai mulți medici.
Directorul spitalului din Brașov: „Am pus în pericol sănătatea pacienților mei!”
Opinii puternic emoționale vin de la doi oameni din domeniul sănătății.
Prima, reacția directorului Spitalului de Copii din Brașov, Liviu Munteanu.
El a postat sâmbătă pe Facebook un mesaj din care selectăm:
„Înainte de a fi manager de spital sunt medic, chirurg şi cred şi sper om. Am trăit cea mai neagră săptămână din viaţă din cauza dezinfectanţilor/diluanţilor. Spitalul pe care îl conduc a cumpărat de la Hexi. A cumpărat prin achiziţie directă, la preţul cel mai mic de la firma care avea absolut TOATE avizele (spre deosebire de alte firme)”.
„Ca medic chirurg nu cred că mă poate acuza nimeni de nebunie, adica să cumpăr cu bună ştiinţă dezinfectanţi „apă de ploaie”, ar fi însemnat să-mi pun propriii pacienţi operaţi în pericol !!!”.
„Până acum câteva zile nu ştiam cât de mult s-a întins Hexi în ţară şi oricum nu era treaba mea să ştiu, dar acum pot să mă întreb cum a fost posibil să fie lăsată o firmă să acapareze o asemenea piaţă ? Cred că se poate vorbi de atentat la siguranţa naţională! Instituţiile statului nostru, ajutate de oamenii lor din presă, DILUEAZĂ problema şi aruncă acum anatema asupra managerilor de spitale, care sunt acuzaţi de luare de mita de la Hexi. INSIST să fie publicată lista celor care au primit mită de la Hexi pt că personal mă simt profund lezat de această acuză”.
„Sunt paralizat de frică pt. că în toţi aceşti ani se pare că am pus în pericol sănătatea pacienţilor mei şi ai spitalului ! Mi-am pus, de asemenea, în pericol cariera, credibilitatea profesională, chiar LIBERTATEA !” Liviu Munteanu, director Spitalul de Copii din Brașov
„Săptămâna trecută copilul meu, adolescent, s-a îndoit de mine!!! Cum să reziste asaltului mediatic care spunea că tata, manager de spital şi medic, a luat mită? Că a făcut ceva rău ? Cum să se uite în ochii colegilor la şcoală ? Am făcut faţă presei, poliţiei, procuraturii, controalelor de peste tot, dar cum să fac faţă încrederii spulberate a copilului?”.
„Aş dori să văd lista oamenilor politici şi decidenţilor din România care s-au tratat în spitale din străinătate în ultimii ani şi să-i acuz pe toţi de tăinuire şi complicitate ! Şi, cum spuneam, de atentat la siguranţa naţională! Toţi recunosc din gură profesionalismul medicilor români, atunci înseamnă că au plecat să se trateze afară din alt motiv, probabil ştiau de dezinfectanţi, nu?”.
Șeful auditului povestește cum se trucau licitațiile pentru Hexi chiar la Brașov!
Tot de la Brașov, iată fragmente din concluziile lui Silviu Măgureanu , cel care a făcut auditul Spitalului de Copii.
„De dragul copilului meu şi al adevărului nu pot să tac şi am să vă explic ce am găsit în urma auditului de la Spitalul de Copii Braşov .
Faţă de ceea ce ştiţi din media, lucrurile care sper că vor rezolva „misterul” sunt următoarele:
1. Hexi Pharma îşi crease un sistem de dealeri care vindeau cu 25-30% mai scump ca ei … închipuiţi-vă că sunteţi producător de ceva, ţi-ai găsit dealeri şi deşi oriunde în lume lucrul ăsta înseamnă că tu ca producător nu mai vinzi decât prin aceştia, Hexi Pharma vindea mult mai ieftin decât reprezentanţii săi.
