De ce Gazeta a refuzat o propunere de 100.000 de euro dinspre MTS
miercuri, 19 martie 2014, 10:00
De ce Gazeta a refuzat o propunere de 100.000 de euro dinspre MTS
Directorul neamț al unei firme de publicitate stradală din România cumpără întotdeauna două bilete atunci cînd călătorește cu avionul.
Locurile sînt la business, unul lîngă celălalt. Directorul se așază pe un fotoliu și-l lasă liber pe cel învecinat. Își aruncă pe scaunul gol laptopul și un ziar. “Nu suportă să se simtă înghesuit de altcineva!”, explică unul dintre cei care au văzut facturile biletelor pereche.
Compania de outdoor plătește totul din banii clienţilor care își fac publicitate. Boieria s-a încheiat abia la începutul acestui an. Facturile sosesc încă pe adresa firmei, că nu s-a stins chiar tot. Nu e nici o exagerare, întîmplarea este absolut autentică! Sofia, Frankfurt, Rio, Melbourne, oriunde zbura tipul își cumpăra două bilete de avion la business.
Cum o duc, în acest timp, ziarele?
Un sfert dintre ziarele naţionale din România și-au închis ediţia de print (Cotidianul, Ziua, Gândul, ProSport), aproape jumătate dintre titlurile naţionale rămase au intrat în insolvenţă (Click, Adevărul, Evenimentul zilei, Capital) și restul suferă fiecare pe limba sa.
Unele își achită impozitele la buget, altele nu. O cercetare rapidă arată cum o sumedenie de publicaţii s-au mutat de pe o companie pe alta, lăsînd statului sarcina să deconteze fantomele.
Ce e de făcut?
Dacă Fiscul ar oferi Gazetei Sporturilor doar 10% din sumele recuperate la buget în urma investigaţiilor pornite de la zero, ziarul ar putea trăi fără probleme doi ani de zile.
Numai din Dosarul Transferurilor, statul va recupera peste 12 milioane de euro. Cînd adăugăm Dosarul Ridzi plus ce va veni din Cazul Loteria 1 sau din Gala Bute, sumele salvate pentru bugetul public vor crește ca lumea.
Însă metoda aceasta ar fi, evident, o prostie! Oamenii ne-ar privi, pe bună dreptate, ca pe niște vînători de recompense, nu ca pe niște ziariști. Scriem ca să informăm, nu ca să recuperăm bani.
Cînd, în urma eforturilor noastre, se modifică o lege, cînd oamenii fără apărare se simt ceva mai protejaţi, cînd se face un pic de dreptate, cînd lumea devine un loc niţel mai bun, asta ne bucură. Dar serviciul public nu se poate comisiona! Orice modificare a regulilor după care a funcţionat vreme de 300 de ani, duce instituţia de presă pe o graniţă etică fragilă.
Și atunci, cum să faci un serviciu public cînd piaţa nu mai susţine asta? Cum să ţii sub observaţie abuzurile guvernului și ale companiilor, fără să fii finanţat de la guvern, în condiţiile în care nu te mai poţi baza exclusiv pe fundamentul comercial? În toată lumea se pun aceste întrebări. Și se găsesc soluții.
Soluții de pe alte fusuri orare
Unele țări finanţează industria știrilor. În Franţa, guvernul subvenţionează abonamentele ziarelor, invitîndu-și cetățenii să citească. În Italia, bugetul public varsă direct bani publicaţiilor. Cînd vedeţi paginile de “Altri Mondi”, știri politice sau de divertisment din Gazzetta dello Sport, să știţi că ele sînt tipărite pentru ca ziarul să se califice drept serviciu public recompensat de stat.
La americani, în schimb, nici nu se pune problema intervenţiei statului, dar există fundaţii private bogate care susţin jurnalismul. “Probabil că toată presa de investigaţie din Statele Unite nu costă mai mult de 60 de milioane de dolari pe an, o fracţie infimă faţă de donaţiile de caritate din America. Și cît de important este să întreţii serviciul public al investigaţiei, vital pentru a-i cenzura pe cei puternici!”, calcula un ziarist de peste Ocean.
Ce ne-a propus MTS
De mai multă vreme, fosta și actuala conducere a MTS au căutat repetat Gazeta Sporturilor pentru a încheia un parteneriat cu ziarul.
