Sentinţa Curții de marţi și focul de la Kiev

Marţi, 25 februarie, se va da verdictul în Dosarul Transferurilor. Fraţii Ioan și Victor Becali, George Copos și Cristi Borcea simt frisoane, pentru că aceasta s-ar putea să fie ultima săptămînă a libertăţii lor. Ori dimpotrivă.

joi, 20 februarie 2014, 9:59

Marţi, 25 februarie, se va da verdictul în Dosarul Transferurilor. Fraţii Ioan și Victor Becali, George Copos și Cristi Borcea simt frisoane, pentru că aceasta s-ar putea să fie ultima săptămînă a libertăţii lor. Ori dimpotrivă.

În cazul în care cele două judecătoare îi vor găsi nevinovați sau le vor dicta pedepse fără executare, oamenii de fotbal vor părăsi instanța pe un val de aer proaspăt.

Nu e ușor. Nu e ușor nici pentru inclulpați și nici pentru noi, cei care am pornit Dosarul Transferurilor. Senzațiile sînt amestecate și gîndurile lasă aburi în urma lor.

Lesne e doar pentru cei care acuză că presa i-a promovat pe Borcea, pe Becali și pe ceilalți. Nu presa, ci televiziunile vreți să spuneți! Iată cum un ziar, pe numele său Gazeta Sporturilor, i-a promovat de mai au puțin și pot ajunge după gratii. Și n-am fost singurii. În general presa i-a tratat aspru, critic și polemic timp de 20 de ani, fără contenire.

Nu e vreun merit, că nimeni nu se poate bucura de necazul semenilor. Dar, ca să fie clar, nu e nici o culpă!

Și nu simțim nici un regret pentru ceea ce am dezvăluit în ziar. Din februarie 2006, cînd am publicat investigația despre neregulile din vînzările de fotbaliști, au trecut 8 ani. S-au succedat avocați, procurori, pleodoarii, 67 de termene, o sumedenie de magistrați au analizat cazul, unii i-au văzut vinovați, alții i-au absolvit, fiecare inculpat să-și asume ce a făcut și fiecare instanță, ceea ce decide!

Cum vor încheia cele două judecătoare, Anca Alexandrescu și Codruța Strîmb, de la Curtea de Apel, asta va depinde de conștiința lor.

În această fază a justiției, puterea absolută e la ele și tocmai monopolul forței le obligă să fie corecte, nu doar crescînd încrederea publicului în actul de justiție, ci și rămînînd raționale și echilibrate. Ușor de zis. Marți va fi o zi de breaking- news.

Între timp, televizoarele s-au îngălbenit din nou. E galben cu roșu de data asta; roșu e cerul Kievului, acolo unde sute de mii de bărbați și femei demonstrează în numele libertății de a atinge cu degetele promisiunea Europei.

Toată presa lumii e prezentă acolo. Canalele de știri transmit aproape nonstop imagini din centrul incendiat al orașului. “Formidabil! În timp ce la noi crește valul de euroscepticism, ucrainenii ne demonstrează ce înseamnă să lupți pentru Europa”, exclamă comentatorii de la RAI. “Prestigiul acestui continent e mai ușor de înțeles din exterior decît dinăuntru”, se aud voci din studioul de la Roma.

Italienii sînt tulburați și simți același lucru văzînd cum oamenii de la granița imperiului strigă: “Nu ne lăsați pe dinafară, sîntem europeni!”.

Noi ar trebui să înțelegem cel mai bine. Noi, cei care am fost în afară și acum sîntem înăuntru. Văpăile care urcă pe străzile Kievului ne amintesc unde eram și unde am ajuns, în ciuda tuturor bombănelilor.

Răzvan Luțac, un coleg cu origini ucrainene de la Gazetă, a participat în decembrie ca observator la alegeri la sud de Kiev. A fost repartizat înspre Pervomaisk, una dintre regiunile întinse unde nimic nu s-a schimbat. Vitrine goale, statui ale lui Lenin în fiecare localitate, mozaicuri cu grîne și oameni care gîndesc într-o singură direcție. A fost amenințat cu pistolul, a trecut prin aventuri crîncene. “Ca la noi acum 25 de ani”, avea să ne șoptească la șezătoarea din redacție.

Ce drum lung am parcurs totuși! Fundația care îngrijește memoria victimelor de la Sighet are drept siglă o buclă de sîrmă ghimpată care se îmbrățișează cu un alt cerc, cel al stelelor Europei unite.

Lațul de sîrmă s-a dezlegat și s-a tranfromat în drapelul pentru care mor azi ucrainenii. Am fost acolo, sîntem aici! Pe pămînt nu e raiul, vorba lui Mihai Neșu, dar cei aproape 30 de morți și 500 de răniți din noaptea ucraineană ne arată că a meritat fiecare baricadă pe care ne-am rostogolit viața.