2. Din 9-10 produse de la producători diferiţi analizaţi, singurele produse care aveau „dosarul complet”, avizate de Ministerul Sănătăţii erau cele de la Hexi Pharma … adică, ca un produs să nu aibă niciun fel de concurent introduci o cerinţă de eligibilitate suplimentară ( de ex. angajaţii să aibă părul roşu, şi-i pui pe toţi să se vopsească) şi astfel produsul tău va fi singurul eligibil.
3. Protocoalele medicale privind dezinfecţiile vin dinspre secţii spre serviciul de aprovizionare cu specificaţii clare ce substanţe trebuie să fie în componenţa acestora şi orice produs Hexi Pharma ai fi ales acestea aveau de la ac la tanc … adică, dacă eu aş fi un mare şef din Sănătate(minister, acreditare, casa de sanatate etc) pe de o parte aş face un protocol privind dezinfecţia care să conţină lista de substanţe (pe care aş putea să o aprovizionez), iar pe de altă parte o fabricuţă unde să combin aceste produse astfel ca produsul meu final să bată exact pe protocol”.
Mai departe, auditorul anunță că s-au îmbulzit la control, brusc, inclusiv cei de la Consiliul Local.
„Un mare grup din fruntea SĂNĂTĂŢII (poate fi Minister, Acreditare sau Casa de Sănătate) a creat o schemă care să le aduca 20-30 milioane euro anual, pe toată perioada vieţii” Silviu Măgureanu, auditorul Spitalului de Copii din Brașov
„Rolul acestor controale, deşi lucrurile sunt clare, este să prelungească concluziile penale (nu din vina DNA) astfel încât scandalul să se „dilueze”(probabil de vreo 2500 de ori) … astfel încât să se poată muşamaliza. Hexi Pharma şi-a anunţat insolvenţa … ei vor să securizeze documentele, nu circuitul banilor … atenţie la aspectul ăsta DNA!!!”
„Pur şi simplu nu-mi vine să cred ce trăiesc!!!”.
Tăcerea asurzitoare de la Sinaia
La 40 de kilometri distanță de aceste mesaje, la Sinaia are loc Congresul Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă.
Sînt prezenți directorii spitalelor, șefii de ATI, importante personalități medicale, invitați din străinătate.
Sîmbătă, 14 mai, a fost o zi dedicată modului în care sistemul medical a tratat victimele după catastrofa din clubul „Colectiv”.
Nu s-a rostit nici un cuvînt despre dezinfectanții diluați.
Cele 17 părți ale investigației:
Eu • 16 mai 2016, 7:34
De ce ? De ce ? Oare de ce ? 1.Pentru ca in week-end la un semi-maraton au participat 13.000 de oameni , iar vinerea trecuta in Piata Universitatii au iesit 300. 2.Pe site-uri comenteaza cateva sute/poate mii de oameni, in Piata au iesit 300. 3.Pentru ca anual cateva milioane sunt nevoiti sa intre in spitale, in Piata au iesit doar 300. Au iesit doar 300 si a plecat ministrul, vom iesi 3.000 si vom afla mai multe, vom iesi 30.000 si vom afla si ce ne va cutremura cu adevarat. Stam si ne miram, mirati vom ramane.
lili • 16 mai 2016, 8:54
Complicitate generalizata, au castigat toti, acum d-aia tac! Nu cred ca directorii de spitale sunt straini de matrapazlacurile astea ilegale si periculoase, cred ca putini sunt cei din Sanatate straini de mizeriile Hexi! O tara pe duca....
io • 16 mai 2016, 8:59
care parlament?
Cătălin Tolontan • 16 mai 2016, 9:29
@io: exista un deputat PSD de Galați, Florin-Costin Pâslaru, care a avut, potrivit analizei MRC, cinci interpelări pe infecțiile nosocomiale din 2010 și pînă în 2014. E limpede că pe omul acesta îl interesa subiectul. Dacă vom continuă să judecam în categorii și să spunem că toți politicienii sînt la fel, că nimic din ce fac ei sau din ce facem noi nu contează, atunci vom incuraja, ca si pina acum, nediferențierea și pasivitatea.
