Cum dau din colț în colț semnatarii contractului prin care Radio România a plătit 60.000 de euro pentru Gala Bute
joi, 16 ianuarie 2014, 9:59
Cum dau din colț în colț semnatarii contractului prin care Radio România a plătit 60.000 de euro pentru Gala Bute
Investigație de Mirela Neag și Cătălin Tolontan
Peste două zile, sîmbătă, 18 ianuarie 2014, Radio România va transmite gratis meciul de box de la Montreal dintre Lucian Bute și Jean Pascal. Așa s-a întîmplat mereu. Gratis sau pe o sumă simbolică. A existat o singură excepție.
Pe 23 octombrie 2013, Gazeta Sporturilor publica articolul “Aici, Radio România a fost suma exactă” (episodul 1 și episodul 2) în care arăta că radioul public a plătit 60.000 de euro firmei unui paparazzo pentru transmiterea meciului de box dintre Lucian Bute și Jean Paul Mendy.
Pe 17 decembrie 2013, doi auditori din departamentul XI al Curţii de Conturi redactează un raport în care demonstrează încălcarea legii la SRR cu ocazia Galei Bute. Îl dezvăluim astăzi.
“Acest contract a fost încheiat cu nerespectarea prevederilor actelor normative incidente în speţă și cu nerespectarea cadrului procedural aplicabil” Concluziile Curţii de Conturi
Un raport la sertar
Timp de o lună, raportul a fost ţinut secret. Dar ziarul a intrat în posesia lui.
Partea referitoare la Gala Bute are 10 pagini. Oamenii Curţii de Conturi au cules explicaţii de la semnatarii contractului nr. 6272 din 24.06.2011, încheiat între RRA și firma TINQ Expert, deţinută de Viorel Sima.
Semnatarii din partea RRA sînt Andras Istvan Demeter, fost președinte și director general al SRR, Carmen Ionescu, director Producţie Editorială, Constantin Pușcaș, director Economic, și Mircea Sălăgean, șef Juridic.
“Nici unul dintre semnatarii contractului nu și-a asumat negocierea preţului de 60.000 de euro, fără TVA”, constată auditorii. Motivaţiile celor patru semnatari reproduc tabloul impecabil al felului în care se alcătuiesc contractele cu dedicaţie. Practic, nimeni nu-și asumă nici iniţiativa, nici derularea, nici preţul. Nu-și asumă nimic. Să ascultăm ce au declarat semnatarii din Radio pentru inspectorii Curții de Conturi!
Întrebare: ”Cum s-a ajuns la prețul de 60.000 de euro?”
1.“Personal, nu am participat la negocieri”, spune Carmen Ionescu.
2.“Nu am participat la negocierea contractului. Banii s-au folosit din bugetul RRA”, zice Constantin Pușcaș.
3. “Negocierea nu e sarcina serviciului juridic și nici nu se poate pronunţa pe oportunitatea unei cheltuieli”, declară Mircea Sălăgean.
4. “Contractele de la SRR nu se negociază de către semnatarul final”, spune Istvan Demeter, șeful suprem din 2011 al Radio România.
În aceste patru răspunsuri absolut iresponsabile stă una dintre explicațiile scurte și dureroase ale situației României! Ca să fie clar. Toţi cei patru de mai sus au semnat contractul. Nimeni în afara lor nu l-a semnat!
Toți patru sînt oameni plătiți cu mii de euro pe lună, nu funcționari publici necăjiți și uitați în funcții demotivante. Toți patru sînt directori într-un radio public în care peste 2.000 de angajați lucrează în condiții ultracivilizate și cu un buget de 100 de milioane de euro pe an.
Uluiți, oamenii Curţii de Conturi consemnează că nimeni din radioul public nu le-a putut spune cine a negociat și dacă s-a ocupat cineva de “obţinerea unui preţ mai favorabil!”.
Evident că nu s-a ocupat nimeni să apere banul public, asta o știe orice român din cazurile similare, dar uite cum gîndirea comună se confirmă într-un raport oficial, negru pe alb.
ÎNTREBARE: Cîte minute ar mai fi rămas în funcţii patru directori dintr-o companie privată, autori ai unui contract, dacă ar fi spus că ei au semnat, dar nu știu cine a iniţiat, cine s-a ocupat de redactarea contractului și că ei nu răspund pentru preţ și, de fapt, pentru nimic?!
