miercuri, 27 aprilie 2016, 7:03
de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan
Ședința de judecată a început cu două ore în urmă. La bară e Ștefan Lungu. Iar în sală e cald.
„Deschideți, vă rog, o fereastră!”, îl roagă șefa completului pe polițistul masiv, în cămașă albastră. E o replică identică la fiecare termen, dar la fiecare termen e cald. Și dacă procesul s-ar strămuta în Anchorage ar fi cald.
„Mai aveți întrebări?”, îi întreabă pe avocați judecătorul Înaltei Curți. În primul rând al sălii, banca de la geam, se produce o busculadă.
Un ministru mai sprinten ca avocatul
Elena Udrea și avocatul Chiciu sar umăr la umăr și se blochează reciproc. Nu se pot ridica amândoi deodată.
Ambuteiajul stârnește un moment de ilaritate.
Alexandru Chiciu renunță și fostul ministru câștigă cei 30 de centimetri necesari întrebării.
Procurorul, reprezentantul Ministerului Public, se uită dezaprobator cum, a mia oară de la începutul procesului, termen de termen, minut de minut, Elena Udrea ține să facă legea în sala de judecată.
Udrea este Matrix, Dominatrix și toate rudele lor laolaltă, înghesuite într-o cutie de sardele.
Scena are ceva injust.
Vorba lui Rudel Obreja, la termenul anterior, „doamna judecător, nu e corect ca noi să ne înghesuim aici și acuzarea să stea relaxată acolo!”. E un adevăr candid în remarca bărbatului uns cu toate alifiile care e Obreja.
Lungu despre ”oamenii de la stat”
După câteva minute, se inversează raportul de forțe.
Statul și-o fură de la privat.
Procuroarea Ana Dobre îl întreabă pe Ștefan Lungu, fostul consilier al Elenei Udrea, dacă îndemnul ministrului: „Faceți Gala Bute, nu există să nu se poată!” ar fi putut reprezenta o presiune pentru oamenii din Ministerul Dezvoltării. „Și un motiv ca să plece”, completează Ana Dobre.
„Doamna procuror, doamna Udrea are un stil agresiv pentru angajații la stat, dar normal pentru angajații din privat, de acolo de unde am venit eu. Cei din minister se mai plângeau, dar, știți, așa erau ei”, povestește, condescendent, Lungu.
Îi privești pe toți cei „de la stat” prezenți din sală. Nici nu tresar în fața umilinței.
Acești întreprinzători de succes
Îi privești. De la judecătoarele obosite și până la polițistul care se va ridica probabil din scaun peste 20 de ani, când va ajunge direct pe masa de operația de discopatie, toți sînt niște oameni normali trăind vremuri anormale.
Ei îl ascultă pe Lungu, un tânăr elegant, bine crescut și atât de performant că ai sentimentul că n-a lucrat decât la Sky News, Procter și Google. Asta dacă nu le-a fondat chiar el.
În spate șade Tudor Breazu, alt tânăr star din mediul privat, amintiți-vă de filmulețul în care ProTV îl prezenta pe „Cici” Breazu precum Lupul de pe Wall Street, versiunea New Age!
”Întrebați-i ce comision iau pe cei din actuala guvernare!”
Trecând peste moment, judecătoarea îl întreabă pe Lungu dacă a negociat șpaga de 10% cu unul dintre cei care întorseseră bani către el.
Urmează un dialog fabulos.
– Nu, doamna judecător. N-am discutat că se știa că 10% e cutuma banilor întorși în minister.
– Păi, poate se mai schimba procentul, nu?
– Nu, nu se schimba.
– Nu se schimba?
– Nu, iar dacă s-a schimbat procentul de 10% întrebați-i pe cei din actuala guvernare! (râde, oamenii își dau coate în sală)
Udrea: ”Și eu am venit din privat”.
Lungu a lucrat la TVR, apoi pe lângă Udrea la Ministerul Dezvoltării, iar firmele sale de evenimente și imagine s-au alimentat cu bani publici.
