Ei produc, ei se controlează și Ministerul Sănătății se face că nu le găsește sediul!

Când DSP Arad a descoperit în 2013 un dezinfectant cu probleme, șefii de la București au răspuns că nu localizează societatea ca s-o controleze. Nu găseau cel mai mare producător din România care tocmai luase 176 de contracte cu spitalele

marți, 26 aprilie 2016, 7:02

UPDATE: MINISTRUL RECUNOAȘTE: ”Noi controlăm hîrtii!”. Astăzi a avut loc lansarea unui program național împotriva infecțiilor intraspitalicești. La întrebările presei, atît ministrul Cadariu-Achimaș, cît și șefii inspecțiilor sanitare, prezenți în sală, au confirmat dezvăluirile: ”Nu facem analize de laborator pe dezinfectante, e adevărat ce ați scris. Noi controlăm hîrtii. Asta se va schimba”. 

UPDATE: HEXI PHARMA SPUNE CĂ PUTEA FOLOSI CE CONCENTRAȚIE DOREȘTE! Într-un comunicat prezentat de Hotnews, Hexi Pharma nu mai pomenește nimic de rețetele cu o concentrație scăzută! În schimb, cu o nunață care pregătește apărarea sa ulterioară, spune că putea pune orice concentrație, atîta vreme cît produsele sînt eficiente! 

UPDATE: PARCHETUL S-A AUTOSESIZAT. Procurorul general Bogdan Licu a declarat azi la CSM, consemnează Agerpres, după ce Realitatea TV a furnizat la prima oră știrea, că a cerut o anchetă pe situația dezinfectanților din spitale.

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac, Cătălin Tolontan și Alex Nicodim (foto)

13072204_1180834768616467_549206087_o

”Imediat am umplut camioanele cu dezinfectanți și le-am trimis în spitale ca donație”, își amintește cu emoție Dan Alexandru Condrea.

Pe 2 noiembrie, pagina de Facebook a firmei Hexi Pharma oferă condoleanțe familiilor de la Colectiv. Panglica neagră flutură ca un steag de doliu deasupra siglei companiei. Frumos gest.

Au trecut aproape 6 luni și viața merge înainte.

Hei, hei, bună dimineața!

Până acum a fost bună pentru doamna inspector-șef.

Discuție cu Simona Pârvu, șefa Inspecției Sanitare de Stat din Ministerul Sănătății.

– Bună dimineața, puteți să ne explicați, vă rugăm, care este rațiunea pentru care instituția dumneavoastră nu verifică în laborator substanțele dezinfectante din spitale?
– Să știți că legea nu ne obligă nici pe noi și nici pe DSP-urile locale să facem asta.

– Dacă legea nu vă obligă nu înseamnă că nu vă permite.
– Da, înțeleg. Dar chiar dacă s-ar face o analiză de concentrație a substanței active n-am avea certitudinea că antisepticele sunt în regulă.

– ?
– Există mai multe substanțe în biocide, nu doar substanța activă.

– Există, însă…
– Dacă aceste substanțe secundare nu sunt în regulă, efectul pe total nu e cel necesar.

– Spuneți publicului că, până și în situația în care substanța activă e conformă, se poate ca biocidul să nu fie eficient.
– Exact!

– Dar, nu vă supărați, acesta nu e un argument pentru ca să nu faceți analiza substanței active!
– De ce?

– Dacă substanța activă e conformă, produsul poate să nu fie corect, dar dacă substanța activă e diminuată, atunci sigur produsul nu e corect! Adică mașina se poate strica oricum, dar sigur fără benzină nu merge!
– Asemenea analize sunt scumpe, între 10.000 și 20.000 de euro.

– Noi știm că determinările de laborator pe substanțe active sunt de ordinul sutelor de euro, dar poate vă referiți la altceva.
– Să știți că nici în alte țări nu se fac analize de laborator pe biocide. Producătorul aduce analizele pe care le face el în momentul avizării.

– Sînteți sigură că nu se fac în străinătate? Lucrați de mult la Inspecția Sanitară?
– Nu, din februarie anul acesta.

– Și pînă acum unde ați lucrat?
– La secretariatul ministerului.

– Ați făcut tot inspecție sanitară?
– Am avut alte însărcinări.

– Și sînteți convinsă că nu se fac analize chimice în alte țări după ce autoritățile sanitare descoperă produsele drept „neconforme”?!
– Nu știu, la ce vă referiți?!

Chiar așa, la cine ne referim?

La aproape 4 milioane de oameni.

La ei ne referim.

„3,8 milioane de români ajung să se interneze anual în spitale”, spune profesorul dr. Cristian Vlădescu, directorul Școlii Naționale de Sănătate Publică.

„Vorbim despre 3,8 milioane de CNP-uri unice, pentru că unii oameni vin de mai multe ori”, precizează el.

Școala de Sănătate Publică este sursa cea mai autorizată în domeniu pentru că ea centralizează informația spitalelor. Doar pe baza acestor cifre Casa de Sănătate decontează spitalizările.

„Și în acest număr nu sunt prinși cei internați peste zi sau ambulatoriu”, spune doctorul Vlădescu.

Dintre cei internați, 20% sunt copii, conform unui studiu din Strategia națională pentru protecția copilului, elaborat de Ministerul Muncii.

3.000.000de adulți sunt anual internați în  România

800.000de copii sunt anual internați în România

Pentru niciunul dintre acești copii și adulți, femei și bărbați, mame și surori, statul român nu verifică în laborator substanțele folosite pentru dezinfecția spitalelor.

Bine, asta ne-ați mai spus-o!

Uitați una nouă.

Ce fac autoritățile când sesizează că un antiseptic nu e în regulă?

Cei de la Arad au descoperit ceva

Direcția de Sănătate Publică Arad a notificat în 2013 șefii săi de la București, adică DSP și Inspecția Sanitară, că „POLYODINE SCRUB are neconformități”.

Ce face Inspecția Sanitară cu care tocmai am vorbit?

Inspecția răspunde în Raportul de activitate al DSP București pe 2013: „neconformități constatate la produsul biocid POLYODINE SCRUB produs de SC Hexi Pharma Co SRL. Având în vedere că nu s-a putut contacta niciun reprezentant al societății s-a înaintat adresa către Oficiul Registrului Comerțului pentru obținerea informațiilor privind punctul de lucru al firmei în vederea aplicării măsurilor care se impun”.

