Fraze antologice din ziarele noastre

Unul dintre reproșurile celor care nu citesc ziare e că nu au ce citi în ele.

vineri, 26 septembrie 2014, 1:34

Unul dintre reproșurile celor care nu citesc ziare e că nu au ce citi în ele.

Am adunat cîteva fraze care mi s-au părut savuroase din ziarele românești. E producția la hectar a cotidienelor din doar două zile, ieri și azi!

De obicei vînez subiecte, acum am ales expresii. M-au amuzat sau mișcat și de aceea vi le împărtășesc. E un amestec de teme, semnături și argumente, nu contează dacă sîntem sau nu de acord cu ele, dar toate aceste fraze au un punct comun care se spune, pe nedrept, că lipsește în presa noastră: talentul de gazetar.

”În România toţi candidaţii de la noi se învîrt în jurul Casei Albe cu bricheta în mînă, sperînd că la un moment dat preşedintele va scoate capul pe fereastră, întrebînd cine are un foc”
Ion Cristoiu în Evenimentul Zilei despre teoria că americanii ne pun președintele

”Turcescu nu prea era un ofițer, ci un ospătar caruia i se puneau pe tavă subiecte, iar el le servea seara, la emisiune. Ce ofițer să fie chitaristul, cum ajuta Turcescu Armata? În calitatea lui de James Bond de muzicoase? Se ducea printre cântacioși, le fura partiturile și le oferea generalilor, pentru fanfara militară?”
Răzvan Boanchiș în Național despre utilitatea agenților secreți în presă

”Să-l auzi pe Victor Ponta vorbind despre libertatea presei este ca și cum ai asculta 24 de ore neîntrerupt scrâșnetul unui tren care frânează. O tortură”
Cristian Câmpeanu în România Liberă despre provocările presei în anii care vin

”E greu să admonestezi un zeu și să rămîi întreg după aceea. Trebuie să fii tu însuți un zeu și, mai ales, să știi să vorbești zeiește (…) Prin urmare, este o scrisoare cu totul legitimă în plan moral, pentru că admirația este una dintre cele mai valide justificări ale criticii – ”te critic pentru că te admir” este un gest etic mult mai înalt decît știutul ”te critic pentru că te urăsc” sau banalul ”te critic pentru că eu sînt deștept și tu ești prost”
Sever Voinescu în Evenimentul Zilei despre scrisoarea lui Andrei Pleșu către Radu Beligan

”Cinismul plîngăcios al lui Negoiţă înfrînge, cu încetul, şi spiritul echipei. Aşa că întrebarea nu este cînd va ieşi Dinamo din insolvenţă. Întrebarea e dacă umilinţa în formă continuată are consecinţe mai grave asupra unui club de fotbal decît hoţia cronicizată”
Maria Andrieș în Gazeta Sporturilor despre faptul că noua conducere de la Dinamo pare la fel de neputincioasă ca și cea veche

”Pe vremuri, dacă voiai să scapi de cineva, îi împrumutai bani și nu mai auzeai de el. Astăzi, dacă vrei să te debarasezi de amici, arată-le cîteva sute de poze. (…) Eu, una, de cîte ori scoate cineva un telefon din buzunar mă rog în gînd să nu-mi arate cele 400 selfies de care e foarte mîndru. Și, deși cică sînt făcute în 400 de locuri, eu văd 400 de căpățîni, atât”.
Simona Catrina în Adevărul despre Pozele enervante (și multe) ale amicilor – articolul din ziar nu are încă link

”Ca să intrăm în criză trebuia să fi ieșit”
Ionuț Bălan în Jurnalul național despre politicieni și economie

Și un bonus din lumea blogurilor:

