UPDATE: Noi date de la IRES: aproape jumătate (46%) din votanții Monicăi Macovei sînt tineri între 18-34 de ani și aproape jumătate au studii superioare (47%).
luni, 3 noiembrie 2014, 1:48
UPDATE: Noi date de la IRES: aproape jumătate (46%) din votanții Monicăi Macovei sînt tineri între 18-34 de ani și aproape jumătate au studii superioare (47%).
Pentru cei care s-au culcat cu 6% între Ponta și Iohannis și s-au trezit cu 10%. Pentru cei care au crezut că Macovei va veni pe locul 3 cu peste 6%. Ce s-a petrecut?
Azi noapte, la o oră după închiderea urnelor, PSD anunța diferență de 10 procente între Victor Ponta și Klaus Iohannis.
Pesediștii număraseră paralel doar primii doi candidați și adunaseră deja cam 40% dintre secții. Iar ordinea următorilor era: Tăriceanu, Udrea și Macovei.
La RTV, Ludovic Orban îl ia peste picior pe Liviu Dragnea, dar cu eleganță. ”Numărătoarea noastră va fi cea corectă”, spune reprezentantul ACL. E versiunea soft a refuzului de cunoaștere.
În studioul Realitatea TV, se practică wishful thinking în varianta hard. Ziariștii sînt mai orbi decît politicienii. De ce? Pentru că, vorba lui Ion Cristoiu, remarcată și de Vintilă Mihăilescu în ”Dilema”, ”spre deosebire de politicieni, ziariștii se urăsc sincer”. Iar ura are efectul răsuflării spulberate pe interiorul parbrizului rece. Nu mai vezi.
Ca și ACL, Rareș Bogdan nu crede în numărătoarea paralelă a PSD. Numai că, spre deosebire de ACL, ziaristul nici măcar nu ia act de ea.
Rareș e un realizator cu farmec și, deseori, își pune interlocutorul în condiția relaxării. În noaptea asta însă, refuză să creadă chiar și la ora 23, cînd PSD aproape că încheie numărătoarea paralelă pentru primii doi: Ponta 40,5 – Iohannis 29,4%.
Rivalii de la ACL număraseră pînă în acel moment sub 20% dintre secții și diferența la ei era de 6 procente, nu de 11. Cei din tabăra roșie sînt, în principiu, mai proști, că asta se crede despre ei.
În studioul Realitatea, Ion Cristoiu și Dan Andronic aproape că strigă la realizator că celelalte televiziuni pun pe ecran cifre mult diferite. ”Nu mai vorbiți despre numărătorile paralele, hai să discutăm pe sondaje!”, țipă și Rareș. Sondajele de la Realitatea arată 6 puncte între primii doi alergători. ”Eu mă duc să mă culc”, zice Cristoiu. Totul oscilează între glumă și indignare pentru ceea ce se întîmplă în străinătate.
”Uite, pesediștii mint, doar la 40% dintre secții au primit procesele verbale!”, tresare la un moment dat realizatorul, electrocutat în contactul cu butoanele telefonului. Deține proba minciunii PSD! ”Rareș, amesteci lucrurile”, îl roagă chiar și colega lui, Lavinia Șandru. ”Pe sms au numărat doar pe primii doi, iar acum le vin procesele verbale și-i numără pe toți”, explică ea.
La ora 1 noaptea, Gheorghe Flutur iese și spune că au ajuns cu numărătoarea paralelă la 40% dintre secții și că scorul este 37% – 32%. Cinci procente! ”De la 40% se cam stabilizează”, zice Flutur. O reporteră de la fața locului inistă: ”Mai pot avea loc schimbăr majore?”. ”Nu prea, se cam stabilizează”, spune Flutur. Cei din platou nu mai înțeleg nimic. Publicul, nici atît. PSD dă 11 procente, ACL, 5.
La 60% dintre secții, se păstrează distanța de 5%. Apoi, începe dezastrul. La 82% dintre secții, ACL constată o diferență de 8 procente! La 90%, urcă la 9 puncte! Și, după ora două și jumătate noaptea, ACL admite că diferența între Ponta și Johannis e de 10%!
Ce s-a întîmplat între 60% și 100% dintre secții, cînd diferența s-a dublat de la 5 la 10 puncte?
Ca să se petreacă asta pe cele 40% dintre secții rămase a trebuit ca Ponta să aibă, în medie, 17,5% în plus față de Iohannis. Se poate? De pildă, în Argeș, Ponta a obținut cu 30% mai mult, în Dolj, tot cu 30%. Dacă au venit cîteva județe din acestea, a fost suficient. Și o altă explicație din interiorul dreptei: în general, se strîng mai repede date de la organizațiile puternice, care adună voturi.
BEC oferă rezultatele oficiale. La 10:20 dimineață, după 98,3% din secțiile de votare, Victor Ponta a obtinut 40,33% din voturi, Klaus Iohannis 30,44 %, Tariceanu 5,40%, Elena Udrea 5,18%, Monica Macovei 4,46%.
E o dimineață dezamăgitoare pentru dreapta, dar e și momentul adevărului.
