UPDATE: Noi date de la IRES: aproape jumătate (46%) din votanții Monicăi Macovei sînt tineri între 18-34 de ani și aproape jumătate au studii superioare (47%).
luni, 3 noiembrie 2014, 1:48
UPDATE: Noi date de la IRES: aproape jumătate (46%) din votanții Monicăi Macovei sînt tineri între 18-34 de ani și aproape jumătate au studii superioare (47%).
Pentru cei care s-au culcat cu 6% între Ponta și Iohannis și s-au trezit cu 10%. Pentru cei care au crezut că Macovei va veni pe locul 3 cu peste 6%. Ce s-a petrecut?
Azi noapte, la o oră după închiderea urnelor, PSD anunța diferență de 10 procente între Victor Ponta și Klaus Iohannis.
Pesediștii număraseră paralel doar primii doi candidați și adunaseră deja cam 40% dintre secții. Iar ordinea următorilor era: Tăriceanu, Udrea și Macovei.
La RTV, Ludovic Orban îl ia peste picior pe Liviu Dragnea, dar cu eleganță. ”Numărătoarea noastră va fi cea corectă”, spune reprezentantul ACL. E versiunea soft a refuzului de cunoaștere.
În studioul Realitatea TV, se practică wishful thinking în varianta hard. Ziariștii sînt mai orbi decît politicienii. De ce? Pentru că, vorba lui Ion Cristoiu, remarcată și de Vintilă Mihăilescu în ”Dilema”, ”spre deosebire de politicieni, ziariștii se urăsc sincer”. Iar ura are efectul răsuflării spulberate pe interiorul parbrizului rece. Nu mai vezi.
Ca și ACL, Rareș Bogdan nu crede în numărătoarea paralelă a PSD. Numai că, spre deosebire de ACL, ziaristul nici măcar nu ia act de ea.
Rareș e un realizator cu farmec și, deseori, își pune interlocutorul în condiția relaxării. În noaptea asta însă, refuză să creadă chiar și la ora 23, cînd PSD aproape că încheie numărătoarea paralelă pentru primii doi: Ponta 40,5 – Iohannis 29,4%.
Rivalii de la ACL număraseră pînă în acel moment sub 20% dintre secții și diferența la ei era de 6 procente, nu de 11. Cei din tabăra roșie sînt, în principiu, mai proști, că asta se crede despre ei.
În studioul Realitatea, Ion Cristoiu și Dan Andronic aproape că strigă la realizator că celelalte televiziuni pun pe ecran cifre mult diferite. ”Nu mai vorbiți despre numărătorile paralele, hai să discutăm pe sondaje!”, țipă și Rareș. Sondajele de la Realitatea arată 6 puncte între primii doi alergători. ”Eu mă duc să mă culc”, zice Cristoiu. Totul oscilează între glumă și indignare pentru ceea ce se întîmplă în străinătate.
”Uite, pesediștii mint, doar la 40% dintre secții au primit procesele verbale!”, tresare la un moment dat realizatorul, electrocutat în contactul cu butoanele telefonului. Deține proba minciunii PSD! ”Rareș, amesteci lucrurile”, îl roagă chiar și colega lui, Lavinia Șandru. ”Pe sms au numărat doar pe primii doi, iar acum le vin procesele verbale și-i numără pe toți”, explică ea.
La ora 1 noaptea, Gheorghe Flutur iese și spune că au ajuns cu numărătoarea paralelă la 40% dintre secții și că scorul este 37% – 32%. Cinci procente! ”De la 40% se cam stabilizează”, zice Flutur. O reporteră de la fața locului inistă: ”Mai pot avea loc schimbăr majore?”. ”Nu prea, se cam stabilizează”, spune Flutur. Cei din platou nu mai înțeleg nimic. Publicul, nici atît. PSD dă 11 procente, ACL, 5.
La 60% dintre secții, se păstrează distanța de 5%. Apoi, începe dezastrul. La 82% dintre secții, ACL constată o diferență de 8 procente! La 90%, urcă la 9 puncte! Și, după ora două și jumătate noaptea, ACL admite că diferența între Ponta și Johannis e de 10%!
Ce s-a întîmplat între 60% și 100% dintre secții, cînd diferența s-a dublat de la 5 la 10 puncte?
