miercuri, 4 mai 2016, 6:48
UPDATE:
UPDATE: La prînz,
Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac, Cătălin Tolontan și Alex Nicodim (foto)
Un bărbat și o femeie au fost amendați cu cîte 2.000 de lei în noaptea de Paști a anului 2016 pentru că au strigat „Demisia!” către președintele României.
Președintele și soția sa participau la Înviere în balconul din Dealul Patriarhiei.
Ce s-ar fi întâmplat dacă cei doi cetățeni ar fi strigat, la fel de gălăgios, „Sus Iohannis! Trăiască președintele nostru!”?
Cu mare probabilitate, ei n-ar fi pățit nimic, deși ar fi deranjat mulțimea la creier cu aceeași sonoritate enervantă.
În România n-a fost nimeni amendat pentru că a scandat în favoarea cuiva, ci doar contra.
Ceea ce a contat este, așadar, opinia exprimată de către cei doi. Am ajuns să amendăm oamenii pentru că nu ne place ce spun ei în public?!
Când te opui Puterii, ești amendabil, când o lauzi, nu pățești nimic. Nu e chiar o definiție a democrației.
Un om vorbește
La începutul lunii ianuarie 2012, un om s-a decis să vorbească împotriva Puterii din pharma.
„Piața dezinfectanților era la discreția unei singure firme: Hexi Pharma. Ei câștigau aproape tot ce doreau cu analize false, cu avize false și cu niște abuzuri evidente din partea spitalelor. M-am dus la DNA”, povestește unul dintre importatorii de produse antiseptice europene.
Tipul a înaintat procurorilor din strada Știrbei Vodă 79-81 un document de 40 de pagini, scris mărunt.
În el denunța, cu detalii, patru licitații aranjate: Spitalul Elias, Spitalul „Sf. Ioan”, Institutul pentru Ocrotirea mamei și copilului „Prof. Dr. Alfred Rusescu” și Spitalul Județean de Urgență Călărași.
Fiecare dintre cazuri era substanțial documentat.
După o lună și câteva zile, pe 16 februarie 2012, omul primește un răspuns.
Tresare, se întristează, dar își păstrează speranța.
„Vă facem cunoscut că plângerea formulată de dumneavoastră și înregistrată cu numărul de mai sus la Direcția Națională Anticorupție a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, pentru a fi soluționată conform competenței”, au răspuns cei de la DNA.
„Cuplasem 4 licitații flagrant trucate, trei în favoarea Hexi Pharma, tocmai ca să atingă o sumă demnă de DNA și ca să arăt că e un fenomen, nu o întâmplare” Importator de dezinfectanți
„Când DNA a pasat dosarul, am fost dezamăgit, dar am avut încredere în continuare în Parchet”, istorisește el.
A așteptat.
Apoi a așteptat din nou.
Răspunsul a venit după doi ani și jumătate. Pe 29 septembrie 2014.
Urmărire penală diluată
Prim-procurorul Remus Coman și procurorul Adrian Petrescu, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, îl îndeamnă pe om să citească mai la vale ordonanța.
Ordonanța spune că procurorul Petrescu e de acord cu „organul de cercetare penală”, comisar șef de poliție Traian Cincu, care a propus „clasarea cauzei cu numărul de mai sus”. Mai bine așa!
Comisarul lucra taman la Investigarea Fraudelor, în Biroul 3 – Instituții Bugetare și Corupție. Surse susțin că se ocupa chiar de spitale. O fi fericit?
La urma urmei ce mare lucru făcea Condrea? Evaziune fiscală, licitații trucate, firme off-shore, returnări fictive de TVA și aproviziona peste 350 de spitale cu antiseptice diluate pe banii din sănătatea publică!
Din referatul întocmit de comisarul șef Traian Cincu rezultă că în caz s-a început urmărirea penală. Una subțire. Diluată. Urmărirea penală placebo.
Cum a făcut urmărirea penală? Polițistul a trimis ANRMAP în control la spitale. Și, pentru că ANRMAP „nu sesizează prejudicii de natură penală, ci doar contravenții”, comisarul propune clasarea cazului de licitații pe dezinfectanți.
„După studierea dosarului penal cu numărul 370.197 din 17.06.2014”, procurorul Adrian Petrescu clasează dosarul. tare dosar penal. Condrea nici n-a știt.
Sau a știut?!
Al doilea dosar clasat de procurori și legat de ”Colectiv”
E imposibil să nu remarci asemănarea.
Imediat după „Colectiv”, a ieșit la iveală faptul că secția militară din DNA îngropase de două ori un denunț făcut de un ofițer de pompieri din Bacău împotriva șefului său care cerea sponsorizări.