1. ”Proștii” de la PSD au fost mai deștepți decît ”maeștrii numărătorii paralele” de la ACL. Pentru prima oară după un deceniu, PSD a oferit rezultatele mai repede și cu un grad de acuratețe ridicat. Față de datele de acum de la BEC au greșit doar cu un procent.
Cineva din tabăra lor a avut ideea să numere doar pe primii doi candidați pe baza sms-urilor. Asta e o lecție pentru cei care cred că monopolul inteligenței s-a înfipt la dreapta. Stați că mai vin!
2. Cetățenii și-au făcut treaba. Prezenta la vot pe tara a fost de 53,16%, doar cu o jumătate de procent sub cea din primul tur din 2004. Datoria e să vii la vot, nu să votezi cu cine vreau eu. Eu am votat cu Monica Macovei, dar nu înseamnă că restul merită descalificați. Macovei a luat 12% în București, peste Nicușor Dan în 2012. Dar e la fel de adevărat că Ponta a cîștigat în fața lui Iohannis în București!
3. Acest rezultat insuportabil pentru dreapta nu e generat de România slab educată și bătrînă, ci și de România cu studii și tînără, de vreme ce 71% dintre votanții cu studii superioare au venit la vot, spre deosebire de doar 33% dintre cei cu studii primare! E un procent normal peste tot în lume, să terminăm cu miturile false că ”proștii” decid soarta țării.
De asemenea, au votat 51% dintre tinerii între 18-34 de ani, depășindu-i pe cei 44% dintre votanții cu vîrste de peste 65 de ani. Alt mit spulberat, nu-i așa? Unde apar aceste lucruri? Din cifrele IRES, cei care au făcut sondajul pentru DigiTV. Aaaaa, Vasile Dâncu, veți zice. Da, au dat rezulatele cele mai bune la exit-poll!
Și încă ceva, apropo de structura votului. Pentru prima oară, votanții din urban se apropie mult de cei din rural.
4. Incidentele de la secțiile din străinătate atestă un haos și-i frustrează pe bună dreptate pe miile de oameni care n-au mai apucat să voteze sau pe cei care au stat la cozi ca la sifoane pe vremea lui Ceaușescu.
Totuși, dacă luăm sifoanele acelea și ne spălăm cu ele pe față vedem cum cifrele spun că în 2014 au votat mai mulți români, 153.000, decît cei 147.000 care au izbutit să-și exprime votul în 2009, cînd nu ”proștii” de la PSD, ci ”deștepții” de la PD-L au organizat votul.
Scenele de umilință din străinătate trebuie stopate, însă creșterea de la 1,5% voturi care vin din afară către, să zicem, un necesar 10%, nu se va realiza niciodată prin multiplicarea imposibilă a secțiilor, ci doar prin introducerea votului prin corespondență.
5. Am citit ce au scris Dan Tăpălagă și Cristi Pantazi azi, pe Hotnews. În o mie de chestiuni sîntem de acceași părere, în aceasta nu. Chestia cu ”elita ultraminoritară” este contraproductivă și, după părerea mea, falsă. Elită e și cel de la PSD care a avut ideea să-i numere doar pe primii doi și a obținut în două ore ce a obținut ACL într-un timp mai mult decît dublu.
Elită sînt sociologii IRES de la Cluj care au oferit un exit-pool la zecime pentru Tăriceanu (5,3 față de rezultatul de 5,4), Udrea (5,1 față de 5,18) și Macovei (4,5 față de 4,46)! Iar diferența dintre Ponta și Iohannis au apreciat-o, după datele de la ora 19, furnizate la 21!, cu o eroare de 0,4 puncte! Elita este definită profesional, nu ideologic.
6. ”În turul 2 se pleacă de la 0-0”, zic astăzi unele voci. Vedeți să nu! În termeni sportivi, se pleacă de la 2-0 pentru o echipă după primul tur. Ceea ce înseamnă că Iohannis ar trebui să cîștige returul cu 3-0, cu 4-1, cu 5-2 și tot așa. Noi, ca votanți de dreapta, putem să ne mințim desigur, nu ne oprește nimeni.
În mod realist, un 2-0 în deplasare se poate recupera, dar cu o mobilizare și cu o competență exemplare.
Ziua de azi este falimentul ”disprețului pentru celălalt” și al ideii că ”sînt mai deștept decît toți interlocutorii mei, d-aia nu mă fac realizator de TV, hă-hă”, frază cu care Traian Băsescu a închis campania electorală vineri seara, la Realitatea TV.
Glumea și nu glumea președintele. E genul acela de haz cu care și-a căsăpit și adversarii și apropiații, de a ajuns să se ia și de revista ”22”, cînd a tresărit lumea care nu o mai citise de un deceniu! I-a scos din minți pe adversari și i-a îndepărtat pe aliați.
N-o mai luăm de la capăt cu ce au făcut politicienii de dreapta votanților de dreapta.
Știți ce mi-a scris azi un cititor? ”Lucrul care pe mine mă deranjează cel mai mult la această ultra-minoritate agresivă este ipocrizia dată de indulgența cu care privesc hoțiile propriilor favoriți”. Aici sau pe Hotnews nu au fost cauționați ”deștepții”, dar în alte locuri, da.