Angajații de la sport au fost săriți
De fapt, așa cum reiese din declaraţiile pe care le-au făcut întîi în ziar și apoi pentru Curtea de Conturi, angajaţii de la sport susţin că “meciul trebuia transmis în mod gratuit și de aceea am fost evitat” (Ilie Dobre).
“Din momentul în care Lucian Bute a devenit campion mondial, Radio România a transmis 12 întîlniri. Meciurile din Canada au fost obţinute gratis” Jurnalistul Adrian Fetecău pentru Curtea de Conturi
Auditorii vin și cu alte exemple. “Meciul de la Nottingham dintre Bute și Froch a costat 1.000 de euro, 1,74% din suma de la Gala Bute”.
Mia de euro de la Nottingham a luat- o Rudel Obreja, „și am dat-o la Interbox”, spune el, iar cei 60.000 i-a încasat Viorel Sima. Sima luase drepturile radio pe Gala Bute de la Obreja, dar acesta a susţinut că nu a știut cît a primit de la Radio România fostul său prieten. Cînd a aflat despre cei 60.000 de euro, Obreja a luat foc numind afacerea ”o șmecherie”.
1.900 de euro a costat transmiterea Campionatului Mondial de Handbal Masculin din 2011
Capetele de acuzare
În afară de stabilirea arbitrară a preţului, auditorii acuză:
• angajarea patrimonială a SRR trebuia iniţiată la nivelul departamentului beneficiar (Producţie Editorială și Sport), ceea ce nu s-a întîmplat
• contractul trebuia aprobat de către Comitetul Director, ceea ce nu s-a întîmplat și nici măcar nu s-a discutat despre asta
• trebuia informat și Consiliului de Administraţie al SRR, ceea ce, de asemenea, nu s-a întîmplat
• contractul trebuia să poarte viza de control financiar preventiv, lucru care nu s-a făcut
• contractul trebuia introdus în sistemul informatic, astfel încît să parcurgă toate etapele și să poată fi ușor regăsită fiecare viză. Nici acest lucru nu s-a întîmplat. Șefii din radio au minţit în Gazeta Sporturilor cînd au spus că acest contract a parcurs drumul electronic normal.
Directorul care a ajuns bine
Ce se va întîmpla mai departe? “SRR încearcă să ascundă faptele, prin toate tertipurile posibile”, spun sursele de la care am obţinut raportul Curții de Conturi. Susţinut de UDMR, Andras Istvan Demeter a ajuns în noua conducere uselistă a Televiziunii Publice. Deși, între timp, a fost promotorul achiziției celor 150 de mașini pentru TVR, a supravieţuit debarcării lui Claudiu Săftoiu, are aceeași poziție înaltă direct sub Stelian Tănase și iniţiază înainte contracte de milioane de euro pe bani publici!
În repetate rînduri, Curtea de Conturi susţine că “afirmaţiile lui Istvan Demeter despre contractul Galei Bute au fost infirmate de documentele puse la dispoziţie de SRR”. E un fel de a spune că auditorii au avut în faţa lor un mincinos.
Există însă un loc unde documentele nu-l contrazic nici un pic pe fostul șef al RRA. Acolo unde el declară: “Nu am explicaţii. Nu îmi amintesc!”.
Liviu • 16 ianuarie 2014, 11:12
Jaf pe banii publici…Un demers jurnalistic de care avem nevoie…..Bravo Tolo si Mirela Neag!
vlad • 16 ianuarie 2014, 11:32
Toti 4 la inchisoare si am terminat discutia.
K Dash • 16 ianuarie 2014, 11:45
Mi se pare inadmisibila inertia DNA-ului, pur si simplu se fac ca ploua cand se relateaza jafurile celor din „Tabara Buna a Politicului”. Ridzi pun pariu ca va lua maxim Inchisoare cu Suspendare, iar acest dosar va fi uitat sau avansat cu taraita. Imi doresc o Justitie Independenta, nu una care ii condamna absolut meritat , dar doar pe cei care-l deranjeaza pe Domnul Presedinte.
gabi • 16 ianuarie 2014, 11:47
sa se mareasca abonamentele (obligatorii)…sa ajunga la toata lumea!!! ca doar mai sunt atatia care vor sa prinda si ei ceva…
E vina noastra, a tuturor…
Radio România: concursuri cu final dinainte știut și un jaf de 60.000 de euro | Reporter Virtual – stiri exclusive | Pe urmele stirilor • 16 ianuarie 2014, 12:17
[…] astăzi jurnalistul Cătălin Tolontan, pe blogul său și în „Gazeta Sporturilor”. Sub titlul „Curtea de Conturi confirmă jaful din Radio România de la Gala Bute”, Tolontan arată […]
Bogdan • 16 ianuarie 2014, 12:38
Sa plateasca prin demisie + inchisoare! Alo Justitia, se aude? PS: Multumim Mirela + Tolo, va sustin(em) in demersul vostru!
