duminică, 16 august 2015, 10:43
Cu piciorul stîng în piuneze și simțindu-se rău, Simona Halep a jucat finala de la Toronto cu tensiometrul pe braț.
În setul al doilea, alții l-ar fi chemat pe Raed Arafat, dar ea s-a luptat. Au fost ore stupefiante. Derutată de agonia care o descătușase pe româncă, Bencic nu putea să cîștige, iar Simona nu știe să piardă. Și a făcut 1-1!
În setul trei, a abandonat.
Dincolo de rezultat, mai e ceva. Simona însăși sau cavalerul înzăuat Țiriac, cu vocea sa baritonală, anunță din cînd în cînd să nu mai ceară oamenii așa mult de la ea.
Nimeni nu cere. Adică publicul cere, dar nu e o solicitare reală, ci una de dragul convenției jocului. Așa e în orice spectacol. David Mamet, scenaristul din „Poștașul sună întotdeauna de două ori”, explică foarte frumos fenomenul. Mă dau și eu cult în cap, vorba lui Alin Buzărin.
Mamet își deschide cartea „Teatrul” cu un citat din „Homo ludens” a lui Huizinga: „Arena, masa de joc, cercul magic, templul, scena, ecranul, terenul de tenis (…) toate sînt terenuri de joacă, adică locuri interzise, sanctificate în care se aplică reguli speciale. Toate sînt niște lumi temporare în cadrul lumii obișnuite, dedicate interpretării unui act anume”.
Scenaristul observă că atunci cînd contemplăm drama, fie că o facem în sala de sport sau de teatru, apelăm la o altă parte a creierului nostru decît cea responsabilă cu luciditatea. „Noi, oamenii civilizați, o folosim rareori și ne face mare plăcere s-a activăm”.
Însăși Simona hiperbolizează. După semifinala cu Sara Errani, cu microfonul la mijlocul terenului, Halep a spus publicului ”un secret”, anunțîndu-l că ”turneul s-a terminat pentru mine, mă voi bucura în finală”. Evident că era doar o figură de stil, o interesa în continuare victoria în finală, însă apela la unul dintre cele mai vechi trucuri ale sportului, prin care gladiatorii încearcă să paseze presiunea.
Cam asta e, simplificată, teoria spectacolului și a vrăjii. Da, dramatizăm cînd chibițăm sportul! O facem conștienți că ne prostim și că redevenim copii. Spunem despre Simona Halep că „e prăbușită” sau că „renaște” sau că ”Bencic lovește ca un star” pentru că acesta este discursul dintotdeauna al poveștilor în viața oamenilor.
Iar asemenea meciuri eroice, cu Simona agățîndu-se de picior, de stomac, de meci, țes intrigi infinite.
Lîngă foc, se exagerează, se înfioară cuvintele și se descriu mituri clădite pe „suspendarea neîncrederii”. Lîngă foc, ne strîngem unii în alții, spunînd: „Și nu veți ghici niciodată ce s-a întîmplat pe urmă…”.
Ce se va întîmpla mai departe în jocul Simonei Halep? Nu știm. E unul dintre focurile noastre.
teo • 17 august 2015, 6:08
cred ca simona joca la alibi.se apropie un grand slem si nefiind sigura pe ea,pe jocul ei, incearca un tertip.sunt curios daca va juca la cincinatti.daca era accidentata n-am inteles de ce si-a dat jos bandajul de deasupra genunchiului.totodata mai cred ca nu sta bine cu pregatirea fizica.,iar de cea mentala nu mai vorbesc,chiar nu-i inteleg desele momente de furie,mai ales ca vine dupa o vacanta destul de mare si s-ar presupune ca si-a incarcat bateriile.
Marius • 17 august 2015, 6:46
Tolo, ti se pregateste ceva. Prea multe comentarii cu alura de „postac”, asa ca fii cu ochii n 4 :d
israelian cinstit • 17 august 2015, 7:27
Tololoiul presei romanesti filozofeaza pe scenariul unei drame personale ….]n rest vorbe de claca
Stra Luce Nthory de Nord • 17 august 2015, 7:56
Simona Halep are grupa de sange A (II). Nu are voie sa manance produse de origine animala. Ea nu are un nutritionist (nici psiholog) sa-i explice ca hot dog-ul, hamburger-ul, shaorma s.a. ii fac rau, foarte rau !
stan • 17 august 2015, 8:15
eu mereu am spus ca simona,a ajuns in acesta faza doar conjutural,valoare neexistand
ing.CPV • 17 august 2015, 8:31
Si totusi am dreptate.Chiar daca mi l-ati pu al 50-lea. Nu este primadata !?
Nu va multumesc ,nici macar in gluma !?