Colegii de la marketing și publicitate s-au întîlnit cu șefi din MTS. Nimeni din redacţie n-a participat, comercialul și redacția sînt separate. Proiectul ministerului se numește “Pierre de Coubertin” și își propune creșterea numărului copiilor legitimaţi la sport, în urma unor selecţii naţionale. E nobil, e urgent, e scump și e mult de muncă. Aveam cîteva idei bune.
MTS va investi peste 1,2 milioane de euro în acest proiect, finanţat din accizele la băuturi și ţigări. Mai așteaptă doar ca Victor Ponta să agreeze proiectul, care s-a făcut și anul trecut, și să deblocheze banii pentru sport. Anul acesta, MTS speră la mai multă energie în jurul proiectului “Pierre de Coubertin”.
Ora grea din mijlocul zilei
După întîlnirea oamenilor de la comercial cu MTS, am discutat proiectul între noi, management și ziariști, în sediul companiei care editează Gazeta. A fost o întîlnire grea, de aproape o oră, cu oameni care vorbeau despre reguli în timp ce tocmai și-au redus salariile.
Am lăsat menajamentele deoparte și ne-am contrat. Nimic patetic, doar impresii și necazuri umane. Am fost participanți de formații și de meserii diferite. Fiecare cu perspectiva lui. Suma era mare, în jur de 100.000 de euro. Erau de făcut siteuri, conținut specific, mentenanță tehnică și editorială, publicitate marcată ca atare și multe altele. Și de muncit cam pînă la finalul anului cu MTS și cu vreo 40 de federații.
S-au aruncat pe masă argumente pro din studii internaţionale. “Presa nu are altă soluţie decît să se bazeze pe finanţări agnostice, diverse și mai puţin riguroase. De la ONG-uri la diverși Mecena și de la guverne la strîngeri de fonduri publice, aici e viitorul”, scrie un excelent raport recent al Facultății de Jurnalism de la Columbia University, New York.
Cei din tabăra contra au sărit: “Da, dar ce o să spună oamenii?”. În final, am decis. Nu putem lua bani din buget în formula asta. Adică legal putem, dar nu, mulţumim, nu!
Invitaţia de parteneriat a fost corectă, sîntem, la urma urmei, singurul ziar de sport al ţării, și nu le suspectăm pe Carmen Tocală și pe Gabi Szabo de vreo agendă ascunsă. Ele știu foarte bine că n-ar fi cumpărat nici o indulgenţă din partea noastră. Nici ele, nici federațiile, de la care de altminteri, de-a lungul timpului am mai refuzat bani.
Însă, pur și simplu, România n-a ajuns la gradul de încredere în autoritate în care să accepte un astfel de parteneriat derulat pe bani publici. Peste tot în Europa ar fi benefic sportului și firesc, la noi, nu.
Publicitatea de stat în sine e altceva, apare în ziare și va mai apărea pentru că e girată de agenţiile de publicitate, dar parteneriatele directe presă-guverne sînt greu de explicat publicului.
Am declinat oferta, am mulțumit, le-am explicat. Dacă vor apărea parteneri privați care să susțină nevoia MTS, vom vedea. Oricum, vă vom ține la curent. Poate că nu am luat cea mai bună decizie, dar am preferat să vă explicăm cum am gîndit.
Modelele vechi de finanțare a presei mor mai repede decît pot să le înlocuiască cele noi. Dar, pînă la urmă, redacțiile vor găsi calea de a-și continua munca pentru că publicul are nevoie ca cineva să filtreze cu discernămînt informațiile și să dea un sens lucrurilor care se petrec în jurul nostru. Sînt optimist.
Se va modifica Legea Sportului
Coborîţi la ziar, cu mintea ciuruită de argumente, am auzit telefoanele. De dimineaţă, sună încontinuu. Și tot despre bani e vorba.
Investigaţia colegei mele Mirela Neag, care a dezvăluit că MTS a dat sportivilor rente mai mari decît prevede legea, a stîrnit mulţumirea unor foști campioni, cei defavorizaţi, și iritarea altora, cei favorizaţi de actuala interpretare. (Aici găsiți prima parte și aici urmarea).
Imediat după apariţia articolului, conducerea MTS a anunţat că o comisie interministerială va studia situaţia și va propune o cale de remediere. Aproape sigur, nu se vor da banii înapoi, ci vor modifica legislaţia sportului astfel încît sumele ilegale de acum să devină legale.
