luni, 27 octombrie 2014, 11:19
UPDATE: Lucian Davidescu vine cu o observatie esențială: ”…dar dacă Simona a riscat strategic etapa asta, ca să câștige un meci încă și mai mare?”
După ce Simona a cîștigat un set în fața lui Ivanovici, păstrînd-o practic în cursă pe Serena, românca a fost aplaudată de presa americană.
Astăzi, la o zi după ce Serena Williams a zdrobit-o pe Simona Halep în finala Turneului Campioanelor, aplauzele sună un pic mai departe. Nouă ne povestiți cum se răsucesc ziariștii?
„O discuție revine în actualitate: cum am mai spus, Simona a făcut o greșeală de un milion de dolari în meciul cu Ivanovici”, scrie Ben Rothenberg pentru New York Times.
„Nu toate jucătoarele s-au ridicat la nivelul româncei, multe ar spune că Halep s-a împușcat singură în picior ținîndu-o în competiție pe Serena”, observă și Steve Tignor în Tennis Magazine.
Cei 72% dintre cititorii care participă minut de minute la sondajul de pe gsp.ro și care consideră că Halep a fost fair-play preferînd să lupte deschis cu Ivanovici, cred probabil că cei doi jurnaliști citați sînt lipsiți de morală. Dar este etica sportului tot una cu definiția de dicționar a moralei?
În fond, scopul participării la o competiție este acela de a o cîștiga. Dacă, la un Campionat Mondial de fotbal, o echipă și-ar odihni jumătate din titulari și ar remiza în ultima partidă din grupe ca să nu întîlnească Germania, ci Paraguay, în „șaisprezecimi”, am considera asta o mișcare strategică, nu un blat. Iar dacă ar fi „naționala” României, am obliga-o să-și gîndească traseul astfel încît să meargă mai departe!
Doar pentru că tenisul e un sport individual, nu cumva concentrarea noastră de ultramoraliști pică pe un singur cal de bătaie?
Așadar, sensul e să cîștigi competiția, nu neapărat fiecare meci. Căci dacă am crede că scopul e să cîștigi fiecare meci, atunci de ce să nu cîștigi fiecare set sau ghem? Pe parcursul unor partide, apar situații cînd profesioniștii cedează cîte un ghem pe finalul de set, instinctiv sau pentru că-și păstrează voluntar energia pentru setul următor. Acceptăm că asta nu e lipsit de morală, dar am fi condamnat-o pe Simona dacă ar fi jucat un meci tactic cu Ivanovici, pierzînd cu 2-0.
Dacă organizatorii concep un sistem de turneu care îți dă mai multe șanse să ajungi la victorie printr-o înfrîngere intermediară, e în logica sportului să urmezi ruta care îți maximizează triumful final.
Cînd au pornit să descopere drumul spre bogățiile Asiei, corăbierii spanioli și portughezi au descoperit că, din cauza orientării curentului Oceanului Atlantic, după ce treci de Insulelor Capului Verde ajungi să ocolești mai repede Africa dacă urmezi un curs mult mai lung, care te îndepărtează mii de mile de coastă, spre larg.
Practic, navigînd o porțiune de drum în Vest, spre Americi, ajungi mai ușor în Asia. Și, după ce te reapropii de Africa și treci de Capul Bunei Speranțe, e deschisă calea spre Insulele Mirodeniilor, prin Oceanul Indian, strîmtoarea Malacca și Singapore.
Fiecare microbist are varianta sa. Important e să acceptăm ideea că există mai multe puncte de vedere. Asta nu-i face pe unii „imorali” și pe opozanții lor „încuiați”. Singapore va rămîne o controversă.
Gazeta a dezbătut astăzi subiectul. Cu fibra de gîndire a fostului tenisman, Ruxandra Dragomir a explicat că a existat un calcul al Simonei, dar unul nu al prudenței, ci al îndrăznelii. „E profesionistă. Și-a dorit încă un meci cu Williams după ce o bătuse în grupe, tocmai ca să arate că nu îi e frică de ea”, a spus Dragomir.
Gabi Szabo a detaliat psihologia campionilor de la sporturile individuale, „care nu gîndesc matematic, așa cum poate se întîmplă în sporturile de echipă”.
Și mai există încă un argument al celor care spun că Halep a procedat bine. Sportivii cred mult în forța ultimului rezultat. Ei sînt niște naturi superstițioase, pentru care victoriile aduc victorii și înfrîngerile, înfrîngeri.
971.000 $ a câștigat Simona Halep la Singapore
„Dacă Simona s-ar fi lăsat în fața lui Ivanovici, unde tot a pierdut, dar nedorind asta, și-ar fi setat mintea pe înfrîngere și avea dificultăți în continuare”, cred ei. Argumentul suprem: „Simona și-a cîștigat respectul lumii tenisului”.
Da, zic ceilalți, o fi așa, însă gîndiți-vă la următorul lucru. „Simona ar fi fost mai respectată dacă ar fi cîștigat turneul, lucru care i-ar fi devenit la îndemînă în cazul în care Serena pleca acasă”, cred ei. În sport, victoria aduce respect mai mult decît orice altceva, mai ales că Serena n-avea ce contesta după ce pierduse clar în fața Simonei meciul direct.
Disputa e infinită și e felul nostru, al omului modern, de a duce caravelele înainte, spre Asia.
Iulian • 27 octombrie 2014, 13:44
Catalin, articolul lui Steve Tignor este 100% laudativ la adresa Simonei si a ceea ce a facut cu Ana. Te rog nu-l folosi ca pe pun exemplu de jurnalist american care i-ar fi sugerat altceva, fii corect!
