Șeful sindicatului aisbergurilor deplînge faptul că nava democrației românești e ruptă în fund

UPDATE: Dan Duca de la realitatea.net a indicat unde putem viziona finalul emisiunii, il puteti gasi aici. De la minutul 12:45 si pina la 14:30 presedintele vorbeste despre cazul fratelui sau. Termenul folosit este „facatura militieneasca” realizata pe filiera Bercea – Abraham.

marți, 14 octombrie 2014, 11:05

UPDATE: Dan Duca de la realitatea.net a indicat unde putem viziona finalul emisiunii, il puteti gasi aici. De la minutul 12:45 si pina la 14:30 presedintele vorbeste despre cazul fratelui sau. Termenul folosit este „facatura militieneasca” realizata pe filiera Bercea – Abraham.

1. Cauza pe care a susținut-o Traian Băsescu în emsiunea de la Realitatea TV de luni, 13 octombrie 2014, este corectă. Serviciile secrete nu au rolul de a penetra politica, justiția sau presa. Ele gestionează secrete, dar nu au dreptul la decizie politică.

Dacă Victor Ponta a fost ofițer acoperit, ceea ce premierul nu a negat explicit azi dimineață la Iași, este cea mai directă dovadă că actul politic poate fi influențat de apartenența la servicii. Spiritul și funcționarea democrației sînt falsificate cînd custozii transformă puterea informațiilor clasificate în putere specifică instituțiilor civile. Asta e complet ilegal.

2. Discuția despre controlul public al serviciilor secrete e absolut necesară, indiferent de rezultatul alegerilor. România are mari șanse să ajungă sub conducerea unui cuplu: Victor Ponta (SIE) – președinte, George Maior (SRI) – prim ministru. Ar fi o țară cu potențial putinist. Indiferent cît de bine intenționați sînt oamenii din servicii, societatea are rolul de a-i controla, ceea ce practic nu se întîmplă acum.

3. Traian Băsescu este, din păcate pentru importanța temei, un avocat necredibil al demilitarizării societății. Timp de 10 ani, el a acordat serviciilor o pondere nemaivăzută în viața noastră. A vorbit ca un om al serviciilor, a apelat la ele, atît el, cît și apropiații lui, le-a pus la dispoziție resurse și tribune de unde au putut domina nu doar politica, ci și viața economică și piața ideilor.

4. Acum, cînd probabil se simte trădat de servicii și neîmpăcat cu pierderea puterii, președintele ajunge să conteste lucruri firești din organizarea serviciilor secrete, supunîndu-le la ceea ce Cristian Tudor Popescu numea un proces de redemonizare a serviciilor în ochii publicului.

Dintr-un amic necondiționat, Traian Băsescu a devenit un contestatar ilogic pe teme care privesc viața și moartea lucrătorilor din servicii. Enunțul nu conține nici o metaforă.

De pildă, la emisiunea lui Rareș Bogdan, Traian Băsescu a atacat o lege care prevede ca numele ofițerilor acoperiți să fie secretizate și după retragere. A apăsat pe ideea că asta i se pare anormal! Nu doar în cazul Ponta, ci în general! Momentul din emisiune este clar.

Dar ce-ar vrea președintele? Ca oamenii care lucrează sub acoperire peste graniță sau în țară, în domenii ca terorism, crima organizată, mafie, spionaj, să devină transparenți, după încheierea activității? Cu nume și prenume? De dragul de a scoate în evidență anormalitatea infiltrării în politică, el pretinde că e ilegitimă protecția tuturor ofițerilor acoperiți!

Cine ar accepta să lucreze sub acoperire dacă, după ce e trecut în rezervă, identitatea sa poate ajunge pe mîna celor pe care acțiunile sale i-au băgat în pușcărie, cei mai duri interlopi sau mafioți? De fapt, noaptea trecută a demonstrat de ce președintele nu trebuie să aibă acces la aceste nume. Nici prin excludere, nici prin deducție, în nici un fel.

5. După propriile mărturii, Traian Băsescu nu e supărat atît pe Victor Ponta, cît pe Teodor Meleșcanu, că nu i-a spus lui cine e agent acoperit. I se pare grav ceea ce el numește insubordonarea unui șef de serviciu față de președinte, și nu lipsa de control a societății asupra serviciilor. 

Emisiunea o gasiti pe  siteul realitatea.net

6. În fine, un episod mai puțin băgat în seamă, dar extrem de relevant. Exact la finalul emisiunii, Rareș Bogdan l-a întrebat pe președinte despre fratele său.

La început, Traian Băsescu a spus că nu comentează un dosar în derulare. Dar, imediat, exact cum făcuse în aceeași emisiune și în cazul ofițerului acoperit, s-a alimentat singur a comentat dosarul! El a spus că anumite date din rechizitoriul procurorilor îi sînt neclare. Că nu le înțelege, lăsînt senzația că sînt evident inconsistențe în acuzele făcute de DNA la adresa fratelui său.

Apoi a zis că totul e o făcătură milițenească a avocatului Abraham, cu singura concluzie logică că procurorii DNA ar fi căzut în capcana unui fost milițian. Și a adăugat ceva despre faptul că banii urmau să achiziționeze acțiuni la Aversa, probabil susținînd linia de apărare a lui Mircea Băsescu. Deja erau detalii din caz, greu de înțeles de cineva nefamiliarizat cu dosarul. Dar procurorul de caz înțelegea foarte bine ce îl enervează pe președinte la rechizitoriu!