Violențele din noaptea de marți spre miercuri de la Kiev au pornit după ce guvernul a realizat că protestatarii s-au organizat paramilitar. “Veteranii războiului din Afganistan s-au alăturat mitingului și mulțimea a căpătat o altă forță”, spune Răzvan. Istoria se repetă. De aceeași vîrstă cu decrețeii din România, generația ucraineană își cere drepturile. Diferența e că noi am făcut-o la 20 de ani, ucrainenii sînt siliți să se revolte la 40-45 de ani.

Ne plîngem, justificat, de irosirea a două decenii de modernizare a României. Ne stăpînește un sentiment de ratare. Dar, la Kiev, două decenii și jumătate s-au risipit ca într-o singură zi lipsită de noroc!

Cînd ne e greu, cînd obosim și sîntem dezgustați, cînd ne roade nemulțumirea că nu se face dreptate, sau dimpotrivă, cînd strigăm că ni se face o nedreptate, să tragem cu ochiul la roșul care colorează ceața, rănile sălbatic crestate și dezamăgirea Ucrainei și să recunoaștem diferența!

Ne-am cucerit dreptul și obligația de a  aștepta o sentință judecătorească fără să dăm foc la țară.

Comentarii (45)Adaugă comentariu

tibi  •  20 februarie 2014, 10:37

Ai multa dreptate!

crys  •  20 februarie 2014, 10:42

ok Cataline, ne-am castigat dreptul sa asteptam o sentinta fara sa dam foc la tara, dar ceea ce se intampla in Romania este tot o lupta, o lupta de catifea cu gulerele albe, o lupta surda impotriva coruptiei imprimata de un stat corupt si avid dupa putere, un stat care lupta impotriva poporului sau sa-l subjuge.

Asa este, am pierdut 23 de ani si probabil vom mai pierde, ptr ca noi nu avem puterea, taria si constiinta morala de a face ce fac ucrainienii. Am ajuns un popor de fricosi, iar interesul personal primeaza interesului colectiv. Stim sa fim tari pe la colturi, dar cand trebuie sa luam hotarari capitale dam bir cu fugitii.

Nu este nevoie sa dam foc ptr a ne cere drepturile. Asta nu este o diferenta numai ptr faptul ca la noi rafturile sunt pline si la ei sunt goale, diferenta consta in faptul ca justitia a ajuns dupa 23 de ani independenta.

ovidiu_3003  •  20 februarie 2014, 10:44

In aceasta tara corupta …Mircea Lucescu castiga campionate si ia milioane de E pe an …Mare oportunist …ucrainienii se bat pe ciolan …populatia saraca nu conteaza …am mai vazut filmul acesta …

Radu  •  20 februarie 2014, 10:52

sincer ma astept ca cele doua judecatoare sa „ii ajute” pe inculpati, in afara de unul care va fi trimis dupa gratii pentru ca sa nu fie patata imaginea justitiei

dupa atata tamtam si dupa atata timp si dupa atatea amanari sa nu fie nimeni inchis ar insemna inca o batjocura pe fata,asa cu acel inculpat va fi o batjocura ascunsa,caci un fel de coruptie tot va fi pe undeva din partea cuiva…

….cat despre Ucraina si revolutia de acolo,respect ucrainenilor si imi pare rau ca in epoca asta moderna in care ne aflam inca mai trebuie sa cada capete ca sa se obtina decizii istorice sau ca sa se schimbe ceva in bine la nivel de tara

Ramon  •  20 februarie 2014, 10:52

în anii 90 toți doream privatizare, unii se lăudau că sunt patroni, finanțatori. Borcea, Copos, Becali, Penescu, Iancu, Mititelu au susținut cluburi care au păpat milioane de euro. Nimeni nu i-a obligat, iar publicitatea le-a adus grave probleme cu justiția. Copos care a condus Rapidul către două titluri și nush câte cupe este la un pas de o întâlnire cu Jiji, ultimul depunând și el mult suflet pentru jucăria lui. Câți îi înjură acum ? Câți știu câți bani au adus acești oameni pentru cluburile lor ? Acu, după 25 de ani de libertate, mulți cerșesc bani de oriunde, de la stat că acolo sunt și ăia ăși bat joc de bani. Ăia, adică toți care s-au vrut la putere! Capitalismul ie greu, nu-ți asigură ziua de mâine și mulți sunt plătiți azi să cerșească de la cei de la putere, nepoții celor care ne-au oferit mîncare și căldură secodn hand în anii 1985-89. Nu ne mai putem întoarce atunci, din 100 de motive, nici acum nu ne convine. Dar care este calea în fotbal ? Să fii Walter, Capră, Stoica, Adamescu și să te înjure toți, să dai explicații ”oamenilor legii”, sau poate e mai bine să desființezi aceste echipe, așa cum Steaua+Dinamo au renunțat la jumate din secțiile de la alte sporturi unde luau titlu după titlu ?
Cazul Ucraina este încă o dovadă a interesului celor două partide care stăpânesc țara (nostră) și care se ceartă. PNL a pierdut jumate din miniștrii cu care au venit la putere, fie la justiție, fie Fenechiu, Chițoiu sau alții cu tinichele. Care o fi calea de urmat pentru România ? Degeaba vorbește Băsescu despre autostrăzi. El ce a făcut ? Dar imaturitatea urmașilor lui ar trebui să ne dea mai mult de gândit ?

