vineri, 29 aprilie 2016, 7:02
UPDATE: ”Supăraţi că i-a dat în gât, cei de la Hexi Pharma au încercat să-l otrăvească pe Tolontan, dar şi otrava era diluată”, din poantele Times New Roman despre caz. Sau, și mai bună: ”O tonă din Suprasept, așa diluat cum e, poate omorî chiar și trei bacterii”, e reacția halucinantă a patronului Hexi Pharma. ”E drept, nu din prima zi, dar într-o săptămână, hai două, tot mor ele. Asta în condițiile în care produsul nostru este unul bio, care în mod normal nu omoară bacteriile, ci doar le deranjează și, dacă au bun simț, bacteriile pleacă singure din spitale”.
UPDATE: Cristi Pantazi scrie pe Hotnews despre dezamăgitoarea acțiune a guvernului, care n-a luat act de energia și de supărarea activă a oamenilor în fața crizei dezinfectanților. Și n-a acționat decis. Ziaristul se întreabă, legitim, de ce i-a trimis pe aceiași oameni să controleze spitalele, ca și pînă acum. Vom afla de ce.
UPDATE: Într-o declarație oferită Evenimentului zilei, Dan Alexandru Condrea invocă un complot străin menit să scoată de pe piață firma sa românească. ”Aşa suntem noi în România, ni se pare că ce e adus de afară e perfect şi ce e produs în ţară e bun de aruncat la gunoi”, declară Condrea.
Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac, Cătălin Tolontan și Alex Nicodim (foto)
Delictele care încheie vieți omenești sau le mutilează se cer spuse.
Ieri, când autoritățile au început să se dezmorțească, anunțând, pe la ora prânzului, că deschid anchete în cazul dezinfectantelor diluate, Hexi Pharma tocmai câștiga noi contracte cu statul.
Unitatea Militară 02534 din Iași, Spitalul din Marghita, Spitalul din Șimleul Silvaniei și Centrul de Recuperare Neuropsihomotorie din București cumpărau, fără licitație, antiseptici de la firma lui Dan Alexandru Condrea.
2016 e anul cel mai bun al patronului.
14 contracte cu spitalele de stat a cîștigat Hexi Pharma numai în ultimele trei zile, în plin dubiu de conformitate a produselor sale
Cinismul perfect. De ce a avut cele mai bune luni din viața sa de patron? Pentru că a existat „Colectiv”!
„Cât sunteți gata să plătiți pe curățenie?”
În momentul decembrie 2015, când oamenii au devenit conștienți de infecțiile din spitale, vânzările de dezinfectante au decolat.
Liderul Hexi și-a tras partea leului. De la contracte de 10 milioane de euro în 2015, în 2016 firma se îndreaptă rapid spre marele pot: bagă dublu!
Gata, e nevoie să se facă curățenie pe bune, s-a spus. Cu ce? Cu produse ca lumea, nu ca până acum!
Cât sunteți gata să plătiți pentru o curățenie adevărată? Oricât!
Imaginea de la Spitalul de Arși
Hexi Pharma e și în spitalele unde spune că nu este.
În primul drept la replică de după dezvăluirile Gazetei, pe vremea când se uita chiorâș de pe Lună la jurnaliștii-muritori, netulburatul Dan Alexandru Condrea declara: ”În ultimele 12 luni, produsele noastre nu au fost prezente în Spitalul de Arși”. În tabel, Spitalul de Arși apare cu numele Spitalul Clinic de Urgență Chirurgie Plastică.
În dreptul lui apare NU.
Să vedem ce valoare are un NU pentru Condrea. Iată imaginea înregistrată în chiar aceste momente și trimisă de un medic de la Spitalul de Arși. Sau Chirurgie Plastică, dacă vreți să îi spunem așa. Oricum îi spunem, e prima minciună.
Omul care controlează totul
Cum ajung produsele Hexi Pharma în spitale e o altă poveste, că uneori nici compania pare că nu mai știe.
Dominația lui Condrea e realizată prin atâtea firme, producător, distribuitor, firmă de curățenie, „face și deszăpeziri în curțile spitalelor”, că bunăstarea și-a pierdut șirul. Am uitat ceva din enumerare? Da.
Am uitat rubinul coroanei, laboratorul Unilab. Laboratorul de analize asigură umbrela științifică a acestei nemaivăzute operațiuni de vrăjire a sistemului public de sănătate. La care au fost martori pasivi nu doar oficialii din minister, dar și cei din DNA, SRI, care aveau obligația să vegheze la o astfel de apariție în domeniul sănătății publice.
Sigur, poate că n-au văzut. Aparent, Condrea s-a ținut departe de Unilab.
Era prea mult să fie și producător, și cel care face analizele produselor pentru avizare și verificare. Bătea la ochi și îi expunea pe cei care îl țin în brațe.
Dacă vreți să revedeți dialogul de duminică, 24 aprilie 2016:
– Cele mai multe analize unde le faceți?
– La un laborator din Otopeni. (E iritat, s-a înroșit vizibil).
– Cum se numește?
– Unilab. E cel mai ieftin și avem o relație bună.
– Este adevărat că dumneavoastră controlați acest laborator?
– Nu e al meu.
– Am întrebat dacă-l controlați, nu dacă îl dețineți.
Înghite în sec. Îi întindem harta legăturilor companiilor lui, folosind date de la termene.ro, pe care ei le iau de la Registrul Comerțului.
– Uitați-vă, vă rugăm, datele de la Registrul Comerțului. Unilab e administrat de aceeași firmă ca și firma dumneavoastră Medical Cleaning. Firma administrator a ambelor se numește Emex.