” Zdrang, Turcescu își deschide parpalacu la ore de maximă audiență și rămâne în livretul gol. Doamne Dumnezeule, să vină Clubul Român de Presă, să vină CTP-ul, Mafalda, Alfa și Omega deontologiei profesionale. Să ne spună, să ne explice, să ne lumineze. Trimitem mail, așteptăm răspuns. Nimic.
Între timp, TVR e sub asediu. Președintele instituției, Stelian Tănase, declară mai mult sau mai puțin picior peste picior, mai mult sau mai puțin într-o postură relaxată, de Hemingway ieșit la un martini cu Faulkner, că PSD-ul e peste el, că trei emisiuni sunt cu un picior în groapă pentru că …. trageți și dumneavoastră singuri concluziile de ce”
Raluca Feher despre greutățile de a organiza o dezbatere despre presă

Comentarii (26)Adaugă comentariu

intrebare  •  26 septembrie 2014, 14:02

va prinde oare ziarul gazeta sporturilor centenarul? adica mai rezista un deceniu? cu ce costuri?

Cătălin Tolontan  •  26 septembrie 2014, 14:25

intebare: 10 ani pentru presa scrisa in Romania? E o intrebare grea 🙂 Cred ca vor ramine publicatii pe hirtie in 2025 si cred ca Gazeta va fi una dintre ele.

Gabriel Nita  •  26 septembrie 2014, 14:58

Savuroasa selectia – dar reprosul ramane intact, atata timp cat dintr-un ziar intreg ramai poate cu o fraza, sau in cel mai bun caz o pagina, iar din altele nici macar cu atat. Ziaristi inca mai avem, ziare, mai putin.

Venom  •  26 septembrie 2014, 15:01

In 2025, si hartia va fi electronica.

nea caisa  •  26 septembrie 2014, 15:03

Draga Tolo, nu doar o parte dintre elite utilizeaza metalimbajul. Preferi sa iti zicem opiniile chiar de-a dreptul? Nu, mai bine nu. Doar ca presa pe hartie este in scadere accentuata, pe plan mondial, de cativa ani, asa incat reducerea numarului de cititori ai ziarelor nu a fost nciodata un fenomen local.

Nu zice nimeni ca jurnalistii nostri nu sunt (vai, atat de rar si de rari) consistenti, insa trebuie sa citesti prea multa maculatura pentru a gasi ceva bun. Ne apropiem de anecdota cu cele 26 de maimute care bat simultan la masina. Dupa un timp suficient de lung, vom gasi in opera lor cele mai frumoase si intelepte texte ale omenirii.

Posta redactiei: Cristoiu: interesanta teoria inversata a licuriciului. Basescu oare cum o fi procedat? Mai trimiteti.

Razvan Boanchis: la ce se poate gandi Boanchis daca nu la un ospatar si la ce ar putea aduce acesta?

Cristian Campeanu: un incercator al principiului cui pe cui se scoate; dupa un deceniu de reducere a libertatilor cetatenesti si a egalitatii intre cetateni sub masca dreptatii si a subrezirii statului de drept sub masca intaririi lui, hai sa dam vina pe altii ca ar dori sa faca tot ceea ce noi am facut deja. Mai ramane reluarea, in viitorul apropiat, a povestii cu torturarea directorilor de ziare si afumarea lor cu ardei iute ca sa ia bani de la stat. Previzibil, nu mai trimiteti.

Sever Voinescu: asta e cu filmele, ar vrea sa devina un al doilea CTP. Ii urez sa semene cu CTP, la chelie. Altfel, e cu mult sub ridicolul personajelor din Farmecul discret al burgheziei. Sub-ridicol, cum ar veni.

Maria Andries: Domnule Tolontan ,am saluat aparitia ei in presa inca de la primul ei articol. Ca sa reaiau o comparatie de mai demult (iata cum trec anii) mi-a amintit de articolele sportive ale unei jurnaliste de la Times. Pentru articolele ei citesc gazeta dvs si nu pentru articolele lui Tolontan.

Simona Catrina: niciodata nu am citit un text rau scris de ea, insa nici nu ii caut scrierile.