MRR  •  20 februarie 2014, 10:55

„dar cei aproape 30 de morți și 500 de răniți din noaptea ucraineană ne arată că a meritat fiecare baricadă pe care ne-am rostogolit viața.” imi pare rau sa ti-o spun, dar dai dovada de cinism spunand asta.

Nu merita sa-ti dai viata pentru nici un ideal, fiindca viata e una singura si trebuie sa o traiesti, nu sa cauti motive (chiar si „nobile”) ca sa renunti la ea.

Nimic nu se compara cu implinirea data de realizarea idealului propus cat esti in viata…

Cat despre fotbal, uita-te in liga 1 si spune ce vezi…un teatru grotesc, in care fotbalistii au devenit actori , nu luptatori…Mai aveti de muncit mult ca presa , pana indreptati ceva in fotbalul din Romania…chiar foarte mult…poate cateva vieti la modul in care treceti cu vederea atatea blaturi…

ramon  •  20 februarie 2014, 10:59

@ crys: oare am pierdut doar 25 de ani, sau mai poți adăuga 10 dinainte de 1989 ? Oare atunci când am făcut o facultate sperând într-un job curat nu am avut creierul virusat de propaganda de atunci ? Ceea ce este acum la Kiev a fost în București acum vreo 2 ani, dar românul nu prea pune osul, Iar atunci când îl pune, cu ce se alege ? În 1989 conducătorii știau că lunile lui Ceaușescu sunt numărate. Și atunci de ce a trebuit să fie schimbat cu 1000 de morți ? De ce au plătit naivii cu viața o schimbare făcută civilizat la unguri, cehi, bulgari, chiar și est-germani ? Cei răniți grav, acum, la Kiev, cu ce se aleg ? Dacă UKR ar fi, de mâine, în UE, câți își vor pierde jobul ?

dan  •  20 februarie 2014, 11:03

“Formidabil! În timp ce la noi crește valul de euroscepticism, ucrainenii ne demonstrează ce înseamnă să lupți pentru Europa” – suntem norocosi ca facem parte din UE indiferent cat de putina lume crede asta!

Radical  •  20 februarie 2014, 11:44

„Ne-am cucerit dreptul și obligația de a aștepta o sentință judecătorească fără să dăm foc la țară.”
Am cucerit pe dracu !
Justitia e la fel de obedienta ca inainte de 90.
Doar ca nu aceluiasi regim.
Cei care fura zeci si sute de milioane de euro din visteria tarii se destrabaleaza pe la Monaco iar cel care iese-n strada sa-si strige saracia e batut de militieni si amendat.
Altii dau o torta pe stadion si se duc in puscarie.
P-aia cu justitia sterge-o ca ne facem de ras…
Cat despre aruncat vina pe televiziuni pentru ascensiunea lui Becali, Borcea sau mai stiu eu ce mascarici d-asta, las-o ca iar macane.
Pai cand o iesi Gigi din puscarie, apar instant 250 de articole pe GSP.
Se apuca si femeia de serviciu de scris, desi la cat de „praf” sunt multe articole de pe aici, nu m-ar mira s-o faca deja.
In rest, numai bine !

Cheetah  •  20 februarie 2014, 11:45

Minunat articolul, sincere felicitari!
Imi permit sa-l citez pe regretatul Mare poet si OM Adrian Paunescu: „Niciodata sa nu uitam de cei mai tristi ca noi”.
Este cazul acum, asa cum excelent spui in articol, sa fim atenti in jur si sa ne autoanalizam, sa incercam sa ne victimizam mai cu masura, daca altfel nu se poate.
Chiar daca, uneori mediatic si pe nedrept, sintem plasati pe ultimile locuri in Europa la „orice”, fondul nostru sufletesc si spiritual, zona ascunsa si minunata din neamul nostru de rumani, e categoric PESTE toti!
Ma bucur sincer ca scrii atit de frumos de fratii nostri ruteni de la care, uite, avem si noi rumanii de invatat. Toata viata trebuie sa invatam, nu numai in scoala.
Brava, TOLO!