– Nu știam asta. Cred că ne fac contabilitatea. Dar cum să controlez eu laboratorul, că nu mă pricep la ce se întâmplă acolo? Sunt doar prieten cu directoarea de la Unilab.
„Vă rog să luați factura pe firma Unilab!”
Și acum emailul.
Dan Alexandru Condrea are multe proprietăți. În general, case pe pământ, nu apartamente.
Pe unele le închiriază.
Pe 28 martie 2013, patronul Hexi Pharma se oferă să plătească daunele inundării unui vecin. Și-i oferă omului datele financiare ale Unilab, de unde urma să-i vireze banii.
„Da, m-am angajat să suport costul reparației daunelor cauzate de infiltrație, la prețul pieței”, îi scrie Condrea într-un email.
Să nu zâmbiți la asta cu „prețul pieței”, omul e „casual business” în fiecare împrejurare.
El adaugă: „Vă rog să luați factura pe materiale și manoperă pe firma cu datele de mai jos.
SC UNILAB SRL
Oraș Otopeni, Calea București
(…)”
Urmează datele financiare ale laboratorului pe care ”nu-l dețin, nu-l controlez”, dar de banii căruia dispune!
După cum Condrea n-a văzut nicio problemă ca, la una dintre vilele sale, D16, din complexul Triumf – Aslan, să treacă în dreptul proprietarului „SC Hexi Farma SRL – Unilab”. Mai cinstit de atît nu se poate.
De altfel, sediul laboratorului Unilab e la doi pași.
Oul și găina
Rezumat. Condrea dispune cum dorește de banii Unilab. A doua minciună.
Mai era nevoie de această demonstrație? Da, este nevoie, pentru că nu Condrea a creat sistemul, ci sistemul l-a creat pe el.
Și sistemul ne interesează.
Autoritățile medicale, de avizare, de control și spitalele, au știut foarte bine cu cine lucrează. Și poate că și alții au știut. Nici unul dintre ei nu va veni să spună: cedez!
„S-au dat atât de mulți bani și e atât de multă lume complice că totul se poate mușamaliza”sursă a Gazetei
Dacă nu sîntem atenți, ne putem alege cu o forfotă și atât.
Hexi Pharma: „Vom coopera pe deplin”
Ieri, Hexi Pharma a anunțat că se pune la dispoziția autorităților, că oprește producția și că e gata să plătească toate analizele. Să nu ne grăbim, zicem și noi, cu plata! Factura va fi, credem, ceva mai detaliată. Să nu ne grăbim!
Condrea s-a predat atît de repede pentru că el știe ce concentrație se va găsi în bidoanele din toată țara. În privința concentrației, firma și autoritățile care au acoperit-o au pierdut meciul. Acum ideea e pe cine aruncă vina.
Că nu e vorba doar despre produsul Hexi-Sept. Nu uitați că laboratorul ICECHIM a confirmat rețetele diluate oferite de sursa din fabrică și publicate luni, cînd puțini le-au crezut.
Tot timpul am avut însă mai multe probe.
Sursa a afirmat că, deși rețeta oficială de fabricație trebuia să fie de 12%, Suprasept se producea diluat după o rețetă de 1,25%, semnată chiar de directorul general Flori Dinu. Și 1,17% a ieșit la laborator. Și mai exista și Thor, dar și alte produse diluate, a afirmat sursa.
Asta așa, o mică notiță dacă cineva de la stat încearcă să acopere urmele!
„Hexi Pharma a demarat o anchetă internă pentru a stabili care sunt factorii responsabili” este fraza care deschide comunicatul companiei.
Pe directorul de producție Mihai Leva l-a luat cu amețeală.
Omul din fabrică, primul vizat
„Patronul Condrea se pregătește să arunce totul pe Leva, directorul de producție din ultimii ani”, spune un om la curent cu frământările din firmă.
Informația e credibilă, venind de la aceeași voce care acum două zile a dezvăluit că Hexi Pharma „se va agăța de ideea că, indiferent de concentrație, produsele își fac treaba”. Își fac treaba. Exact această expresie a apărut ieri în comunicatul firmei.
E bine când ai, ca jurnalist, avans de informație. Și când publicul are, astfel, acces la ceea ce se întîmplă în culise.
Și se întîmplă că oamenii care vor vorbi întîi cu procurorii vor avea o soartă mai bună.
Condrea a luat documentele acasă
Sacrificiul ritualic al lui Leva a început, de fapt, de duminică. Dar omul de producție nu s-a prins. După ce a vorbit cu Gazeta, Condrea și-a chemat șefii la fabrică.
Au venit fiecare cu gândurile lor, iar Condrea și Flori Dinu au plecat cu documentele tuturor. Asta-i viața!
1,17% era concentrația reală a Suprasept, conform analizei plătite de ziar la laboratorul de stat ICECHIM
12% era concentrația de pe etichetă a produsului Suprasept, astăzi comercializat sub numele Hexi-Sept
Supraseptul, substanța găsită diluată de 10 ori la ICECHIM, ajungea în spitale și trebuia diluată la rîndu-i că pe el scria ”concentrat”. Despre oamenii aceștia vorbim!
”Devenea apă de ploaie. În SUA, de pildă, sub 1,5% nici nu se folosește glutaraldehida, substanța activă din Hexi-Sept!” chimist român din America
Ei au făcut-o însă.
„Leva s-a trezit luni că toate fișele de producție, toate hârtiile care arătau cine decidea rețetele, sunt la Condrea. Și Leva e disperat, se gîndește să spună ce știe”, descrie o sursă ce face acum directorul din hală.
De regulă, în astfel de situații, câștigă cine își dă seama că e gata, că minciuna nu mai ține.