Sau, așa cum va apăsa Udrea în depoziția sa, Lungu s-a finanțat cu bani negri, la sacoșă, returnați pe șest de PD-L pentru serviciile prestate. Așa cum Lungu a recuoscut că a prestat pentru alegerea lui Udrea ca președinte la PD-L București și a lui Boc în calitate de președinte al PD-L național.
La rându-i, Breazu, conform datelor din rechizitoriu, n-a câștigat în ultimii cinci ani nici cât să-și lase în jos prelata de la Mini-ul decapotabil cu care se dă prin Bucureștiul plin de oameni cenușii, neperformanți și apăsați, indiferent că lucrează la stat sau la privat.
Până și Elena Udrea a rostit mândră „Eu am venit din privat”, deși ultimele venituri care să nu aibă legătură cu salariul de la stat sau cu banii din restituiri au fost realizate când?! Fără glumă, cînd?
Care-s adevărații bugetari?
E o asemenea defilare de cariere de succes „de la privat” că nu înțelegi cum se judecă totuși un proces care are ca miză vreo 2 milioane de euro, vizați inițial din fonduri europene și, mai apoi, săltați direct din buget.
Căci despre asta e ”Gala Bute”, susține acuzarea. Bani pentru partid, bani de buzunar, bani pentru vacanțe, bani luați de la buget sau credite cu garanții ministeriale oferite privatului Obreja de Sorin Popa de la BRD, ”da, bancherul Popa, era în relații amicale cu doamna Udrea”, și oferiți ilegal privaților. Pînă la urmă, te întrebi dacă bugetarii addevărați sînt cei care lucrează la stat sau cei care se ocupă de buget?!
Și, drept minister, un partid mai mic
Procurorul, angajată la stat, nașpa job, își păstrează calmul. E una dintre zilele sale bune, pare că și-a crescut controlul emoțiilor de la termen la termen.
Și nu e simplu pentru ea.
Pentru că Elena Udrea nu lasă pe nimeni să ocupe centrul scenei. Prea-fericitule Shiva, ce spectacol era în ședințele PD-L sau la cele de guvern!
Procurorul DNA vrea să explice cum ministerul era organizat ca o replică pe bani publici a filialelor din PD-L. Insistă. Descrie un minister construit pe protecții politice. „Garanții”, cum le numește Lungu. Un stup de interese, în care oamenii apelau la banii publici ca să-și răscumpere datoriile unul față de celălalt, asta vrea să puncteze reprezentanta DNA.
Ea arată cu degetul un Matrix.
Dar cum să probezi un Matrix?
Performerii din sală, poposiți temporar la stat, în drumul lor regal de la un succes la altul, se uită la procuroare cu îngăduință.
Inculpații s-au plictisit, hai să trecem la lucruri serioase!, „așa se proceda cu politizarea încă din anii ’90”, spune Lungu. Nimeni nu vede care e problema.
Îngerul bun al bugetarilor
Și, pentru ca statul să și-o fure maxim, cade rețeaua. La un moment dat, calculatorul grefierei se poticnește, chiar când procurorul o întreba pe Elena Udrea dacă avea un iPad alb pe care descărcase un soft unde monitoriza ce se scria despre ea. Apare tipul de la IT, un tînăr în blugi largi.
Amuzat, Ion Ariton părăsește morga lui severă și o bate ușor pe Udrea pe umăr: „Doamnă, spuneți că aveți dumneavoastră o tabletă”. Se zâmbește în sală.
„Ce facem, s-a pierdut înregistrarea, o luăm de la capăt?!”, glumește și Lungu, rămas agățat la bară. Tînărul de la IT meșterește calm.
Cineva șoptește, răutăcios: „Poate dacă furați mai puțin, rămâneau bani mai mulți de IT la stat!”.
Întorci privirea. Nimeni. O fi fost îngerul bun al bugetarilor.
Se ia o pauză.
Udrea despre informările de la SRI
Tînărul a reparat calculatorul.
Grefiera iese pe hol și îi poftește politicos pe oameni în sală, ca la teatru.
Elena Udrea vine la bară.
„Îmi mențin declarația în totalitate. Mă refer la declarația din cadrul urmăririi penale. NU SUNT REALE FAPTELE pentru care am fost trimisă în judecată, nu le recunosc.