176 de contracte cu spitalele Ministerului Sănătății a semnat Hexi Pharma în 2012-2013, cînd Ministerul Sănătății nu știa de unde să ia firma

Serios?

Da, cât se poate de serios.

Nu au găsit „niciun reprezentant al societății” și au trimis o hârtie către Registrul Comerțului!

E mișto să fii genul de stat care să nu clipești nici cînd spui cele mai ridicole chestii.

Tu, stat, te trezești cu un antiseptic care se folosește „pentru dezinfectarea chirurgicală a mâinilor personalului medical și spălarea tegumentelor pacienților” și care are o problemă.

Vă spunem și ce neconformitate avea POLYODINE SCRUB, că neoficial am aflat.

Era problema de concentrație, bine-cunoscuta problemă: una scrie pe eticheta produsului și alta pe avizul de punere pe piață.

Dar asta, tu, ca stat, nu mai scrii în raport. Sună mai bine pentru public să-i zici „neconformitate” decât să vorbești despre „concentrație mai mică”.

Și ce face Inspecția de Sănătate din București în fața semnalului de la Arad?

Zice că nu poate să-l găsească pe producător. Care producător era cel mai mare din România!

.

„Sunați mai de dimineață!”

Ziarul i-a rugat pe cei de la DSP Arad să spună ce neconformitate au depistat. Și când.

Astea le povestim așa, ca să rămînă.

I-am rugat și pe cei de la DSP București, cu Inspecția de Sănătate cu tot, să ne spună când i-au reperat, în sfîrșit, pe cei de la Hexi Pharma.

De la Arad am aflat că răspunsul e redactat, dar s-a oprit în cabinetul directorului Daniela Cârnațu.

„Sunați și dumneavoastră mai de dimineață că doamna directoare a plecat”, a comunicat ieri, pe la patru după-amiază, o doamnă drăguță de la permanența DSP Arad. De cîteva zile totul s-a blocat. Stă pasărea în aer de frică.

Bună dimineața!

Din București, directoarea DSP Cristina Pelin ne-a spus: „Căutăm în arhivă ce s-a întâmplat când n-am găsit adresa Hexi Pharma. Eu nu eram atunci în instituție”.

Apoi a oftat cu sinceritate: „Avem probleme cu depozitarea”.

Biocidul se întoarce. Tot neconform

Treaba cu autoritățile e plictisitoare, dar palpitant e ce s-a întâmplat cu POLYODINE.

Că dacă producătorul a dispărut în ditamai hala, de nu l-a găsit ministerul care îi plătea milioane de euro pe an, dezinfectantul săracu’ nu se lasă!

POLYODINE, nu SCRUB, dar un produs fix din aceeași gamă, reapare în Raportul din 2014 al DSP, tot la „neconformități”.

„Produsul POLYODINE, fabricat de Hexi Pharma – aria de aplicație nu corespunde în totalitate cu cele din avizul sanitar, în avizul sanitar nu este menționată «dezinfecția plăgilor, arsurilor, escarelor, leziunilor dermatologice»„.

L-au ars pe producător cu măsura clasică: „Produsul a fost etichetat”.

Au făcut și un control al produsului în laborator? Nu.

Lasă că fac alții controlul produselor. În laboratorul de casă.

Nedenumit235 schema_unilab

Hexi Pharma susține că își testează în mod regulat produsele în laborator. Așa face. Și că la fel procedează și spitalele. Aici minte.

Spitalele nu fac analize de laborator pentru substanțe, fac doar teste microbiologice, adică văd dacă au mai rămas viruși după utilizare. Nu o mai luăm de la capăt, nimeni din întreg sistemul de sănătate nu face determinări chimice în laborator pentru biocide. Punct.

Hexi Pharma face, într-adevăr, analize de laborator.

Unde?

Dan Alexandru Condrea, 41 de ani, asociatul majoritar al Hexi Pharma, apare în 6 firme active. În afară de Hexi Pharma, numele său e prezent în Hexi Med SRL, Ochmed SRL, Signum Service SRL, Health Services Company SRL, Medical Cleaning SRL.

Ultima firmă, Medical Cleaning SRL, derulează contracte de curățenie cu spitalele, Condrea fiind acționar.

Conform Registrului Comerţului, administratorul persoană juridică al Medical Cleaning SRL este Emex Cont SRL. Firmă care este administrator şi la Unilab. Laborator unde Condrea face analizele pentru Hexi Pharma.

Nu e nevoie de o divizie de intelligence ca să vezi legăturile adînci ale acestui grup care distribuie în peste 300 de spitale și care, în ultimul deceniu, a semnat un contract cu statul la fiecare trei zile lucrătoare!

Mai ales că administratorii nu sunt singura legătură între companiile aflate sub protecția bunăvoinței publice.

Între firmele lui Condrea și Unilab există un intens schimb de personal, de prietenii, de vacanțe comune. Unul dintre șefii de la Unilab, Traian Mirel Doncea, a devenit și acționar al laboratorului după ce a evoluat într-o poziție de top la Medical Cleaning, compania lui Condrea. Sînt multe exemple.

„E de notorietate încrengătura lui Condrea. Mereu îi bagă pe alții în față. Acum sunt speriați că i-ați prins și vor merge pe ideea că substanțele sunt eficiente, chiar dacă au mici probleme de producție. Dar nu sunt mici problemele acestea!” sursă a Gazetei din Hexi Pharma

Ieri, nici Dan Condrea și nici directorul general Flori Dinu nu au fost văzuți prea mult pe la sediu. „În schimb și-au luat acasă rețetarele”, spune o sursă a ziarului.

Fabrica a fost închisă o zi, o redeschid azi.

Tactica de comunicare publică aleasă între cei cîțiva de la vîrf este să spună: ”Produsele sînt eficiente!”. Dar nici între ei nu mai au încredere și au început să vorbească. 

Speriat este și Mihai Leva, directorul de producție, care știe foarte bine de unde primea rețetele, spune aceeași sursă. „Leva știe că toate documentele prezentate sunt reale”, conchide sursa. Șefii încearcă să-și contureze un cerc de suspecți „care au turnat la presă”.

În același timp, fiecare dintre cei cu răspundere, din fabrică și pînă la contabilitate, se gîndește că celălalt va începe să vorbească primul cu autoritățile, ca să-și scape pielea. Piese importante sînt și agenții de vînzări ”care au un tip de relație specială cu spitalele”.

Un alt om care știe bine ce se petrece în Hexi Pharma susține că una dintre cheile raiului se află chiar în calculatorul patronului firmei.

