Urmează al doilea KO în Gala Bute! Sursă judiciară: „Chiar dacă ministrul Elena Udrea a semnat doar felicitările de Crăciun și de Paște, ea este unul dintre profitorii corupției din spatele galei de box!”

Cercetările de la DNA vizează ”infracțiunile din achizițiile publice în cazul Galei Bute” și îi încolțesc pe toți cei protejați pînă azi, în primul rînd pe fostul ministru Elena Udrea

joi, 24 aprilie 2014, 8:11

Cercetările de la DNA vizează ”infracțiunile din achizițiile publice în cazul Galei Bute” și îi încolțesc pe toți cei protejați pînă azi, în primul rînd pe fostul ministru Elena Udrea

Investigație de Mirela Neag și Cătălin Tolontan

ULTIMA ORĂ: Firma Termogaz Company Hațeg a familiei Gărdean, unul dintre marii sponsori ai PD-L și beneficiar al banilor oferiți de ministerul Elenei Udrea, i-a plătit 2 milioane de lei lui Rudel Obreja, exact cît mai avea nevoie ca să-și achite creditul luat de la BRD și garantat de minister pentru Gala Bute! Obreja nu infirmă, spunînd că ”nu-mi amintesc și, oricum, nu e treaba voastră!”

Dacă e adevărat că esenţa unui lider este aceea de a-i face pe oameni independenţi, astfel încît ei să-l urmeze de bunăvoie (Orson Scott Card), atunci Elena Udrea este liderul perfect pentru un mic grup de iniţiaţi. Numai pentru ei.

Adrian Gărdean, Mirel Gărdean și Rudel Obreja sînt niște oameni cu bani. Într-o ţară dependentă, ei poartă cu mîndrie visul independenţei financiare.

Contractele oferite de ministerul Elenei Udrea i-au eliberat. Pentru că banii au venit, de fiecare dată, la timp. Mulți și la timp.

“Doamna” și clientela politică

“Schema e simplă. Și e schema tuturor pușculiţelor de partid”, explică o sursă a Gazetei Sporturilor, care dezvăluie noutăţi despre felul în care s-au învîrtit banii în Gala Bute.

“Firmele din Haţeg, din Petroșani și din București deţinute sau controlate de familia Gărdean au cîștigat în ultimii ani contracte de peste 100 de milioane de euro din bani publici! Ele au primit fonduri pentru pîrtii de schi, telegondole, drumuri, bazine de nataţie și multe alte investiţii. Sumele cele grase au fost dedicate de ministerul Elenei Udrea și de primăria lui Tiberiu Iacob Ridzi.
Aceste companii din clientelă au readus o foarte mică parte din bani, la vedere, către PD-L și către Tiberiu Ridzi. Le-au sponsorizat oficial campaniile electorale. Mărunțiș! Pentru că alte sume importante s-au întors pe rute invizibile. Cînd era nevoie să se onoreze o promisiune a Doamnei sau a altui protector, firmele stăteau în poziție de drepți”, descrie sistemul același om.

”Doamna” este Elena Udrea. Așa era numită în minister, așa a apelat- o Obreja, chiar pe ring luminat al meciului Bute – Mendy. Deși Doamna și-a delegat semnătura pe parcursul mandatului către secretarul general al ministerului, ea s-a implicat direct în Gala Bute.

Momentul plății

Un astfel de moment de nevoie, în care s-a apelat la firmele clientelare, a fost săptămîna 1-8 februarie 2012.

Din cauza campaniei de presă și a controlului DLAF care i-a urmat, chiar și genului de oameni senini și siguri pe ei, precum Udrea și Obreja, Gala Bute le dăduse deja motive de iritare. Și urma, nasol, stingerea afacerii, plata – partea cea mai importantă.

În plin control al fondurilor europene, MDRT îi plătește lui Obreja 8 milioane de lei, mai puţin cu 2 milioane decît fusese înţelegerea iniţială și promisiunea privată și publică a Elenei Udrea.

Această reducere de sumă, pe ultima sută de metri, a reprezentat o tentativă de a ascunde realitatea pe care DNA o descoperă însă, în decembrie 2013, cînd constată că “suma plătită de MDRT a fost de 88,5 ori mai mare decît cheltuielile efectuate de prestator”, adică de firma lui Obreja. Cifrele sînt culese din raportul DLAF, dar concluziile sînt ale procurorilor.