Ca să se petreacă asta pe cele 40% dintre secții rămase a trebuit ca Ponta să aibă, în medie, 17,5% în plus față de Iohannis. Se poate? De pildă, în Argeș, Ponta a obținut cu 30% mai mult, în Dolj, tot cu 30%. Dacă au venit cîteva județe din acestea, a fost suficient. Și o altă explicație din interiorul dreptei: în general, se strîng mai repede date de la organizațiile puternice, care adună voturi.
BEC oferă rezultatele oficiale. La 10:20 dimineață, după 98,3% din secțiile de votare, Victor Ponta a obtinut 40,33% din voturi, Klaus Iohannis 30,44 %, Tariceanu 5,40%, Elena Udrea 5,18%, Monica Macovei 4,46%.
E o dimineață dezamăgitoare pentru dreapta, dar e și momentul adevărului.
1. ”Proștii” de la PSD au fost mai deștepți decît ”maeștrii numărătorii paralele” de la ACL. Pentru prima oară după un deceniu, PSD a oferit rezultatele mai repede și cu un grad de acuratețe ridicat. Față de datele de acum de la BEC au greșit doar cu un procent.
Cineva din tabăra lor a avut ideea să numere doar pe primii doi candidați pe baza sms-urilor. Asta e o lecție pentru cei care cred că monopolul inteligenței s-a înfipt la dreapta. Stați că mai vin!
2. Cetățenii și-au făcut treaba. Prezenta la vot pe tara a fost de 53,16%, doar cu o jumătate de procent sub cea din primul tur din 2004. Datoria e să vii la vot, nu să votezi cu cine vreau eu. Eu am votat cu Monica Macovei, dar nu înseamnă că restul merită descalificați. Macovei a luat 12% în București, peste Nicușor Dan în 2012. Dar e la fel de adevărat că Ponta a cîștigat în fața lui Iohannis în București!
3. Acest rezultat insuportabil pentru dreapta nu e generat de România slab educată și bătrînă, ci și de România cu studii și tînără, de vreme ce 71% dintre votanții cu studii superioare au venit la vot, spre deosebire de doar 33% dintre cei cu studii primare! E un procent normal peste tot în lume, să terminăm cu miturile false că ”proștii” decid soarta țării.
De asemenea, au votat 51% dintre tinerii între 18-34 de ani, depășindu-i pe cei 44% dintre votanții cu vîrste de peste 65 de ani. Alt mit spulberat, nu-i așa? Unde apar aceste lucruri? Din cifrele IRES, cei care au făcut sondajul pentru DigiTV. Aaaaa, Vasile Dâncu, veți zice. Da, au dat rezulatele cele mai bune la exit-poll!
Și încă ceva, apropo de structura votului. Pentru prima oară, votanții din urban se apropie mult de cei din rural.
4. Incidentele de la secțiile din străinătate atestă un haos și-i frustrează pe bună dreptate pe miile de oameni care n-au mai apucat să voteze sau pe cei care au stat la cozi ca la sifoane pe vremea lui Ceaușescu.
Totuși, dacă luăm sifoanele acelea și ne spălăm cu ele pe față vedem cum cifrele spun că în 2014 au votat mai mulți români, 153.000, decît cei 147.000 care au izbutit să-și exprime votul în 2009, cînd nu ”proștii” de la PSD, ci ”deștepții” de la PD-L au organizat votul.
Scenele de umilință din străinătate trebuie stopate, însă creșterea de la 1,5% voturi care vin din afară către, să zicem, un necesar 10%, nu se va realiza niciodată prin multiplicarea imposibilă a secțiilor, ci doar prin introducerea votului prin corespondență.
5. Am citit ce au scris Dan Tăpălagă și Cristi Pantazi azi, pe Hotnews. În o mie de chestiuni sîntem de acceași părere, în aceasta nu. Chestia cu ”elita ultraminoritară” este contraproductivă și, după părerea mea, falsă. Elită e și cel de la PSD care a avut ideea să-i numere doar pe primii doi și a obținut în două ore ce a obținut ACL într-un timp mai mult decît dublu.
Elită sînt sociologii IRES de la Cluj care au oferit un exit-pool la zecime pentru Tăriceanu (5,3 față de rezultatul de 5,4), Udrea (5,1 față de 5,18) și Macovei (4,5 față de 4,46)! Iar diferența dintre Ponta și Iohannis au apreciat-o, după datele de la ora 19, furnizate la 21!, cu o eroare de 0,4 puncte! Elita este definită profesional, nu ideologic.
