După 17 luni nu s-a bătut un cui! Primăria se gîndește să dea sala ofertei mai scumpe

”Decizia Curții de Apel e clară: oferta lui Strabag este una alternativă, ceea ce noi n-am vrut, așa că e cîștigător Astaldi” (Surse din Primărie)

joi, 20 august 2015, 9:53

Pînă la vremuri mai bune, luați de aici!

Au trecut un an și cinci luni de cînd Primăria a început procesul de achiziție publică a sălii de sport de la „Lia Manoliu” și nu s-a învîrtit o roată, nu s-a spart o cărămidă, nu s-a bătut un cui.

Europenele de gimnastică năvălesc în martie 2017 peste România și șeful federației, Adrian Stoica, a luat avionul ca să meargă în exil la Cluj, către Polivalenta făcută de Boc cu de patru ori mai puțini bani. Sala de la Cluj a costat puțin peste 15 milioane de euro. În cîteva zile de acum, Stoica trebuie să comunice federației internaționale în ce sală se va desfășura concursul.

Inițial, Bucureștiul era destinația sigură, dar sala de aici s-a transformat într-un morman de calcule, de decizii antagonice ale instanței și de păruială legală între doi coloși ai lucrărilor cu statul: italienii de la Astaldi și austriecii de la Strabag.

Pe 11 martie 2014, anunțul de participare nr. 149699 era publicat pe SEAP. Stați liniștiți, nu veți auzi toată povestea că e veche precum Upanișadele! Ideea e că am ajuns la 17 luni de la momentul startului și ne învîrtim în cerc. În acest timp, Strabag a cîștigat de vreo două ori, iar Astaldi, o dată. De fiecare dată, era cert. De fiecare dată, s-a revenit.

În iulie 2014, Comisia Primăriei Capitalei o declarase cîștigătoare pe Strabag, cu proiectul de aproximativ 55 de milioane de euro. Apoi a intervenit UCVAP, un organism de la Finanțe, care a certat Primăria și a răsucit rezultatul spre Astaldi, cu lucrarea de 65 de milioane de euro. Pe 11 august 2014, italienii sînt declarați cîștigători.

În loc de șampanie, ei își cheamă însă avocații. Pentru că aflaseră că rivalii de la Strabag merg la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor. CNSC le dă dreptate petenților și indică Primăriei să ia din nou la mînă punctajele, de unde rezultă cîștigătoare Strabag.

65       de     milioane     de    euro     Astaldi

55    de     milioane     de     euro   Strabag

Italienii pornesc și ei spre instanță. Pierd la CNSC. Nu disperă, pentru că au de partea lor o observație pe care și Primăria o numește „fundamentală”: Strabag realizase în configurația de atletism o sală de doar 11.000 de locuri, față de 12.000 cîte li se ceruse explicit.

Prima oară, Curtea de Apel București, Secția de Contencios, le respinge cauza italienilor. A doua oară însă, le-o respinge doar parțial, iar Primăria găsește în motivarea făcută publică acum cîteva zile următorul paragraf: „Consecința care se degajă în acest context este că propunerea Asocierii Strabag se constituie într-o alternativă la prevederile caietului de sarcini din această perspectivă, regîndind funcțional destinația spațiilor pe nivelurile construcției”.

Ce vor să spună judecătorii? Că Strabag a repartizat magazinele cerute de Primărie, parte a sălii, pe mai multe niveluri, și nu pe unul singur, ca în caietul de sarcini. Și așa, descifrează Primăria motivarea instanței, oferta austriecilor lor ar fi  alternativă, adică neeligibilă.

Culmea norocului pentru italieni e că Astaldi nu contestase chestia asta! Dar se vede treaba că magistrații au săpat adînc în dosarul tehnic și au descoperit această nepotrivire. „Instanța ne obligă, practic, să considerăm oferta lui Strabag drept una alternativă”.

În materie de achiziții, explică Primăria, „oferta alternativă” lasă libertate mai mare constructorului, poate duce la mărirea prețului, cum s-a întîmplat la Stadionul Național, și tocmai asta n-au vrut ei să facă, încă de la început.

Așa că, în momentul martie 2014, au debifat opțiunea de ofertă alternativă. „Dacă instanța zice că Strabag a oferit o alternativă înseamnă, indirect, că nu e eligibilă și va trebui să-i dăm lucrarea lui Astaldi”, explică ei. Juriștii se rotesc de cîteva zile în jurul motivării Curții de Apel și asta e concluzia lor.