«De fapt, s-a urmărit finanțarea cu fonduri publice a galei de box, în care promovarea brandului a fost doar o modalitate de a masca obiectul plăților» Ordonanță DNA

O afacere camuflată. O afacere cu toate ingredientele de imagine, de partid și de business necesare.

Imunitatea ministrului Udrea

Cînd anunţa, de zeci de ori, că “MDRT e mîndru că se va implica în organizarea galei”, Elena Udrea nu realiza cît de grav e ce spune! Sau nu-i păsa.

Și, pînă acum, a avut dreptate. De ce să-i fi păsat? Orice a făcut nu a contat. Dovadă că, în prima formă a rechizitoriului DNA, cu excepţia lui Obreja, toată lumea scăpa.

Dar lucrurile cu adevărat spectaculoase nu sînt în acel referat sever de respingere a rechizitoriului, ci ele abia urmează să fie, încet, încet, dezvăluite.

«Pentru că ministerul i-a dat lui Obreja doar 8 milioane de lei din cele 10 promise de Elena Udrea, firma Termogaz i-a achitat președintelui FRB diferența de 2 milioane de lei, fix banii de care Obreja avea nevoie ca să-și stingă creditul» Sursă a Gazetei

“Nu o vor mai ocoli!”

Această informaţie de ultimă oră despre plata a 2.000.000 de RON făcută de Termogaz Company Haţeg într-un cont din Raiffeisen Bank al lui Rudel Obreja este confirmată pentru ziar din mediile judiciare. De acolo, Obreja a plătit în contul de credit de la BRD Sucursala Academiei.

“Descoperirea plăţii este doar unul dintre elementele care indică de ce, după redeschiderea dosarului de la DNA, procurorii nu o vor mai ocoli pe Elena Udrea!”, susţine o altă sursă.

Pînă la renașterea dosarului, Elena Udrea n-a fost deranjată de DNA.

Prin comparație, celălalt ministru implicat, Ion Ariton, fusese audiat. “Procurorii l-au chemat pentru că numele lui Ariton era pomenit în declaraţiile subordonaţilor care au recunoscut că ministrul economiei a fost la originea cererii de a sponsoriza gala organizată de Obreja. Să vedem dacă, atunci cînd va fi chemat din nou, Ariton își va aminti ceea ce la prima audiere a pretins că uitase: ce ministru i-a solicitat lui să finanţeze Gala!”, completează tabloul o sursă judiciară.

75% din plăți au provenit din ministerul Elenei Udrea, 25% din cel al lui Ion Ariton

”Gala Bute va fi declarația de independență a lui Kovesi și a DNA”

Memoria lui Ion Ariton nu e singura care va fi testată de evenimentele dure care urmează.

După ce Codruţa Kovesi a venit la conducerea DNA, ea a stat la originea împiedicării mușamalizării acestui dosar, potrivit informaţiilor din interior.

“Kovesi le spune mereu procurorilor că toate dosarele sînt tehnice, ca să-i scoată de sub presiunea publică sau politică și să se concentreze doar la datele concrete ale cazului. Dar Gala Bute a devenit mai mult decît atît, pentru că niciodată în istoria DNA un procuror n-a fost umilit public și n-a fost silit să plece pentru că, practic, mușamalizase un dosar, așa cum i s-a întîmplat în decembrie 2013 Alinei Stoica.
Pentru noi toţi, cei din sistem, momentul a fost un șoc. Pentru Kovesi, chiar dacă nu o va admite niciodată, Gala Bute va fi declaraţia de independenţă a întregii instituţii, care, la rîndu-i, își încurajează șefa să meargă pe acest drum, spune o  voce bine informată în legătură cu situația curentă din DNA.

«Nu doar Kovesi vrea ca dosarul Bute să meargă pînă la capăt! Există, la nivelul DNA și al mai multor instituții, senzația că protecția Elenei Udrea și a oamenilor săi, în condițiile unor ilegalități vădite, a umilit o întreagă clasă de profesioniști!» Sursă judiciară

Factotum fără nici o semnătură

Și, acum, date de ultimă oră. De dosar se ocupă o echipă coordonată de Mariana Alexandru, procuror șef adjunct în DNA. Alexandru e “un procuror meticulos și onest” potrivit unor caracterizări ale colegilor, care nu au nici un motiv să o laude, tot ei spunînd că “e cam obsedată de carieră”.

