sâmbătă, 28 noiembrie 2015, 10:25
UPDATE: E corect să îl citez pe PAH care mă critică aici.
Nu te amăgi! Îngrașă, e imoral și, pe alocuri, ilegal.
Să faci o investigație de presă înseamnă să mergi în curul gol pe stradă, cu o carte de whist pe frunte, ca la mîna de 1 ”în orb”, și să strigi: ”Spuneți tot că v-am prins!”.
Să faci o investigație înseamnă să culegi recentul volum ”Pe trecerea timpului” al lui Emil Hurezeanu și, după ce citești o pagină jumate, să nu înțelegi nimic.
”De cînd scrie Hurezeanu neclar?”, te întrebi. Răspunsul corect: ”De cînd mintea mea e neclară”.
Investigația de presă e atunci cînd gîndirea ți se încețoșează după ce, săptămîni la rînd, cauți și scrii, fără să mai simți cum trece timpul. E de bine. Cică.
Psihologii îi spun ”starea de flux”. O perioadă de concentrare deplină pe ceea ce faci. E valabilă în orice profesie pe care o practici din pasiune. Sau cînd ești în plin hobby.
Se presupune că ”în flux” atingi fericirea, dar, pînă acolo, atingi două kilograme în plus cînd nu mănînci nimic și două în minus cînd halești noaptea.
Apoi, într-o zi de sîmbătă, cînd nu mai poți de atîtea hîrtii și mărturii, te trezești cu volumul lui Emil Hurezeanu în mînă, ”ca să mai citești și altceva”.
Uite ce găsești.
Textul datează din 16 octombrie 2007 și se intitulează ”Corupția spectrală”.
”Italia și-a modificat, după declanșarea operațiunii ”Mîini Curate” în 1992, întreg sistemul politic. Ofensiva ”procurorilor iacobini” împotriva rețelelor politice și economice mafiote a produs arestarea, inclusiv la televizor, dar și sinuciderea a zeci de vinovați și de nevinovați.
Partidul comunist și partidul creștin-democrat, care s-au succedat decenii la rînd la putere și la robinetul corupției, au dispărut în cîteva luni. Pe fundalul acestor implozii a apărut liderul de tip nou, Berlusconi, inițial promotorul și prietenul procurorilor nemiloși, ulterior clientul lor rebel.
E Băsescu un Berlusconi în devenire, ajuns și rămas la putere ca o garanție împotriva sistemului ticăloșit, pentru ca, în cele din urmă, în ciuda unei popularități reale, să fie izgonit tot din cauza unor abuzuri și scandaluri de corupție?”.
2007!
Emil Hurezeanu scria aceste rînduri în 2007. Acum 9 ani.
Te liniștești.
Dacă noi, jurnaliștii obișnuiți, sîntem suspectați că știm curgerea ulterioară a evenimentelor și că sîntem trimiși la înaintare cu investigațiile, atunci Hurezeanu este (1) Masterchef în bucătăria istoriei (2) Vocea lui Nostradamus (3) Eroul negativ din Spectre, Hurezeanu a anticipat și titlul lui James Bond 2015 prin titlul articolului său din 2007!, adică maestrul aranjamentului prin care Serviciile secrete amestecă destinul popoarelor cu sos masala.
Nu-mi dau seama cîtă lume crede asta despre jurnaliști. Că sînt sculele unui destin secret. Că ceea ce scriem, în cazul clubului Colectiv de pildă, ne vine pe tavă.
Chiar cred oamenii că investigația de presă e semipreparată ca o pizza congelată, bună de pus la cuptor și de publicat în trei minute, de unde Dumnezeului tot curg comparațiile astea culinare?! O fi bulimia zilei de sîmbătă.
Ceva totuși se întîmplă ciclic. De cîteva zile circulă pe internet, din nou, versiunea că sînt sau sîntem, eu și Mirela Neag, agenți acoperiți. Vorba aia, prea le știm pe toate.
Rîd de se prăpădesc oamenii reali care ne dau informațiile.
Dar poate că tinerii ziariști și cei care se gîndesc să se apuce de presă sînt tentați de ideea unei conspirații comode. Mișto meseria în care primești plicul cu acte pe sub ușă. Mișto, însă nu e adevărat.
E un miraj, credeți-ne, în presă nu vă dă nimeni nimic de-a gata! Și dacă totuși se întîmplă, le folosește doar lor, adică sînt inutile pentru voi și pentru public.
Spre deosebire de sursele din imaginarul colectiv, care poartă petlițe și stau în cabinetele unde decid destinul României prin fum de trabuc, sursele sînt oameni normali.
Există în Margin Call, filmul lui J.C. Chandor despre criza financiară, o scenă în care doi înalți executivi de la o bancă de talie mondială se urcă în lift. Cei doi șefi sînt interpretați de Demi Moore și Simon Baker, fermecătorul erou principal al seriei ”The Mentalist”.
E trecut de miezul nopții și ei discută peste capul unei femei de serviciu, nimerită cu mopul și găleata în același ascensor.
Cei doi directori de top nici măcar n-o văd, deși stau umăr la umăr cu ea. Atît de insignifiantă li se pare. A doua zi de dimineață, planeta avea să intre la apă, își spun ei.
Cea care află prima că vine sfîrșitul lumii, fără să înțeleagă pentru că nu e nimic de înțeles din halul în care un excel prăbușește piețele și viețile, este menajera.
Aceasta e realitatea. Așa se culeg informațiile pe bune. Ziariștii o știu.
Investigațiile jurnalistice încep cu pompieri frustrați și cu medici normali. Cu asistente care nu mai au energie să acopere minciunile marilor profesori, adăpostiți în ducatele pe care și le-au trasat în spitalele de stat.
Articolele continuă cu părinți care se simt responsabili pentru viitorul copiilor lor și cu tineri care n-au chef să trăiască o viață duală. Ca-n Tudor Gheorghe: ”Au făcut copiii noștri dinți, mușcă din bunici și din părinți”!
