joi, 28 aprilie 2016, 7:02
UPDATE: Șefii Hexi Pharma au anunțat în urmă cu puțin timp că fabrica își oprește producția și se pune la dispoziția autorităților. „Până la elucidarea și rezolvarea tuturor problemelor semnalate de autorități și de mass-media s-a oprit producția în fabrică, precum și orice distribuție. Cea mai bună soluție este oprirea producției și verificarea tuturor substanțelor pe care noi le producem pentru dezinfectarea spitalelor. Vom colabora cu autoritățile care sunt abilitate să verifice eficiența dezinfectanților produși de către noi și vom oferi acces la toate informațiile de care acestea au nevoie”, se arată într-un comunicat preluat de digi24.ro. Știind că peste tot în țară se vor găsi concentrații mai mici, șefii Hexi Pharma merg exact pe tactica pe care, așa cum surse din interior au relatat corect ziarului, au pus-o la cale încă de luni: poate că sînt probleme de concentrație, dar ”produsele și-au făcut treaba”. Rămîne de văzut dacă spitalele, care i-au acoperit pînă acum, vor raporta analize microbiologice excelente și în aceste condiții.
UPDATE: Corpul de control al premierului Cioloș a început o anchetă pe dosarul dezinfectantelor din spitale. De asemenea, Ministerul Sănătății anunță, la rîndu-i, măsuri de control. Întrebat de un reporter Realitatea TV, președintele Iohannis a vorbit despre nevoia de schimbare a procedurilor din domeniul sănătății.
UPDATE:
UPDATE: Astăzi, la ora 21, la emisiunea lui Liviu Mihaiu de pe TVR, vorbim împreună cu oamenii din Asociația Colectiv despre acest subiect și despre altele.
Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan
„…nu ai fost salvat ca să trăiești
ai puțin timp, trebuie să depui mărturie.
fii curajos. când mintea te înșală, fii curajos
în cele din urmă doar asta contează”
Mereu am avut puțin timp ca oameni.
Pe 1 ianuarie 2007, România adera la Uniunea Europeană într-o grabă istorică. Și femeia flutura o hârtie pe holurile ICECHIM: „Am obținut acreditarea!”.
Femeia era șefa laboratorului de analize pentru biocide, un pilot româno – european construit pe prestigiul răscumpărat al unei întregi școli de chimie în care nu „coana Leana” conta, ci miile de specialiști, profesori și studenți.
Sfat UE: „Construiți un sistem de verificare a ceea ce e pe etichetă”
„În perioada de preaderare, am muncit enorm ca să ne cuplăm la valorile și standardele științifice europene”, povestește unul dintre martorii petrecerii de acreditare. Nu mai ține minte dacă a fost șampanie.
Dar știe că a fost efort și că au fost bani publici.
Din 2005 și până în 2007 statul român a construit, din impozitele cetățenilor săi, o serie de laboratoare într-un program care se adresa Infrastructurii de Evaluare a Conformităților.
Da, da, sună aiurea, dar gândiți-vă puțin la ce înseamnă ”evaluarea conformităților”!
Înseamnă să faci laboratoare care să ateste dacă un produs e conform cu ce scrie pe etichetă. Sau dacă în bidon regăsești ce e pozat pe el.
„Am construit laboratorul, suntem aici!”
Documentul UE vorbea despre nevoia unui laborator la București care să poată face teste fizico-chimice pentru „controlul biocizilor care au un rol important în combaterea infecțiilor nosocomiale„.
Și l-am făcut. Nu e vorba de ziduri, ci de metode în primul rând.
L-am acreditat și la Bruxelles, unde figurează și azi ca „Laborator pentru fertilizanți și biocide”.
Mai apoi, cei de la ICECHIM au trimis adrese către:
1. Ministerul Sănătății.
2. Inspecția Sanitară de Stat.
3. Comisia Națională de Biocide, cea care avizează și dezinfectanții din spitale.
4. Producătorii de antiseptice de pe teritoriul României.
Mesajul era: „Suntem aici!”.
Știți câte răspunsuri au primit?
Vreme de 9 ani, nu au primit nicio cerere de analiză.
Zero!
Nimeni dintre autoritățile sanitare ale statului nu le-a folosit expertiza.
Adresele expediate în orb de către laborator sunt încă aici, în clădirea enormă de pe cheiul Dâmboviței, pe dreapta cum treci de Podul Cotroceni. Acolo sunt și oamenii, mai puțini însă. Și laboratorul.
În acest timp…
Sunt exact aceiași 9 ani în care Ministerul Sănătății a semnat 796 de contracte cu firma Hexi Pharma care livrează biocizi în peste 350 de spitale din 40 de județe fără ca nicio autoritate să controleze vreodată concentrația produselor! Pentru nici o firmă.
Din cauza lipsei de cereri de analize, unele laboratoare au dispărut. Nu ICECHIM, care doar s-a restrâns.
„În timp, am renunțat la o bună parte din acreditarea RENAR că plăteam inutil. Pentru biocizi, am păstrat-o doar pe pH”, povestește cineva în soarele de dinainte de Paști. De fapt, ca să fie clar. Nici un laborator, nici Icechim și nici Unilab, prietenii Hexi Pharma, nu are acreditare internațională pentru analiza fizico – chimică la biocide.