6. ”În turul 2 se pleacă de la 0-0”, zic astăzi unele voci. Vedeți să nu! În termeni sportivi, se pleacă de la 2-0 pentru o echipă după primul tur. Ceea ce înseamnă că Iohannis ar trebui să cîștige returul cu 3-0, cu 4-1, cu 5-2 și tot așa. Noi, ca votanți de dreapta, putem să ne mințim desigur, nu ne oprește nimeni.
În mod realist, un 2-0 în deplasare se poate recupera, dar cu o mobilizare și cu o competență exemplare.
Ziua de azi este falimentul ”disprețului pentru celălalt” și al ideii că ”sînt mai deștept decît toți interlocutorii mei, d-aia nu mă fac realizator de TV, hă-hă”, frază cu care Traian Băsescu a închis campania electorală vineri seara, la Realitatea TV.
Glumea și nu glumea președintele. E genul acela de haz cu care și-a căsăpit și adversarii și apropiații, de a ajuns să se ia și de revista ”22”, cînd a tresărit lumea care nu o mai citise de un deceniu! I-a scos din minți pe adversari și i-a îndepărtat pe aliați.
N-o mai luăm de la capăt cu ce au făcut politicienii de dreapta votanților de dreapta.
Știți ce mi-a scris azi un cititor? ”Lucrul care pe mine mă deranjează cel mai mult la această ultra-minoritate agresivă este ipocrizia dată de indulgența cu care privesc hoțiile propriilor favoriți”. Aici sau pe Hotnews nu au fost cauționați ”deștepții”, dar în alte locuri, da.
Într-un experiment ”revizitat” recent de către o universitate din vest, psihologii și-au întărit o observație fundamentală: oameni normali ajung să se poarte obsedant la adresa semenilor lor și să fie cruzi nu pentru că ar fi răi, ci pentru că ”sînt convinși că ei și doar ei au dreptate”. Și atunci fac totul pentru a-și impune punctul de vedere, fără nici un fel de reținere sau respect față de argumentul celuilalt.
Sînt 10 puncte diferență între Ponta și Iohannis. Iar Macovei are 4,5%, aproape de Dan Diaconescu, cu 3,99%. 4,5% n-a mai luat niciodată un independent la prezidențialele din România, e mai mult decît Oprescu în 2009 (3,3%). Fețele tinerilor din spatele Monicăi macovei consacră sigurul cadru al bucuriei. A început o zi dezamăgitoare și vin altele și mai grele.
Însă nu inteligența e în insolvență, ci suficiența.
doina • 3 noiembrie 2014, 13:57
si as mai adauga naivii care au votat un vis. visul dna care incepe tot mai clar sa se vada ca face anchete cind vor unii (vezi articolul ziaristei care a filat-o din greseala pe madam, din gandul) si de nevoie ca vin informatii din afara si nu au de ales. asa ca …soniare costa nada
asdf • 3 noiembrie 2014, 14:02
Esti prost de bubui
Cătălin Tolontan • 3 noiembrie 2014, 14:06
2, asdf: da, dar eu nu sint prostul din numaratoarea ta ca am votat cu macovei 🙂
Replica ta e exact ilustrarea mentalitatii despre care am scris.
nucred • 3 noiembrie 2014, 14:07
mda si nu ti se pare normal sa iei in considerare organizatia care de obicei a avut dreptate ce asa mare minune?
articol care putea sa fie succint in 1-2 fraze de da asta numaratoarea psd a fost mai aproape de realitate mare branza de parca e si asa important..
ala • 3 noiembrie 2014, 14:07
Domnule Tolontan, lumea nu s-a dus la vot, lumea a fost dusa la vot.
sorin • 3 noiembrie 2014, 14:16
O fi 2-0 pt Ponta….dar in fotbal se mai spune ca acesta este cel mai periculos scor….. 🙂
Speranta moare ultima!
nucred • 3 noiembrie 2014, 14:17
btw chiar nu inteleg ce tot ii dai cu procentele astea pt diferite varste
uiti ca „prostii” deja au votat, toti votantii lui Ponta au fost deja prezenti in timp ce o mare parte care vor vota impotriva lui si care probabil sunt mai relaxati vor veni doar peste 2 sapt
auntci poti vorbi de mituri spulberate daca e cazul
Natus Vincere • 3 noiembrie 2014, 14:18
Am votat cu Macovei, la fel cum au facut majoritatea cunoscutilor mei (majoritatea cu varste cuprinse intre 24 – 32 ani, studii universitare absolvite, joburi in privat). Ma asteptam la un 8%, poate chiar 10%. Sunt un pic dezamagit. Ca sa nu spun mult…
roby • 3 noiembrie 2014, 14:19
Eu nu o sa inteleg niciodata de ce sunt atat de importante numaratorile paralele, exit-poll-urile si asa mai departe. Ne dam mari cu precizia fiecaruia, la ora 19, la ora 21. Oricum ar fi, a doua zi la pranz se stie exact rezultatul, ce mai conteaza cine a fost destept si ce a numarat prin sms-uri la ora 2 noaptea. Efort in zadar.
