Statul român nu verifică niciodată în laborator dezinfectanții din spitale. Rețete din fabrica celui mai mare producător arată că antisepticele sunt diluate!

Ziarul face publice două documente de producție ale firmei Hexi Pharma, care livrează dezinfectanți în peste 300 de spitale din 40 de județe din România

luni, 25 aprilie 2016, 6:57

UPDATE: Într-un comunicat oficial, Hexi Pharma afirmă că se gîndește să dea ziarul în judecată. Foarte bine. Firma mai spune că formatul rețetei este unul mai vechi. Exact asta a spus și sursa și apare clar în articol. E o rețetă pe care omul de producție a luat-o din fabrică acum cîțiva ani. Aveți comunicatul integral la finalul articolului. 

UPDATE: Astăzi de dimineață, la Realitatea TV, cînd Dorin Chioțea i-a arătat pagina 1 a ziarului, ministrul Sănătății, Cadariu-Achimaș, a declarat: ”Sînt sincer, nu știam că nimeni din statul român nu verifică prin analize de laborator dezinfectanții din spitale! Tocmai de aceea e important că ministerul lansează mîine programul împotriva infecțiilor nosocomiale. De undeva trebuie început”. 

Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac, Cătălin Tolontan și Alex Nicodim (foto)

 

– Domnule Condrea, ceva nu e în regulă în rețetele noastre!
– Închide ușa,  te rog.

Bărbatul, Dan Alexandru Condrea, este patronul Hexi Pharma, cel mai mare producător de dezinfectante din România.

Firma aprovizionează mai mult de 350 de spitale din 40 de județe. Antisepticele Hexi Pharma sunt folosite, conform propriei prezentări, „în peste 2.000 de săli de operație”.

Ele ar trebui să lupte exact cu setul de bacterii ucigașe care au fost descoperite în corpurile morților de la „Colectiv”.

Harta

Omul din fața patronului, specialist în producția dezinfectanților, a venit fuga în biroul lui Condrea, direct din hala fabricii. Își amintește fiecare idee din discuție.

Nici n-au fost prea multe idei.

„Concentrația pentru Thor, Suprasept și alte dezinfectante pe care le livrăm spitalelor nu e în regulă. Uitați-vă la rețetele care ni se dau, vă rog! Nu se potrivesc rețetele cu etichetele! E un calcul simplu. Concentrația care reiese e mult prea mică față de ceea ce scrie pe etichete”, i-am zis eu, povestește sursa.

„Condrea mi-a răspuns, sec, că nu e treaba mea. Ăsta e stilul său, fără apel pentru cei care îi sunt angajați. Mi-a mai zis o dată că treaba mea e să produc substanțele și nu să pun întrebări”.

De trei ori a deschis specialistul ușa patronului. Și de trei ori a tras-o după el.

Cu același rezultat.

796 de contracte de achiziție publică a câștigat Hexi Pharma în ultimii 9 ani cu spitale, unități militare, penitenciare și altele

Director medical de spital: „Ați furat voi din dezinfectant?!”

Medicul se spală pe mâini înainte de operație.

Este directorul medical al unui spital din București. Și chirurg în același timp. Își freacă, absent și apăsat, mâinile. La un moment dat, pornește ca din pușcă, înjurând de toții sfinții.

„Unde sunteți?!!!”. Asistentele apar, agitându-și ochii ca lemurii.

„Ce ați făcut cu tâmpenia asta de substanță? Ați îndoit-o cu apă?”. Tipele se strâmbă, cu o indignare doar pe jumătate jucată.

– Haideți, domnule doctor…

– Niciun haide! Acum câteva zile era OK dezinfectantul. Azi nu simt că mă curăță cu nimic, parcă mă spăl cu apă și săpun!

Asistentele se enervează la rându-le. E cam de rahat directorul, cu suspiciunea lui că au „ciupit” ele ceva din antiseptice. Schimbă adresarea, de la „doctor” la „director”.

– Știți ceva, domn’ director, deschidem acum alt bidon!

– Da, vă rog, acum!

Cele trei deschid un recipient produs de Hexi Pharma. Medicul vede aceeași substanță cu o consistență stranie, diluată. Asistentele îl privesc atent, în căutarea scuzelor.

„Îmi pare rău, nu sunteți voi de vină, n-ați diluat nimic, așa e substanța”, zice el și închide ușa.

Întâlnirea medic-pacient

Peste câteva luni.

„Unde lucrați?”, îl întreabă doctorul pe pacient.

„La Hexi Pharma, facem dezinfectanți pentru spitale”. „Și ce faceți acolo?”. „Mă ocup de producție”.

Chirurgul zâmbește amar.

Ușa s-a deschis și încăperea i-a cuprins acum pe amândoi.

„Și ce mă sfătuiți? Eu sunt și director medical aici. Să mai cumpărăm de la dumneavoastră?”. Pacientul dă din cap.

Chirurgul și cel pe care urmează să-l opereze peste câteva zile pleacă împreună. Ușa se închide și ei vorbesc multe. Mai multe decât și-ar imagina cineva.

A luat hârtii din firmă

Omul din producție i-a pus două hârtii în față patronului său, Dan Alexandru Condrea.

Și, pentru că patronul l-a trimis în fabrică, „fără comentarii”, angajatul de înaltă calificare a plecat după o vreme de la firmă, a luat mai multe hârtii și două le face publice. Acum.

Cum se diluează substanțele active

Documentele reprezintă rețetarul luat direct din fabrică și semnat inclusiv de Flori Dinu, directorul general al Hexi Pharma și biochimist.

Conform acestor formule se produc Thor și Suprasept, două substanțe antiseptice uzuale în spitalele românești.

5% este concentrația reală de substanță activă dedidecildimetil amoniu în THOR, în loc de 15% de pe etichetă

1,25% este concentrația reală de substanță activă glutaraldehidă în SUPRASEPT, în loc de 12% de pe etichetă

1,6% de substanță activă clorură de dedidecildimetil amoniu este concentrația reală în SUPRASEPT, în loc de 7% de pe etichetă

„Multe din loturi se produceau așa. Cei de la firmă se vor apăra spunînd că nu toate. Nu toate, aproape toate!”, spune sursa.

 

caseta_1_ok
caseta_2_ok
Remușcarea omului de producție

Dar, înainte să apară documentele, au ars cei 64 de oameni de la „Colectiv”.

Imediat după ce Gazeta a publicat, în decembrie 2015, articolul despre infecțiile nosocomiale care i-au ucis pe o bună parte dintre cei internați, angajatul Hexi ne-a căutat.

„Vă pot povesti unul dintre motivele pentru care au murit acei oameni. E una dintre cauzele despre care nu se vorbește”, a spus, acum cinci luni, specialistul.

Avea documentele, pe care le luase din fabrică.

Părea afectat și, chiar dacă nu a rostit-o direct, purta în ochi remușcarea că n-a vorbit mai devreme.

Și, într-un fel, era speriat. Nimeni nu poate anticipa până unde pot ajunge lucrurile, odată rostogolite.

De la de 3 ori până la 9 ori mai mică era concentrația în care se produceau dezinfectanții, conform rețetelor prezentate de sursă.

Ce spune a doua sursă

A durat câteva luni până am obținut a doua confirmare. Un alt fost angajat al Hexi Pharma s-a decis să mărturisească „deocamdată fără să-mi dau numele”.

„Da, unele din loturile de dezinfectante sunt apă cu săpun, ca să zic așa” A doua sursă a Gazetei

Omul a lucrat chiar în zona livrării și a relației cu spitalele și autoritățile sanitare de control.

„Din cauză că se lucra după alte rețete decât cele normale au apărut permanent probleme. Cei din spitale își dădeau seama. Uneori s-au retras de pe piață mii de bidoane cu produse Hexi Pharma”, susține fostul angajat.

„Au existat probleme de neconformitate în multe județe și la multe spitale: Arad, Sibiu, Tg. Mureș, Argeș, Slatina… Dar, în final, toate au fost mușamalizate”, adaugă el.

Surpriza din rapoartele oficiale

Afirmațiile celei de-a doua surse, despre problemele repetate, se regăsesc în Rapoartele de Activitate pe 2013 și 2014 ale Direcției de Sănătate Publică (DSP) București.

Mai multe produse ale Hexi Pharma figurează cu „neconformități”.

Termenul e legalist și vag.

La un moment dat însă, cineva iese din rând.

„La produsul THOR, concentrația soluției pentru sprayere este mai mică decât în aviz”Raportul Direcției de Sănătate Publică pe 2014
Untitled-1

 

Ce au descoperit și  cum au acoperit

Prin Adresa 165618 din 28 octombrie 2014, Ministerul Sănătății cere un control în teritoriu pentru „substanțele biocide”.