În cazul sponsorizărilor cerute de pompieri, procurorul nu s-a deplasat nicăieri, ci a luat de bun doar raportul intern al IGSU. Un judecător a zis (ca să o scurtăm) băi, frate, dar voi nu cercetați nimic, că de aia sînteți procurori?!
La fel stau lucrurile în cazul denunțului legat de licitațiile Hexi Pharma, cînd polițistul și procurorul de la Judecătoria Sectorului 2 s-au mulțumit cu ceea ce a constatat ANRMAP.
În dosarul pompierilor, Laura Kovesi a reacționat și a cerut redeschiderea dosarului.
Ce conținea denunțul legat de licitațiile trucate de către spitale? (Amintiți-vă că, în acest timp, Condrea se dădea în leagănul off-shore cu băieții lui Kiss, conectați la crima transfrontalieră. O fi fost greu de văzut de către procurori?).
De 10 ori scumpea Condrea materiile prime cînd le vindea din off-shore către Hexi Pharma
Din documentele RISE Project rezultă că, în 2009, de exemplu, Condrea a cumpărat prin offshore substanțe de 62.938 euro pe care le-a revândut către Hexi Pharma cu 507.270.
Ce făcea el cu acești bani aduși cu sacoșa în România? Pot răspunde directorii economici din spitale, de exemplu.
Merită să citiți ce urmează! Așa se fac licitațiile de către baronii din sănătatea românească, cei pe care ministrul Cadariu se pregătește să-i mîngîie pe creștet astăzi și să-i elibereze de titlul de Seniorii bacteriilor.
1. La Elias i-au modificat concentrația ca să câștige Hexi!
Comisia de la Spitalul Elias, spune reclamantul procurorilor, „a modificat concentrația produselor noastre și ale produselor Hexi Pharma. Dar în sens invers. Noi am ofertat cu 0,25% și comisia ne-a luat în calcul cu 0,5%, iar în cazul Hexi Pharma aceasta a ofertat cu 0,5% concentrație, dar i s-a modificat în 0,25%”.
Cu cât e mai redusă concentrația în care un biocid este eficient, cu atât el e considerat mai puternic.
Produsul Hexi Pharma a fost scos drept mai puternic, cel al concurenței, mai slab.
În plus, reclamă omul, produsul Thor nu îndeplinea anumite condiții, care fuseseră scoase din burtă cu ajutorul laboratorului Unilab și a Comisiei Naționale Pentru Biocide. (Sunt multe detalii tehnice, nu intrăm acum în ele, important e tiparul).
Tot la această licitație, li s-a modificat și prețul, ca să piardă. (Apropo de ceea ce am zis mai sus. Hai că ne-am enervat, să nu creadă cineva că întreaga complicitate a Comisiei pentru Biocide nu va fi expusă public!).
Omul a contestat la CNSC și a câștigat. Spitalul a reluat procedura. Dar tot cum au vrut directorii și epidemiologul.
Din nou s-a ajuns la CNSC și tipul a mai câștigat o dată! Ce încăpățînare fatală!
Chestia a ajuns în faza în care CNSC a scris că cei din comisia Spitalului Elias „au dat, cu o logică aberantă, 20 de puncte pentru Hexi Pharma și doar 5 puncte celuilalt producător”. „Logică aberantă”, acestea sunt cuvintele CNSC la adresa spitalului!
Fără să mai aibă încotro, spitalul a dat contractul omului. Prin spate, a cumpărat însă tot de la Hexi Pharma, pe încredințare directă! Mai bine.
Ce a conchis omul către magistrați: „Este evident că Spitalul Elias a intenționat achiziționarea cu orice preț a produselor numai de la Hexi Pharma, atât prin cerere de oferte, cât și prin cumpărare directă”.
Rezultatul? Procurorii n-au fost convinși.
2. La „Sf. Ioan”, spitalul „nu a respectat nici măcar regulile formale”
Procedura de la „Sf. Ioan” a urmat aceeași rută.
Spitalul o preferă pe Hexi Pharma.
Omul contestă. CNSC scrie că „spitalul nu a respectat nici măcar regulile formale”. Erau varză. (E de la oboseală, de regulă ne exprimăm mai îngrijit).
Obligat de CNSC, Spitalul „Sf. Ioan” îl declară câștigător pe competitorul lui Dan Condrea.
Începe un alt tămbălău. Ca și în cazul Elias, spitalul cumpără direct Thor de la Hexi. Flit de aici, outsiderule! Ce dacă eram în proces de achiziție publică. Băgăm repede un contract direct de 257 de litri!
În schimb, câștigătorului licitației i se comandă 10 litri și 50 de litri! Atât.
60 de litri de dezinfectanți a comandat Spitalul „Sf. Ioan” de la câștigătorul licitației
257 de litri a comandat spitalul de la pierzătorul licitației: Hexi Pharma
Și? Nici acest caz nu i-a urnit pe procurori.