Asta dacă sistemul va ceda.
Pentru că mai e o urmare.
Mai departe?
„Ministerul Sănătății a început propriile controale în spitale. Dar ministrului Achimaș nu-i pasă că le vor face aceeași oameni de la DSP care au fost mână în mână cu spitalele și cu agenții Hexi Pharma”, afirmă o sursă a ziarului.
Agenții Hexi erau iepurașul de Paște, Moș Crăciunii, renii și toate personajele fabuloase ale copilăriei pentu epidemiologii și diverșii directori din spitale.
Toată țara îi aștepta cu urechea pe șina de tren, când venea ziua.
„Așa încât, dacă se controlează ei pe ei, pot îngropa cazul”, crede omul. Nu știm. De pildă, o sursă susține că produsele abia fotografiate au început să dispară de la Spitalul de Arși.
Există cel puțin o vedetă de televiziune pe care cineva a încercat să o mituiască, cu o propunere printr-o rudă, în aceste zile, ca să fie blînd în chestiunea dezinfectanților.
Omul din TV s-a enervat pur și simplu, a refuzat și a relatat pe larg cazul antisepticelor diluate. Nu avem acordul ziaristului să-i dezvăluim numele, dar dacă vă gîndiți ce post TV a reflectat pe larg subiectul, veți realiza pe ce canal e omul care a refuzat dealul.
HIV, HPV, Hepatic B și C sînt printre virușii pe care Suprasept ar fi trebuit să-i anihileze în spitale, pe instrumentar, oriunde se aplica
Așa că îngrijorarea și întrebarea sînt logice.
Are Condrea și are sistemul de complicități capacitatea să retragă substanțele din județe și să refacă testele absolut de fațadă, așa cum au făcut DSP-urile și spitalele vreme de 9 ani?! S-a diluat și statul în detergenții aceștia homeopați, așa cum avertizează Alianța Medicilor?
Există o groază de medici care încearcă să reașeze pacientul în mijlocul profesiei lor.
Dar există și multe instituții și oameni din sistemul medical care au coabitat interesat cu această firmă și cu altele.
Directorii din spitale au acceptat peste 800 de contracte cu firma care le vindea substanțe diluate pe post de concentrate pentru sălile de operații, ATI și saloanele de arși. Cei de la DSP i-au acoperit.
Evident că acum sînt speriați și vor să-și scape pielea. Un rezultat rău al eficienției utilizării produselor, adică un test real, va arăta că rezultatul bun dinainte era măsluit, cum a și fost, de fapt. Sau poate ni se va explica faptul că funcționează și diluția de 10%, diluată de încă 10 ori.
„De când l-am văzut pe Dan Alexandru Condrea în poze, nu mă pot opri să vorbesc cu el, la mine în cap. Nu o să îmi răspundă niciodată, știu, și mă doare și stomacul de la atâtea întrebări. Dar, pur și simplu, nu pot opri malaxorul care le produce”, scrie jurnalista Simona Tache.
Grijă cu stomacul, Simona!
Regulile din Franța, de pildă, spun că ”la 2% substanță activă glutaraldehidă, cu aceasta nu se șterg decât radiografiile”.
Apoi medicii ți le pun în plicul voluminos acela cît un tablou, pe care nu-l poți apuca nicicum, și te trimit acasă, pentru încă un rând de viață.
Primele 3 părți ale investigației:
erar • 29 aprilie 2016, 7:27
Daca va mai mirati ca in tara aceasta mai este ceva imposibil , inseamna ca sunteti chiar prosti! The Romanian Dream ! Romanul este cea mai lasa si fricoasa specie de oameni!
Mihai • 29 aprilie 2016, 7:38
http://www.ms.ro/documente/Informare%20control%20biocide%20final_8433_18615.pdf Anul trecut au fost controlate biocidel... Hexipharma a scapat
Ionut • 29 aprilie 2016, 7:54
Daca mai aveam vreun dubiu... jos palaria investigatorilor. Asta inseamna presa adevarata. E mai tare ca spotlight(filmul). Am observat 2 typo, poate vreti sa le corectati: "nici nu de folosește glutaraldehida" si duminica 24 aprilie 2015 (cred ca e 2016... mi se parea exagerat sa dureze de atnci investigatia si am verificat ca in 2015, 24 aprilie e vineri)
Litovoi • 29 aprilie 2016, 7:57
Excelenta ancheta, o urmarim cu mare atentie. O mica nelamurire : am citit mai sus ca "În SUA, de pildă, nici nu de folosește glutaraldehida, substanța activă din Hexi-Sept sub 1,12%!” chimist român din America" . Cred ca e o eroare de transcriere, probabil a vrut sa spuna "sub 12%"
Vlad Tepes • 29 aprilie 2016, 8:17
de ce nu este arestat, de ce mai este in libertate acest nenorocit ? pai de ce sa fie ca statul,o mana si cu firmele astea precum Sexi Pharma adica cealalta mana, se spala una pe alta cu..diluanti de 10 mil de euro pe banii prostilor care apoi o mierlesc in spitale
Mariana Marcu • 29 aprilie 2016, 8:17
Felicitari! Nu va lasati!
alin • 29 aprilie 2016, 8:19
Pur si simplu imi este rau cand citesc aceasta ancheta. Este ceva care-mi depaseste puterea de intelegere, iar procurorii inca nu au ajuns la acest ***. Acesta este un caz in care incatusarea si arestarea preventiva ar fi masuri prea blande, dar observ ca lipsesc cu desavarsire. Este de neinteles cum a putut ca un astfel de *** a putut sa existe si cum politia inca nu l-a ridicat! Ce trebuie sa se mai intampe?