Într-un experiment ”revizitat” recent de către o universitate din vest, psihologii și-au întărit o observație fundamentală: oameni normali ajung să se poarte obsedant la adresa semenilor lor și să fie cruzi nu pentru că ar fi răi, ci pentru că ”sînt convinși că ei și doar ei au dreptate”. Și atunci fac totul pentru a-și impune punctul de vedere, fără nici un fel de reținere sau respect față de argumentul celuilalt.
Sînt 10 puncte diferență între Ponta și Iohannis. Iar Macovei are 4,5%, aproape de Dan Diaconescu, cu 3,99%. 4,5% n-a mai luat niciodată un independent la prezidențialele din România, e mai mult decît Oprescu în 2009 (3,3%). Fețele tinerilor din spatele Monicăi macovei consacră sigurul cadru al bucuriei. A început o zi dezamăgitoare și vin altele și mai grele.
Însă nu inteligența e în insolvență, ci suficiența.
lord belial • 3 noiembrie 2014, 14:49
in londra, comunitate de romani in continua crestere, se putea vota doar la ambasada si icr. doar doua sectii in toata londra. in germania 5 sectii (bulgarii au avut, acum vreo 2 saptamini, 15 sectii!). in londra erau 5 functionari si 3 (trei !) stampile! la mii de oameni. in plus, faceau tot felul de mascari cu listele suplimentare. asta numiti voi vot corect? la referendumul pt demiterea lui basescu s-a votat in paris pina la 23, acum sectiile s-au inchis la 21 si au adus garda peste romanii din diaspora care voiau sa voteze. e evident ca partidului fsn (asta, psd) ii e frica de votul de dreapta al diasporei. ponta reuseste sa uneasca toti romanii, intr-adevar, dar impotriva lui. acum, provocarea dreptei e sa ii faca pe flutur si blaga mia putin vizibili si sa il las pe iohannis sa ne explice, in romana lui greoaie, de ce ”romania lucrului bine facut” nu e doar un slogan, ci si un program electoral lock, stock and barrel
Groparulclown • 3 noiembrie 2014, 14:50
Cand 40% din oameni voteaza cu un om care si-a falsificat CV-ul, a plagiat in teza de doctorat si vrea sa gratieze toti mafiotii, ce dracu’ mai poti spune ????????? Nu pot sa cred, nu vreau sa cred, dar nu am ce face. Cat de low poti sa ajungi sa votezi un asemenea om? Nu ma leg de inteligenta, cultura educatia nimanui. Dar ai de ales intre un primar care de bine de rau a facut lucruri bune in Sibiu (fara indoiala are si el rufe murdare pe undeva) si un ipocrit, plagiator, falsificator. Tu il alegi pe al doilea. Care poate fi logica? Imi pare rau dar nu pot sa inteleg. Ma depaseste.
lord belial • 3 noiembrie 2014, 14:53
hai xa sufar de logoree. dar nu pot sa trec cu vederea ca toate analizele ignora ca PSD-ul a avut cca 400 de primarii in plus la vot. or, stie toata lumea, romania de la sate voteaza cu cine zice dom primar. daca romania agrara ar fi combatuta de un urban mai decis, mai cum a fost bucuresti ieri, cred ca ponta poate fi invins usor. provocarea pt iohannis si dreapta lui ramine, insa. nu poti cistiga la infinit din voturi negative, de unde, cred, si titlul lui tolontan. gata, nu mai scriu nimic.
Vlad • 3 noiembrie 2014, 14:53
„Noi, ca votanți de dreapta, putem să ne mințim desigur, nu ne oprește nimeni.”
Exceptional articol! Ca votant al Monicai Macovei m-am ingrozit la ce nivel de negare a realitati s-a ajuns pe majoritatea siturilor, respectiv televiziunilor, de dreapta.
mario suarez • 3 noiembrie 2014, 14:54
Catalin, nu cred ca ai spulberat miturile cu intelectualii vs prosti si tineri vs batrani, doar prin faptul ca ai dat cifrele acelea care spun ca au participat la vot 71% dintre intelectuali si mai multi tineri decat batrani. Ideea este sa aflam cati dintre cei 71% dintre intelectuali au votat cu Ponta, ca daca au votat 10%, atunci mitul ramane in picioare, la fel ca si in cazul tunerilor. Nu crezi?
carmela • 3 noiembrie 2014, 14:54
buna articol. mai sunt si unii jurnalisti care pot gandi cu capul lor
Sorin Camner • 3 noiembrie 2014, 14:55
Domnule Tolontan,
Atentie. 71% dintre cei cu studii superioare sunt mai putini decat 33% dintre cei cu studii primare…
Cătălin Tolontan • 3 noiembrie 2014, 14:55
55, mario suarez: ponta a cistigat bucurestiul. Nici asta nu-ti spune nimic?
gabi • 3 noiembrie 2014, 14:58
inca ceva, domnule Tolontan, Macovei a infiintat DNA, acea institutie care a tot ocolito pe Udrea in gala Bute. Oare asta e justitia corecta?
Nu pot intelege cum cineva poate vota cu Macovei, care a dezinformat in parlamentul european cu 1,5 milioane voturi furate, pa care incearca DNA-ul si acum, sa le gaseasca. Oare acea interventie a facut bine Romaniei?