Există semnale din multe spitale că sunt probleme cu mai multe firme, nu doar cu Hexi Pharma. Sosesc rezultatele.

Apar mai mulți producători cu produse „neconforme”. Cu patru produse „neconforme” este listată G&M 2000 SRL, una dintre firmele mari de pe piață.

Șase dintre produsele firmei Hexi Pharma calcă pe bec și primesc atributul de „neconforme”.

Reproșurile aduse dezinfectanților, indiferent de firma producătoare, sunt diverse și abstracte.

Cineva însă trântește ușa.

Ministerul primește de la un DSP local o sesizare despre probleme la THOR, un dezinfectant rapid, folosit și pentru mâini, dar și pentru instrumentar.

Ce a observat DSP-ul local? „Neconformități: pe etichetă nu există mențiunea netoxic, concentrația soluției pentru sprayere este mai mică decât în aviz, timpul de acțiune pentru dezinfecția suprafețelor din unitățile medicale este mai mic decât în aviz”.

Ministerul Sănătății le solicită celor de DSP București să ia măsuri.

Iar DSP răspunde că „A fost reetichetat produsul biocid conform prevederilor Regulament 528/2012”.

Atât? Da, atât.

„Ședințele de rețete erau secrete”

A treia sursă a ziarului, tot un fost angajat Hexi Pharma, susține că „eu nu mă ocupam de  producție și nu știu ce se întâmpla”.

Omul a avut o funcție importantă, dar în zona de infrastructură, nu la fabrică.

„Nu aveam acces la rețete, ședințele de rețete erau secrete. Patronul Condrea și directorul general Flori Dinu erau cei care participau regulat la ședințele acestea. Eu nu știu!”, insistă sursa. Celelalte două surse spun: „Ei na, bineînțeles că și el știa!”.

Toți cei care vorbesc azi au știut.

Ipocrizie? Dacă eliminăm ipocrizia din vitalitatea lumii vom asculta o simfonie fără viori. Motivațiile surselor se întrezăresc greu, uneori trebuie ghicite.

Acte, nu vorbe

E o istorie nu doar greu de crezut, ci și greu de metabolizat. O poveste care-ți face rău fizic când o citești.

„Mai mulți producători practică aceeași metodă. Produsele lor variază mult în calitate de la un lot la altul”, mărturisesc medici din numeroase spitale. Vorbe.

Dar este povestea diluării substanțelor antibacteriene una pe vorbe?

Nu, e pe hârtie. Și încă în ce fel e pe hârtie!

A. În raportul oficial al DSP pe 2014: „Concentrația soluției pentru sprayere la THOR este mai mică decât în aviz”.

B. În documentele din interiorul Hexi Pharma, care arată cum THOR e produs în concentrație mai mică decât în aviz și decât pe etichetă.

Afirmațiile din cele două seturi de hârtii se susțin una pe cealaltă și ne întreabă: cum de a fost posibil?

Cum a fost posibil ca producătorul cel mai important  din România să dilueze concentrația, apoi să apară probleme „de concentrație” în rapoartele oficiale, în tot acest timp studiile internaționale să arate că avem cele mai rezistente bacterii la antibiotice din toată Europa și nicio autoritate sanitară să nu facă cercetări amănunțite?

Nu doar cercetări chimice în privința produselor Hexi Pharma, că nu despre o firmă e vorba aici, ci despre toate.

Autoritățile nu fac nicio probă de laborator

De fapt, lucrurile stau și mai rău.

Statul român nu a controlat în toți acești ani compoziția nici unuia dintre acești dezinfectanți în vreun laborator!

De unde știm asta? E un fapt. O realitate incontestabilă descrisă în documentele scrise și în declarațiile autorităților.

Spitalele din România își curăță zilnic încăperile, medicii din România se spală pe mâini la fiecare operație și instrumentarul medical se sterilizează cu substanțe pe care autoritățile medicale nu le controlează chimic, în laborator. Nu le verifică prin sondaj

Și știți ceva?  Nu le verifică nici măcar pe cele pe care le descoperă că au „neconformități”.

Statul nu monitorizează niciun producător

Unele spitale operează un alt soi de verificări, dar nu de laborator. Ele fac „testul de sanitație”, adică măsoară dacă în urma folosirii unei substanțe rămân microbi pe mâini sau pe suprafețele pe care s-a aplicat dezinfectantul. Sînt aceleași raportări care ne arată că unele județe au zero infecții, după cum arăta o analiză din Viața Medicală.

„Din păcate, raportările spitalelor în privința infecțiilor cu bacterii sunt mincinoase. Au mințit înainte de Colectiv, mint și acum! În curând va apărea un raport oficial al Ministerului Sănătății care va demonstra acest lucru!”  Sursă din Ministerul Sănătății

Controlează produsele comparând două acte!

În ultimele luni, ziarul a purtat o corespondență intensă și discuții față în față cu Direcțiile de Sănătate Publică din București și din țară, cu spitale și cu numeroase instituții care răspund de sănătatea publică din România.

I-am rugat să explice cum de sesizarea „concentrația soluției pentru sprayere este mai mică decât în aviz”, prinsă în raportul oficial al DSP București pe 2014, a dus doar la „schimbarea etichetei” și la niciun alt control.

„Cum n-am controlat? Am controlat produsul THOR”, a spus Alina Popescu, șefa biroului de control de la DSP București. În ce fel?

„Cum am controlat produsul THOR? Am controlat concordanța între etichetă și aviz” Alina Popescu, șefa biroului de control de la DSP București

Poziția oficială a DSP

Autoritatea numărul 1 în sănătate publică a adăugat: „Nu produsul în sine  (THOR) a fost identificat cu neconformități privind concentrația, ci a fost depistată o neconcordanță între etichetă și avizul prezentat inițial”. Admirabil. Dar de unde știți că produsul n-are neconformități?

La întrebarea:
„De unde știți că produsul este conform și că e doar o neconcordanță de etichetă? I-ați făcut o analiză de laborator a concentrației?”

Răspunsul a fost:
„Acțiunile de control din anul 2014 și 2015 nu au vizat efectuarea determinărilor chimice de laborator”.

Deci nu i-au făcut nici o analiză. Au comparat două hîrtii. Asta înseamnă control.

13078221_1745908175653683_868860762_o

De fapt, șefii DSP știu care sunt faptele

Dialog cu unul dintre șefii DSP din teritoriu.

Directorul cunoaște situația, dar nu vrea să-i apară numele.

– În legătură cu problemele de la biocide, în rapoarte apar mai multe substanțe neconforme.
– Da, unele lucruri au fost scrise în clar. Altele…

– Altele ce?
– Altele le știm, dar nu le-a scris nimeni, că n-am făcut analize de laborator.

– Și de unde le știți?
– Din spitale, din efectul de acolo, de peste tot. Nu vedeți că nu dispar bacteriile? Că oamenii se infectează și mor?!

– La câte firme producătoare apar aceste probleme?
– La mai multe firme și la mai multe produse!

– De ce nu ați scris tot ce ați observat?
– Nu am un răspuns simplu la această întrebare. Dar vreți să vă spun ceva? Verificați dacă, la sesizările pe care le-am făcut, Bucureștiul ne-a răspuns măcar. Dacă nici nu răspund, noi ce să înțelegem?! Că problema-i cât casa, dar nimeni nu vrea să-i facă față. Noi schimbăm etichetele.

„Vorbiți cu cei de la Comisia de Biocide!”

Revenim la DSP București.

Cum explică totuși că, după ce apare remarca despre „concentrația” la THOR, produsul n-a fost controlat?

Ne răspund, epuizați și ei de atâta insistență.

În emailul lor, cei din DSP scriu negru pe alb că „pe etichetă concentrația era de 0,25%” și „pe aviz se specifica o concentrație de 0,25%”.

Deci, când în Raportul pe 2014 DSP scrie că „la THOR concentrația soluției pentru sprayere este mai mică decât în aviz” nu se referă la vreo neconcordanță între etichetă și aviz. Ci la altă micșorare a concentrației!

Sentimentul e că remarca despre „concentrația mai mică” le-a scăpat în acest raport și nu mai știu cum să o explice.

Ziarul o întreabă pe Cristina Pelin, șefa DSP București, „Cine ar trebui să facă analize substanțelor pe parcursul folosirii lor în spitale, mai ales dacă ele apar cu neconformități?”.

„Nu noi, nu Direcția de Sănătate Publică. Vorbiți, vă rugăm, cu cei de la Comisia de Biocide!”.

„Așa e, Ministerul nu are nici un laborator”

Stăm ochi în ochi cu doctorul Andra Neamțu, șefa Centrului de Monitorizare a Riscului din Institutul Național de Sănătate Publică.

În subordinea ei se află și Comisia pentru Biocide, cea care dă avizul pentru introducerea pe piață a unui produs.