Am devenit ministru în decembrie 2008, iar din decembrie 2009 ministru al dezvoltării regionale și turismului până la 2 februarie 2012”, începe ea.
Spune că umbla mult prin teritoriu și că alții semnau pentru ea. Gheorghe Nastasia, mai exact.
Apoi povestește cum a primit sesizări de la SRI despre combinații ale oamenilor săi. Pe doi i-a zburat, pe Nastasia l-a iertat.
Umbra lui Gărdean la Straja
Ideea fundamentală a apărării e că toți denunțătorii aveau legături din preistoria afacerilor murdare, cu mult înainte de venirea lui Udrea în minister.
Lungu era prieten cu Gărdean, ceea ce recunoscuse și el. Nastasia era și el mână în mână cu primarul din Bușteni, Savin. Lungu se plimba cu Nastasia. Primarul Rezmeriță din Lupeni era la cataramă cu Gărdean. Sau Gărdean îl băga în buzunar. Și tot așa.
„Umbra lui Gărdean plutea peste domeniul de la Straja”, după cum se exprimase mai devreme Lungu.
„Cum poate pluti o umbră peste un domeniu de schi?”, îl întreabă, amuzată, Angela Dragne, șefa completului, jucînd rolul angajatei de la stat, insensibilă la geniul poetic al inculpaților.
Totuși, acești oameni inteligenți și acest ministru obișnuit să domine în stil de desăvîrșit exemplar alfa, nu realizează ceva. Pe masa judecătorilor se strâng hârtii peste hârtii. Vorba cuiva: un proces se ține în poezie, dar se decide în proză.
Două prietene și o durere
Udrea pledează că a căzut în mijlocul unor alianțe de afaceri, între oameni mai hârșiți decât a anticipat când i-a pescuit și i-a luat pe lângă ea.
Iar dezamăgirea cea mai mare este Ana Maria Topoliceanu.
„Topoliceanu m-a rugat să o susțin să ocupe o funcție publică. Și pentru relația de prietenie, și pentru că ea muncise în campanie, tot ce am putut face a fost să o iau consilier”, spune Elena Udrea. Asta pentru început.
Mai apoi și-a pus prietena la CNI, ”unde a fost o șefă eficientă”. Ia o mică pauză. Dintr-o dată, nu se mai aude vocea ei.
Judecătoarele se uită în lateral. La fel şi procuroarea. Aruncă o privire fugară către fostul ministru şi şi-o retrag imediat.
Sala o vede din spate, aşa că nu pricepe ce se întâmplă. Şi grefiera, care scrie neobosit de mai bine de o oră, se opreşte pentru prima oară şi se ițește peste monitor.
Elena Udrea plânge.
Avocatul ei se repede cu un pachet de şerveţele.
”Haideți să luăm o pauză de 20 de minute”
Lumea realizează momentul. Oamenii se opresc din tastat, căscat sau şoptit. Ana Maria Topoliceanu are aceeaşi mină tristă, dar parcă și ochii ei s-au umezit nițel. Două prietene și o relație zdrobită. Topoliceanu e printre denunțătorii lui Udrea.
„Haideţi să luăm o pauză de 20 de minute”, propune preşedinta completului. Toată lumea e invitată afară. Rămân Udrea şi Ruxandra Dragomir, prietena ei.
Ies, împreună, după 10 minute. Udrea, cu un zâmbet plâns pe faţă.
Ştefan Lungu şi apărătorul său se întorc cu o pungă de covrigi şi apă plată. „Vrei? Ia, meniul V.I.P!”. Udrea nu refuză. Rupe din covrigul cu mac şi se înveseleşte. Face ochii mari când aude ştirea că primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, a fost săltat de DNA.
Topoliceanu stă pe un scaun, departe de grupul care a uitat scena. Lumea revine în sală.
Reîncărcată, Elena Udrea își reia cuvântul.
Nu crede că a fost în minister
Repetă versiunea ei. Nu are nicio vină. Cu Gărdean a stat câteva minute la o petrecere. Programul încărcat o face să creadă că nu a fost în minister când Nastasia pretinde că i-a dus geanta cu 900.000 de euro.