In regulile ITF scrie ca un jucator trebuie sa faca tot ce poate pentru a castiga un meci (nu un game). Daca arbitrul sesizeaza ca lucrul asta nu se intampla, atunci ii da un avertisment, si dupa meci poate primi amenda (avertismentul asta are rolul unui „public shaming”, il arata cu degetul pe trisor – asa a patit Davydenko, despre care se speculeaza ca incerca sa tranteasca meciuri pentru bani). Astea sunt regulile dupa care se joaca acest sport, si in momentul in care castigi incalcand aceste reguli, se cheama ca ai trisat.
In final, inca ceva: chiar crezi ca aceiasi jurnalisti care acum ii sugereaza Simonei sa fie mai destepate, nu ar fi reactionat cu totul si cu totul altfel in caz ca ar fi pierdut (intentionat sau nu) cu Ana? Acelasi Rothenberg de la NY Times, a scris dupa setul 1, „this was the most ridiculous half hour in women’s tennis” pe Twitter. Acelasi!! Si Chris Evert a preluat si repostat acest tweet!! Think about it…
Petre • 27 octombrie 2014, 13:57
Primul articol al lui Tolontan care ma dezamageste
profund.
Discutia nu are sens in orice caz.
Simona a zdrobit-o pe
Radwanska imediat dupa meciul cu Ivanovici.
Deci despre ce „odihna a titularilor” vorbim ?
De altfel comparatiile intre tenis si fotbal, mai
ales in contextul romanesc, sunt total deplasate.
Sunt deceptionat de acest articol
pentru ca o desconsidera pe Simona care a spus de
o mie de ori, si cind era locul 60 si cind era locul 2
ca joaca tenisul din placere. De ce nu o credem, desi
ne-a demonstrat-o de o mie de ori ??
Poate ca si ea s-a gindit la calcule si poate
ca aceasta tulburare a impiedicat-o sa inchida
la 5-2 cu Ivanovici, dar pina la urma a jucat
asa cum a crezut ea de cuviinta. Ii datoram muuult,
muult respect acestei fete, chiar daca,
Doamne fereste, nu mai
cistiga nici un meci in circuit de acum incolo.
PS: V-as ruga, daca aveti ocazia, sa-i rugati pe cei de la
FRF sau pe mondenii care joaca in echipa nationala de fotbal
a Romaniei sa o lase mai moale cu felicitarile pe facebook
care le aduc notorietate mai mult lor decit destinatarei.
Cristi • 27 octombrie 2014, 13:59
@Tolo & alții.
Nu exista nicio garanție pentru Simona că ar fi câștigat turneul în lipsa Serenei.
A ales să joace tenis și să-și joace șansele corect. La 2-1 și 40-15 în finală, nu ne părea rău, așa-i? Mai ales că simțisem din primul game ceva… Ar fi putut fi 4-0, ulterior 6-0 sau 6-1… Și acum am fi comentat altceva.
Eu unul sunt atât liniștit cât mai ales bucuros că Simona a jucat. În tenis, ca și în viața de zi cu zi, mai și pierzi. Dacă nu joci, nu ai nici ce să câștigi nici ce să pierzi.
Pentru unii contează să se poată privi în oglindă fără remușcări. Alții poate nu ar avea remușcări, poate ar urmari doar un rezultat… Mă bucur că Simona a jucat, „pe barba ei”.
N-a putut să câștige finala, așa, și?!? Vrem rezultate cu noroc, vrem rezultate cu orice preț?!?
Vă gândiți că ea a „pierdut” UN MILION DE DOLARI?!?
Prea mulți psihologi și strategi… Simona a fost NORMALĂ. Atât. Să luăm o lecție de la o tânără de doar 23 de ani.
Andrei Costin Ionescu • 27 octombrie 2014, 14:02
Tolo, ne plangem de lipsa de modele veritabile si veridice, ne plangem de calitatea proasta a modelelor promovate de televiziuni, de tabloidizare si lipsa calitatii educationale a meterialelor din presa. Ne plangem de degradare morala la toate nivelurile sociale al acestei tari. Si apare Simona, un model si momument de integritate, o invingatoare 100%, intr-un sport in care exista termeni pleonastici in aparenta dar exceptional fundamendati dpdv psihologic precum: „greseli pozitive”, „erori nefortate fortate”… un sport in care am avut si vom mai avea un numar 1, un campion, cel mai bun la un moment x… Un sport degradat prin lipsa controalelor transparente de doping sau prin formalitatea fortata care a devenit salutul de la final. Apare Simona, din aceasta tara cu morala decradata, in acest sport… Apare Ssimona care munceste asa cum o face pe ea fericita, bine, eficient, sa castige fiecare meci! Apare Simona care „face reclama la fericire”, apare o Simona educata de parinti in spirit romanesc, religios si integru, fara a fi ostentativ. Apare ca un model de morala si anti-model pentru orice altceva inseamna superficialitatea lumii in care traim. O Simona pe care faima a prins-o din urma fara a avea pagina de FB sau Twitter, fara a stii engleza la un nivel avansat – cel putin corespunzator orgoliului nostru. Si Simona ne face sa ne simtim mandri. Mandrii ca tenisul e diferit, ca ea e diferita, ca copiii din ziua de azi pot gasi si alte modele si alt mod de a reusi in viata decat tot ce e promovat pe peste tot. Vorbeati de responsabilitatea presei pentru educarea unui popor. Dragule Tolo, mergi inainte pe decizia corecta, decizia celor 72% si lumea va fi un pic mai buna. P.S. Poate o singura jucatoare dintre cele 8 campioane wta ar fi facut compromisul amintit de Simona: Maria Sharapova – care provine din alt sistem de model – sa fie o coincidenta? …
Radu Iancu • 27 octombrie 2014, 14:02
O precizare: Nu i-a cerut nimeni nimic, a fost alegerea ei si ar trebui sa o respectam!
andrei • 27 octombrie 2014, 14:03
Un turneu se joaca pentru a fi castigat. Sigur, conteaza si cum, dar in cazul de fata, cand poti sa scapi de principala favorita si numarul 1 mondial prin jocul rezultatelor, nu te gandesti de doua ori.