Dar nu conteaza, conteaza doar sa nu votam PSD-ul.
teddy • 3 noiembrie 2014, 14:58
nu pot fi de acord cu afirmatia „71% dintre votanții cu studii superioare au venit la vot, spre deosebire de doar 33% dintre cei cu studii primare!” …. si atentie asta nu ne spune absolut nimic despre optiunea lor politica si nu o consider a fi o informatie semnificativa in contextul alegerilor … totusi am sa va redau mai jos argumentele pentru care nu consider ca este corecta o asemenea comparatie…
procentual suna perfect insa am convingerea ca cifrele absolute sunt cu totul diferite … nu cred eu ca 71% din cei cu studii superioare ii ajung la numar pe cei 33% din cei cu studii primare … intr-un sistem de educatie ideal si intr-o societate normala studiile superioare se afla la extremitatea clopotului lui Gauss (de unde si un numar absolut mai mic), pe cand cei cu studii primare si cei cu studii medii formeaza grosul (de unde si un numar absolut mult mai mare) …
si ca sa imi sustin afirmatia va redau mai jos un articol din Ziarul Financiar aparut pe 12 iulie 2014 si cu un studiu facut in 2013 … nu e chiar atat de veche informatia pentru a fi relevanta informatia (parerea mea) …
conform acelui articol ar fi 31,8% cu studii primare si un 33% din ei ajunge cam pe la 10,5% …. iar cei cu studii superioare sunt 13,1% si 71% reprezinta circa 9,3% … in cel mai bun caz am putea afirma ca se anuleaza reciproc cele doua categorii dar tot exista o diferenta de 1,2% … si s-ar anula in conditiile in care o categorie a votat cu un candidat si cealalta cu alt candidat dar lucrul acesta nu putem sa il stim datorita confidentialitatii votului…
personal sunt de parere ca se va ajunge din pacate tot la vorba … prosti DAR multi !!!
George • 3 noiembrie 2014, 14:58
Care-i subiectul articolului?
Dreapta a pierdut pe mana ei, prea autosuficienta, prea dispretuitoare fata de omul de rand, fata de pleava societatii. Si a pierdut implicit acest mod de a intelege politica.
Ha-ha-ha! Oare? Oare dreapta n-a pierdut fiindca n-a reusit sa repropuna un model ultra-populist ca Basescu, care sa prinda la popor, in definitv?
Iar acest mod triumfator de azi, de ieri si probabil de maine de a face politica e mai putin dispretuitor pentru cetatean? A prosti oamenii, a-i minti in ultimul hal, a-i manipula ca pe dobitoace, practic a-i santaja nu arata un profund dispret? Ca sa nu mai pomenesc de dispretul aratat fata de persoanele care nu pot fi prostite, care nu sunt subjugabile. S-a vazut ieri la vot, dupa vot, s-a vazut pana acum, se va putea vedea si mai bine de acum inainte, Doamne-fereste!
Dispretul unei elite sau autopretinse elite fata de plebe a existat mereu si e in natura definitiei intr-o societate. E suportabila. Insuportabila este insa reversul, dispretul plebei fata de intelectualitate. Si acest dispret a triumfat ieri, prin exponentul sau numarul unu: VV Ponta.
sony • 3 noiembrie 2014, 14:59
De hoti nu te poti apara! Asta e meseria lui: sa fure. Si e bun la asta. Ca sa te poti apara trebuie sa gandesti ca el. Ori tu esti obisnuit sa gandesti cu mijloace legale. El nu: dezavantaj tu. Vorbesc de hotii buni in meseria lor, cei care conteaza, care au experienta. Asa si in politica: nu te poti apara cu mijloace legale de cei ce folosesc hotia – evident ilegala, mai ales de cei experimentati. Si nu ma refer numai la ziua votului.
florin • 3 noiembrie 2014, 14:59
Foarte corect scris articolul. E singurul comentariu lucid si nepartinitor.
Respect.
teddy • 3 noiembrie 2014, 14:59
o corectie : nu e chiar atat de veche informatia pentru a nu mai fi relevanta
gabi • 3 noiembrie 2014, 15:00
cei care cred ca cei cu studii superioare au votat cu ioanis, se insala.
In general cu ioanis au votat tinerii teribilisti, cei care stau pe net si sunt lupti de realitate
Razvan • 3 noiembrie 2014, 15:01
@stelistul_fanatic Pentru ce ai scris la postul cu numarul 50. trebuie sa te intreb ceva simplu: ai citit articolul asta sau te-ai bagat direct la comentarii?
Un roman „mai” destept • 3 noiembrie 2014, 15:02
Tolontane, de unde ai ajuns la concluzia asta?! Esti paralel omule!!! Esti ridicol! Ai numarat tu care au fost „intelectuali” si care nu?
Sau poate la voi, in sud si Moldova, intelectual e si ala de are 2 clase (ca trenul)…
Sper sa nu am dreptate, dar, din nou vom avea un presedinte al prostimii, al moldovenilor si oltenilor tampiti, care au pus botul la minciunile lui Iliescu, Basescu si acum la minciunile lui Ponta! Ca de fiecare data pana acum … oltenii si moldovenii sunt cei care aleg presedintii in functie de cat promit, dau sau mint!