dac.impielitzat • 16 ianuarie 2014, 12:39
ma uitam ieri la un post TV romanesc cum dadeau ei imagini despre conditiile austere in care activeaza un functionar public din Suedia, incepand de la parlamentari, sentaori si pana la un functionar de primarie.
cand revenea trasmisia in studioul lor erau fantastice fetele celor care erau invitati, inclusiv a moderatorului :))))
parca vazusera o minune in realitate
da. cam asa e la noi. ce ar trebui sa fie normal e o minune. si ceea ce e incredibil/miraculos de imposibil de rau posibil.
suntem cu adevarat tara tuturor posibilitatilor imposibile. toate sub nasul nostru, toate cu aprobarea tacita a noastra: incepand de la toate furturile care s-au facut din banii publici si culminand cu furtul intelectual al acestui individ care romanii i-au dat putere si a ajuns prim-ministru.
tolo, oameni ca tine si echipa ta sunteti ca o lumina in tot intunericul asta. sa nu va lasati!
Doamne-ajuta
Gigi • 16 ianuarie 2014, 13:04
@vlad Nu am terminat discutia. Si banii inapoi pentru recuperarea prejudiciului.
gogosica • 16 ianuarie 2014, 13:04
In radioul public exista un regulament de organizare si functionare ( probabil ca apare si pe siteul lor) unde ar trebui sa exista modalitatile de initiere si derulare a unui contract; dar la astfel de contracte, dispozitia vine intotdeauna verbala si este chemat un angajat care primeste sarcina de a redacta contractul respectiv; acesta nu pune prea multe intrebari pentru ca nu da bine in ochii sefilor. De regula dispozitiile si sarcinile primite de la PDG, indiferent cum se numeste el, nu sunt comentate ci sunt duse la bun sfarsit. Cum? Asta este treaba angajatului care isi joaca painea cam de fiecare data.
Cred ca asta nu e singurul matrapazlac in aceasta institutie. Cum ar spune cineva: trai neneaca pe banii babachii
Doina • 16 ianuarie 2014, 13:08
Asa, si? Se misca ceva in justitie in directia asta?
Il arata pe Nastase, Becali, etc condamnati si „fermentii coruptiei” iar acstia cu probe clare…
Cătălin Tolontan • 16 ianuarie 2014, 13:42
3, K Dash: procurorul care s-a ocupat de cazul Bute, Alina Florentina Stoica, a plecat din DNA dupa ce conducerea institutiei i-a dat peste cap NUP-urile date tuturor, mai putin lui Obreja.
A fost primul caz in care DNA a recunoscut public ca un procuror a urmarit doar anumite piste, evitindu-le pe celelalte!
Dosarul s-a reluat.
roco • 16 ianuarie 2014, 14:33
d-le tolontan tin sa va spun admiratia mea pentu ce faceti dar nu si pentru ce scrieti!!!daca suma de 60.000de euro(de ex.)vi se pare ceva „exraordinar,atunci suma de 60.000.000 dolari(DA,ESTE BINE,60MILIOANE DOLARI!!!!)cu care „patronul d-voastra A INSELAT STATUL ROMAN cum vi se pare?nu am vazut sa scrieti ceva despre cum a fRAUDAT ROMANIA D-L VOICULESCU?oare nu este interesant?sau….NU PUTETI!!!!
Lereter • 16 ianuarie 2014, 15:07
Dl Catalin Tolontan,continua sa-i provoace mari daune morale si materiale lui Lucian Bute. Legand numele sau,de Gala,neorganizata de el,la care -_poate- s-au savarsit nereguli,publicand,ca acum,si fotografia boxerului,sugereaza ca sportivul este cota parte la nereguli,ca prin necinste si-a cladit traseul sportiv. Cum una este sa primesti sau sa dai pumni,si alta este sa organizeni o gala de titlu mondoal la Bucuresti (chestie minora,nu-i asa Dle Tolontan ?),ar fi cazul ca dl Tolontan sa-si ceara scuze ,public, sportivului. Cum la capitolul acesta moral ,cred ca sta mai slab,probabil nu o va face. E trist,dar pentru cei ce au facut „ceva” sport stiu ca nuanta are sens,ca nu-ti poti cladi „grandoarea profesionala” acuzand nedrept pe unii,pentru faptele altora.
nene • 16 ianuarie 2014, 16:15
corect , de ce nu puneti poze cu Obreja si Sima sau Fetecau
Alexandru • 16 ianuarie 2014, 16:45
Oriunde este vorba de banul public se ajunge la jaf.