Așa încep, așa se continuă, iar de terminat nu știe nimeni cum se termină investigațiile.
Ultimii care știu unde merg investigațiile sînt chiar autorii lor. În fond, o investigație de presă este istoria unei curiozități și nu confirmarea unei prejudecăți
Nimeni nu poate controla realitatea în lumea de azi.
Oamenii obișnuiți simt că au tot mai multă putere.
Oamenii obișnuiți ne dau informații. Motivele lor sînt dintre cele mai diverse.
Unele te lasă mască. ”Am crescut cu ProSport pe vremuri, eram adolescent atunci și țin minte și azi cum ați scris o cronică a meciului Rapid – Craiova”. Zîmbești. Ai îmbătrînit.
De la ei vin informațiile.
Nu de la SRI, SIE, DIICOT, DNA sau DGIPI, cei care știu totul și, de fapt, se sufocă singuri în ritualul puterii. Rareori reușești să aduni ceva dinspre zonele secrete. Nu niciodată, dar rareori.
Am făcut un calcul, așa, din cap. În investigațiile noastre, raportul între informațiile civile și cele militare este de 9 la 1.
DNA știa de sponsorizări de un an de zile, de ce n-a făcut nimic? Și apropo de Servicii. De unde a avut Raed Arafat informația, cine l-a mințit în noaptea de 30 spre 31 octombrie 2015 de la Colectiv?
Cînd, acum cîteva zile, noi am publicat faxul de la Emagic către IGSU, DNA nu îl văzuse! Iar SRI, frate cu DNA, habar n-avea de el.
La televizor apăreau specialiști care spuneau că cineva de sus, de sus de tot, a avut interesul să ne parvină. Că ni l-au dat Serviciile. Numai romulanii lipseau din peisaj. Ni l-a dat peluza, deștepților! Omul ăla obișnuit sau femeia tăcută peste capul căreia vorbiți voi în lift.
Un ziarist obișnuit, și noi asta sîntem, nu a fost, nu este și nu va fi ofițer acoperit, agent de influență al Serviciilor sau colaborator în orice formă. Cinstit vorbind, la mine nici n-au încercat nimic serviciile. Pe Mirela au mai căutat-o, dar le-a dat bot.
Am detestat întotdeauna amestecul Serviciilor în presă. Cel mai bine mi se pare că a spus-o Horațiu Pepine.
”Situaţia aceasta în care serviciile de informaţii, prin intermediul agenţilor lor disimulaţi, tind să conducă întreaga presă, dictând campaniile şi orientând curentele de opinie, este cu totul inadmisibilă” Horațiu Pepine, Deutsche Welle
Cum stăm acum cu ofițerii din presă? Nu prea bine pentru noi, din ce în ce mai bine pentru ei.
Acum un an, n-am ezitat să-i dau dreptate Elenei Udrea și nu lui Klaus Iohannis, cînd actualul președinte al României, atunci candidat, nu vedea nici o problemă în recrutarea jurnaliștilor de către serviciile de informații! La cum se mișcă lucrurile, nu pare că alesul de la Cotroceni și-a schimbat opinia.
Iar ultimele mișcări din media, cum ar fi plecarea conducerii României libere, oameni cu care n-am fost întotdeauna de acord, dar care au păstrat în vremuri dificile un raport demn cu tradiția ziarului, sună descurajant.
Uitați de serviciile secrete! Ca ziarist, ești pe cont propriu. Greșești pe cont propriu. Corectăm în văzul lumii. Ne cerem scuze dacă e cazul.
N-avem nimic de ascuns.
De aceea, spirala negare – intimidare – discreditare, pe care am observat-o, în decenii, cum apare la orice investigație a Gazetei, fie că s-a numit Piatra Arsă, Dopajul, Ridzi, Patinoarul de la Brașov, Gala Bute sau Clubul Colectiv, nu are efect asupra redacției. Dimpotrivă. Ea indică faptul că mergem în direcția bună. Eventual dă rău la colesterol; de nervi, mai mîncăm o găleată de înghețată.
Mircea Lucescu spunea cîndva că un antrenor e egal cu ultimul său rezultat. Un jurnalist de investigație e șters cu buretele de ultimul său text.
Pentru că tot ceea ce rămîne sînt informațiile.
Publicul le ia, le folosește, te uită. Și e bine că e așa. Nu tu contezi.
Unii te apreciază, alții te iau la mișto, oameni care n-au scris niciodată o investigație pe care să stai aplecat cîțiva ani știu mult mai bine cum trebuie făcute și te consideră prost sau ticălos; alții te ajută, mulțumim, Luiza Vasiliu! Asta nu înseamnă că nu are dreptul oricine să evalueze ce scriem sau că sîntem infailibili.
Oricum, ceea ce rămîne, ținîndu-se după tine ca un cățel de o netulburată fidelitate, sînt faptele scoase la iveală și care dau din coadă pentru că așa vor ele.
Într-o investigație, încerci să vorbești cu toată lumea, greșești, ștergi, înaintezi, rectifici, și, cînd e să treci pe curat, nu mai ai răbdare taman cînd ar trebui să ai mai multă.
Dar ține minte: cu cît ești mai atacat, cu atît ești mai aproape de momentul străpungerii adevărului.
Asta nu înseamnă că vei îndrepta lumea. Ci doar că, dincolo de primul val de zgomot, se va întrezări ceva. Tu ai praf în ochi că ești aproape de zidul găurit, dar ai încredere că oamenii din spatele tău văd mai bine.
Cînd mulțimea striga ”Jos, Guvernul!” ea nu știa că a fost mințită, faxul era bine rătăcit, dar simțise asta.
Încă ceva.