Tommy Johnson • 3 noiembrie 2014, 15:02
majoritatea comentariilor sunt ca la un articol despre fotbal … sunt prea legati de echipa lor si refuza sa vada adevarul , e mult mai usor sa dai vina pe arbitru
Cabral • 3 noiembrie 2014, 15:06
Foarte bine scris, mulțumesc!
Blue Moon • 3 noiembrie 2014, 15:07
@58 Cătălin Tolontan Says:
November 3rd, 2014 at 2:55 pm
55, mario suarez: ponta a cistigat bucurestiul. Nici asta nu-ti spune nimic?
Ba da, ca dreapta e prea divizata iar cel mai mare partid de dreapta participa cu un tolomac mototol anti-carismatic si anti-talent la inaintare. Eu nu m-as urni de acasa sa votez cu Iohannis nici macar daca ar fi in turul 2 el si cu Vadim Tudor. Pur si simplu e moartea pasiunii omul asta, e absent, e un cadavru al comunicarii pe care astia il poarta ca pe moaste, de parca doar poza lui sau faptul ca a „modernizat” Sibiul cu banii de la capitala culturala europeana ar insemna automat abilitati de conducator de tara. Nu, pentru mine Iohannis e „premierul” de la Grivco care prin nu stiu ce metode oculte s-a pus in fruntea PNL printr-un blitzkrieg.
ria • 3 noiembrie 2014, 15:08
si cand se plimba autocarele pe DN1 in ziua alegerilor si nu le vede nimeni, voi, jurnalistii stati la calculator si scrieti articole despre prosti, nu? ca alegătorii nu va platesc simbria, sunteti indepenenti, scrieti in fct de cine va plateste mai bine
manolo • 3 noiembrie 2014, 15:09
Din cate I-mi amintesc Iohannis a mai batut psd-ul(I-mi place mic), la Sibiu tot romanii l-au ales. Am speranta ca va mai repeta isprava, chiar daca nu la acelasi scor…..
Costi • 3 noiembrie 2014, 15:11
Imi pare rau dar structura celor care au vodat PONTA cred eu ca este urmatoarea :
– 1% beneficiari ai bugetelor, lucrarilor, potentati ai vremii prezente, familiile directe ale protipendadei PSD (nu am ce comenta despre acestia, interesul personal este mai presus decat interesul de grup);
– 95% oameni saraci, fara educatie, care se chinuie sa traiasca de la un salariu la altul (la astia chiar le doresc sa traiasca din ce in ce mai rau);
– 4% intr-un fel sa le spunem bugetarii, putin lenesi, cei cu frica zilei de maine care zac in institutii ale statului pe salarii mai bune sau mai putin bune si cei care ne tin in haturi (politie, justitie, jamdarmerie, etc)
TREZITI-VA !!! cat nu e prea tarziu.
doru • 3 noiembrie 2014, 15:12
@George
?Spui de dreapta ca e dispretuitoare?Dar stanga lui Ponta care iti scumpeste benzina mai abitir ca in Germania sau Austria,care impoziteaza tot ce misca sau care E CLOACA celor mai penali politicieni ,ala nu e dispret???????????
zizou777 • 3 noiembrie 2014, 15:12
71% intelectuali la vot? Ii numiti intelectuali pe cei care au facut facultati particulare? Aici gresiti. Acestia voteaza ce au vazut in facultate (lucrari plagiate, examene trecute pe bani si altele). Uitati-va prin ministere ce incompetenti ajung in functii de conducere.
Marian • 3 noiembrie 2014, 15:14
Ponta a castigat Bucurestiul la limita in fata lui Klaus dar Macovei a avut 12% in Bucuresti, electoratul de dreapta s-a impartit!
bibba • 3 noiembrie 2014, 15:15
..si uite asa ura continua intre noi…ardelenii ii urasc pe moldoveni si olteni,bucurestenii pe toata lumea,oltenii pe moldoveni etc etc
punKreas • 3 noiembrie 2014, 15:15
Pentru toti astia care o dau ca tariceanu e independent: are un partid (PLR), are sustinerea partidului de guvernamant (PSD), are sprijinul a cel putin 2 televiziuni (a3 si rtv).
Ce mama dracu inseamna pentru voi independent? Mai independent a fost Oprescu in 2009, lel.
andrei007 • 3 noiembrie 2014, 15:15
Ce ne facem cu aia care nu au educatie deloc ….2,3,4 clase. P-aia nu i-ai pus la socoteala? La tine 71 cu 33 da 100?? Esti un pupincurist voiculescian
Bogdan • 3 noiembrie 2014, 15:16
Se pare ca sunt printre cei 4.5% care au votat cu Macovei. Stiu pe multi care au facut la fel… nu inteleg de ce a primit asa putine voturi. Minerii si-au facut din nou datoria.
sacalul • 3 noiembrie 2014, 15:17
De cand cu universitatile private cred ca 70% din romani se lauda cu studii „superioare: :))
maigret • 3 noiembrie 2014, 15:17
Imi pare rau,nu voi putea fi niciodata de dreapta!Sunt de 10 ani afara,m-am convins live ce inseamna capitalismul.Minciuna,tradare,jaf armat,uriciune…Intr-o Romanie mintita si ultrasaracita NU VOI VOTA NICIODATA cu reprezentantii bogatilor.Mai ales cand stim cu TOTII cum si-au strans averile.