Ionut Balan: pai n-au zis Basescu si Boc ca ne-au scos din criza, chiar impotriva vointei noastre? Totusi, fraza e frumoasa.

Si, draga Tolo, in semn de simpatie, sa iti dezvalui ce a zis, in timpul crizei, un tip de la Harvard despre ce va fi dupa: nu stiu cum va fi dupa criza, a zis el, dar va fi cu totul altfel. In sensul ca nu va exista o revenire la lumea de dinainte de criza.

Si a avut dreptate.Raluca Feher: interesant ca scenariu de clip publicitar, de exemplu pentru atragerea de inscrieri in armata.Alfel, tupeul feminin poate fi, uneori, confundat cu geniul. Iar Stelian Tanase nu e greu de criticat, prin 1985, pe cand prezenta spectacole la Polivalenta ca marunt instructor cultural utecist, spectatorii il injurau si radeau de el. Nu a inteles din asta nimic.

canadianu`  •  26 septembrie 2014, 15:27

f buna ideea…macar o data pe luna sa publici din „ perlele¨ colegilor de breasla…tine-o tot asa…

aloisio  •  26 septembrie 2014, 15:55

Daca dadeai exemple din GSP nu iti ajungea spatiul virtual sa treci toata balariile pe care le debitati.

Cătălin Tolontan  •  26 septembrie 2014, 16:05

7, aloisio: da si cind scriem bine e parapad 🙂 Nu mai fiti atit de incordati. Sint niste recomandari, nu va oblig sa credeti in Biserica Presei 🙂

eljijinews  •  26 septembrie 2014, 16:49

Draga Tolo,uitandu-ma la colectia de citate…totusi…chiar nu era nimic de citat de prin presa mai putin partizana (basista)?

eljijinews  •  26 septembrie 2014, 16:51

Ah..si inca ceva? Ce e cu trambitatul despre presa care nu e libera?!
E vorba despre politica editoriala? Lucrul asta se intampla peste tot in lume…Altfel despre ce vorbim?

Tolontan şi câteva “fraze antologice” din presă. În numele talentului de gazetar… | Reporter Virtual | Portal  •  26 septembrie 2014, 17:54

[…] Textul complet, AICI […]

Ramon  •  26 septembrie 2014, 18:12

și trebuie să dau banii pe un ziar pentru o frază inteligentă (sau nu?). Vă amintiți că ași fost vreun deceniu criticați pentru divizia sexi, rubrica colorată pe care ași inaugurat-o cândva. Fetele alea nu au apărut mult timp, dar au rămas în memoria cititorilor ca ceva care nu avea ce să caute în ziar. Omul dă banii și dacă vede ceva care nu-i place nu mai cumpără. Apoi, pe cei care s-au obișnuit cu Sportul i-ați cam pierdut. Acolo nu lăudau 30 de ani un mare eveniment, nu era nici spațiu, dar găseai formații de la tineret, juniori, șah, tenis și multe altele. Acum vedem păreri, uneori de la tineri care nu au muncit niciodată dar știu să critice. Și dacă nu te satisface layoutul, nu mai dai banii pe ziar, vedeți bine la ce tiraj ați ajuns, de la cele peste 300.000 din 1990. Deci cu o șmecherie nu s eface primăvară, ăncă dau banii pe ziar, dar asta pentru că le-am strâns din copilărie.

Caesar  •  26 septembrie 2014, 18:18

Aș vota pentru Ionuț Bălan…

Pe când o auto-antologie?! :))

pmarc  •  26 septembrie 2014, 18:42

dupa postarile lungi si dese din ultimele zile, inclusiv un autobagat in seama pe la a.r.c., inteleg ca „gala bute” apasa tot mai greu pe grumaz !? cam la 10,8 tone-forta, asa !? se aude vajaitul instrumentului lui monsieur guillotin ?

simpatie multa !

florin  •  26 septembrie 2014, 19:49

Tolo, chiar crezi ca merita presa sa-i faci reclama??
Cristoiu e dupa mine un ziarist total necomestibil… Ce rost are sa-i citesc un articol intreg plin de gargara, ca sa dau peste o fraza scrisa bine? Sau sa cumpar Jurnalul National, care functioneaza ca o vidanja, dar pe dos?

