Centrul Român de Politici Europene a prezentat azi un studiu despre factorii de care depinde durabilitatea performanței DNA. La finalul prezentării făcute de Cristian Ghinea, la care au participat președintele ales Klaus Iohannis și șefa DNA Laura Kovesi, a început dezbaterea.
miercuri, 26 noiembrie 2014, 1:58
Centrul Român de Politici Europene a prezentat azi un studiu despre factorii de care depinde durabilitatea performanței DNA. La finalul prezentării făcute de Cristian Ghinea, la care au participat președintele ales Klaus Iohannis și șefa DNA Laura Kovesi, a început dezbaterea.
În discuții, a apărut o cifră strivitoare. Simona Teodoroiu, secretar de stat în Ministerul Justiției, a spus că ”statul are de recuperat peste 1 miliard de euro, atît cît reprezintă indisponibilizările în urma proceselor”. Practic, statul român, prin Ministerul de Finanțe, mai exact prin ANAF, valorifică doar 5% din valorile confiscate de la cei condamnați.
Cifra de 5% a fost avansată acum cîteva luni de Laura Kovesi și procentul a fost confirmat azi de Simona Teodoroiu care a precizat că ”nu avem o altă cifră comunicată pe această temă dinspre Finanțe. 5% sînt recuperările efective”.
Nu există o centralizare a cît de vechi sînt aceste creanțe ale statului. Practic, fiecare instanță le știe, pentru că e obligată prin lege să le urmărească, dar din ce e compus acest miliard de euro și în cîți ani s-a strîns el, pe tranșe, nu știe nimeni.
Informațiile vin greu și pentru că ”există două curente de gîndire”, după cum a explicat un alt participant la dezbatere. Cei din justiție consideră că tot procesul de recuperare ar trebui să fie transparent în timp ce argumentul Fiscului este că intervine secretul fiscal. Pe asta se bazează probabil, deși Fiscul n-a explicat astfel, refuzul ANAF la cererea Gândul de a preciza ce se întîmplă cu clădirile confiscate de stat în urma condamnării lui Dan Voiculescu.
Filozofia ANAF este aceea că relația contribuabil – Fisc rămîne secretă pînă în momentul recuperării sumei. Ei se bazează pe faptul că, de pildă, recuperarea se face pînă la contingența sumei decise de instanță, iar proprietatea poate avea o valoare mai mare. Vocile din justiție, prezente și la evenimentul CRPE de azi, susțin că inclusiv lipsa de transparență a procesului de recuperare este o cauză pentru acumularea acestui peste 1 miliard de euro nerecuperat.
Și încă o cifră. DNA se laudă cu un procent ”de peste 90% de condamnări dintre cazurile trimise în instanță, în condițiile în care, în Europa, cifra de 75% e considerată drept foarte bună”.
Avem un randament al condamnărilor probabil record în Europa. Această cifră poate fi privită însă și dintr-o altă perspectivă, îngrijorătoare ca cetățean. Dacă DNA te trimite în instanță, ești aproape condamnat. E ca și cum, statistic vorbind, procurorii ar decide vinovăția, ceea ce desigur că juridic nu e real, pentru că DNA nu este instanță de judecată.
Întrebați cum explică această cifră, unul dintre cei prezenți la discuție a spus că ”procentul condamnărilor este mare nu doar la DNA, ci și în dosarele trimise de celelalte parchete. În privința DNA, procurorii au învățat în ultimii ani care este argumentația pe stilul judecătorilor. Dosarele lor din ultimii aproximativ trei ani sînt mult mai bine probate și argumentate”.
Bd.Maghiaru • 26 noiembrie 2014, 14:14
Mircea Basescu a fost eliberat azi.
Multumim Johannis Blaga Flutur Frunzaverde Blejnar Duta Boagiu Videanu! Multumim Merkel si popularilor pt o justitie independenta.
danny • 26 noiembrie 2014, 14:15
Catalin, sa inteleg ca cei 1 miliard de euro reprezinta 5%? Sau statul „va recupera” doar 5% din cei 1 miliard de euro? Oricum ar fi, e foarte putin. Mai grav e ca resursele tarii nu mai sunt ale noastre.