10.000 de lei pe lună pentru Nadia Comăneci, 9.000 pentru Elisabeta Lipă, 7.400 pentru Gabi Szabo și încă aproape 200 de sportivi cu peste 3.500 de lei, cît este plafonul permis acum de lege, nu mai reprezintă protecţie socială, conform gîndirii inițiale a legii de către Crin Antonescu.
Însă, cu mare probabilitate, românii doresc să dea acești bani fostelor glorii. Oamenii vor arăta obrazul șefilor din MTS care s-au succedat în 14 ani pentru citirea abuzivă a legii, “noi v-am dat ceva și voi aţi forţat nota!”, dar se va trece peste pentru că e vorba de sport.
E dreptul lor, noi am sesizat problema și sperăm să se intre în legalitate.
A mai trecut o zi la ziar.
«Nu mai e nici o cale să păstrezi sau să restaurezi forma în care jurnalismul s-a făcut în ultimii 50 de ani. Dar e imperativ ca noi, în comun, să găsim noi căi ca să prezervăm acest fel de jurnalism de care avem nevoie ca să ne protejăm țările să alunece într-un obișnuit al aranjamentelor și al venalității» C.W. Anderson, Emily Bell, Clay Shirky (2012), “Post-Industrial Journalism: Adapting to the Present”, Columbia Journalism School
fotbal • 19 martie 2014, 10:18
cine sa ridice gradul de încredere în autoritate? e nevoie de doi parteneri, ma gandesc. sau de aproape 20 milioane de parteneri
eugeniu • 19 martie 2014, 10:27
Dece se ” descurca ” cei de pe afara mai bine ? Intrebare retorica domnule Tolontan : pentru ca se ocupa de sport nu de TOATE ( uitati-va mai atent la paginile Gazetei !?! ), pentru ca nu fac pe detectivii gen ANI , DNA , CNSAS , pentru ca ziaristii sunt ziaristi . Dece ati refuzat 100.000 de euro ? Lasati smecheria la o parte , suferiti de o suspicionita cronica , vi se pare ca ati ramas singurii care pot face o oarecare ordine , pentru ca va ocupati de ce se ocupa ceilalti si nu de SPORT cum ar fi normal . Nimic nu va opreste – nu va mai ” luptati ” intre voi , intre sport si comercial , luati banii de la MTS si apucati-va de treaba .
PS Stiu cum o sa reactionat dar am dreptul la opinie ca si dvs.
marian • 19 martie 2014, 10:42
Domnule Tolontan, daca exact asa stau lucrurile ati judecat prost si ati luat, in consecinta, o decizie absolut gresita. MTS nu a ofertat in mod special Gazeta (de ce ar fi facut-o, ca sa-si bage mortul in casa ? – dupa cum zice o vorba din mahalaua Bucurestilor), ci a cautat sa incredinteze un contract special singurului cotidian de sport din Romania (nu mai aducem in discutie cenusa de la Prosport, ok ?).
Dupa parerea dvs. cui altcuiva ar fi trebuit sa se adreseze ? Ce doamne iarta-ma ati considerat dvs., ziaristii si managerii de la GSP, sa fie nefiresc sau otravit intr-o astfel de oferta ? Daca se mai poate, va rog sa lasati scenele acestea de mandrie si prejudecata si intoarceti-va la business, domnilor.
Mai ales ca, jurnalistic vorbind, veti beneficia de o apropiere exceptionala si perfect legala de viata MTS si a tuturor federatiilor sportive din aceasta tara. DFomnilor, chiar daca vin de la buget este corect sa luati niste bani pentru care munciti, mai ales ca finantarea se face pe niste criterii perfect legale si intr-un scop nobil – atragerea copiilor catre sport.
