#Colectiv. Medic A.T.I. de la Spitalul de Arși: „I-am salvat dintr-o bombă de foc și au murit într-o bombă cu microbi!”

"Nu mai vreau să asist tăcut la mascarada care e vîndută oamenilor. Răniții au murit din cauza infecțiilor intraspitalicești", spune un medic de la Spitalul de Arși. Spitalul confirmă oficial, punct cu punct, dezvăluirile

joi, 3 decembrie 2015, 6:56

UPDATE: În această după-amiază, Sanepidul a făcut un control în Secția de Terapie intensivă a Spitalului de Arși și a prelevat probe.

UPDATE: În condițiile dificile ale unei conferințe de presă, medicii de la Spitalul de Arși au fost onești. După cum onest este în izbucnirea lui Vlad Mixich

UPDATE: Telefon la prima oră de la doctorul Stănculea, șeful terapiei intensive și reprezentantul oficial al Spitalului de Arși: ”Vă mulțumim mult! Sperăm ca măcar de data asta să se înțeleagă. Sînt lucruri pe care le-am tot spus, dar n-au fost auzite. Poate pentru spitalul nostru va fi mai bine”. 

de Mirela Neag și Cătălin Tolontan

Întîi a venit mesajul.

„Bună ziua! Sînt medic la Spitalul de Arși  și  asist neputincios la mascarada care e vîndută oamenilor pe toate canalele și prin toate mijloacele. Dacă vreți să știți adevărul dați-mi un semn, doar dacă sînteți într-adevăr interesați, deoarece rezervele mele de încredere sînt aproape epuizate”.

Nu am răspuns încurajator, ci sincer. Și noi sîntem aproape epuizați.

E oboseala, e concentrarea pe circumstanțele catastrofei, e nepriceperea în domeniu; nu ne simțeam în stare ca jurnaliști să culegem detalii și pentru ce s-a întîmplat după incendiu. Am așteptat un pic, lucrînd la altele.

Și, cu fiecare zi, au început să vină mesaje de la noi oameni.

Apăsați de secrete, medicii, rudele, prietenii celor răniți la Colectiv și oamenii din sistemul medical s-au revărsat. Toți vor ca publicul să aibă o imagine mai corectă asupra a ceea ce s-a întîmplat.

Ne-am întîlnit.

Medicul lucrează la Spitalul de Arși. Are vechime de aproape 17 ani în operații cu mari arși. 

Acest interviu este înregistrat, dar am convenit să nu furnizăm acum numele doctorului.

De fapt, nici nu mai e nevoie.

Pentru că, întrebați oficial, șefii Spitalului de Arși au confirmat, punct cu punct, dezvăluirile medicului!

Începem cu cel care s-a decis să vorbească.


1. „Tinerii au murit într-o bombă biologică, din cauza infecțiilor intraspitalicești”


– Care este lucrul pe care-l considerați cel mai important de spus publicului din tot ce s-a întîmplat cu oamenii răniți la Colectiv?

– Că mulți dintre răniți au murit cu zile. La noi, la Spitalul de Arși, majoritatea au murit cu infecție cu diverși germeni, dintre care cel mai agresiv este piocianicul. Vorbesc cu certitudine despre Spitalul de Arși, dar știu de la colegi de la alte spitale că situația este asemănătoare.

– Nu așa mor, de regulă, oamenii cu arsuri grave?

– În lumea civilizată, nu. Nu vreau să invoc acum studii din SUA și nici să intrăm în cifre, dar acolo rata de supraviețuire este mult mai mare.

„La noi, cei care au scăpat din foc au fost omorîți de bacteriile care infectează spitalele și nimeni dintre șefii sistemului sanitar n-a avut curajul să spună asta”Medic de la Spitalul de Arși

– Dar bacteria piocianic exista înainte de Colectiv.
– Sigur că exista. Tocmai asta e problema! La Spitalul de Arși oamenii mor pe capete de ani de zile din cauza septicemiei dezvoltate din bacterii. De ce n-au fost anunțate familiile din primele zile, ca să aibă opțiunea de a-i transporta în străinătate?!

– Puteau fi transportați?
– Unii dintre ei, da. Infecțiile cu bacterii apar, din experiența noastră, cam din ziua a cincea. Ar fi fost timp. Intubați, ei puteau fi transportați.

– Și s-au infectat.

– Da, iar din acel moment șansa de a scăpa este foarte, foarte mică. Oamenii mor pentru că acești germeni intraspitalicești sînt foarte agresivi și rezistenți. Iar bacteriile devin imune pentru că, în spitale, se folosesc în exces antibiotice. Dar asta e altă discuție. Revenind, piocianicul este rezistent la orice antibiotic, mai puțin la colistin. Numai că dacă folosești colistin în exces atragi insuficiența renală.

– Unde intră pacienții în contact cu germenii?
– Oriunde! Noi nu sîntem, nici la terapie intensivă și nici pe secții, un spital de arși adecvat. Deși sîntem singurii medici specializați din țară. Restul spitalelor dacă au cîteva cazuri pe an, la Militar sînt cîteva zeci, noi avem sute de mari arși în fiecare an.

150-200 de cazuri de „mari arși” sînt tratate pe an la Spitalul de Arși din București

– Ce ar însemna condiții normale?
– Fiecare bolnav ar trebui izolat. Circuitele de acces, la fel. Aerul lui trebuie supravegheat. La noi, toți bolnavii sînt spălați într-o singură cadă. Se dezinfectează cada, e adevărat, dar întrebați-i pe șefii spitalului dacă e suficient! Germenii selectați în spital sînt extrem de rezistenți.

– Dacă la Spitalul de Arși nu sînt condiții pentru arși, atunci unde?
– Nicăieri în țară. Există doar Unitatea modernă de la „Floreasca”, despre care ați scris chiar voi, că a fost inaugurată și nu e folosită. Un mister. L-au întrebat și francezii despre ea pe profesorul Lascăr.

– Și ce a răspuns?

– Că nu a fost pregătit personalul.

„Știam despre pericolul germenilor. În Spitalul de Arși au murit oameni, vorbesc de înainte de Colectiv că toți sînt oameni, cu 10-15% arsuri! Asta din cauza microbilor”Medic de la Spitalul de Arși

– Noi am avut impresia unei mobilizări uriașe a sistemului medical în noaptea de la Colectiv și după.
– Știu că aceasta a fost percepția. Și s-au făcut eforturi. Dar sînt și multe exemple care arată ce limite avem. Sau ce nepăsare, uneori. Știți, de pildă, că la Spitalul de Arși nu a fost deschis laboratorul de analize în acea noapte?!


2. „Nu li s-au făcut analize amănunțite decît dimineața”


– Asta cu analizele e greu de crezut.

– Dar e adevărat! Nu s-au adus oamenii de la laborator. S-au făcut doar analizele de pe ATI, care-s puține, evident.

– Și erau importante analizele în acea noapte?
– Gîndiți-vă cum arată un set normal de analize. Leucocitele, de pildă, nu le-am putut vedea.

– Ce explicație aveți?
– Nu am. Nu s-a deschis laboratorul și, mai mult, nu au fost anunțați toți medicii să vină. Au existat situații în care s-a intrat în operație cu aproape o oră mai tîrziu din cauză că nu existau medici specialiști suficienți și erau prinși în alte operații.