„Dacă DNA vrea să scuture sistemul medical din România, să vadă ce se găsește în calculatorul lui Condrea! Acolo este o listă pentru care directorii de spitale ar da orice să nu ajungă niciodată la procurori” sursă a Gazetei

fkshshInterviu cu un fost director medical al unui spital bucureștean, acum medic în sistemul privat

– Când ați sesizat probleme la produsele biocide?
– De multe ori. Nu erau constanți în calitate. Am vorbit cu epidemiologul. Eram director medical de spital, dar n-am reușit să-l conving.

– Ce să-l convingeți?
– Să aducem produse mai bune. Cele de la Hexi Pharma erau inconstante! Și apoi am avut un șoc.

– Ce șoc?
– Am văzut în laboratoarele private substanțe dezinfectante mult mai bune, ale unor firme mari din străinătate. Costau mai puțin! M-am întors la spital și mi-au spus cei de la comercial că nu putem, pentru că cele străine nu îndeplinesc condițiile.

– În ce sens?
– Nu știu exact, m-au amețit de m-am plictisit. Pur și simplu, vreme de cinci ani am încercat să înlocuiesc produsele Hexi Pharma și n-am reușit.

– E totuși ceva ciudat. Vorbim mereu cu oameni care își clamează neputința de a reacționa. Ați fost director, sunteți ditamai doctorul!
– Da, dar aici vorbim nu de o firmă, ci de un sistem bine protejat. Să vă povestesc ceva. Zilele trecute eram la un spital privat important și am văzut produse Hexi Pharma.

– Asta înseamnă că sunt bune.
– Asta înseamnă că cineva de la Ministerul Sănătății, care alcătuiește criteriile de achiziție, are grijă să împingă și spitalele private în aceeași direcție.

– Sună a teoria conspirației.
– Câți bani se cheltuiesc anual în sănătate?

– Aproximativ 7 miliarde de euro.
– Și nu vi se pare o miză? Am văzut multe. Am văzut un tomograf care a ruginit la Spitalul Militar în curte. Am văzut antibiotice luate cu de zece ori prețul! Nu dublu, de zece ori! Gândiți-vă ce se va întâmpla dacă cineva, SRI, DNA, habar n-am cine, o să ia treaba asta în serios. Când îți mor mii de oameni din cauza bacteriilor poate că o să o și ia. Dar am dubii.

– De ce aveți dubii?
– Pentru că ar fi fost cazul s-o facă până acum. Suntem o țară cu sănătatea furată.

„Ca jurnaliști, luptați cu un adversar extrem de puternic. Nu uitați un lucru: subfinanțarea sistemului sanitar este o mare minciună. Bani există, dar se fură! Și ei au construit averi, puteri și complicități greu de clătinat” fost director medical de spital

Nedenumit23Interviu cu doctorul Elena Copaciu, de la Alianța Medicilor

– Dumneavoastră, cei de la Alianță, sunteți priviți drept niște ciudați.
– Ziceți mai bine nebuni! (zâmbește).

– Ce credeți despre infecțiile din spitale?
– Când eu am făcut rezidențiatul, cu mulți ani în urmă, existau o altă atitudine și o altă atenție față de infecții. Sanepidul era Sanepid! Și epidemiologul era poliția sanitară a spitalului! Nimeni nu glumea cu ei. Cînd venea Sanepidul tremuram toți. Acum cînd vine DSP-ul, toată lumea e anunțată dinainte!

– Am involuat?
– În anumite aspecte, da! În ciuda banilor care se bagă în sistem. Știu că sună straniu, dar e adevărat. Nu sunt o nostalgică, însă orice medic vă poate spune cât s-a degradat atitudinea față de pacient în chestiunea infecțiilor. Acum avem antibioticele și le suprautilizăm. Ceea ce duce la apariția unor bacterii extrem de rezistente. Cele mai rezistente din Europa.

– În privința dezinfectanților?
– Cu inima strânsă, vă felicit pentru anchetă! Refuzam să cred că e așa fără aceste dovezi. Dar vă mai spun ceva, la fel de important. Directorii de spitale sunt validați de marile firme de medicamente. Așa că nu e simplu. Se joacă niște mize mari de tot.

„Unii directori de spitale nu renunță la funcție pentru că următorul venit ar chema imediat DNA când ar vedea cum s-au făcut achizițiile” doctor Elena Copaciu, Alianța Medicilor

Nedenumit2Una din sursele Gazetei spune că un control de fond declanşat de autorităţile statului la Hexi Pharma ar scoate la lumină adevărul

Fost angajat al celui mai mare producător de dezinfectante din România, unul dintre cei care au oferit Gazetei informaţii legate de diluarea din procesul tehnologic al produselor destinate spitalelor, aduce noi mărturii în aces caz.

– Cât timp aţi lucrat la Hexi Pharma?
– Ani întregi. Suficient cât să-mi dau seama ce se întâmplă în hala de producţie.

– Şi cum ați realizat că este o problemă cu dezinfectanții fabricați acolo?
– La două, trei luni de la angajare. Noi, cei din hala de producție, nu vedeam produsul finit. Într-o zi însă observ pe o masă trei bidoane cu etichetă. Citesc etichetele şi imediat am observat că există o diferență între concentrațiile substanțelor active de pe etichete și cele din reţetele după care produceam soluţiile. De bună-credință, prima dată când l-am văzut pe patron, pe Condrea, i-am spus că etichetele sunt tipărite greșit. Nu a comentat, dar nici nu a luat vreo măsură.

– De câte ori i-ați sesizat eroarea?
– De două, trei ori. Ultima dată mi-a transmis răspicat să-mi văd de munca mea.

– Ce s-a întâmplat în continuare?
– Atunci am realizat că e vorba de o greşeală premeditată. Şi tot atunci am decis să plec pentru că nu puteam să fiu părtaș la așa ceva.

– De ce nu aţi sesizat autorităţile statului?
– Iniţial, asta mi-am propus, dar îmi trebuiau dovezi. Am căutat un laborator care să-mi facă analize de compoziţie, altul decât Unilab, despre care toţi angajaţii ştiu că e controlat de Condrea. Nu am găsit în România, am contactat unul din Germania, dar când am aflat preţul, două mii de euro, am renunţat. Prea mulţi bani pentru mine!