Scena era halucinantă. Președintele României dădea din mînă și pretindea că nu comentează deciziile justiției, dar susținea că rechizitoriul are neconcordanțe și că, atunci cînd nu va mai fi la Cotroceni, o să aibă el o groază de spus despre asta și despre caz!

Cu doar cîteva zile în urmă, ambasada SUA insistase pe ideea că ”sunt nepotrivite comentariile oficialilor despre cazuri în desfăşurare”. Nu contează. Cînd e vorba de ”ai mei” nu mai contează.

Președintele nu glumea deloc. După cum nu glumea într-o altă emisiune cînd spune că, dacă el ar fi fost căpitan, Titanicul nu s-ar fi scufundat.

Văzîndu-l luni seara, preschimbînd ofițerii buni cu ofițerii răi și procurorii competenți cu cei incapabili să facă un rechizitoriu ca lumea, te întrebai ce s-a topit mai repede în acești 10 ani: icebergul din scaunul de la Cotroceni sau libertățile noastre civile, erodate în numele siguranței naționale.

Comentarii (66)Adaugă comentariu

gabbino  •  14 octombrie 2014, 11:23

O mica observatie cu privire la punctul 5. In cererea aratata aseara, trimisa catrea SIE, nu intreba cine este/a fost ofiter acoperit ci daca exista in Guvern o astfel de persoana. Asta, pentru a respecta cele aparute, fara sa interpretam in fel si chip. Stii prea bine ca, un cuvant schimbat poate schimba foarte mult greutatea si sensul unei afirmatii. Te apreciez si imi doresc sa fii corect pana la capat si sa nu faci afirmatii care nu sunt acoperite de probe. Personal, nu consider corecta abordarea sefului SIE la solicitarea Presedintelui (indiferent de numele persoanelor, exista niste reguli de functionare – repet, in documentul aratat aseara se solicita o informatie cu caracter general si nu un nume al unei persoane – nu stiu ce a urmat dar vorbim pe ce am vazut nu pe ce deducem)

dan  •  14 octombrie 2014, 11:29

Ai dreptate. Basescu a demonstrat de ce presedintele nu trebuie sa aiba acces la listele cu numele agentilor acoperiti.

Cata 4  •  14 octombrie 2014, 11:33

-mai sus scriam acum 5 minute…despre un articol de ieri…acum, am dat refresh si ce sa vad:
CATALIN TOLONTAN
journalist gsp ( GSP = GAZETA SPORTURILOR )
Pe prima pagina apare articlolul asta….

De ce nu mergi la GANDUL cu jumatate de norma….sau acolo aia nu prea platesc…la cat de cititi sunt…de unde bani.

oare BADEA are dreptate cand zice ceea ce zice despre tine?

de ce politica pe GSP? Plus ca are tenta….dai in fix doi oameni: Unul care nu mai are nici o sansa si inca unul care s-ar putea sa aiba sanse in fata lui Johanis…in schimb de Johanis nu zici nimic 🙂

Cătălin Tolontan  •  14 octombrie 2014, 11:35

1, gabbino: si daca ar fi raspuns ca cineva a fost asta era o informatie! Din aproape in aproape, poti sa deduci. Chiar si excluderea unor nume e o informatie. Plus ca in hirtie, asa cum s-a vazut pe camere se cerea perioada si nu stiu ce activitati specifice, orice o insemna asta.

Nu cred ca e normal ca orice informatie privind depistarea unor ofiteri sa ajunga in afara institutiei.

Repet, daca a fost ofiter acoperit, Ponta a fost in afara legii.

Dar asta e o tema si deconspirarea de catre presedinte este altceva.

florin  •  14 octombrie 2014, 11:37

O m i z e r i e de presedinte, niste m i z e r i i de servicii secrete, o m i z e r i e de prim-ministru, niste m i z e r i i de partide, niste m i z e r i i de televiziuni, o m i z e r i e de tara…

Victor  •  14 octombrie 2014, 11:43

Basescu a intrebat daca exista fosti/actuali ofiteri in Guvern, nu cum ii cheama. Hai sa nu schimbam cateva cuvinte ca sa-l scoatem bad boy pe marinar.

Nu-l suport pe marinar, nici pe Dottore, dar hai sa fim corecti domnule Tolontan.

O zi faina!

