vineri, 29 aprilie 2016, 7:02
UPDATE: ”Supăraţi că i-a dat în gât, cei de la Hexi Pharma au încercat să-l otrăvească pe Tolontan, dar şi otrava era diluată”, din poantele Times New Roman despre caz. Sau, și mai bună: ”O tonă din Suprasept, așa diluat cum e, poate omorî chiar și trei bacterii”, e reacția halucinantă a patronului Hexi Pharma. ”E drept, nu din prima zi, dar într-o săptămână, hai două, tot mor ele. Asta în condițiile în care produsul nostru este unul bio, care în mod normal nu omoară bacteriile, ci doar le deranjează și, dacă au bun simț, bacteriile pleacă singure din spitale”.
UPDATE: Cristi Pantazi scrie pe Hotnews despre dezamăgitoarea acțiune a guvernului, care n-a luat act de energia și de supărarea activă a oamenilor în fața crizei dezinfectanților. Și n-a acționat decis. Ziaristul se întreabă, legitim, de ce i-a trimis pe aceiași oameni să controleze spitalele, ca și pînă acum. Vom afla de ce.
UPDATE: Într-o declarație oferită Evenimentului zilei, Dan Alexandru Condrea invocă un complot străin menit să scoată de pe piață firma sa românească. ”Aşa suntem noi în România, ni se pare că ce e adus de afară e perfect şi ce e produs în ţară e bun de aruncat la gunoi”, declară Condrea.
Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac, Cătălin Tolontan și Alex Nicodim (foto)
Delictele care încheie vieți omenești sau le mutilează se cer spuse.
Ieri, când autoritățile au început să se dezmorțească, anunțând, pe la ora prânzului, că deschid anchete în cazul dezinfectantelor diluate, Hexi Pharma tocmai câștiga noi contracte cu statul.
Unitatea Militară 02534 din Iași, Spitalul din Marghita, Spitalul din Șimleul Silvaniei și Centrul de Recuperare Neuropsihomotorie din București cumpărau, fără licitație, antiseptici de la firma lui Dan Alexandru Condrea.
2016 e anul cel mai bun al patronului.
14 contracte cu spitalele de stat a cîștigat Hexi Pharma numai în ultimele trei zile, în plin dubiu de conformitate a produselor sale
Cinismul perfect. De ce a avut cele mai bune luni din viața sa de patron? Pentru că a existat „Colectiv”!
„Cât sunteți gata să plătiți pe curățenie?”
În momentul decembrie 2015, când oamenii au devenit conștienți de infecțiile din spitale, vânzările de dezinfectante au decolat.
Liderul Hexi și-a tras partea leului. De la contracte de 10 milioane de euro în 2015, în 2016 firma se îndreaptă rapid spre marele pot: bagă dublu!
Gata, e nevoie să se facă curățenie pe bune, s-a spus. Cu ce? Cu produse ca lumea, nu ca până acum!
Cât sunteți gata să plătiți pentru o curățenie adevărată? Oricât!
Imaginea de la Spitalul de Arși
Hexi Pharma e și în spitalele unde spune că nu este.
În primul drept la replică de după dezvăluirile Gazetei, pe vremea când se uita chiorâș de pe Lună la jurnaliștii-muritori, netulburatul Dan Alexandru Condrea declara: ”În ultimele 12 luni, produsele noastre nu au fost prezente în Spitalul de Arși”. În tabel, Spitalul de Arși apare cu numele Spitalul Clinic de Urgență Chirurgie Plastică.
În dreptul lui apare NU.
Să vedem ce valoare are un NU pentru Condrea. Iată imaginea înregistrată în chiar aceste momente și trimisă de un medic de la Spitalul de Arși. Sau Chirurgie Plastică, dacă vreți să îi spunem așa. Oricum îi spunem, e prima minciună.
Omul care controlează totul
Cum ajung produsele Hexi Pharma în spitale e o altă poveste, că uneori nici compania pare că nu mai știe.
Dominația lui Condrea e realizată prin atâtea firme, producător, distribuitor, firmă de curățenie, „face și deszăpeziri în curțile spitalelor”, că bunăstarea și-a pierdut șirul. Am uitat ceva din enumerare? Da.
Am uitat rubinul coroanei, laboratorul Unilab. Laboratorul de analize asigură umbrela științifică a acestei nemaivăzute operațiuni de vrăjire a sistemului public de sănătate. La care au fost martori pasivi nu doar oficialii din minister, dar și cei din DNA, SRI, care aveau obligația să vegheze la o astfel de apariție în domeniul sănătății publice.
Sigur, poate că n-au văzut. Aparent, Condrea s-a ținut departe de Unilab.
Era prea mult să fie și producător, și cel care face analizele produselor pentru avizare și verificare. Bătea la ochi și îi expunea pe cei care îl țin în brațe.
Dacă vreți să revedeți dialogul de duminică, 24 aprilie 2016:
– Cele mai multe analize unde le faceți?
– La un laborator din Otopeni. (E iritat, s-a înroșit vizibil).
– Cum se numește?
– Unilab. E cel mai ieftin și avem o relație bună.
– Este adevărat că dumneavoastră controlați acest laborator?
– Nu e al meu.
– Am întrebat dacă-l controlați, nu dacă îl dețineți.
Înghite în sec. Îi întindem harta legăturilor companiilor lui, folosind date de la termene.ro, pe care ei le iau de la Registrul Comerțului.
– Uitați-vă, vă rugăm, datele de la Registrul Comerțului. Unilab e administrat de aceeași firmă ca și firma dumneavoastră Medical Cleaning. Firma administrator a ambelor se numește Emex.
– Nu știam asta. Cred că ne fac contabilitatea. Dar cum să controlez eu laboratorul, că nu mă pricep la ce se întâmplă acolo? Sunt doar prieten cu directoarea de la Unilab.
„Vă rog să luați factura pe firma Unilab!”
Și acum emailul.
Dan Alexandru Condrea are multe proprietăți. În general, case pe pământ, nu apartamente.
Pe unele le închiriază.
Pe 28 martie 2013, patronul Hexi Pharma se oferă să plătească daunele inundării unui vecin. Și-i oferă omului datele financiare ale Unilab, de unde urma să-i vireze banii.