Vladut • 16 mai 2016, 9:30
Buna ziua D-le Tolontan, Va rog frumos investigati si ce se intampla cu bebelusii cu sindrom hemolitic uremic. Unii dau vina pe vaccinuri, dar vad ca sunt loviti cei care nu se pot apara, adica urmasii nostril. Este un aspect de o gravitate extrema ceea ce se intampla in tara noastra. Multumesc.
Cris • 16 mai 2016, 9:38
Daca Ciolos si ai lui vor continua sa fie de partea sistemului ticalosit din spitale in loc sa cheme, pe loc, mascatii, trebuie iesit in strada masiv pentru ca e vorba de solidarizare a Guvernului cu coruptia din spitale. E clar ca nu s-ar fi intamplat nimic fara complicitatea unor manageri de spitale. Asadar, ochii pe Ciolos, pentru ca, se pare, ca incearca sa faca ce facea si Achimash, sa ascunda gunoiul sub presh.
whiteredarad • 16 mai 2016, 9:39
Situatia este grava pentru ca s-a intamplat cu complicitatea autoritatilor ( a ministerului, a primariilor, a consililor judetene-patronii spitalelor). Daca in ceea ce priveste salile de operatii acolo au fost daune mai mici ( instrumentele se sterilizeaza,in spital la autoclav, sau microunde ), probleme au fost la aparatura de tip endoscopic : gastroscoape, colonoscoape, cistoscoape, bronhoscoape, aparatura de laparoscopie , care se sterilizeaza prin imersie in dezinfectante. Cred ca nu in astea de la Pharma ( dar nu as baga mina in foc...). Marea problema este a dezinfectiei suprafetelor : dusumele, pereti, mese,etc si a materialelor refolosibile : tavite, urinare,tubulatura la anestezie, la explorari, etc. Aici lipsa distrugerii germenilor produce dezastre. Nu degeaba s-a constatat ca o mare parte a celor care sint pe respiratie asistata ( in ATI)-, raman cu infectie respiratorie, multi nu se mai fac bine. Situatia este grava si medicii nu au cum sa masoare concentratiile. Se pot, cel mult lua probe de pe suprafete, se trimit la laborator, de pe mainile personalului sau de pe echipamente, si ...apar germeni, acolo unde nu ar fi voie. Iata cum onoarea si probitatea profesionala a medicilor este patata, in special medicii sint acuzati de nepasare, de neimplicare in tratarea pacientilor, cind , in fond sint si ei ..victime. Sint tare curios cum se va termina ancheta, probabil vor intra citiva in puscarie. Chiar si un manager nu poate fi prea mult invinuit, chiar vredeti ca el are metode de a controla concentratiile de dezinfectante?. Mai ales ca, la licitatii, frecvent, doar pretul cel mai mic conteaza. Asa ca lucrurile sint tare complicate, va trebui ca cel ce face contractari sa aiba in dotare posibilitatea de a controla ( si ) dezinfectantele. Si asta va costa...desigur ! Cit despre microbii rezistenti , din spitale, unii greu vor fi distrusi, exista ultraviolete, substante etc, dar exista si "izvorul de microbi" pacientul, asa ca problema ramane. Fara a fi atata de dramatica cum se spune in presa, problema dezinfectantelor este foarte importanta, pentru ca duce cu gandul si la faptul ca si medicamentele ar putea sa nu aiba concentratiile active promise. Pai nu ati intalnita asta la benzina, motorina ( cei care calatoresc in strainatate stiu ca un carburanta cumparat afara e mai bun ca cel din tara, si la noi e si mai scump...!) , la fel la detergenti, la alte substante. Si atunci ce e de facut ? Cum controlam Gazul, carburantul, energia electrica ,serviciile de telefonie, de TV, etc ca precis si acolo sint aceleasi tipuri de oameni si acelasi tip de smecherii. ?
