vineri, 22 ianuarie 2016, 6:51
de Mirela Neag și Cătălin Tolontan
Clădirea vechiului patinoar „Mihai Flamaropol” stă dîrză în picioare, grațiată fără să știe de ce.
În martie 2013, patinatorii și hocheiștii din București au fost opriți să sară mantinela pentru că li se va face în regim de urgență unul nou „la standardele secolului XXI”, după cum declara în 2013 Sorin Oprescu.
Au trecut trei ani și vor mai trece cel puțin încă doi pînă cînd deopotrivă juniori și seniori vor reintra pe singura gheață demnă de acest cuvînt din orașul cu 2 milioane de locuitori.
23 de milioane € este prețul estimat al lucrării
„Toate termenele inițiale sînt în aer! Cel mai devreme vorbim despre 2018, dar asta dacă se rezolvă repede litigiul părții din teren care este închiriată acum”, spune o sursă din Primăria Capitalei.
Contractul pentru patinoarul de 3.100 de locuri a fost cîștigat de UTI și se află în faza de proiectare.
Pe teren însă, clădirea e tot acolo unde a fost așezată în 1958, pe vremea lui Gheorghiu-Dej. În anii 70 avea să i se pună și acoperișul concav.
„Unul dintre secretele rușinoase ale sportului românesc, despre care nu se vorbește, e acela că o sumedenie de baze sportive au fost concepute pe vremea lui Dej, nici măcar pe vremea lui Ceaușescu”, spune un vechi oficial al unei federații sportive.
În spate, se ridică terenurile de tenis învelite în „baloane”.
Aici este, împunge Primăria cu degetul, cauza întîrzierii. Ea acuză proprietarul bazei că stă gratis.
Cei de la baza de tenis au altă variantă, arată că „plătim pînă la ultimul leu”. Disputa în sine e un caz de descris separat.
Pînă atunci, realitatea arată că Bucureștiul s-a adăugat Tiranei drept a doua capitală din Europa fără patinoar acoperit.
Albania nu are federație de hochei și acolo nu se joacă hochei de performanță.
26.321 mp este suprafața pe care se va construi patinoarul
1.200 mp este suprafața pe care Primăria susține că stă Tennis Class, firmă care nu vrea să părăsească terenul
„Pentru ca absurdul să fie întregit, din cînd în cînd apar inspectorii de la Primărie care ne amendează”, susține cineva din echipa de constructori.
„Nici măcar avizul pentru demolare nu ni l-au dat”, completează aceeași sursă.
”Generații de sportivi ratate”
Fără patinoar de pregătire și de competiție, tradiţia sporturilor pe gheaţă din Capitală decade.
La hochei, echipele Sportul Studenţesc şi Steaua sînt în pragul dispariţiei. Iar patinajul a pierdut deja cîteva generaţii de viitori sportivi.
„Ceva trebuie făcut şi cît mai urgent!”, reclamă și Adriana Ordeanu, secretar general al FR Patinaj şi arbitru în cadrul Federaţiei Internaţionale de Patinaj.
„Mulţi dintre copii şi sportivi au renunţat la patinaj pentru că nu acceptă să se antreneze în mall-urile din Bucureşt, la AFI sau Liberty, care au patinoare la doar o treime din suprafaţa unei arene de concurs. Generații de sportivi se ratează”, spune Ordeanu.
Război cu Primăria
În 1998, CSNB „Lia Manoliu” a încheiat un contract cu Tennis Class prin care a închiriat pentru o perioadă de 5 ani cele 6 terenuri de tenis situate lîngă patinoar.
Ulterior, au fost semnate 5 acte adiţionale prin care perioada de închiriere a fost prelungită la 20 de ani, iar Tennis Class a aoperit două dintre terenuri şi a construit şi un bazin semiolimpic.
În timp ce Primăria susţine că Tennis Class trebuie să evacueze terenul din cauza unor datorii de 109.000 lei reprezentînd întîrzieri la plata chiriei, reprezentanţii firmei afirmă că ei se află la zi cu obligaţiile financiare faţă de CSNB şi că nu există nici un temei juridic care să conducă la rezilierea contractului.