„Medicii francezi care erau în țară chiar în acele zile pentru programul de Unități de Arși al Băncii Mondiale au spus despre spitalul nostru doar atît: «Totalement vetust»”Medic de la Spitalul de Arși


3. „Nu există un protocol național medical pentru marile arsuri”


– La cîteva zile după Colectiv, Rareș Bogdan a anunțat pe post că un director de spital din Transilvania i-a transmis că România nu are un protocol pentru mari arși. În ciuda insistențelor pe care le-au făcut și alți oameni, Sorin Ioniță am văzut că tot întreabă, nu s-a clarificat subiectul. E adevărat că n-avem?

– Da, e adevărat nu avem protocol!

– O secundă. Asta înseamnă că fiecare spital tratează cum consideră un astfel de caz?
– Da, înseamnă că răniții sînt tratați diferit de la un spital la altul. Și exact așa s-au petrecut lucrurile după Colectiv! Au fost spitale unde operațiile s-au făcut după cîteva zile, deși, din experiența noastră de mii de cazuri, operația este vitală pentru că zonele necrozate sînt cele unde apar infecțiile. Nu acuz pe nimeni, spun cum s-au petrecut lucrurile.

– Și dacă exista un protocol, el ar fi fost împărțit tuturor?
– Da, sigur, era obligatoriu.

– Adică pentru infarct avem un protocol, și un om e tratat la fel la Suceava și la București, dar pentru mari arși nu avem?
– Știu că vi se pare greu de crezut, dar acesta-i adevărul. Nu avem! Unii dintre colegii de la alte spitale ne-au sunat, alții nu. Ce exemplu să dau oamenilor ca să înțeleagă? Unii dintre noi am apelat la bronhoscopii ca să vedem dacă au fost afectate căile respiratorii, iar alții, nu.

– Revenim la infecții, vă rugăm.
– Răniții au murit nu doar din piocianic. Au murit și din acinetobacter, un germene de asemenea foarte agresiv. Am avut cazuri în care analizele bolnavilor indicau prezența a patru, cinci bacterii! Nu au avut nici o șansă nici dacă au ajuns în străinătate că au ajuns deja suprainfectați.

„În ciuda situației excepționale, la noi s-au făcut analize doar luni și joi, că ăsta era programul normal, deși era nevoie să urmărim virajul bacteriilor în funcție de tratamentul administrat”Medic de la Spitalul de Arși

26 de răniți a primit Spitalul de Arși, dintre care 15 în stare gravă. Au murit 6 oameni, unul e în continuare internat, iar alții sînt în străinătate

 

Reacția oficială a Spitalului de Arși – Adrian Stănculea, șef secție ATI:
„E posibil ca toți să fi murit de infecții, dar acestea sînt lucruri pe care nimeni nu a vrut să le audă!”

Ne așteptam ca oficialii de la Spitalul de Arși să se ascundă în fața acuzelor dure ale propriilor medici. Dar nu. Ei confirmă. E chiar o ușurare în ceea ce spun. ”Nu avem secrete, am vrut să spunem de multă vreme aceste lucruri”.

1. „Da, cei care au murit la mai mult de o săptămînă au murit din cauza bacteriilor”

– Este posibil ca o parte din decesele survenite în spitalul dumneavoastră în cazul Colectiv să fie cauzate de infecţiile intraspitaliceşti?
– Da. Este posibil. Chiar și la cei transferaţi la unităţile din străinătate ne-au venit hemoculturile după ce au plecat. Unele erau pozitive. Am avut un caz care a avut la început o evoluţie bună, a fost scos de pe adrenalină, iar după două, trei zile starea lui s-a degradat şi a intrat în şoc septic, deci a avut infecţie. A murit.

– Din ce știți, situația din alte spitale a fost la fel?
– Am primit trei pacienţi de la alte spitale. Doi de la Pantelimon şi unul de la Sf. Ioan. Este posibil ca aceştia să fi venit la noi deja contaminaţi.

”Infecțiile luate în România i-au afectat și pe cei plecați. Un pacient transferat în Anglia a murit. Și, în ziua în care a murit, i-am găsit hemocultura pozitivă rămasă acasă” Adrian Stănculea, șef secție ATI, Spitalul de Arși

– Cînd aţi avut primele rezultate de infecţie intraspitalicească?
– La zece zile. Ba nu, la o săptămînă. Avem cazuri transferate în străinătate la care culturile s-au pozitivat la noi după plecare. Dar să ştiţi că şi recoltarea probei în sine poate să fie incriminantă sau nu. Poate să producă contaminarea… Aş vrea să înţelegeţi că un ars mare dezvoltă sindromul reacţiei inflamatorii sistemice şi dacă i se adaugă şi germenul intraspitalicesc, intră în sepsis şi e mort.

– Care este, în general, procentul deceselor cauzate de infecţiile intraspitaliceşti la Spitalul de Arşi?
– Vorbim de secţia ATI?

– Da.
– Pe datele declarate, în jur de 10%. Medicul curant este cel care trebuie să declare infecţia nosocomială. Numai el poate corela evoluţia bolii cu hemocultura pozitivă. Acum trei ani, eu, ca şef de secţie, mi-am asumat singur infecţiile nosocomiale. Cînd le-am lăsat apoi la liber, nici un medic nu a mai declarat nimic. Poate şi pentru că sînt multe hîrtii de completat. Acum două luni, eu am declarat 6 infecţii nosocomiale din 30 de cazuri pe ATI.

– Să înţelegem că această contaminare cu germeni intraspitaliceşti e mult mai mare decît cea de pe hîrtie?!
– Contaminarea e mult mai mare, dar nu e declarată. La deces, se declară doar şocul septic.

– De ce? De frică?
– Să vă explic. Bolnavul poate fi contaminat în spital, dar nu şi afectat. Analiza care ne arată că bolnavul este infectat, că leucocitele au început să lucreze, este cultura de ţesut, care nu se face în laboratorul nostru. În acest sens, colaborăm cu Spitalul Balş. Trebuie făcută diferenţa între colonizare şi infecţie. Dacă bolnavul moare în primele 5 zile, nu pot să-l declar cu nosocomială pentru că infecţia nu a avut timp să se manifeste şi să intre în sepsis. Arşii mari oricum au un risc mare de infecţie. Deci da, sînt multe infecții. Dar au fost şi cazuri transferate cu secreţii de plagă sterile.

– Da, dar aici vorbim despre contaminarea cu acea versiune de germeni care există numai în spital pentru că aici au dobîndit rezistenţă la antibiotice. Cum sînt germenii selectaţi de piocianic, de acinetobacter sau klebsiela… Secţia ATI de la Spitalul de Arşi este contaminată cu aceşti germeni?
– Da. Peste tot e la fel.

„Toate spitalele sînt contaminate. Cine nu recunoaşte aceste infecţii cu bacterii e dus cu pluta!”Adrian Stănculea, șef secție ATI

 

– Repet întrebarea. Este posibil ca pacienţii care au ars la Colectiv şi care au murit la o săptămînă să fi decedat din cauza infecţiilor intraspitaliceşti!?
– Da. Este posibil ca toţi să fi murit din cauza infecţiilor nosocomiale. O spun pentru că poate aşa se va face o clădire nouă pentru acest spital. Cînd a venit premierul Cioloş în vizită şi ne-a întrebat de ce avem nevoie, i-am răspuns «De o clădire nouă!».

– Ce au în plus spitalele de afară, unde au fost transferaţi pacienţii de la Colectiv?
– Şi acolo există infecţii nosocomiale. Însă pacienţii sînt mai protejaţi. Ei sînt trataţi în saloane individuale. Acolo sînt ventilaţi, acolo sînt operaţi, curăţaţi, trataţi. De acolo ies fie pe picioare, fie morţi.