– Suntem nedumeriți. Spuneți-ne, cine face analiza de laborator pentru a confirma calitatea unui dezinfectant folosit în spital?
– Ministerul Sănătății nu are un astfel de laborator.

– În toată țara și în toate institutele de sănătate, ministerul nu are un laborator care să poată să vadă dacă o substanță e diluată?
– Nu, nu are.

– Ne pare rău, mai întrebăm o dată ca să fim siguri.
(Zâmbește) Nu mai întrebați că am înțeles. Abia acum, noi, la Institutul de Sănătate Publică, dezvoltăm o metodologie și căutăm o investiție ca să facem ceva, dar doar pentru apa din piscine.

– Și la laboratoarele private?
– Nu se fac, nu facem astfel de analize. DSP ar putea să le comande, dacă ar decide asta, dacă le-ar considera necesare. Dar legea nu-i obligă. Din câte știu eu, nu se fac analize de laborator pentru substanțele active din biocide.

– Sună ciudat, totuși. Nimeni nu face o analiză de laborator pe parcursul utilizării vreme de ani de zile a unei substanțe într-o chestiune care ține de viața oamenilor? Adică facem analiza o dată, când dăm licența, și apoi gata?
– Nimeni nu face, niciodată.

(Ai sentimentul că ai auzit greșit) Niciodată pe parcursul utilizării vreți să spuneți. Că la început se fac.
– Statul nu face nici la început, asta e legea.

– Stați un pic! Nici când dă aviz statul nu face o verificare de laborator?
– Asta e legea. Comisia de Biocide dă aviz pe baza unui dosar. Acolo există o analiză de laborator depusă de producător. Să știți că există niște standarde, e nevoie de un laborator acreditat.

(Ți se închide orizontul, înghiți în sec) Și dacă laboratorul e controlat tot de oamenii care produc dezinfectanții?

Spunând nespusul
Se lasă liniște în încăpere. „Cum așa?”.

A vorbit directorul Institutului Național de Sănătate Publică, generalul Mihai Marius  Dan, prezent și el la discuție.

Mai zice o dată: „Cum așa?!”.


sus2

Întâlnire ieri, la Mall Băneasa, cu  Dan Alexandru Condrea, patronul Hexi Pharma.

Omul a fost amabil să ne vedem în duminica Floriilor. Vorbisem cu o zi înainte, îi indicasem câteva documente publice pe care să le consulte, i-am spus că e important.

Condrea e un bărbat bine, 40 plus, care începe discuția spunând că „noi vrem să facem bine, dar sistemul e astfel alcătuit că trebuie să te adaptezi. Unele lucruri poți să le faci, altele nu”. Îl rugăm să explice cum e cu sistemul care te obligă. Și la ce te obligă. Nu detaliază.

– Sunteți medic, domnule Condrea?
– Da. Și patron de firme medicale. Avem și clinică.

– Și care e cea mai importantă valoare pentru dumneavoastră ca patron de firmă pharma?
– Imaginea e mai importantă ca banii. Dacă mai rămân bani și pentru mine, bine. Dacă nu, înseamnă că am greșit. (râde)

– În 2015 ați avut un an bun.
– Da, cel mai bun de până acum, cam 5 milioane de euro cifră de afaceri.

– Aprovizionați cu substanțe dezinfectante 300 de spitale în România.
– Cum 300? Păi, sunt 200 toate.

– Cifra e din prezentarea oficială a firmei. E o chestie de marketing.
– …
(Râde) Am și eu o fată la marketing.
-…
– Poate că o fi luat și cabinetele în calcul. Noi suntem de 16 ani pe piață.

– După Colectiv ați semnat un contract de 600.000 de euro cu Spitalul Universitar. Au crescut comenzile de substanțe împotriva infecțiilor nosocomiale după Colectiv?
– Da, au crescut. Dar nu de patru ori cum se zice.

– Dar de câte ori? De la simplu la dublu?
– Cu Universitarul și Floreasca, da, cred că da. Începutul lui 2016 e mai bun decât cel al lui 2015, aveți dreptate. Să știți că eu trebuia să fiu în clubul Colectiv.

„Sunt pasionat de rock. Am și o formație. Trebuia să mergem și eu, și soția la concert pe 30 octombrie. Dar am avut altă problemă, ivită chiar în acea zi. Altfel, îmi lăsam copiii orfani”Dan Alexandru Condrea

– De-a lungul anilor, au fost probleme cu unele substanțe ale dumneavoastră?
– Au fost, dar le-am remediat.

– V-ați uitat pe raportul DSP pe 2014 pe care vi l-am trimis ieri?
– Da, dar e prost făcut. E un raport plin de greșeli. De pildă, scrie acolo că au retras de pe piață Suprasept. Nu l-au retras niciodată!

10 milioane de euro reprezintă contractele semnate de Hexi Pharma cu instituțiile de stat conform baniitai.info, în timp ce Dan Condrea vorbește despre doar 5 milioane cifră de afaceri

– E adevărat însă că ați retras loturi din spitale?
– Da, la unele substanțe. Curgeau din cauza ambalajelor. Dar asta nu apare în raport.

– Și despre concentrația de la Thor din raportul DSP ce spuneți?
– Cred că se referă la diferența dintre etichetă și aviz. Am schimbat eticheta.

Îi arătăm răspunsul de la DSP în care concentrația e aceeași și pe etichetă, și pe aviz.

– Vedeți, domnule Condrea, e tot o concentrație de 0,25% pe ambele.
– Da, nu înțeleg. E treaba lor. Dar, uitați, cei de la Direcția Sanitară spun că produsul nu are probleme de concentrație!

– Și de unde știe DSP că nu are probleme de concentrație THOR, fac analize?
– Nu fac, din câte știu eu. Noi facem analiza obligatorie, când luăm avizul.

– Și unde faceți analize de laborator?
– La mai multe laboratoare, unele din Germania, altele din România. (Nu-i convine discuția, își freacă mâinile una de cealaltă întruna)

– Cele mai multe analize unde le faceți?
– La un laborator din Otopeni. (E iritat, s-a înroșit vizibil).

– Cum se numește?
– Unilab. E cel mai ieftin și avem o relație bună.

– Este adevărat că dumneavoastră controlați acest laborator?
– Nu e al meu.

– Am întrebat dacă-l controlați, nu dacă îl dețineți.

Înghite în sec. Îi întindem harta legăturilor companiilor lui, folosind date de la termene.ro, pe care ei le iau de la Registrul Comerțului.

– Uitați-vă, vă rugăm, datele de la Registrul Comerțului. Unilab e administrat de aceeași firmă ca și firma dumneavoastră Medical Cleaning. Firma administrator a ambelor se numește Emex.
– Nu știam asta. Cred că ne fac contabilitatea. Dar cum să controlez eu laboratorul, că nu mă pricep la ce se întâmplă acolo? Sunt doar prieten cu directoarea de la Unilab, mă mai duc și mai vorbesc cu ea. În loc să plătesc afară 10.000 de euro pentru 10 analize, plătesc 1.500! E cel mai ieftin.

– Și cum vi se pare ca producătorul care are o firmă unde administratorul e X își avizează produsele inserînd în dosar o analiză făcută taman la laboratorul care e administrat de același X?
– E ceva ilegal? Să știți că noi sponsorizăm spitalele unde livrăm produse. Și asta e ilegal?

– Ați sponsorizat cu 1.000 de euro și o conferință a Asociației de Microbiologie și Epidemiologie, exact specialiștii care ar trebui să vă controleze dezinfectanții în spitale.
(Se miră că știm asta) E ilegal? Să știți că nu noi am avut germeni în substanțe. Firma Romchim a avut.

– Și dumneavoastră n-ați avut niciodată bacterii?
– Ba da, dar le-am găsit la analize și n-am pus în circulație lotul.

– Ce bacterii ați avut? Bacteriile agresive care ucid oamenii?
– Nu vă pot spune.

– Cum doriți. Nici nu vă putem obliga. Sunteți o societate comercială. Aici despre controlul statului vorbim. Ei sunt obligați să răspundă. Dacă există bacterii în substanțele care se presupune că omoară bacteriile, vi se pare că e o problemă?
– Da, e o problemă, dar noi n-am avut așa ceva în spitale. În fabrică am avut, dar le-am găsit.

– Ați aflat vreodată că ați avea probleme de concentrație la produse?
– La ce vă referiți?

– V-a semnalat cineva vreodată asta?
– Nu am cunoștință de așa ceva.

– Nu vă supărați, v-am întrebat specific dacă vreun angajat v-a reclamat că sunt probleme cu concentrația substanțelor pe care le produceți.
(Rămâne pe același răspuns) Nu am cunoștință de așa ceva.

