De ce dilua Condrea dezinfectantele de 10 ori?! Fiindcă își vindea lui, printr-un off-shore, substanțele active de 7 ori mai scumpe!

Descoperiți documentele bancare prin care Condrea cumpăra substanțe la 11 euro/kg și le revindea lui Hexi Pharma la 73 euro/kg! Banii rămîneau în Cipru și, de acolo, ”erau unși șefii de spitale, oameni din MS și o parte a medicilor epidemiologi”. Implicarea unor firme din dosarul Petrom Service!

marți, 3 mai 2016, 6:28

UPDATE: Condrea a declarat azi pentru Mediafax că ”firmele de la care importăm sînt din UE și își plătesc taxele și impozitele”. Păi Cipru e în UE, nici n-am zis altceva! De cînd a început investigația, Hexi Pharma, Dan Condrea sau Flori Dinu n-au negat nici una dintre faptele publicate de ziar. Ovidiu Vanghele a găsit numele lui Condrea ca reprezentant al firmei off-shore CPS din Cipru în Monitorul Oficial al României.

UPDATE: Jurnalistul Ovidiu Vanghele publică azi pe  EurActiv.ro un studiu de caz de la Institutul Oncologic din București, care descifrează felul în care Hexi Pharma cîștigă prin complicitatea spitalului, deși oferă produse și servicii la prețuri mai mari! Practic, spitalul a venit cu un ”caiet de sarcini” de 7 milioane de lei, dedicat grupului Hexi. Investigația lui Vanghele extinde dezvăluirile și asupra firmei de curățenie Medical Cleaning, deținută tot de Condrea. Ministrul Sănătății a anunțat azi pe site-ul oficial că a dispus efectuarea unui control

UPDATE: În Kamikaze, Cătălin Prisacariu scrie despre proiectele de fonduri europene cîștigate de Hexi Pharma. Unele dintre acestea se referă la un sistem informatic integrat, în valoare de 711.000 de lei, care se ocupă inclusiv de ”urmărirea producției”. Zonă unde se produceau dezinfectanți diluați! 

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac, Cătălin Tolontan 

În august 2008, o navă sub pavilion chinez traversează strâmtoarea Malacca și se îndreaptă lent către apele Oceanului Indian.

În cală sunt 9 butoaie cu PVP – Iodine 30/06, o substanță din care se produc dezinfectanți pentru arsuri. Încărcătura îi aparține unei firme din Nicosia: C.P.S. Chemical & Pharmaceutical Solution Ltd.

C.P.S. Ltd. este un off-shore fondat pe 2 iulie 2008, în Cipru. Și pus imediat la treabă.

„Patronul are mai multe companii off-shore”
„CPS este unul din vehiculele folosite de către Condrea. Patronul nostru deține mai multe companii off-shore”, spune unul dintre cei mai vechi oameni din Hexi Pharma, care a decis să vorbească publicului prin intermediul Gazetei Sporturilor.

Condiția a fost să-și păstreze, deocamdată, anonimatul. Potrvit sursei, Condrea o pusese la un moment dat pe Flori Dinu (în fotografia de titlu, amîndoi la o petrecere)  să răspundă de off-shore.

Flori Dinu este chimist, director general și semnatara rețetelor prin care se fabricau dezinfectanți diluați de 10 ori.

Așa funcționează suveica.

DESPRE REȚETELE DILUATE. „Dacă am semnat acele rețete cu substanțe diluate, nu am știut că le-am semnat. Nu am verificat ce am semnat. Eu am terminat Facultatea de Chimie la «1900 toamna», cum se spune. Știu chimie tot atât cât dumneavoastră, ziariștii” Dinu Flori, declarație dată Gazetei Sporturilor acum o săptămână

 

DESPRE OFF-SHORE. ”Am semnat, de-a lungul anilor, în calitate de Director General, mai multe contracte cu firme străine, toate pentru achiziția de materii prime. Oricare dintre ele putea să fie sau să nu fie off-shore, dar, din păcate, eu nu am verificat niciodată” Dinu Flori, declarație dată Gazetei Sporturilor ieri

Butoaiele cu PVP
Pe 3 septembrie 2008, CPS vinde către Hexi Pharma cele 9 butoaie de câte 70 de kilograme de PVP – Iodine 30/06.

Sub formă de pulbere de culoare închisă, PVP – Iodine 30/06 este o substanță folosită pentru producția dezinfectantului Polyiodine.

Prețul trecut în factură este de 80 de euro pe kilogram. „Un preț enorm! Cam de 4-5 ori mai mare față de prețul pieței!”, spune omul din fabrică.

Butoaiele de pe vas au fost livrate, pe vapor, de către o companie din China. Prețul total al încărcăturii este de 50.400 de euro. 9 butoaie x 70 kg x 80 de euro = 50.400 de euro.

oferta_
Hexi Pharma avea ofertă de 19 euro/kg în septembrie 2008, cînd cumpăra la suprapreț de la off-shore

 

factura_
Factura prin care off-shore-ul CPS revinde marfa cu de 4 ori prețul către Hexi Pharma: la 80 euro/kg

Ziarul publică email intern al Hexi Pharma, care probează ce ofertă aveau în 2008 pentru PVP – Iodine 30/06 de la o altă firmă, Astron: 19 euro/kg în butoaie de 70 de kg.