io • 16 mai 2016, 10:04
@Catalin Tolontan - era o intrebare retorica. in ultimii 10 ani s-a demolat aceast a institutie fundamentala caramida cu caramida. in momentul de fata parlamentul romaniei nu mai exista. functia de control a acestuia tinde spre 0. acum aveti pretentii de la parlament? va doresc succes! nu am zis niciodata ca politicienii nu fac nimic. ba chiar cred cu tarie ca parlamentul e cea mai importanta institutie a unei democratii. despre ce faceti dvs... in toate articolele de dupa colectiv (in afara de astea legate de dezinfectanti) ati batut campii cu gratie. ati lovit intr-un sistem medical aflat si asa la pamant. intr-un caz in care acest sistem medical a facut imposibilul. n-as zice ca ce faceti nu conteaza.
fotbal • 16 mai 2016, 10:11
profi analiza MRC! rezerva: parlamentul nu si-a facut treaba. aveau parghiile democratiei, a mers careva in adancime? comisia sanatate, comisia sri ? presiune pe sefii de guvern? m-ar interesa reactia comisiei de biocide(?!) si a responsabililor care au elaborat normele. informari vagi, la vrac, neimportante, tonuri calde. le-ai dat la operatie 😛. informatia e informatie. oamenii se uita la voi cu increderea(presiunea e inclusa, banuiesc) pe care o investesti tu in dna
Venom • 16 mai 2016, 10:28
DNA-ul nu s-a băgat până acum fiindcă nu era LCK șefă și nu prea lucra în momentul în care a primit sesizarea. E clar, dar asta nu o poate spune biroul de presă. În momentul ăsta, pur și simplu e singurul om de neînlocuit din România care întrunește speranțele că vom avea o șansă de a o scoate la capăt. Sper că SPP-ul i-a triplat garda, dacă i se mișcă un fir de păr, va fi revoluție. Iar dacă vor exista împotriva ei dovezi de corupție (alte codițe necontând), nici nu vreau să mă gândesc la consecințe.
Sly • 16 mai 2016, 11:35
De ce nu se face nimic în comisia parlamentară de control a SRI? Simplu: fiindcă vor ieși la iveală toți cei care au *** acești bani.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
ovidiu • 16 mai 2016, 11:50
Catalin iti dau si eu o tema pentru atunci cand acest scandal se va finaliza. Este legata de toata povestea cu ministerele, ministrii si parlamentarii care nu au responsabilitate. CUM TRAGEM LA RASPUNDERE PROMISIUNILE DESARTE PE CARE LE FAC POLITICIENII? De la primar la primul om in stat. Este evident ca nu vor sa isi faca singuri rau. Dar nici cu promisiuni fantasmagorice nu se mai poate. Ideea aia democratica cu pusul stampilei, in sensul ca nu ii mai votam, la noi s-a deformat pana si asta. Nu ai pe cine sa mai votezi cand nimeni nu isi mai respecta promisiunile. Iar cu timpul se ajunge la Hexifarma, Colectiv etc. Pentru ca nu mai conteaza nici daca mor oameni. La inceput moare cate unul, nu or sa moara toti odada, nu?!
