sâmbătă, 28 noiembrie 2015, 10:25
UPDATE: E corect să îl citez pe PAH care mă critică aici.
Nu te amăgi! Îngrașă, e imoral și, pe alocuri, ilegal.
Să faci o investigație de presă înseamnă să mergi în curul gol pe stradă, cu o carte de whist pe frunte, ca la mîna de 1 ”în orb”, și să strigi: ”Spuneți tot că v-am prins!”.
Să faci o investigație înseamnă să culegi recentul volum ”Pe trecerea timpului” al lui Emil Hurezeanu și, după ce citești o pagină jumate, să nu înțelegi nimic.
”De cînd scrie Hurezeanu neclar?”, te întrebi. Răspunsul corect: ”De cînd mintea mea e neclară”.
Investigația de presă e atunci cînd gîndirea ți se încețoșează după ce, săptămîni la rînd, cauți și scrii, fără să mai simți cum trece timpul. E de bine. Cică.
Psihologii îi spun ”starea de flux”. O perioadă de concentrare deplină pe ceea ce faci. E valabilă în orice profesie pe care o practici din pasiune. Sau cînd ești în plin hobby.
Se presupune că ”în flux” atingi fericirea, dar, pînă acolo, atingi două kilograme în plus cînd nu mănînci nimic și două în minus cînd halești noaptea.
Apoi, într-o zi de sîmbătă, cînd nu mai poți de atîtea hîrtii și mărturii, te trezești cu volumul lui Emil Hurezeanu în mînă, ”ca să mai citești și altceva”.
Uite ce găsești.
Textul datează din 16 octombrie 2007 și se intitulează ”Corupția spectrală”.
”Italia și-a modificat, după declanșarea operațiunii ”Mîini Curate” în 1992, întreg sistemul politic. Ofensiva ”procurorilor iacobini” împotriva rețelelor politice și economice mafiote a produs arestarea, inclusiv la televizor, dar și sinuciderea a zeci de vinovați și de nevinovați.
Partidul comunist și partidul creștin-democrat, care s-au succedat decenii la rînd la putere și la robinetul corupției, au dispărut în cîteva luni. Pe fundalul acestor implozii a apărut liderul de tip nou, Berlusconi, inițial promotorul și prietenul procurorilor nemiloși, ulterior clientul lor rebel.
E Băsescu un Berlusconi în devenire, ajuns și rămas la putere ca o garanție împotriva sistemului ticăloșit, pentru ca, în cele din urmă, în ciuda unei popularități reale, să fie izgonit tot din cauza unor abuzuri și scandaluri de corupție?”.
2007!
Emil Hurezeanu scria aceste rînduri în 2007. Acum 9 ani.
Te liniștești.
Dacă noi, jurnaliștii obișnuiți, sîntem suspectați că știm curgerea ulterioară a evenimentelor și că sîntem trimiși la înaintare cu investigațiile, atunci Hurezeanu este (1) Masterchef în bucătăria istoriei (2) Vocea lui Nostradamus (3) Eroul negativ din Spectre, Hurezeanu a anticipat și titlul lui James Bond 2015 prin titlul articolului său din 2007!, adică maestrul aranjamentului prin care Serviciile secrete amestecă destinul popoarelor cu sos masala.
Nu-mi dau seama cîtă lume crede asta despre jurnaliști. Că sînt sculele unui destin secret. Că ceea ce scriem, în cazul clubului Colectiv de pildă, ne vine pe tavă.
Chiar cred oamenii că investigația de presă e semipreparată ca o pizza congelată, bună de pus la cuptor și de publicat în trei minute, de unde Dumnezeului tot curg comparațiile astea culinare?! O fi bulimia zilei de sîmbătă.
Ceva totuși se întîmplă ciclic. De cîteva zile circulă pe internet, din nou, versiunea că sînt sau sîntem, eu și Mirela Neag, agenți acoperiți. Vorba aia, prea le știm pe toate.
Rîd de se prăpădesc oamenii reali care ne dau informațiile.
Dar poate că tinerii ziariști și cei care se gîndesc să se apuce de presă sînt tentați de ideea unei conspirații comode. Mișto meseria în care primești plicul cu acte pe sub ușă. Mișto, însă nu e adevărat.
E un miraj, credeți-ne, în presă nu vă dă nimeni nimic de-a gata! Și dacă totuși se întîmplă, le folosește doar lor, adică sînt inutile pentru voi și pentru public.
Spre deosebire de sursele din imaginarul colectiv, care poartă petlițe și stau în cabinetele unde decid destinul României prin fum de trabuc, sursele sînt oameni normali.
Există în Margin Call, filmul lui J.C. Chandor despre criza financiară, o scenă în care doi înalți executivi de la o bancă de talie mondială se urcă în lift. Cei doi șefi sînt interpretați de Demi Moore și Simon Baker, fermecătorul erou principal al seriei ”The Mentalist”.
