”Ai grijă de noi, frate Alex!”. Familia Hogea întreabă cine le-a scos băiatul de pe lista de Bruxelles și demonstrează că a plecat contaminat cu bacterii (II)

"De ce n-ați venit mai devreme?”, au întrebat medicii austrieci. Alex Hogea a murit la Viena de sepsis, după infecția contactată în țară. Directorul de la ”Municipal” spune că austriecii sînt cei care au greșit tratamentul

vineri, 11 decembrie 2015, 6:57

UPDATE: Astăzi, Cristi Lupșa și echipa de la ”Decât o revistă” au scos pe piață numărul dedicat dezastrului de la Colectiv. După o muncă de lutieri, jurnaliștii au reconstituit seara concertului, începutul focului și primele cîteva zeci de minute de după, totul descris din perspectiva oamenilor din jurul formației și a celor aflați în club.
Încă ceva. În ziua în care încheiem publicarea celor două articole despre Alex Hogea, îi mulțumim lui Teodor Tiță pentru gîndurile lui dintr-un moment în care mulți, inclusiv dintre cei pe care-i recomandăm, ne țineau lecții sentențioase și se întrebau ce vrem. Nimic nu vrem. Vrem să scriem.

colectiv_grafic

 

de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Dacă se întîmplă să mîncați cu un husky la masă să știți că nu plescăie prea tare.

Chiar dacă acest husky nu e la masă, ci pe masă.

Mihaela a întins o față albă, ”cea mai curată pe care o avem”, iar cîinele de pluș continuă să stea cu fundul în sus și cu botul în castronul unde Teodora i-a pus ”ciorbă și bobițe”.

Fata familiei Hogea are 10 ani. Tocmai s-a întors de la școală.

Se mîțîie, nu vrea legume, vrea salam.

Din cînd în cînd, puștoaica mai dă un impuls cîinelui-jucărie, cadoul său de Sfîntul Nicolae.

”Acum, că v-a găsit pe voi aici, n-a mai zis. Dar cînd sîntem doar noi trei, ne roagă să punem și al patrulea tacîm, pentru Alex”, spune Narcis.

Mihaela îl completează. ”Nu suportă să vorbim la trecut despre fratele său. Ori de cîte ori folosim Alexandru era, Teo ne corectează și ne spune „Mami, Alexandru este!”.

Cum este Alexandru?

***

Alexandru Hogea, extemporal la dirigenție cu profesoara Cristina Țigănelea: ”ÎNTREBARE: Cine sînt eu, cum aș vrea să fiu perceput? RĂSPUNS: ”Dacă vorbim la scara Universului, nu sînt nimic mai mult decît un grăunte de nisip într-un ocean nesfîrșit. Însă în cadrul acestei clase mă consider tipul scund și inteligent, tot timpul cu gura pînă la urechi, care găsește mereu ceva amuzant de spus. Sper să fiu perceput în acest fel”. 

***

„Alex era genul de om vesel pe care parcă-l ştiai de-o viaţă, deşi te cunoşteai cu el de o săptămînă”, povestește Andreea, șefa lui de grupă de la Facultatea de Automatică din Politehnică.

Alexandru și Andreea s-au cunoscut cîteva săptămîni. ”Era un tip aparte, pasionat de calculatoare și de engleză în același timp”, îl descrie un profesor.

Andreea e cea care a dus carnetul de student al lui la părinți după #Colectiv, carnet pe care Alex n-a apucat să-l vadă.

***

”Cum este Alex?”, îi întreabă Narcis Hogea, tatăl lui, pe medicii de la Spitalul Universitar ”Municipal” din București.

E chiar seara de 5 noiembrie 2015, cînd totul se întorsese în favoarea familiei.

De dimineață știau că va pleca la AKH Viena. La prînz fuseseră anunțați că e rău. Avionul s-a ratat. După-amiază, că e din nou bine.

Și au apărut mai multe variante de transfer.

”Fusese tot timpul bine, dar birocrația din sănătate nu primise verde ca să-i transfere în străinătate pe răniții de la Colectiv”, explică cineva din sistem.

Acum, seara, îl raportează din nou ca fiind bine.

Și îi pregătesc plecarea în străinătate.

***

O singură problemă medicală survine pe 5 noiembrie.

În buletinul de analize medicale al lui HOGEA GEORGE-ALEXANDRU, 19 ani, la ”Secreție plagă” apare prezentă bacteria ”Acinetobacter”.

Alexandru Hogea 4

Acinetobacter este o sursă de contaminare frecventă în spitalele din România.

”Ca germene selectat în mediul spitalicesc, adică rezistent la antibiotice, acinetobacterul este foarte agresiv și periculos” medic de la Spitalul de Arși

***

Pe 6 noiembrie, totul se clarifică: 8 pacienți din România sînt pe lista de Bruxelles.

”Unul este de la noi! E Alexandru Hogea”, se bucură medicii de la ”Municipal”.

”Medicii erau fericiți pentru că fiecare caz pe care reușeau să-l transfere stabil însemna o victorie a muncii lor”, povestește Narcis Hogea.

Specialiștii de la chirurgie plastică din ”Municipal”, care vorbiseră între timp cu colegii lor de la Spitalul de Arși,  trăseseră un semnal de alarmă către ATI. ”Duceți-i afară!”. Există surse care susțin că pe foile altor pacienți cei de la chirurgie plastică scriseseră chiar că e recomandat transferul rapid!

Avionul Spartan al armatei române are programată decolarea pentru ora 1, în noaptea de 6 spre 7 noiembrie.

***

Raed Arafat, 6 noiembrie, adresă către Spitalul Universitar de Urgență București:  ”Stimate domnule Manager, în urma vizitei echipei medicale din Belgia, vă înștiințăm că următorul pacient – HOGEA GEORGE ALEXANDRU va fi transferat la clinici medicale din Belgia în data de 07.11.2015 în vederea continuării tratamentului”.

Alexandru Hogea 5

***

Cătălin Cîrstoiu, 6 noiembrie, notiță pe adresa venită de la Raed Arafat: Semnează plecarea lui Hogea și adaugă ”Conform disc. telefonice Cosu. Spitalul Militar Bruxelles”. 

Cosu nu e o persoană, COSU este abrevierea de la Centrul Operativ pentru Situații de Urgență.

Cu alte cuvinte, singurile autorități implicate în mutare sînt spitalul și ”Situațiile de Urgență” coordonate de Arafat.

”Ministerul Sănătății nu se trezise pe 6 noiembrie, pentru că, de regulă, Ministerul Sănătății și, în general, statul român nu au obișnuința de a transfera pacienți”, descrie situația Vlad Voiculescu, voluntar care se ocupă de transferuri și care s-a implicat și în cazul lui Alex Hogea.

***

”Spre seară, cînd plec acasă, verific încă o dată că totul e pregătit. Alexandru fusese pansat și gata de drum”, rememorează Cătălin Cîrstoiu, directorul spitalului.

Cu o zi înainte, jurnalista Melania Medeleanu îl auzise pe Cîrstoiu spunînd: ”Dacă pleacă, ar fi o palmă pe obrazul spitalului”.

Ea îi replică: ”De ce ar fi o palmă? Voi i-ați salvat, sînteți eroi și-i transferați unde alții sînt specializați!”.  Răspunsul directorului sună sec: ”Pentru că, dacă-i mutăm, ar însemna să recunoaștem că noi nu avem condiții să-i tratăm aici, dar noi avem condiții!”.

Potrivit familiei, Alexandru Hogea putea pleca pe 5 noiembrie, la AKH Viena. Dar fusese refuzat.

Între timp însă, pe fondul fragil al căderii guvernului, puterile și intențiile se redistribuie.

Raed Arafat ieșise public și anunțase că se va pleca în străinătate dacă medicii străini îi vor selecta. Printre cei aleși de echipa belgiană se numără și Alexandru Hogea.

***

Narcis și Mihaela își cumpără bilet de Bruxelles pentru 7 noiembrie, la o cursă de dimineață.