– Cât timp ați lucrat la Hexi Pharma a venit vreun control din afară, de la instituțiile statului?
– Cât privește producția, niciodată. Nici măcar în perioada avizărilor. Au venit niște inspectori după incendiul de la Maternitatea Giulești pentru a verifica culoarea unui dezinfectant. Acela conținea albastru de metil. Voiau să ştie dacă poate fi confundat cu spirtul şi dacă este inflamabil.

– Mai știe cineva despre diluarea dezinfectanților?
– Sigur! Știu patronul, directorul general, şeful de producţie și câțiva agenți de vânzare. Dar ştiţi ceva?! Și acum produsele sunt diluate din reţetă! Dacă statul îşi doreşte să afle adevărul este suficient să demareze un control de fond la firmă, să verifice inventarul şi o să constate că există o mare diferenţă între cantităţile de substanţe active achiziţionate şi cantităţile ce reies din produsele finite ce sînt livrate pe poarta fabricii.

„Vorbim despre tone de substanțe produse în fiecare zi. Un control de fond ar scoate adevărul la lumină” fost angajat Hexi Pharma

NedenumitttStatistica europeană sumbră arată că, din 10 cazuri de români infestaţi, 6 dintre ei nu scapă de bacterie în urma tratamentului cu antibiotic. Asta nu înseamnă că decedează, ci că vor continua să trăiască infectați cu bacteria căpătată în spital.

Într-un raport întocmit în 2014 de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), România se află pe primul în clasamentul rezistenței bacteriilor intraspitaliceşti la orice tratament.

Aceleaşi bacterii pe care dezinfectanţii ar trebui să îi combată în sălile de operaţii, ATI şi de pe echipamentul medical.

Cu piocianic, Acinetobacter şi stafilococ auriu au fost infectate, conform dosarelor medicale, cel puţin 15 dintre victimele decedate după incendiul din clubul Colectiv.

Câteva exemple din studiul ECDC:

Piocianic (pseudomonas aeruginosa)

– Suntem pe primul loc din toată Europa la rezistenţa piocianicului la toate antibioticele cunoscute.
– De exemplu, la antibioticele din clasa cefalosporine, bacteriile cu care se confruntă pacientul român rezistă în 59,1% dintre cazuri.
– Românii sînt de două ori mai expuși decît următorii europeni, bulgarii, unde bacteria a rezistat în 29% din situaţii.

 

Acinetobacter

.

La antibiotice din clasa fluoroquinolone, bacteriile au rezistat în 83,7% din cazuri. Acinetobacter este singurul germene în care suntem întrecuţi de alte țări.

 

Pneumococ (streptococcus pneumoniae)

.

– Bacteriile din spitalele noastre au supravieţuit în 46,7% dintre teste;

Stafilococul auriu (staphylococcus aureus)

.

– Stafilococul auriu a rezistat în 56% din cazuri la meticilină; suntem singura ţară din Europa în care procentul este de peste 50%. Următoarea, Portugalia, vine cu 47%.

De fapt, cam așa arată toate graficele.

Pacientul român nu e doar pe ultimul loc, o coloană umflată, care sare în ochi și care strică ordinea paginii.

Pacientul român e de 3 sau chiar de 4 ori mai expus la bacterii rezistente decît europeanul mediu.

Pacientul român se întreabă deasupra cui flutură panglica neagră pe Facebook?

Măcar o dată.

 

 

Tabelul din care reiese că suntem primii în Europa, în 2014, la rezistenţa piocianicului la un antibiotic

Comunicat

Prima parte a investigației:

Comentarii (109)Adaugă comentariu

dinamo_fan  •  26 aprilie 2016, 7:15

si ce cauta acest articol pe un site sportiv ?

STELU  •  26 aprilie 2016, 8:09

Este incredibil, stupefiant ..CRIMINAL.. cum institutiile statului Roman sunt complice la aceste crime savarsite la adresa propiului popor.!!! Ma cutremur la ceea ce am citit in acest articol.!!! Domnule Tolontan , intr-un cuvant..STAT MAFIOT.. !!!Va rugam f.f.f. frumos nu cedati un milimetru in aceasta ancheta, pana nu veti ajunge la adevarati satrapi ai sistemului medical sprijiniti de catre oamenii politici. Aceasta ancheta a dvs, o pot considera ..ANCHETA SECOLULUI .. prin dimensiunea jafului si a crimei savarsite la adresa acestui popor. Va rugam nu va lasati, nu cedati vietile a milioane de oameni si copii sunt in pericol in propia tara. Va doresc succes. !!

nefertem  •  26 aprilie 2016, 8:11

Excelenta investigatia. Mi-ar placea insa ca sa nu ramana doar vorbe-n vant cele de-aici. Se va schimba ceva, se va sesiza cineva? Din experientele anterioare, un astfel de subiect e trambitat o saptamana-doua, dupa care lumea uita si totul merge mai departe, urmarind tiparele cu care ne-am obisnuit....

Bogdan  •  26 aprilie 2016, 8:35

@Dinamo_fan pai, si fanii lui Dinamo se imbolnavesc si ajung in spital, poate ar gasi interesant un astfel de articol pe un site de sport (desi, nu scrie nicaieri ca un jurnalist trebuie sa urmareasca doar o nisa, ba chiar din contra, e de apreciat ca Tolo si echipa urmaresc si alte aspecte).

lili  •  26 aprilie 2016, 8:40

DNA se sesizeaza cand exista interese ce il ating.... cand nu-i sunt atinse interesele nici DNA nici SRI nici alta institutie nu se sesizeaza, putem muri linistiti, statului roman nu-i pasa. DNA face parte din "sistem", nu-i deloc independent, ani de zile dosarele ANRP cu hotii de muuuulte sute de Milioane de Euro au stat in sertarele DNA, la fel cum a stat dosarul Microsoft, cum sta dosarul EADS...

Mihai  •  26 aprilie 2016, 8:45

Excelent articol. Ar trebui preluat de toată presa românească. Rar mai citesti in Romania un articol de investigatie. Felicitari!

Aurel  •  26 aprilie 2016, 8:49

Am citit cele 2 articole si in nici una dintre discutii nu am auzit vreo referinta la pacienti. Nimeni din sistemul medical nu si-a exprimat ingrijorarea despre sanatatea pacientilor. Chiar asa jos a cazut respectul pentru om in Romania. Vorbim despre sute de mii de copii. Organele abilitate sa isi faca treaba in ultimul ceas

gilos  •  26 aprilie 2016, 8:54

Felicitari pentru articol, este intr-adevar cutremurator. Sper din toata inima ca acesta sa nu ramana fara urmari, sa reprezinte un inceput pentru destructurarea mafiei din sistemul sanitar romanesc. Este o crima ce se intampla ! Cred ca acum intelegem mai bine motivul pentru care Ion Iliescu se opereaza in Israel, Traian Basescu la Viena, Victor Ponta in Turcia samd...