Andrei • 17 august 2015, 9:12
Sa remarcam, totusi, un fapt remarcabil – Belinda asta de 18 ani a batut pe parcursul a numai 6 zile pe nr.1 mondial (Serena), nr 3((Simona), nr.5 (Wozniacki), nr.6 (Ivanovici) plus alte doua foste jucatoare de top 10 -Bouchard si Lisicki. Nu cred ca mai putem veni cu un exemplu asemanator (Grand slamurile dureaza 2 saptamani, la turneele de o saptamana bati 1-2 jucatoare de top) dar sa bati 6 jucatoare de top de marti pana duminica, cate una pe zi, e incredibil
Sably • 17 august 2015, 9:15
Doamnee, cati „destepti”, a toate „cunoscatori” avem in tara asta !…Genul asta (vedeti „teo”), ma tot aduce in starea de perplexitate, intrebandu-ma buimac: „Oare cum dracu de stam atat de prost in atat de multe, cu atati ” destepti” printre noi?”…
Incerc o timida explicatie, reamintind acestor „genii”, doar atat:
Simona este ACUM „A NOASTRA”, ceeace ne da draptul s-o judecam al dracului de „intelligent”, numai ca, in navalnica voastra preocupare de a avea, a poseda ceva, cat de cat, uitati un lucru esential, anume ca, spre deosebire de alte „minuni” ce ne-au incantat si ne-au facut ” posesorii” lor (Nadia, Patzaichin, Hagi, chiar inberbul Ilie Nastase) , spre deosebire deci de acestia, Simona, ca sa fie acolo, acolo de unde noi o cerem inebuniti in „posesie”, ea a ajuns SINGURA, ajutata, dusa doar de puterile ei + scarficiile familiei sale!…
In rest,…frumos ai scris Catalin, intr-o noapte de vara torida, ai scris invocand un vanticel bland, de undeva de unde, parca nu mai vrea sa vina pe la noi, prin mintea noastra macar…
Felix • 17 august 2015, 10:38
Când Simona pierde faceti articole cu Porche-ul, tradatoarea de țara si multe alte epitete din mintea odihnita a lui Geambașu. Când câștiga, veniți cu hiperbolizari, poate mai pescuiți niște clickuri. Dezgustător.
b32die • 17 august 2015, 13:01
Intreb si eu comentatorii …. este vreunul locul trei mondial in profesia lor sau macar pe scara blocului … macar conjuctural? Suntem in schimb campioni la comentarii. Numai bine si succes Simona!
Gelu • 17 august 2015, 13:31
Chiar nimeni nu vrea sa ia in calcul varianta in care Simona Halep consuma atat de multe resurse fizice (pentru a compensa diferenta de gabarit) incat sa nu poata rezista unui sir de 4-5-6 partide cu adversare valoroase? Ce inseamna „era mai buna”, daca fizic era consumata de partidele anterioare?
neacsu • 17 august 2015, 13:56
Simona face cat poate,e un om cu limitele ei.Limitata ca alonja,limitata ca forta,limitata ca tehnica,cu un psihic care nu-l poate controla.Ea vrea,noi am vrea,dar nu se poate mai mult.Din spate apar figuri noi,tineri,dornici de victorii si bani.Au o lume a lor,iar muritorii ca noi,stam cu gura cascata si comentam ce noi nu am facut si nu vom face niciodata!
Melinte • 17 august 2015, 18:35
Ce apreciez la Simona este modestia fara de seaman,asa cum sunt toti aromanii.Mai stiu unul tot asa,cand a dat de milioanele de euro ,a devenit la fel de modest ,poate chiar mai modest.Si el este tot aroman.Sa le dea Dumnezeu sanatatea lu’ tata mare!
Ionel Binder • 17 august 2015, 20:00
Bravo Simona ! Am fost la meciurile ei la Toronto si am fost impresionat de valoarea ei, comparand cu celelalte jucatoare clasate mai prost in WTA. Chiar daca si Tolontan spunea ca nu Simona a fost cea care tinea in mana trofeul la final, trebuie sa acceptam totusi ca e o mare jucatoare. Nu poti considera doar momente in viata unui sportiv, ci intreaga cariera. Statistic, a fost mai buna si in finala de la Toronto in conditiile pe care le stim. Daca Bencic va juca pe viitor cum a jucat in finala n-are nici cea mai mica sansa sa urce in primele 10.
Ceea ce nu ma asteptam de la organizatorii de la Rogers Cup, este lipsa totala de fler. Habar n-am cine face strategia la aceste turnee dar e clar ca managerii acestui turneu au fost niste amatori. Totul a fost gandit in felul urmator, Simona (ca numar 2) sa joace tot turneul numai ziua la temperaturi si umiditate foarte ridicate iar Serena sa joace numai seara (ca numar 1). Totul a fost gandit din punct de vedere financiar dar din pacate total eronat. Organizatorii habar n-au avut ca Simona poate strange la un meci in Toronto mult mai multi sustinatori ca Serena. Financiar vorbind, organizatorii au gresit aranjand meciurile Simonei numai la ora 13 si implicit au afectat-o pe ea. Se stie foarte clar ca in timpul saptamanii sunt mult mai putini spectatori ziua decat seara. Deci, toate meciurile Simonei au fost la pranz pe canicula si umiditate exagerat de mare. Chiar nu inteleg de ce macar finala nu s-a jucat seara pentru ca tot nu erau alte meciuri de disputant ci a fost planificata la ora 13 !?!?!? Adversara ei din finala a jucat si seara de-a lungul turneului, ceea ce a fost foarte important pentru finala in conditiile in care toate siteurile de stiri internationale mentioneaza ca abandonul s-a facut din cauza „heat exhaustion”.
Bravo Simona ! Rusine Toronto ! Rusine Rogers Cup !
Maria • 18 august 2015, 10:40
Felicitari Simona! Ar trebui sa invatam sa apreciem mai mult reusitele si sa aruncam mai putin cu noroi atunci cand vine vorba de un esec!