Votez cu PSD-ul de NEVOIE-nevoia la care m-a impins dreapta!-nu ca as fi fan Ponta et comp.!Pana una alta,am mers cu Constantin Rotaru in primul tur.Datorita nerusinatelor voastre minciuni si omisiuni,mai nimeni nu stie cine e Rotaru.Si asta spune tot despre frica voastra…Dar,vorba ceea..”De ce ti-e frica,SIGUR nu scapi!”
bogdan • 3 noiembrie 2014, 15:17
1. Tariceanu e independent si a luat peste Macovei. (Nu cred ca e relevant ca un partid, PLR, si-a declarat sustinerea pentru el. Avand in vedere vechimea acestui partid il putem considera doar un grup de sustinatori asa cum ar fi si cel al lui Macovei care ar putea in cateva luni sa se declare partid. Tariceanu a fost un independent mai decis decat altii, doar.)
2. Nicusor Dan relativ la publicul lui tinta, Bucurestiul, a luat mai mult decat Macovei relativ la publicul ei tinta Romania. Nu putem sa decupam zonele pe care facem interpretarea asa cum ne e convenabil noua. Ca reprezentat al miscarilor independente Nicusor Dan e mai relevant decat Macovei, atat ca reusita cat si ca provenienta.
blue • 3 noiembrie 2014, 15:19
Mi se pare atat de amuzant cand toti il fac pe ponta plagiator dar probabil peste 90% dintre diplomele luate in Romania sunt copiate in mai mica sau mai mare masura.
In Romania e greu sa recunosti. Oamenii sunt orbiti de fel si fel de ideologii ce nu le apartin.
Am votat Macovei dar nu cred ca in turul 2 o sa-l votez pe Iohannis. Primaria si presedentia sunt 2 lucruri diferite. Nu toti sunt Basescu sa le faca la perfectie.
Marian • 3 noiembrie 2014, 15:22
Si inca ceva: in retur veti vedea o alta echipa pe teren.
geo • 3 noiembrie 2014, 15:33
Ce inteleg eu din articolul asta. Dreapta e varza pt ca n-a facut bine numaratoarea paralela voturilor, dar si pentru alte motive, cum ar fi faptul ca ii dispretuieste pe romani. Critica vine de la un autor care a votat dreapta, deci e credibila. In strainatate n-au reusit sa voteze cateva mii de romani, dar asta nu conteza pt ca oricum au votat mai multi decat anul trecut. Deci pot sa ma duc linistit la culcare: n-am putut vota, dar sunt fericit ca au reusit sa o faca mai multi romani decat anul trecut, si oricum as fi votat cu dreapta, care nici macar numaratoare paralela nu e in stare sa faca.
delia delia • 3 noiembrie 2014, 15:35
Bun articol.
*wishful thinking.
Stergeti comentariul ulterior, va rog.
isomer • 3 noiembrie 2014, 15:40
58 : lord belli,
http://www.bec2014.ro/wp-content/uploads/2014/09/0677.pdf
Aici e lista cu toate sectiile de vot. in londra au fost 3 sectii de votare nu doua. Fiecare sectie a avut cate 5 stampile si 6 cabine de vot. Intrebarea e : la toate cele trei sectii au fost cozi de sute de oameni ? Din ce am vazut prin presa, lumea s a imbulzit doar la icr londra. Presa care manipuleaza spune la londra nu s a putu vota, nu diferentiaza intre sectiile de votare. la fel si la la paris, au fost doua sectii dar scandal doar la una din ele.
alt mit e ca lumea a tras concluzia ca oamenii care nu au apucat sa voteze, ar fi votat cu altcineva decat ponta.
La paris cand s a votat pana la ora 23, s a incalcat legea si responsabilul de acolo a primit o amenda administrativa de 2000 si ceva de lei. Aprobarea pentru programul prelungit se cere bec-ului care ce sa vezi, e formata din 7 judecatori de la inalta curte de casatie plus reprezentanti ai tuturor partidelor. in chestiunea asta nu are treaba min de externe, membrii tuturor partidelor au decis sa nu se prelungeasca programul.
Cristina Frasineanu • 3 noiembrie 2014, 15:43
Cate persoane reprezinta cei 71% cu studii superioare si cate persoane reprezinta 33% fara studii?
dan • 3 noiembrie 2014, 15:43
Eu cred asa: votantii psd sunt cei care asteapta tot timpul sa primeasca fara sa faca nimic. E adevarat, printre ei sunt intelectuali, oameni destepti in acceptiunea de dictionar a termenului, dar carora le este frica sa nu schimbe buna oranduire de altadata. Ei nu vor schimbare. Ei vor sa ramana principiul „timpul trece, leafa merge”. Asta e valabil la 90% din bugetari. A doua categorie sunt pensionarii. Dupa ce ca au pensiile mici le e frica sa nu le piarda si p-astea. Cat despre ultima categorie de votanti psd, Dumnezeu cu mila. Oricum ar fi, cu intelectuali si pensionari sau fara, aceasta masa mare de oameni ne trag in jos. Rau de tot. Ei nu sunt rau intentionati. Putem sa-i blamam?
Poate ca da, dar cu ce ne ajuta?
radu • 3 noiembrie 2014, 15:47
Cam prost articolu.