3. Le-a dat comunicatul pe alt fax ca să-i deruteze
Institutul pentru Ocrotirea mamei și copilului „Prof. Dr. Alfred Rusescu” a fost și mai deștept. Ca să cîștige cine trebuie, de data asta nu Hexi Pharma, ci altă firmă, GB Indco, le-a trimis celor nedoriți faxul pe un număr greșit!
GB Indco e o firmă despre care mai mulți oameni de pe piață susțin că are, la rându-i, probleme sensibile cu produsele, dar se descurcă în stil propriu.
Pe scurt. (Că dosarul e plin de etape ale falsificării licitațiilor) N-a fost interesant pentru procurori.
4. La Călărași l-au chemat doar pe Hexi, ca să nu mai fie discuții!
Ultimul caz denunțat este cel de la Spitalul Județean de Urgență Călărași, unde conducerea a făcut orice ca să nu participe decât Haxi Pharma.
Directorii n-au anunțat la timp achiziția de antiseptice, au grupat toate produsele într-un singur cod și, în final, au acordat contractul de 92.800 de lei către Hexi.
Sesizată, CNSC se crucește și scrie că „Spitalul nu încalcă doar scopul, respectiv promovarea concurenței între operatorii economici, ci neglijează chiar propriul interes în obținerea unor oferte ce vor fi departajate conform criteriului prețul cel mai scăzut”. Hei, hei! Pe cine interesează?
Pentru că CNSC îi spune, faceți o atribuire corectă cu mai mulți participanți!, spitalul se supără și anulează toată procedura. Ne strîngem jucăriile!
„A fost făcut un caiet de sarcini special pentru Hexi Pharma”, scrie omul către procurori.
Degeaba. Tot nu-i convinge pe oamenii legii.
Niciunul dintre cele patru cazuri nu i-a convins.
Al doilea dosar penal
Toate aceste licitații aveau loc în 2011.
Plîngerea a avut loc în 2012, iar procurorii au clasat cazul în 2014.
Era chiar perioada când Dan Condrea forja la cuptorul off-shore, nebăgat în seamă nici de procurori, nici de polițiștii de la investigarea fraudelor, nici de Harap Alb.
Credeți că a fost prima oară când autoritățile au fost sesizate în legătură cu patronul Hexi Pharma?
Cu patru ani mai devreme, în 2008, mai multe instituții primesc o altă plângere, de data asta direct o plângere penală.
O persoană foarte apropiată de Condrea, și care s-a certat cu el, reclamă poliției economice „constituirea unui grup infracțional organizat la firma Hexi Pharma”. Dar nimeni nu bagă de seamă, pentru că e multă subiectivitate și furie în reclamație.
Persoana își scoate și un certificat medical în care îl acuză pe Condrea că l-a bătut cu o rangă. Degeaba.
Plîngerea e confuză, dar, totuși, omul oferă poliției și documente despre ceea ce el pretindea că sunt „afacerile necurate ale lui Condrea”. Autoritățile tac.
Partenerul de la Hexi Pharma nu se lasă. Începe să vadă comploturi peste tot. Cînd simți că ani întregi nimic nu se mișcă, începi să întrezărești conspirații.
După opt ani în care e interpretat drept un nebun gălăgios, în martie 2016 el trimite din nou la Parchetul de pe lângă Tribunalul București o plângere penală împotriva lui Dan Condrea.
Vorbește despre ”spălare de bani” în compania Hexi Pharma, laboratorul Unilab și în alte firme ale lui Dan Alexandru Condrea.
Îi vine răspunsul de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București.
„Vă facem cunoscut că plângerea dvs. formulată împotriva numitului CONDREA DAN ALEXANDRU a fost înregistrată, iar la data de 21.03.2016 a fost trimisă Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism spre competentă soluționare”. (Cînd o vezi pe asta cu ”spre competentă soluționare”, îți piere speranța).
Hîrtia e semnată de primul-procuror al Tribunalului București, Omul Invizibil fără nume.
Așadar, din 21 martie 2016 reclamația e la DIICOT.
Facem prinsoare că unui procuror de acolo i-a căzut acum cafeaua în poală?!
PS: Astăzi, Ministrul Sănătății va anunța rezultatul triumfător pe care i l-au transmis spitalele din toată țara. Nu avem bacterii, dezinfectantele sunt eficiente, acesta va fi mesajul către români. Nimeni nu-i va crede, bineînțeles. Hai cu testele de concentrație, vă rugăm! Sau trebuie să fim amendați pentru că avem o altă opinie? (Directorii de spital au început să ceară public să dăm socoteală în fața procurorilor pentru ce scriem – o, sfinte elefant Ganesha!). Dacă nu l-au audiat pe Condrea, măcar pe jurnaliști să-i scotocească! Trăiască președintele nostru, justiția!