Gareth Edwards  •  26 aprilie 2016, 9:22

Catalin Tolontan nu este un jurnalist de investigatie, suna oribil...este inainte de toate un om de o calitate morala indubitabila, un individ cu un curaj nebun si o vointa de fier. Sa-ti dea Dumnezeu sanatate!

Ciprian  •  26 aprilie 2016, 9:26

Stiam ca e o intreaga mafie, dar acum vad ca statul a lasat jos standardul exact acolo unde e mai important. Ne omoara cu zile in spitale!

Ad  •  26 aprilie 2016, 9:28

...:(:(:( si nici acum statul nu face nimic.. *** de *** *** *** *** ...:(:( trist.. Aloooooo DNA.... Vede cineva??????

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

daniel  •  26 aprilie 2016, 9:30

felicitari pentru articol, nu am citit nimic mai cutremarator in presa ultimilor ani si consider ca daca nu se vor lua masuri drastice impotriva tuturor celor vinovati ( ministri , directori de spital, directori de institutii publice, dar si impotriva administratorilor societatilor comerciale ) nu mai este nici o sansa sa ne revenim. Dumnezeu sa ne ajute sa scapam de acesti criminali cu voie sau fara voie!

Titel  •  26 aprilie 2016, 9:44

Cel mai simplu sa-l gasesti pe furnizor este sa-i blocazi platile pentru substantele livrate si vine singur sa intrebe de bani.

Edi  •  26 aprilie 2016, 9:52

Catalin...cum putem sustine material aceste demersuri ale voastre?

John  •  26 aprilie 2016, 9:59

Felicitari pentru investigatie .Poate cineva se trezeste in ceastul a 12-lea.Tatal meu a murit anul trecut la Fundeni dupa ce a fost infectat in spital post operator.Ii administrau 5 antibiotice odata,ajunsese la 30 mii globule albe.Este foarte dureros sa stii ca iti intra in spital pe picioare si t-il dau inapoi intre 4 lemne. Ce se intampla in spitalele noastre se numeste genocid.Si toti care tac sunt complici

wutangman  •  26 aprilie 2016, 10:08

Felicitari! Va rog sa nu va opriti!

asd  •  26 aprilie 2016, 10:30

Subscriu: "...cum putem sustine material aceste demersuri ale voastre?"

Dudu  •  26 aprilie 2016, 10:38

Salut, Catalin Ai mai jos o lista cu peste 3500 de produse aflate sub aceeasi incidenta legala ca si dezinfectantele din poveste... sunt cele 20 si ceva de categorii de biocide cu care intram in contact in fiecare zi...si toate au fost puse pe piata pe baza de hartii...povestea e atat de complicata...are legatura si cu marile campanii de dezinsectie si deratizare (grupele 14 si 18), cu produse pe care ni le punem pe piele (repelentii din grupa 19), produse care sunt impregnate in lemnul mobilei pe care o avem in casa, produse care "intra" in animalele pe care le mancam (dezinfectantii veterinari)...nimeni, absolut nimeni, nu stie ce intra in noi...vedem niste etichete si trebuie sa credem ca un grajd dintr-un sat din Giurgiu sau Ilfov indeplineste conditii de productie pentru un produs pe care il aplicam in preajma copiilor nostri... Iar sanatatea publica nu mai exista in Romania de mult...primul pas in combaterea vectorilor (organisme vii ce transmit virusi, bacterii ce provoaca boli) intra in responsabilitatea ANRSC - cei care string gunoiul pe strazi, Ministerul Sanatatii, Directia Nationala de Sanatate Publica si-a declinat competenta si au trimis activitatea la servicii comunale... (Si) De aceea incidenta infectiilor bacteriene, fungice sau cauzate de virusi printre cele mai mari din Europa... aceste produse biocide au acest rol, de a ne proteja sanatatea... http://www.ms.ro/documente/Registrul%20National%20al%20Produselor%20Biocide,%20actualizat%20pana%20la%20data%20de%2001%20decembrie%202015_3233_18872.pdf

vasile  •  26 aprilie 2016, 10:47

asta era treaba binomului...dar e clar incotro se indreapta tara asta...

Cip  •  26 aprilie 2016, 10:50

Ma intreb daca spitalele private din Romania utilizeaza aceiasi furnizori si aceleasi produse. Nu vreau sa insinuez ca o fac, insa ma intreb unde se termina putregaiul...

Iulian  •  26 aprilie 2016, 10:58

@dinamo_fan..nu ma mir ca esti caine, in primul rand. In al doilea rand, aici este un blog. Ce iti scrie sus, sub taburi? www.tolo.ro sau www.gsp.ro? really dude, de asta am ajuns aici. ca sunt prea multi care respira degeaba. Ar trebui sa te bucure astfel de anchete. Trebuie facut tam-tam pe aceste lucruri, doar asa poate, se va schimba ceva, macar pentru copiii nostri.

dzz  •  26 aprilie 2016, 11:01

Incredibil, nu am vrut sa o cred, dar astia chiar ne omoara cu zile. *** Exterminare in masa! Incredibil!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Dan  •  26 aprilie 2016, 11:09

dinamo_fun , esti pe tolo.ro. Ca ai intrat de pe gsp.ro, e alta poveste. Dar cam greu sa te uiti pe unde navighezi cand esti cu capsa pusa, asa cum o dovedesti tu. Tolo&echipa, sper sa va tineti tare. Deranjati oameni cu greutate, dar cineva trebuie sa o faca. Sper ca si ceilalti cititiori sa fie in asentimentul meu si sa aiba taria sa iasa in strada si sa rasturnam "ordinea" actuala daca acesti inconstienti vor face preisuni asupra voastra. Trebuie sa ne trezim si sa nu ii lasam singuri pe cei ce fac investigatii jurnalistice. Ei sunt garantii democratiei, evident ca atat timp cat au dovezi si nu o iau pe aratura (Ceea ce nu cred ca e cazul acum)

Catalin  •  26 aprilie 2016, 11:14

dinamo fan, asta te interesează pe tine? ce caută articolul pe gsp.ro?

gin  •  26 aprilie 2016, 11:29

Dar un fan Dinamo ce cauta la un articol cu adevarat cutremurator?