erv  •  20 februarie 2014, 11:54

nu-i asa tolontane ca este polacut sa vezi cum gloata musca totate momelile aruncate? nu-i asa ca vuietul biciului european se poate simti ca adiere mingiietoare daca ai cum sa-l prezinti? anii 50 sint plini de d-astea! unii plingeau cind s-a dus stalin nu-i asa?

dinamovism cronic  •  20 februarie 2014, 11:54

Am câștigat pe dracul… Am câștigat dreptul de a ne înstrăina resursele, dreptul de a vinde ”investitorilor străini” companii strategice și profitabile (Petrom sau Romtelecom), am câștigat îndatorare pe câteva generații cu FMI la cârmă, am câștigat dreptul de a fi o vacă de muls, am dobândit educația consumismului, am devenit obezi, inculți, ignoranți, corupți, falimentari. Am câștigat o clasă politică lipsită de orice conștiință și dreptul democratic de a-i schimba cu alții – mai proaspeți, mai înfometați și mai versați. Și au trecut 25 de ani de la Revoluție… asta am câștigat, Tolo. Și dup-aia murim…

ion n. induplecatu  •  20 februarie 2014, 12:23

Salut Cataline.Prima stire ce apare acum pe siteul GSP este :Gigi ramane in arest….asa ca despre ce vorbim?mai are rost sa comentam?

O zi buna!

lc  •  20 februarie 2014, 12:34

A propos de ce spunea ovidiu_3003.

Lucescu este admiratorul si favoritul lui Rinat Ahmetov, adica sustinatorul orientarii estice a Ucrainei. Un om care, la fel ca orice alt oligarh de la Moscova sau din Kazahstan, taie si spanzura in jumatatea lui de tara.

Semn ca, dincolo de performante, Lucescu e un om cu viziuni inguste cand vine vorba de principii. Sau poate doar a imbatranit. Sau poate doar ii pasa doar de bani. In fond, celalalt prieten al sau, Copos, ar putea sa stea mult si bine la inchisoare.

Cine se aseamana se aduna.

Florin  •  20 februarie 2014, 12:49

Catalin, ai perfecta dreptate, in Ucraina e mai rau decat la noi, ei sunt pe al raft al Rusiei decat noi.

Dar ti-as cere o parere sincera: cand crezi ca in Romania vom avea competitie pe pietele economice si in special in licitatiile si achizitiile pe bani publici?

Crezi ca Brucan a estimat 20 de ani pentru asta sau pentru altceva (alegeri, societate civila…)?

axel  •  20 februarie 2014, 13:16

Interesant articol.

Nu pot sa decelez citind opiniile politice (geniale prin ingenuitatea lor) daca sunt sincere sau manipulatoare.

Dani  •  20 februarie 2014, 13:26

Am vazut citatul asta si m-a surprins putin: „Lesne e doar pentru cei care acuză că presa i-a promovat pe Borcea, pe Becali și pe ceilalți. Nu presa, ci televiziunile vreți să spuneți! Iată cum un ziar, pe numele său Gazeta Sporturilor, i-a promovat de mai au puțin și pot ajunge după gratii”.

Spun sincer, la TV nu prea ma mai uit, dar citesc presa de sport regulat. Si inca ma socheaza ca gasesc aproape la fel de des numele lui Dumitru Dragomir in paginile voastre pe cat il gaseam si inainte sa fie mazilit de la LPF. Cumva, am impresia ca GSP se preface putin nevinovat. Atat in cazul lui Dragomir, cat si in cazurile celor de mai sus. Desi e mult mai important, adevarat, sa ajutati sa-i bagam la zdup, puteti totusi face mult mai mult decat ati facut pentru ignorarea lor.

Cătălin Tolontan  •  20 februarie 2014, 13:30

17, dani: va recomand fie sa cititi ziarul tiparit, fie sa va abonati la editia on-line. Gasiti link-ul pe site.

multumesc!

Sorin  •  20 februarie 2014, 13:39

„Cum vor încheia cele două judecătoare, Anca Alexandrescu și Codruța Strîmb, de la Curtea de Apel, asta va depinde de conștiința lor.”

deci depinde de constiinta judecatorului, nu de lege … 🙁

vasile  •  20 februarie 2014, 13:46

iese cineva in strada sa ceara sa fie condamnati acesti indivizi?

Cătălin Tolontan  •  20 februarie 2014, 14:43

19, sorin: bineinteles ca legea, dar legea este citita de oameni. Oameni care apreciza faptele si le incadreaza.
Altfel, am putea fi judecati de un laptop conectat la o baza de date cu legi.