Am dus Suprasept la analiză
După Colectiv, ceva s-a întâmplat.
Presa a împins subiectul infecțiilor și câțiva oameni și-au amintit de ICECHIM. În ultimele luni, laboratorul a primit trei cereri de analize. De trei ori mai mult ca în ultimul deceniu!
Una dintre cereri este cea înaintată de Gazeta Sporturilor.
Am testat Suprasept, dezinfectantul Hexi Pharma folosit, conform etichetei, pentru ”instrumentarul și echipamentele medicale prin imersie” și pentru deliminarea bacteriilor din „blocurile operatorii, secții de arși, ATI, săli de tratament”. Dar și pentru mesele de operație, podele și pentru „dezinfecția prin nebulizare”.
”Suprasept se folosește pentru dezinfecția înaltă și curățarea instrumentarului și echipamentelor medicale” Etichetă produs
Practic, Suprasept e folosit peste tot.
Rețetele din fabrică arătau că produsele se diluează
În decembrie 2015, am intrat în posesia unor documente din fabrica Hexi Pharma din care reieșea că Suprasept și Thor se produc diluat. Le scosese un specialist din fabrică, după ce a încercat inutil să-l convingă pe patron să renunțe la banii cîștigați astfel!
Nu doar aceste două substanțe sînt în situația falsului, susține sursa, dar pentru Thor și Suprasept a decis să ne ofere rețetele ca să le prezentăm publicului.
”2.000 de săli de operație” susține Medi Pharma că sînt curățate cu produsele sale
”140.000 de mîini” susține Hexi Pharma că se dezinfectează cu produsele sale
Rețetele au vechime de câțiva ani, iar sursa afirmă că „în prezent, lucrurile doar s-au periat puțin. Ca să fie clar: diluarea se practică în continuare, chiar dacă în 2016 s-au schimbat numele produselor!”.
Pentru Suprasept, pe rețetele de producție de acum câțiva ani diluarea era de 9 ori pentru substanța activă glutaraldehidă și de 5 ori pentru substanța activă clorură de didecildimetil amoniu.
Bidonul cu 1 litru de Suprasept
În decembrie 2015 am cumpărat un bidon de un litru de Suprasept produs în august 2015 și cu data de expirare 2018. A costat 45 de lei.
Și apoi am început să scrutăm după confirmări, pentru că părea necredibil ca statul român să nu verifice fizico-chimic substanțele utilizate în spitale. În timp, în mult timp, povestea s-a confirmat. E adevărat. Statul nu face niciun control asupra concentrației!
Apoi am început să căutăm laborator.
Nu e simplu. Că nu mai sunt laboratoare.
Ne-a luat câteva luni, ceva mai puțin decît Ministerului Sănătății, care l-a uitat pe ICECHIM vreme de 10 ani. După cum a uitat și alte laboratoare publice, unele ale unor institute medicale.
L-a uitat de tot de vreme ce marți, 26 aprilie 2016, ministrul sănătății Achimaș-Cadariu anunță că va înființa un laborator nou în altă parte, la Institutul de Sănătate Publică.
Am dus bidonul de 1 litru sigilat la ICECHIM pe 12 aprilie. „Nici nu-l primeam decât sigilat, că avem regulile noastre clare, care asigură trasabilitatea analizelor”, spun cei de acolo.
Intuiția unei jurnaliste
Cînd le-am dus, ne-au comunicat că rezultatele testului durează.
Nu știm cât.
Luni, 25 aprilie, decidem să publicăm. De ce înainte de rezultate? Pentru că nu ne-am dus după o firmă, așa cum a simțit jurnalista Mona Dîrțu într-un comentariu de marți pe fb, ci după sistem.
Iar sistemul nu controlase pe nimeni, niciodată, concentrația substanței active. Nu doar pe liderul Hexi Pharma, ci pe nimeni.
Aceasta era informația cea mai importantă pentru pacientul român. Că nu e protejat. Și merită publicată.
Între timp, aparent în România rămăsese un singur laborator valid, Unilab, laborator cu același administrator precum o altă firmă a patronului Hexi Pharma, Dan Alexandru Condrea.
„Rețetele sunt falsificate”
După publicare, Hexi Pharma a ripostat. A spus că rețetele oferite de sursă „sunt falsificate”. Și că de ce nu dăm sursa. Serios?
Ne amenință cu tribunalul. Dreptul lor.
Marți, firma apare cu un alt comunicat, în care nu mai vorbește despre faptul că rețetele ar fi false, ci doar că nu contează atât de mult concentrația, ci efectul substanțelor.
Pentru noi, familiarizați cu cazul, e un semn. Cei din producție de la Hexi Pharma sunt speriați.
Medicul Sorin Paveliu avertizează, într-un text pe Adevărul, că statul ar trebui să se asigure că nu dispar loturile, că nu se șterg urmele. Pare o frenetizare a temei. Sau poate nu.
Rănitul de la „Colectiv”
Ieri, primim un telefon. Sunt gata analizele!
Urcăm scările decăzute, nesfârșite, ale laboratorului ICECHIM. Astăzi, el aparține de Ministerul Educației.