Calin  •  26 aprilie 2016, 11:43

Catalin, bravo! Aveti o independenta si o incapatanare sa intrebati "de ce?" dupa fiecare raspuns pe care vi le admir si pentru care va multumesc.

make  •  26 aprilie 2016, 11:46

Daca in presa romaneasca ar fi cel putin 10 Tolontani sunt convins ca credibilitatea ei ar fi altundeva decat unde e acum. Da, presa de calitate inseamna investigatii aprofundate, reportaje de la fata locului, interviuri la sange, fara-mama-fara-tata ! Si inca mai sunt *** pe aici care-l intreaba pe dl. Tolontan de ce publica asemenea materiale intr-un ziar de sport. Simplu, pentru ca ziarele celelalte publica numai materiale copiate dupa marile fluxuri de stiri sau supte din gradina internetului. Respectele noastre, Catalin Tolontan si sa ai sarbatori luminoase.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Costin  •  26 aprilie 2016, 11:48

În sfârșit se ia atitudine. Cine plătește pentru copiii infectați cu bacterii? Ar trebui să fie condamnati la muncă silnică 30 de ani cei responsabili de acest haos

Costin  •  26 aprilie 2016, 11:49

În sfârșit se ia atitudine. Cine plătește pentru copiii infectați cu bacterii? Ar trebui să fie condamnati la muncă silnică 30 de ani cei responsabili de acest haos. Nu va lăsați domnule Tolontan. Va rog mult

Costin  •  26 aprilie 2016, 11:52

Incredibile dezvaluiri. Multe multe felicitari Tolo si echipa, ati declansat tsunami-ul care probabil va face posibil un inceput de curatenie in sistemul nostru medical. Aveam o parere foarte proasta despre presa din Romania in ultima vreme, insa acum ma inchin in fata voastra. Tineti-o tot asa, sunteti niste eroi.

Nae  •  26 aprilie 2016, 11:54

Ar părea că sunt pe lângă subiect dacă aș amininti ce a spus mult hulita Laura Codruta Kovesi : ,,Avem nevoie de o Lege a ILICITULUI clara si drastică ce sa prevadă confiscarea averii dobândită ilicit cât și modalitatea de recuperare" . Însă increngaturilor oricăror mașinării corupte pleacă de la declarații de avere și în final modul de trai ale exponenților. Dintr-un salariu de 5940 de euro cât ar avea un anumit director de spital nu îți poți permite luxul de a depune în conturi dublul sumei LUNAR și să trăiești regeste la fel cum un consilier sau subsecretar de stat ar face același lucru. Au existat prea multe cazuri în care cei acuzați de neconcordante între venituri si cheltuieli declarate în declarația de avere au fost eliberați fără tam tam și fără verificare. ASTA E SISTEMUL ROMANESC. A scoate bani bani din România și a ii plasa in paradisuri fiscale este ușor ca drumul Bucuresti-Snagov tocmai pentru că verificările fiscale nu au baza legala , nu poți pleca cu geanta de bani în Gibraltar cata vreme depășești limita de bani cu care poți părăsi țara......Doar dacă nu ești vreo PERSOANA IMPORTANTA. Toți acești oameni ce ne fac praf viață de zi cu zi și te omoară încetul cu încetul sunt cu conturi ce nu se justifică câștigul în offshore-uri!!!! Oare suntem atât de creduli încât să credem că un politician român, fost sau actual sef de partid ar avea avere de 300.000 de euro în conturile băncilor românești când nu își justifică nici măcar diferența de bani între câștig și cheltuieli? România a fost tăiată pe feklii și portionata pentru toți ,,șmecherii" neaosi ajutați politic. Aceeași politicieni ce ne mângâie din patru în patru ani pe creștet la alegeri și ne spun :,,Dormi ca veghez asupra ta.... Sper sa nu te trezești niciodată"

Cristi  •  26 aprilie 2016, 11:54

Felicitari pentru erticol!!Nu va opriti aici!!

sase sase  •  26 aprilie 2016, 12:08

Daca asa ceva se intampla inainte de 1989 erau impuscati demult. Cred ca este cea mai mare crima multipla facuta de cei care in mod normal trebuie sa salveze vieti. Insa in Romania nimic nu mai este normal. Imi dau acuma seama ca desi s-a trait prost inannte de 1989 cel putin aveai siguranta ca nu esti condamnat la infectii si chiar la moarte de niste hoti ordinari. daca erau descoperiti erau pusi la zid. Lucru care avand in vedere consecintele actiunii lor mi se pare decent de normal.

Fost…  •  26 aprilie 2016, 12:46

Dane si tie Flori iti sunt adresate aceste comentarii: v-ati batut joc de tot ceea ce ati construit! Cu gripa aviara firma incasa miliarde-pe ce? Pe clabuci cu apa! De ani de zile stiati ca va veni ziua platii! Batranul Condrea,tatal lui Dan se intoarce in mormant! Nu asta si-a dorit cand a facut firma,inceputa in Semanatoarea cu un Oltcit si un papuc! Dan viseaza doar si numai banii! Atat! In rest nu il intereseaza nimic! Sanatatea populatiei aduce valoare tarii,dar cand nu gandim ajungem la Parchet si apoi la Puscarie! Dane ti-ai luat case si apartamente de nu mai stii de ele? Te intreb? Ai doi copii? La ce iti trebuiau atatea? Nu puteai sa nu furi si sa nu diluezi solitiile! Ai mintit ca nu ai schimbat loturile! Cu spitalele angajatului Anca si pioceanicul din flacoanele hexi cum este? Vrei sa detaliez? Detaliez la Parchet! Benevol! Au murit 64 de oameni la Colectiv! Ce ai facut tu? Nimic! Ai continuat achizitiile in "modul stiut",trimitand agentii pe teren! Spitalele lui Oprescu...Universitar 600 mii euro contract...batranul Condrea acolo a fost farmacist si parca legaturile cu Universitarul sunt de cand era Oprescu sef si apoi primar...de aici Spitalele lui Oprescu...vrei sa detaliez! Si tot ce ai facut,ai facut cu buna stiinta! Stiai tu Dane,tu Flori,etc! Pacat! Sute de angajati,profesionisti,care nu au treaba cu Hexi dar lucreaza in firmele facute de tine Dan Condrea Alexandru vor ajunge someri! O ancheta bine facuta va demonstra ca totul a fost bine pus la cale de tine si de Flori si de juridic si de entitatile-spitale cu care aveati aranjamente! Asta asa ca lumea sa stie...Felicitari redactiei GSP,domnului Tolontan,echipei si tuturor factorilor implicati!

