joi, 3 decembrie 2015, 6:56
UPDATE: În această după-amiază, Sanepidul a făcut un control în Secția de Terapie intensivă a Spitalului de Arși și a prelevat probe.
UPDATE:
UPDATE: Telefon la prima oră de la doctorul Stănculea, șeful terapiei intensive și reprezentantul oficial al Spitalului de Arși: ”Vă mulțumim mult! Sperăm ca măcar de data asta să se înțeleagă. Sînt lucruri pe care le-am tot spus, dar n-au fost auzite. Poate pentru spitalul nostru va fi mai bine”.
de Mirela Neag și Cătălin Tolontan
Întîi a venit mesajul.
„Bună ziua! Sînt medic la Spitalul de Arși și asist neputincios la mascarada care e vîndută oamenilor pe toate canalele și prin toate mijloacele. Dacă vreți să știți adevărul dați-mi un semn, doar dacă sînteți într-adevăr interesați, deoarece rezervele mele de încredere sînt aproape epuizate”.
Nu am răspuns încurajator, ci sincer. Și noi sîntem aproape epuizați.
E oboseala, e concentrarea pe circumstanțele catastrofei, e nepriceperea în domeniu; nu ne simțeam în stare ca jurnaliști să culegem detalii și pentru ce s-a întîmplat după incendiu. Am așteptat un pic, lucrînd la altele.
Și, cu fiecare zi, au început să vină mesaje de la noi oameni.
Apăsați de secrete, medicii, rudele, prietenii celor răniți la Colectiv și oamenii din sistemul medical s-au revărsat. Toți vor ca publicul să aibă o imagine mai corectă asupra a ceea ce s-a întîmplat.
Ne-am întîlnit.
Medicul lucrează la Spitalul de Arși. Are vechime de aproape 17 ani în operații cu mari arși.
Acest interviu este înregistrat, dar am convenit să nu furnizăm acum numele doctorului.
De fapt, nici nu mai e nevoie.
Pentru că, întrebați oficial, șefii Spitalului de Arși au confirmat, punct cu punct, dezvăluirile medicului!
Începem cu cel care s-a decis să vorbească.
1. „Tinerii au murit într-o bombă biologică, din cauza infecțiilor intraspitalicești”
– Care este lucrul pe care-l considerați cel mai important de spus publicului din tot ce s-a întîmplat cu oamenii răniți la Colectiv?
– Că mulți dintre răniți au murit cu zile. La noi, la Spitalul de Arși, majoritatea au murit cu infecție cu diverși germeni, dintre care cel mai agresiv este piocianicul. Vorbesc cu certitudine despre Spitalul de Arși, dar știu de la colegi de la alte spitale că situația este asemănătoare.
– Nu așa mor, de regulă, oamenii cu arsuri grave?
– În lumea civilizată, nu. Nu vreau să invoc acum studii din SUA și nici să intrăm în cifre, dar acolo rata de supraviețuire este mult mai mare.
„La noi, cei care au scăpat din foc au fost omorîți de bacteriile care infectează spitalele și nimeni dintre șefii sistemului sanitar n-a avut curajul să spună asta”Medic de la Spitalul de Arși
– Dar bacteria piocianic exista înainte de Colectiv.
– Sigur că exista. Tocmai asta e problema! La Spitalul de Arși oamenii mor pe capete de ani de zile din cauza septicemiei dezvoltate din bacterii. De ce n-au fost anunțate familiile din primele zile, ca să aibă opțiunea de a-i transporta în străinătate?!
– Puteau fi transportați?
– Unii dintre ei, da. Infecțiile cu bacterii apar, din experiența noastră, cam din ziua a cincea. Ar fi fost timp. Intubați, ei puteau fi transportați.
– Și s-au infectat.
– Da, iar din acel moment șansa de a scăpa este foarte, foarte mică. Oamenii mor pentru că acești germeni intraspitalicești sînt foarte agresivi și rezistenți. Iar bacteriile devin imune pentru că, în spitale, se folosesc în exces antibiotice. Dar asta e altă discuție. Revenind, piocianicul este rezistent la orice antibiotic, mai puțin la colistin. Numai că dacă folosești colistin în exces atragi insuficiența renală.
– Unde intră pacienții în contact cu germenii?
– Oriunde! Noi nu sîntem, nici la terapie intensivă și nici pe secții, un spital de arși adecvat. Deși sîntem singurii medici specializați din țară. Restul spitalelor dacă au cîteva cazuri pe an, la Militar sînt cîteva zeci, noi avem sute de mari arși în fiecare an.
150-200 de cazuri de „mari arși” sînt tratate pe an la Spitalul de Arși din București
– Ce ar însemna condiții normale?
– Fiecare bolnav ar trebui izolat. Circuitele de acces, la fel. Aerul lui trebuie supravegheat. La noi, toți bolnavii sînt spălați într-o singură cadă. Se dezinfectează cada, e adevărat, dar întrebați-i pe șefii spitalului dacă e suficient! Germenii selectați în spital sînt extrem de rezistenți.
– Dacă la Spitalul de Arși nu sînt condiții pentru arși, atunci unde?
– Nicăieri în țară. Există doar Unitatea modernă de la „Floreasca”, despre care ați scris chiar voi, că a fost inaugurată și nu e folosită. Un mister. L-au întrebat și francezii despre ea pe profesorul Lascăr.
– Și ce a răspuns?
– Că nu a fost pregătit personalul.
„Știam despre pericolul germenilor. În Spitalul de Arși au murit oameni, vorbesc de înainte de Colectiv că toți sînt oameni, cu 10-15% arsuri! Asta din cauza microbilor”Medic de la Spitalul de Arși
– Noi am avut impresia unei mobilizări uriașe a sistemului medical în noaptea de la Colectiv și după.
– Știu că aceasta a fost percepția. Și s-au făcut eforturi. Dar sînt și multe exemple care arată ce limite avem. Sau ce nepăsare, uneori. Știți, de pildă, că la Spitalul de Arși nu a fost deschis laboratorul de analize în acea noapte?!
2. „Nu li s-au făcut analize amănunțite decît dimineața”
– Asta cu analizele e greu de crezut.
– Dar e adevărat! Nu s-au adus oamenii de la laborator. S-au făcut doar analizele de pe ATI, care-s puține, evident.
– Și erau importante analizele în acea noapte?
– Gîndiți-vă cum arată un set normal de analize. Leucocitele, de pildă, nu le-am putut vedea.
– Ce explicație aveți?
– Nu am. Nu s-a deschis laboratorul și, mai mult, nu au fost anunțați toți medicii să vină. Au existat situații în care s-a intrat în operație cu aproape o oră mai tîrziu din cauză că nu existau medici specialiști suficienți și erau prinși în alte operații.
„Medicii francezi care erau în țară chiar în acele zile pentru programul de Unități de Arși al Băncii Mondiale au spus despre spitalul nostru doar atît: «Totalement vetust»”Medic de la Spitalul de Arși
3. „Nu există un protocol național medical pentru marile arsuri”
– La cîteva zile după Colectiv, Rareș Bogdan a anunțat pe post că un director de spital din Transilvania i-a transmis că România nu are un protocol pentru mari arși. În ciuda insistențelor pe care le-au făcut și alți oameni, Sorin Ioniță am văzut că tot întreabă, nu s-a clarificat subiectul. E adevărat că n-avem?