Jos ne așteaptă unul dintre răniții de la „Colectiv”. El a vrut să vină și să fie primul care să vadă testul cu ochii lui.
„…și lasă-ți Mânia neajutorată să fie ca marea
oricând auzi vocea celor jigniți și bătuți”
Intrăm în clădire. „N-am văzut niciodată așa ceva. Am făcut testele de trei ori ca să fim siguri”, spune, calm, femeia din laborator. A operat mii de analize în viața ei de chimistă. Hîrtiile pe care le primim poartă semnăturile a trei doctori, doi ingineri și un chimist, a unui chimist și a unui tehnician.
Ieșim. Afară, pe scări, îi dăm tânărului hârtia. O ia.
Rezultatele testului sunt aici, în degetele lui prinse cu mănușile compresive care apasă cicatrice, ca să nu lase bucățile de piele care cresc să se dezvolte haotic.
Privește cifrele. „Glutaraldehidă 1,17%”. Compară cu ce scrie pe etichetă. „Glutaraldehidă 12%”. Tot pe etichetă scrie că „Suprasept se folosește în secții de arși”.
Am vrea să scriem că i-au dat lacrimile. Dar nu i-au dat. Doar a început să transpire. „Deci chiar am avut noroc!” spune el, sec.
Diluat de 10 ori
Rezultatul.
În Suprasept, substanța activă glutaraldehidă este diluată de 10 ori.
Iar substanța activă clorură de didecildimetil amoniu este diluată cu 30%.
Ce e acesta? Dezinfectantul placebo?
Testul a costat 800 de lei.
Numai în 2015, contractele Hexi Pharma semnate cu spitalele din toată România cumulează 10 milioane de euro.
Tânărul ars se îndepărtează. Nu vrea să mai audă, nu vrea să vadă pe nimeni și, în primul rând, nu vrea să ne vadă pe noi.
„fie ca sora ta Dispreț să nu te părăsească
pentru informatorii, călăi, lași – ei vor câștiga
vor merge la înmormântarea ta și ușurați vor arunca
o mână de pământ
dalta îți va ciopli biografia înfrumusețată”.
Niciun răspuns, niciun comentariu
Un cuplu de pescăruși zboară bezmetic deasupra Dâmboviței. Încercăm să dăm de ministrul sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu.
Îi explicăm prin sms că e important și urgent.
UPDATE: Nu reușim să obținem de la șeful sănătății nicio reacție.
La fel procedăm cu Dan Alexandru Condrea și cu directorul general al Hexi Pharma, Flori Dinu, semnatară a rețetelor diluate „și care este independentă”, după cum ne spunea Condrea, la primul pas de delimitare față de omul său de încredere de pînă mai ieri.
Le explicăm concret în sms despre ce e vorba. Niciun răspuns.
Cu doar trei zile în urmă stăteam față în față cu Dan Alexandru Condrea, patronul Hexi Pharma.
„E foarte important să ai soluții de calitate în spitale. Și noi asta livrăm”, spune el.
„Dacă statul investește în dezinfectante bune, atunci oamenii vor ajunge mai repede acasă din spital, iar statul va face economie cu acest consum de antibiotice care a depășit măsura”, adaugă.
„Cum credeți că pot fi diluate?”
Îl privim îndelungat pe bărbatul de 41 de ani, cum vorbește îngrijit despre cruciada sa cu infecțiile din spitale, și nu știm dacă să-l credem pe el sau să credem sursele. Treaba noastră e să prezentăm ambele variante.
ÎNTREBARE GSP: Dumneavoastră personal v-ați opera în România?
RĂSPUNS CONDREA: Doar dacă îl știu personal și am încredere în doctor. Gîndiți-vă că sîntem în țară cu o sumedenie de greșeli medicale și în care medicii scapă nepedepsiți.
Patronul se uită la rețetare. „Nu se poate să fie diluate, serios, cum credeți că o substanță activă poate fi diluată de 9 ori?!”, zice Condrea.
Când patronul celei mai mari firme de dezinfectanți din România pleacă de la mall, un oarecare din parcare face o observație simplă: „Uită-te la tipul acesta! Are un Porsche Cayenne și l-a înmatriculat în Bulgaria. Cât de lacom trebuie să fii?”.
„Nu poate fi diluată de 9 ori, gândiți-vă!”. Nu de 9, de 10 ori, conform analizei de acum.
„și nu ierta. cu adevărat nu e în puterea ta
să ierți în numele celor trădați în zori
păzește-te însă de mândria inutilă
privește-ți mereu chipul de clovn în oglindă
repetă: am fost chemat – oare nu erau alții
mai buni ca mine…”
Zbigniew Herbert
Aici se încheie un capitol al acestei investigații.
50.000 de români, dintre care 10.000 de copii, vor sta internați în spitale de azi, joi, și pînă luni, după Paști, conform statisticilor de la Școala de Sănătate Publică
Dar nu ne oprim. Venim după sistem!
Erau alții mult mai buni decât noi, niște ziariști.
Erau Parchetele, SRI, informatorii, poliția, inspecția sanitară, Ministerul Sănătății, Direcția de Sănătate Publică, era Guvernul, dar așa s-a întâmplat să fie.
Semnează clovnii.