Dann  •  20 februarie 2014, 14:53

Te astept cu nerabdare pe 26 februarie! Poate reusesti o „revolutie portocalie” in fotbal!! Este necesara astfel avem continuitate la federatie.

GHERGHE  •  20 februarie 2014, 15:01

=D taty fa un pic de investigatii si in cazul blaturilor ca de restul se ocupa legea ca noi doar ne dam cu parerea…

viorel  •  20 februarie 2014, 15:02

eu zic ca au sa scape. oricate dovezi vor fi aduse vor scapa.

pe mine unul nu ma intereseaza sa intre in puscarie ci sa plateasca ca maradona in italia.

fiscul in romania este egal cu 0.

felicitari oricum pentru articole. ridzi cred ca ar fi scapat basma curata fara articolele dumneavoastra.

Octavian Stăncioiu  •  20 februarie 2014, 15:43

Aceleasi povesti stupide despre democratie, vanturate periodic pe acest site. Domnule Tolontan, spuneti-le milioanelor de români plecati la menaj si capsuni, ramasi fara locuri de munca, nationalistilor care nu mai au dreptul sa-si iubeasca patria, celor de care statul democratic isi bate zilnic joc etc. etc.

geo  •  20 februarie 2014, 15:44

Bine face conducerea tarii Ucraina fiti tari baremi daca va imbogatiti imbogatitiva voi nu lasati marile puteri din vestul europei sa suga ei bani, resurse si sa falimenteze fabrici, uzine, sa dispara flote ca la noi.
Fiti tari baieti si tineti de putere, cei care doresc sa va de-a jos sunt sustinuti de comunitatea europeana alti fomisti dornici de putere. Cam franc ce am zis dar ce rost au cuvintele mari cant situatia este asa. Multumnesc.

balauru  •  20 februarie 2014, 17:10

am ramas fara cuvinte, jur. asta da lectie, data de ucrainieni, pentru poporul roman expert in dat cu parerea. am uitat de dramele trecutului si ne pierdem viitorul in balacareli ieftine. pacat ca nu ne vom trezi nici cu aceasta ocazie!

bravo Cataline

mihai alex tirziu  •  20 februarie 2014, 17:42

Buna ziua,
Aveti dreptate in ceea ce scrieti, domnul Hincu de la KMKZ scrie si el un articol foarte pertinent despre relatia Rusia UE SUA.. acum ganditi-va ca la noi e mult mai groaznic… politicienii nostri sunt mult mai perversi si mai corupti moral ca ai lor… folosesc sprijinul politic rusesc pt a sta la putere si a putea dribla legea cat mai mult in timp ce capitalul, BANII provin de la firmele vestice si sunt rambursate de catre noi ( rosia, gazele de sis, petrolul din mare, combinatele galati) .. in timpul asta pt a beneficia de o sansa oamenii pleaca… daca la inceput au plecat de scirba comuniste, pe urma de foame… acum se fuge cum se poate mai repede din cauza disperarii si lipsei de perspective..

mihai alex tirziu  •  20 februarie 2014, 17:47

… ce cred ca se va intampla… va fi o alta dovada de nesimtire crasa… vor lua cu suspendare .. Popescu va fi achitat (ceea ce e trist el recunoscand oficial fapta).. Stoica a avut noroc.. si toti vor face din nou un circ groaznic.. sunt curios insa cati vor fi pusi sa ramburseze sumele catre cluburile pe care le-au delapidat..

mihai alex tirziu  •  20 februarie 2014, 18:49

inca un articol din ziarul dvs care imi da dreptate: reactie-socanta-a-lui-gigi-becali-dupa-aflarea-deciziei-de-azi-mi-se-doreste-moartea..
PRACTIC SA FII OBLIGAT SA APELEZI LA UN SPITAL PUBLIC DIN ROMANIA ESTE O CONDAMNARE LA MOARTE… SI ASTA O SPUNE „CONDAMNATUL POLITIC” EURO-PARLAMENTARUL gheroghe becali.. ce parere aveti de asta? nu credeti uneori ca nu mai exista nici o scapare..

cpt.ahab  •  20 februarie 2014, 19:16

Dupa ce ni s-a intamplat noua in ’89, dar si altora, am devenit foarte sceptic in privinta acestor „revolutii”! Manipulari, diversiune, promisiuni de viata mai buna, urmate de coruptie si mai mare, saracie, lipsa de perspective…

ady  •  20 februarie 2014, 22:35

Eu nu cred ca se vor da numai sentinte cu suspendare. De fapt, sper sa nu aud asa ceva. Pentru ca inca mai cred in justitie asa cum cred in anchetele Gazetei. Cred in jurnalusmul de investigatie pe care-l promovati, in adevar, in corectitudinea demonstrata. Cred in semnaturile Tolontan, Neag si ale altor cativa ziaristi, prea putine insa pentru tara noastra frumoasa, dar corupta.

lord belial  •  21 februarie 2014, 1:54

de ce sa nufacem si noi ca in ucraina?