wed • 3 noiembrie 2014, 14:20
„Într-un experiment ”revizitat” recent de către o universitate din vest, psihologii și-au întărit o observație fundamentală: oameni normali ajung să se poarte obsedant la adresa semenilor lor și să fie cruzi nu pentru că ar fi răi, ci pentru că ”sînt convinși că ei și doar ei au dreptate”. Și atunci fac totul pentru a-și impune punctul de vedere, fără nici un fel de reținere sau respect față de argumentul celuilalt.”
„71% dintre votanții cu studii superioare au venit la vot, spre deosebire de doar 33% dintre cei cu studii primare!”
„au votat 51% dintre tinerii între 18-34 de ani, depășindu-i pe cei 44% dintre votanții cu vărste de peste 65 de ani.2
Prin cele scrise ai facut mat ingimfatii care au distrus tot ce se putea distruge in romania inclusiv imaginea tarii si a poporului roman! culmea inconstientei acestor indivizi proveniti din mediul rural este ca nu pot pricepe ca si ei platesc pt raul produs prin comportare si afirmatii lipsite de sens.
Silviu • 3 noiembrie 2014, 14:20
Tolo, nu cumva amesteci nitel borcanele cand incerci cu atata graba sa spulberi miturile cum ca nu prostii si batranii ne decid soarta?
Da, or fi votat mai multi procentual din cei cu studii superioare si tineri, dar numeric cat inseamna?
Nu de alta dar una e 51% din 20.000, sa zicem si alta e 44% din 200.000, nu?
Groparulclown • 3 noiembrie 2014, 14:20
„Totuși, dacă luăm sifoanele acelea și ne spălăm cu ele pe față vedem cum cifrele spun că în 2014 au votat mai mulți români, 153.000, decît cei 147.000 care au izbutit să-și exprime votul în 2009, cînd nu ”proștii” de la PSD, ci ”deștepții” de la PD-L au organizat votul.”
Nu prea iti dau dreptate aici. In 2009 nu au ramas oameni pe afara, oameni carora li s-a interzis un drept constitutional. In 2009 nu am completat celebrul formular. In 2009 nu am stat la coada decat vreo 15 minute. In 2009 s-au prezentat la vot 147.000 de oameni si au votat TOTI. IN 2014 au fost mult mai multi si multi au plecat acasa fara sa isi poata exersa dreptul la vot.
nelu • 3 noiembrie 2014, 14:21
„am votat cu macovei”. De ce?
cezar • 3 noiembrie 2014, 14:22
si totusi, domnule tolontan, un articol de sport mai scrieti si dumneavoastra, vreodata in viata asta? :))))
nu de alta, dar parca sunteti mai coerent pe probleme de sport…
Paul • 3 noiembrie 2014, 14:23
71% cu studii superioare si 33% cu studii primare?
Non se pupam.
44% din pensionari si 51% din tineri, dar care e numarul total al pensionarilor si care e numarul tinerilor? 🙂
fanulumocanu • 3 noiembrie 2014, 14:25
Exceptional!
Am cel putin doi ani de cand am oroare de elitismul asta de bodega pe care-l flutura cei, chipurile, de dreapta. Dreapta este despre a face,nu despre lamentari si bocete.
Cand le zic ca domnu Dan e mai de dreapta decat jumate din clasa politica autodeclarata de dreapta explodeaza.
„Ziua de azi este falimentul ”disprețului pentru celălalt” „-inca o data multumesc pentru sinteza asta.
Cred din tot sufletul ca dreapta este despre respectul pentru individ.
Alin • 3 noiembrie 2014, 14:25
Mda…trist dar adevarat. Eu totusi sper ca cei de 18-34 de ani care au votat cu dl. Ponta si sunt cu studii superioare…sa nu le si foloseasca. Sa fie taximetristi, vanzatori(mall-uri, piata, magazine). Altfel nu-mi explic. Imi iubesc tara si nu vreau sa plec, dar daca nici acum nu se reuseste nimic, iau boceluta-n spate si gata. M-am saturat de hoti si de parveniti, si eu sa stau ca prostu cu ochii pe 130km.ro sa vad cand si ce se progreseaza la autostrazi.