– Da, e adevărat nu avem protocol!
– O secundă. Asta înseamnă că fiecare spital tratează cum consideră un astfel de caz?
– Da, înseamnă că răniții sînt tratați diferit de la un spital la altul. Și exact așa s-au petrecut lucrurile după Colectiv! Au fost spitale unde operațiile s-au făcut după cîteva zile, deși, din experiența noastră de mii de cazuri, operația este vitală pentru că zonele necrozate sînt cele unde apar infecțiile. Nu acuz pe nimeni, spun cum s-au petrecut lucrurile.
– Și dacă exista un protocol, el ar fi fost împărțit tuturor?
– Da, sigur, era obligatoriu.
– Adică pentru infarct avem un protocol, și un om e tratat la fel la Suceava și la București, dar pentru mari arși nu avem?
– Știu că vi se pare greu de crezut, dar acesta-i adevărul. Nu avem! Unii dintre colegii de la alte spitale ne-au sunat, alții nu. Ce exemplu să dau oamenilor ca să înțeleagă? Unii dintre noi am apelat la bronhoscopii ca să vedem dacă au fost afectate căile respiratorii, iar alții, nu.
– Revenim la infecții, vă rugăm.
– Răniții au murit nu doar din piocianic. Au murit și din acinetobacter, un germene de asemenea foarte agresiv. Am avut cazuri în care analizele bolnavilor indicau prezența a patru, cinci bacterii! Nu au avut nici o șansă nici dacă au ajuns în străinătate că au ajuns deja suprainfectați.
„În ciuda situației excepționale, la noi s-au făcut analize doar luni și joi, că ăsta era programul normal, deși era nevoie să urmărim virajul bacteriilor în funcție de tratamentul administrat”Medic de la Spitalul de Arși
26 de răniți a primit Spitalul de Arși, dintre care 15 în stare gravă. Au murit 6 oameni, unul e în continuare internat, iar alții sînt în străinătate
Reacția oficială a Spitalului de Arși – Adrian Stănculea, șef secție ATI:
„E posibil ca toți să fi murit de infecții, dar acestea sînt lucruri pe care nimeni nu a vrut să le audă!”
Ne așteptam ca oficialii de la Spitalul de Arși să se ascundă în fața acuzelor dure ale propriilor medici. Dar nu. Ei confirmă. E chiar o ușurare în ceea ce spun. ”Nu avem secrete, am vrut să spunem de multă vreme aceste lucruri”.
1. „Da, cei care au murit la mai mult de o săptămînă au murit din cauza bacteriilor”
– Este posibil ca o parte din decesele survenite în spitalul dumneavoastră în cazul Colectiv să fie cauzate de infecţiile intraspitaliceşti?
– Da. Este posibil. Chiar și la cei transferaţi la unităţile din străinătate ne-au venit hemoculturile după ce au plecat. Unele erau pozitive. Am avut un caz care a avut la început o evoluţie bună, a fost scos de pe adrenalină, iar după două, trei zile starea lui s-a degradat şi a intrat în şoc septic, deci a avut infecţie. A murit.
– Din ce știți, situația din alte spitale a fost la fel?
– Am primit trei pacienţi de la alte spitale. Doi de la Pantelimon şi unul de la Sf. Ioan. Este posibil ca aceştia să fi venit la noi deja contaminaţi.
”Infecțiile luate în România i-au afectat și pe cei plecați. Un pacient transferat în Anglia a murit. Și, în ziua în care a murit, i-am găsit hemocultura pozitivă rămasă acasă” Adrian Stănculea, șef secție ATI, Spitalul de Arși
– Cînd aţi avut primele rezultate de infecţie intraspitalicească?
– La zece zile. Ba nu, la o săptămînă. Avem cazuri transferate în străinătate la care culturile s-au pozitivat la noi după plecare. Dar să ştiţi că şi recoltarea probei în sine poate să fie incriminantă sau nu. Poate să producă contaminarea… Aş vrea să înţelegeţi că un ars mare dezvoltă sindromul reacţiei inflamatorii sistemice şi dacă i se adaugă şi germenul intraspitalicesc, intră în sepsis şi e mort.
– Care este, în general, procentul deceselor cauzate de infecţiile intraspitaliceşti la Spitalul de Arşi?
– Vorbim de secţia ATI?
– Da.
– Pe datele declarate, în jur de 10%. Medicul curant este cel care trebuie să declare infecţia nosocomială. Numai el poate corela evoluţia bolii cu hemocultura pozitivă. Acum trei ani, eu, ca şef de secţie, mi-am asumat singur infecţiile nosocomiale. Cînd le-am lăsat apoi la liber, nici un medic nu a mai declarat nimic. Poate şi pentru că sînt multe hîrtii de completat. Acum două luni, eu am declarat 6 infecţii nosocomiale din 30 de cazuri pe ATI.
– Să înţelegem că această contaminare cu germeni intraspitaliceşti e mult mai mare decît cea de pe hîrtie?!
– Contaminarea e mult mai mare, dar nu e declarată. La deces, se declară doar şocul septic.
– De ce? De frică?
– Să vă explic. Bolnavul poate fi contaminat în spital, dar nu şi afectat. Analiza care ne arată că bolnavul este infectat, că leucocitele au început să lucreze, este cultura de ţesut, care nu se face în laboratorul nostru. În acest sens, colaborăm cu Spitalul Balş. Trebuie făcută diferenţa între colonizare şi infecţie. Dacă bolnavul moare în primele 5 zile, nu pot să-l declar cu nosocomială pentru că infecţia nu a avut timp să se manifeste şi să intre în sepsis. Arşii mari oricum au un risc mare de infecţie. Deci da, sînt multe infecții. Dar au fost şi cazuri transferate cu secreţii de plagă sterile.
– Da, dar aici vorbim despre contaminarea cu acea versiune de germeni care există numai în spital pentru că aici au dobîndit rezistenţă la antibiotice. Cum sînt germenii selectaţi de piocianic, de acinetobacter sau klebsiela… Secţia ATI de la Spitalul de Arşi este contaminată cu aceşti germeni?
– Da. Peste tot e la fel.
„Toate spitalele sînt contaminate. Cine nu recunoaşte aceste infecţii cu bacterii e dus cu pluta!”Adrian Stănculea, șef secție ATI
– Repet întrebarea. Este posibil ca pacienţii care au ars la Colectiv şi care au murit la o săptămînă să fi decedat din cauza infecţiilor intraspitaliceşti!?
– Da. Este posibil ca toţi să fi murit din cauza infecţiilor nosocomiale. O spun pentru că poate aşa se va face o clădire nouă pentru acest spital. Cînd a venit premierul Cioloş în vizită şi ne-a întrebat de ce avem nevoie, i-am răspuns «De o clădire nouă!».
– Ce au în plus spitalele de afară, unde au fost transferaţi pacienţii de la Colectiv?