25 de ani de la revolutie am cam fost furati si ar trebui sa facem si noi putina contabilitate, putin audit, nitica tragere la raspundere.

mai multa lume in strada, aia e, nu rabdare si tutun

andrei  •  21 februarie 2014, 9:23

Intrebati-l pe Lutac daca e adevarat ca 2/3 din Ucraina e rusofona (de la Nipru spre est). Ati auzit de miscari in orasele mari ale Ucrainei -Harkov, Donetsk, Dnepropetrovsk, Odesa sau in Crimeea ? Alegerile libere nu pot da decat un presedinte si parlament filorus pentru simplul motiv ca ucrainenii get-beget sunt minoritari si comasati intr-o zona saraca situata la nord de Romania unde pot aparea si alte probleme – Galitia (cu Lvov) e regiune poloneza, zona transcarpatica(Ujgorod) e cu populatie preponderent maghiara, de Bucovina si Cernauti nu e cazul sa explicam. Acolo e o situatie foarte complicata, UE ar vrea sa impuna o conducere a unei minoritati, conducerile proruse duc la iritarea temperamentabililor ucraineni…

gima  •  21 februarie 2014, 10:56

vad mai sus ca cineva e suparat ca nu poti arunca cu torte fara sa fii „umflat”. dar de civilizatie ai auzit draga concetatene? de ce ai avea tendinta de a da cu torte. cu ce te face mai destept o astfel de manifestare?
ca suntem sau nu in Europa e foarte putin important. cu adevarat important este ca acolo unde suntem sa muncim ca pentru noi. din nefericire noua romanilor ne-a disparut tragerea de inima la ceea ce facem. vrem salarii ca in vest si sa muncim ca inainte. daca inainteaza romanul in virsta, normal , crede el, este sa aiba un salariu mai mare. dar nu se gindeste niciunul ca „rodul” muncii lui este din ce in ce mai nesemnificativ.
eu am o parere: pina nu vom face foamea 5 – 10 ani nu ne facem bine. suntem pe un drum gresit. am deviat de la normalitate. din varii motive. dixit!

euroscepticul  •  21 februarie 2014, 13:19

Partea cu lupta pentru Europa si cu eroismul ucrainenilor care lupta pentru Europa a fost cel mai neinspirat text pe care l-am vazut vreodata scris in limba romana, in ciuda faptului ca autorul are altfel har scriitoricesc. Sa mori pentru dreptul de a fi sclav al birocratilor de la Bruxelles, iata un ideal in viata! Pls!!!

R.I.A.  •  21 februarie 2014, 14:47

Foarte frumos articol, mi-a placut. Chiar nu stiam ca in Ukraina este ca in Romania inainte de 1989. Am vazut imaginile la televizor si nu mi-a venit sa cred. Am un prieten pe internet, dominican de origine care traieste in alta tara din lume decat tara natala, dar nu in Europa. Este fascinat de tot ceea ce inseamna fosta Uniune Sovietica, chiar a inceput sa invete limba rusa si nu limba romana, cum ar fi normal. Cand ma voi vedea cu el pe camera – nu este atat de usor cu sincronizarea pentru ca sunt peste 8 ore diferenta de fus orar si cu programul lui de munca ii voi povesti. R.I.A. din Bucuresti.

