În picioare, vă rugăm, se cîntă imnul!

Meritele nerostite ale lui Ciprian Paraschiv, mîna dreaptă a președintelui FRF, Răzvan Burleanu

sâmbătă, 16 august 2014, 10:00

Meritele nerostite ale lui Ciprian Paraschiv, mîna dreaptă a președintelui FRF, Răzvan Burleanu

Mirela Neag observa zilele trecute că generația născută la finalul anilor ’60, „decreții”, deși cea mai numeroasă din istoria României, nu prea a dat lideri care să iasă în față.  Colega mea are dreptate. Și nu e o autovictimizare, de vreme ce observația conținea un regret, dar și un reproș la persoana întîi plural.

Ca generație, „decrețeii” au participat decisiv la revoluție, au avut un rol cardinal în democratizarea țării și în succesul companiilor multinaționale, care au schimbat practic fața întreprinderilor din România.

Dar am rămas pe din afară cînd a fost vorba de viața publică. Asta pentru că, învățați să învețe, să fie responsabili și să accepte competiția cînd cîștigă, dar și cînd pierd, „decrețeilor” le lipsește tupeul. Și au simțul ridicolului, ceea ce se dovedește un handicap.

Forța lor este uriașă. Alcătuiesc aproape jumătate din cele 4,3 milioane de angajați români! Acum in vîrstă de 43-48 de ani, au ajuns să lucreze, să conducă și să determine prin priceperea lor cele mai multe companii, afaceri sau chiar industrii întregi.

Despre ei se știe deja că au băgat-o pe mînecă. Nu li se vor putea susține pensiile, decît dacă-și fac ei rezerve din propria muncă. Ceea ce, pentru „decreței”, nu e ceva nou. Toată viața au muncit.

Mirela a publicat ieri un articol în care a amintit că „Ciprian Paraschiv, directorul de dezvoltare al FRF, este cel care a supraevaluat de trei ori patinoarul din Iași, nefolosit nici o zi”.

Fost consilier la Ridzi și numit șef tot de Ridzi, apoi menținut de Plăcintă și de Melinte, tipul este un produs 100% politic. A fost propulsat numai în funcții publice și numai de PD-L. Cînd a plecat la FRF în echipa lui Burleanu și-a conservat și scaunul din MTS, să fie! Cum a răspuns tînărul de 39 de ani?

A postat pe Facebook următorul mesaj:

„Well, target achieved!

Mai erau cateva declaratii „anonime” precum „primul aur olimpic si cele  mai bune rezultate sportive din istoria Iasului” sau „singura baza sportiva ultramoderna facuta de o institutie publica din fonduri europene”, dar care nu au aparut din lipsa de spatiu.

Vorba lui Johnny, un mare clasic: „Keep going! In fotbal, de bine sau de rau, e bine sa se vorbeasca despre tine” :))”.

Iată și comentariile la postul său:

„Cezar Floristeanu Ooo Cip, dar ce ‘servita’ ti-au facut baietii :)))
Ciprian Paraschiv Agenturile straine
Ciprian Paraschiv Daa, aia cu nume shakespeare-iene”.
N-am înțeles mare lucru și, probabil, nu e nimic de înțeles. Omul crede că l-au săpat „serviciile”.
CIA, NSA, toate sînt cu ochii pe Cip.
Doamne, Dumnezeule!

Știți ce vrea să spună atunci cînd reproșează ziarului că ar fi trebuit să amintească și de faptul că el personal are în palmares „primul aur olimpic si cele mai bune rezultate sportive din istoria Iasului”?

Că, în mandatul lui de șef al Direcției Județene de Sport, tiristul Alin Moldoveanu a cîștigat medalia olimpică de aur la Londra!

Moldoveanu se antrena la Focșani si la Bucuresti, dar era dublu legitimat, la Dinamo și la Iași. La Omega Tehnotron, un club privat din Iași, nu la CSM.