Cătălin Tolontan • 26 noiembrie 2014, 14:17
2, danny: 1 miliard reprezinta aproximativ 95% din ce trebuia recuperat. 5% s-au recuperat, 1 miliard a ramas de recuperat.
fanulumocanu • 26 noiembrie 2014, 14:17
Fain. Sentintele sunt publice dar executarea lor e secreta. Nu, domne,nu exista o institutie care sa se poata ocupa de asa ceva. Procedurile ca procedurile, dar valoarea de piata e una iar valorile evaluate sunt cu totul altceva.E nevoie de o institutie extrem de supla si dincolo de orice banuiala pentru a fluidiza lucrurile astea.
Claudiu • 26 noiembrie 2014, 14:19
Procentul e atat de mare ptr ca in Romania s-a furat atat de mult incat balta e plina de peste. Pana de curand foarte greu ajungeau oameni cu bani si influenta sa fie condamnati, iar de cand se misca treaba intra tot mai multi. Felicitari celor care isi fac treaba!
Alex • 26 noiembrie 2014, 14:22
„E ca și cum, statistic vorbind, procurorii ar decide vinovăția, ceea ce desigur că juridic nu e real, pentru că DNA nu este instanță de judecată.”
Putin probabil ca DNA sa se lege de oameni cinstiti. Pentru cei 10% necondamnati nu s-au adunat destule probe
lord belial • 26 noiembrie 2014, 14:26
@bd maghiaru – basescu a fost eliberat azi (arest la domiciliu) pe acelasi sistem pe care a fost eliberat si obreja (tot arestat la domiciliu cindva). in schimb, ii remarcam pe domnii olteanu si cocos ca puternici candidati la dna. si pe dna de la diicot. nu uitam ca basescu este inca presedintele in functie.
noi, cei care am votat cu klaus iohannis in dauna lui viorel ponta.
Bogdan • 26 noiembrie 2014, 14:27
Interesant ar fi de facut si o comparatie cu tarile din vest daca exista acest secret asupra recuperarilor, daca acest secret fiscal este aplicabil si acestor recuperari in urma unor fapte penale ca aici nu e cazul de penalitati si majorari pentru neplata la timp – desi acesta din urma sunt afisate pe site-ul min de finante.
Bocanci • 26 noiembrie 2014, 14:28
Mai nene, toate astea s-au intamplat in ultimii ani, dupa reforma Monicai. Nici nu cuprind cu mintea cat s-a furat dupa 89. Nastase a facut doi ani de puscarie, ca un gainar. Te uiti cu nostalgie la Ceausescu, care ii impusca pe cei care furau mai mult de 100.000 de lei.
alex • 26 noiembrie 2014, 14:30
raspunsul pentru procentul record de condamnari este mult mai simplu Catalin. Foarte multi procurori au devenit judecatori, mai ales la instante cu ultima decizie.
Bogdan • 26 noiembrie 2014, 14:31
Cred ca sunt multe condamnari pentru ca si acesti indivizi s-au considerat atotputernici – nici macar nu au incercat sa acopere urmele – sunt multe fapte si furturi pe care cu greu nu poti sa le probezi – sa cumperi cu 1,500 euro o imprimanta cand ea costa 300 EURO te pune sa te intrebi cum de nu a fost descoperita a doua zi nu dupa ani buni de cand au papat banii sau i-au ascuns in Elvetia si Cipru
Ballack • 26 noiembrie 2014, 14:35
Cum ar fi daca s-ar confisca averile infractorilor?
Bd.Maghiaru • 26 noiembrie 2014, 14:46
@belial -Cei care au dat mita 600 000 euro famigliei Basescu raman in arest in timp ce Mircea sarbatoreste acasa.
Votul pt Johannis Blaga Videanu Flaca Frunzaverde Boagiu Roberta Anastase, Duta, Blejnar, Flutur, oamenii de bine din PDL a cantarint enorm si fratele presedintelui sarbatoreste victoria popularilor acasa la caldura.
Nici pana azi justitia popularilor nu a precizat in rechizitoriu la cine au ajuns sacosa de bani!
MULTUMIM MERKEL IN SFARSIT JUSTITIA A INVINS.