Condrea preferă să cumpere însă la 80 de euro/kg de la off-shore-ul pe care-l controla el.

Acest gen de achiziție s-a repetat de multe ori. Chiar la diferențe sensibil mai mari de preț!

De ce ar mări patronul prețul de cinci sau de zece ori între Compania 1 și Compania 2, ambele ale sale?

19 de euro/kg la PVP era oferta de la Astron

80 de euro/kg la PVP a plătit Hexi Pharma către CPS

Apariția domnului Kiss
Povestea apariției firmelor off-shore în viața și opera lui Dan Alexandru Condrea a început la finalul lui 2007.

Atunci, susține sursa, în peisaj a plonjat Kiss Laszlo Gyorgy, un consultant financiar „care l-a învățat cum să fondeze și să folosească genul acesta de companii”.

Kiss nu e un necunoscut. Nu mai e.

În 2010, procurorii l-au arestat pentru că i-a învățat același lucru pe cei din grupul Petrom Service: să scoată din propria companie, cu ajutorul unor „căsuțe poștale” off-shore, peste 8 milioane de euro.

După ce erau sifonați din Petrom Service, banii erau săltați din off-shore de către Kiss și urmau un traseu ”la valiză” către Ionuț Eftimie.

„Este vorba despre o spălare de bani”, a acuzat Parchetul în dosarul Petrom Service.

La directori e trecută o firmă care opera în Panama și Cipru
În cazul Hexi Pharma, nu s-a sesizat nimeni.

Nimeni, deși cel puțin două dintre companiile aflate în dosarul Rompetrol apar și în contabilitatea firmelor lui Dan Condrea.

Prima e CPS.

Conform Registrului Comerțului din Cipru, CPS e reprezentată încă din 2008 și până în 2016 de o companie numită Promire Consultants Ltd.

127 de firme din Cipru și Panama controla Promire Consultants Ltd.

Firme folosite la spălare de bani
Promire este aceeași firmă despre care procurorii susțin că a fost folosită de către Kiss „pe parcursul activității infracționale de spălare a banilor proveniți din Petrom Service. Conform relatărilor pe larg din „România liberă” și „Bursa” din noiembrie 2010, s-a folosit mecanismul „inserării” acestor firme, Promire și altele, ca să se plătească servicii fictive.

Promire are sediul în Auckland, Noua Zeelandă.

Ne învârtim împreună cu un glob pământesc luminos.

A pus-o pe Flori Dinu
„Condrea nu semnează, nu apare pe acte. Îi pune pe alții”, confirmă mai mulți oameni din companiile Hexi.

„În cazul C.P.S. Chemical & Pharmaceutical, Kiss l-a învățat cum să facă. Condrea le-a pus cu drept de semnătură la off-shore pe Flori Dinu, directoarea generală de la Hexi Pharma, și pe Ionela Gurlui, mama lui Flori și prima acționară a Unilab. Asta apropo de faptul că tot afirmă el că nu controlează simultan Hexi Pharma și Unilab”, spune sursa care dezvăluie mecanismul off-shore.

Le-a închis demisiile în alb în seif
Ionela Gurlui este cea care a preluat Unilab de la Condrea.

Datele de la Registrul Comerțului expun încă o dată legătura profundă, deși negată, dintre producător și laboratorul care controlează eficiența dezinfectanților.

„Dar Condrea nu are încredere în nimeni. Și, sfătuit de Kiss, le-a obligat pe Flori Dinu și pe mama ei să-și dea demisiile în alb din posibilitatea de a controla off-shore-ul, astfel încât să fie sigur că nu pot să-i fure compania. Și a închis hîrtiile în casa de bani. Persoanele care controlau formal CPS s-au tot schimbat. De off-shore s-a ocupat și Gianina Croc, căsătorită Bărbuță, actuala șefă de la Unilab”, susține sursa.

Aceeași suveică e repetată cu BASF, Germania
CPS a fost folosită ca să importe substanțe chimice din China și Germania.

„Acestea erau plătite de CPS la prețul corect al pieței și revândute, mai apoi, către Hexi Pharma la un preț mult mai mare!”, spune omul din firmă care cunoaște în detaliu faptele.

Un exemplu este factura cu substanța PVP – Iodine 30/06, adusă din China, în butoaie.

Dar nu numai.

Pe 11 ianuarie 2010, același off-shore CPS face o plată către fabrica BASF Chemtrade GmbH în valoare de 15.582 de euro. În acel moment, CPS avea 145.000 de euro în contul de la Bank of Cyprus. Iată cum arată o plată din off-shore că s-a vorbit mult despre firmele off-shore în ultimele luni:

plata cps catre basf
Ordin de plată de la Bank of Cyprus al firmei off-shore din Cipru a lui Condrea către megacorporația BASF din Germania. El plătea prețul pieței, de 19 euro/kg
Z:SAGA C.3.0reportsnir.frx
Confirmarea din gestiunea fabricii că, mai departe, firma off-shore CPS a lui Condrea vindea către hexi Pharma la 100 euro/kg

Plata de 15.582 e o rată pentru cumpărarea de PVP-Iodine.