Florin O. • 3 noiembrie 2014, 14:25
Pertinente observatiile, dar as avea totusi ceva de adaugat: la noi nu exista stanga si dreapta, ideologiile si doctrinele dispar in momentul in care se ajunge la putere.PDL nu a fost dupa parerea mea niciodata un partid de dreapta autentic iar PNL m-a dezamagit in ultimii ani, deci eu nu consider ACL ca fiind o organizatie de dreapta. In turul II vom merge cum ne-am obsinuit, sa votam raul pe care il consideram noi „mai mic”…
Liviu • 3 noiembrie 2014, 14:25
Stii ce e foarte interesant Catalin? Analiza modului in care s-au facut sectiile de vot in diaspora: http://www.mae.ro/harta-sectii-2014. Cum se face ca in sicilia de exemplu sunt vreo 2 sectii si mai e una langa iar la Paris cam tot atat. Cum se face ca toata zona nordica sunt atat de putine sectii iar prin Spania si Italia sunt sectii la tot pasul desi nu sunt mari distante intre ele? Cum se face ca in zonele unde sunt centre universitare puternice cu foarte multi romani, sectiile de vot sunt mai putine decat in zone unde probabil este cate o mana de oameni? Care sunt criteriile clare si la vedere dupa care se infiinteaza o sectie de vot in diaspora?
Uite cateva:
Piazza Cusmano nr. 8 – Canicattì, Provincia Agrigento (Regiune Sicilia)
Via Sant’Anna, Secondo Tronco – Regiunea Calabria, Reggio di Calabria
Consulatul General Onorific al României la San Marino
Via Valle di Marco 4, 47890 San Mariono Citta (RSM)
Via Seminario n. 39, Lecco
Avda. Dels Paisos Catalans, no. 106, 43205 Reus
Consulatul Onorific al României la Faro (Algarve)
Rua Volta dos Plátanos 10, 8125-563, Vilamoura
de multe astfel de orasele nici nu stiam …
gabi • 3 noiembrie 2014, 14:26
Domnule Tolontan, mai bine ramaneai la sport.
Daca tovarasa macpvei, procuror ceausist, cea care si-a numit oamenii loiali in DNA este de dreapta e jenant.
Daca Ponta cu Antonescu in 2012, desfiinta DNA si il schimba in altceva (cum a facut Macovei cu Basescu in 2004 transformand PNA al lui Nastase, in DNA), era lovitura de stat.
In rest totul e permis la cei care se declara de dreapta dar provin din bugetari, nu din oameni inteprinzatori, si este lovitura de stat cand e implicat PSD-ul.
Cam asta e mentalitatea oamenilor mici. O zi buna.
lord belial • 3 noiembrie 2014, 14:26
te-am auzit azi noapte pe teve, incercai sa explici acelasi lucru pe care nu l-am inteles nici din articolul asta.
sincer, nici nu stiu de ce te invita astia sa vb pe la teve, cind tu nu esti analist, nici sociolog, si nu stii sa citesti nici cantitativ nici calitativ niste date.
ai iesit sa ne zici nimic. oi fi tu un robespierre al cuvintului scris, dar mai ai multa carte de studiat pina sa intelegi fenomenul mentalului colectiv. sa nu zici nimic despre romanii din diaspora carora li s-a trintit usa in nas in modul cel mai nepasator, totalitar si ilegal cu putinta, inseamna sa vorbesti vorbe si sa esuezi tu, ca ziarist, la examenul actualitatii.
alex • 3 noiembrie 2014, 14:26
Frumos! Dai dovada de o impartialitate si un realism enervant.
Lumea se bate cu caramida in piept ca e adepta unor principii si valori morale dinainte de a fi create si nu accepta argumentul adversarului.
Matematica e simpla: 10 ani ne-a condus dreapta, 10 ani de iluzii sfaramate, de furturi si incapacitatea de a absorbi ceea ce UE ne-a pus pe tava (vezi Polonia). In mod logic daca nu X nu e bun, incercam cu Y.
NU am nimic cu omul Johannis dar e pe o perfuzie cu cancer.
NU sunt ipocrit sa spun ca stanga nu e canceroasa dar poate e mai blanda.
Respect, Tolo!
