Sebastian Ghiță: “Microsoft este responsabil. A luat 400 de milioane de euro și nu ne-a vîndut nici o licenţă!”

Interviu cu Sebastian Ghiță despre dosarele sale și ale altora

vineri, 27 februarie 2015, 6:31

UPDATE: Aici găsiți postarea lui SOV, a cărei asemănănare de idei l-a iritat pe Ghiță.

Interviu cu Sebastian Ghiță despre dosarele sale și ale altora # “Să ne cerceteze procurorii pe toți! Dar să afle și că Microsoft nu ne-a vîndut nici o licență pentru că toate calculatoarele ministerelor aveau deja licențe vîndute de către firmele românești!” # “Irina Socol de la Siveco a făcut afaceri într-o țară unde ca să ai contracte dai șpagă la partide! Nu a generat ea sistemul și nu a luat ea banii negri” # “De ce directorul român de la Enel a fost săltat, iar italianul de deasupra lui a luat avionul spre Roma?” #“Geme podul Casei de Sănătate cu tone de echipamente HP de sute de milioane de euro nefolosite vreodată”

Rămîi fără bere dacă pleci din redacţie.

Ziarul dedicat celor 70 de ani împliniţi de Ovidiu Ioaniţoaia a bucurat pe toată lumea. Primim zeci de sms-uri. Ziarul Financiar, Evenimentul zilei, Realitatea TV și Libertatea, colegi din toate zările ne sună. Oamenii găsesc elogiul meritat. “Și, mai ales, e un gest de civilizaţie și de încredere în presă”.

Și acesta e tot un gest de civilizaţie. Stau faţă în faţă cu Sebastian Ghiţă undeva la capătul celălalt al orașului, într-un birou de la România TV. “Păi n-aţi zis că sînteţi doar politician, ce căutaţi într-o televiziune?”. Zîmbește.

E prima întîlnire, avem opinii diferite, știe exact “ce aţi scris despre mine”, însă a acceptat dialogul. Scrisesem că e genul care ajunge din punctul A în punctul B trecînd peste toate cadavrele intermediare. “Am niște lucruri de spus”, motivează el. Ridic ochii din caiet. Nu mai zîmbește deloc.

– Sînteți mai vechi în baschet decît în SRI. De ce renunțați tocmai la baschet?
– În SRI nu sînt atît de vechi.

– Nu?
– I-am cunoscut o dată cu accesul firmelor noastre de IT la nivel național.

M-am gîndit toată dimineața la prima întrebare, dar sînt deștept fleașcă, omul nici nu clipește.

– Apropo de SRI…
– Vreau să spun doar atît: cei care spuneau că am protecție de la SRI, își doresc acum protecția de care se vede că mă bucur eu?!

Se referă la inculparea lui de către DNA în dosarul de la Ploiești.

“Am pornit compania și baschetul imediat după liceu”

– Revenind la baschet, este hobby-ul cel mai mare și totuși renunțați la echipă.
– Da, pasiunea cea mai statornică. Am pornit imediat după liceu, cînd prietenul meu Alex Iacobescu a venit și mi-a zis să ajutăm noi clubul. Abia fondasem compania de IT. Ambele erau mici: clubul și compania de calculatoare.

– E adevărat că fuseserăți olimpic național la informatică?
– Eram cel mai bun din liceu și doi sau trei ani am participat la faza națională a olimpiadei de informatică. Datorită unui profesor foarte bun, care ne preda avansat.

– Ce limbaje de programare?
– Păi, ajunsesem la C++ care nici nu apăruse la noi. Vorbim despre 1993, 1994. În fine, după liceu am pornit compania. Dar de muncit am muncit de la 16 ani. De partea comercială și de contracte mă ocupam eu. Eu alergam și vorbeam cu oamenii.

– Asta zice DNA că faceți și acum. V-ați conservat abilitatea să influențați oamenii.
(Puțin iritat) Am puterea să conving oamenii. Nu știu ce zice DNA acum, dar discutăm subiectul, nu-l evit.

– Colega mea Oana Dușmănescu, care scrie baschet, își amintește că pe la începutul anilor 2000, cînd echipa era în B și, apoi, în A, formați un grup agresiv. Și dumneavoastră, și Alex Iacobescu și ceilalți amici. Aveați un spirit dominator, competitiv, de cîștigători cu orice preț.
– Păi, dacă ne uităm înapoi, nu Asesoft, ci alte cluburi puneau presiune pe arbitraje.

– Dinamo?
– Da, atunci Dinamo. Dar echipe bune aveau și Clujul, și Sibiul și clubul finanțat de Rompetrolul lui Patriciu.

– De ce evitați caracterizarea ca un grup de tineri hotărîți să cîștige cu orice preț în sport? Nu asta ați făcut apoi în afaceri?
– Poate alții ne-au perceput ca agresivi. dar nu am vrut să cîștigăm, așa cum spuneți, cu orice preț. Sigur că au existat momente. Uite, vă dau un exemplu. La un moment dat, Puiu Dobrescu, cel care ne fusese antrenor, ajunsese la FRB și era apropiat de Vega, echipa lui Patriciu. I-am zis: “Domn’ profesor, vă dăm în presă!”. Bine, mă, și ce? “Păi, vă mai dăm o dată!”. Și ce? “Și vă dăm în fiecare zi”. La care el ne-a zis: Băi, țineți minte, în România orice scandal durează trei zile!

 “Ghiță n-a făcut nimic, dar se trezește cu un denunț”

– Scandalul pe care o să-l stîrniți acum cît va dura?
– Nu vreau să stîrnesc nici un scandal. Dar ne retragem din baschet pentru că nu vreau să ajung să fiu judecat vreodată pentru trafic de influență! Eu vorbeam cu oamenii. Mă duceam la antreprenorii români să-i rog să bage bani în echipă, ca să completeze finanțarea noastră.

– Cît e bugetul total?
– Am luat 10 titluri de campioni, 6 Cupe ale României și FIBA Europe Cup cu un buget care n-a depășit 1,5 milioane de euro pe an. Să zicem că aproximativ 30% venea de la alții.

– Și de ce vă temeți?
– Unii ne ajută din pasiune. Alții pentru că cine știe ce așteaptă de la mine. Nu le promit nimic, dar poate că ei așteaptă. Dacă unul dintre ei face evaziune fiscală și vine peste el DNA și ăsta spune: “Îmi reduceți pedeapsa la jumătate dacă vi-l dau în gît pe Ghiță?”. Ghiță n-a făcut nimic, dar se trezește cu un denunț.