(Dacă aceste cifre, firme și denumiri de chimicale vă plictisesc, că și pe noi ne plictisesc, amintiți-vă că fiecare micron de aici era plătit din banii publici ai sănătății!).

100 de euro/kg în loc de 19 euro/kg
Documentele interne ale Hexi Pharma arată care erau prețurile cu care cumpăra firma de la off-shore.

Nota de intrare recepție nr. 63 reflectă cum, în 2009, intraseră în gestiunea firmei, de la CPS, 980 de kilograme de PVP-Iodine la un preț total de 414.098 de lei, fără TVA. Ceea ce înseamnă aproape 100 de euro/kg!

Care era prețul plătit de CPS lui BASF? Vă amintiți de Astron, care oferea 19 euro/kg în butoaie de 70 de kg?

Astron este reprezentant BASF în România.

73 de euro/kg în loc de 11 euro/kg
O altă notă de intrare recepție nr. 73 povestește cum, în 2009, 600 de kg de Clorhexidine Digluconat intră în magazia firmei, cumpărate de la CPS.

Prețul total este de 196.974 de euro, fără TVA.

Rezultă un preț de 73 de euro/kg.

plata cps catre evonik
Ordin de plată de la Bank of Cyprus al firmei off-shore din Cipru a lui Condrea către compania EVONIK DEGUSSA din Germania. El plătea prețul pieței, de 11 euro/kg
C:Documents and Settingsuser1DesktopSAGA C.3.0reportsnir.f
Cînd intra în magazia Hexi Pharma, achiziționată de la CPS, substanța CLOREXIDINE costa nu 11 euro/kg, ci 73 euro/kg!

Un email din interiorul companiei Hexi Pharma arată cât era oferta reală: 11 euro/kg, „dar dacă luați 500 de kg putem coborî prețul”. Au luat 600 de kg la un preț de aproape 7 ori mai mare!

73 de euro/kg este prețul cu care Hexi Pharma cumpăra în 2009 Clorhexidine Digluconat

11 euro/kg este oferta pe care Hexi Pharma o avea de pe piață pentru Clorhexidine Digluconat

Hexi Pharma folosea substanțele importate via off-shore drept materii prime ca să-și producă antisepticele.

Dezinfectanți scumpi, diluați și totuși mereu câștigători!
Două lucruri se întâmplau.

1. „Rezultau dezinfectanți cu 25-50% mai scumpi decât ai concurenței”, după cum susțin voci din piață. Erau mai scumpi chiar dacă mulți dintre ei aveau o concentrație mult mai mică decât cea de pe etichetă.

2. „Marea parte a profitului se înregistra nu în Hexi Pharma, ci în off-shore-uri, că erau mai multe”, conform informațiilor din fabrică.

Cum de acceptau spitalele dezinfectanți mai scumpi, și diluați!, și ce făcea Condrea cu banii din off-shore sunt teme cărora le va veni rândul. Calm. (Pînă atunci să nu uităm că tot mecanismul de derula pe banii din impozitele de sănătate).

„Ministerul Sănătății și ministrul Cadariu se fac că nu înțeleg ce s-a întâmplat 10 ani sub nasul său. Nu doar Suprasept sau Thor, ci și multe dintre celelalte antiseptice de la noi din fabrică sunt diluate. Printre ele, Polyiodine, Suprahex, Clorhexin A și B și Kalas”
Sursă a Gazetei din fabrica Hexi Pharma

„De ce nu sunt controlate și alte produse?”
Criza de pe piața dezinfectanților nu are un singur actor.

„Mai multe firme au mari probleme de calitate și e foarte greu de înțeles de ce Ministerul Sănătății n-a recoltat și probe din produsele altor companii, dacă tot le dă la analizat”, critică o sursă de pe piață mișcările moale ale ministrului Achimaș.

O a doua companie care spăla bani!
Revenind la atitudinea statului, a doua companie comună dosarului Petrom Service și afacerii Hexi Pharma se numește Laveco și e înființată în România, dar controlată din SUA.

DATELE LAVECO ! SC CONTA OFFSHORE CPS!
LAVECO, firmă acuzată de spălare de bani, lucra cu grupul Hexi

Potrivit procurorilor, Laveco SRL a fost folosită în dosarul Petrom Service drept „instrument pentru spălarea de bani prin plata unor servicii fictive”.

Încă din 2010, Laveco a fost cercetată în detaliu de procurori. S-au verificat și conturile și încasările.
I-au fost verificați partenerii de afaceri.

Legături primejdioase
E interesant că nimeni de la Parchetul General nu a găsit în contabilitatea lui Laveco această hârtie din contabilitatea lui Hexi Imobiliare, care a intrat în posesia Gazetei. Hexi Imobiliare e tot o firmă din grupul lui Condrea.

El a plătit o sumă infimă, 450 de lei, pentru „Servicii de consultanță pentru redactarea actelor pentru cesiune”. Nu suma e importantă. Ci faptul că Hexi avea legături cu firmele folosite pentru spălare de bani în dosarul Petrom Service.

De ce nu s-a uitat nimeni 10 ani la Hexi?
Atât în cazul Laveco, cât și în cazul Promire (directoratul CPS), aceste firme au fost îndelung scanate de procurori, de SRI și de Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor.