”Ca să fim în Belgia, unde va ajunge Alex, că ni se spusese că va pleca noaptea pe la 1”, explică tatăl.

Peste noapte, cu bagajele gata și fără somn, și părinții și Monica Grigore, voluntar,  dau cîteva telefoane la spital.

”Alex e încă aici, e pregătit, n-avem nici un semn de la SMURD, n-au venit să-l ia, așteptăm”, comunică medicii de gardă de la ATI. Avionul întîrzie.

***

Zorii vin peste București.

Mihaela și Narcis ajung la aeroport.

Nu știu nimic despre Alex.

***

Nicu Coman, fratele Mihaelei Hogea, 7 noiembrie dimineața: ”Chiar acum i-am lăsat la Otopeni pe Narcis și pe Mihaela. Slavă, Domnului, în cîteva ore se vor regăsi la Bruxelles împreună cu Alexandru. Sun la spital, Alex n-a plecat, avionul întîrzie cică. Pe drum ascult radio. La buletinul de ora exactă, aud, dintr-o dată, știrea: ”Aici, Radio România, transmitem în direct de pe baza militară 90 de pe Otopeni. Avionul C-27 J Spartan a decolat chiar acum către Bruxelles, cu 8 pacienți, dintre care 3 intubați”. Îngheț! Ăștia au plecat fără Alex!”.

***

Avionul de transport Spartan în care nu era Alexandru Hogea decolează doar cu puțin înainte ca avionul de linie al părinților săi să pornească spre întîlnirea iluzorie din Bruxelles.

Nimeni nu-i anunțase, nici de la spital, nici de la Minister, nici de la SMURD.

După ce ascultă știrea de la Radio România, Nicu Coman sună, dar Narcis și Mihaela deja se îmbarcau.

”Să știți că am ascultat o știre, dar nu înțeleg ce se întîmplă”, apucă Nicu să le spună părinților care tocmai își puneau bagajele de mînă deasupra scaunelor.  Telefonul se întrerupe, ca-n filmele noir.

Cursa se ridică în aer.

La 10.000 de picioare altitudine, se sting automat beculețele de centură. Dar Narcis și Mihaela aveau să rămînă lipiți de scaune și de speranța că avionul Spartan îi va urma ca o dîră albă spre Bruxelles.

***

Nicu alergă înnebunit spre spital. Nu e singurul.

Trași de mătasea subțire a spaimei, rudele și prietenii săi rămași în țară pornesc cu toții spre ”Municipal”.

Ei știu sigur la acea oră că Alex n-a plecat. Dar nu știu de ce! Și nu știu ce-i cu el.

Cu puțin timp în urmă se anunțase un deces la spital dintre cei arși!

***

Monica Grigore, voluntar, 7 noiembrie, dimineața: ”Am sunat la Bruxelles. Belgienii îl au pe lista de îmbarcare și-l așteaptă. De ce nu a plecat Alex?”.

Daniel Istrate, prieten din Sinaia al familiei Hogea, 7 noiembrie, dimineața: ”Nu înțeleg ce se întîmplă. Am sunat și la Ministerul Apărării ca să verific dacă e în avion și nu este. Mă ia Mihaela Bălan și plecăm spre spital. Tremurăm pur și simplu. Se anunțase un mort. Cînd ajungem, ne bucurăm: nu e Alex, e un alt băiat, din Brăila. Ne e rușine că ne bucurăm și plîngem”

Cătălin Cîrstoiu, 7 noiembrie, dimineața: ”Acum am ajuns la spital. Îl găsesc pe Alexandru Hogea în același loc. Trebuia să plece, ce p… și c… s-a întîmplat???! Colegii mei ridică, neputincioși și frustrați din umeri. E inadmisibil! Nu ne-a anunțat nimeni de la Situații de Urgență! Nici pe noi, nici pe părinți!”.

***

Mihaela și Narcis aterizează la Bruxelles și află că Alexandru n-a fost luat în avion. ”Fără nici un motiv, fără nici un telefon”, spune Mihaela.

Se așază pe două scaune moderne de plastic în aerogară.

Nu mai plîng, nu mai sînt triști, sînt doar un bărbat de 48 de ani și o femeie de 46 de ani, doi ”decreței” care se simt pentru prima oară veniți pe lume fără voia lor.

***

La București, nimeni nu înțelege nimic.

Afectat este și doctorul Boroș, șeful de la ATI. ”Boroș a venit din privat aici tocmai ca să reformeze zona de terapie intensivă pe cardio și s-a trezit, după o lună în spital, în miezul unei dureri imposibil de gestionat”, spune secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Dorel Săndesc.

Boroș avea să și-o fure, pentru că cine poate rezista monstruoasei subiectivități a durerii părintești?! Dar asta avea să se întîmple mai tîrziu.

Pe 7 noiembrie, rudele lui Alexandru Hogea se postează în fața cabinetului directorului Cîrstoiu. ”Nu vă poate primi”, spune cineva.

”Nu ne primește? Bine, spuneți-i atunci așa domnului director: Dacă în zece minute, nu într-un sfert de oră, nu aflăm unde pleacă Alexandru azi, noi mergem direct la presă!”.

***

Opinie de jurnalist: ”Cazul Colectiv arată că atunci cînd presa se poartă obedient cu autoritățile, autoritățile se poartă rău cu cetățenii”. 

***

De la Raed Arafat vine o nouă adresă pe numele lui Alexandru Hogea.

Atît de pe grabă e făcută că începe la fel, ca și cum ar pleca în Belgia:   ”Stimate domnule Manager, în urma vizitei echipei medicale din Belgia vă înștiințăm că următorul pacient – HOGEA GEORGE ALEXANDRU va fi transferat la AKH Viena, Austria în data de 07.11.2015 în vederea continuării tratamentului”.

Alexandru Hogea 6

***

”Cine a plecat, din Spitalul Militar, în ultimul moment în locul lui Alexandru Hogea la Bruxelles? Cine a luat decizia? De ce n-au fost anunțați părinții?”, se întreabă voluntarul Monica Grigore.

***

În raportul medical pus la mapa de transfer din România nu există specificat faptul că Alex Hogea fusese depistat cu acinetobacter.

***

Codruț Sarafoleanu, șeful secției ORL ”Sfînta Maria” către Andrei Pleșu (”Dilema Veche”): ”Culpabilizarea generală a corpului medical a devenit preferința tuturor. Chiar nu se poate înțelege că există, ca și în orice alt domeniu, oameni excepționali, onești și dedicați, dar și nenorociți lipsiți de omenie și morală? Dar e adevărat că România va avea cea mai bolnavă populație în următorii 20 de ani dacă se va continua același modus vivendi în medicina românească. În medicina noastră domnește omerta!”.

***

”Alex pleacă la Viena în seara aceasta. Găsiți și voi un avion ca să ajungeți acolo!”, le anunță Monica pe cele două statui vii încremenite  pe scaunele aeroportului din Bruxelles.

Cei doi nu mai au nici un pic de putere. Nici nu se mai pot bucura că, totuși, Alex va pleca.

Pe 4 noiembrie începuse peripeția transportului băiatului lor, acum e 7 noiembrie și el se străduiește încă să evadeze din spital.

Se simt ca doi oameni care credeau că au ajuns pe Everest și, între timp, au aflat că vîrful se mutase.

Narcis se ridică cu greutate.

”Știi ceva, Mihaela? Mă duc să iau o bere că nu mai pot! Vrei și tu ceva de băut? Am auzit că belgienii au cea mai bună bere din lume. Și apoi căutăm avion de Viena, să mergem ca să-l facem bine pe Alex”.

***

Alexandru Hogea, lucrare de control la Colegiul Mihail Cantacuzino din Sinaia: „Ni s-a cerut să împărțim o listă de valori care conduc la succes și la eșec în viață. La Succes am trecut: Prietenie, Solidaritate, Muncă, Altruism și Învățătură. La Eșec am trecut: Egoism, Înșelăciune și Supunere”.

***

Supunere. Nici unul dintre prietenii lui Alex nu se mai supune la București.