E trecut de miezul nopții și ei discută peste capul unei femei de serviciu, nimerită cu mopul și găleata în același ascensor.
Cei doi directori de top nici măcar n-o văd, deși stau umăr la umăr cu ea. Atît de insignifiantă li se pare. A doua zi de dimineață, planeta avea să intre la apă, își spun ei.
Cea care află prima că vine sfîrșitul lumii, fără să înțeleagă pentru că nu e nimic de înțeles din halul în care un excel prăbușește piețele și viețile, este menajera.
Aceasta e realitatea. Așa se culeg informațiile pe bune. Ziariștii o știu.
Investigațiile jurnalistice încep cu pompieri frustrați și cu medici normali. Cu asistente care nu mai au energie să acopere minciunile marilor profesori, adăpostiți în ducatele pe care și le-au trasat în spitalele de stat.
Articolele continuă cu părinți care se simt responsabili pentru viitorul copiilor lor și cu tineri care n-au chef să trăiască o viață duală. Ca-n Tudor Gheorghe: ”Au făcut copiii noștri dinți, mușcă din bunici și din părinți”!
Așa încep, așa se continuă, iar de terminat nu știe nimeni cum se termină investigațiile.
Ultimii care știu unde merg investigațiile sînt chiar autorii lor. În fond, o investigație de presă este istoria unei curiozități și nu confirmarea unei prejudecăți
Nimeni nu poate controla realitatea în lumea de azi.
Oamenii obișnuiți simt că au tot mai multă putere.
Oamenii obișnuiți ne dau informații. Motivele lor sînt dintre cele mai diverse.
Unele te lasă mască. ”Am crescut cu ProSport pe vremuri, eram adolescent atunci și țin minte și azi cum ați scris o cronică a meciului Rapid – Craiova”. Zîmbești. Ai îmbătrînit.
De la ei vin informațiile.
Nu de la SRI, SIE, DIICOT, DNA sau DGIPI, cei care știu totul și, de fapt, se sufocă singuri în ritualul puterii. Rareori reușești să aduni ceva dinspre zonele secrete. Nu niciodată, dar rareori.
Am făcut un calcul, așa, din cap. În investigațiile noastre, raportul între informațiile civile și cele militare este de 9 la 1.
DNA știa de sponsorizări de un an de zile, de ce n-a făcut nimic? Și apropo de Servicii. De unde a avut Raed Arafat informația, cine l-a mințit în noaptea de 30 spre 31 octombrie 2015 de la Colectiv?
Cînd, acum cîteva zile, noi am publicat faxul de la Emagic către IGSU, DNA nu îl văzuse! Iar SRI, frate cu DNA, habar n-avea de el.
La televizor apăreau specialiști care spuneau că cineva de sus, de sus de tot, a avut interesul să ne parvină. Că ni l-au dat Serviciile. Numai romulanii lipseau din peisaj. Ni l-a dat peluza, deștepților! Omul ăla obișnuit sau femeia tăcută peste capul căreia vorbiți voi în lift.
Un ziarist obișnuit, și noi asta sîntem, nu a fost, nu este și nu va fi ofițer acoperit, agent de influență al Serviciilor sau colaborator în orice formă. Cinstit vorbind, la mine nici n-au încercat nimic serviciile. Pe Mirela au mai căutat-o, dar le-a dat bot.
Am detestat întotdeauna amestecul Serviciilor în presă. Cel mai bine mi se pare că a spus-o Horațiu Pepine.
”Situaţia aceasta în care serviciile de informaţii, prin intermediul agenţilor lor disimulaţi, tind să conducă întreaga presă, dictând campaniile şi orientând curentele de opinie, este cu totul inadmisibilă” Horațiu Pepine, Deutsche Welle
Cum stăm acum cu ofițerii din presă? Nu prea bine pentru noi, din ce în ce mai bine pentru ei.
Acum un an, n-am ezitat să-i dau dreptate Elenei Udrea și nu lui Klaus Iohannis, cînd actualul președinte al României, atunci candidat, nu vedea nici o problemă în recrutarea jurnaliștilor de către serviciile de informații! La cum se mișcă lucrurile, nu pare că alesul de la Cotroceni și-a schimbat opinia.
Iar ultimele mișcări din media, cum ar fi plecarea conducerii României libere, oameni cu care n-am fost întotdeauna de acord, dar care au păstrat în vremuri dificile un raport demn cu tradiția ziarului, sună descurajant.
Uitați de serviciile secrete! Ca ziarist, ești pe cont propriu. Greșești pe cont propriu. Corectăm în văzul lumii. Ne cerem scuze dacă e cazul.
