Mariana Alexandru a reluat, practic, de la zero dosarul galei profesioniste de box finanțate din bani europeni. Într-un referat, ea a afirmat că trebuie mers pe pistele Ministerului Turismului și Ministerului Economiei
joi, 30 ianuarie 2014, 9:37
Mariana Alexandru a reluat, practic, de la zero dosarul galei profesioniste de box finanțate din bani europeni. Într-un referat, ea a afirmat că trebuie mers pe pistele Ministerului Turismului și Ministerului Economiei
Investigație de Mirela Neag și Cătălin Tolontan
Rivali din tabere politice contondente, Adrian Năstase și Monica Iacob Ridzi au în comun un nume.
E vorba de Mariana Alexandru (foto), procurorul DNA care a instrumentat deopotrivă dosarul Zambaccian și cazul MTS – 2 Mai. Alexandru s-a specializat în dosare cu politicieni și a reușit să obţină condamnări improbabile în momentul formulării acuzaţiilor.
În cazul Ridzi, verdictul nu este definitiv. Va mai trece probabil o jumătate de an pînă cînd completul de cinci judecători de la Înalta Curte va păstra sau va infirma condamnarea lotului de 12, pe care completul de trei judecători al aceleiași instanţe a pronunţat-o.
Ordonanța de o duritate fără precedent
Pînă atunci, Mariana Alexandru va avea însă alte emoţii.
Ea este cea care, la indicaţia expresă a Laurei Codruţa Kovesi, a verificat dosarul Galei Bute. Procurorul de caz Alina Stoica întocmise un rechizitoriu în care singurul trimis în judecată era Rudel Obreja. Toate celelalte piste fuseseră abandonate. Ceea ce a urmat a zguduit DNA, o instituţie mai degrabă atentă să-și păstreze imaginea și secretele.
Pur și simplu, Mariana Alexandru a întocmit un referat de respingere a rechizitoriului care a pulverizat-o pe Alina Stoica. A fost o acţiune echivalentă cu o demitere. De altfel, Alina Stoica a părăsit DNA la cîteva zile. Kovesi a fost de neîndeplecat, explicînd colegilor că pur și simplu Stoica ”a făcut un lucru nepermis în munca unui procuror”.
”A fost evident o mișcare neobișnuită, dar Kovesi a ținut să facă o demonstrație atît pentru interiorul instituției, cît și pentru cei din afară. Gala Bute a fost, practic, primul dosar scos de la sertar”, a explicat o sursă a ziarului.
În același referat, Alexandru a prefigurat și primele acţiuni necesare în refacerea dosarului.
Ministrul Ion Ariton a aflat că va fi urmărit penal, iar funcţionarii ministerului Elenei Udrea au intrat și ei în vizor. Cercetările despre cele peste 2 milioane de euro bani publici cu care a fost finanţată gala de box profesionist se reiau și se extind.
Știrea nouă este că procurorul șef al DNA, Codruţa Kovesi, a numit-o pe Mariana Alexandru drept procuror de caz în dosarul Gala Bute. Cercetările s-au redeschis cu Alexandru la comandă. Ea îi va raporta direct lui Kovesi.
Pro și contra Alexandru
Cine este Mariana Alexandru? Referinţele colegilor o descriu drept “un procuror capabil și extrem de tipicar, atent la detalii și hotărît să meargă pînă la capăt”. Aceiași oameni văd însă și “dorinţa ei evidentă de a se da bine pe lîngă șefi”.
Unii o numesc, depreciativ, “ un procuror de modă veche”, alţii spun că ăsta e un compliment, avînd în vedere vremurile recente, în care investigaţia judiciară rareori a atins înalte personaje politice.
Procuroarea și oamenii alături de care a lucrat, ofițeri judiciari și alți procurori, au reușit să convingă un om din MTS să treacă de partea lor. Angajatul respective a purtat microfoane, care au înregistrat momentul în care Ridzi,soțul ei și ali directori discută cum să păcălească DNA și să șteargă urmele prefabricării documentelor pentru evenimentul de la 2 Mai. Echipa de la DNA nu s-a mulțumit cu înregistrările.