Bani pe care nu i-a luat niciodată.
E deja târziu. Și n-a terminat.
Completul decide să îi mai dea cuvântul în încă o ședință. Pe 27 mai.
În mai să vezi căldură!
Pînă atunci însă, ne vom revedea cu afacerea dezinfectanților. Ca să nu se creadă că am uitat.
Societatea se dezgheață. Vor fi surprize mari.
Adrian • 27 aprilie 2016, 7:48
Bravo Catalin ! Asteptam articolul cu dezinfectantii. Daca am avea inca 5-6 oameni in presa ca si tine, lucrurile s-ar schimba mai rapid, insa ne bucuram ca te avem si pe tine. Tu, echipa ta, oamenii care citesc si vor vorbi, toate acestea vor duce la schimbari.
liana • 27 aprilie 2016, 8:10
Un articol excelent...scris excelent...felicitari !
pavel • 27 aprilie 2016, 8:13
tolontan ***. au intrat bani in cont de la gigi. devreme ce pe prima pagina scrie de meciul asa - astra. curios, nimic de meciul fcsbului cu viitorul? la ala nu sunt semne de intrebare, ***?
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Ister • 27 aprilie 2016, 8:16
Păi nu a fost în vizită pe la *** ìŕoñicus £acebúçistus ca o făcea el sa rada *** sau pupacinđu-se prin gard. *** acolo era femeia verilor £ęçali şi scrumiera lui pòřceą, *** de când a ieșit de la búľău: am plecat flăcău de acasă şi m-am întors mireasă.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Kyro • 27 aprilie 2016, 8:43
@ pavel Dupa mintea ta cum ar trebuii sa se termine un meci Steaua - Viitorul sa fie corect? Presupun ca, dupa mintea voastra, trebuie sa piarda amandoua si sa li se scada si 3 puncte ...
Daniel • 27 aprilie 2016, 9:04
Utilimele 4 comentarii par a fi exact ale unor postaci.
doina • 27 aprilie 2016, 9:05
Astia si acum isi bat joc de stat....cred ca sint siguri ca scapa, si chiar daca ar fi condamnati banii sint in siguranta.
Ardeleanu’ • 27 aprilie 2016, 9:08
Bravo, bravo!
Drwho • 27 aprilie 2016, 10:13
Trebuie ca politia si DNA sa intre de urgenta in sistemul medical romanesc! Asistentele sefe fac legea, brancardierii duc pacientii la investigatii in functie spagi, se fura 50% din mancarea pacientilor, se fura din ustensile, medicamente si celelalte necesare. Pacientii cu avc (care au nevoie de minim 3500 de calorii pe zi) abia primesc o supa, restul trebuie sa aduca rudele. Managerii de spitale trebuie anchetati si intrebati de ce nu exista pe fiecare sectie echograf (functional!), de ce nu exista cate un IRM in fiecare spital (doar se cheltuie milioane pe toate prostiile, chiar nu se poate lua un aparat IRM?? sau e interesul privatilor Gral si Sanador amestecat in neputinta asta a statului). Mai trebuie intrebati managerii unde *** sunt aparatele EKG, cele mobile? De ce pe o sectie de cardio, cu 4 aripi (SUUB) exista doar 1 EKG mobil? Nu costa foarte mult, ar trebui sa fie in fiecare salon cate unul.. Alte probleme: tinutul in umbra a formularului E 112 - foarte putini pacienti beneficiaza de el. Dintre ei 0% beneficiaza de decontare toatala. Etc etc.. Curatenie in sistemul medical si curatenie la guvern si de aici se poate vindeca tara.. Apoi investit masiv in educatie, cercetare si dezvoltare si poate in 20 de ani apucam sa vedem o tara normala..
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Cătălin Tolontan • 27 aprilie 2016, 10:31
@doina: crezi ca e o tactica de proces, adica o strategie de aparare prin care sa arate ca la stat nu se poate decit cu hei rup, si automat la limita legii, ca e o realitate sau ca e un reflex de care nu poti scapa, asa cum toti avem constructii interne care ne influenteaza?