N-avem nimic de ascuns.
De aceea, spirala negare – intimidare – discreditare, pe care am observat-o, în decenii, cum apare la orice investigație a Gazetei, fie că s-a numit Piatra Arsă, Dopajul, Ridzi, Patinoarul de la Brașov, Gala Bute sau Clubul Colectiv, nu are efect asupra redacției. Dimpotrivă. Ea indică faptul că mergem în direcția bună. Eventual dă rău la colesterol; de nervi, mai mîncăm o găleată de înghețată.
Mircea Lucescu spunea cîndva că un antrenor e egal cu ultimul său rezultat. Un jurnalist de investigație e șters cu buretele de ultimul său text.
Pentru că tot ceea ce rămîne sînt informațiile.
Publicul le ia, le folosește, te uită. Și e bine că e așa. Nu tu contezi.
Unii te apreciază, alții te iau la mișto, oameni care n-au scris niciodată o investigație pe care să stai aplecat cîțiva ani știu mult mai bine cum trebuie făcute și te consideră prost sau ticălos; alții te ajută, mulțumim, Luiza Vasiliu! Asta nu înseamnă că nu are dreptul oricine să evalueze ce scriem sau că sîntem infailibili.
Oricum, ceea ce rămîne, ținîndu-se după tine ca un cățel de o netulburată fidelitate, sînt faptele scoase la iveală și care dau din coadă pentru că așa vor ele.
Într-o investigație, încerci să vorbești cu toată lumea, greșești, ștergi, înaintezi, rectifici, și, cînd e să treci pe curat, nu mai ai răbdare taman cînd ar trebui să ai mai multă.
Dar ține minte: cu cît ești mai atacat, cu atît ești mai aproape de momentul străpungerii adevărului.
Asta nu înseamnă că vei îndrepta lumea. Ci doar că, dincolo de primul val de zgomot, se va întrezări ceva. Tu ai praf în ochi că ești aproape de zidul găurit, dar ai încredere că oamenii din spatele tău văd mai bine.
Cînd mulțimea striga ”Jos, Guvernul!” ea nu știa că a fost mințită, faxul era bine rătăcit, dar simțise asta.
Încă ceva.
”Voi”, ziariștii, nu sînteți buni și ”Ei”, cei despre care scrii, nu sînt răi deși motivația asta te poate mîna înainte. Dar e o idee care simplifică primejdios lucrurile.
Într-o anchetă cum e cea de la clubul Colectiv emoțiile sînt pur și simplu greu de suportat fizic. Tentația să te crezi pe un cal alb e foarte mare. Sună rudele celor dispăruți și-ți cer ”să continuați pentru sufletele lor”.
Ce poți face? Să deschizi într-o sîmbătă o carte, sperînd să mai uiți.
Pe prima pagină a volumului lui Emil Hurezeanu e tipărit un citat.
”Orice jurnalist care nu e prea stupid sau prea plin de el ca să-și dea seama ce se întîmplă cu adevărat știe că ceea ce face este de neapărat în termeni morali” Janet Malcom, The Journalist and the Murderer, 1990
Ușurat că n-ai nici o apărare morală, de mîine te poți întoarce la cazul Colectiv.
Pentru că investigație e ceea ce faci dacă n-ai intuiția, talentul și cultura lui Emil Hurezeanu, dar ești la fel de curios, astfel încît tu și femeia de serviciu din lift să înțelegeți, împreună, cum merge lumea.
Niculae Moromete • 28 noiembrie 2015, 22:40
Felicitari, ma bucur pentru tine, succes!
spinoza • 28 noiembrie 2015, 22:41
Perfect adevarat!!! O erata: in loc de "peltițe" se scrie "petlite"!!!
sundance kid • 28 noiembrie 2015, 22:42
Independent ce afirma unii asta mi-a trecut si mie prin minte !! Nu esti cumva agent acoperit ?
Cătălin Tolontan • 28 noiembrie 2015, 22:49
@sundance kid: Sfinte Sisoe, tocmai am scris un text de un milion de rinduri in care asta am spus :-) Inteleg intrebarea si reflexul de a gindi asa, tocmai de asta am explicat. Nu sint, nu am fost, nu voi fi! @spinoza: multumesc, am rectificat!
Cristi Lee • 28 noiembrie 2015, 22:49
Merci. Pentru ca ai continuat să îmi demonstrezi de ce am ales facultatea asta. Deși nu am profesat niciodată.
Auras • 28 noiembrie 2015, 22:49
Tot respectul pentru anchetele facute, avem nevoie de a 7-a putere in stat, dar ar fi bine sa traiesti putin in sistemul militar, sa il intelegi pe propria piele si apoi sa facem pe justitiarii. Nu sunt intru totul deacord cu ceea ce a facut dr. Raed Arafat, dar nici nu pot sa arunc cu piatra. Nu pot sa nu vad cu cata fericire jubilati ca s-a ajuns sa vorbiti tocmai de cei care poate maine cineva cu o masina rosie se va opri si la dvs.