Catalin • 16 mai 2016, 12:05
Cateva neclaritati si observatii 1. Inca nu am inteles daca produsele HexiPharma erau neconforme cu eticheta lor sau cu cerintele caietelor de sarcini 2. Se introduce ideea ca e o mare problema cu "pretul cel mai mic". O tampanie, pe care unii cred ca si-o doresc foarte mult
CCC • 16 mai 2016, 12:28
@io & Tolontan Florin Paslaru, deputat PSD, pe are dl. Tolontan ne recomanda sa nu-l judecam "la gramada" cu restul parlamentarilor ...., ca fost vigilent si a facut interpelari in parlament pe tema infectiilor nosocomiale e aceeasi persoana cu cel ce a distrus fabrica de conserve din Galati: http://adevarul.ro/locale/galati/cum-fost-facuta-pulbere-cea-mai-mare-fabrica-deconserve-romania-ridicata-anghel-saligny-1_56c46eb15ab6550cb8e7cf71/index.html. S ca sa nu va obositi sa dati clik pe link, doar un scurt pasaj din articol: "Dezastrul economic avea să înceapă odată numirea ca director general (pe filieră politică) a lui Florin Pâslaru, actual deputat PSD, secretar al comisiei pentru Cultură din Camera Deputaţilor şi şef al grupului parlamentar social-democrat. În cei cinci ani în care a condus Pescogal, Pâslaru (cunoscut şi după indicativul „Pintea”, avut în calitate de colaborator al Securităţii) a reuşit să facă totul praf şi pulbere. Potrivit unui audit încheiat în momentul declanşării insolvenţei societăţii, producţia a ajuns să fie dată pe datorie, cu plata la 4-6 luni, fără penalităţi, într-o vreme în care inflaţia depăşea 10% pe lună. Ba chiar s-a dat şi gratis. Cei care au auditat economic societatea au descoperit că de-a lungul celor cinci ani se făcuseră livrări gratuite de produse (conserve promoţionale, adică) în valoare de aproape 1,5 milioane de dolari. Deşi au existat suspiciuni că a fost vorba, de fapt, de o deturnare de fonduri, iar organele de urmărire penală au fost sesizate, ancheta s-a îngropat în scurt timp, probabil ca urmare a unor presiuni politice. Grave nereguli au fost sesizate şi la achiziţia materiilor prime. Bunăoară, în 1995, Pescogal cumpăra 3.000 de tone de macrou, import Norvegia, cu 900 de dolari pe tonă, aproape dublu faţă de preţul mediu angro de atunci din piaţa mondială. Şi în acest caz s-a făcut o sesizare penală, dar tot fără rezultat. Florin Pâslaru părăseşte conducerea fabricii în 1997, însă totul era deja distrus. Firma mai avea doar 100 din cei aproape 1.000 de angajaţi, renunţase la toate concesiunile de luciu de apă (lacul Brateş este şi acum abandonat, de altfel), fabrica de conserve fusese închisă, iar veniturile anuale se ridicau la „uriaşa” valoare de 800 de lei." Ei, cum e, sunt sau nu TOTI parlamentarii romani, o apa si-un pamant, Domnule Tolontan? Citeste mai mult: adev.ro/o2p5lk Citeste mai mult: adev.ro/o2p5lk
MCB • 16 mai 2016, 12:36
In primul rand din ce am vazut prin contracte, nu ministrii din guvernul ciolos au semnat acele contracte. Majoritatea sunt 2007 , 2012, 2013 si inceput de 2015. Dar e de "apreciat" faptul ca oamenii ataca oamenii noi din insitutie, nu instituia in sine. In al doilea rand, Ciolos isi permite sa controleze SRI-ul, datorita prevederilor legii 51/1991 iar activitatea e coordonata de CSAT unde exista un CNI, nu conteaza ca CSAT trebuie sa raporteze parlamentului prin lege. Al 3-lea rand, nu stiu vreo tara unde la schimbarea guvernul se reziliaza toate contractele facute de guvernul anterior si instituiile subordonate.
?????? • 16 mai 2016, 12:57
Aveti senzatia, dupa deciziile din instantele judecatoresti din perioada mai recenta , ca la DNA s-ar fi instalat o stare de "mahmureala" ? Oare care o fi contributia doamnei ministru Pruna la aceasta "senzatie" pe care o produce DNA, de ceva vreme ?
?????? • 16 mai 2016, 13:24
Observarati ca astia se apucara sa-l ancheteze pe Corlatean pentru niste sectii de votare organizate in strainatate inca de pe vremea cand era Monica Macovei ministru al justitiei ?