Florin Videa • 3 noiembrie 2014, 14:26
Un articol fara rost.
Si de ce ai votat cu Macovei? Ai memoria scurta cumva?
seba • 3 noiembrie 2014, 14:27
foarte bun articolul 🙂
o mica remarca: in 2014 au votat 153.000 de oameni din strainatate fata de 147.000, cati au votat in 2009. dar intre timp au plecat foarte multi romani in strainatate si din acest motiv cred ca procentul celor care au votat acum in strainatate este mai mic decat cel din urma cu cinci ani.
nucred • 3 noiembrie 2014, 14:27
ia uite aici tata
intrun sat cu 1200 de locuitori 100 si ceva is pe listele speciale cu masini etc nimic dubios eh? ma indoiesc ca au votat cu macovei, cel mai probabil cu amatorul de popcorn 🙂
Frankie • 3 noiembrie 2014, 14:28
Catalin, o singura dilmea am. Intr-o astfel de campanie, unde se demonstreaza clar, cu flagrant, ca cel putin in judetul Ilfov au fost atatia oameni plimbati cu masinile si sa voteze la mai multe sectii, au fost atatea plangeri in toata tara si nu numai, adica toate astea, intr-o astfel de campanie trec la capitolul „niste mici probleme care trec fara sa conteze”? toate numaratorile afisate de exitpolluri sunt clar influentate de manevrele astea rosiatice.
Adica pe bune, chiar nu se poate sesiza nimeni? Arestari? Demisii stiu ca nu e cazul.
Groparulclown • 3 noiembrie 2014, 14:29
Si inca ceva. Pe hartie Ponta ramane favorit, dar magariile pe care le-a facut cu diaspora, ne-au cam unit, asa cum vroia el, dar impotriva lui. Nu doar pe noi, cei de dreapta,da r si pe multi indecisi.
rules90 • 3 noiembrie 2014, 14:29
Vreau sa fac cateva precizari pentru ca va respect enorm si cred ca in acest moment putem sa avem un dialog, sau mai bine zis o parere despre alegerile de ieri
1. Multi au criticat iesirea lui Liviu Dragnea la ora 21. Cred ca decizia aceasta a fost una dintre cele mai inspirate operatiuni de marketing, daca vreti sa le numim asa. De ce sa iesim ca Geaona si sa topaim, in loc sa fim atenti la numaratoare si la posibilile fraude din sectiile de votare. Ponta a iesit la 22, atunci cand nici un alt candidat nu mai era pe TV. A avut 30 de minute pe toate posturile de stiri, fara sa fie blocat de Iohannis, Macovei sau Udrea.
2. Sunt foarte multi internauti care au spus ca vor vota cu Monica Macovei. Credeti ca au si facut-o? Dumneavoastra da, asa cum l-ati votat pe Nicusor Dan. Totusi am o intrebare extrem de importanta. De ce ati sustinut un om prin vot, care pleca cu zero sanse sa prinda un loc pe podium. Credeti ca decizia lui Tariceanu de a candida a fost intamplatoare? Sau a fost doar de a suge cateva voturi din cele ale candidatului PDL! Repet, PDL! N-am vazut pe nimeni din PDL langa Iohannis, in afara purtatorului de cuvant al paridului.
3. De ce credeti domnule Tolontan ca au fost incidente voite in diaspora? Numarul sectiilor de votare au fost mai multe anul acesta, iar numarul cabinelor de vot a fost si el marit. BEC n-a facut o incalcare a legii cand s-a decis completarea acelor declaratii in afara sectiilor de votare? Veti spune ca nu, ca asa era normal. Asa a fost si atunci cand la Paris vota un om la 12 secunde. Sau ca in Gara de Nord cand un cetatean baga un buletin in urna la 15 secunde. Pentru ca atunci nu se uita nimeni in sistem sa vada daca a votat de mai multe ori. Lasau declaratia, le punea timbrul pe buletin, vota si pleca.
PS. Calin Popescu Tariceanu are 5,40! El tot independent a fost 🙂
alex • 3 noiembrie 2014, 14:30
Un candidat ca ponta cu background profesional si cu oamenii corupti din spatele lui nu lua nici 1% intr-o tara civilizata.