Cătălin Tolontan • 28 noiembrie 2015, 22:51
@Auras: nu e nici un pic de jubilatie in acest articol. Nici un pic.
maigret • 28 noiembrie 2015, 22:51
Respect,Domnule Tolontan! Eu cred ca sunteti ABSOLUT sincer!
sundance kid • 28 noiembrie 2015, 22:56
Nu pe bune iti spun . Am inceput sa banuiesc asta de curind dupa ce am realizat ca dispui mereu de informatii de care numai serviciile secrete romanesti dispun . Nu iti iau din meritele de ziarist dar articolele tale sunt citite de toti , oameni politici , ziaristi importanti, dna etc.. Nu m-ar mira sa te citeasca chiar si seful statului roman . Parca in jurul tau se invirte ROMANIA !! Pacat ca nu te mai concentrezi pe sport in general si fotbal in particular .
Valentin • 28 noiembrie 2015, 22:57
Nu dau doi bani pe functia tatalui,dar dau toti banii din lume pentru felul in care iti faci meseria si pentru insistenta de a scoate adevarul la iveala. Cand vad astfel de oameni mai vad o urma de speranta. Nu va opriti,chiar daca multi va injura,insa sunt convins ca sunt aceiasi care injura pe toata lumea,indiferent de ce se intampla in jurul lor,genul de ,,hateri''.Mergi inainte,nu te opri,e rugamintea mea !Mult succes mai departe,fa-i sa se teama de tine,de noi!!!
Marius Chivu • 28 noiembrie 2015, 23:02
Da, Cătălin, bravo!
Razvan • 28 noiembrie 2015, 23:08
Tolo am impresia ca ai inceput sa te justifici cam des in privinta anchetelor tale si in privinta anumitori "acuzatii"care ti se aduc ...vezi sa nu cazi in proverbul"cine se scuza se acuza"..Nu te mai justifica atat!!!Fa-ti treaba in continuare..Respect.
Marius Ianuș • 28 noiembrie 2015, 23:11
Dragă Cătălin Tolontan, admir foarte mult ce faci de la „noaptea incoruptibilului” Geoană încoace. Ăsta e jurnalism adevărat, da. (Un jurnalism care schimbă președinți, cum cred că ai făcut-o...) Îmi pare tare rău că nu ai și o dimensiune mistică/metafizică, un înțeles suprauman, care să te ajute să expui și fața nevăzută a întâmplărilor de la Colectiv - https://yanush.wordpress.com/tag/colectiv/ - și Bataclan - https://yanush.wordpress.com/tag/atentate-paris/ - (cele două tragedii pot fi asociate). Dar Dumnezeu e mare și, acolo unde există dorință de Adevăr, va trimite și adevăratele răspunsuri.
Mihai • 28 noiembrie 2015, 23:14
Stiam ca e ceva necurat cu Tolontan. Ok, am pus articolele alea servite, asa-zisele anchete, pe seama faptului ca lucreaza de cam un deceniu pentru Felix. Dar nu ma asteptam sa aiba legaturi atat de stranse de familie cu securitatea. Aschia n-a sarit departe de trunchi.
Mihai • 28 noiembrie 2015, 23:15
Nu ca ar conta, dar sa fii prieten atat de apropiat cu unul dintre cei mai *** oameni din presa in ultimii cel putin 5 ani, pe numele sau mihnea vasiliu, spune suficient despre o persoana. Indiferent ca e tolontan sau netolontan.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Cătălin Tolontan • 28 noiembrie 2015, 23:17
@Mihai: Dupa cum ziceam, nu am nici o aparare morala in fata eticii tale pure.
somebody • 28 noiembrie 2015, 23:24
Chiar daca tot nu pricep de ce te ascunzi dupa un ziar de sport facand investigatii in alte sfere felicitari ,pentru determinare ,entuziasm si sper verticalitate.
nicu • 28 noiembrie 2015, 23:29
Salutari domnule Tolontan ! Felicitari pentru munca depusa si articolele rezultate.Va citesc de o buna bucata de vreme si va apreciez.Am vazut si apararea dumneavoastra vis-a-vis de suspiciunile ca ati colabora cu serviciile.As vrea sa va intreb ceva: daca dumneavoastra nu ati fi jurnalist si ati vedea pe cineva atat de implicat in toate investigatiile importante nu v-ati intreba daca aceea persoana n-are legaturi cu serviciile ?