TVR ca si FRF nu sint entitati private.
Apreciez tenacitatea in cazul galei de box. Acelasi lucru ar merita si sarlatanii din FRF (incepind cu sandu si dragomir, continuind cu piturca si ceilalti)
NICK70 • 16 ianuarie 2014, 17:30
parerea mea este acest jaf sa fie numit dupa numele acelora care au jefuit si nu merita Lucian sa-i fie asociat numele cu un jaf si cativa hoti .
K Dash • 16 ianuarie 2014, 17:44
Stiu acest aspect Domnule Tolontan, dar reluand acest caz, practic se distrage atentia publica, oamenii uit de ceea ce s-a intamplat si e o reteta reusita de a scapa pe cineva. Mi se pare un lucru totusi foarte curios, in afara de ziarul Dumneavoastra, nimeni nu dezbate subiectul, Elena Udrea este invitata la Adevarul si se viseaza Presedinte si nu i se pune nici o intrebare in legatura cu acest caz. Astazi se judeca Cazul Ridzi, iarasi celelalte ziare se fac ca ploua, sau pun articole minuscule, nu Breaking News-ul de la alte cazuri, gen Becali.
Lereter – pur si simplu bati campii, sa inteleg ca daca este comisa o infractiune si tu ai puterea sa o dovedesti, trebuie sa inchizi ochii fiindca este legata de numele unui sportiv?? Mie nu mi se pare ca Bute a avut ceva de suferit, are meci, nu si-a pierdut din sponsori, mai afectat a fost de infrangerea cu Froch. Presupun ca esti probabil vreun simpatizant al PDL-ului si de asta scrii ineptiile acelea.
Outistul • 16 ianuarie 2014, 19:07
Felicitari pentru investigatie Tolo. Pacat ca nu avem mai multi jurnalisti de investigatie ca voi. Afacerea pute rau. Nu cred ce spune Lereter mai jos ca trebuie sa-i ceara scuze lui Bute. Bute ramane Bute si orice om cu mintea acasa stie ca el nu e vinovat cu nimic. aici e vorba de smecherasii de pe aici din ro care se credea de neatins in epoca Basescu. In ce priveste justitia hai sa spunem lucrurilor pe nume. Nu mai prostesti pe nimeni in ziua de azi cu onanismul legat de statul de drept. Daca Ro are justitie adevarata inseamna ca Papa e gay. Ce balbaie locatarul de la Cotroceni sau ofuscata de la ICCJ (cum naiba putem avea o asemenea capodopera intelectuala sefa acolo depaseste limitele normalului. DNA-ul este un fel de Pinochio cu sforile trase din deal. Dovada ca nu se misca nimic!
Dar nu e nici o surpriza, cata vreme fiorosii de la ICCJ nu mai accepta expertize desi sunt obligatorii dar asta ar insemna sa nu mai aiba pe ce sa justitfice sentintele de condamnare. ICCJ a ajuns un fel de Harry Potter adica o fantezie perversa. Te miri ca DNA-ul nu se misca? Ce sa faca daca toti de acolo stau cu pantalonii in vine si asteapta… din deal?
danu • 16 ianuarie 2014, 20:14
„domnule” ziarist…..in aceasta perioada Lucian Bute are un meci important despre care ati putea scrie…asa ar fi mai interesant si placut….nu sa iti faci reclama cu acest subiect deja depasit….sa iti fie rusine…
florin • 16 ianuarie 2014, 20:21
Probabil esti complexat. Fizic. Atfel nu inteleg de ce pomenesti numele Bute. Ar trebui sa te axezi pe Udrea&Obreja. Dar nu urmaresti decat sa strangi cat mai multi cititori.