”Voi”, ziariștii, nu sînteți buni și ”Ei”, cei despre care scrii, nu sînt răi deși motivația asta te poate mîna înainte. Dar e o idee care simplifică primejdios lucrurile.
Într-o anchetă cum e cea de la clubul Colectiv emoțiile sînt pur și simplu greu de suportat fizic. Tentația să te crezi pe un cal alb e foarte mare. Sună rudele celor dispăruți și-ți cer ”să continuați pentru sufletele lor”.
Ce poți face? Să deschizi într-o sîmbătă o carte, sperînd să mai uiți.
Pe prima pagină a volumului lui Emil Hurezeanu e tipărit un citat.
”Orice jurnalist care nu e prea stupid sau prea plin de el ca să-și dea seama ce se întîmplă cu adevărat știe că ceea ce face este de neapărat în termeni morali” Janet Malcom, The Journalist and the Murderer, 1990
Ușurat că n-ai nici o apărare morală, de mîine te poți întoarce la cazul Colectiv.
Pentru că investigație e ceea ce faci dacă n-ai intuiția, talentul și cultura lui Emil Hurezeanu, dar ești la fel de curios, astfel încît tu și femeia de serviciu din lift să înțelegeți, împreună, cum merge lumea.
Bubucul • 29 noiembrie 2015, 6:36
Mulțumesc pentru articol! Mie mi se părea greu de crezut că la câte informații primiți și scrieți să nu aveți și ceva surse serviciile secrete!
FYRY • 29 noiembrie 2015, 6:45
CATALINE ti a dat FLORIN o ultima fraza geniala pt postacii de partid...CINE ARE CAP ,SA JUDECE, CINE ARE PREJUDECATI ...asta e NU I LE POATE SCHIMBA DECAT DRESORUL. BRAVO FLORINE
FYRY • 29 noiembrie 2015, 6:55
Catalin nu cumva faptul ca scrii de la un ziar de sport face posibile aceste dezvaluiri care nu vin de la presa nesportiva (nesportiva din multe puncte de vedere)cum ar fi normal?De ce ziarele de invesigatie nu fac ce faci tu?Cel putin nu asa de complet si profund?Cred sincer ca acele redactii sunt intesate de sri sti si la sport nu s au gandit ca ar fi nevoie.Zi mi daca e adevarat.multumesc
Emil • 29 noiembrie 2015, 7:11
Tare chestia cu Excel-ul, sunt curios câți cunosc asta - despre cum au crezut unii că modelează noi mecanisme financiare, pe baza unor calcule tabelare în Excel. Asta înseamnă jurnalism de calitate, presupune şi o doză sănătoasă de tot de cultură generală. Felicitări!
tancau ioan • 29 noiembrie 2015, 7:29
salut!azi duminica si toata saptamana femeile sunt sefele! 1. bravo ,femeie de servici,! esti actorul principal( personajul pozitiv)din realitatea care bate un film de oscar. 2. bravo mirele neag! esti tare de tot/si pentru ca,,le.ai dat bot''! 3 HAI FEMEILE din Romania!
Doru • 29 noiembrie 2015, 7:30
Catalin esti de departe..cel mai bun.Bravo.
Cornel • 29 noiembrie 2015, 8:59
Articolul este de-a dreptul fabulos! Ma bucur ca sunt contemporan cu unul dintre cei mai buni jurnalisti pe care-i are/i-a avut aceasta tara!
cic • 29 noiembrie 2015, 9:01
Și totuși, nu este deloc firesc ca un guvern să își dea demisia, să plece toți miniștrii, iar subsecretarul de stat care răspundea direct și nemijlocit de cam tot ce a determinat și s-a întâmplat acolo să rămână în funcție. Ceva este putred aici și nu miroase deloc bine.
Liviu Adrian • 29 noiembrie 2015, 9:08
Draga Catalin, Voi, ziaristii, sunteti ca niste alpinisti care nu au nevoie de serpasi, cautati singuri calea catre varfurile muntilor. Iar atunci cand l-ati gasit, ne marcati drumul pe unde sa o luam si noi dar nu pentru a ajunge acolo, sus, nu acesta e scopul, ci pentru a putea ajunge sa privim in ansamblu realitatea muntilor, asa cum ati privit-o voi cu un ochi obiectiv. Ca uneori unii cred ca aveti serpasi platiti sau voi insiva sunteti serpasii...acestea sunt chestiuni inerente unui alpinism de calitate. Dar cei care cunosc cu adevarat muntele, care il simt si va simt si pe voi, nu pot fi inselati. Este diferenta dintre cei care stau la baza muntelui si privesc, si cei care urmaresc piloanele batute de voi si se folosesc de corzile lasate sa urmeze traseul. Din acest motiv va sustin sa va continuati traseul asa cum ati facut-o si pana acum: echilibrat, fara ocolisuri si, daca e nevoie sa mai urcati cate o crevasa iar unii va mai arunca cate o piatra in cap, nu renuntati. Muntele nu-i va ierta, oricum nu iarta pe nimeni. Multumesc.