La asta nu v-ati gandit, doamnelor si domnilor decidenti ? Repet, cred ca ar fi bine sa reanalizati oferta si sa lucrati pentru copii din Romania si in afara echipei de fotbal patronate de Gazeta, evident daca forta ziarului dvs. va permite sa intrati intr-o astfel de initiativa. Referitor la asa-zisele rente viagere imi permit sa observ ca Gazeta este in eroare cu ancheta respectiva. Pe langa faptul ca Legea 225/2011 clarifica situatia, chiar vi se pare normal ca un campion cu mai multe medalii olimpice de aur sa primeasca o recompensa cu doar cateva sute de lei mai mare decat un sportiv cu o medalie de bronz, sa zicem ? Ancheta aceasta nu pare sa fie decat un ecou al unei mai vechi preocupari a dvs., dle. Tolontan, dar cred ca si atunci si acum ziarul GSp este in eroare. Ati facut si veti face lucruri extraordinare, stimate domn, dar in contractul cu MTS si in problema drepturilor viagere cred ca nu aveti deloc dreptate. Va doresc o zi buna.
eu • 19 martie 2014, 10:44
si eu am avut ideea dupa ce am turnat angajatorul la ITM, care a raspuns ca e conflict de munca si m-a trimis la proces. Dupa ce am castigat proces, statul trebuie sa incaseze 4000 de euro din contributia mea si a angajatorului pe noul salariul. Orice jurnalist poate obtinea banii astia, cu conditia sa apeleze la CCM unic pe ramura. Cum eu am adus banii pe care statul nu i-a vrut am dorit si eu 10 la suta ca recuperator:)
Alex • 19 martie 2014, 10:44
salut si bravo 🙂 ţine-o tot aşa!
multumim pentru articole
CEZAR 23 • 19 martie 2014, 11:09
un articol adevarat.
Alin • 19 martie 2014, 11:21
Ok, prezinti ziare din romania care si-au inchis editia de print cum ar fi Gândul sau ProSport. Dar te-ai gandit cum ar arata articolele de genul „Senzational!” tiparite si atunci cand citesti stirea sa fie ceva incredibil de irelevant ? Adica eu persoanl mi-am blocat siteul gandul sa nu mai pot intra pe el cand apas click pe un articol prosport pentru ca alea nu sunt stiri. Adica, te mira ca o asemenea publicatie cu asemenea jurnalisti si-a inchis editia tiparita ?
Alam • 19 martie 2014, 11:23
Doamne, cum poti fi asa de pueril?
Mirceaa • 19 martie 2014, 11:38
Eii, bine ca se aloca pentru biserici iar pentru lucrurile cu adevarat importante nu!
Va felicit pe cei care incercatisa faceti lumina pe unde aveti si voi ponturi.
Da, ziarele ar trebui sa primeasca ceva de la stat si nu ma refer la tabloide. Alea vand vrajeli oricum.
Lungu Gabriel • 19 martie 2014, 12:13
Domnule Tolontan,
Având în vedere că subiectul principal este renta viageră, vă supun atenţiei o Propunere legislativă a senatorului Haralambie Vochiţoiu pentru modificarea şi completarea Legii nr.69/2000 a educaţiei fizice, înregistrată la Senat la data de 17.02.2014.De văzut Expunerea de motive la iniţiativa legislativă şi forma proiectului iniţiat. Consider că această propunere vine în ajutorul sportivilor de frunte ai României şi îmbracă şi forma socială de care aminteaţi. Mult succes în anchetele pe care le faceţi pentru binele tuturor.
Octavian Stăncioiu • 19 martie 2014, 12:35
Riscați să deveniți ”Gazeta de Investigație a Sporturilor”. Păcat. Iar de faimoșii americani din care tot citați sunt plictisit cumplit.
axel • 19 martie 2014, 12:43
„să ne protejăm țările”. Atat am avut de zis. Cine are urechi de inteles, sa auda.
livia • 19 martie 2014, 13:05
Si cine vreti sa va cumpere ziarele? Ca nu-si mai permite nimeni. Cu salariul de 150 euro!!!( adica 700 lei net)!!! pe care il dau TOTI angajatorii in ziua de azi???Oamenii mor de foame in tara asta!!! Despre asta de ce nu scrieti constant?Toti depindem unul de altul si ziarele ar trebuii sa scrie ,sa preseze marirea salariilor.Statul are bani dar se plange ca nu are,nu are pt oamenii care chiar muncesc!
Ciprian Birtea • 19 martie 2014, 13:09
Nu e normal ca tocmai Nadia să primească cel mai mult. Ar trebui să primească în primul rând cei care au probleme financiare. Nadia are bani să-i întoarcă cu lopata. Dacă avea demnitate, refuza renta asta.