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
R • 29 aprilie 2016, 8:20
Felicitari pentru toata ancheta. Multumesc! In industria farma mai e mult de lucru pentru jurnalistii de investigatie. Succes!
aura • 29 aprilie 2016, 8:23
sa vorbeasca si un medic despre importanta dezinfectantilor ... instrumentarul medical este sterilizat inainte de utilizare nu doar spalat in apa cu sapun . stelizat nu stiu daca cunoasteti cuvantul ... aa , voi le cunoasteti pe toate ... scuze
Cătălin Tolontan • 29 aprilie 2016, 8:26
@litovoi: va raspund la intrebare. Nu e o eroare in exprimarea chimistului. Substantele functioneaza si diluate (in alte conditii si in alt timp, evident) dar chiar si diluarea are o limita. In acest caz, produsul livrat de Hexi Pharma, n-ar putea fi folosit in SUA la nimic, iar in Franta se sterg radiografiile, nu bisturiile, cu el. Nici in Romania nu poate fi folosita o substanta activa de 1,17% concentratie, evident.
anonim • 29 aprilie 2016, 8:29
In tabelul lui Condrea era vorba de produsele incriminate:Thor si Suprasept, produse pe care nu le-ai gasi in Spitalul de Arsi.Momentan ati facut analiza unui singur produs, asta nu inseamna ca toate produsele sunt diluate.Si nu inteleg de ce nu faci o analiza si a produselor pentru suprafete din spitalele unde Condrea nu a vandut Thor si Suprasept.Spui ca te intereseaza statul si sistemul dar dai numai in Hexi.Verifica si concurenta ...in special cea cu origini frantuzesti.Rezultatele testelor de sanitatie sunt mai bune in cazul produselor Hexi decat in cazul celor frantuzesti...Si ma întrebam cu cineva:daca Hexi a diluat de 10 ori si a fost ok, frantujii ce concentratie de substanta activa foloseau?In plus,se fura dezinfectanti din spitale la greu si sunt vândute pe piata neagra cu pretul unui pachet de tigari.Cu respect
Stefan • 29 aprilie 2016, 8:29
Articolul este fabulos. Sa continuati cu dezvauirile.
Cătălin Tolontan • 29 aprilie 2016, 8:29
@erar: nu exista specii de oameni lasi si specii de oameni curajosi. Roman era si profesorul din SUA, aminteste-ti, care a tinut de o usa ca sa-si salveze elevii si a fost impuscat, roman e medicul care sta in garda 36 de ore, roman e si omul care munceste din greu, ca si munca se pune. @Ionut: am corectat, multumim!
Mihai • 29 aprilie 2016, 8:37
Pe mine mă uimeşte fraza "cum ați putut lăsa timp de un deceniu peste 350 de spitale din România pe mîna unui iresponsabil care livrează produse care ar trebui să omoare inclusiv virușii HIV, HPV, Hepatic B și C, dar sînt diluate de 10 ori?!". 10 ani. Imposibil ca DNA sau SRI să nu ştie. Sănătatea este un domeniu vital pentru orice ţară. Evident, ,mai puţin pentru Româia, unde plăteşti asigurarea de sănătate dar plăteşti şi când te internezi, iar apoi mori cu zile în spital.
Cetateanul_revoltat • 29 aprilie 2016, 8:38
Va rog sa remarcati faptul ca in comunicatul Hexi Pharma nu se vorbeste decat despre analize si teste de eficacitate nu de compozitie .... Se pregatesc sa spuna ca solutia era diluata gata si trebuia folosita asa cum s-a livrat, fara o diluare aditionala. O simpla neintelegere .... ca sucul obtinut din 100% suc de portocale ...
Dragos • 29 aprilie 2016, 8:38
Tolo. Voi va puteti califica la pullitzer? Adica sunteti eligibili? Ca asta e de nivelul acela. Continuati. Salvati vieti. Multumim!
Sorin Popa • 29 aprilie 2016, 8:39
Excelent material, felicitari jurnalistilor implicati, si succes mai departe, in dezvaluirea mafiei generalizate din aceasta tara!
Epigonul • 29 aprilie 2016, 8:48
"1,25% spunea reţeta" - cred că ar trebui să muţi virgula. În rest, doar atât: mulţumesc!
sile • 29 aprilie 2016, 8:50
Este infiorator ce face acest sistem mafiot cu romanii. Iar dna-ul si sri-ul n-au nici o scuza ca au stat cu mainile in san atatia ani... de fapt, cred ca ei au pus la cale si conduc intregul sistem mafiot.
Cătălin Tolontan • 29 aprilie 2016, 8:50
@anonim: sursa care ne-a furnizat cele doua retete diluate de suprasept si thor sustine ca nu numai acestea doua, dar si altele, sint diluate. Si exista probe! Toate la timpul lor.
Cătălin Tolontan • 29 aprilie 2016, 8:53
@epigonul: e corect 1,25%. Explic. Am publicat luni retetele secrete din fabrica. https://www.tolo.ro/2016/04/25/statul-roman-nu-verifica-niciodata-in-laborator-dezinfectantii-din-spitale-retete-din-fabrica-celui-mai-mare-producator-arata-ca-antisepticele-sunt-diluate/ Aceste retete aratau ca se produceau substante diluate si nu cum cerea eticheta! In cazul Suprasept, concentratia din reteta secreta era de 1,25%. La analiza a iesit 1,17%, deci s-a confirmat. Pe reteta scria 12%.