„Sîntem în regulă cu toate hîrtiile. Am investit 900.000 de euro în această bază sportivă şi mă voi lupta în instanţă pentru drepturile mele”, declară Adrian Manta, patronul Tennis Class.
Patinoare acoperite în Estul Europei
Moscova 40, Varşovia 4, Budapesta 4, Sofia 2
xdm • 22 ianuarie 2016, 7:16
Patinoarul din Tg Mures a fost inceput de vreo 10 ani si probabil mai dureaza minim 10 ca sa fie finalizat :(
drevu • 22 ianuarie 2016, 7:30
Lasa nea Tolontane ca vine Nicusor Dan si va face 10, omul e olimpic la matematica, e ''iecspert'' in calcule
vlad • 22 ianuarie 2016, 7:48
Ce vorbiti nene??? Cumva insinuati ca Oprescu nu a fost un primar bun?? nu se poate, e laudat pe toate posturile de toti psd-istii, desi are dosar penal. Nu mai denigrati, a fost cel mai bun primar din istoria capitalei... :))
george c • 22 ianuarie 2016, 8:01
Chiar uimitoare aceasta firma UTI (castigatoarea realizarii proiectului) chiar nu se sesizeaza nimeni ca majoritatea proiectelor statului sunt castigate de aceasta ? De ce nu se face un reportaj pe aceasta "companie" care numai prin cunostinte, relatii, "investitii" si alte circumstante... reuseste sa castige ceea ce ofera statul in aceste "licitatii publice" sau directe... Celelalte firme, oameni nu au dreptul de a castiga proiectele statului ?
Lucka • 22 ianuarie 2016, 8:43
Ati uitat Praga ! Cred ca sunt 6 .
O intrebare : nimeni nu vorbeste de baza sportiva construita "La Stejari " . Este adevarat ca este facuta cu fonduri europene , dar au acces doar cei care locuiesc in Complex ?
postasul • 22 ianuarie 2016, 8:45
sper sa il termine repede domnul Tiriac pe al lui. poate avem sansa sa mai vedem si noi hochei in apropiere de Bucuresti.
poate citeste domnul Tiriac si se gandeste sa mai faca unul si in zona Pallady unde e teren garla, e si metrou...ca pana acolo unde are domnul Tiriac terenul, un copil mananca 2 paini.
Cătălin Tolontan • 22 ianuarie 2016, 8:47
george c: deocamdata nu firma a intirziat. Nu ia nimeni partea lui UTI, dar primaria e cea care a promis in 2013 ca se va face repede si n-au miscat nimic.
Stefan • 22 ianuarie 2016, 8:54
@george c: daca cistiga cineva in fata uti, acea firma va fi tot a fostilor securisti, actuali oameni de bine
Cătălin Tolontan • 22 ianuarie 2016, 8:58
Lucka: si praga si bratislava si alte capitale, nu le-am listat pe toate. Bucurestiul si Tirana nu au.
Brasov • 22 ianuarie 2016, 9:00
Ati uitat sa spuneti ca la Brasov exista un patinoar olimpic acoperit.Cat a costat?Cat costa cel de la Bucuresti? Cand a fost facut vorbeati de coruptie, acum vedeti ca un patinoar costa 20 milioane.
Dinulescu • 22 ianuarie 2016, 9:01
Dar de ce sa se faca patinoarul in acest loc, nu se gasea un alt teren? Si apoi doar 3100 de locuri? Ma uit la CE de polo la sarbi - coplexul sportiv are 15.000 locuri, iar amenajat pt. polo 11.000; la CE de handbal- la polonezi, sala de 15.000 de locuri, si noi dam sume exorbitanta pt. niste chichinete.
daniel • 22 ianuarie 2016, 11:05
da rusinos, dar faptul ca, orase destule din provincie, unele mari, nu au niciun fel de patinoar, nici macar descoperit, cum suna d-le jurnalist..? ca tirana, ca bucuresti..dar cu provincia cum faceti, ca ne batjocoriti mereu!???