Cătălin Tolontan  •  26 septembrie 2014, 20:08

14, pmarc: nu, e ok, sintem in regula, avem incredere si mergem inainte. Gala Bute e un joc de copii fata de alte cazuri pe care le-am avut, crede-ne!
In 2004, cind faceam o investigatie despre dopajul din Romania, ni se furau articolele din redactie si incercau sa le corecteze unii de la minister, chiar ministrul!, cu pixul. Pe bune!
Asa incit, orice investigatie in democratie este un joc lung, unde trebuie sa ai rabdare, atita tot.

15, florin: pacat ca nu-l citesti pe ion cristoiu. Are niste analize foarte interesante. Si pacat ca nu citesti presa. Vei intilni acolo niste inteligente care cred ca-ti vor placea.

Emil  •  26 septembrie 2014, 21:28

Dacă vreţi un titlu şi un articol antologic, cautați „Elveţienii lui Ion Iliescu” al lui Ion Cristoiu, de acum 20 de ani, imediat după înfrângerea naţionalei în grupe, în faţa Elveţiei. Nu sunt fan Cristoiu, dar acela e, de departe, cel mai mişto citit de mine în 25 de ani.

P.S. Sever Voinescu ar cam trebui să se abţină să mai emită judecăţi de valoare de orice fel. Acum îşi închipuie că, după faza cu numărarea de voturi din 3 în 3, sunt suficienţi doi ani de stat pe bară ca să revină în spaţiul public pe post de conştiinţă a neamului. Nu sunt de ajuns, e gata. E finito.

brod  •  27 septembrie 2014, 9:30

daca tot e vorba despre o selectie de efect: ce-ar fi sa incercati si cu nationala post-piturca? :))

sorin  •  27 septembrie 2014, 11:03

nu stiu altii cum sunt dar eu cand intru pe GSP vreau sa scap de politica ! de ce nu-ti publici tu citatele in alt ziar ? cele care nu au legatura cu sportul evident !

LEFTER POPESCU  •  27 septembrie 2014, 15:54

.
Domnule Tolontan,

una din frazele (fazele) antologice ii apartine premierului Ponta – de departe gafeorul nr 1 al tarii -„Unde dai si unde crapa ! ” care dorind sa se razbune pe Funeriu – fost minitru al invatamantului – a dat-o in bara rau de tot lovind in moalele capului PSD-ul , bagand in gura DNA ului o serie intreaga de ministri din guvernul Nastase , precum nume grele ca Tanasescu , Michi Spaga sau Abramburica care cica si-ar fi tras in propripriile buzunare milioane de euro.

Sa-l vedem acum pe Ponta pe unde va scoate camasa cand „baronii il vor urechia”, pentru ca s-ar putea ca tot pocinogul sa ajunga si la Nastase care iar ar face cale intoarsa spre celula scriitoriceasca. Cu siguranta urmatorul volum il va dedica lui TONTA .
Ca intotdeauna fricosul prim ministru a incercat sa se apere spunand repede ca acestia nu fac parte din guvernul sau, OMITAND CU BUNA STIINTA ca frauda miroase a PSD.

Astept reactia sa dupa ce se trezeste , cand va lua apararea acestora .

De fraza celebra : ca premier votez pentru dar ca parlamentar voi vota contra , ce spuneti ? Suna responsabil, nu?

Rey  •  27 septembrie 2014, 20:22

@ #2, In ritmul acesta in 2025 nu vor mai exista pubicatii pe harite, ci pe tablitze de lut.