Ei au obținut și mărturia omului de la IT din MTS, cel care fusese trimis să șteargă fișierele. Apoi, au conectat asta cu informația că Ridzi i-a cerut sfatul lui Trăilă, șefa de la AMRMAP, după atribuirea contractelor.
Practic, procurorii au dovedit că dosarul Ridzi a fost un caz prin care a fost falsificată și apoi antedatată o achiziție publică, misiune extreme de dificilă pentru avocații apărării, dovadă că ei n-au reușit să apere condiția de nevinovăție pentru nici unul dintre cele 12 personaje implicate. Și asta în condițiile în care echipa de apărărtori a fost redutabilă, muli dintre ei fiind foști procurori, unii chiar la DNA.
Tocmai pentru că au reușit să probeze falsificarea întregului proces de achiziție publică și să demonstreze ”dedicația”, cei din DNA sînt nemulțumiți de o parte a deciziei și vor face și ei recurs. Pentru mediul politic, condamnările în cazul Ridzi sînt ”severe”, după cum s-au exprimat cîteva voci, dar cei din DNA cred că, pentru o asemenea rețea, sînt prea multe condamnări cu suspendare.
„Punctul nodal al acestui dosar este procedura de achiziții”, a fost remarca judecătorului Ilie Iulian Dragomir, președintele Completului de 3, în timpul pledoariilor finale în procesul Ridzi.
Alexandru a fost adjuncta lui Lucian Papici și acum este adjuncta lui Claudiu Dumitrescu, la cealaltă secţie, cea de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie. “Nu este neapărat un investigator rapid, dar este foarte abilă”, spune despre ea un coleg din DNA.
Rezerve la Palatul Cotroceni
Procuroarea care a redeschis dosarul Bute Nnu e una dintre preferatele lui Traian Băsescu, președintele României rostind cuvintele “am niște rezerve” cînd a fost vorba despre susţinerea publică a Marianei Alexandru, în contradicţie cu felul plin de energie în care șeful statului i-a susţinut pe ceilalţi trei șefi și adjuncţi din perioada Morar.
Președintele n-a explicat care este sursa rezervelor sale, dar a acceptat-o pe Alexandru.
Chiar dacă este subordonata lui Claudiu Dumitrescu, în cazul Galei Bute, Alexandru va avea un fir direct cu Laura Kovesi.
22 de luni a durat ancheta penală, coordonată de procurorul Mariana Alexandru, în cazul “Ridzi”, dosarul ajungînd în justiție în mai 2011
DNA: “MDRT a plătit de 88 de ori mai mult”
Infirmarea rechizitoriului “Gala Bute”, decizie semnată de procurorul Mariana Alexandru, a fost argumentată prin faptul că “reprezentanții MDRT au stabilit în mod arbitrar valoarea serviciilor achiziționate, fără a folosi criterii obiective prin care expunerea brandului cu prilejul galei să fie raportată la valoarea unor servicii similare de publicitate. Nerespectarea acestei obligații a permis ca suma plătită de MDRT să fie de 88,5 ori mai mare decît cheltuielile efectuate de prestator pentru serviciile de promovare”.
Procurorul DNA a mai considerat în referatul de respingere că “soluția de neurmărire cu privire la Ion Ariton, ministru al economiei în acea perioadă, este greșită, fiind necesară continuarea cercetării penale”.
TOP ştiri şi ziare online – Cătălin Tolontan: Cînd Antena 3 crede exact ce crede și Udrea: că fostul ministru nu va păți nimic! • 25 aprilie 2014, 1:25
[…] pe procuroarea care încercase să mușamalizeze cazul și a anunțat că redeschide cazul, că a fost numit un nou procuror de caz, că vor fi cercetați toți cei din ministere care au o implicare în Gala Bute și identificați […]