SORIN • 27 aprilie 2016, 10:36
Catalin , De ce prefera DNA sa se prefaca a nu auzi cand mai multi implicati in dosarul Bute spun ca 10 % nu este inventia lor ci este o cutuma , pot intelege ( sau banui macar ) ! De ce voi " paznicii democratiei " preferati sa priviti ironic- condescendent aceste afirmatii nu prea inteleg , dar ...
fotbal • 27 aprilie 2016, 10:48
emotionant. de la prima pana la penultima fraza😛ultima e un construct care sper cu toata fibra sa se verifice! ps. lasati cu matrix ca ma umfla plansul
doina • 27 aprilie 2016, 11:11
Pur si simplu nu stiu ce sa cred....numai cind ma gindesc la breazu si promovarea de la protv, alta structura care functiona la limita legii, ma ia cu nervi! Si cred ca *** a ramas cu casele de la rapps luate cind era udrea pe cai mari, nu inteleg de ce judecatoarele nu i-au intrebat ce realizari notabile au in privat?
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
?????? • 27 aprilie 2016, 12:10
Oare cum se masoara eficienta intr-un minister, "cu referire" la CNI ? Considerati ca judecatoarele ar fi putut fi nemultuimite de "comentariu" ? Prezentarea din articol parca asa doreste a "insinua" ?
Eugen • 27 aprilie 2016, 13:19
"Societatea se dezgheață. Vor fi surprize mari." Daca se dezgheata, urmeaza inundatii. Asa e la noi tot timpul. Abia asteptam sa vedem... cine e luat de apa. Domnule Tolontan, ce parere aveti despre neimplicarea DNA-ului in afacerea cu vietile oamenilor, practicata de cei de la hexi pharma in cardasie cu minister, dsp-uri si directori de spitale?
Tu nu vezi • 27 aprilie 2016, 13:43
Voi prezentati in stilul "D-l Goe" doar pt a minimiza acuzatiile grave ce li se aduc acestor trantori
jurnalistul cacareaza • 27 aprilie 2016, 13:56
Tolontane, gaseste diferenta intre titlu si articol "Cine te mai ia dacă joci prost la o echipă de pluton?" Versus " Dacă te duci la o formaţie de pluton, cine să te mai ia dacă nu dai randament? " Z***. ***.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
gilos • 27 aprilie 2016, 14:18
"Societatea se dezgheață. Vor fi surprize mari." Incheiere de articol incantatoare, Mi-a adus aminte de celebrul "Miroane, se strange latul !" al lui Traian Tomescu. Felicitari pentru perseverenta, faceti cinste meseriei de jurnalist. Chapeau!
steff • 27 aprilie 2016, 14:47
Catalin, detectez cumva o mica pasiune a temnicerului ca urmare a lacrimilor lui Milady de Winter?!
Victor • 27 aprilie 2016, 14:57
@tolo: bine ca se mai uita cineva la ei. Pentru 50 de ron iei trei ani cu executare, pentru sute de milioane si parazitarea institutiilor de stat iei ... ceva cu suspendare. @SORIN : si ce sa le facem acum, sa le dam o decoratie (au deja) pentru protejarea traditiilor postdecembriste ? Afirmatia ta nu are absolut nici un sens, nu ai vazut inca dosare cu alti mari protectori ai acestei 'datini' a coruptiei de stat? Dar legea ce este? Ea nu a permis niciodata aceste 'uzante'. Mai mult, afirmatiile astea spun ceva despre tine si cum vezi coruptia aparatului de stat (cutuma). Daca ne focusam pe legi o vreme si o sa dispara si cutumele, cu multi plangand intre timp.
serban • 27 aprilie 2016, 14:59
Tolontane, mai scrii și tu ceva pe profilul ziarului, sau te-ai dat după piață și "lăudători " ? Mai ești ziarist de sport, sau ai dat-o pe politică și o să ne mai sufoci ceva ani cu Colectiv și cu gala Bute ?