Sursa Gazetei care a oferit reţeta de fabricaţie a Suprasept și a Thor nu e absolut deloc surprinsă de rezultatul de laborator privind compoziţia dezinfectantului
– Bună ziua, avem rezultatele de laborator pentru prima substanță, Suprasept!
– Şi cum au ieşit?
– Confirmă reţeta de fabricaţie pe care ne-aţi dat-o. În cazul Supraseptului, faţă de eticheta produsului, concentraţia primei substanţe active este de zece ori mai mică, iar în cazul celei de-a doua, în loc de 7 la sută avem 4,9 la sută.
– Eram convins că aşa vor ieşi analizele! Că această politică de diluare a produselor continuă de ani de zile până în prezent. Şi nu sunt singurul care ştie acest lucru.
– Aţi păstrat legătura cu foştii colegi?
– Da. Mai vorbim… Mi-au spus că în ultima vreme au mai crescut un pic concentraţiile la unele substanţe active, dar tot diluate sunt….
– Şi ce zic acum?
– Oamenii din producție sunt speriaţi pentru că le e frică să nu fie ei găsiţi vinovaţi. Cei care decid reţetele sunt directorul general Dinu Flori şi patronul, Dan Condrea. Nimeni altcineva.
– Există şi alte dezinfectante contrafăcute în afară de cele două ale căror reţete ni le-aţi oferit?
– Da. Mai sunt.
– Care?
– Dacă văd că nu schimbă nimic, o să vi le indic.
– Ştiţi cumva cât câştigă firma la o sticlă de dezinfectant diluat? Luăm de exemplu un flacon de un litru de Suprasept concentrat?
– Nu ştiu pentru că nu am avut acces la documentele privind achiziţiile de substanţe, la preţuri…
Au schimbat numele dezinfectanţilor!
La începutul anului 2016, firma Hexi Pharma a decis să schimbe denumirea produselor sale.
Astfel, cei doi dezinfectanţi, Thor şi Suprasept, se numesc acum Hexio-Sept AF şi Hexio-Sept. Caracteristicile produselor sunt însă aceleaşi ca înainte de modificarea denumirilor și de aceea nici n-au luat noi avize.
La majoritatea produselor, Hexi Pharma a apelat la ”schimbarea numelui în aviz”, conform informațiilor obținute ieri de Gazetă de la Gabriel Cilinca, președinta Comisiei Naționale pentru Produse Biocide.
53 de lei costă acum, pe un site de vânzări de pe internet (cleanstore.ro), o sticlă de Hexio-Sept, fostul Suprasept
„Numerele contează. Contaţi pe noi!”
În noiembrie 2013, firma lui Dan Condrea şi-a prezentat produsele la Conferinţa Naţională de Microbiologie şi Epidemiologie.
Hexi a fost unul dintre sponsorii evenimentului. ”Legătura dintre medicii epidemiologi din spitale și Hexi e mult mai adîncă și ar putea să fie cunoscută dacă autoritățile ar face ceva”, susțin surse din companie.
După cum relația lui Hexi cu directorii de spital e întreținută de agenții de vînzări și de Flori Dinu, potrivit acelorași surse. Că tot susține Hexi Pharma că, în 20 de ani, n-a avut plîngeri din partea nici unui spital.
Sub sloganul „Numerele contează. Contaţi pe noi!”, Hexi şi-a prezentat cifrele și la Warsaw International Healthcare Exhibition 2013:
– peste 350 de spitale
– 1.000 de clienţi
– 2.000 de săli de operaţie
– 140.000 de mâini
– 200.000 de instrumente
– 5 kilometri pătraţi de suprafeţe
Suprasept a apărut cu probleme de etichetă în raportul DSP pe 2014
La întâlnirea de duminică, Gazeta l-a rugat pe Dan Alexandru Condrea să vadă cîteva pagini din raportul DSP pe 2014. În acestea erau conformități la mai multe produse, printre care şi dezinfectantul Suprasept.
„Produsul Suprasept, fabricat de SC Hexi Pharma Co SRL, etichetat necorespunzător. S-au făcut următoarele prescripţii: retragerea de pe piaţă şi interzicerea comercializării până la reetichetare”, se arată în raportul Direcției de Sănătate Publică.
Retragere care, însă, nu s-a întîmplat, după cum declară Condrea, care bagatelizează rapoartele publice ale DSP: „Sînt prost făcute! E un raport plin de greşeli. De pildă, scrie acolo că au retras de pe piaţă Suprasept. Nu l-au retras niciodată!”.
Vag întocmite, rapoartele DSP semnalau, totuși, problemele. Dar, de la DSP-urile locale și pînă la Inspecția Sanitară de la Ministerul Sănătății, observațiile se înmuiau.
Faptele conturează un tipar. Aproape toate substanțele despre care sursele din firmă susțin că erau diluate apăreau și în rapoartele oficiale cu ”probleme de neconformitate”.
Statul are niște sonde, dar, pe măsură ce rapoartele urcă ierarhic, informația piere și autoritățile se joacă de-a ambiguitatea pe riscul celor 3,8 milioane de români internați anual în spitale.
La întrebările noastre extenuante din ultimele luni ni s-a răspuns că erau numai neconformități formale, scriptice, de etichetare, de aviz, și nu de calitate a substanței.