Plecarea sa este pichetată de rude și de prieteni, pas cu pas. ”În seara de 7, cînd a venit în sfîrșit SMURD să-l ia, ne-am mobilizat. Ne păcăliseră de prea multe ori”, povestește Daniel Istrate.

”Unul a stat lîngă targa cu care l-au transportat. Altul era jos, la lift, să nu oprească la alt etaj și să-l ducă în vreun salon. Eram nebuni, dar, pur și simplu, nu mai credeam nimic. După atîtea minciuni, doream doar să fim siguri că pleacă în sfîrșit” Prieten Alex Hogea

O altă prietenă, Mihaela Bălan, a mers cu mașina în spatele ambulanței pînă la Băneasa, pentru că de acolo pleca avionul SMURD.

Era 7 noiembrie și, deși publicul nu știa nimic din toate acestea, rezervorul de încredere a familiilor și chiar a medicilor se epuizase. Ei nu se mai bizuiau pe autorități.

”Deși e împotriva regulilor, medici de la ATI au însoțit bolnavii la transport. Și apoi, ca să nu fie văzuți de către supervizorii SMURD din aeroporturi, coborau pur și simplu în cîmp, înainte de a intra ambulanțele în baze”, povestește voluntara Monica Grigore.

La fel s-a întîmplat în cazul lui Alex.

Medicul de la ”Municipal” care l-a însoțit a fost silit să-l ventileze manual pe ultima parte a traseului pentru că se terminase oxigenul, potrivit relatării Monicăi Grigore.

Ea descrie scenele cu medici lăsați lîngă gardurile înalte ale aeroporturilor, de unde erau ridicați mai apoi de familii.

***

Vlad Voiculescu, voluntar: ”L-am cunoscut pe Raed Arafat și am lucrat pentru el. Pot spune că dacă cineva, nu Ministerul Sănătății care ar fi trebuit să facă asta, ci cineva a făcut ce a fost omenește posibil pentru transport, acesta a fost Arafat! Nu a existat un precedent sau proceduri, au fost lucruri care n-au mers, dar tot ce a fost posibil s-a întîmplat”.

Vlad Voiculescu mai spune ceva: ”Un medic de la Spitalul de Arși a întrebat zilele trecute ce s-a întîmplat cu muncitorul ars la Brașov. Vă spun eu! Au fost mai mulți răniți critici la Brașov. Pentru unul, Arafat a sunat personal, rugîndu-l pe medicul curant să-i permită transferul la Graz. Doctorul din Brașov n-a vrut. Cînd a ajuns, cu întîrziere, acolo, austriecii s-au îngrozit de cum fusese tratat. Muncitorul a murit”.

***

”De ce n-a plecat Alex Hogea în avionul de Bruxelles în care fusese anunțat că pleacă?”. Aceeași întrebare pentru Ministerul Sănătății și pentru Departamentul de Situații de Urgență.

Amîndoi cei responsabili, secretarul de stat Dorel Săndesc de la MS și Raed Arafat, de la DSU, cer un răgaz ca să se intereseze.

Dorel Săndesc: ”Selecția au făcut-o belgienii. Din totalul de 8 răniți, ei aveau trei locuri pentru pacienții ventilați. Alexandru Hogea era cea de-a patra opțiune. Dar a ajuns pe listă pentru că familia celui de-al treilea plasat a refuzat inițial să-l transporte. Apoi familia s-a răzgîndit și cel de-al treilea a fost repus el pe listă și scos de pe listă Alexandru Hogea”.

Raed Arafat: ”Belgienii și-au ales pacienții. Aveau trei locuri pentru pacienții în stare critică. Alexandru Hogea era al patrulea, dar a fost pus pe listă pentru că al treilea a refuzat. Apoi, în ultimul moment, al treilea s-a răzgîndit și a revenit pe listă. A plecat el și nu Alexandru Hogea. Dar pe Alexandru Hogea l-am trimis tot în ziua aceea, puțin mai tîrziu, la AKH Viena”.

***

”De ce nimeni de la Ministerul Sănătății sau de la Situații de Urgență nu a anunțat spitalul sau familia?”

Dorel Săndesc: ”Asta era sarcina celor de la Situații de Urgență. Ei au modificat lista”.

Raed Arafat: ”A fost o lipsă de comunicare din partea noastră. Ne-o asumăm”.

***

Misterul avionului de Bruxelles s-a adîncit după ce România liberă a aflat de la spitalul din Belgia că pacienții veniți din România fuseseră contaminați. Toți 8!

Din informațiile Gazetei, Alexandru Hogea a fost înlocuit în avionul din 7 noiembrie  cu cineva din Spitalul Militar.

***

Narcis Hogea, 7 noiembrie seara tîrziu: ”Am ajuns chiar acum la Viena. Doamna consul ne-a condus la spital. Prima întrebare a medicilor a fost ”De ce a venit atît de tîrziu?”. Ne-au spus că vor face tot ce se poate”.

A doua zi, duminică, la spital a venit și ambasadorul României în Viena. Părinții au fost mișcați.

”De trei ori la rînd, de către trei medici diferiți, am fost întrebați de ce nu l-am adus mai devreme?” Narcis Hogea

***

Săptămînile care au urmat, două la număr, se amestecă în mintea și în sufletul părinților. Amintirile sînt ca o cocă albă, indistinctă, care se întinde și revine în lighean.

”Au fost zile bune, în care speram că se va face bine. La un moment dat, am văzut cum fața i se vindecase. Avea o piele roz. L-am mîngîiat pe obraji și i-am zis: Mami, ce frumos ești mami, ca un bebeluș”, povestește Mihaela.

Cam din 19 noiembrie însă, medicii i-au anunțat că infecția cu care a venit din România s-a generalizat. Că organele cedează. ”Au fost extrem de sinceri, dar și umani, tot timpul”, spune Narcis.

În acea seară, s-au gîndit din nou, cu monstruoasa subiectivitate părintească, la cît de mult au fost amăgiți, mințiți și obstrucționați la plecarea lui Alexandru din România.

***

Mereu medicii austrieci ne spuneau: ”Ne luptăm cu microbii cu care a venit din România, e foarte greu, facem tot ce putem. De ce n-ați venit mai devreme?

***

Totul s-a întîmplat foarte repede.

Duminică dimineață, pe 22 noiembrie, i-au sunat să meargă la spital. ”Ne-au lăsat să stăm de vorbă cu el pentru ultima oară, așa adormit cum era, că se va prăpădi”.

Narcis își amintește: ”Am rămas cîteva ore doar noi trei, de vorbă. I-am zis: tati, sîntem egoiști și am vrea să mai fii cu noi, dar mereu te-am îndemnat să-ți fie bine. Și știm că acolo unde mergi acum, și unde va sta sufletul tău, o să-ți fie bine!”.

Apoi au chemat un preot. Părintele a venit. L-a binecuvîntat, a citit din cărți.

”Cînd i-a făcut, la final, semnul crucii pe buze, Alex a respirat o dată, puțin mai tare și aparatele ne-au arătat că s-a dus”, spune Narcis.

Părintele s-a uitat lung la băiat și la cei doi părinți: ”Niciodată nu mi s-a întîmplat asta. Să se ducă imediat după ce i-am făcut semnul crucii”.

Cauza decesului: sepsis. Adică septicemie.

***

Camera lui Alex din Sinaia are calculatorul aproape de geam.

Dincolo de fereastră este pădurea și, peste ea, în depărtare, se văd crestele deja înzăpezite ale Munților Baiului. ”Bucegii sînt dincolo”, arată tatăl în direcția ușii.

”Deseori, noaptea, îi auzeam rîsul. Rîdea așa de frumos că tresăream prin somn și știam că e bine. Stătea la calculator, lucra, se juca și, dintr-o dată, izbucnea în rîs”, își amintește Narcis.

***

”Cred că a fost o eroare că austriecii de la AKH au întrerupt inițial antibioticul. Orice protocol au ei acolo, faptul că bolnavul nu venea la primul tratament, ci dintr-un spital, unde evolua pozitiv, nu trebuia neglijat”, spune doctorul Cîrstoiu.

