“E greu să dai peste un loc pe harta Rusiei în care să nu existe zăpadă și unde sporturile de iarnă să nu aibă absolut nici un fel de tradiție. Dar Putin l-a găsit și a decis să facă Jocuri Olimpice acolo, la Soci”, l-a ironizat Boris Nemțov pe președintele Rusiei.
marți, 4 martie 2014, 10:36
“E greu să dai peste un loc pe harta Rusiei în care să nu existe zăpadă și unde sporturile de iarnă să nu aibă absolut nici un fel de tradiție. Dar Putin l-a găsit și a decis să facă Jocuri Olimpice acolo, la Soci”, l-a ironizat Boris Nemțov pe președintele Rusiei.
Discipol al eminentului om de știință și laureat al Premiului Nobel pentru pace, A.D. Saharov, Nemțov este unul dintre cei mai consecvenți contestatari ai țarului de la Kremlin.
Dar nici măcar el n-a putut intui că, după 16 zile în care s-a jucat de-a puterea soft la Jocurile Olimpice, Putin va reveni la meseria de bază: aceea de a umbla cu pușca la ochi prin grădina zoologică a planetei.
Vladimir Putin s-a plictisit de ofensiva farmecului. Gata cu hocheiul, patinajul artistic și săriturile cu schiurile! Înapoi la arme și la invazia în Crimeea.
Președintele Rusiei a interpretat într-un stil propriu vechiul îndemn: “Atunci cînd încep Jocurile, armele tac”. El consideră probabil că reciproca e iminentă. Cînd se opresc Jocurile Olimpice, încep să tragă tunurile flotei din Marea Neagră.
Oficial, soldații care au preluat practic controlul unei părți a teritoriului ucrainean nu sînt ai Rusiei. Poate că sînt ugandezi, cine știe? Trupeții îmbrăcați de camuflaj și-au scos matricola de pe umăr, așa cum făceam noi, pe vremuri, cînd băteam mingea de 35 de lei în loc să stăm la ore.
Trimițînd o armată sub acoperire în Ucraina. președintele Rusiei reinventează sloganul olimpic. Important nu e să participi, ci să cîștigi un teritoriu fără să participi!
Fostul diplomat american Mark Taplin își amintește, în cartea sa “Imperiul deschis”, o călătorie prin Rusia postcomunistă, cum a resimțit pe propria piele ideea că “frontiera avea un statut aproape religios în epoca sovietică”. În mai multe orașe, la loc de cinste stăteau sloganurile “Granița este apărată de întregul popor” sau “Frontiera trece prin inimile oamenilor”.
Ce răsucire peste timp pentru acest sentiment al graniței! Atacînd de facto granițele Ucrainei, Putin a uitat tocmai de această frontieră care trece prin inimile tuturor. Puterea blîndă nu e o vorbă în vînt.
După ani de criză a cetățenilor și de prosperitate a companiilor, după triumful băncilor și al sistemului financiar împotriva celor pe care pasămite ar fi trebuit să-i servească, e greu să mai coalizezi indignări, altele decît cele difuze împotriva puterii, oricum ar arăta ea. Astăzi, în 2014, oamenii sînt mai grijulii în a credita Occidentul sau principiile sale.
Dar Putin a făcut, fără să vrea, un serviciu enorm ideii europene și celei democratice, ambele în suferință. De ce? Pentru că, pe cît de greu e să inventezi o Olimpiadă de iarnă printre palmierii de la Soci, la fel de improbabil e să găsești pe harta sufletului omenesc un loc unde să se simtă solidari bărbații și femeile de de azi, divizați de atîtea necazuri și griji.
Atacînd însă pacea, ultima noastră zonă de nenegociat, Vladimir Putin ne-a adus aminte tuturor, de la Berlin la Chișinău și de la Kiev la Moscova și Paris, că ceea ce ne unește e mai puternic decît ceea ce ne desparte.
MRR • 4 martie 2014, 10:48
Rusii au preluat in forta ceea ce era oricum o republica autonoma cu procentaj de 80% rusi…ma intreb SUA ce facea, daca Florida devenita independenta isi declara afinitatea la un regim comunist si cerea ajutor Rusiei…stateau cu mainile in san ? nu…intrau si schimbau tot regimul cu forta, mai pe fata si mai hotarat decat fac acum rusii care isi protejeaza de fapt concetatenii(majoritari cu cetatenie rusa) si pe langa ei, bazele navale…(nu vorbesc din carti sau ziare, am fost in mirifica Crimee de cateva ori)
goghe • 4 martie 2014, 10:57
De ce nu ati scris un articol asemanator despre Egipt, domnule Vochin?