– Şi acolo există infecţii nosocomiale. Însă pacienţii sînt mai protejaţi. Ei sînt trataţi în saloane individuale. Acolo sînt ventilaţi, acolo sînt operaţi, curăţaţi, trataţi. De acolo ies fie pe picioare, fie morţi.
– La secţia ATI de la Spitalul de Arşi, pacienţii sînt curăţaţi în aceeaşi cadă?
– Da. Avem o singură baie pentru ATI, dar măcar noi sîntem singurul spital din ţară unde li se face baie!!!
2. „Laboratorul nu a fost deschis, dar la marii arși, analiza de sînge nu e o urgență”
– A funcţionat laboratorul spitalului în noaptea tragediei?
– Nu-mi aduc aminte…. E posibil să nu fi funcţionat. Da, nu a funcționat. Analizele s-au luat dimineaţa.
– Nu aţi avut nevoie de analize urgente la atîtea cazuri sosite peste noapte!?
– Nu, pentru că la arşii mari analiza de sînge nu e o urgenţă. Analizele primare de sînge, hemograma, coagularea, ioni se fac pe secţia ATI.
– E adevărat că nu s-au făcut antibiogramele decît luni și joi deși ele evidențiau germenii?
– Da, e chiar o practică hotărîtă de mine, scrie pe pereți, pentru că se ajunsese la un exces. Începuseră să se schimbe și de două ori pe zi antibioticele. Dar dacă vineri vine o urgență, sigur că o facem.
70.000 de euro în medie va plăti statul român, transport și două-trei săptămîni de tratament, pentru fiecare dintre răniții de la Colectiv transferați în străinătate, potrivit doctorului Stănculea
3. „Nu există protocol național, le-am zis celor de la Municipal să se oprească din traheostomii!”
– Există un protocol de terapie pentru marii arşi?
– Un protocol național, nu. Există ceva de genul acesta la Timişoara, dar în rest, nu. Ne-au sunat colegii de la celelalte spitale să ne întrebe cum să procedeze… Cei de la Municipal ne-au spus că vor să facă la fel ca şi cei de la Floreasca, adică să le facă traheostomii. Le-am spus să se oprească pentru că nu fac nimic altceva decît să le mărească şansele de contaminare! Ar fi trebuit intubaţi înainte să dezvolte acidoză. E de înţeles să știm mai multe ca alții pentru că toate cazurile de arşi din ţară sînt aduse la noi. Nimeni nu vrea să aibă de-a face cu arşi.
Mixich: „Bomba microbiană, prima prioritate”
Medicii de la mai multe spitale știu exact de ce au murit oamenii de la Colectiv. Nu e întîmplător că Vlad Mixich, unul dintre jurnaliștii cu cele mai solide surse din sistemul medical, a pus chiar ieri această problemă a spitalelor din România prima pe lista actualului Guvern.
În ziarul de mîine, a doua parte a dialogului cu medicul de la Spitalul de Arși:
„Ca să se creeze sentimentul că moartea e inevitabilă și că nimeni nu e de vină s-a spus că toți au avut arsuri de căi pulmonare. Nu e adevărat! S-a mai spus că asemenea arsuri nu s-au văzut. Nu e adevărat! Noi am tratat mii de oameni arși și cei de la Colectiv au fost exact ca şi ceilalți. Au fost declarați diferiți ca să nu se întrebe oamenii de ce nu pot fi salvați„
doina • 3 decembrie 2015, 17:59
sa puna mina vajnicul domn mixich sa investigheze (stiu, e mai greu decit datul cu parerea) contractele de milioane ale marii familii penale cocos-udrea, cu spitalele romanesti. de prin anii 2008-2010...ca asa mare fan a fost al acestei increngaturi penale!!!
Mirel • 3 decembrie 2015, 18:15
Sa inteleg ca aceasta este strategia avocatilor ? Sa pice de pacalici Statul roman, sa facem medicii care s-au omorat cu munca sa se simta prost si la final Statul sa plateasca daunele pentru ce au patit amaratii aia ca doar cei trei crai nu au bani cat sa despagubeasca toate daunele. Campania e buna, chiar impresionanta ca amploare. Probabil ca vorbim de bani multi...
rim • 3 decembrie 2015, 18:16
cu o saptamana in urm, actualul ministru al sanatatii vorbea fara echivoc de infectiile intraspitalicesti si riscul marit pentru pacientii arsi. nici un ziarist preent n-a dat atentie. u-i interesa decat cand isi da demisia arafat. in statele unite sceste infectii sunt o mare problema, in anglia in 2014 un pacient din a6 inernati a contractat o infectie intraspitaliceasca. in belgia procentul e aptopiat, 6%. asemenea informatii sunt necesare unui ziarist constient pentru a trata problema, iar nu stilul senzationlist agresiv. regret ca de o vreme nu va mai pot resecta
Ze • 3 decembrie 2015, 18:19
Daca lumea ar cunoaste si situatia din maternitatile din Romania, n-ar mai face nimeni copii. Saloanele pentru nou-nascuti sunt pline de virusi. Nu ma mir ca si in cazul spitalelor de arsi e la fel. De fapt, nu avea cum sa fie altfel. Sistemul sanitar e la pamant si in mass-media nu se spune mai nimic. Cei mai multi dintre doctori si asistente sunt oameni bine pregatiti, dar n-au conditii. Ce dracului sa sarbatorim de 1 decembrie ?? Asta nu e tara.
Romeo • 3 decembrie 2015, 18:20
Pareri pro si contra articolului. Concret: anul 2007. Socrul, doctor militar, la pensie. Iese cu cainele la plimbare. Din greseala ,lesa cainelui se infasoara in jurul picioarelor, cade si isi rupe un picior. Merge pentru o banala operatie la spitalul militar unde avea fosti colegi. Totul ok pana in 2009 cand se descopera ca are cangrena la piciorul operat.Cauza: pioceanic. I se taie TOT piciorul(din sold). Dar deja era prea tarziu,moare in 2009. Varsta 58 de ani. Intrebare retorica: chiar pot crede ca prin acest articol se urmareste senzationalul sau publicitatea?! Eu, si cred ca multi altii, sper ca in urma acestui articol si ,poate, al altor articole asemanatoare sa se schimbe ceva in bine pentru viitorii bolnavi care vor ajunge in spitalele romanesti
benaflek • 3 decembrie 2015, 18:23
sanepidul .auzi cum suna.***.*** nu cu molecula de carbon
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Revin • 3 decembrie 2015, 18:43
Dle Tolontan, am comentat acum aproximativ o luna tot pe un articol de-al dumneavoastră, in Romania nu exista tratament adecvat pentru marii arsi, si o spun in cunoștința de cauza, cu posibilitatea unei comparații directe Floreasca - Chirurgie plastica vs secție de arsi cu paturi de intensiv sa zicem Europa. Si asta e vârful icebergului, pentru ca ne raportam acum la tratamentul arsilor, dar sectiile de ATI din Bucuresti ( cele pe care le știu eu) sunt toate bombe biologice, pentru orice pacient care trebuie supus unui tratament pe terapie intensiva. Faptul ca exista saloane cu câte cinci , șapte sau chiar zece pacienți ventilați unul lângă altul nu are legatura cu medicina modernă, ci cu cea de campanie. Argumentele Prof. Dr. Lascăr cu privire la școlirea personalului sunt puerile, la fel ca si cel cu medicii care nu trebuie sa se plimbe cu liftul pt a trata arsi. In schimb se plimba cu liftul un pacient ars, pentru care o schimbare a temperaturii ambientale de câteva grade poate fi fatala. Cu respect. Un plastician.