Edy • 29 aprilie 2016, 8:54
Dacă cineva se miră în urma rezultatelor anchetei, fie a trăit în altă țară, fie este ignorant sau chiar implicat într-o forma sau alta în sistem. Ca sa meargă atât de rău de atâta vreme în România, este evident că suveica, cu tabla împărțirii aferenta, este înrădăcinata solid. Din păcate, în România nimic nu este ce trebuie, doar că astfel de "erori" de concentrație sunt deja atentat la siguranța naționala și exista suficiente instituții în domeniu. Sau? Dar tabla împărțirii merge perfect!
monsieur • 29 aprilie 2016, 8:54
"cineva a încercat mituirea unei vedete TV, pentru ca prezentatorul să fie mai blînd în relatarea cazului antisepticelor diluate" Intr-un ziar asa-zis "quality" a aparut deja un articol unde autorul e mai mult decat bland. II ia apararea patronului pe fata: "se pare ca" de vina sunt asistentele, care fura din recipiente si apoi completeaza cu apa. "Toti bucurestenii stiu" asta.
sly • 29 aprilie 2016, 8:56
Se vede de pe lună că acest caz este unul de SIGURANȚĂ NAȚIONALĂ. Nici nu este de mirare că stupul de viespi/ bondari ( Hexi/DSP/Spitale/Ministerul Sănătății) reacționează cu venin. Ălora de la DSP ar trebui să li se spună DSP-Hexi. Și este valabil și pentru Ministerul Sănătății-Hexi. Este o luptă grea și în acest moment contează cine va mărturisi din cei implicați pentru ca măcar să cadă Hexi.
dan • 29 aprilie 2016, 8:57
Da,probabil sunt cei cativa care confirma regula.In rest cei 19-18-17 milioane cati am mai ramas pe aici sa le platim vilele si amantele,suntem batuti in cap TOTAL.O natie intreaga sa fie calcata in picioare de o mana de hoti nu este decat o natie fricoasa si lasa.Si ne meritam soarta.Nu sunt mandru ca sunt roman,mi-e rusine!
Andrei • 29 aprilie 2016, 8:57
Nu sunt suficienti procurori pentru cate marsavii s-au pus (si se pun) la cale in tara asta. Denuntul unor infractiuni ar trebui remunerat substantial, sa aiba lasii si nepasatorii o motivatie financiara in a dezvalui infractiunile la care asista pasiv. Inclusiv aceasta serie de articole ar trebui premiata, chiar financiar, pentru ca autorii au pus pe masa procurorilor un caz la care ar fi muncit luni, daca nu ani. Chiar si asa sistemul reactioneaza cu intarziere, condamnati vor fi probabil cateva minti corupte din Hexipharm si de la laboratorul adjacent, iar reteaua de corupti si coruptibili va scapa nepedepsita.
Otily • 29 aprilie 2016, 8:57
... si in consecinta, pentru ca nimic nu este dezinfectat in spitale, nici in maternitati - normal -, trebuie obligatoriu vaccinati noii-nascuti, copiii... Hepatita B & Co. De aceea vor sa voteze politicienii obligativitatea vaccinului - celui care a ucis bebelusii din Arges si nu numai - ca un alt domn Condrea si sleahta *** din sistem sa mai castige o data gras de tot in contul sanatatii si vietii cetatenilor.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Adrian Neicu • 29 aprilie 2016, 8:57
Daca nu ne salveaza spitalele, macar sa ne salveze ziarele. Multumim Tolo!
Adi • 29 aprilie 2016, 9:00
Felicitari pt aceasta ancheta, este extraordinara. Știu ca nu este la fel de relevanta, dar pe când o ancheta cu farmaciștii care recomanda medicamente în farmacii? Legea spune ca în orice moment într-o farmacie trebuie sa se afle cel puțin un farmacist și numai el Are voie sa recomande, însă în realitate rar dai de farmaciști, 99% sunt asistenți care recomanda după ureche....
Mass • 29 aprilie 2016, 9:01
@anonim • 29 aprilie 2016, 8:29 - Domnule, se pare ca stii cate ceva din multele nereguli ce exista in spitale, de ce nu faci o sesizare catre institutiile statului, n-or fi toate asa de corupte incat sa nu merite macar o incercare? Sau daca crezi ca nu ai sanse sa fii auzit, scrie-i detalii D-lui Tolontan, dansul e o "voce" care nu mai poate fi neglijata.
m • 29 aprilie 2016, 9:03
Catalin, eu iti multumesc. Sper ca ancheta sa schimbe ceva in special la oamenii implicati in actul medical. A sosit momentul sa se separe cei buni de cei rai. Mi-as dori sa publici o lista cu responsabilii din DSP si din Spitale de treaba asta. Noi toti ar trebui sa-i privim in ochi si sa-i intrebam de ce ne-au imbolnavit rudele si prietenii, ***..Trebuie sa facem asta. Fiecare dintre noi.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Andre • 29 aprilie 2016, 9:04
Bravo echipei de investigații! Voi sunteți salvarea noastră. Noi am devenit pasivi, nepăsători si indolenți! Avem nevoie sa fim " infectați" cu virusul curajului de spune, de striga, de a lua atitudine!
Cătălin Tolontan • 29 aprilie 2016, 9:08
@mihai: ai dreptate, tocmai aceasta este problema. Ca Inspectia Sanitara controla doar documentele! Pentru asta nu e nevoie de o inspectie sanitara, putem pune un scaner cu un program de recunoastere optica sa compare avizul cu eticheta . Raportul MS despre care vorbesti e foarte elocvent. A fost realizat chiar inainte de Colectiv. Si, desi au gasit probleme pe etichete la zeci de produse, si chiar produse fara aviz, s-au multumit sa le ceara refacerea etichetelor si nu au facut nici macar o analiza de concentratie.