„Da, m-am angajat să suport costul reparației daunelor cauzate de infiltrație, la prețul pieței”, îi scrie Condrea într-un email.
Să nu zâmbiți la asta cu „prețul pieței”, omul e „casual business” în fiecare împrejurare.
El adaugă: „Vă rog să luați factura pe materiale și manoperă pe firma cu datele de mai jos.
SC UNILAB SRL
Oraș Otopeni, Calea București
(…)”
Urmează datele financiare ale laboratorului pe care ”nu-l dețin, nu-l controlez”, dar de banii căruia dispune!
După cum Condrea n-a văzut nicio problemă ca, la una dintre vilele sale, D16, din complexul Triumf – Aslan, să treacă în dreptul proprietarului „SC Hexi Farma SRL – Unilab”. Mai cinstit de atît nu se poate.
De altfel, sediul laboratorului Unilab e la doi pași.
Oul și găina
Rezumat. Condrea dispune cum dorește de banii Unilab. A doua minciună.
Mai era nevoie de această demonstrație? Da, este nevoie, pentru că nu Condrea a creat sistemul, ci sistemul l-a creat pe el.
Și sistemul ne interesează.
Autoritățile medicale, de avizare, de control și spitalele, au știut foarte bine cu cine lucrează. Și poate că și alții au știut. Nici unul dintre ei nu va veni să spună: cedez!
„S-au dat atât de mulți bani și e atât de multă lume complice că totul se poate mușamaliza”sursă a Gazetei
Dacă nu sîntem atenți, ne putem alege cu o forfotă și atât.
Hexi Pharma: „Vom coopera pe deplin”
Ieri, Hexi Pharma a anunțat că se pune la dispoziția autorităților, că oprește producția și că e gata să plătească toate analizele. Să nu ne grăbim, zicem și noi, cu plata! Factura va fi, credem, ceva mai detaliată. Să nu ne grăbim!
Condrea s-a predat atît de repede pentru că el știe ce concentrație se va găsi în bidoanele din toată țara. În privința concentrației, firma și autoritățile care au acoperit-o au pierdut meciul. Acum ideea e pe cine aruncă vina.
Că nu e vorba doar despre produsul Hexi-Sept. Nu uitați că laboratorul ICECHIM a confirmat rețetele diluate oferite de sursa din fabrică și publicate luni, cînd puțini le-au crezut.
Tot timpul am avut însă mai multe probe.
Sursa a afirmat că, deși rețeta oficială de fabricație trebuia să fie de 12%, Suprasept se producea diluat după o rețetă de 1,25%, semnată chiar de directorul general Flori Dinu. Și 1,17% a ieșit la laborator. Și mai exista și Thor, dar și alte produse diluate, a afirmat sursa.
Asta așa, o mică notiță dacă cineva de la stat încearcă să acopere urmele!
„Hexi Pharma a demarat o anchetă internă pentru a stabili care sunt factorii responsabili” este fraza care deschide comunicatul companiei.
Pe directorul de producție Mihai Leva l-a luat cu amețeală.
Omul din fabrică, primul vizat
„Patronul Condrea se pregătește să arunce totul pe Leva, directorul de producție din ultimii ani”, spune un om la curent cu frământările din firmă.
Informația e credibilă, venind de la aceeași voce care acum două zile a dezvăluit că Hexi Pharma „se va agăța de ideea că, indiferent de concentrație, produsele își fac treaba”. Își fac treaba. Exact această expresie a apărut ieri în comunicatul firmei.
E bine când ai, ca jurnalist, avans de informație. Și când publicul are, astfel, acces la ceea ce se întîmplă în culise.
Și se întîmplă că oamenii care vor vorbi întîi cu procurorii vor avea o soartă mai bună.
Condrea a luat documentele acasă
Sacrificiul ritualic al lui Leva a început, de fapt, de duminică. Dar omul de producție nu s-a prins. După ce a vorbit cu Gazeta, Condrea și-a chemat șefii la fabrică.
Au venit fiecare cu gândurile lor, iar Condrea și Flori Dinu au plecat cu documentele tuturor. Asta-i viața!
1,17% era concentrația reală a Suprasept, conform analizei plătite de ziar la laboratorul de stat ICECHIM
12% era concentrația de pe etichetă a produsului Suprasept, astăzi comercializat sub numele Hexi-Sept
Supraseptul, substanța găsită diluată de 10 ori la ICECHIM, ajungea în spitale și trebuia diluată la rîndu-i că pe el scria ”concentrat”. Despre oamenii aceștia vorbim!
”Devenea apă de ploaie. În SUA, de pildă, sub 1,5% nici nu se folosește glutaraldehida, substanța activă din Hexi-Sept!” chimist român din America
Ei au făcut-o însă.
„Leva s-a trezit luni că toate fișele de producție, toate hârtiile care arătau cine decidea rețetele, sunt la Condrea. Și Leva e disperat, se gîndește să spună ce știe”, descrie o sursă ce face acum directorul din hală.
De regulă, în astfel de situații, câștigă cine își dă seama că e gata, că minciuna nu mai ține.
Asta dacă sistemul va ceda.
Pentru că mai e o urmare.
Mai departe?
„Ministerul Sănătății a început propriile controale în spitale. Dar ministrului Achimaș nu-i pasă că le vor face aceeași oameni de la DSP care au fost mână în mână cu spitalele și cu agenții Hexi Pharma”, afirmă o sursă a ziarului.
Agenții Hexi erau iepurașul de Paște, Moș Crăciunii, renii și toate personajele fabuloase ale copilăriei pentu epidemiologii și diverșii directori din spitale.
Toată țara îi aștepta cu urechea pe șina de tren, când venea ziua.
„Așa încât, dacă se controlează ei pe ei, pot îngropa cazul”, crede omul. Nu știm. De pildă, o sursă susține că produsele abia fotografiate au început să dispară de la Spitalul de Arși.
Există cel puțin o vedetă de televiziune pe care cineva a încercat să o mituiască, cu o propunere printr-o rudă, în aceste zile, ca să fie blînd în chestiunea dezinfectanților.