„Asta e o țară în care medicii nu pățesc nimic, există fapte de malpraxis, dar cazurile se mușamalizează și dumneavoastră veniți să ne întrebați pe noi de dezinfectanți?”Dan Alexandru Condrea

– Priviți, vă rugăm, aceste două rețete de producție! Ele arată că THOR și SUPRASEPT s-au produs în concentrație mult mai mică decât în avizul pe care l-ați luat de la Ministerul Sănătății? Sunt documente autentice?
– De unde le aveți?

– Din interiorul companiei dumneavoastră. De la o sursă.
– Eu nu le-am văzut, că nu văd eu documentele de producție. Eu mă ocup de investiții. Am un director general care se ocupă de bunul mers al firmei și directorul de producție răspunde de restul. Fiecare răspunde pentru ce face. Pentru asta e plătit.

– Documentele sunt semnate de Flori Dinu, directorul general al Hexi Pharma.
– Dacă sunt reale, o fi semnat ca primarul.

– Dacă sunt reale e grav, așa-i?
– Da, așa e. Dar nu cred că sunt reale.

– Nu e formatul dumneavoastră de document?
– L-am recunoscut, parcă, dar e cu antet când îl depunem la avizare.

– Păi, aici nu era pentru exterior, ci pentru uz intern în fabrica dumneavoastră.
– Da, înțeleg. Dar nu cred că e real. Dumneavoastră îl publicați fără să-l verificați?

– Îl verificăm acum cu dumneavoastră. Și o vom suna și pe Flori Dinu. Și așteptăm să comentați, să negați, să spuneți ce credeți. Noi nu stabilim adevărul, noi publicăm ce aflăm după ce vorbim cu toate părțile.
– Și cine stabilește adevărul?

– Justiția, dacă e cazul.
(se uită lung) Și credeți că dacă livram așa ceva își mai făceau efectul?

– Tocmai asta e, că spitalele sunt pline de bacterii. Sursele spun că se făcea așa ceva de multe ori în fabrică.
– Bun. Să presupunem că astea sînt adevărate. Că a făcut unul o șmecherie. Și ce făcea omul cu substanța activă care rămânea?

– O folosea la următorul lot.
– Nu cred, sincer, nu cred, dar eu sunt patron, întrebați-o pe Flori Dinu! Deși de producție se ocupă directorul de producție.

– O sursă spune că participați la ședințele unde se stabilea rețeta produselor.
– Da, dar numai înainte de avizare sau cînd se modifica rețeta.

„Întrebați-i pe directorii de spitale dacă produsele noastre sunt bune. Și dacă nu pe ei, pe medici. Dar mai mulți medici. Și vă veți lămuri”Dan Alexandru Condrea

– Există vreun produs pe care spitalele vi l-au refuzat în ultima vreme?
– Da, POLYODINE.

– De ce?
– Ei spun că mirosul irită. E folosit în curățare preoperatorie și, dacă se usucă mesele de operație după aplicarea substanței cu lumină puternică, atunci apare senzația de iritare. (Face semn către nas). Îmi puteți da documentele, vă rog?

– Da, sigur. Am vrea să lămurim tot. De aceea ne-am văzut. Așteptăm de la dumneavoastră o reacție, oricând doriți. O vom suna și pe salariata dumneavoastră, doamna Dinu.
– Salariata mea? E directorul general al firmei.

Dan Condrea se ridică. Se îndepărtează. Lasă 10 lei pe masă, absent, pentru o apă plată pe care nici n-a apucat să o bea, deși discuția a durat aproape o oră și jumătate.

Își dă febril mesaje, în holul gălăgios al mall-ului. Apoi discută lung, lung, la telefon.

Se urcă în mașină și pleacă în trombă. O mașină a redacției îl urmează. Se oprește în fața fabricii Hexi Pharma din Mogoșoaia. Stă în mașină cu telefonul la ureche.

CE SPUNE DIRECTORUL GENERAL CARE A SEMNAT HÂRTIILE



– Bună ziua, doamna Dinu. Tocmai am încheiat o discuție cu patronul dumneavoastră, domnul Condrea.
– Și ce doriți? Eu sunt angajat, nu e firma mea!

– Sunteți director general. Avem două documente semnate de dumneavoastră, care arată niște posibile nereguli în producția a două substanțe dezinfectante. Și dorim să comentați situația.
– Și de unde știți dacă e semnătura mea?

– Păi asta dorim să vă întrebăm. Vi le arătăm.
– Nu pot să ies din casă. Sunt extrem de răcită.

– Vi le trimitem pe mail.
– De ce să le trimiteți? Nu înțeleg ce vreți. (E iritată, aproape că nu poate vorbi de furie).

– Înseamnă că noi n-am fost clari. Există posibilitatea ca anumite substanţe să fi fost produse într-o concentrație mult mai mică decât cea din avizul pe care l-ați luat de la Comisia de Biocide de la Ministerul Sănătății.
– Eu nu sunt șef de producție, nu înțeleg ce vreți. Mor copiii la Pitești și nimeni nu face nimic și dumneavoastră vă ocupați de asta!

– Puteți fi oricît de malițioasă, nu-i nici o problemă. Ne facem datoria să vorbim cu dumneavoastră.
– Da, așa sunt eu. Malițioasă. Sunt bolnavă, răcită, mă auziți cum vorbesc, nu pot ieși din casă! Și azi e și ziua mea de nume.

– Am înțeles, v-am spus că vi le trimitem pe mail. Nu sunteți curioasă să vedeți dacă e posibil așa ceva?!
– Bine, dați-le pe mail. Să știți că m-am săturat să fiu amenințată și șantajată.

– Cine v-a amenințat și șantajat, doamnă?
– Multă lume. Că cică să-mi văd de treabă. Că nu mai e loc pentru producătorii români! Asta e țara în care am ajuns să fiu amenințată de vicepreședintele Casei de Asigurări pentru Sănătate.

– Despre cine e vorba?
– Nu vă spun. V-am dat și eu așa, un exemplu.

– Dacă…
(Nu mai așteaptă întrebarea) Bine, dom’le, o să rămână doi-trei producători de biocide și noi, ăilalți, gata!

– Dacă primiți mailul, vă rugăm confirmați-ne.
– Bine.

Echipa Gazetei din fața fabricii Hexi Pharma spune că patronul, care ajunse acolo, s-a dus să cumpere flori.

La fabrică apare Flori Dinu, directorul de producție Mihai Leva plus alți oameni. Și un avocat, soțul lui Flori Dinu.


fereastra
Directorul general al Hexi Pharma, Flori Dinu, revine cu un telefon ieri, la 17:30, la patru ore după prima discuție. Mai devreme, privea prin geamul fabricii la siluetele întrezărite prin ploaia de afară.

Are un ton cu totul diferit. Ironia a dispărut. Vorbește despre „ancheta internă pe care o vom declanșa luni dimineață” și despre „posibilitatea de a retrage produsele de pe piață”.

– Ați văzut documentele?
– Da și am fost la fabrică pentru a căuta aceste documente. Nu le-am găsit, însă semnătura pare într-adevăr a mea. Dacă am semnat această hârtie, am făcut-o fără să știu ce semnez.

– Cum n-ați știut? Sunteți totuși biochimist.
– Eu am terminat facultatea „la 1900 toamna”, cum se zice, și am făcut un master în management după aceea. Știu tot atâta chimie cât dumneavoastră.

– Dar se putea întâmpla așa ceva?
– Dumneavoastră ne-ați semnalat o problemă, noi vom verifica. Patronul mă amenință că mă dă afară. Trebuie s-o lămurim. E o chestie foarte gravă dacă e reală, e ceva de siguranță națională.

– Haideți să-i spunem de sănătate publică mai bine. Nu vă amintiți nimic?
– Nu-mi amintesc, pe cuvânt. Eu sunt un om de bună credință. Dacă am făcut-o, n-am știut realmente ce semnez. Nu am avut habar de documentul ăsta. Eu semnez 50 de documente pe zi!

– Și chiar n-ați găsit documentul în arhivă?
– Nu. Dar promitem că mâine dimineață la prima oră deschidem o anchetă internă serioasă. Suntem oameni de bună credință, dacă se confirmă, atunci discutăm cu autoritățile, retragem produsele de pe piață, dacă e cazul, vedem cum remediem lucrurile. Trebuie să le lămurim, să vedem ce s-a întâmplat.

Clipboard01

Imediat după ce ieri Gazeta le-a arătat rețetele, indiferent unde se aflau în ora, toți șefii firmei s-au întâlnit în camera cu documente de deasupra halei unde se produc cele mai utilizate dezinfectante din toată România

Direct după interviul cu reporterii Gazetei, Dan Alexandru Condrea a ajuns la ora 13:30 în halele Hexi Pharma din Mogoşoaia.