– Ați început să vorbiți precum Elena Udrea. Cum vă bate în ușă DNA, cum strigați că persecută cineva.
– Nu, nu, nu vreau să ajung să vorbesc ca Udrea! Și nu-mi retrag nimic din ce am spus despre procurori. Ei fac o muncă importantă și, datorită DNA, economia poate fi mai competitivă. Eu am fost mereu în relații bune cu procurorii.

– Atît de bune încît o sunați pe Codruța Kovesi?
– Nici vorbă!

– Niciodată? Circulă informația asta și n-am vrut să scriem fără să o verificăm.
– Niciodată n-am vorbit la telefon cu doamna Kovesi! Nici cu Daniel Morar. Și cu nici un procuror. Și nici nu ne-am văzut în afara cadrului oficial, cînd mergeam ca membru al comisiei SRI. Comisie care mă gîndesc să mă retrag.

Vrea putere mai mare pentru SRI și pentru procurori

– De ce?
– Eu am niște concepții. Alți membri si Comisiei, altele. Eu am vrut legi mai bune în materie de SRI și de procurori.

– Mai bune pentru cine?
– Pentru instituții și, automat, pentru noi, cetățenii.

“În lipsa legilor Big Brother, îi legăm de mîini și de picioare pe procurori și îi forțăm să lucreze cu denunțuri”

– Sună cam ciudat. Pe de o parte, spuneți că riscul unui denunț vă face să renunțați la marea pasiune, pe de altă parte vreți puteri mai mari pentru serviciile secrete și pentru Parchete. Are legătură retragerea dumneavoastră cu cea a lui George Maior?
– Nu, doar că se petrec în aproximativ aceeași perioadă și am avut aceeași opinie pe legile despre care vorbeam.(Îl privesc, dar nu știu ce să cred) Dacă SRI și procurorii ar avea mijloace mai bune, poate că denunțurile ar reprezenta mai puțin din dosare.

– Cît de puternic sînteți?
– Nu mai fac afaceri de cînd am intrat în Parlament.

– Dar controlați și alte zone. România TV și fostele firme de IT de care ați rămas apropiat. Politică, media, afaceri. Nu e prea multă putere? Nu vă plasează tocmai asta în situații în care, inevitabil, puteți abuza sau puteți comite infracțiuni?
– Încep să renunț. Asta fac cu echipa de baschet. Am negociat anul trecut cu Ringier ca ei să intre acționari la România TV și la siteuri. Numai că Ringier este, la rîndu-i, în negocieri cu Axel Springer și mai durează. Vom relua însă discuțiile după ce se clarifică ei.

– Ați controlat o bună parte din piața IT și acum, după 10 ani, veniți și faceți dezvăluiri. Poate doar Siveco a fost mai mare ca voi. 
– Nici măcar Siveco n-a fost peste mereu. Dar hai să zicem așa: grupul Asesoft a fost în ultimul deceniu în primii trei din piața IT. E o mîndrie pentru noi. E dreptul dumneavoastră să credeți sau să nu credeți ceea ce voi spune.

– Nu sînteți în apele dumneavoastră în legătură cu dosarul DNA. Aveți 9 din 10 șanse la condamnare, cu sau fără executare. Așa zice statistica.
– Să fim controlați toți de către DNA! Respect munca procurorilor și voi accepta ce vor spune judecătorii. Și la firma fratelui meu s-au făcut percheziții. Și despre el spun că justiția să decidă. Dar am ceva important de transmis.

“Înainte de a candida pentru Parlament, am mers la mai mulți antreprenori din IT. La Irina Socol, de la Siveco, la Novensis, la HP, la Cisco. Cineva trebuie să le apere interesele. Iar acum e timpul să spunem deschis cîteva lucruri grave”

“Banii nu i-a luat Socol, ci gurile hulpave care nu fac nimic”

– Apropo de Irina Socol…
– O apreciez și astăzi! Am vizitat-o în arestul la domiciliu. Dumneavoastră credeți că ea a luat vreun ban negru din cei pe care era obligată să-i facă? Vă spun eu că nu! Ea avea o firmă. Care avea nevoie de contracte. I s-a spus: Ca să iei contracte, știi, trebuie să întorci! A rezistat, poate, o dată, de două ori. Dar are peste 1.000 de angajați care își așteaptă salariile. Asesoft, Teamnet și celelalte aveau la un moment dat 7.000 de angajați. A inventat Irina Socol vreun sistem? Nu, ea a supraviețuit în ceea ce au creat alții. Eu nu o apăr, să decidă judecătorii, dar justiția să fie egală pentru toți!

“Lui Socol i s-a spus: Vrei contracte? Păi, cotizezi la partid sau ajuți ministrul! Jocul acesta a fost generat de cei care conduc societatea. Ea s-a lăsat angre nată în acest joc. Și la sfîrșit venim și o ares tăm pe Irina Socol pe care am obligat-o să scoată niște bani din firmă ca să hrănească gurile astea hulpave care nu fac nimic”

– Și unde nu e egală justiția? La Microsoft?
– Exact! Știți ce ne-a vîndut Microsoft?

– Licențe.
– Nu. Asta se spune pe televiziuni. Nu ne-a vîndut nici o licență! Pentru că acele calculatoare care erau în ministere aveau deja licențe.

– De unde?
– De la noi, eu eram în afacerea IT la jumătatea anilor 2000 și știu ce spun. La un moment dat, exista obligația ca toate firmele care vindeau calculatoare să le vîndă împreună cu licențe. Pe care noi le cumpăram, era sub 100 de dolari, de la Microsoft. Și atunci ce au făcut americanii? Au zis că vînd Guvernului upgradarea, adică posibilitatea de a descărca îmbunătățirea softului.

– Adică ne dau versiunile ulterioare.
– Teoretic. Doar teoretic! Însă pe calculatoarele Guvernului oricum nu mergeau noile versiuni, care de altfel nici n-au fost descărcate! Noi am cumpărat nimicul cu 400 de milioane de euro în 10 ani. Acesta este adevărul! Și de aici s-au luat șpăgile pe care le vedem astăzi la televizor.

– O secundă vă rog! Dacă facem o cerere la Microsoft să ne spună pe cîte calculatoare cu licențe ale Guvernului României s-au descărcat în anii ăștia softurile, ca să știm ce am plătit, spuneți că vom afla că pentru sute de mii de calculatoare s-au descărcat doar cîteva mii de softuri?!!!