S&D • 16 ianuarie 2014, 22:30
D-le TOLONTAN,pe cand o investigatie temeinica si la postul public de televiziune? Acolo-s disparuti din vistierie 200 mii de euro.Iar mai nou ,s-a venit cu propunerea desantata de a mari taxa tv ce-i luata cu japca din buzunarul contribuabilului,prin factura la energia electrica! De ani si ani,banii dispar si nimeni nu-i chestionat!Ce ziceti,se merita osteneala?
vlad • 16 ianuarie 2014, 23:26
Ignorati mesajele care va ataca pentru ca sint niste ignoranti cei care le posteaza. Altfel nu le pot traduce. Sau sunt scrise de cei care se simt cu musca pe caciula. Felicitari!
cristi • 16 ianuarie 2014, 23:27
Eu nu am citit articolul printre randuri si-mi dau seama ca nu va legati de Lucian Bute, care-si vede linistit de meciul de sambata noapte.
Nu renuntati la investigatia dosarului Bute!!!
Cris • 17 ianuarie 2014, 0:33
Tolo,
Continua investigatiile si fii impartial. Esti un exemplu pentru multi!
mihaela • 17 ianuarie 2014, 0:35
Procesul Ridzi s-a finalizat. va felicit inainte de a se pronunta sentinta pentru ca inca mai cred in justitia din Romania. Cu eforturi mari, dar inca mai cred. Si dosarul Bute se va transforma intr-un proces, poate unul mai scurt. Ca sa traim cat sa-l apucam terminat si pe asta, nu de alta. Tolo si Neag, va ador
tepes • 17 ianuarie 2014, 0:52
Cat de usor a platit Radioul suma de 60.000 de euro, care pentru mine reprezinta salariul pe opt ami. Un contract cu dedicatie.
Poate cea mai evidenta dedicatie din cate am citit si auzit! Sa plateasca in fata justitiei toti acei functionari, directori sau ce mama naibii sunt, care au semnat hartiile sau care ar fi trebuit sa gestioneze bugetul acestei institutii, o adevarata gaura neagra de cheltuit banii in familie.
In timp ce unii traiesc adevarate drame in urma crizei economice, altii isi bat joc de banii publici fara nici o jena, fara nici un pic teama, de responsabilitate. Cat sa mai suportam?
ciprian • 17 ianuarie 2014, 0:54
Hai, Bute! Iar cei care s-au folosit de numele acestui campion pentru a fura, cu totii la puscarie!
unroman • 17 ianuarie 2014, 1:01
Felicitari, Tolo si Neag pentru tenacitate, atitudine, curaj si forta. Cu respect, un roman departe de tara
fraierul • 17 ianuarie 2014, 9:01
De fiecare data imi este greu sa accept ca exista premeditare in a fura din banii publici. Mereu am preferat, pentru linistea mea sufleteasca, sa cred ca eoriile, slaba pregatire, indiferenta functionarilor au determinat o proasta gestionare a banilor. M-am mintit destul. Justitia sa-si faca treaba dupa ce autoritatile de control termina cu verificarile.
Gata! M-am saturat!
Felicitari celor doi semnatari. Mi-ati castigat votul si respectul
alex • 17 ianuarie 2014, 9:19
BRAVO! Nu-i slabiti din corzi pe nemernicii care-si bat joc de banii publici, banii tututor. DNA sa-si faca treaba oana la capat daca vrea sa creada lumea in aceasta institutie.
vianu • 17 ianuarie 2014, 12:45
S-a sesizat cineva pana acum in legatura cu aceasta hotie de toata jena? DNA ce face?
Gala Bute provoaca un razboi fraticid in SRR | SUSROMANIA • 2 martie 2015, 11:44
[…] jurnalistului Catalin Tolontan, cu tilul “Curtea de Conturi confirmă jaful din Radio România de la Gala Bute”,se gaseste integral […]
Gala Bute provoaca un razboi fratricid in SRR | SUSROMANIA • 2 martie 2015, 20:19
[…] jurnalistului Catalin Tolontan, cu tilul “Curtea de Conturi confirmă jaful din Radio România de la Gala Bute”,se gaseste integral […]
Gala Bute faza pe Radio se joaca la Tribunalul Bucuresti. Miculescu a fost obligat de CCR sa iasa la joc. | SUSROMANIA • 7 septembrie 2015, 1:40
[…] Dupa cum bine se stie jurnalistul Catalin Tolontan de la Gazeta Sporturilor, a fost primul care a scos la suprafata dedesubturile de la Gala Bute (vezi aici) ca apoi s-a sa se desprinda bucatica de Gala care a „trecut” si pe la Radio Romania (vezi aici). […]