Pentru ca acolo nu a existat o Rusie sau un Putin care sa opuna schimbarii cu forta? Si acolo au fost alegeri libere, la fel ca si in Ucraina. Democratia inseamna vointa poporului. Presendintele Ucrainei a fost ales prin vot si putea fi suspendat sau demis tot prin vot.
Incalcarea legii sub presiunea strazii se numeste anarhie – asta este ceea ce dumneavoastra sustineti inflacarat.
In loc sa scrieti un articol bazat pe emisiunile de stiri de la CNN si BBC ar trebui sa verificati si alte surse sau conflicte asemanatoare. La urma urmei doar va considerati jurnalist.
Cătălin Tolontan • 4 martie 2014, 11:05
2, goghe: e o onoare sa fiu confundat cu andrei vochin 🙂
vert • 4 martie 2014, 11:10
Nu pot sa convin cu tine, Catalin, nu e asa. Suntem subjugati, noi unora, rusii, lui Putin. N-are cum sa fie bine, indiferent de ce are sa se intample in urmatoarea perioada. Altfel, ce ne uneste, Coca-Cola ? Bancile ? Prostia ? Conditia de s c l a v i ?
Suntem foarte departe de ce ar trebui, de ce ne-ar trebui.
marian • 4 martie 2014, 11:14
e tare pozitia noastra care pe timp de pace stam cate doi trei in pat in spitale,nu gasim avioane prabusite ,soselele arata mai rau ca-n BERLINUL cucerit de aliati in 45 .
Bogdan • 4 martie 2014, 11:16
http://www.romaniacurata.ro/sapte-idei-gresite-despre-criza-din-ucraina-4431.htm
June • 4 martie 2014, 11:22
Since I don’t longer believe in traditional animosity between countries and people, as we are all on the same planet and every country is a flower in God’s Garden named Earth, please consider my humble and maybe naive opinion of the Ukrainian issue, that consists in three single points:
1. Crimeea is a traditional Russian Teritory. People of Crimeea should not be forced to deny their origin and aspirations.
2. Ukraine is a big country, that should provide peace and harmony for all its people, no matter the nationality, in a democratic way, that could be well accomplish with patience and good will, like this:
3. Anticipated elections, for the Ukraine President and for two Governors of two regions: West and Est, with open trade and economy politics to Russia and EU as well. One President, Two Governors, with administrative authonomy.
Russia and Ukraine,two great nations, two dealers of Peace and Harmony in the region.
Before the elections, it is necessary a Public Referendum, with the obligation of voting, and the presence of international observatories.
Mai pe scurt: nici nu pot sa-mi imaginez cum e rutina zilnica in administratia Putin, greutatea imensei Rusii, stat fost comunist, a intregii regiunii, a frontierelor, a mediului vicios international. Iar noi, intr-o tara mica, frumoasa si rotunda, ne … pe noi zilnic si traim fiecare intr-o realitate virtuala a urii… Da, Jos basescu, otrava acestui popor, ca sa nu ziceti ca n-am zis, dar ca stiti voi ce gandesc… Unitate, bun simt, pragmatism, competenta, haideti sa le gasim impreuna !
magus1349 • 4 martie 2014, 11:22
Radio Erevan:
Cu cine se invecineaza Rusia?
Cu cine vrea.
Broscuţa Oac • 4 martie 2014, 11:36
Puţină istorie recentă (şi neolimpică):
Un rus, tov. Hruşciov, a dăruit Ucrainei Crimeea (plus sudul Basarabiei, ca desert).
Alt rus, Putin, a luat-o înapoi.
Rusia a dat, Rusia a luat…
val • 4 martie 2014, 11:40
Daca nu va grabeati, alaturandu-va turmei de „profesionisti” media care urla (si inca mai urla) „razboi, invazie,agresiune, cotropire etc.”, ati fi constatat ca articolul dvs. este deja outdated. Rusii n-au depasit un mic spatiu din Crimeea, deja s-au retras in cazarmi, nu s-a tras niciun foc de arma de catre „invadatori”, nu a murit nimeni, totul a fost o manevra de incercare a reactiei politice a Europei, SUA si a mediei aferente in situatie de criza, timp de 48 h. Va reamintesc „criza rachetelor” din 1962, cand rusii au simulat o pozitionare in Cuba de arme nucleare, numai pentru a elimina rachetele americane Jupiter din Turcia de nord-est, la granita cu URSS.