Ciprian • 19 martie 2014, 13:33
E o decizie foarte proasta faptul ca ati refuzat parteneriatul cu MTS, datorita faptului ca prin implicarea dumneavoastra sportul juvenil avea doar de castigat. Asa o sa ramanem in continuare o natie care nu pune accent pe dezvoltarea armoniasa a copiilor, dezvoltare in care practicarea oricarui sport are un rol esential.
geo • 19 martie 2014, 14:01
pacat ca v-ati ascuns in spatele unor principii si ati ignorat scopul acestei campanii… popularizarea proiectului „Pierre de Coubertin” ce și își propune creșterea numărului copiilor legitimaţi la sport, în urma unor selecţii naţionale…ceea ce este pacat, tare pacat…
credibilitate • 19 martie 2014, 14:08
pana una alta, pe gazeta citesc doar materiale limbiste despre burleanu dupa ce a fost cooptat un ziarist de la voi: ca burleanu s-a dus la roma sa il convinga pe chivu, ca burleanu are nu stiu ce proiect, ca Burleanu schimbă din temelii imaginea Casei Fotbalului, mai sunt si alte limbi sinistre si aici http://blogsport.gsp.ro/gustiroman/… ce facem cu credibilitatea?
altona • 19 martie 2014, 14:14
„Eii, bine ca se aloca pentru biserici iar pentru lucrurile cu adevarat importante nu!”
Biserica este cel mai important lucru. Macar si pentru faptul ca te vei odihni o vreme acolo in timpul ultimului tau drum.
Pensiile de favoare ale fostilor sportivi (ajunsi vedete pe banii statului)nu sint chiar o prioritate. Sa nu uit, putinii veterani de razboi de la Stalingrad ramasi in viata primesc vreo citeva sute amarite si nu mai face nimeni caz de asta. Oamenii aia chiar merita banii.
Cătălin Tolontan • 19 martie 2014, 14:20
17, credibilitate: cititi si articolele acestea, mai vechi sau mai noi, defavorabile lui Burleanu.
http://blogsport.gsp.ro/ioanitoaia/2014/03/07/graba-lui-burleanu/
https://www.tolo.ro/2014/02/28/ce-nu-poate-explica-burleanu/
Alexandru • 19 martie 2014, 14:41
Degenerare este cuvintul potrivit.
Sportul s-a transformat in industrie. Si nu orice fel de industrie. Una piramidala. Luati-i pe sandu si dragomir, si astia isi permit sa rezerve doua locuri la avion. Ce merit au ? Sint intreprinzatori, vizionari ? Magaria asta nu poate tine la nesfirsit.
george • 19 martie 2014, 14:46
@altona: Si cam ce face biserica zilele astea,de e asa de importanta?in afara de faptul ca mananca bani de la buget,bani de la oameni,nu plateste taxe,nu ajuta cu nimic?aa,da…manipuleaza masele..Sa fim seriosi.Treaba asta cu religia si biserica se cam duce la fund.Sunt din ce in ce mai putini oameni care inghit balivernele astea.In rest,sa auzim numai de bine.
Tolontan: “De ce am refuzat 100.000 de euro de la Ministerul Sporturilor” | Reporter Virtual – stiri exclusive | Portal • 19 martie 2014, 15:26
[…] Citiţi textul integral, AICI […]
antimafia • 19 martie 2014, 15:40
Sa nu uitati sau sa nu neglijati faptul ca „fostul” Dragomir, atunci cand tot pariaza el pe amnistie si gratiere, o lege in sensul asta il va viza pe el in primul rand in sensul ca amnistia se va referi si la fapte (petrecute) si nu numai la condamnari.Adica el mizeaza pentru a lui salvare.
victor L • 19 martie 2014, 16:10
Refuzul este pueril.
Deci totul era legal, la vedere, nimic imoral. Si atunci?
Atunci vine gindul la nenea Anghelache. Care s-a spinzurat pen`ca stia ca apropierea de atita banet il face sa intinda mina. Si decit sa cada in ispita si sa i se minjeasca numele a preferat sa se spinzure. In urma lui a ramas o intrebare si un nume curat.