Boier Razaila • 27 aprilie 2016, 15:11
Bun articol. Citeam si asteptam sa vad daca Udrea ramane cu onoarea "nereperata "si apare dom Base sa rezolve. "Las’ că v–o reperează dom’ Mitică" (Boc). Plangem si noi cu Leana , dar noi dupa lei care au disparut ca prin farmec in buzunarele lor. ***. Bravo oameni buni "asa se face" vorba lui Capone Al(exandru) . Vreau sa ma inscriu si eu la ei ,poate Falcosu ma invata si pe mine cum se face banu.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
jean gabin • 27 aprilie 2016, 15:12
Maestre Tolo, te admir. Curaj, nebunie, cinste, nici nu mai conteaza! Ceea ce faci tu ar trebui copiat de zeci si zeci de jurnalisti.
Radu Antonescu • 27 aprilie 2016, 15:15
Sala Dinamo fara spectatori.Lipa ministru.Ancheta?
gri • 27 aprilie 2016, 17:45
Domunule Tolontan - felcitari - Udrea trebuie sa plateasca , asa e drept . Intre timp as dori sa stiu cum ati ancheta urnatoarea manarie : Patriciu isi anunta amicii ca vor fi emise actinui Romeptrol , amicii isi pregatesc banii si in vreme ce sistemul de tranzactionare a BVB este blocat pentru " pulime " baietii destepti : SRS , Pantis , Tariceanu etc si fetele destepte : Cameila Voicuescu cumpara actiuni subevaluate pe care le vand mai tarziu la valoarea de piata (muult mai mare ) si fac zeci de milioane de euro ! Udrea a manarit cateva sute de mii de euroi - sa faca puscarie daca esete asa > Camelia Voiculescu - fiica celui caruia i-ati carat servieta este victima inocenta . nu ? Citindu-va inteleg in sfarsit sensul profund al butadei : " M-am saturat de *** dati-mi o canalie ..." O zi buna pe baricadele corectitudinii si muncii la patronul CRESCENT
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
SORIN • 27 aprilie 2016, 17:51
@Victor De acord -sa ne focusam pe lege. Tu , eu , poate doamna , poate domnu' dar cu ce instrumente ? Ne facem vigilantes ? Ceea ce am vrut sa spun ( si tu din pacate nu ai inteles ) este ca cei care au cu adevarat instrumentele necesare ( recte DNA ) prefera sa se focuseze pe tinta Udrea ( evident vinovata dealtfel) fara sa dea cel mai mic semn de lupta impotriva SISTEMULUI (care a functionat si inainte si probabil dupa Udrea&Co)care i-a facilitat acesteia si grupului sau savarsirea faptelor incriminate. Oare aceasta atitudine a DNA nu creeaza impresia ca acesti ticalosi implicati in dosarul Bute sunt un caz izolat si condamnabil care aduc rusine unui minister remarcabil prin cinstea aratata in decursul timpului si chiar si unei clase politice imaculate pana la aparitia acestor ticalosi. Daca mai ai indoieli privind atitudinea de care vorbeam priveste putin la dosarul Microsoft unde dintr-un pachet compus din instigatori - intermediari ( care eventual si-au minjit si ei degetele ) - beneficiar real se pare ca vinovatia este integral a intermediarilor deoarece instigatorii i-au denuntat pe acestia( si-au devenit deodata onorabili) iar beneficiarul real a declarat ca nu au ajuns la el banii pt campania electorala (si trebuie crezut, nu?)
Stefan • 27 aprilie 2016, 18:35
Stiti, procese neprocese, pana nu ii ard la buzunar pentru tot ceea ce fac, o sa se fure in continuare, dar mai cu talent, ca sa fac pe hazliul. Eu spun ca pentru cateva milioane de euro multi stau linistiti in puscarie 2,3,4 ani, cu meniu si mijloace suplimentare de existenta, si se distreaza alti 50. Altii traiesc liberi intr-o puscarie virtuala o viata intreaga, limitati de buget si cu grija familiei in spate zi de zi, cu concediul in fata televizorului, asa ca 2,3,4 ani ar fi un mizilic. Poate si pentru mine daca as fi in pozitia aceasta. Si nu doar cat au furat, ci cu penalitatile de rigoare, dobanzi, amenzi, etc. Ai furat 4 milioane? Dai 4 inapoi, dobanzi, plus 4 milioane pentru ca ai privat bugetul statului, adica pe oamenii de rand, infrastructura, etc, de banii aceia pentru o perioada de timp. Plus detentia. Multi nu se gandesc la efectele colaterale ale contractelor date pe spaga, la furturile din sistem. Tehnic vorbind, o firma serioasa, pentru ca sunt si romani cinstiti, e privata de un castig, deci si angajatii ei, si dezvoltarea firmei, etc. Samd.