Mihai  •  14 octombrie 2014, 11:43

Articolul este corect in prima parte si complet incorect, calomnios in partea a doua.
Problema cea mai grava nu este ca premierul a fost ofiter acoperit, ci ca este un infractor, un derbedeu, un plagiator, un incompetent, o nulitate impertinenta, un membru de frunte al unui Grup Infractional Organizat.
Problema este ca un serviciu secret a putut recruta un asemenea individ, o asemenea nulitate,
Problema este ca infractorii au oameni infiltrati in servicii si pot determina ca un om de-al lor, o nulitate, un individ fara absolut niciun merit profesional, fara onoare, fara bun simt, sa ajunga in Parchetul General, pentru a-i scapa de puscarie pe infractori, pot impune ca un om de-al lor, fara absolut niciun merit profesional, sa ajunga sef al Corpului de Control al unui premier, pot impune sa ajunga chiar premier, pot sa impuna sa candideze la functia suprema in stat, pentru a-i scapa de puscarie pe infractori.
Bineinteles ca acel serviciu secret va ajuta direct, prin mijloace ilegale, la cistigarea alegerilor de catre omul lor.
In acest caz, serviciul secret respectiv nu mai lucreaza in folosul tarii, ci in folosul infractorilor.
Presedintele a incercat si incearca in continuare sa salveze tara din ghearele mafiei, din ghearele Grupului Infractional Organizat usl.
Presedintele a facut maximum posibil din ce i-au permis prerogativele, legile si constitutia.
Mai mult de atit, Presedintele, singur, nu poate face.
Lupta impotriva mafiei, lupta impotriva Grupului Infractional Organizat usl trebuie sa devina lupta intregului popor.
Presedintele a declansat si a sustinut lupta impotriva coruptiei.
Ca sa scape de puscarie, cei mai mari hoti, cei mai mari corupti, cei mai mari infractori, cei mai mari banditi si cele mai mari likele s-au coalizat impotriva Presedintelui si au declansat o campanie mizerabila de dezinformare si manipulare a retardatilor.
Presedintele a ramas acum sigurul sprijin al democratiei, al statului de drept, al independentei justitiei.
Presedintele trebuie sa fie sustinut de toata lumea in lupta impotriva mafiei.

Liviu Marcian  •  14 octombrie 2014, 11:51

Din punctul meu de vedere lucrurile care se petrec in politicul romanesc intrec orice imaginatie.
Infiltrarea unor ofiteri acoperiti ca si pioni intr-un joc in care romanul de rand nu mai intelege nimic e rodul „muncii” cercurilor de interese care vor neaparat sa puna mana total pe resursele Romaniei.
Si cred ca acesta este cartea de jucat a Moscovei.

eugeniu  •  14 octombrie 2014, 11:53

Nu mai este , spre marea noastra dezamagire , niciun secret : s-au topit toate libertatile noastre , nu numai cele civile . Felicitari pentru articol dar ” desantul Basescu ” va continua , indiferent cine i-ar recomanda ca nu este bine .

eljijinews  •  14 octombrie 2014, 11:55

Hai ca incepem sa ne scuturam de basisism tolo,nu? Ma insel?
Opinia mea este asta: Presedintele nu a dovedit nimic ramamand acelasi escroc social.

Mihai Rusu  •  14 octombrie 2014, 11:56

Constat o fragilitate a democratiei din Romania si o diferenta in forma/continut fata de aceea a statului de drept consolidat. Propun ca subiectul ofiterilor acoperiti, sa fie investigat si in sport cu reprezentanti ai clubului Dinamo-angajati MAI; ei au fost ofiteri inainte de 89 si sunt azi inalti functionari sportivi cu grade de colonei/generali, avind o carte de „munca” la Politia Politica asa cum este considerat MAI de catre CNSAS. Nu intimplator, fosti „colaboratori” CNEFS ai sectiei relatii internationale au „lucrat” dupa 1990 in FRF, iar actualul presedinte FRT, George Cosac in dublu rol la Dinamo, este colonel MAI urmind a
deveni General pe bani publici! Lt Cosac, numit inainte de 89 de catre
Inspectoratul MAI-Brasov, este incompatibil prin cele doua functii
cumulate. In toata UE nu exista militari care sa conduca civili!

biris cornel  •  14 octombrie 2014, 11:59

d-le tolontan, dezinformati! traian basescu nu a spus niciodata ca trebuie cunoscuti ofiterii acoperiti dupa incheierea activitatii, ci a spus ca la mica intelegere, teodor melescanu si victor ponta au ticluit o hotarare de guvern (care trebuia trecuta prin C.S.A.T.), ca sa-si acopere ponta magariile din 1997 – 2001; si melescanu, desi era obligat de lege (LEGEA FUNCTIONARII SERVICIILOR SECRETE), a refuzat sa-i raspunda la o intrebare legitima: sunt sau nu, ofiteri acoperiti in guvern! NU VA FACETI CA NU INTELEGETI!

Milici  •  14 octombrie 2014, 12:03

Un fost nomenclaturist şi securist , actualmente preş presupune că un candidat a fost acum 13 ani agent acoperit SIE ?
Dacă e fost , la ce comandă răspunde ?
Estimp , un viitor penal , implicat în numeroase fapte de corupţie , şef de clan familial , politruc şi ţigănesc , actualmente încă preş , acuză alţi candidaţi de corupţie , susţinând o altă candidată coruptă !
Presa deontoloagă aprobă atitudinea preşului !
În ce ţară trăim ?

rapidist de cand ma stiu  •  14 octombrie 2014, 12:14

La cat de ,,mamaligari” suntem de l-am suportat pe Ceausescu 25 de ani, 10 ani cu Basescu presedinte au fost ,,parfum”! Asa ne place,sa avem ,,un tatuc”,unul care sa-i ,,alinieze” pe toti,asa am trait ultimii 10 ani,intr-o mica DICTATURA! Si cand unii au avut coloana vertebrala si i-au spus STOP,micul dictator ,,a luat foc”si a inceput sa loveasca in toti! Poate cei care ,,s-au incuiat” in case in 2012 isi dau seama ce MARE GRESEALA au facut ca ni l-au ,,lasat pe cap”inca doi ani pe ,,micul dictator”! Sper ca mandatul lui sa se termine mai repede de 21 Dec,pentru ca,tare mi-e teama,s-ar putea sa ,,plece cu elicopterul”ca ,,marele dictator”!

socului  •  14 octombrie 2014, 12:17

De ce tremura presedintele cand facea „dezvaluirile”? De ce se muta gros planul cand acest lucru devenea vizibil, de ce moderatorul nu i-a pus intrebari pana la sfarsitul emisiunii, de ce devoaleaza acum asa-zisul acoperit?
Ofiter acoperit inseamna conform legii ofiter care-si schimba identitatea, care este numele real al lui Victor Ponta?
Multe intrebari la care nu stiu cine va reaspunde…

Florin  •  14 octombrie 2014, 12:19

O tara de mitze ieftine, baselu face si el tot servicii dar pe piata globala, aia nu deconspira listele asa repede.