fotbal • 29 noiembrie 2015, 9:22
- uri: ai vazut spectre inaintea mea. starea de flux zice ca arafat stia de la giani, nu? parca la protv. ce facusi giani ? :)). nu voiam sa aud de serv in weekend, ***! +uri: "starea de flux" fie cu tine! esti cel mai bun! bine, asta nu e o stire
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
vasglo • 29 noiembrie 2015, 9:39
Draga Tolo, Ca tot a venit vorba de "acoperitii" din presa, citesc chiar in editia electronica de azi a Gazetei (duminica, 29.11.2015) un "promo" la editia tiparita sub titlul: "Steaua e out din lupta la titlu, dacă pierde și diseară! Meciul cu Astra capătă accente dramatice"!.. In continuare se pune presiune si se mai zice :"Chiar dacă este abia etapa a 19-a din sezonul regulat, confruntarea cu Astra are deja caracter decisiv pentru campioana en titre. Primul motiv e distanţa mare pe care formaţia din Giurgiu a pus-o faţă de roș-albaștri în primele 4 luni ale campionatului. Acum sînt 7 lungimi diferenţă, iar încă un eșec, precum cel din Derby-ul cu Dinamo, o aruncă pe Steaua la limita dintre play-off și play-out, dar și la un ecart imens faţă de principala ei rivală la cîștigarea titlului." Ma voi duce sa mai prind(sic) editia tiparita cu speranta ca din articol sa aflam rolul decisiv al lui Coltescu in stabilirea diferentei actuale de 7 puncte dintre Astra si Steaua, in loc de un punct care, nu-i asa, e altceva!... Cand intr-un meci direct, de 6 puncte, trimiti toate punctele Astrei, anuland trei goluri marcate regulamentar de Steaua, in vreme ce Astra marcase numai doua, ce ar mai fi de zis si scris inaintea meciul retur?!-:) Acu' ce sa cred despre jurnalistul in cauza daca acesta nu va scrie nimic despre cum a luat Coltescu trei puncte Stelei si le-a dat Astrei, ca este un "acoperit" din presa, adica unul dintre cei care manipuleaza si pun presiune comandata, deturnand atentia cu scopul de a ascunde sau pune in umbra realitatea?!-:)
m • 29 noiembrie 2015, 9:46
Catalin, ancheta e una si acuzatii fara probe strecurate perfid printre laude e alta. Suntem imperfecti. Si tu, si Arafat, si noi. Ok, inteleg ca poate cateodata arunci chestii pentru a vedea cine si cum sare, pentru a-ti confirma niste suspiciuni sau pentu a prinde un fir. Dar cand efectele sunt a demola ceva ce altul a ridicat mi se pare profund gresit. in special in Romania, unde construitul e un sport de nisa, iar demolatul e sport national. Iti apreciez curajul, insistenta si investigatiile, dar cateodata desi bine intentionate, pot crea stricaciuni daca nu reusesti sa stapanesti euforia sau "starea de flux" :) Stim ca esti infiltrat :) se vede de la o posta la cum arata presa de investigatie in Romania :), continua investigatiile, dar nu uita ca avem nevoie sa pastram ce e bun, sa schimbam ce e rau.
m • 29 noiembrie 2015, 9:55
Gandeste-te cati dintre noi n-am mai fi putut citi sau ajuta anchetele voastre daca el nu exista , cati cititori in minus ar fi avut azi GSP. Sau Prosport. Poti face un calcul ,asa, din cap, cam cu cati am fi fost mai putini azi? :)
Art Vandalay • 29 noiembrie 2015, 10:02
Foarte corect articolul, o sugestie insa- legat de stilistica punerii in pagina...nu sunt specialist, dar cred ca uzezi prea mult de sublinieri :) , gasesc ca e infantilizant... Poate nu crezi, dar cititorii tai sunt mai inteligenti decat ai lor :)
Cătălin Tolontan • 29 noiembrie 2015, 10:14
@Art vandalay: ai dreptate. Am facut un exces de sublinieri @m: inclusiv eu am beneficiat de UPU, asa ca stiu ce spui, de la inceput am spus ca-l respect pe Arafat. Sigur ca, la un moment dat, asta nu s-a mai auzit si am spus si lucruri care l-au deranjat. E parte a profesiei. Nici in Dosarul Transferurilor, cu Gica Popescu, capitanul echipei nationale cu care am crescut, n-a fost deloc usor.
Cătălin Tolontan • 29 noiembrie 2015, 10:22
@FYRY: Andrei Vochin e agent acoperit in sensul in care e un microbist etern :-)
laurentiucat • 29 noiembrie 2015, 10:27
da de ce nu extindeti ancheta si asupra celor care vor sa-l doboare pe arafat din cauza de "pus ochii pe banii nostri"? ca sa nu existe suspiciuni. in ceea ce-l priveste pe arafat acuzati-l cu chestii concrete si nu cu foste acuzatii usor de demontat si demolat. modul cum ati condus ancheta si mai mult, ati prezentat faptele lipind-ul pe arafat de diverse combinatii cu care nu avea nicio treaba, mai ales articolul cu ambulanta de 125.000 de euro au facut ca majoritatea oamenilor sa realizeze ca duceti o campanie de denigrare si nu una de relevare a adevarului. lumea in jurul meu discuta despre ce faceti dvs si covarsitoarea majoritate e convinsa ca reprezentati interesele hotilor care vor ca arafat sa dispara sa vina ei. va dau cuvantul meu de onoare ca asa stau lucrurile, c el putini zona mea si in cercurile in care ma invart, de la cele de jos pana la cele de sus. si asta ptr ca mai toata lumea a avut nevoie de o slavare ptr cineva din familie si au constatat ca de cand a venit arafat la butoanele acestei institutii lucrurile merg . ca sa nu zic ca fac comparatii cu restul serviciilor publice ceea ce este net in avantajul palestinianului considerat acum de multi cel mai bun roman al perioadei post revolutionare.
dan miron • 29 noiembrie 2015, 10:40
Dumneavoastră, Cătălin Tolontan și Mirela Neag, sunteți veritabili jurnaliști de investigație, cum puțini sunt la noi, și asta e tot ce contează. Tot respectul meu pentru modul în care vă faceți treaba. Am speranța că articolul dumneavoastră, cu toate accentele retorice și patetismul asumat (părerea mea e că-i vin foarte bine!) va rămâne în istoria jurnalismului românesc, iar modelul dumneavoastră va inspira generația următoare de jurnaliști.