Primele 6 părți ale investigației:
gore • 4 mai 2016, 7:00
Sa-l imprumutam de la rusi pe Putin pt 2-3 luni,sa vezi "curatenie" ce face ala...
ciupi • 4 mai 2016, 7:08
dar de sorana cristea stiti ceva?!
Good morning! • 4 mai 2016, 7:15
Nu se va mai clasa dosarul...va avea cineva grija sa fie instrumentat ca atare si solutionat in consecinta.
seculici • 4 mai 2016, 7:52
Mai bine s-ar interesa Tolontan daca individul Condrea a fost securist sau in anturajul securitatii . Ar fi explicabil de ce omul a ramas de neatins .
misu • 4 mai 2016, 8:00
Nu conteaza ce vor spune azi cei din teritoriu... mergi inainte, pentru că bulgărele poveștii a trecut de punctul critic și se rostogoleste la vale....
lili • 4 mai 2016, 8:00
Mizerie si coruptie si iresponsabilitate, pe toata linia! ***! Nu va raspunde nimni, nu va PLATI nimeni aceasta "crima" odioasa la adresa romanilor.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Emil • 4 mai 2016, 8:10
Probabil era nevoie de Condrea pentru reforma din temelii a statului, ce ştim noi prostimea.....
Cătălin Tolontan • 4 mai 2016, 8:21
@good morning!: justitia nu e o mina invizibila care sa actioneze arbitrar, cind vrea ea. Daca nu inchideau urmarirea penala in 2012 poate sistemul se schimba mai devreme, nu crezi? E o intrebare pentru toti cei care comenteaza aici. Multumesc.
17 Nentori Tirana • 4 mai 2016, 8:22
10 TOTTI
Lucka • 4 mai 2016, 8:24
Trebuie neaparat sa aflam CINE ESTE comisarul CINCU ??? Va dati seama cate dosare au fost clasate ??? Cate milioane s-au furat ??? Hotie , lene , incompetenta ?! Probabil toate , atata timp cat angajarile si numirile s-au facut politic sau cu mita ... Tolontan , felicitari !!! Sa nu va opriti ! PS De ANAF nu se aminteste . Chiar nu are niciun rol aceasta institutie ?
NICOLAE BIRSAN • 4 mai 2016, 8:30
De ce trebuie sa plateasca POPORUL ROMAN 675.000 de euro = decizia CEDO ? Pentru ca , L.C.K. - la PROTEJAT si il PROTEJEAZA pe MASONUL ILIESCU pentru *** din 89 ? Cititi acest DOCUMENT oficial ....pe pagina mea de FB
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Andrei • 4 mai 2016, 8:34
Este strigător la cer. Țară de UE cică.... Democrație cică.... Normal că zace sărăcia în casele oamenilor când statul nu are nici un interes față de poporul lui. De ce tot aleg oamenii să plece din România?
Lica • 4 mai 2016, 8:36
Tolo, nu te-ai intrebat de ce nu exista 'decat' un singur laborator acreditat in Romania pentru analiza dezinfectantilor? Si acela e controlat tot de Condrea? Verifica si acreditarea Unilab sa vezi ce surpriza vei avea.
Cătălin Tolontan • 4 mai 2016, 8:42
@Andrei: tara nu e ceva picat din cer. O facem toti. Ea e un proces, nu un dat. Si evident ca putem sa o schimbam, toate natiunile care au reusit asta au facut, am muncit si au reusit sa construiasca institutii durabile, deschise, eficiente si controlabile. Justitia va face lumina in acest caz. Tirziu, dar va face. Lucrurile nu au cum sa ramina asa. De ce? Pentru ca oamenii nu le vor lasa asa. Oamenii din justitie, oamenii de politie, oamenii de pe strada, oamenii de oriunde sint ei.
iou • 4 mai 2016, 8:46
Stii de ce imi pare cel mai rau? Ca nu o sa se intample nimic...si cum bine anticipezi...totul este in regula si va fi in regula...veti fi trasi la raspundere ca mintiti si ca vreti sa faceti rau firmelor romanesti pentru a face loc celor straine...o sa vezi...deja au aparut cei de la Spitalul Fundeni care au spus ca totlu este in regula si corect.
Dan Manolescu • 4 mai 2016, 8:46
Exact ce v-am spus acum 2-3 episoade: "Cine ii verifica pe cei care verifica?" Corupti si/sau prosti sunt peste tot. Acum cateva zile, o amica, cadru medical, iesind din curtea spitalului cu masina, a incalcat o regula de circulatie. A fost oprita de un echipaj. Ea a recunoscut, a sups ca nu mai face etc (discursul clasic). Dar cand politistii au aflat ca e de la spitalul X s-au infuriat:"pai acolo am fost cu tata si m-au jupuit de bani si nici nu l-ati tratat etc". Ea se apara spunand ca ea e de la sectia Y si nu la cea la care a fost internat tatal politistului. Celelalt politist spune "aaa, acolo de unde ne luam noi vizele si ne respingeti pt tot felul de fleacuri etc". Deci, pana nu simte fiecare pe propria piele ce inseamna acest sistem nu se va atinge masa critica care sa poata aduca o schimbare. Altminteri...gsp va face anchete in continuare..... material, slava Domnului!