Asta e nedreptatea pe care i-am făcut-o lui Paraschiv. Aceea că ziarul nu a consemnat în palmaresul lui titlul de campion olimpic al lui Moldoveanu.

Uite de aia n-au „decrețeii” lideri precum Cip Paraschiv!

Pentru că îi ține pe loc simțul ridicolului. Pînă la sfîrșit.

Comentarii (36)Adaugă comentariu

costi  •  16 august 2014, 11:10

Frumos scris dar trist, trist dar adevarat. Din pacate!
Domnule Tolontan va implicati prea putin, opinia mea, in viata publica si politica. Sunteti unul din cei cativa lideri recunoscuti de cei ce
„ii tine pe loc simtul ridicolului” si ar trebui sa vedeti cati „suntem”…asa cum au vrut colegii de la A3 sau cum vrea sa vada Monica Macovei candidand.

horia  •  16 august 2014, 11:11

Un articol adevarat… Sunt decretel si muncesc din ’94 in privat si nici o clipa nu m-am gandit sa ma intorc la viata calduta si sigura de la stat. De ce? Pentru ca am vrut sa muncesc. Si nu regret o clipa. Din pacate, asa le-am facut loc celor neterminati, ca Cip.

Constantin  •  16 august 2014, 11:25

Mai e o explicaţie pentru absenţa din politică a oamenilor născuţi în perioada 1966-70: mulţi oameni de valoare, care poate ar fi avut succes, aveau în 1989 20-23 de ani şi erau deja studenţi, unii în prag de absolvire. Văzând cele întâmplate în politică în 1990-91, fie au renunţat să se implice, fie pur şi simplu, după terminarea facultăţii, au emigrat – şi aici cunosc, din păcate, multe cazuri.

mihnea  •  16 august 2014, 11:56

mihai  •  16 august 2014, 12:04

Paraschiv impreuna cu „eminenta” cenusie a FRF- Burleanu dovedesc faptul ca nu au verticalitate si fac jocurile lui Zoltan Kovac si au schimbat singurul antrenor cu rezultate bune- selectionerul echipei nationale de futsal Nelu Stancea, numind doi antrenori Zoltan Jakab -seniori si KACSO ENDRE -tineret, justificand prin dorinta de a face performanta.Va intreb,domnule Tolontan,locul 6 la Campionatul European nu este un rezultat bun?Sau aveau tupeul sa-l inlocuiasca pe d-l Piturca daca acesta califica nationala la un turneu final?
Dovedind o atitudine de stapani pe o mosie pe care au castigat-o nesperat in conditiile pe care le cunoastem cu totii,au profitat de modestia si bunul simt al tehnicianului si l-au fortat sa renunte la munca sa de ani de zile,dar au avut grija ca schimbarea sa treaca neobservata,pentru a nu avea ecouri negative referitoare la obiectivitatea actiunilor domniilor lor intr-un moment in care pozau in luptatori contra „raului absolut”-MIRCEA SANDU.
Nu credeti ca omul NELU STANCEA,niciodata aflat in lumina reflectoarelor, merita mai mult decat umilinta oferita de catre niste oameni care nu au dovedit pana acum decat dorinta de razbunare si impostura?

Nasty  •  16 august 2014, 12:15

Domnule Tolontan, inteleg politica trustului de a trage cu toate tunurile in portocaliii PDL (care acum sint in opozitie). Ati omis sa spuneti insa Paraschiv este, de mai bine de 2 ani, un simpatizant (ca sa nu spun reprezentant) al PSD-ului.
Daca veti cauta pe net, gasiti o fotografie – facuta in mai 2012 – cu el alaturi de prim-ministrul Ponta, Gheorghe Nichita (primarul PSD din Iasi) si europarlamentarul PSD Catalin Ivan.
Daca a gresit cu ceva, Paraschiv sa plateasca, dar cred ca ar trebui sa mentionati clar ca de mai bine de 2 ani joaca in echipa lui Ponta si nu a fost propulsat in functii „numai de PD-L”, ca sa va citez!

