Inchiziția fotbalului

Rușinea Braziliei a continuat să domine și cea de-a doua semifinală. Teama de eșec și-a întins aripile, iar Olanda și Argentina s-au comportat de parcă ”0-0 e cel mai periculos scor”.

joi, 10 iulie 2014, 1:46

Rușinea Braziliei a continuat să domine și cea de-a doua semifinală. Teama de eșec și-a întins aripile, iar Olanda și Argentina s-au comportat de parcă ”0-0 e cel mai periculos scor”.

În primele 45 de minute, cele două echipe au riscat cît o bancă românească în materie de credite. S-au anulat reciproc și au pus cîte trei oameni pe Messi și pe Robben. La fiecare preluare a acestora, veneau băieții și întindeau cușca. Cel puțin olandezul a fost aproape invizibil. După 30 de minute, Robben apărea cu două mici pete pe cadranul tactic al meciului. O acțiune în tușa dreaptă și una pe partea stîngă, cînd a centrat în blocaj.

În total, cele două echipe trăseseră un singur șut pe poartă, o lovitură liberă a lui Messi, bătută fix în brațele puternice ale lui Cillessen, portarul care a pasat mai sigur decît ceilalți 21 de jucători din teren. Statistica confirmă senzația deprimantă: după prima repriză, semifinala Olanda – Argentina a fost meciul cu cele mai puține șuturi spre poartă din acest mondial, 3 de toate!

Ce începe rău, continuă pe Xanax. Antifotbalul ia proporții în repriza a doua. Pînă și Mugur Isărescu, exasperat, sună în studioul TVR și cere mai mult risc.

La handbal, cele două echipe ar fi fost sancționate pe fiecare fază cu joc pasiv. La box, arbitrul cu papion i-ar fi chemat în mijlocul ringului pentru noncombat. La orice semn de joc fluent, antrenorii intervin și anunță o schimbare, ca și cum s-au vorbit între ei să nu cumva să se poată întîmpla nimic în acest meci blestemat.

Vorba unui suporter al nemților, dintr-o agenție de creație bucureșteană, ”dacă ai mei ar fi jucat așa, eram excomunicați. Cînd Brazilia, Olanda sau Argentina bat la scor e spectacol, cînd Germania bate cu 7-1, e socotit un masacru al fotbalului”.

În ultimele secvențe ale meciului, Robben are ocazia unică de a-și trimite echipa în finală, dar preferă să-și lungească mingea și trage în adversar! Se intră în prelungiri. Audiența își pune scobitori în pleoape, ca-n Tom și Jerry. Mai trec 15 minute vide. Se intră în ultima repriză de prelungiri. Messi n-a atins nici o minge în careul advers! Nu e fotbal, e inchiziția fotbalului! O captură video îl arată pe guvernatorul BNR cum umblă cu cagula prin oraș, căutînd să spargă o bancă, de plictiseală.

Se ajunge la penaltyuri doar pentru că eliminarea ambelor echipe nu e însă prevăzută de regulament. Argentinienii bat perfect, olandezii sînt penalizați de propriul portar și de nesiguranță. Unicul erou e Romero, portarul argentinian cu două reușite. Finala va fi Germania – Argentina și totul se ia de la zero.

 

 

Comentarii (66)Adaugă comentariu

Octavian Stăncioiu  •  10 iulie 2014, 17:26

Rânduri scrise înainte de Mondial, pentru o revistă:

Cei care fotbalul și lumea ne-au ucis
Fotbalul cu aditivi, E-uri și înlocuitori

Povestea Mondialelor de fotbal este povestea copilăriei noastre. Am crescut citind fabuloasele cărți scrise de Ioan Chirilă despre turneele Cupei Mondiale.

Am aflat, astfel, despre incredibila aventură la capătul lumii, pe ”Conte Verde”, a naționalei noastre. Despre Mondialul fascist din ’34. Despre legenda lui “învingeți ori muriți” din ’38. Despre drama de pe Maracana. Despre fantastica ratare a marii echipe maghiare, la Berna, după ce a condus cu 2-0 în minutul 8 și după ce-i bătuse pe nemți, în grupe, cu 8-3! Despre apariția la rampă a celui care va fi cel mai mare jucător al tuturor timpurilor, Pele: în ’58 n-avea nici 18 ani. Despre Mondialul presărat de durități din ’62, anunțând epoca de aur a catenaccio-ului. Despre golul, care nici azi nu se știe dacă a fost valabil, din finala de pe Wembley ’66. Despre Dembroschi și absența lui Dobrin din ”Grupa morții” de la Guadalajara. Despre încleștarea zeilor Cruyff și Beckenbauer de pe Olympiastadion. Pe Mario Kempes și pletele sale în vânt, cu miile de papelitos de pe El Monumental, mi-l amintesc deja de la televizor.