Eeh, cine a „pus botu'”…….. :)))
utraian • 4 martie 2014, 11:42
Zbigniew Brzezinski(consilier de securitate al presedintelui SUA) compara actiunile lui Vladimir Putin cu tactica utilizata de Adolf Hitler in 1938 si 1939, cind a anexat regiunea sudeta din Cehoslovacia si apoi intreaga tara.
Diferenta este ca in 1938 nu existau arme nucleare…
Foarte periculos acest Putin, este capabil de orice. Daca de partea cealalta a baricadei s-ar afla cel putin un lider la fel de „nedus la biserica”, atunci previziunile apocaliptice din filmele americane, din ultimul timp, n-ar mai tine de domeniul SF ci s-ar transpune in realitate.
lord belial • 4 martie 2014, 11:44
titlul articolului lui tolontan pare derivat din desenul lui dan perjovschi despre jocurile olimpice de la sochi
lord belial • 4 martie 2014, 11:46
bogdan • 4 martie 2014, 12:03
Observ ca toata lumea demonizeaza Rrusia lui Putin si ridica in slavi America.
Ar fi interesant de vazut ce se intampla in Siria, unde rebelii finantati de americani sunt wahabisti, ramura fundamentalista a islamului; cum ramane atunci cu „valorile democratice”? cum ramane cu campania antiterorista declansata de americani?
Dan • 4 martie 2014, 12:12
,,Dar Putin a făcut, fără să vrea, un serviciu enorm ideii europene și celei democratice, ambele în suferință.” Mai ai de adaugat si ideea euroatlantica pentru completa articolul si sa iei premiul cel mare la ,,Gazeta de perete”
cripe • 4 martie 2014, 12:17
De ce nu raspundeti domnule Tolontan? Cred ca se foloseste dubla masura in a cantari actiunile unor anarhisti prooccidentali in caomparatie cu a autoritatilor legal instituite ala Ucrainei.Ma tem ca singurul vinovat pentru situatia de acum este pozitia occidentului de provocare si incurajare a anarhistilor ucraineeni.
silefak • 4 martie 2014, 12:21
Krimeia nu a fost niciodata a Ucrainei ca si Transnitria care nu a fost a Moldovei .Daca te uiti mai bine pe harta jumate de Ucraina e teritoriu furat de la alte state. Romania daca era un stat destept profita acum si isi recupera Bucovina si sudul Moldovei ocupat abuziv in trecut de Ucraina
P.S. chiar daca sunt anti Rusia cred ca mai mult de 70 % dintre romani le dau dreptate acum
Mihai Viteazul • 4 martie 2014, 12:51
Articolul trebuia sa ramana numai pe blog sau eventual publicat si in gazeta prietena, Jurnalul National sau stiu eu in ce gazeta de profil. Nu vad legatura cu sportul pt a fi postat pe gsp.ro aka Gazeta SPORTURILOR. As prefera, d-le Tolontan, sa ramaneti axat pe sport; nu imi aduc aminte de ultimele articole pur sportive scrise de d-voasta, de prezentele in emisiunile de profil, nu de alta dar le duc dorul
Ion • 4 martie 2014, 12:56
pentru broscuta oac says Hru;ciov nu era rus. Era de origine Urcrainean. Cum Stalin era de origine Georgian
sharky_04 • 4 martie 2014, 13:02
Nu va fi niciodata un razboi intre Rusia si S.U.A., deoarece China detine mai mult capital in ambele tari, iar un eventual conflict ar insemna scadeerea profitului investit, deci a fost doar un foc de paie pentru a testa reactia Europei asa cum a bine precizat „val: March 4th, 2014 at 11:40 am”:)
Vorba lui Sacha Baron Cohen din filmul „Dictatorul aka The Dictator” (2012):
„Ah America, construita de negri si sustinuta de chinezi”:)
Robert • 4 martie 2014, 13:02
Pana una-alta de cand a inceput toata povestea asta cu Ucraina rusii nici macar n-au ranit vreo persoana. Mai e nevoie sa spun ce au facut americanii doar in ultimii 10 ani? Asta nu e jurnalism nici macar de opinie e pura propaganda. Propagandistii SUA sunt mai rai decat aia oficiali platiti de Putin
Steaua1986forever • 4 martie 2014, 13:08
2,@Cătălin Tolontan- ai dreptate aici, sincer, am tot respectul pentru Vochin, e o onoare sa fi confundat cu el. In rest, articol bunicel, un pic pro american dar intr-un fel nu e nimic rau in asta.