”Da, avea acinetobacter în plăgi, însă noi îl țineam sub control”, adaugă managerul. Mai mulți medici din spitalul ”Municipal” s-au declarat afectați de moartea lui Alexandru Hogea, un caz despre care ei spun că ar fi fost salvat în România.

Îi privești și le citești supărarea pe fețe.

Un ciopor de medici, pe treptele de la ”Municipal”, susțin același lucru: noi, presa, sîntem de rahat că simplificăm totul, iar Alex putea fi salvat în România.

***

”Țin minte că astă-vară am sărbătorit 30 de ani de la liceu, același unde a învățat Alex. Profesorii au ținut să mă felicite cu ce băiat am. I-am dat mesaj pe sms: M-ai făcut tare mîndru de tine, tati!”, povestește Narcis. ”Și mă simt așa de bine că am reușit ca tată să-i spun că-l iubesc”.

***

La înmormîntare au sosit sute de oameni.

Prietenii și colegii, vreo 80, au deschis berea preferată. Tinerii au rîs povestind întîmplări cu Alex.

S-au îmbrățișat, au cîntat în surdină și și-au spus, unul altuia, ce le zicea Alex fiecăruia dintre ei: ”Ai grijă de tine, frate!”.

”A venit și Ștefan Mocanu, profesorul de programare de la Automatică, deși practic nu avuseseră timp să se cunoască prea bine. Ne-a impresionat foarte tare”, spune Mihaela.

***

Cortegiul a ajuns la liceu.

Unul dintre lampioanele ridicate către cer de elevi în memoria lui Alex s-a prins de ramura unui copac. Apoi, s-a agățat de streașina liceului, ca și cum voia să mai întîrzie un pic.

”Ți-am zis eu că e înger!”. ”M-a înnebunit Narcis cu semnele lui”, zîmbește Mihaela.

***

După slujba din biserică, directoarea Aurora Arieșeanu a ținut un discurs care a înfiorat mulțimea prezentă.

”Plecarea lui Alex ne-a găsit pe unii dintre noi răzvrătiți împotriva nedreptății divine, pentru că ne e greu să înțelegem de ce Dumnezeu l-a luat pe cel mai bun dintre noi. Pe alții ne-a găsit resemnați la gândul că Dumnezeu l-a luat tocmai pentru că era cel mai bun dintre noi.

Povestind zilele acestea mereu despre Alex, ne-am dat seama că vesel este cuvântul care apare pe buzele tuturor atunci când vorbim despre el.

Pe colegi, pe profesori, pe toți cei din școală, Alex ne-a învățat, fără să o știe, lecția fericirii depline, așa cum e definită chiar de Dumnezeu”

(…)

L-am fi vrut pe Alex mai mult aici, cu noi, înainte de a moșteni Împărăția cea minunată, pentru că Alex era o mângâiere pentru noi toți.

Era atât de empatic încât nu se putea să fie cineva supărat pe lângă el – coleg sau profesor, fără ca Alex să vină și să încerce să îl înveselească, spunând o glumă și arătându-i partea bună a oricărui necaz.

Ce bine ne-ar prinde dacă ar putea să ne ajute și acum, să vedem partea bună a plecării sale prea grăbite…”

(…)

”Îi unea pe toți colegii, îi împăca pe cei supărați sau certați între ei și nu își lua niciodată rămas bun fără să spună, încrezător: Ai grijă, frate! Oare există o măsură mai bună a ceea ce vrea să însemne curat cu inima, milostiv și făcător de pace? Dacă există, atunci e deasupra puterilor omenești”.

(…)

Sunt atâtea de spus pentru că Alex ne-a dat – tot fără să o știe – cea mai importantă lecție a vieții: cum se trăiește deplin, fără a irosi nici o clipă. Au încăput, în atât de puțini ani de viață, atâtea împliniri și visuri, cât să umple trei vieți. Visa să aibă o familie frumoasă, o carieră prin care să fie de folos lumii, să învețe să cânte la chitară, să facă beat box. Și a împlinit mai mult decât oricine altcineva de vârsta lui.

He made the best of life. Iar noi, învățând să ne luăm rămas bun de la el, vom rămâne, poate, cu lecția aceasta.

(…)

Multe au rămas nespuse, pentru că nimeni nu a crezut vreodată că timpul se va grăbi așa. Doamna profesoară Viviana Bosco ar fi vrut să îți spună, Alex, că te iubește și că ai fost și vei rămâne elevul ei preferat. Fiecare dintre noi, acum, îți spunem ce nu am reușit să îți spunem: că îți mulțumim pentru tot ce ne-ai dăruit și că o să ne fie tare dor de tine.

Noi, cei care plângem acum, nu știm dacă va fi ceva care să ne mângâie acest dor.

I-am întrebat pe prietenii lui – atât de numeroșii lui prieteni – ce ne-ar spune Alex dacă ar putea să își ia rămas bun de la noi.

Și vorba lui, pe care o spunea mereu, și pe care poate ne-ar spune-o acum dacă ar putea, o murmurăm și noi, pentru când va ajunge acolo, în împărăția cerurilor: Ai grijă, frate! Ai grijă și de noi, de acolo de unde ești acum!”

***

Cîinele husky a păpat tot, nesimțitul.

Teodora se duce în camera ei. ”Mami, mă cam doare gîtul”. ”Nu-i nimic, mergem mîine la domnul doctor”.

”Da, mergem la domnu doctor”, îngînă fetița. Nimeni nu și-a pierdut încrederea în medici, nu despre asta e povestea lui Alex.

***

Se lasă seara în Sinaia, în cartierul Izvor.

Peste cîteva zile vine frigul.

Pădurea dinspre camera lui Alex se foiește. Trebuie să se descurce singură, fără rîsul de tînăr din noapte.

Ai grijă de tine, soră pădure!

Clipboard01

 

Comentarii (83)Adaugă comentariu

Bibi  •  11 decembrie 2015, 17:36

In decursul timpului, am mai citit 1-2 articole/investigatii ale dnului Tolontan, si l-am mai prins si in 1-2 interventii TV, si la final intotdeauna ma intrebam de ce dnul Tolontan s-a irosit in presa sportiva...

dudu  •  11 decembrie 2015, 18:17

"Deși e împotriva regulilor, medici de la ATI au însoțit bolnavii la transport." Da, i-au insotit pentru ca stiu ce poame sunt aia de la SMURD. Medicii stiu prea bine ca paramedicii sunt paraleli cu medicina si ca daca se intampla ceva, pacientul murea. Culmea prostiei si nesimtirii este ca nu li se permitea medicilor intre cu pacientii in baza militara. De aia erau dati jos, pentru ca nefiind personal militar nu aveau voie sa intre. Se putea da o dispensa ceva sa intre cu pacientii, la fel cum s-a dat sa se foloseasca avioanele militare. Asta e ca si cum SPP-ul nu ar avea voie sa il insoteasca pe presedinte decat pana la gardul aeroportului, iar de acolo trebuie sa se descurce Iohannis de unul singur. Citesc si nu imi vine sa cred ca nenea ala voluntar vine si il spala pe Arafat, in conditiile astea criminale. Un pacient a ramas fara oxigen in ambulanta -supeambulantele SMURD care salveaza vieti. Iar ingerul Arafat care suna medici sa le spuna ce sa faca nu a fost in stare sa faca un minim demers ca doctorilor sa le fie permis sa mearga cu pacientul macar pana la scara avionului. SMURDul a aruncat medicii in strada de a trebuit sa ii culeaga rudele pacientilor, ca pe niste caini de pripas, in timp ce SMURD are masini de medic care putrezesc prin parcare la Floreasca. sa ne spuna voluntarul Vlad Voiculescu, care il stie pe Arafat si stie ca e un inger pe pamant - Ce a facut Arafat? A semnat niste hartii ca primarul (cum e aia in care se spune ca in urma alegerii belgienilor, pacientul e transferat in ... Austria)? A dat niste telefoane? Vai de noi, sarmanul Arafat, i s-a incins urechea de cate telefoane a dat...