Apoi am urmărit, meci cu meci, minut cu minut, turneele care-au urmat. Espana ’82, cu Paolo Rossi demolând cea mai frumoasă echipă pe care eu am văzut-o vreodată, Brazilia lui Zico, Falcao, Socrates, Junior și Cerezo. Mexic ’86, cu Maradona stelar, așa cum Messi nu va fi vreodată, ducând de unul singur Argentina spre titlu. Italia ’90, cu serile de vară învăluite de iluzia libertății și muzica Giannei Nannini. USA ’94, cu visul ”Generației de aur” a lui Hagi și Gică Popescu.

Apoi, Mondialele parcă n-au mai avut farmec. Globalizarea, unipolarizarea lumii, corectitudinea politică, naturalizările de jucători și ridicarea interdicției de a-și schimba naționala, ”Legea Bosman”, televiziunile, marketingul, internetul, forumurile și rețele sociale, supradimensionarea competițiilor, modul de viață al copiilor și tinerilor și, mai ales, banii, tot mai mulți și tot mai degeaba, aproape că au distrus fotbalul.

Vedete de carton, meciuri multe și proaste, naționale pline de brazilieni și africani naturalizați, spectatori aliniați ca la apelul de seară, turnee copy-paste, un fotbal cu aditivi, E-uri și înlocuitori, iată ce ne-a rezervat, de prin ’98 încoace, povestea Mondialelor.

Povestea evoluției lor este povestea evoluției noastre. Spre Omul Nou, fără religie, fără patrie, fără familie, fără opinie, fără inhibiții, fără prejudecăți. Intrăm în zodia New Age, în care naționalele de fotbal și țările vor deveni o amintire.

tardelli  •  10 iulie 2014, 18:00

De ce la prima vedere a parut un meci anost?Pentru ca se intalneau doua echipe de valori egale ,plus miza uriasa.
Prin minutul 30 intrebasem daca Robben e in teren.Si chiar era.
Pt mine care tin cu Argentina incepand din 1986 a fost un meci electrizant plin de tensiune.
Alex Tanase de mai sus are perfecta dreptate.A fost cel mai frumos meci.Tacticizat la maxim.
Uitati-va de zece ori la deposedarea lui Mascherano din minutul 90 si veti intelege dramatismul acestui meci.Acea deposedare a fost EPICA.Parca energia intregului popor argentinian a fost insuflata in acea deposedare.
Uitati-va la filmarea din unghiul in care se vede ca mingea PLECASE din piciorul lui Robben.Pe acel sut scria FINALA pt Olanda.

lute  •  10 iulie 2014, 18:51

nea tănase (nr.9), cu așa meciuri frumoase fotbalul se duce direct în cap. nu vezi că vorbești de unul singur? sau oi fi mai deștept ca toată planeta la un loc?

Misu  •  10 iulie 2014, 19:36

Dnului Tolontan ii prevad o cariera de exceptie la Fobal 1-1 in coltul strazii… In timpul sau liber, ar putea totusi sa revada meciul si apoi sa incerce o cronica realista. Pentru unul care pretinde ca ” stie bine la 1 contra 1, ar fi normal sa inteleaga ca 1 contra 3,4 ori 5 jucatori adversi este infinit mai greu. In ciuda acestei tacticizarii la extrem, Messi si Robben au reusit sa creeze pericol. Imi pare rau sa vad ca toate ziarele au scris ca Messi nu a intrat in careul advers?! In ultimele 5 min ale prelungirilor a creeat 2 ocazii clare de gol si totusi, nimeni nu spune un cuvant. Robben a fost la 2 cm de gol.. Meciul a fost strans si la calificare. Fotbalul e un joc de echipa, dur si rezultatul este cel mai important. Cine vorbeste despre meciurile f. bune ale unui Messi urmarit de ghinion -fara gol-la mondialul de acum 4 ani. Vorbesc toti de el acum, la un turneu mai putin reusit datorita conului de umbra in care sta de aproape 2 ani.
Aceste titluri pompoase nu ajuta cu nimic la cultura fotbalistica a acestor copii inculti si agresivi care isi pierd timpul pe bloguri..

silicon_v  •  10 iulie 2014, 20:24

A fost o porcarie de meci in care echipele nu au vrut sa riste nimic. Au fost 5 suturi pe spatial portii in 120 de minute. Nu, nu au fost apararile beton si super joc tactic, a fost pur si simplu lipsa de vointa in atac, dictata de antrenori. Pastram 6 oameni in permanenta in aparare, chiar si cand avem mingea. Pase inapoi cat cuprinde si asteptam sa treaca timpul, asteptand naiva stie ce. Penaltiurile probabil. In primul rand Olanda a fost vinovata, dar nici Argentina nu e usa de biserica. Mizerabil.