Care e diferenta intre nelu cotrocelu (care s-a vandut pe zambete la rusi), baselu (care ne democratizeaza pentru americani) si ponta/tariceanu/nuti-spaima constitutii (care s-au vandut la intermediari), in fond sunt curve en-detail (scumpe) contra curve en-gros (ieftine)??

Sau un pic mai bine la saracime vs. un pic mai bine la ‘telectualitatea functionareasca.

Vrem strat de mijloc, business-uri la liber, servicii medicale, infrastructura, scoli?

Pentru asta trebuie sa astepti generatia va sparge geamurile va face consecvent vant oricarui h o t din politica (puntul 8 modern).

ariel  •  14 octombrie 2014, 12:25

sunt multe de comentat, dar sa nu ne facem ca nu vedem padurea din cauza copacilor: daca ponta a fost ofiter acoperit intre 1997-2001, este absolut inadmisibil si inacceptabil sa candideze la presedentie!

nici o problema cu activitatile lui din trecut, sunt decizii personale, momente de viata in care fiecare face alegerile pe care le doreste …… dar nu poti sa sari dintr-o „barca” in alta si sa pui la colt institutiile democratice! daca se accepta asa ceva atunci nu mai conteaza nici un fel de principiu……. iar o lume fara principii se va prabusi! a candida la presedintia romaniei nu este neaparat o obligatie,, o sarcina de servici ….. ar trebui sa fie o alegere de moralitate!

Cătălin Tolontan  •  14 octombrie 2014, 12:26

12, biris cornel: ba exact asta a spus, ca de ce sa fie secretizate numele dupa incheierea activitatii

6, victor: amintiti-va, va rog, exact ce a spus. A mai avut un caz cind a primit numele si nu l-anumit in guvern pe omul respectiv. De nume avea nevoie de nu de confirmarea prezentei. Pentru ca numele il deranja, in sensul ca era nevoie sa stie exact cine a fost in incompatibilitate constitutionala.

ba(la)nel  •  14 octombrie 2014, 12:33

Tolo, apreciem profunzimea gandirii tale politice, dar, totusi, acesta este un ziar de sport…sau ma insel?

Florin  •  14 octombrie 2014, 12:36

Cataline, m-ai cenzurat un pic!!!

ok, ia spune-mi si mie cum vezi tu solutia de a pune institutiile tarii pe o baza solida in urmatorii (NU RADE!) 5 ani!

m  •  14 octombrie 2014, 12:39

Catalin,
ceva nu inteleg. In calitate de presedinte al CSAT are sau n-are dreptul sa solicite astfel de informatii? si un sef SIE are s-au n-are dreptul sa refuze a-l informa? intreb pentru ca nu mi-a clar si poate stii mai exact care sunt reglementarile

Cătălin Tolontan  •  14 octombrie 2014, 12:39

20, florin: da, pentru ca gluma ta putea fi si un indemn la violenta. Nu cu pietre in geamuri se construiesc institutii. Cu vot, cu participare cetatenilor la treburile publice, cu mitinguri pasnice, cu proteste de diverse feluri, cu monitorizarea activitatii institutiilor. Cam asa cred eu.

gigel  •  14 octombrie 2014, 12:40

basescu are dreptate doar atunci cand sustine ca nu e normal ca un candidat la presedintie sa se afle la doua butoane de comanda. Aici inteleg si sunt de acord cu argumentatia lui.

Dar totul se naruie pentru ca foloseste aceste informatii-dezvaluiri in timpul campaniei electorale. Si poate ca ar fi fost indreptatit sa o faca si in campanie daca s-ar fi delimitat de toti candidatii.

Dar el ii terfeleste pe toti cu o singura exceptie. Udrea. Si asa credibilitatea lui dispare la fel de repede cum a facut-o Titanicul.

PS Cum poti sa-i dai secretele de stat pe mana lui daca el demonstreaza ca nu e demn de incredere!?

diana  •  14 octombrie 2014, 12:40

de ce va mai mirati???? din 2007 mi-am dat seama ce calitate de om este basescu. l-ati sustinut in ciuda evidentelor, pe alocuri il mai sustineti, nu aveti a va plinge!

Florin  •  14 octombrie 2014, 12:49

Catalin, sigur ca teoria e buna uneori, dar ce spui tu suna cam ca „E usor sa sperii lupul daca oile latra la el!”.

As putea fi de acord, dar cum inveti oile sa latre?