Mituitorii dupa gratii, Mircea Basescu acasa.
je • 26 noiembrie 2014, 14:47
Catalin, toate astea sunt vorbe. Vorbim de 1 miliard. Cine a facut evaluarile? Procurorii si instanta? Hai sa fim seriosi. Realitatea e simpla. Hai sa zicem ca statul executa si devine proprietar de cladiri ( gen Voiculescu) samd. Ce sa faca cu ele? Cui sa le vanda? Si daca le vinde la licitatie cine vine sa cumpere la valorile aiuritoare cerute? Vorbim de 1 miliard ca sa ne aflam in treaba. Uita-te la gradul de recuperare al bancilor. E de 5-10% la creditele neperformante. Cam cum crezi ca ar putea fi statul, cunoscut pentru proasta administrare si coruptie, un recuperator mai bun decat bancile. E comic. Statul prin institutiile abilitate ar trebui sa negocieze cu cei in cauza sa plateasca 30-50% din datorii. Dar dupa ce imobilele sunt evaluate de evaluatori adevarati nu de alde procurori si instante care nici macar nu tin seama de expertizele realizate. Pagubele astronomice despre care se vorbeste nu sunt decat evaluari ale fiscului si includ tot felul de penalizari la penalizari samd. Cretinisme ale celor de la fisc. Stai linistit ca nu va recupera statul mare lucru. Nu pentru ca nu vrea ci pentru ca NU POATE. Nu are cum sa le valorifice.
In ceea ce priveste procentul de 90% condamnari, el ne arata clar ca justitia nu e independenta. Pe de o parte condamnam 90% iar pe alta parte platim penalizari la CEDO de ne ustura. Asta datorita faptului ca nu exista raspundere materiala pentru procurorii si judecatorii care fac tampenii. Deci, discutia e doar o sueta de proasta factura.
andrei • 26 noiembrie 2014, 14:54
Tolo, nu sunt de acord cu tine cand spui asta : „poate fi privită însă și dintr-o altă perspectivă, îngrijorătoare ca cetățean. Dacă DNA te trimite în instanță, ești aproape condamnat”…Esti foarte subiectiv, nu esti obiectiv deloc.. Daca erau procurori nemti,francezi sau englezi fac pariu ca procentul era intre 95% si 99%..
Nu compara infractorii din tarile europene cu cei din Romania.. la noi sunt dovezi concludente, s-a furat in ultimii ani ca in codru, fara nici o rusine, fara nici o perdea…Eu nu stiu in ce tara poti cumpara un bun de 10 milioane de euro, sa nu zicem 60 ca DNA-ul, si sa platesti maxim 150.000 de euro cum a facut Voiculescu. Nu contest valoarea lui Voiculescu in business care a mentinut activitatea ICA, si bine a facut, dar omul chiar a furat, pentru ca asa erau vremurile, si a facut-o fara pic de acoperire…e mai mult decat evident..cum este si in cazul celor de la PDL si celor de la PSD..In Romania s-a furat 25 de ani fara perdea, fiindca nimeni nu ii acuza de nimic, era ceva normal, ajunsese o vorba de tramvai: „ce mai este furat”, asa ca nu e prea greu sa faci dosare in Romania de azi..
nuconteaza • 26 noiembrie 2014, 14:58
vlad • 26 noiembrie 2014, 15:05
Da, in mod normal rata aia de condamnari de 90% ar trebui sa fie ingrijoratoare.
Practic, nu este. De ce?
Pentru ca la noi sunt atat de multi hoti ca oriunde ii cauti ii poti gasi. Practic, DNA-ul are atatea reclamatii si atat de putini procurori ca se ocupa doar de cazurile pe care sunt siguri, cazurile evidente. De-asta, noi publicul putem concluziona destul de clar ca daca te ia DNA-ul in vizor, cu adevarat esti vinovat. Poate ulterior o sa se incadreze in aia 10% care scapa, dar si dintre aia cam toti sunt vinovati insa nu au putut fi dovediti sau au scapat prin vicii de procedura. Deocamdata inca nu am vazut un caz in care pe un om bagat la inchisoare de DNA sa-l consider nevinovat. Cand o sa se intample asta, mai discutam…. deocamdata 90% este excelent si se poate si mai bine!!!