Omul din TV s-a enervat pur și simplu, a refuzat și a relatat pe larg cazul antisepticelor diluate. Nu avem acordul ziaristului să-i dezvăluim numele, dar dacă vă gîndiți ce post TV a reflectat pe larg subiectul, veți realiza pe ce canal e omul care a refuzat dealul.
HIV, HPV, Hepatic B și C sînt printre virușii pe care Suprasept ar fi trebuit să-i anihileze în spitale, pe instrumentar, oriunde se aplica
Așa că îngrijorarea și întrebarea sînt logice.
Are Condrea și are sistemul de complicități capacitatea să retragă substanțele din județe și să refacă testele absolut de fațadă, așa cum au făcut DSP-urile și spitalele vreme de 9 ani?! S-a diluat și statul în detergenții aceștia homeopați, așa cum avertizează Alianța Medicilor?
Există o groază de medici care încearcă să reașeze pacientul în mijlocul profesiei lor.
Dar există și multe instituții și oameni din sistemul medical care au coabitat interesat cu această firmă și cu altele.
Directorii din spitale au acceptat peste 800 de contracte cu firma care le vindea substanțe diluate pe post de concentrate pentru sălile de operații, ATI și saloanele de arși. Cei de la DSP i-au acoperit.
Evident că acum sînt speriați și vor să-și scape pielea. Un rezultat rău al eficienției utilizării produselor, adică un test real, va arăta că rezultatul bun dinainte era măsluit, cum a și fost, de fapt. Sau poate ni se va explica faptul că funcționează și diluția de 10%, diluată de încă 10 ori.
„De când l-am văzut pe Dan Alexandru Condrea în poze, nu mă pot opri să vorbesc cu el, la mine în cap. Nu o să îmi răspundă niciodată, știu, și mă doare și stomacul de la atâtea întrebări. Dar, pur și simplu, nu pot opri malaxorul care le produce”, scrie jurnalista Simona Tache.
Grijă cu stomacul, Simona!
Regulile din Franța, de pildă, spun că ”la 2% substanță activă glutaraldehidă, cu aceasta nu se șterg decât radiografiile”.
Apoi medicii ți le pun în plicul voluminos acela cît un tablou, pe care nu-l poți apuca nicicum, și te trimit acasă, pentru încă un rând de viață.
Primele 3 părți ale investigației:
mihai • 29 aprilie 2016, 14:01
Bravo Tolo.Felicitari.acesti nenorociti merita cea mai crunta pedeapsa.practic eu la fel ca un act de terorism biologic,datorita consecintelor .
basil • 29 aprilie 2016, 14:01
Cred ca asta este o investigatie de calibru mai mare decat cea in cazul "Gala Bute". Felicitari!
Gabriela • 29 aprilie 2016, 14:37
Ma uit la el (patronul condrea), e om? are maini, picioare, seamana cu noi, dar in realitate e un monstru. Pentru bani ne-a condamnat la moarte, o moarte precedata de o lunga agonie. Din pacate societatea nu este capabila sa-i ofere acestei creaturi ce merita. Orice pedeapsa este prea blanda pentru ce a facut, i-a vandut pe cei de un sange cu el si si-a vandut sufletul pentru bani.
Shoric • 29 aprilie 2016, 14:43
eu acum ma intreb daca tot DSP -ul controleaza si isi da avizele pe ce mancam . e-urile sunt diluate si ele ?
Vlad • 29 aprilie 2016, 14:44
Povestea este lunga. Cu cat un dezinfectant este mai diluat cu atat isi face treaba mai greu (timp) iar riscul sa nu-si faca treaba apare. Testele de laborator sunt trase de par, in viata reala nu prea ai cum sa masori exact, apa sau vasul folosit sunt deja contaminate, pastrarea substantelor obtinute nu este ermetica si nu respecta timpii din laborator. Mai pe scurt, cand facem dilutie, substanta obtinuta poate de multe ori sa fie ineficienta. Iar cand vorbim de cabinete stomatologice, clinici private, saloane de manechiura, frizerii, situatia este si mai tragica. Acestia au un flux de pacienti/clienti de 10x mai mare decat un spital, cumpara dezinfectante ca asa le impune DSP-ul si singura lor grija este sa nu fie expirate cand vin astia in inspectie. Adica cumpar, jumatate de litru pentru 3-4 ani de zile cat timp este valabil. Produs pe care in mod normal il consum dupa dezinfectia corect efectuata dupa maxim 20 de pacienti. Iar daca la spital ce nu omoara dezinfectantul omoara caldura la sterilizare, in cazul unor forfectute(salon) sau al unei turbine pt. dentist, sterilizarea prin caldura nu se poate efectua. Atat instomatologie cat si in cabinetele de manechiura, clientii intra ca pe banda rulanta. Abia ai timp 5-10 minute intre ei, sa faci putin curat, iar dezinfectia cu un produs care necesita dilutie (care dureaza 15-45minute) nu este realizata. Ai nevoie de produse gata preparate, cu actiune rapida, in maxim 2 minute sa poti primi urmatorul pacient si sa te asiguri ca nu pleaca cu o Hepatita sau un HPV de la tine din cabinet/salon. Cate doamne se asigura ca forfecutele sau ustensilele de manechiura/pedichiura au fost dezinfectate inainte? Daca aveti impresia ca spirtul omoara hepatita sau HPV-ul va inselati. Cand ajungi pe scaunul de la dentist, l-ai intrebat vreodata daca a dezinfectat turbina inainte sa ti-o bage in gura, hai ca celelalte ustensile se curata/spala si se sterilizeaza dar turbina, masuta pe care sta instrumentarul au fost dezinfectate? Nu de alta dar nu-l cunosti nici macar pe clientul care s-a ridicat, nu vorbim acum de cei 100 care au fost