Crezi ca putem face o „pedofilie politica” si sa incercam prin social media sa ii implicam pe copiii astia din generatiile noi sa ia ei initiativa in societatea civila? Crezi ca generatia noastra si aia care au simtit bocancul pe gat mai sunt viabile politic?

mrnb  •  14 octombrie 2014, 12:50

Articol corect dar din pacate in ceea ce te priveste venit prea tarziu, din urmatoarele motive:
1. acum scrii ca Base a facut nasoale in ultimii 10 ani, dar tu numai de putina vreme esti explicit impotriva lui;
2. ai spus ca o votezi pe macovei dar nu uita ca intruchipeaza multe din caracteristicile pe care acum le denunti la Basescu. Pai marele procuror, aparator de vot MM sustine dupa declar lui Base ca ponta trebuie sa demisioneze. Pai si cu dovezile cum e?
3.din pacate, nu ai oferit un punct de vedere la fel de articulat: depre faptul ca totusi au fost 7.4 care democratic au cerut ceva iar actiunea lor nu a fost gresita dpdv democratic cum zic in continiare basistii; dar mai ales, ai ratat si tu ocazia de a fi aparatorul unui idealist, Antonescu, singura alternativa onesta.

florin b  •  14 octombrie 2014, 13:04

domnule tolontan, cred ca interpretati putin gresit. Presedintele a cerut SIE (probabil ceruse si SRI si primise) informatii privind eventuali agenti acoperiti in govern pt a afla daca sunt sau nu in incompatibilitate. e logic sa faca asta.

mai mult decat atat, cred ca o verificare ar trebui sa fie facuta pt toti membrii guvernului si parlamentului. nu a cerut pt o anumita persoana

maigret  •  14 octombrie 2014, 13:09

„basescu n-a existat.A existat numai o tara frumoasa
La o margine de mare
Unde valurile fac noduri albe.
Ca o barba nepieptanata de crai.
Si niste ape ca niste copaci curgatori
În care luna îsi avea cuibar rotit.”

P.S.Astept,cu nerabdare,redeschiderea Dosarului Flota.Vorbim dupa.

Florin STANESCU  •  14 octombrie 2014, 13:17

Deci un fost securist ataca un fost lucrator al serviciilor secrete .
Deocamdata nu avem probe concludente pentru nici unul.

Dragos C.  •  14 octombrie 2014, 13:17

@ m
Daca Presedintele, oricare ar fie el, stie cine este ofiter acoperit, in momentul in care nu mai este presedinte, il poate santaja pe cel care a fost/este ofiter acoperit, il poate divulga fara sa vrea, in familie, intre prieteni, dupa ce nu mai detine nici o functie in stat. Asa este in toate tarile! Crezi ca in SUA, Germania sau Marea Britanie fostii agenti acoperiti/spioni sunt divulgati si facuti publici, cu nume si prenume??? E o prostie fara margini!
Ceea ce nu inteleg eu este cine avea nevoie de un spion SIE (Servicii de spionaj EXTERNE) de 24 de ani (atat avea Ponta in 1997) cand acesta era Procuror in tara, nu lucra in strainatate, nu avea contacte serioase cu straini (sa fi lucrat in Ministerul de Externe, in Exporturi, la vreo Ambasada…) Aaaa… daca lucra la SRI (informatii interne) poate mai treaca-mearga, desi la 24 de ani ar trebui sa te gandesti serios daca este capabil cineva sa faca o astfel de munca, de OFITER… Dar la SIE???? Mi se pare o mare tampenie! In plus, unde este dovada? Acte concrete! Pe vorbe??? Pai si despre Basescu s-a spus ca a fost Securist! Si? Exista vreo dovada???

Adrian  •  14 octombrie 2014, 13:29

In Guvernul Romaniei cu siguranta exista si la ora actuala agenti ai serviciilor si e normal asa ceva, dar nu pe functiile care interzic explicit acest lucru… aparatul executivului are multi angajati si agentii acoperiti activi sunt in esaloanele secunde.
Formularea aia din adresa catre SIE e foarte vaga, si trebuia intampinata cu acelasi raspuns vaag: Da, avem. Fara nume, fara numar, fara functii. Ce l-a ros pe Basescu e ca SIE nu i-a divulgat numele, lucru care nicaieri in lumea asta nu se face. Niciun serviciu secret nu o sa dezvaluie unui om politic numele unui agent sau fost agent, motivele fiind expuse foarte bine de Tolo.

Mai mult de atat, daca ai fost recrutat datorita pozitiei sau calificarii pentru o misiune in interesul tarii, asta inseamna ca dupa incheierea relatiilor cu serviciul de informatii nu mai ai drepturi? Pai sa se stipuleze clar in constitutie atunci, orice persoana recrutata sau activa ca ofiter de informatii sa isi piarda dreptul de a fi ales… pe ce perioada? pe viata? e o prostie.

Din moment ce relatia ta cu serviciul secret s-a incheiat, tu nu poti declara ca ai fost informator/ofiter, ei nu pot divulga sau se pot folosii de informatia ca ai fost agent, niciunul nu poate exercita „dubla comanda” asupra altuia fara sa comita un act de tradare.

@M, in calitatea de presedinte al CSAT, nu are dreptul sa ceara nume sau informatii din care sa reiasa identitatea unui ofiter activ/retras.