Catalin • 28 noiembrie 2015, 23:30
Sa speram ca investigatiile tale vor aduce un bine tuturor. Sper sa nu fie o ultima lovitura data lui Raed Arafat de catre mafia din Sanatate care vor sa privatizeze SMURD ( au fost aproape in 2012 cu Traian Basesc lance prima)
Cătălin Tolontan • 28 noiembrie 2015, 23:32
@Marius Ianus: nici un jurnalist din lumea asta nu schimba presedinti. Eu cu atit mai putin. @catalin: inteleg, dar nu avem cum sa va convingem de buna intentie. Pur si simplu, ne veti citi, daca veti dori, si o sa cintariti dvs @nicu: sint o groaza de investigatii importante facute de alte ziare sau televiziuni, dar tocmai pentru ca intrebarea e logica am incercat sa explicam contextul si cum merg, de fapt, lucrurile. Credeti, nu credeti, asta nu mai depinde de noi.
Adrian • 28 noiembrie 2015, 23:33
In asentimentul tau, eram pana acum cateva minute,este sambata seara,e vreme urata,o carte oarecare pe care nu o inteleg...ce sa faci,gandul tot la amaratii aia imi este.Il vad si pe Patraru pe TVR care il critica pe Arafat(are dreptate,a devenit un om politic intre timp).Citesc si textul tau si sunt tot mai confuz...Oare tara asta peste cativa ani ....fetita mea mi-a spus acum cateva zile ca isi doreste sa ramana in tara cand va termina studiile,sa participe la schimbarea tarii(13 ani,cata inocenta). Dar ei oare de ce nu se gandesc la sufletele celor morti acolo,la copiii lor care ar putea oricand si oriunde sa fie intr-un loc nepotrivit la un timp nepotrivit...tare mi-e teama ca nu o sa se schimbe nimic nici de data asta,esti prea mic din pacate impotriva unor sisteme(mi-as dori totusi sa reusesti pentru copiii nostri) Eu,un anonim pompier ,in numele copilului meu,iti multumesc!!!
emg • 28 noiembrie 2015, 23:36
curaj!
florin • 28 noiembrie 2015, 23:43
M-am uitat azi-dimineata pe pagina ta de Facebook si am ramas si eu socat, initial, de atatea mesaje potrivnice, dar e, totusi, probabil, ca majoritatea chiar sa creada ceea ce scriu. Sunt foarte usor de dresat. asta e termenul : dresati. Arafat e privit ca Mesia si voi sunteti acoperitii. Nimeni nu contesta ceea ce ati scris in investigatie, toata lumea contesta sursele (de la servicii) sau motivatia. Cine are cap sa judece, o face, cine are prejudecati, nu i le poate schimba decat dresorul...
Marcel • 28 noiembrie 2015, 23:44
Sper că te citesc şi tinerii jurnalişti şi mai ales că, cei care te citesc, înţeleg mai mult de o pagină şi jumătate. Spun asta pentru că mă îndoiesc că tinerii care s-au îmbulzit la facultăţile de jurnalism au ca model pe cei ca tine...
vasglo • 28 noiembrie 2015, 23:55
Felicitari! Da, asa da! Nefiind semnat, dar stiind practicile anterioare, presupun ca articolul are tot doi autori, pe Catalin & Mirela. Daca e asa, as fi tare curios (curiozitate mai veche..) sa aflu cum decurge concret colaborarea dintre voi doi la scrierea unui articol, ce face unul, ce face celalalt, cine scrie primul, cine verifica/adauga/corecteaza etc...
Răzvan Vasile • 29 noiembrie 2015, 0:03
De ce scrii cu "î" când trebuie "â" și sînt în loc de "sunt " ? Te întreb nu că te-as crede slab pregătit dar care este motivul ?
Catalin • 29 noiembrie 2015, 0:13
Va asigur de intreaga incredere pe care o pot oferi. Nu am incredere in informatiile care pot veni pentru ca inteleg sistemul destul de bine. Sistemul de "informatii" si cel de "contra-informatii" este foarte bine atat la stAt cat si la privat
Silviu • 29 noiembrie 2015, 0:16
Frumos, domnule Tolontan, un regal „gazetăresc”. Un pic cam... „aruncat” în pagină textul, dar fondul este remarcabil. O mică observaţie – fără să iau cu nimic apărarea, niciuneia dintre părţi – în Italia, mai multe decenii la rând, rotaţia nu a fost între creştin-democraţi şi comunişti, ci socialişti. Comuniştii italieni aveau alt partid, altă ideologie, alte afiliaţii. Domnul Hurezean făcea mai degrabă o mică diversiune, decât vreo eroare, din moment ce nu se putea să nu fi ştiut prea bine realitatea. Confuzia forţată dintre comunişti şi socialişti poate fi scuzată de resentimente puternice faţă de orice formaţiune şi gândire de stânga, dar în mod paradoxal efectul este întocmai radicalizarea celor care se opun dreptei. Iar, la final, prin efecte şi consecinţe, ajungi să te întrebi dacă nu cumva cel care critică fără discernământ stânga nu cumva este chiar agent de influenţă împotriva dreptei??!