saptamana asta. Pana si aspiratorul ala care ti-l baga in gura trebuie dezinfectat, tubul pe care circula toata saliva si sangele trebuie dezinfectat, chiar daca-ti schimba capatul ala de plastic pe care ti-l baga in gura, virusii circula si prin aer nu doar prin lichide. Cand ajungi la hotel si vezi acel "sigiliu" cu dezinfectat, deja ai un confort psihologic, stii ca in realitate de cele mai multe ori este doar sters cu o laveta, aceiasi care se foloseste pentru spalatul chivetei ca sa nu zic a vasului de wc. Te asezi linistit si pleci la fel de linistit cu o Hepatita. Pana si cainele cand il duci la veterinar, te-ai interesat vreodata daca toate ustensilele folosite au fost dezinfectate? Nu de alta, dar poate vrei sa-l duci acasa macar la fel de sanatos. Sfatul meu este sa va asigurati singuri, cumparati un dezinfectant rapid iar cand ajungeti in una din situatiile de mai sus scoateti un flacon mic de dezinfectant cu pulverizator, fas fas si in 30 secunde sunteti linistiti. Eu cel putin asa procedez. Poate par paranoic, dar toate informatiile de mai sus le-am aflat de la un comerciant, la un simplu targ, vindea niste produse din Elvetia, nu vreau sa fac reclama. Am testat un dezinfectant de maini si am ramas uimit de efect, zici ca erau hidratate si miroseau a lamaita, avea omul si servetele si tot felul de pulverizatoare, simpatic gagiul chiar mi-a placut de el, dar parea foarte nemultumit de unii stomatologi care ii cumparau marfa doar o singura data pe an cand veneau la cate un targ, si singura lor intrebare era cand expira produsul. Iar cea mai tare replica a fost; "daca dezinfectia/preventia se facea pe bune in Romania, ramaneau doar 15% din farmaciile pe care le vezi acum la fiecare colt de strada". Stau si ma gandesc la vrmurile apuse, cand existau maxim 20 de farmacii in tot Bucurestiul iar acum gasesti 20 pe un singur bulevard ..... sunt cate 3-4 intr-o singura intersectie. Si mai ajung prin Franta, Belgia, Germania, Austia si abia dau de cate o farmacie ascunsa, la noi sunt direct la bulevard ca magazinele de toale. Ghici cine plateste toate medicamentele? Ca 70% sunt subventionate? Nu este mai ieftin sa previi decat sa tratezi?
Stefan • 29 aprilie 2016, 14:45
Doamne ajuta..
Gheo • 29 aprilie 2016, 14:50
În primul rând, felicitări Tolo pentru investigație! Te-am criticat în trecut pentru legăturile cu familia Voiculescu, dar ce pentru ce ai făcut în ultimul timp te respect. În al doilea rând, vreau să subliniez o părere personală. NU EXISTA manager sau management de instituție, firma, etc care să nu fie la curent cu ilegalitățile care se fac în cadrul organizației. Și spun asta din experienta personala. Un bun exemplu recent este megascandalul VW. Comunicate de presa, dezmintiri, samd, toate sunt vorbe goale, minciuni sfruntate, praf in ochii credulilor. Pentru ei doar profitul contează. Banii si nimic altceva. Nu conteaza cati oameni mor.Tot ca o părere personală este ca suntem pierduți ca nație. Coruptia a invins. Toată România este un mare putregai. Nu cred că mai există vreo speranța. Nici măcar pentru copiii noștri.
Lucian • 29 aprilie 2016, 14:57
Cred ca aici nu se pune numai problema sanctionarii Hexi Pharma ci a intregului lant de ticalosi care au inchis ochii la aceste afaceri ***
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
gogu • 29 aprilie 2016, 14:59
ăsta a făcut muniţia, pe trăgaci a apasat statul roman. 350 de cumparatori de buna credinta ? Mai degraba complici ***.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
eugen • 29 aprilie 2016, 14:59
acum 10 luni mi-am operat fetita la Spitalul de Arsi !!! Imi este pur si simplu groaza sa ma gandesc la faptul ca e posibil sa fi luat un virus din randul celor enumerate.....pt asa ceva puscaria pe viata este putin,vorbim de atentat la sanatatea natiunii !!!
Andy • 29 aprilie 2016, 15:01
Curiozitate: D-le Tolo care-i spilu' ca antenele nu vor si nu vor sa preia subiectul?. Nu mai sunt cu ,,poporul oropsit''? ... Vantura crima de la magazinu' patroanei fostei nore a fostului sereist pe zeci de ore ca si cum ar trebui preluata tema in csat de primordiala ce este. Storc dintr-o crima din gelozie pana si coaja si se fac ca ploua in legatura cu bomba asta (la propriu) care ar trebui sa fie minim de interes national (expresie din pacate terfelita in ultimul timp de unul si altul) ... Nu mai sunteti din aceasi echipa? (scuze, nu mai sunt la curent cu evolutiile din bransa dvs). Sau au ajuns si la ei banii sistemului (prin diferite forme, evident) si n-au tragere sa se aplece pe subiect.?
ladiana • 29 aprilie 2016, 15:05
Felicitari! Trebuie sa urmariti in continuare cazul pt ca la noi se musamalizeaza orice neregula. Asa ne sta noua bine! Sunt convinsa ca pana se misca DSP-ul , DNA-ul, ministerul, probele vor fi inlocuite cu unele conforme. Ma surprinde ca ministrul Cadariu nu stia ca se pot face analizele dezinfectantilor si la noi in tara.Cred ca a fost o complicitate de la spitale la minister . Este subiectul "bomba" al anului. Daca nu ar fi presa, ni s-ar parea ca in tara totul merge bine.