Bibicul • 3 decembrie 2015, 18:52
Imi cer scuze pentru unele greseli gramaticale si neclaritati din mesajul anterior. Legat de cardul de sanatate vroiam sa spun ca actualul card de identitate are un cod scanabil in partea de jos si nu mai trebuia o investitie aiurea in carduri de sanatate. Pe de alta parte, nici cardul actual de sanatate nu este sigur pentru ca orice baietas pus pe rele poate sa scrie un programel care sa intercepteze schimbul de informatii intre card, via cititor si calculator. Deci cine vrea sa fraudeze cu adevarat poate frauda. Inca o investitie aiurea mi se pare portalul cu dosarul de sanatate atata timp cat pacientii nu pot consulta informatii ale caror proprietari sunt si vezi doamne, trebuie sa ne adresam unui medic pentru constituirea dosarului de sanatate. Poporul roman are o vorba, pe cat de amara, pe atat de adevarata: pestele de la cap se impute. Aveti idee cati bani s-au risipit pe acest portal? Aveti idee in cat timp bazele de date se vor completa suficient, in ce conditii si cu ce costuri? Acest portal a fost si este un portal pentru linistea buzunarului anumitor indivizi. Ma repet, acest portal este inutil intrucat de ani de zile, tot asa, cu japca, medicii de familie au fost obligati sa foloseasca un Sistem Informatic Unic Integrat. Este vorba de sute de milioane de Euro risipite, sute de milioane care ar fi putut sa fie folositi la reabilitarea si modernizarea multor unitati spitalicesti. Daca vrei sa distrugi un stat ii distrugi sistemele de sanatate, educatie, cultura, justitie, administratie publica, ii faci arsice organele de forta inclusiv armata si nu in ultimul rand sapi la temelia morala a poporului. Slabirea si subminarea economiei are ca efect slabirea si subminarea celorlalte domenii. Democratia este o conditie a dezvoltarii dar in acelasi timp un cadru propice pentru atacul in toate domeniile mentionate. Democratia poate rezista numai daca populatia este educata sa traiasca in democratie, daca are vointa si solidaritate.
Buzea Marin-Horia • 3 decembrie 2015, 18:59
Nu vreau sa comentez racilele sistemului spitalicesc din Romania, consider ca s-a vorbit destul si s-a facut prea putin. Ce vreau sa spun este: "Rusine domnule doctor, nu aveti simtul raspunderii, va ascundeti dupa norma ziaristica de a nu divulga sursele. Daca aveti ceva de spus, iesiti pe post, pe orice post de televiziune si spuneti."
Profesionist • 3 decembrie 2015, 19:27
Tolontan abordeaza o tema pe care n-o stapaneste (la fel ca toata mass-media)cu incompetenta si superficialitate crasa dublate de o orientare agresiva spre scandal si senzational care sa genereze trafic/profit.Daca vreti sa stiti din punct de vedere medical-profesionist care este situatia/explicatia deceselor bolnavilor arsi e suficient sa cititi comentariul dr.Popa Emil ( ora 13:27)...Infectiile nosocomiale sunt din pacate in toate spitalele din lumea asta si mai ales in sectiile de arsi,imunodeprimati ,de ATI...Bolnavii internati in sectiile de arsi si de oncologie mor din pacate mai frecvent datorita infectiilor decat datorita evolutiei bolii de baza care insa creaza conditiile favorizante.pt. complicatiile infectioase. Oricine are cunostinte medicale elementare,nu mai vorbesc de cei din domeniu cunosc riscul acestor complicatii infectioase intraspitalicesti la aceste categorii de bolnavi.Evenimentele cu puternic impact emotional atrag jurnalistii obisnuiti sa-si dea cu parerea in toate domeniile cu aere de vedeta gen Tolontan care au impresia ca au descoperit roata.Desi nu au nicio competenta in problema respectiva sunt permanent flamanzi de senzational ieftin bazat pe rautatea si ignoranta oamenilor.Cum au fost invatati la asa zisa facultate de jurnalistica sunt obisnuiti sa foloseasca intr-un titlu de articol de 2 ori cuvantul bomba ,sunt capabili sa scoata afirmatii din context si sa rastalmaceasca cuvintele altora sa blameze o intreaga categorie profesionala ( medicii) totul pt. a genera trafic /profit.In acest sens te intreb Catalin Tolontan cati jurnalisti romani scriu si sunt platiti de o institutie respectabila de mass-media din tarile civilizate?Medicii romani pe care ii blamezi tu si o parte din bizonii frustrati care comenteaza mai sus lucreaza cu miile in spitalele din tarile civilizate unde sunt respectati si platiti la adevarata valoare si responsabilitate a muncii lor.Cum se explica aparentul paradox :nicio alta profesie cu studii superioare nu are atatia profesionisti angajati in strainatate, dar nicio alta profesie nu este mai blamata in tara asta .Explicatia : avem o cantitate prea mare de jurnalisti "deontologi "si cu un public tinta de tampiti frustrati.(scuze pt.exprimare dar asta este adevarul!)Ca sa nu te mai agiti degeaba si sa primesti un raspuns simplu pe care sa-l pricepi tu si berbecii agresivi la toate nemultumirile-nedumeririle voastre fa un calcul aritmetic simplu: scade din cei 70000 de euro /pacient tratat 2-3 saptamani in strainatate suma decontata de CNAS Spitalului de arsi per pacient pe aceeasi durata de spitalizare .Cand o sa vezi diferenta poate vei intelege ca SANATATEA COSTA ,iar daca vrei spitale,laboratoare,servicii medicale ca-n Occident pt. toti pacientii trebuie cel putin 20 de ani de acum incolo sa investesti tot atat cat investesc ei astazi pt. sanatatea fiecarui cetatean.Dupa aceea putem discuta si critica.O ultima intrebare ,retorica:cate spitale (sectii) private de arsi sunt in Romania ?Raspuns : nu exista asa ceva deoarece ar da faliment la ce costuri de operare ar avea comparativ cu cati bani i s-ar aloca.
gigelos • 3 decembrie 2015, 19:46
Tolo spune , Tolo face , Tolo drege ... Declaratiile nu sunt ale lui Tolontan , sunt ale unui medic din sistemul medical romanesc . Asta e interesant .Acum o luna , ministrul a spus ca totul e in regula , nu a avut nimeni curaj sa spuna nimic . Nu sunt noutati , Andrei Gheorghe acum 2 sapt a spus la matinal ProFm ca Teo prietena lor a murit in Israel , septicemie , pioceanic , luat in Bucuresti . Tolo transmite brut o informatie , ca se pricepe , ca nu , foarte bine ca un medic are taria sa vorbeasca . Sau poate deja are contract in strainatate .Sau poate are incredere in noua conducere , nu stiu . Se schimba lucrurile , pana si madam Pop ,adevarata Doamna Tatoiu a medicinei romanesti a lasat clanta mai mica , verificam , vedem la,la ,la . Se schimba ...Vedeti si cu ungurii , pana acum nea Traian se ducea la spritz la taberele astea de pregatire , cine sa faca ceva ? Se schimba lucrurile .Sau nu ?
iuhas • 3 decembrie 2015, 20:09
De ce nu s-a confesat mai demult dl. Doctor? De ce tocmai la prosport aici, la un ziarist specializat în offsaiduri şi meciuri de divizia B? Morala care se doreşte-a fi, jos Arafat şi băşescu premier?