A stat 10 minute în maşina sa, un Porsche Cayenne negru, după care a intrat în clădire. Până seara a plecat doar un sfert de oră pentru a cumpăra flori. Probabil colegei Flori Dinu, care-şi serba onomastica.

Dinu a ajuns la sediu la nici o oră distanţă, cu un Range Rover Evoque roșu. Directorul a venit la 14:30 şi a stat până la 16:00, o oră şi jumătate, întâlnindu-se cu mai mulți angajați ai Hexi Pharma la etajul unu al clădirii.

Condrea a plecat de la fabrică la 18:00, la 4 ore şi jumătate după ce sosise.

Condrea


Continuarea investigației în ziarul de mâine:

 

DREPT LA REPLICĂ
Hexi Pharma, producătorul român de antiseptice şi dezinfectanți, dorește să răspundă printr-un drept la replică în cazul articolului publicat de către jurnalistul Cătălin Tolontan privind eficacitatea produselor.
Produsele la care se face referire Thor şi Suprasept sunt destinate dezinfecţiei suprafeţelor şi instrumentarului medical. Toate produsele din portofoliul Hexi Pharma sunt avizate de către Ministerul Sănătăţii conform legislaţiei în vigoare, avizare ce se face în baza buletinelor de eficacitate care au fost depuse la dosar şi care atestă eficienta produsului.

În plus, produsele sunt testate periodic atât de către Hexi Pharma, care are contract cu mai multe laboratoare independente, cât şi de către spitalele mari din ţara care au laboratoare de control microbiologic. Spitalele verifică frecvent eficiența produselor prin colectarea de pe suprafeţe, instrumentar, mâinile personalului medical, rezultate indicând eficacitatea conform protocoalelor de control al infecţiilor nosocomiale. Documentele care apar în articol sunt falsificate, autorii nu au publicat originalele acestora şi nici sursa care le-a pus la dispoziţie, iar formatul documentului este unul folosit de Hexi Pharma acum circa 5 ani de zile. Reţeta de fabricaţie s-a respectat întotdeauna cu stricteţe.

În articolul defăimător apare referinţa conform căreia substanțele Thor şi Suprasept erau vândute în spitalele unde au fost internate victimele din tragedia Colectiv, ţinem să precizăm care spitale au achiziționat aceste produse în ultimele 12 luni în tabelul de mai jos.

Screenshot_1
Referitor la fragmentul Raportului Direcției de Sănătate Publică pe 2014 la produsul THOR ţinem să precizăm că se face o referire la o eroare de etichetare privind concetrația de utilizare a produsului prin sprayere, nicidecum la concetrația substanţelor din produs. Aşa cum scrie şi în Raportul DSP această problemă a fost remediată prin retichetarea corectă a produsului.

Hexi Pharma, producător roman, produce dezinfectanţi pentru spitale de peste 20 de ani şi are o prezență la nivel naţional, atât în spitale de stat, cât şi private fără a avea, însă, monopol, cum susţine articolul de presă.

Contractele cu spitalele de stat sunt realizate în urma licitaţiilor prin sistemul de achiziţii publice. Dacă produsele ar fi fost, într-adevăr ineficiente timp de 20 de ani, structurile de prevenţie şi control în domeniul infecţiilor nosocomiale s-ar fi sesizat, iar spitalele nu ar mai fi cumpărat produsele.

Articolul face referire la retragerea a mii de bidoane de pe piaţă, fapt ce dorim să fie susţinut prin probe. Dacă această afirmaţie ar fi fost reală, firma Hexi Pharma ar fi fost falimentara şi, în mod cert, spitalele respective nu ar mai fi achiziţionat produse de la Hexi Pharma.

„Deşi am dat dovadă de transparență prin prezentarea la invitaţia domnului Tolontan, am constatat, în final, că interviul a fost trunchiat cu ceea ce a apărut pe blogul dumnealui şi însoţit de comentarii rău-voitoare şi scoaterea din context a anumitor afirmaţii”, explică Dan Condrea asociatul majoritar al Hexi Pharma.

La ora actuală nu se poate evalua prejudiciul economic şi de imagine care va rezulta în urma acestor susţineri nefondate şi ne rezervăm dreptul de a ne adresa justiţiei pentru recuperarea acestora.

Totodată afirmăm disponibilitatea de a pune la dispoziţia Ministerului Sănătăţii toate actele necesare pentru a proba calitatea produselor Hexi Pharma şi pentru a ne demonstra nevinovăţia. Menţionăm că o anchetă internă este în desfăşurare, rezultatele preliminare fiind cele din prezentul comunicat.

Comentarii (117)Adaugă comentariu

fotbal  •  25 aprilie 2016, 7:57

mai ai un loc in echipa ta spotlight?

Ionut  •  25 aprilie 2016, 8:11

Incedibil in ce Tara traim...

Alex  •  25 aprilie 2016, 8:15

Tot respectul pentru articol. Nu credeam ca in Romania exista o echipa de investigatii ca in Spotlight.

Cătălin Tolontan  •  25 aprilie 2016, 8:20

@ionut: nu credeti ca traim in tara pe care o facem noi? Intrebarea nu e doar pentru tine. E pentru toti comentatorii, e pentru fiecare dintre noi.

Luca  •  25 aprilie 2016, 8:20

Coruptia ucide ... Asa se intampla cand bugetarii sunt angajati pe baza de carnet de partid sau in functie de gradul de rudenie si nicidecum in functie de competenta ! Imi pare rau sa spun, dar tara asta este putreda ...

Ionut  •  25 aprilie 2016, 8:29

@tolo suntem superficiali si tot timpul căutam scurtături. Deci da, suntem fiecare vinovați pentru nivelul la care suntem, fără îndoiala.

Paul  •  25 aprilie 2016, 8:34

Vorbiti cu mai multe spitale pentru a a opri ( cu proces verbal,etc, poate chiar o plangere penala pentru a fi ridicate de politie ) din produsele Hexi ( loturile mai vechi ) pentru a nu fi retrase. Exista riscul sa dispara "dovezile" si fara analize pe produsele implicate, cele 2 foi interne nu sunt suficiente.

Marcel  •  25 aprilie 2016, 8:38

Acesti Hexi Pharma sunt niste iresponsabili. Urmaresc doar profitul, *** si sa aiba o imagine de don director toti.. Statul trebuia sa verifice produsele lor si sa si aiba incredere in rezultate.. ***, imediat disparea virgula aia dintre 1,2 fata de 12. Daca erau prinsi - greseala de tipar, nu s-a pus virgula!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ana  •  25 aprilie 2016, 8:51

Cred ca mi se face rau.....e ceva la care chiar nu ma asteptam. ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Marcel  •  25 aprilie 2016, 8:53

Firme, patroni şi directori ca cei de mai sus sunt peste tot în lume... Totuşi, regulile după care funcţionează şi modul cum se aplică sunt treaba statului prin legi (ce nivel de profesionalism au parlamentarii... şi nu vorbesc de CV-urile lor!) şi aparatul de administraţie (altă jale!). Oricum felicitări! Anchetele voastre sunt cele mai plăcute lecturi amare şi asta de ani buni.

Relu  •  25 aprilie 2016, 8:55

Se va mușamalizat totul după o perioada de tam tam. Lanțul e mult prea mare, iar in mod normal ar trebui să se lase cu demisii grele și zeci de ani de pușcărie. Un astfel de adevăr ar trebui să-l pună instantaneu pe liber pe ministrul sănătății. Trăim însă unde trăim, mergem cuminți la vot, alegem ce e mai bun pt viitorul nostru!

Cătălin Tolontan  •  25 aprilie 2016, 9:00

@Paul: nu e treaba noastra sa solicitam masuri legale. Ar fi profund gresit. Pentru ca tot jurnalistii vor relata daca statul ia masuri abuzive impotriva firmei. Treaba noastra e sa prezentam faptele asa cum le aflam astfel incit dvs sa aveti azi o intelegere mai buna asupra a ceea ce va inconjoara.