Rezultatele analizelor depun mărturie despre altceva.
De 10 ori depun mărturie.
Primele două părți ale investigației:
Alex • 28 aprilie 2016, 7:26
Buna dimineata! De ce nu puneti investigatia dumneavoastra cu privire la marii arsi si in contextul statisticilor din tratatele de specialitate? Pentru a avea o imagine clara trebuie sa avem toate datele, nu doar franturi. Multumesc!
doina • 28 aprilie 2016, 7:29
Cam din cauza asta inca isi bat joc si cei din gala bute de stat: pt ca merge!!!!!!! Unde mama lor erau sri, sie, politia, dna, ziaristii de dreapta mari luptatori cu coruptia si alti fanfaroni? Ce tara trista.......
… • 28 aprilie 2016, 7:31
Felicitari! Sper ca justitia sa realizeze gravitatea faptelor si ineficienta dezinfectantilor produsi cu retete semnate si parafate de anumite persoane " care stiu atata chimie..." si un pediatru care nu a profesat niciodata, medic care a vazut o sursa nesperata de venit in fabricarea produselor cu asemenea concentratii! Lucrurile se intampla de mult,cu stiinta!!! Nu de ieri,nu din 2015,de foarte mult timp! "ALEA IACTA EST!"
Geo • 28 aprilie 2016, 7:36
De ce sa citesc in GSP despre asa ceva?!
Răzvan • 28 aprilie 2016, 7:42
Romania ucide!! Cred ca am spus tot!
Cornel • 28 aprilie 2016, 7:44
Ca sa avem o imagine completa, mai lipseste un lucru: ce pot pati cei care au facut aceste fapte daca in urma unei judecati sunt gasiti vinovati ? Adica parerea unui avocat. Probabil ceva cu suspendare pentru ca "Fapta nu prezinta pericol social"
vasile/ • 28 aprilie 2016, 7:46
sa va dea Dumnezeu sanatate si putere de munca. stii foarte bine la ce te expui cand lupti cu nenorocitii astia. le declar si eu razboi nenorocitilor care duc tara asta la balamuc.
Cotoiu • 28 aprilie 2016, 7:47
Njiste nenorociti care ar trebui actionati in judecata de catre toti pacientii din ultimi zece ani
ciupi • 28 aprilie 2016, 7:52
DOAR DE ZECE ORI? astia trebuie felicitati!
damian • 28 aprilie 2016, 7:58
Felicitari pentru munca pe care o face-ti!!! personal cred ca ar trebui sa infunde puscariile toti cei vinovati si cei care erau datori sa verifice dea lungul timpului. Chiar cred ca este un atentat la siguranta nationala si asta este extrem de grav.
Dan Manolescu • 28 aprilie 2016, 8:01
"Doua persoane au fost executate marti, in China, in cadrul scandalului privind laptele contaminat cu melamina, care a provocat moartea a sase copii si a imbolnavit inca 300.000." (http://www.ziare.com/international/stiri-externe/china-doua-executii-in-urma-scandalului-laptelui-contaminat-cu-melamina-958861) No comment...
SRG • 28 aprilie 2016, 8:06
Este incredibil cum nimeni nu reactioneaza (ma refer la factorii de ancheta/decizie, cand totul este atat de clar? Oh...am uitat: e vorba de Romania, o tara aparte, unde coruptii sunt protejati de alti corupti, unde legea, sistemul de valori morale si spirituale sunt trecute in plan secund, promovand in schimb: spaga, coruptia, amatorismul, ridicolul. Mor oameni in spitalele romanesti si nimeni nu este responsabil pentru asta.
marcelp • 28 aprilie 2016, 8:17
Oare cât timp trebuie așteptat răspuns (nu răspuns ci acțiune de la autorități)? Pentru că ce s-a întâmplat este o crimă, (cu toată UE), pentru acești criminali, producători, directori de spitale, cei responsabili cu verificările, ar trebui revenit la pedeapsa cu moartea !!! Cred că este cel mai grav sabotaj la adresa poporului român !!! Să vedem cine răspunde, pentru așa ceva trebuie ieșit în stradă și curățată cu adevărat clasa politică din România.
Ovidiu • 28 aprilie 2016, 8:20
Respect!!!!
Aurel • 28 aprilie 2016, 8:25
Catalin oamenii acestia nu au constiinta? Si ei au copii si familii. E incredibil nu imi vine sa cred. Poti merge pe strada as vezi copii jucandu-se in parc si dupa iti vehicle linistit de treaba? E dezamagitor de trist nu am cuvinte.
Mihai • 28 aprilie 2016, 8:29
Domnul Tolontan, chiar acum în perioada Sfintelor Sărbători Pascale îi deranjaţi pe cei din Minister? Săracii. N-au făcut 10 ani un test de laborator şi acum veniţi voi, ziariştii, cu rezultatele testelor şi îi puneţi la muncă. Şi muşamalizarea faptelor necesită un efort poate la fel de mare ca al investigaţiei dvs.. Lăsând gluma la o parte, voi urmări cu interes următoarele articole, dar mare mi-ar fi mirarea să se întâmple ceva. Ne-au îndobitocit, nu mai avem reacţie de orgoliu ca naţie. Felicitări pentru anchete!