ruskii ivan • 4 martie 2014, 13:32
Toti acei care sustin politica rusiei, nici nu-si pot da seama, ca intr-o buna zi se pot trezi cu tancurile rusesti in centrul Bucurestiului.
prometheus82 • 4 martie 2014, 13:53
Putin are dreptul sa apere interesele economice , politice si sociale in acea regiune , punct . Mult succes Mr. Putin .
Ovidiu • 4 martie 2014, 14:00
Domnule Tolontan, rezumati-va va rog la a scrie despre sport, in speta fotbal. Nu aveti nici cea mai mica legatura cu politica externa sau cu istoria…Ori ati scris acest „pamflet”, ca opinie argumentata nu este sub nici o forma, pentru ca e la moda sa scrii desore ce se intampla la vecinii slavi, ori incercati sa manipulati o mare masa de oameni, carora le lipsesc cativa neuroni si imbratiseaza efectul de turma. OH Media…cel mai puternic instrument de manipulare al sec XXI
adi • 4 martie 2014, 14:09
ma intreb oare cand americani au intrat abuziv in atatea tari de ce nu a pomenit nimeni de o invazie?
CaballusKnight • 4 martie 2014, 14:11
E negatie, nu reciproca. Reciproca e atunci cand concluzia implica ipoteza.
Președintele Rusiei a interpretat într-un stil propriu vechiul îndemn: “Atunci cînd încep Jocurile, armele tac”. El consideră probabil că reciproca e iminentă. Cînd se opresc Jocurile Olimpice, încep să tragă tunurile flotei din Marea Neagră.
cpt.ahab • 4 martie 2014, 14:13
Bun. Romanii au aversiune fata de rusi si simpatizeaza Ucraina, desi teritoriile ei sunt la ucraineni, nu la rusi!? Mai mult, ca o conditie necesare pentru intrarea in NATO, Romania a fost cvasi-fortata( de Occident, desigur) sa renunte „de jure” la aceste teritorii printr-un tratat cu iz de mare tradare a intereselor nationale.
De ani de zile ni se impun( din Occident, desigur) tot soiul de legi si actiuni care sa protejeze minoritatile nationale. In Ucraina a venit prin forta armelor( ilegitim, adica) la putere o grupare ultra-nationalista care nici nu s-a instalat bine in fruntea bucatelor si a si taiat foarte multe din drepturile minoritatilor.
Ani de zile Occidentul i-a plans de mila Iuliei Timosenko, desi aceasta pe vremea cand era prim-ministru era un fervent inamic al drepturilor minoritatilor din Ucraina( ce-ar fi sa intervievati niste bucovineni din Ucraina pentru a ne povesti despre binefacerile guvernarii Timosenko?)
In opinia Occidentului, Guvernul actual ucrainean este legitim, iar rezultatul referundumului din 2012 prin care Basescu a foste cerut de majoritatea populatiei prezenta la vot atunci, afara de la putere, a fost lovitura de stat?!
Prin urmare, iata tot atatea mostre de duplicitate in politica Occidentului fata de aceasta zona, ceea ce ma determina sa consider ca totul este tot o facatura a marii finante, in scopul sporirii profiturilor, pe seama razboiului, distrugerilor, conflictelor inter-etnice.
Povestea ca Occidentul este detinatorul tuturor drepturilor asupra libertatii umane, civilizatiei, pacii este doar o poveste. Istoria a demonstrat ca nici un conflict din perioada moderna iscat in Est nu a avut punct de plecare acolo, ci „in spatele usilor inchise” din Occident! De 24 de ani ni se agita pe la nas sperietoarea: „nu sunteti cu noi, n-aveti civilizatie, va mananca bolsevismul”, ceea ce e o alta poveste pentru prosti.
Stiu, o sa mi se replice ca inclusiv faptul ca pot scrie aici, ca exista computer si internet se datoreaza vestului, dar eu mi-s mai al naibii si intreb: cine imi garanteaza ca de nu ar fi fost actualul sistem propovaduit si impus de Occident nu am fi avut acces la tehnologie mult mai avasanta cu 100 de ani mai devreme?!