adipocea  •  21 februarie 2014, 17:33

Eu sunt complet stupefiat de naivitatea romanilor, adica nu naivitatea, prostia unor oameni pe care pana acum ii credeam inteligenti. Mult mai destepti mi se par comentatorii de pe forum, unii dintre ei. Mult mai misto ce scriu ei decat articolele in sine. CE??? Luptatorii din Afghanistan??? Trag cu pusca??? Si asta e revolutie proeuropeana??? Adica e o revolutie pasnica??? Adica nu e razboi, care pe care, pentru putere??? Si noua ne place asta??? Ca luptatorii din Afganistan ataca un guvern ales, care reprezinta juma de tzara, doar asa, ca vrea muschii nostri, si ca nu-i putem suferi pe rusi, si consideram asa, ca in filmele cu povesti si muschetari ca aia sunt bunii si altii sunt raii??? Tolontan, ceva mai prost n-ai scris in viata ta, n-ai putea scrie nici daca te-ai mai naste odata.REVOLUTIE este cand o miscare populara, care intruneste un CONSENS cvasigeneral, rastoarna un regim dicttorial si opresiv, care nu mai este reprezentat la nivelul populatiei. Adica asa cum a fost la noi. Lumea a vrut sa-l dea jos pe Ceausescu, l-a dat, end of the story. Ce a urmat si cat de mizerabil arata nu mai conteaza, asta s-a vrut, in consens cvasigeneral, si s-a obtinut. RAZBOI CIVIL este cand doua factiuni, reprezentand doi poli ai unei societati profund divizate, se antreneaza intr-o lupta de tip guerilla, cu arme de foc, cu mijloace de intimidare concrete. Tolontaneeee, pe unde ai invatat istorie? Ce era atat de opresiv in regimul Yanukovich? Dupa cate stiu, ucrainenii circulau liber prin lume, aveau acces la internet si televiziune relativ libera, aveau un STAT cu o politica proprie, nu erau ocupati de nici o trupa ruseasca, aveau armata si echipe de sport. Pentru faptul ca Ucraina avea nevoie concreta de niste BANI, pe care UE si AMERICA nu aveau de unde sa-i dea si le promiteau rabdari prajite, si tzara era in pragul falimentului, riscand sa moara de foame si de frig, pentru faptul asta, omul a refuzat doar temporar, pana la noi negocieri, sa semneze un acord cu UE, care , repet, nu-i oferea nimic decat niste pachete de legi si norme,pe care oricum le gasea Yanukovich si pe net. Omul NU A SEMNAT integrarea in Uniunea Vamala, cu Rusia, nu le-a promis nimic, si a acceptat , de la ei, ca sa evite falimentul, frumusica suma de 15 miliarde, plus stergerea datoriilor, plus preturi super la gaze… Adica mai multi bani decat a primit vreodata Romania imprumut de la FMI, cu clauze inrobitoare, cu controale la sange. Omul nu a acceptat rusi in guvern, nu a adus trupe rusesti in tara, Ucraina isi vedea de treaba. Ei , brusc, vestul s-a gasit ca vrea o revolutie, ca vrea cu Europa, desi toata traditia lui este extremista, slavofil nationalista, desi liderii lor sunt un boxeur lovit in mecla, care nu stie sa vorbeasca, si un extremist gen Zelea Codreanu.

De trei luni stau in piata cu alimente, bani, MOlotovuri, munitii,(cine le da bani? ) ataca sedii de guvern si primarii, iau ostatici, confisca arme, refuza negocieri, si Tolontan ii ia in brate ca pe niste eroi??? Cat de mult s-a prostit presa de la noi??? Lunetisti??? Care lunetisti , frate??? Oare unii precum teroristii de la noi??? Lunetistii nu-si dezvaluie pozitiile, sunt folositi doar contra unor adversari invizibili, greu de depistat, ca sa reprimi o miscare de genul asta ai nevoie de tancuri si kalashnikoave, nu de lunetisti…Cine mai inghite vrajeala cu lunetistii? Cine se bate cu cine acolo, cine trage in cine si de ce??? Nu cumva e cum a fost la noi, nimeni in nimeni, cativa in cativa, fara sens, ca sa creeze diversiune, ca sa creeze haos si loc pentru un guvern CIA???

Daniel  •  21 februarie 2014, 18:40

@lc Rinat Akhmetov nu e numai un oligarh e omul care l-a facut pe Ianukovici (care a inceput ca un fel de Mitrea in regiunea Donetsk – adik sef pe la compania de transport) guvernator si apoi prim ministru, multi prin Ucraina cred ca e adevaratul stapan al tarii..intr-un fel ma gandesc ca stadionul din Donetsk si realizarile echipei de fotbal sunt cladite pe mortii din Maidan (si multi altii de care nu mai aminteste nimeni)

mosu  •  21 februarie 2014, 20:37

super. bravo .

lord belial  •  21 februarie 2014, 21:08

@gima: ”pina nu vom face foamea 5 – 10 ani nu ne facem bine. suntem pe un drum gresit. am deviat de la normalitate. din varii motive. dixit!”

vezi ca dixit nu impune semnul exclamarii, asta una.
doi, de 5-10 ani tot facem foamea. poate tu nu o faci. dar noi, populatia romaniei, astia care incercam sa facem pasul catre popor, murim de foame. murim de boli, inima, stres, cert e ca murim. sintem cu 2 milioane mai putin si spalam wcuri in europa de vest, dupa ce am facut pe salahorii pentru sirbi.

bai, gima, mi-e rusine ca mai sint unii care gindesc ca tine cu glas tare pe internet. de-astia loviti de respectul pt munca pe care il mai au doar protestantii si muncitorii batuti de comisarii comunisti. inainte sa fi auzit eu de civilizatie, ar fi bine sa mai auzi tu de gramatica. sinteti analfabeti, jumatate dintre romani sinteti analfabeti, iar tu esti unul dintre ei.