Totu se bazeaza pe niste cifre false:
1) 71% din intelectuali reprezinta mai putine persoane decat 33% cu studii primare.
2) n-ai zis nimic despre cum au votat cei 71%
atentie • 3 noiembrie 2014, 15:49
sunt 100% sigur ca 71% dintre votanții cu studii superioare este un numar cu mult mai mic decat 33% dintre cei cu studii primare
erfg • 3 noiembrie 2014, 15:50
„Un candidat ca ponta cu background profesional si cu oamenii corupti din spatele lui nu lua nici 1% intr-o tara civilizata.”
apar iarasi sustinatorii slugarniciei fata de straini la oameni care nu au habar despre ce vorbesc. faptul ca-n 45 81% traiau la tara in conditii extrem de grele are consecinte si astazi iar acestea au fost observate de un om de afaceri german care ne-a descris astfel in revista forbes din aprilie 2010:
„un popor naiv care se crede foarte destept si smecher.”
http://www.sueddeutsche.de/politik/ackermann-und-merkel-das-kanzleramt-ist-keine-festhuette-1.165019
merkel organizeaza pe banii statului in incaperile guvernului petrecerea cu ocazia zilei de nastere a unui bancher.
https://www.youtube.com/watch?v=Hozc1R4ZpSE
http://www.zeit.de/politik/deutschland/2012-08/korruption-deutschland-abgeordnete
germania nu a semnat tratatul onu impotriva coruptiei care interzice mituirea politicienilor care se pracrtica evident mai ales cind este facuta sa fie usoara.
in germania se pierd anual 250 miliarde din cauza coruptiei.
http://www.spiegel.de/politik/deutschland/schwarze-kassen-gab-kohl-selbst-den-auftrag-a-90506.html
helmult kohl si conturile negre din elvetia
http://www.mopo.de/news/der-saubermann-und-das-schwarzgeld-schaeubles-geheimnis,5066732,6305990.html
Schauble dupa ce-a fost prins cu ciubucuri de la un armator a fost promovat din ministru de interne in ministru de finante deoarece omul a dovedit competenta pt ca a stiut sa manevreze banii. 🙂
deci mai usor cu tarile civilizate unde fat frumos apara legea cinstitilor. Astea sint povesti romanesti scose de mioriticii incurabili care nu stiu despre ce vorbesc fapt remarcat si de un strain!
de ce sa se arunce pe fereastra resurse pt unii care stau prin alta parte? asa pt ca vor ei? nu toate statele organizeaza alegeri afara!
ar trebui facut totul pe baza de inscriere prealabila.
cu google chrome care ofera traducerea automata intr-o alta limba se poate intelege f bine orice articol. mai am si alte mii de exemple culese din presa vestului accesibila si romanului.
in rest marea majoritate scriu prostii de neinchipuit intr-un fel clasice romanilor.
Alex • 3 noiembrie 2014, 15:51
Nu mai comparati numarul votantilor de afara din 2009 cu cel de acum. In 2009 romanii inca aveau drept limitat de munca in marile economii vest-euroepene. Intre timp au mai emigrat multi, si s-au intors foarte putini (daca s-a intors vreunul), asa ca acel argument cu numarul sectiilor un pic mai mare si numarul votantilor un pic mai mare nu tine. Romanii de afara sunt tot mai multi si trebuie sa poata vota. Punct!
bluelion71 • 3 noiembrie 2014, 15:51
Cătăline, după 25 de ani şi scrutine demarate cu glorioasa Duminică a Orbului, în capul meu se conturează tot mai clar o idee: românii au avut ce-au avut cu Nea Nicu! Nu cu comunismul, Doamne fereşte! Dovadă că aniversăm un glorios sfert de veac de ne(o)comunism înroşind harta ţării pe capete.
Holy Mother of Jesus, ce ne mai place să avem un tătuc, acolo sus, care să ne zâmbească frumos şi să ne mai dea o sută-două la salarii, pensii etc. (alocaţii pentru copii nu, că ţara asta n-are nevoie de viitor)! Gurile rele spun că, dacă acelaşi Nea Nicu apuca să promită (ce ironie)! aceeaşi sumă, acum am fi ajuns, dacă nu greşesc, la Congresul al XX-lea al PCR! Fără Ceaşcă, ce-i drept, da’ cu burta plină, cum îi stă bine unui vajnic elector de stânga. Ce ne mai place să ne facem că muncim, iar lor – să se facă că ne plătesc! Ce mai contează că tătuca din capu’ statului ba a trimis mineri să-i ciomăgească pe toţi purtătorii de barbă şi cărţi din Bucureşti, ba şi-a plagiat într-o veselie teza de doctorat şi îşi ţine la căldurică tovarăşii care sigur ar fi trebuit să înfunde, de mult, puşcăriile. Ce mai contează toate astea? Burta plină şi la vot, române, da’ vezi cum votezi!
sorinaccio • 3 noiembrie 2014, 15:55
67 – Esti foarte intelligent ardelean sau ce oi fi tu, te-as ruga sa vii tu in Oltenia sau Moldova sa convingi electoratul sa voteze altfel, e foarte greu sa convingi un electorat format din pensionari, fosti activisti, actuali oportunisti social-democrati. Cand 47% din votantii turului 1 sunt pensionari pentru care magotul promite cresterea pensiilor din ianuarie, pe cine te astepti tu inteligentule sa voteze ei. te-ai uitat sa vezi ca Oltenia are si 23% votanti pro-Iohannis, cam de unde crezi ca provin din aia cu 2 clase ca trenul.