Acum, dl Tolontan asta ne spune: ca sa nu avem soarta lu` nenea Anghelache refuzam oferta, ochiul dracului 😛
Dar daca initiativa MTS este benefica pentru sport, tu, ziar sportiv, dece nu vrei sa ajuti? tu vrei sa-i prinzi doar pe cei care cad in pacat? Numai cine nu munceste nu greseste, stiati dle Tolontan?
victor L • 19 martie 2014, 16:11
corectez: ochiul dreaqului 😉
mihai • 19 martie 2014, 16:13
ocupati-va de sport si de management ,nu mai asteptati pomana. trezeste-te tolo!!!!!
Android • 19 martie 2014, 16:30
Ton To Lan e un prost
lonn • 19 martie 2014, 16:54
Ati fost prosti.
Chiar daca unele lucruri nu se fac, trebuie sa fiti flexibili.
Aveti nevoie de finantare pentru a fi mereu pregatiti si motivati.
gicapuia • 19 martie 2014, 19:01
Referitor la rentele.
Sa se acorde, asa s-a decis asa sa se faca.
Dar daca legea a fost aplicata abuziv, adica a fost aplicata in afara legii, pentru ca asa reise din articolele publicate,daca s-au acordat bani necuveniti, cum vine asta „se elaboreze acum norme care sa lase rentele la aceleasi cuantumuri” stabilite gresit. Ca in Caragiale, sa se revizuiasca dar sa nuj se schimbe nimic.
Adica HAI SA LEGALIZAM ABUZUL.
Ce parere aveti domnilor investigatori?!
ady • 19 martie 2014, 23:07
Cred ca un parteneriat cu MTS privind promovarea sportului in randul copiilor ar fi fost unul corect si moral, dar inteleg refuzul.
Ziarul are o echipa extraordinara de ivestigatii si doriti o relatie curata si corecta fata de minister, care sa nu va comprimita in niciun fel actiunile jurnaalistice.
Foarte buna si ancheta cu rentele viagere. Trebuia facuta lumina si cu aceste plati din bani publici. Nimeni nu e mai presus de lege si aici ma refer si la campionii Romaniei.
Felicitari pentru munca depusa in folosul nostru, al tuturor
bogdan • 19 martie 2014, 23:16
Nu cred ca oferta MTS v-ar fi creat obligatii in munca editoriala, dar decizia va apartine si va respect punctul de vedere.
Gazeta are acum o carte de vizita incredibila dupa atatea investigatii de succes. Vad ca nu va lipseste curajul. In cazul sportivilor, toate bune pana cand ii intrebi de bani. Ati avut curajul sa deschideti subiectul rentelor viagere si va felicit.
ciprian • 19 martie 2014, 23:42
Bravo, Neag. Respect, Tolontan
unroman • 19 martie 2014, 23:50
La inceput nici eu nu am inteles aplecarea dumnevoastra si a colegilor spre jurnalismul de investigatie si chiar ma deranjau anchetele din ziar. Dupa o vreme am inceput sa le citesc cu interes.
Simteam, dar nu constientizam ca exista totusi cineva care-mi apara interesele.
Acum, aceste anchete imi ofera liniste si satisfactie ca nu suntem o tara fara scapare, fara viitor.
Va multumesc, domnule Tolontan si chiar daca suparati campionii, problema rentelor trebuie limpezita si reglementata.
Numai bine,
cristi • 19 martie 2014, 23:56
Buna ziua,
Traiesc in Canada de aproape zece ani, sunt iubitor al sportului, il si practic, il si urmaresc. Aici, statul nu le ofera nici premii si nici rente campionilor. Cred ca statul roman incepe sa cam exagereze cu atentia acordata sportivilor. Prea multa grija strica! E o vorba care are un sambure de adevar. In Canada, sportivul se autofinanteaza, cauta sponsori si parteneri, in Romania la extrema cealalta. Statul investeste extrem de mult in sportivii de performanta, iar acestia nu mai fac multa teaba. Asa se intampla cand primesc totul pe tava.
Nu inteleg de ce Gazeta a refuzat un parteneriat corect cu MTS, dar nu e treaba mea.