paula avram • 29 noiembrie 2015, 10:57
''Drumul spre iad este pavat cu intentii bune", dar totusi scopul scuza mijloacele. Era sa fiu pacalita(din nou) de dulceata vorbelor, desi trebuie sa recunosc si multe adevaruri scrise pe-aici, pana la cuvantul ARAFAT.Nu inteleg de ce atata incrancenare, pentru a descoperi nereguli in activitatea, in viata acestui om.Daca nu se gaseste nimic legat de sponsorizari, atunci sa incercam cu dotarea ambulantelor, daca si aici nimic, incercam la contracte, cum iarasi nimic? incercam la "plata postacilor", sau legate de averea lui,,,,si aici nimic ilegal? Asa nu se mai poate....Din experienta noastra stim ca nu exista in Romania niciun sector al statului unde sa nu se ia spaga(bine se practica si la privati)....si totusi exista SMURD , singurul loc unde nu se ia SPAGA.Ce conteaza ca acest om a inceput in urma cu 20 de ani la Tg.Mures formarea acestui serviciu , in ciuda impotrivirii tuturor, folosind personal o masina , decontand benzina din banii personali ....punand mult suflet si entuziasm deplasandu-se la cei aflati in suferinta. Sunt de acord cu un singur lucru, daca cineva greseste in orice domeniu trebuie sa plateasca.
ardelean • 29 noiembrie 2015, 11:03
Tot respectul OMULE , am ramas fara cuvinte cand vad ce realist esti.Sa ai grija de dumneata si sa impartasesti experienta pe care o ai si la cei tineri di jur .Sa traiesti , multi ani ca ROMAN adevarat .De ziua Romaniei te consider primul ROMAN ADEVARAT intalnit pe calea cuvintelor in 2015. MULTUMESC FRUMOS .
doina • 29 noiembrie 2015, 11:13
Daca spunea Hurezeanu cele de mai sus prin 2007, 2008 sareati toti in sus, inclusiv autorul articolului de azi, sareau institutiile statukui....deontologi, intelectuali...ati uitat de marii ziaristi dd la rl care cu bani furati de adamescu au distrus academia catavencu. Sa nu ne dam mari ziaristi ca nu sintem...
Silviu • 29 noiembrie 2015, 11:14
E o greșeală în text: cine citește și încearcă să înțeleagă ce ai dezvăluit nu te uită după ultimul text.
Mihai • 29 noiembrie 2015, 11:23
Excelent Domnule Tolontan! Va felicit cu toata inima! Pot sa va acuze multi, de multe. Continuati! Ati facut lumina in multe colturi intunecate. Coruptia in Romania nu mai poate continua! Ne-a distrus pe toti! Cei care va pun la indoiala sunt multumiti de ceea ce se intampla in Romania? Suntem aproape terminati de aceasta clasa politica terorista! Continuati sa puneti adevarul pe masa si sa aprindeti lumina! Inainte sa murim sau sa plecam cu totii! Succes Domnule Tolontan! Nu va lasati intimidat si nu va simtiti jicnit de politruci. Ei mai vor sa fure, Dumneavoastra ii cam jenati... Sa terminam cu toti Hrebenciucii, toate Udrele, Mitrea, Cozmanca, Adrian Nastase, Oprescu, Fenechiu, Cocos, Videanu, Troaca - David si tata socru', Chiliman, Vanghelie, Ridzi, Dan Sova, etc, etc, etc, teroristii care au distrus tara asta de nu mai putem trai in ea si mor copiii in spitale de leucemie fara tratament... Fiindca nu s-au mai saturat ei de imbuibare... asa sa le ajute Dumnezeu! "Votati-ne pe noi ca sa va fie bine!" Rusine tuturor interlopilor din toate guvernele mafiote din 1989 si pana astazi si parlamentului penal! Escroci ieftini.
Catalin Nae • 29 noiembrie 2015, 11:43
Ma uit acum pe birou si am langa mine cartea "O suta de ani de zile la Portile Orientului" de Ioan Grosan. Am cautat-o pentru ca stiam ca mi-ai trimis-o in urma cu (se pare) 7 ani. Mi-ai daruit-o in urma unui raspuns trimis pe e-mail. Ma bucur ca am am acest mesaj de prietenie scris de mana din partea ta - Jurnalistul pe care il urmaresc de multa vreme, cu mai mult sau mai putin interes, dar care in ultimele cateva saptamani m-a tinut efectiv cu sufletul la gura prin intermediul acestei investigatii. Ma face sa inteleg mai multe lucruri, dincolo de tema propriu-zisa a celor scrise, si iti voi ramane recunoscator pentru asta. Sper sa iti culegi o parte din energia de care ai nevoie sa continui si din astfel de comentarii pe care le primesti. Ah, si citindu-ti toata aceasta investigatie, m-a facut sa ma gandesc in repetate randuri la filmul "All the President's Men" in care Robert Redford si Dustin Hoffman fac acea munca de detectivi pentru redactia Washington Post. Mult succes! Catalin, 27 ani
emil • 29 noiembrie 2015, 11:49
Catalin, la voi e ca la Poliția Rutieră. Cît timp polițistul scrie amenda, trec 20 cu viteză mare nesancționați. Ați putea crește 4-5 echipe de juniori ca să acopere mai multe cazuri, că surse și subiecte vor fi mereu. și ați putea lua lejer 1-2% din traficul/bugetele care se duc acum la Google/FB DNA-ul vă cam face concurență, dar piața e mare.
Poli 21 • 29 noiembrie 2015, 12:18
Asa zisele investigatii ale junelui tolontan poarta girul serviciilor secrete, dar acest lucru nu trebuie sa mire, tinind cont ca tinarul tolo este feciorul colonelului de securitate ( iesit la pensie cu grad de general) sef la aeroportul Otopeni pe vremea raposatului.