Gabriela • 28 aprilie 2016, 8:30
Abominabil. As intreba, totusi, laboratorul institutului de stat ICECHIM - timp de 9 ani, de ce nu au facut valuri ? De ce nu au atras atentia ca nimeni nu verifica ? Stiau doar ca sunt singurul institut care poate face verificarea. S-au multumit sa vada ca NIMENI nu le cere vreo analiza ?? Si si-au luat banii timp de 9 ani pt ca nu faceau nimic ?? Sunt la fel de vinovati ca toti ceilalti.
mihai • 28 aprilie 2016, 8:31
Domnule tolontan daca as putea as dona cum donez la Rise Project si la Casa Jurnalistului. Eu nu sunt deloc surprins de lucrurile acestea pentu ca am lucrat in consultanta de management de spitale. Nu spun ca sunt de acord cu cu ce au facut patronii de la HexiPharma dar sa-i privim cu rezerva ca ce fac ei e o consecinta ... si ei au fost dispusi sa faca acest compromis. Absolut toate relele sistemului de sanatate isi au originea intr-un singur loc: coruptie. cat timp vom inchide ochii la 10 lei la asistenta ierarhic vorbind la toate nivelurile va exista mita. Daca o sa aveti curiozitatea si rabdarea sa mergeti pe finantare o sa aflati multe lucruri: Spuneati intr-un articol ca managerii si directorii sunt validati de firmele farma. Nu de firmele farma ci de furnizori care sunt de multe feluri Spuneati intr-un articol anterior ca un director nu a reusit sa schimbe 5 ani un furnizor. Posibil dar in cea mai mare era vina lui... ca nu cunoaste legislatie. iar spagile se dau in multe feluri: de la angajat persoane de incredere din spital,care nu au incompatibilitati, sau rude in firma furnizoare pe salarii exorbitante care se fac parte parte pana la clasicul parandarat care acum rareori se mai da in plic la spital... in general prin Austria/elvetia/Italia in vreo statiune dupa semnarea contractelor. eu va recomand sa urmariti lunile august septembrie si cam cati directori de spitale sunt in concedii atunci ;)
Chromophobia • 28 aprilie 2016, 8:35
Puscarie 20 de ani.Pai Condrea ala si-a diluat si taxa la masina.Platrste in Bulgaria cu mult mai putin decat in Romania.Dar na,Porsche
mircea • 28 aprilie 2016, 8:36
WOW! Am citit si mi-au dat lacrimile. Jos palaria pentru aceasta investigatie! Sper din tot sufletul ca ati avut alaturi un procuror iar procedura sa fi inceput deja.
claudia • 28 aprilie 2016, 8:44
@Geo, revino ti in simtiri! Lasa intrebarile pentru cei care sunt conectati la realitate. Sau poate te refereai la 'de ce scrie gazeta spoturilor despre subiectul asta si nu alte publicatii generaliste care ar fi putut sa o faca' si atunci raspunsul pt tine e acelasi.
Romi • 28 aprilie 2016, 8:51
In China acest patron de firma,era executat.Cred ca ar trebui dat in judecata de toti cei care s au infectat in spirale.Felicitări Gazeta Sporturilor pentru aceste investigatii.Sper ca justiția sa si facă datoria si acest patron sa primească multi ani de închisoare,merita acest lucru.
gogu • 28 aprilie 2016, 8:52
lucrurile nu stau chiar asa cum scrieti voi ... cea mai mare parte din vina o are "sistemul" care prin legislatia sa nu vrea calitate ci pretul cel mai scazut ! La fel si in cazul alimentelor din Romania (codex alimentarum...sau cum se zice?) sare iodata etc... paduri taiate, terenuri agricole vandute ,petrol, gaze ,curent, banci, telecomunicatii vandute ...mediul de afaceri ostil anteprenorilor locali . probabil acum se vrea si inchiderea spitalelor pentru a face loc "privatilor" si corporatiilor dar oare cine o sa platesca ? Va meritati soarta
florin • 28 aprilie 2016, 8:57
Un articol de investigatie foarte bun dar care nu aduce nimic nou. Tara asta este parazitata de 26 de ani de un sistem politic mafiot si corupt. Aceasta retea sufocanta nu dispare usor.Priviti cine conduce in tara asta? O sleahta de agramati, inculti, lacomi. Si-i acceptam prin tacere.Poate copiii copiilor nostri vor avea sansa sa traiasca intr-o tara libera si corecta cu cetatenii ei
gdl • 28 aprilie 2016, 8:58
"Geo • 28 aprilie 2016, 7:36 De ce sa citesc in GSP despre asa ceva?!" Prefer sa citesc o asemenea ancheta de importanta majora intr-un ziar de sport decat sa nu o citesc deloc. Am inceput de mult sa ma intreb daca aceasta coruptie care s-a intins ca un cancer in toata tara nu este cu mult mai rea decat ce am trait in timpul comunismului. E cumplit sa-ti pui asemenea intrebare. Felicitari pentru aceasta munca si sa nu cedati, chiar daca poate nu se vede va asigur ca multa lume va sustine. Speranta moare ultima.