Cu respect,
alex • 20 martie 2014, 8:15
articolul pare mai mult un strigat de ajutor al presei
sincer nu mi se pare o problema prea mare ca unul are 2 locuri in avion, ok nu e cinstit atata timp cat traim in recesiune dar tre sa ti cont ca recesiunea nu inseamna pt toti acelasi lucru –
cat despre un parteneriat GSP-MTS…de ce nu – din toata presa scrisa ziarul vostru si-a dovedit impartialitatea datorita cazurilor de genul Dosarul Transferurilor, Ritzi, etc deci nu cred ca cititorii s-ar fi indepartat de voi crezand ca veti deveni deservit politic
suspiciosul • 20 martie 2014, 8:19
Mereu aproape de cititor si departe de autoritati.
Asta inteleg eu din refuzul Gazetei. E OK. Succes in continuare
cici • 20 martie 2014, 8:25
O alegere zic eu exagerata, dar daca asta va ofera dumnevoastra linistea morala, e in regula.
Succes
mihai stoian • 20 martie 2014, 9:16
Va felicit ca nu ati incheiat parteneriatul/capcana!
Parghiile din actuala Romanie nu permit un parteneriat corect, transparent intre public si privat. Calul troian exista si este foarte uzitat intr-o societate plina de scame neasezate si care tulbura si murdaresc totul. De ce anul trecut finantarea din programul Pierre de Coubertin a plecat tot catre federatiile care oricum au primit finantare de la MTS si nu catre cluburile private care se ocupa de copii???Ar fi interesant sa vedeti si sa publicati deconturile facute pentru banii primiti de la MTS prin programul Pierre de Coubertin de anul trecut….
Ramon • 20 martie 2014, 10:17
cazurile Ridzi, Loteria și dosarul transferurilor v-a adus foarte mare audiență. De altfel, din 1991 când a apărut concurența in media sportivă, ați adoptat o poziție de luptă. Pe atunci, ziarul mai și informa. Cu timpul s-a renunțat la multe lucruri care le făcea bine Sportul, care găsea spațiu și pentru baschet, hochei, volei, dar și pentru Fisher, Frazier, Clay, Karpov. Cei mai bătrîni au renunțat, cu timpul, să vă mai cumpere ziarul, sătui de figuri ca Jiji sau Copo. Ați educat noile generații să înjure, i-ați asmuțit împotriva lui Sandu, Jiji, Meme. Oamenii au și defecte, dar au făcut și lucruri bune. Fără bani, meceni nici atât, sportul s-a restrâns anual. Firmele străine nu bagă bani într-un sport mânjit cu mizerii autohtone. Românii nu mai vor nici ei, fie că nu mai câștigă, fie că apoi sunt urmăriți. Vedeți câți îl mai ajută acum pe Copo ? Nimeni, dar el a greșit pentru acest sport, la fel și Pădureanu sau Popescu. Toți vor rezultate, care se obțin după investiții. Cu bani au crescut și ciprioții, care erau cândva zero absolut în fotbal. Fără bani, vedeți Malta, San Marino. Dar lumea a plecat de pe stadioane, de unde aud numai de mafii, șpăgi. Noile generații ce să înțeleagă ? Să-și rupă picioarele în juniorat ca să obțină ce ? Au fost tineri de talent care s-au ratat când au venit la Steaua, alții au fost vopsiți și vânduți, după ce au dat chix, deși erau titulari la națională. Szabo a fost un talent care a avut și șansă și ambiție ? Câte astfel de talente mai sunt în atletismul nostru ? Balaș, Manoliu și mai cine ? Cîți bani s-au cheltuit cu aceste talente ? Intergrarea în UE înseamnă măturarea firmelor care bagă bani în altceva decât investiții rentabile. Ce să mai bage în sport ? MTS nu are nici el bani pentru juniori, iar antrenori care să antreneze pe nimic nu prea sunt. Fără o mediatizare, în care omul să vadă măcar la ce meciuri se poate duce în weekend, sportul va muri. Ați rămas singuri, bucuroși că existați, dar sabia falimentului este tot mai ascuțită. Aveți nevoie de o relansare în generații tot mai sătule. Veți alege ce credeți, decizia e a dvs.
anton • 20 martie 2014, 10:42
perfect de acord cu tine, Cristi!
ics • 20 martie 2014, 11:06
Gazeta si-a demonstrat forta, iar fara impartialitate nu ar fi reusit. Anchetele Ridzi, Transferurile, Loteria si Gala Bute sunt stalpii pe care se sprijina si va felicit pentru acest drum de la care nu se abate ziarul. Printre reportaje, cronici si povesti, investigatiile ne trezesc la realitate.