Sebastian Ghiţă își unește arătătorul cu degetul mare, descriind două cercuri mici, făcute din carne de om tînăr. Două zerouri!

Nu rîde deloc. “Nu! Eu spun că s-au descărcat spre zero licenţe! Eu spun că am asistat la o operaţiune de furt din bugetul României de 400 de milioane de euro. Și Microsoft nu e singurul exemplu. Mai am să vă povestesc”.

“Sîntem corupți, dar ne tratăm”

Ghiță spune că a vorbit cu “sute de oameni de afaceri români” care reclamă că străinii sînt tratați privilegiat și care avertizează că “de acum înainte, și politicienii, și funcționarii să se aștepte să fie reclamați la DNA dacă mai cer și un capăt de ață”

– De ce ar fi acceptat România așa ceva de la Microsoft?
– Nu România. Unii din România. Trebuie să știm toți ceea ce, mă rog, procurorii nu o spun: nouă nu ne trebuiau acele servicii!

Deci Microsoft știa și de șpaga către politicieni, de vreme ce avea nevoie de bunăvoința lor la achiziția a ceva despre care spuneți că era nefolositor?
– Șefii Microsoft din România, nu unul, ci mai mulți care s-au succedat, ofereau privilegiul reprezentării unor intermediari. Cum era Florică, celebrul Florică. Dacă o parte din bani se întorceau la ei, cred că procurorii pot afla. După cum, banii dinspre Florică plecau și la partide.

ULTIMA ORĂ: Potrivit unei declarații a avocatului Dancu făcută la B1TV, Gheorghe Ștefan susține în fața procurorilor DNA că cele 4 milioane de euro, care teoretic i-au fost repartizați lui de către Florică în dosarul Microsoft, n-au ajuns niciodată la Ștefan, ci au mers în campania electorală a PD-L.

– Pare o operațiune prea mare ca să fie gîndită altfel decît la nivel de stat. Om fi crezut că ne cumpărăm indulgența americanilor!
– Poate s-o motiveze ei oricum acum! Ce nevoie avea SUA să băgăm noi bani în buzunarul Microsoft? E adevărat că Microsoft făcea drumuri la Guvern și la Ambasada SUA. Ei ne-au mințit și Guvernul nostru și și-au mințit și Ambasada lor. Cert e că s-au luat șpăgi imense și, dacă vrei să te minți, zici că le-au luat pentru țară. O porcărie imensă, asta este afacerea Microsoft cu România! Știți că nu noi, ci Uniunea Europeană a oprit-o? Cînd și-a dat seama că se întîmplă în mai multe țări din Est a zis să le plătim la o valoare reziduală și să ne lase Microsoft în pace. Ne-au vîndut o hîrtie pe 400 de milioane de euro.

“Microsoft știa că noi avem licențe că de la ei le luaserăm! Și totuși, a pus Guvernul să cumpăre suport. Funeriu, Sandu și alții de i-am pus noi, românii, miniștri au semnat. Nu ne trebuiau aceste servicii! E o profundă și mare porcărie organizată de această companie Microsoft”

“A venit și Oracle să ne fure o tură!”

– Ați spus că aveți și alte exemple.
– Oracle a vrut de curînd să facă același lucru. Ne-a vîndut softuri de sute de milioane de euro.

– Softuri de baze de date?
– Da. Și acum veniseră, după formula Microsoft, să le cumpărăm upgradarea. Să ne fure și Oracle o tură! Am reușit să evităm asta! Știți că Ministerul de Finanțe nu are nici acum un soft integrat? Au zis că-l fac multinaționalele, că noi nu știm. Uite că softul de la APIA, cu plăți de un miliard de euro pentru România, l-a făcut o firmă românească, Siveco. La Casa de Sănătate l-a făcut Teamnet. UTI a făcut SEAP-ul. Nu sîntem chiar ultimii oameni!

– Discursul acesta l-am văzut la Sorin Ovidiu Vîntu pe blog acum cîteva săptămîni. Că lupta anticorupție se va termina cu raderea tuturor antreprenorilor români. Sînteți colegi de idei.
(Se asprește) Eu nu sînt coleg de nimic cu domnul Vîntu.

– Păi, omul spune fix același lucru!
– Lupta anticorupție este importantă. Vă mai zic o dată! Eu voi accepta orice decizie dă judecătorul, dacă voi fi trimis în instanță. Așa facem dacă vrem să trăim într-o societate civilizată. Dacă nu, facem ca Buzăianu și renunțăm la cetățenie și mergem în Elveția că nu credem în justiția de aici. Nu e cazul la mine. Eu în România vreau să trăiesc.

– Sursele noastre zic că mai aveți niște dosare în cercetare la DNA.
– De unde știți asta?

– Știți că nu vă răspundem.
– Bine. O să vedem. Eu o să trimit oficial către DNA și către DIICOT o cerere în care să-i rog să-mi spună cîți români și cîți străini sînt investigați de către ei. Cred că oamenilor le e teamă măcar să spună. “Dragă DNA, dragi procurori, avem această problemă”.

“Am impresia că 99% dintre corupți sînt români, în timp ce 70% dintre afacerile din România le controlează străinii. Eu nu cred că noi sîntem un neam de hoți, ci cred că justiția trebuie să ne trateze egal pe toți!”

“Pică podul cu echipamente HP nefolosite!”

– Dacă discutăm așa, și Stadionul Național a fost făcut de un consorțiu nemțesc.
– Și au dublat prețul și nimeni nu s-a sesizat, așa-i? Încă un exemplu. Cînd Enel a încărcat la factură consumatorii, DNA l-a ridicat pe directorul român. Oare directorul de deasupra, care este italian, nu știa nimic despre faptul că firma lui își păcălea consumatorii? Oare el nu știe nimic nici despre faptul că Enel importă utilaje ieftine din China, de la contoare pentru oameni la altele alea, de a ajuns să aibă monopol cu niște chestii care nu satisfăceau nici standardele de pe vremea lui Nea Nicu?! Italianul s-a urcat în avion și a plecat la Roma. Nu știe nimic.

– Mai aveți?
– Mai am. V-am zis că am vorbit cu sute de oameni de afaceri români. Geme podul de la Casa de Sănătate de aparatură HP veche, nefolosită. Tone! Pică podul! HP a livrat de sute de milioane de dolari și aruncăm și luăm iar și aruncăm și nu folosim și tot așa. Asta în sport se numește să fluieri cu dublă măsură! Este groaznic să cred că doar oamenii din România sînt corupți. Să fim rezonabili, cine crede asta? Dacă se va păstra această dublă măsură vom înlocui corupții noștri cu corupții lor!