Articolul este foarte bun si atinge corect foarte multe puncte.

igfi  •  14 octombrie 2014, 13:36

cele mai une exemple sunt exact marile puteri, la rusi e clara treaba cine l-a creat pe Putin, iar la americani puterea pe care a capatat-o NSA-ul a intrecut orice inchpuire.. iar cand ajungi sa o spionezi pe Merkel e clar ca e vorba de interese economice imense ca doar n-o sa-si puna cancelara centura de dinamita sa urle deutscheland uber alles cocotata pe capitoliu

traim intr-o lume in care daca esti luat in vizor ca personaj incomod te poti trezi cu drona bazaind la geam si in clipa urmatoare ai trecut in vesnicele plaiuri alea vanatoarei.. iar cine ce cum si de ce?

it’s classified.. pe bune… oameni pe aceasta planeta pot fi ucisi de entitati ultrasecrete pe baza unor ordine secrete a caror dezvaluire in justite ar afecat vezi-doamne nu stiu ce securitate nationala si totul a devenit OK si legal… daca nu deschidem ochii si nu ni se zbarleste un fir de par la chestia asta iseamna ca ne meritam soarta…

Pentru milici  •  14 octombrie 2014, 13:44

Pentru milici :
In anul 1997, serviciile secrete nu erau inca reformate, aveau infiltrati tot felul de mafioti, care faceau jocurile coruptilor si infractorilor din psd.
Aceiasi infractori infiltrati in servicii faceau, in acea perioada, jocurile lui SOV, lui Nas6case, regretatului Patrician, lui Mitrea, lui DIP, lui Felix etc
In acea perioada, SIE se ocupa cu spionarea tarilor democratice si cu ascunderea in strainatate a banilor furati de sefii psd.
Mafia este reprezentata de usl : Nas6case, Felix, regretatul Patrician, Dragnea, Mitrea, DIP, Oprisan, Duicu, Cosma, Nicolescu, Bunea Stancu, Mazare, Nicusor Constantinescu, Voicu, Mischie, Micky Spaga, Bradisteanu, Ioan Dumitru – Romsilva, Caty Andronescu, Hrebe, Fenechiu, Uioreanu, Chitoiu, Chiuariu, Stavarache, Cancescu, Vosganian, Misu Vlasov, Dan Radu Rusanu, Moliceanu, Copos, Seres, Pantis etc etc etc
Basist este sinonim cu patriot, curajos, corect, competent, care lupta impotriva coruptiei, care apara democratia si statul de drept, care lupta pentru o justitie corecta si independenta, care lupta pentru pedepsirea infractorilor.
Cine poate avea ceva cu asa-zisii basisti ?
Doar hotii, coruptii, infractorii, banditii, puscariabililii, derbedeii, repetentii, puscariasii, INFORMATORII FOSTEI SECURITATI (ca tine), falsii revolutionari, lichelele si retardatii.
Presedintele a salvat tara de la faliment, de la dezastru, de la colaps economic, de la incetare de plati.
Presedintele a scos tara din recesiune si a readus-o pe crestere economica.
Presedintele a limitat, a atenuat si a redus la minimum posibil, efectele crizei economice mondiale, asupra tarii.
Presedintele a declansat si a sustinut lupta impotriva coruptiei.
Ca sa scape de puscarie, cei mai mari hoti, cei mai mari corupti, cei mai mari infractori, cei mai mari banditi si cele mai mari likele s-au coalizat impotriva Presedintelui si au declansat o campanie mizerabila de dezinformare si manipulare a redusilor mintal (din pacate foarte multi, la noi in tara).
Presedintele a ramas acum sigurul sprijin al democratiei, al statului de drept si al independentei justitiei.
Presedintele trebuie sa fie sustinut de toata lumea in lupta impotriva mafiei

vali  •  14 octombrie 2014, 13:54

eu cred ca mai important este sa ne spuna dn primministru care-i treaba cu cei 380mil dolari pe care i-asters ca datorie la stat si de ce ,ce interese are sa nu recupereze banii de la lukoil si de la alte firme.Acei bani pot ajunge in bugetul Romaniei si cu ei poti face multe daca ai intentii bune Tu Catalin ai interese ascunse ,faci politica la un ziar de sport si ca intotdeauna spui numai jumatati de adevaruri care-ti imbraca punctul tau de vedere O zi buna si gindeste-te ca esti directorul unui ziar de sport

csu nu este STIINTA  •  14 octombrie 2014, 13:54

Problema nu este ca Ponta a fost acoperit, ci ca omul a incalcat( a cata oara?) legea. Ca ofiter nu avea voie in magistratura si ca acoperit nu avea voie in justitie. In plus, mai mult ca sigur a semnat o declaratie la intrarea in magistratura ca nu lucreaza pentru servicii ( Fals in acte publice.
2.Hotararea de Guverne data culumea, la propunerea lui Melescanu, trebuia aprobata in CSAT- nici acest lucru nu l-a facut, mai mult nu a figurat nici in comisiile de specialitate de la Parlament.

stere  •  14 octombrie 2014, 13:57

Pentru 33, postacul sub acoperire. „Basist este sinonim cu patriot, curajos, corect, competent, care lupta impotriva coruptiei, care apara democratia si statul de drept, care lupta pentru o justitie corecta si independenta, care lupta pentru pedepsirea infractorilor”.
Tu chiar existi?
Si cu Udrea cum ramane? Este valabila pledoaria si pentru ea?