Există șanse să se termine sala pînă în primăvara lui 2017? „Da, dacă semnăm contractul în toamna asta și se apucă de lucru în decembrie”, sună răspunsul edililor. E posibil însă ca patinoarul vecin cu sala, la care achiziția a început aproape un an mai tîrziu, să fie gata mai repede, în decembrie 2016. Îl vor face tot Astaldi, împreună cu UTI.

Caz rezolvat. Dacă gimnastica s-ar disputa pe gheață.

 

Comentarii (23)Adaugă comentariu

Ioan  •  20 august 2015, 11:02

pe cine intereseaza o sala noua de sport? bucurestenii sunt multumiti ca au halena nationala si gata, nu le mai trebuie nimic. o teapa de vreo 250 de milioane de euro. putin si 65 de milioane la valoarea capitalei, macar 100 sa fie. ****** (moderare: asta e o calomnie)

valy  •  20 august 2015, 11:16

ba,nemai pomenit cum stie tolontan asta tot! ar fi bine sa nu se mai faca nimic in tara asta,daca se face gaseste tolo ceva in neregula!

Cătălin Tolontan  •  20 august 2015, 11:19

@valy: esti asa de pornit ca nu ai sesizat tema articolului: problema e ca nu se face, nu ca se face 🙂

Catalynn  •  20 august 2015, 11:39

Citind un articol despre meciul FedCup cu Cehia care se va desfășura la Cluj, chiar ma întrebam care mai e treaba cu Sala Polivalenta promisa de Oprescu, asa ca articolul tău a venit la țanc 🙂
Dar chiar asa, cum se face ca lui Boc (pt care de cand a fost marioneta lui Basescu nu am pic de considerație) i-au trebuit doar 14 milioane si ăstora 60?! Si 60 sunt asa la prima strigare, ca parca văd ca pana la final suma se dublează cum au făcut si cu Arena Nationala. E de 4 ori mai mare si/sau mai modena?! Miram-as!

astabag  •  20 august 2015, 11:43

daca tot agiti apele, de ce nu mergi pana la capat si sa ne spui si care sunt interesele (si interesatii) sa mute competitia la cluj. o fi facut boc sala de 4 ori mai ieftina, dar sala nu se plateste singura, trebuie folosita. cine a construit de fapt la cluj? strabag sau astaldi?

pauk  •  20 august 2015, 12:05

Expresia ‘este nevoit sa plece in exil la cluj’ este una extrem de tendentioasa. Arata pana la urma gandirea multor locuitori ai capitalei. Romania a castigat organizarea campionatului cu 2 sali, una pe hartie la Bucuresti si alta finalizata la Cluj. Nu vad de ce e asa de mare drama ca se organizeaza campionatul la Cluj.

Fane  •  20 august 2015, 13:31

Hai Romania!

vlad  •  20 august 2015, 13:32

Nene, toata problema asta cu sala e un monument de incompetenta din partea tuturor!!! Primaria face caietul de sarcini prost si cu scapari, proiectantii evident nu respecta caietul, ca asa sunt obisnuiti de la alte licitatii preferentiale, pe urma primaria este incapabila sa gaseasca scaparile din proiecte si urmeaza logic decizii contradictorii la diferite instante. Birocratie si incompetenta. Pana la urma Strabag are oferta mai mica, dar are si proiectul mai modest….. baiatul de la gimnastica ar trebui sa duca direct la Cluj campionatul ar fi cel mai bine pentru toti. Altfel patim ca la Arena Nationala si dau rasol, presati de timp si fac o treaba de mantuiala…..

Dupa atatia ani eu tot ma intreb, daca stadionul nostru e copiat 95% dupa cel din Germania, de ce nu arata la fel??? De ce acolo peretii si gradenele sunt vopsite si protejate? De ce acolo este stadionul complet imbracat in sticla? iar la noi bate crivatul in stadion iarna cand afara e placut??? Pai pentru ca, deh, trebuia inaugurat rapid.

unu  •  20 august 2015, 14:01

D-le Tolo, va deranjeaza ca Europenele se vor desfasura la Cluj? Tineti cu Strabag, care finanteaza trustul Intact?