În 2008, Promire și Laveco spălau bani în decavarea Petrom Service și lucrau cu Hexi Pharma și Hexi Imobiliare în operațiuni care măreau prețul dezinfectanților plătiți din bani publici.

Cum de nimeni nu s-a uitat la legăturile cu grupul Hexi, cel care, în ultimii 15 ani, devenise cea mai mare companie de producție, livrare și control al antisepticelor folosite de peste 350 de spitalele din 40 de județe din România?!

O analiză a ONG-ului Inițiativa România arată că, numai în ultimii 4 ani, Hexi Pharma a semnat peste 9.000 de contracte cu spitalele din România, 90% fără licitație.

În ciuda cazurilor de neconformitate din propriile rapoarte, autoritățile medicale, DSP-urile, Inspecția Sanitară și MS nu au controlat nici un dezinfectant.

Nici justiția nu și-a făcut treaba. În cazul Hexi, nu le-a verificat nimeni din justiție partenerii de afaceri, deși unii dintre ei fuseseră trimiși în judecată în România pentru că spălau bani pe filiere internaționale!

În această perioadă de negare a statului român, Laveco și CPS au avut timp să se înființeze, să opereze și să devină inactive, ultima chiar pe 11 ianuarie 2016.

9.339 de contracte a semnat Hexi Pharma cu spitalele din România în 2012-2015, conform analizei făcute de Inițiativa România

O companie prosperă
Condrea și Flori Dinu au avut de unde să subțieze din profiturile firmei.

Ca lider al pieței, Hexi vindea enorm. Și, aflăm din rețetele lor interne și din analizele făcute de Gazetă la ICECHIM, punea în bidoane mult mai puțină substanță activă, care-i cea mai scumpă!

Situația financiară a Hexi Pharma pe ultimii 10 ani ilustrează profituri care pornesc de la 80.000 de euro în 2005 și merg până la 800.000 de euro pe an, în 2007 și 2008.

Profit înjumătățit la o cifră de afaceri dublă!
Apoi, în 2009, cifra de afaceri se dublează de la 1,6 milioane de euro la 3,2 milioane. Iar profitul brut aproape că se înjumătățește, la 450.000 de euro.

Diferența de bani mergea în off-shore.

În 2010-2012, profitul se menține jos.

schema1_
Zona gri indică efectul clar al firmelor off-shore, cifra de afaceri crește, profitul scade pentru că se duce în Cipru

Dar în 2013 explodează, când, la o cifră de afaceri de 4 milioane de euro, profitul brut este de 2 milioane de euro.

Prin purtătorul de cuvînt Hexi Pharma i-am căutat pentru reacții pe Dan Condrea și pe Flori Dinu.

Întrebarea a fost dacă știu, au legături, au controlat sau au lucrat prin vreun off-shore.

Primul n-a fost de găsit.

Flori Dinu a declarat: „Am semnat, de-a lungul anilor, în calitate de Director General al Hexi Pharma, mai multe contracte cu parteneri firme străine, toate pentru achiziția de materii prime. Dar de relația directă cu acestea nu m-am ocupat niciodată. Oricare dintre ele putea să fie sau să nu fie off-shore, dar din păcate, eu nu am verificat niciodată. Chiar și în acest moment știu că avem în derulare contracte cu firme străine pentru achiziție de materii prime‎. Am avut împuternicire să mă ocup doar de Hexi Pharma”.

Ce se întâmpla cu banii din off-shore?
„Rețeta impunerii lui Hexi Pharma a constat în banii negri care mergeau, lună de lună, prin agenții de vânzări către epidemiologi, directori de achiziție și directorii mari din spitale”, spune un om bine ancorat în piață.

„Practic, caietele de sarcini pentru dezinfectante erau furnizate de către noi”, recunoaște un agent care a lucrat pe comercial la Hexi Pharma. „Și caietele de sarcini erau astfel întocmite de spitale încât doar noi să putem satisface cerințele. Așa ne acceptau și prețurile mai mari”.

Câți dintre șefii din sănătate știau ce se petrece cu dezinfectanții?

„Evident că habar n-aveau de mecanismul producerii banilor negri, prin off-shore. Ei erau doar mulțumiți că le veneau banii. Nu se mai gîndeu de unde veneau. Peste tot veneau banii, la spitale și la DSP, la forurile de avizare și la Inspecția Sanitară. Dovada? Uitați-vă ce rasol de control face Ministerul Sănătății sub conducerea lui Achimaș-Cadariu! Voi chiar credeți că există vreo șansă să se dezvăluie până la capăt acest sistem?!”.

Chiar credem. Nu vedeți cum plouă? Vine musonul peste Oceanul Indian.