Whiteredarad • 22 ianuarie 2016, 12:51
Situatia descrisa este reala, in sport nu se investeste, statul pare dezint6eresat, atat la nivel central, cit si local . La Arad Stadionul UTA a fost demolat ( ca si Vagonul, ca si Strungul, ca si Micalaca-cu Mall-uri puse in loc), mai exista in tot orasul doar o echipa de fotbal : UTA-BD, si alta,in liga a 5 a , , Citizens, de Old Boys, cu primarul Falca, printre jucatori. In timpul asta au trecut 2 ani sa repuna in loc un stadion nou UTA, de 12 mii locuri, dar se lucreaza, .....ca la patinoarul bucurestean. Ca sa glumesc, edilii, de oriunde ar fi ei par a cauta sa nu-i mai dea dlui Tolontan motivatie pentru articole ( Stadionul National, Patinoarul Brasov, Partiile "Elenei Udrea") !!!
Catalin • 22 ianuarie 2016, 13:02
@vlad: excelent comentariu despre Nicusor Dan. Subtil si plin de esenta in acelasi timp. Nu cred ca o sa mai reuseasca nimeni ce ai reusit tu . cel putin in urmatorii 10 ani.
Inteleg ca exista un contract pe care Primaria l-a semnat. Cand s-au apucat de proiect i-a durut in cur de asta. Au zis: "Noi suntem primaria", nu ne incurca pe noi: legi, contracte,etc.
Lucian Vasiliu • 22 ianuarie 2016, 13:08
Dupa scandalul cu patinoarul din Brasov (care poate a fost real) toata lumea se fereste sa discute de construirea unor patinoare acoperite. Federatia a inaintat ultimelor doua Guverne, Programul National de construirea unor patinoare acoperite in cele mai mari 20 de orase, resedinta de judet, din Romania, cu finantare din fondurile UE alocate Romaniei, program care a fost foarte bine primit de Prefecturile si Primariile vizate, adica zona Moldova, Banat, Oltenia, Dobrogea. Sa vedem care este reactia Guvernului Tehnocrat. Nu este posibil ca Bucurestiul sa nu aibe de trei ani un patinoar acoperit ! Hocheistii, patinatorii, dar si iubitorii celor doua frumoase ramuri de sport de iarna sa nu beneficieze de un astfel de obiectiv sportiv. Prin programul national propus de Federatia Romana de Hochei pe Gheata se pot rezolva cele doua ramuri de sport, pe timp de iarna, dar si jocurile sportive, artele martiale si activitatile cultural artistice, pe timp de vara. Steaua Bucuresti, multipla campionana nationala, care a dat loturilor nationale zeci de sportivi de exceptie, sa se pregateasca intrun sat din Harghita, Carta, unde a fost construit un partinoar acoperit din fonduri europene ! Domnule Tolontan, va propun, ca o actiune reparatorie, dupa scandalulu patinoarului din Brasov, sa demarati o campanie de sustinerea construirii de patinoare acoperite in Romania. Si ca un paradox, anul trecut, din cele patru loturi nationale de hochei ale Romaniei, trei au reusit sa castige grupele de la Campionatele Mondiale si sa se califice in grupele superioare. Cu o campanie sustinuta si presiuni pe Primaria Capitalei si cea de sector, se poate sa se rezolve si patinoarul din Bucuresti. Federatia are si sustinerea MTS si COSR pentru lansarea Programului National de construirea patinoarelor acoperite.
Amuzant • 22 ianuarie 2016, 13:14
Pierdeti esenta articolului cu frustrarile vostre de *** parveniti.
Ex. de mai jos este destul de relevant de ce aceasta minunata tara nu trebuia sa fie populata.
"da rusinos, dar faptul ca, orase destule din provincie, unele mari, nu au niciun fel de patinoar, nici macar descoperit, cum suna d-le jurnalist..? ca tirana, ca bucuresti..dar cu provincia cum faceti, ca ne batjocoriti mereu!???"