A.D. • 29 aprilie 2016, 15:10
D-le Tolontan, 1. Dvs. nu aveti obicei sa-mi raspundeti; sa fiu multumit ca ma publicati ? 2. Eu las spatii intre paragrafe; e gazeta in criza ? 3. De ce scrieti "Update" in loc de "Actualizare" ? Daca se schimba vantul, veti scrie si in chineza ? 4. Cand va luati inima in dinti sa intrebati DNA, SRI (si chiar SIE, fiindca Democratia ne-a fost adusa din exterior!) ce au pazit ? Aveti curaj sa interpelati organele Democratiei pastorite de peste Atlantic ? 5. Pe ce loc e dezastrul din invatamant (inclusiv continutul!) pe agenda dvs. ? Dar pe agenda celor de la 4. ? 6. Cum se explica prezenta in vocabularul dvs. a sintagmelor coruptiei (si incompetentei) atlantice, in speta "punerea in mijloc/centru - centrarea pe" ? 7. Umbla vorba ca preturile la alimente in Germania sunt mult mai mici decat in Romania; investigati ? Multumesc.
gogo • 29 aprilie 2016, 15:17
***
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
grigs1981 • 29 aprilie 2016, 15:20
Reactiile autoritatilor mi se par"blande"...Daca eu am fost uluit de aceasta dezvaluire si imi "revin"mai greu,cei cu responsabilitati in tara asta ar trebui sa aibe reactii mult mai prompte...Vom ancheta,nu este de ajuns...Nu trebuie asteptat rezultatul previzibil al unor unor analize,ca sa inlocuiesti rapid dezinfectantii inutili...Mesajul Presedintelui,"niste oameni au gresit"este total eronat pentru ca nu este vorba numai de cativa oameni ci de un intreg sistem la nivelul tarii,care trebuie rapid schimbat cu legi si reglementari care pe viitor sa excluda"greselile"...Sper ca asta va fi principala urmare a acestor dezvaluiri...PS.Cu 5 ani in urma mi s-a scos colecistul in urma unei banale operatii laparoscopice.Am crezut ca am avut ghinion ca in loc sa ies din spital dupa doua zile am mai stat cinci din cauza unei infectii...am avut zile ! Dar altii ? Multumim pentru investigatie.
nasul • 29 aprilie 2016, 16:00
Viata oamenilor nu se compara cu ""pretul pietei" stimate domn patron! mii de oameni, nou nascuti, copii au fost expusi unei epidemii de neconceput din cauza ta! Sper sa fie tras la raspundere!
Vera • 29 aprilie 2016, 16:00
Statul roman este depășit de situație ....curățenia din spital se face cu firme de curățenie care si ele diluează dezinfectanți dupa achiziție ....caietele de sarcina pentru licitație se fac de către directori de spitale unde solicita dezinfectanți pe care poate sa ii cumpere decât medicleing si universal 2000 ....corupție prea mare ....regret ca nu mai am mailurile cu cei de la hexi farm unde imi spunea ca nu pot furniza dezinfectanți decât firmelor cu care lucreaza 😞😞😞
sanda • 29 aprilie 2016, 16:01
Domnul Vlad are dreptate cu saloanele de manichiura-pedichiura :sunt dermatolog si a trebuit sa tratez MII de persoane cu onicomicoza(ciuperci ale unghiilor),contactate din saloane;pila de unghii, e cel mai mare insamintator,;intre diamantele de pe ea, ramine praf unghial cu ciuperci de la clientul anterior;aceste ciuperci nu se sterilizeaza decit la 3 atmosfere, 170 grade , 45 min = AUTOCLAV;TREBUIE SA ACHIZITIONEZI 10-20 TRUSE(forfecuta, bisturiu, pila), le deschizi in fata clientului, scoase din autoclav si dupa utilizare aduni seara trusele, le pui in autoclav si le sterilizezi ptr ziua urmatoare;in Germania nu se deschide nici un salon manichiura-pedichiura fara autoclav;se poate contacta si virus de hepatita B sau C prin taieturi accidentale sau chiar microtraume in timpul manichiurii-pedichiurii;e adevarat ca un asemenea autoclav costa 1200-1400 euro, dar cele ptr cele mai mici cabinete medicale costa 6000 euro si in cazul acestora DSP nu discuta !Problema e ca aceleasi infectii le contactezi din saloane, mai putin probabil de la medic !In plus, medicamentele pentru ciuperci unghiale sunt COMPENSATE de stat, scumpe si tratamentul lung(3-4 luni); adica tot noi, platim prostia din saloane !O data ca persoana fizica, partea necompensata a medicamentelor sa ne vindecam de ciupercile primite la salon si a 2a oara, ca popor, din impozit, ptr compensarea acestora ;suntem niste caraghiosi !Idee ptr smecherii de azi :introducerea prin ordonanta de urgenta a obligativitatii autoclavelor in saloanele de manichiura-pedichiura(sunt sute de mii pe tot teritoriul tarii) si asta ar fi de bine + smecherii sa astepte la granita cu un import masiv de autoclave(daca se poate sa obtina si exclusivitate !); s-a mai intimplat, cu lampile de ultraviolete pentru piepteni, perii, etc !Buna idee , nu ?Imbogatire brusca pe 10 generatii !Succes !
Stefanescu Alexandru • 29 aprilie 2016, 16:08
Acuma intelegem explozia de infectii nosocomiale din sistemul medical....Acesti oameni ar merita puscaria pe viata!!!!!
Doc • 29 aprilie 2016, 16:46
”La care au fost martori pasivi nu doar oficialii din minister, dar și cei din DNA (...) care aveau obligația să vegheze la o astfel de apariție în domeniul sănătății publice.” Sunt curios pe ce se bazează afirmația asta. Competența DNA este prevăzută explicit și limitativ de lege. Poate autorul cita din legea respectivă o prevedere care să justifice afirmația de mai sus?
Calin • 29 aprilie 2016, 16:53
Dacă niște dezinfectant era așa cum era, care o fi în realitate compoziția medicamentelor, ce conține mâncarea de supermarket, cu ce chimicale sunt tratate hainele etc. Te ia groaza. Nu îți poți face laborator sa testezi absolut tot. Asta ar fi treaba statului, cu zeci de direcții plătite tocmai pt. asta... dar joburile la stat sunt politice, date pe șpagă și relații. Nu vad soluție. Suntem în război cu unii care vor sa ne extermine. Este care pe care. Poate doar emigrarea.
Cătălin Tolontan • 29 aprilie 2016, 17:01
@Lucian: da, ai dreptate, nu vorbim despre Hexi Pharma, nu asta e miza, ci lantul care a creat totul.