 

Primele 5 părți ale investigației:

Comentarii (143)Adaugă comentariu

Vlad Tepes  •  3 mai 2016, 6:39

daca au terminat treaba prin Liga 1, atunci poate se implica si DNA-ul nostru drag

utraian  •  3 mai 2016, 7:17

Va dati seama cam ce fel de oameni se pot juca in halul asta cu vietile oamenilor, pentru bani... Mai tineti minte cum au sarit ca arsi unii din "lumea medicala", cand au aparut informatii cum ca o parte dintre ranitii de la "Colectiv" au murit din cauza infectiilor cu bacterii din spitale?? Pai poate acum s-au edificat toti cam cum sta treaba, din moment ce astia faceau dezinfectia in modul asta . Dai spaga unde trebuie si dezinfectezi cu APA GOALA. Cine stie cate mii de oameni or fi murit din cauza unor asemenea specimene calice, inconstiente si corupte pana la ultima celula.

benaflek  •  3 mai 2016, 7:29

de ce condrea faceai asta?sa te iubeasca mai mult ***?*** cu buna stiinta oamenii prin spitale?e numai pentru asta l as invia pentru o zi pe ceausescu sa te judece el.***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ioana  •  3 mai 2016, 7:31

Fantastic! Nu pot să cred! Cum e posibil? Unde sunt suferințele pacienților și 1/2, probabil, din bugetul sănătății? D-le ministru, încă va mai bateti joc de noi? Atenție! Noi v-am pus sus, noi va coboram! Cat credeți că mai putem suporta? Hei, DNA, unde ești?

dana  •  3 mai 2016, 7:37

de ce nu dati si numele sursei ? sau asa faceti voi investigati ***?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

misu  •  3 mai 2016, 7:40

O sa mi pun ceasul sa sune la 7 de acum incolo... bravo!

valy  •  3 mai 2016, 8:11

pe viata ar trebui sa faca puscarie *** asta!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

doina  •  3 mai 2016, 8:15

De ce va mirati? E statul de drept, cel atit de laudat si...furat de laudatorii lui!

Constantin Sorin  •  3 mai 2016, 8:16

Problema curățeniei în spitale este de ani buni,tratarea pacienților pentru niște boli,iar pînă la externare se îmbolnăveau de alt ceva era frecventă,dar în timp acest aspect avea tendința să se generalizeze.De ce nu și-au pus o astfel de întrebare angajații din Ministerul Sănătății,din Casa de sănătate?Incompetenți,indolenți sau corupți?

Marka Ragnos  •  3 mai 2016, 8:21

Esti genial, ba, Tolo. Ai reusit sa afli toate chestiile astea, dar nu ai reusit sa afli daca becali detine sau nu Steaua. Cam ce spune asta despre tine? Lasa ca tragem noi concluziile, tu vezi-ti de investigatii in continuare. Cum era aia? Poate va pasa de sport prea mult? Poate.

Luca  •  3 mai 2016, 8:27

Uau ! Felicitari Tolontan ! Daca ar mai fi 3 echipe de ziaristi la fel ca aceasta echipa , Romania ar fi mai curata ! Eu ma intreb unde este ANAF ul in cazul acesta ??? Sau ei stiu sa controleze doar chioscurile ??? Precum politistii care stau in tufisuri si amendeaza doar depasirea de viteza ... Restul infractiunilor ii depaseste ...

Ionut  •  3 mai 2016, 8:29

Interesant .... nu sunt lasat sa citesc articolul ... automat pagina cu articolul ma duce direct la comentarii ::(:(:(:(:

maria  •  3 mai 2016, 8:30

dvs ati incercat si probabil veti reusi sa aratati doar o parte ***. realizati ca probabil pentru fiecare articol furnizat exista ***? si nu numai in spitale ci peste tot unde se pot sifona bani publici. Va dati seama de exemplu la nivelul Primariei Buuresti cu buget de 1,2 miliarde?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

dan  •  3 mai 2016, 8:32

Sinistre personaje, trista situatie. Ancheta e tare, suntem toti afectati la modul cel mai concret. Mai lasati ceva treba de facut si DNA, SRI, unde naiba sunteti??????

Catalin  •  3 mai 2016, 8:40

Taxe si impozite plateu prostii.De aceea avem sistem sanitar mort,invatamant la fel.Ei plateau taxe 0.In China erau amintire daca faceau asta.

ACID  •  3 mai 2016, 8:40

Pregatirea pentru spanzurare poate incepe

putregaiu  •  3 mai 2016, 8:44

Tolontan se dovedeste a fi versiunea reala a lui Batman.

sly  •  3 mai 2016, 8:47

Există o legătură între HATOM LIMITED, cea găsită de Euractiv că este acționar la Unilab, și Hexi/Condrea?

Cătălin Tolontan  •  3 mai 2016, 8:49

@dana: pe dvs va deranjeaza ca nu stiti sursa mai mult decit va intereseaza faptele? Cum ar trebui sa procedeze sursele? Sa se duca de dimineata si sa-i spuna lui Condrea: eu am dat documentele ziarului? :-) Daca ar fi cum spuneti dvs nu s-ar mai afla nici o informatie incomoda.

Cătălin Tolontan  •  3 mai 2016, 8:51

@Luca: mai sint ziaristi in Romania, tocmai am deschis articolul cu doua Update catre lucruri importante aflate de alti jurnalisti.

fotbal  •  3 mai 2016, 8:52

pai, sa ne punem pe treaba, zic ☺ce meserie frumoasa aveti! va invidiez si va felicit!!!