florin  •  26 aprilie 2016, 13:07

Nici nu stiu ce reactie sa am. Nu pot sa ma declar oripilat, pentru ca eu cred ca fiecare simtea dinainte ca astfel de lucruri sunt posibile. Diferenta intre presupuneri, supozitii si fapte concrete o face o echipa de reporteri competenti, care stie sa puna intrebari si sa puna in dificultate o persoana banuita de fapte penale. Citeam acum franturi de dialog de la procesul Elenei Udrea si m-am luat cu mainile de cap. Nu stiu daca asa s-a desfasurat procesul de la cap la coada, dar senzatia mea e ca prestatia procurorului de caz e jenanta. Astept si reactia medicilor si as fi curios daca chestia asta nu s-a intamplat si cu complicitatea lor... Cei care aduc argumentul ca asta e un blog personal si nu un ziar de sport nu prea cumpara ziarul. De fapt, cred ca destinatia principala e chiar ziarul si nu blogul. Avand in vedere ca "teritoriul" jurnalismului de investigatie adevarat e destul de arid, nu vad nimic nelalocul lui. In acelasi timp, legatura intre sanatate si sport nu poate fi discutata. Deci, dati-i inainte.

diana  •  26 aprilie 2016, 13:10

de dezinfectantul plin de bacterii gasit la Elias in 2014 ce se mai aude?

Adrian  •  26 aprilie 2016, 13:37

***. In ce situatie a ajuns aceasta tara, daca pentru o cifra de afaceri cat mai mare, unii ajung in mod indirect sa ,,omoare"" oamenii fie si prin intermediul acestor dezinfectanti ! Acesta este clar o problema a parchetului general si DNA! Pur si simplu te infiori de ceea ce se intampla in aceasta tara! De frica dezinfectantilor si presedintele impreuna cu primul ministru se trateaza in strainatate! *** de gunoi a Europei am ajuns!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Vlad  •  26 aprilie 2016, 13:55

Felicitări pentru articol. Continuați și scoateți la iveală toate *** care se joacă cu sănătatea noastră. Toți corpuții, leneșii, ignoranții, toți afaceriștii care visează numai la multe 'lovele'și ne-au făcut preș în drumul lor spre bogăție.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Mediator Penal  •  26 aprilie 2016, 14:10

Pana cand nu intervine D.N.A.-ul oamenii astia nu se potolesc cu actele de coruptie. Eu as fi de acord cu dublarea numarului de procurori D.N.A.

Gabi  •  26 aprilie 2016, 14:15

IN MOD REAL, CORUPTIA UCIDE ! Ce te faci insa cand cei corupti se lafaie in masini scumpe si vile impozante iar locul lor in puşcării e luat de cei care fura o găină sau un baton de salam...?!!

Alex  •  26 aprilie 2016, 14:18

De curiozitate, ati facut rost de niste bidoane cu produsele lor si le-ati facut analiza, nu? Asa, ca sa fiti acoperiti.

Filter  •  26 aprilie 2016, 14:23

Hai cu DNA-ul la baietii din ministere si DSP ca prea multi sunt complici ***: unii din prostie altii prin hotie.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cătălin Tolontan  •  26 aprilie 2016, 14:25

@make: sint multi jurnalisti buni in Romania peste tot. Nu trebuie sa ma credeti pe cuvint, uitati-va pe ziare, la televizor, pe siteuri. Veti gasi lucruri interesante. Dar inteleg ce va lipseste pentru ca si noua lipseste acelasi lucru. Ginditi-va ce ar insemna ca TVR si RRA sa se ocupe de subiecte de acest gen. Noi sintem citeva zeci de oameni, ei sint mii.

Cătălin Tolontan  •  26 aprilie 2016, 14:26

@vasile: da, s-a intrebat si Costi Rogozanu aici ce a facut toti acesti ani SRI http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/pofta-scarboasa-de-etica-si-politica-de-soc-116487.html

alin  •  26 aprilie 2016, 14:45

de pe hotnews.ro - merita verificat la spital cu camera ascunsa... liviul2006 [utilizator] i-a raspuns lui cinev@ La infectioase la Matei Bals, vanzatori de pijamale pentru copii sunt lasati sa intre pe usa din dos (in fata se intra doar cu cartela), mamicile le dau la copii sa probeze hainele, in general nu cumpara. Apoi hainutele sunt probate de alti copii !!! Caz real, in decembrie 2015. Asta nu e crima ? Chiar daca din prostie ?

fotbal  •  26 aprilie 2016, 14:51

ce ma enervezi! evident, la modul politicos ca asa imi recomanda more speech

Claudia  •  26 aprilie 2016, 15:08

@Edi si asd: cred ca in primul rand ii putem sustine cumparand ziarul in care au aparut investigatiile, adica gazeta, fie online, fie de la chiosc. Ar fi un minim gest, cred. Ceea ca o sa fac si eu

Flo  •  26 aprilie 2016, 15:22

Sefa Inspecției Sanitare de Stat din Ministerul Sănătății e grav de habarnista: "în strainatate" exista enorm de multe controale facute de stat prin agentiile ministerelor (al sanatatii, al ecologiei, ...) si direct de catre ministere. Exista si legi europene în acest sens. http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:1998:123:0001:0063:fr:PDF

gigel  •  26 aprilie 2016, 15:29

Cred ca investigatia asta a intrat in topul investigatiilor facute dupa 1989. Felicitari tuturor si nu va opriti. Miza e uriasa deci riscurile sunt la fel de mari! Daca as purta palarie, mi-as ridica palaria in fata d-lui Tolontan si al echipei. WELL DONE!!!