Cătălin Tolontan • 29 aprilie 2016, 17:04
@Costel: intrebarea dvs este corecta. Si, mai ales, este de interes public: unde s-au dus acesti bani din sistemul de sanatate cu care s-au cumparat antiseptici diluati?
anonimu • 29 aprilie 2016, 17:25
Felicitari domnului Tolontan dar ma tem ca totul se va rezolva pe cale ,,amiabila", pt ca ca increngatura in sistem e prea mare. Sunt spitale unde Unilab a oferit aparatura de laborator gratis cu obligatia spitalului sa cumpere reactivii de la ei care dupa ce ca sunt scumpi sunt si falsi...
trotinetti • 29 aprilie 2016, 17:50
***
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
dc • 29 aprilie 2016, 18:00
Ordonanta de urgenta sau de la ministrul sanatatii: sa se fac inventar de comisii chiar si cu oameni din afara spitalelor in toate salile de operatie din Romania cu substantele in folosinta si probe sigilate urgent pt. analiza independenta ulterioara.
cruela de vila • 29 aprilie 2016, 18:16
apropos de ce se mai intampla prin spitale, poate va va fi de ajutor, domnule Tolontan: http://www.simonatache.ro/2016/04/28/am-vazut-fata-lui-dan-alexandru-condrea-in-pozele-publicate-de-gazeta-sporturilor-si-de-atunci-nu-ma-pot-opri-sa-vorbesc-cu-el-la-mine-in-cap/#comment-804742
A.D. • 29 aprilie 2016, 19:53
D-le Tolontan, Fiti atent ce scrie Michael Moore, zilele astea: "Dear President Obama -- Too Little Too Late By Michael Moore Unless you're bringing the U.S. Army with you to save 100,000 of your fellow Americans, and unless you're going to arrest the governor of Michigan who has now killed more Americans than ISIS, you might as well stay home. The riots here, I'm certain, will begin sometime soon. That's what you or I would do if someone was poisoning OUR kids and the government refused to stop it, right?" Cred ca se refera la cazul Flint, Michigan. Sa nu spuneti ca sunt "pe langa subiect"! Romanii trebuie sa stie ca nu-s ei un caz special. Am uitat sa va intreb: vi s-a propus vreodata un loc in Guvernul Meu, ori in Guvernul Majestatii Sale ? Daca nu, cate cazuri din-astea trebuie sa scoateti la lumina, sa fiti macar numit sef la SRI ? Stiti, seful nu trebuie sa fie chiar de meserie (in Democratie). De fapt, dvs. chiar sunteti ziarist sportiv de meserie ? In Romania, coruptia e investigata de Gazeta Sporturilor, nu de Guvernul Meu, ori de Anexele Sale. De oameni care (teoretic) s-au pregatit in facultate pentru altceva - tipic democratic.
Filbert • 29 aprilie 2016, 20:23
Excelenta intreprindere gazetareasca, ma intreb oare cum va simtiti cind va ginditi ca sinteti colegi de breasla cu cei specializati in stiri-bomba despre manelisti, interlopi si asistente tv. O singura observatie: ar fi fost mai potrivit ca, in locul anchetei jurnalistice, sa fi sesizat Procuratura (DIICOT?) ca sa organizeze un flagrant in fabrica si depozitele Hexi-Pharma? In situatia de acum patronul, dupa ce a sters/distrus urmele in curtea lui, va sustine ca produsele lui au fost diluate DUPA ce au iesit din fabrica si ca sigiliile bidoanelor pot fi distruse si refacute usor.
simona • 29 aprilie 2016, 21:05
Astfel de mirsavii se intampla in toate tarile ,inclusiv in tarile Europei de Vest.Cu diferenta ca acolo ,atunci cand sunt semnalate astfel de cazuri ,organele competente isi fac rapid datoria .In cazul in care cei suspectati sunt vinovati , justitia nu iarta indiferent cine esti ,cine e tatal sau mama ta . Aplicarea de sanctiuni drastice e singura modalitate de a stopa cat de cat coruptia , spalarea de bani ,furtul din buzunarul public, santajul ,etc. Avem nevoie de justitie ca de aer daca vrem sa se schimbe ceva in Romania. Avem nevoie de tineri care sa se implice mai mult in treburile statului , tineri care sa-si doreasca schimbarea in bine a Romaniei mai mult decat sa-si umple buzunarele cu foloase necuvenite .
Cătălin Tolontan • 29 aprilie 2016, 21:09
@filbert: nu e treaba noastra sa facem pe procurorii si nici sa colaboram cu ei. Cazul asta arata tocmai ca fiecare trebuie sa-si faca treaba. @dc: asa ar fi trebuit sa se faca, dar MS a ales varianta comoda a controlului
Colectiv • 29 aprilie 2016, 21:18
ironia sortii, cel mai bun ziar de investigatie e un ziar de sport, asta probabil pentru ca sportul preferat al romanilor e spaga si coruptia, iar Omerta e putin spus pentru ce se intimpla in presa si socieatatea romanesca. Din cind in cind se mai intimpla cite o tragedie sau mai apar niste subiecte de genul asta iar preocuparea principala a sistemului e cum sa musamalizeze totul in loc sa pedepseasca pe cei responsabili ... Romania, te iubesc.
Filbert • 29 aprilie 2016, 21:36
@Tolo: de acord ca nu trebuie sa faceti pe procurorii insa eu cred ca trebuie sa cooperati cu procurorii. Nu neaparat pentru ca sinteti jurnalisti (excelenti, zic eu) de investigatie ci pentru ca orice cetatean are datoria de a semnala organelor (teoretic) competente si bine intetionate, nereguli care afecteaza direct si grav un numar mare de concenateni. Scriu acum la modul general, nu ma refer la aceasta ancheta: stiu foarte bine ca treaba ziaristilor e sa vinda ziare si nu sa faca munca celor platiti sa verifice, sa inspecteze si nici a procurorilor. Cind apar insa cazuri extrem de grave, legate de sanatatea publica, de pilda, cine trebuie sa actioneze primul, ziaristul sau cetateanul? Ziaristul ar rata o bomba de presa insa ilegalitatile ar fi inlaturate intr-o proportie semnificativ mai mare daca informatia ar ajunge la organele de ancheta, mai intii, si apoi in presa. Revenind la cazul de acum, ministerul/procuratura au aflat de toate astea din presa, au stat si s-au gindit ce si cum sa faca pentru a nu-si pune in pericol posturile, au verificat ce legaturi are patronul Hexi prin institutii si in politica, dupa care au dat declaratii...tot in presa...ca se apuca de investigatii...Ca sa comparam vitezele de reactie, dupa intilnirea cu voi patronul a mers direct la fabrica, a chemat oamenii imediat, au convenit asupra ce vor spune in public si la anchete (ca sa nu se contrazica), au stabilit ce fac cu ce au in productie si in depozite si, in mod sigur, au contactat oamenii de legatura din spitale + avocatii.