Daniel • 28 aprilie 2016, 8:59
Va felicit pentru toate aceste editoriale. E nevoie de curaj si putere sa va luptati cu statul si cu toti hotii astia. Jos palaria pentru Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan!
gigelos • 28 aprilie 2016, 9:01
30 de ami de puscarie ? Putin. 45 , cam asa . Ticalosi
auras • 28 aprilie 2016, 9:04
pentru faptele descrise cei vinovati merita inchisoare pe viata.
ior….ga • 28 aprilie 2016, 9:08
asta e gazeta sporturilor sau lumea medicala? n-am nimic contra unor astfel de articole dar parca nu merg cu alde gigi sau mitica, langa!
Gareth Edwards • 28 aprilie 2016, 9:09
"Medicul" Condrea trebuie sa se gandeasca bine inainte de a mai iesi pe strada...numerele de Bulgaria denota ca este un individ rapace. Oare ce pedeapsa ar merita acest ***??? L-as inchide intr-o incinta impreuna cu rudele celor morti la "Colectiv"...pentru deliberari. Astfel de personaje nu merita sa traiasca.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
radu • 28 aprilie 2016, 9:10
"Suprasept" foloseste substante homeopate, acolo se dilueaza de 10 sau de 100 ori. Motto-ul lor ar trebui sa fie "Suprasept siamo noi care ne p_sham pe voi"..
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
eva • 28 aprilie 2016, 9:10
Dle Tolontan, acum 32 de ani era aceeasi situatie ! Eram salariata a Min Sanatatii, la statistica, trebuia sa nasc in Coltea si o asistenta mi-a soptit ca daca pot sa merg in alt spital, ca ei au acolo niste microbi periculosi. Peste doi ani am aflat ca era vorba de pioceanic. Daca va amintiti similar (ca si actiune criminala deliberata a sefilor sistemului sanitar) se comportau si cu pastrarea "secretului"privind virusul HIV ! Nu-l inventase comunismul si totusi mai marii din sanatate nu au informat cetatenii, nu au facut o fabrica de seringi si nu au izolat sursele(atunci era lesne) de unde se putea propaga boala astfel ca dupa 1989 Romania s-a trezit intr-un cosmar din acest punct de vedere. Sa va mai povestesc cum statistica sanitara (unde lucram) raporta inainte de 1989 datele intai la partid si cum acestia le modificau (decese mama/copii,etc) de ca si cum oamenii ar fi fost suruburi? De fapt le cereau cu cateva zile inaite de raportarea oficiala si ne ordonau modificarea cifrelor desi era ilegal ...Minciunile criminale din sistemul sanitar au radacininile in comunism! "Situatia" asta nu dureaza de doar 10 ani (e mai veche de 30 de ani) si daca culegeti informatii dinafara Romaniei o sa aflati ca acum nu fac analize substantelor dezinfectante pentru ca ei stiu ca si cele mai performante substante din occident nu distrug nici jumatate din microbii din spitalele noastre.Si in occident apar in timp asemenea situatii in spitale dar de frica consecintelor legale acestea se darama si se construiesc altele fie ca sunt de stat, fie ca sunt private !
Dan • 28 aprilie 2016, 9:18
Buna ziua, Felicitari pentru munca pe care o depuneti. Romanii adevarati nu "au murit". Cine plateste? Cine trebuie sa ia masuri imediate? E o problema de surminare a SANATATII POPORULUI ROMAN. Ce zice d-l ARAFAT? Ce zice d-l Presedinte?
Vlad • 28 aprilie 2016, 9:22
Felicitari Tolo pentru curaj. Daca in tara asta ar fi macar 1% asa cum esti tu...cred ca am avea un sistem de 10 ori (ca tot e numarul magic al episodului) mai bun. Am mai zis odata, repet...totul este putred..pana la miez. Rezolvarea e la noi...stiu, inca suntem adormiti si in letargie. Dar usor usor, tot mai multi se trezesc si incep sa constientizeze...si pana se strange o masa critica nu mai e mult...nu e nevoie de 100% ci de o masa critica.
marcel zadda • 28 aprilie 2016, 9:23
și toate astea se întîmplă în românia, a.d. 2016... nici nu mai știu ce să zic. chapeau bas, cătălin! chapeau bas, gsp!
Stalky • 28 aprilie 2016, 9:29
Bravo domnule Tolontan. Ati scos la lumina *** Acum cine plateste? Vor fi pedepsiti vinovatii?Si cum? Acesti criminali trebuie sa plateasca dupa faptele lor. Daca nu scoatem *** in afara societatii definitiv,daca nu ne protejam dreptul la viata, atunci pregatiti-va pentru un nou Colectiv.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
pacalici • 28 aprilie 2016, 9:29
*** sa le calculeze toti mortii din spitalele tarii morti din complicatii si septicemii datorateproastei dezinsectii datorate mincinoaselor lor produse.Ar trebui sa plateasca si cei de la sanepid ,cei care n au controlat periodic produsele,directorii de spitale ,si alti hoti din sistem
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Cătălin Tolontan • 28 aprilie 2016, 9:38
@mircea: nu am avut alaturi nici un procuror. Ca daca stiau procurorii actionau cindva pe parcursul acestor 10 ani. @Vlad: cint multi oameni buni in tara asta. Cine, dintre sefii tarii, spune ca nu sint oameni buni e un fel de a spune ”nu sint in stare sa organizez un sistem care sa puna oamenii in valoare”. @Dan: nu are nici un amestec Raed Arafat.