– E un discurs.
– E o realitate! Eu știu multe companii care dau bani. Și în 10 ani eu n-am văzut companiile străine controlate de DNA. Aproape că sîntem scoși de pe piața românească. Dacă ești companie românească, ești corupt și ești hoț și faci afaceri cu statul. Dacă ești cu capital străin, atunci poți să faci caiete de sarcini, să dai șpagă. Și asta nu-mi place. Nu numai mie, e o îngrijorare generală. Văd că Ambasada SUA a făcut un concurs de caricaturi pe tema anticorupției. Mă gîndesc să ne punem și noi, românii, în piept o insignă pe care să scrie “Sînt corupt, dar mă tratez!”. Serios, poate așa, dacă ne uităm unul la altul, vedem ce greșim și ne facem bine.

“În calitate de cetățean român mă întreb mereu: de ce Microsoft nu e urmărită de procurori? Calculatoarele Guvernului aveau deja licențe legal cumpărate de importatorii care vînduseră calculatoarele. Microsoft știa. Și atunci a vîndut Guvernului suport. Adică o hîrtie cu dreptul de a suna la un call center din America. Nu aveam nevoie de acest serviciu. Acesta este adevărul îngrozitor”

– De mult doream să vă întreb. Zecile alea de milioane de euro împrumutate lui Alex Iacobescu sînt reale? Au fost impozitate?
– Fiecare euro. De alfel, nu uitați că eu am vîndut eMag, o parte din Teamnet, afacerile din energie. Unor parteneri străini. Banii n-au venit de la stat.

– Ați vîndut niște cifre de afaceri și profituri făcute cu statul.
– Energia? Se vinde în piața liberă. Nu aveți dreptate. Marea parte a acelor zeci de milioane de euro, pe care i-am încasat, n-au nici o legătură cu statul. Într- un an, am fost persoana fizică din România care a plătit la Fisc cel mai mare impozit pe acțiunile vîndute.

– Dacă veți fi condamnat la închisoare cu executare, asta înseamnă cam 30% din ce trimite DNA în judecată, nici atunci nu veți spune că e o eroare?
– Nu. Voi accepta orice sentință fără lamentare.

– Există vreun caz, că mai toți se dau victime?
– Codruț Sereș. A intrat în închisoare fără să facă pe victima. Pedeapsa a fost foarte mare, enormă. Și nu știu dacă el are vina maximală în caz.

– Vorbea cu oamenii de afaceri la ieșirea din ședința de Guvern și le spunea ce a rezolvat!
– M-ați întrebat dacă știu un caz de om care a mers să-și ispășească pedeapsa fără gălăgie. Vi l-am dat: Codruț Sereș.

– Deci în scrisoarea cu “Dragă DNA” ce le ziceți?
– Nu cerem clemență de la procurori. Nu le spunem să se oprească…

– Nici n-ați avea cum.
– Evident. Deci nu-i acuzăm, nu le cerem nimic, dar ne strigăm dreptul ca nimeni să nu fie deasupra legii. Nimeni, indiferent cît de mare e compania respectivă sau din ce țară vine.

– Există vreo șansă să reveniți asupra deciziei de retragere din sport?
– Nu. Cîtă vreme nu se reglează cumva riscul ca o discuție să poată fi privită drept trafic de influență, nu!

“Să fie atenți politicienii și funcționarii! În încordarea aceasta generală am auzit mulți oameni de afaceri români care mi-au spus că la primul favor pretins sau la prima licitație pe care o simt măsluită, indiferent în favoarea cui, se vor duce la DNA!”

Comentarii (140)Adaugă comentariu

madskills  •  27 februarie 2015, 7:49

Nu stiu daca vorbeste „lupul incoltit” din Sebastian Ghita sau „romanul adevarat”.

Cert este ca omul spune niste lucruri pe care altii nu au curaj sa le spuna. Companiile mari vin in tara asta si o trateaza ca pe un sat fara caini, cu largul concurs al politicienilor.

Cine sufera? Romanul de rand, pentru ca sutele de milioane furate puteau fi folosite la altceva.
Sper ca DNA sa devina „baubaul” din povestile copilariei noastre si orice om politic din Romania sa se gandeasca de doua ori inainte sa bage mana la „borcanul cu miere”. Poate o sa ajungem si noi, in sfarsit, sa traim in normalitate.

ingineru  •  27 februarie 2015, 8:06

Ce nu spune domnul Ghita este legat de calitatea serviciilor IT, mai exact a softurilor vandute statului roman.

Mai toate firmele care au prins contracte cu statul au livrat softuri de o calitate mediocra.

E de urmarit cate din softurile livrate au contracte de mentenanta in derulare, cate au avut pb majore dupa implementare.

Verificarea UAT(unit acceptance testing) s-a facut formal, beneficiarul semnand de primire fara o verificare ampla, sa fi existat o strategie de implementare.(serviciile de testare sunt in general minimalizate si costurile de reparatie sunt exponetiale dupa implementari aiuritoare). Ce nu descoperi la receptia softului o repari prin super contracte de mentenanta.

Lucrez de peste 15 ani in domeniu, am vazut multe… si la achizitii la fel, mi s-a cerut sa fac o configuratie server, la vremea aia, anii 2000-2002. Am facut-o cu baietii din camin, costa 4000$. Au luat configuratia la minister, ca pt ei lucram la o implementare, si au cumparat un HP de 21812$ cu aceeasi congfiguratie.Eram prea mic ca sa inteleg de ce ai face asa ceva. 🙂

mihai  •  27 februarie 2015, 8:16

Din afara mi se pare un stil FSB,KGB old school. Nationalism cit cuprinde si antiamericanism. Noi am FURAT ca furau americanii si ne-au obligat.

Nici o vorba de ancheta FBI asupra MS, iar superbele softuri autohtone, pe bani grei, functiuneaza sub nivelul unor liceeni talentati. Este penibil ca in ziua ITului cu acces nelimitat sa vii cu asemenea afirmatii!

Provoaca greata prin tupeu. Apropos, SIVECO and co de ce nu merg la marile evenimente IT? Vorbesc de cele reale.

Se gasesc acolo romanii care au plecat datorita lor.

ciupi  •  27 februarie 2015, 8:17

vi se intampla des sa sesizati minciuni expuse prin tacere?

fotbal  •  27 februarie 2015, 8:18

splendid interviu
multumiri jurnalistului!