Alexandru a fost mîna dreaptă a lui Lucian Papici. Acum, este adjuncta lui Claudiu Dumitrescu, șef de secție la DNA și fostul lider al DLAF în momentul alcătuirii raportului care a disecat Gala Bute, transformînd-o într-un model de fraudă, vizibilă de la Bruxelles. Alexandru a lucrat, printre altele, la cazurile Adrian Năstase și Monica Iacob Ridzi, unde a obținut condamnări.

“Gala Bute este tratată ca un dosar de corupţie în achiziţiile publice”, susţine o sursă a ziarului. “Chiar dacă Elena Udrea a semnat doar felicitările de Crăciun și de Paște ca ministru, ea este unul dintre profitorii corupţiei și ilegalităţilor din spatele galei de box!”, sună continuarea șocantă a frazei. Am tăcut, am mai întrebat o dată, am primit același răspuns. Corupție, trafic de influență, abuz în serviciu. Ar fi, într-adevăr, al doilea KO al galei, după cel aplicat de Lucian Bute francezului Mendy.

Revenim cu întrebările. Răspunsurile din toate părțile sînt seci și constante. Corupție, trafic de influență, abuz în serviciu. E unul dintre acele momente în care te gîndești dacă universul te aburește sau dacă ai aflat ceva despre viitor. Totuși, acest dosar a fost ucis o dată și n-a vrut să moară pentru că oamenii au vorbit.

Procurorii au sesizat și înșelătoria aplicată Comisiei Europene

DNA a anunţat, în Ordonanţa din decembrie, că “va identifica și-i va trage la răspundere penală pe autorii, instigatorii sau, după caz, complicii acestor fapte din Gala Bute”. Se referă și la episodul în care s-a încercat înșelarea Comisiei Europene prin prezentarea unui decont fals. Sigur că mai important e nu ce anunţă DNA, ci ceea ce nu anunţă.

Gazeta l-a sunat pe Rudel Obreja. Așa a decurs dialogul.

 REACȚIA LUI OBREJA: “Termogaz? Nu-mi amintesc!”

– E adevărat că firma Termogaz v-a dat exact banii cu care ați plătit ultima tranșă a creditului?
– Termogaz?

– Termogaz, firma unuia dintre frații Gărdean…
– Nu-mi amintesc. Dar ce treabă are asta cu gala? Ce, mi-au plătit ei creditul?

– Nu vi l-au plătit direct că nu erau nebuni! Termogaz v-a dat banii într-un cont din Raiffeisen și de acolo ați plătit creditul către BRD. Despre ce contract e vorba? Ce ați prestat pentru Termogaz?
– Chiar nu-mi amintesc. Asta e companie de stat?

– Nu, privată.
– Păi și ce treabă aveți voi cu astea? Sînt afacerile a două firme private, dacă sînt.

– Deci nu recunoașteți banii luați de la firma lui Gărdean?
– Și dacă mi-aș aminti nu v-aș spune. De ce amestecați asta în Gala Bute?

– E o companie care a făcut afaceri mari cu același minister al Elenei Udrea care v-a dat mai puțini bani și restul vi i-a livrat ea.
– Eeee, păi dacă priviți lucrurile așa de ce nu vă gîndiți că am plătit creditul cu banii de la minister sau din alte afaceri ale mele?

– Ministerul v-a dat 8 milioane din 10.
– Din alte afaceri, atunci. Încă o dată, în gala “Campion pentru România” fiecare a avut un rol. E treaba ministerului ce a făcut. Eu n-am nici o treabă cu nimeni!

Pe parcursul a cîteva zile, Gazeta a încercat insistent să-i contacteze pe fraţii Gărdean. I-am căutat inclusiv la Termogaz, firmă cu sediul în București și în Hațeg, care a intrat între timp în insolvenţă, dar funcţionează. Adrian și Miron Gărdean au preferat să nu vorbească.