17 N T  •  21 februarie 2014, 21:11

ca nuca in perete, ori tocmai ?

sentinta de marti nu are nici o importanta in comparatie cu „sentintele” din Ucraina. Noroc?

Iar daca unul care nici nu-si da seama ca s-a autodenuntat declarind CREZUL:
„A sosit momentul ca oamenii de afaceri sa se implice in politica!”
si-si multiplifica averea in timp ce e ministru,
scapa,
voi v-ati facut datoria. Foarte ciudat.
Ciudat e si ca aduci vorba de euroscepticismul in crestere. Unde? In redactie? La oras? La tara? In toata tara? Cite procente si cine mai are indoieli? Poate vinatorii de diplome, plagiatorii si absolventii unor universitati dubioase, semidoctii care nu mai au ce invata, care nu au iubita, nu fac sport, nu au echipa, nu au nimic, ocupa si ei un loc in spatiu, rusofilii, vindutii si gicacontra. Caci nici cei prosti batuti in cap nu mai pot avea dubii.
Care era mesajul principal capitane ?

lc  •  22 februarie 2014, 1:19

Bun, acuma sa vedem…

Comparatia cu Ucraina e binevenita. Mai e un caz ciudat legat de ce intampla acolo. In primul rand, acolo activeaza unul dintre cei mai de succes antrenori romani, care este inca vazut de multi ca un mesia pt fotbal, fie la nationala, fie la federatie.

Lucescu l-a denumit pe Ahmetov de mai multe ori un om foarte mare, un prieten adevarat etc. Nu ar trebui sa mire pe nimeni de vreme ce acelasi om depinde fotbalistic de personaje charismatice, dar pline de neghina, pline de ele insele si, nu in ultimul rand, pline de bani.

Ahmetov e vazut de surse independente ca fiind unul dintre artizanii carierei olitice lui Ianukovich, cel care se va face raspunzator de crimele din 20 februarie. Sunt din acelasi oras (Donetk), iar Ahmetov este singurul care si-a pastrat 6 ministrii in cabinetul-papusa a lui Ianukovich numit in decembrie. Este rusofil si are interese majore ca Ucraina sa nu vireze spre vest.

Revenind la fotbal, pe acest om Lucescu il numeste prietenul sau.

Poate oi fi doar eu, dar nu vi se pare ca Ahmetov seamana al naibii de mult cu Postelnicu?

Lucescu, cel mai important antrenor roman (ca rezultate) depinde de un regim cel putin autocratic pentru a-si demonstra valoarea.

Ma veti ierta asadar daca prefer sa cred fiul lui, Olaroiu, Boloni sau, de ce nu, Reghecampf sau Stoican mi se par cu mult peste Lucescu.

Macar baietii astia nu sunt platiti din bani ce vin ca urmare a unui pistol indreptat spre tampla cuiva.

omar09  •  22 februarie 2014, 17:13

Ce e interesant ca aceste personaje ,tragicomice, din fotbalul autohton sant bine cunoscute si in afara iar cine da odata mana cu ei ,abia se intorc isi scot batista si isi sterge bine mana ,,nu e bine sa fii vazut in compania acestor personaje,,.Si cum se intampla des pe la noi ies basma curata binenteles cu ajutorul unor persoane influiente din justitia mioritica.Imi vine in minte o intrebare , oare de ce tara noastra nu face parte din SCHENGEN ?.Raspunsul vine de la comisarii E.U. care ne-a vizitat tara ,PT CA JUSTITIA IN ROMANIA NU FUNCTIONEAZA.Si cu asta am zis tot.Bulgarii ne-au luato in fata eram penultimi ,,,,o sa ne-o ia in fata si UCRAINA cit de curand iar noi vom ramane mereu cu un trofeu in mana ,LINGURA DE LEMN, si ce ciudat in toata istoria asta e ca vom fi si mandri de asta.Ce conteaza bine ca traiesc si se ingrasa INTERLOPII ROMANIEI.Un singur lucru mi-as dorii de la justitia Romaniei .SA II IA DIN MANA BALANTA LA DOAMNA AIA CARE E LEGATA LA OCHI,, PT CA SI ASA E A DEVENIT UN BANC CUM ,,CA JUSTITIA E EGALA.Incep pariurile ,,,,in cate zile iese Gigi de la ,,metrou,,?

mihai alex tirziu  •  25 februarie 2014, 20:39

v am spus ca o sa ii faca scapati.. amanare pt ce? bataie de joc

Comentează