Alex  •  25 aprilie 2016, 9:27

Foarte buna investigatia, insa 60kg din 600 inseamna 10%, nu 5% cum ati precizat

un om  •  25 aprilie 2016, 9:31

Problema cea mai mare nu e cu nosocomialele in acest caz. Aceste substante sunt folosite in dezinfectarea aparatelor si instrumentarului care nu poate fi dezinfectat la temperatura inalta. Este asa numita dezinfectare la rece. Endoscoapele de diverse feluri, anumite instrumente de laparoscopie, instrumentar de medicina dentara si altele sunt sterilizare in acest fel. Bisturiele de care se vorbeste in articol se sterilizeaza la cald(autoclavare), iar lama de cele mai multe ori este de unica folosinta oricum. Suntem expusi prin diminuare concentratiilor in aceste cazuri mai putin la HIV, dar foarte multe la virusurile ce provoaca hepatitele B si C, iar cum Romania e campioana la asa ceva. Sunt sanse ridicate ca persoanele care au folosit aceleasi servicii medicale inainte ta sa sufere de asa ceva si nici macar sa nu stie. Poate una din cauzele raspandirii virusurilor hepatice la noi este si aceasta. Polyodine de care se vorbeste este cunoscut sub denumirea comerciala de betadina mai bine pe la noi. Se foloseste mult in chirurgie si in general pentru plagi, de cauza chirugicala sau nu. O concentratie prea scazuta face ca folosirea lui sa fie periculoasa, deoarece bacteriile si virusurile nu sunt omorate si oamenii pot fi infectati prin diferite proceduri sau tratamentul plagilor sa fie ineficient. Acestea pot duce usor la septicemii, peritonite, mediastinite si alte -ite cu prognostic defavorabil. Daca este adevarat ce se scrie in articol si firma face constient asa ceva, atunci se fac vinovati cu certitudine de morti si imbolnaviti in spitale si nu numai. Ei insa au tupeul sa vorbeasca pentru a muta atentia de malpraxis si imbolnavirile de la Pitesti. Daca este adevarat, muulti ani de puscarie ar trebui sa faca cei vinovati de imbolnaviri si morti cu buna stiinta. Cum isi permite o firma care in anul record a avut 5 mil euro cifra de afaceri sa aiba angajati cu Range Rover, iar patronul sa aiba Porsche? Raspunsul probabil ca e chiar in articol: prin vanzare de apa cu sapun colorata, in loc de dezinfectanti.

Gareth Edwards  •  25 aprilie 2016, 9:35

Acesta este sistemul medical romanesc, este o lipsa de incompetenta combinata cu diletantism si o evidenta inconstienta...dar toate acestea nu pot fi asumate de catre anumite persoane din sistem decat in schimbul unor foloase materiale. Totusi, inexistenta unui sistem de control si analiza de laborator al statului roman denota ca tara asta nu e guvernabila, suntem o natie de secaturi si corupti...Eu cred ca pana si Dumnezeu si-a intors fata de la noi, nu credeti ca e explicabil??? Mult succes in alegeri *** "Piedone"...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Gingys  •  25 aprilie 2016, 9:36

Tot ce tine de aparatul de stat,sănătate educație armată ,e căpușat de tot felul de firme .Toată lumea știe că dacă ai prins un contract cu statul, te ai realizat. Va apreciez munca, tot respectul. Dar adevărul e,ca totul iese la iveală, abia după ce cineva din sistem ,se scapă, sau după ce se întâmplă ceva rău. Tin minte când i au prins pe unii în port cu nu știu câte tone de cocaină, toată lumea ridica autoritățile în slăvi, când de fapt ,a fost un pont .Autoritățile nu făcuseră nimic.

Emilian  •  25 aprilie 2016, 9:38

Foarte bun articol si din pacate cred ca e destul de reprezentativ pentru intreaga societate romaneasca. Totusi, nu prea sunt de acord cu titlul articolului. In primul rand neregulile semnalate de voi la Hexi Pharma sunt la fel de importante pentru multi alti pacienti decat pentru victimele de la Colectiv (nu vad de ce cei din Colectiv sunt mai importanti decat ceilalti bolnavi din tara). In al doilea rand, tot acuzand in stanga si in dreapta in legatura cu victimele de la Colectiv, pari sa uiti cine sunt principalii vinovati: organizatorii concertului, firma de artificii si pompierii care nu au facut verificari reale vreodata! Nu am vazut niciun articol care sa spuna asta. Neregulile din sistem nu sunt ale unei persoane (ne place sa gasim tapi ispasitori) , ci sunt un esec al societatii noastre in totalitatea ei, esec de care sunt vinovati fiecare din noi.

Dan Patru  •  25 aprilie 2016, 9:41

La acest articol trebuia semnat si Raed Arafat. ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Mihali  •  25 aprilie 2016, 9:53

Okay... si noi, ca si contribuabili, ce putem face? Cand vedem ca sunt nereguli pe atatea nivele ale paturilor sociale? Din varful piramidei pana la presupusa baza ? Ca nu poti spune ca-i dai jos pe aia mari si gata, ai rezolvat problema?. Noi, la locul nostru, ce putem face? Cred ca-i o intrebare pe care ar trebui sa ne-o punem fiecare dintre noi. Cred ca trebuie sa fim corecti, buni, si sa nu ne angrenam in tot felul de mici sau mari smecherii financiare ,ce, colateral , se vor rasfrange asupra unor bieti oameni care nu au absolut nici o vina. De ce e asa de greu sa avem un stat functional? De ce nu suntem educati sa intelegem naibii odata ca nu merge asa? De ce e asa de greu sa traiesti in tara asta? Ce urmeaza? Nu putem fi UN PIC corecti ? Macar fata de sistemul de sanatate si cel de educatie... fara sanatate si educatie e vai de noi. "Deceptie si Dezamagire" e titlul romanului unde se scrie, in continuare, povestea dragei noastre Romanii.

Cătălin Tolontan  •  25 aprilie 2016, 9:54

@Alex: 60 kg Arquad inseamna 30 de kg substanta activa pentru ca e vorba despre Arquad in concentratie de 50%. Am detaliat asta in explicatia de sub facsimil. Multumim! @Gareth Edwards: de acord ca cel mai important lucru e lipsa controlului de laborator al substantelor. De asta am si inceput cu el si pe el insistam. Dar faptul ca lipseste nu inseamna ca sintem pierduti, ci doar ca e nevoie ca statul sa accepte ca e un esec si sa-l repare.

Vasile  •  25 aprilie 2016, 9:57

Bun articol, amar gust.

George  •  25 aprilie 2016, 10:08

Astia de la Hexi Pharma si cei de la Unilab ar trebui bagati in puscarie *** !! Era suficient sa isi vanda produsele in reteta originala si tot aveau profit...dar LACOMI fiind, au vrut mai mult, le-au diluat, cu toate ca la mijloc era vorba de sanatatea conationalilor, vecinilor, cunostintelor sau rudelor lor. LA PUSCARIE CU EI !!!... Toata stima, d-le Tolontan si echipei dvs. !!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Sorin  •  25 aprilie 2016, 10:36

Din pacate normele europene, de cele mai multe ori, nu sunt recunoscute in Romania. Se cer in documentatiile de atribuire din proceduri (licitatii, cereri de oferta) fel si fel de SR EN-uri dupa bunul plac al fiecarui igienist (daca exista asa ceva in spitale). Se doresc traduceri LEGALIZATE, de parca cele de la un traducator autorizat nu sunt in regula. Normele VAH si DGHM, nu sunt recunoscute, acestea fiind normele europene, dupa care sunt testate produsele in laboratoare din Germania, Elvetia, Franta etc., acolo unde de fapt se si produc mare parte dintre acesti dezinfectanti utilizati la nivel mondial. La noi, in Romania, aceste produse de o calitate garantata (cu rapoarte de testare din laboratoare foarte cunoscute) nu sunt acceptate in spitalele noastre. Verificati si alte firme producatoare. Corect ar fi ca produsele sa fie testate in laboratoare renumite, nu ca cele de cartier (cel amintit). Bravo, continuati Domnule Tolontan. Veti descoperi lucruri nebanuite de nimeni, lucruri la care multi dintre cei care ar trebui sa faca ceva, inchid ochii.

Jasmine  •  25 aprilie 2016, 10:41

Exceptzionala ancheta jurnalistica ! Respect ! Este incredibil ce se intampla ! Adica faci doua firme, una ce face apa cu sapun si alta de analize, depui niste hartii... si gata ? Cand am citit ca nu exista verificarea-analizarea produselor, facuta de autoritati ... mi s-a facut parul maciuca-peruca !!! Pai ce pazesc miile de functionari-birocrati-tehnocrati platiti din taxele noastre ? Aici am vazut/citit printre randurile raspunsurilor primite de la patron-director o insinuare ...''voi nu stiti cum merg treburile..."... adica cum ? cu spagi ? El a spus ca a prestat si pt. gripa aviara ! Daca la dezinfectante este asa, la medicamente cum o fi ? Au fost zvonuri si la gripa aviara - nu iese fum fara foc - sunt zvonuri si acum ca substantele active au o concentratie mai mica la noi decat in Spania/Italia - surse ''capsunarii'' si rudele lor care stiu despre asta, luandu-si retele de pe acolo ... Este un caz penal clar !