– La secţia ATI de la Spitalul de Arşi, pacienţii sînt curăţaţi în aceeaşi cadă?
– Da. Avem o singură baie pentru ATI, dar măcar noi sîntem singurul spital din ţară unde li se face baie!!!

 

2. „Laboratorul nu a fost deschis, dar la marii arși, analiza de sînge nu e o urgență”


– A funcţionat laboratorul spitalului în noaptea tragediei?

– Nu-mi aduc aminte…. E posibil să nu fi funcţionat. Da, nu a funcționat. Analizele s-au luat dimineaţa.

– Nu aţi avut nevoie de analize urgente la atîtea cazuri sosite peste noapte!?
– Nu, pentru că la arşii mari analiza de sînge nu e o urgenţă. Analizele primare de sînge, hemograma, coagularea, ioni se fac pe secţia ATI.

– E adevărat că nu s-au făcut antibiogramele decît luni și joi deși ele evidențiau germenii?
– Da, e chiar o practică hotărîtă de mine, scrie pe pereți, pentru că se ajunsese la un exces. Începuseră să se schimbe și de două ori pe zi antibioticele. Dar dacă vineri vine o urgență, sigur că o facem.

70.000 de euro în medie va plăti statul român, transport și două-trei săptămîni de tratament, pentru fiecare dintre răniții de la Colectiv transferați în străinătate, potrivit doctorului Stănculea


3. „Nu există protocol național, le-am zis celor de la Municipal să se oprească din traheostomii!”


– Există un protocol de terapie pentru marii arşi?

– Un protocol național, nu. Există ceva de genul acesta la Timişoara, dar în rest, nu. Ne-au sunat colegii de la celelalte spitale să ne întrebe cum să procedeze… Cei de la Municipal ne-au spus că vor să facă la fel ca şi cei de la Floreasca, adică să le facă traheostomii. Le-am spus să se oprească pentru că nu fac nimic altceva decît să le mărească şansele de contaminare! Ar fi trebuit intubaţi înainte să dezvolte acidoză. E de înţeles să știm mai multe ca alții pentru că toate cazurile de arşi din ţară sînt aduse la noi. Nimeni nu vrea să aibă de-a face cu arşi.

Mixich: „Bomba microbiană, prima prioritate”

Medicii de la mai multe spitale știu exact de ce au murit oamenii de la Colectiv. Nu e întîmplător că Vlad Mixich, unul dintre jurnaliștii cu cele mai solide surse din sistemul medical, a pus chiar ieri această problemă a spitalelor din România prima pe lista actualului Guvern.

În ziarul de mîine, a doua parte a dialogului cu medicul de la Spitalul de Arși:

„Ca să se creeze sentimentul că moartea e inevitabilă și că nimeni nu e de vină s-a spus că toți au avut arsuri de căi pulmonare. Nu e adevărat! S-a mai spus că asemenea arsuri nu s-au văzut. Nu e adevărat! Noi am tratat mii de oameni arși și cei de la Colectiv au fost exact ca şi ceilalți. Au fost declarați diferiți ca să nu se întrebe oamenii de ce nu pot fi salvați

Comentarii (214)Adaugă comentariu

edy  •  3 decembrie 2015, 12:14

Domnule Tolontan ,va citez: "Nu aveti dreptate cind ii certati pe medici pentru ce au declarat. Sint fapte, nu opinii ale lor". Oare? Cine determina diferenta intre opinie si "fapte"? Orice eveniment ("fapterle" dumneavoastra)poate fi prezentata din punct de vedere al jumatati paharului plin. Pot afirma si eu o opinie sau poate un fapt: Ordinul de zi pe unitate trebuie dus pna la capat. Nu-i asa Domnule Tolontan? Varf de lance.

G48ri3l  •  3 decembrie 2015, 12:15

Bai baiatule, mama mea, a murit in anul 1997 in urma unei septicemii, dupa o operatie banala de bypass la Spitalul Fundeni. Motivul este acelasi pe care doctorul tau acum il descopera. Nu i-a luat decat vreo 20 ani. Si tu publici asa ceva abia acum!??!?! E normal sa presupun ca esti un incompetent, pentru ca nu ti-a luat "decat" 20 ani sa afli un adevar stiut tot de atata vreme???

Emil  •  3 decembrie 2015, 12:31

Fuga dupa senzational face ca sa apara astfel de articole, care pe linga o lipsa crasa de informare au topica si ritmul tabloidelor cu traditie in socul publicistic ieftin. Declaratia unui medic ATI in goana dupa celebritate efemera, nu poate convinge decit pe cei in necunostinta de cauza asa cum sint majoritatea celor care au postat aici. De fapt pentru ei a fost facut acest articol. Nu are rost sa vin cu argumente pentru ca ele au fost deja foarte bine prezentate de un comentariu anterior semnat Ion (coleg probabil). Nu spune nimeni ca situatia din spitalele noastre ar fi trandafirie, insa in cazul arsilor de la Colectiv s-a facut tot ce trebuia facut. Doua precizari as mai dori sa fac si anume: nu s-a spus cauza (reala) a decesului la nici un pacient internat in strainatate, pentru ca este aceeasi cu a decedatilor tratati in Romania. Si ce-a de-a doua : transportul pe distanta mare a unui pacient cu arsuri extinse este extrem de periculos datorita contaminarii masive cu microorganisme patogene pentru ca in mijlocul de transport nu poate fi asigurata sterilitatea necesara.

Mircea  •  3 decembrie 2015, 12:39

"acum trei ani, eu, ca şef de secţie, mi-am asumat singur infecţiile nosocomiale." Si tocmai am aflat cine e? Unde mai e anonimatul?

Alex One  •  3 decembrie 2015, 12:42

Ce chestie ? A devenit breaking news un adevar pe care il stie toata lumea de pe vremea lui Ceusescu. Asteptam cu nerabdare stirea ca in spitale se da spaga,altfel nici nu te interneaza ori daca te accepta nu te baga nimeni in seama panu nu "vine familia sa discute" cu medicul !

vlad  •  3 decembrie 2015, 12:44

Nu este niciun fel de surpriza, se stia treaba asta ca o sa moara din cauza infectiilor. De-asta a venit dupa o saptamana esantionul ala urias de decese, din cauza infectiilor. Toata lumea stia asta, la fel cum stiam ca este risc mare sa se infecteze in spitale. Da, avem bacterii prin toate spitalele, asta e situatia, tara saraca, spitale proaste. Iarasi, sa nu ne socam de ce stim toti. Transparenta doctorilor astia vine tocmai din faptul ca sunt lucruri stiute si de care nu sunt direct responsabili. Totusi.... faptul ca unii s-au infectat mult mai tarziu, chiar si dupa 5 zile, o saptamana, deci dupa momentul in care puteau fi mutati in unitati complet sterile de-afara... ei bine asta nu mai este acceptabil!!! Ingrijoratoare e si treaba asta ca nu au proceduri clare de tratare.... insa aici nu cumva e vina celor de la Spitalul de Arsi?? Nu ei ar fi trebuit sa initieze intocmirea unor proceduri?? Cine s-o faca, ministerul? nu stiu daca e treaba lor.

Iulia  •  3 decembrie 2015, 12:45

@dan • 3 decembrie 2015, 10:45 --> Cat de adevarat e! 100% de acord!

Cătălin Tolontan  •  3 decembrie 2015, 12:46

@Lucian: acelea sint conditiile de conferinta de presa in Romania. Iar medicii au fost onesti.