Tare mi-ar fi mirarea sa te vad pe tine incercand sa faci campanie pro-Iohannis in Oltenia si Moldova ce rezultate ai.
Daca te tine vino si ai sprijinul meu si al ator 800.000 votanti in turul 1. Incearca tu in Ardeal 3.500.000 cu Iohannis si iti garantez eu 800.000 in Oltenia si Moldova. Ce zici castigam? Ca tot s-a rasturnat carul de intelectuali de pe unde vii tu!
lord belial • 3 noiembrie 2014, 15:56
@isomer: hai sa iti explic: in londra s-a putut vota PE BUNE la icr si ambasada, in w1. pe wembley dca tu crezi ca s-a putut vota cum trebuie, si socotesti si sectia aia, te inseli crunt. uite, mai spala-ti si tu ochii: http://www.standard.co.uk/news/london/thousands-of-romanians-locked-outside-london-embassy-denied-their-right-to-vote-9834568.html
dragnea insusi a recunoscut ca se stia de dorinta romanilor din diaspora de a vota; ca atare, desi au ”dublat” nr sectiilor de vot, au introdus si o tactica de time wasting, si anume lista suplimentara, pereputa ca o maniera de a descuraja votu. zici de londra, ca l-ar fi votat pe ponta? ori nu stii pe ce lume traiesti, ori esti postac obosit de la psd: https://www.facebook.com/video.php?v=10152446127332321&set=vb.572487320&type=2&theater
je • 3 noiembrie 2014, 16:00
cataline, sti ca la fotbal se zice ca 2-0 e cel mai periculos scor.sper sa se adevereasca si aici
just_m3 • 3 noiembrie 2014, 16:03
faptul ca au votat 51% din tineri nu inseamna nimic….faptul ca au votat cei cu studii superioare nu inseamna nimic.Inteligenta (mai ales in romanik) nu se masoara nici in studii superioare si nici in varsta. In rromanik se masoara in zone geografice! Ardealul si banatul a fost castigat CATEGORIC !!!! de Iohannis si dreapta(macovei pe locul 2 in multe locuri) iar oltenia ,moldova,muntenia voastra a votat prost ,ca deobicei !Deci nu ne mai bagati in oala cu voi ! Transilvania si Banatul NU SUNT rromanik voastra! (nu ,nu sunt ungur). Rusine sa va fie….mandru ca sunt ardelean,sila ca sunt roman!
BM • 3 noiembrie 2014, 16:06
Romanii din diaspora ar trebui sa-si tina gura. E incredibil ce ce trezeste spiritul civic in oamenii astia dupa ce nu se mai afla in tara. Nu inteleg ce cauta ei sa voteze, oricum… Tot citesc comentarii „de 13 ani in Italia”, „de 10 ani in Londra”, „de x ani in Y”. Pai fratilor, voi traiti NU in Romania. Ati ales sa va duceti viata in alta tara. Ce va mai trebuie sa votati?!
Cum va mai influenteaza pe voi ce se intampla in tara noastra?! Nicicum! Pe voi ar trebui sa va preocupe cine e presedinte in Spania, Italia, Anglia etc., nicidecum in Romania. Lasati-i pe romanii care traiesc in Romania sa-si aleaga singuri presedintele, nu-l alegeti voi. Zi de zi, vezi zeci de mesaje cu romani care traiesc NU in Romania, cu texte de genul „vai, ce bine ca am plecat din RO”, dar la vot, hop, ei vor sa fie primii. Pai plm de ratati, din cauza diasporei, pentru ultimii 5 ani am avut un presedinte de toata jena, de Basescu vorbesc evident, acum 5 ani cand diaspora a votat in procent de peste 80% cu el, inclinand balanta decisiv in favoarea lui. Ar trebui sa nu mai fie permis sa voteze decat romanilor care efectiv traiessc in Romania si sunt direct influentati de ce se intampla in Romania. Sa-mi explice mie unul din diaspora care e „de 13 ani in Londra” cu ce-l influenteaza pe el acolo „la caldurica” la Londra ca presedine e Ponta sau Iohannis. El traieste 100% dupa legile din Anglia, si poate sa fie si D-zeu presedinte in RO, viata lui nu se schimba in bine sau in rau.
Asa ca sa ma scuteasca romanii astia cu simt civic din diaspora cu lamentarile lor legate de faptul ca au stat la coada la vot, si sa ne faca un bine noua, tuturor romanilor care traim in RO si nu suntem capsunari sau mai stiu eu ce in Europa, sa ne lase sa ne decidem singuri viitorul. Votul o fi un drept dar e si o responsabilitate, nu e un mod de a-si petrece duminica romanii din disapora. Ca punct final, nu sunt nici pesedist, nici pnlsit, nici pdlist nici ppddist, nu am nici o treaba cu nici un partid politic, toata clasa politica din RO imi provoaca o mare greata.