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
andrei • 22 ianuarie 2016, 13:21
Ma uit la CE de handbal din Polonia , nu se joaca nimic la Varsovia ci in 4 orase provinciale cu 4 sali superbe atat pe experior, cat si pe interior (Tauron, Spodek, Ergo, Centennial) din Krakovia, Katowice, Gdansk si Wroclaw. Comparati-le cu ce am construit noi in ultimii ani la Cluj, Craiova, Piatra Neamt si ne apuca jalea, ale noastre sunt copii fidele ale proiectelor din anii 70. In privinta hocheiului va aduc exemplul unui oras ceh, Brno, cu echipa de mijlocul clasamentului (Kometa e pe locul 7 din 16 participante) care isi desfasoara meciurile pe un pationoar improvizat (Luzanky) ridicat toamna trecuta sub cerul liber, are 21 500 locuri, a fost plin pe 9 ianuarie cu Sparta Praga, cu Plzen au fost 18 500 spectatori. De ce la ei se poate si la noi nu ? Chintesenta sta intr-un singur cuvant intraductibil in alte idiomuri indo-europene, nu, nu va ganditi la cuvantul "dor" , asta exista si in alte limbi, marea noastra gaselnita este PARAINDARAT, cine nu-i stie toate sensurile absconse n-are nicio sansa la licitatii...
Dragomir Valentin • 22 ianuarie 2016, 14:01
Complexul National Lia Manoliu a fost invadat de asa zise baze sportive private avand la baza contracte de inchiriere ale caror clauze nu se respecta.Tenis Class ( compania care nu permite emiterea autorizatiei de demolare a patinoarului vechi si construirea unuia nou) are datorii in valoare de 109000 lei catre Federatia Romana de Hochei pe Gheata ( administratorul care a preluat Patinoarul Flamaropol cu drepturi si obligatii .Primaria Sectorului 2 a emis autorizatii de constructie in baza acestui contract pentru o casa de locuit si un bazin de inot acoperit cu prelata.Toate acestea pe domeniul public destinat practicarii sporturilor de performanta si sportului de agrement.Patronul Tenis Class sustine ca a investit 900000 de euro , iar Primaria Sectorului 2 nu poate sa emita autorizatia de demolare fara acordul Teniss Clas.Cred ca ar fi cazul domnule Tolontan sa cereti un punct de vedere si de la Federatia Romana de Hochei pe Gheata , care a si reziliat contractul de inchiriere cu Tenis Class , urmand sa recupereze sumele neachitate de catre societate pentru inchirierea spatiului pe care a construit.Poate ca si domnul primar al sectorului 2 ar trebui sa ne spuna cum au fost autorizate aceste constructii si de ce nu poate emite autorizatia de demolare a lor si a patinoarului vechi concomitent cu emiterea autorizatiei de constructie pentru noul patinoar
antishtoia • 22 ianuarie 2016, 14:01
Se mai indoia cineva de ceea ce este in stare pesedeul si uselala lslininoasa?
P{oate doar bosorogimea avida de sarmale si de mici de grasime! Comunisti sunt si cei care sunt votati, si cei care voteaza. Adica prosti si de o parte si de cealalta parte a baricadei!
dex • 22 ianuarie 2016, 14:56
Poate ca ar trebui sa admitem ca nu Bucuresti e capitala sporturilor de iarna din Romania.
Din cate inteleg, patinoarul acoperit a functionat intre anii 70 si pana acum cativa ani. Ce performante au obtinut patinajul si hocheiul bucurestean in astia 30-40 de ani de vorbim deja despre ratarea unor generatii de sportivi?
Cristi • 22 ianuarie 2016, 15:35
@dex: Steaua are vreo 40 de titluri de campioană (fără rezultate de 10 ani), Rapid și Dinamo au avut echipe de hochei între timp desființate, naționala României a fost în prima grupă valorică etc.
pawn • 22 ianuarie 2016, 16:16
pai hai sa mai angajam niste reporteri DNA. err, scuze, procurori DNA.
niste baieti vanjosi si anonimi (ati observat ca procurorii DNA nu au nume? ca si in cartile lui franz).