Relix Fache • 3 decembrie 2015, 20:36
Tolo cate injuraturi ti-ai luat de la slugile lui Ponta si lacheii lui Arafat ! Inseamna ca i-ai atins la operatie,felicitari
Lucian • 3 decembrie 2015, 20:42
Iata cum stau lucrurile : un partid politic castiga alegerile, ciolanul se imparte in toate domeniile inclusiv sanatate unde se instaureaza directori de spitale care sunt *** ale partidului. Acum directorii de spitale trebuie sa cotizeze si la partid asa ca fac intelegeri sa cumpere antibioticele cele mai scumpe pt un comision. Problema mare este ca atunci cand bacteriile devin rezistente la aceste antibiotice scumpe nu mai ai ce sa ii mai dai pacientului fara ai distruge rinichii. Acestea nu se intamplau pe vremea Penicilinei si a Oxacilinei. Daca vrei sa faci o plangere cuiva cum ca s-au folosit fondurile spitalului inadecvat nu poti pt ca partidul a avut grija sa puna oamenii lor in pozitiile cheie pt a innabusi orice incercare .Asa ca taci si inghiti ca 'asa e la noi '. Sau iesi in strada cand nu mai poti ori pleci in afara cand te-ai saturat...
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Cătălin Tolontan • 3 decembrie 2015, 21:01
@profesionist, dr Popa emil: Domnule doctor, faptul ca, in timp ce noi va respectam profesia, dvs nu ne-o respectati pe a noastra, nu face jurnalismul mai putin necesar. Dupa cum, faptul ca dvs aveti atitea certitudini superioare, iar noi, doar simple intrebari, nu ne face oameni inferiori. Sintem semenii dvs, fiecare cu profesia lui. Unele universale, altele locale. De fapt, lucrurile sint simple. In acest articol nu sint parerile noastre. Ci fapte enuntate de colegi de-ai dvs. Paradoxal, cu ei discutati cind ne certati, nu cu noi. Pe ei ii considerati inferiori convingerilor dvs.
Dani • 3 decembrie 2015, 21:28
Daca este adevarat, se stia dinainte de data tragediei care sint conditiile in toate spitalele din Romania. si, in general. in 95% din spitalele din lume. De ce nu s-a spus de la inceput? De ce au tacut atita timp presupusii medici (daca nu cumva este doar un subiect inventat de presa), si mai ales de ce au vorbit tocmai ACUM, cind toti pacientii ramasi in spitale au sanse de supravietuire de 99%? Si, mai ales, de ce acest "denunt" este anonim? In cazul unor asemenea acuzatii, denuntatorul ar trebui sa isi asume curajul raspunderii pentru faptele si vorbele sale. Sincer sa fiu, toata povestea asta pare cusuta cu ata alba si ascunde anumite interese. Al dracului de obscure!
c • 3 decembrie 2015, 21:40
Se creeaza impresia unei adevarate lovituri...As putea evoca un caz uitat: cel al lui I. Sava ( operatia a reusit, pacientul a murit) . S-a inflamat , un pic, ce-i drept , opinia publica.Probabil ca rezona,cumva, in spatiul public. Concluzia e simpla : nr. conteaza(cati anonimi au murit din aceleasi cauze?-infectie in spital).De ce nu s-a inflamat opinia publica sau media , in legatura cu acestia ?Din pacate, e o deficienta a naturii umane : cantitatea primeaza sau numarul... e mai atractiv, e vandabil.
Cristi • 3 decembrie 2015, 21:50
***
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
silviu • 3 decembrie 2015, 22:05
Catalin, prima "justificare" ce ni s-a transmis pt. faptul ca nu a fost declansat mecanismul de ajutor intraeuropean ( pe langa faptul ca ne descurcam perfect) a fost ca bolnavii erau netransportabili.Cand , din contra, atunci, in primele zile transportabilitatea avea sanse mai mari de reusita, tocmai pt. ca atunci corpul uman avea inca resurse de lupta. Dupa o saptamana - doua, cand corpul epuizeaza resursele si cedeaza, a aparut si nr. mare de decese. Daca tragedia se intampla altundeva, spre ex. in Praga, iar cehii aveau un minister mai "inspirat" decat al nostru, si cereau ajutorul UE, oare oficialitatile noastre cate locuri ofereau in spitalele din Bucuresti ? 200 ??? Dupa logica relatarilor MS puteam primi fara probleme 200 arsi, in timp ce Belgia, Olanda, Germania, Norvegia , UK aveau o medie de 7, poate 10 persoane....
doina • 3 decembrie 2015, 22:06
A aparut si deontologul guran care ne spune ca spitalele sint pline de virusi! Mai oameni buni informati-va in prealabil inainte sa spuneti prostii si fraierii sa se arate oripilati. Virus e ceea ce raspinditi voi prin media seara de seara!
Romania Furata • 3 decembrie 2015, 22:06
Ca sa vedeti ce a fost si ce ne asteapta cu adevarat, analizati sumele de pe www.porcisme.ro. E ceva de groaza! Scorul se actualizeaza zilnic. www.porcisme.ro
M. G. • 3 decembrie 2015, 22:16
Ce facem cu Germania bre?! Unde sunt se pare cam 15 000!!!! de infectii cu bacterii multirezistente in spitale! Institutul Charite din Berlin apreciaza cam 6 000 de cazuri mortale in fiecare an. Mda, asta e! Cititi sau lasati pe cineva sa va traduca presa germana: Focus (10.04.2015) "Kiel, Hamburg, DüsseldorfWarum es in Kliniken multiresistente Keime gibt Freitag, 10.04.2015, 10:41" Informati-va romani! Si nu mai umpleti internetul cu minciuni.
gigelos • 3 decembrie 2015, 22:35
@M.G. tocmai aste e problema prietene .Germania declara 15.000 noi declaram 8.000 , suntem campionii igienei europene . Eu stiu cateva cazuri printre apropiatii mei . 8000 , prostii . Probabil zeci de mii sau si mai bine . Doctorii nu spun nimic , devin partasi la crima , ,, a murit , ce sa faci , stress , n-a avut zile '' . Nu stiu medicii cum accepta , unul azi , unul maine , ce se intampla cu ei ? Rutina , nu mai conteaza
tepes • 3 decembrie 2015, 22:42
nu poti sa ne manipulezi cum vrei tu Tolontane,oare cati bani iti iei ptr asta? in orice spital din lume exista microbi. vezi emisiunea din seara asta de la A3 unde dl dr. Streinu a explicat cum e situatia ! esti un nemernic dupa parerea mea !