RiP  •  27 februarie 2015, 8:20

Pasivitatea si ignoranta romanilor au creat astfel de grozavii. Oricine poate sa fure cu zambetul pe buze. Mai mult, statul printr-o impozitare agresiva te forteaza sa furi, cel putin ca sa supravietuiesti. Nu exista cetatean sau firma 100% cinstit in tara asta. Se pune intrebarea, cine pe cine acuza? Am fost si suntem in continuare luati de fraieri de catre cei din jur, dar suntem mandri ca facem parte din NATO sau UE. In schimb avem biserici… locuri sfinte unde coruptia nu intra (sau nu iese)!

Epigonul  •  27 februarie 2015, 8:21

Şi zici că ediţia de ieri a bucurat pe toată lumea? Pe Banciu l-ai ascultat ieri? 🙂

Mircea Serban  •  27 februarie 2015, 8:22

… si acest om, precum SOV -asa cum bine ai sesizat, vorbeste despre faptele unora din sfera politicului din Romania, care au pus tara pe tava strainilor!
Cred ca DNA, va trebui sa ia la rost, pas cu pas, toate partidele caci acolo se afla samburele ingerintei in actiunea de fraudare a bugetului, moralitatii celor din aparatul administratiei de stat, iar parlamentul ar trebui sa gandeasca o lege prin care, salariile tuturor din administratie sa fie astfel concepute incat sa fie asigurata o viata decenta, dar in clipa cand cineva este prins ca a fraudat sa isi piarda drepturile civile pentru inca 2 generatii de la acea persoana in sus!
Horthy a eradicat coruptia printr-o masura identica de aceea, nici un functionar public nu avea nevoie de „spaga” intrucat avea o leafa buna si la contactul cu autoritatea de stat delicventul -indiferent de statutul sau social, nu avea nicio sansa!
Trebuie intarita, eliberata de ingerintele politicului toata economia si viata sociala a acestei patrii altminteri, disparem, cadem din istorie, vorba lui Cioran!

birlic  •  27 februarie 2015, 8:25

Incredibil, mi-am schimbat parerea :despre Ghita ,despre DNA dar si despre servicii .Eminescule cat esti de actual cand versificai „strainii”

adriani  •  27 februarie 2015, 8:27

Manipularea a inceput in 89 odata cu asa zisa revolutie, cand industria si economia acestei sarace tari bogate au inceput sa fie devalizate sistematic dupa un scenariu bine pregatit. Iar cei care la momentul respectiv au sesizat acest lucru, erau numiti nostalgici sau comunisti.
Iar acum suntem judecati cu unitati de masura diferite, asa ca daca ai nostri au furat (si sigur au furat), ai lor au facut doar afaceri.

Gabi  •  27 februarie 2015, 8:29

DNA, pe cei de la Microsoft sa-i lasati in pace ca sunt americari si poate pleaca din tara si poate iar va cheama ambasada SUA la raport

Doru  •  27 februarie 2015, 8:29

Oh, inca un patriot recuperat cu ajutorul DNA.

Intrebare nepusa: daca stia deja atat de multe de ce le spune doar dupa ce e chemat la DNA?

Credinta in afaceri si-o dezvaluie cand vorbeste despre Socol, traducerea fiind „asta e sistemul, asa am facut si eu, nu poti sa ma inchizi pentru asta”. Uite, se poate.

Seamana cu Udrea ca doua picaturi, amandoi sufera de complexul, perfect uman, numit „buricul pamantului”, aflat in faza clinica cunoscuta sub numele „daca incep eu sa spun ce stiu…”

ovialex23  •  27 februarie 2015, 8:37

Ce ticalosie !
Unde ar fi fost Romania si cum am fi trait noi daca nu s-ar fi furat nimic in cei 25 de ani de dupa ’89.

Cătălin Tolontan  •  27 februarie 2015, 8:40

12, Doru: corect ce spui, cu precizarea ca el sustine ca nu va adopta niciodata in fata justitiei atitudinea Elenei Udrea de a se victimiza. Ghita zice in interviu ca va accepta orice verdict fara lamentari.

Radu  •  27 februarie 2015, 8:41

Poate Microsoft le-a vandut upgradeul de versiunea X de windows la versiunea Y nu cred ca era problema lor daca guvernul instaleaza noua versiune sau nu. Si in mare parte vesiunile de windows ca si hardware requirements de la windows xp la windows 8 nu variaza foarte mult din punct de vedere al cerintelor de hardware, eventual niste ram de la xp la 7/8 asa ca acest personaj cred ca bate putin campii.

io  •  27 februarie 2015, 8:41

Bun, bun…avem mituitii, dar mituitorii unde sunt?

Ei cand vor fi trasi la raspundere? Macar sa li se faca un BAU!

Daca ancheta nu e dusa pana la capat si nu sunt cercetati si aia de pe partea cealalta a baricadei, atunci avem de-a face cu o alta mare porcarie.

doina  •  27 februarie 2015, 8:41

ha, ha, ha!!!! cum se intilnesc spiritele de infarctori! basescu se apara cu ponta ca sri nu I-a trimis informari despre neamuri iar asta vorbeste exact ca infractoarea de udrea!!!! ca si cum am fi o tara de hoti si ei spun:da’ ce va mirati voi nu furati???? tupeu maxim cind sint incoltiti! de ce nu au facut „gasca” si sa se opuna practicilor? sa faca scandal impreuna cu socol sa denunte la ue, peste tot ca nu pot face afaceri cinstit? pt ca vor ca la 36 sa fie rapid milionari! acum se vede din ce in ce mai clar ca astia erau intelesi! se vede de altfel si la tv, b1 care era cu statu de drept in gura toata ziua acum ii pupa pe ponta, ghita si udrea!

sundance  •  27 februarie 2015, 8:43

Nu apar pe nimeni dimpotriva era timpul ca sa mai faca cu rindul si pe la DNA dar apropo? DE NIRO A FOST PRINS DE FISC cu o datorie de 7 milioane de dolari !! A platit si ? SARUT MINA .

fotbal  •  27 februarie 2015, 8:44

sebastian la 4 ani. varianta de titlu
varsta 🙂

Gigi  •  27 februarie 2015, 8:49

Si eu mi-am schimbat impresia despre Ghita . Chiar asa , Microsoft nu poate fi anchetat ?

vali  •  27 februarie 2015, 8:53

tolontane, daca bagati in seama aceste specimene care fura din viitorul copiilor nostri si n-au nici un fel de remuscari faceti un mare rau.