10bani  •  3 decembrie 2015, 12:59

Stii ca atunci cand am intrebat un spital de ce au nevoie, ne-au zis ca le trebuie alcool sanitar? Si eram cu mintile blocate... WTF?!? Erau oameni arsi acolo, iar ei ne cereau un banal spirt. In halul asta sunt spitalele. Ce microbi din spital, ce povesti cu germeni. Cataline, astia ne fura toti banii de la CAS! TOTI!!! Bine ca avem "guvernul meu" in loc de "guvernul interesului national". Va invit oricand la spitalul din Videle pentru un contact brutal cu realitatea. E la 70 km de Bucuresti. Sa va faceti baie cu spirt inainte si sa va imbracati in costume de scafandru.

Tarja  •  3 decembrie 2015, 13:01

Tocmai ai devenit eroul meu! Mai cauta doctori! Au multe de spus! Si la doctori ca si la pompieri! Avizi de putere si dornici de control absolut, desi cunoastem situatia, acceptam orice compromis! Cand se imput lucrurile, devenim amnezici si operam cateva demiteri! Vrem capetele lui Arafat si Banicioiu! Cine a hotarat ca ranitii nu sunt transportabili a doua zi! Vrem capetetele managerilor de spitale care au obligat personalul sa spuna ca au tot ce le trebuie! Intreaba medicii Tolontan! Nu sunt toti inerti si corupti! Intreaba-i pana nu pleaca toti! Tara asta nu va mai avea medici in 10 ani!

Sorin  •  3 decembrie 2015, 13:04

Articolul e f. bun, face lumina . Si se revine la ideea ca de fapt medicii -de fapt, factorii de decizie - au pus batista pe tambal . Daca stiau ca nu pot face fata germenilor,din experienta lor, de ce nu au solicitat transferul lor urgent ?! daca toti cei implicati ar fi fost oameni cu simtul raspunderii ,plecind de la sefii spitalelor si pina la minister , guvern ,in max . o zi s-ar fi cerut ajutor international si in max. doua zile ar fi fost transferati macar o parte din cei cu probleme majore . Deci nu s-a facut tot ce se putea, acum pare ca daca s-ar fi cantarit situatia rational , ar fi actionat rapid ,in interesul pacientilor si nu ca sa-si acopere lipsurile lor . Nu era vreo rusine sa recunoasca ca nu au capacitatea de a asigura tratamentul aseptic , dar pe unii ii interesa "imaginea " !! RUSINE e prea putin !!! cind vor cadea capete pt. catastrofa asta ? au facut sacrificii si or fi intervenit cu toate posibilitatile lor medicii ,putem crede asta , dar cita vreme soarta celor arsi era pecetluita din cauza conditiilor din spitalele romanesti, NU PUTEM ACCEPTA ASTA !!! Daca s-ar fi actionat profesionist cu adevarat , multi ar fi scapat ,cu tratamentul adecvat din strainatate .Cine plateste , cine schimba ceva cu adevarat in sistemul asta ? De ce medicii nu vorbesc cum trebuie , de ce le e frica , cine ,cum si de a impus legea tacerii ??

denis  •  3 decembrie 2015, 13:11

Te rog sa verifici si aceasta informatie!!! http://cronicipebune.ro/traim-in-tara-in-care-simona-gherghe-ia-un-interviu-intr-un-mediu-steril-iar-toti-ceilalti-se-intreaba-daca-pacientii-au-luat-microbi-din-exterior/

Gabriel IONITA  •  3 decembrie 2015, 13:20

"Share Twitter" Nu functionaneaza

dr. Emil Popa  •  3 decembrie 2015, 13:27

Nu exista bolnav ars care să nu dezvolte o infectie pe timpul bolii si asta o știu toți medicii, mă miră ca n-o știe prea bine cel de la spitalul de arși care face "dezvăluiri". Să ne amintim: 1. plaga arsă este o lipsă de continuitate al barierei externe a organismului, mai precis a epidermului și in absența efectului de protectie orice bacterie din mediul inconjurător se poata atașa de arsură 2. chiar dacă nu apar colonizări din exterior de la personal, aparatura, mobilier, etc. colonizarea bacteriană urmată uneori de infecție se produce din interiorul corpului uman, care nu este steril, în special din foliculii piloși care fiind situați în profunzime nu sunt distrusi de arsură și din care bacteriile proliferează spre suprafață. 3. plaga arsă elimină mari cantități de lichide similare plasmei care conțin de toate: glucoză, aminoacizi, proteine care împreuna cu resturile de țesuturi arse formează un mediu de cultură excelent pentru bacterii. 4. nu există sisteme de protecție absolută pentru marii arși, nici în țările foarte înaintate în acest domeniu, dar este clar că izolarea individuală în cameră cu atmosferă negativă controlata si sterilizată este mult mai favorabilă evoluției decât actualele saloane ATI cu boxe compartimentate primitiv, adesea cu paravane și draperii intre paturi. 4. poți să ții bolnavul ars într-un glob de cristal steril, el tot se va infecta, daca nu de la mediul spitalicesc, sau de la propriile bacterii atunci de la personal. Este nevoie de personal "dedicat" în sensul să se ocupe doar un număr redus de persoane de îngrijirea lui, care să nu mai îngrijeasca și alți bolnavi. De cele mai multe ori asta este o utopie, în spitalul în care lucrez ca epidemiolog, din cauza lipsei de personal sunt secții de 90 de paturi (profil de boli interne) pe care in turele de dupa masa si noapte lucreaza 2 asistente si 2 infirmiere! 5. pe lângă lipsa cronică a materialelor sanitare cauza numeroaselor infecții nosocomiale este lipsa de cunoaștere a procedurilor de asepsie, antisepsie si sterilizare din rândul personalului medico-sanitar și ignorarea regulilor de igienă. Iar acest lucru este cel mai important. În state precum SUA, Franța etc. situația este la fel de gravă iar studii epidemiologice recente au zguduit lumea medicală internatională. în general medicii si asistentele nu se spala pe mâini și nu se dezinfectează intre două proceduri, examinări etc. Astfel de probleme au determinat unele spitale din occident sa monitorizeze spălatul mâinilor pacienților prin montarea de cipuri la personal, pacienți, in saloane etc. care avertizeaza sonor si luminos pacientul ca cel ce îl atinge nu s-a spalat pe mâini. 6. am mai comentat si alta data ca spitalele din Bucuresti nu au cea mai mare experientă in tratarea arsilor neavând suficienta patologie. Furnizorii de mari arsuri sunt combinatele siderurgice și armata, iar în orașele cu siderurgie exista nuclee puternice și cu experienta. Una din secțiile din țara care a avut de acum 25 de ani baie pentru arși din inox cu brancardă-lift a fost echiziționată la Galați de cei din Combinatul Siderurgic. 6. a afirma că după un pacient nu se poate dezinfecta cada (sau patul etc), este o prostie. Rezistența bacteriană este în special la antibiotice, majoritatea dezinfectantelor le ucid insă la o anumită concentrație si la o expunere suficienta de timp.

misu  •  3 decembrie 2015, 13:33

in tarile civilizate prioritate au sanatatea si invatamantul.intr-o tara cu asemenea politicieni prioritatea este hotia.

dr. Emil Popa  •  3 decembrie 2015, 13:37

Apropos: știți că scăderea (citește: "neraportarea") numărului de infecții nosocomiale este criteriu de performanță a managerului de spital? De aici si dintr-o legislație lacunalară (Ordin M.S. nr. 916 / 2006 privind aprobarea Normelor de supraveghere prevenire si control al infectiilor nosocomiale in unitatile sanitare;) se nasc marile probleme legate de infecțiile contractate în spital: Cel care trebuie să le descopere si să le raporteze este medicul curant care n-are chemare să-și pună cenușă în cap.