Maria • 4 mai 2016, 8:47
O ba da! Justitia este exact cum ati descris-o metaforic. "mana invizibila care actioneaza arbitrar" adica la noi zi. Dar nu chiar arbitrar asa cum trebuie atunci cand e necesar sau i se sugereaza Si sa nu spuneti ca acum ati descoperit
Iris • 4 mai 2016, 8:51
Aceasta este o problema de securitate nationala care ar trebui sa scoata oamenii in strada. Chiar daca nu are un impact emotional atat de puternic, ne afecteaza pe toti. Si cu siguranta mai exista si alte afaceri similare si la fel de periculoase, despre care nici habar nu avem. Cum am putea sa ne mobilizam? Reprezentantii societatii civile nu ar trebui sa fie mai vizibili in zilele astea macar?
Dan Manolescu • 4 mai 2016, 8:52
din presa de azi: http://www.ziare.com/social/spital/a-fost-numita-manager-de-spital-desi-a-fost-prinsa-ca-a-luat-mita-situatie-halucinanta-la-un-spital-important-1420356 Ghici cu cine va semna dna manager contract pt dezinfectanti?
Adrian Florea • 4 mai 2016, 8:55
Tolo situația este mult prea simpla de cercetat în acest caz. Tocmai de aceea Parchetul general, Diicot, etc nu au dat curs urmăririi penale. O singură rămurică dacă ar fi fost scuturată în 2012, ar fi mișcat întreg pomul infracțional. Condrea nu este intr-atat de inteligent să cârmuiască afacerea de capul lui. Multe ramificații există în jurul unei afaceri atât de bănoase, însă primii pe care i-as ancheta ar fi Cincu si cu cei de la Diicot intrebandu-i dacă au fost la serviciu când a fost depusă plângerea. Am votat Iohannis, aștept rezultatul anchetei ministrului sănătății. Trăiască Președintele!
mardare • 4 mai 2016, 9:03
Constatarea Dvs,Dle Tolontan referitoare la PROTEJATII Ministerului Public/Ministerului Justitiei nu este singulara. Din 2007 DIICOT instrumenteaza dosarul 394/D/P/2007 27.09. la sesizarea ONPCSB.In 16.10.2009 a inceput urmarirea penala in rem pentru 15 invinuiti/suspecti,pentru savarsirea infractiunilor prevazute de art 7 Legea 39/2003,art.367 alin 1,2 NCP,art 23-29 Legea 656/2002,art 279 alin 1 si art 245 Legea 297/2004,art 215 alin 1,2,3 VCP,art 9, Legea 241/2005 si art 271 Legea 31/1990 rep,fapte comise in perioada 2002-2013.Principalii suspecti sunt Catalin Chelu (moartea SIF-urilor) Cornel Mangalea administrator SC METAL SA si SC Metal Grup Industries SRL Galati ect.Lucrarea a fost intrumentata si Parchetul General,care a ARHIVAT-o, DNA care a trimiso la DIICOT Buc care a avut termen de solutionare anul 2014.Este evident ca Codrut Olaru,Alina Bica ,Parchetul General si DNA nu doresc sa finalizeze aceste dosare.Apreciez ca motivul poate fi ca suspectii fac parte din "CIMPUL TACTIC" precizat de Gen Dumbrava.Prejudiciul este de sute de milioane.
DM • 4 mai 2016, 9:06
Buna dimineata, felicitari pentru aceasta ancheta, e mare! Sper sa reusiti sa schimbati ceva in bine, in sanatate si sa nu vi se puna pumnul in gura.Ceva, totusi, nu inteleg prea bine: " Noi am ofertat cu 0,25% și comisia ne-a luat în calcul cu 0,5%, iar în cazul Hexi Pharma aceasta a ofertat cu 0,5% concentrație, dar i s-a modificat în 0,25%”. Cu cât e mai redusă concentrația în care un biocid este eficient, cu atât el e considerat mai puternic". Cred ca este vorba de concentratia in care se foloseste biocidul dupa diluarea lui in spitale, si nu de concentratia substantei active din el, in bidonul cumparat. Asa imi pare mai logic. Am dreptate? (Scuze pentru ignoranta in domeniu.)
catalin • 4 mai 2016, 9:12
Stiti ce-ar mai fi interesant ? Sa vedem legaturile dintre Condrea si fosti ministri ai sanatatii !