Cosmin • 26 noiembrie 2014, 15:17
Este foarte bine ca 90% din cazuri se lasa cu condamnari, inseamna ca procurorii stiu meserie. Ideea e sa nu fie motive sa te trimita acolo…Mai pe scurt FARA MAGARII
Ps: eu nu ma tem
klador • 26 noiembrie 2014, 15:18
1 miliard de euro este o suma modica pe langa cat s-a furat numai din evaziune,dar nu va recupera statul nici macar atat.
radu florian • 26 noiembrie 2014, 15:24
Ori legile sunt prost facute, ori cei ce le aplica sunt… „slabi cu duhul”! De indata ce este chemat in judecata, posibilului infractor ce a prejudiciat statul, nu trebuie sa i se dea sansa sa isi mai puna la adapost averea, instrainandu-si bunurile, ci pus sechestru imediat, pana la solutionarea cazului!
Inchisoarea poate face oricine cu zambetul pe buze 2-3 ani, daca apoi stie ca isi are in continuare milioanele de euro furate, la adapost!
EUGEN • 26 noiembrie 2014, 15:24
Îmi aduc aminte: ” este constituțional să scadă salariile bugetarilor CU EXCEPȚIA MAGISTRAȚILOR ” !! Când o să răspundă material cei care au emis o sentință care atacată la CEDO să fie anulată și sancționat contribuabilul român? ORI E PROST ORI E CORUPT = LOCUL LUI NU E ÎN JUSTIȚIE !!!
Jean Bart • 26 noiembrie 2014, 15:31
Cataline, tara arde si baba se piaptana ! Sa observam cu stupoare ca azi, la a 21-a incercare de a scapa de celula, mafiotul mircea basescu a fost trimis „intre sanii familiei” ; de ce mama drakului a fost trimis acasa abia acum, dupa ce Iohannis a ajuns presedinte ? Sincer, tu mai crezi in justitia romaneasca ?
golobea • 26 noiembrie 2014, 15:39
nici nu merita altceva tara asta, decat sa fie jefuita. spun asta deoarece vad ca sant multi spalati pe creier ai latrinei 3 care inca latra precum cainele la luna. le spun samponatilor ca faptul ca il ataca pe basescu doar pentru ca infractorul nr.1 al tarii pelix turnatorul este bagat unde ai este locul , este o mare nerozie. asa cum felixul a avut parte de un proces si de o sentinta , sa astepte vuvuzelele ca justitia sa se pronunte asupra faptelor lui basescu si a altora din anturajul sau.
unu • 26 noiembrie 2014, 15:49
Secretizarea recuperarii datoriilor e o mare prostie! Ce sa zic eu ca si contribuabil cand vine statul si imi creste taxele si impozitele pentru ca cica nu sunt bani la buget, in timp ce vad zilnic pe unii care au prejudiciat bugetul cu zeci de milioane de euro si statul ii protejeaza? ANAF-ul a investit o gramada de bani acum intr-o campanie prin care sa convinga romanii(prostimea) sa isi plateasca corect si la timp taxele…. asta in timp ce statul iarta pe unii care au acumulat datorii imense si in timp ce ei, contribuabilii cinstiti, nu au dreptul sa stie ce si cat s-a recuperat de la evazionistii gen Voiculescu! Recuperarea datoriilor de la acesti mari evazionisti NU ar trebui sa faca obiectul secretului fiscal!
dudu • 26 noiembrie 2014, 16:15
Ati scapat exact lucrul care era de observat in toata povestea asta cu 5% din 1 miliard: DNA (sau alt parchet) propun; Judecatorul aproba indisponibilizarea/confiscarea; iar de recuperat se ocupa ANAF (Ministerul Finantelor).
Sau, mai bine spus, nu se ocupa.
La noi in judet, la chestii mai marunte, se intampla asa: ANAF confisca niste baxuri de CEVA. Alea ajung in depozitul ANAF (fiecare judet are cate unu depozit de genul asta). Din start, bunaciunile (haine, bauturi, marfa en gros si alte chestii vandabile) nu sunt inregistrate. Stau pe paleti in gura depozitul si asteapta sa vina sa le incarce baietii de la magazinele de „marfuri confiscate”. Care magazine sunt detinute in 90% de sefii din Politie. Restul, teoretic, se scoate la licitatie. Pnetru chestiile speciale (de exemplu, masini confiscate de la evazionisti) se face o supraevaluare grosolana, pentru ca activul sa nu fie achizitionat prin licitatie de niciun om sanatos la cap. Dupa 3-4 licitatii nereusite, se face o ajustare drastica a pretului si o licitatie trucata, iar activele ajung la „oameni de bine”.