cristina  •  3 decembrie 2015, 13:38

2014 a fost cel mai greu an din viaţa mea. Fiul meu cel mic a fost operat la Grigore Alexandrescu. La data de 29 iulie am fost cu el la Medlife la urgentă, acuzând dureri cumplite de burtică. Ne-au trimis la Grigore Alexandrescu cu diagnosticul invaginatie intestinală. S-a infirmat. A doua zi ne-au externat. După 2 ore de la externare au apărut durerile. Am chemat salvarea de la acelaşi spital. L-au tinut o noapte la terapie intensivă. In acea noapte l-au vizitat multi medici, inclusiv dl doctor Enescu, dna dr. Pătrăncuş, sefa secţiei de chirurgie, dr. Trancă, medicul curent, dr. Marinescu, cel care, in 2013 ii făcuse o interventie cu bariu. Atunci a fost confirmată invaginatia. După ce l-au adus in salon a venit sefa sectiei si mi-a spus că am 2 variante: 1. aştept până luni pt. CT (era vineri); 2:intervine chirurgical in acea zi. Motivul: este o cazuistică nouă pt. spital şi nu pot să-i pună diagnostic. O decizie grea pentru noi. Am ales varianta 2 (copilul avea dureri cumplite, scaun cu sange, febra etc). Aveam sa aflu după operație de la dr. Pătrăncuș că am făcut alegerea corectă. Era tardivă ziua de luni pt. CT. Inainte de operatie sefa secţiei (devenită între timp medicul curent al fiului meu) şi şeful de la Terapie Intensivă ne-au pus să semnăm un acord de asumare şi ne-au făcut un istoric al interventiei ce urma sa se facă. După 45 min a iesit din operatie. A fost operat de dr. Pătrăncuş asistată de dr. Trancă şi medici rezidenţi. Am vorbit cu dna doctor 30 min, verdict: tumora intestinului subţire cu evoluţie imprevizibilă şi necunoscută 12 cm tumoră +2 cm ţesut sănătos (multiplii ganglioni mezenterici, peritonită cronică, hiperplazie nodulară). A stat 5 zile la terapie intensivă. Eu la uşa secţiei de terapie şi 10 min pe zi cu el. L-am găsit singur de fiecare dată, imi spuneau infirmierele că îl sedau pt. că vroia să mă vadă (avea 5 anişori). Într-o zi a ieşit o mamă disperată că fiul ei de 6 luni a făcut septicemie datorită unui virus spitalicesc. Am crezut că înnebunesc. Mă simteam neputincioasă. Fusese operat în acelaşi bloc operator. După 5 zile, am reuşit să ne recuperăm, dar...... pe tubul de la drenă ....... rezultat analize - pseudomonas aeruginosa (pioceanic). Dna doctor: "Stai liniştită.... un virus....se rezolvă.....nu te stresa". M-am stresat, dânsa a intervenit şi .... ne-a prelungit tratamentul cu MERONEM şi AMIKACINĂ la 8 ore .... am refuzat internarea..... era alerta pe toată secţia, ne mutau dintr-un salon in altul. Bănuiam ce se intampla. O asistentă mi-a spus că am fost norocoşi că nu s-a aruncat tubul de drenă la gunoi. CHIAR NOROCOŞI. Mulţumesc dnei dr. Pătrăncuş pt. că mi-a salvat copilul!

Costache  •  3 decembrie 2015, 13:40

Setea de spectaculos. Asa cum s-a vazut, si pacientii transferati in clinici cu renume din strainatate au murit. Daca luam numerele la analizat, vom vedea ca lucrurile nu sunt chiar asa tragice cum ne place sa le prezentam acum. Adica totusi din pacientii internati au murit relativ putini, iar cei care au decedat erau de la internare inconstienti si au fost asistati cardiorespirator inca din momentul preluarii de SMURD. Ca atare, e hazardat sa afirmam ca au decedat datorita infectiilor intraspitalicesti... Chiar daca erau transferati in strainatate, sansa lor era minima. In alta ordine de idei, ne facem ca nu stim, dar strainii au preluat in prima instanta doar pacientii echilibrati, care aveau oricum un prognostic favorabil. Abia dupa ce a crescut presiunea mediatica si din partea familiilor au fost preluati si pacientii in stare grava, si s-a observat ca unii nu au ajuns nici la destinatie in viata... Dincolo de emotii, raman faptele, si e bine sa ne pastram la a discuta fapte, numere. A, sigur exista infectii nozocomiale, dar nu sunt relevante in cazul in discutie.

geo  •  3 decembrie 2015, 13:43

Felicitari inca o data! Respect! Unii vad ca sunt pe pustii cand comenteaza - sigur ca se stia ca avem spitale imputite dar de ce atunci toti marii destepti ai tarii se inghesuiau in microfoane si spuneau ca situatia e sub control??? Ce simt oare acei parinti cand vad care este adevarul? E ingrozitor. Daca nu exista tolontan trebuia inventat. Bine ca face lumina in tara asta un ziarist, nu cei platiti din banii nostri care au in fisa postului verificarea conditiilor sanitare. Halal tara! Mandri ca suntem romani? Pfiuu! Atunci de ce directorul unui mare spital din bucuresti s.a dus la viena sa se opereze? Acelasi care asigura parintii ca situatia e sub control in spitalul lui...no comment.

Claudiu Rimboi  •  3 decembrie 2015, 13:47

Apreciez eforturile pe care le faceti, ancheta jurnalistica este foarte importanta. In legatura cu informatiile prezentate as vrea sa remarc un fapt de-a dreptul grotesc: Incendiul de la Colectiv a fost un incident cauzat in foarte mare masura de indolenta autoritatilor. Ceea ce s-a intampat acolo echivaleaza cu participarea nevoita a celor prezenti la o ruleta ruseasca. Cu toate acestea (cu toata indolenta autoritatilor) din Colectiv au iesit cativa oameni teferi. Unii dintre ei s-au intors in moarte si au facut toate eforturile pentru a le da si altora sansa de a supravietui. Ma gandesc cu tristete la Adrian Rugina, Claudiu Petre (probabil si altii pe care nu-i vom afla niciodata) care s-au zbatut pana au murit pentru sansele altora de a ramane in viata. I-am facut eroi nationali. Au fost decorati post mortem si inmormantati cu onoruri militare... Pana acum, nimic grotesc, poate doar niste gesturi festivist-tardive cu care deja ne-am obisnuit. Pana acum, adica pana in momentul in care soarta celor salvati de catre ei si a celorlalti supravietuitori nu a mai depins de oameni ca Adrian Rugina, Claudiu Petre si altii ca ei, ci de autoritati. Cine sunt autoritatile? Tot oameni, insa oameni angajati in sistemul pe care l-am construit si il sustinem financiar pentru a rezolva intr-un mod institutionalizat si competent - printre altele - si acest tip de probleme. Pe scurt, am luat un ranit salvat de Claudiu Petre din bratele lui si am spus: "Multumim Claudiu, esti un om special, ne vom ocupa noi de-aici, avem experienta, avem conditii..." Si ne-am ocupat... Ne-am ocupat pana am reusit sa dovedim - si aici devine totul cu adevarat grotesc - ca Adrian Rugina, Claudiu Petre si toti ceilalti - chiar si cei care au murit pentru ca au avut in acele momente taria de a spune: "Iesi tu inaintea mea, o sa ma descurc..." - au murit degeaba. Ma gandesc la oameni ca Adrian Despot, care au fost acolo, s-au zbatut si ei pentru altii si au avut sansa de a supravietui. Ma doare pe mine frustrarea pe care trebuie s-o simta ei acum, afland toate acestea...