Termogaz a avut peste 30 de contracte cu statul. Firma e de o polivalență spectaculoasă! Sub mandatul Elenei Udrea a construit multe săli de sport, a studiat fezabilitatea unui domeniu schiabil la Straja pe care tot ea l-a executat, împreună cu partenerii, pentru 34 de milioane de euro.  A primit un bazin de înot în Timișoara și un centru de divertisment de 7 milioane de euro la Centrala Nucleară de la Cernavodă. Versatilitatea sa ar putea să dea lecții corporațiilor din străinătate. Specializarea este trecut, extinderea în toate domeniile este viitorul!

Termogaz se pricepe la orice. A modernizat săli de operații chirurgicale pentru spitalul din Hunedoara, a lucrat pentru Compania Națională a Uraniului, a pus apă pentru primării, a adunat zgură de 15 milioane de euro la Deva și a construit un campus școlar la Cristian. Și, printre picături, a continuat să facă pîrtii de schi în toată țara. Firesc, după atîta succes, în 2013 a intrat în insolvență, la nici o lună după ce tocmai cîștigase un contract de 7 milioane de euro ca să modernizeze conducte de apă pentru primăria din Deva.

“Există probe în legătura Termogaz – Obreja”

Termogaz – Udrea – Obreja nu e o relaţie oarecare. “Există probe ale legăturii dintre Gala Bute și plata făcută de Termogaz lui Obreja”, susţine o mărturie din posesia ziarului.

“La cum lucrează procuroarea Alexandru și oamenii săi, procurorii vor strînge toate documentele, se vor face asocierile și confruntările și se vor rostogoli peste cei acuzaţi cu date, cifre și încadrări legale care îi vor năuci pe ei și pe avocați. Practic, unii dintre cei din ministere vor realiza abia acum cîte urme au lăsat și cît de mare e ilegalitatea pe care au comis-o!”, spune cineva care știe dosarul și cunoaște modul de lucru al DNA pe fraudele din achiziţii publice.

“Iar Gala Bute e un caz de corupţie la nivel înalt în achiziţii publice”, insistă sursa.

«Există probe că totul a fost pregătit cu multă vreme în avans și că deturnarea banilor publici a fost realizată cu mai mulți complici» Sursă a Gazetei Sporturilor

Căile procurorilor

DNA are antecedente. Cazul Monica Ridzi asta a fost. Un succes judiciar pe corupţia în achiziţiile publice, mergînd pînă la ministru.

Și mai sînt exemple în care DNA a probat în instanţă infracţiunile din achiziţii.

Tot achiziţiile publice au fost baza dosarului Transformatorul, alt caz instrumentat pe vremea lui Morar, cu care, deși iarăși nu va admite, Kovesi e într-o competiţie profesională de la distanţă.

În aceste cazuri, DNA a obţinut condamnări ale tuturor celor aduși în faţa instanţei, inclusiv Relu Fenechiu și Monica Ridzi.

Ca și pe Ridzi, pe Udrea au pierdut-o goana pentru imagine și convingerea că e deasupra tuturor

Nu toate deciziile din cazurile amintite sînt definitive, însă e limpede că procurorii au găsit un mod de lucru care merge de la micii funcţionari la directori, de la partenerii din mediul privat și pînă la capii ministerelor care au făcut achiziţiile publice. Frustrarea românilor că se fură din buget primește un răspuns concret. Dezinvoltura trufașă a miniștrilor și pofta de imagine pe banii contribuabilului au un preț.

Momentul poate fi rezumat.

Dosarul Galei Bute crește. Apar date noi. Unii dintre angajaţi încep să vorbească. ”Pînă acum li s-a promis protecție, acum ei se vor trezi acuzați și vor vorbi”, spune o sursă.

Conform mărturiilor aflate în posesia ziarului, Elena Udrea, cea care singură a declarat că “am muncit luni de zile pentru ca acest eveniment să fie posibil”, află acum că acest blestemat de meci de box finanțat pe bani europeni, pe care l-a folosit ca pe un car alegoric al propriei popularităţi, se va transforma într-un asalt de acuzaţii.

Udrea la DNA. Udrea în faţa instanţei.

Imposibilul de ieri.

 

REȚINERE PRELUNGITĂ

Obreja rămîne în arest la domiciliu pînă pe 1 iunie

Judecătorii Tribunalului București au decis ieri să admită propunerea procurorilor Direcției Naționale Anticorupție de prelungire a arestului la domiciliu pentru încă 30 de zile, începînd cu 3 mai pînă pe 1 iunie, inclusiv.