un nume • 27 aprilie 2016, 19:01
Belea de articol. Belea de belea... Care este oare contribuţia părţilor (celor trei autori) la compoziţie – documentare , stil, concepţie...?!
aldo_m • 27 aprilie 2016, 21:29
mai nea tolo ,mai tovarase nu inteleg de ce sculptorii s-au chinuit sa sculpteze femei de ce pictorii s-au chinuit sa le picteze de ce poetii le-au inchinat ode ,de ce se spune ca nu putem trai fara femei sau e posibil ca tu sa ai alta orientare sexuala pt ca tu dai cu pietre intr-o femeie rupi bratul unei sculpturi ,murdaresti o pictura ,cum ma sa nu intelegi o femeie care iubeste si e iubita ,tu cand spui femeie spui coruptie si gata elena udrea asta e coruptaia din tara asta ,chiar asa daca tovarasa ta sau sotia ta ar face un act de coruptie cu siguranta ai face un denunt la DNA ma intreb ce ar spune sau ar face incoruptibilul tolontan ,isus paraca a zis ceva de cel ce nu e pacatos sa arunce cu piatra ,biblia spune ca daca am trai doar o secunda tot am pacatui stiu cataline tu esti cinstit .OARE , adica tu sigur joci in filmul ala incoruptibili sau esti impins de niste UMBRE care vor sa scoata in evidenta ca traian basescu e corupt ca tu de fapt acolo vrei sa ajungi dam in udrea sa ajungem la chior eu am inteles ca daca nu era chiorul NU AVEAM DNA ,aveam dar ceva moale cu ochii legati ,fericirea vine din dorinte indeplinite la tine fericirea e s-o vezi pe blonda la puscarie eu unul mi-as dori DOAR S-O IUBESC nu vreu s-o inteleg iau femeia asa cum e tu o judeci dar e pacat ca ramai fara femeie sau daca ai bani o poti cumpara
popa marcel • 27 aprilie 2016, 23:47
ce folos ca este anchetata? traieste in continuare in superlux ,va lua cu suspendare si atunci ce mai zici tolontane?sant atatia hotii liberi asa ca ia va fi unul in plus.va omorati degeaba jocurile sant de mult facute.
Dumitru • 28 aprilie 2016, 2:19
@ Cătălin Tolontan: Genial. M-am aşezat. Stau lejer şi citesc de juma de oră. Şi comentariile. Lucrez la stat şi am invidii la privat. Am plecat din minister cu dureri de cap şi angoasat. MI-a trecut. Acum. "La stat nu se poate decit cu hei rup, si automat la limita legii" dacă în cap n-ai altceva decât comisioane. "E o realitate". E un reflex de care nu poţi scăpa decât atunci când începi să gândeşti la programul cu care ai venit la guvernare. Bugetarul nu e mai inteligent ca un câine. Pricepe ce gândeşti şi făptuieşti nu ce vorbeşti.
Viorica Alexandru • 28 aprilie 2016, 11:00
V-ati prins ca oamenilor le plac povestile la misto si asta faceti... un baiat de baiat ...nu am putut citi pana la capat, dar continuati... ar fi pacat sa ramaneti fara paine... ..poveste cu dezinfectantele este doar parghia serioasa dar plicticoasa pentru a ve mentine pe linie... ..nimic interesant despre lume, viata si societate...
Dorina • 28 aprilie 2016, 13:53
Titlul este de 24 de carate, excelent si articolul!
Stefan • 29 aprilie 2016, 8:38
Foarte bun.