De fapt voi ziaristii sunteti complici la toata aceasta degringolada din tara asta pentru ca le-ati facut notorietate la toti mediocrii astia.
Pana nu exista presa libera in tara asta e greu cu democratia !

Marcel  •  27 februarie 2015, 8:53

„Microsoft e responsabil…”, directorul italian al Enelului…, capitalismul este si o lume a oportunismului, asa functioneaza, e departe de perfectiune si fair play, trebuie sa ne adaptam la regulile lui daca il vrem!
Daca gasesti „prostul” care sa-ti cumpere o bucata de hartie cu un munte bani…
Sa nu se supere domnul patriot Ghita dar, inainte sa ma uit peste gard eu mai intai imi fac curat la mine in curte!

Doru  •  27 februarie 2015, 8:54

Tolo, 13: Corect, asa zice.

Sunt in continua uimire cand aflu cate chestii nasoale stiau deja oamenii iesiti de la DNA despre bugetul public, despre sistemul ticalos, despre cum ne fura strainii si despre cum sunt prinsi doar ai nostri patrioti.

Denunturile astea publice, facute mereu dupa o excursie la DNA, nu inseamna vindecare de coruptie, nici macar tratarea ei, e doar iluzie trecuta la alt nivel.

Dan Bradu  •  27 februarie 2015, 8:59

are si Ghita dreptatea lui in ceea ce afirma… companiile romanesti de software sunt capabile sa faca softuri ultraperformante. Si nu inteleg nici eu de ce le fac doar strainii… si eu sustin contractarea lucrarilor de catre firme romanesti!! E baiat destept, pacat ca nu si-a jucat cartile corect!!

Cătălin Tolontan  •  27 februarie 2015, 9:01

21, vali: presa libera inseamna si sa existe dreptul oamenilor sa se exprime. Si e treaba mea sa fac asta, chiar daca asta ma face antipatic tie. Nu conteaza daca eu sint de acord cu ce spune Ghita sau nu sint, conteaza ca la voi sa ajunga ce spune el intr-o forma clara, nepropagandistica si pusa in contextul curiozitatii si al interesului public.

Ilie de la Scularie  •  27 februarie 2015, 9:01

Asa ne trebuie daca suntem o tara de prosti!vin altii si ne fura,ne fura si cei din interior,problema este ca tot romanul de rind simte asta.Halal politicul romanesc,o generatie de smecheri si samsari pusi pe furate doar ptr ei si deloc a face ceva ptr tara.Nu este deloc de mirare de ce se emigreaza in masa?Foarte bine!in tara asta nu are rost sa traiesti.

cplusminus  •  27 februarie 2015, 9:04

Mai ramanea sa spuna ca el a inventat c++..lol
Deci in logica lu’ghitza a infiintat o companie cu jde mii de angajati si apoi si-a dat seama ca singura sansa sa le plateasca salariile este sa ceara statului roman sa ii cumpere softurile de doi bani cu jde milioane de euro.. Curat murdar ,monser !
Poate vreo 10 ani la bulau il vor ajuta sa scrie o carte sa ne invete pe toti cum ‘nevoia creeaza cererea’.

sundance  •  27 februarie 2015, 9:12

Trebuie sa nu exagerati cu psihoza asta numita DNA pentru ca va treziti cu reversul medaliei . Nu o sa mai vezi antrepenori sau proiecte gen public privat . Ma adresez tie ca pe aici se inghesuie cam multi sa spuna NIMIC !

Stirea zilei « Orlando  •  27 februarie 2015, 9:12

[…] Ghita in interviul acordat lui Catalin […]

oldman  •  27 februarie 2015, 9:27

„Păi, ajunsesem la C++ care nici nu apăruse la noi. Vorbim despre 1993, 1994”

se spune: nu apăruse la noi la Ploiești măi băiat!

barlea adela mirela, Montreal (teius, alba)  •  27 februarie 2015, 9:33

mai tolontane esti securist acoperit si manipulezi pe cei care nu au capacitatea de a-si da seama de abureala voastra, lasati-ne in pace ca tot la groapa mergi si tu, nimeni nu scapa va credeti voi dumnezei sa judecati lumea, dar pina acum ce ati facut mai lichelelor?

Tea  •  27 februarie 2015, 9:42

Nu e Ghita personajul care sa imi placa, insa are dreptate pe unele locuri.

Si, mai mult decat in cazurile de „spagi” la stat, romanii sunt scosi in suturi din multinationale.
Am auzit ca la BCR exista si directive de „nu mai lucram cu companii romanesti”, in conditiile in care serviciile facute de romani sunt si mai bune si mai ieftine. Strainii vorbesc de coruptie numai la nivelul romanilor, aceeasi straini care, nu stiu pe baza a ce, isi sustin cu nonsalanta „partenerii” agreati „in particular” pe sume exorbitante. Macar grecii sustin interesul national.

acelasi inginer  •  27 februarie 2015, 9:42

Ca sa imi continui povestea, o dam sus si tare ca pt Schengen tehnic suntem pregatiti. Asa sa fie oare? Credeti ca strainii nu stiu ce petarde de softuri oferim statului roman? La ce sume erau vehiculate in presa ca ar fi costat contractul cu EADS, ar trebui ca totul sa fie intr-adevar de mare calitate. Cand s-a implementat pt sanatate cardul, de cati ani se tot vorbea de el? Era ca o sperietoare, directorii stiau ca au luat X, in realitate aveau o cutie goala. Fara verificare la primire s-au cumparat machete, lucruri nefunctionale. Apoi s-au semnat contractele de mentenanta(care nu inseamna realizarea unui soft dupa receptie) si s-a facut softul, si ala prost.(in mententanta nu mai beneficiezi de echipe mari, oamenii dedicati sunt putini in realitate, se lucreaza pe proiecte multiple) Toti marii afaceristi din IT Romania aveau si au legatura cu politicul, serviciile de informatii romane. Asta nu inseamna ca aia din afara sunt mai breji, nici pe departe, dumneata domnule Ghita si altii, le-ati oferit cadrul perfect de furt, a fost convenabil de ambele tabere. Eu as lua toate softurile cumparate de statul roman sa vad cate sunt functionale end-to-end, ce nu functioneaza corect sa returnati banii cu dobanda&penalizari. Da, avem o tara cu potential dar nu am facut aproape niciodata echipa. :). Cand vom vrea sa facem impreuna ceva, vom iesi in fata altfel mai avem de asteptat.