Cătălin Tolontan • 29 aprilie 2016, 9:11
@Cetateanu_revoltat: asa e, inca de luni sursele ne-au spus, iar marti am publicat in ziar ca cei de la Hexi (dar si cei din sistem) se pregatesc sa mearga pe varianta eficientei, pentru ca ei stiu ca au mintit la concentratie. Si exact asa au facut. Au fost citeva declaratii foarte interesante la TV ale unor baroni ai sanatatii care erau exact in linie cu apararea Hexi. Dar ca sa le iasa pasenta ar trebui ca voi sa nu mai fiti pe aici. Pleaca undeva toata Romania?
Joker-ing • 29 aprilie 2016, 9:11
Felicitari, Jiminy Cricket! Noi, clovnii, suntem alaturi de voi. Ei ne privesc de pe Luna! Cand terminati cu astia poate veti fi cei chemati si mai buni ca altii si pe taramanul gastroenterologiei, sa scuturati un pic si mafia de acolo ca ne mananca ficatii.
Mitrut • 29 aprilie 2016, 9:20
***
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Gareth Edwards • 29 aprilie 2016, 9:27
Gabriel Liiceanu vorbea mai demult despre pericolul ce ne-a pândit în 2004, când "mexicanizarea" României ar fi devenit un fenomen real, vizibil în toate straturile societății noastre...Consider corupția de la noi ceva similar realității triste din țările unde la amiază telenovelele aproape paralizează populația. Dar tot în aceste țări latine există și oameni, în adevăratul sens al cuvântului, caractere tari ce nu știu ce înseamnă compromisul. De pildă, în Brazilia, oameni din sistemul judiciar, servicii de siguranță națională, poliție, au format așa numitele "escadroane ale morții" care au pedepsit de fiecare dată când era nevoie...știu, sună dezarmant și "politically incorrect" pentru adepții liniștii si ordinii sociale ipotetice la umbra legii. Din păcate, la noi oamenii din sistemul de siguranță națională sunt moi și ușor coruptibili, nu au vâna necesară, asistă de atâția ani impasibili la dezintegrarea acestei țări. Cătălin Tolontan poate fi un model pentru ei, căci prin ceea ce face, își riscă pur și simplu viața. Mi-e greu să-mi închipui cum, la masa de Paște, părinții lui se vor putea cenzura și nu-l vor "pondera"...Ieri am primit un e-mail pe care-l reproduc întocmai: "Este un dezastru, niste criminali! Eu le-as da 200 de ani puscarie! Am citit articolul cu lacrimi in ochi! Intr-o zi o sa ma duc la Gsp sa ii strang mana lui Tolontan! Suntem o natie de lasi, el are un curaj fantastic si eu il respect pentru asta! Unul ca Tiriac, care crapa de atatia bani, ar trebui sa platesca cu 20.000€ net vreo 30-40 de "tolontani"! Ca sa sape in piatra seaca si sa scoata aurul furat de astia!"...Oameni buni, trebuie să facem ceva pentru copiii noștri căci altfel murim încet și sigur ca nație!!!
R • 29 aprilie 2016, 9:28
Cred ca se va incerca deturnarea atentiei si respectiv diluarea vinovatiei spre cat mai multi in speranta ca toti cei vizati vor musamaliza. De exemplu apar sugestii care spun ca cei din spitale nu foloseau cum trebuie substantele. Cred ca "dosarele" trebuie disjunse. Sa clarificam prima oara ce aveau la dispozitie spitalele pentru a dezinfecta. Oare Hexi nu trebuia acreditata GMP? Daca da, cine este cel care le-a semnat dosarul? Ce scrie ca au si fac? Se confirma cu realitatea? Faptul ca Achimas spunea ca nu exista laborator denota ca cineva acolo sus la dreapta lui ori ascunde ori asa stie si el. Dar este imposibil ca nimeni din minister sa nu stie de ICECHIM. Foarte multi producatori de medicamente au laboratoare de buna calitate fiind obligati de lege sa aiba. Producatorii responsabili nici nu pot sa-si imagineze sa-si masluiasca analizele propriilor produse. Putini au tupeul sa nege matematica: intrarile de substanta activa sunt egale cu iesirile plus pierderile tehnologice. Nu exista sa nu ai pierderi dar ele sunt minimizate de orice producator pentru ca sunt bani pierduti, deci ele sunt minuscule. Cum se ajunge la un spital cu produsul? Cel care controleaza din minister daca spitalul e curat, vine in control si spune ca-i baga pe toti la puscarie iar directorii intreaba intelegand mesajul ce ar putea sa faca pentru a remedia situatia. In acel moment i se comunica ce spitale nu au probleme, urmand ca directorul sa afle de la acele spitale cu ce "trebuie" sa dezinfecteze. Directorul suna la Hexi si il roaga sa-i prezinte produsele. Tet a tet , in plic. Fara cineva multi si mari din minister, care nu se schimba cu guvernul, aia vesnicii, tot ei sunt si somitati, scriitori pe la congrese exotice, conducatori de doctorate, fara ei Hexi nu vindea nicio cutie in spitale. Apuca pe la veterinari, la tara si atat. Asa ca ancheta dvs. s-ar putea sa ajunga la mari nume, vi se va spune ca fara ei medicina romaneasca ar fi zero... Intre timp in spitale, sub pretextul riscului de contaminare si ca nu le ajung bani sa il plateasca pe Hexi, nu ti se dau tacamuri, pahar, hartie igienica, tampoane, nimic. Aducandu-l din afara spitalului, pacientul poate fi invinovatit că s-a auto infectat. Spitalul scapa. Sa vedem cate spitale din strainatate accepta sa-ti puna pe rana ce ai adus de acasa. Poate acel spital din Brasov care a luat si premiu pentru gestiunea impecabila va poate raspunde la intrebarea cum ar trebui sa functioneze spitalele dar nu functioneaza.