n-or sa construiasca niciun patinoar real, dar macar or sa ofere cateva pretexte misto de reclame a singurei televiziuni pentru puscariasi, cea a domnului zoltan teszari, purtatorul de cuvant al D.N.A & S.R.I. (cine spunea ca institutiile ultranationaliste ale romaniei, gen S.R.I., ii detesta pe maghiari?)
dan • 22 ianuarie 2016, 17:18
sportul national va deveni furatul, daca nu este deja, in acest sport se investeste masiv, asa tara cu atatia mincinosi, lenesi si hoti nu am mai pomenit; ii facem pe altii lenesi, noi suntem sub orice critica
Ciprian • 22 ianuarie 2016, 18:16
Nesimtire,nepasare,hotie,lacomie, toate au dus la situatia asta jenanta si absurda. Cum sa putem concura cu alte tari la sporturi de iarna antrenandu-ne in mall-uri? Unde in lumea asta o echipa de hochei de seniori isi face antrenamentele pe uscat, intrand pe gheata doar la meciuri(Sportul Studentesc)?Singurele orase mari din Romnia care au patinoare acoperite sunt Galati si Brasov.Celelalte 3 sunt in Harghita.Dumneavoastra domnule Tolo puteti aduce in discutie aceste aspecte care dor.Ne-am saturat de articole cancan despre Becali, Reghe si Meme, 80% din articolele GSP sunt *** potrivite pentru tabloide.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
dex • 22 ianuarie 2016, 18:28
@Cristi scuze, n-am precizat. ma refeream la nivel international. Altfel spus, ce rezultate am avut la nivel international?
greuceanu • 22 ianuarie 2016, 22:30
Domnule Tolontan , cu parere de rau, articolul pare scris pe genunchi si desi l-ati semnat nu pare a fi scris de domnia voastra. Subiectul merita o documentare serioasa si nu doar "spuse" ale unor "surse din primaria capitalei" , ale unui " vechi oficial al unei federații sportive" sau ale cuiva din "echipa de constructori".
Deasemenea,***, *** *** are o gramada de probleme pentru toate porcariile pe care le-a facut in Bucuresti si prin tara e disperat sa inceapa renovarea patinoarului, renovare despre care mentionati cu litere mari ca va costa 23 de milioane. Conform studiului de fezabilitate costul este de 30.733,88 mii euro cost care probabil va sari spre 50 de milioane prin obisnuitele acte aditionale. Acum ce capatam noi bucurestenii de banii astia, conform studiului de fezabiliate : un patinoar de 3100 de locuri, o sala de sport pentru disciplina baschet, nivel necompetitional, un bazin de inot nivel necompetitional si agrement 12.5x25m, spatiu escalada, un centru spa, spatii destinate alimentatiei publice, restaurante, braserii, cafenele. Practic, pe banii nostri, sub lozinca ca nu avem un patinoar acoperit in capitala vom primi un mic mall ale carui spatii comerciale si carciumi vor fi inchiriate "prietenilor", mall pentru care vom plati nu numai constructia, dar si cheltuielile care vor fi enorme. Normal, fiind o sectiune de comentarii nu astept un raspuns de la domnia voastra, astept un articol documentat si corect.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
alexx • 22 ianuarie 2016, 22:35
Acum fix 30 de ani am vizitat Ostrava (oras in Cehia la granita cu Polonia format prin anii50-60 din unirea a 4 comune de cite 3000-4000 in jurul unei industrii siderurgice). Atunci inaugurasera o bijuterie arhitecturala de patinoar cu 4000 locuri. Cehii au un mare cult pentru hochei; nu va pot descrie bucuria unui pusti de 6 ani care va primit de Craciun o crosa BOTAS.
alexx • 22 ianuarie 2016, 22:37
...revin... scuze ....3000-4000 locuitori ....
greuceanu • 23 ianuarie 2016, 16:19
Domnule Tolontan, daca as fi stiut ***, nu v-as mai fi deranjat cu comentarii. Va urez succes in noul stil de joc.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Mihaela • 2 ianuarie 2018, 17:24
Ce s-a intamplat cu patinoarul Floreasca? Era mereu plin, apoi s-a inchis definitiv.