Cătălin Tolontan  •  20 august 2015, 15:01

@unu: m-ati prins! Exact asta rezulta din articol. La o citire atenta, pe care ati reusit sa o faceti, ati descoperit ca sint un bucurestean gelos pe clujeni si un austriac nervos pe italieni 🙂

Marius Muresan  •  20 august 2015, 16:33

Domnule Tolontan . Sunt din Cluj-Napoca si va intreb ce ati vrut sa spuneti cu „sa mearga in exil la Cluj”? Ati reusit sa ma jigniti atat pe mine , cat si pe toti clujenii , pentru simplu motiv ca avem o sala de sport si cei din Bucuresti nu ? Nu e vina noastra !!!

Dan M.  •  20 august 2015, 16:46

Foarte rau ca exista atatea probleme cu „facerea” salii de la Bucuresti. Aviz celor care se vor mai gandi vreodata sa vanda blana ursului din padure… Campionatul de gimnastica este al Romaniei iar Clujul se afla in Romania (pana una, alta). Slava domnului ca avem o sala moderna in functiune, ca multe dureri au fost si acolo pana s-a facut.

Paparazzi  •  20 august 2015, 18:13

Sa faca si cu 75 mil€…numai sa vedem sala gata ca suntem de rasul curcilor

Cătălin Tolontan  •  20 august 2015, 20:08

@marius muresan: Sfinte Sisoe! E o metafora, nu un „exil” la propriu. Nici n-ar putea sa fie un exil, cum sa fie?
E ca si cum gimnastele mi-ar trimite o scrisoare de protest ca am scris: „Europenele de gimnastică năvălesc”. „Domnule Tolontan, ce sintem noi, populatii migratoare sa navalim?”.
Obisnuiti-va, va rog, cu ideea ca cititi articole, adica incercari de creatie, stingace uneori, dar nu procese verbale.

clujeano  •  20 august 2015, 20:57

De ce „exil la Cluj”. Romania e oare periferia Bucurestiului? De ce trebuie sa se organizeze totul in Bucuresti, iar dezvoltarea si promovarea celorlalte orase din tara trebuie sa fie pusa in umbra ? Nu este normal ! Ar trebui ca echipele nationale (din orice sport) sa faca constant turul Romaniei !

Cătălin Tolontan  •  20 august 2015, 21:57

@clujeano: aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!

cynic  •  20 august 2015, 22:15

Mandru ca sunt roman!

Tzacalinus  •  20 august 2015, 22:42

@astabak la cluj a construit cona, o firma romaneasca care facut si stadionul si are in portofoliu o multime de constructii mari din tara. Avum construiesc la tg jiu stadionul si probabil si la craiova. O firma romaneasca serioasa care nu isi bate joc si care in loc sa urmareasca marirea pretului si-a vazut de treaba.

Gogu  •  20 august 2015, 23:00

Deaia vrem autonomie cel putin economica. Ardeleanul si in special clujeanul e orgolios si nu mai accepta multa vreme ca toate marile evenimente sportive sau nu sa se desfasoare la bucuresti

Chuck  •  21 august 2015, 8:03

Ca de obicei, un articol argumentat. Bine asezat in pagina si incitant prin stilul metaforic ca multe din articolele lui Tolo! Rezultatul, trezeste controverse, site-ul atrage noi cititori. Considera-ma deja un abonat!

Vladimir  •  21 august 2015, 16:16

@Astabag Sala Polivalenta din Cluj a fost construita de catre CON-A, o firma din Sibiu. Aceeași firma care a construit si Cluj Arena (la termen și fara costuri aditionale).

Radu  •  21 august 2015, 22:25

Incompetenta crasa la ea acasa !!! Noroc chior cu boc ca s-a tinut de cuvint si avem POLIVALENTA CLUJ asa ieftina cum a fost din pacate guvernul ponta nu a finantat acast proiect cum nu a finantat nici CLUJ CAPITALA EUROPEANA A TINERETULUI!!! dar ne-am descurcat singuri asa cum am putut !!! Va asteptam cu drag la CLUJ si promitem categoric sa NU NE FACEM DE RUSINE !!! ca altii….

Venom  •  21 august 2015, 22:38

Oferta, pretul nu pot fi mai scumpe sau mai ieftine. Ci doar mai mari sau mai mici. Scumpe sunt produsele, serviciile etc.

Comentează