Gareth Edwards • 16 mai 2016, 14:13
"DE CE NU CONVOACĂ PARLAMENTUL CONDUCEREA SRI CA SĂ AFLĂM CE-I CU INFORMĂRILE?"...Pentru că în Parlament sunt o droaie de indivizi care cunosc perfect situația din sistemul medical, o zonă de unde ani și ani au drenat sume imense de bani către partide, către vârful politicului din această țară nenorocită de aceste secături. Este o întrebare quasi-retorică din moment ce o hernie de disc (Băsescu) și un menisc (Ponta) s-au făcut afară...Concluzia este cât se poate de simplă, băieții știu absolut tot ce se petrece, sunt la curent cu dezastrul din sistem. Noi suntem plebea sau "***", cum am înțeles că obișnuiește să vorbească acest Dragnea.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
pawn • 16 mai 2016, 14:24
pai domnu' tolontan are o lunga istorie a atacarii parlamentului, nu inteleg de ce acum isi nuanteaza pozitia. nu, da' chiar asa, ce ne trebuie parlament?? da' de ce ne trebuie alegeri? nu vorbeste toata lumea despre "alesi" de parca ar spune un cuvant porcos? hai sa mergem numai pe numiri in statul roman. sa-i alegem, de pilda, pe cei mai inalti romani in functiii de conducere. sau pe aia cu par negru si ochi verzi. sau sa-i tragem din caciula, sa facem un "6 din 20 de milioane" si aia 6 sa conduca romania. merg mai departe: ce ne trebuie mai multe ziare? ajunge unul singur (cu membri ai redactiei numiti, evident). si mai multe televiziuni? forget about it. ca sa nu mai spun de mall-uri si hipermarketuri. ce-i cu atatea core, carrefour-uri, auchan-uri, bile si metrouri? o retea de magazine "alimentara" pentru toata tara!
dudu • 16 mai 2016, 14:42
E deja al doilea articol al Dlui Tolontan in care suntem anuntati ca DNA se va implica. Probabil vor mai trece inca doua-trei pana cand sa intreprinda ceva efectiv. E socanta distanta intre cazul asta si cel de la Colectiv. Atunci, DNA s-a bagat direct in lupta, in doua zile deja il saltase pe Piedone. Asta desi nici acum, dupa 6 luni, nu exista in speta aia nici macar o urma de dovada de coruptie. Iar Piedone e bine mersi, zburda liber, la brat cu candidatul PNL. Acum, e exact pe dos. A trecut o luna si DNA freaca menta, desi exista tone de marturii despre licitatiile aranjate si achizitii directe cu cantec. Noroc cu articolele dlui Tolontan, care ne asigura ca DNA-ul isi face treaba. Inafara de ele, nimic concret... Ne tot plangem de comisia de control al SRI (ce gluma - Comisia de "control"..) ca nu isi face treaba. Dar DNA-ul asta de ce nu are si el o comisie de control? Poate asa ne-am lamuri si noi de ce in alte cazuri DNA sarea direct in lupta, iar acum se face ca munceste...
Cine??? • 16 mai 2016, 16:02
Parlamentul???!!!..pai avem noi asa ceva și nu știm? ..asta chiar este o știre. .noi avem o gașca de *** și profitori,nu parlament. Pai dacă aveam noi parlament, Băsescu, Ponta și mai știu eu care or mai fi nu mai plecau în străinătate sa se opereze pentru niște banale operații, nu crezi domnule Tolontan?.pai cine sa facă anchete și cine sa ancheteze pe cine?***niciodată. Punem pariu ca n-o sa vedem nici-un arestat?. Cați vinovați de tragedia de la colectiv sunt în momentul asta arestați? nici-unul.pai și atunci cum sa cred eu ca noi avem parlament,justiție etc? Vorbim degeaba,totul este pierdut,tara asta a ajuns o groapa de gunoi..AMIN
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Dumi • 16 mai 2016, 16:05
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Cine??? • 16 mai 2016, 16:12
Și încă ceva domnule Tolontan..sa te ferească d-zeu sa facă parlamentul vreo ancheta despre afacerea Hexi ca la ca anchete fac aia mi-e frica sa nu fii dumneata primul și singurul arestat.doamne fereste
Lucka • 16 mai 2016, 16:16
Da , poporul a ramas blocat in eterna blazare ... Murim in spitale , miseleste , dar murim si pe sosele, ca acceptam sa circulam drumurile lui Decebal ( asfaltate ) si ca acceptam soferi cu carnetul luat cu mita care conduc masini cu ITP facuta tot cu mita ... Sunt curios , la scoala de politie se intra tot cu mita ?!