Andi_2016 • 4 mai 2016, 9:13
Plapuma pe tambal ... Aviz ,,ziaristilor'', nu mai folositi d-lor batista pe tambal. Ca tambalu-i sensibil, saracu' si vibreaza in zilele astea. Deaia zic, plapuma pe el, sa nu se auda nici musca lui achimas trimisa in teritoriu ... Cum sa ceri infractorilor sa se controleze intre ei? ... Asta-i situatia in care s-a ajuns. Sistemul a cumparat tot ce era cu putere de decizie si mai ales control. Si, cum suntem in capitalism, si individul e pus pe capatuiala, uite ca de ex. directorii de clinici de la stat nu s-au multumit ca si-au facut in paralel clinici private (unde factureaza serviciile medicale ca apoi sa le presteze la clinica ,,lor'' de stat), nu s-au multumit ca incaseaza ,,taxa'' de la subalternii doctori umili care au adunat-o la plic de la amaratii muribunzi, ci au pus botul si la circuitul banilor lui condrea devenind coautori la miile de decese din cauza infectiilor intraspitalicesti.
Tic • 4 mai 2016, 9:18
Este jalnic. Am ajuns nu numai sa fim furati ca-n codru ci si sa fim luati de fraieri. Toti se bazeaza pe pasivitatea sau blazarea romanului cand isi fac de cap. Acum, in prag de alegeri, pica putin cam prost chestia asta. Presupun ca acest Condrea va dispare din peisaj in final. Raman insa cei ce i-au tinut spatele, raman directorii manjiti de spitale, ramane sistemul... care nu sta doar intr-un om. Imi este groaza sa ma gandesc ca ceea ce incepi sa dezgropi aici este doar un varf de aisberg. Ca pe masura ce sapi apar alte conexiuni, alte fapte, alti manjiti. Stau si ma intreb, cand vor reactiona romanii, ce trebuie sa li se mai dovedeasca? Faptul ca unii au murit in spital si din cauza unui individ pus pe capatuiala, nu ridica sprancenele nimanui?
Mihai • 4 mai 2016, 9:32
Of, Doamne... Tara asta blestemata sta pare-se sub semnul lui 10 cand e vorba de jefuit ... Alta cifra nu le place, nemernicii astia tind spre perfectiune, se pare...:( 10% e spaga politicienilor pentru contracte si licitatii, asta isi vindea lui de 10 ori mai scump si le dilua de 10 ori....vor trece insa mai mult de 10 ani ca romanii sa inceapa sa nu se mai lase calcati in picioare si sa reactioneze in strada, din pacate... :(
Radu • 4 mai 2016, 9:38
Ar fi interesant sa se faca o statistica a persoanelor care au decedat din cauza unor infectii intraspitalicesti in spitalele unde livra Hexi Pharma solutii antiseptice, in perioada corespunzatoare contractelor incheiate. Macar asa poate niste procurori idioti vor constientiza dimensiunea crimei si gravitatea ei.
Daniela • 4 mai 2016, 9:41
Parchetul de pe langa J2 dar si o parte a judecatorilor de la J2 ,atat de la civil cat si de la penal incurajeaza infractorii,dand NUP la lucruri evidentiate inclusiv cu probe video. Intrebarea se pune ce pazeste DNA in acest caz de evidenta coruptie din parchete,instante? Justitia doarme linistita sau ia spaga sau i se indica ce sa faca. In toate cazurile vinovati sunt tot ei si nu cei ce comit infractiuni. Daca ar fi dat de persoane necorupte sau incompetente nu ar mai exista aceste tragedii si noi nu am mai fi tarati in asemenea mocirla. Magistratii tineri si impartiali fara pic de experienta decid soarta noastra. Sau cei batrani si corupti isi creeaza zile linistite de pensie. Fara o lege a raspunderii magistratilor vorbim vorbe.
Good morning! • 4 mai 2016, 9:50
Excelent descris pe Romania tv! Si asta nu este tot....va urma... The future is yours Pupam si iubim echipa GSP
Liana • 4 mai 2016, 9:50
Asa e, domnule Tolontan, un stat se construieste de cetatenii sai, fie ca sunt medici, parlamentari, procurori, jurnalisti, ingineri, tehnicieni si tot asa. Lucurile se schimba, insa, desi ni se pare ca se schimba insuportabil de incet, suntem un popor foarte rabdator. Ieri am auzit la radio conferinta de presa a directorului de la Institutul Fundeni si am simtit, pur si simplu, revolta, furie si scarba! Ce sa fac cu ele? Care sunt mecanismele unui cetatean oarecare de a reactiona la abuzuri institutionale de orice fel? Cand citesc ce scrieti mai sus, ca oamenii au facut sesizari care au rezultat in clasari de dosare, nu ma pot abtine sa nu ma intreb care e rostul si cum anume poate contribui un om care incearca sa deschida ochii statului asupra unor abuzuri si e trimis la plimbare de mai multe ori? Nu sunt de parere ca pentru orice trebuie iesit la proteste, ca, iata, au protestat oamenii de s-a schimbat guvernul in noiembrie trecut. Mobilizarea pentru alegerea lui Iohannis a fost o forma de protest, care a esuat, iata, intr-o ditamai dezamagirea. Chiar ma intreb, care sunt aceste mecanisme prin care chiar am putea schimba ceva, in mod real.