Daca apararea Argentinei e atat de tare, as vrea sa vad si eu daca o sa reuseasca aceiasi performanta cu Germania in finala. Adica sa nu aiba Germania niciun sut pe spatial portii in 90 de minute, asa cum s-a intamplat cu Olanda. Hai sa vad si asta. Sa bage argentinianul o super-tactica sa reuseasca si asta.

Si inca ceva: o sa vedeti cum o sa joace Olanda in finala mica. Cat de ofensiv o sa joace. Nu mai au nimic de pierdut si Van Halul asta de antrenor a inteles si el ca nu ii foloseste la nimic sa joace asa.

Banuiesc ca unii numiti Cruif, Resenbring, Haan,Neeskens,Van Basten, Ruud Gullit sau Rijkaard mai aveau un pic si isi taiau venele dupa meciul asta. O rusine dubla: si pentru fotbal si, mai ales, pentru Olanda.

Foxcrawl  •  11 iulie 2014, 3:46

olandezii au facut cel mai prost meci vreodata. argentienii au mers la CM-ul asta sotalc sotalc, cu scoruri la limita. imi aduc aminte ca in partida cu iranul ii fluierau proprii suporteri. Teoretic Germania ar trebui sa castige deoarece au fost constanti iar in meciul cu ghana cand erau condusi cu 2-1 si-au aratat forta; au fost superbi la pressing si egalare aruncand in atac tot ce aveau inclusiv pe veteranul Klose. Nemtii au cea mai completa echipa pe toate flancurile. Cine nu-i de acord ar fi bine sa verifice si rezervele lor ce freaca banca.

Sylverstar  •  11 iulie 2014, 8:21

Catalin, analogiile tale cu sistemul bancar si mai ales imaginile cinematice in care Isarescu este surprins dand telefon la TVR si cautand o banca s-o jefuiasca, cu o cagula pe cap, de plictiseala, m-au facut sa rad cu lacrimi. In rest, doar fotbal meschin.

nelu-antonescu  •  11 iulie 2014, 8:56

Bre nea Tanase (#9) Citez din comentariul matale: „A fost cel mai frumos meci de la mondiale”. Ce „tactica excelenta” ai vazut si unde? Asta a fost „meciul vietii” lui Lavezzi? Ce ai baut prietene?
Eu unul ma uit la CM de cand zicea C. Topescu la Mexico „Nu plange Dobrine” si pot sa-ti garantez ca nu am vazut o partida mai proasta ca aceasta Argentina-Olanda. Asa cum a spus cineva, ambele echipe trebuiau eliminate, daca asa ceva era posibil. Articolul D-lui Tolontan este foarte bun. Sper sa nu mai vad in viata mea un astfel de simulacru de meci.

Mircea  •  11 iulie 2014, 13:10

dupa parerea mea Argentina n-are ce cauta in finala. Au avut un noroc chior in tot parcursul lor. Robben, cel putin qua mentalitate si atitudine este superior lui Messi, un copil rasfatat care in semifinala cu Olanda a fost clar anihilat de Vlaar. Ar fi o mare idiotenie si un enorm gust amar ca Argentina sa castige in fata Germaniei.
Pacat, mare pacat ca Van Gaal n-a mai reusit sa pregateasca finala la fel de bine ca meciurile anterioare: un Van Persie nerefacut fizic, un Kuyt haotic care de multe ori nu a fructificat spatiile create; este unul dintre motivele pt care Olanda nu si-a creat ocazii…Kuyt bun la recuperare dar insuficient la continuarea fazelor..
Deci: Hai Germania !! spulberati balonul asta de sapun care se numeste argentina !!!

adi94  •  11 iulie 2014, 14:09

Un meci nu seamana cu altul. Asa cum Germania a jucat excelent calcand in picioare Brazilia dupa un meci slab cu Algeria, asa poate si Argentina sa ne arate o alta fata in marea finala, poate un Messi de aur, o aparare de fier si poate o Germanie complexata de atatea finale pierdute. Sansele sunt extrem de egale.