DAN  •  3 mai 2016, 8:57

DOMNULE TOLONTAN, INCA O DATA FELICITARI PENTRU ACEASTA ANCHETA/NICI NU MAI ,STIU CUM S-O NUMESC, JURNALISTICA SAU PENALA, SI CARE ARATA MOCIRLA IN CARE SE AFLA TARA ASTA! DAR ALTCEVA SI CU MAI MULTA SUBSTANTA REZULTA DIN TOATA ANCHETA ASTA, FAPTUL CA PE LANGA VOI CARE VA INCAPATANATI SA ASANATI MOCIRLA ASTA, KOVESI, HORODNICEANU, LICU, PRUNA SANT NISTE NEICA NIMENI PARASUTATI PE NISTE FUNCTII SI CARE TREBUIE SA FACA TOTUL PENTRU A SE ASERVI COMANDITARILOR . DACA VI S-AR PROPUNE ACUM CEA MAI INALTA POZITIE/NU FUNCTIE IN JUSTITIA DIN ROMANIA NU V-AR PUTEA NIMENI CONTESTA,INDIFERENT DE MOTIVE. INCA O DATA FELICITARI!

sorin  •  3 mai 2016, 8:57

Sunt un om pacifist de fel dar cand vad o astfel de *** care a pus oamenii din spitale in pericol nu pot decat sa-mi doresc ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Calin  •  3 mai 2016, 9:00

Felicitari pentru investigatie si pentru calitatea articolului. Sunt curios ce se va intampla in continuare. Pacat ca nu va implicati mai mult in articole extrasportive.

Gareth Edwards  •  3 mai 2016, 9:00

Cu asemenea oameni care sunt platiti in tot felul de organisme ale statului pentru a verifica, a controla, a dicta masuri coercitive/punitive samd, este clar de ce Dumnezeu si-a intors fata de la noi...Generalul Berthelot a scris in memoriile sale ceva extraordinar despre cum ne percepea pe noi romanii acum fix 100 ani, in vremuri de mare restriste, in razboi, si nu oricare, ci unul cumplit, peste care a venit si epidemia de tifos si exodul catre Moldova. El a conchis simplu: "romanii sunt inteligenti si corupti"...eu as adauga ca suntem o natie de secaturi.

lili  •  3 mai 2016, 9:01

Condrea asta nu are nici o legatura cu generalul Condrea din fruntea SRI?! Ia mai sapati, poate.... Poate asa se explica de ce nimeni nu s-a atins de criminalii astia atatia ani.

DAN  •  3 mai 2016, 9:03

DOMNULE TOLONTAN, INCA NU V-AU SOLICITAT CEI DIN SERVICII SI JUSTITIE SA LE TINETI NISTE CURSURI DE SPECIALIZARE ANTICORUPTIE SI DE PATRIOTISM?

Asteptam o alta minciuna din partea HPh  •  3 mai 2016, 9:11

Va rog sa iesiti cu o noua minciuna,un nou comunicat de presa! Pana acum in loc sa lamuriti situatia mai rau ati facut! Mai bine taceati! Credeati in mintile voastre ca puteți inchide subiectul...vedeti cat este de inchis! Pacat de unii angajati care chiar isi vad de serviciu! Credeati ca va merge la nesfasit? Succes in redactarea noului comunicat de presa...

shpagasin  •  3 mai 2016, 9:19

Daca ministrul nu e in stare sa vada ca se platesc exagerat de multi bani pe tampenii, prim ministrul Ciolos ce o spune de asta? Pe el de ce nu il intrebati ce zice de asta? Ca acolo se vede simplu, daca face o comisie care sa investigheze treaba e clar ca vor sa o ingroape. Orice se ingroapa cu o comisie pentru ca se disipa responsabilitatea.

Calin  •  3 mai 2016, 9:21

Catalin, titlul tau nu are logica. Nu dilua produsul final pentru ca lua materia prima scumpa. Dilua pentru ca, pentru a deveni lider pe piata, a dat spaga exact 90% din substanta activa. Nu-l oprea nimeni sa cumpere prin offshore si sa-si vanda scump intreaga cantitate necesara pentru a faca produsul conform etichetei. Dar atunci pretul de vanzare ar fi fost incredibil de mare si nu mai riscau complicii corupti de prin spitale. Cand dai spagile pe care lei ai de dat, cat poti sa pui peste pretul real al produsului conform si sa nu-ti pui DNA-ul in cap? Si sa mai faci si profit, auzi, culmea! De ce a fost nevoie de offshore (facand abstractie de avaritia personajului)? Pentru ca spaga nu o poti pune in contabilitate, iar bani nu vin din alta parte decat din platile de la buget. Iar facturile de la *** producatori de soft, ca la Siveco, nu mai tin. Binomul asta "privatul corupator - coruptul de stat" are o inertie majora si trebuie lovit consistent din toate partile pentru a fi incetinit. Ca oprit nu va fi niciodata intr-o democratie reprezentativa.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Fane  •  3 mai 2016, 9:38