Gabi Macovei  •  11 decembrie 2015, 18:31

Ma uit la monitor si plang...Doamne, alina-le tu durerea!

Mihai  •  11 decembrie 2015, 18:52

Trebuie să știți că bacteriile trăiesc în tot spațiul din jurul nostru, și desigur, în noi! Când apare o rană deschisă, bacteriile din zonă se activează și se înmulțesc! A spune că s-a infectat în România poate fi corect, dar la fel s-ar fi întâmplat în orice loc de pe glob în care ar fi avut loc accidentul. Mihai

Bubucul  •  11 decembrie 2015, 20:29

Sfâșietor!

Dana  •  11 decembrie 2015, 20:41

Am citit cu strangere de inima si multe lacrimi aceste 2 articole,dumnezeu sa i ajute pe acesti parinti sa treaca peste aceasta tragedie .Este cutremurator,revoltator tot ce s a intamplat

Shpagasin  •  11 decembrie 2015, 21:53

Ajungem sa fim penibili cu atâta subiectivitate. Tatăl judeca sistemul medical? Pai de ce nu și-a educat copilul sa evite orice l-ar duce către acest sistem? Sau de ce a făcut un copil știind ca are la dispoziție acest sistem? Aaa, nu știa ca asa e sistemul? Pai înseamnă că l-a durut în cur pana acum de sistem, ca doar nu avea nevoie de el... Sunt cinic? Poate ca da, însă la cat de subiectiv e tatăl se poate trăi și cu atât cinism. Asta în cazul în care nu cumva e doar o manevră de-a lui Tolo și e folosit ca fraierul. Întrebare simpla pentru tată: e nasol sa te doară de ce face sistemul abia când ai nevoie de el? Regreta vreun pic ca nu l-a interesat asta mai devreme, în așa fel încât acum să îi fi fost de folos?

Marius  •  11 decembrie 2015, 22:22

Problema nu este infectia, ci tipul bacteriilor. Bacteriile rezistente la antibiotice. De astea avem noi din plin si in Occident sunt rare.

Cătălin Tolontan  •  11 decembrie 2015, 23:13

@Marius: da, ai dreptate, sint bacterii intraspitalicesti, care s-au selectat si au devenit rezistente la antibiotice si foarte agresive

Cătălin Tolontan  •  11 decembrie 2015, 23:15

@Bibi: jurnalismul sportiv este greu, frumos si sint mindru ca-l practic

movila cosarca gheorghe paul  •  11 decembrie 2015, 23:39

din pacate am avut un accident de munca in urma cu un an in Frankfurt Main , am fost dus de urgenta la spitalul universitar de acolo , si operat pe loc , in urma operatiei mi s-a infectat mana , da , in Germania , pe urma au mai urmat 6 operatii datorate INCOMPETENTEI medicilor nemti , sunt sigur ca daca s-ar fi intamplat in tara eram tratat mult mai profesionist , si cu maxim 3 operatii se rezolva totul. Clar ca apare indoiala daca... dar nu trebuie sa uitam ca toti avem o cale de urmat ,pacat ca a lor a fost mult prea scurta , in aceasta lume

Ioana  •  11 decembrie 2015, 23:52

Din pacate, indolenta ucide :( :( :(

Cocobacil  •  11 decembrie 2015, 23:54

Daca pe data de 5.11 cand Alexandru Hogea trebuia transferat la Viena era deja contaminat nu inteleg ce diferenta a fost ca a mai stat 2 zile la Municipal? Poate doar aceea ca a mai primit 2 zile de antibiotice, care probabil i-au prelungit viata. Deci domnule Tolontan, ce legatura exista intre articolul dvs care sugereaza ca un transfer mai rapid(adica in data de 5.11) ar fi evitat septicemia si faptul ca pacientul era deja contaminat la acea data? Credeti ca septicemia putea fi evitata daca se intrerupea antibioticul cu 2 zile mai devreme in conditiile in care el era oricum contaminat la momentul primelor discutii despre transfer?

pisculescu  •  12 decembrie 2015, 0:21

Articolul nu este nicio critica la adresa medicilor, nici macar a sistemului medical sau politic. In continutul lui eu nu vad concluzii ale jurnalistului cu privire la aceste entitati. Rolul acestor articole este acela de a transpune. A lua cititorul din zona sa de confort cotidiana si a-l introduce in iadul acestei drame. Il ajuta sa inteleaga chiar daca la nivel superificial pentru cateva minute cum arata realitatea acelor oameni care au fost distrusi de aceasta tragedie. Concluziile sunt ale parintilor, ale voluntarilor, ale celor care au participat efectiv la evenimente si acum si ale cititorilor. Cititorul poate intelege ca parintele suferind nu este cea mai obiectiva persoana care poate evalua situatia pentru ca e de la sine inteles ca daca dezonadamantul nu era tragic si perceptia lui asupra sistemului era alta -vezi pacientii care au iesit bine din spital. Nu, articolul ne readuce pentru cateva minute intr-o realitate pe care o stim, pe care o traim de fiecare data cand mergem intr-un spital, dar ne arata ca uneori acea realitate poate avea un deznodamant cumplit. Si nu va imaginati ca spitalele din Belgia, Austria sau Anglia sunt mai proaste ca ale noastra pentru ca pur si simplu nu este adevarat, obiectiv, stastistic nu este adevarat, deci mandriile astea nationale cu ai nostri sunt mesteri si fac minuni cu o aspirina nu o sa ne faca bine. Ai nostri unii dintre ei sunt eroi ca rezista si salveaza vieti cu toate ca intreaga lor fiinta le striga ca sistemul nu are la baza valori reale ci surogate, altii salveaza vieti dar sunt integrati in sistem nu se mai simt straini in el iar altii protejeaza vanitati idioate, imagini spoite si interese meschine fara a fi capabili de produce valoare.

Florin  •  12 decembrie 2015, 0:29

Am o fata studenta in Viena... la arhitectura (o facultate dintre cele "grele"). E in al saptelea an in Austria si probabil ultimul. In 7 ani se intampla destule... Te doare o masea, te doare stomacul, ti-ai scrantit piciorul... si alte asemenea! Fereasca Dumnezeu sa trebuiasca sa te duci la doctor in Austria!!!!!!!!!!!!!!!! Au ici-colo ceva aparatura mai scumpa... dar doctorii de acolo (marea lor majoritate) pot sa ia lectii de medicina de la asistentele din spitalele romanesti. Sunt SIGUR ca daca ar fi ramas in spital in tara, iar tatal sau isi punea cenusa in cap si se ducea la un preot adevarat (a nu se confunda cu "un popa"), Alex ar fi trait astazi. Macar de acum incolo, lasati salamul in postul Craciunului, ca din legume n-a murit nimeni!!! Dumnezeu sa-l odihneasca!!!

Adrian  •  12 decembrie 2015, 0:34

As vrea sa aduc in discuție un aspect esențial pe care orice medic din România il cunoaște: problema nu este ca exista germeni rezistenți la antibiotice ( care D-le Tolontan devin rezistenți datorită utilizării îndelungate a antibioticelor si persista si circula in spitale datorită nerespectării condițiilor de igiena , dezinfecții precare, neinlocuirii periodice a consumabilelor etc) ci faptul ca aceștia au ajuns sa colonizeze si apoi sa producă septicemii fiindcă nu exista camere sterile si filtre de aer in România. Crima sistemului medical este ca știa acest lucru si știa ca unul sau mai mulți pacienți pot muri din aceasta cauza. Medicii romani nu sunt mai deștepți sau mai prosti decât cei belgieni de exemplu si vorbesc in cunoștința de cauza, dar diferența dintre viața si moarte este data uneori de detalii. Cât timp o sa construim stadioane, catedrale si orice altceva intr-un oraș cu un spital vechi de 50 de ani, o sa preferam pâinea si circul in locul onestității si seriozității rezultatul va fi același. Si suntem cu toții vinovați.