Narcis Daju • 29 noiembrie 2015, 12:22
In atmosfera asta sufocata de ziaristi - sclavi, care s-au vandut/compromis de tot si definitiv si nu mai pot pacali pe nimeni, au mai ramas cativa jurnalisti liberi pe unele subiecte si infim de putini ziaristi liberi in tot ceea ce fac. Cu milioane de euro in cont, boierul Tolontan exulta de fericire ca e liber pe unele subiecte, si tocmai pentru a-si spori milioanele de euro din cont se prezinta pe sine drept apogeu si ultima si unica intruchipare a libertatii si profesionalismului in mass-media. Ceea ce face Tolontan, cu milioane de euro in cont, e ca mersul pe jos. Exact in acelasi timp, alti zeci de ziaristi din Romania, scriu liber pe orice subiect, cu niciun euro in cont, si nu, nu merg pe jos, ca Tolontan, ci ca niste jurnalisti de investigatii normali intr-un stat profund mafiot, ca Romania, la mii de metri inaltime, pe sarma, deasupra gropii cu lei hamesiti si excitati de menestrei-sclavi si de divi-pitiponci, cu milioane de euro in cont. Pana cand acest stat mafiot nu va termina de eliminat, intr-o forma sau alta, rand pe rand, pe fiecare dintre ultimii ziaristi din Romania liberi pe orice subiect, Tolontan va ramane doar un div-pitiponc, cu milioane de euro in cont, care-si exhiba, ridicol, libertatea sa pe unele subiecte drept apogeu al libertatii si profesionalismului in presa. Niciodata, in acesti ani de extirpare a libertatii din presa, Tolontan n-a facut nicio dovada ca-i pasa. Cu cat abuzurile din celelate institutii de presa erau mai crunte, cu atat gsp-ul se aureola ca spatiu al libertatii absolute in presa. Asa se nasc patriarhii-pitiponci care patroneaza ziare "libere". A propos, ati vazut vreodata scris in Gazeta Sporturilor ca fotbalul din Romania, pe care-l vinde, e atat de praf incat nu mai merita urmarit si cumparat nicio secunda?
Mădălin Chirilă • 29 noiembrie 2015, 12:40
Mulțumesc, Cătălin.
Narcis Daju • 29 noiembrie 2015, 13:01
Exista ziaristi parliti, de provincie, care fara nicio plasa de protectie au nebunia de a proba ca nr. 3 din DNA central ia mita la vedere de la un urmarit penal dintre copertile DNA central. Pe fondul tacerii astrilor din presa centrala Inspectia Judiciara zice ca e voie, iar pentru Parchetul General cazul nu exista. Acesti astrii care se hranesc din lumina proprie nu vor scrie niciodata despre asta, lasand ziaristi parliti, de provincie, in stadiul de victime sigure ale acestui stat mafiot. Marele risc este sa se conchida ca in Romania exista libertatea presei si ca ziaristii de investigatii sunt ocrotia de statul de drept, din moment ce exista astrii prosperi si neintinati ca Tolontan. http://www.gorjnews.ro/slider/scandalos-asa-arata-o-asigurare-de-libertate-factura-de-5-708-400-000-lei-vechi-emisa-de-sotia-procurorului-dna-volintiru-si-platita-din-bani-publici-de-urmaritul-penal-ciurel.html
gigelos • 29 noiembrie 2015, 13:16
Catalin , in momentul asta tara e de ....... . Nu stiu sa zic , asa o fi poporul asta asa s-a vrut sa fim si fiind o natiune moale am cedat usor . In preajma zilei de 1 decembrie , niste idioti , niste papagali vor sa schimbe numele unei statii , unui pasaj din Marasesti in Colectiv . Poate cea mai glorioasa pagina din istoria acestei tari , Numele de Marasesti sa fie schimbat cu Colectiv , dovada neputintei unui sistem corupt si imbecil .N-am vazut pe nimeni sa discute asta ( putin presa ) , nici o luare de pozitie .Mari izbande ( reale ) in istoria noastra amarata nu avem , ne batem joc de strabunicii nostri . Daca se intampla in Turcia erau arestati cretinii astia .Kemal .Gallipoli etc , etc nu ca nu ai tu voie sa bati campii , e interzis de lege din cate stiu . De aici trebuie inceput ... Fara asta suntem zero barat
Divort Rapid • 29 noiembrie 2015, 13:29
Pe de alta parte, nu poti raspunde rational unei iesiri emotionale...
gigel • 29 noiembrie 2015, 14:46
ata nesimtire in acest articol! sa-ti asumi si rolul de profesor, de formator de jurnalisti, nu doar de opinie. nu ne mai ajungem, tb sa dam celorlalti din bogatia noastra. pff! simtul ridicolului, al bunul simt, al decentei, inteleg ca e greu sa fie invatat intr-o familie cu un tatii colonel/gheneral de secu, care, mai apoi, te-a parasutat(ca sa evit-plantat) unde tb, desi ce te recomanda(ca de filmul BD e nivelul)?? dc ai facut facultatea de suruburi/mai stiu io care, te califica, nu sa fii"jurnalist"-sef, acum si prof de ziaristi. te doare capu', nu alta. ai intrat in panica, maestre/ce?! bagam ca suntem filati, dar nu tu esti sursa, ci un "vecin" i-a ochit, ca un lunetist, la 3 dim. asa deresponsabilizarea merge mai departe. jenant! vrei sa imprumuti credibilitate de la unul ca hurezeanu, care, altfel, pt unul care a citit m mult decat o pagina sportiva, hmm, nu stiu cata influenta are. spunem "ancheta" acestor texte (nu cel in cauza, asta cauta sa se scoata protagostii. d-asta dam, asa, un stranut catre servicii. booh, rebelule!), desi cautam infloriturile. "maestre", daca tot n-ai trecut pe la scoala, o ancheta tine aproape de matematica, tine de fapte, date etc., nu de pozele de pe pereti (sa mai zic c-ai facut "luxatie ziaristica", c-ai batut campii, ca sa nu zic tampenii, cu ele?? ca n-aveau nicio treaba cu ce ai scris tu, cu semnificatia pe care ti-ai inchipuit-o?? dar da bine niste emotie, lacrima, dispe' dupa reach, trafic, notorietate, bani..ca o sinecura adev, ca un securist din politichie. aceleasi obiective! imoralitatea e in buletin). tare si aia cu "fermecatorul erou principal din Mentalistul". ce sa zic, te culturalizezi, dupa marele pres al CA al lui vantu, care n-avut nicio greata sa ia purcoiul de bani proveniti din escrocheria FNI si FNA, adicatelea de la pensionari si oameni amarati imbatati de mirajul avutului, care au ramas si fara case(ca emotie, zic), si cu tema de inveninare, pe numele lui emi hurezeanu, acum ne dai dovada unei fine culturi filmografice. buun! cu d-astia ca tine se recredibilizeaza unii ca turcescu..