soccer  •  16 august 2014, 12:21

ma intreb, chiar avea nevoie Burleanu de un goldenboy – politruc cu scaun in MTS, sau e si el un produs asijderea?

clahar.ro  •  16 august 2014, 12:25

si eu sunt tot decretel si chiar pot spune ca de multe ori am tacut stingherit desi aveam dreptate.si asta numai ca sa nu cad in ridicol sau sa par deplasat.tot din motivele enumerate nu am avut niciodata macar intentia sa lucrez la stat sau cu statul.din pacate astia „micii” nu au decat tupeu si pretentii, iar educatie, valoare si bun simt zero.si o spun din constatari personale.ne asteapta vremuri grele.

radu vasilescu  •  16 august 2014, 12:29

In picioare…,demonstrează că cei șapte ani de…militărie la tine Tolontane funcționează perfect!Din filme nu ai invățat nimic!Sau,poate să ataci oamenii!Ce importanță. are că Ciprian Paraschiv a lucrat cu Ridzi?Ce tu nu ai lucrat in trustul turnătorului,nu lucrezi tot acolo?Inseamnă că și tu ești turnător?Voi cei de la Gazetă atacați noua conducere a federatii,puneți 7,8…n,intrebari ptr. că nu suportați infr’ângera suferită prin victoria lui Burleanu,căruia nu-i acordați voi cei de la Gazetă nicio șansă!Va trosnit drept in fată victoria lui și nu vă reveniți!Nicio șansă să vă reveniți!!!Pa,jurnalistule cu patron turnator și pușcăriaș!Pa!

Bibi  •  16 august 2014, 12:41

Da, trist. Stam si ne utam cum ne fura „Cip”.
Uite un articol in completare, de pe piticigratis.com
http://www.piticigratis.com/2014/07/daca-platesti-taxe-esti-prostul-lor/

Postacu’ PDL  •  16 august 2014, 13:32

Paraschiv este un membru extrem de periculos al comando-ului politic Burleanu-Bodescu. Pe escrocii astia trei i-a orientat spre banii fotbalului Nuti, Regina Constitutii, dupa modelul brevetat la Federatia de Box (Rudel). Oamenii sunt pusi pe capatuiala, de cand au intrat in fotbal doar s-au plimbat pe diurne grase.

4patraulea  •  16 august 2014, 15:12

paraschiv asta, a jucat „folbal” pe la defuncta politehnica iasi, sa-i fie tarana usoara 🙁 , si n-a rupt gura targului desi, la vremea aia doar in B a evoluat, norocul sau a fost tac-su, director de banca, concluziile le trageti singur…

sorinescU  •  16 august 2014, 15:25

mai bun exemplu decat Ciorbea cred ca nu gasim…pm-ul CDR…calcat in picioare de „mitici” rau de tot…dupa ani si ani, devine mai mitic decat aia. sunt clujean si mi-e scarba de cosmopolitismu’ capitalei. iar juniorii lui U Cluj, campioni nationali, sunt trimisi in liga a 3-a. ca n-au „spate”.

dan  •  16 august 2014, 19:13

Sunt decretel, deci f r a I e r ca nu m-am bagat in fata atunci cand am avut ocazia, ca nu am luat aitudine atunci cand am m-am sismtit umilit de cei care ma conduc, ca nu am luat reactionat atunci cand am vazut cum altii de langa mine fura, ca m-a prefacut ca totul e OK, cand mi-am zis ca nu trebuie sa ma intereseze decat ceea ce fac eu.
Un fraieerrr!

carmen  •  16 august 2014, 19:14

Geniala observatia. Cea mai mare si puternica generatie, aceea a decretiilor, nu a fost capabila sa produca un lider! Geniala!
Un decretel

Cătălin Tolontan  •  16 august 2014, 19:18

15, Carmen: da, si mie mi s-a parut foarte tare observatia mirelei si de aceea am si inceput articolul astfel. MRU e un lider politic care se incadreaza la virsta, dar parca e putin…

sorin  •  16 august 2014, 19:20

Suntem o generatie traumatizata emotional. Asta e explicatia pentru care nu avem tupeu.