Cristian • 3 decembrie 2015, 22:48
Buna seara, Doua intrebari pentru dumneavoastra, domnule Tolontan, si una pentru "medicul de la spitalul de arsi", daca imi permiteti. Precizez ca va apreciez foarte mult ca si jurnalist sportiv, insa prima intrebare e de ce intrati pe domenii unde cred sincer ca nu va pricepeti. Eu de exemplu sunt economist, si in ruptul capului nu m-as apuca sa acuz niste oameni care fac o meserie care imi este total straina. Ar mai fi de mentionat ca mi-am pierdut ambii parinti, si nu am acuzat niciunul din doctorii care i-au tratat. A doua intrebare este de ce acel medic este anonim? Credeti ca aceasta sursa este una credibila sub protectia anonimatului? Sa imi fie cu iertare, insa mie nu imi vine sa cred ce spune, pentru acest motiv simplu. Daca as auzi ceva gen "eu ma numesc Gigel Popescu, sunt medic la spitalul de arsi si iaca ce va pot spune" imi vine sa ascult ce spune, asa insa, cred ca si eu as putea sa spun oriunde ca sunt medic la te miri ce spital si uite ce lucruri senzationale pot sa spun. A treia intrebare este pentru acel "medic". Domnule doctor, (in caz ca e vorba despre un barbat), din moment ce constiinta dumneavoastra e intr-atat de puternica incat sa dezvaluie asemenea lucruri, de ce mai lucrati in acel loc? De ce nu va duceti intr-un loc unde oamenii sunt salvati? Nu ma astept sa imi rapundeti si nici macar sa cititi ce am scris. Mi-ar placea insa sa traiesc intamplarea...
Radu iacob • 3 decembrie 2015, 22:51
LA galati spitalul judetean din GAlatie infestatie de aceste bacteria. Numai eu cunosc in ultimele 4 luni 4 persoane care au luat clostridium difficilae. Nu sunt sight can we scrie ASA, dar ce e mai rau e faptul ca au fost internati la ortopedie, obstetrica, geriatrie pentru analize sau infiltration care 2 - 3 zile si apoi au cost international la infectioase cel Putin 2 saptamani. Cei de la infectioase sunt mana in man's cu cei de la judetean. Nu declara focarele de infectie de la judetean.
Cristi • 3 decembrie 2015, 22:58
Mai fratilor, voi din tot articolul asta ati inteles exact ca A3, e un atac la medici.... E un atac impotriva sistemului care ne omoara cu zile. Spitale care sunt in aceeasi stare deplorabila, daca nu mai rau ca in '89. Fara dotari, un pic de var si e ca nou! Iar partea proasta e ca asa este mai toata tara. Continua Cataline! Tine-o tot asa.
Cătălin Tolontan • 3 decembrie 2015, 23:08
@Cristian: bagati de seama, va rog, ca marturiile medicului sub anonimat sint confirmate de catre oficialii spitalului. Sau nu va vine sa credeti nici ce au spus cei doi oficiali azi, in fata a zeci de camere TV? De ce vin oamenii si povestesc lucruri presei? Pentru ca nu pot face asta in fata sefilor lor. Sau au facut-o si nu au fost bagati in seama.
Adevar • 3 decembrie 2015, 23:11
Ia uite-l pe Tolontan asta ce descoperire a facut? Pai tu, Tolontaten, vrei sa ai cinditii spitalicesti ca in Franta, Anglia, Belgia, dar sa platesti impozite ca in Romania? Adica sa platesti 2 lei si sa primesti ca in tarile civilizate? Nu iti dai seama ce aberatii sustii? E ca si cum, desi platesc 1, 4 lei biletul la RATB, as vrea sa am conditiile de transport din Franta, unde biletul costa de cateva zeci de ori mai mult. Cat de absurd! Scoateti multi bani de la portofel si veti avea conditii de viata in genere comparabile cu cele ale cetatenilor din tarile dezvoltate, care platesc serios pt. ca asemenea servicii sa fie unele civilizate (si chiar si asa, cu astfel de conditii mai bune, sansele intr-o situatie similara cu cea din Colectiv cresc cu un procent f. mic, dar oricum pt aceste sanse minime in plus trebuie platit din buzunarul fiecaruia, ca in occident, mukt mai mult decat o fac romanii in prezent). Concluzia: asa preturi, impozite etc., asa servicii publice.
Cristian • 3 decembrie 2015, 23:13
Pentru Cristi: Mai intai, dupa cum spuneam in postul precedent, nu am inteles nimic, am pus doar trei intrebari. - Prima e de ce domnul Tolontan se baga in asa ceva. Cand intru pe acest site sunt obisnuit sa citesc ce mai delireaza Becali, ce a mai facut Reghe etc. Sa citesc un articol al domnului Tolontan despre cum au fost tratati ranitii din Colectiv e putin haios pe un site cu profil sportiv... - A doua se leaga de credibilitatea sursei. Tu, Cristi, esti cumva medic? De unde stii ca asa sunt spitalele din Romania? Asa or fi, nu zic, dar tu de unde stii asta? Tie nu ti se pare normal, cum spunea si Buzea Marin-Horia mai sus, ca daca ai ceva de spus sa iesi public si sa spui, sau cel putin sa iti declari numele? Nu crezi cumva ca in felul in care au facut ei asta am putea si noi doi sa facem o pagina de Facebook si sa scriem acolo tot ce ne trece prin cap, si sa semnam "doi medici de la Spitalul de Arsi"? Ar trebui sa fim crezuti? - A treia intrebare este una pentru domnul sau doamna doctor. Daca ai atata constiinta, nu crezi cumva ca e putin ciudat sa continui sa lucrezi intr-un loc unde simti ca de fapt oamenilor li se face rau? Nu ti se pare ciudat sa lucrezi pe la spate acel loc sub protectia anonimatului? Nu ti se pare de o calitate discutabila un asemenea om?
adriann_ • 3 decembrie 2015, 23:21
Tolontane, vad ca Gadea a inceput sa-ti stranga latul la Camelia. Tare mi-e ca nu mai e mult pana o sa ne zambesti de langa Manastire ala de la B1... Pare ca, vorba englezului, 'the jig is up'...
paul • 3 decembrie 2015, 23:25
Domnule Tolontan modul in care ati acționat arata a manipulare curata si vad ca mergeti inainte pe aceasta linie! Sunteti cumva in ”serviciul” cuiva? Credeti ca sunteti ”Mesia” in domeniul medical? Sunteti cumva venit de pe alta planeta si nu stiti care sunt conditiile in spitalele din Romania si de fapt nu numai la noi in tara! Bacterii sunt in fiecare spital, indiferent de tara. ”Medicul” pe care l-ati interogat nu-și da numele. Este real?! Nu cumva este o inventie in tot ce debitati?! Credeti ca face bine familiilor care si-au pierdut copiii sa veniti sa deversati, tocmai acum, aceste manipulari execrabile?! Nu credeti ca trebuie sa aveti si dumneavoastra un protocol pentru nobila meserie pe care o practicati de ziarist sportiv si sa va tineti de el cu rigurozitate? Chiar credeti ca va pricepeti la toate? Am seriase indoieli! Nu ati facut nici un serviciu, ci un serios deserviciu sistemului medical din Romania, tarii, dar mai ales familiilor care au pierdut pe cineva sau care mai au inca bolnavi in spital! Ati dovedit, in aceasta ocazie, ca nu aveti de-a face aproape deloc cu meseria de jurnalist! Sper sa nu fie real ca ati fi in serviciul cuiva, sau vreti asa sa iesiti in evidenta cu lucruri ”bombă”! Domnule Tolontan, consider ca ati avut o prestatie jalnica! Cred ca trebuie sa va lasati si de sport, v-ati pierdut credibilitatea!