Octavian Stăncioiu • 4 martie 2014, 14:48
Gingașa și tandra mea fiară
Eram obișnuiți cu ceremonii inaugurale, la Olimpiade, Mondiale și Europene fotbalistice, tot mai stridente și ”în ton” cu vremurile. Vă amintiți, probabil, ceremonia de la Londra 2012, de un kitsch absolut și o vulgaritate fără seamăn.
În plin linșaj mediatic, Rusia ne-a dat o lecție. De normalitate. De candoare, tandrețe, bune maniere, bun-gust și bun-simț. De morală. Aș spune morală creștină, dar îmi e prea teamă de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.
Nu sunt (de la 1812) pro-rus, așa cum nici pro-american nu sunt. Sunt doar pro-român, dacă nu cumva, deja, aceasta e o infracțiune.
Nu e exclus ca, la deschiderea de la Soci, la vederea turlelor Catedralei Sf. Vasili Blajenâi sau la dansul celor 300 de balerini redând balul din ”Război și pace”, pe muzica valsului “Gingașa și tandra mea fiară”, al compozitorului român basarabean Eugen Doga, jurnaliști ignoranți de peste Ocean să se fi întrebat: ”What the f… is this?”.
Dinspre Vest, peste Europa suflă un vânt prevestitor de rău. Vântul ăsta a suflat și invers, vreo 50 de ani.
Articol apărut în numărul de pe februarie 2014 al revistei ”Ripensia Sport Magazin”
Sorin • 4 martie 2014, 14:52
imi place ca toti au sarit sa-l critice pe vochin … aaa Tolontan – „mai raspanditi, mai raspanditi”
carlos • 4 martie 2014, 14:58
N-am vazut sa aveti aceeasi pozitie critica si cand SUA au intervenit in IRAK, pe motiv ca ar avea arme chimice { care arme cu toate insistentele presei mondiale nu au fost aratate niciodata, fiindca nu exista } , nici cand SUA au cerut si obtinut aprobarea de interventie in SERBIA, , Afganistan { sub diverse motive }. Dar n-ati criticat nici interventia in VIETNAM , si mai sunt tari unde SUA au facut cum au avut ele interesul . Nu spun ca asa trebuie sa faca si rusii, dar uitam ca primii care au facut asa ceva sunt americanii , fara o baza solida de argumente . FITI OBIECTIV, si recunoasteti ca Ucraina are o parte care de fapt apartine Rusiei , una Romaniei , iar alta Poloniei .
Bogdan Rexanul • 4 martie 2014, 15:04
Tolo dar cand yankey invadeaza tari „fara numar” ai asemenea articole moralizatoare?Cand americanii i-au bombardat pe sarbi,ai mai avut asemenea reactii?Ce ti-e si cu ipocrizia asta…
bogdan • 4 martie 2014, 15:07
Se vad rezultatele celor 40 de ani de spalari pe creier si infiltrari sovietice pe toate nivelurile societatii in unele comentarii de aici. Omit cu nerusinare acesti vasnici slugoi ai sovieticilor suferinta de care am avut parte, ca popor, din partea acestor salbatici veniti de D-zeu stie unde, ca europeni sigur nu sunt. Uita cu cata nerusinare rupeau imperialistii astia Basarabia, Bucovina, Bugeacul (putin a lipsit si Dobrogea) si exterminau fara nici o urma de mila romanii din aceste regiuni sau chiar pe malul stang al Nistrului, in Ucraina de azi. Ura, suferinta, violenta si exploatarea la sange au fost elementele cu care aceste animale ne-au cadorisit, au rupt tot ce-au putut, fizic si psihic din noi, si ne-au lasat intr-o stare din care nici astazi nu ne-am revenit.
Ce-ar mai fi zis pupincuristii sovieticilor despre „dreptul” rusilor de a-si anexa o Crimee tatara, cu tatari exterminati si deportati intre cele doua razboiaue mondiale, daca Moldova si-ar fi declarat intentia de a se realipi tarii si aceste animale si-ar fi debarcat tancurile in Chisinau pe motivul fostei apartente la URSS sau a protejarii populatiei rusofone? Ce „indreptatire” a Rusiei ar mai fi motivat?