mihaela  •  3 decembrie 2015, 13:51

Cred ca Domnul Tolontan vrea publicitate. Vrea sa auda lumea de dumnealui si atunci imprastie cu mizerie....ca parca nu avem destula. De bacteriile din spitale stie toata lumea...se stie si despre spaga ce o iau medicii si asistentele si infirmierele.....mai ales infirmierele, dar poate ne informeaza domnul Tolontan....ca s-o fi saturat sa ne explice despre cum se da cu piciorul in minge.

catalin_cj  •  3 decembrie 2015, 13:52

Povesti. Lucruri pe care toata lumea le stie si dintr-o data devin bombe in presa. Domnule Tolontan nu stiati ca spitalele nu au spirt si pansament? Sunt convins ca stiati. Si daca intr-un spital nu gasesti banalul spirt si pansament cum sa ai pretentia sa fie supersteril si sa fie totul in siguranta. V-a scris domnul Ion niste lucruri foarte adevarate si clare si din tot postul lui ati ales sa ii raspundeti inteligent doar la faptul ca doctorii au declarat in presa niste fapte? Serios? La ce va asteptati de la un sistem sanitar care cere pacientilor spirt, pansamente si seringi?

witcher  •  3 decembrie 2015, 14:02

domnu tolontan, ai putea face o perece minunata cu simona gherghe. Tocmai ne spui ce stim de ani de zile cu articolul asta ***. Iar daca tu nu stiai ca in spital mori de infectii spitalicesti, esti *** ar trebui sa te intorci la sport.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Roxana  •  3 decembrie 2015, 14:07

Felicitari pt dezvaluiri si felicitari si medicilor pt curajul de a nu tine capul plecat! Acum 1 an, din aceiasi serie: "Doi pacienţi de la Elias s-au infectat din cauza săpunului lichid folosit de angajaţi. Ei puteau intra în şoc septic" https://www.google.ro/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwif0JDk0r_JAhUBvBQKHftkAMUQFggdMAA&url=http%3A%2F%2Fwww.mediafax.ro%2Fsocial%2Fdoi-pacienti-de-la-elias-s-au-infectat-din-cauza-sapunului-lichid-folosit-de-angajati-ei-puteau-intra-in-soc-septic-13362557&usg=AFQjCNGdpKYXxMh0ie5eEcMl6NrBRAZDvQ&sig2=0BiU4dxQUy_kYpbVRUOv7w&bvm=bv.108538919,d.ZWU Din pacate dezgustator...

Dr popescu  •  3 decembrie 2015, 14:10

Mă mir că vă mirați ! Unde ați trăit pina acum ? Credeați că numai cu construcția de autostrăzi avem probleme? O doamnă politician încolțita de justiție spunea recent :" De ce vă prefaceți că nu știți cum se finanțează partidele " ? În viața profesională cite din examenele cu miză au fost corecte? Mergem la congresele de chirurgie unde se vorbește despre ce este inaccesibil majorității. Din 1981 pina în prezent nu am avut șansa să fac o anastomoză cu un dispozitiv mecanic. Acum ies la pensie. Nu dați vină pe regimul zis comunist . Maiorescu cînd a ridicat problemă formei fără fond nu știa că vpr veni rușii peste noi dar ca și Caragiale a avut o imagine realistă a ceea ce suntsunt cu afevarat

G48ri3l  •  3 decembrie 2015, 14:13

@geo din cauza ignorantilor ca tine, exista oameni ca Tolontan, care mizeaza pe superficialitatea si lipsa voastra de cultura, de documentare, de informare, de filtrare a informatiilor, de circumspectie. Nu stiti nimic, de aceea luati de bun orice vi se spune, nu va puneti intrebari, de ce acum, de cand se stia acest lucru, de cand exista aceasta situatie, de ce nu a semnalat-o nimeni pana acum, de ce nu a semnalat-o Tolontan pana acum, de ce cand a fost adusa in discutie timp de zeci de ani, nu a insistat nimeni pe subiect??? „Un prost găseşte totdeauna pe altul mai prost care să-l asculte cu gura căscată.”

niculeasa  •  3 decembrie 2015, 14:14

Sunt doua adevaruri ce se impun cu supra masura: unul este ceea ce spune articolul iar altul este cel ce nu se vede si are legatura cu profesionalismul medicilor care acum dau dovada de transparenta. Oare au informat ei la momentul contemporan celor cateva saptamani de agonie despre acest risc? Au discutat ei cu parintii/rudele/apropiatii pacientilor pentru a le spune despre riscul cu pricina? Exista vreun email, scrisoare, orice document din care sa rezulte ca acesti medici si-au facut datoria pana la capat? Altfel este posibila o alta interpretare - au sesizat un risc al responsabilitatii juridice si acum incearca retroactiv sa-l diminueze.

marian  •  3 decembrie 2015, 14:18

Bravo Tolo !!! Esti singurul care mai vorbeste despre problemele grave ale societatii. Mai incearca cate o data si CTP insa de multe ori trateaza subiecte prea mari, prea generale ptr societate. Insa ceea ce povestesc doctorii aici este o CRIMA la adresa populatiei.Ajung parintii si uneori copiii nostri in spitale si constatam cu stupoare ca trec razant pe langa moarte.Si de multe ori din cazuri banale. Mama mea a suferit o fractura la picior, a fost operata de spitalul Universitar (Municipal) insa nu aceasta a fost problema.Problema a fost infectarea cu un virus de la instrumente sau de la sonda, fapt ce m-a condus pe mine vreo doua luni prin toate spitalele din Romania si in situatia de a fi la un pas sa o pierd. Este o RUSINE, o CRIMA iar medicii sunt la fel de vinovati ca si politicienii.Tot aud ca medicii ar face si ar drege insa nu au cu ce, VRAJEALA, baga banii cu doua maini in buzunare si fura de sting.Zeci de investitii (eu am cunostinta de doua dintre ele) de milioane de Euro care stau nefolosite, cu folia de plastic pe ele.Comisioane peste comisioane din achizitia de medicamente si instrumente spitalicesti, bani luati fara nerusinare de la pacienti si nici macar inapoiati in situatii in care nu a iesit cum trebuia.Medicul Popescu de la chirurgie ortopedica de la Universitar a gasit sute de scuze ptr ceea ce s-a intamplat cu mama mea insa NICI UN MOMENT NU S-A GANDIT CA POATE A LUAT NISTE BANI PE CARE NU I-A MERITAT.Mai sunt foarte putini medici care cred in meseria lor, repet, foarte putini si cu siguranta complect insuficienti ptr nevoia sistemul sanitar romanesc.Domnule Tolontan, oameni buni, eu unul nu mai am nici o speranta ca se poate schimba ceva in aceasta tara.Sper ca, copiii mei sa vada realitatea si sa isi gaseasca peste cativa ani un viitor departe de aceasta hazna.Totul s-a deteriorat din acest mix de comunism si capitalism , unde oamenii au crezut ca pot munci mai putin si mai indolent insa pot castiga mai mult.Credeti-ma , stiu multe din acest sistem bolnav deoarece ma lovesc de el in permanenta si va spun ca toti acei " oropsiti" de salariile proaste de bugetari conduc masini de fabricatie germana, cu foarte multe dotari, au case bine pozitionate in orasele in care traiesc, isi pun poze pe site-urile de socializare din tari exotice, etc, etc, etc.Un medin m-a intrebat la Fundeni in momentul in care am fost cu tatal meu din partea cui vin ???? Trebuia sa ii spun ca din partea mamei lui sa ii spun ca este un idiot.Ce juramantul lui Hipocrat, ce grija fata de aproape, doar MAFIE, MAFIE SI ATAT.Pacat unde s-a ajuns si cred ca acesta nu este finalul !!!