In statistici se pastreaza numele celei care a castigat. Cea care a luat bataie e la categoria „si altii”. Premii pentru fair-play nu se acorda. Se acorda pentru locul 2, e drept, dar e jumatate din cat ia locul 1. Si asta fara laurii de campioana.
Cand a jucat finala la Roland Garros, asta vara, cu Sharapova, toti ne-am basicat ca rusoaica a tras de timp la serviciu cat a putut, a cerut pauza de vestiar si a stat acolo, la aer conditionat, vreun sfert de ora, in timp ce Simona a stat afara in soare, la 35 de grade.
Eh, treburile astea fac parte din regulile jocului. Mai ales la sporturi individuale.
Langa sondajul ala la care faceti referire, dle Tolontan, si la care eu am votat „Nu”, bineinteles, mai adaugati unul, cu urmatoarea intrebare: „Cate jucatoare credeti ca ar fi facut precum Halep ?” sau „Credeti ca Williams ar fi facut la fel ?”, dar deja devin amunzant.
Cata • 27 octombrie 2014, 14:09
serios, tu asa gindesti???
Pompiliu • 27 octombrie 2014, 14:13
Toata discutia se poarta pentru simplul fapt ca sportul a ajuns o afacere ; Ce a facut Simona este cel mai corect si normal lucru pe care poate sa-l faca un SPORTIV : sa joace si sa incerce sa castige fiecare meci .Dar cum toate s-au denaturat cu trecerea timpului….Discuta cineva despre faptul ca :,,daca sa zicem pierdea cu ivanovic cu 0-2 si se clasa pe locul 2 sa zicem…ar fii jucat semi cu carolina wozniacki…la ce forma are si avea carolina imi dadea mie scris cineva ca simona halep era apta sa o bata pe daneza???never ever” Nu mai era cazul sa cada pe locul doi , pentru ca deja castigase(in setul 1)5 game-uri si deja juca de pe pozitia 1 ; deci, cu atat mai mult este de apreciat : a incercat sa castige fiecare joc , indiferent de cine urma sa-i fie adeversar . Bravo Simona ! Respect!!!
victor L • 27 octombrie 2014, 14:13
dle Tolontan,
cred ca transferati, ca obligatie, gindurile dvoastra spre Simona si antrenorul ei; le-am intilnit la mai multi chibiti ai tenisului care se uita doar cind joaca Halep in turnee importante.
Cei doi, antrenorul si tenismena, au procedat pragmatic. Si le-a iesit.
Speculatiile orgoliosilor nu au valoare.
Chestia cu „mindru ca sint roman” pe meritele altuia, este de risul curcilor 😛
cosmin • 27 octombrie 2014, 14:15
Dupa mine problema nu este bine pusa .Era mult mai bine daca castiga meciul cu Ana , astfel nu ar mai fost comentarii.Dar ar fi trebuit sa si poata asta.Ana in momentul asta este o jucatoare muuuuult mai buna decat Simona (mai ales atunci cand nu e sub presiunea rezultatului )Chiar daca pierdea Simona de la Ana in 2 seturi (indiferent daca pe bune , sau daca ar fi lasat-o ) tot nu avea nicio sansa intr-o eventuala finala cu Caroline , care dupa toata lumea (care se pricepe ) a fost jucatoarea turneului, asa ca setul castigat in meciul cu Ana nu a incurcat/ajutat pe Simona.Intrebarea la care nu o sa aflam niciodata raspunsul e ce facea Simona in meciul cu Ana daca pe locul 2 in grupa alba era Maria Sharapova ? Simona la acest turneu , dupa parerea mea a jucat un singur meci bine (la 80% din capacitatea ei ), in semifinale cu Radwanska . Ori cu un singur meci bun e greu sa castigi un turneu , chiar daca adversarele tale sunt lipsite de (aproape) orice forma
stan • 27 octombrie 2014, 14:18
dude, voi ati vazut cum joaca Wozniacki? aici nu exista sa incerci sa eviti pe cineva? cine ii garanta ca nu o batea si daneza in finala? Mai mult, in tenis lucrurile se iau pas cu pas. Simona nu se gandea la finala cand urmatorul meci era cu Radwanska. Eu cred ca a procedat bine. Si vorbind de respect, a castigat respectul Serenei si asta nu e putin lucru.
cretzea • 27 octombrie 2014, 14:24
Daca vrei sa fi campion cu adevarat trebuie sa te bati cu cei mai buni. Personal eu o respect pe Simona pt alegerea facuta si eu as fi facut acelasi lucru. Dar in general noi romanii suntem cu mentalitatea asta de ciupeala (cea mai usoara grupa, calcule si asa mai departe). Decat inca un „campion” ca Bute mai bine o pierzatoare ca Simona.
last_moromete • 27 octombrie 2014, 14:29
La prima vedere, ar fi vorba despre o alegere între sportivitate şi pragmatism, între bani şi onoare. Şi eu fac parte dintre cei care cred că Simona a ales corect, pentru că o adevărată campioană trebuie să intre pe teren numai cu gândul la victorie, indiferent de context. Uneori merge, alteori nu, dar trebuie să încerci de fiecare dată. Eliminarea Serenei prin blat nu ar adus neapărat titlul şi banii, pentru că Wozniacki pare să fie o adversară la fel de redutabilă în momentul acesta, dar ar fi rămas o pată pe blazonul Simonei.