Mihnea • 29 aprilie 2016, 9:34
Bravo, Tolo!!! Nu te opri!
Vlad • 29 aprilie 2016, 9:35
Astept cu interes demararea unei anchete la DNA. Condrea asta e doar o paiata...interesul e sa vdem unde mergeau banii. Cine e in spate? Tind sa cred ca nu e o persoana, e un intreg sistem. Tolo- ar fi interesant de prezentant niste valori financiare. Cat castiga prin aceasta diluare? Inteleg...toti vrem bani, toti tragem pentru profit. Poate si eu, poate si tu, in loc de 12%, o lasam la 11,5%...merge si asa....dar 1,2% ????? Cu alte cuvinte, un kg de substanta activa- ce pret are? Si de aici o deslusim noi...Romania care sta in spate si nu lasa pe nimeni sa musamalizeze!!!
Dorin Chiotea • 29 aprilie 2016, 9:36
CRIMA dezinfectantilor diluati de Hexi Pharma arata fratia baietilor destepti din Sanatate. Mafia baronilor medicali omoara cu zile, zi de zi, mii si mii de romani. Combinatiile oculte ale directorilor de spitale sunt greu de identificat: relatii politice, promovari nemeritate, prostie, cinism, dezinteres, nesimtire. Numiri preferentiale, dictatura personala, amantlacuri. Asistente-sefe care conduc sectii, dispretuind medicii doar pentru ca sunt *** la greu. Umilirea rezidentilor si a celor fara pile. Mizeria morala a membrilor din Comisiile de specialitate ale MS, meseriasii aia care decid totul cu milioane de euro pe masa naruind sperante. Lasitatea Colegiului Medicilor, format din *** si *** care n-au alta treaba decat conservarea propriilor privilegii. Toti acesti bogati in halate albe ar trebui controlati la sange, pentru ca multi dintre ei au acumulat cu nesimtire averi colosale imposibil de explicat altfel decat prin spagi facute fara scrupule nu atat de la pacienti (e mizilic asta), cat din licitatii si caiete de sarcini trucate. Ar trebui sa dispara monopolurile, ar trebui ca UMF-istii sa isi vada de invatamant si practicienii sa aiba acces la conducerea sectiilor, ar trebui ca nimeni sa nu poata fi sef de orice mai mult de doua mandate. Ar trebui ca derogarile sa nu mai existe, pentru ca dau nastere *** care calca in picioare orice norme morale si profesionale. NU poti fi medic primar la 32 de ani, NU poti fi profesor la 37 de ani! NU poti fi rector sau decan fara sa prezinti public si transparent un plan de management cand esti platit din banii nostri! Hexi Pharma e doar un exemplu de ***. Ganditi-va la toate furturile ce se pot face din contracte: de la cele cu firmele de paza si pana la zeama lunga ce ni se serveste pe post de supa cand suntem internati. De la parcari si pana la *** care intra prin saloane sa vanda ziare. De la achizitiile de aparatura la preturi umflate pana la renovari. De la wc-urile infecte pana la lipsa de medicamente. Ganditi-va la nepotismele si fratiile care leaga prin mii de fire toti combinagii Sistemului. Famiglii intregi sunt blindate cu competente false si se sustin reciproc in deciziile grele. Amintiti-va de spagile mascate ale gigantilor mondiali, de excursii luxoase deghizate in congrese, de "campaniile de informare" platite cu bani grei, de "studiile practice" la care suntem cobai fara sa stim. Nu uitati de prietesugurile baronilor medicali cu mogulii de presa, de relatiile amicale cu jurnalistii aserviti, de ajutoarele interesate acordate acestora in schimbul construirii soclurilor de somitati. Sistemul poate fi reformat din temelii. Exista deja in societate o masa critica de nemultumiti curajosi: medici, jurnalisti, pacienti, procurori, politisti. E vorba de cariere oneste, de vieti ce se vor demne, de oameni care cred. Nu ne vor putea spagui pe toti, nu ne vor putea cumpara sau sufoca adevarurile, nu vor putea sa isi acopere smenurile la infinit. Da, este greu. Cel mai greu e de luptat nu cu ticalosii, ci cu fricosii cinstiti: cu cei care stiu, dar tac! De cand am decis sa ma ocup de Sanatate am primit mii de mesaje din intreaga tara. Stiu mult mai mult decat pot spune. Am surse valoroase in orase importante si in toate marile spitale din Bucuresti. Le multumesc tuturor pentru incredere si chiar daca lupta lor e subterana ea ramane extrem de valoroasa. Ganditi-va cati miliardari necunoscuti exista in vilele barosane asortate cu limuzine la marginea marilor orase sau in zonele bune, priviti prea-plinul restaurantelor de fite, aglomerarea de la scolile scumpe, buluceala din hotelurile de cinci stele. Incercati sa priviti in ochii acestor oameni aparent puternici si falnici si ganditi-va ca munca voastra onesta si prost platita e exploatata cronic de acesti smecheri care n-au inventat nimic. Ei ne dilueaza viata
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Lordus • 29 aprilie 2016, 9:36
80% din cei care lucrează la stat pe partea de control si prevenire iau spaga.Acum câteva săptămâni am avut un control de la dsv , și au luat bani , au mâncat și au plecat.Uneori mai scriu și câte o amendă mică să nu zică că nu au găsit nimic .Aceiasi treabă e și aici,unii au luat șpagă și au închis ochii.Dar probabil sunt putini,pt ca cercul Trb ținut restrâns,pt ca nu ai de unde să știi cine își dă drumul la gura.