PS Cu cat pe platesc? Merita?

ionisus  •  14 octombrie 2014, 13:57

Problema e ca atunci cand esti spion, daca esti prins de serviciile secrete ale altor state, nu ai prea multe optiuni: Sau te ascund, sau devii spionul lor, adica joci la doua, sau mai multe capete!
Daca ponta a fost intr-adevar spion, nu are ce sa caute in politica.
Acum inteleg de ce ponta trage, evident, cu rusii, impotriva intereselor Romaniei:e spionul rusilor si face ce i se cere, situatie in care trebuie sa raspunda pentru TRADARE!Si dupa tata are si nume de rus!
Din acest motiv consider ca niciun candidat care nu are origini 100% romanesti nu trebuie sa fie presedinte al Romaniei si nici macar sa detina functii importante in stat!

Pentru stere 36  •  14 octombrie 2014, 14:15

Pentru stere 36 :
Comentariile pro Presedinte sunt intotdeauna corecte, decente, pertinente. Nu sunt platite sau comandate de nimeni. Oameni cinstiti din toate colturile lumii, doresc sa-si prezinte, in mod decent, opiniile. Se vede de la o posta ca sunt scrise de persoane educate, civilizate, inteligente.
Articolele si comentariile anti Presedinte sunt intotdeauna minciuni, calomnii, dezinformari, intoxicari, inscenari, manipulari, aberatii si magarii. Se vede de la o posta ca sunt scrise ori de retardati, indobitociti de usl si de la televiziunile infractorilor Felix, SOV, Ghita si DDD, ori de postaci si likele, platiti pentru a crea confuzie, pentru a manipula electoratul.

cristina  •  14 octombrie 2014, 14:27

@38: acum te intreb eu pe tine : tu existi? Adica pro base e bine 100%, civilizatie, inteligenta Doamne-Doamne, contra e rau 100%, calomnii minciuni uslasi, asistati etc etc etc…de la etnobotanice nu e ca nu se mai vand:)….am o vorba pentru tine: Diazepam!

fotbal  •  14 octombrie 2014, 14:29

hocus pocus! cand si dureaza 7:43 min, poti sa mutzi inclusiv icebergul in eprubeta 🙂

stere  •  14 octombrie 2014, 14:40

Pentru 33, acelasi cu 38:
Comentariul tau este cel al unui presedinte ideal si nu este cazul lui Basescu. Nu cred ca exista un om care sa ingloeze toate acele calitati insirate de tine cu copy/paste. De la posta se simte ca este un text comanda.Daca strecurat macar la mishto un defect, o greseala infaptuita de Basescu in cei 10 cat ne-a cndus, si aveai de unde alege!, ai fi fost credibil.
Iar ceea ce a facut Basescu ieri l-a descalificat total in ochii oficialilor straini, fie ei de la est, vest, sud sau nord.
Si in loc sa-i faca un bine lui Udrea, care este de fapt marioneta lui, deci nu merita sa ne ostenim sa o analizam prea mult, o taraste in circul asta. Se merita unul pe altul.
Punct

ariel  •  14 octombrie 2014, 14:44

se amesteca prea multe probleme, prea multe subiecte. aici nu e vorba de ce a facut basescu, sau care sunt optiunile politice ale diversilor comentatori. putem discuta infinit despre bunele sau relele lui presedintelui actual si probabil ca multi se vor regasi in diverse comentarii pro-contra….. dar nu de asta vorbim!

problema care arde, care a fost scoasa la lumina este apartenenta ca agent SIE a lui ponta, adica a primului ministru al romaniei. de aceea orice alte consideratii par manipulari voite ptr distragerea atentiei!

o intrebare de morala democratica: poti ca agent SIE ca accezi intr-o pozitie politica de nivel ministerial, sau chiar mai sus, ca primi-ministru sau presedinte?! poti intr-0 democratie cat de cat civilizata sa accepti ca serviciile secrete nu doar sa influenteze politica, dar chiar si sa o conduca direct, prin oameni racolati si propulsati apoi prin cai ocolitoare si oculte catre cele mai inalte dregatorii ale statului? eu personal cred ca asta este de acum o ENORMITATE politica si morala!

daca nu suntem gata sa aparam macar principiile majore ale lumii democratice atunci nu meritam nimic, nu meritam sa ne numim cetateni!….. ramanem doar niste slugi ……

mrnb  •  14 octombrie 2014, 14:52

Pentru 33
“Basist este sinonim cu patriot, curajos, corect, competent, care lupta impotriva coruptiei, care apara democratia si statul de drept, care lupta pentru o justitie corecta si independenta, care lupta pentru pedepsirea infractorilor”.

Doamne fereste! Bine ca se termina mandatul, iar voi, poate ca o sa incepeti sa va faceti bine…sau…este foarte posibil ca la fel ca si in cazul psd-istilor (ca doar va trageti din aceeasi radacina numita FSN) sa ramaneti ancorati in mizerii, fals si ura. Repet Doamne fereste, ce definitie! Apreciez ca macar esti sincer si iti spui basist si nu precum cristoiu care-si zice basescian,”ca basist e prea urat”.

mihaela ciobanu  •  14 octombrie 2014, 15:01

Incep prin a spune ca eu, ca cetatean, nu simt deloc ca libertatile noastre civile au fost erodate in numele sigurantei nationale. Poate fi adevarat ce spui tu, dar eu nu am acest sentiment.