Ar mai fi o nuanţă însă: nimeni nu pare să ia în calcul faptul că în tenis se câştigă foarte mulţi bani şi din sponsorizări şi publicitate, iar fair-play-ul Simonei Halep înseamnă un imens capital de imagine pe piaţa americană, acolo unde ea nu a avut parte până acum de prea multă atenţie. În concluzie, a câştigat pe toate planurile!
Cătălin Tolontan • 27 octombrie 2014, 14:31
57, cata: dupa cum vezi am expus ambele linii de gindire. Cam asta e una dintre menirile noastre, ca jurnalisti. Sa asiguram o platforma civilizata si interesanta pentru temele care-i preocupa pe oameni.
Eu nu am o opinie formata. Probabil ca, pus intr-o situatie asemenatoare, as fi jucat exact din ceea ce expun sportivii: ca e greu sa te opresti si sa te repornesti. Ca om care a facut si el sport cam asa gindesc si eu.
Dar asta nu inseamna ca nu exista lucruri intersante si in argumentatia celor care sustin ca turneul, nu meciul, era important.
Mihnea • 27 octombrie 2014, 14:33
Sunt cu 38 alex la asta. e un non-subiect, Tolo. Chiar nu e nimic de dezbatut, si Wozniaki si Halep si-au facut treaba, restul e can can.
mai conteaza ? • 27 octombrie 2014, 14:52
Cand ditamai Regele Federer pune de un blat cu Del Potro , la Londra, in TMS ca nu cumva sa se califice Andy Murray despre ce mai vorbim ?
Dar Irlanda de Nord Anglia Austria RFG Danemarca Suedia …
Andrej • 27 octombrie 2014, 14:59
Atata timp cat acest format (cu grupe) permite aparitia unor situatii precum aceasta, in care poate fi mai avantajos sa pierzi un meci decat sa-l castigi, cred ca nu poti sa fi blamat indiferent de alegerea pe care o faci.
Pur si simplu trebuie respectata alegerea sportivului, chiar daca poate multi am fi procedat diferit.
Poate ca ar trebui desfiintat acest format pentru a preaintampina aparitia unor astfel de situatii. Sportivii ar trebui sa se concentreze exclusiv pe joc, nu sa mediteze la chestiuni de moralitate.
mihaitza • 27 octombrie 2014, 15:05
Chiar si simplul fapt ca discutam atat de mult,pro si contra,pe subiectul trantirii meciului cu Ivanovici,ne arata cat de „defecti” suntem!!! Si cat de putin cunoastem despre mentalitatea din sporturile individuale!! Cum ar fi putut tranti meciul?? Trimitand afara una din doua mingii?? Alergand mai incet? E usor sa dai din gura dar infinit mai greu in teren,chiar si cand ar trebui sa mimezi! Lucrurile,in normalul lor,au iesit mai bine asa!!!
mishu_74 • 27 octombrie 2014, 15:07
D-le Tolontan ti-am citit comentariul doar pe sfert, pana pe-acolo unde ai zis ceva de genul ”sensul este sa castigi competitia nu fiecare meci.” Parerea mea si sper ca nu doar a mea, este ca trebuie sa castigi competitia, dar prin sportivitate, orice ar fi insemnand aceasta.Poate ca nu poti castiga fiecare game, dar macar iti doresti si lupti pentru aceasta, nu te dai la o parte.Nu mi se pare normal sa-ti faci o strategie, un plan de meci, incercand sa ocolesti de fapt sportivii cei mai buni, doar pentru ca tu sa treci in fatza lor, sa le iei locul practic. Pai in adancul constiintei tale, tu ca sportiv te simti pe deplin multumit si implinit, cand stii ca nu ai concurat cu cei mai buni si nu i-ai batut pe cei mai buni? Tu la cine te raportezi ca rezultate? Aici intervine caracterul si mentalitatea ta ca om si ca sportiv. Daca ti-ai construit cariera pe strategii de genul acesta, incercand sa-i ocolesti intotdeauna pe cei mai buni ca sa ajungi in varf, probabil ca nu vei avea nicio problema seara inainte de culcare. Dar daca te respecti ca om si ca sportiv, categoric nu vei face niciodata asa ceva.Si putem extrapola acest examen de constiinta si la echipe. Principiul fundamental al sportului ar trebui sa fie corectitudinea si performanta, intotdeauna pe teren. Daca in anumite cazuri nu s-a intamplat asa, nu inseamna ca trebuie sa ne schimbam principiile si judecata corecta.Trebuie sa le consideram cazuri izolate si sa combatem cu determinare aceste practici ca sa nu mai avem alte ocazii de a pune la indoiala cinstea si corectitudinea sportivilor.
Vreau sa mai adaug ca am ramas dezgustat profund cand am vazut in gazeta un sondaj in care romanii erau chestionati daca Simona a facut bine sau nu, netrantind meciul cu Ivanovic, doar pentru a-si usura calea spre victorie. Nu pot sa cred ca presa, care este formator de opinie in orice societate normala a putut sa dea atentie si importanta unei asemenea practici incat sa creeze chiar un sondaj cu doua optiuni. In acceptiunea mea acest sondaj ar fi trebuit sa fie o axioma cu o singura optiune. Se pare totusi ca am trait eu doar prea mult afara si chiar nu mai sunt la curent cu valorile romanesti. Daca asta e adevarul iar mentalitatea si caracterul tinerilor din Romania se construieste pe strategii, jocuri de culise si alte ”tunuri”, chiar nu-mi pare rau deloc ca nu mai fac parte dintr-o astfel de societate.