De aia statul ia doar 5%. Restul – undeva la 70-90% – intra in buzunarele baietilor de la finante & politie. Plus 5-10 marfuri, terenuri si constructii care nu sunt valorificate, pentru ca au valoare reala zero si au fost bagate pe lista de indisponibilizari la o-ha, ca sa nu se confiste active valoroase de la infractorii marinimosi..
Danny B • 26 noiembrie 2014, 16:20
Cat de usor , poate fi pacalit romanul – dictionar de cultura generala – ROMAN – om usor de pacalit , bun la suflet , fraier de origine , intelegator , mereu se gasesc altii sa-l fure .O caracterizare facuta de un om care a prins si comunism si asa zisa democratie ,parafrazandu-l pe tataia Ilici .. gha … comunism cu fata umana . Cataline , nu suntem o natie idioata cum ne cred altii , dar ce este mai grav , suferim de multa tradare mai ales din partea stimabililor nostrii alesi .. care defapt se aleg singuri pe … cum se spune DIJMA data la u.e pentru posturi inalte – Nu am fost comunist , dar tara asta a avut DEMNITATE pana in ’90 … dupa, am devenit sclavii europei … defapt a unor impostori ce hotarasc ce , cine si cum / sunt multe de spus / Acum , este problema ce mai putem face pentru un viitor cat de cat bun pentru copii nostrii . In 90 , ne bucuram … ura libertate .. plecam afara … dar oare ne-am dat seama ca , defapt ne-am distrus natia ??? – Am vazut la tv – toxic vision – cum marii ”mahari” , cei pe care i-am ” ales ” ,au furat poporul cu miliarde , au vandut fabrici , terenuri chiar copii ai acestei tari … ai vedem la tv , bine mersi , scriu carti , romane poate abecedare cu care ne prostesc , banii curg mereu in conturi , familiile lor petrec pe coaste exotice bine mersi si TU, biet contribuabil la stat, muncesti pana crapi sau daca esti somer dupa vanzarea fabricii in care ai lucrat o viata , furi un ou din curtea vecinului , ca sa dai de mancare la copii – faci 10 ani parnaie , ca de , ai furat !… Stau si ma gandesc , ce ar fi scris acum conul Caragiale , vazand , cata prostie este in Tara Romaneasca !
Sorin Camner • 26 noiembrie 2014, 16:22
1 miliard? 1 miliard? 1 miliard? Prosti ne cred unii… Auzi, 1 miliard!! Catalin, tu crezi prostia asta?
vox lex • 26 noiembrie 2014, 16:57
GUVERNUL BOC
sa plateasca restructurarile, disponibilizarile si taierile de salarii cu 25%!!
florin • 26 noiembrie 2014, 17:16
Asta cu secretul fiscal mi se pare la fel de … bull-shit ca si contractele alea confidentiale incheiate de companii cu capital de stat sau intre stat si alte companii. Tipic PSD
Totusi, conturile sau imobilele pe care s-a pus deja sechestru banuiesc ca macar pe alea le-a valorificat ANAF-ul, sau nu?
LucianD • 26 noiembrie 2014, 17:56
Vreau sa inteleg mai bine de ce Statul nu reuseste sa recupereze in timp decit un mic procent de 5% din valorile confiscate de la cei condamnati, asa ca imi pun (si va pun si voua) urmatoarele intrebari:
1. La ce se refera reprezentanta MJ cind pomeneste de aceste valori? Incerc o lista: Actiuni, Conturi la banci, Bijuterii, Opere de arta, Imobile (=teren cu sau fara constructie), Datorii de incasat de la terti, etc, etc.
2. Aceste valori au diverse grade de lichiditate, in functie de multi factori, piata fiind cel mai important. Asa e?
3. Aceste valori nu pot fi „lichidate” (= transformate in cash-ul la care face referire MJ-ul prin reprezentant) DECAT (de data asta folosit corect 🙂 ) cu ajutorul unor vanzatori profesionisti, fiecare specializat, instruit si cu experienta de durata pe cite un domeniu din cele enumerate la pct.1. OK?