Aproape Anonim • 4 mai 2016, 9:54
Hm. Văd că prinde a se contura un veritabil tipar comportamental la cei ce se simt vizaţi de ancheta voastră. Încep să arunce cu c#c#t în voi, acuzându-vă de paranoia, de neprofesionalism şi de rea-intenţie. Încearcă să mute abil (după mintea lor) discuţia, de la lucrurile evidente, cum sunt DILUAREA dezinfectanţilor şi „stimularea” (nelegală) a anumitor factori decizionali de prin spitale şi de prin Minister, către altele, mai de... principiu, mai de... competenţă, mai de... detaliu, dacă doriţi. Se urmăreşte, altfel spus, într-un stil ***. Sau în termeni medicali... diluarea problemei de fond. În orice caz, ţineţi-vă tare şi rămâneţi concentraţi. Căutaţi să faceţi cât mai bine ceea ce faceţi şi acoperiţi-vă cât mai gros cu hârtii şi cu dovezi, pentru că nici mitocanii despre care scrieţi, nu vor sta cu mâinile în sân. Credeţi-mă. Se pregătesc la rândul lor, să vă răspundă cu acuzaţii, cu procese, cu fel şi fel de mizerii. Aveţi deci grijă de voi şi mult noroc!
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Stelu • 4 mai 2016, 9:55
Catalin tu ne instigi la violenta ! Pt noi oamenii de rand care vrem sa ne facem o familie un copil si sotia sa nasca in aceste spitale ( bombe bacteriologice ) ***,dar daca intamplator un cetatean *** Condre sa vezi ce repede se solutioneaza dosarul :))))) de asta plecam in germania si anglia la munca....tu nu faci decat sa ne inraiesti cand ne arati toate nedreptatile astea !
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Cristi • 4 mai 2016, 10:03
desi situația este dramatica, o fraza imi tot revine in minte si reușește sa ma facă sa zâmbesc, un slogan simplu din toamna anului trecut, "Romania lucrului bine facut"...
Cetatean Sector 2 • 4 mai 2016, 10:13
Domeniul Sănătății (prin Ministerul Sănătății) „înghite” zeci de miliarde anual din bugetul public (deci din banii noștri, ai contribuabililor) iar directorii de spitale cer cu NREUȘINARE să fiți dvs, jurnaliștii, cercetați???!!! Ar trebui URGENT ca MS să-i demită pe toți, dacă ministrul este capabil (competent și integru). Și de asemenea să fie investigați de procurori, dar nu de aceiași procurori care i-au SALVAT de răspunderea penală. Procurorii care i-au salvat trebuie să răspundă penal. Răspunederea penală incumbă și judecătorilor și procurorilor, pentru actele și faptele lor omisive/comisive în timpul exercitării funcției, și nu doar cetățenilor si simpli. Într-o țară normală!
CornelC • 4 mai 2016, 10:14
Incredibil. Daca Condrea candida sigur era in arest. Asa, DNAul nu e interesat, siguranta nationala nu e la fel de importanta si vizibila ca si cancanurile cu politicieni. Astea se vind bine in perioada asta. Jenant. Încep sa fie din ce in ce mai multe argumente cum ca justitia a devenit o arma politica, fără nici o legatura cu adevăratul interes national si cu justitia. In plus ma mira faptul ca un caz ca acesta, care este un Colectiv la puterea 100, de unde au rezultat sute, daca nu mii de victime, nu este mediatizat pe mai nicăieri in afara tolo si gsp. Cel putin ciudat... Tolo, bravo pentru ce faci, ramii te rog haiducul neînregimentat politic si 'structural', probabil vei deveni in curind un reper al apărării interesului national, al vietilor muritorilor de rind, nu a celor din lumina reflectoarelor.