In rest, ma bucur sincer ca Simona Halep a demonstrat ca este o sportiva pe cinste, si-a aparat corect sansele, a jucat un tennis frumos, asa cum a putut si a stiut ea, fiind un exemplu de caracter pentru toti copiii care o urmaresc si care inca mai cred in corectitudine si cinste. Bravo Simona Halep !
nyk • 27 octombrie 2014, 15:29
Onoarea costa dar …ce gust are? Amintiti-va de Armstrong. Cat de mult si-a dorit sa fi avut onoare… macar ca ar fi castigat numai o data turul Frantei.Banii nu au miros…nu au nimic…aduc doar iluzii.
Este adevarat ca la urma conteaza numai titlul…pentru istorie (vezi Maradona si „mana lui Dumnezeu”). Dar pentru contemporani se simte gustul.De aceea contemporanii pot spune ca „am trait cu Nastase momentele de glorie”. Pentru generatiile viitoare este doar istorie.Dar sunt lucruri pe care istoria nu le poate reda in totalitate.
israelian • 27 octombrie 2014, 15:50
Dacă Simona avea lângă ea un mare şi excelent psiholog într-ale tenisului,azi era cu marea cupă în mână.Este extrem de labilă,naivă încă şi plină de suficienţă.Are nevoie de un mentor psiholog pe viitor.O femeie de 34 ani intr-o asemenea competiţie nu se reface decât 65% dupa 24 de ore după un meci greu de 2 ore şi 20 de minute!Simona după o oră şi 7 minute la 23 de ani se reface după 24 de ore cca 85% şi meciul trebuia astfel pregătit şi fizic şi mental.Păcat….dorea repede acasă.”Gata,m-am săturat.Mi-ajunge pe anul ăsta!”…..Păcat!
Petru • 27 octombrie 2014, 15:50
Intr-adevar, Simona nu a jucat optim, dar asta doar din cauza ca sistemul turneului nu e perfect si permite astfel de situatii. Dar nu asta este spiritul in care a fost gandit acest concurs. Simona trebuie felicitata pentru ca ales sa joace in spiritul turneului si al tenisului.
Dr.Dracula • 27 octombrie 2014, 15:51
Mai fratilor,……………. decizia de a o elimina sau nu pe Serena trebuia sa fie a managerului ei si nu a Simonei ,punct !!!
Strategia turneului si a fiecarui meci in parte este trasat de manager si nu de jucator !!!
Jucatorul trebuie doar sa joace cum i-a recomandat antrenorul ,de restul lucrurilor se ocupa staful ei tehnic !!!
Impresia mea este ca, Simona a ascultat mai exact de recomandarile rudelor ei si nu de manager sau antrenor ,fapt pentru care banuiesc ca antrenorul ei va pleca in curand . In tenisul profesionist nu te joci cu asa ceva . Niciodata nu faci ” cum vrei tu ” …..iar daca o faci atunci iti asumi raspunderea pentru esec !!! Noi romanii tindem sa vedem partea umpluta a paharului , si o laudam pe Simona pentru rezultatul ei. Nimic de zis .faptul ca Simona a jucat finala este o victorie dar,………… nu trebuie pierdut din vedere ca ,era la indemana ei si a deciziilor ei de a castiga aceasta finala !!! Iar acesta este un esec !!!
stefanita • 27 octombrie 2014, 16:07
Un adevarat sportiv de performanta intai se gandeste la performanta sportiva si apoi la bani si altele. Numai presa noastra sportiva plina de urechisti care doar au batut mingea in curtea scolii gandeste altfel si incep stirea cu cati bani a castigat cineva…
Apoi, mai este un aspect: una este sa joci cu rezerve dar care joaca cat pot ei de bine sau sa nu fortezi o victorie, si cu totul altceva SA JOCI DELIBARAT CA SA PIERZI!
Sportivii trebuie sa incerce sa joace la maxim de fiecare data, sa ramana concentrati in concurs, sa incerce „recordul”, vedeti ce spun si Gabi Szabo si Ruxandra Dragomir. Sa le dam credit lor si Simonei! Ce poate fi mai grozav decat inca un meci jucat cu Serena si respectul intregii lumi! Si cum ar fi fost rusinea sub oprobiul public si eventual sa si piarda finala cu Ana.
Bravo, Simona!
Cătălin Tolontan • 27 octombrie 2014, 16:14
74, stefanita: presa asta de urechisti le-a intrebat pe gabi szabo si pe ruxandra dragomir si ti-a spus tie ce au declarat ca sa poti sa certi presa pe o platforma de presa 🙂
Cercul acesta inchis nu-ti spune, totusi, ca exact asta e treaba noastra: sa adunam opinii, puncte de vedere diferite si sa le gazduim intr-un mediu civilizat?
Obiectivi! • 27 octombrie 2014, 16:26
Subiectul real este altul, pe care trebuie sa-l acceptam cu obiectivitate, anume ca Simona nu este cea mai buna dintre participantele la acest turneu. Este o super jucatoare si, poate, va deveni in viitor nr 1, dar acum nu este nr. 1. Dovada si faptul ca a cazut in capcna psihologica a meciului de debut cu Serena. Castigand meciul anterior cu Serena, s-a hazardat crezand ca are forta sa-l castige si pe cel de-al doilea cu adevaratul nr. 1 al acestui sport, fara sa recurga la „tertipuri strategice” (ci nu la „imoralitati”, asa cum lasa unii sa se inteleaga).
A cazut in plasa propriei increderi. Nu e defel rau sa ai incredere in propriile forte, dar regula asta e valabila atunci cand fortele tale sunt indubitabile, in sensul unei valori superioare oponentului.
Or, in cazul dat ne-am hazarda si amagi mai mult decat a facut-o Simona daca am crede ca romanca noastra (super valoroasa si de iubit si admirat neconditionat) este mai valoroasa per ansamblu, momentan, decat Serena.