O tara de "intreprinzatori" infractori,***. Din cauza lui au murit multi nevinovati.Numarul lor nu poate fi calculat.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

box  •  3 mai 2016, 9:46

Incepe sa nu mai para investigatie ci "dat din casa in stil mare". Ceva e prea mult in povestea asta. Sigur, tipul de la Hexi fura iresponsabil, asta e clar. Dar povestea cu "un angajat de fabrica" care a observat nu stiu ce pe un bidon si in final da un telefon la GSP nu prea tine. Nu cred ca era un angajat de rand, ca nu ar fi avut acces la genul asta de date, asa detaliate. In alte cazuri de frauda, spalare de bani, etc anchetele, fie jurnalistice fie ale procuraturii, au durat ani de zile si datele au aparut pe rand, cu taraita. Adevarul a fost compus din bucatele, ca un puzzle. Aici avem doar date, toate datele, turnate cu hidrantul plus o schema de asamblare cu date, nume si instructiuni, gen ikea. Pare o reglare de conturi in stil mare.

vasglo  •  3 mai 2016, 9:52

Bravo Mirela&Catalin, Continuati investigatia cu offshore-urile si veti vedea ca asta e metoda clasica si, de cele mai multe ori LEGALA, prin care a fost devalizata Romania! Miliardele despre care se vorbeste - din pacate, numai se vorbeste! - ca au parasit tara in ultimii ani, se afla in aceste "casute postale"!...Toti marii patroni romani au pe langa firmele cunoscute din Romania si firme offshore! Devalizarea tarii opereaza in ambele sensuri, import si export. Cazul prezentat de voi este un caz de import intrat in ILEGALITATE numai pentru ca implica INSELATORIA! Cumperi de la firma ta offshore, la pret evident MARE, iar ca sa sustii pretul inmultesti produsul in detrimentul calitatii si-l vinzi prin firma ta din tara prostilor de romani! Evident, tot profitul pleaca afara! Daca, prin absurd, produsul nu era diluat afacerea era LEGALA! La export, firma ta din tara produce la pret mic "marfa romaneasca", dar nu o vinde direct la export, ci printr-un offshore controlat de acelasi patron, la pretul pietei externe, mai mare decat cel din tara, astfel ca profitul ramane afara!... Simplu si, pana una alta, legal!...

luke_bv  •  3 mai 2016, 9:56

Sunt oameni in tara asta asta care pot sa scrie o carte despre ce se intampla in spitale . Problema vine in primul rand de la numirea politica a managerilor, dupa numire acestia fiind datori partidului . Banii se duc pe achizitii de luvruri proaste la preturi mari . Diferenta nu intra ca profit in firma respectiva ci merge catre spaga la partid . Si asta o fac toti sau 90% ca de aia sunt pusi politic !!!! Ne facem ca nu stim nimic dar defapt stim tot .

florin  •  3 mai 2016, 9:57

Clar ca lumina zilei. E inca o dovada ca justitia a fost "independenta", e vorba de fapte care s-au petrecut inca din 2007, 2008. Dar am niste neclaritati in legatura cu terminologia unor cazuri de criminalitate financiara. Se numeste "spalare de bani" ce a facut Condrea cu suveica de off-shore-uri? Am dubii. Dupa mine, ce a facut se numeste externalizarea profitului. Avea mai multe motive sa o faca : 1. Sa nu plateasca impozit pe profit si dividende (foarte mari adunate) 2. Sa scape de ochii curiosilor, care s-ar fi uitat pe rezultatele firmei si s-ar fi vazut mai usor ca in relatia cu statul se intampla chestii necurate. 3. Intoarcerea unei parti din banii ramasi in off-shore "cu valiza" in tara, pentru plata spagilor catre decidentii din spitale. Probabil e mai usor si mai putin riscant sa intri cu bani "in valiza" in tara, decat sa-i retragi in numerar de la banca din Romania, ca sa poti sa platesti spagile fara sa atragi atentia. N-am niciun dubiu ca Condrea asta are proptele sus de tot. A avut contracte cu statul sub trei guverne, de fapt trei prim-ministri. Cam tot ce inseamna achizitie publica in Romania e pasibil de coruptie, la ora actuala. Lacomia e mare

adrian_hora  •  3 mai 2016, 9:58

64-27 = 37, atatia au ajuns vii in spitale veniti de la colectiv si au murit ulterior, majoritatea datorita infectiilor contactate acolo. cati oameni au murit in spitale in acesti 10 ani datorita infectiilor contactate in spitale, iar cauza decesului era trecuta ca fiind alta?? sute? mii? asta nu este genocid?

Sofa King  •  3 mai 2016, 9:58

Dle Tolontan Care credeti ca vor fi consecintele investigatiei dvs? Eu sunt cam sceptic. Poate vor da paznicul afara ca el e vinovat. Sau in cel mai bun caz vreo 3 zile cu suspendare.

Radu  •  3 mai 2016, 9:59

O investigatie de proportii, excelent documentata, pe un subiect important! Felicitari! Acesta este jurnalism. Din pacate omul de rand tot Cancan o sa consume, *** ca sa priceapa sau sa-l intereseze adevarul. Titlul trebuia sa contina cuvintele SENZATIONAL, SOC si RAMAI PROST iar articolul trebuia sa contina poze cu "vedete" in ipostaze umilitoare, chiar fara legatura cu subiectul articolului. Numai asa era atragator pentru romanul mediu.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Laur  •  3 mai 2016, 9:59

Este simplu la prima vedere, chimia este un domeniu aparte, necesită cunoaștere..