50bani • 4 mai 2016, 10:17
Stiu o femeie careia i s-au furat niste lucruri. Aceasta a facut plangere la parchet, iar procurorii i-au anchetat pe faptasi in calitate de martori. "Ati furat?" "Fugi dom'le d'aci, n-am furat noi". Si au dat ordonanta de respingere. Astia sunt procurorii din ***... Aaa... au un avocat mare stab in PSD la nivel de judet... toti procurorii si judecatorii sunt la picioarele lui.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Florin • 4 mai 2016, 10:18
O completare : http://www.cristoiublog.ro/dejun-cu-vladimir-putin-8-presedintele-nostru-un-fel-de-tar-mai-mic/
Stelu • 4 mai 2016, 10:20
***de asta plecam la munca in alte tari,nu vreau ca sotia mea sa nasca in spitalele ( bombele astea pline de bacterii - sida si *** )
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
50bani • 4 mai 2016, 10:21
@Cristi, Iohannis e un petic nou la o haina veche... "Romania lucrului bine facut.." e slogan electoral... Si Obama a zis "yes we can".. si a ajuns "can we?". Pana cand polticul nu v-a lua labele de pe justitie si invatamant nimic nu se va schimba. Oricum la umbra politicului, magistratii fura de rup... sau unii ajung magistrati. Numai sa verifici listele de la institutul de magistratura... Legea e proasta... Un candidat la institutul de magistratura ar trebui sa aiba cel putin 10 ani de practica si sa aiba recomandari solide.... bineinteles nepolitice...sunt multi judecatori "baiatul lui...senatoru', deputatu', presu'...doctoru'...popa... primaru, porcuroru'... etc".
Violeta • 4 mai 2016, 10:22
E clar ca a avut si are sprijin politic, iar sprijinul ala politic nu e niciodata gratis. Mi-e la fel de clar ca interesul DNA pentru dosare vine doar daca e despre cineva din "tabara cealalta", ce o insemna asta concret, habar n-am.
R • 4 mai 2016, 10:23
Toate licitatiile cu oferta in plic prin care ultimul plic deschis are oferta castigatoare, ar trebui anchetate. Cel care citeste cu voce tare continutul plicurilor stie ce trebuie sa citeasca astfel incat ultimul sa aiba valoarea cea mai mica. Membrii unei comisii de licitatie nu verifica ce a citit colegul lor la deschiderea plicurilor ca sa nu se bage. Daca sunt si competitorii de fata iar acestia cer sa li se arate ofertele, comisia raspunde ca nu e permis sa le aratate deoarece ar putea contine detalii tehnice de natura sa dezvaluie secrete profesionale. Deci cititorul ofertelor minte si citeste ca in ultimul plic oferta e cea mai mica iar apoi dupa cateva ore schimba foaia din ultimul plic cu una care contine chiar ce a citit.
Stelu • 4 mai 2016, 10:25
Daca si aici ne cenzurezi Cataline cand nu am scris nimic...,ma faci sa-mi schimb parerea despre tine !!
Klaus_Klaus • 4 mai 2016, 10:30
Catalin, ancheta este super documentata, cred totusi ca mai este nevoie de o piesa din puzzle: felul in care banii ajungeau de la responsabilii din spitale la partide (imi este greu sa cred ca fara implicarea politicului, asa ceva este posibil). Oricum, nu am sperante ca ancheta autoritatilor va merge la radacina raului - partidele politice (pana acum baltesc toti - probabil spera sa uitam);
zero • 4 mai 2016, 10:31
Foarte tare ! Gata,s-a terminat banditii,nu cu toti.!Marea JUSTITIE ROMANEASCA va face dreptate.Va condamna cativa,unusau maxim1,2 dintre banditi. Le va da,ca sa-i invete minte,20000000000 de ani de temnita grea cu suspendare si......,si ce ?Pupici mici,cu suspendare,draga Tolo!
Dinu_Dinu • 4 mai 2016, 10:35
Catalin, ancheta este super documentata, cred totusi ca mai este nevoie de o piesa din puzzle: felul in care banii ajungeau de la responsabilii din spitale la partide (imi este greu sa cred ca fara implicarea politicului, asa ceva este posibil). Oricum, nu am sperante ca ancheta autoritatilor va merge la radacina raului - partidele politice (pana acum baltesc toti - probabil spera sa uitam);
Clord • 4 mai 2016, 10:42
Socante dezvaluiri! Dar cu mult mai socant este felul in care privim cu totii aceasta minunata dezvaluire! Pentru ca ea este doar o farama din ceea ce se intampla cu adevarat in sistemul sanitar!! Nu doar in dezinfectanti este mafie, nu doar aici se intampla ca achizitiile sa nu fie reale sau umflate sau diluate! Nu! Nu ne mai prezentati firmituri ale coruptiei din spitale ca fiind mama dezvaluirilor! Ca nu suntem chiar toti neintelegatori cu fenomenul coruptiei din sistemul sanitar!
Bogdan • 4 mai 2016, 10:43
Catalin, succes in continuare si iti multumim pentru jurnalismul pe care il practici.
50bani • 4 mai 2016, 10:45
20000000000 de milisecunde...
adi • 4 mai 2016, 11:00
Bravo TOLO !
50bani • 4 mai 2016, 11:01
Tolo, cenzureaza-mi si mie cratima aia ca sar academicienii pe mine... :)))