Nic  •  27 februarie 2015, 9:49

Sunt doua aspecte aici. In primul rand, cum mai spunea cineva mai sus, softurile furnizate de companii, precum Teamnet de ex, sunt de o calitate deplorabila. Ultima mea experienta de ex cu un produs nu atat de complicat, ci chiar foarte simplu, este cu acea del 088 pentru obtinerea cidului de tva. S-a facut un pdf „inteligent” care timp de 6 zile nu a putut fi validat de nimeni pt ca era plin de erori. Problema este ca se dau si se iau spagi foarte mari, dar nu se fac produse bune, ci in bataie de joc. Ca si drumurile si multe ale exemple.

In al doilea rand, problema accesului la contractele cu statul este, din punctul meu de vedere, o chestiune care afecteaza extrem de grav economia. Pentru ca, in fapt, nu exista economie libera si nici concurenta corecta pe piata.

Astfel, economia noastra este profund nefunctionala. Un pas important ar fi si contractele din sistemul medical. Curatenia din acest domeniu ar trebui sa fie inceputul reformei in sanatate. Este corect si adevarat ca banii in Romania nu se pot face pe bune. Si aici fiecare alege ce ii dicteaza constiinta. Personal, am ales sa nu ma amestec in combinatii cu statul si nici in campanii electorale, avand o afacere in domeniul tipografic. Insa nici bani nu fac. Dar am ales sa imi respect propria constiinta. Si nu e usor deloc, pentru ca presiunile concurentei neloiale sunt extrem de mari. Consiliul concurentei nu functioneaza si nici nu are cum in conditiile actuale de piata. Si sa nu creada cineva ca spaga in Romania functioneaza doar la stat.

Achizitiile in multe firme multinationale se fac cam pe aceleasi principii. Curatenia trebuie sa inceapa din sectorul public. Privatii, intr-adevar, supravietuiesc in conditiile create de stat. Abia dupa aceasta curatenie, putem vorbi despre reforme sanatoase. Deocamdata toti banii se duc in gauri negre, necontrolabil.

Adrian  •  27 februarie 2015, 9:49

E interesant si adevarat interviul cu Ghita dar uitati-va la comentarii, retardati care nu doar ca nu pricep nimic dar se si lamenteaza. Trebuie sa ne trezim!

LucianD  •  27 februarie 2015, 10:15

Oameni buni, excelent interviul, merita chiar dezvoltata ideea, multumim Catalin!

Ne lamentam cu totii de furturi nerecuperate niciodata de stat, de caracatita coruptiei care e aparent de neoprit in dezvoltarea ei, de faptul ca suntem aratati cu degetul din afara, de MCV-uri si alte alea similare.
Dar peste lamentari, incercam sa gasim solutii? Sa rezolvam ceva? Sa corectam greselile si sa nu se mai repete? Asta ar trebui facut!

In acest domeniu, afaceri cu statul, ar trebui schimbata, de exemplu, legea achizitiilor din bugetele statului si cel european.
Acel criteriu „pretul cel mai scazut”, care, iata, paradoxal face ca in final sa se cumpere la „pretul cel mai ridicat” (care include spagile si banii pentru campanii electorale, evident), e una din cauzele care a dus la toate aceste grozavii din care statul a pierdut mult in loc sa castige. Trebuie schimbate criteriile, intarit controlul independent si neinteresat, facut de persoane platite foarte bine ca sa nu fie si ele, la randul lor, coruptibile de catre acest sistem.
Sunt multe de zis, dar ideea generala este ca trebuie umblat drastic la schimbarea si aplicarea CORECTA a legilor achizitiilor publice.
Daca nu ne pricepem, sa incercam sa luam modele de la tarile care sunt in topurile mondiale cu cea mai mica coruptie, gen Singapore sau Finlanda.

Aiuriel  •  27 februarie 2015, 10:15

Chestia asta cu mituirea Microsoftului ca sa-i imblanzim pe americani este cam la fel cu vanzarea Petromului lui OMV ca sa ne castigam sprijinul austriecilor de a intra in UE. Niste „baieti” de bine care si-au umplut buzunarele profitand de lipsa de cunostinte a celor care ar fi trebuit sa stie mai mult. Multi s-au aranjat pe viata, ba chiar pentru cine stie cate generatii.

Eu unul de mult m-am intrebat de ce n-a venit nimeni cu solutia „open source” pentru entitatile publice. Exista linux/BSD de toate soiurile, baze de date chiar foarte bune (PostgreSQL), exista Open Office care face aproape tot ce poate face MS-Office… C++, Java si cate si mai cate limbaje de programare… Stiu ei cei de meserie, numai sa-i intrebati. Si pe urma n-aveau decat sa-i puna pe niste barosani din diferite ministere sa formeze niste echipe care sa se ocupe de interfetele de comunicare: sub ce forma are nevoie fiecare sa primeasca datele si sub ce forma sa le transmita. Si aici XML n-are egal. Sigur, in locurile unde-i musai Oracle, se cumpara Oracle. Sau daca la Banca Nationala a Romaniei sunt mii de spreadsheet-uri cu macro-uri si alte programe, n-are rost sa cheltuiti banii doar ca sa adoptati „open source”. Sau poate are, cine stie… Bineneteles, cei ce trebuiau sa se imbogateasca n-ar fi putut-o face, dar situatia ar fi fost cu totul alta!

8, Mircea Serban: Sa stii ca nu cred ca Horthy a rezolvat problema coruptiei numai platindu-si functionarii mai bine. E imposibil. Nici o tara, in nici o perioada nu si-a putut si nu-si va putea permite acest lucru dintr-un simplu motiv: nu-s destui bani. Doar de curiozitate cauta pe google „how much is a us supreme court justice paid” si o sa vezi ca seful Curtii Supreme din SUA face putin peste 200.000 de dolari. La Curtea Suprema ajung tot felul de cazuri, unele din ele cu un potential de castig/pierdere de ordinul miliardelor. Crezi ca poti sa-ti permiti sa platesti un astfel de judecator un salariu de 100 de milioane (daca acesta ar fi „tentat” sa ia un comision de 10% cat se spune ca ar fi luat Elena Udrea), doar ca sa reziste tentatiei si sa fie un om cinstit? Si cum cu o floare nu se poate face primavara, la fel si cu judecatorii. Toti ar fi trebuit sa fie platiti corespunzator. Si nu numai ei, ci si politicienii si functionarii publici, etc. Morala? Frica pazeste pepenii si-i cazul ca cine se baga in astfel de pozitii sa stie ca nu asa se face averea. Cine vrea sa fie bogat sa-si faca o afacere si… mult succes! Dintr-o slujba la stat nu te imbogatesti.