Cătălin Tolontan • 16 mai 2016, 17:14
@Cine???: Parlamentul nu face anchete, dar are raspunderea fata de cetatenii pe care-i reprezinta sa ne spuna ce a facut SRI pe care parlamentarii il supravegheaza in numele nostru.
?????? • 16 mai 2016, 17:30
Despte Titus Andronicus al Purcarete, Ghita de la SRI, capatana de porc facuta cadou Anghelei Markel si dosarul anuntat pentru Titus Corlatean nu scrieti nimic ? Considerati ca ar putea fi implicati si cei de la SIE sau ar putea sti ? Avand astia de la Hexipharma si laborator propriu, considerati ca ar fi putut prepara respectivele solutii pe specificul bacteriilor si germenilor identificati la fiecare dintre clientii pe care ii aveau , de difereau asa de mult concentratiile solutiilor la diversii clienti pe care ii aveau ? Observati si ca in tratarea anumitor boli se fac anumite analize si teste asupra virusilor sau bacteriilor gasite , dupa care se prepara in laboratoare medicamentele necesare, solutii, alifii, pastile sau mixturi de substante, in concentratiile rezultate in urma analizelor si testelor efectuate ?
Cine??? • 16 mai 2016, 17:35
Știu domnule Tolontan ca parlamentul nu face anchete dar sincer dumneavoastră aveți încredere ca acest parlament o sa facă toate demersurile pt a se afla adevărul? Eu unul mai repede cred în extratereștri.
FlorinT • 16 mai 2016, 17:41
*** Pur si simplu un om cu gandire rationala si fara "spate" nu ar fi facut ce a facut Condrea. Faci asa ceva doar cand ai asigurari solide ca cineva de sustine din umbra. Cati dintre patronii din Romania au o a doua firma printr-un paradis fiscal care sa ceara insolventa firmei din tara aflata la greu? Ideile astea nu le are oricine, sa fim seriosi, si chiar daca le au cativa, nu reuseste oricine sa le puna in practica.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Cris • 16 mai 2016, 18:15
Cred cu tarie ca situatia prezenta nu se poate rezolva decat pentru iesire masiva in strada, pentru ca se prefigureaza o cardasie intre Guvern, Palament si Mafia din spitale in detrimentul interesului public. Toate datele conduc la asa ceva - la infractiune cu premeditare impotriva cetateanului, prin sistemul de sanatate, iar asta e o infractiune care tine de siguranta nationala. Trebuie vazut daca SRI a transmis informari pe aceasta tema, cui, si la ce data a transmis. Sa vedem ce infractori din conducerea Romaniei le-au ascuns sub presh. Sa nu uitam ca suntem in prag de alegeri locale iar o iesire masiva in strada ar avea efect maxim pentru ca ar boicota aceste alegeri pana la pedepsirea vinovatilor de crima nationala. Trebuie vazut daca Basescu stia despre Mafia din spitale atunci cand a recomandat folosirea produselor generice, fara a face, in prealabil, o cercetare daca nu cumva sunt produse de calitate indoielnica (exista aceasta suspiciune si nu va putea fi inlaturata decat prin testare).
