vineri, 2 octombrie 2015, 10:58
Florin Prunea i-a acuzat pe cei din FRF că vor să i-l ia pe Mihai Coteț, unul dintre copiii de la CSM Iași.
„Se folosesc de presiuni”, spune șeful moldovenilor. „Care presiuni? Cum arată, concret, presiunile? Nu putem face nici o presiune. Dacă nu există acordul clubului, al jucătorului și al părintelui, nimeni nu poate fi transferat în România la nivel juvenil”, spune cineva din Federație.
În fond, ce vrea FRF cu aceste centre de excelență? „Un lucru simplu, necesar și care nu s-a făcut pînă acum: să-i încurajăm să-i crească pe copiii care nu au o șansă să o facă la cluburile care n-au posibilități”.
Conform definiției inițiatorilor, centrele regionale nu sînt nici competitoare și cu atît mai puțin înlocuitoarele marilor cluburi, gen Viitorul (Constanța), Dinamo (București), Ardealul (Cluj) sau Atletico (Arad). Sînt mai multe cluburi bune de copii în România, testate prin contactele și transferurile pe care le fac la marile echipe europene.
„Nu de la ele vrem jucători, acelea sînt vîrfurile, iar pe noi ne interesează să ajutăm fotbalul și jucătorii care, poate, s-ar pierde. Poate vă spune Iașiul și care sînt condițiile sale oferite copiilor”, susține, neoficial, FRF.
Federația spune că în mijlocul proiectului de construire a centrelor de excelență stă interesul micilor fotbaliști. Că nu e interesată de plasarea în clasament a echipelor sale regionale. „Nu ne interesează să cîștigăm vreo serie! Ceea ce vrem e să oferim acestor copii șanse egale cu cele de la marile cluburi din România, antrenori buni și școală”.
„Pe lîngă fotbal, copiii din centrele regionale au și educația asigurată la Școlile Sportive din localitățile respective. Așa arată contractul cu autoritățile locale”
Cînd spune că i-a pus pe copii în centrul proiectului, FRF dă următorul exemplu. „Există, de pildă, o evaluare psihologică sistematică. Dacă psihologul va descoperi că puștii au probleme de adaptare, că le-ar fi mai bine acasă, atunci îi vom trimite imediat la centrele de unde vin. Dar, repetăm, nu ne referim la vîrfurile generațiilor. Selecția vîrfurilor se face la națională. Nu-l vrem pe Ianis Hagi, lui și celor de la Viitorul le e, evident, mai bine acolo”.
La întrebarea: „Și dacă veți selecționa mai mulți de la centrele regionale ca metodă de presiune?”, FRF răspunde: „Normal că poate exista suspiciunea asta, dar nu vreți să vedem cum va fi? Pentru FRF, miza e să aibă la națională jucătorii cei mai buni, care să se califice, și nu să îi aibă pe cei mai buni la centrele de regionale. Credeți că un loc 1 pentru echipa FRF în campionatul național e mai important pentru noi decît calificarea echipei U16 la turneul final? Nici nu se poate face comparație!”.
portardelegenda • 2 octombrie 2015, 23:25
problemele vor aparea la impartirea cascavalului in caz ca un pustan va suscita interes . E ceva mai mult decat nimic , o vopsire a gardului , destul de scumpa dar in nici un caz ceea ce trebuie sectorului juvenil.
spion_kop • 3 octombrie 2015, 0:44
Amice, vorbesti ca sa te afli in treaba, s-a mai adunat un comm la contul tau, mor cind vad toti bagaretii in seama vorbind pe linga ca Radoi ...la culcare ...federatia nu are voie sa detina jucatori.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Cătălin Tolontan • 3 octombrie 2015, 9:14
@portardelegenda, spion_kop: FRF nu detine jucatori, dar, impreuna cu autoritatile locale, vor lua 50% din transfer. E adevarat ca acesti bani, conform contractului, vor merge exclusiv in centrul respectiv de excelenta, respectiv la activitatile sportive locale.
godot • 3 octombrie 2015, 10:02
E incompatibilitate majora. FRF concureaza neloial si absurd cluburile. Are functie legislativa si de control, are selectionerii, acum intra si in afaceri impotriva cluburilor. E un non-sens institutional, o salbaticie.
spion_kop • 3 octombrie 2015, 10:06
nu au cum D-le Tolontan, eu ma refeream la ce a postat portardelegenda, vedeti legislatia in vigoare si regulile FIFA si UEFA, pentru a putea fi vindut, tinerii trebuie sa aiba contract cu un club, federatia si aceste centre de excelenta nu pot fi cluburi si nu se pot constitui ca atare ... chiar antrenati de centrele de excelenta, ei trebuie sa apartina de un club, cind vor semna cu alt club, negocierea si banii revin clubului care ii detine, 100% ... ca federatia doreste o parte din acesti bani, este alta discutie, dar pe contract, legal, nu au cum sa ia nici un ban din transfer de jucatori.
plischi • 3 octombrie 2015, 10:54
problema se pune in sensul daca lucrurile se fac numai in binele pustiului respectiv si al romaniei fotbalistice. dintre cei care au ajuns pana acum in occident datorita centrelor regionale sau ale unor cluburi locale, in afara de banci de rezerva pe undeva pe acolo exista vreun exemplu de pustan care a ajuns sa aiba sanse sa intre in vederile selectionerului - si ma refer la cei plecati mai de mult, nu acum cateva luni sau un an.
suiramerdni • 3 octombrie 2015, 11:14
Ce se intampla daca un copil isi termina junioratul la un centru FRF fara sa se fi transferat nicaieri intre timp? Se intoarce la clubul mama? Si daca clubul mama il lasa sa plece liber de contract? Si apoi jucatorul isi gaseste o echipa in strainatate de la care se transfera mai departe? Merge FRF sa-si ceara drepturile? Pe ce baza? Si pana la al catelea transfer poate sa ceara 50%? Imi puteti raspunde domnule Tolontan? Pt ca acest sistem e usor de pacalit. Sa zicem ca dupa juniorat clubul mama lasa jucatorul sa plece liber de contract, care pleaca un sezon la alt club, dupa care revine la clubul mama, ori printr-o suma modica, ori chiar liber de contract. Ce se intampla atunci? Ce face FRF in situatia respectiva? Da faliment ***?
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Mihai Badea • 4 octombrie 2015, 11:28
Ce interes ar avea cluburile să transfere jucătorii la aceste centre regionale? Ar fi poate de studiat dacă obiectivul de a avea mai mulți jucători valoroși la națională nu poate fi atins prin alte modalități, de exemplu prin sprijinirea cluburilor de juniori existente.