Pentru ca intotdeuna ni s-a spus ce sa facem, pentru ca ne-a fost omorata initiativa, originalitatea in anii cei mai importanti.

Suntem prea emotivi, prea cerebrali, prea cu bun simt. Asta e.

Important este ca macar pe fii si fiicele noastre sa le crestem altfel. Nu nesimtiti si vidati in creier ca cei de acum, dar macar liberi sa gandeasca.

Cătălin Tolontan  •  16 august 2014, 20:00

17, sorin: da, e emotionant ce spui si dureros pentru ca recunosc trasaturile.

Nu sint insa de acord cu tine cind e vorba de cei de acum.

Sint 100% de acord cind vorbesti despre datoria de a transmite copiilor o libertate emotionala pe care noi n-am avut-o.

decretelul  •  16 august 2014, 20:03

Eu am crezut ca suntem o generatie ratata. Am avut nesansa sa traim anii cei mai duri din comunism, am iesit in strada si tot noi am fost sacrificati de tranzitie si abia cand am putut sa respiram un pic a mai bine a venit criza si cu ea o generatie de nenorociti. De generatia copiilor de securisti. Si, partea cea mai trista, nu o sa ne putem nici bucura de pensie pentru ca idiotii de acum nu or sa fie capabili sa ne gestioneze banii.
Dar nu suntem ratati, suntem prea cuminti.
O viata mai buna!

o floare  •  16 august 2014, 20:33

Noi, decreteii, am ratat momentul. Urmatoarea generatie de oameni capabili, care va da un lider adevarat, puternic, va fi cea a copiilor nostri, pentru ca sunt crescuti la fel ca noi, dar cu mai multa initiativa. Sunt mai neinfricati ca noi. Cred ca noua asta ne-a lipsit, curajul!
Multumesc pentru acest articol dedicat noua, celor multi.
Un decretel trist

bunea  •  16 august 2014, 20:34

Va multumesc!

agentul007  •  16 august 2014, 21:21

Trenul a plecat din gara, decretiilor!

mirceacelbatran  •  16 august 2014, 23:35

Sunt nascut in 1968 si lucrez de 20 de ani in privat, la o companie mare. Dintre toti prietenii mei, doar unul singur a ramas la stat. Am ajuns niste simpli spectatori si, desi nu ne place ce vedem in jurul nostru, continuam sa nu ne implicam… Sper sa nu vina o vreme cand sa regretam pasivitatea noastra.

gabi  •  17 august 2014, 0:44

Superba constatare, trista concluzie:)

nimicul  •  17 august 2014, 11:08

Generatia mea se gaseste in functii de decizie in companiile care alimenteaza cu bani bugetul Romaniei, nu in functii politico administrative sau, pur si simplu, munceste pe rupte in strainatate, alimentand Romania cu alte miliarde de Euro. Generatia mea isi creste copiii si isi ajuta batranii.
Generatia mea este suspendata nicaieri desi este generatia cea mai ancorata in realitate si cea mai dispusa sa se adapteze la nou. Generatia noastra…

gogu  •  17 august 2014, 11:27

Sunt nascut in ’67, the very first generation.
Nu mi-am pus niciodata problema daca m-au dorit parintii. Chiar daca am fost generatia nascuta la ordin, parintii ne-au iubit neconditionat.
Noi l-au dat jos pe Ceausescu.
Noi am creat si noi tinem economia de piata din Romania.
Sper sa nu terminam ciclul vietii tot in foame!