Miruna  •  3 decembrie 2015, 14:20

Tolo publica un articol, este preluat de toata lumea. O parte pun linkuri, o parte doar mentioneaza de unde au preluat subiectul cu care ei fac trafic si bani, o parte nu spun nimic. Mixich il mentioneaza pe Tolo dar fara link. Tolo pune un update referitor la comentariul lui Mixich si, cum este normal, pune link chiar daca aici nu s-a vrut sau nu s-a putut. Trist. PS. Am postat acest comentariu si la Mixich, sa vedem ce se intampla. Poate il publica, poate chiar pune link catre acest articol. Ar fi una ;)

doina  •  3 decembrie 2015, 14:21

sint multi neaveniti care comenteaza! ma rog sa nu fie medici sau in curs de a deveni medici...hotariti-va virus sau bacterie? caci virusii nu raspund la antibiotic iar bacteriile da, dar unele s-au facut asa destepte ca nu scapi in veci de ele. si cum la noi spitalele sint cum sint, apropos cocos avea contracte cu spitalele pt substante de igienizare sau ceva in genul asta, nu va mai mirati. alte tari mai civilizatae se lupta cu aceeasi problema si nimeni nu a rezolvat 100% problema. adevarul e ca de obicei la mijloc. p.s. base nu a ratat sa dea si el cu parul de parca 10 ani a fost in mediu aseptic, nu in tara lui pe care cica o iubeste!

Diana  •  3 decembrie 2015, 14:26

Nu am comentarii .Doar doua intrebari:1.Sa inteleg ca medicul, care lucreaza de 17 ani in spitalul de arsi ,este complice la decesele care s-au produs in lungul anilor prin infectii intraspitacilesti? 2.E adevarat ce s-a spus la conferinta de presa, ca medicul ,cel care a facut dezvaluirile de mai sus ,a fost chemat de acasa ,in noaptea cu pricina ,dar a refuzat?

Cristian  •  3 decembrie 2015, 15:10

Cred ca e putin tendentios articolul. Infectiile sunt una din cauzele principale de deces la pacientii arsi. Nu are cum sa fie altfel. Nu ai tegument, te infectezi. Ca s-au infectat cu bacterii intraspitalicesti (multirezistente si probabil mai agresive) e foarte probabil adevarat. Dar si daca se infectau cu germeni obisnuiti, era cam acelasi lucru - pt un pacient extrem de tarat (cum e pacientul ars). Nu asta e problema principala. Problema e capacitatea de a trata corect si adecvat (la norme internationale) un pacient de acest tip. Ceea ce m-a deranjat, medic fiind, a fost atitudinea mai marilor diriguitori ai medicinei romanesti (inclusiv Arafat) - AVEM DE TOATE. Nu, nu avem de toate. Si trebuia spus lucrul acesta. De la bun inceput. Nu au fost tratate corect intoxicatiile cu cianuri (e adevarat ca referitor la acest lucru am vazut doar un sigur reportaj despre lipsa ciancobalaminei, dar sigur lipseau si altele - nu se comercializeaza in tara). Cate spitale aveau camere hiperbare? Cate spitale puteau face culturi de celule pentru autotransplant? Cate aparate de dializa aveau spitalele respective? Lasand la o parte problema asepsiei la pacientii arsi (probabil inexistenta in marea majoritate a spitalelor respective). Nu e vina medicilor care au tratat acesti pacienti (poate doar partial, acceptand sa lucreze in acest mediu). E vina, dupa cum au spus si altii, a subfinantarii/finantarii defectuoase a intregului sistem medical romanesc.

Arthur  •  3 decembrie 2015, 15:16

Revin pentru a acuza ipocrizia si a d-lui Tolontan si a multora care posteaza aici! Spun ipocrizie caci ei cer ca o parte din sistemul administrativ al Romaniei sa functioneze ca in Franta,Belgia sau chiar SUA,in conditiile de PIB si contributii romanesti,de coruptie romanesca si de atitudine generala a populatiei! Eu am platit CAS timp de 45 de ani din salariu si platesc si acum din pensie,dar cand am vrut sa fac o operatie in conditii Occident adica laparoscopica,a trebuit sa ajung la un spital privat! caci la stat se facea numai la Cluj,unde se terminasera fondurile pentru consumabile si lista de asteptare se intindea pe un an. Chirurgii sunt romani care lucreaza si la stat ,dar prefera sa opereze in clinica lor privata!Iar acolo ai conditii aprope de Occident ,dar la preturi insuportabile pentru 90% din populatia romana. Eu mi-am terminat toate economiile si cu participarea familiei am reusit operatia cu mare succes,intr-un spital privat nou ,contra echivalentul a 6 ani de contributie medie la CASS!! Asa ca maestre Tolo ca sa fie tot sistemul medical romanesc la acest nivel trebuie mai mult decat gargara politica si anunme MUNCA si CORECTITUDINE,altfel o sa plangem in continuare ca vrem conditiile din UE ,dar cu finantarre romaneasca!P.S. Medicul care se plange de conditiile din spital se pare ca uita ca daca pacientii nu ar fi fost stabilizati in Romania nu ar fi fost nicio sansa sa fie transportati afara,deci infectiile erau inevitabile! Iar ca sa ajungi la mediu steril ZERO trebuie o cladire noua caci piocianicul intra in pereti si nu poate fi indepartat!Este si cam multa rautate plezirista in comentarii!

cineva  •  3 decembrie 2015, 15:35

Cred ca ar trenui sa trateze arsii la Catedrala Neamului ca sigur acolo nu se contaminau. Politicieni nemernici !!!!

andrei  •  3 decembrie 2015, 15:43

Tolo pune in evidenta prin acest articol faptul ca s-au construit pe bani publici sectii care nu functioneaza, ca se dau declaratii false de catre oficialitati si directori de spitale, se conduce cu biciul si cu zaharelul Da, stim cu totii de acele bacterii din spitale, putini stiu ca nu pot fi combatute decat cu buldozerul, dar ocazii ca aceasta, in care se declara o situatie si gasim alta, intr-un moment atat de sensibil, este foarte rar. Avem atatea institute, departamente, armate de consilieri, ministere pline ochi, generali si doctoranzi cu miile, dar nu pot sa faca fata unor situatii de genul asta. Si, din pacate, doar in situatii de genul asta se vede incompetenta totala a autoritatilor de a gestiona un sistem, de a aplica un program. In loc sa schimbam acoperisul, zugravim la fiecare ploaie, iar in caz de furtuna am pus-o. Si tot ca sa se scoata si sa nu se mai intample pe viitor, se inchid toate afacerile (inclusiv bacanii, coaforuri, ect) din cladirile cu probleme la seism, desi foarte multe sunt ale statului, care-si lasa patrimoniul sa putrezeasca. Adica ai TBC si baietii iti pun leucoplast la gura sa nu mai tusesti.Pe bani de operatie.

honor  •  3 decembrie 2015, 15:56

Fugiti ba,fugiti de tara asta proasta cand aveti ocazia!!!!!!!!!

Cătălin Tolontan  •  3 decembrie 2015, 16:16

@Arthur: da, sintem toti ipocriti cind asteptam servicii ca-n germania si ne comportam ca niste cetateni romani, adica in majoritatea timpului inerti. Ma includ si pe mine aici.