Mi-e sila de voi, cei care se autodeclara romani si tin cu cel mai mare agresor al poporului roman din istoria sa. Voi sunteti motivul pt care aceasta tara stagneaza si nici macar n-a apucat sa guste din bunastarea democratiei adevarate.
andrei • 4 martie 2014, 15:16
D-le Tolontan, va propun un scenariu – in Basarabia se aduna gagauzii in centrul Chisinaului, cu sprijin din afara dau jos presedintele si guvernul si pregatesc niste alegeri care numai libere si corecte nu vor fi, avand in vedere ca gagauzii sunt minoritari. Are sau nu are Romania datoria de a interveni in Moldova pentru a-si apara „romano fonii” ? Chiar nu vreti sa intelegeti ca Ucraina e umflata teritorial cu pompa in urma unor reorganizari administrative de-a lungul anilor gen Blaga+Dragnea de la noi, fara sa tina seama de tinuturile istorice?
adi • 4 martie 2014, 18:00
Tot aud romani de educatie stalinista care o dau cu faza ca „Rusiii au dat ,rusii au luat”.Numai o gandire bolnava bolsevica sau un Gigi Becali poate gandi asa.Numai EL ,Gigi din Pipera ,marele crestin ,a donat bisericii si dupa un an a cerut donatia inapoi!!!!
OK ,daca Crimeea se doreste independenta ,o poate face .Va iesi in strada ,o va cere ,se va organiza referendum ,se va vota si gata.Nu este nevoie de un tiran si de o armata straina ptr asta.Noroc ca Romania este in NATO si UE ,altfel ne-am fi trezit cu armata rusa in Romania si „patrioti” romani cu stegulete rosii pe margine ,salutand eliberatorii!!!!!
cpt.ahab • 4 martie 2014, 19:53
@bogdan:
Tinere, tu gandesti? Ce amesteci sovieticii cu ucrainenii si rusii? Potrivit logicii tale si noi meritam scuipatii Europei pentru ca am fost 45 de ani comunisti! Teritoriile noastre au fost luate de sovietici, nu de rusi, nu de ucraineni si au fost cedate de „democratii nostri conducatori”, la indemnul Occidentului, catre Ucraina, nu catre Rusia, nu catre URSS!
Cheama pe cineva sa-ti dezlege sarada. Gandeste si tu si nu mai acuza pe altii ca au creierele spalate, pentru ca s-ar putea sa fii tu ala!
spartacus • 4 martie 2014, 22:14
de ce unii ziaristii sunt manipulati si manipulanti asta ar trebui sa ne intrebam,si nu doar in romania ci in tot imperiul american,societatea e controlata si manipulata datorita acestor ziaristi
Alegz • 4 martie 2014, 23:01
Cei care acuzati de gandire sovietica/comunista de ce nu aduceti argumentele democratice oare?
Simplu pentru ca in Ucraina, la fel ca si in Romania parlamentul nu are dreptul sa demita presedintele ales fara consultarea poporului.
Poporul uncrainian e ‘mult’ si a votat democratic in 2012 .. cei care ‘s-au revolutionat’ la Kiev nu reprezinta nici 1%
Democratic tot Ianukovici este presedintele Ucrainei.
‘Revolutionarii’ au forta nota in momentul cand NU au acceptat toate compromisurile facute de Ianukovici .. insa au lasat legal o poarta imensa Rusiei sa intervina.
Pentru ca manifestantii vroiau si niste capete sa pice pe care Ianukovici le proteja .. acum poate ca au scapat de presedinte insa au dat peste armata rusa!
Sa ii vad acum cum vor face manifestatiile ‘pasnice’ !!!
orre • 5 martie 2014, 8:35
putin are dreptate, este un articol ca pare la „comanda occidentalior” .
vorba unuia dinainte daca florida vrea sa se rupa de sua sub acceasi forma ca ucraina si sa se alieze cu rusii ce ar face sua?