Meluthe Kox • 16 mai 2016, 18:43
Draga Tolo :) , Dupa ce-i nimicim pe ai lui Hexi sa trecem si pe ai lui ICECHIM, ca-s partasi. Apoi pe ai lui RENAR , organismul de acreditare care are si el face parte jocurile cu multi bani, pe multi bani. Si de ce nu, si pe METROLOGIE, caci acolo este viesparul care alimenteaza RENAR~ul cu ***.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Cris • 16 mai 2016, 19:07
Mi se pare ca de asta au scos infractiunea de "tradare de tara" din Noul Cod Penal, ca sa nu poata fi trasi la raspundere. Pentru ca se prefigureaza o cardasie intre institutiile statului, puse sa apere cetatenii si Mafia din sistemul sanitar, in conditiile in care Condrea, "el centra, el dadea cu capul" in privinta produselor livrate in spitale. Trebuie vazut cine a facut posibil aceasta cardasie si care sunt managerii de spitale care au luat plicul. Cu siguranta Condrea are o lista cu el, doar n-o fi *** sa intre singur la bulau... DNA ar trebui sa-si puna intrebarea de ce Achimas Cadariu incerca din rasputeri sa disculpe sistemul medical, cat timp testele nu erau gata. De asemenea, trebuie vazut de ce au sarit in sus producatorii de medicamente generice inainte de efectuarea oricaror teste, daca produsele lor se presupune ca sunt sigure si eficiente pentru pacienti.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
cosmin • 16 mai 2016, 19:22
Domnule Tolontan...Florin Paslaru - deputat PSD GALATI ***....credeti ca intreba "pe bune" de infectiile din spitale?
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Gogu • 16 mai 2016, 22:59
''Ce a facut Tolontan , arunca o piatra, se bucura toata media...''este doar o frantura din interventia d-nei dr. Monica Pop la B1 pe 11 mai la stirile de la ora 19.(http://inregistrari.b1.ro/view-11_May-2016-%C8%98tiri_ora_19-101.html). Stau si ma intreb ca prostu' de vreo cateva zile ce o fi nemultumit-o atat de mult pe d-na doctor ? De ce, in opinia domniei sale nu trebuia dat publicitatii rezultatele investigatiilor domnului Tolontan, ''ce a fost transfomat intr-o mare hiperbola''
karkotasul • 16 mai 2016, 23:10
Culmea ironiei este ca tatal deputatului Paslaru a murit de o infectie nosocomiala cu clostridium dupa ce a fost operat de senatorul Paul Ichim in Spitalul Judetean Galati. Probabil i s-a tras de la dezinfectantii diluati. Înainte de a-l da drept exemplu pe Florin Paslaru poate va ganditi un pic ce interese il legau pe acesta de sanatate via Aurel Nechita, fostul ministru secretar de stat la sanatate. Si aici nu ma refer ca amandoi au fost declarati de tanti ANI incompatibili ci la banii pe care televiziunea de partid condusa de Paslaru ii incasa de la sanatate.
Lucretiu • 18 mai 2016, 19:46
Cu tot respectul, am cautat cateva materiale lamuritoare cu privire la infectiile nosocomiale. Dezinfectantii diluati nu par a avea vreo legatura cu acest tip de infectii. Asta nu inseamna ca este in regula cu dezinfectantii. http://www.romedic.ro/infectiile-nosocomiale/prevenirea-si-controlul-infectiilor-nosocomiale
cetatean • 27 mai 2016, 10:07
Poate ca ar fi bine sa se REFORMEZE TOTAL spitaleLE DE STAT, ATATA TIMP CAT MAFIA RUNOS SI CATIVA DIN ANGAJATII ACESTORA VECHI si de peste 25 de ani... DETIN POZITIILE CA SI CAND AR FI PROPRIA LOR FIRMA....pe banii si viata /sanatatea poporului.... in multe spitale , daca arunci o simpla privire, se vede plimbarea cadrelor FARA ROST ...unii dupa altii SEFI CU SEFUTE.ETC...doar pentru a fi in gasca si a sfida pe cei ce muncesc sau cei noi...DE FAPT PERICOLUL IL PANDESTE TOT PE CETATEANUL DE RAND.