Ca votant al lui Basescu, in ambele mandate, si ca cetatean care nu s-a situat niciodata in tabara invadata de ura impotriva lui Basescu, pot sa spun ca incrincenarea lui Basescu din ultimile luni de mandat imi provoaca mila. Probabil ca ura extrema impotriva lui, zi de zi si ceas de ceas, i-a erodat iremediabil perceptia corecta a realitatii.

Nu inteleg mare lucru din episodul cu ofiterul acoperit asa cum nu am inteles nimic din episodul cu Turcescu, oriciti “guru” as citi si oricite scenarii s-ar face. Articolul tau mi se pare scris cu rea credinta. Faptul ca stie presedintele de un fost ofiter acoperit care vrea sa fie ministru nu inseamna ca aceasta info este publica.

Ceea ce vad si inteleg este ca lui Dinita nu i se ridica imunitatea, dar lui Vreme da iar pt Andronescu si Miki Spaga se ia vacanta la senat numai sa amine decizia etc; aceasta este diferenta dintre unii si altii, si pt asta ar trebui sa iesim in strada. Viata noastra este afectata zi de zi de aceasta mafie fara urma de rusine si daca, pentru a nu acapara Ponta si baronii toata puterea, este nevoie de povesti cu James Bond, ma intreb care dintre variante este mai proasta pt noi.

Dan Duca  •  14 octombrie 2014, 16:10

Salut Cătălin,

Înregistrările emisiunilor pe realitatea.net se fac automat de către colegii de la directone pe baza unui program saptamanal pe care colegii din TV ni-l transmit. Orice depasire a unui program – cum se intampla in cazul lui Rareș – se înregistrează automat în emisiunea următoare, cea programată conform programului.

Așa se face că finalul emisiunii Jocuri de Putere de aseară este pe site, dar fiind dupa 0.00, el apare în jurnalul de ora 0.00.

Adică aici

http://www.realitatea.net/jurnale.html#emisiune14Octombrie2014-0000

Mulțumesc,
Cu prietenie,

Dan Duca

dice  •  14 octombrie 2014, 16:23

Pai te mai miri?
1. Romania are mai multi agenti secreti decat Germania, Franta, Italia si Spania la un loc, tare nu?
2. Romania are 60 agenti/100 000 de locuitori, NR 1 IN LUME!!!
3. Urmatoarea e Polonia, cu 13 agenti la 100 000 de locuitori.
Acum ne intrebam:
1. Cate intrigi si interese pot genera acestea?
2. Cum de n-a putut nimeni face niste servicii profesioniste (pentru ca inteleg ca acolo in general sunt maimutoi, pilosi, 10 de-ai nostri cat unul de-l altor tari)?
3. Va dati seama ce-au facut oamenii aia din servicii pana acum daca de-abia de vreo 2 ani incep sa intre in puscarie coruptii?
Chiar asa, cu ce s-au ocupat?
4. Va imaginati ce drama traim daca si doar jumatate dintre ei ar fi ca Ponta de „pregatiti”?
Intotdeauna m-am intrebat, auzindu-l pe Ponta vorbind, cum de un submediocru ca el a ajuns intr-o astfel de pozitie. Va imaginati ce oameni sunt in SIE?
Cred ca e nevoie de o revolutie reala oameni buni.Si simt ca se apropie. Cum sa traiesti intr-o tara, in UE, cu salariu de 6-700 de ron?
Cum sa vezi un mediocru ca Ponta zambind in orice imprejurare desi TRAIESTE SI EL IN ACEEASI TARA CU NOI? Ce s-au gandit ei,PSD, a mers la Iliescu si au brevetat metoda.
Niciun om politic din Romania n-ar trebui sa zambeasca, ar trebui sa lase capul in pamant si pana nu se traieste mai bine sa nu-i vedem, sa nu-i auzim, doar sa vedem rezultatele muncii lor.
Normalitatea care ar trebui sa vina din apartenente la UE se „implementeaza” prea lent, iar eu nu mai am rabdare. Si cred ca multi altii la fel.

GR  •  14 octombrie 2014, 16:48

Da, am vazut si eu finalul emisiunii in care intai Basescu a spus ca nu comenteaza cazul fratelui sau, pentru ca ca in 2 secunde sa-l comenteze – cu acuzatii grave la procurorii care se ocupa de caz si la DNA!
Daca Realitatea nu a postat si acel final, face un mare deserviciu jurnalismului in general.

GR  •  14 octombrie 2014, 16:51

Inca ceva : asa e, Basescu a demonstrat de ce presedintele nu trebuie sa aiba acces la listele cu numele agentilor acoperiti. E om politic si poate folosi asta in beneficiul aliatilor politici, cu efecte grave de tot asupra sistemului de aparare.
De asemenea, pentru ca se poate intampla ce se intampla in orice film de categorie B : pentru o femeie da totul d r a c u l u i si deconspira tot (sau asta s-a intamplat deja…. ?)

Rictus  •  14 octombrie 2014, 17:04

Bravos!

Cu urmatoarea erata: libertățile noastre civile nu s-au topit in ultimii zece ci in ultimii 25 de ani. Au incercat niste „golani” sa ne trezeasca pe la inceputurile noastre intr-ale democratiei, dar au avut grija „serviciile” sa ii cuminteasca rapid…

Cătălin Tolontan  •  14 octombrie 2014, 17:40

47, GR: calm, n-a ascuns nimeni nimic. Chiar oamenii de la Realitatea ne-au aratat unde e inregistrarea. O poti vedea la inceputul articolului.

Comentează