Cristian • 3 decembrie 2015, 23:27
Multumesc pentru raspuns, domnule Tolontan, marturisesc ca sunt placut surprins. As mai vrea sa spun ca nu am vazut acele declaratii ale oficialilor spitalului, daca aveti vreun link cu acea declaratie v-as fi recunoscator... Tot ce am vazut au fost doua stiri la doua posturi de televiziune, una pro si una contra medicilor sau acelui spital... Departe de mine sa sustin ca spitalele din Romania sunt perfect salubre sau impecabil dotate... insa strict subiectiv vorbind, eu unul nu cred ca acei medici ar fi pus in vreun fel, chiar si prin inactiuni, vietile acelor pacienti in pericol... este strict parerea mea, si nu o pot proba... In rest, sanatate sa avem cu totii, si sa nu ajungem niciodata acolo...
Profesionist • 3 decembrie 2015, 23:32
Cateva precizari pt. Tolontan :gandirea de tip jurnalist " de investigatie"te determina sa faci presupuneri si speculatii eronate: deci nu sunt si nu-l cunosc pe dr.Emil Popa cu care ma identifici in raspunsul tau.Sunt insa medic si mi-a placut explicatia profesionista data de confratele meu care a explicat foarte clar, argumentat din punct de vedere stiintific,complicatiile infectioase ale bolnavilor cu mari arsuri.In schimb cele spuse de sursa ta medicala sunt lucruri foarte grave,iar tu ( care esti portavocea lui) incerci ( inconstient??!!) o manipulare isterica:pe de-o parte spune exasperat ca exista infectii nosocomiale( care sunt raportate in toate spitalele din lumea asta,dar lui i-au trebuit 17 ani intr-o sectie de arsi ca sa descopere asta) pe de alta parte zice ca lucreaza de multi ani intr-o (citez din titlul tau )"intr-o bomba biologica" pe care toata lumea medicala ,cel putin din Bucuresti o ascunde de ani si ani de zile ;deci sursa ta anonima prin tine este vocea disperata care se opune unei conspiratii medicale uriase care omoara de ani si ani bolnavii din spitalele din Bucuresti; in consecinta conform rationamentului sursei tale pe care-l imbratisezi fara rezerve,toti medicii sunt partasi la aceasta marsavie prin care mor oameni cu zile,ceea ce este o acuzatie extrem de grava!Asta e esenta discutiei pe care n-ai priceput-o dupa ce ai citit prima mea postare.Desi nu sunt fan antena 3 emisiunea din seara asta pe aceasta tema e foarte instructiva.Urmareste-o Tolontane!
cata • 3 decembrie 2015, 23:33
ca sa vedeti in ce tara traim:..exact acum 7 zile am avut ceva dureri, ma suspicionam de apedincita ma duc repede la urgenta..In Cluj..sunt triat si pus in asteptare , dar dupa vreo ora jumate vine si randul meu..sunt consultat dar se pare ca nu sunt suspect de apedicita ci ceva f usor...rasuflu...ceea ce vreau sa spun este ca in aceasta ora si jumatate de asteptat in sala poate emotii-stress am avut nevoie la TOALETA...ei bine, merg o folosesc...dar cand vreau sa ma spal pe maini..SAPUN LIPSA..nici urma......azi in 2015..CLUJ-NAPOCA URGENTE9 CENTRU UNIVERSITAR MEDICAL) sa nu ai tu un aparat de sapunla toaleta unde trec zilnic sute pacientii cu urgente..nu vreau sa ma gandesc la microbiologia din toalte,clante etc....asa ca ..nici nu ma gandesc la niveluri mai mari gen asepsia celor arsi etc...nu stiu unde merg banii CAS dar baza e varza...daca nu poti asigura igiena minima ce sa te gabndesti la saloane performante
Cristi • 3 decembrie 2015, 23:47
@Adevar - si cate calatorii de tramvai iti cumperi tu in franta de salariul mediu? De ce stagnam ca tara de 26 de ani? De ce tot timpul 'vopsim ***' si nu recunoastem adevarul...construim autostrazi cu viteza melcului sau renovam scoli de 10 ani /vezi romania te iubesc/ . Cand vom recunoaste adevarul poate nu mai trecem asa de usor peste probleme, in cazul de fata nu stiu care, dar nici sa te joci cu viata nu poti.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Cătălin Tolontan • 3 decembrie 2015, 23:50
@Profesionist: in raspunsul meu era virgula intre dvs si celalalt medic. Am raspuns ambilor, virgula nu semnifica faptul ca v-am confundat :-) Cind cineva iti da un interviu, nu inseamna ca-i imbratisezi punctul de vedere. Nici n-ar fi posibil, pentru ca, in general, presa intreaba toate partile, ceea ce am facut si noi. Remarc in continuare ca eu sint politicos si dvs vorbiti cu "Tolontane...". In privinta Antenei 3, foarte bine ca ma critica, libertatea presei este un lucru minunat.
Doc • 4 decembrie 2015, 0:00
Bravo domnilor . Sunteți genii in medicina, agricultura , religie, si...sport. Din fericire ați găsit vinovatul....ARAFAT domnule ca nu a ieșit din lampa lui Aladin sa sufle duhul vieții peste toți amărâții din Colectiv.Medicii sunt de vina domnule ca nu au 100 buc cada baie sterila in care sa spele pacienții. Si nu orice fel ... Din alea cu jacuzzi.Ca doar noi, toți ce 22000000 medici ultracalificati din țara asta, știm de pe google si Facebook ca un om cu o arsura de peste 50%din corp se poate trata lejer cu un pic de Aloe Vera antibacteriană si ca Bonus cu un city Brake pe-afara. Huiuuuoooo! Sa-i omoram pe toți cu pietre!
Cristian • 4 decembrie 2015, 0:08
Domnule Tolontan, legat de discutia cu domnul "Profesionist". E drept ca daca ii iei unui om un interviu nu trebuie sa ii imbratisezi si punctul de vedere. Dar in cazul asta sa pui acel interviu in catamai editorialul o fi bine? Priviti header-ul articolului dumneavoastra....