Varutzu  •  12 iulie 2014, 8:44

vb prostii Tolontane ! .. aveam pretentii la tine ! .. ARGENTINA – Olanda.. ! Semifinala de Camp Mondial.. ptr multi dintre ei poate ultima sau unica sansa de a juca o Finala de MOndial care nu se joaca in fiecare zi ! Ce ai fi vrut sa faca ? hai pe ei hai pe ei 3-0 ptr ei ? ! Evident ca fiecare a incercat sa greseasca mai putin si daca greseste adversarul l am percutat ! asa ar fi decurs si Brazilia – Germania daca brazilienii nu ar fi avut o presiune mai mare decat ai avea tu asupra urechilor la 4 5 metri adancime in apa ! .. O sa vedem cine va castiga o finala ( la drept vorbind nu ma intereseaza cat de spectaculoasa e atata timpp cat Argentina mea si a marelui MARADONA care m a facut sa iubesc fotbalul ) o va castiga ! Esti un mare om de sport dar asta nu inseamna ca le poti sti pe toate ! .. Niciodata o Campioana Mondiala dupa 1990 incoace nu a fost spectaculoasa.. ! si asta o stii tu f bine 😉 ! asa ca.. vamos Argentina ! 🙂

Dragos C.  •  14 iulie 2014, 1:12

Nu se poate asa ceva!!!!! Messi, Balonul de aur al Mondialului????? Dar ce-a facut? In ultimele doua meciuri n-a tras nici macar un sut pe poarta!!! Unde e Roben, unde e Muller, unde este James Rodrigues, unde este Tony Kross??? Penibil! Messi a fost o umbra la acest Mondial! Cum este posibil sa dai un astfel de trofeu unui jucator care nu a existat pe teren nici in semifinal si nici in finala???

silicon_v  •  14 iulie 2014, 11:51

@Octavian Stăncioiu

Ati remarcat ca de prin 1994 s-a intamplat ceva rau si intensitatea mondialelor a scazut.

Incerc sa va spun eu ce s-a intamplat:
„The UEFA Champions League, known simply as the Champions League, is an annual continental club football competition organised by the Union of European Football Associations (UEFA) since 1992. It replaced the European Champion Clubs’ Cup, or simply European Cup, which had run since 1955”

Pe romaneste, UEFA a vrut sa faca bani. Si a facut, multi, multi de tot. Jucatorii de top joaca acum 50 de meciuri dure pe sezon. Grupele UEFA Champions League ii storc ca pe niste lamai. Dar ii si umplu de bani, in acelasi timp.

O combinatie mortala pentru cupa mondiala. Acum 30 de ani, Cupa Mondiala era telul suprem al unui fotbalist. Sa ajunga acolo, sa dea totul pe teren, sa trimfe acolo. Campionatul national sau cupa Campionilor, Cupa Cupelor sau Cupa UEFA erau ceva secundar. Trebuia sa ajungi la Mondiale, trebuia SA CONFIRMI la mondiale. Regretele unor jucatori mari de la noi sau de aiurea aerau mereu ca nu au confirmat la mondiale (Dobrin, Balaci sau, la o scara mai mare, Di Stefano)

Acum ajung acolo tot felul de super-jucatori zombie, care castiga banii echivalent premiului de a castiga Cupa Mondiala in mai putin de o luna. De multe tot ce asteapta de la turneul asta e sa se termine cat mai repede si sa plece acasa, sa se bucure de vacanta.

Cam asta e tot ce s-a intamplat. Si nu o sa se schimbe. Cam asta e viata.

Totusi, o palida consolare. Finala asta a fost buna, aducand aminte de vremurile bune. Ambele echipe chiar au vrut sa castige si au pus osul la bataie pentru asta. Nu a fost sepctaculos ca faze de poarta, dar meciul a fost intens si jucatorii au dat ce au putut. Ma rog, mai putin Messi, care a fost din alt film, ala de care ziceam mai sus. Ala cu UEFA, FIFA, Addidas, multi bani si ceva mai putin fotbal.

adrian  •  15 iulie 2014, 7:58

daca nu esti un fan adevarat al fotbalului toate aceste campionate sunt fara miza atunci cand nu joaca Romania (bine… nu-i atunci, este mereu)
Tocmai pentru acest motiv, in care nu am miza, mi se pare normal sa caut spectacol.

rodica  •  16 iulie 2014, 10:59

D-le Tolontan
Ce se poate face din punct de vedere jurnalistic pentru a rezolva problema transmisiei meciurilor de fotbal din capionatul nostru
Cum este posibil ca o firma cu nici 1 milion de abonati sa aiba dreptul sa transmita meciurile
Pentru cine le transmite?In orasul in care locuiesc nu exixta aceasta firma UPC
De unde a avut atatia bani sa dea Tov.Iorgulescu?
Oare nu este vorba de un caz de coruptie?
Va scriu toate acestea pentru ca sunt o persoana care prefera sa se uite la un meci de fotbal decat sa-l asculte pe tov.Ponta si pentru ca dvs.ati facut anchete jurnalistice deosebite care au scos la iveala coruptia din sport
O zi buna

x  •  18 iulie 2014, 13:19

Tolontan cand o sa ii aduca aia de la DNA pe Udrea in gala Bute?Asteptam de mult si aia de la DNA nu livreaza nimic cu Udrea.Te rog frumos sa nu imi stergi commentul si astept un raspuns.

Comentează