Mihai de Mihai  •  27 septembrie 2014, 23:21

Pe mine, unul, doar Banciu ma mai bucura, absolut de fiecare data, desi o face cu vorba, nu cu tasta. In rest, Maria Andries si cu tine aveti din cand in cand articole stralucitoare, dar, din pacate, din ce in ce mai rare. Cristoiu nu mai e nici el ce a fost odata. Cam lesinat. Geambasu, Naum, Vochin, sunt O.K., dar au un stil destul de plictisitor. Ioanitoaia, saracul, mai jalnic de la o zi la alta, dar nu a excelat vreodata. Nici macar la limbajul de lemn de care pare incapabil si nici macar doritor sa se detaseze. Dar nu el a spus ca atunci cand ajungi sef nu-ti mai trebuie talent, sau e inventata legenda? CTP e bunicel dar plin de venin si de prea mult sine. La Dilema Veche nu mai scrie nimeni ca pe timpuri cand era o bucurie ca exista si un ziar cu adevarat cult.
Concluzia mea este ca nu suntem noi de vina ca nu mai cumparam ziare, ci voi, pentru ca, chiar si cei mai buni dintre voi, ne-ati dezamagit.
Eu, de exemplu, aveam ziaristi preferati, printre care erai si tu, pe care ii urmaream si le citeam articolele zilnic. Indiferent despre ce scriau, citem pur si simplu pentru placerea pe care mi-o dadeau cuvintele lor. Ceea ce s-a intamplat cu timpul, cu toti, este o delasare tipic romaneasca specifica chiar si celor mai buni, in orice domeniu. Ma refer la faptul ca cei mai talentati dintre voi, ati muncit foarte mult la a demonstra ca sunteti buni, v-ati adunat fani, ati castigat premii, pe merit, dupa care, in loc sa ramaneti acolo, ati coborat stacheta la un nivel confortabil, scrieti pentru ca asta va este job-ul, nu mai scrieti cu bucuria pe care o faceati. Si ma refer strict stilistic, nu neaparat la cat de acizi sau nu, sunteti. Pur literar, sunteti in general plictisitori, cu exceptiile de rigoare pe care le-am mentionat la inceput.
Voi ne-ati pierdut pe noi, nu noi pe voi.
Daca site-urile si blogurile pe care scrieti ar incepe sa taxeze, nu cred ca as da bani sa va citesc, cum dadeam pe timpuri pe presa tiparita. Si asta nu pentru ca m-am obisnuit sa va accesez gratis (vorba vine, pentru ca platesc fiind bombardat cu reclame), dar pentru ca nu poti sa cumperi zilnic sapte, opt, noua ziare, pentru ca s-ar putea sa gasesti un articol bun in fiecare. Sau nu. Asa cam sta treaba.

d  •  28 septembrie 2014, 4:04

plictisitor!!!!! rauuuuu !!!!

QCD  •  28 septembrie 2014, 15:17

Catalin, dar in 2025, Romania va avea o crestere spectaculoasa la ceva, surclasand orice stat european : procentul de analfabeti. Veti ajunge sa scrieti Diasporei :D, dar pe cei de acolo nu-i intereeaza atat de mult subiectele politice romanesti, iar despre sport au suficiente ziare locale de buna calitate. In lumina primului argument, ati putea scoate Gazeta Audio cu instructiuni de folosire explicite.

golanu  •  28 septembrie 2014, 16:08

Din 8 citate, 2 fac referire la Robert Turcescu…Cam ciudat…

Cataline, nu uita, va veni si vremea ta!

ariana  •  28 septembrie 2014, 17:11

Am observat o serioasa migratie in mediul online pe site-urile de stiri a majoritatii tinerilor care in loc sa cumpere ziarele s-au trezit cu tableta sau cu smartphone-ul in mana rasfoind presa digitala.

Comentează