Bogdan  •  27 februarie 2015, 10:15

Splendid interviu !

Trist ca am ajuns sa fim tratati ca o tara bananiera 🙁
Oricum, sunt de parere ca niciodata nu este prea tarziu pentru a renaste, si ai baga la ANI GREI DE INCHISOARE pe cei ce au facut JAFUL ACESTA.
NU uitati sa confiscate averile acestor NESIMTITI, pana la ultimul sfant !!!!!!!!!!!!

Cal&Cos  •  27 februarie 2015, 10:16

Poate reuseste sa-si aminteasca tanarul cum a facut banii cu care a achizitionat afacerile. Pe care afaceri spune ca le-a vandut cu profiturile imense. O spalatorie de bani .La viata lui a incasat bani numai de la stat, pe softuri „apa de ploaie” ce nu au functionat niciodata. Evident ca este frustrat ca au fost si altii care au procedat la fel.

fzr  •  27 februarie 2015, 10:17

Nu pot sa te fure strainii daca in Romania nu au oameni care sa le faciliteze acest lucru deci pana la urma e tot vina romanilor…

Haralambie Harpalete  •  27 februarie 2015, 10:20

„UTI a făcut SEAP-ul”

Domnu Ghiţă, domnu Ghiţă … ştiţi foarte bine că UTI asigură doar infrastructura hardware şi comunicaţiile …. cam la fel cum face „timnetu” lu peşte … din fericire, NU UTI a făcut SEAP-ul, ci alţii …

Vlad  •  27 februarie 2015, 10:22

Tolo…o greseala mare ce ai facut in acest articol:

„Ziarul Financiar, Evenimentul zilei, Realitatea TV și Libertatea, colegi din toate zările ne sună.”

Libertatea sunt colegii tai? Nu cred ca tu esti un fomist care traieste din clickuri…N-ar strica sa incepi o lupta si contra acestor asa zisi „jurnalisti”.

Acum ca ti-am mentionat asta, citesc mai departe articolul. 🙂

vali  •  27 februarie 2015, 10:24

Presa libera ar face o alta selectie de subiecti decit o faceti voi !

Nu mi se pare ca acest individ nu a avut dreptul sa se exprime vreodata.

Oricum trendul este clar…v-ati taiat craca singuri de sub picior si pentru ca nu v-ati facut curatenie in propria ograda !

Dan  •  27 februarie 2015, 10:25

Mentalitate de smenar de Ploiesti, ceea ce si este.
Nu discut despre Asesoft Distribution…dar sa spui ca in 1994 ai infiintat o firma de distributie IT cu banii castigati din vanzarea de martisoare primavara si inghetata vara, e penibil.
Cat despre afirmatiile lui Ghita cum ca americanii ne-au pus sula in coaste cu una cu alta, zic doar atat: arata, Ghita ca te tine si schimba tu lucrurile in tara asta: da-i afara pe toti din Romania, ia inapoi ce ati dat pe degeaba (Petrom, ENEL, CEZ, etc), baga-le pe toate intr-o companie de stat, da-le actiuni romanilor la aceasta societate.
Daca nu faci asta, esti doar unul dintre ei, cum ai fost si cum vei ramane vesnic.
Patriot te nasti, nu devii.

PS M-am cam saturat de „spectacolul” democratiei asteia de 25 ani. Sper ca odata cu mine si cat mai multi romani.

el ahim  •  27 februarie 2015, 10:26

Realitatea a fost urmatoarea in cateva cuvinte:

Microsoft a oferit acele upgrade noi ,un neica nimeni di politica dar cu functie mare a zi da, dar da si tu ceva!

Si uite asa 400 milioane de euro au plecat doar ca politicianul sau politicienii vroiau spaga .Acei politicieni sa fie trasi la raspundere confiscata averea si la urma executati in public.

Dezvăluiri Sebastian Ghiță: ”Am asistat la o operaţiune de furt din bugetul României de 400 de milioane de euro. Și Microsoft nu e singurul exemplu” | România curată  •  27 februarie 2015, 10:29

[…] Într-un interviu acordat lui Cătălin Tolontan, Sebastian Ghiță face dezvăluiri explozive. El confirmă că șefii de la Microsoft știau de șpăgile care ajungeau la politicieni și la partide, atâta timp cât au vândut României softuri de 400 de milioane de euro de care Guvernul nu avea nevoie!. Mai jos un fragment din acest interviu. Integral pe Tolo.ro. […]

seb  •  27 februarie 2015, 10:30

Ghitza ar face mai bine sa vorbeasca de tzepele date de firmele lui (ale apropriatilor) statului roman !!
Pana atunci, spusele acestui oportunist-papushar-mediocru sunt doar apa de ploaie… La cat de milionar e, se pare ca dansul e unul dintre mituitzii din poveste…?! Personaj gretzos!

xolv  •  27 februarie 2015, 10:33

Se strange latul patrulaterului Maior-Ponta-Ghita-Udrea. Romani, chiar nu realizati ce ati facut pe 16 nov ?

Sandu  •  27 februarie 2015, 10:33

Ce treaba are Microsoft? El a vandul licentele corect, e treaba altora sa le instaleze.
Oricine a avut acasa un XP ! Dupa ce platesti licenta de Vista, si descarci kit-ul, nu e treaba Microsoft daca tu il instalezi, sau daca din comoditate continui sa-l rulezi pe cel vechi.
Ghita bate campii!!! Daca era pasionat de programare cum zice, de C++ atunci facea soft-uri inca din liceu, nu vindea tinichele chinezesti la ASESoft pe bani grei catre firmele de stat din Ploiesti. Si era si el acum respectat cum e Talpes cu BitDefender, sau Radu Georgescu .

uncititor  •  27 februarie 2015, 10:37

http://roncea.ro/2010/10/25/sorin-ovidiu-vintu-intre-masonerie-si-kgb-sebastian-ghita-la-stanga-lui-eugen-ovidiu-chiriovici-care-il-are-la-dreapta-sa-pe-cristi-burci-petre-mihai-bacanu-si-sorin-rosca-stanescu-prinsi-in-ret/

Comentează