Mircea • 4 decembrie 2015, 1:09
Tolontan sper ca ministerul sanatatii sa te dea in judeata si sa raspunzi pentru manipularea ordinara a opiniei publice pe care ai executat-o cu acest articol. In toate spitalele din lume exista pericolul infectarii cu virusi la pacientii arsi. Sa-ti fie rusine !
pawn • 4 decembrie 2015, 1:11
nu, aici trebuie luate masuri radicale, ca nu mai merge asa. domnii guran, tolontan, mandruta (scuze celor pe care i-am uitat. sunt la fel de semnificativi ca-cei enumerati) trebe desfiintate toate spitalele din romania, inchise toate scolile, toti pompierii, politistii, profesorii si, in general, toti *** bugetari care s-au imbogatit cu 10% din MUNCA NOASTRA, toti-toti-toti trebe dati afara. si trebe pastrata o singura institutie de stat, adicatelea DNA, da-i-ar dumnezeu sanatate (ma rog, eu avand aceeasi parere despre dzeu ca si tatal lui cioran) ca sa aiba de grija ca greierii astia bugetari, care jucau tetris toata ziua, sa munceasca gratuit pentru privatii-care-munceste-la-excel-toata-ziua-si-nu-are-cand-sa-invete-limba-romana.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Alexandra • 4 decembrie 2015, 1:29
Mass media poate da nastere unor anumite aparente. Prietenul meu se afla in club in acea seara. A avut noroc si a iesit printre primii si a incercat sa care la ambulante oamenii iesiti dupa el care se aflau in stare de soc, nu mai aveau piele pe fata si pe corp, nu se mai puteau misca si nu mai puteau respira, iar ambulantele venite initial refuzau sa ii trateze pe motiv ca nu erau destul de grav raniti si ca trebuiau sa respecte protocolul. Cat de pe moarte trebuie sa fie cineva ca sa il tratezi? Doua saptamani mai tarziu au anuntat la televizor ca toti cei prezenti in Colectiv ar trebui sa mearga la spital pentru analize si s-a dat ca referinta Institutul de Pneumologie Marius Nasta. Am mers acolo impreuna cu prietenul meu la camera de garda, la care ajungi trecand pe langa morga. Dupa ce am asteptat o ora si jumatate in fata camerei de garda, unde mirosea ingrozitor deoarece se trece cu mortii pe targa printre oamenii care asteapta (apropo de insalubritate) in doar cativa m2, am fost primiti de o doamna doctor si un asistent. Am explicat de ce suntem acolo si dna doctor a inceput sa zambeasca si sa isi faca cruce spunand ca de ce e ea obligata sa consulte aceste persoane. Ne-a intors spatele cu scarba si a plecat. Asistentul a fost mai amabil si zis ca intr-adevar au mai venit si alte persoane pentru analize si ca sa revenim a doua zi. Si si-a cerut scuze pentru dna doctor ca "dansa nu stia despre ce este vorba". Nu ne-am intors acolo pentru analize, mai mult de frica de a nu ne imbolnavi de ceva decat de felul in care am fost tratati. Am hotarat ulterior sa mergem la un spital privat. Cred ca, de fapt, ceea ce omoara e indiferenta oamenilor care au depus un juramant. Mai rau este ca nu i-a obligat nimeni.
peter • 4 decembrie 2015, 2:39
Sant un operat pe cord deschis de trei ori din 92 si pana acum doctori din Romania si cu ajutorul domnului au reusit sa imi dea viata desi la cele 3 operati am fost infestat si nu stiu cand cu virusul a si virusul c al hepatitei mulltumesc inca o data medicilor romani pentru munca domniilor lor care pana acum a fost incununata cu succes
Bubu • 4 decembrie 2015, 3:54
In anul 2001 tatal meu a fost operat la spitalul Fundeni, in urma operatiei fiind infectat cu virusul pioceanic. Se stie de mult care este situatia, TOATE spitalele sunt infectate iar solutia este o cladire noua. Nu ai cum sa scapi altfel... Nimic nou, dar bineinteles, nu sunt bani... Hai cu confiscarea domnilor, poate mai avem o sansa in tarisoara asta
Alexandra • 4 decembrie 2015, 5:34
Pe Facebook circulau mulțumiri ale unora către studenți la Medicină care aveau grijâ de răniții din Colectiv, chiar participau la operații.Apreciez devotamentul, dar... nu e ok E adevărat? Aşa a fost? Dacă da, cine îşi asumă acest voluntariat?
Dana • 4 decembrie 2015, 6:24
Tolontan, pentru cine lucrezi? Parca nu stiau si copii de la clasa 1 cum se moare in spitalele capitalei. Daca ai primit un ordin te rog sa ne spui si vom intelege. Nu ai fi primul, nici ultimul. Daca NU este ordin te rog sa ma crezi - este loc pentru o discutie publica, interviuri ,campanie , etc. care chiar vor schimba ceva in conditii civilizate. Altfel cum mai fiu de acord ca tu vorbesti in numele celor care au suferit la colectiv.
ing.CPV • 4 decembrie 2015, 6:41
D-le TOLONTAN : A-ti vazut ca am dreptate ? Nu COMENTARIUL TAU. Ci: Comentariul DUMNEAVOASTRA !!??
ion ion • 4 decembrie 2015, 8:32
Domnule Tolontan nu pot sa uit campania impotriva gimnasticii romanesti pornita imediat dupa olimpiadele din 2000si2004 cand gimnastele noastre castigau cele mai multe medalii.Rezultatul?Acum nici nu se mai aude de gimnastica romaneasca.Asa ca nu stiu cata incredere sa am in demersul tau.Sistemul nostru sanitar este asa cum este dar ne este greu sa recunoastem meritele unor medici eroi.E mai simplu sa criticam fara sa facem ceva.
Lizuca • 4 decembrie 2015, 8:43
Nimeni nu ar trebui sa se mire! Nu ati fost pana acum in spitale? Nu ati sesizat mizeria? Eu am avut-o pe mama internata la arsi in urma cu un an. M-am cutremurat cum arata paturile, toaleta pentru doua saloane (barbati,femei) si multe altele pe care le vezi dintr-o privire. Am lucrat in acest sistem public ani de zile si am ales sistemul privat nu pentru o mai buna remuneratie (apropo acum am un salariu foarte mic fata de fostii colegi de la stat) ci pentru ca nu mai suport mizeria in anul 2015! Nu mai vreau sa transport pacienti pe brancarde ruginite, gata sa cada, nu mai vreau sa vad toalete in mijlocul unui bloc operator, nu mai vreau sa vad saltele infecte cum am vazut la Spitalul Militar in sectia de cardiologie interventionala, situata la etajul 3 al unei cladiri fara lift! Urcati, va rog, 170 de trepte, sau cate or fi fost - le-a numarat mama, facand pauze, fiind in fibrilatie si apoi sa-mi spuneti ca totul este sub control! Bolnavii in Romani sunt supusi la multe incercari care nu au legatura cu boala ci cu un sistem bolnav! Ok, dam bani de salarii, dar cum va schimba asta mentalitatea oamenilor din sistem? Nu vor mai da pacientii spaga? Vor exista materiale, medicamente, aparatura? Vai, sunt multe de spus, eu am predat armele si imi ingrijesc pacientii intr-un alt sistem, unul tot de tip romanesc, dar parca mai uman
Cătălin Tolontan • 4 decembrie 2015, 8:53
ion ion: marturiile gimnastelor le-ati vazut. Ale celor care, din cauza faptului ca li s-au falsificat documentele si au concurat la virste fragede, au probleme imense de sanatate? Sau asta nu conteaza, ci conteaza sa avem "noi" medalii pe sanatatea lor?!