Andrei  •  17 august 2014, 11:33

Suntem o generatie tragi-comica, suntem o generatie care a avut ghinionul sa apara intr-o perioada urata a istoriei. Si cred ca ne-am adaptat cu succes schimbarilor.
Sper doar sa ne dea Dumnezeu puterea de a nu o lua razna.
Ii multumesc Mirelei pentru ca e un om caruia ii pasa.

dorin  •  17 august 2014, 14:31

O generatie sacrificata!

Stan&Bran  •  17 august 2014, 18:19

O sa fim si generatia care o sa produca sistemului de pensii o implozie si de aceea, cei care nu strang acum bani pentru zile negre, or sa moara de foame.

steaua  •  17 august 2014, 18:23

i believe i can fly! Asta mi-ar fi placut sa simt la varsta asta!

gargantua  •  17 august 2014, 18:45

A fost o emisiune TV in urma cu un an in care realizatorul, un tip foarte respectat in jurnalism economic, a facut un calcul in legatura cu decreteii si pensia. Si a reiesit un lucru care a reusit sa ma sperie. „Pentru decreţei nu vor fi pensii decât în cuantum de maxim 25% din salariul fiecăruia.”
O sa regretam ca nu ne-am implicat mai mult in viata publica!
De aceea, admir si respect jurnalismul practicat de oameni precum Mirela Neag si Catalin Tolontan. Dumneavoastra salvati onoarea decretilor.

paloma  •  17 august 2014, 18:49

Cat de dur este acest adevar?! Cei mai multi si mai capabili oameni nu au fost in stare sa-si gaseasca, aleaga un lider! O pierdere imensa pentru societate!!!!

codrin  •  17 august 2014, 22:09

Numarul imens nu ne-a facut noua, „decreteilor”, viata usoara, ci mai degraba paradoxal de nedreapta.
Va mai amintiti cantecul; „Noi, in anul 2000, /Cind nu vom mai fi copii,/Vom face ce-am vazut cindva./ Toate visele-ndraznete/In fapte le vom preschimba…”!
Noi, „decreteii”, ne-am risipit, ne-am pierdut identitatea. Unii am ramas aici pentru a muncii, altii am emigrat, destul au murit deja, prea putini insa lupta (n.a. vezi Tolo si Neag). Cei care au profitat insa de deschiderile revolutiei, realizate de generatia ’67-’68, au fost , surpriza!, lupii tineri, cei nascuti cu o generatie dupa noi. Ei sunt cei care au preluat pozitiile-cheie din sistem si ei sunt cei care ne conduc acum. Cu tupeu si superficialitate. Iar noi ramanen doar cu nimbul gloriei cu care ne-am nascut: forta viitorului. Ramanem cu promisiunea unui destin amanat.

razvan  •  17 august 2014, 23:19

Si eu sunt un decretel si dupa ce am citit aceasta postare am avut o revelatie: generatia noastra a esuat. Si nu inteleg de ce in congitiile in care, fiind foarte numerosi, competitiile noastre, de la cele educationale la cele sportive si culturale, au semanat cu niste lupte pentru supravietuire intr-o jungla a speciilor. Admiterile la liceele si facultatile bune se calculau in termenii concurentei de cincisprezece-douazeci pe-un singur loc.
Si totusi, de ce noi am esuat si au castigat oameni precum Cip?

Decret 21  •  19 august 2014, 8:07

Faci o mare nedreptate acuzand o generatie pur si simplu ca ti-a casunat sau ca sunt unii corupti.Maineo sa ii acuzi pe cei care ii cheama Vasile , poimaine pe cei care au Dacia etc…
Pur si simplu uiti ca o parte din Generatia de aur si alti sportivi de succes au fost decretei si ca fara ei si cariera ta de jurnalist de sport ar fi fost mult mai saraca , la fel si deplasarile la diverse concusrsuri sau meciuri.
Bleah poti sa scrii ce vrei dar macar aprinde lumina cand o faci.

Cătălin Tolontan  •  19 august 2014, 10:32

35 decret 21: si eu sint decretzel 🙂

Comentează