Alin Zorila  •  12 decembrie 2015, 1:25

Monica minte din pacate. Iar ambulantele cu care erau transferati pacientii erau cu medici de la SMURD si nu aveau nevoie de supraveghere. Domana "voluntara" Gheorghiu a facut atat de rau in aceste saptamani cat nu va puteti inchipui. O sa apara totul la suprafata. Cati bani a cules ci ce a facut cu ei impreuna cu domana Uscatu. Amandoua sunt fara scrupule. I-a deranjat Arafat si cei de la Minister ca nu au stat sa le asculte iar Arafat i-a inchis gura Monicai la o dezbatere publica pe care o gasiti pe internet. Nu stiu ce calitate are fata asta ca sa judece altii.

Sykophantes  •  12 decembrie 2015, 4:08

Sotia mea a fost operata la ureche de trei ori la un spital cu mare renume din Olanda (Leiden). Inainte de operatii mai avea cam 50% din auz, acum l-a pierdut cu totul. Fiecare din cele trei operatii ar fi trebuit sa-i redea auzul aproape de 100%, dar fiecare a esuat. Doctorul (o somitate dupa propria sa parere si a unor colegi) a fost extrem de netransparent si il banuiesc si in ziua de azi de malpraxis. La prima operatie am stat 6-7 ore in fata salonului asteptand ca sotia mea sa fie adusa inapoi din sala de operatie. Nimeni nu a catadicsit sa-mi spuna ca fusese scoasa dupa 1 ora din operatie dar dusa in cu totul alt salon. Dupa prima operatie, desi medicul a stiut pe loc ca nu a reusit nici macar nu a catadicsit sa vorbeasca cu mine. (El pretinde ca i-a spus despre asta sotiei mele care nu-si aminteste nimic si care oricum era sub efectul anesteziei). A trimis o doctorita de ward care nu stia absolut nimic despre operatie. Intr-un alt spital, din apropiere de Haga fiica mea s-a aflat in operatie (i s-a introdus o tija de titan in mana). Doctorita care opera nu a reusit sa introduca tija, norocul nostru a fost ca in spitalul respectiv venise de curand un doctor din Turcia care a fost chemat de urgenta in sala de operatie si a rezolvat problema. Imi pare rau de durerea parintilor lui Alex si e clar ca s-au facut greseli (cel putin de comunicare). Dar din pacate nici in marile spitele din strainatate lucrurile nu sint perfecte si e greu de spus daca ar fi supravietuit mai multi sau mai putini dintre tinerii din Colectiv daca ar fi fost trimisi prompt in strainatate. De fapt ma intreb daca un astfel de caz se intampla in Luxemburg de exemplu, daca nu s-ar fi pierdut chiar si mai mult timp pina cind aspectele financiare legate de transportul ranitilor ar fi fost clarificate si acceptate.

Petruta  •  12 decembrie 2015, 7:17

A recunoaste limitele tale umane si profesionale , greselile tale este un lucru greu de acceptat in sistemul medical romanesc. Oamenii din sistemul medical au calitati umane si profesionale exceptionale, existand un talent nativ al romanilor pentru domeniul medical. In tarile vestice romanii sunt apreciati (pe primul loc sunt indienii/pakistanezii care sunt nativ valorori si au si foarte putine pretentii comparativ cu est europenii). Majoritatea medicilor care "fac treaba" in spitalele bucurestene in momentul de fata, au terminat facultatea in perioda rectorilor Popa si Popescu la UMF Carol Davila Bucuresti trecand prin "jugul corupt" pus de cei doi pe o perioada de 15-20 de ani. Fixarea lor pe posturi in spitalele bucuresteni (care duc greul patologiei populatiei conform statisticilor actuale pentru o buna parte a tarii) s-a facut in aceasta perioada, o parte importanta dintre acestia fiind si cadre universitare in cadrul UMF Carol Davila. Majoritatea lucrarilor stiintifice prin care au acces la functiile de conducere din UMF Carol Davila si secundar si in conducerile spitalelor (sefi de sectie sunt cei mai mari in grad universitar) sunt lipsite de valoare ca si cei care le-au facut (sunt si exceptii bineinteles). Chiar daca experienta lor vasta le atenueaza din lipsa valorii lor intrinseci (coroborata cu gradul lor mare de adaptabilitate intr-un mediu corupt endemic) rezultatele unor actiuni cum a fost accidentul Colectiv se vad prin vietile pierdute. Cauzele directe ale deceselor sunt confirmate in fisele de deces insa cauzele indirecte ce au cauzat moartea vor fi greu de demonstrat intr-un sistem medical condus de astfel de "personaje". Chiar daca Acinetobacter l-a ucis pe Alexandru procandu-i septicemie in noiembrie 2015 acinetobacter va mai ucide multi alti pacienti in spitalele dintr-o Romanie saraca ce nu isi permite sa construiasca spitale sau sa darame spitalele acolo unde este localizat Acinetobacter asa cum fac partenerii actuali ai Romaniei. De ce structurile acestui stat nu au fost in stare sa dea un telefon parintilor esuati pe un alt aeroport din Europa, nu vom afla prea curand. De ce aceasta omerta manageriala si medicala, aceasta "hunta" medicala actioneaza in asemenea hal, nu vom sti cat timp acesti oameni nu constientizeaza pericolul real al unui sistem medical imperfect. Atitudinea aceasta tacita ministru-manageri-corp medical superior-propaganda gen declaram la inceput ca avem de toate , ca nu ne trebuie nimic, ca medicii au lucrat zi si noapte ca niste eroi, o "cotim" dupa vreo cateva zile ca ii trimitem si in vest pe cei care ar putea fi salvati , dupa care "capul la cutie, ciocu mic" a fost o strategie perdanta pentru sistemul medical profund corupt si ticalos din Bucuresti. Resursa umana medicala a fost secatuita in ultimii 20 de ani constant . Cei mai valorosi au confirmat si confirma in sistemele medicale din vest, in tara au ramas indivizi trecuti prin jugul coruptiei (nu chiar toti lipsiti de valoare) si care au ajuns sa trateze acesti nefericiti de la Colectiv. Urmariti traiectoria medicala si universitara a dlui Prof Carstoiu de exemplu, a sotiei lui, a medicilor care au tratat pacientii si au decis pentru acesti pacienti (vorbiti in primul rand cu colegii lor de generatie care le stiu "dedesupturile" de la inceputuri, urmariti-le activitatea, publicistica, momentele de avansare academica etc). Sunt cateva repere si nu cred ca acesti oameni vor recunoaste greselile (vor admite ca este posibil sa fi gresit!) si ca trebuie sa schimbe ceva in ceva ce nu le convine.Nu stim daca justitia va reusi sa ajunga la adevar..

Florin  •  12 decembrie 2015, 9:30

@Alin Zorila : Monica nu minte din pacate . In primul rand , Alin face o confuzie : nu e vorba despre nici o Monica Gheorghiu in articol ci Monica Grigore . In al doilea rand , cunosc cativa din medicii ATI care au insotit pacienti in ambulanta in timpul transferului catre avion , pe ascuns si asta nu pentru ca nu ar fi existat medic SMURD in echipaj . Poate asa au dorit acesti medici , pentru linistea lor , dupa ce i-au ingrijit pe sectie atatea zile , poate ca s-au atasat de acesti pacienti si au simtit nevoia sa faca mai mult , poate ca le-a cerut cineva, poate ca nu au avut incredere totala in echipajele de pe ambulante ....pot fi nenumarate motive . Cert este ca asa s-a intamplat . Si da , unii au coborat in camp inainte ca ambulanta sa intre in aeroport, altii poate mai inspirati au imprumutat o jacheta SMURD de la un membru al echipajului .