Matei Alexandru • 29 noiembrie 2015, 0:17
Dincolo de capacitatea de a intelege realitatea, de logica si de echilibrul pe care le regasesc si in aceasta postare, vreau sa remarc talentul cu care reusiti sa exprimati si sa transmiteti gandurile dumneavoastra.
don • 29 noiembrie 2015, 0:17
Nu am nimic cu arafat pe partea lui buna de cariera,adica smurd-ul ,dar la restul este paralel ,daca astia cu atata tehnologie avansata ,mii de oameni ,nu au reusit sa gaseasca un amarat de planor ce pretentii sa mai avem mai ales ca a fost gasit de un ciupercar .Imi pastrez ideea ca Romania nu reuseste sa se dezlipeasca cu adevarat de comunism,inca pastram un mare numar de angajati bugetari care nu isi merita salariul mare sau mic .
Baspunar • 29 noiembrie 2015, 0:22
Totusi de unde ai acumulat atata ura impotriva lui Raed Arafat ??? Pentru ca vorba lui Badea: „Tolontan, ești *** și abject!”. De ce? Pentru ca in loc sa te documentezi (contracte, facturi, chitante, situatii financiare, acte de donatii, s.a.m.d.) tu scrii ce declara toate toapele sau toparlanii din piata ISU sau de oriunde... Imi provoci o sfanta scarba cand aduci acuzatii grave unui OM care a facut ceva pentru ROMANIA. Tu ce ai facut suflet bolnav de ura si invidie??? Te-ai documentat temeinic din sursa "barfa satului" sau ai audiat *** statului...
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Vali • 29 noiembrie 2015, 0:45
Respectul meu pentru meseria pe care o practici, dar nu crezi ca esti mai mult Distructiv decât Constructiv in cazul lui Arafat ???? Hai sa vedem si părțile bune ale Medicinei de Urgenta - SMURD nu numai părțile mai puțin bune.....eu cred ca adevarul este undeva la mijloc, iar interesele ca Arafat sa rămână in funcție sau sa fie răstignit sunt MARI, iar tu partenere știi asta :)
julian_8204 • 29 noiembrie 2015, 0:57
Si daca nu te consider un "jurnalist obisnuit" ar trebui sa ma intreb mai des daca nu cumva esti agent sub acoperire ??? Glumesc, si oricum raspunsul mi-l dai in fiecare investigatie pe care o faci.
Stela • 29 noiembrie 2015, 1:10
Am o dilema.Cum de informatiile vitale ajung in toate cazurile numai la dumneavoastra.Ori colegii de breasla sunt profesional un mare 0 ori aveti exclusivitate la "menajera".Toata lumea e focusata pe blogul dv. pt. a afla stirile de senzatie legate de cazurile momentului."Hai sa vedem ce spune Tolontan!"Nu va contest talentul de gazetar(dupa parerea mea la ora asta sunteti cel mai bun) dar nici nu cred in sinceritatea celor scrise in postarea de mai sus.Poate nu sunteti agenti dar nici nu aveti ca surse "omul ăla obișnuit sau femeia tăcută".
nicu • 29 noiembrie 2015, 1:41
Revin, domnule Tolontan , pentru ca mi-am adus aminte de o chestie funny , zic eu, pe care daca nu ma insel am citit-o intr-un articol de-al dumneavoastra, de genul ca doar prostii au certitudini.Dati-mi voie va rog , doar atat , sa nu am certitudine :)
Andrei • 29 noiembrie 2015, 2:14
Felicitari pentru investigatie! Meseria ta are un rost si o justificare pe lumea asta. Totusi, este atat gunoi in presa, un fluviu de ura, de manipulare, de imbecilitate, unul tintit sa ne faca mai prosti decat suntem. Toate televiziunile si ziarele de scandal (cat la suta dintre ele NU sunt de scandal? 10? ) , toate incitarile la violenta, toti idiotii care pot batjocori pe cineva si apoi sa spuna ca e ok, e pamflet.... Robert Turcescu apare la televizor ... Meseria ta e intr-o prapastie si un gunoi moral mai mare decat in institutiile de stat si face mai mult rau decat cateva ministere impreuna. Cred ca presa ar trebui sa se curete ea intai si abia apoi scrie-le si tinerilor care vor sa fie jurnalisti... Parerea mea.