Obreja a fost arestat preventiv pe 5 februarie, fiind acuzat de DNA de trafic de influență. Potrivit procurorilor, acesta i-a promis lui Sorin Ovidiu Vîntu, contra sumei de un milion de euro, că-l va scăpa de închisoare datorită influenței pe care o are pe lîngă judecători de la Înalta Curte. Conform surselor Gazetei, numele vehiculat între cei SOV și Obreja este cel al Corinei Jîjîie, șefa secției penale a Înaltei Curți. Obreja a mărturisit pentru ziar că el este nevinovat și că ”de fapt, Vântu e cel care a vrut să o compromită pe Jîjîie și pe colegele ei”.

Comentarii (109)Adaugă comentariu

lion  •  28 aprilie 2014, 15:49

degeaba se zbate tolontan udrea a stiut intotdeauna ce face.ea a fost ajutata sa nu pateasca in veci nimica avut guvernul la picioarele eia avut ministerul cu cei mai multi bani.sistemul cred ca face parte si ea ca tot din justitie vine si ea
.iar a avut profesor bun.

România eurocandidaților | La colţu' străzii  •  14 mai 2014, 15:27

[…] europene (și naționale) au fost deturnate spre buzunarele celor corupți. De promisiunea “Să trăiți bine!” au beneficiat doar „băieții deștepți”. Distanța dintre bogați și restul se […]

Legile supravegherii apără hoţia  •  13 iulie 2014, 12:12

[…] uneori au fost duse la bun sfârşit doar la presiune publică: afacerile “2 mai” şi “Gala Bute” sunt exemple de încăpăţânare jurnalistică extraordinară a colegilor de la Gazeta […]

Simple concidențe? Războiul Negrea-Tolontan plus Băsescu și Mariana Alexandru | Reporter Virtual | Portal  •  10 septembrie 2014, 20:32

[…] Miercuri a apărut știrea că s-a pensionat procuroarea DNA Mariana Alexandru, cea care potrivit spuselor lui Tolontan infirmase decizia inițială dată în dosarul „Gala Bute” (decizia îl scotea vinovat doar pe […]

Abu Issa  •  12 februarie 2015, 18:38

Bine, bine sa mearga cu totii la puscarie, daca se merge pe corecte. De unde Pescariu, Florica s.a. au ajuns oameni cu sute de milioane de euro in conturi. Unde in lumea asta se pot face atati bani corecti in asa putin timp. Infundndu-i doar pe unii si albindu-i pe altii e dovada unei justitii partinitoare politic. Inutil sa amintim ca Pescariu si Florica sunt PSD-isti si au beneficiat de acelasi tratament si in epoca PSD si in epoca PDL.

TOP ştiri şi ziare online – Cătălin Tolontan: Nastasia a turnat-o pe Udrea: DNA zice că i-a dat 900.000 de euro cash în Gala Bute! Afaceristul Gărdean susține mărturia  •  19 februarie 2015, 20:35

[…] Apoi, pe 24 aprilie 2014, surse judiciare au dezvăluit pentru ziar că Udrea este profitoarea corupției și că firma din mijlocul acestor acțiuni: Termogaz, controlată de Adrian Gărdean. Reacția Elenei Udrea la B1 TV a fost aceea că ”mă gîndesc inclusiv să-l dau în judecată pe Tolontan”.  […]

3 mil. de lei de la Udrea la Obreja |  •  16 aprilie 2015, 6:44

[…] aprilie 2014, Gazeta publica numele lui Adrian Gărdean. Și mărturii din interiorul DNA că faptele ajung la Elena Udrea. Așa a apărut președintele […]

3 mil. de lei de la Udrea la Obreja | Opinii politice si nu numai  •  28 aprilie 2015, 14:56

[…] aprilie 2014, Gazeta publica numele lui Adrian Gărdean. Și mărturii din interiorul DNA că faptele ajung la Elena Udrea. Așa a apărut președintele […]

Am pierdut procesul în prima instanță |  •  25 iunie 2015, 9:28

[…] 4. Urmează al doilea KO în Gala Bute: sursă judiciară: „Chiar dacă ministrul Elena Udrea a s… […]

Comentează