Diana  •  12 decembrie 2015, 12:53

Marius,esti un *** Daca nu ai habar ar trebui sa iti vezi de treaba ta. Bacteriile plurirezistente la antibiotice sint in Occident,nu la noi! Ai auzit de cele 4 cazuri de Tbc rezistent la absolut toate antibioticele existente in momentul de fata? Ei bine,aceste 4 cazuri au fost identificate in Marea Britanie,nu in Romania. Dar de acea bacterie,inca neidentificata cu precizie,care la fel,este rezistenta la absolut toate antibioticele? Ei bine,au fost identificate astfel de cazuri in China si,din nou,in Marea Britanie. Asa ca nu te mai pronunta daca nu te pricepi. Trebuie sa intelegeti ca atit a putut organismul lui sa reziste! Oriunde ar fi patit acest accident;in orice tara a lumii occidentale,sansele lui erau aceleasi. Putea muri in orice clipa. Medicii din aceste spitale minunate pe care le tot ridicam in slavi au recunoscut ceea ce spun eu. Si la ei ,cu toate masurile luate,oricind poate sa apara acest sepsis. Trebuie sa intelegeti odata acest lucru! Sigur ca si eu am plins citind aceste rinduri,dar trebuie sa intelegeti,inca o data,ca asa a fost sa fie. Organismul lui a luptat cit a putut,dupa care sufletul lui a preferat sa se odihneasca intr-o lume mai buna,unde nu exista durere si suferinta......Dumnezeu sa il odihneasca!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Botis Mihai  •  12 decembrie 2015, 14:04

Din pacate in toate situatiile spunem cu totii ca sistemul este de vina ; dar de ce nu ne gandim ca noi cu totii gandim asa de cele mai multe ori : ,, asa este sistemul si asa trebuie sa procedez si eu ca sa pot face parte din el ; ca sa fiu mai explicit exista cuvntul ( spaga ) , care este oferit de aproape toata lumea in toate domeniile , de la un consult medical , pana la vatmanul din tren ( pe care il platim cu o suma ca sa uite ca nu neam luat bilet " . Exemplele ar fi multe dar ceea ce conteaza este ca de ce noi alimentam un sistem dar dupa aceea cand Doamne fereste ni se intampla ceva pe propria piele sau celor apropiati , gata il blamam , si aruncam cu gunoi in el . noi oamenii am creat sistemul si daca noi nu facem nimic in aceasta priviinta niciodata nu se va face nimic . incepe-ti prin a numai da spaga de orice tip . sa fim noi majoritatea rigurosi cu noi insine si doar asa ii vom obliga si pe cei ce ne conduc sau care fac parte din sistem sa numai ceara atata timp cand nimeni nu le mai ofera . Imi pare rau pentru cei din Colectiv , orice greseli ale noastre sau ale sistemului , nu meritau o asemenea soarta :(( . ,, ORI NE SCHIMBAM NOI ori sa numai fim ipocriti si sa numai cerem de la altii cand noi nu facem nimic cu noi insine " PS : in spitalele de la noi medici capabili avem foarte multi , in tara asta s-au realizat operatii si salvari de vietii unice in lume ; dar inacelasi timp la sectiunea de arsi atata timp cat pielea este mereu expusa din cauza arsuriilor . bacteriile le puteau lua pan sa ajunga la spital si cum evolutia in ultimi anii ale bolilor si bacteriilor sau inrautatit , asta sa fie cauza . Imi pare rau pentru cei pe care ii supar cu ceea ce am scris dar macar sunt sincer cu mine insumi si implicit cu fiecare dintre noi . sanatate si sa incercam sa schimbam de la noi pentru a cere de la totii . PS : pentru cei ce au iesit in strada fac o paranteza : a-ti dat jos si a-ti produs o schimbare ca ne va face rau in viitorul apropiat mult mai rau . a-ti adus la putere fix pe cine nu trebuia si vor mai urma nereguli pentru ca noi leam creat ( cei care leau creat defapt ) , suntem noi ,, o parte din noi " Asumati-va schimbarile facute si trage-ti ponoasele lor , dar faceti-o doar voi nu tre sa traga si sa simta si cei care au gandit la rece intr-o situatie critica si au luat decizii diferite fata de o masa mare . SA GANDIM / SA ANALIZAM / SA CORECTAM / SA NUMAI BLAMAM / SA SCHIMBAM

cocobacil  •  12 decembrie 2015, 16:24

Domnule Tolontan va propun un subiect de ancheta - cati dintre cei din Colectiv aveau asigurari de sanatate, cati contribuiau la sistemul de asigurari de sanatate.

aura  •  12 decembrie 2015, 17:34

Din pacate, foarte multa lume nu realizeaza ca intr-o zi, oricare dintre noi putem fi victimele realitatii crunte din sistemului sanitar roman. Indiferent cine suntem, intr-o zi putem ajunge intr-un spital si ne putem contamina ireversibil cu bacterii ultrarezistente. Se poate intampla oricui, si celor care sustin ca totul e ok si nu raporteaza infectiile nozocomiale, si celor care evita sa scrie sepsis in cauzele decesului atunci cand este prezent, si chiar insusi personalului medical. Macar din instinct propriu de conservare, treziti-va fratilor si haideti sa facem ceva sa avem spitale unde sa se respecte normele de igiena, utilate, unde nu trebuie sa-ti cumperi tu, pacient, medicamentele si consumabilele, unde sa nu se astepte spaga. Investiti in spitale, dotatile, mariti salariile medicilor, interziceti spaga si scrieti un cod de etica medicala. Cei care spuneti ca e totul ok, v-ati imaginat vreodata ca ORICINE poate avea, de exemplu, un accident, ajunge intr-un spital in stare grava si infecta iremediabil? Haideti sa facem ceva constructiv, pentru noi!!

alex  •  12 decembrie 2015, 18:46

In urma dezastrului de la Colectiv a cazut un guvern ales de popor prin vot si a venit guvernul colectiv .Acest guvern o sa intineze memoria celor care au decedat si fiecare om afectat de deciziile acestui guvern colectiv o sa injure tragedia si pe cei care si-au pierdut viata si pe cei care au iesit in strada. Tragedia de la Colectiv o sa devina tragedia austeritati,a pensiilor taiate,a salariilor inghetate si a coruptiei tehnocrate.

dudu  •  12 decembrie 2015, 20:39

O poveste ce poate fi a oricarui om din aceasta tara ce s-a uratit groaznic in ultimii ani. Cu toata daruinta medicilor, situatia infecta a spitalelor se va schimba doar atunci cand chiar acesti medici o vor recunoaste. Tot respectul pentru Tolo & echipa pentru curajul de a aborda aceasta problema pe cat de reala, pe atat de criminala.

Petruta  •  12 decembrie 2015, 22:52

In tarile civilizate exista infectionist in fiecare spital care trateaza alaturi de medicii curanti pacientii cu infectii in acord cu ultimele ghiduri internationale si cu statistica tarii sau regiunii respective. Acesti infectionisti raporteaza cazurile la nivel central iar statistica este reala si poate fi utilizata in timp real. Acesti infectionisti aproba antibioterapia la fiecare caz in parte. Aceasta ar trebui sa fie procedura standard si in spitalele din Romania insa nu este aplicata. Managerii nu sunt preocupati sa scoata la concurs astfel de posturi sau sa organizeze astfel de departamente iar ministerul nu aproba aceste proceduri (inca) pentru ca se deschide o adevarata "cutie a Pandorei". Adica aflam oficial ca avem infectii redutabile in spitale si trebuie investiti bani pentru a stapani aceasta problema (si nu prea ies "bani" adica spaga din asta). In plus spitalul nu obtine bani de la casa de sanatate pe finantare DRG pentru astfel de cazuri. In momentul actual epidemiologii din spitale raporteaza aceste cazuri la DSP-ul local/central. Ei sunt subordonati managerului si ministerului. In mod normal ar trebui sa aiba autonomie si sa nu fie influentati de nimeni. Dl ministru Banicioiu ar trebui intrebat de ce nu a facut demersurile necesare in cele 2o de luni de mandat pentru a impune o astfel de procedura de lucru in spitalele ministerului pe care l-a condus. ...