emg • 29 aprilie 2016, 21:48
tot inainte!
mihai cretu • 29 aprilie 2016, 22:01
Lucrul cu dezinfectanti , otravuri si medicamente trebue date pe mana unor oameni responsabili sau chiar controlate la nivel de stat ! Aceste produse , tin de siguranta si sanatatea populatiei unei tari ! Daca un idiot ca acesta calca pe cadavre in interes personal , va dati seama pe ce maini , a incaput siguranta populatiei din tara aceasta ! Din pacate tot un jaf , asupra banilor cetatenilor , este si acesta , in care sunt angrenate cadre medicale si responsabili cu aceste indatoriri ! Din pacate amploarea dezastrului e atat de mare , incat cei de buna credinta devin o minoritate insignifianta ! Daca masurile inpotriva coruptiei si inselatoriei vor fi mai radicale , cu siguranta se vor reduce drastic numarul infractorilor ! Pedepse cu confiscarea averii si cererea unor daune suplimentare astfel incat cei ce comit astfel de fapte sa ramana saraci lipiti si datori pe deasupra !
Marius • 29 aprilie 2016, 22:12
Am citit toate articolele dvs pe aceasta tema. Pregatiti articolul din dec2015 cand ati cumparat produsul analizat in labolator acum 1 sapt. Ati strans probe cateva luni si ati confrunta patronul inainte de a le publica. Nu credeam ca avem jurnalisti ca in filme la noi in tara.Jos palaria! Ps: culmea ironiei, ancheta anului facuta de o gazeta sportiva
Cristi • 29 aprilie 2016, 22:54
Încă o direcție de cercetat: Presedintii fac evaluări anuuale in spitale de stat, parca la Militar, precum si unele intervenții medicale. Ce substante s-au folosit, de unde se aprovizionau? Vorbim de siguranță națională, au fost expusi sau protejati? Au avut unii decidenti informatii?unele intervenții s-au facut in străinătate, cine a decis sau a insistat in acest sens? Putem extinde si la premieri, dar penultimul a mers direct afară 😈....
Cătălin Tolontan • 29 aprilie 2016, 23:13
@Filbert: de ce nu trebuie sa colaboreze presa cu procurorii? Doar doua exemple: 1. Intr-un proces presa trebuie sa relateze obiectiv cele doua versiuni: a apararii si a acuzarii. 2. Ce facem daca simtim ca procurorii nu-si fac treaba? daca lucram cu ei nu i-am putea expune. Presa e a publicului, nu a justitiei.
Daniel • 29 aprilie 2016, 23:53
Felicitari! O adevarata caracatita ai descoperit! Dumnezeu sa ne ajute si sa ne fereasca de spitale cat mai mult. Sper doar ca lucrurile sa nu se opreasca aici si sa vedem achete din partea autoritatilor cu finalizare in procese si sentinte. Paste Fericit!
ghita • 30 aprilie 2016, 0:45
Excelenta ancheta. Ati descoperit un lucru atat de grav incat nu inteleg de ce politia nu a intervenit inca! Ne apara cineva de ***? Bravo Tolo si Neag. Si Lutac, un membru nou in echipa voastra.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Lombada Stefan • 30 aprilie 2016, 1:15
Vai, dar daca se creeaza un precedent. Dar vai, daca ajung mii de cetateni sa dea statul in judecata, datorita sutelor jde mii de *** care mor prin spitale. Baa, pana si dezinfectantul l-au amagit de 10 ori la concentratie, de la fabricile de cola ce pretentii sa mai am..
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
fotbal • 30 aprilie 2016, 6:42
nu m-as dezamagi asa de repede. sa asteptam rez de luni si sapt viitoare. statul trebuie sa actioneze? pai, statul sa actioneze. statul inseamna guvern, presedintie, ministere si institutii care sa functioneze corect. sa redam, a cata oara?, increderea institutiilor statului. sa asteptam rez de luni...si socotim. nu e normal sa conduca dna romania...
Mihai • 30 aprilie 2016, 8:20
Ar trebui judecați în China sau Coreea de Nord. Acolo sunt pedepse pentru faptele lor...
Papu • 30 aprilie 2016, 8:22
***
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
O gospodina • 30 aprilie 2016, 8:54
Situatia asta e foarte grava, bine ca ati aratat totul. Dar, domnule Tolontan, exista o situatie generala in domeniul oricaror produse lichide. Le lipseste o elementara forma de sigiliu,astfel incit orice nemernic le poate deschide si dilua!!! Aceasta nu trebuie sa fie o scuza a producatorilor cu nu ii impiedica nimeni sa isi protejeze marfa si renumele. Poate aveti timp, dupa nebunia asta, sa va ocupati de TOATE,sa zicem detergenti lichizi, lichide de parfumat (genul cocolino, lenor si altele). Pe tot drumul de la fabrica,ba poate chiar si in fabrica! se poate deschide dopul si se adauga apa chioara. Multumim,toate gospodinele care dau bani pe apa chioara.