bogdan • 5 martie 2014, 10:25
@cpt. ahab
Pai se pare ca sunt printre putinii care gandesc aici, care se uita la istorie. Sovietici sau rusi, cum vrei sa le spui, ca tot aia sunt, au avut dintotdeauna o gandire expansionista, imperialista. Ca au fost taristi, ca au fost comunisti sau sovietici, asta e doar o nuanta politica. Nu au diferit cu nimic actiunile lor fata de expansiunea imperialista britanica, cu exceptia unui singur lucru: dorinta de a extermina populatia indigena a teritoriilor cucerite. Asta a fost cartea lor de vizita dintotdeauna, asa s-au intins ei ca o pelagra, ca o ciuma. Iar fata de europeni au avut mereu o ura viscerala, pentru ca asa gandesc niste brute, ce nu inteleg, distrug. Abrutizati au fost si vor fi toata istoria lor, si mereu vor fi cei care vor intra cu bocanci si senile atunci cand ii depaseste complexitatea unei situatii. Astia sunt! Ei au inteles globalizarea luand ostatica Europa si dand cu pumnul in masa la intalnirile cu ceilalti lideri mondiali. Ce inteligenta, ce finete in diplomatie, ce dezvoltare economica in rand cu lumea, ce cooperare, nu taticule, tancuri, rachete, avioane si „davai ceas”! Pai, asta e popor de laudat, de aparat, de proslavit? Numai niste kaghebisti platiti ar gandi ca Rusia are un dram de dreptate in conflictul asta! Si se vede ca sunt o gramada inca pe plaiurile noastre, acum, cu conflictul asta, si-au aratat adevarata fata! Sa le fie rusine, le doresc vacanta permanenta in Coreea de Nord la coada la salam! Pai, daca au dreptate, poate ar fi avut dreptate sa intre cu toate tancurile si prin ’89 in toata Europa Centrala si de Est, cand revolutiile tot de americani sponsorizate au daramat hegemonia sovietica, din pacate, doar pt scurt timp, se pare. Ti-ar fi convenit, pesemne, sa stai la coada la conserve, in timp ce soldatii iubitului tau popor ti-ar fi dat cu sutul in fund doar de amuzament. Ai grija ce iti doresti, s-ar putea sa se intample!
@Alegz
Conform gandirii tale, Ceausescu, daca nu-l impuscau inca era presedintele legitim. Argument democratic: ucrainienii au iesit cu milioanele pe strazi impotriva mafiei la putere. Minti si manipulezi cu nerusinare, alegerile prin care a iesit Ianukovici au fost printre cele mai aranjate din istoria Ucrainei, si cu tot efortul sovieticilor, jumatate din Ucraina tot n-a votat cu el. Ma intreb oare daca depasea 10% in cazul unor alegeri cu adevarat democratice. Orice sprijin american ar fi fost in revolutia ucrainienilor, nu ai cum sa platesti milioane de oameni sa iasa pe strazi. Ai fost vreodata in Ucraina, ai idee in ce saracie lucie i-au tinut nemernicii astia? Sa-ti fie rusine ca te bucuri de suferinta unui popor calcat de animalele astea!
orre • 5 martie 2014, 10:42
bogdan
ucrainienii nu au iesit cu milioanele ci 100-200 mii
insa in ucraina au iesit milioane de rusi in strada contra loviturii de stat
incearca sa fi echilbrat
apoi manifestantii rusi nu au tras cu mitralierele iar cei ucrainieni au tras cu mitralierele cate fortele de ordine. Dupa capul tau ce trebuiau sa faca fortele de ordine?
carlosc • 5 martie 2014, 17:04
D-le ” bogdan ” , ceeace spui, e politica pura , nu realitate . Invata istorie, si apoi lauda-te ca esti singurul care gandeste . Vorbesti de CEAUSEACU , Coreea de Nord , fara legatura cu articolul. .Crimeea a fost a Rusiei, din timpuri stravechi, fiind cedata de BREJNEV in 1954, o alta parte din Ucraina sunt teritorii ce au apartinut TOT TIMPUL Romaniei, alte teritorii au fost luate POLONIEI . Cu ce mai ramane Ucraina ? Inseamna ca dumneata negi faptul ca teritoriile romanest ar trebui sa ne revina . Cei dinainte mea au cerut jurnalistului sa fie corect, nu au sprijinit pozitia RUSIE, dar daca scrii ca rusii sunt pe cale de a face o greseala , trebuie sa specifici faptul ca inaintea lor, americanii au gresi de 10-15 ori atacand diverse state cu motive numai de ei stiute . Asta nu inseamna ca-i aparam pe rusi , dar cerem ca atunci cand scrii ceva si pretinzi ca esti corect, sa dai si dovada, nu sa scrii asa pentruca DA BINE. D-le bogdan , MAI CITESTE DIVERSE DOCUMENTE ISTORICE , si apoi vii sa ne ” urechezi ” .