Catalin Scanteie  •  13 decembrie 2015, 8:15

Poate va intereseaza, domnule Tolontan! -are legatura cu tragedia din Colectiv... CAZ BIZAR cum numai in Romania se poate! In urma cu mai bine de o luna, la scurt timp dupa tragedia din Colectiv, o anumita televiziune, careia ii multumim si pe aceasta cale, a facut un "teledon" unde pe baza de SMS-uri s-au donat sume importante de bani atat pentru cei raniti cat si pentru familiile celor decedati in incendiul de la Clubul Colectiv. De campanie s-a ocupat si inca se mai ocupa, dar prost, din pacate, CRUCEA ROSIE. De ce spun "prost" deoarece in acest moment, noi, cei care am trecut prin clipele de groaza, intampinam mari dificultati in a accesa fondurile. Mai exact suntem pusi sa completam, semnam, sa facem rost de zeci de acte care sa ateste (culmea) ce suma de bani ne-ar trebui pentru vindecare si recuperare. emoticon gasp Da, da, ati inteles bine, de parca noi am putea aprecia si evalua valoarea acesteia si timpul necesar vindecarii. Mai exact, daca am solicita de pilda X lei care s-ar inmulti cu Y raniti / familii, s-ar ajunge la o Z suma. Corect? Toate ca toate, dar ce se va intampla daca suma finala va reprezenta doar 25% din fondurile stranse? Ce se va intampla cu restul de bani donati prin SMS? Unde se vor duce acestia si pe ce criterii? DE CE NU SE PROCEDEAZA LA FEL CA IN CELELALTE CAZURI CAND RANITII AU PRIMIT O SUMA FIXA SI RUDELE CELOR DECEDATI, DUBLUL ACESTEIA? Si nu in ultimul rand... DE CE SUNTEM PUSI SA CEREM CEVA CE DEJA NI S-A DAT / DONAT? Sa fie clar pentru toata lumea, nu dorim sa bagam mana in buzunar nimanui. Ceea ce ne irita, este modalitatea prin care in acest moment cei de la CRUCEA ROSIE incearca sa gestioneze banii nostri, punandu-ne cumva bete in roate prin tot felul de scheme, tertipuri care se "traduc" oficial in "acte". Intelegem ca isi pot pastra un anumit procent pentru cheltuieli, logistica si altele, dar de ce vor ca noi sa evaluam starea in care ne aflam? Sa intrebe medicii dar chiar si asa, din cazurile de pana acum relatate si in presa, s-a constatat azi poti fi "bine-merci" cu o stare a sanatitii favorabila spre buna, iar maine totul poate lua o turnura nefericita. Asadar... stimati domni de la CRUCEA ROSIE, nu va dorim nici macar o secunda sa aveti parte de momentele pline de groaza si suferinta prin care am trecut pana acum si inca mai trecem. Incercati va rog ne usurati calea spre vindecare, simplificand la maxim procedura de impartire a fondurilor stranse cum s-a intamplat in celelate cazuri. Multumim!

daniel  •  13 decembrie 2015, 11:31

Chiar daca nu are nicio legatura cu subiectul de fata, imi permit sa va transmit o informatie despre un caz extrem de grav in care sunt implicate FRF si primaria Dumbravita din judetul Timis. FRF si Burleanu au ceva probleme in judetul Timis. Este vorba despre un proiect in care FRF s-a asociat cu primaria Dumbravita si s-au primit bani europeni. Cele 15 persoane angrenate in proiect, dintre care zece ar trebui sa provina din diverse categorii sociale considerate vulnerabile (romi, persoane cu handicap sau tineri care au parasit institutii ale statului responsabile cu protectia copilului), au obligatia sa se prezinte intre 6 si 8 ore in cadrul Fundatiei Fotbal pentru Comunitate. Din aprilie pana in octombrie nimeni nu s-a prezentat la locul de munca, desi sunt obligati prin prevederile proiectului in baza caruia s-au incasat bani europeni. Nu lipseste nici nepotismul din schema. http://debanat.ro/2015/11/nepotismul-fondurile-europene-si-fotbalul-merg-mana-n-mana-la-dumbravita-primarul-victor-malac-si-frf-stiu-de-ce_144286.html http://debanat.ro/2015/11/in-spatele-afacerii-fotbal-pentru-comunitate-din-dumbravita-se-afla-gheorghe-chivorchian-si-mana-dreapta-a-lui-razvan-burleanu_145468.html http://debanat.ro/2015/12/razvan-burleanu-are-emotii-cu-fundatia-fotbal-pentru-comunitate-de-la-dumbravita-oficialii-frf-incearca-sa-opreasca-neregulile-sau-sa-musamalizeze-cazul_147745.html

Matei  •  13 decembrie 2015, 14:12

Catalin, cazurile astea de infectii sunt o banalitate de 25 de ani. Oamenii care au ghinion vin in spital, se vindeca de o boala dar se infecteaza cu alta, unii chiar mor. Nu spun ca drama familiei hogea este mai putin importanta, dar de ce ar fi mai importanta decat altele? Doar pentru ca se subsumeaza unei drame mult mai mediatizate? Iar tatal baiatului are gura prea mare, seamana foarte mult cu un politician.. si in multe momente pare sa nu vorbeasca el, ci altii, din spatele lui. Poate gresesc, dar asa mi se pare ca stau lucrurile. Si asa cum iohannis a fost suficient de ipocrit pentru a-si pune guvernul in urma acestei tragedii, de ce nu ar fi si altii la fel de ipocriti incat, suiti pe aceleasi cadavre, sa ceara executia lui Arafat si in general cam tot ce le mai pofteste inima?

Andrei  •  13 decembrie 2015, 20:32

Nu pot ințelege de ce unii comenteaza, ca sa se afle in treaba? Voi astia care spuneti ca a fost mediatizat,ca se insista doar pe acest subiect,ca tatal are gura mare....etc.. V-ati pus o clipa in pielea parintilor ,a rudelor sau a prietenilor? Cum ar fi domne fereste nu doresc la nimeni sa-ti pierzi copilul in aceste conditii,voi nu ati fi avut gura mare sau nu ati fi dorit sa il transportati intr-o tara unde putea fi tratat? Daca baiatul a fost un om cu suflet si la locul lui, nu vi se pare normal ca lumea sa-l regrete? Daca l-am regretat eu un strain dar parintii si apropiatii?,este sfasietor prin ce trec acesti parinti. pacat ca toti oamenii buni nu au noroc si toate *** au ajuns sa conduca tara de 25 de ani încoace intr-un stil haotic ,totul pentru a se inbogatii si a avea spatele asigurat inca 100 de ani,Ceausescu a fost omorat pentru transforma tara intr-o jungla,fara spitale,locuri de munca,doctori, a o aduce la nivelul de nimic ! Chiar si cu lipsurile din timpul comunismului lumea o ducea mai bine d.p.d,v. material si mai ales spiritual,nu ne pierdeam copiii in incendii atacuri teroriste si multe alte neglijente ale statului, cu totii aveam servici, concedii de odihna, aveam fiecare familie,ne puteam creste copiii in conditii normale,dar in 1989 s-a schimbat soarta Romaniei! Totul a inceput cu *** Iliescu si se incheie cu actualii conducatori! Pacat de acest baiat minunat si de familia lui, Dumnezeu sa-l odihneasca in pace! Am ajuns sa platim pentru pacatele *** care ne conduc!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

om  •  14 decembrie 2015, 0:24

am citit si recitit materialele legate de #colectiv de multe ori. duminica seara s-a ajuns la 61 de decedati. va rog continuati, rascoliti, e nedrept ca aceasta tragedie sa dispara de pe agenda media asa de repede si cinic.

Bibi  •  17 decembrie 2015, 4:49

@Cătălin Tolontan @Bibi: jurnalismul sportiv este greu, frumos si sint mindru ca-l practic Nu comentez aspectele astea, dar prin prisma problematicilor relevate in investigatii serioase, a impactului pe care l-ar putea avea in societate, a constientizarii trezite in cititori a diverselor chestiuni abordate, v-as fi vazut mai util in acel tip de presa care chiar se poate numi "a 4-a putere in stat". Am zis "ma intrebam de ce dnul Tolontan s-a irosit in presa sportiva". Ar fi sunat mai bine sa zic "ma intrebam de ce dnul Tolontan si-a irosit timpul cu presa sportiva".

Comentează