Nae • 30 aprilie 2016, 9:35
Singurul lucru bun rămas după Drama COLECTIV este faptul că societatea civilă începe să se deștepte și să miște. Grav însă că ,,mișcarea" nu are loc decât după traume severe . Am speranta ca vor fi ultimele consecinte ale unui sistem defect născut stricat din prima și se v-a găsi antidotul împotriva acestor trădători de semeni și criminali tăcuți. Îmbucurător este și faptul că de la ,,paranoia" am reușit să realizăm ,,grandoarea" unui lanț de minciuni,fraude,corupții și încrengături în care sănătatea și viața noastră era pusă ultima in balanta când venea rezultatul financiar al celor ce erau acreditați cu încrederea noastră . Ne-am mințit 26 de ani ca putem sa trăim cu ce alegem și să ne conducă , că putem să facem viață copiilor noștri mai buna intr-o tara in care politicienii și acoliții lor își strângeau averi din munca noastră până când ne-am trezit precum somnambulii la marginea prăpastiei cu toate că au încercat unii să ne trezească tragandu-ne de mânecă și pe care ,în somnul involuntar indus de visele și minciunile guvernanților, i-am jignit ca la ușa cortului. Lucrul cel mai bun deja întâmplat în urma articolelor dumneavoastră Catalin Tolontan este acela că TOATE comentariile scrise aici au fost pertinente, fără injurii aduse niciuneia dintre părți ci stupoarea amploarei fenomenului de furt statal și cred că ipoteza unui ,,cutremur social " negândit și luat în calcul de partidele din cadrul cărora fac parte ,,băieții deștepți" v-a avea loc la alegeri. Avem nevoie de un sistem nou, nu de cel vechi ce deja a luat pe lângă viețile unor oameni nevinovați și nu mai avem nevoie de martiri ci de eroi in viață iar sentimentul meu este ca cel ce reușește să facă curat sub preșul de la intrarea in Romania v-a avea statuie pe Aleea Eroilor Neamului ,(chiar dacă v-ați suna pompos) alături de cei ce ne-au deschis ochii și ne-au susținut moral chiar și atunci când îi înjurăm, REPORTERII ca dumneavoastră. Sărbători fericite tuturor românilor de bună credință, Dumnezeu să le ierte sufletele tuturor celor ce au murit să ne deschidă ochii și nu îmi mai pot pierde speranta ca IN SFARSIT am reușit să ne desteptam. Aștept cu nerăbdare rezultatul la alegerile parlamentare.
Mariana V • 30 aprilie 2016, 10:04
Asta e o dezvăluire de proporții gigantice!! Așteptăm ca autoritățile sa își facă datoria si sa pedepsească pe toți cei implicati, ***! Au expus la riscul infecțiilor intra spitalicești cu germeni foarte rezistenți la antibiotice bolnavii, personalul medical, vizitatorii, practic pe noi toți. *** Sunt medic, stiu ce spun! De aceea noi medicii si pacientii sumtem neputinciosi si nu mai putem trata infecțiile, pentru ca bacteriile sunt rezistente la toate antibioticele. (Sau poate si antibioticele sunt false!?). Am costatat ca unul din trei oameni testati sunt purtători "aparent sănătoși" de bacterii: stafilococ, streptococ, E.colli. Si continuăm să- i împrăștiem . Chiar dacă de mâine vom avea antiseptic nediluat, răul a fost făcut! Va dura ani să curățam aceasta cloacă de bacterii care am devenit! Nu lăsați sa se musamalizeze acest scandal. E vorba de copii noștri, de viață noastră.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
adrian_hora • 30 aprilie 2016, 17:12
cum se uita patronul la omul lui in poza, ca un stapan la *** pe care urmeaza sa il arunce la lei.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Gelu • 30 aprilie 2016, 17:29
Felicitări domnule Tolontan pentru investigațiile dvs.Eu sunt curios sincer dacă vor fi puși sub acuzare pentru ca au pus averea lor mai presus de viețile oamenilor.Sper sa ii vedem cu cătușe la mâini pentru ca au murit o grămada de oameni din cauza lor si nu ma refer numai la cazul Colectiv ci si la acei oameni care nu știau ca și-au pierdut persoane dragi pentru ca spitalele noastre sunt pline de bacterii.Trezitiva fraților ca nu banii va aduc fericirea ci liniștea sufleteasca cand dormi liniștit cu capul pe perna
Marius • 1 mai 2016, 10:50
Pus aceasta postare pe pagina mea. E pe public. E un alt subiect interesant. Încă nu pot sa cred ca această meteahnă atât de veche a sistemul iese la iveală. Dar să știți că parte comună la culpă este și statul și în particular guvernarea PDL din momentul în care a venit prea-revelatoarea criză financiară (cca 2009). În acel moment s-a decis ca criteriul de achiziție la licitațiile publice sa fie "Prețul cel mai mic" în locul mult mai sănătosului "Cel mai bun raport calitate-preț". Aceasta a deschis ușa pe care a intrat ca un tăvălug bătălia concentrațiilor! Practic era suficient să demonstrezi că produsul este bactericid, virucid sau fungicid la cea mai mică concentrație. Astfel nu mai conta că timpul în care se obținea acest rezultat era de o ora sau o zi. (nimeni nu așteaptă o ora sau 24 să acționeze o substanță intr-un spital, nu există acest timp). Toate acestea în timp ce producătorii de afară, care aveau buletinele de testare de la laboratoare independente, de renume din diverse tari europene, cum ar fi Institutul Pasteur din Franța, nu puteau să obțină aceste concentrații datorită corectitudinii testelor. Iar epidemiologii și directorii de achiziții din spitale știau asta. Că substanțele acestea super diluate nu aveau cum aibă efectul scontat și că nimeni nu avea cum să respecte timpii de acțiune a substanțelor de la Hexi (ca termen de comparație toate substanțele producătorilor cu vechime de afară au timpi de acțiune intre 5 și 15 minute și concentrații uzuale intre 5 și 15 procente). Singura metodă prin care responsabilii mai sus menționați ar fi putut sa oprească aceste substanțe din a câștiga licitații ar fi fost să îi descalifice prin menționarea în caietul de sarcini a timpului necesar de acțiune (care în țările europene este de maxim - în cazuri rare - 30 de minute). Dar sub acoperirea criteriului de mai sus și chiar de frica de acestuia nu și-a asumat nimeni responsabilitatea aceasta. Practic timp de zece ani a contat mai mult să nu se facă gaură în buget decât sa nu facă gaură în pacienți! A contat mai să se oprereze cât mai mult decât să se opereze cât se poate. A contat sa se funcționeze în orice condiții decât deloc. P.S. Știați că în țările civilizate, europene, dacă un spital, după toate eforturile posibile, nu reușește să scape de o bacterie (infecții nosocomiale frecvente), acesta este dărâmat. Da, ați citit corect. Asta înseamnă să pui pacientul pe primul loc!