Bravo, Simona! Ne mandrim cu tine si suntem fericiti pt. fiecare mare victorie pe care o castigi (implicit in numele şi pt. Romania), indiferent de pozitia finala pe care te clasezi in turnee!
Halep și ”naționala de fotbal” | Revista ARMONIA – Saltmin Media • 27 octombrie 2014, 16:35
[…] by Cătălin Tolontan […]
bogdan • 27 octombrie 2014, 16:47
Dar la spectatori, la cei care platesc un bilet ca sa vada un meci trucat se gandeste cineva ?? Tenisul e sport individual, daca vrei sa pierzi dai mingea intentionat in fileu sau afara. Iar eu, ca spectator, ma uit la ce? La un blat. Si mai dau si bani pentru asta.
Comparatia cu fotbalul e fortata. De aia tenisul e un sport mult mai curat si mai fairplay decat fotbalul.
stefanita • 27 octombrie 2014, 16:50
Da, Catalin, eu, la fel ca multi altii, te apreciez si iti citesc regulat blogul. Dar asa cum este pusa aceasta problema din punct de vedere sportiv denota o neintelegere a fenomenului, ceea ce este regretabil la presa sportiva(as vrea sa stiu ce sporturi au facut reporterii care le-au intervievat pe cele doua campioane, poate cunosc de libertatea presei si a opiniei, dar nu si rezultatul meciului Toulouse-Lautrec). Ca si cum ZF ar ridica subiectul „sa dam sau nu teapa FMI”… Crede-ma, nu este un subiect de ridicat in spatiul public in sensul asta, este o axioma, nici nu trebuiau intrebate alte campioane trebuia doar remarcata si laudata atitudinea Simonei! Si de asta eu o indragesc si o dau de exemplu copiilor mei.
PS Nu conteaza, dar ca junior am fost in zona de sport de performanta si acum inca mai sunt implicat (benevol) in sport si ma preocupa atitudinea sportiva a tinerilor si formarea lor ca oameni.
Radu Iancu • 27 octombrie 2014, 16:51
Asta cu : decizia e a managerului e tare de tot. Din cate stiu managerul si antrenorul se ocupa cu altceva.
SOCRATE • 27 octombrie 2014, 16:57
Simona a facut o mare greseala, punct. Ori a fost prost sfatuita ori a fost excesiv de aroganta. Singura ei sansa sa castige turneul era sa nu se mai intalneasca cu Serena. A depins numai de ea sa fructifice aceasta sansa, dar i-a dat cu piciorul. Pacat pentru ea si pentru sportul romanesc.
Nicky Moisidis • 27 octombrie 2014, 17:18
Domnule Tolontan, exista si un alt aspect al discutiei pe care nu l-ati abordat si pe care, observ, nu l-au abordat nici altii. Nu este vorba doar de „o greseala de 1 mil. USD”. Pe langa „problema” pecuniara discutata in principal in presa de peste ocean (ca pe ei asta ii intereseaza) exista greseala sportiva a unui jucator care lupta pentru primul loc in ierarhia mondiala a unui sport si pentru care, excluderea actualului numar 1 mondial inca din faza grupelor l-ar fi apropiat mai repede de acest obiectiv (Serene pierdea niste puncte importante). Aici este toata discutia. Nu se poate vorbi de moralitate. Aici se poate discuta doar despre propriul interes. Sa ne uitam la politicienii lumii (nu vreau sa particularizez fiindca sunt convins de generalitati in acest domeniu perfid, politica): credeti ca un candidat la un post important intr-un stat, aflat in sondaje pe locurile 3-4 l-ar ierta pe cel mai bine clasat in acelasi sondaj daca ar avea posibilitatea palpabila de a-l discredita? Cei din echipa mea de campanie imi ofera o stire bomba care l-ar retrograda din sondaje pe principalul contracandidat, cel mai bine pozitionat in acele sondaje. Ce ar trebui sa fac?
adrian • 27 octombrie 2014, 18:13
Foarte misto text, Tolo. Superbe si alte doua texte pe Romania curate azi, Gotiu care multumeste parintilor Simonei ca nu au facut-o blatista si Mungiu-Pippidi care spune NU BLATULUI
silicon_v • 27 octombrie 2014, 18:44
In cazul ei: nu putea sa faca altfel. Raspunderea e individuala, nu e ca la fotbal, unde antrenorul baga reserve si nici alea nu alerga si se dau lovite si meciul e gata. In tenis e evident cand refuzi sa joci.
Iar presiunea era foarte mare, si toata pusa doar pe ea. Doar pe ea. Nu pe noi, nu pe antrenor sau pe manager. Doar pe ea.
Daca pierdea cu 2-0 cu Ivanovici era facuta cu ou si otet de toti comentatorii de astazi si de mai toate site-urile sportive. In loc sa joace relaxat mai departe, ar fi stat cu gandul la ce s-a spus/ce s-a scris despre ea. Si e posibil ca starea asta sa fii durat mai mult decat durata turneului.
Simona a luat decizia corecta: a castigat un set, pentru a isi asigura linistea si in rest a redus motoarele, pentru a avea resurse pentru urmatoarele meciuri. Si pana la urma, vorba lui Preda, ce viata e si asta, daca tremuri tot timpul de frica sa nu joci cu Serena?
Repet, Halep nu avea alta solutie. Si a procedat corect.