dudu • 29 noiembrie 2015, 2:26
Pare mai degraba un fel de "Scrisoare catre tanarul ziarist Catalin Tolontan". Mai ales cand vine la pachet cu incurajari idealist-ieftine de genul "cand esti atacat, asta inseamna ca ai inceput sa te apropii de adevar!" (unde cuvantul mare "adevar" e interschimbabil cu "Dumnezeu", "iubire", sau alte titluri de capitol din manualul de filosofie). A zis cineva ceva de dvs. si deja ati lasat balta investigatiile, pentru a scrie articole filosofic-poetice despre menirea jurnalistului, erijandu-va intr-un fel de Herodot al presei romanesti, omniscient la ditamai experienta lui jurnalistica. Se vede ca nu aveti experienta sa fiti sunat pentru a fi amenintat cu moartea, de exemplu.. Si ce e cu citatul ala din Hurezeanu? Mai intai, "profetia" lui Hurezeanu nu s-a implinit - Basescu nu a fost dat jos de strada (nici macar de parlament), el este si acum cam singurul sef de partid din Romania care nu e amenintat (nu mai zic nimic de aia condamnati) de vreun scandal de coruptie, iar cruciada DNA demarata in mandatele sale nu il vizeaza cu acuzatii de coruptie sau abuz. Pe urma, e un pic haios sa il citezi pe Hurezeanu in contextul actual. Actualmente ambasador in Germania (functie pentru care il recomanda imensa sa experienta diplomatica inexistenta), Hurezeanu a fost ani de zile mana dreapta a lui Raed Arafat in Fundatia pentru SMURD. Nu mai stiu exact daca a fost si vicepresedinte, dar membru in Consiliul Director a fost de la punerea bazelor fundatiei -deci avea putere de decizie in ceea ce priveste activitatea fundatiei. Decat sa il citati cu profetiile lui neimplinite, mai bine il intrebati cum se face ca din banii donati pentru SMURD se antrenau pilotii MAI in misiuni de patrulare a frontierei, sau se cumparau echipamente pentru pompieri. (Asta in timp ce dvs. GARANTATI aici pe blog ca banii aia merg 100% la SMURD). Daca tot va plac asa mult investigatiile, ia faceti o solicitare la IGAv sa va spuna ce sponsorizari in bani a facut Fundatia pentru SMURD la ei si ce s-a platit cu banii aia. Fiind membru in Consiliul Director al Fundatiei, Hurezeanu a avizat sponsorizarile alea, sau macar a luat la cunostinta de ele din raportul anual. (Da, stiu, o sa spuneti ca nu aveti timp sa lucrati toate subiectele care va sunt propuse, bla bla etc.)
jocuri cai • 29 noiembrie 2015, 2:51
Am si eu o intrebare daca se poate... Dece dati interviuri la b1 tv?
Marian • 29 noiembrie 2015, 2:51
Acum ceva timp ma intrebam ce mai cauta si comentatorul asta (Tolo) sa-si dea cu parerea. Ca toti ne pricepeam la toate, cica. Acum ma intreb de ce oi fi gandit asa. Din pacate ai dezavantajul de a-i scrie unui popor care in majoritate fie nu-i pasa, fie nu crede daca nu-i confirma premierul sau presedintele pe FB. Sa ai curajul sa faci anchete jurnalistice despre politicienii din Romania parea acum cativa ani ceva de genul "hai sa-l inchidem pe Nastase". Acum se apropie parca de procesele lui Clinton, in care pata de pe rochita spune o poveste mai veridica decat cea spusa de un presedinte. Sper ca intr-o zi sa citesc si ce se intampla in spatele zidurilor unitatilor militare si la capatul celalalt al microfonului care te intercepteaza. Nu de alta, dar murim maine poimaine si o sa fim siguri ca e normal sa avem mai multi generali decat in razboi si ca toti ofiterii poarta in ranita teza de doctorat. Succes si capul sus! Nu de alta, dar sa nu te uiti in ochii *** si a martoagelor.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
AlexB • 29 noiembrie 2015, 3:13
Buna seara, Articol interesant. Dar daca vorbim despre investigatii...de ce nu se dau sugestii in redactia GSP pentru articole mai de investigatie despre subiecte si de sport: gen, de ce d-na Lipa care nu a avut rezultate ca manager la canotaj, a devenit ministra a sportului; despre cum orele de educatie fizica dispar din curicula scolara; sau si despre chestii bune, mai ales ca vine si iarna acum - cum reuseste bobul romanesc sa ramana in Cupa Mondiala, biatlonul, mai ales feminin care ne mentine sus; voleiul de Liga Campionilor de la Blaj sau de la Constanta (apropo ce s-a intamplat cu echipa de anul trecut - s-au taiat banii?), handbalul de la Baia Mare sau de la Bucuresti; rugby-ul - de ce avem doar 6 echipe in Superliga de rugby?!? Sunt subiecte multe si bune de investigat...dar e nevoie de o tanara generatie de ziaristi sportivi care sa nu vaneze senzationalul si stirile, ci sa stea ore in sir sa "pitroceasca" si sa slefuiasca un subiect bun de investigatie. Altfel, va urez spor la treaba si sa nu va lasati intimadati pe subiectul Colectiv.