In comparatie cu johanis un om care a facut ceva in tara asta sa ia mai multe procente este pacat si in bucuresti mai ales spune multe despre calitatea votantilor si mentalitatea acestora.
liparonu • 3 noiembrie 2014, 14:30
intr-adevar, o zi dezamagitoare!
este foarte greu de recuperat scorul de 2-0, in conditiile in care arbitrajul este impotriva ta, daca tot am alunecat spre fotbal…
sper insa ca, in ultimul ceas, toti suporterii sa „vina pe stadion” si sa isi sustina echipa, chiar daca aceasta pleaca cu a doua sansa!
si eu am votat cu Dna Macovei, iar Johannis il va primi pe cel din turul doi.
Sper sa citeasca si ACL-istii acest articol si sa dreaga ce se mai poate…
Andrei • 3 noiembrie 2014, 14:32
Partea cu 71% studii superioare e irelevanta atata vreme cat in Romania inca exista mentalitatea ca toti trebuie sa urmeze o facultate indiferent ca sunt capabili sau nu… e plina Romania de vanzatoare „cu facultate” (nu ca a fi vanzatoare ar fi ceva rusinos). In rest, in afara a fost o bataie de joc generala… eu am fost printre aia norocosi si am stat doar 2 ore la coada in Haga.
andrei • 3 noiembrie 2014, 14:32
cea mai corecta expunere pe zona asta de societate civila dupa 2004, sunt exact motivele pentru care dreapta nu a putut niciodata sa formeze un bloc, dispretul pentru stanga, raportarea permanenta la comunism, securism, alb si negru, articole gen turturica aproape de nazism la adresa batranilor, asistatilor, toate aspectele gri in sine in toate guvernarile, dar judecate de o asa zisa elita doar in termeni de stanga e cancerul, elita care ii pute restul..
nu face decat sa faca din stanga romaneasca una din cele mai solide din Europa, asta e realitatea…
dovada Corina Cretu, dovada ca Ponta a jucat o carte pura de stanga, amestecata cu orientalismul nostru specific, mult peste Geoana si Nastase…si i-a iesit
Bob • 3 noiembrie 2014, 14:33
Doar o mica corectie daca-mi permiteti domnule Tolontan. A mai luat un candidat independent 4,5% la prezidentialele din Romania, ba chiar peste (5,3%). Exact, ati ghicit, Tariceanu e numele lui si chiar la aceste alegeri.
lord belial • 3 noiembrie 2014, 14:35
PSD si Ponta nu au cistigat inca nimic. Cel mult, o etapa, dar cu probleme. Chiar daca joaca acasa, ultraseria nationala si diaspora se vor uni impotriva jocurilor de culise.
Inchiderea sectiilor de votare din afara tocmai i-au adus lui Ponta un val international de antipatie. In plus, sa nu uitam ca 2-0 e cel mai periculos scor.
cristi • 3 noiembrie 2014, 14:37
53 vvp
macovei daca a pierdut un 1% o trecea in loc 3 dar nu conteaza
bbb • 3 noiembrie 2014, 14:38
dupa parerea mea, in turul 2 se pleaca de la 1-0 pentru ponta, dar se joaca pe teren neutru :); ma bazez pe ipoteza ca Macovei merge automat 99% spre Johannis, deci ramane o diferenta de aprox 5%.
cred (desi nu e de dorit) ca va conta foarte mult confruntarea directa, in care Johannis trebuie sa-si creeze un profil foarte atragator, care sa-i urneasca pe cei care au stat acasa la primul tur sau sa-i directioneze pe cei (ca mine) al caror favorit a isit din cursa in semifinale. Arbitrii vor mai ciupi si ei 3 voturi duble colo, 4 dincolo, dar nu vor infuenta desfasurarea partidei.
RAZVAN • 3 noiembrie 2014, 14:38
Catalin, in interventia de aseara de la Realitatea de ce nu i-ai spus lui Rares Bogdan ce ai scris astazi ? (de altfel foarte corect).
De ce nu i-ai spus ca sondajul oprezentat de Realitatea TV a fost cel mai departe de REALITATE ?
Gherman • 3 noiembrie 2014, 14:38
Degeaba, cei mai multi prosti sunt tot la tara, unde ii ia primarul cu arcanul la vot si pun stampila pe PDSR de 25 de ani. Chiar daca sunt si unii tineri/educati care au votat ponta de data asta ca vot anti-basescu, statistic tot asa ramane, ca prostimea si asistatii social voteaza cu FSN sau oricum se numeste la momentul respectiv partidul lui Iliescu.