Cristian VAVURE  •  3 mai 2016, 10:00

Suparare mare la unii comentattori ! Sa l bagam la inchisoare pe Tolontan ca nu si destainuie sursele .....hahahaha ! Afacerea asta cu grupul Hexi este doar 1 % din caracatita care se invirte si consuma cei 7 miliarde de euro , bani alocati ministerului ! Avem sri , procuratura si judecatorie degeaba ! 5 ziaristi mai buni decit serviciile secrete ! Sau poate ca totul se cunoaste si .....ce ? Politicienii criminali care conduc tara ce zic ? Banul conteaza ! 4 milioane de pacienti trec anual prin spitalele patriei ? Cine scapa. scapa !

Adrian  •  3 mai 2016, 10:09

Tot nu am inteles DE CE dilua produsul final ata de mult. Ok... cu offshorurile scotea bani negrii neimpozitati. Bun, asta pot sa inteleg. Dar de ce dilua produsele, oricum le cumpara prin CPS la pretul pietii, iar preturile pe butoi sunt relativ mici... Chiar nu inteleg.

Margineanu  •  3 mai 2016, 10:12

Problemele mari sunt tot coruptia, nepasarea si incompetenta. Si astea sunt prezente in toata societatea. E clar ca in spatele acestei afaceri, ca si in marea majoritate a altora, sunt pesonaje puternice, probabil politice. Insa doar firma asta avea acces la contracte. Ca vindeau chinezii sau nemtii cu un pret era cu siguranta stiut de multi alti producatori. Oricine putea cumpara de la ei si sunt sigur ca puteau sa vanda mai departe cu preturi rezonabile si la caliatea corecta dar nu aveau acces in sistem. Totusi, firma asta si personajele din spatele ei sunt doar o parte a sistemului. Problema e ca sunt si foarte multi corupti la nivelul functionarilor din institutiilor publice. Ei faceau caietele de sarcini directionate, ei selectau ofertele, ei erau obligati sa analizeze care este pretul de piata al bunurilor achizitionate, ei trebuiau sa solicite certificate de calitate sau buletine de analiza. Alti functionari din spitate, doctori ori asistente, stiau ca produsele sunt proaste si exagerat de scumpe. Si ei sunt la fel de vinovati. Probabil se stiau si multe altele... De unde era oare sa stie ministrul Badicioiu sau Arafat ca astia dezinfectau arsii cu apa chioara?

io  •  3 mai 2016, 10:16

felicitari! SRI nimic? astia numai cu maghiarii se fac ca muncesc? siguranta nationala ***, a ajuns *** sa controleze 40 de judete si serviciile nimic. Hai sa desfiintam ***!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

bogdan  •  3 mai 2016, 10:19

Cred ca ar fi interesant de aflat daca si marile retele de spitale private din Romania folosesc/au folosit acelasi tip de dezinfectanti si daca responsabilii cu achizitiile din cadrul acestor spitale au lucrat si la stat. De asemenea, va puteti interesa daca produsele Hexi sunt folosite si in alte locuri cu impact asupra sanatatii publice - frizerii, saloane, centre de procesare a carnii, etc..

ovidiu_3003  •  3 mai 2016, 10:31

...acest om este nevinovat ...n a omorat pe nimeni ...din articol reiese ca avem medici foarte slab pregatiti profesional ...dar mari spagari ...Amin !!!

Stelu  •  3 mai 2016, 10:34

De aici inteleg asa : CEI ARSI IN COLECTIV TREBUIAU SA MOARA IN TARA SI NOI SA NU AFLAM DE INFECTIE CA "ROATA" SA SE INVARTA PT HEXI PHARMA SI TOTI CEI IMPLICATI ....... Of Doamne pt un pumn de dolari sa te joci cu vietile oamenilor

Cătălin Tolontan  •  3 mai 2016, 10:35

@Dan: va multumim, dar nu aveti dreptate. Una e sa scrii intr-un ziar si altceva e sa derulezi anchete penale. Nu ne pricepem la asta si e de inteles ca justitia se misca in propriul ritm. Ce e mai greu de inteles e de ce nu a vazut acest mod de a face afaceri, atit de similar (si cu firme comune) cu unul aflat in dosarele penale.

Cătălin Tolontan  •  3 mai 2016, 10:38

@Sofa King: da, sintem optimisti. Lucrurile se vor afla, nimeni nu le poate ascunde. Pina la urma si cei care ar avea tentatia asta au copii, parinti, se interneaza in spitale si realizeaza ce s-a intimplat aici.

Adib  •  3 mai 2016, 10:40

Am avut 7 prieteni morti in Colectiv, DUPA ce au fost dusi in spitale... Citi or fi murit din cauza infectiilor??? Sper ca ancheta sa continue si *** sa plateasca pentru tot...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cătălin Tolontan  •  3 mai 2016, 10:41

@box: sigur e o reglare de conturi. Il persecuta eschimosii pe Dan Condrea si klingonienii au ceva cu sefii sanatatii si cu cei de la ANAF, politie, SRI si din parchete care n-au facut nimic atitia ani. Explicatia e mai simpla: muncim de 5 luni la aceasta investigatie. Ceea ce vedeti publicat in doua saptamini s-a strins in 23 de saptamini.

Comentează