Ovidiu Gogoseanu • 29 noiembrie 2015, 3:21
Medic,dulgher,profesor,sudor,avocat,strungar,s.a.m.d. ... Ne iubim meseria,întâmpinam greutăți , ne respectam meseria, ne respectam pe noi înșine .Suntem de multe ori batjocoriți ... Ne luptam... Fără a avea șansa sa ne facem auzite problemele intr-un ziar sau la o televiziune... Suferim... Si noi si familiile noastre... Nu ne dam eroi... Ne facem doar meseria... Si luptam... Si nu ne aude nimeni... Si suntem atacați de toți ... Inclusiv de cei pe care ii tot votam de atâția amari de ani... Si tot nu ne apropiem de momentul străpungerii adevărului...
Joo Ferenc • 29 noiembrie 2015, 4:00
Asa cum vreau sa cred in mandria si orgoliul ranit a lui Tsipras , intr-o Europa naiva si descumpanita asa vreau sa cred intr-o presa privata dar independenta. A fost o munca sisifica , pozele recente tradeaza asta... Insa munca sisifica cu unde de genialitate si dementa devin cenusa fara binecuvantarea lui Woland!
cata • 29 noiembrie 2015, 4:05
Merci Tolo, Tocmai ce m am intors Dr la munca acasa ...la noi e 2 la noi (Romania) e 4. Un campion cu 4 centuri e jos ,sper ca Bute sa strălucească. Fiul meu are maine meci ,joaca pt Sheffield ( nu spun care) Citind articolul ma felicit ca am ales sa plec din Romania .
biancorossi • 29 noiembrie 2015, 4:26
Non multum sed multam. Quod nullum est nullum efectum producit.
Em • 29 noiembrie 2015, 4:59
Catalin, din pacate esti unicat: in presa din Romania sunt extrem de multzi aia care scriu efectiv dupa dictare. Daca ar fi mai multzi Tolontani Romania ar fi o lume mult mai buna. Si mai frumoasa! Numai bine.
marcel • 29 noiembrie 2015, 5:39
Ce nu suport eu in presa actuala e inflatia de editorialisti si de "vanatori-culegatori" de declaratii de pe la Parlament si Guvern. Investigatii adevarate, reportaje, lucruri mai consistente, de pe teren, gasesti putine. Asa ca, orice jurnalist de investigatii, fie el si acoperit, e binevenit, din punctul meu de vedere. Ca serviciile au agenti sau colaboratori in presa e de inteles. Informatiile se culeg, ne place sau nu, de pe unde circula, iar redactiile sunt astfel de locuri. Probabil ca la noi se exagereaza ( or fi prea multi "editorialisti" si intre astia), dar eu nu vad cum un sef de serviciu ar putea neglija lumea presei. Pana la urma, important e scopul comun, care ar trebui sa fie reducerea coruptiei si demascarea celor care o cultiva.
Tom • 29 noiembrie 2015, 5:43
Tolontane, te rog să ai amabilitatea să traduci într-un limbaj pe care să-l înțeleagă și cei neobișnuiți cu expresiile neuzuale "Pe Mirela au mai căutat-o, dar le-a dat bot". Adică, le-a dat cu bâta sau cu tigaia în gură/bot, sau cum? Mulțumesc!
huian vasile • 29 noiembrie 2015, 5:58
Felicitări domnule Tolontan pentru toate anchetele făcute.
Alex • 29 noiembrie 2015, 6:10
Tolo, fara suparare, dar cand i-ai raspuns interlocutorului de mai sus la intrebarea daca nu cumva esti acoperit, m-am gandit inevitabil la Turcescu. Si ala , cam ca tine asa. Cand l-au "descoperit"colegii tai de la A3 drept colonel i-a dat in judecata, facea si misto pe la B1, cu autoironii ieftine, ca apoi intr-un final sa spuna singur ca el a fost ofiter acoperit. Nu te-as impinge sa negi prea tare faptul ca ai fi ofiter acoperit. Cine stie cum te vom vedea si pe tine, cu un articol din asta de 1 milion de randuri in care ne vei explica ce usurare simti acum cand te-ai dat in fapt :))))
FYRY • 29 noiembrie 2015, 6:11
sunt mare adept al teoriei conspiratiei si am si de ce,dar niciodata nu mi a trecut prin cap ca tu,geambasu,neag,lutac,cupen ,vochin(de vochin am dubii acum) sa fiti agenti...si daca feelingul nu mi spune ...nu sunteti agenti...sunteti buni rau fratilor BRAVO