Degeaba imi arati procentele cu prezenta la vot pe categorii de varsta, asta nu arata cine pe cine a votat; arata-mi situatia materiala si nivelul de educatie, si ce fel de wc folosesc in procente, pe fiecare candidat votat 😉
alcide • 3 noiembrie 2014, 14:38
… au recuperat unii dupa 0-3 la pauza…. YNWA!
bogdan • 3 noiembrie 2014, 14:42
Nu exista sa-i numeri doar pe primii doi, pentru ca oricum trebuie numarate si celelate voturi, chiar si cele anulate, pentru a stabili procentul din totalul voturilor al celor doi. Daca era sa numere doar voturile primilor doi iesea un procent de 55% la 45% din totalul de 100% al voturilor numarate. Sper ca ai inteles.
Nu mai numi „elita” pe nimeni care face parte din acest sitstem de manipulare si minciuna.
stelistul_fanatic • 3 noiembrie 2014, 14:42
la punctul 5 tind sa fiu mai degraba de acord cu Tapalaga si Pantazi… acolo era vorba despre elita „reformatoare” care este ultraminoritara. unde vezi tu elita reformatoare la stanga? 🙂
vrei sa definim exact ce inseamna elita reformatoare si de ce oamenii care au pus stampila pe Macovei sunt diferiti de cei care au pus-o pe individul de pe locul 1?
lord belial • 3 noiembrie 2014, 14:42
@gherman: eu am votat cu macovei, tot ca vot impotriva lui basescu, si nu pe ponta. de ce? pt ca am vrut sa acord o sansa 1) unei femei 2) unui candidat independent 3) unuia care a facut un mecanism – de spart oua si nuci pe criterii politice, asta clar – eficient, dna, acolo unde pna-ul lui nastase era falimentar. chiar nu inteleg de ce – pt a vota impotriva lui basescu – tre sa fi votat ponta. basescu si-a declarat sprijinul pt udrea cea cu scor mititel, ca e ”frumoasa si desteapta”, nu lui macovei.
cristi • 3 noiembrie 2014, 14:43
in 2009 la Paris s-au furat voturile prin
vot multiplu. I-au bagat inauntru si au
aranjat votul. Acum nu a mai mers.Acum
s-a votat corect.
Cătălin Tolontan • 3 noiembrie 2014, 14:43
27, bob: tariceanu are un partid
Eduard • 3 noiembrie 2014, 14:43
Foarte bun articolul! Felicitări! Însă, nu pot fi de acord cu votul prin corespondenta din doua motive: unul ar fi ca nu am ajuns inca la o maturitea țarilor, foarte putine de altfel, ce au adoptat un astfel de sistem, si al doilea motiv e ca suntem un popor care voteaza ca a asa a auzit el nu stiu unde. Nu vreau sa voteze oricine fara a face macar efortul de a se deplasa pana la secția de vot!
Si, da, sunt unul din cei care a „pontat”. Personal mi se pare singurul care ar putea face o politica externa benefica Romaniei, singurul care ar putea fi prieten si cu SUA, si cu China, dar si cu Rusia!!!
In ceea ce privește marea corupție, pentru mine a avut o bila albă cand nu s-a strofocat s-o elibereze din funcție pe madam Codruta, chiar daca nu este un aliat al acestuia!
dita • 3 noiembrie 2014, 14:43
Astept teme mai largi – criza crestinismului – pentru ca eseul asta e, cum sa iti spun eu tie mai Catalin, cam subtire. Publicul vizat de Ponta e clar ca lumina zilei,degeaba analizezi cifrele, nu vei da peste cap conotatiile calitative ale electorilor. Exista si tineri prosti, nimic nou.
stelistul_fanatic • 3 noiembrie 2014, 14:43
referitor la 0-2, sper sa fie ca returul dintre Steaua si Ajax, trairile vor fi inca si mai mari decat atunci 🙂
Crin • 3 noiembrie 2014, 14:45
Catalin,
Ca liberal convins l-as fi votat pe Crin cu ambele maini.
Cel care l-a dat jos pe Crin e ULTRA-PENIBIL si ni stie sa indruge 3 cuvinte coerente?
Cum draq sa recupereze asta, daca n-are nici o idee?
Cata • 3 noiembrie 2014, 14:46
Am votat anti Udrea, deci cu Macovei….o sa votez anti Ponta, deci cu Iohannis
stelistul_fanatic • 3 noiembrie 2014, 14:48
Eduard, este o contradictie faptul ca stii sa scrii si votezi cu ponta de bunavoie! tre’ sa fie altceva la mijloc 🙂