Cătălin Tolontan • 28 aprilie 2016, 9:41
@Romi: nu cred ca, in materie de justitie, China este un sistem. Daca dvs nu ati vrea sa fiti judecat in China, de ce va ginditi ca oricine ar trebui judecat acolo? Si aici nu e vorba despre o firma, ci despre un sistem de complicitati. Autoritatile sint cele care vreme de 10 ani au tacut, au musamalizat, au nascut ceea ce se petrece azi.
Cătălin Tolontan • 28 aprilie 2016, 9:43
@marcelP: scuze, dar ce treaba are UE aici? UE ne-a semnatalt de acum 11 ani legatura dintre lipsa de control a substantelor si infectiile din spitale. Ne-a asistat sa facem laboratorul. Asta nu e o poveste despre Europa rea, ci despre oameni din Romania.
teodor • 28 aprilie 2016, 9:53
ROMANIA UCIDE!!!!Puscarie pe viata pentru cei vinovati!!Procese pentru cei care au murit infectati in spitale!!!Reformare a sistemului!!!
Ardeleanu’ • 28 aprilie 2016, 9:53
Cuvintele nu sunt destule pentru a va multumi indeajuns...felicitari echipei pentru munca depusa!
Vlad Tepes • 28 aprilie 2016, 9:53
citesc si nu mai pot de draci, as vrea sa-i gasesc pe astai doi Dinu Flori si patronul, Dan Condrea si ***
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
WOW • 28 aprilie 2016, 9:59
D-le Tolontan va felicit pentru aceasta ancheta, insa va recomand sa analizati si alte produse de la alte firme, ci nu doar de la acesti nenorociti inconstienti si fara discernamant. In comunicatul Hexi Farma, patronul publica o lista cu spitalele implicate in tragedia de la Colectiv in care nu a vandut aceste produse.Atunci cine a vandut acolo? Identificati furnizorii si produsele care au fost vandute acolo. Daca tot a-ti luat-o pe acest drum, verificati-i dvs pe toti, ca organele abilitate nu POT, CA NU AU LABORATOARE, DESI GSP LE GASESTE.Sunt sigur ca daca mai cautam , mai gasim si alte laboratoare. Toti furnizorii de astfel de produse trebuie verificati, mai ales produsele din tarile vestice(Ex: masinile germane si frantuzesti facute pentru Estul Europei difera de cele facute pt Vestul Europei, pentru ca tarile estice sunt vazute ca fiind inapoiate.
Vlad Tepes • 28 aprilie 2016, 10:04
@teodor ce puscarie pe viata mai nea teodore cand la noi ii prinde ca fura milioane de euro de la stat si ii baga pe o poarta ii scoate pe geam dupa ce in prealabil au manzgalit 7 carti de colorat pentru copii,lucrari de arta si de stiinta sau in cel mai fericit caz le da arest la domiciliu
rehtl • 28 aprilie 2016, 10:05
@geo: mai conteaza unde citesti? sau intri aici sa vezi ce-a mai debitat becali? gandeste-te ca investigatia asta si schimbari-le pe care le aduce iti vor salva poate viata mai tarziu
Cristian Mihai • 28 aprilie 2016, 10:06
Daca se va ajungi la proces sper sa nu pateasca precum cei din cazul Microsoft, 1-2 ani de puscarie, astia *** merita ani grei de puscarie plus despagubiri de milioane de euro.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
dzzz • 28 aprilie 2016, 10:07
Sper ca procurorii sa isi faca treaba cu adevarat si sa nu minimalizeze impactul acestor dezvaluiri. Care sunt, indubitabil, de nivel national si intrunesc puternic conditiile infractiunii de atentat la sanatatea publica, daca o mai fi incriminata. Practic, indirect, aceste matrapazlacuri au cauzat sute, poate mii de decese si imbolnaviri. Fiecare persoana in a carui diagnostic apar infectiile poate si ar trebui sa intenteze proces contra statului, care este obligat sa vegheze la sanatatea locuitorilor tarii. Pana la urma, nu e vorba despre Hexi, a carui activitate ar fi trebuit stopata si sigilata de ieri, e vorba de complicitatea directorilor de spitale, a sistemului, la nenorocirea care se intampla. Dezvaluirile GSP sunt cutremuratoare, incredibile. Nu ne-am luat tara inapoi, sistemul ne ucide si ne obliga sa emigram. Groaznic!
Betina • 28 aprilie 2016, 10:11
O Doamne! , Asteptam demisii si oamenii direct implicati ...in puscarii .Dar probabil asteptam degeaba. Suntem la capatul lumii ...unde excrocii ...pot fura oricat chiar si vietile noastre .
Bangur Zsolt • 28 aprilie 2016, 10:13
Sotia mea a murit de 10 luni.A fost o infectie luata din spital,despre care nimeni nu vorbea,totul trebuia invelit in mister.Statul roman este un stat criminal.Nepasarea,coruptia nasc crime.In ultimii 26 de ani probabil zeci s au chiar sute de mii de oameni au fost omorati de catre acest stat...si conduc cine? Aceeasi mafioti,criminali,hoti ,smecheri