Doua lucruri • 27 octombrie 2014, 19:15
Doua lucruri de punctat. Unul, in asentimentul majoritatii celor care au comentat pana acum: „Nu blatului!” (si bravo, dar doar sub aspect principial, Simonei pt asta si, cel putin in egala masura, antrenorului si managerului pt decizia prestabilita – doar cei care nu stiu cu ce se manaca acest sport vor contesta implicarea antrenorului si managerului in tactica unui meci, sub toate aspectele, implicit de strategie, niciodata nu decide doar sportivul). Al doilea lucru, scapat majoritatii (de fapt, punctat doar de catre un antecomentator mai sus): Sa fim obiectivi si multumiti cu maximul loc pe care il putea ocupa Simona, din moment ce nu s-a folosit de ocazia strategica de a o elimina indirect pe Serene (singura posibilitate sigura, caci meciul anterior nu putea fi luat in considerare ca antecedent favorabil Simomnei decat pt . niste amatori, de a o elimina pe mult mai valoroasa, momentan, tenismena, Serene).
Stefan • 27 octombrie 2014, 19:43
Scopul unui turneu al campionilor sau campioanelor este sa se determine cine este NR 1!! In acest caz a fost Serena Williams! Poate intr-o alta zi ar fi castigat Simona Halep, dar nu trebuie sa consideram gresit faptul ca ea a castigat un set in meciul anterior, fapt care ia scos in fata un adversar mult mai bine cotat si probabil mult mai bun! Cand esti cel mai bun trebuie sa dai cel mai bun din tine! Nu poti mereu! Pentru asta iti trebuie experineta si determinare, pe care le poti obtine doar invingand pe cei mai buni! SIMONA HALEP a invins-o o data pe Serena Williams! Deci o poate invinge si a doua oara! Asta depinde doar de ea! NU DACA PIERDE UN MECI FARA SA CASTIGE UN SET, PENTRU A AVEA O ADVERSARA MAI SLAB COTATA! Si in fata unui adversar mai slab cotat poti pierde! Nu credeti?! Oricum…SIMONA HALEP…meriti respectul nostru si cel mai mult si mai mult trebuie sa fi mandra de ceea ce ai realizat si acest lucru sa te determine sa realizezi si mai mult! Bafta si sanatate, ca este mai buna ca toate! 🙂
DNA • 27 octombrie 2014, 21:23
Daca eram antrenorul Simonei, o sfatuiam sa joace cu Ivanovici in asa fel ca sa o scoata pe Serena din competitive si sa cistige mult mai probabil si turneul….la un asa nivel nu se joaca fara cap….oricum respect Simona, va ajunge sigur number one…intrebarea e cind….
cornel • 27 octombrie 2014, 21:35
Domnule Tolontan,
Urmaresc cu atentie si cu interes articolele dumitale legate de nereguli grave ce se intampla in societate, profilate (articolele), in esenta, tocmai pe ideea de a respecta legi, reguli, valori, cutume etc., intr-un cuvant principii sanatoase si valori morale. Asa incat sunt f. surprins si dazamagit ca tocmai dumneata ai scris acest articol, in care pui in discutie un principiu ce tine de morala in sport si nu numai, incercand sa arati ca „se putea si altfel”. E ca si cand ai juca un rol dublu, de ma face sa cred ca nu dumneata ci sosia a scris acest articol. Sau poate ai vrut sa ne arati ca nu te-ai decrepit, precum dl. Ioamitoaia (sa ma ierte pentru malitiozitate) si poti avea si d-ta o „gandire moderna” esti in trend sau trendy. Pacat, mare pacat! Eu credeam ca, cel putin in privinta scrisului, la dumneata „ce-i in gusa e si in capusa”, dar… Asa ca, ma mai gandesc daca o sa-ti mai citesc sau nu articolele, ca poate nu totdeauna scri ceea ce gandesti ci ceea ce e la moda sau, Doamne fereste, ce ti se cere. Spere sa-ti pese, ca doar esti formator de opinie, si poate mai gandesc si altii ca mine. Si nu sunt un pustan de 20 de ani, crede-ma!
H11 • 27 octombrie 2014, 21:49
@39 Cătălin Tolontan: Domnule Tolontan, imi pare rau, dar nu chiar orice subiect trebuie pus in discutie. Alegerea intre fair play si blat nu e de discutat.
Pictor Vonta • 27 octombrie 2014, 22:10
doar o alta parere : sorinstanica.blogspot.ro
Pe bune, domnule Tolontan? Tocmai dumneavoastra, furnizorul nr. 1 al DNA, deci, prezumat un model de corectitudine, sa sugerati ca Simona trebuia sa se lase invinsa de Ana in 2 seturi? Adica sa faca BLAT? Sunt dezamagit.
Mi-as dori sa cititi si opinia de mai sus, mai ales partizanii blatului…
Tibi • 27 octombrie 2014, 22:16
@ Tolo: Hmmmm…articolul imi da impresia ca nu poti decide: pe de o parte iti place atitudinea Simonei din meciul cu Ivanovici, pe de alta parte iti pare rau ca nu a castigat turneul punand infrangerea pe calificarea Serenei….. Foarte daunator mi se pare articolul tau, Tolo, pacat….
n-are nici un rost sa faci analiza sensului unei competitii; ar trebui sa te intrebi care este sensul PARTICIPARII la o competitie si nu sensul COMPETITIEI ! Este o diferenta enorma! Discutia iscata in presa autohtona este de fapt o NON-Discutie. Era candva o vorba: vrei sa fi cel mai tare din parcare dar cu parcarea plina, nu si nu goala ?? 😉
Simona a procedat corect si si-a asigurat respectul international de acum inainte ceea ce inseamna o investitie pe termen lung. Daca ar fi lasat setul lui Ivanovici ar fi putut insemna ( pt ca in realitate nu stim daca castigarea trofeului ar fi fost asigurata, tinand cont de acest fapt, toata discutia este de fapt inutila) o CIUPEALA romaneasca..Oare nu faci parte din tabara celor care incearca sa elimine ciupelile mioritice ???