Cine a tras la Kiev? • 29 noiembrie 2015, 14:58
Deci niste sefi din complexul militar dau rasol, isi bat joc de functiile pe care le au, de banii care li se platesc, de uniforma si institutie; mint, triseaza. Pt. cine a apucat macar majoratul in regimul comunist - si nu e fiu de mare bastan al regimului - nu e nimic nou. Pt. cine a apucat democratia antebelica, nu e nimic nou. Armata nu era pregatita pt. razboi, Siguranta nu-si respecta legea de functionare, etc. Sigur, e important, se vor face niste mici schimbari la ISU. OK. Dar marele subiect in cazul Colectiv e altul: din ce cauza au murit gazati 60 de tineri? Nu vad nicio ancheta de jurnalism de investigatie, care sa caute raspunsul. Sa stabileasca ce produse au ars acolo (denumire, producator, compozitie etc.) si daca acele produse comune, cumparate probabil de la un magazin obisnuit, degaja, prin ardere, un fum care provoaca LEZIUNI TOTAL ATIPICE, cum s-au exprimat cel putin 2 medici, pana acum. Sau, daca, moartea a venit prin inhalarea a altceva. Mai ales ca, deocamdata, din ancheta nu iese nicio informatie. Zici ca ancheteaza procuratura comunista si Securitatea. Muti. Sunt chiar curios ce se va mai gasi in club, cand o sa termine ei cu recoltarea probelor (!!). Iar jurnalismul roman de investigatie se ocupa de subiectul: au mintit coloneii ca nu stiau de club, sau n-au mintit? Hm.
nic • 29 noiembrie 2015, 15:00
Cataline, nu trebuie sa fii agent (ofiter) acoperit ca sa faci jocul serviciilor secrete. Si nu trebuie sa fii platit ca sa faci servicii unor grupuri cu interese dubioase. Este suficient sa crezi despre tine ca esti smecher si sa nu fii suficient de suspicios cu "sursele" care iti "dezvaluie" secrete. Si cateodata este suficient sa fii doar exaltat si dornic de afirmare, atat cat sa nu intelegi cum trebuie ceea ce ai aflat. Cam asa cum cred ca ati facut voi cu faimosul fax despre Colectiv. Voua vi se pare ca ati descoperit cine stie ce mare smecherie iar cei interesati vor exploata infatuarea voastra. In rest numai de bine.
Marian • 29 noiembrie 2015, 15:05
S-a terminat articolul? Am adormit dupa vreo 10 randuri! Unde era ascuns eroul? O lacrima mi-a cazut pe tastatura cand citeam de ce sacrificii face ziaristul! A gasit un fax - vax! La mine la firma vin zilnic sute de faxuri - probabil si la ISU. Ala de la ISU nu avea nici o legatura cu ce s-a intamplat dupa o luna. L-a gasit Tolo, a umflat faxul ca un balon si a abatut atentia de la vina alaora de si-au dat foc la vina unora care nu au stat sa ii pazeasca. Gretos, scarbos sa faci asa ceva. Dar e Tolo, calare pe cal alb!
Cristian • 29 noiembrie 2015, 15:26
Tolontane, cand in ziarul vostru se scrie numai despre "Steaua", cu toate ca aceasta echipa si-a schimbat numele de ceva timp, in fcsb, despre ce coruptie mai vorbesti tu? Cine va tine in brate de nu va inchide societatea? Las-o ba ca merge si asa, la poporul roman, nu-i asa?
D. Br. • 29 noiembrie 2015, 15:44
Oare şi-au pierdut românii bunul simţ, având numai rău simţ? Dacă un jurnalist încearcă să facă investigaţii, nu este obligatoriu ca el să fie agent secret sau în slujba cuiva. Dacă informaţiile pe care le prezintă publicului contribuie la o bună informare în spirit deontologic, atunci chiar că nu contează de unde le are jurnalistul. Orice eveniment poate deveni o ştire, orice ştire poate deveni un reportaj, dar pentru aceasta e nevoie de muncă de investigaţie. Deosebirea între ziarist şi un agent secret constă în faptul, că, primul oferă rezultatele muncii sale marelui public. Oameni buni, mai credeţi şi în onestitate, nu numai în conspiraţie!
georgica • 29 noiembrie 2015, 16:22
Domnule Tolo, va rog sa intelegeti ca romanii nu vor accepta in veci sa fie comandati de straini. O fi Arafat foarte bun in meseria sa, dar ofiterii si subofiterii romanii niciodata nu isi vor sacrifica viata la ordinele unui strain de neam si tara. Chiar daca aveti dreptate, pompierii romani nu vor mai intra in foc cu acelasi devotament cand stiu ca sunt comandatati de un strain. Sangele apa nu se face, ziua romanilor se apropie, romanii au fost si vor fi eroi dar nu sub comanda strainilor. Cu tot respectul, Arafat trebuie sa plece.
armaghedon • 29 noiembrie 2015, 16:37
Un pont. Sunteti sigur ca raortul de interventie al pompierilor este corect? CINEVA A INCERCAT MACAR sa conteste in instanta raportul de interventie? Este numit apoi un expert tehnic judiciar pe procese pirogene si un expert criminalist din partea min. De justitie. Ia sa vedeti ce surpriza veti avea.....