4. Statul NU are acesti vanzatori profesionisti, cel mult poate apela la acestia (diverse societati) pentru vanzare. OK?
5. Statul, in fapt, NU apeleaza la acesti vanzatori profesionisti, ca sa nu cheltuie si cu acestia, incearca sa faca economie. Dar mai mult pierde. OK?
– Poate fi una din explicatii, ca sa nu mai vorbesc de faptul ca unele cladiri + teren (imobile) confiscate, statul le poate folosi pentru institutiile/companiile/agentiile, etc proprii, si sa NU mai plateasca in alte parti chirie, deci un castig din economia la chirie, etc.
Sint multe de spus, dar cred ca-mi dati dreptate la ce-i mai sus.
Grosier, una-i cifra unui evaluator independent la un moment de timp, alta-i piata, altele sunt interesele, etc.
Sa apeleze la profesionisti si procentul acela o sa sacada dramatic.
barbu brailoiu • 26 noiembrie 2014, 18:02
probabil ca TOT SUB PRESIUNEA STRAZII, oficialitatile guvernamentale vor fi obligate sa execute aceste datorii facute din BANI FURATI.
noua revolutie nu s-a oprit in 16 noiembrie – abia a inceput! si nici nu se va, pana cand toata pleava de politicieni si gangsteri nu vor fi scosi din sistemul public si trimisi acolo unde le e locul: in puscarii!
Gabriel Bratu • 26 noiembrie 2014, 18:41
Dincolo de cifre si de tot, care sunt de necomentat, nu va zgarie pe ochi si pe urechi obsesivul „un procent de x%” ? Gen „un procent de 5%”. OK, la limita este acceptabila exprimarea, dar de ce nu se foloseste cuvantul „procentaj”, mult mai clar in contextele respective? Pana la urma, procent inseamna a suta parte, acesta este sensul lui primar.
Broscuţa Oac • 26 noiembrie 2014, 19:09
Fratele prezidenţial a scăpat.
Urmează Udrea…
Cezar • 26 noiembrie 2014, 19:30
sa li se confiste averile celor dovediti si condamnati.
altfel pot face si 20 ani de puscarie,de banii furati se vor bucura familiile lor si ei isi vor imbunatatii conditiile de detentie tot din acei bani.
deci confiscatile averile!
aspida • 26 noiembrie 2014, 19:41
justițiarul tolo!ce frumos sună-tolo!te umflă…plînsul!dar de udrea nimic,tolo?nu se poate,ne-ai abandonat în mijlocul speranțelor că ai s-o înfunzi pe udrea!suntem dezamăgiți,ai trecut în barca băsistului KJ!sper că cenzura mai merge,nu ne dezamăgi!
cristian • 26 noiembrie 2014, 20:34
Inca nu imi vine sa cred ca au pierdut alegerile ruina tarii…atat dev usor se uita cine a distrus industria si agricultura tarii dupa 1990…? sa incerci sa compari constructia unor sali de sport in panta cu distrugerea marilor combinate etc etc…fantastica munca DNA-ului…am fost atat de aproape de intoarcerea catre rusia … drumul pe care trebuie urmat este cel european …modelul anglo-saxon trebuie urmat nu ruina sud europeana…in spania ultimilor 6 ani s-au ¨pierdut¨ peste 200 miliarde de euro…si acum stau la mila UE…sa nu mai vorbesc de italia sau grecia…Traiasca ROMANIA
darfcar • 26 noiembrie 2014, 21:45
Pai numai de la rapid(37 de milioane de euro) si dinamo(18 milioane de euro) sunt 54 de milioane de euro, bani pe care usl-ul a hotarat ca statul nu mai trebuie sa-i primeasca inapot. Sa nu mai vorbesc cand se va sparge buboiul de la petrolul, astra si cefere, acestea in total sigur complecteaza diferenta pena la un sfert de miliard de euro, gani furati de patronii evazionisti ai respectivelor cluburi. Domnule Tolontan va rog sa luati atitudine in cazul tuturor acestor echipe!!!!! Sa vand tot si sa se recupereze prejuduciul.