Gabi  •  3 decembrie 2015, 16:19

Catalin, mirarea publica starnita de articolul tau mi se pare absolut infioratoare. De unde atata stupefactie pe "marele public"? Tema infectiilor nosocomiale in Romania este arhicunoscuta in spitale. Numai ca publicul si politicienii nu si-au batut niciodata capul cu asa ceva. Au tot venit semnale, nu e ca si cum nu s-ar fi stiut. Numai ca publicul nu e interesat de astfel de teme. Vad ca se da vina numai pe saracie. Nu e numai asta. E si vina publicului, care prin astfel de tragedii sper sa fie trezit cumva la viata si mai caute si subiectele serioase in ceea ce il inconjoara.

Gogu  •  3 decembrie 2015, 16:25

De ceva ani buni se scrie "Sunt, suntem" #comunism

Braga Sorin  •  3 decembrie 2015, 16:41

Articolul este inca o dovada fie a relei vredinte a autorului fie o incultura crasa. Ceea ne prezinta" tovarasa doctor" este o statistica banala si stiuta de orice om cu ceva cultura generala, numai de Tolo se pare ca nu, si anume ca in Romania avem cea mai mare incidenta de infectii micozomiale din Europa ciilizata, si asta nu de acum ..ci de ani de zile....deci este vorba de rautate din partea jurnalistului ...nici vorba e dorinta de informare....e o banalitate de stire, imprecnetaa cu aere de bomba zilei....de ce ? Ori din rautae ori din incultura...decideti voi...

vasglo  •  3 decembrie 2015, 16:49

Felicitari Catalin, Continua investigatia si ai sa constati ca "bombă biologică" exista in toate spitalele romanesti, ea este o "boala cronica" a sistemului nostru sanitar. Toata lumea medicala o stie, dar o trateaza cu tacere criminala, as zice eu. Din cauza "infecțiilor intraspitalicești” mor nu numai arsii, ci si multi bolnavi internati pentru orice alte cauze, dar cu un sistem imunitar scazut (batrani, copii, in general boala scade imunitatea..). In hartii, pentru statistici se consemneaza: stop cardio respirator, complicatii cu soc septic etc... N-ai sa vezi niciodata ca la cauza decesului se scrie : "infectat cu piocianic, acinetobacter sau alt germene, pentru ca lumea medicala stie ca astia sunt specifici spitalelor...

Cătălin Tolontan  •  3 decembrie 2015, 16:50

@braga sorin, vasglo: mesajele voastre, aflate unul sub celalalt, sint, intr-un fel, o definitie a democratiei. Aceleasi fapte sint interpretate diferit, cu pasiune.

dan  •  3 decembrie 2015, 16:54

totul este cat se poate de adevarat ,tatal meu a murit anul trecut in acest oribil spital ,dupa 6 zile in care sa simtit bie ,a fost bagat in coma indusa iar dupa 4 zile a murit .Cand amitrebat cauza decesului toti spuneau ca nu isi imagineaza de ce ,iar arsurile nu au fost decat de 10% si numai pe maini ,fiind de gradul 1 -2

Marius  •  3 decembrie 2015, 16:55

articolul este o mare prostie, infecțiile intraspitalicești nu sunt doar problema românilor, toate națiile se luptă cu ele, tocmai am aflat că în UK în ultimii 10 ani s-a redus cu nici 2 procente apariția lor. Bacteria aia piocianic e pe toate drumurile, nu e nimic wow în toată știrea asta, doar un maimuțoi ignorant care arată cu degetul și dezinformează, nici măcar nu e dat numele medicului, dacă era medic știa că situația e cât se poate de normală, fă-ți temele înainte să aberezi în spațiul public. http://ecdc.europa.eu/en/activities/surveillance/HAI/Documents/2008_HAI_%20special_chapter.pdf

Cătălin Tolontan  •  3 decembrie 2015, 17:05

@Marius: nu e nici o problema ca ma consideri un maimutoi. Daca maimutoii pot provoca macar citeva minute de reflectie asupra unei probleme importante, e un cistig. Spune-i insa ca e o prostie si omului de deasupra ta, @dan, care are o experienta personala.

Rodica P  •  3 decembrie 2015, 17:18

Si in Romania nu sunt saloane individuale?

Dan  •  3 decembrie 2015, 17:22

Buna ziua. Am lasat cateva comentarii in acest sens pe mai multe site-uri inca de acum o saptamana. In prezent este un scandal intr-un spital din strainatate deoarece nu a fost verificat total pacientul preluat, pacient care a decedat in urma unor microbi, la putin timp dupa ce a fost transferat in strainatate. Probabil voi reveni cu detalii, fiind ruda a persoanei decedate. Poate nu... Oricum, Catalin, am sa te rog sa verifici din nou maine, dupa ora 18:00, comentariile. Poate am s-o fac si-ti dau toate amanuntele pe care le detin. Acum nu am nici timp, nici chef. Cert e ca am semnalat treaba asta la comentarii la mai multe articole (mediafax, evenimentul zilei si ***).

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

nausea  •  3 decembrie 2015, 17:26

Tolo, daca dispari tu noi cu cine ramanem? Ca vad ca numai cand scrii tu se mai agita autoritatile ... In afara de Mixich, fata asta a tipat de 2 saptamani, si nu a avut ecou http://www.reporterntv.ro/stire/sora-unuia-dintre-ranitii-din-colectiv-transferat-in-strainatate-face-un-apel-disperat-scoateti-i-din-spitalele-din-romania-pe-cei-care-inca-mai-pot-fi-salvati Si sunt probleme in țară de care tu nu te ocupi ... de exemplu asta cu tinutul secuiesc e nasoala rau.

Miruna  •  3 decembrie 2015, 17:30

A pus Mixich link :))) De apreciat, in alte locuri nici nu se publica mesajul, ce sa mai vorim de facut lucrul normal. Il felicit pentru modul in care a reactionat.

O. Bota  •  3 decembrie 2015, 17:56

Dr. Bota, sunt medic specialist chirurgie plastica intr-un spital universitar din Germania si as dori sa lamuresc niste aspecte: Dupa cum s-a mai amintit in presa in ultima luna, arsurile sunt niste traumatisme foarte grave, care afecteaza intreg sistemul de organe al unui corp uman. Gravitatea acestor afectiuni creste odata cu intoxicatia concomitenta cu fum si cu bolile asociate. Cauza prinicipala de moarte la pacientii care supravietuiesc socului postcombustional din primele 48 de ore este sepsisul , cu alte cuvinte infectia cu origine la oricare organ din corp. Organismul supus unui asemenea traumatism este foarte predispus la infectii si putini sunt pacientii care au supravietuit unei arsuri mari si nu au trecut prin cel putin un episod de sepsis, in orice spital din lume. Indiferent de conditiile din spitalele noastre (care probabil frecvent sunt necorespunzatoare), in oricare spital din lumea aceasta pacientii internati la terapie intensiva sufera de infectii nozocomiale (de spital) si cel mai frecvent cu bacterii multirezistente, tipice spitalelor. Cred ca se cuvine a se face diferenta intre asigurarea anumitor conditii de igiena pentru a preveni raspandirea germenilor agresivi si pretentia absolut absurda ca un spital de pe Terra ar putea fi.... steril!!?!! Nu stiu cine este "medicul" care a scos aceste zvonuri, dar va asigur ca ori nu are cunostinte medicale deloc, nici cat o infirmiera, ori este rau intentionat. Daca se doresc schimbari in sistemul medical romanesc si in igiena spitalelor, exista alte cai, cinstite, de a le pune in aplicare.

Comentează