gigelos • 29 aprilie 2016, 9:44
Este vreo diferentiere legislativa intre actul unuia de a vinde mere stricate in piata , pantofi sport contrafacuti si ceea ce povestim noi acum cu dezinfectantii ? Nu prea cred . Aaa , atentat la sanatatea publica ce o mai fi pe acolo ,ok , dar cred ca e dificil de probat , o sa dureze ani . Cel mai lejer ,coruptia directorilor de spitale .Urata poveste
R • 29 aprilie 2016, 9:45
Voi publicati aceasta ancheta si fruntea tarii il demite pe cel mai bun ministru al culturii avut de Romania pentru ca divele de la opera nu se inteleg cu femeile de serviciu care vor si ele salariu ca o femeie de serviciu de importanta nationala. Devine clar ca opera natinala a femeilor de serviciu nationale e de interes national. Nu se pot imagina greseli nefacute in cazul operei. Serios? Grave zici?
Nae • 29 aprilie 2016, 9:49
Am atâtea să scriu si atat de puțin timp liber dar....Încep: 1. Nu demult Domnul Tolontan , ați fost acuzat că scrieți despre orice dar numai de sport nu. Răspuns: mi-as dori un președinte croitor să știe să croiasca un costum unei țări decât un jurist ce o face legal bucatele așa cum un jurnalist de investigație încearcă să arate potlogariile sistemului de orice natură socială și economică. Puțin îmi pasă dacă Condrea știe să joace fotbal pe teren, clar știe să joace,,în sistem" cu toți ,,pretenasii". 2.dacă prin natura subiectului o parte a romanului încă mai trăiește în carapacea gen ,,ce nu stiu nu poate să mă omoare" clar că la nivel de mentalitate suntem popor de sinucigași. 3.lucrurile se mișcă începând cu o știre apoi disecarea ei de societatea civilă și urmează concluziile care pot fi împărțite dar clar ce contează la final este ce se întâmplă în spitalele românești. Colectiv a fost punctul din care romanul a înțeles că și spitalul poate omora pacientul involuntar de vina doctorului ce vea să îl salveze, învoluntar de vină este si doctorul poate neștiutor cu ce se spala pe mâini sau instrumentarul 4.pasatul ,,pisicii" între unii și alții în cazul vinei este deja tertip politic dar pe care TOATE partidele l-au,îl și îl vor folosi...Dacă li se v-a mai permite de către ,,prostul din popor". 5.Colectiv a fost un punct de origine a unui scandal GENERAL ce nu arată doar sistemul sanitar ci INTREGUL sistem public românesc 6.respectul pentru omul ce are la activ nopțile nedormite si zilele petrecute departe de familie nu pot fi ,,realizate" de o parte din cititori, mulți nerealizand cata investigație poate fi necesară pentru DOAR un singur rând dintr-un articol. 6.cred ca suntem prea indulgenți cu cei ce ne omoară cu zile tocmai pentru că suntem indiferenți la ceea ce se întâmplă iar o societate nu o trezești doar din articole daca ea dormitează pentru că ,,nu mi se întâmplă mie, nu îmi face rău mie, nu mă interesează și nu mă complic și trăiesc 1000 de ani" până când individual ajungem la mâna sistemului ce ne toaca pe fiecare palier corupt. Și schimbările atunci vor fi obligatorii pentru că ,,mi s-a întâmplat și mie!" La final doar atât domnule Tolontan: MULTUMIRI PENTRU DESCHIS OCHII ,PENTRU SACRIFICIUL FAMILIEI PERSONALE CE A-TI NEGLIJAT-O PENTRU NOI, PENTRU SUTELE DE ORE IN CARE A-TI PUS CAP LA CAP DOCUMENTELE, INFORMATIILE SI CA NE-ATI LASAT SA FINALIZAM SINGURI O IPOTEZA SUMBRA. Aștept să văd cum soluționează moral poporul ce încă doarme această problemă la alegerile locale și parlamentare. RESPECTELE MELE Domnul Tolontan.
koll • 29 aprilie 2016, 9:51
Fara comentarii! Felicitari!
Catalin • 29 aprilie 2016, 9:51
Felicitari pentru ancheta. Cum ati gasit mailul catre vecin? Super tare. Pare investigatie ziaristica din filme In ceea ce priveste procentul inteleg ca reteta cerea 1,25 iar ei o faceau de 1.17 (nu pare o mare problema, desi legal probabil e penal si pentru o astfel de diferenta). Totusi de ce aveau nevoie sa treaca 12% daca reteta cerea 1.2%. Pe baza ethichetei Il diluau apoi in spital?
nefertem • 29 aprilie 2016, 9:57
Precum in multe alte marsavii de gen, banii trec de la "smecher mai mic" la "smecher mai mare". Sper ca, in urma investigatiei de fata, sa fie dezvelite si ceva lucruri de culise. Ne intereseaza cine e in spatele combinatiilor astora. Daca va cadea doar capul lui Condrea, n-am facut nimic.
Cătălin Tolontan • 29 aprilie 2016, 9:59
@catalin: Reteta era o reteta secreta a fabricii. Ei erau obligatia sa aiba o reteta cu 12%, dar cea dupa care lucrau efectiv era cu 1,25%. In secret, evident.
Mirela • 29 aprilie 2016, 10:04
Ok, dar cat ar fi castigat patronul de pe un bidon de dezinfectant daca avea toate substantele in cantitatile indicate? Nu am gasit nicaieri informatia asta