Dan S • 26 noiembrie 2014, 23:35
Eu sunt de parere ca statul are de recuperat foarte mult, 1 miliard este o gluma. Media PIB-ului Romaniei pe ultimii 10 ani este in jur de 100 miliarde EURO; atata timp cat investitiile au fost mentinute la minimum in ultimii 25 de ani iar serviciile publice sunt la pamant, deduc ca, cheltuielile statului si exporturile au o pondere covarsitoare; adaug ca majoritatea exporturilor nu au valoare adaugata. Cand spun cheltuielile statului si majoritatea exporturilor eu inteleg penalii Romaniei, cunoscuti si necunoscuti. Deci draga DNA, aratati-ne banii, nu seminte!
cynic • 27 noiembrie 2014, 1:19
90% mi se pare un procent de bun simt avand in vedere cat si cum se fura in Romania…
Acciduzzu • 27 noiembrie 2014, 8:46
Catalin, fac si eu o propunere. Ganditi-va bine la ea chiar daca pare ciudata. toata lumea vorbeste de furturile de la stat. Statul este tinta celor mai mari furturi? Daca da, de ce? Pentru ca vin unii si dau spaga? Dar proprietatea statului pe mana cui e? A functionarilor statului cumva? DEci: haideti sa DEZINCRIMINAM DAREA DE MITA!!! Si SA INCRIMINAM FOARTE DUR LUAREA DE MITA SI TOATE INFRACTIUNILE CARE POT FI FACUTE DE FUNCTIONARII STATULUI.
Cui ii place sa stea la stat sa stie ca daca ia mita sau il ajuta pe un ” om de afaceri” sa fure sa cumpere ceva din proprietatea statului samd, sa ia 20 de ani de inchisoare. Functionarul. Noi facem circ pentru ca voiculescu a furat nu stiu ce, altul a cumparat subevaluat nu stiu ce samd.
Dar cei care si-au batut joc de proprietatea statului pe care o aveau in administrare sunt de doua ori mai vinovati. Ei sa plateasca pagubele. Deci sa plateasca dublu. Oameni de afaceri tentati sa preia ceva ieftin vor fi mereu. Depinde de functionarul public si de stat sa-si faca ordine in curte.
Ce zici ar merge?
Bujdei • 27 noiembrie 2014, 9:06
Mai ramane ca aceste datorii istorice sa fie sterse …… 🙂
Cătălin Tolontan • 27 noiembrie 2014, 9:18
40, acziduzzu: la intilnirea despre care povestesc a fost si un procuror sef din Berlin. La chestiunea coruptiei din Germania a inceput spunind doua lucruri:
1. La noi nu exista o cultura a mitei, adica daca te opreste politia nu te vezi scapind dind mita.
2. Salariile noastre, ale functionarilor publici sint bune.
Propunerea ta, sau orice alta idee, porneste de la punctul 2. Altfel, discutam degeaba din pacate.
Acciduzzu • 27 noiembrie 2014, 11:46
Nu contest ca salariile functionarilor publici sunt bune in Germania. Raportat la nivelul salariilor din Ro la ora actuala si cele ale alor nostri sunt „bunicele”. Dar cand e vorba de sute de milioane de euro ( cazul Bica) si in Germania ai sanse sa gasesti unul dispus la prostii. Problema e ca functionarul public sa stie ca plateste si el si copii lui si din greu ca sa fie descurajat sa mai faca tampenii. La noi cel care e beneficiarul e number one. Iar cei care ar trebui sa gestioneze responsabil proprietatea statului iau si ei vreo 3-4 ani dar iau banii, de regula cu sacosa, ii pun bine si fac puscarie linistiti. Pedeapsa mare si recuperarea prejudiciului trebuie sa revina celor care iau mita sau faciliteaza frauda, si nu-si indeplinesc obligatiile asumate prin job. Ca cei care dau si instiga sunt pedepsiti foarte bine. Dar, adevarul e ca cei care isi bat joc de bunurile si proprietatile publice sunt cei mai vinovati si ar trebui pedepsiti dublu. Eu cred ca normal asa ar fi. Daca nu le place si riscul e prea mare sa-si deschida afaceri sau sa lucreze in privat.
tony • 27 noiembrie 2014, 13:01
despre faptele bune ale DNA ati vorbit,de ce nu spuneti si cat a prejudiciat statul si societatea prin actiunile sale.Oare raportul dintre ce a ce se poate recupera si cat a pierdut societatea si statul o fi unitar,personal ma indoiesc.
georgiana • 27 noiembrie 2014, 15:20
acum e momentul sa nu ne platim caldura sa dea faliment RADETUL:
http://m.hotnews.ro/stire/18672274
– hai sa facem un grup toti debransatii si cei care vor sa se debranseze:
http://www.facebook.com/groups/1032387093454046/
groups.yahoo.com/neo/groups/debransare-toti-pentru-unul/
Marin AP • 27 noiembrie 2014, 16:21
dar noi oamenii de rand care am fost pagubiti de stat?cu taxe peste taxe? taxe castigate in instanta si neplatite de catre stat, inca?