Povestea cu rentele este un alt demers corect, chiar daca a insemnat sa va urcati in cap toti campionii. Pana la urma si ei sunt cetatenii acestei tari si trebuie sa se supuna acelorasi reguli.
sportivul • 20 martie 2014, 11:14
Lucrez in sport, aproape de campioni si va felicit pentru curajul de a aborda subiectul rentelor. La cata nervozitate am simtit si auzit in jurul meu in aceste zile la adresa lui Neag, care numai ea stie cum a aflat de aceste abuzuri, cred ca merita cateva zile de concediu, departe de cei deranjati pe ea.
Succes
Cătălin Tolontan • 20 martie 2014, 11:24
42, sportivul: asa e, aveti dreptate, o buna parte a celor de pe lista sint nemultumiti. Sa intimpinam nemultumirea e partea profesiei noastre, Mirela se descurca 🙂
Pe de alta parte, unii au realizat deja si altii vor realiza ca o lamurire si, mai ales, legalizarea situatiei nu e decit in beneficiul sportivilor.
Nicu Urs • 20 martie 2014, 11:33
Domnule Tolontan, două observații:
1. Îmi puteți spune de unde ați luat citatul ți care se vorbește despre doar 60 de milioane de dolari pentru toată munca investigativă pe care o efectuează jurnaliștii americani? Din ceea ce știam eu, suma ar trebui să fie mult mai mare.
2. La citatul de la sfârșit, bănuiesc că ați vrut să scrieți Clay Shirky 🙂
sergiu • 20 martie 2014, 11:38
Respectul meu, domnule Tolontan si felicitari pentru colega d-voastra, Neag. BRAVO!
dan • 20 martie 2014, 12:12
In Romania exista doua categorii de persoane care beneficiaza de rente viagere: parlamentarii si campionii Romaniei.
Primii si-au votat singuri aceste privilegii, sportivii, nu. Dar in nicio parte lucrurile nu sunt corecte. E trist sa vezi ca ceva ii leaga pe parlamentari, o categorie urata acum in Romania, de campioni…
Nu au de ce sa supere sportivii daca au fost semnalate ilegalitati in legatura cu cuantumul rentelor pe care le primesc, dar nici nu e in regula sa se modifice legea in sensul legalizarii acestor abuzuri…
Numai bine si succes in continuare Gazetei, care merge si pe drumul adevarului, nu numai pe cel al metaforelor si a scorurilor
Cătălin Tolontan • 20 martie 2014, 12:53
44, nicu urs:
2. Modificasem, imi sesizase un prieten ca lipsea ultia litera din numele celui de-al treilea autor 🙂 Scuze!
1. Si mie mi s-a parut mica suma, dar asa aparea, o sa caut din nou si o sa va tin la curent.
Multumesc
bibicu’ • 20 martie 2014, 12:53
A inceput curatenia de primavara! Felicitari pentru dezaluirile cu rentele campionilor. Dupa parerea mea, sunt un pic cam mari. Iar cei mai multi bani ii primesc sportivii care au castigat si de pe urma premierilor grase ale MTS. S-au indepartat rau de tot de la ideea de protectie sociala.
Cred ca ati luat decizia corecta privind parteneriatul cu ministerul…
doina • 20 martie 2014, 14:20
Va felicit pentru ceea ce faceti. Pe mine nu ma deranjeaza investigatiile Gazetei, chiar cred in ele. Aveti tot respectul meu. Si cred ca ati luat decizia corecta
Florin • 20 martie 2014, 15:35
Domnule Tolontan,
Am observat ca in cadrul GSP lucrurile nu sunt tocmai transparente.
Ma refer la Radio GSP care a fost inchis peste noapte. Inchiderea postului probabil ca este o decizie financiara si poate intemeiata. Fiind unul dintre ascultatorii fideli din diaspora (felicitari pentru Paul si Gabi) nu as fi dorit ca acest post sa fie inchis.
Ce m-a deranjat este faptul ca GSP putea sa puna o nota informativa (explicativa) pe pagina website and facebookul sitului. Inca sunt oameni care incearca sa stie ce s-a intamplat cu Radio GSP.
Sunt dezamagit ca un ziar de informatie ca al dumneavoastra a neglijat tocmai un lucru din interiorul sau.