Pictor Vonta • 27 octombrie 2014, 22:19
Si inca ceva, apropos de fotbal si odihniti … Ia verificati in statisticile recente … cati fotbalisti a odihnit Germania, la recentul CM, in ultimul meci din grupe contra nationalei USA condusa de neamtul Klinsmann? Si care a fost scorul?
Roxana • 27 octombrie 2014, 22:33
Toată lumea își dă cu părerea dacă a făcut bine Simona sau nu. N-o să-mi spun aici părerea, că n-are rost. Tot ce vreau să spun este că nimeni nu pune problema în felul următor. Dacă ar fi rămas, cu ajutorul Simonei, Ana Ivanovici în competiție, iar apoi în finală, Simona tot ar fi pierdut meciul (ar fi jucat cu câștigătoarea dintre Ivanovici și Wozniacki)….cum ar fi fost…nu i-ar fi sărit toți în cap, că a luat o decizie proastă și că poate ar fi bătut-o din nou pe Serena dacă tocmai o bătuse în grupă.
Toată lumea își dă cu părerea pentru decizia unui om de a juca corect, cu riscul că asta nu-l va avantaja. Mă îngrozesc în ce lume trăim. Avem impresia că putem controlăm totul!!
CRIO • 28 octombrie 2014, 0:19
Tu (voi) ca si jurnalist(i) nu aveti rolul de a comenta „strategii„, nu aveti rolul de a da sfaturi.
Nimeni, dar absolut nimeni n-a stiut de ea pana n-a ajuns sus (a se vedea ca nimeni nu transmitea meiurile ei, dar acum comentam).
Si absolut toti bagatori de seama din toate publicatiile si din tot internetul ar trebui sa taca.
Simona a facut ceea ce a crezut de cuviinta, a facut ceea ce a gandit, a facut ceea ce a putut.
A facut pentru ea si numai pentru ea, pe munca ei. Nu este nimeni obligat sa o felicite, dar are obligatia la decenta sa taca.
In momentul in care faci ceva ai voie sa comentezi, sa-ti spui parerea. Altfel stai in banca ta. Exista si varianta sa comentezi si sa fi un bou.
Am vorbit la general, dar se poate simti orice.
Daca nu vroiam, nu urmaream meciul (meciurile). Am aplaudat si mi-a parut rau, dar numai FELICITARI ii transmit Simonei.
petrache • 28 octombrie 2014, 2:00
O, cat de mult ma bucur ca atat de multi din cei ce au postat aici au apreciat integritatea Simonei. Comentariile 51, 52, 53, 54 si multe altele dovedesc ca avem printre noi oameni cu principii, care nu se inchina la zeii shpaga, blat si invarteala. Exista speranta pentru tara asta. Pe bune! (Domnule Tolo, a pune numele Simonei pe aceeasi pagina cu protagonistii ligii lui Mitica e blasfemie.)
florin • 28 octombrie 2014, 3:09
Bun articolul, mi a placut, pacat ca si marea gabi Szabo comenteaza sa se afle in treaba;Simona si a facut o cu mana ei.Kaput.Unde nu i cap vai de picioare, halal management team.
andreidita • 28 octombrie 2014, 3:38
Trebuie sa recunosc ca si pe mine m-a socat articolul asta.
Cand spui: „Dar este etica sportului tot una cu definiția de dicționar a moralei? În fond, scopul participării la o competiție este acela de a o cîștiga” ma intreb serios daca tu chiar ai inteles care e ideea cu Olimpiada, aia de a inceput acu 2 milenii la greci. Care e povestea aluia cu Marathon.
Scopul participarii e sa castigi? Oricum? Eventual nemtii s-or fi bucurat ca si-a rupt Neymar spinarea. Si exemplele absurde de asa-zisa ‘gandire strategica’ pot continua.
As zice ca scopul participarii e sa participi si sa dai tu ce ai mai bun. Si daca la final e sa fii primul, atunci asta e confirmarea ca ‘your best’ a fost ‘the best’ in acel moment.
Dinu • 28 octombrie 2014, 4:27
„Marele”Maradona, a dat un gol cu mâna în finala si Argentina a câstigat Campionatul Mondial. De ce, printr-un gest de sportivitate, Maradona n-a recunoscut frauda, pentru ca golul sa fie anulat ??!!.
Deci foarte multi campioni,sunt pe principiul : „scopul scuza mijloacele”. Si Serena, acum vreo 2 ani, într-o finala de Gran Shlem, se perpelea toata ca o doare piciorul, când era condusa cu 1-0 la seturi si 3-1 la ghemuri în al doilea set. A chemat doctorul, a masat-o vreo 10 minute, a mai jucat un ghem si iar a chemat medicul, pâna si-a enervat si scos din mâna adversara si a întors soarta meciului. Sa vezi ce mai sarea de bucurie când a câstigat, a uitat ca pâna atunci…schiopata !!!. Deci nici o rusine si nici un complex !. Asa se scrie istoria, marii sportivi folosesc din când în când si aceste metode. Lumea, statistica si istoria, mai târziu, îi mentioneaza numai pe câstigatori, cum au câstigat, nimeni nu-si aduce aminte.
cristi • 28 octombrie 2014, 7:41
asta inseamna caracter ! fara compromisuri ! un om si jumatate machidoanca !!
geo • 28 octombrie 2014, 8:15
daca esti jucator de tenis iti aperi sansele corect , daca esti un orator ca Tolontan gandesti altfel, cum sa trantesti un meci cand unii au dat bani pe bilet , sa dai toate mingile afara sau in fileu , cine nu a pus mana pe o racheta sa taca .Inclusiv TOLO!!!