LEFTER POPESCU • 27 noiembrie 2014, 17:47
Domnule Tolontan ,
eu cred ca daca in noul cod penal si noul cod de procedura penala ar fi fost stipulat intr-un articol sau mai multe – in functie de pedeapsa primita si faptele penale produse de catre un inculpat, statul dar si persoanele fizice si juridice pagubite sa-si recupereze banii sau valorile mobiliare pe intreaga perioada in care infractorii sunt inchisi .
Spre exemplu:
Daca un smecher sau mai multi smecheri, in cardasie, au dat un tun sau mai multe, de sute de mii, milioane sau zeci de milioane de euro ( precum in cazul Adrian Nastase, Voiculescu, Gigi Becali, George Copos , grupul condus de fratii Becali dar alti infractori condamnati in alte spete ), iar pt faptele lor au primt pedepse cu executare pt ca au pagubit statul sau vreo persoana fizica sau juridica sa nu poata iesi din inchisoare la data stabilita decat daca au platit pagubele materiale produse pe intreaga perioada a detentiei. Altfel, sa stea acolo inchisi in plus , o zi , o luna , un an sau mai multi pana isi vor plati pana la ultimul leu paguba pe care au produs-o statului, persoanei fizice sau juridice .
Procedandu-se in acest mod infractorii isi vor aduna banii de la neamuri sau interpusii catre care si-au transferat averile pentru a-si plati datoriile si a scapa de inchisoare . Sa vedeti atunci ce repede statul dar si cei inselati isi vor recupera daunele iar justitia se va elibera cu peste 90% din procesele de „dupa” , inclusiv ANAF-ul nu se va mai „lauda” cu 5% din recuperari ci cu 95% .
Asa precum este acum ,lectia e bine stiuta si deja verificata … dai un tun de 20.000.000 milioane de euro sau mai mult daca te tin „proptelele” ,apoi esti condamnat la 3 ani de detentie. TU nu-i faci nici pe jumatate pt ca , smecher fiind, ti-ai descoperit un talent ascuns de care nici nu stiai…si te apuci „sa scrii” o carte despre nemurirea sufletului sau muntele Athos . Aceasta epistola , de indata ce este terminata devine , evident, o lucrare stiintifica si cu asta te-ai scos.
Astfel, statul si pagubasii raman cu degetul in gura iar smecherii cu milioanele si valorile mobiliare furate, BINE MERCI…pt ca asa este in tenis .
ps- sigur , se vor gasi „juristi” care vor spune ca nu se poate asa ceva ( de recuperarea pagbelor in timpul detentiei) pt ca este mai usor sa scrii o carte decat un articol in codul penal si codul de procedura penala pt ca altfel , tie ca avocat care te „bagi” sa aperi niste infractori ,precum militianul Abraham si multi ca el, nu-ti mai intra zeci de mii sau sute de mii de euro in cont.
Florin • 27 noiembrie 2014, 18:04
Pai vedeti dom Tolo ca mai e dreptate in tara asta…
Aia care sunt condamnati au muncit totusi pentru bani, chiar daca illegal, si e un act de justitie sa fie condamnati, dar constitutia nu zice domne ca munca se remunereaza?
Pai si lu motanu’ de ce sa-i confiste cladirile, ca el poate s-a atasat de ele din vremuri imemoriale, poate i le-a promis ceausescu, sau, mai stii, chiar Iliescu…
Shoric • 28 noiembrie 2014, 0:15
de ce nu se implica si Fiscul in acessta campanie ?? de ce nu este sprijinit de SRI si alte servicii? . DNA se ocupa doar de coruptii din sistem , ce face statul Roman cu jmecherii cu averi jignitoare si pe care nu-i cauta nimeni de oua ??