Sorin  •  25 aprilie 2016, 10:44

Neconformitati ale produselor dezinfectante si antiseptic sunt foarte multe. Mai mult, normele europene - VAH, DGHM - nu sunt considerate ok de catre cei din comisiile de atribuire (la licitatiile din spitale). Doresc doar SR EN-uri, dar multe dintre cerintele din proceduri sunt foarte vechi. Cer pentru dezinfectia mainilor SR EN pentru fungi si multe altele. Si trec fiindca nu exista oameni competenti care sa faca acest lucru. Aceste procedure ar trebui sa fie supravegheate de cei de la Comisia de Biocide nu de catre cei de la ANAP. Ar fi multe de spus, dar ... nu stiu daca cineva ar putea face ceva concret. Poate presa libera sa faca ceva. In majoritatea spitalelor exista tabele cu dezinfectia saloanelor, mainilor, instrumentarului, dar doar pe hartie. Bravo D-le Tolontan. Continuati ceea ce ati inceput poate se va schimba ceva in Romanica noastra in acest sens.

SORIN  •  25 aprilie 2016, 10:56

Catalin , Tu descrii inceputul intalnirii cu patronul companiei astfel : „noi vrem să facem bine, dar sistemul e astfel alcătuit că trebuie să te adaptezi. Unele lucruri poți să le faci, altele nu”. Îl rugăm să explice cum e cu sistemul care te obligă. Și la ce te obligă. Nu detaliază. Si daca omul ar fi vrut sa dea de inteles ca pentru a avea atatea sute de contracte cu unitati sanitare trebuie sa dea spagi la greu . Si de ce n-ar incerca sa foloseasca diluarea substantelor ca sursa de bani pentru spagile respective ? Si pe cale de consecinta " primitorii " inchid ochii la diferenta de concentratie ? Zic si eu .

Cris  •  25 aprilie 2016, 11:04

Luca , si toti rudimentarii astia care pun semnul echivalentei intre problemele Romaniei si (exclusiv) bugetarii tarii, va spun ca, de facto, o gandire de genul asta coboara si mai adanc tara asta. Articolul asta evidentiaza, in mod obiectiv, doua mari probleme in speta (si in genere in toate domeniile de activitate din tara), pe de o parte tendintele aproape intriseci ale privatului de a face bani chiar si prin metode criminale (precum in cauza), iar pe de alta parte slabiciunile si coruptia din sistemul de stat. Deci avem un faptuitor direct si principal, *** (privatul - in speta Hexi Pharma) si un partas prin neglijenta (statul roman). Iar tu atribui vinovatia bugetarilor din Romania. Ce mai e de spus! Nici macar nu realizezi ca, la nivel de intelect, nu probezi prin nimic ca le-ai fi superior, dimpotriva (dincolo de faptul ca nu realizezi ca bugetarii aia sunt proveniti din cetatenii acestei tari, care a priori nu sunt bugetari, ci simpli cetateni ca si tine, deci si tu esti prezumat a ajunge tot ca ei in eventualitatea in care ai ajunge bugetar).

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

marian  •  25 aprilie 2016, 11:09

florile cumparate erau cu sot sau fara sot?***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

mickey13  •  25 aprilie 2016, 11:17

Eu zic sa nu aruncam cu pietre in firma... INCA ! Poate ca retetarul lor era superior celui impus de statul roman. Si de aceea au redus concentratiile respectivelor substante. Poate chiar valorile acestea le considera OK DSP-ul. Altfel, nu au nicio scuza. Si, din punctul meu de vedere, pot fi acuzati ***! Nu-i un cuvant mare, dar reflecta realitatea! Din pacate, constatam, pe zi ce trece, ca statul roman tinde sa-si bata joc de cetatenii lui ori de cate ori are ocazia! I-auzi la ei: "... legea nu prevede verificari de concentratii..."!!! Ce mizerie e asta? In week-end mi-a sarit in ochi o stire (pe care n-am accesat-o) cum ca ar exista un proiect de lege prin care asiguratul sa-si plateasca singur spitalizarea, iar CAS-ul sa-i returneze banii in 60 de zile! Sper ca a citit-o cineva, deoarece eu nu am vrut sa-mi stric week-end-ul! Adica: eu platesc as. de sanatate, mi se intampla sa ma-mbolnavesc, imi fac astia ce-mi fac, le platesc (din nou!!!) si apoi (cel mai probabil) fac cerere catre CAS sa-mi returneze contra-valoarea serviciilor platite de mine! Sper ca logica mea sa nu aibe nicio legatura cu proiectul in cauza si sa ma insel amarnic, dar nu ma mai mira nimic! Tara lu' Papura Voda: platim timbru de mediu, nu se schimba nimic! Platim Vigneta de parcare (cel putin in Craiova), nu ai unde parca masina! Platim rovigneta de drum (cica banii se duc in constructia de autostrazi), nu prea mai poti inainta de gropi! Platim pt pensie, suntem atentionati ca peste xx ani nu vom mai avea posibilitatea sustinerii sistemului de pensii de stat! Platim asig de sanatate, rar de tot (si asta in primele zile ale lunii) iti poti face niste analiza gratuite! OARE DE CE PLATIM???

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

marian  •  25 aprilie 2016, 11:18

la ce violenta instig bai frate era vorba de ea ca o sa-si scrie memoriile.

Bobo  •  25 aprilie 2016, 11:25

Buna, Acum comentez prima data. Sunt Director Calitate la o firma din industria constructoare de masini.Sistemele de calitate sunt draconice si daca sunt aplicate corect exclud aceste erori.La cum este prezentat cazul totul s-a facut cu buna stiinta in fabrica bazandu-se pe lipsa de control al statului. Au facut concentratii mai mici si si-au maximizat profitul, asta e o escrocherie si trebuie pedepsita. Statul trebuie sa verifice chimic substantele si sa faca un departament de audit pentru producatori.Toate astea se pot si externaliza dar trebuie sa se doreasca acest lucru.Asta cu excluderea romanilor de pe piata este vrajeala, daca nu isi lua Chayenne si facea mai multe investitii poate controla mai bine situatia.

The Insider  •  25 aprilie 2016, 11:30

Felicitarile mele tuturor membrilor echipei de investigatii ! Si fiti siguri că , din pacate , ati atins doar varful iceberg-ului sau doar ati râcâit putin suprafata ghetii.... Daca se va sparge , buboiul acesta merge mult mai departe decat ar putea cineva sa anticipeze sau sa viseze macar - in sens metaforic, desigur , caci e cosmar in toata regula, va asigur - si veti ramane mirati - dar nu atat de mult pe cat ati crede - de simplitatea problemei ca si eventuala cauza ! De retinut 2 atitudini surprinse - voluntar sau nu, n-are importanta, dar absolut incredibile ca si chintesenta a ceea ce se intampla- din partea personajelor anchetei : „....noi vrem să facem bine, dar sistemul e astfel alcătuit că trebuie să te adaptezi. - din partea directorului Condrea - si ”... Asta e legea. Comisia de Biocide dă aviz pe baza unui dosar. Acolo există o analiză de laborator depusă de producător. Să știți că există niște standarde, e nevoie de un laborator acreditat. – Și dacă laboratorul e controlat tot de oamenii care produc dezinfectanții? Cum așa? A vorbit directorul Institutului Național de Sănătate Publică, generalul Mihai Marius Dan, prezent și el la discuție.” Daca cineva dintre dvs. crede ca ceea ce se intampla este rezultatul strict al actiunilor unuia sau altuia dintre actorii intervievati , cred ca greseste fundamental.... ca si umila sugestie , cautati in backgroundul lor socio-profesional - asa zisele CV-uri - si veti ramâne surprinsi când veti gasi - poate - date , locatii , angajatori , forme de invatamint și/sau perfectionare s.a.m.d. comune sau unde au interferat ca si evolutie socio profesionala ! Ca sa mai preiau si o replica celebra , mi-as permite sa va mai sugerez a urmari si destinatia finala banilor - mai greu in cazul privatilor, e drept , dar nu imposibil.... Daca ar fi sa fac o comparatie , as spune ca cei 2 surprinsi in ancheta ar putea la fel de bine sa joace rolurile de unealta si scop , raminind intrebarea : Cine e de fapt, utilizatorul ”autorizat” ? Caci , în mod cât se poate de clar si cinic/brutal , restul suntem doar pagube colaterale , în viziunea lor....

simona  •  25 aprilie 2016, 11:47

Da, ceea ce ati detaliat in acest material este perfect adevarat. Nu numai solutiile sunt de calitate si concentratie indoielnica dar si modul cum se face curatenie in spitale asa de dorit. Grupurile sanitare ar trebui de 4-5 ori spalate, dezinfectate pe zi. Infirmierele isi pun manusi de unica folosinta, dar inainte pe maini nu se spala cu apa si sapun si apoi sa puna pe manusi, pentru ca scot cu manile manusile folosite la un pacient, nu se spala pe maini si apoi pun alte manusi si prin acestea se pot transmite microbii de la un pacient la altul. Mizeria din spitalele publice este data de lipsa de educatie si de proceduri sanitare ale personalului medical si auxiliar.