Cătălin Tolontan • 29 noiembrie 2015, 18:03
@georgica: daca ati avea un fiu pompier ati prefera sa intre in foc sub comanda unui comandant roman incompetent sau sub comanda unui comandant eschimos sau palestinian competent? Ce treaba are nationalitatea aici?
brod • 29 noiembrie 2015, 18:31
da, când oamenii ajung să creadă în tine, te caută și îți spun. apoi, urmăresc ce ai făcut cu spusele lor. de aceea, obligațiile moral-profesionale devin și mai mari. în anii 70, circula amenințarea justițiară: „îi dau la Reflector” (o emisiune TV). sau la Flacăra lui Păunescu. acum, după ce mulți au văzut ce se întâmplă cu informații furnizate presei, colo și colo, a rămas unul din puținele repere: „îi spun lui Tolontan!”. e bine. e frumos. e greu...
Sorin • 29 noiembrie 2015, 18:45
Tolo...nu te mai opresti!!! Patinuarul....Udrea-Bute, Colectiv...cred ca e o conspiratie a bacaliotilor sa te distraga de la sport-fotbal! Hai inapoi la origini, si vezi cum e treaba cu pariurile, ca ni se duce tot sportul de rapa!!! Atletismul si gimnastica e praf, sportul cu vasle la fel...de fotbal ce sa mai zic! Mai zguduie-i si pe astia.
Gicu Ionel • 29 noiembrie 2015, 18:52
" Femeile de serviciu ştiu totul, observă motanul, ridicînd *** cu subînţeles." E din Maestrul si Margareta al lui Bulgakov. Nimic nou sub soare.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
assabis • 29 noiembrie 2015, 18:55
Pana la urma, aceasta meserie, de jurnalist, trebuie iubita precum iubeste un rechin sangele (e tot dintr-un film) sau e doar o scurtatura de la exhibitionismul mersului *** pe strada pana la masochismul hard oferit de un feedback ca acela al articolului scris de PAH? Aveti o multime de comentarii la articolele mai mult sau mai putin reusite, raspundeti discriminatoriu, va protejati si ii protejati si pe ceilalti de injuraturi ,fixati decaloage cu reguli de buna purtare mai tari decat Moise, lucruri pe care le inteleg pana la un anumit punct, dar ati coborat vreodata, tu si colegii tai , in taverna Mysportului sa dati un sfat sau o replica celor care va scriu , va injura sau va iubesc? incercati sa va aduceti aminte ce nume mari raspundeau la "Posta redactiei" pe vremuri...
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
assabis • 29 noiembrie 2015, 19:53
O demonstratie a absurdului ce imbraca moderarea e faptul ca am citat din prima parte a articolului tau " mersul in curul gol pe strada" si am fost cenzurat. Curata discriminare !:)
georgica • 29 noiembrie 2015, 20:09
Domnule Tolo, eu nu prea am auzit de români înrolaţi în legiunea straină(franceză), dar am auzit de o poezie scrisă de MIhai Eminescu intitulata "Doina ": "Cine-au îndrăgit străinii Mânca-i-ar inima cânii, Mânca-i-ar casa pustia Şi neamul nemernicia. Ştefane, Măria Ta Tu la Putna nu mai sta".
Ramon • 29 noiembrie 2015, 21:16
PSD și PNL au echivalent in toate ideologiile democratice. Problema de la noi sunt oamenii, goana după ciolan. Ponta probabil a plecat pentru a evita linșarea (lui sau a partidului), dar nu aș mai dori nici PSD nici PNL. Cioloș aduce un guvern cu oameni cu experiență managerială în Europa sau firme private, in timp ce Ponta sau predecesorul Boc aduceau oameni care nu s-au priceput la nimic. Remarcam la miniștrii de finanțe ai lui Tsipras că erau școliți prin Europa, ai noștri au avut in primul rând școala descurcărelii (Vâlcov sau ultimul). Dna Petrescu nu a știut să mintă cum îi cerea partidul. De multe ori mi-am pus intrebarea dacă ce vedem de un an nu este doar un teatru cu singurul scop de a-i scoate de pe scenă pe mulți, dar fără să-i ții să-și regrete bătaia de joc a populației. TV ul inghite orice, bani să vină, așa că pot lansa pe post anchete, explicații de multe ori tembele (cum să o acuzi pe Udrea că și-a luat produse de mii de euro, dar a primit milioane ca șpagă, diferența este ca între 10 și 1000). Poate că în Italia au apărut alte două partide. Să vedem dacă la noi au de unde să apară. Până atunci a început odiseea denigrării ”tehnocraților” cu scopul ca alegătorii să spună: toți sunt la fel, aleg sau nu, tot aia este pentru mine, mai bine era cu NC.
Bibi • 29 noiembrie 2015, 21:29
Pulitzer
rosu albastru • 29 noiembrie 2015, 22:30
Rădoi, nesimțitule, pleeeaaacăăă!!!
liviuioan • 29 noiembrie 2015, 23:51
---TOLO-- asa in lungul linei-- echipa , poate ea juca feste si r multe exemple cu -PALMA DE SUB ***- unii , se invart in cerc ; astazi---poate sa fie valabila o postare de acum ? ani , cand ; STEFAN IOVAN --a impuscat amantul sotiei---AI CURAJ--sa intrii intr-o speculatie--JURNALISTICA ? S-au ; BURLEANU ---alege iar intre -GENERALI ? Tg MURES-- a lasat un gol imens ;;; VIITORUL , DINAMO , ori ADAMESCU..... ce bine ca SIBIUL , nu are echipa in DIVIZIA -OPREA--
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.