jap jap  •  26 aprilie 2016, 15:52

"Caci rupti sunt ca din tare stanca / romanii orisiunde cresc". "Viata e grea, dar aspra" zice intelepciunea populara, ea ne caleste in loc sa ne menajeze. Dar alte 2 aspecte as vrea eu sa comentez. 1.Sistemul e corupt - cum procedam? 2.Ce suntem, jurnalisti sau oameni, corecti sau cinstiti, capitalisti sau democrati etc? Mai intai, remarc doua chestii. Mai multi au zis ca nu te poti pune cu sistemul, cu ordinea lucrurilor. Te conformezi sau pleci. Oameni, firme. Nu e o situatie noua, jurnalistii cunosc sumedenie de cazuri similare in tara, multi au fost sau sunt ei insisi in situatia de a face zilnic compromisul sau de a-si purta anonimi si mizeri crucea. E scandalul international emisiilor masinilor. Era presiunea verzilor si a comunistilor, si a ipocritilor care cer poluare, emisii mai putine, dar si nivel de trai "decent" si dividende maxime. Finantati si din obscuritati rosii. Au sfarsit toti fabricantii prin a se alinia toti, tacit sau nu, la nivelul minim de morala, de etica practicabil. Era evident de la inceputul scandalului ca toti fac la fel, din moment ce, intr-o piata atat de concurentiala ca a masinilor, paradoxal, niciun competitor nu sarea la gatul Volkswagen. Decat revoltatul tomnatic Basescu, care, descopar tot mai stupefiat si ingrozit in ultimul timp, n-are pic de discernamant politic precum n-are nici o scara a valorilor corecta si clara. Adica duduia e inaintea justitiei, a tarii si chiar a partidului. Precum era Elena Lupescu. Avem deci o presiune morala a societatii, avem o concurenta, avem o lipsa de autoritati de reglementare si enforcement si, finalmente, avem drept rezultat un fenomen de aliniere a tuturor concurentilor la standardele morale minime cu rezultatele nefavorabile societatii (va amintiti? cea cu presiunea concurentiala si lipsa de reglementare si, finalmente, cu ipocrizia). Avem scandalul Panama Papers, la fel. Concurenti economici importanti, la sange, presiune materiala si ideologica spre profitabilitate, performanta financiara si economica, lipsa de reglementare si verificare si, drept rezultat, alinierea concurentilor la cele mai joase standarde morale practicate de cel mai imoral dintre concurenti. Mediul economic romanesc. Concurenta pe o piata mica, lipsa reglementarii si impunerii regulamentelor, rezultat: evaziune cvasigeneralizata, alinierea morala la concurentul cel mai imoral, in numele supravietuirii - legitima aparare. Alt exemplu, campaniile electorale. Avem concurenti duri, mize mari, presupun, lipsa reglementarii si apararii regulilor, obtinem campanii murdare, scumpe, incorecte, irelevante si produse politice antisociale si antinationale gen "acomodare rentabila si capatuiala privata" cum zice AP. Avem o lume concurentiala, resurse limitate, lipsa de reglementare globala, lipsa de autoritate internationala, un ONU slab, si vom obtine razboi, moarte, mizerie si nedreptate. Avem in politica partide care concureaza, mize mari, reglementare si autoritate legala insuficiente si obtinem o clasa politica ineficienta, costisitoare, nociva chiar. Pe de o parte suntem liberali, nu, si atunci reducem reglementarile, slavim libertatile si slabim valorile traditionale. Ne inchinam profitului si laudam competitia chiar nonsensica, la sange, cu evidente victime umane, nu mai zic de efecte diverse, majore asupra nivelului de trai si a securitatii nationale. Avem media, e concurenta, pe viata si pe moarte, o piata finita, lipsa de reglementare si de autoritate si obtinem ca ea se aliniaza la nivelul minim de moralitate, mor aia corecti si utili si traiesc aia murdari si corupti. Avem o populatie invidioasa, rapace, meschina, interesata, avem lipsa de justitie, de politie, de dreptate si autoritate si obtinem o populatie cu morala la pamant, care voteaza primari si politicieni penali, si o tara care e pe ultimul loc in toate clasamentele europene, cel putin. De concurentiala ce este. Etc etc. Cine e de vina? In chestiunea cu biocidele, am citit ca sistemul te obliga sa te conformezi, ca alta solutie nu este, si se invoca autoritati care n-ar fi. Hai, in concluzie, sa observam ca intai trebuie sa existe o autoritate a moralei, de un anumit nivel si o anume obiectivitate, sinceritate la populatie, intre consumatori, beneficiari, in comunitatea internationala, in breasa, intre membrii organizatiei, pe ramura economica. Acestia trebuie sa agreeze, sa produca regulile si organul pentru apararea acelor reguli. Faptul ca nu exista acestea, inseamna ca: sau societatea respectiva nu e inca matura, poate inconstienta, sau e corupta in intregime de-a dreptul. Asta e statul si reglementarea, ceva antiliberal, dar vital, este expresia expresia constiintei de grup, ceea ce deosebeste societatea de o jungla. La 2, ma intreb daca jurnalistii au sesizat organele din timp. Daca nu, inseamna ca au lipsit organele de importante informatii, ca le-au condamnat la o ancheta dificila, lunga, cu mai putine probe, cu eventuale probe compromise si cu mare parte dintre faptasi facuti scapati. Inseamna ca practic i-au avertizat pe faptasi, ca au fost complici. Beneficiul jurnalistilor? Nu stiu, poate faima, vanitatea, premiul Pulitzer 2017. Ei au ales sa nu spuna, sa ingreuneze ancheta si chiar s-o compromita. In loc sa se devoaleze si epureze intrega retea de coruptie din spitale si domeniu cu ocazia acestui caz, vor fi doar cativa pedepsiti pentru neglijenta in serviciu. Sistemul de sanatate va ramane. Si nici DNA si mai ales Kovesi nu isi vor mai aroga inca un succes abuziv si o popularitate nemeritata, nu-i asa? Cu alte cuvinte, in loc sa aleaga sa faca mult bine societatii, jurnalistul a ales sa-si faca lui mult bine si mai putin societatii. Daca a fost asa, daca nu, retrag si imi cer scuze si avansez doar felicitari. De fapt nu acuz pe nimeni, doar imi dau cu parerea de pe margine. "Autoritatea" invocata e ceva pe care noi o facem, noi o imputernicim, noi o respectam, noi o finantam, noi o controlam, daca avem constiinta necesara, daca nu suntem ipocriti. Daca o atacam, si o sabotam, ca si pe DNA sau SRI, si jurnalistii, si maestrii, si populatia, si politicienii penali sau mai putin performanti intelectual precum Basescu, si CCR, si SIE cu colaboratorii lor internationali, impreuna cu toti fostii securisti cu progeniturile, ginerii si cumetrii lor, asta culegem, Romania de pe ultimul loc. De unde si sloganul lor, "Mandri ca suntem romani". Daca noi nu-i facem pe securisti, ce sa asteptam de la R Moldova, sau Ucraina, saracii?

Comentează