Mocanu Alexandru  •  25 aprilie 2016, 11:50

Felicitări pentru investigație. Demersul dumneavoastră salvează vieți. Va mulțumesc!

GERULA  •  25 aprilie 2016, 11:50

CONSTIINTA CIVICA NU E ! Statul suntem noi, cetatenii acestei tari si din diaspora care avem spalata constiinta dupa 75 de ani de asa zis comunism si capitalism. Nu trebuie sa dam vina pe altii ci pe noi, caci daca observati reactia popoarelor civilizate acestea se manifesta, la noi las ca merge si asa. PANA NU NE SCHIMBAM MENTALITATEA SA NU CEREM CE NU AVEM, CONSTIINTA CIVICA.

Mihaela  •  25 aprilie 2016, 11:51

Astazi dimineata,la emisiunea domnului Chiosea ,a intervenit o doamna Buzatu(scuzati,daca nu i-am inteles numele) si a amintit de scolile private sanitare ..nu am inteles care este problema si ce legatura are cu infectiile nosocomiale.Nu o spun cu repros,numai ca eu nu am inteles ce legatura avea cu subiectul..am un copil elev la o astfel de scoala si vreau sa inteleg.V-as fi recunoascatoare daca mi-ati raspunde. Multumesc !

amoc  •  25 aprilie 2016, 12:10

De prin 2009 (cel putin) Cepoi sa lupta cu chestia asta. Cred ca a facut zeci de conferinte si intalniri pe tema asta. Daca e un singur om din Romania care se pricepe la asta, el e. Nu ar strica un interviu. http://www.amosnews.ro/conferinta-nationala-infectiile-nosocomiale-contextul-multidisciplinaritatii-2012-11-28

Islander  •  25 aprilie 2016, 12:22

Catalin...sunt convins ca si daca exista un laborator specializat al Statului..aveam aceeasi problema..prin urmare Coruptia parjoleste tot...tine-o tot asa tine stindardul sus sa afle cat mai multa lume despre consucatorii nostri alesi

Mara  •  25 aprilie 2016, 12:31

Coruptia ucide sistematic si in toate planurile! Coruptia, dublata de nesimtire, indiferenta, incompetenta si minciuna, instalata la nivelul Primariei a facut posibila declansarea incendiului din Colectiv, iar o parte din “norocosii” care au ajuns in spitale au fost omorati de aceleasi tare instalate in sistemul de sanatate publica. Si ne mai miram ca oamenii se simt neputinciosi in fata unui asemenea sistem?

Alex  •  25 aprilie 2016, 12:37

Domnule Tolontan, mai bine va opriti pana nu aflati si ca toata mancarea de pe la noi e la fel de periculoasa ca substantele dezinfectante care nu contin dezinfectant. Va dati seama ca nici in domeniul asta nu verifica nimeni nimic. Si nici nu i se pare nimanui curios ca in martie erau pline pietele cu rosii care aratau ca alea de vara si erau doar 7 lei kilogramul. On topic: nicio surpriza in articolul dumneavoastra. Probabil ca totul pe la noi reflecta situatia din politica si administratie: este extrem de dificil sa gasesti pe cineva curat.

sebi  •  25 aprilie 2016, 12:45

Felicitari pentru investigatie ! Sunt chimist, iar afirmatia doamnei biochimist e halucinanta. Nu are cum sa nu stie sa faca macar calculul de concentratie. Se impune , cred eu, de urgenta preluarea de probe de catre reprezentantii Ministerului Public, Politie, si toate organele competente si trimiterea de urgenta la analize de profil, la laboratoare independente. Iar apoi , tragerea la raspundere a TUTUROR celor vinovati. E o adevarata retea de interese in lanturile de distributie !CORUPTIA UCIDE !!!

Marc  •  25 aprilie 2016, 13:10

Sunt absolut de acord cu toate comentariile anterioare, ACTELE CRIMINALE ALE PRIVATILOR SI CORUPTIA DIN INSTITUTII, in egala masura, ne ucid. Dar cine sunt ei? Ca parca suntem NOI. Da, noi suntem. Privatul si cei care formeaza statul suntem noi. Deci, vinovatii suntem noi. In ipocrizia noastra distingem intre unii si altii. Asta e si motivul pt care suntem codasi, anume pt ca nu ne asumam defectele, erorile si iresponsabilitatile, laolalta (privatii si bugetarii, in egala masura...iar cazul prezentat in articol este hotarator pt cardasia dintre cele doua sisteme: privat si stat). A lovi in stat, fara a lovi in egala masura in privat (partenerul in faradelegie), inseamana nu doar a nu rezolva problemele, dar a si incuraja o parte a asistemului criminal (privatul) sa continue pe aceeasi linie.

Vrem…  •  25 aprilie 2016, 13:16

sebi, de acord cu tine. Tebuie sa fim ipocriti si si eventual cu interese ascunse sa nu vedem ca cea mai mare parte dintre alimentele pe care le consumama (in special fructele, legumele si carnea comercializata cu buna stiinta de patroni) ne ucide (incet dar sigur) pe mai multi dintre noi decat aceste substante despre care se face vorbire in articol. Vrem anchete serioase in privinta alimentatiei criminale comercializate. Vrem arestati patronii care se imbogatesc pe vietile noastre.

marcela  •  25 aprilie 2016, 13:31

Catalin Tolontan, nu sunt de acord cu regulile site-ului. De ce trebuie sa impui niste reguli ?Lasa oamenii sa-si spuna parerea ! Modereaza doar limbajul vulgar, nu pretinde unuia care face o afirmatie sa prezinte si dovezi, astea le cautati voi, jurnalistii. E un capat de fir pe care puteti merge cu mijloacele specifice . Nu crezi ca descurajezi pe cei care ti-ar putea da informatii de valorificat ? Si, la subiect, DIICOT si DNA s-au pus in miscare , ai aflat ceva in sensul asta ? Pt ca individul asta , asa medic si barbat bine cum e el , ***. El si toti cei cu care a interactionat. ***. Cu miile , ca mor zilnic infectati cu nu se stie ce , nu e vorba numai de cei din Colectiv. Este vorba de noi toti ,noi care-i lasam pe *** astia sa faca ce vor cu vietile noastre. Catalin Tolontan , ai toata pretuirea mea pt tot ce faci, chiar daca sunt sigura ca o sa-mi "moderezi" textul (te atentionez ca "criminal" nu este un cuvant vulgar ). Esti primul pe care-l caut pe net, zilnic , al doilea fiind unul la fel de dur , Cristian Tudor Popescu. Voi faceti intradevar ceva bun pt tara asta amarata .

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Mihai  •  25 aprilie 2016, 13:42

Ancheta interna e abureala . Sedinta de urgenta a avut o singura tema : "Ne-au prins astia , cum ne scoatem basma curata? "

eu  •  25 aprilie 2016, 13:44

Lucrez in domeniu, la o companie care nu isi bate joc de chimicale ci le face la standarde. De cativa ani, de cand au inceput controalele, am reusit sa mai castigam niste licitatii, in rest... varza. Dosare facute cu dedicatie, aranjamente de multe ori pe fata - asta era sistemul. Si va mirati de ce se intampla?

Alin  •  25 aprilie 2016, 13:47

Felicitări pentru articol. Am observat ca cei doi ''manageri ",foarte onești și superprofesionisti după cum chiar ei înșiși recunosc au încercat devierea de la subiect către malpraxisul medical sau către cazul copiilor de la Pitesti.Cum rămâne însă cu complicațiile și costurile (umane și materiale )secundare nerespectării unor norme elementare de dragul unor câștiguri imediate.Problema noastră cea mai mare este că recunoaștem cu ușurință greșeală altuia și suntem experți în domenii străine activității noastre de bază. ..

Mediator Penal  •  25 aprilie 2016, 13:47

Este trist si jenant ca a fost nevoie de o asemenea drama ca sa constatam ce deficiente sunt in sistemul nostru medical. Ma intreb daca nu cumva ar fi trebuit sa existe un organism care sa verifice conditiile acestea si care sa ne asigure ca nu cheltuim aiurea banii pe asigurarile de sanate!

Marian  •  25 aprilie 2016, 13:48

Sunt multe probleme de rezolvat in sistemul sanitar, de la proasta finantare si gestionare a resurselor atat materiale cat si umane. Probleme au fost si vor mai fi, dar totusi as astepta si parerea reprezentantilor firmei respective, din interviu neputant sa imi formulez o parere.

alx  •  25 aprilie 2016, 13:58

Halucinant! Te ia capul! Cum pastrezi sirul intrebarilor fara sa iti sugrumi interlocutorul? Pentru cateva mil de eur faci omor calificat si nimeni nu te intreaba nimic.

Comentează